Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Θέμα της Ελλάδας η ημερομηνία των εκλογών, διαμηνύει η κυβέρνηση

Με το βλέμμα στο Eurogroup της Δευτέρας

Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος
Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Είναι θέμα της Ελλάδας το πότε θα πάει σε εκλογές, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παντελής Καψής, μετά τις διαδοχικές συναντήσεις του πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, με τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Αντώνη Σαμαρά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε τις παρεμβάσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Β.Σόιμπλε, σχετικά με το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών στην Ελλάδα.

«Η συζήτηση για το λογαριασμό δεν έχει ολοκληρωθεί... δεν έχω τίποτα να απαντήσω στον κ.Σόιμπλε, είναι απόλυτα δικό μας θέμα το πότε θα κάνουμε εκλογές» τόνισε.

Είπε ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση αναμένει να ξεκινήσει η διαδικασία ανταλλαγής του χρέους μετά τη Δευτέρα, οπότε και αναμένεται να λάβει τη σχετική έγκριση από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Προσδοκούμε τη Δευτέρα να πάρουμε το πράσινο φως για να ξεκινήσει το PSI» είπε, τονίζοντας ότι έχουν ικανοποιηθεί όλες οι προϋποθέσεις για το νέο οικονομικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τον κ.Καψή, ανοιχτό παραμένει το θέμα του ειδικού λογαριασμού που απαιτούν διάφορες χώρες για να καταβάλλονται εκεί τα ποσά των δανείων διάσωσης που προορίζονται για την αποπληρωμή των ιδιωτών δανειστών της Ελλάδας.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε νωρίτερα τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Αντώνη Σαμαρά για τις συνεχιζόμενες επαφές με τους Ευρωπαίους εταίρους σχετικά με το νέο οικονομικό πρόγραμμα, τη δανειακή σύμβαση και το PSI, εν όψει και της συνεδρίασης του Eurogroup που θα γίνει τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ.Σαμαράς διαμηνύει πως σε όσες θυσίες μπορούσαν να υποβληθούν οι Έλληνες υποβλήθηκαν και πως ό,τι ήταν να κάνουν το έκαναν. Σε ό,τι αφορά τον μηχανισμό επιτήρησης για την εξυπηρέτηση του χρέους, η εικόνα της ΝΔ είναι ότι δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

Το πρωί ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, είχε συναντήσεις με τους Γ.Καρατζαφέρη και Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ αύριο, Παρασκευή θα δει τον Φώτη Κουβέλη.

Από την πλευρά του, ο ΛΑΟΣ διαμηνύει ότι δεν προτίθεται να δεσμευτεί για το δεύτερο πακέτο της Ελλάδας, σύμφωνα με δηλώσεις του βουλευτή του κόμματος Κυριάκου Βελόπουλου, σχολιάζοντας αναφορά του Reuters πως η γερμανική κυβέρνηση ζητά δέσμευση και από την Καλλιρόης. «Δεν γίνεται. Πολύ χλωμό να γίνει» σχολίασε ο Κ.Βελόπουλος. Το ίδιο ανέφερε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος, λέγοντας πως «δεν υπάρχει περίπτωση, δεν μας αφορά, δεν είμαστε πια στην κυβέρνηση».


Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων φέρεται να σχεδιάζει η ΕΚΤ για αποφυγή «κουρέματος»

Ανάλογες κινήσεις και από εθνικές τράπεζες

Η ΕΚΤ εκτιμάται ότι έχει στο χαρτοφυλάκιό της ελληνικά χρεόγραφα ονομαστικής αξίας 50 δισ. ευρώ
Η ΕΚΤ εκτιμάται ότι έχει στο χαρτοφυλάκιό της ελληνικά χρεόγραφα ονομαστικής αξίας 50 δισ. ευρώ (Φωτογραφία: Reuters )


Φρανκφούρτη
Στην ονομαστική τους αξία φέρεται να προτίθεται να ανταλλάξει τις επόμενες ημέρες η ΕΚΤ τα ελληνικά ομόλογα που έχει στο χαρτοφυλάκιό της ώστε να αποφύγει ζημιές από το «κούρεμα», σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Σε ανάλογες κινήσεις φέρεται να πρόκειται να προβούν και κεντρικές τράπεζες χωρών της Ευρωζώνης.

Οι πηγές που επικαλείται το πρακτορείο υποστηρίζουν πως η ανταλλαγή μπορεί να γίνει ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο -προφανώς εν όψει ανακοίνωσης του PSI μετά την πιθανολογούμενη έγκριση του δεύτερου πακέτου προς την Ελλάδα τη Δευτέρα.

Η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές του πρακτορείου.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Όλοι από σήμερα αγοράζουμε ελληνικά προϊόντα για να κερδίζει η χώρα 12 δισ. ευρώ το χρόνο!









Όλοι από σήμερα αγοράζουμε ελληνικά προϊόντα για να κερδίζει η χώρα 12 δισ. ευρώ το χρόνο!
Αν κάθε Έλληνας καταφέρει μέσα στο 2012 να αγοράσει ελληνικά προϊόντα αξίας 1.000 ευρώ στη θέση ξένων προϊόντων που αγόρασε πέρυσι, τότε θα προστεθεί στην προβληματική ελληνική οικονομία το αστρονομικό ποσό των 12δισεκατομμυρίων ευρώ. Ολόκληρο το περιβόητο ΕΣΠΑ που υποτίθεται ότι θα αναζωογονούσε τη χώρα, είναι 18δισεκατομμύρια για τέσσερα χρόνια.


Στροφή στο ελληνικό τρόφιμο, στο ελληνικό ποτό, στροφή στον Έλληνα παραγωγό. Και σιγά-σιγά, στροφή στο ελληνικό ρούχο και το ελληνικό παπούτσι. ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΕΧΟΥΝ BARCODE ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟ 520!!!

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ!!!
http://newpost.gr
Read more...

Λοβέρδος: Αλλαγή ηγεσίας τις επόμενες μέρες, όχι εβδομάδες

Δηλώσεις και από Βενιζέλο στην παρουσίαση της "Νέας Ελληνικής Ανόρθωσης"


Αλλαγή ηγεσίας τις επόμενες ημέρες και όχι εβδομάδες όπως χαρακτηριστικά είπε, ζήτησε ο Υπουργός Υγείας κύριος Ανδρέας Λοβέρδος κατά την διάρκεια της ομιλίας του στον όγδοο όροφο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Στην ομιλία του, την οποία παρακολούθησαν πλήθος υπουργών βουλευτών στελεχών του ΠΑΣΟΚ ο κύριος Λοβέρδος κατέθεσε την δική του πλατφόρμα για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ αλλά και της χώρας.

Καταρχήν αναφέρθηκε στην ανάπτυξη και τόνισε πως το υπόδειγμα πρέπει να αλλάξει ενώ έφερε ως παράδειγμα τρεις τομείς που θα μπορούσαν άμεσα να αποδώσουν μεταρρυθμίσεις, τους ενέργειας, τουρισμού και ναυτιλίας. Επίσης πρότεινε να συσταθεί επιτροπή υπό τον πρωθυπουργό κύριο Λουκά Παπαδήμο για το ΕΣΠΑ. Επιπλέον επανέλαβε μια παλιότερη πρόταση του για ενοποίηση των τομέων υγείας και κοινωνικών ασφαλίσεων σε ένα υπουργείο αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι η ενότητα είναι προϋπόθεση σταθερότητας και εξήγησε πως η συμπόρευση του με τον κύριο Ευάγγελο Βενιζέλο βασίζεται σε συγκλίνουσες απόψεις.

Ο κύριος Λοβέρδος χαρακτήρισε στρέβλωση του διαλόγου εντός του ΠΑΣΟΚ τη συζήτηση περί αλλαγής ονομάτων και συμβόλων και ανέφερε πως το κόμμα χρειάζεται τόσο τα πρόσωπα του παρόντος όσο και καινούρια πρόσωπα που να έχουν διανύσει μια δημόσια διαδρομή.

Τέλος, σχολιάζοντας την ψηφοφορία της Κυριακής στη Βουλή είπε πως οι βουλευτές χωρίστηκαν σε δυνάμεις του δημοκρατικού εξορθολογισμού και σε δυνάμεις του λαϊκισμού ή σε εκείνους που παρασύρθηκαν σε τοπικό επίπεδο.

Μετά το τέλος της ομιλίας του κυρίου Λοβέρδου το λόγο πήρε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κύριος Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο κύριος Βενιζέλος έκανε λόγο για μονόχνοτη και μονοδιάστατη ευρωζώνη αλλά και για ΠΑΣΟΚ που έχει ακρωτηριαστεί και χρειάζεται ανασύσταση.

Την ομιλία του κυρίου Λοβέρδου την παρακολούθησαν μεταξύ των άλλων οι κ.κ. Σκανδαλίδης, Ραγκούσης, Πεταλωτής, Κουκουλόπουλος, Μόσιαλος, Μπόλαρης, Μίχας, Γιαννακά, Κωνσταντινόπουλος, Γιαννακοπούλου, Μερεντίτη, Θ. Οικονόμου, Αηδόνης, Πρωτόπαπας, Τζάκρη και άλλοι.

Όλα αυτά λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ (διαβάστε εδώ σχετικά) που είναι προγραμματισμένη για τις 4 το απόγευμα.

Δείτε εδώ όλη την εισήγηση Λοβέρδου।
protothema.gr

Read more...

Ακύρωση των διαγραφών στο ΠΑΣΟΚ και νέο ηγέτη βάσει καταστατικού ζητά ο Παπουτσής









Ακύρωση των διαγραφών στο ΠΑΣΟΚ και νέο ηγέτη βάσει καταστατικού ζητά ο Παπουτσής
Να επανεξεταστεί η απόφαση διαγραφής των βουλευτών που δεν ψήφισαν το Μνημόνιο ζητάει εμμέσως πλην σαφώς ο Χρήστος Παπουτσής, τονίζοντας ότι αρνείται το ακρωτηριασμένο ΠΑΣΟΚ και προσθέτοντας ότι στην παρούσα συγκυρία το κόμμα έχει ανάγκη όλους τους βουλευτές του.

Ταυτοχρόνως, απαντώντας σε όσους ζητούν επίσπευσης των διαδικασιών εκλογής νέου Προέδρου και δη όχι από τη βάση, υπογραμμίζει ότι η παράταξη πρέπει να εκφραστεί και αν επιλέξει το νέο ηγέτη με τις διαδικασίες που ορίζονται από το καταστατικό.

Είναι η πρώτη φορά που ο Χρήστος Παπουτσής σε αυτή τη χρονική περίοδο παίρνει θέση για τα εσωκομματικά, γεγονός που από κάποιους ερμηνεύεται και ως προάγγελος πιθανής υποψηφιότητας.

Η πλήρης δήλωση έχει ως εξής:

«Το ζήτημα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ δεν είναι απλά θέμα διαδικασιών και προσώπων। Ούτε είναι θέμα διακανονισμών κορυφής. Είναι ένα θέμα βαθειά ιδεολογικό και πολιτικό και αφορά το σύνολο των μελών και των φίλων του Κινήματος. Είναι, δηλαδή, θέμα της παράταξης, η οποία πρέπει να εκφρασθεί και να επιλέξει το νέο ηγέτη, με τις διαδικασίες που ορίζονται από το Καταστατικό μας. Επιπλέον, η δύναμη του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στον κοινό αγώνα όλων όσων πιστεύουν στην αξία της οργανωμένης πολιτικής δράσης και στο σεβασμό στις κοινωνικές δυνάμεις που μας έφεραν στην εξουσία Συνεχίζοντας να αγωνίζομαι για την πολιτική ενότητα και το ιδεολογικό πλαίσιο του Κινήματος στη σύγχρονη εποχή , αρνούμαι να αποδεχθώ τη θεωρία του ακρωτηριασμένου ΠΑΣΟΚ που εμφανίζεται ως πραγματικότητα. Στην εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία για τη χώρα και το λαό, το ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη όλα τα στελέχη του, όλους τους βουλευτές του, στην πρώτη γραμμή του αγώνα».
http://newpost.gr
Read more...

28 υπαίτιους για τα επεισόδια στο Σύνταγμα δείχνει η Αστυνομία


Αιφνιδιαστική κίνση από την ΕΛ.ΑΣ

Με μια αιφνιδιαστική κίνηση, η Ελληνική Αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα, ύστερα από σχετικές εισαγγελικές διατάξεις, στοιχεία ταυτότητας και φωτογραφίες πέντε συλληφθέντων στα επεισόδια της πλατείας Συντάγματος το βράδυ της Κυριακής.

Παράλληλα, δίνονται στη δημοσιότητα και 23 φωτογραφίες αγνώστων μέχρι σήμερα προσώπων που συμμετείχαν στα παραπάνω επεισόδια. Το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ καλεί οποιονδήποτε πολίτη διαθέτει ή γνωρίζει πληροφορίες για τα παραπάνω πρόσωπα σε σχέση με τις έρευνες που διεξάγονται, να επικοινωνεί με τα τηλέφωνα 170, 1964 της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας. Εξασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της συνομιλίας.

Οι πέντε συλληφθέντες κατηγορούνται, κατά περίπτωση, για απόπειρα βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης κατά συρροή και από κοινού σε βάρος αστυνομικών κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους, διατάραξη κοινής ειρήνης από δράστες που εκτέλεσαν βιαιοπραγίες με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, έκρηξης εκ της οποίας μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο, προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών βομβών, με σκοπό να χρησιμοποιηθούν για να προξενηθούν κίνδυνο για άνθρωπο, καθώς και για αντίσταση κατά της Αρχής.

Ένας από τους πέντε, αλλοδαπός, υπήκοος Παλαιστίνης, κατηγορείται για ληστεία κατά συναυτουργία και κλοπή από κοινού. Η δημοσίευση των στοιχείων ταυτότητας και οι φωτογραφίες αφορούν την έρευνα που διενεργείται σχετικά με τα παραπάνω αδικήματα, τα οποία συνέβησαν τις απογευματινές και βραδινές ώρες της προηγούμενης Κυριακής, 12.02.2012, στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι παραπάνω συμμετείχαν σε ομάδες προσώπων που παρεισέφρησαν στον κύριο όγκο πλήθους διαφόρων φορέων, που πραγματοποιούσε συγκέντρωση στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας Συντάγματος, και εκδήλωσαν επιθέσεις εναντίον αστυνομικών δυνάμεων με ρίψεις βομβών μολότοφ, πετρών και άλλων αντικείμενων.

Ο αλλοδαπός, παλαιστινιακής καταγωγής, τις βραδινές ώρες, εκμεταλλευόμενος τις παραπάνω επιθέσεις αφαίρεσε με βία χρήματα, προσωπικά αντικείμενα και εμπορεύματα από ιδιώτη καταστηματάρχη.

Ειδικότερα πρόκειται για τους:
• Ευάγγελος Κ. γεννημένος το 1975 στη Γερμανία
• Αλέξανδρος Κ. γεννημένος το 1972 στη Μεταμόρφωση
• Μιχαήλ - Παναγιώτης Κ. γεννημένος το 1990 στο Χολαργό
• Ιπποκράτης Α. γεννημένος το 1989 στην Αθήνα
• AHMED Y. Γεννημένος το 1993 στην Παλαιστίνη

H δημοσίευση των στοιχείων ταυτότητας και των φωτογραφιών, καθώς και της ποινικής δίωξης που ασκήθηκε σε βάρος τους, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου και προς την ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των παραπάνω αδικημάτων.

Προφυλακιστέοι τέσσερις από τους συλληφθέντες στα επεισόδια

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν μετά τις απολογίες τους στη Δικαιοσύνη τέσσερις από τους πέντε συλληφθέντες στα έκτροπα της περασμένης Κυριακής στο κέντρο της Αθήνας, των οποίων οι φωτογραφίες δόθηκαν στην δημοσιότητα από την ΕΛ.ΑΣ. Και οι τέσσερις οδηγήθηκαν στη φυλακή με τη σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέως.

Σε βάρος τους είχαν απαγγελθεί κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος και μάλιστα σε συνδυασμό με τις διατάξεις του …κουκουλονόμου.
protothema.gr
Read more...

Χίλιοι νέοι άνεργοι κάθε μέρα!

Πλήττονται οι γυναίκες και οι απόφοιτοι Γυμνασίου - Λυκείου



Αυξημένος κατά 4,26% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα είναι ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού.

Ελαφρά μειωμένος εμφανίζεται ο αριθμός των επιδοτουμένων ανέργων, ενώ η ανεργία φαίνεται να πλήττει περισσότερο τις γυναίκες και τους αποφοίτους δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Κατά το μήνα Ιανουάριο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανέρχονται στα 761.769 Από αυτά 329.274 είναι άνδρες (ποσοστό 43,22%) και 432.495 είναι γυναίκες (ποσοστό 56,78%).

Στην ηλικιακή ομάδα από 30-54 ετών αναλογεί το 63,16% των εγγεγραμμένων ανέργων, στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 30 αναλογεί το 27,11% και στην ηλικιακή ομάδα άνω των 55 ετών αναλογεί το 9,73%.

Στο εκπαιδευτικό επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναλογεί το 46,90% των εγγεγραμμένων ανέργων, στο εκπαιδευτικό επίπεδο υποχρεωτικής εκπαίδευσης (έως 3η Γυμνασίου) αναλογεί το 36,41%, στο εκπαιδευτικό επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το 15,52% και στο εκπαιδευτικό επίπεδο χωρίς εκπαίδευση αναλογεί το 1,17%.

Στους Έλληνες υπηκόους αναλογεί το 92,30% των εγγεγραμμένων ανέργων, στους υπηκόους τρίτων χωρών το 5,95% και στους υπηκόους της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 1,75%.

Ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων ανέρχεται σε 269.235 άτομα και εμφανίζεται μειωμένος κατά -4.632 άτομα, ποσοστό -1,69% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Δεκέμβριο. Από το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων, το 57,80% είναι κοινοί επιδοτούμενοι, το 27,79% είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων επιδοτούμενοι, το 10,25% είναι εποχικοί λοιποί επιδοτούμενοι (αγροτικά), το 3,36% είναι επιδοτούμενοι σε οικοδομο-τεχνικά επαγγέλματα, το 0,46% είναι εκπαιδευτικοί επιδοτούμενοι και το 0,33% είναι λοιποί επιδοτούμενοι.

Οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν σε 43.856, μειωμένες κατά -1,66% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (44.596) και μειωμένες κατά -11,63% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2011 (49.626). Οι απολύσεις (καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου) έφθασαν τις 28.565 (αυξημένες κατά -1,80% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και μειωμένες κατά -6,29% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2011), οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου τις 21.503 (μειωμένες κατά -11,21% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και μειωμένες κατά -15,77% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2011) και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις τις 20.326 (αυξημένες κατά 12,15% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και μειωμένες κατά -10,10% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2011).

Το σύνολο των καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου και των λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου ανέρχεται σε 50.068, το 42,95% του οποίου οφείλεται σε αποχωρήσεις από την αγορά εργασίας λόγω λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Το μέγεθος αυτό είναι μειωμένο κατά -4,23% από τον προηγούμενο μήνα Δεκέμβριο (52.279) και μειωμένο κατά -10,61% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2011 (56.011).

Από τις παραπάνω ροές της μισθωτής απασχόλησης προκύπτει μείωση της μισθωτής απασχόλησης κατά -26।538 θέσεις εργασίας, έναντι -25.807 τον Δεκέμβριο και -28.995 τον Ιανουάριο του 2011.
.protothema.gr
Read more...

Καμία δέσμευση από το ΛΑΟΣ για το δεύτερο πακέτο

«Δεν μας αφορά, δεν είμαστε στην κυβέρνηση»

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρης κατά τη συζήτηση του δεύτερου πακέτου στη Βουλή την Κυριακή
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρης κατά τη συζήτηση του δεύτερου πακέτου στη Βουλή την Κυριακή (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Δεν προτίθεται να δεσμευτεί για το δεύτερο πακέτο της Ελλάδας ο ΛΑΟΣ, δήλωσε ο βουλευτής του κόμματος Κυριάκος Βελόπουλος σχολιάζοντας αναφορά του Reuters πως η γερμανική κυβέρνηση ζητά δέσμευση και από την Καλλιρόης.

Πηγή από τον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό δήλωσε νωρίτερα ότι η ευρωζώνη επιθυμεί δέσμευση και από το ΛΑΟΣ ότι θα στηρίξει τα νέα μέτρα που ψήφισε αυτή την εβδομάδα η Βουλή μετά τις εκλογές του Απριλίου.

«Δεν γίνεται. Πολύ χλωμό να γίνει» σχολίασε ο Κ.Βελόπουλος στο πρακτορείο την Πέμπτη.

Το ίδιο ανέφερε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος, λέγοντας πως «δεν υπάρχει περίπτωση, δεν μας αφορά, δεν είμαστε πια στην κυβέρνηση».

Ευχαριστήριες επιστολές Καρατζαφέρη σε ευρωβουλευτές


Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρης έστειλε την Πέμπτη ευχαριστήρια επιστολή στους προέδρους των πολιτικών Ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «για τις ορθές και ρεαλιστικές τοποθετήσεις τους στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε ότι αφορά στο κρίσιμο ελληνικό πρόβλημα», όπως ανέφερε ανακοίνωση του κόμματος.

Ο Γ.Καρατζαφέρης αναφέρει ότι οι πρόεδροι των πολιτικών ομάδων του «κατανόησαν πλήρως τις επισημάνσεις του στην επιστολή που είχε αποστείλει στις 31 Ιανουαρίου και την επίδραση των κακών χειρισμών ορισμένων ηγεσιών στο κοινό μέλλον όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και σημειώνει την «ανάγκη διαφύλαξης της συνοχής και του αμοιβαίου σεβασμού των κρατών- μελών της ΕΕ, στη βάση και την κορυφή» την στιγμή που «ο ελληνικός λαός έχει επιδείξει τεράστια υπομονή και έχει υποστεί τεράστιες θυσίες, φτάνοντας πλέον στα όρια των αντοχών του».

Επίσης, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο στην οποία προτείνει «την άμεση ανάληψη πρωτοβουλίας από τη Βουλή των Ελλήνων προκειμένου να συναντηθούν οι Ομάδες Φιλίας της Βουλής των Ελλήνων τόσο με τα Κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Μάλτα».

Παράλληλα προτείνει την ίδια πρωτοβουλία με τα Κοινοβούλια «προσφάτως ενταχθεισών χωρών στην Ευρωζώνη, όπως η Σλοβενία, η Σλοβακία, η Εσθονία, που εμφανίζονται, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, να είναι επιφυλακτικές στην προοπτική μιας πιο ισορροπημένης λύσης στο πρόβλημα της Ευρωζώνης».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Κρίσιμες διαβουλεύσεις σε τεντωμένο σχοινί

Η συζήτηση στη Βουλή για το PSI αναβλήθηκε για να μην ανέβουν οι τόνοι

Σε ιδιαίτερα κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται η τύχη της χώρας, ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup τη Δευτέρα και με φόντο την συνεχιζόμενη πίεση από τους εταίρους για όλο και μεγαλύτερες δεσμεύσεις της Αθήνας, οι οποίες θα διασφαλίσουν τους δανειστές και έναντι μιας αλλαγής πολιτικού σκηνικού μετά τις εκλογές.

Στο τραπέζι από τους εταίρους έχουν τεθεί σειρά ζητημάτων: από την τοποθέτηση Επιτρόπου με αρμοδιότητες ειδικά για την Ελλάδα, έως την ενίσχυση της Τρόικας με στελέχη που θα απαρτίσουν έναν διευρυμένο μηχανισμό παρακολούθησης των μεταρρυθμίσεων και της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, έως την χορήγηση ενός δανείου - γέφυρας που θα διασφαλίσει ότι η χώρα δεν θα χρεοκοπήσει έως ότου πραγματοποιηθούν εκλογές, την πραγματοποίηση των οποίων απεύχεται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τουλάχιστον το Βερολίνο.

Διαβάστε σχετικά εδώ

Την ίδια ώρα οι εταίροι αμφισβητούν ότι το χρέος, παρά τα μέτρα, μπορεί να φτάσει το 2020 σε βιώσιμα επίπεδα - προβλέπουν για την ακρίβεια ποσοστό κοντά στο 128% του ΑΕΠ - και μέμφονται την Αθήνα για την μη πραγματοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών.

Διαβάστε εδώ σχετικά

Μέσα σε αυτό το κλίμα, αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για αύριο στη Βουλή συζήτηση για το "κούρεμα" του χρέους, καθώς προφανώς η κυβέρνηση δεν θέλει, πριν το κρίσιμο Εurogroup να ανέβουν οι τόνοι σε μία περίοδο κατά την οποία οι εταίροι θα ήθελαν δεσμεύσεις ακόμη και από τα κόμματα της Αριστεράς! (διαβάστε εδώ σχετικά)

Με φόντο όλες αυτές τις εξελίξεις συναντήθηκαν ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, δηλαδή τους δύο πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Οι διαδοχικές συναντήσεις ολοκληρώθηκαν χωρίς δηλώσεις.

Κύριο αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η ενημέρωση των αρχηγών των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση για τις συνεχιζόμενες επαφές με τους Ευρωπαίους εταίρους σχετικά με το νέο οικονομικό πρόγραμμα, τη δανειακή σύμβαση και το PSI.
protothema.gr
Read more...

Με «συγκοινωνιακά και περιβαλλοντικά κριτήρια» το άνοιγμα των ταξί

Στα χέρια της τρόικας το σχέδιο νόμου


(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Τη διαβεβαίωση ότι η απελευθέρωση της αγοράς των ταξί θα γίνει «σύμφωνα με ό,τι έχουμε πει, δηλαδή με την εφαρμογή συγκοινωνιακών και περιβαλλοντικών κριτηρίων» εξέφρασε ο υπουργός Υποδομών, Μάκης Βορίδης.

Εξήγησε πως στο σχέδιο νόμου έχει επαναληφθεί η διατύπωση που υπάρχει στην πέμπτη επικαιροποίηση του μνημονίου και στο νέο οικονομικό πρόγραμμα με μία μόνο μεταβολή ως προς το χρόνο εκτελέσεως της συγκεκριμένης απόφασης.

Ο υπουργός, πάντως, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνουν κάποιες αλλαγές, δεδομένου ότι το σχέδιο νόμου έχει σταλεί στην τρόικα, προκειμένου να διατυπώσει τις παρατηρήσεις της και στη συνέχεια να διαμορφωθεί το τελικό σχέδιο.

Πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσει δημόσιος διάλογος και διαβούλευση με το συνδικάτο και τα κόμματα, έτσι ώστε όταν έρθει στη Βουλή να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.

Τέλος ο κ.Βορίδης ανέφερε ως προς το θέμα των νέων αδειών ότι το νέο μνημόνιο κάνει μία αναφορά στα θέματα του αριθμού τους και του αριθμού των εδρών «σύμφωνα όμως με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Θέμα της Ελλάδας η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, λέει ο Π.Καψής...




Είναι θέμα της Ελλάδας το πότε θα πάει σε εκλογές, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παντελής Καψής, μετά τις διαδοχικές συναντήσεις του πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, με τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Αντώνη Σαμαρά. Tονίζει ότι η Ελλάδα περιμένει το πράσινο φως από τη...

συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα για να ξεκινήσει το PSI.



Μιλώντας στους δημοσιογράφους, αμέσως μετά τις επαφές του πρωθυπουργού με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δήλωσε ότι έχουν ικανοποιηθεί όλες οι προϋποθέσεις για το νέο οικονομικό πρόγραμμα και «προσδοκούμε ότι τη Δευτέρα στο Eurogroup το θέμα θα κλείσει».

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε νωρίτερα τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Αντώνη Σαμαρά για τις συνεχιζόμενες επαφές με τους Ευρωπαίους εταίρους σχετικά με το νέο οικονομικό πρόγραμμα, τη δανειακή σύμβαση και το PSI, εν όψει και της συνεδρίασης του Eurogroup που θα γίνει τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ.Σαμαράς διαμηνύει πως σε όσες θυσίες μπορούσαν να υποβληθούν οι Έλληνες υποβλήθηκαν και πως ό,τι ήταν να κάνουν το έκαναν. Σε ό,τι αφορά τον μηχανισμό επιτήρησης για την εξυπηρέτηση του χρέους, η εικόνα της ΝΔ είναι ότι δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

Το πρωί ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, είχε συναντήσεις με τους Γ.Καρατζαφέρη και Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ αύριο, Παρασκευή θα δει τον Φώτη Κουβέλη.

Από την πλευρά του, ο ΛΑΟΣ διαμηνύει ότι δεν προτίθεται να δεσμευτεί για το δεύτερο πακέτο της Ελλάδας, σύμφωνα με δηλώσεις του βουλευτή του κόμματος Κυριάκου Βελόπουλου, σχολιάζοντας αναφορά του Reuters πως η γερμανική κυβέρνηση ζητά δέσμευση και από την Καλλιρόης. «Δεν γίνεται. Πολύ χλωμό να γίνει» σχολίασε ο Κ.Βελόπουλος. Το ίδιο ανέφερε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος, λέγοντας πως «δεν υπάρχει περίπτωση, δεν μας αφορά, δεν είμαστε πια στην κυβέρνηση»...
NEA.



Read more...

Δικαστική απόφαση- σταθμός: Δεν θα διακόπτεται η παροχή ρεύματος σε όσους δεν πλήρωσαν το χαράτσι!









Δικαστική απόφαση- σταθμός: Δεν θα διακόπτεται η παροχή ρεύματος σε όσους δεν πλήρωσαν το χαράτσι!
Δικαστική απόφαση, που ζητεί από τη ΔΕΗ να μην προχωρήσει σε καμία διακοπή ρεύματος μέχρι την οριστική εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει πολίτες, εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά, στο οποίο συζητείτο ομαδική προσφυγή του δήμου Κορυδαλλού για λογαριασμό 1.165 κατοίκων, που αδυνατούν να πληρώσουν το ειδικό τέλος ακινήτων.



Το δικαστήριο δέχτηκε ότι δεν μπορούν να μείνουν χωρίς ρεύμα οι πολίτες, που είναι είτε άποροι είτε άνεργοι ή αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και απαγόρευσε στη ΔΕΗ να προχωρήσει σε διακοπή του ρεύματος κατά των συγκεκριμένων ατόμων, μέχρι να εκδικαστεί στις 16 Μαΐου η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει η δημοτική αρχή και πολίτες κατά της ΔΕΗ.

Στο δικαστήριο παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης και σε δηλώσεις του είπε ότι η απόφαση γεννά αισιοδοξία και αναδεικνύει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και την κοινωνική ευαισθησία των δικαστών.

«Ως δημοτική αρχή γινόμαστε καθημερινά αποδέκτες της δεινής οικονομικής κατάστασης την οποία βιώνουν οι συμπολίτες μας, με την ανεργία να καλπάζει. Πήραμε την πρωτοβουλία γιατί έχουμε καθήκον να σταθούμε αρωγοί σε όσους δεν μπορούν να καταβάλλουν το Ειδικό Τέλος Ακινήτων μέσω της ΔΕΗ. Η απόφαση αποτελεί δικαίωση της δημοτικής αρχής και κυρίως των πολιτών», τόνισε ο δήμαρχος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Τις διαδικασίες για την «επόμενη ημέρα» εξετάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ

Εσωκομματικές διεργασίες


(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Mε κυρίαρχο θέμα την επίσπευση των διαδικασιών για την εκλογή νέας ηγεσίας, ξεκίνησε η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ υπό τον πρόεδρο του κόμματος Γιώργο Παπανδρέου, παρουσία και του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου.

Το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ αναμένεται, επίσης, να απασχολήσει και η νέα κοινοβουλευτική πραγματικότητα, μετά τη διαγραφή των 22 βουλευτών που καταψήφισαν τη νέα δανειακή σύμβαση, που είχε ως συνέπεια την απώλεια της απόλυτης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων πολιτικών σχημάτων από τους διαγραμμένους βουλευτές.

Η συζήτηση για επίσπευση των διαδικασιών εκλογής νέου προέδρου άνοιξε μετά τις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών, καθώς διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου ο δρόμος για τις εθνικές εκλογές θα ανοίξει αμέσως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων.

Πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει διαμηνύσει στους στενούς συνεργάτες του και στους βουλευτές ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να μπει άμεσα σε φάση προετοιμασίας για τις βουλευτικές εκλογές.

Σε περίπτωση που το αίτημα για επιτάχυνση της διαδικασίας γίνει αποδεκτό, τότε ενδεχομένως το Εθνικό Συμβούλιο να συνέλθει εκτάκτως το Σαββατοκύριακο για να καθορίσει τη σειρά και τον χρόνο των διαδικασιών.

Νωρίτερα, ο Ανδρέας Λοβέρδος παρουσίασε το πολιτικό του μανιφέστο για την αλλαγή της φυσιογνωμίας του ΠΑΣΟΚ, παρουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου και αρκετών βουλευτών του κόμματος.

Στην ομιλία του, ο κ. Λοβέρδος τάχθηκε υπέρ της άμεσης διαδοχής του Γιώργου Παπανδρέου, τονίζοντας: «Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει τις επόμενες μέρες. Δεν αναφέρομαι στις επόμενες εβδομάδες απλώς, ξέροντας τι λέω, ομιλώ για τις επόμενες ημέρες».

Παράλληλα, ο κ. Λοβέρδος παρέθεσε μια σειρά προτάσεων για το πώς θα πρέπει να είναι το ΠΑΣΟΚ την επόμενη ημέρα, ενώ ζήτησε να γίνει αυστηρή οδυνηρή αυτοκριτική για την προεκλογική στρατηγική του 2009.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο για τη χώρα, διατυπώνοντας την άποψη ότι εάν γίνουν τώρα εθνικές εκλογές και έρθει καινούρια κυβέρνηση, θα χαθεί όλο το 2012.

«Μας ενδιαφέρει να είμαστε ενωμένοι» τόνισε στη δική του τοποθέτηση ο Ευάγγελος Βενιζέλος και μίλησε για την ανάγκη ανασύστασης του Κινήματος.

«Δυστυχώς, η παλιά αγαπημένη μου έκφραση για το ενιαίο και όλον ΠΑΣΟΚ ηχεί παράδοξα τώρα. Γιατί το ΠΑΣΟΚ έχει ακρωτηριαστεί, το έχω πει πολλές φορές, και συναισθηματικά και πολιτικά και εκλογικά και πρέπει να το επανασυστήσουμε. Πρέπει λοιπόν να ανασυστήσουμε και να αναστήσουμε το Κίνημα, την παράταξη» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

«Το ζήτημα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ δεν είναι απλά θέμα διαδικασιών και προσώπων. Ούτε είναι θέμα διακανονισμών κορυφής. Είναι ένα θέμα βαθιά ιδεολογικό και πολιτικό και αφορά το σύνολο των μελών και των φίλων του Κινήματος. Είναι, δηλαδή, θέμα της παράταξης , η οποία πρέπει να εκφρασθεί και να επιλέξει το νέο ηγέτη, με τις διαδικασίες που ορίζονται από το καταστατικό μας» δήλωσε από την πλευρά του ο Χρήστος Παπουτσής.

«Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, σε μια περίοδο που το πολιτικό σύστημα κλυδωνίζεται, καλούμαστε, οργανωμένα, συντεταγμένα παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις που είναι λογικό να έχουμε αλλά έχοντας επίγνωση της σημασίας που έχει για την ίδια τη χώρα η ενότητα μας να προχωρήσουμε στην ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική ανασυγκρότηση του Κινήματος μας και να δώσουμε τη μάχη των επερχόμενων εκλογών» είπε στην εισήγησή του στο Πολιτικό Συμβούλιο ο γραμματέας του κόμματος Μιχάλης Καρχιμάκης.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Το ιδεολογικό του μανιφέστο παρουσιάζει ο Λοβέρδος- «Άρωμα» νέου κόμματος από την Κατσέλη









Το ιδεολογικό του μανιφέστο παρουσιάζει ο Λοβέρδος- «Άρωμα» νέου κόμματος από την Κατσέλη
Mετά την συνέντευξη Λοβέρδου για την πολιτική του πλατφόρμα και πριν την συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου θα δώσει συνέντευξη Τύπου η Λούκα Κατσέλη!

H διαγραφείσα βουλευτής εφόσον ερωτηθεί, θα ανοίξει τα χαρτιά της για το μέλλον της και δη για το κόμμα που σύμφωνα με όσα λέγονται είναι έτοιμη να ιδρύσει.

Την ίδια ώρα, όπως μετέδωσε πρώτο το Newpost.gr ο Ανδρέας Λοβέρδος παρουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου, θα παρουσιάσει σήμερα το μεσημέρι, το ιδεολογικό-πολιτικό του μανιφέστο!


Ο Υπουργός Υγείας θα προτάξει την αναγκαιότητα για ριζικές μεταρρυθμίσεις σε όλους τους βασικούς τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου.

Το σχέδιο το έχει ήδη παρουσιάσει στον κ. Βενιζέλο ο οποίος το έχει υιοθετήσει πλήρως και ως φαίνεται θα είναι μέρος του προεκλογικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ εφʼ όσον ο κ. Βενιζέλος θα είναι ο νέος αρχηγός του κόμματος.
http://newpost.gr

Read more...

Πώς Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλος «γκρέμισαν» την αγορά ακινήτων...









Πώς Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλος «γκρέμισαν» την αγορά ακινήτων...
Τρέχουν τα κροκοδείλια δάκρυα των ιθυνόντων για την κατάντια της κτηματαγοράς και την ανεργία στους κλάδους που σχετίζονται με την αγορά ακινήτων. Οι αιτήσεις για νέες άδειες οικοδομής έχουν μειωθεί πάνω από 50%, οι αγοραπωλησίες ακινήτων ήταν το 2011 λιγότερες από 70.000 και δεκάδες χιλιάδες οικοδόμοι περιμένουν υπομονετικά στα σπίτια τους μήπως και χτυπήσει το τηλέφωνο έστω για ένα μερεμέτι. Και όμως οι ιθύνοντες που παρακολουθούν έναν ολόκληρο κλάδο να καταρρέει, αποτελούν μέρος του προβλήματος καθώς με δικές τους αποφάσεις βούλιαξαν το real estate.

Η καρδιά της κτηματαγοράς στην Ελλάδα, ήταν και παραμένει η πρώτη κατοικία. Παρά τα υψηλά ποσοστά ιδιοκατοίκησης, ο Έλληνας θέλει να ζει στο δικό του κεραμίδι. Αυτό το όνειρο του το διέλυσαν. Συντονισμένα, ο ένας μετά τον άλλον. Πρώτος στη σειρά ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Πείστηκε ότι αν επιβάλλει το πόθεν έσχες ακόμη και στην απόκτηση της πρώτης κατοικίας θα μπορέσει να περιορίσει τη διακίνηση του μαύρου χρήματος. Έπρεπε να καταρρεύσουν οι πωλήσεις για να πειστεί η κυβέρνηση ότι ο υπουργός της πήρε λάθος απόφαση μέσα στην κρίση.

Τώρα το πόθεν έσχες δεν υπάρχει για κανένα ακίνητο. Τι να το κάνεις όμως. Και πάλι ο Γ. Παπακωνσταντίνου αποφάσισε ότι πρέπει να αποτελεί τεκμήριο ακόμη και η πρώτη κατοικία από το 1ο τετραγωνικό. Έκλεισε την πόρτα σε όλους τους γονείς που ήθελαν να αγοράσουν ένα ακίνητο στο όνομα του παιδιού τους. Διότι το παιδί θα πρέπει μετά από αυτό το μέτρο, να εμφανίζει εισόδημα τουλάχιστον 8000 ευρώ για να δικαιολογήσει μόνο και μόνο την κατοχή ενός σπιτιού.

Το… έργο Παπακωνσταντίνου έρχεται να ολοκληρώσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Πήρε την πρωτοφανή απόφαση να επιβάλλεται φόρος κατοχής (βλέπε χαράτσι ΔΕΗ) ακόμη και στην πρώτη κατοικία. Ακόμη και την πιο μικρή και ταπεινή. Πήρε επίσης την απόφαση το περασμένο καλοκαίρι να αυξήσει τα τεκμήρια των ακινήτων –μαζί και της πρώτης κατοικίας- κατά 40%.

Κι όχι μόνον αυτό. Έκοψε ακόμη και κατά 75% την έκπτωση φόρου για τους τόκους δανείων απόκτησης πρώτης κατοικίας ενώ σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, η συγκεκριμένη έκπτωση θα καταργηθεί με το φορολογικό νομοσχέδιο του Ιουνίου. Αυτό σημαίνει ακριβότερο χρήμα σε μια περίοδο που οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια και αν δώσουν τα φορτώνουν με περιθώρια κέρδους της τάξεως του 3-4%.

Τώρα, ετοιμάζονται να κλείσουν και τον ΟΕΚ έναν οργανισμό ο οποίος έχει σταματήσει να εγκρίνει επιδοτήσεις για απόκτηση πρώτης κατοικίας εδώ και τουλάχιστον ενάμιση χρόνο. Και μόνο αυτή η κίνηση μειώνει τις αγοραπωλησίες κατά μερικές χιλιάδες τον χρόνο.

Υπάρχει και το θέμα της αύξησης των αντικειμενικών αξιών. Αν η πρόβλεψη του μνημονίου επιβεβαιωθεί, είναι πιθανό να αυξηθούν τόσο οι φόροι μεταβίβασης όσο και τα έξοδα.



Γιώργος Παλαιολόγος
http://newpost.gr

Read more...

Τρεις όρους βάζει η Ευρωζώνη για την έγκριση του νέου δανείου προς την Ελλάδα

Στενή επιτήρηση και ειδικός λογαριασμός για το χρέος


Ο ειδικός λογαριασμός για το χρέος και η στενότερη επιτήρηση του ελληνικού προϋπολογισμού, είναι οι προϋποθέσεις που θέτουν οι δανειστές για να ανοίξουν τη «στρόφιγγα»
Ο ειδικός λογαριασμός για το χρέος και η στενότερη επιτήρηση του ελληνικού προϋπολογισμού, είναι οι προϋποθέσεις που θέτουν οι δανειστές για να ανοίξουν τη «στρόφιγγα» (Φωτογραφία: Associated Press )


Αθήνα
Ένα νέο πολυνομοσχέδιο για την εφαρμογή των μέτρων του Μνημονίου 2, τη ριζική αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους πέρα από το PSI καιτ η δημιουργία ενός δεσμευμένου λογαριασμού για την πληρωμή τοκοχρεωλυσίων, είναι οι τρεις προϋποθέσεις που θέτουν οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, ώστε να εγκρίνουν το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Μετά το τέλος της χθεσινής τηλεδιάσκεψης ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είπε ότι την ερχόμενη Δευτέρα το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών θα είναι σε θέση να λάβει όλες τις απαιτούμενες αποφάσεις για την Ελλάδα.

Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία στη δήλωση του κ. Γιούνκερ είναι αυτό που είπε πως απαιτούνται ακόμη «κάποιες διευκρινίσεις» σε ό,τι αφορά τους ειδικούς μηχανισμούς που θα προβλεφθούν για την ενίσχυση του ελέγχου της εφαρμογής του προγράμματος και να «διασφαλιστεί ότι προτεραιότητα θα δίνεται στην εξυπηρέτηση του χρέους».

Την Κυριακή θα συνεδριάσει το Euro Working Group, δηλαδή η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup, όπου θα τεθούν τα θέματα σχετικά με τη νέα δανειακή σύμβαση και το PSI.

Και όλα αυτά την ώρα που η γερμανική κυβέρνηση (και κυρίως ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε) σε αγαστή συνεργασία με τις κυβερνήσεις της Ολλανδίας και της Φινλανδίας διακινούν σενάρια για αναβολή του πακέτου στήριξης μέχρι τις εκλογές στην Ελλάδα, έχοντας προ καιρού «σπάσει» ακόμα και το ταμπού της εξόδου μίας χώρας από το ευρώ.

Στο ίδιο πλαίσιο, εντάσσονται οι δηλώσεις ότι οι χώρες αυτές είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν και την περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις προϋποθέσεις των δανειστών, το νέο πολυνομοσχέδιο αναμένεται μέχρι τα τέλη του μηνός.

Για το δημόσιο χρέος, στη μελέτη που παρουσίασε το ΔΝΤ προκύπτει ότι θα μειωθεί στο 128% περίπου του ΑΕΠ έως το 2020, έναντι του «στόχου» για 120% του ΑΕΠ.

Ενδέχεται αυτός ο «στόχος» να αναθεωρηθεί στο 125% του ΑΕΠ, ωστόσο και πάλι λείπουν κεφάλαια, τα οποία θα πρέπει να βρεθούν είτε από τους ιδιώτες πιστωτές (με μεγαλύτερο «κούρεμα»στα ομόλογα), είτε από την ΕΚΤ (έχει ελληνικά ομόλογα 50 δισ. ευρώ περίπου), είτε απόι τα κράτη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ.

Το θέμα του ειδικού, δεσμευμένου λογαριασμού στον οποίο θα μεταφέρονται δημόσια έσοδα, τα οποία θα χρησιμοποιούνται για την πληρωμή τοκοχρεωλυσίων και στη συνέχεια οι πιστωτές θα καταβάλλουν το αντίστοιχο ποσό, «ώστε να μην δίνονται πλέον χρήματα υπό τη μορφή προκαταβολών προς την Ελλάδα», θα κυριαρχήσει την Κυριακή στο Euro Working Group (στο οποίο συμμετέχουν ανώτερα στελέχη των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης).

Εφόσον υπάρξει συμφωνία, το Eurogroup την Δευτέρα θα ανάψει το πράσινο φως για να ξεκινήσει το PSI, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Μαρτίου. Μέχρι τότε τα εθνικά κοινοβούλια θα έχουν, εκτός απροόπρου, ψηφίσει για το νέο δάνειο και οι τράπεζες θα λάβουν τα 30 δισ. ευρώ για τη συμμετοχή τους στο PSI.

Εν συνεχεία, οι ελληνικές τράπεζες θα λάβουν περί τα 30 δισ. ευρώ για την επανακεφαλαιοποίησή τους (το καθαρό ποσό είναι 23 δισ. συν άλλα 7 πιθανώς για τις λεγόμενες «bad banks») και το Δημόσιο 15 δισ. ευρώ για το ομόλογο της 20ης Μαρτίου και τα τοκοχρεωλύσια του πρέπει να πληρώσει μέσα στο μήνα.

Αυτό που αποτελεί ερωτηματικό είναι το τι θα γίνει με το ομόλογο των 14,435 δισ. ευρώ που λήγει στις 20 Μαρτίου (στο ποσό αυτό πρέπει να προστεθούν και 620 εκατ. ευρώ περίπου σε τόκους).

Εάν είχε κλείσει ήδη η νέα δανειακή σύμβαση και το PSI, το ομόλογο αυτό θα πληρωνόταν στο 50%, για την ακρίβεια το Δημόσιο θα το αντάλλαζε με ένα νέο ελληνικό ομόλογο στο 35% της ονομαστικής αξίας του, συν το άλλο 15% σε βραχυπρόθεσμα ομόλογα του EFSF (διάρκειας έως 2 ετών).

Η στάση της ΕΚΤ

Τώρα, όμως, δεν είναι ακόμα σαφές τι θα γίνει. Το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούν ορισμένες εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για τη χορήγηση ενός δανείου-γέφυρα, ώστε να καλυφθούν αυτά τα ποσά, εκτιμήσεις που όμως δεν επιβεβαιώνονται από κάποια πηγή εντός ή εκτός συνόρων.

Σημειώνεται ότι σε αυτό το ομόλογο εικάζεται ότι έχει κτίσει σημαντική θέση και η ΕΚΤ.

Αν η ΕΚΤ «παραιτηθεί των κερδών της» από το συγκεκριμένο ομόλογο, η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα να το επαναγοράσει στην τιμή κτήσης, μειώνοντας περαιτέρω το χρέος.

Σημειώνεται ότι, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, η διανομή των κερδών της ΕΚΤ δεν είναι κάτι ασυνήθιστο, αλλά συμβαίνει κάθε χρόνο, όταν βεβαίως υπάρχουν κέρδη.

Αυτά τα ποσά κατανέμονται μεταξύ των εθνικών κεντρικών τραπεζών, ανάλογα με τη συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΚΤ.

Στα περισσότερα κράτη μέλη της Ευρωζώνης υπάρχουν ρυθμίσεις που επιτρέπουν τη μεταφορά αυτών των ποσών στους μετόχους τους, δηλαδή τα κράτη, και συνεπώς αν θέλουν οι κυβερνήσεις να περάσουν αυτά τα κεφάλαια στην Ελλάδα είναι θέμα δικής τους πολιτικής απόφασης.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Μεγάλη σφαγή των επικουρικών για να καμφθούν οι εταίροι

«Κλαδεύονται» πρόωρα και τα ειδικά μισθολόγια



Στην «προκρούστια κλίνη» μπαίνουν μισθοί και συντάξεις, για να κλείσει η συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους για το PSI και το νέο δάνειο. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα 625 εκατ. ευρώ που «χώριζαν» την χώρα μας από τους δανειστές της, οριστικοποιήθηκε πως το ποσό των 300 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθεί «με σφαγή στις επικουρικές συντάξεις», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Το ποσό των περικοπών θα φτάνει ή και θα ξεπερνά ενδεχομένως το 20%, χωρίς να έχει καταστεί σαφές αν θα αφορά και τις συντάξεις κάτω από τα 300 ή τα 200 ευρώ το μήνα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το υπόλοιπο ποσό των 325 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθεί από την επίσπευση κατά έξι μήνες της εφαρμογής των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια, από νέες περικοπές στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, αλλά και από επιβολή ειδικού φόρου στο πετρέλαιο των αγροτών.

Τα μέτρα θα συζητηθούν διεξοδικά και θα ανακοινωθούν στο επικείμενο υπουργικό συμβούλιο। Όπως τόνισε πάντως ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης του Εurogroup το βράδυ της Τετάρτης, «όσοι μας κατηγορούν γιατί παίρνουμε δύσκολες αποφάσεις, κόβοντας μισθούς και συντάξεις ή μειώνοντας τα εισοδήματα, το επίπεδο ζωής, δεν αντιλαμβάνονται ότι με την τυφλή και μυωπική τους αντίδραση θέτουν σε κίνδυνο τα εισοδήματα, τις συντάξεις, τους μισθούς, το επίπεδο ζωής που μπορούν ξαφνικά να καταρρεύσουν».
.protothema.gr

Read more...

Με το βλέμμα στην αλλαγή ηγεσίας συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ

Πιέζουν οι εξελίξεις


(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Η αλλαγή του χρονοδιαγράμματος για την εκλογή νέας ηγεσίας είναι το θέμα που αναμένεται να επικρατήσει στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ το απόγευμα (16:30) της Πέμπτης. Πολλά είναι τα στελέχη που ζητούν από τον Γ.Παπανδρέου να επισπεύσει τις διαδικασίας, δεδομένου ότι η χώρα βρίσκεται κοντά στις εθνικές εκλογές.

Ένα άλλο ζήτημα που αναμένεται να συζητηθεί την Πέμπτη από τα στελέχη του Κινήματος είναι η ιδεολογική πλατφόρμα για το μέλλον του κόμματος που θα παρουσιάσει ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Στην εκδήλωση του κ. Λοβέρδου, που έχει προγραμματιστεί για τις 12.30 σε αίθουσα του ΕΒΕΑ, αναμένεται να παραστεί και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Το κείμενο θέσεων του Ανδρέα Λοβέρδου έχει τίτλο «Νέα Ελληνική Ανόρθωση».

Η συζήτηση για επίσπευση των διαδικασιών εκλογής νέου προέδρου άνοιξε μετά τις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών, καθώς διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου ο δρόμος για τις εθνικές εκλογές θα ανοίξει αμέσως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων.

Πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος -πιθανότατα ο μοναδικός υποψήφιος- έχει διαμηνύσει στους στενούς συνεργάτες του και στους βουλευτές ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να μπει άμεσα σε φάση προετοιμασίας για τις βουλευτικές εκλογές.

Σε περίπτωση που το αίτημα για επιτάχυνση της διαδικασίας γίνει αποδεκτό, τότε ενδεχομένως το Εθνικό Συμβούλιο να συνέλθει εκτάκτως το Σαββατοκύριακο για να καθορίσει τη σειρά και τον χρόνο των διαδικασιών.

Το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ αναμένεται, επίσης, να απασχολήσει και η νέα κοινοβουλευτική πραγματικότητα, μετά τη διαγραφή των 22 βουλευτών που καταψήφισαν τη νέα δανειακή σύμβαση, που είχε ως συνέπεια την απώλεια της απόλυτης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων πολιτικών σχημάτων από τους διαγραμμένους βουλευτές.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Είναι πολλά τα λεφτά Φώτη και Βόλφγκανγ…









Είναι πολλά τα λεφτά Φώτη και Βόλφγκανγ…
Για την ελληνική κοινή γνώμη, η στάση των εταίρων μας και κυρίως των Γερμανών μοιάζει ανεξήγητη. Αυτό συμβαίνει επειδή συνηθίζουμε στο δημόσιο διάλογο να κάνουμε «αφαίρεση» στα νούμερα.

Το χρηματοδοτικό πακέτο που έχει δοθεί ως σήμερα στην Ελλάδα ανέρχεται σε 75 δις ευρώ. Η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου προβλέπει άλλα 130 δις, δηλαδή 200 δις ευρώ. Αν ολοκληρωθεί η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου η Γερμανία θα έχει βάλει σχεδόν το 30% δηλαδή περίπου 70 δις. ευρώ. Ακόμα και για τη Γερμανία, αυτά είναι πολλά λεφτά, είναι δύο φορές το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού.

Όλα αυτά βεβαίως ήταν γνωστά από τον Οκτώβριο, όταν έκλεισε η συμφωνία, ο πανικός όμως που εκπέμπει το Βερολίνο τις τελευταίες μέρες δεν αντιστοιχεί στο κλίμα που έβγαζε ως το τέλος του χρόνου. Από τα μέσα Ιανουαρίου, αυτό που εισπράττουν οι προσεκτικοί παρατηρητές από τη γερμανική πρωτεύουσα είναι ένας συνεχώς αυξανόμενος πανικός, που ερμηνεύεται και σαν απόπειρα υπαναχώρησης από τη συμφωνία ή και εξώθησης της Ελλάδος στην έξοδο.

Η αλλαγή στάσης μπορεί να γίνει κατανοητή, μόνο αν συνυπολογίσει κανείς ένα δεύτερο νούμερο: το 13,5% στις 15 Ιανουαρίου, που γίνεται 18% στις 7 Φεβρουαρίου. Πρόκειται φυσικά για το βαρόμετρο της Public Issue και το ποσοστό της Δημοκρατικής Αριστεράς, του κ. Φ. Κουβέλη.

Αυτό που συνειδητοποίησαν οι Γερμανοί, διαβάζοντας τις ελληνικές δημοσκοπήσεις, είναι ότι υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να κλείσει και να ολοκληρωθεί η συμφωνία ως τα τέλη Μαρίου, να γίνει η εκταμίευση (που για να λειτουργήσει θα πρέπει να είναι ισχυρή δηλαδή 30 δις ευρώ για το PSI, 30-40 δις. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες, άλλα 15 δις για τις λήξεις του Μαρτίου, δηλαδή περίπου 85 δις ευρώ.

Και μετά στην Ελλάδα να γίνουν εκλογές, όπου αντί για το σκηνικό που ήξεραν (με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δηλαδή ως τα δύο μεγάλα κόμματα, στην καλύτερη περίπτωση να τους προκύψει αυτοδυναμία της ΝΔ ή έστω συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, στη χειρότερη περίπτωση όμως ένα θολό σκηνικό, όπου ο Κουβέλης να είναι το καθοριστικό μέγεθος στο πολιτικό σύστημα, χωρίς αυτόν να μη γίνεται τίποτε. Ένα σκηνικό όπου αυτοί θα έχουν καταβάλλει τα χρήματα, χωρίς καμία δέσμευση από τους «νέους παίκτες» στο σύστημα, δηλαδή στην αντίληψη τους χωρίς καμία διασφάλιση. Και ακόμα χειρότερα, λόγω αδυναμίας συγκρότησης κυβέρνησης ή έστω κυβέρνησης μνημονιακής να χρεοκοπήσει η Ελλάδα και να πρέπει να ξεγράψουν τα 70 δις ευρώ.

Το κυρίαρχο συναίσθημα στο Βερολίνο ήταν ότι εγκλωβίστηκαν, πιστεύοντας ότι το πορτογαλικό μοντέλο των δύο μεγάλων κομμάτων θα λειτουργήσει για την Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι από τα τέλη Ιανουαρίου άρχισε να βρέχει προτάσεις, πρώτα για επίτροπο, ύστερα για ειδικό λογαριασμό. Ύστερα ήρθε η μοιραία δημοσκόπηση της 7ης Φεβρουαρίου που έστειλε τη ΔΗΜΑΡ στην αξιωματική αντιπολίτευση και το ΛΑΟΣ έξω από την κυβέρνηση.

Αυτή είναι μια τυπική κατάσταση διάψευσης προσδοκιών που είχαν επενδυθεί στους «βασικούς έλληνες παίκτες» (ιδιαίτερα στο ΠΑΣΟΚ), συχνή στις διεθνείς σχέσεις. Ωστόσο η γερμανική εξωτερική πολιτική δεν έχει πείρα διαχείρισης τόσο σύνθετων θεμάτων, ο χαρακτηρισμός «γίγαντας με μυαλό νάνου» του Πάγκαλου διατηρεί ακέραια την ισχύ του, μετά από 20 χρόνια. Την αγαρμπιά του επιτρόπου διαδέχτηκε η εξίσου άγαρμπη και εξοργιστική παρέμβαση του Σόιμπλε στα εσωτερικά μας, από τα περί κυβέρνησης τύπου Μόντι ως τα περί αναβολής των εκλογών.

Στον κ. Βενιζέλο ετέθη στην τελευταία τηλεδιάσκεψη του Eurogroup το ζήτημα της δέσμευσης και άλλων πολιτικών δυνάμεων στην εφαρμογή του προγράμματος (και κυρίως της δέσμευσης, ότι οι Γερμανοί θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους) κάτι που απλά επιδείνωσε την κατάσταση. Το χειρότερο πια είναι, ότι επικρατεί μια αίσθηση αδιεξόδου. Καμία από τις «ιδέες» που εκπορεύονται από το Βερολίνο δεν είναι ρεαλιστική, τα όσα αστεία ακούστηκαν για αναβολή της εκταμίευσης ως τις εκλογές – με ένα ενδιάμεσο δάνειο για να μην σκάσει η δόση του Μαρτίου - κατατείνουν μόνο στο να μη γίνει το ποτέ το PSI, να μην υλοποιηθεί δηλαδή η συμφωνία. Η συμπεριφορά του Βερολίνου όμως είναι εξόχως αντιπαραγωγική, γιατί υπονομεύει τα κόμματα που στηρίζουν την νέα δανειακή σύμβαση, δίνοντας πρόσφορο έδαφος στους πολιτικούς τους αντιπάλους να τους κατηγορήσουν ότι υποκύπτουν στο γερμανικό Diktat…

Το χειρότερο είναι ότι ο γερμανικός πανικός θα εξωθήσει τα πράγματα σε γελοιότητες: Να ζητηθούν έγγραφες δεσμεύσεις από τη ΔΗΜΑΡ (που θα γίνει) το ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ. Και να τεθεί αυτό ως όρος για την εκταμίευση του δανείου. Ή να επανέλθει ο σχεδιασμός μιας μορφής Επιτροπείας, που θα καταψηφιστεί σίγουρα στις κάλπες. Ο πανικός, όπως γνωρίζομε σ’ αυτή τη χώρα είναι κακός σύμβουλος.


Θέμης Δαγκλής
http://newpost.gr

Read more...

Οι πολιτικές πιέσεις από τους εταίρους ανάβουν νέες φωτιές

«Όχι» σε εκλογές, «ναι» σε κυβέρνηση τεχνοκρατών

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Έχοντας κλείσει τα κενά για το πρόγραμμα της νέας δανειακής σύμβασης και σχεδόν όλες τις πτυχές του PSI, το νέο κεφάλαιο των πιέσεων από δανειστές και εταίρους είναι πολιτικό. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ.Βενιζέλος αναφέρθηκε στους προβληματισμούς που εκφράστηκαν από τους εταίρους κατά την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, που επικεντρώνονται στην ενίσχυση του αντιμνημονιακού πόλου στην πολιτική σκηνή. Σε συνδυασμό με τις παροτρύνσεις Βερολίνου και Ρώμης υπέρ κυβέρνησης τεχνοκρατών στην Ελλάδα και αποφυγής πρόωρων εκλογών και τις απειλές περί εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, δημιουργείται ένα εκρηκτικό σκηνικό, που εκφράστηκε διά στόματος Προέδρου της Δημοκρατίας με τη φράση: «Ποιος είναι ο κ. Σόιμπλε, ποιοι είναι οι Ολλανδοί, ποιοι είναι οι Φινλανδοί;»

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ενημέρωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο για το τι συζητήθηκε στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, ενώ πρόκειται να ενημερώσει και όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ο κύκλος των ενημερωτικών επαφών αρχίζει σήμερα, Πέμπτη στις 09:30 με την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη και συνεχίζται στις 11:15 με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρη. Αύριο, Παρασκευή, ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ.Κουβέλη.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, έως την Κυριακή θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβουλιο, προκειμένου να εξετάσει τα νέα δεδομένα.

Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης τέθηκε το ζήτημα εάν η επόμενη κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει την εφαρμογή του προγράμματος. Όπως φαίνεται, υπάρχει ανησυχία μεταξύ των εταίρων για τη ρητορική της ΝΔ σχετικά με τη αναδιαπραγμάτευση του προγράμματος -παρά την προσεκτική διατύπωση της θέσης αυτής από τον Αντώνη Σαμαρά στην επιστολή του προς το Eurogroup-, καθώς και για την ενίσχυση της Αριστεράς -που τάσσεται κατά του Μνημονίου-, όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις.

«Αντικείμενο της συζήτησης ήταν και πολιτική και η κοινωνική κατάσταση, το τι θέλει η ελληνική κοινωνία, το τι θέλουν οι Έλληνες πολίτες, εάν και η επόμενη Βουλή και η επόμενη κυβέρνηση, με βάση τις επιλογές και τη βούληση του ελληνικού λαού, μπορεί να συνεχίσει αξιόπιστα την εφαρμογή ενός προγράμματος» δήλωσε ο Ευ.Βενιζέλος.

Ο υπουργός Οικονομικών άφησε να εννοηθεί ότι οι πολιτικές πιέσεις εκ μέρους των δανειστών θα συνεχιστούν. «Αυτό είναι το μεγάλο θέμα από σήμερα έως και την οριστική απόφαση της Δευτέρας» στην τακτική σύνοδο του Eurogroup, όπως είπε.

Το Βερολίνο κι άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις ασκούν ασφυκτικές πιέσεις που κλιμακώνονται τις τελευταίες ημέρες. Βασικός εκφραστής ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε, ο οποίος μετά την ψήφιση του νέου Μνημονίου από την Βουλή δήλωσε ότι η Ευρωζώνη είναι καλύτερα προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας· την επομένη έβαλε στο στόχαστρο τον Αντώνη Σαμαρά, που καθυστερούσε να δεσμευθεί ενυπόγραφα, αμφισβητώντας το εάν θα υλοποιήσει το πρόγραμμα και μετά τις εκλογές· κατέληξε, δε, ζητώντας να μην διεξαχθούν πρόωρες εκλογές και να υλοποιήσει το πρόγραμμα μια κυβέρνηση τεχνοκρατών.

Μετά από αυτά και την ενημέρωση που είχε από τον Ευ.Βενιζέλος πριν από την τηλεδιάσκεψη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας δήλωσε: «Όλοι έχουμε χρέος να βάλουμε πλάτη για να περάσουμε την κρίση. Δεν δέχομαι να λοιδορείται η πατρίδα μου από τον Σόιμπλε, δεν το δέχομαι σαν Έλληνας. Ποιος είναι ο κύριος Σόιμπλε που μπορεί να λοιδορήσει την Ελλάδα; Ποιοι είναι οι Ολλανδοί; Ποιοι είναι οι Φιλανδοί; Εμείς πάντοτε είχαμε την υπερηφάνεια να υπερασπιστούμε όχι μονο τη δικιά μας ελευθερία, όχι μονάχα τη δικιά μας πατρίδα, αλλά την ελευθερία της Ευρώπης».

Οι πληροφορίες από το Βερολίνο αναφέρουν ότι στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας εκφράζεται απορία για την επίθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ επισήμως δεν υπήρξε αντίδραση. Μιλώντας στην εφημερίδα Τα Νέα εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών σημείσε πως ο κ. Σόιμπλε, όπως και άλλοι συνάδελφοί στην ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένου του Έλληνα υπουργού οικονομικών Βενιζέλου, αγωνίζονται από το 2010 να σταθεροποιήσουν την Ελλάδα και να δώσουν στη χώρα μια θετική προοπτική εντός της Ευρωζώνης».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Δεν πείθει η Ελλάδα ότι θα καταφέρει όσα υπόσχεται...

Γραμμή δυσπιστίας και Σόιμπλε και από το IIF



Τις ανησυχίες Σόιμπλε και λοιπών ευρωπαίων εταίρων για το αν η Ελλάδα θα εφαρμόσει μετεκλογικά, όσα ψηφίζει και υπόσχεται σήμερα προκειμένου να λάβει το δάνειο-μαμούθ των 130 δισ. ευρώ, «μοιράζεται» και το «λόμπυ» των υποψήφιων για κούρεμα κατόχων ελληνικών τραπεζών.
Στο μηναίο δελτίο Capital Markets Monitor που διανέμει το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο-IIF προς τα μέλη του (επενδυτικές τράπεζες κλπ) τους ενημερώνει για τις πιθανότητες επιτυχίας του ελληνικού σχεδίου. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι:
«Στην Ελλάδα το νέο πρόγραμμα έχει εγκριθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, και κατά πάσα πιθανότητα θα εγκριθεί από όλα ενδιαφερόμενα μέρη μετά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας στις 15 Φεβρουαρίου» όπως και συνέβη.
«Ωστόσο» συνεχίζει «η έγκριση της συνέχισης της λιτότητας έγινε σε μία
ατμόσφαιρα ισχυρής κοινωνικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα και δυσπιστίας απέναντι στην υπόλοιπη Ευρωζώνη και στην Τρόικα. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο μη εφαρμογής του προγράμματος» αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης, «ιδίως καθόσον ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να μειωθεί έως και κατά 5% φέτος, και αφού έχει συρρικνωθεί συνολικά κατά 13% τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια. Το γεγονός επίσης ότι τα φορολογικά έσοδα στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 7% τον Ιανουάριο, αντί αύξησης κατά 8,9% που είχε προβλεφθεί, δείχνει δυναμική διολίσθησης».

Πάντως στην έκθεση σημειώνεται πως «το ελληνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης μια άνευ προηγουμένου εθελοντική ανταλλαγή του χρέους, με συμμετοχή 50% στο ονομαστικό κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, διαγράφοντας μέχρι και 100 δισ. ευρώ από το δημόσιο χρέος. Οι ειδικοί όροι και προϋποθέσεις της ανταλλαγής τίτλων βρίσκονται στο τελικό στάδιο» καταλήγει η έκθεση.
protothema.gr
Read more...