Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

Μάχες συσκέψεων και …συνεντεύξεων με την Τρόικα

Μιλούν στις 11.00 οι ελεγκτές, μετά ο Παπακωνσταντίνου


protothema.gr
Στην προαναγγελία των βασικών διαπιστώσεών τους που θα περιλάβουν στο "ραπόρτο" που θα παραδώσουν σε Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες για την πρόοδο της ελληνικής Οικονομίας, θα προβούν οι ελεγκτές της Τρόικα, σε ειδική συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσουν το μεσημέρι, λίγο πριν αναχωρήσουν από την Αθήνα.

Οι απεσταλμένοι της Τρόικα πάντως επέλεξαν μην κάνουν ανακοινώσεις από κοινού με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών, ο οποίος θα δώσει λίγες ώρες αργότερα άλλη συνέντευξη, στην οποία θα δώσει διευκρινίσεις για τα όσα διημείφθησαν κατά τον τελευταίο έλεγχο που διενήργησαν επί δέκα συνεχόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, στην μαραθώνια συνάντηση της Τετάρτης του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και των ελεγκτών, η οποία διήρκεσε σχεδόν εξήμισι ώρες (!) και μόνο διαδικαστικό χαρακτήρα δεν είχε, αφού πίσω από τις κλειστές πόρτες οι απεσταλμένοι των Βρυξελλών, είπαν δύο "μπράβο" στον υπουργό αλλά έθεσαν και πολύ υψηλά τον πήχη των απαιτήσεων για τους επόμενους ελέγχους για την τρίτη δόση του δανείου.

“Πάρτε μέτρα, μην χαλαρώνετε”…

"Συνεχίστε έτσι αλλά μην χαλαρώνετε" ήταν το μήνυμα των ελεγκτών για τις διαρθρωτικές αλλαγές και τα δημοσιονομικά μέτρα. Αλλά μέχρι εκεί….

"Δεν μπορείτε να ελέγξετε τις δαπάνες στο ευρύτερο δημόσιο, στις ΔΕΚΟ, τους ΟΤΑ και τα νοσοκομεία. Πάρτε μέτρα» ήταν η αυστηρή σύσταση των ελεγκτών που έθεσε επίσης θέματα για:

-τον ΟΣΕ: υπάρχουν καθυστερήσεις και ατέλειες στο σχέδιο για την εξυγίανση και αναδιοργάνωση του Οργανισμού. Τα χρέη του αυξάνονται και βαραίνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

-τη ΔΕΗ: επισήμως δεν γίνεται λόγος για πιέσεις για "σπάσιμο" και πώληση μονάδων, ορυχείων κλπ. Ωστόσο ζητούν –όπως και για τον ΟΣΕ- εξειδίκευση και ποσοτικοποίηση των μέτρων, ώστε να τοποθετηθούν στην επόμενη συνάντησή τους, το φθινόπωρο. Μεγαλύτερη πίεση για το ζήτημα της απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας άσκησαν πάντως οι απεσταλμένοι της Κομισιόν, παρά του ΔΝΤ, καθώς η καταληκτική διορία για το άνοιγμά της προκύπτει από κοινοτική οδηγία.

Στους άξονες αυτούς πάντως η κυβέρνηση σχεδιάζει τα αμέσως επόμενα βήματά της, σε συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί για την Ενέργεια υπό τον Θεόδωρο Πάγκαλο, ενώ παράλληλα αναμένεται και τετραμερής σύσκεψη για τις φαρμακευτικές δαπάνες με τους κ.Παπακωνσταντίνου, Κατσέλη, Λοβέρδο και Ξενογιαννακοπούλου.

Το αγκάθι των εσόδων

Όσον αφορά στο άλλο μεγάλο "αγκάθι", τα δημόσια έσοδα, φαίνεται πως απεφεύχθη ο κίνδυνος λήψης πρόσθετων εισπρακτικών μέτρων.

Οι ελεγκτές επεσήμαναν ότι "καλό είναι το "μαξιλάρι" της εξοικονόμησης 4 δις ευρώ από δαπάνες" που φαίνεται να εξασφάλισε ήδη η κυβέρνηση, αλλά και η "μαύρη τρύπα" στα έσοδα φτάνει ήδη τα 1,4 δισ. ευρώ και θα πρέπει η κυβέρνηση να το καλύψει στο β’ εξάμηνο.

Το υπ. Οικονομικών προέβαλε επιχειρήματα ότι δεν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα, αφού από τώρα και μέχρι τέλος του χρόνου:

- θα εισπράττει ΦΠΑ 23% αντί 21%

- θα εισπράξει το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας

- θα εισπράξει το ΕΤΑΚ του 2009, που υπολόγιζε να το εισπράξει μέσα στο α΄εξάμηνο.

- αλλά και τα πρόστιμα για ημιυπαίθριους και αυθαίρετα που ηλεκτροδοτήθηκαν το 2004

Read more...

Ρέππας – Άνθιμος σημειώσατε 2…

Παρακάμπτει το Παπάφειο το Μετρό

protothema.gr
Το σταθμό στο Παπάφειο Ίδρυμα θα παρακάμψει τελικά η Αττικό Μετρό, εγκλωβισμένη στην άρνηση του Μητροπολίτη Άνθιμου να παραχωρήσει τμήμα του προαύλειου χώρου του ορφανοτροφείου, για να εγκατασταθεί το εργοτάξιο και ο ομώνυμος σταθμός.

Η επιλογή του υπουργείου να μην γίνει η εκσκαφή στο χώρο του ορφανοτροφείου, υποδεικνύεται από την δικαστική τροπή που έχει πάρει η υπόθεση μετά την προσφυγή του Μητροπολίτη Άνθιμου και Προέδρου του Ιδρύματος, εναντίον της υπουργικής απόφασης για την αναγκαστική απαλλοτρίωση των 907 τ.μ του Παπάφειου.

Η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί τον προσεχή Νοέμβριο, για αυτό και η Αττικό Μετρό αποφάσισε να «ξαραχνιάσει» τους μετροπόντικες, οι οποίοι μετά την πολύμηνη παραμονή τους στο Πανεπιστήμιο θα συνεχίσουν τις εργασίες τους προσπερνώντας τον επίμαχο σταθμό.

Πριν από δύο μήνες το ΣΤ’ τμήμα του ΣτΕ είχε κάνει δεκτή την αίτηση αναστολής της απόφασης για την κοπή δέντρων, η οποία όπως είναι φυσικό στέκεται σοβαρό εμπόδιο στην υλοποίηση του έργου. Στελέχη της Αττικό Μετρό δεν αποκλείουν ο σταθμός να μην κατασκευαστεί είναι όμως σαφές ότι τα πάντα θα καθοριστούν από την απόφαση του ΣτΕ.

Το Παπάφειο μαζί με τις αρχαιολογικές ανασκαφές που ήδη έχουν κοστίσει 25 εκ. ευρώ και υπολογίζεται να φτάσουν τα 65 εκ. ευρώ αποτελούν δύο από τις σημαντικότερες παραμέτρους για τις μεγάλες καθυστερήσεις του έργου που όποια πρόβλεψη για την ολοκλήρωσή του καθίσταται πλέον εξαιρετικά παρακινδυνευμένη.

Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια

Το σήριαλ με το Παπάφειο κρατάει εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια. Η διοίκηση του Ιδρύματος ζητούσε ιερά ανταλλάγματα και σύμφωνα με πληροφορίες είχε συναντήσει ευήκοα ώτα στην προηγούμενη κυβέρνηση, προκειμένου να παραχωρήσει το χώρο έναντι περίπου 10 εκ. ευρώ.

Η υπόθεση όμως φαίνεται να μπλοκαρίστηκε για αδιευκρίνιστους λόγους. Έτσι οι υποσχέσεις προς τον Μητροπολίτη έμειναν ένα ανεξόφλητο γραμμάτιο. Αυτό το γραμμάτιο προσπάθησε να εξαργυρώσει από τη νυν ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, η οποία όμως έστειλε το μήνυμα ότι θα καταβληθεί το ποσό των περίπου 2,5 εκ. ευρώ, ως αποζημίωση, ακυρώνοντας κάθε προσπάθεια εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Η στάση της κυβέρνησης φέρεται ότι εξόργισε τον Μητροπολίτη Άνθιμο, ο οποίος για πρώτη φορά εμφανίζεται πλήρως ευθυγραμμισμένος με τους αποφοίτους του Ιδρύματος που από την αρχή προέβαλλαν πολλά προσκόμματα στην παραχώρηση του χώρου.

Οι ίδιοι μάλιστα κατηγορούν τον προϊστάμενο της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας- Θράκης, στην οποία υπάγεται το ίδρυμα ότι έδωσε παράνομα την άδεια εγκατάστασης στην Αττικό Μετρό παρά το γεγονός ότι το Παπάφειο είναι κληροδότημα και δεν παραχωρείται.

Read more...

Χρέωναν το ΙΚΑ με φάρμακα και τα πετούσαν σε πηγάδι...


Aπό το http://www.asfalisinet.gr/

Πάρτι σπατάλης και κακοδιαχείρισης στα ασφαλιστικά ταμεία
Χρέωναν το ΙΚΑ με φάρμακα και στην συνέχεια τα πετούσαν σε χωματερή .Απίστευτη και όμως αληθινή, σύμφωνα με το υπουργό Εργασίας Αν Λοβέρδο, η περίπτωση που ανακάλυψαν οι ελεγκτές του ΙΚΑ στο Λαύριο . «Σε ένα παλιό πηγάδι μεγάλου βάθους, ελεγκτές του υπουργείου μας βρήκαν μια τεράστια ποσότητα αχρησιμοποίητων φαρμάκων, με αλλοιωμένο το bar code δήλωσε ο υπουργος.
Αυτό σημαίνει, τόνισε, ότι κάποιοι...
εξαπάτησαν το συγκεκριμένο ασφαλιστικό ταμείο εισέπραξαν τα λεφτά για τα φάρμακα, τα οποία ωστόσο δεν χρησιμοποίησε κανείς ασφαλισμένος
Ωστόσο σε συνένευξη τύπου ο κ. Λοβέρδος δηλωσε ικανοποιημένος από την πορεία των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και από την «τιθάσευση» -όπως είπε- των εξόδων και των δαπανών τους.
Τόνισε δε ότι «η επίτευξη των στόχων του ασφαλιστικού περνά μέσα από τον αυστηρό έλεγχο των δαπανών και τον περιορισμό τους. Ήδη κάναμε ένα μικρό βήμα. Απομένουν πολλά περισσότερα. Ωστόσο, θα τα καταφέρουμε», υποστήριξε.

Read more...

Μυστική συνάντηση Φασούλα - Μαντούβαλου...



ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

Συνάντηση μακράς διαρκείας και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, είχαν χθες το μεσημέρι ο Παναγιώτης Φασούλας και ο Πέτρος Μαντούβαλος.
Η συνάντηση έγινε στο νέο μικρό δημαρχείο του Πειραιά και το ενδιαφέρον της είναι ότι πραγματοποιήθηκε ένα μόλις 24ωρο μετά την κρίσιμη σύσκεψη του Π. Φασούλα με τον Θ. Τσούρα όπου εμμέσως πλην σαφώς του διαμηνύθηκε πώς δύσκολα θα πάρει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ για τις...
ερχόμενες εκλογές.
Τη συνάντηση επιβεβαίωνε αργότερα και ο ίδιος ο Π. Μαντούβαλος ο οποίος, με αέρα νικητή (αφού τα γκάλοπ τον δείχνουν πολύ μπροστά από τον νυν δήμαρχο), έλεγε ότι είναι φίλος με τον Π. Φασούλα και δεν είχε κανέναν λόγο να αρνηθεί την πρόκλησή του.
Τι άραγε να του είπε ο Π. Φασούλας;
Ο Αυτοδιοικητικός

Read more...

Σκληρή... δίαιτα στην τρόικα


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΛΗ ΙΣΜΑΗΛΙΔΟΥ
nonews-news

Οδηγίες για ελαχιστοποίηση του κόστους είχαν οι εστιάτορες που ανέλαβαν το κέιτερινγκ των ελεγκτών
Μια γεύση από τη λιτότητα που έχουν αποφασίσει να επιβάλουν στον ελληνικό λαό έλαβαν τα στελέχη της τρόικας κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων στο υπουργείο Οικονομικών. Η μικρή οικογενειακή επιχείρηση που ανέλαβε το κέιτερινγκ είχε αυστηρές εντολές για ελεγχόμενες παραγγελίες, απλές και λιτές γεύσεις και
(κυρίως) μεγάλη προσοχή στις... ποσότητες. «Οι συνεργάτες του υπουργού μάς δήλωσαν ξεκάθαρα ότι έχουν σαφείς οδηγίες για ελεγχόμενες ποσότητες, απλές και χορταστικές γεύσεις. Κάθε πρωί συνομιλούμε τηλεφωνικώς και ανάλογα με τον αριθμό των συμμετεχόντωνπροσαρμόζουμε την παραγγελία. Σκεφτείτεότι για μια συνεδρίαση είκοσι ατόμωνη εντολή είναι να φέρουμε μόνο... δώδεκα σάντουιτς και τέσσερις κανάτες με χυμό ή παγωμένο τσάι» σχολιάζει στο «Βήμα» ο κ. Θοδωρής Τούρλος, ιδιοκτήτης της καφετέριας «Ρas Μal» στην οδό Μητροπόλεως.

Μαζί με τη συνέταιρό του, κυρία Βασούλα Κατσίκη, έχει αναλάβει να ετοιμάζει καθημερινά το πρωινό και το μεσημεριανό των ατόμων που καθορίζουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Το μενού είναι απλό: για πρωινό, χυμός πορτοκάλι και χειροποίητο κρύο τσάι λεμόνι, μαζί με κρουασανάκια και κέικ πορτοκάλι. Για μεσημερια- νό, κρύα σάντουιτς σε τρεις διαφορετικές γεύσεις σε συνδυασμό με χυμό και κρύο τσάι. Στην ερώτησή μας γιατί δεν σερβίρουν καφέ στους (σκληρά εργαζόμενους) τεχνοκράτες η απάντηση του κ. Τούρλου είναι αφοπλιστική: «Τον καφέ τον φτιάχνουν στην καφετιέρα του υπουργείου για να μην τον πληρώνουν έξτρα! Παραγγέλνουν από εμάς μόνο τα απολύτως αναγκαία, με μεγάλη σύνεση». Μάλιστα, επειδή το καλό φαγητό πρέπει να γεμίζει (όχι μόνο το στομάχι) αλλά και... το μάτι, οι δύο συνέταιροι έχουν εφεύρει έναν ακόμη τρόπο για να υπερκαλύψουν τους περιορισμούς στις παραγγελίες. «Κόβουμε τις μπαγκέτες στα τρία και τις διαρρυθμίζουμε σε πιατέλες με τρόπο που χορταίνει το μάτι. Αυτό βοηθάει αρκετά, αν αναλογιστείτε ότι σε δέκα άτομα αντιστοιχούν μόνο έξι σάντουιτς» σχολιάζουν.

Πώς αντιδρούν, λοιπόν, οι ευρωπαίοι τεχνοκράτες στην... υποχρεωτική δίαιτα που τους έχει επιβάλει το υπουργείο Οικονομικών; «Είναι απλοί και λιτοδίαιτοι άνθρωποι. Εδώ και τόσες ημέρες που τους σερβίρουμε (από τις 23 Ιουλίου) ποτέ δεν μας έχουν ζητήσει τίποτα ιδιαίτερο. Μόνο μερικές φορές ξαναγεμίζουμε την κανάτα με το τσάι, τίποτα παραπάνω» απαντά η κυρία Κατσίκη. Πάντως τα στελέχη της τρόικας φαίνεται να εκτιμούν την ελληνική γαστρονομία, διότι- όπως λένε οι δύο συνέταιροι- στις πιατέλες δεν μένει ούτε... ψίχουλο. «Ακόμη και αν αδειάζουν οι πιατέλες, όμως, ποτέ δεν τις ξαναγεμίζουμε. “Όσα έφερες, έφερες!” Αυτές είναι οι εντολές του υπουργείου» καταλήγει.

Οι μόνοι που περιμένουν με χαρά τους επιθεωρητές
[Ο κ. Θοδωρής Τούρλος με τη συνέταιρό του κυρία Βασούλα Κατσίκη ετοιμάζουν καθημερινά το πρωινό και το μεσημεριανό των ελεγκτών της τρόικας ]
Ο κ. Θοδωρής Τούρλος με τη συνέταιρό του κυρία Βασούλα Κατσίκη ετοιμάζουν καθημερινά το πρωινό και το μεσημεριανό των ελεγκτών της τρόικας
«Ε ίμαστε καινούργια επιχείρηση και η οικονομική κρίση είναι πολύ κακή περίοδος για νέα ανοίγματα. Η δουλειά είναι πεσμένη και το καλοκαίρι τα πράγματα χειροτερεύουν. Υπό αυτές τις συνθήκεςο ερχομός της τρόικας ήταν... σωτήριος για εμάς!» σχολιάζει στο «Βήμα» ο κ. Θοδωρής Τούρλος.

Διόλου τυχαίο, αν αναλογιστεί κανείς ότι στους δύσκολους καλοκαιρινούς μήνες, όταν τα τραπέζια αδειάζουν και οι παραγγελίες μειώνονται, οι αλλεπάλληλες συνεδριάσεις του κλιμακίου με διάφορους παράγοντες του υπουργείου αποτέλεσαν σταθερή πηγή εσόδων για τη μικρή επιχείρηση.

Σύμφωνα με την κυρία Βασούλα Κατσίκη το μυστικό της καλής συνεργασίας με το υπουργείο ήταν η εμπιστοσύνη, η οποία χτίστηκε με πολύ κόπο και απανωτά... ξενύχτια. «Οταν ο υπουργός δοκίμασε τα προϊόντα μας έμεινε ευχαριστημένος. Ωστόσο αυτό δεν ήταν αρκετό. Επρεπε να είμαστε διατεθειμένοι να ακολουθούμε τα σκληρά ωράριά του. Και επειδή ο κ. Παπακωνσταντίνου καθόταν στο γραφείο ως τις 12 ή 1 το βράδυαναγκαζόμασταν να διατηρούμε και εμείς το καφέ ανοιχτό και να ξενυχτάμε εναλλάξ, μια εγώ, μια ο Θοδωρής» εξηγεί. Παρά τις δυσκολίες, όμως, οι κόποι του ζευγαριού αποζημιώθηκαν, μια και «παρ΄ ότι... λιτοδίαιτη, η τρόικα μας κράτησε ανοιχτούς εν μέσω κρίσης».

Τι έφαγαν και πόσο κόστισε
ΠΡΩΙΝΟ
Χυμός πορτοκάλι: 2 κανάτες/ δέκα άτομα, κόστος: 8-10 ευρώ/ κανάτα Παγωμένο τσάι: 2 κανάτες/ δέκα άτομα, κόστος: 8-10 ευρώ/ κανάτα Νερό: (παρέχεται από το υπουργείο)

Καφές: (παρέχεται από το υπουργείο)

Μini κρουασάν: 15 τεμάχια/ δέκα άτομα, κόστος: 0,30 ευρώ/ τεμάχιο Κέικ πορτοκάλι: 15 κομμάτια/ δέκα άτομα, κόστος: 0,30 ευρώ/κομμάτι ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ
Χυμός πορτοκάλι: 2 κανάτες/ δέκα άτομα, κόστος: 8-10 ευρώ/ κανάτα Παγωμένο τσάι: 2 κανάτες/ δέκα άτομα, κόστος: 8-10 ευρώ/ κανάτα Νερό: (παρέχεται από το υπουργείο)

Σάντουιτς: 6 μπαγκέτες/ δέκα άτομα, κόστος: 2,50-3 ευρώ/ μπαγκέτα
ΒΗΜΑ


Read more...

«Συνταγματικές οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων»...


Υπάρχει συνταγματική κάλυψη για ενδεχόμενες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, όταν καταργείται η θέση τους, αν και οι απολύσεις αποτελούν έσχατη λύση, τόνισε την Πέμπτη ο καθηγητής της Διοικητικής Επιστήμης στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Αντώνης Μακρυδημήτρης μιλώντας στην...
τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ «Πρώτη Γραμμή».

Ο κ. Μακρυδημήτρης αναφέρθηκε στις κυβερνητικές αποφάσεις για συγχωνεύσεις φορέων και οργανισμών χαρακτηρίζοντας τες "εύλογες αν και αποσπασματικές", ενώ τόνισε ότι το ελληνικό κράτος έχει διασπαστεί σε μια έκταση που είναι αδιανόητη.

"Ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα είναι τρομερά μεγάλος, ενώ ταυτόχρονα χαρακτηρίζεται από μεγάλη διασπορά κλάδων" σημείωσε.

Ο κ. Μακρυδημήτρης χαρακτήρισε ως "άστοχες" τις αντιδράσεις στις μετατάξεις.

«Είναι αδιανόητο να μην καταργείται ένας δημόσιος οργανισμός επειδή δεν εξυπηρετούνται οι υπάλληλοι. Είναι υπηρέτες του ελληνικού λαού» παρατήρησε.


Read more...

ΟΧΙ, ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ!


Ρεπορτάζ : Βούλα Κεχαγιά
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Η ΔΕΗ δεν πωλείται, ξεκαθαρίζει η κυβέρνηση μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι σχετικές αξιώσεις της τρόικας συνδέοντας την προοπτική πώλησης τμήματος της δημόσιας επιχείρησης με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Ωστόσο η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι η απελευθέρωση θα προχωρήσει με όποιον τρόπο και σε χρόνο...
εκείνη επιλέξει χωρίς να φοβηθεί το πολιτικό κόστος που πιθανόν θα επιφέρει ενδεχόμενη σύγκρουσή της με τις συντεχνίες. Η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία συναντήθηκε προχθές με τους εκπροσώπους της τρόικας, μιλώντας στα «ΝΕΑ» απέκλεισε το ενδεχόμενο πώλησης ενός κομματιού της ΔΕΗ και δη το 40% των λιγνιτικών μονάδων επισημαίνοντας ότι δεν τίθεται πλέον τέτοιο θέμα. «Βεβαίως και αποκλείουμε πώληση τμήματος της ΔΕΗ», είπε η υπουργός, η οποία κατά τη συνάντησή της με τους ελεγκτές της τρόικας παρουσίασε το πρόγραμμα της κυβέρνησης σε σχέση με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και τις σχετικές πρωτοβουλίες στις οποίες θα προβεί το τελευταίο διάστημα στην κατεύθυνση αυτή. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν πάντως ότι «πήραμε παράταση από την τρόικα ώς τον Δεκέμβριο για να δούμε τι θα κάνουμε με τη ΔΕΗ». Να σημειωθεί ότι κυβερνητικοί κύκλοι τις τελευταίες ημέρες επαναλάμβαναν ότι ενώ στο Μνημόνιο γίνεται αναφορά στην υποχρέωση της χώρας μας για απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, δεν υπάρχει η ελάχιστη μνεία σε πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων. Μάλιστα οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι δεν μπορεί να επιβληθεί κάτι «τόσο βίαιο» σε σχέση με τη ΔΕΗ που αποτελεί εθνικό πυλώνα και μάλιστα είναι και κερδοφόρος επιχείρηση. Το θέμα ανέκυψε όταν εκπρόσωποι της Ε.Ε. έθεσαν προφορικά το αίτημα για πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων και επιπλέον υδροηλεκτρικών σταθμών στον γενικό γραμματέα του υπουργείου και παράλληλα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα δεν τέθηκε από τους εκπροσώπους της τρόικας κατά τη συνάντησή τους με την κ. Μπιρμπίλη. Η υπουργός επρόκειτο να ενημερώσει για τις εξελίξεις τη Διυπουργική Επιτροπή που θα συνεδρίαζε σήμερα το μεσημέρι στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης με τη συμμετοχή και των κ.κ. Πάγκαλου, Παμπούκη και Παπακωνσταντίνου, ωστόσο η σύσκεψη μέχρι αργά το βράδυ ήταν μετέωρη λόγω κωλύματος κάποιων εξ αυτών. Η σύσκεψη ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό προκειμένου η κ. Μπιρμπίλη να ενημερώσει για θέματα ενέργειας και συνέπεσε με τις εξελίξεις που αφορούν τη ΔΕΗ.
Read more...

ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΤΩΝ ΑΔΥΝΑΤΩΝ...


Ρεπορτάζ : Ελένη Κωσταρέλου
(από την Ελευθεροτυπία)
Το κόψιμο των επικουρικών συντάξεων δρομολογεί η κυβέρνηση στο φευγιό τής τρόικας, που διαπιστώνει ότι είναι αναπόφευκτο το...
έλλειμμα έως και 700 εκατ. ευρώ στα Ταμεία. Ενα μήνα μετά την ψήφιση από τη Βουλή του νέου ασφαλιστικού νόμου, που ανατρέπει τα δεδομένα στην κοινωνική ασφάλιση και στον προγραμματισμό ζωής εκατομμυρίων εργαζομένων, το υπουργείο Εργασίας -προφανώς με τη βοήθεια της τρόικας- διαπιστώνει πως το σύστημα κάπου πάσχει... Τις εξελίξεις στον ασφαλιστικό τομέα σκιαγράφησαν κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος και ο υφυπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης. Η κυβέρνηση φαίνεται πλέον να δρομολογεί: Αναλόγως των εξελίξεων * Επεμβάσεις και στις επικουρικές συντάξεις. «Σε ορισμένα Ταμεία θα χρειαστεί να υπάρξει περιορισμός των συντάξεων, ανάλογα με το πώς εξελίσσονται τα οικονομικά τους», τόνισε ο κ. Κουτρουμάνης. Για την ώρα είναι εν αναμονή των αναλογιστικών μελετών, που θα αρχίσουν να βγαίνουν από τον προσεχή Οκτώβριο (βασική και αναλογική σύνταξη) και μέχρι την άνοιξη του 2011 (επικουρικές), βάσει των οποίων θα κριθεί ο «χρόνος ζωής» των επικουρικών ταμείων. Αλλωστε, όπως είπε και ο κ. Κουτρουμάνης, το Ασφαλιστικό δεν έχει κλείσει, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «το συνολικό έργο που χρειάζεται το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας είναι μεγάλο» κι αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων επεμβάσεων. Κι επειδή το πολιτικό κόστος μόνο από το Ασφαλιστικό είναι τεράστιο, κι ας κάνει ο υπουργός Εργασίας πως δεν τον ενδιαφέρει, τώρα αρχίζουν να στρώνουν το έδαφος για κοινωνικές παροχές, καθώς ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να πάει με άδεια χέρια στη ΔΕΘ στις 11 Σεπτεμβρίου. Το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει νομοσχέδιο «κοινωνικής οικονομίας», το οποίο θα καταθέσει στη Βουλή τέλη Αυγούστου και το οποίο θα περιλαμβάνει παροχή υπηρεσιών κοινωφελούς χαρακτήρα, βοήθεια στο σπίτι, περιβαλλοντική προσφορά, προνοιακά προγράμματα κ.λπ., με τη βοήθεια ανθρώπων που θέλουν να προσφέρουν κοινωνικό έργο. Ο κ. Λοβέρδος έστειλε ήδη επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο για σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων. Διαβουλεύσεις για Διαιτησία Με το άνοιγμα της Βουλής, στις 24 Αυγούστου, θα κατατεθεί και το έτερο νομοσχέδιο για το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), ενώ αυτή την εβδομάδα ολοκληρώνονται οι διαβουλεύσεις για τη Διαιτησία. Ενώ για το μέλλον, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έδωσε υποσχέσεις για βελτιώσεις στις συντάξεις και στα δώρα που καταργήθηκαν εφόσον όμως οι συνθήκες το επιτρέψουν... Ο κ. Κουτρουμάνης διαβεβαίωσε πως οι συντάξεις από τον ΟΑΕΕ και τα άλλα Ταμεία θα καταβληθούν κανονικά. Διευκρίνισε πως έχει απορροφηθεί το 80%-85% της συνολικής επιχορήγησης των 4 δισ. ευρώ, ήτοι 3,2-3,3 δισ. ευρώ, και συμπλήρωσε πως η υπέρβαση θα κυμανθεί μεταξύ 350 και 700 εκατ. ευρώ. Τα Ταμεία θα τα βγάλουν πέρα με 13,07 δισ. ευρώ φέτος, καθώς θα εξοικονομήσουν 800 εκατ. ευρώ από την περιστολή δαπανών στον κλάδο υγείας και κυρίως το φάρμακο, 850 εκατ. από την αύξηση των εσόδων από εισφορές και οφειλόμενα επιχειρήσεων, 120 εκατ. από τον ΛΑΦΚΑ, 1,2 δισ. από κατάργηση 13ης και 14ης σύνταξης, 300 εκατ. από περαιτέρω μείωση φαρμακευτικής δαπάνης. Ενώ ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε πως δεν υπάρχει θέμα περικοπής 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, όπως και ότι δεν υπάρχουν νέα μέτρα για μειώσεις συντάξεων (προφανώς, κύριες). Ανησυχητική παραμένει η αύξηση της ανεργίας, καθώς το ΙΚΑ μετρά ήδη 110.000 λιγότερους ασφαλισμένους, με ανάλογες μειώσεις εσόδων. Μέση μείωση συντάξεων 7% Οσον αφορά τις επεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα, που πιάνουν το σύνολο των ασφαλισμένων στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας τόνισε πως επέρχεται μείωση των συντάξεων κατά μέσο όρο 7% και η αναγνώριση πλασματικών χρόνων μπορεί να κοστίσει 8.000 με 9.000 ευρώ (για 4 έτη). Ενώ έδωσε πλήρη οδηγό για το πότε, πώς και με πόσα θα βγουν στη σύνταξη όλοι οι εργαζόμενοι. Απέκλεισαν δε το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων στα Ταμεία, αν και είπαν πως συζητείται η ενοποίηση τριών φορέων: ΟΑΕΔ, ΟΕΕ και ΟΕΚ. Ως προς τις αιτήσεις επιδότησης του ΟΕΚ διευκρίνισαν πως παγώνουν από 9 Ιουλίου και θα εξυπηρετηθούν κανονικά όσες είχαν υποβληθεί μέχρι τότε. Για την ώρα, το Σώμα Επιθεωρητών (ΣΕΠΕ) εξορμά στα νησιά (Ρόδο, Σάμο, Κρήτη κ.λπ.) με τη βοήθεια της Αστυνομίας, για την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας, καθώς έχουν εντοπιστεί κυκλώματα-μαϊμού μαθητευόμενων από βαλκανικές χώρες, με ψεύτικες συμφωνίες μέσω ΤΕΙ.
Read more...

ΝΕΕΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ-ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ


Ρεπορτάζ : Νίκος Β. Τσίτσας
(από το Έθνος)
Το δεύτερο «πακέτο» συγχωνεύσεων και καταργήσεων 12 οργανισμών ανακοίνωσε χθες η αρμόδια διυπουργική επιτροπή, η οποία συνεδρίασε υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου. Σύμφωνα με την κυβερνητική απόφαση δημιουργείται ένας...
υπερ-οργανισμός στο υπουργείο Εργασίας, ο Ενιαίος Οργανισμός Εργασίας, από τη συγχώνευση του ΟΑΕΔ με τέσσερις εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου, ενώ στο υπουργείο Εσωτερικών θα διαμορφωθεί ένας οργανισμός που αναλαμβάνει τον συντονισμό όλων των δράσεων ηλεκτρονική διακυβέρνησης, με τη συγχώνευση της Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε με τις Ψηφιακές Ενισχύσεις Α.Ε. και την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.). Οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημόσιων οργανισμών ανοίγουν τον δρόμο για μετατάξεις μόνιμων υπαλλήλων και απολύσεις συμβασιούχων. Οι συμβασιούχοι έργου και ορισμένου χρόνου των υπό συγχώνευση υπηρεσιών θα διακόψουν την εργασία τους μετά τη λήξη των συμβάσεων τους οι οποίες δεν θα ανανεωθούν, ενώ οι μόνιμοι και συμβασιούχοι αορίστου χρόνου θα μεταταχθούν στους νέους οργανισμούς που θα δημιουργηθούν. Στη συνεδρίαση που συμμετείχαν εκτός του Θ. Πάγκαλου, ο υπουργός Επικρατείας, Χ. Παμπούκης, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γ. Ντόλιος, και γενικοί και ειδικοί γραμματείς των συναρμόδιων υπουργείων, αποφασίστηκε η ενοποίηση των παρακάτω οργανισμών: Στο υπουργείο Εργασίας θα δημιουργηθεί ένας Εθνικός Οργανισμός Εργασίας από τη συγχώνευση, ενοποίηση και αναδιοργάνωση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.) με τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας (Ο.Ε.Ε.), τον Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (Ο.Ε.Κ.), το Παρατηρητήριο Απασχόλησης Ερευνητική-Πληροφορική Α.Ε. και την Επαγγελματική Κατάρτιση Α.Ε. Ο νέος οργανισμός θα ενσωματώσει όλες τις δράσεις κατάρτισης και απασχόλησης ανέργων, καθώς και την άσκηση κοινωνικών πολιτικών για τους εργαζόμενους (δάνεια για την αγορά πρώτης κατοικίας, εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού). Στο υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης: Συγχωνεύονται η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (Ε.Σ.Δ.Δ.) με την Εθνική Σχολή Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ε.Σ.Τ.Α.) σε μία ενιαία Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Σ.Δ.Δ.Α.). Η αξιοποίηση του εκπαιδευτικού προσωπικού των δύο σχολών και η κατάργηση των δύο διοικητικών συμβουλίων αναμένεται να επιφέρει σημαντικές περικοπές δαπανών. Μεταφέρεται από την ευθύνη του υπουργείου Εσωτερικών η μονάδα του Παρατηρητήριου για την Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. η οποία θα υπαχθεί στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Συγχωνεύονται η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε με τις Ψηφιακές Ενισχύσεις Α.Ε. και την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.). Ο νέος φορέας που θα λειτουργήσει υπό την ευθύνη του υπουργείου Εσωτερικών θα αποτελέσει, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, το εθνικό κέντρο σχεδιασμού δράσεων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Μετατάξεις μονίμων και... Απολύσεις συμβασιούχων Οσον αφορά το προσωπικό προβλέπονται μετατάξεις και μετακινήσεις των μόνιμων και των συμβασιούχων αορίστου χρόνου στους νέους φορείς που θα δημιουργηθούν. Αν υπάρξει πλεονάζον προσωπικό, αυτό θα μεταταχθεί σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου που υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις. Ο υφ. Εσωτερικών, Γ. Ντόλιος, δήλωσε στο «Εθνος» ότι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις μόνιμου προσωπικού αλλά ορθολογική αξιοποίηση των υπαλλήλων. Για τους συμβασιούχους έργου και ορισμένου χρόνου αναμένεται να απολυθούν μετά τη λήξη των συμβάσεων τους. Σε περίπτωση που οι νέοι φορείς χρειαστούν εποχικό προσωπικό θα προκηρυχθούν οι συμβάσεις μέσω ΑΣΕΠ, έτσι όπως προβλέπει ο νέος νόμος για τις προσλήψεις. Οπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, το σχέδιο για τη δημιουργία ενός λειτουργικού κράτους περιλαμβάνει τη δημιουργία νέων οργανογραμμάτων και τη μετάταξη μόνιμου προσωπικού, προκειμένου να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις. Η σύναψη συμβάσεων έργου και ορισμένου χρόνου θα γίνεται με το «σταγονόμετρο» και μόνο για εποχικές ανάγκες. Οι συγχωνεύσεις και ο προσδιορισμός των οργανικών θέσεων αποτελούν χρονοβόρα διαδικασία για την οποία θα καταρτιστούν επιχειρησιακά σχέδια. Κρήτη Σύσταση νέας εταιρείας υποδομών Στη διυπουργική επιτροπή, εκτός των συγχωνεύσεων οργανισμών, αποφασίστηκε η δημιουργία μίας νέας Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «Υποδομές, Μεταφορές και Δίκτυα Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε.». Η σύσταση της συγκεκριμένης εταιρείας αποτελούσε δέσμευση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου. Η εταιρεία θα αναλάβει υποδομές, όπως είναι ο βόρειος οδικός άξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ), ο νότιος οδικός άξονας του νησιού (ΝΟΑΚ) και το διευρωπαϊκό οδικό δίκτυο, θα υλοποιήσει τη σύμβαση παραχώρησης για το αεροδρόμιο Καστελίου αλλά και οποιοδήποτε μεγάλο έργο της ανατεθεί, ενσωματώνοντας την τεχνογνωσία της ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ. Μάλιστα τον Σεπτέμβριο στελέχη της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΑΕ θα εγκατασταθούν στην Κρήτη για τη μετάδοση της γνώσης και των εργαλείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από δύο ημέρες εγκρίθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο η τεχνοοικονομική μελέτη για τη σύσταση και βιωσιμότητα της εταιρείας.

Read more...

ΣΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΠΑΙΝΕΙ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ...


Στο αρχείο μπαίνει με απόφαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου η υπόθεση των υποκλοπών. Σύμφωνα με το Βήμα, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Φώτης Μακρής διαβίβασε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Ιωάννη Σακελλάκο το πόρισμα της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), το οποίο...
εντόπιζε παραλείψεις δικαστικών λειτουργών που χειρίστηκαν τις ανακρίσεις για την υπόθεση, προκειμένου ο τελευταίος να κρίνει αν συντρέχει λόγος να ανασυρθεί από το αρχείο «αγνώστων δραστών» και να επανεξεταστεί η δικογραφία των τηλεφωνικών υποκλοπών. Το πόρισμα της ΑΔΑΕ είχε σταλεί στην Εισαγγελία του Ανωτάτου Δικαστηρίου πριν από έναν μήνα μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η οποία αιτούνταν την επανεξέταση της σχετικής δικογραφίας επισημαίνοντας τις αναφορές της ΑΔΑΕ για παραλείψεις δικαστικών, και συγκεκριμένα για: •Τον εισαγγελέα που διενήργησε επί έναν χρόνο και υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας την προκαταρκτική εξέταση. Πρόκειται για τον πρώην εισαγγελέα Δ. Παπαγγελόπουλο, ο οποίος επί κυβερνήσεως ΝΔ παραιτήθηκε από το Σώμα για να αναλάβει διοικητής της ΕΥΠ. Ο κ. Παπαγγελόπουλος παρέλειψε να ενημερώσει αμέσως την κατά το Σύνταγμα αρμόδια ΑΔΑΕ και να διατάξει τεχνικό έλεγχο στα κέντρα της Vodafone, μέσω του δικτύου της οποίας γίνονταν οι υποκλοπές. •Τον ειδικό εφέτη ανακριτή κ. Π. Πετρόπουλο, ο οποίος μεταξύ άλλων δεν εξέτασε ποτέ δύο μάρτυρες-«κλειδιά» της υπόθεσης και δεν έστρεψε την έρευνά του προς την κατεύθυνση του εντοπισμού της ταυτότητας των κατόχων αμερικανικών τηλεφώνων που συνδέονταν με την υπόθεση των υποκλοπών. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, τον μήνα που μεσολάβησε ο κ. Μακρής διενεργούσε έρευνα προκειμένου να διαπιστώσει αν οι δικαστικοί που χειρίστηκαν την υπόθεση είχαν υποπέσει σε αξιόποινες πράξεις, όπως είναι το κακούργημα της κατάχρησης εξουσίας ή το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος. Πηγές της Εισαγγελίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου επεσήμαιναν ότι το συμπέρασμα του κ. Μακρή είναι πως «δεν ανευρέθη κανένα στοιχείο επιλήψιμης συμπεριφοράς των δικαστικών που χειρίστηκαν την υπόθεση, στους οποίους δεν μπορεί κανείς να προσάψει το παραμικρό». Ύστερα από αυτά η επανεξέταση της υπόθεσης ως προς το σκέλος μόνο της αναζήτησης της ταυτότητας των δραστών των υποκλοπών, όπως ανέφεραν νομικοί κύκλοι, θα ήταν πλέον ανώφελη, καθώς το αδίκημα της παραβίασης τηλεφωνικού απορρήτου που φέρεται να είχε διαπραχθεί μέσω του δικτύου της Vodafone από τον Αύγουστο του 2004 ώς τον Μάρτιο του 2005 είναι πλ

Read more...

ΕΥΣΗΜΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΙΤΡΙΝΕΣ ΚΑΡΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ


Ρεπορτάζ : Έλενα Λάσκαρη
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Κίτρινες κάρτες για την υστέρηση εσόδων που φτάνει τα 2,6 δισ. ευρώ στο επτάμηνο και τις μαύρες τρύπες σε ΔΕΚΟ, νοσοκομεία και ΟΤΑ έδειξε η τρόικα, ανάβει όμως πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης του Σεπτεμβρίου 9 δισ. ευρώ. Oι θερινές εξετάσεις της ελληνικής οικονομίας και της κυβέρνησης που ολοκληρώθηκαν χθες έπειτα από μαραθώνια σύσκεψη επτά ωρών του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με τους...
επικεφαλής της τρόικας Σ. Ντερόουζ από την Ε.Ε., Κ. Μαζούχ από την ΕΚΤ και Π. Τόμσεν από το ΔΝΤ, οδηγούν με ασφάλεια στα δανεικά του Σεπτεμβρίου. Για να εξασφαλιστεί όμως και η δόση των 9 δισ. ευρώ του Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση καλείται έως την επιθεώρηση του Οκτωβρίου ή μέσα σε ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα 70 ημερών να διασφαλίσει ότι η προβληματική πορεία των εσόδων δεν θα ρίξει έξω τον στόχο της μείωσης του ελλείμματος στο 8,1% του ΑΕΠ, να πείσει ότι μπορεί να συμμαζέψει τη χαώδη κατάσταση σε ΔΕΚΟ, νοσοκομεία και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να επιταχύνει την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με τα αγκάθια της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων όπως και της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο. Η μεγάλη πρόκληση Η πρόκληση είναι μεγάλη. Η μέχρι σήμερα πορεία των δημοσίων εσόδων κάθε άλλο παρά προδιαγράφει ότι στα τέλη του έτους η ετήσια αύξησή τους θα είναι 13,7%, όπως είναι ο στόχος του προϋπολογισμού. Ενδεικτικό είναι ότι στο επτάμηνο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ρυθμός αύξησης των εσόδων καθηλώθηκε σε 4% από 7,2% στο εξάμηνο, οδηγώντας σε υστέρηση της τάξεως των 2,6 δισ. ευρώ- αν γίνει αναγωγή στον ετήσιο στόχο. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υπογραμμίζουν ότι «η εξέλιξη των εσόδων δεν είναι γραμμική στη διάρκεια του έτους» και υποστηρίζουν πως η εικόνα θα βελτιωθεί τους επόμενους μήνες καθώς θα αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ και η είσπραξη του φόρου εισοδήματος που έχει καθυστερήσει εξαιτίας των αντίστοιχων καθυστερήσεων στην υποβολή και εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων. Η τρόικα όμως βλέπει ουσιαστικές υστερήσεις στα τέλη του έτους και γι΄ αυτό οι εκπρόσωποί της ζήτησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, να ληφθούν μέτρα για τα δημόσια έσοδα με ανελέητο κυνήγι της φοροδιαφυγής και αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών. Μεγάλη βαρύτητα δίνεται στην αποτελεσματικότητα των εφοριών, για τις οποίες ζητείται αναδιοργάνωση. Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο υπουργός Οικονομικών δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος. Παρ΄ όλα αυτά, η αξιολόγηση της τρόικας έγινε με βάση τα στοιχεία εξαμήνου όταν η μεταβολή των εσόδων ήταν 7,2% και η μείωση του ελλείμματος ξεπερνούσε το 45% κυρίως λόγω της μεγαλύτερης μείωσης των δαπανών που δημιουργεί «μαξιλάρι ασφαλείας» 4 δισ. ευρώ. Γι΄ αυτό και στην παρούσα φάση η τρόικα δεν ζήτησε την επιβολή νέων φόρων ή την αύξησή τους δίνοντας πίστωση χρόνου για την επιθεώρηση του Οκτωβρίου, διαμηνύοντας όμως με σαφήνεια: «Φροντίστε να διατηρήσετε το μαξιλάρι ασφαλείας». Το δεύτερο αγκάθι Το δεύτερο μεγάλο αγκάθι εντοπίζεται στις ΔΕΚΟ με τις εγγυήσεις των 26 δισ. ευρώ, τα νοσοκομεία και τους ΟΤΑ όπου η κακοδιαχείριση και η σπατάλη αποτελούν για την τρόικα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί εδώ και τώρα, ακόμα και αν πρέπει να γίνουν απολύσεις ή να μπουν λουκέτα σε ζημιογόνες ΔΕΚΟ. Προβληματισμός διατυπώνεται και για την πορεία του πληθωρισμού. Εδώ το καμπανάκι ηχεί κυρίως προς την πλευρά του υπουργείου Οικονομίας και αφορά την άρση των στρεβλώσεων στην αγορά, που συντηρούν προβλήματα ανταγωνισμού. Διατυπώνονται όμως και γενικότερες υποδείξεις για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και των αγορών. Καλά λόγια για Ασφαλιστικό και εργασιακά ΟΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ της τρόικας που αναχωρούν σήμερα από τη χώρα μας απονέμουν τα εύσημα στην κυβέρνηση για τις σκληρές μεταρρυθμίσεις σε Ασφαλιστικό και εργασιακά, ενώ με ικανοποίηση επισημαίνουν τη θετική έκβαση των stress tests για τις έξι ελληνικές τράπεζες. Ωστόσο επισημαίνουν ότι η μία εξ αυτών- η Αγροτική η οποία δεν κατονομάζεται- δεν πέρασε τις εξετάσεις, διατυπώνουν όμως ικανοποίηση για την πρόθεση της κυβέρνησης να τη στηρίξει.
Read more...

ΜΕΙΩΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ... ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ...


Ρεπορτάζ : Κώστας Παπαδής
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)
Τα πρώτα θετικά σημάδια για το συμμάζεμα των ανεξέλεγκτων δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και τα πρώτα ανησυχητικά στοιχεία για τη μείωση των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ και άρα και των μελλοντικών εσόδων του, εμφανίζει το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Η εικόνα που παρουσίασε χθες ο υπουργός Εργασίας κ. Ανδρ. Λοβέρδος και ο...
υφυπουργός κ. Γ. Κουτρουμάνης είναι διττή. Αφενός τα ασφαλιστικά ταμεία θα χρειαστούν το 2010 κρατική ενίσχυση μικρότερη κατά 4 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2009, προκειμένου να καλύψουν τις παροχές τους. Οι περικοπές δαπανών σε Φάρμακα και Υγεία όπως και η αύξηση των εσόδων από εισφορές και καθυστερούμενες οφειλές, έφεραν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. Αφετέρου οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ μειώθηκαν κατά 110.000 άτομα εξαιτίας της αύξησης της ανεργίας και ενδεχομένως της συνταξιοδότησης ασφαλισμένων. Αυτό θα σημάνει και μακροπρόθεσμη μείωση των προσδοκώμενων εσόδων του Ιδρύματος. Π αρά ταύτα τα έσοδα του Ιδρύματος αυξήθηκαν τους πρώτους μήνες του έτους κατά 850 εκατομμύρια ευρώ τόσο από την είσπραξη εισφορών όσο και από τις εισπράξεις μέρους των οφειλών επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ. Μάλιστα το επόμενο διάστημα το υπουργείο θα εντείνει τους ελέγχους με μεικτά κλιμάκια του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και των ελεγκτικών μηχανισμών των ταμείων προκειμένου να συλλάβει την ανασφάλιστη εργασία στις τουριστικές περιοχές που φθάνει περίπου το 50%. Επίσης η ηγεσία του υπουργείου ξεκαθάρισε χθες για μια ακόμη φορά ότι οι επιχειρήσεις που χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές και δεν θα ανταποκριθούν στη ρύθμιση των οφειλών τους έως τις 15 Οκτωβρίου, θα υποστούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης των οφειλομένων. Ο κ. Κουτρουμάνης εξήγησε ότι τα μέτρα περιστολής των δαπανών στους κλάδους Υγείας και Φαρμάκου έχουν φέρει τα πρώτα αποτελέσματα με την περικοπή περίπου 800 εκατομμυρίων ευρώ. Τον Ιούνιο η φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε κατά 25,8% στο ΙΚΑ, κατά 13,97% στον ΟΑΕΕ (ταμείο αυτοαπασχολουμένων) και κατά 25,15% στον ΟΓΑ. Αυτό σημαίνει ότι μόνο από τα Ταμεία αυτά εξοικονομήθηκαν πόροι 78 εκατομμυρίων μηνιαίως, χωρίς να μειωθεί το επίπεδο της υγειονομικής κάλυψης του πληθυσμού. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει τη σπατάλη και τις απάτες που υπήρχαν πίσω από αυτές τις δαπάνες. «Η προσπάθεια για τον έλεγχο των δαπανών θα ενταθεί περισσότερο το επόμενο διάστημα» , σημείωσε ο υφυπουργός. Ακόμη 120 εκατ. θα εισπραχθούν από τη νέα ειδική εισφορά (ΛΑΦΚΑ) 1,2 δισ. από την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης και 300 εκατ. από τα νέα μέτρα για το Φάρμακο. Με βάση όλα αυτά το ασφαλιστικό σύστημα θα χρειαστεί εφέτος κρατική ενίσχυση 13,07 δισ. έναντι 17,14 δισ. που χρειάστηκε το 2009 για να καλύψει τις ανάγκες πληρωμής των παροχών του. «Ο στόχος της μείωσης της ενίσχυσης κατά 4 δισ. έχει επιτευχθεί κατά 80% και έως το τέλος του έτους θα πρέπει να εξοικονομήσουμε ακόμη 350-700 εκατομμύρια ευρώ για να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια» τόνισε ο κ. Κουτρουμάνης.

Read more...

AΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΕ ΜΥΚΟΝΟ ΚΑΙ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ


Στις πρώτες αναγκαστικές κατασχέσεις ακινήτων μεγαλο-οφειλετών, που εντοπίστηκαν κατά τις διασταυρώσεις του περιουσιολογίου ακινήτων σε Μύκονο και Σαντορίνη να έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, προχώρησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών μετά την εκπνοή της προθεσμίας που τους είχε δοθεί για να τις τακτοποιήσουν...


Οι οφειλέτες που είχαν εντοπιστεί ήταν συνολικά 990 άτομα, κάτοχοι μεγάλης ακίνητης περιουσίας, συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 288 εκατ. ευρώ σε Μύκονο και Σαντορίνη και σχεδόν 568 εκατ. ευρώ σε όλη την επικράτεια, οι οποίοι είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 6.747.556 ευρώ. Στους υπόχρεους αυτούς δόθηκε προθεσμία μέχρι τις 20 Ιουλίου για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.

Μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υπήρξαν 300 εξοφλήσεις με καταβολή 620.425 ευρώ, έγιναν 159 ρυθμίσεις με ταυτόχρονη καταβολή 424.310 ευρώ, ενώ το σύνολο των εισπράξεων έφτασε το ποσό των 1.044.735 ευρώ. Παράλληλα, στο διάστημα 22-30 Ιουλίου δρομολογήθηκαν 12 αναγκαστικές κατασχέσεις: οκτώ από αυτές ολοκληρώθηκαν, τρεις οφειλέτες υπέβαλαν αιτήματα ρύθμισης μετά την κατάσχεση, δύο ρυθμίσεις έγιναν προ των κατασχέσεων.

Το υπουργείο Οικονομικών προειδοποιεί ότι «για τους οφειλέτες που δεν ανταποκρίθηκαν θα συνεχιστούν οι κατασχέσεις από το Σεπτέμβριο λόγω της δικαστικής αναστολής του Αυγούστου, ενώ υπό συνεχή έλεγχο θα είναι και η τήρηση των εγκεκριμένων ρυθμίσεων, ώστε να δρομολογείται κατάσχεση σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης ανταπόκρισης του οφειλέτη».

Παράλληλα, συνεχίζεται το «σαφάρι» των κλιμακίων του ΣΔΟΕ. Κατά τους ελέγχους από την 1η Ιουνίου έως το τέλος Ιουλίου σε περισσότερες από 1.600 επιχειρήσεις στην Αττική, στα νησιά των Κυκλάδων, στη Ρόδο, στην Κω, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, του Ιονίου και του Αργοσαρωνικού, διαπιστώθηκαν περίπου 65.000 παραβάσεις και καταλογίστηκαν φόροι και πρόστιμα συνολικού ύψους 4.624.070 ευρώ. Το μεγαλύτερο πλήθος παραβάσεων παρατηρήθηκε στη Ρόδο, στην Αττική, τη Μύκονο, τα νησιά του Αργοσαρωνικού και τα νησιά του Ιονίου.

Read more...