Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ για τη συμπλήρωση 36 χρόνων από την τουρκική εισβολή...

Από τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ

Η 20η Ιουλίου είναι ημέρα μνήμης και συλλογικής περισυλλογής για ολόκληρο τον Ελληνισμό.
Είναι ημέρα που οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις, έξω από κάθε διεθνή και ανθρωπιστικό κανόνα, εισέβαλαν στην Κύπρο και κατέλαβαν τη βόρεια πλευρά του νησιού. Η παράνομη κατοχή συνεχίζεται ως σήμερα.
Μας φέρνει στο νου τους αγωνιστές, τους αγνοούμενους, τα δεινά που επιφύλαξε η τουρκική εισβολή με αφορμή το...
πραξικόπημα των «ανδρείκελων» της ξενοκίνητης χούντας των συνταγματαρχών.
Μας θυμίζει τους αγώνες και τις θυσίες για μια ελεύθερη, ανεξάρτητη και δημοκρατική Κύπρο.
Εδώ και 36 χρόνια, το Κυπριακό ζήτημα παραμένει ανοιχτό ως ζήτημα εισβολής και κατοχής από την Τουρκία. Και αυτή είναι η ουσία του προβλήματος. Η ουσία είναι η κατοχή και η συνεχιζόμενη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των αρχών της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η Νεολαία ΠΑ.ΣΟ.Κ. διακηρύσσει τη σταθερή της προσήλωση στη λύση του Κυπριακού.
Αγωνιζόμαστε για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση, που θα συμφωνήσουν ελεύθερα οι δύο Κοινότητες. Μια λύση δημοκρατική, που να στηρίζεται στις αρχές του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Στις βάσεις του κοινοτικού κεκτημένου, καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια λύση που τερματίζει την κατοχή και αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες του συνόλου του Κυπριακού λαού.
Μια λύση όμως που προϋποθέτει, πάνω απ’ όλα, αλλαγή στρατηγικής από την Τουρκία. Προϋποθέτει τον τερματισμό των προκλητικών ενεργειών της τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο. Προϋποθέτει την απόσυρση από την Τουρκία των στρατευμάτων κατοχής, εκφράζοντας έτσι έμπρακτα τη συνεργασία της στην πορεία επίλυσης.
Σήμερα, 36 χρόνια μετά το έγκλημα σε βάρος της Κύπρου, η Νεολαία ΠΑ.ΣΟ.Κ. απευθύνει μήνυμα εθνικής ομοψυχίας αλλά και αποφασιστικότητας.
Αγωνιζόμαστε και σήμερα για να δικαιώσουμε τους αγώνες και τις θυσίες, ώστε να πάψει η Κύπρος να είναι διαιρεμένη.

Read more...

Σωκράτη, θα φωνά – ζω!

Τελευταίο αντίο με τον Εθνικό Ύμνο

protothema.gr
Ψάλλοντας τον Εθνικό Ύμνο και με ένα θερμό χειροκρότημα, συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες αποχαιρέτησαν το απόγευμα της Τρίτης τον δημοσιογράφο Σωκράτη Γκιόλια, που στη νεκρώσιμη ακολουθία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων στην Ηλιούπολη, χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου.

Συντετριμμένη η οικογένεια, οι συγγενείς, οι στενοί συνεργάτες, οι φίλοι και πλήθος πολιτών, είπαν το ύστατο χαίρε στον δημοσιογράφο, που διακρινόταν για το ήθος την εντιμότητα και το θάρρος της γνώμης του.

Συγγενείς αλλά και συνεργάτες του εκλιπόντος φορούσαν μαύρες μπλούζες πάνω στις οποίες υπήρχε τυπωμένη η φωτογραφία του, με τη φράση : «Σωκράτης Γκιόλιας : Δολοφονία Ελεύθερης Φωνής» και στο πίσω μέρος ¨: «Θα φωνά-ζω».

Βαθειά συντετριμμένος ο κουμπάρος του αδικοχαμένου δημοσιογράφου, Κώστας Κεντέρης, μετέφερε στους ώμους του το φέρετρο με τον καλό του φίλο που έφυγε άδικα και πρόωρα.

Στην τελετή χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ.Γιώργος Πεταλωτής, ενώ παραβρέθηκαν ο βουλευτής της Ν.Δ κ.Κώστας Κουκοδήμος και του ΛΑΟΣ κ.Κυριάκος Βελόπουλος.

Επίσης παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΕΣΗΕΑ υπό τον πρόεδρο κ.Πάνο Σόμπολο, ο επιχειρηματίας κ.Δημήτρης Κοντομηνάς.

Επίσης από την οικογένεια του ΘΕΜΑτος ο κ.Θέμος Αναστασιάδης και ο κ.Τάσος Καραμήτσος, ενώ από το ΘΕΜΑ 9,89 η κυρία Ρούλα Κορομηλα, ο κ.Γρηγόρης Αρναούτογλου και δεκάδες συνάδελφοι.


Η αυλαία έπεσε αργά το απόγευμα στο κοιμητήριο της Αγίας Μαρίνας, όπου ο Σωκράτης Γκιόλιας οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία, με το παρατεταμένο χειροκρότημα των παρισταμένων να φωνάζουν «Αθάνατος».









Read more...

Συνέντευξη Παπανδρέου στο «Foreign Policy».


Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου Benjamin Pauker «περί παρεμβάσεων ευρύτερων δυνάμεων» στα ελληνικά πράγματα, ο κ. Παπανδρέου σημειώνει: «Αυτή είναι μια παράδοξη κατάσταση, που τη ζούμε σε όλο τον κόσμο. Βέβαια, αυτό που κάνουμε, όσο γίνεται πιο συστηματικά, είναι να δίνουμε στους πολίτες την αίσθηση ότι, ελέγχουμε την κατάσταση, ότι αντιμετωπίζουμε αυτή την κρίση.

Υπήρξε μια στιγμή σχεδόν τρόμου, όταν μας τρομοκρατούσαν καθημερινά οι αγορές, όταν μας έλεγαν ο ελληνικός και ο διεθνής Τύπος και όλοι οι "γκουρού" της οικονομίας, ότι "θα χάσετε τα χρήματά σας, τα ευρώ σας, τις οικονομίες σας, θα γίνει καταστροφή" κ.λπ. Χρειάστηκε, λοιπόν, να κινηθούμε μέσα σε ένα τέτοιο ψυχολογικό κλίμα. Ήταν πολύ δύσκολο, ασφαλώς, αλλά αυτό περίμεναν από εμάς οι άνθρωποι, τόσο από εμένα, όσο και από την Κυβέρνησή μου και, γενικά, αυτό περιμένουν από τους ηγέτες στη χώρα, να χαράξουν μια σταθερή πορεία.

Επειδή, όμως, τα προβλήματα αυτά είναι παγκόσμια, επειδή είναι αλληλένδετα, οι άνθρωποι νιώθουν ανήμποροι και αυτό είναι πρόβλημα σε όλο τον κόσμο. Και αυτό το αίσθημα της αδυναμίας δημιουργεί μεγαλύτερη ανασφάλεια, μεγαλύτερη δυσπιστία στους πολιτικούς θεσμούς, που μπορεί να κυμαίνεται από την απάθεια στη βία, από τον ριζοσπαστισμό στον λαϊκισμό.

Αυτό είναι ένα βαθιά δημοκρατικό ερώτημα: πώς εξασφαλίζουμε ότι οι δημοκρατικές δομές μας θα λειτουργούν σε έναν κόσμο τόσο αλληλένδετο; Και όμως, σε ό,τι αφορά τη διακυβέρνηση, παραμένουμε ακόμα σε εθνική και όχι σε διεθνή βάση. Πώς αντιμετωπίζουμε τα θέματα αυτά; Αυτή θα είναι η ουσία των προβλημάτων του πλανήτη μας, τους επόμενους μήνες και χρόνια.

Όταν χτύπησε η τραπεζική κρίση, όλοι ακούσαμε για αριθμούς, που ούτε τους είχαμε ποτέ ονειρευτεί - δισεκατομμύρια και τρισεκατομμύρια. Υπάρχουν οι φορολογικοί παράδεισοι, οι κινήσεις κεφαλαίων, που μπορεί να είναι πολύ γρήγορες και ανεξέλεγκτες, και οι χώρες μπορεί να βρεθούν εκτεθειμένες. Αλλά αυτό ισχύει και για το περιβάλλον, για τις πανδημίες, για τους πρόσφυγες, τις επικοινωνίες. Όλα αυτά προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες, αλλά μπορεί επίσης να μην ελέγχονται και να γίνουν επικίνδυνα.

Πρέπει να βρούμε μια παγκόσμια διακυβέρνηση και πρέπει να στηρίζεται πάνω σε κοινές αξίες, στις οποίες να συμφωνούμε - δημοκρατικές αξίες. Και αυτή, πιστεύω, ότι θα είναι μια μεγάλη πρόκληση».

Αναφερόμενος στο μέλλον της ευρωζώνης
, ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει πως η κρίση έδειξε ότι «χρειαζόμαστε περισσότερο και όχι λιγότερη Ευρώπη», αλλά χρειάζεται περισσότερο συντονισμό για τη διακυβέρνηση και τις αναπτυξιακές στρατηγικές.

«Πρέπει να ακολουθήσουμε μια πορεία εμβάθυνσης της ολοκλήρωσής μας. Αλλιώς, υπάρχει κίνδυνος να γυρίσουμε πίσω, σε πιο εθνικιστικές, πιο εγωκεντρικές πολιτικές, σε μεγαλύτερη ανασφάλεια, εύκολη απόδοση στερεοτύπων και αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων ανάμεσά μας».
Read more...

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ...


Τελείωσε η μαραθώνια απολογία του Γιάννη Αγγέλου. Το στίγμα της Δικαιοσύνης τον ακούμπησε, αλλά όχι σκληρά. Μετά από 9 ώρες απολογίας εισαγγελέας και ανακρίτρια τον άφησαν ελεύθερο με περιοριστικούς... όρους. Τους...
απλούς Έλληνες του προφυλακίζουν με το παραμικρό. Για τον Αγγέλου ισχύουν άλλα μέτρα και σταθμά;
Read more...

KOBEΙ ΜΕ ΝΟΜΟ ΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ Ο ΛΟΒΕΡΔΟΣ


Απο Enet.gr
Την κατάργηση με νομοθετική πρωτοβουλία των αυξήσεων που δόθηκαν στον ιδιωτικό τομέα και εγκρίθηκαν από την Επιτροπή Διαιτησίας και ξεπερνούν τις προβλεπόμενες στο Μνημόνιο, προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος...
"Εμείς ως Πολιτεία έχουμε την υποχρέωση να περιφρουρήσουμε όσα έχουμε συμφωνήσει" τόνισε ο υπουργός Εργασίας και ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα φέρει νομοθετική παρέμβαση, με την οποία "αυτού του είδους τις αποφάσεις οι οποίες αντιστρατεύονται τις συλλογικές προσπάθειες όλων μας στην Ελλάδα, θα τις καταργήσουμε".

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Κριτσιωτάκη, ο Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε ότι σε αυτό το πλαίσιο των μεγάλων δυσκολιών και του αγώνα που δίνουμε με αυταπάρνηση για να φύγει η Ελλάδα από αυτή την περιπέτεια δεν μπορεί κάποιοι καθόλου έξυπνοι αλλά ιδιαιτέρως πονηροί να επιφυλάσσουν για τον εαυτό τους τον ρόλο του καλού και να δείχνουν τους κάποιους υπόλοιπους σαν τους κακούς της ιστορίας. Πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι αυτό τον καιρό υπάρχουν αποφάσεις του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας που δίνουν αυξήσεις μετά τις 5 και 6 Μαΐου της τάξεως του 1,5% και μάλιστα σε μία περίπτωση, "η οποία αποτελεί και το κραυγαλέο παράδειγμα", δεύτερη αύξηση για το 2010 στο 3%.

ΚΚΕ: Αδίστακτος υπερασπιστής της κερδοφορίας του κεφαλαίου η κυβέρνηση "Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η ηγεσία του επιβεβαιώνουν για πολλοστή φορά ότι είναι οι πιο αδίστακτοι υπερασπιστές της κερδοφορίας του κεφαλαίου και της καταλήστευσης των εργαζομένων", σχολίασε το ΚΚΕ για την τοποθέτηση του υπουργού Εργασίας. "Πρόκειται για μια ακόμα πρόκληση, που η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να αγνοήσουν και να αντεπιτεθούν, προκειμένου να αχρηστεύσουν στην πράξη τις κυβερνητικές επιδιώξεις.", προσθέτει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

ΣΥΡΙΖΑ: Λοβέρδος και κυβέρνηση "γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους το Σύνταγμα" Για "νέο Ιουλιανό κυβερνητικό νομοθετικό πραξικόπημα της κυβέρνησης" , έκανε λόγο το μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης. "Η δήλωση του Υπουργού Εργασίας ότι προωθεί νομοθετική πρωτοβουλία για να καταργήσει τις ΣΣΕ και ΔΑ που δίνουν σε εργαζόμενους κλάδων ή και επιχειρήσεων του Ιδιωτικού Τομέα αυξήσεις στους μισθούς ελάχιστα μεγαλύτερες από όσα προβλέπει ο μνημόνιο για το 2010, αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι ο ίδιος ο υπουργός προσωπικά αλλά και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους το Σύνταγμα (άρθρο 22) για ένα και μόνο λόγο: Για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και του κεφαλαίου στη χώρα μας. Αυτό το αντισυνταγματικό και αντιδραστικό μέτρο σε βάρος των εργαζομένων του Ιδιωτικού Τομέα ουδεμία συμβολή έχει στην αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας - το οποίο η κυβέρνηση επικαλείται - αλλά αποκλειστικά και μόνο στην αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων μέσω της λεηλασίας των εργατικών εισοδημάτων.", τόνισε ο κ. Στρατούλης.

Read more...

ΤΕΛΟΣ...


Πριν από λίγο οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία ο Σωκράτης Γκιόλιας. Πριν από είκοσι λεπτά ολοκληρώθηκε η νεκρώσιμος ακολουθία. Η εκκλησία και το προαύλιο γέμισαν από χιλιάδες φίλους, γνωστούς και συγγενείς. Όλοι μαζί τραγούδησαν τον Εθνικό Ύμνο και χειροκρότησαν τον...
αδικοχαμένο δημοσιογράφο με δάκρυα στα μάτια. Ο Σωκράτης θα μείνει για μερικά λεπτά μόνο με την γυναίκα και το παιδί του. Αργότερα θα μείνει μόνος του με τον Θεό. Καλό ταξίδι Σωκράτη...
Fimotro
Read more...

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ 'ΛΙΦΤΙΝΓΚ΄ ΣΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΠΙΤΙΑ


Ενεργειακό «λίφτινγκ» στα σπίτια τους θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χιλιάδες δικαιούχοι του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», που τίθεται από σήμερα σε εφαρμογή και αφορά -μεταξύ άλλων- σε αντικαταστάσεις κουφωμάτων, καυστήρων και τοποθετήσεις θερμομονώσεων.Το πρόγραμμα, που αναμένεται να αποφέρει σημαντικά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη σε χιλιάδες ιδιοκτήτες κτιρίων, εκτιμάται ότι θα κινητοποιήσει επενδύσεις ύψους ενός δισ. ευρώ. Είχε εξαγγελθεί από την κυβέρνηση τον περασμένο Μάρτιο και σήμερα το πρωί υπογράφθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.) από τους υπουργούς Οικονομίας, Οικονομικών και Περιβάλλοντος.

Το «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», στοχεύει στη βελτίωση της ενεργειακής συμπεριφοράς του κτιριακού τομέα και ενισχύει τα παρεχόμενα κίνητρα, μεγιστοποιώντας τα οφέλη για τους πολίτες. Μεταξύ άλλων, παρέχει συνδυασμό επιχορηγήσεων με άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, χαμηλότοκα δάνεια και για τα υψηλότερα εισοδήματα και επαναχρησιμοποίηση των δημόσιων κεφαλαίων που αφορούν στα δάνεια.

Με τη χρήση του νέου κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ στις 24 Ιουνίου, επιτρέπεται για πρώτη φορά στην ιστορία των Διαρθρωτικών Ταμείων η σύσταση Επενδυτικών Ταμείων για επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε ιδιωτικές κατοικίες. Με την υπογραφή της Κ.Υ.Α. από την υπουργό Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, την υπουργό Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη και τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, συστήνεται το Ειδικό Ταμείο Χρηματοδότησης «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», το οποίο θα υλοποιηθεί μέσω Ειδικού Ταμείου Χρηματοδότησης (Ε.Τ.Χ.). Το Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», που αναμένεται να έχει σημαντική συμβολή στην προσπάθεια της χώρας για την επίτευξη των στόχων στην εξοικονόμηση ενέργειας, θα κινητοποιήσει κατά την περίοδο 2010 - 2012 επενδύσεις συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ.

Η συνολική επένδυση στην πραγματική οικονομία θα προέρχεται τόσο από τους ίδιους πόρους του Ταμείου «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», όσο και από την κινητοποίηση πόρων του χρηματοπιστωτικού τομέα. Το αρχικό συνολικό κεφάλαιο του «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» για το 2010 ανέρχεται σε 396 εκατ. ευρώ.

Οι δημόσιοι πόροι του προγράμματος, ύψους 396 εκατ. ευρώ προέρχονται από τα εξής Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ: α) Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα 200 εκατ. € β) Π.Ε.Π. Αττικής 100 εκατ. € γ) Π.Ε.Π. Μακεδονίας - Θράκης (Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας) 35 εκατ. € δ) Π.Ε.Π. Θεσσαλίας–Στ.Ελλάδας–Ηπείρου (Περιφέρεια Στ.Ελλάδας) 25 εκατ. € ε) Π.Ε.Π. Μακεδονίας - Θράκης (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας) 15 εκατ. € στ) Π.Ε.Π. Κρήτης και Νήσων Αιγαίου (Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου) 6 εκατ. € ζ) Ε.Π. Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 15 εκατ. € Το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», το οποίο με τη μόχλευση και την ανακύκλωση των πόρων προβλέπεται να κινητοποιήσει πόρους ύψους 1 δισ. ευρώ περίπου για την περίοδο 2010 – 2012 και στη συνέχεια θα κινητοποιεί ποσά ύψους περίπου 500 – 600 εκατ. ευρώ κάθε 3 χρόνια.

Στόχος του «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» είναι να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες προκειμένου να προωθηθούν διαχρονικές και βιώσιμες επενδύσεις στον τομέα δράσης του, με την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Τη συνολική διαχείριση του Ε.Τ.Χ. «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» αναλαμβάνει το ΤΕΜΠΜΕ, το οποίο θα υπογράψει μέχρι το τέλος Ιουλίου τη σχετική Σύμβαση με το ΥΠΟΙΑΝ, το ΥΠΕΚΑ και τις Περιφέρειες που συνεισφέρουν τα πρόσθετα ποσά για τη σύσταση του και θα δημοσιεύσει ανοιχτή προκήρυξη – πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τις Ελληνικές και Ευρωπαϊκές Τράπεζες για να συν-επενδύσουν και να διαχειριστούν τα αντίστοιχα ποσά στο επίπεδο των τελικών δικαιούχων – ιδιοκτητών ιδιωτικών κατοικιών. Το Ταμείο θα συγχρηματοδοτεί άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια μέχρι 15.000 ευρώ ανά δικαιούχο, με πρόσθετο κίνητρο την απομείωση δανειακού κεφαλαίου, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση και πιστοποίηση των εργασιών.

Το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», ανταποκρινόμενο πλήρως στις απαιτήσεις κοινωνικής ευαισθησίας και αλληλεγγύης, παρέχει κίνητρα που διαμορφώνονται σε 30% απομείωση δανειακού κεφαλαίου και άτοκο δάνειο για τα χαμηλά εισοδήματα, σε 15% απομείωση δανειακού κεφαλαίου και χαμηλότοκο δάνειο για τα μεσαία εισοδήματα, και τέλος σε χαμηλότοκο δάνειο για τα σχετικά υψηλότερα εισοδήματα. Παράρτημα

– Κύρια σημεία του Προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον»: - Τα κίνητρα Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε πολίτες οι οποίοι, εισοδηματικά, εντάσσονται σε τρεις κατηγορίες, με διακριτά κίνητρα ανά κατηγορία:
• Κατηγορία Α Ιδιοκτήτες επιλέξιμων στο πρόγραμμα κατοικιών, το ατομικό ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα των οποίων δεν ξεπερνά τις 15.000 € ή τις 25.000€ αντίστοιχα. Για την κατηγορία αυτή, προβλέπεται χορήγηση ΑΤΟΚΟΥ δανείου, που δεν προβλεπόταν στο αρχικό σχήμα της ανακοίνωσης του Μαρτίου, και επιχορήγηση (με τη μορφή απομείωσης δανειακού κεφαλαίου) του 30% του επιλέξιμου προϋπολογισμού. Δηλαδή ένας πολίτης που θα λάβει δάνειο 10.000 € θα αποπληρώσει 7.000 € άτοκα.
• Κατηγορία Β Ιδιοκτήτες επιλέξιμων στο πρόγραμμα κατοικιών, το ατομικό ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα των οποίων βρίσκεται μεταξύ 15.000 και 30.000 € ή 25.000 και 50.000€ αντίστοιχα. Για την κατηγορία αυτή, προβλέπεται χορήγηση χαμηλότοκου δανείου και επιπλέον επιχορήγηση (με τη μορφή απομείωσης δανειακού κεφαλαίου) για το 15% του επιλέξιμου προϋπολογισμού, που δεν προβλεπόταν στο αρχικό σχήμα.
• Κατηγορία Γ Ιδιοκτήτες επιλέξιμων στο πρόγραμμα κατοικιών, το ατομικό ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα των οποίων υπερβαίνει τα παραπάνω όρια και μέχρι ύψος δηλωθέντος ατομικού εισοδήματος 45.000 € ή οικογενειακού εισοδήματος 65.000 €. Για την κατηγορία αυτή, το κίνητρο αφορά στη χορήγηση χαμηλότοκου δανείου. Στην περίπτωση αίτησης πολυκατοικίας, ως ενιαίο κτήριο, δίνεται η δυνατότητα ένταξης των ιδιοκτητών διαμερισμάτων και της κατηγορίας Β στην κατηγορία κινήτρων Α, εφόσον το 50% του συνόλου των ιδιοκτητών επιλέξιμων κατοικιών ανήκει στην κατηγορία Α. Το κόστος των ενεργειακών επιθεωρήσεων για τις κατηγορίες Α και Β θα επιχορηγείται στο 100%.

- Τα νέα στοιχεία του προγράμματος

Αναλυτικότερα, με το νέο μηχανισμό, μέσω του Ε.Τ.Χ. «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», επιτυγχάνεται: - ο συνδυασμός των επιχορηγήσεων με άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα - η παροχή χαμηλότοκων δανείων και στα υψηλότερα εισοδήματα - η επαναχρησιμοποίηση των δημόσιων κεφαλαίων που αφορούν στα δάνεια (ανακυκλούμενα δημόσια κεφαλαία) - η διάθεση ανακυκλούμενων κεφαλαίων για ενέργειες Εξοικονόμησης Ενέργειας στον οικιακό τομέα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσω νέων κύκλων προκήρυξης, περίπου κάθε τρία χρόνια. Σημαντικό όφελος για τη χώρα αποτελεί και το γεγονός ότι μέσω της ίδρυσης του Ταμείου επιτυγχάνεται η αυξημένη απορροφητικότητα κοινοτικών πόρων του ΕΣΠΑ για το 2010.

- Οφέλη για τους πολίτες

• Παρέχεται ρευστότητα (κεφάλαιο) στον πολίτη με τη μορφή δανείου ώστε να μπορεί να ξεκινήσει τις εργασίες χωρίς να βάλει δικά του χρήματα.
• Τα ανωτέρω δάνεια δίδονται με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.
• Παρέχεται επιχορήγηση στις κατηγορίες χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων μειώνοντας σημαντικά το δανειακό κεφάλαιο.

• Παρέχεται δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα σε πολίτες που με το παλαιό σχήμα δεν μπορούσαν να υπαχθούν σε αυτό (υψηλά εισοδήματα). Επιπλέον υπενθυμίζονται τα πρόσθετα κίνητρα που έχουμε θεσπίσει με τον νέο φορολογικό νόμο 3842/2010 και αφορούν σε μείωση του οφειλόμενου φόρου που μπορεί να φτάσει και τα 600 € για δαπάνες 6.000 €.

- Υλοποίηση Προγράμματος
Μετά την υιοθέτηση του Κανονισμού και τη σύσταση του Ταμείου προχωράμε μέσα τις επόμενες ημέρες σε προκήρυξη προς τις τράπεζες για συμμετοχή τους στις δράσεις του Ταμείου.

Οι διαδικασίες, αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές Οκτωβρίου, οπότε οι πολίτες θα μπορούν να προσέλθουν στις συνεργαζόμενες τράπεζες για την υποβολή αιτήσεων. Ήδη όμως οι πολίτες θα μπορούν από τις αρχές Σεπτεμβρίου να καλέσουν ενεργειακό επιθεωρητή για τη διενέργεια της απαραίτητης ενεργειακής επιθεώρησης της κατοικίας τους.

Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων θα διαρκέσει 2 μήνες και θα επιλεγούν εκείνες οι αιτήσεις που οδηγούν στην μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας ανά μονάδα κόστους. Τα κριτήρια για τις επιλέξιμες κατοικίες δεν αλλάζουν, το πρόγραμμα αφορά σε κατοικίες που δεν είναι εξοχικές, έχουν κατασκευαστεί πριν το 1980, βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης μικρότερη ή ίση με 1.500 €/ τ.μ., βάσει της ενεργειακής επιθεώρησης έχουν καταταχθεί σε κατηγορία μικρότερη ή ίση της Δ και μπορούν με τις προτεινόμενες παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας να αναβαθμισθούν κατά μία τουλάχιστον ενεργειακή κατηγορία.

Προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες στον έλεγχο των κριτηρίων ένταξης στο πρόγραμμα είναι άμεσα διαθέσιμα τα κάτωθι: 1. Σχέδιο της αίτησης, στο οποίο αποτυπώνεται σχεδόν το σύνολο των στοιχείων που θα ζητηθούν από τον πολίτη. 2. Η λίστα με τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομισθούν με την αίτηση. 3. Οι κατηγορίες παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας, όπως έχουν εξειδικευτεί στη λεπτομέρειά τους. Μικρές αλλαγές στα ανωτέρω μπορεί φυσικά να υπάρξουν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής των συνεργαζόμενων τραπεζών. Να επισημανθεί ότι το σύνολο των δικαιολογητικών που υποβάλλονται με την αίτηση, εκτός ίσως από την οικοδομική άδεια, αφορά σε έγγραφα που ο πολίτης είτε έχει στην κατοχή του (π.χ. εκκαθαριστικό) και δεν χρειάζεται να τα αναζητήσει σε κάποια υπηρεσία είτε αφορούν σε συμφωνίες μεταξύ ιδιωτών (π.χ. απόφαση γενικής συνέλευσης πολυκατοικίας). Τα βήματα της διαδικασίας ένταξης στο πρόγραμμα

1 Στο πρώτο στάδιο καλείται ενεργειακός επιθεωρητής για διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης βάσει της οποίας θα καθορισθεί η ενεργειακή κατηγορία της κατοικίας, οι προτεινόμενες παρεμβάσεις για αναβάθμιση κατά μια τουλάχιστον κατηγορία, η εξοικονόμηση που θα επιτευχθεί και το αντίστοιχο κόστος.
2 Στο δεύτερο στάδιο υποβάλλεται αίτηση συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά σε συμβαλλόμενη τράπεζα. Σε περίπτωση πολυκατοικίας ως σύνολο κτηρίου υποβάλλεται αρχικά αίτηση από εκπρόσωπο της πολυκατοικίας και εν συνεχεία το σύνολο των αιτήσεων των ιδιοκτητών στο ίδιο υποκατάστημα. Είναι επιλέξιμες οι δαπάνες που αφορούν εργασίες που θα γίνουν μετά την έκδοση του πιστοποιητικού.
3 Υποδοχή των αιτήσεων από την τράπεζα / Έλεγχος δικαιολογητικών φακέλου / Έλεγχος επιλεξιμότητας της αίτησης βάσει των κριτηρίων.
4 Μετά το πέρας υποβολής αιτήσεων αξιολόγηση και κατάταξη βάσει κριτηρίου εξοικονόμησης ενέργειας προς κόστος παρέμβασης / Έκδοση Απόφασης υπαγωγής αιτήσεων / Κοινοποίηση της έγκρισης στη συμβαλλόμενη τράπεζα / Ενημέρωση Ωφελουμένου.
5 Υλοποίηση εργασιών.
6 2η Ενεργειακή επιθεώρηση / Έκδοση δεύτερου πιστοποιητικού / Έλεγχος ενεργειακής αναβάθμισης κατοικίας / Πιστοποίηση φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του έργου.
7 Η εκταμίευση του δανείου ξεκινάει με την απόφαση υπαγωγής. Για την ολοκλήρωση της εκταμίευσης και τη λήψη του πρόσθετου κινήτρου της επιχορήγησης ο ωφελούμενος προσκομίζει: α) τα παραστατικά των δαπανών β) το δεύτερο πιστοποιητικό ενεργειακής επιθεώρησης
8 Δειγματοληπτικός έλεγχος υλοποίησης φυσικού αντικειμένου από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Ενέργειας (Ε.Υ.ΕΠ.ΕΝ.) του ΥΠΕΚΑ. 9 Πιστοποίηση / Έλεγχος της ορθής εκτέλεσης της πράξης σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΕΣΠΑ. Για την υποστήριξη των πολιτών τόσο κατά τη φάση λήψης της απόφασης για υποβολή αίτησης στο πρόγραμμα όσο και κατά τη φάση υλοποίησης του έργου και λήψης των ενισχύσεων, θα λειτουργεί, από την Πέμπτη 22/7 γραμμή αρωγής χρηστών (help desk) στο 801 11 36 300.

- Επιλέξιμες παρεμβάσεις Οι παρεμβάσεις, που υποβάλλονται με την αίτηση για υπαγωγή στο πρόγραμμα, προκύπτουν βάσει των συστάσεων του Ενεργειακού Επιθεωρητή Κτηρίου και αφορούν στις κατωτέρω τρεις κατηγορίες επιλέξιμων παρεμβάσεων: 1. Αντικατάσταση κουφωμάτων (πλαίσια / υαλοπίνακες) και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης. 2. Τοποθέτηση θερμομόνωσης στα εξωτερικά δομικά στοιχεία του κτηριακού κελύφους συμπεριλαμβανομένου του δώματος / στέγης και της πιλοτής. 3. Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης.

Read more...

Απολογείται αυτή την ώρα ο Αγγέλου για το Βατοπέδι...


ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Απολογείται αυτή την ώρα για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου ο Γιάννης Αγγέλου. Ο διευθυντής του γραφείου του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, είχε παρουσιαστεί χθες στην ανακρίτρια της υπόθεσης των ανταλλαγών της Μονής Βατοπαιδίου με το Δημόσιο Ειρήνη Καλού και πήρε νέα προθεσμία χωρίς όμως να γίνει γνωστό για πότε...
Ο στενός συνεργάτης του Κ. Καραμανλή, προσήλθε όπως και χθες κάτω από άκρα μυστικότητα στο ανακριτικό γραφείο. Υπενθυμίζεται ότι κατηγορείται σε βαθμό κακουργήματος για ηθική αυτουργία σε απιστία, στην υπόθεση των ανταλλαγών της Μονής.

Read more...

Αποκάλυψη: Παραιτήθηκε ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ!...


"Προσωπικούς λόγους" επικαλείται ο Π. Ρουμελιώτης. Τι λέει στο παρασκήνιο ο ίδιος

Aπό τον Στάθη Παλαιολόγο
ΜΟΝΟ ΣΤΟ PRESS-GR

Την παραίτησή του υπέβαλε, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο εκπρόσωπός της χώρας μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Παναγιώτης Ρουμελιώτης!
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Ρουμελιώτης επικαλέστηκε "προσωπικούς λόγους". Φέρεται όμως να εξομολογείται ότι παραιτήθηκε γιατί δεν ήθελε να...
ταυτίζεται με τις παρενέργειες που έχει για τη χώρα μας η εξάρτησή της από το ΔΝΤ...
Στη θέση αυτή, είχε τοποθετηθεί τον Φεβρουάριο αντικαθιστώντας τη Μιράντας Ξαφά.
Ο Π. Ρουμελιώτης, που είχε αναλάβει τη θέση του αναπληρωτή εκτελεστικού διευθυντή του ΔΝΤ, είχε διατελέσει υπουργός Εμπορίου το 1987, υπουργός Εθνικής Οικονομίας το 1987-1989 και ευρωβουλευτής το 1989-1994. Το 1997 έγινε ειδικός εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) στη Διαδικασία Σταθερότητας στα Βαλκάνια.
Ήδη στο παρασκήνιο σημειώνονται έντονες διεργασίες μεταξύ των ενδιαφερομένων να τον αντικαταστήσουν...

Read more...

ΣΤΕΛΕΧΩΝΕΤΑΙ ΜΕ 1060 ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ Η ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣ


Επιπλέον 1.060 αστυνομικοί ενισχύουν την ομάδα Δίκυκλης Αστυνόμευσης «ΔΙΑΣ» και ρίχνονται από σήμερα, Τρίτη, στη μάχη κατά του εγκλήματος σε ολόκληρη τη χώρα...
Η πρώτη φάση εφαρμογής του προγράμματος είχε ξεκινήσει στις 29 Μαρτίου σε 75 Δήμους της Αττικής και 21 περιοχές της Θεσσαλονίκης με 2.448 αστυνομικούς (2.004 στην Αττική και 444 στη Θεσσαλονίκη). Στη συνέχεια, στους 2.004 αστυνομικούς στην Αττική προστέθηκαν ακόμα 132.

Με τη σημερινή επέκταση του προγράμματος, η ομάδα ΔΙΑΣ στελεχώνεται συνολικά από 3.640 αστυνομικούς σε όλη τη χώρα. Οι 1.060 αστυνομικοί που στελεχώνουν τη ΔΙΑΣ στην Περιφέρεια θα αστυνομεύουν περισσότερες από 100 περιοχές σε όλες τις Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας, βάσει σχεδιασμού που στηρίζεται στη χαρτογράφηση της εγκληματικότητας, την έκταση και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.

Θα επιβαίνουν ανά δύο σε μοτοσικλέτες μεγάλου κυβισμού από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ, περιπολώντας στις γειτονιές. Η ενεργοποίηση των ομάδων ΔΙΑΣ εντάσσεται στο πλαίσιο της Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την περίοδο 2010-2014. Οι αστυνομικοί που στελεχώνουν την ομάδα Δίκυκλης Αστυνόμευσης ακολούθησαν εξειδικευμένη εκπαίδευση, ενώ θα μετεκπαιδεύονται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Read more...

'ΞΕΣΚΟΝΙΖΟΥΝ' ΤΟΥΣ ΣΚΛΗΡΟΥΣ ΔΙΣΚΟΥΣ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ ΓΚΙΟΛΙΑ


Απο ΤΑ ΝΕΑ Οnline
Στα ηλεκτρονικά αρχεία του Σωκράτη Γκιόλια αναζητεί η Αστυνομία την άκρη του νήματος στην υπόθεση της στυγερής δολοφονίας του δημοσιογράφου, ο οποίος κηδεύεται σήμερα στις 4:30 το απόγευμα, από τον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων στην Ηλιούπολη...
Οι Αρχές ελπίζουν ότι το υλικό που βρίσκεται αποθηκευμένο στους σκληρούς δίσκους των υπολογιστών του θύματος θα δώσει απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα που ενδέχεται να σχετίζονται με το χθεσινό μαφιόζικου τύπου χτύπημα.

Την ίδια στιγμή, επανεξετάζονται, υπό άλλο πρίσμα πλέον, οι απειλές κατά της ζωής δημοσιογράφων που έχει διατυπώσει σε προκηρύξεις της η Σέχτα Επαναστατών, καθώς και η θεωρία των «συγκοινωνούντων δοχείων» μεταξύ της νέας τρομοκρατίας και του εγκλήματος του κοινού ποινικού δικαίου. Ήδη οι σκληροί δίσκοι των υπολογιστών που χρησιμοποιούσε ο Σωκράτης Γκιόλιας στο σπίτι του και στο γραφείο του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 9,89 -στον οποίο ήταν γενικός διευθυντής- βρίσκονται στα χέρια της Αστυνομίας, προκειμένου να εντοπισθεί το οποιοδήποτε στοιχείο θα μπορούσε να βοηθήσει την πρόοδο των ερευνών.

Επί του παρόντος δεν έχει προκύψει θέμα άρσης του ηλεκτρονικού απορρήτου στο ιστολόγιο Troktiko, με το οποίο συνδεόταν ο Σωκράτης Γκιόλιας, κάτι που δεν αποκλείεται να γίνει στο προσεχές μέλλον. Κι αυτό καθώς η δολοφονία του εμπίπτει στα «ιδιαίτερα σοβαρά εγκλήματα» για τα οποία, σύμφωνα με τον νόμο, μπορεί να υπάρξει άρση απορρήτου, όπως ανέφερε στέλεχος των διωκτικών αρχών.

Το ιστολόγιο troktiko (http://troktiko.blogspot.com) αρχικά διέψευσε τη συνεργασία του με το θύμα, μέσω ανάρτησης που δημοσίευσε χθες το πρωί, στην οποία αναφερόταν ότι «ουδεμία σχέση έχει το troktiko με τον Σωκράτη Γκιόλια (…). Ο Σωκράτης δεν είχε καμία σχέση με εμάς! Ναι, πράγματι μας ήξερε και τον ξέραμε και ναι ήταν φίλος». Ωστόσο, λίγα λεπτά μετά τις 15.00 της ίδια ημέρας, η επίμαχη ανάρτηση αποσύρθηκε και το ιστολόγιο δημοσίευσε την εξής ανακοίνωση: «Επίσημα σαν blog σας αναφέρουμε ότι το όραμα και η ιδέα του troktiko.blogspot.com ήταν του Σωκράτη Γκιόλια». Η νέα ανάρτηση ξεκαθάριζε ότι το κείμενο που είχε δημοσιευτεί νωρίτερα γράφτηκε από νέα παιδιά τα οποία δεν γνώριζαν «τον Σωκράτη μας και το όραμά του για το οποίο πλήρωσε».

Έως τη δολοφονία του ο Σ. Γκιόλιας αρνείτο ότι βρίσκεται πίσω από το συγκεκριμένο ιστολόγιο. Σύμφωνα με πληροφορίες η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία τοποθετεί την επιλογή του Σωκράτη Γκιόλια ως στόχου της Σέχτας Επαναστατών στην περίοδο των συλλήψεων προσώπων που κατηγορούνται ως μέλη του Επαναστατικού Αγώνα, καθώς σχόλια και κείμενα που είχαν αναρτηθεί εκείνη την περίοδο στο Troktiko είχαν αποδοθεί από αντιεξουσιαστές σε εκείνον, με αποτέλεσμα να δεχθεί απειλές μέσω Διαδικτύου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η αστυνομία εκτιμά ότι η Σέχτα Επαναστατών έχει «συγγενική» σχέση με τον Επαναστατικό Αγώνα. Παράλληλα, θεωρεί ότι η Σέχτα Επαναστατών βρίσκεται πιο κοντά στο κοινό έγκλημα από οποιαδήποτε άλλη τρομοκρατική οργάνωση. Η θέση ότι τα όρια ανάμεσα στους κακοποιούς του κοινού ποινικού δικαίου και τους τρομοκράτες είναι δυσδιάκριτα έχει διατυπωθεί, άλλωστε, πολλές φορές και από τον ίδιο τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Μάλιστα, η ΕΛ.ΑΣ. δεν θεωρεί καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια είχε όλα τα χαρακτηριστικά στοιχεία της εκτέλεσης ενός συμβολαίου θανάτου από τον υπόκοσμο.

Read more...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΕΝΑΣ ΖΕΡΒΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΝΙΚΗ




Υπάρχουν στιγμές στη ζωή, που καλείσαι να αποφασίσεις με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις πίσω σου μια για πάντα. Εμείς στην Πρωτοβουλία Πολιτών «Πράσινο Γαλάτσι», πήραμε τη μεγάλη απόφαση. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να συγκρουστούμε, με το χθες και την παρακμή, για να κάνουμε το μεγάλο ποιοτικό άλμα προς το αύριο. Στην πόλη μας τα τελευταία χρόνια, έχει αναπτυχθεί ένα σύστημα εξουσίας που αντιμετωπίζει το Γαλάτσι, ως φέουδο και τσιφλίκι. Μ’ αυτό το σύστημα της παρακμής, ήρθε η ώρα να τελειώνουμε. Το μόνο που παράγει είναι χρέη, τα οποία θα οδηγήσουν σύντομα το δήμο Γαλατσίου σε στάση πληρωμών. Κάποιοι θα υποστηρίξουν ότι όλα αυτά είναι αντιπολιτευτικές υπερβολές και… κορώνες. Δυστυχώς όμως τα γεγονότα είναι τέτοια που δεν επιδέχονται την παραμικρή αμφισβήτηση. Ο Δήμος μας οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία, αφού το έλλειμμα του εκτοξεύτηκε στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Το ότι φτάσαμε σ’ αυτό το χάλι υπάρχουν ευθύνες. Και οι ευθύνες αυτές έχουν ονοματεπώνυμο. Ήρθε η ώρα τη σκυτάλη να παραλάβουν νέα και άφθαρτα πρόσωπα με όρεξη για δουλειά. Οι διοικήσεις των τελευταίων ετών, είτε δε θέλησαν να μάθουν, είτε συμβιβάστηκαν με ένα σάπιο καθεστώς που παρήγαγε μόνο αδιέξοδα. Τι άραγε θα παραδώσουν ως παρακαταθήκη στη νέα γενιά της πόλης μας; Ξέρουμε ότι απάντηση δεν πρόκειται να πάρουμε. Κούρασαν και κουράστηκαν γι’ αυτό και οι πολίτες του Γαλατσίου θα τους δείξουν την πόρτα της εξόδου στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου. Δεν ερχόμαστε για να διαχειριστούμε τη μιζέρια της πόλης. Ερχόμαστε για να αλλάξουμε το Γαλάτσι. Ξέρουμε τα προβλήματα, γιατί προερχόμαστε από τις ζωντανές και δημιουργικές δυνάμεις του Γαλατσίου. Δεν αιθεροβατούμε. Γνωρίζουμε ότι πρέπει να συγκρουστούμε και είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε για να αλλάξει σελίδα η πόλη μας. Έχουμε την πίστη ότι όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε. Έχουμε την πεποίθηση ότι είμαστε πιο δυνατοί από τα προβλήματα, ότι όλοι μαζί μπορούμε να γίνουμε οι εκφραστές της αυθεντικής αλλαγής. Σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία όπως η σημερινή, δεν υπάρχουν «γαλάζια», «πράσινα» και «κόκκινα» προβλήματα. Η ζωή άλλωστε έχει ξεπεράσει τις τεχνητές διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος. Αυτό που μας ενώνει, είναι οι καλύτερες συνθήκες ζωής για εμάς και τα παιδιά μας. Αυτό που μας ενώνει είναι περισσότερο πράσινο, η ποιότητα ζωής, η πόλη που ζούμε και ονειρευόμαστε να γίνει καλύτερη. Έχουμε την πεποίθηση ότι το δικό μας όραμα, το όραμα το δικό μου και των συνεργατών μου, ταυτίζεται με το όραμα των κατοίκων της πόλης μας. Έχουμε τη τεχνογνωσία για να τα καταφέρουμε. Είμαστε το ζωντανό κομμάτι αυτής της κοινωνίας, που πήρε τη μεγάλη απόφαση να κάνει το μεγάλο βήμα για να σπρώξει στο γκρεμό το σύστημα της χρεοκοπίας. Αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα απ’ αυτά που μας χωρίζουν. Ήρθε η ώρα να πούμε το μεγάλο «ΝΑΙ» στην πόλη που ονειρευόμαστε, χωρίς εξαρτήσεις, χωρίς συμφέροντα, χωρίς κομματικές γραμμές και ταμπέλες. Με το χθες και την παρακμή εμείς τελειώσαμε. Κοιτάμε μπροστά και αναλαμβάνουμε μόνο δεσμεύσεις τις οποίες μπορούμε να υλοποιήσουμε. Και ξέρουμε πως όλοι μαζί, μπορούμε να γίνουμε πολύ σύντομα περήφανοι για την πόλη μας, το Γαλάτσι μας.


*Η Ελενα Ζέρβα είναι υποψήφια δήμαρχος και επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Πολιτών «Πράσινο Γαλάτσι»


Read more...

ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ 9 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΜΕ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Πουλερές
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Στις 25.000 έφτασαν οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στις πολεοδομίες για την τακτοποίηση των παράνομα κλειστών χώρων, όπως είναι οι ημιυπαίθριοι. Η αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα- όπου είχαν υποβληθεί 17.500 αιτήσεις- φθάνει το 42,8%. Ο συνολικός...
αριθμός ωστόσο παραμένει μικρός αφού τα κτίρια με κλειστούς ημιυπαίθριους ξεπερνούν το 1,5 εκατομμύριο... Oι ιδιοκτήτες έχουν περιθώριο μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου να διευθετήσουν για 40 χρόνια τους παράνομα κλειστούς ημιυπαίθριους, τις σοφίτες, τα πατάρια, τα υπόγεια, τους φωταγωγούς, τα εσωτερικά αίθρια, τις εσοχές των κτιρίων και τις πιλοτές με βάση τις νέες ρυθμίσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Ο χρόνος πλέον κυλάει αντίστροφα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων και από το υπουργείο Περιβάλλοντος προαναγγέλλουν σαφάρι ελέγχων από την Πολεοδομία και το Σώμα Επιθεωρητών για τον εντοπισμό όσων δεν ενταχθούν στη ρύθμιση. Θα πρέπει ωστόσο να διευκρινιστεί ότι με ευθύνη κυρίως του ΥΠΕΚΑ η όλη διαδικασία πήγε πίσω για δυόμισι μήνες και μόλις την προηγούμενη εβδομάδα άρχισε η πληρωμή των προστίμων στις τράπεζες. Την ίδια ώρα, από τις πολεοδομίες- μέσω των νομαρχών- κάνουν λόγο για αδυναμία εφαρμογής του νόμου λόγω έλλειψης προσωπικού. «Θα πρέπει να δοθεί μια τρίμηνη παράταση- όσος δηλαδή χρόνος χάθηκε με ευθύνη άλλων- προκειμένου να προλάβει ο κόσμος να δηλώσει τους ημιυπαίθριους», λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Κτιρίων κ. Δημήτρης Καψιμάλης. «Την πραγματική εικόνα για το αν προχωράει ή όχι το μέτρο θα την έχουμε γύρω στις 15 Σεπτεμβρίου οπότε και αναμένεται να μπλοκάρουν οι πολεοδομίες». Φοβούνται Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων κ. Στράτος Παραδιάς θεωρεί πολύ μικρή την προσέλευση των ιδιοκτητών στις πολεοδομίες. «Ο κόσμος φοβάται μη στοχοποιηθεί από τις πολεοδομίες για μικρές οικοδομικές παραβάσεις που δεν συμπεριλαμβάνονται στις νέες ρυθμίσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος», λέει. «Μια τέτοια συνηθισμένη παράβαση είναι για παράδειγμα η αύξηση των κλειστών τετραγωνικών σε ένα δώμα». Ο ίδιος θεωρεί ότι τα υπόγεια και η αμοιβή του μηχανικού (η ελάχιστη αμοιβή είναι 232,53 ευρώ συν τον ΦΠΑ) είναι επίσης δύο από τα εμπόδια που ο κόσμος δεν σπεύδει στις πολεοδομίες να δηλώσει τους κλειστούς χώρους. Η υποβολή των δικαιολογητικών γίνεται είτε απευθείας στην πολεοδομία μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου είτε με συστημένη επιστολή έως το τέλος Οκτωβρίου. Τα πρόστιμα κυμαίνονται από 5% έως 15% της τιμής ζώνης του ακινήτου. Για τα ακριβά εκτός σχεδίου εξοχικά- σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτροτα πρόστιμα είναι προσαυξημένα κατά 30% και κυμαίνονται από 9,4% έως 19,5 επί της τιμής ζώνης. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή του είναι το έντυπο υπολογισμού τού ειδικού προστίμου, το οποίο θα πρέπει οι πολίτες να έχουν λάβει συμπληρωμένο από την πολεοδομία με επικολλημένο τον κωδικό πληρωμής. Με αυτό το έντυπο μπορούν να πληρώσουν μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ στις περισσότερες τράπεζες και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Τα πρόστιμα Οι παράνομοι κλειστοί χώροι που δεν θα δηλωθούν θα υπάγονται στις διατάξεις περί αυθαιρέτων. Στους ιδιοκτήτες αυτών των χώρων θα επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 30% της αξίας του αυθαιρέτου, με βάση την τιμή ζώνης κατά τον χρόνο που διαπιστώνεται η παράβαση και πρόστιμο διατήρησης κατά 5%. Οπως επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας κ. Δημήτρης Δράκος, «εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού οι πολεοδομίες είναι πολύ δύσκολο να ανταποκριθούν στον υψηλό όγκο δουλειάς». Με επιστολή που εστάλη στις 15 Ιουλίου στην Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «επιβεβαιώνω τη δέσμευσή μου να διερευνήσουμε κάθε δυνατό τρόπο για τη διάθεση των πόρων από τα έσοδα των ειδικών εισφορών που θα καταβληθούν, ώστε να συνδράμουμε το προσωπικό των πολεοδομικών υπηρεσιών με αποζημίωση υπερωριακής απασχόλησης».
Read more...

ΤΡΕΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΥΣ...


Ρεπορτάζ : Προκόπης Γιόγιακας
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Στις 25.000 έφτασαν οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στις πολεοδομίες για την τακτοποίηση των παράνομα κλειστών χώρων, όπως είναι οι ημιυπαίθριοι. Η αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα- όπου είχαν υποβληθεί 17.500 αιτήσεις- φθάνει το 42,8%. Ο συνολικός αριθμός ωστόσο παραμένει...
μικρός αφού τα κτίρια με κλειστούς ημιυπαίθριους ξεπερνούν το 1,5 εκατομμύριο... Oι ιδιοκτήτες έχουν περιθώριο μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου να διευθετήσουν για 40 χρόνια τους παράνομα κλειστούς ημιυπαίθριους, τις σοφίτες, τα πατάρια, τα υπόγεια, τους φωταγωγούς, τα εσωτερικά αίθρια, τις εσοχές των κτιρίων και τις πιλοτές με βάση τις νέες ρυθμίσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Ο χρόνος πλέον κυλάει αντίστροφα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων και από το υπουργείο Περιβάλλοντος προαναγγέλλουν σαφάρι ελέγχων από την Πολεοδομία και το Σώμα Επιθεωρητών για τον εντοπισμό όσων δεν ενταχθούν στη ρύθμιση. Θα πρέπει ωστόσο να διευκρινιστεί ότι με ευθύνη κυρίως του ΥΠΕΚΑ η όλη διαδικασία πήγε πίσω για δυόμισι μήνες και μόλις την προηγούμενη εβδομάδα άρχισε η πληρωμή των προστίμων στις τράπεζες. Την ίδια ώρα, από τις πολεοδομίες- μέσω των νομαρχών- κάνουν λόγο για αδυναμία εφαρμογής του νόμου λόγω έλλειψης προσωπικού. «Θα πρέπει να δοθεί μια τρίμηνη παράταση- όσος δηλαδή χρόνος χάθηκε με ευθύνη άλλων- προκειμένου να προλάβει ο κόσμος να δηλώσει τους ημιυπαίθριους», λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Κτιρίων κ. Δημήτρης Καψιμάλης. «Την πραγματική εικόνα για το αν προχωράει ή όχι το μέτρο θα την έχουμε γύρω στις 15 Σεπτεμβρίου οπότε και αναμένεται να μπλοκάρουν οι πολεοδομίες». Φοβούνται Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων κ. Στράτος Παραδιάς θεωρεί πολύ μικρή την προσέλευση των ιδιοκτητών στις πολεοδομίες. «Ο κόσμος φοβάται μη στοχοποιηθεί από τις πολεοδομίες για μικρές οικοδομικές παραβάσεις που δεν συμπεριλαμβάνονται στις νέες ρυθμίσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος», λέει. «Μια τέτοια συνηθισμένη παράβαση είναι για παράδειγμα η αύξηση των κλειστών τετραγωνικών σε ένα δώμα». Ο ίδιος θεωρεί ότι τα υπόγεια και η αμοιβή του μηχανικού (η ελάχιστη αμοιβή είναι 232,53 ευρώ συν τον ΦΠΑ) είναι επίσης δύο από τα εμπόδια που ο κόσμος δεν σπεύδει στις πολεοδομίες να δηλώσει τους κλειστούς χώρους. Η υποβολή των δικαιολογητικών γίνεται είτε απευθείας στην πολεοδομία μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου είτε με συστημένη επιστολή έως το τέλος Οκτωβρίου. Τα πρόστιμα κυμαίνονται από 5% έως 15% της τιμής ζώνης του ακινήτου. Για τα ακριβά εκτός σχεδίου εξοχικά- σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτροτα πρόστιμα είναι προσαυξημένα κατά 30% και κυμαίνονται από 9,4% έως 19,5 επί της τιμής ζώνης. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή του είναι το έντυπο υπολογισμού τού ειδικού προστίμου, το οποίο θα πρέπει οι πολίτες να έχουν λάβει συμπληρωμένο από την πολεοδομία με επικολλημένο τον κωδικό πληρωμής. Με αυτό το έντυπο μπορούν να πληρώσουν μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ στις περισσότερες τράπεζες και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Τα πρόστιμα Οι παράνομοι κλειστοί χώροι που δεν θα δηλωθούν θα υπάγονται στις διατάξεις περί αυθαιρέτων. Στους ιδιοκτήτες αυτών των χώρων θα επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 30% της αξίας του αυθαιρέτου, με βάση την τιμή ζώνης κατά τον χρόνο που διαπιστώνεται η παράβαση και πρόστιμο διατήρησης κατά 5%. Οπως επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας κ. Δημήτρης Δράκος, «εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού οι πολεοδομίες είναι πολύ δύσκολο να ανταποκριθούν στον υψηλό όγκο δουλειάς». Με επιστολή που εστάλη στις 15 Ιουλίου στην Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «επιβεβαιώνω τη δέσμευσή μου να διερευνήσουμε κάθε δυνατό τρόπο για τη διάθεση των πόρων από τα έσοδα των ειδικών εισφορών που θα καταβληθούν, ώστε να συνδράμουμε το προσωπικό των πολεοδομικών υπηρεσιών με αποζημίωση υπερωριακής απασχόλησης».
Read more...

Μυκονιάτες και Σαντορινιοί πάνε ταμείο!

Έσοδα 1 εκατομμύριο ευρώ, με ένα «κλικ»

protothema.gr
Λήγει σήμερα το τελεσίγραφο που έστειλε το υπουργείο Οικονομικών στους 990 οφειλέτες του δημοσίου οι οποίοι, αν και τους ανήκει –με βάση τις δηλώσεις Ε9- η ... μισή Μύκονος, απέφευγαν να πάνε στην εφορία να πληρώσουν τα χρέη τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη μέσα σε σχεδόν δέκα ημέρες έσπευσαν μαζικά σχεδόν οι μισοί να τακτοποιήσουν τις χρονίζουσες εδώ και χρόνια οφειλές τους, αφού έλαβαν προσωπική επιστολή που τους προειδοποιούσε πως αν δεν το πράξουν, η αρμόδια ΔΟΥ θα βγάλει στο σφυρί την περιουσία τους.

Πρόκειται για κατόχους ακινήτων μεγάλης αξίας σε Μύκονο και Σαντορίνη, που συνολικά χρωστούσαν 6,75 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τα ως τώρα στοιχεία, στα ταμεία του κράτους μπήκε σχεδόν το ένα δέκατο των οφειλών, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται (σήμερα ή αύριο πιθανότητα) τα στοιχεία από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων για την προσέλευση εκείνων που θα σπεύσουν στο "παρα ένα" να κάνουν το ίδιο.

Αναμένεται έτσι να ξεπεράσει το 1 εκατ. ευρώ το ποσό που θα εισπράξει άμεσα το δημόσιο. Όπως τόνιζαν συνεργάτες του υπουργού Οικονομίας, αποδεικνύεται έτσι πως "λεφτά υπάρχουν", αφού μόλις ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός βγήκε από το λήθαργο δεκαετιών στο οποίο είχε περιπέσει, οι οφειλέτες σχημάτισαν "ουρές" για να πληρώσουν ... και να γλιτώσουν

Για όσους αμελήσουν όμως, η εντολή του υπουργού Οικονομικών είναι κάτι παραπάνω από σαφής: Μετά την παρέλευση της προθεσμίας που λήγει σήμερα, θα κινηθεί κατά προτεραιότητα διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών αυτών, ενώ απειλούνται και με πλειστηριασμό των ακινήτων αυτών, όπως προβλέπει ο νόμος.

Υπενθυμίζεται πως στις 9 Ιουνίου το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι με ένα απλό "σορτάρισμα" του ΑΦΜ των οφειλετών με βάση την ακίνητη περιουσία που διαθέτουν, εντοπίστηκαν 990 φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη, οι οποίοι έχουν 2.917 ακίνητα στη Μύκονο και τη Σαντορίνη (σχεδόν 3 ο καθένας), συνολικής αντικειμενικής 288,4 εκατομμυρίων ευρώ.

Αν συνυπολογιστούν και τα ακίνητα που οι ίδιοι διαθέτουν σε ολόκληρη τη χώρα, ο αριθμός τους φτάνει τα 6.121 ακίνητα αντικειμενικής αξίας 567,9 εκατομμυρίων ευρώ (και πολλαπλάσιας αγοραίας)! Αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο ο καθένας τους όφειλε αλλά δεν εννοούσε να πληρώσει χρέη 6.816 ευρώ στην εφορία, αν και διαθέτει ακίνητα αντικειμενικής αξίας 574.000 ευρώ.

Read more...

Ώρα Ζορμπά με τα 3 πορίσματα-«φωτιά» για τη ΝΔ

Εξεταστική για τα ομόλογα

Ο πρώην εισαγγελέας κ. Γεώργιος Ζορμπάς .protothema.gr
Με την κατάθεση του πρώην εισαγγελέα κ. Γεωργίου Ζορμπά, ανοίγει την Τρίτη ο «χορός» των μαρτύρων για την εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση ομολόγων.

Όπως είχε γράψει το protothema.gr, ήδη από τις 12.07.2010, τα μέλη της επιτροπής έθεσαν ως απόλυτη προτεραιότητα την κλήση του κ. Ζορμπά, ο οποίος είχε πραγματοποιήσει ενδελεχή έρευνα για τα ομόλογα, εκδίδοντας τρία πορίσματα.

Στα πορίσματα, ο έμπειρος δικαστικός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η αγορά δομημένων ομολόγων από τα ταμεία ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΦΥΕ και ΤΣΠΕΑΘ ήταν μία συντονισμένη επιχείρηση από «συγκεκριμένο πολιτικό χώρο» υπονοώντας την ΝΔ. Σημείωνε μάλιστα ότι η αγορά σύνθετων ομολόγων έγινε σε συνεργασία με κυβερνητικούς και κρατικούς αξιωματούχους.

Αναλυτικά, ο κ. Ζορμπάς γράφει για το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων ότι υπάρχουν ενδείξεις δωροληψίας «κατευθυνόμενων προς συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, οι οποίες δεν αναιρούνται εκ της σιωπής των υπόπτων».

Προσθέτει ότι πολλοί ενδιαφερόμενοι είχαν γνώση του επίμαχου ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ τέσσερις μήνες πριν εκδοθεί, υπογραμμίζοντας ότι «η γνώση αυτή προϋποθέτει την ύπαρξη υψηλών ενημερωτικών γνωριμιών. Στο πόρισμα για την υπόθεση αγοράς ομολόγου ονομαστικής αξίας 130 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών αναφέρεται ότι προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις περί τελέσεως απιστίας σε βαθμό κακουργήματος, αλλά και ύπαρξη ενδείξεων περί τελέσεως δωροδοκίας. Οι ίδιες ενδείξεις εντοπίζονται και στο πόρισμα που αφορά στο Ταμείο Συντάξεων Προσωπικού Εφημερίδων Αθηνών-Θεσσαλονίκης.

Να σημειωθεί πως ο κ. Ζορμπάς έκανε αναφορά στις σχέσεις του τότε προέδρου του ταμείου κ. Δημήτρη Καπράνου με τους υπουργούς κ.κ. Γιώργο Αλογοσκούφη, Δημήτρη Αβραμόπουλο και Πάνο Παναγιωτόπουλο.
Read more...

Νέα έκδοση εντόκων γραμματίων

nooz.gr
Στην έκδοση τρίμηνων Εντόκων Γραμματίων του Δημοσίου (ΕΓΔ), με στόχο την άντληση 1,5 δισ. ευρώ, προχωρά την Τρίτη ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το επιτόκιο αναμένεται να διαμορφωθεί στο 4%.

Η δημοπρασία ΕΓΔ 6μηνης διάρκειας ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 13 Ιουλίου, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 4,65%.

Συνολικά υποβλήθηκαν προσφορές ύψους 4,5 δισ. ευρώ και το ελληνικό δημόσιο άντλησε 1,625 δισ. ευρώ.

Read more...

Η "ΣΕΧΤΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΩΝ ΚΗΡΥΞΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΑ ΜΜΕ...


Ρεπορτάζ : Βασίλης Γ. Λαμπρόπουλος
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)
«Βρισκόμαστε στην αρχή ενός νέου κύκλου αιματηρών επιθέσεων από τη νέα γενιά τρομοκρατών. Εχουν ανασυνταχθεί, έχουν αλλάξει δόγμα δράσης και πλέον μπορεί να χτυπήσουν τον οποιονδήποτε ανά πάσα στιγμή. Μετά το δέμα-βόμβα στο υπουργείο, ήρθε μέσα σε λίγες ημέρες ο φόνος του δημοσιογρά- φου. Και ουδείς ξέρει τι θα ακολουθήσει» . Σε αυτή τη δήλωση...
ανώτατου αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. προς «Το Βήμα» περιγράφονται οι φόβοι αλλά και ο πλήρης αιφνιδιασμός των αρχών ασφαλείας μετά τη δολοφονία, από την οργάνωση «Σέχτα Επαναστατών», του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια χθες τα ξημερώματα έξω από το σπίτι του στην Κάτω Ηλιούπολη. Πρόκειται για την πρώτη δολοφονία εκπροσώπου των ΜΜΕ από τις ένοπλες οργανώσεις που εξακολουθούν να δρουν μετά την εξάρθρωση της 17Ν και του ΕΛΑ το καλοκαίρι του 2002. Ο 37χρονος δημοσιογράφος δολοφονήθηκε στις 5.26 χθες τα ξημερώματα, με 16 σφαίρες στην είσοδο της πολυκατοικίας στην οδό Δαιδάλου 21 στην Ηλιούπολη όπου διέμενε τον τελευταίο χρόνο. Οι αξιωματικοί δημιούργησαν μια σαφή εικόνα του «φιλμ» της επίθεσης. Τέσσερα άτομα που επέβαιναν σε ένα λευκό Ηonda Civic το οποίο είχαν κλέψει το προηγούμενο Σάββατο από την περιοχή του Αλίμου προσέγγισαν γύρω στις 5.20 το πρωί το σπίτι του άτυχου δημοσιογράφου που βρίσκεται στον δεύτερο όροφο της πολυκατοικίας. Στον τρίτο όροφο διαμένει ο κουμπάρος του, παλαιός αθλητής του στίβου Κώστας Κεντέρης, ο οποίος έλειπε από το σπίτι του. Από το αυτοκίνητο κατέβηκαν τρία άτομα που φαίνεται- σύμφωνα με τη μαρτυρία της συζύγου του θύματος- να φορούσαν ομοιόμορφα ρούχα που έμοιαζαν με στολές παραλλαγής ή στολές υπαλλήλων εταιρείας security. Ενας από τους δράστες κρατούσε όπλο Glock των 9 χιλιοστών και ένας άλλος όπλο πιθανόν σερβικής κατασκευής τύπου Ζastava, επίσης των 9 χιλιοστών. Ενας από τους τρεις χτύπησε το κουδούνι του διαμερίσματος όπου διέμενε η οικογένεια Γκιόλια. Ο άγνωστος είπε στον δημοσιογράφο ότι «κάποιοι κλέβουν το αμάξι σου, κατέβα» . Ο Γκιόλιας κατέβηκε στο ισόγειο και άνοιξε την εξωτερική πόρτα. Εκεί δέχθηκε διασταυρούμενα πυρά από τους δύο οπλοφόρους. Δέχθηκε σφαίρες στο κεφάλι, στο σώμα, στα πόδια και ο θάνατός του ήταν ακαριαίος. Οι τρεις δράστες έφυγαν μέσα στο σκοτάδι τρέχοντας προς το αμάξι και αμέσως διέφυγαν προς την πλευρά της οδού Εθνάρχου Μακαρίου. Σύμφωνα με μαρτυρία μιας νεαρής περιοίκου, δεν είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, ενώ φορούσαν πιθανόν αλεξίσφαιρα γιλέκα. Η μάρτυρας υποστήριξε μάλιστα ότι «χειροκρότησε... επιτιμητικά τους δράστες της επίθεσης, χωρίς αυτοί να της δώσουν σημασία». Ωστόσο η μαρτυρία της κρίνεται από τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. ασαφής. Το αυτοκίνητο βρέθηκε καμένο λίγη ώρα αργότερα στη συμβολή των οδών Βουλιαγμένης και Λεωνιδίου, σε μικρή απόσταση από τη δολοφονική επίθεση. Από τη βαλλιστική έρευνα διαπιστώθηκε ότι το όπλο τύπου Glock είχε χρησιμοποιηθεί- μαζί με ένα ημιαυτόματο τύπου Scorpion - στις τρεις επιθέσεις της οργάνωσης «Σέχτα Επαναστατών»: στις 3 Μαρτίου 2009 στο Αστυνομικό Τμήμα Κορυδαλλού, στις 17 Μαρτίου του ίδιου χρόνου στον τηλεοπτικό σταθμό Αlter και στις 17 Ιουνίου 2009 στη δολοφονία του αστυνομικού της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας Νεκτάριου Σάββα ο οποίος φρουρούσε τη βασική μάρτυρα της δίκης του ΕΛΑ. Το δεύτερο όπλο των 9 χιλιοστών με το οποίο δολοφονήθηκε ο Σωκράτης Γκιόλιας είχε επίσης χρησιμοποιηθεί στη δολοφονία του Σάββα. Ακόμη οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν εντοπίσει σειρά ομοιοτήτων στις δύο τελευταίες αιματηρές επιθέσεις της «Σέχτας» σε Κάτω Πατήσια και Ηλιούπολη. Οι δύο επιθέσεις σημειώθηκαν σχεδόν την ίδια ώρα και σε όλες τις περιπτώσεις οι δράστες ήταν τρεις, εκ των οποίων ο ένας έριξε μεγάλο αριθμό σφαιρών (12-15 βολίδες).

Read more...

Η ΣΕΧΤΑ ΓΑΖΩΣΕ ΤΟΝ ΓΚΙΟΛΙΑ...


Ρεπορτάζ : Κώστας Τομαράς
(από το Έθνος)
Ενάμιση χρόνο μετά τις εξαιρετικά σκληρές απειλές εναντίον δημοσιογράφων, και 13 μήνες απουσίας, η «Σέχτα Επαναστατών» επανήλθε στο προσκήνιο με μια δολοφονία που αλλάζει τα δεδομένα στον χώρο της εγχώριας «νεοτρομοκρατίας». Ανοίγει ένα καινούργιο κεφάλαιο αίματος, με στόχο τους ανθρώπους της Ενημέρωσης.Πρόκειται μια ενέργεια ορόσημο, αφού για πρώτη φορά γίνεται στόχος δολοφονικής επίθεσης δημοσιογράφος, με μόνο κίνητρο την ιδιότητά του. Αυτό είναι το...
σκεπτικό που έχει εκφράσει σε όλες τις προκηρύξεις της μέχρι τώρα η πιο σκληρή και ακραία εν ενεργεία ομάδα του σύγχρονου αντάρτικου πόλης στην Ελλάδα. Ο άτυχος Σωκράτης Γκιόλιας Ο γενικός διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού «Θέμα 98,9», Σωκράτης Γκιόλιας, 37 ετών, πατέρας ενός αγοριού δύο ετών, είναι το πρώτο θύμα από τον χώρο των δημοσιογράφων που δολοφονείται από τρομοκράτες. Σε ό,τι αφορά την επιλογή του στόχου, αναμένεται με έκδηλο ενδιαφέρον η προκήρυξη της οργάνωσης, που θα δίνει την ερμηνεία της εγκληματικής αυτής πράξης. Ωστόσο, η χθεσινή δολοφονία ήταν με μια ορισμένη έννοια αναμενόμενη. «Κύριοι δημοσιογράφοι, αυτήν τη φορά ήρθαμε στην πόρτα σας, την επόμενη φορά όμως θα μας βρείτε στα σπίτια σας», ανέφερε η προκήρυξη της οργάνωσης «Σέχτα Επαναστατών» μετά την επίθεση στον τηλεοπτικό σταθμό Alter, στις 17 Φεβρουαρίου 2009. Και πραγματοποίησαν την απειλή εκτελώντας με 16 σφαίρες τον 37χρονο, στο σπίτι του, στην οδό Δαιδάλου 21 στην Ηλιούπολη. Ετσι έγινε και με τους αστυνομικούς για τους οποίους έλεγαν: «Αρχίστε να υποβάλλετε παραιτήσεις, γιατί αλλιώς θα ξεκινήσετε να μετράτε τάφους». Και εκτέλεσαν τον υπαρχιφύλακα Νεκτάριο Σάββα, τον Ιούνιο του 2009, στα Πατήσια. Κατ’ αυτό τον τρόπο και η δολοφονία δημοσιογράφου ήταν προαναγγελθείσα. Παρ’ όλα αυτά, η Αστυνομία αιφνιδιάστηκε, αφού, ακόμα και μετά την εκτέλεση του Σωκράτη Γκιόλια, έκανε λανθασμένες εκτιμήσεις και μιλούσε για «μαφιόζικη εκτέλεση» και «πληρωμένο συμβόλαιο θανάτου», υποδεικνύοντας εμμέσως τις δραστηριότητες του δημοσιογράφου και τα δημοσιεύματα στο διαδικτυακό blog «Τρωκτικό», του οποίου φερόταν ως εμπνευστής και δημιουργός. Γι’ αυτό τον λόγο, άλλωστε, αποσύρθηκε το κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, που είχε πάει αρχικά στον τόπο της δολοφονίας και τις έρευνες ανέλαβε το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής. Αυτές οι εκτιμήσεις, όμως, διαψεύστηκαν με τον πλέον απογοητευτικό τρόπο γι’ αυτούς που τις έκαναν και τις διέδιδαν με σιγουριά, όταν βγήκαν τα αποτελέσματα των βαλλιστικών ερευνών στους 16 κάλυκες που περισυνελέγησαν στον τόπο της δολοφονίας. Οπως διαπιστώθηκε στα εργαστήρια, οι δράστες χρησιμοποίησαν δύο εννιάρια πιστόλια, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί και στις τρεις ένοπλες επιθέσεις που είχαν πραγματοποιήσει στο παρελθόν μέλη της οργάνωσης «Σέχτα Επαναστατών». Συγκεκριμένα, οι 13 κάλυκες έχουν πυροδοτηθεί από το ίδιο όπλο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τη δολοφονία του υπαρχιφύλακα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, Νεκτάριου Σάββα. Τρεις έχουν πυροδοτηθεί από το εννιάρι πιστόλι -διαφορετικό από το προηγούμενο- το οποίο χρησιμοποιήθηκε και αυτό στην ίδια δολοφονία, καθώς και στις ένοπλες επιθέσεις κατά του Αστυνομικού Τμήματος Κορυδαλλού, στις 3 Φεβρουαρίου του 2009, και κατά του τηλεοπτικού σταθμού Αlter, στις 17 Φεβρουαρίου του ίδιου έτους. Επίσης, οι κάλυκες από το δεύτερο πιστόλι ταυτίζονται με κάλυκα που είχε βρεθεί επάνω στο μνήμα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, μία μέρα μετά την επίθεση στο ΑΤ Κορυδαλλού, μαζί με την προκήρυξη για ανάληψη ευθύνης για τη συγκεκριμένη ενέργεια. Κατόπιν αυτού την προανάκριση για την υπόθεση ανέλαβε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, ξεκινώντας από την αρχή την έρευνα. Εξαφάνισαν τα ίχνη καίγοντας το Ι.Χ. διαφυγής Τρεις οι δράστες με στολές που έμοιαζαν με σεκιούριτι Ντυμένοι με «στολές», για να εξαλείψουν κάθε πιθανή υποψία του θύματός τους και με πρόσχημα ότι προστάτευαν την περιουσία του, κατάφεραν οι δολοφόνοι του 37χρονου δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια να τον βγάλουν έξω από το σπίτι του μέσα στη νύχτα και να τον εκτελέσουν με 16 σφαίρες. Το χρονικό της δολοφονικής επίθεσης, από τους εκτελεστές της Σέχτας Επαναστατών, που αιφνιδίασε όλους, ακόμα και τους έμπειρους αξιωματικούς της Αστυνομίας που έκαναν λόγο για πληρωμένο «συμβόλαιο θανάτου», θυμίζει πράγματι μαφιόζικες πρακτικές και εξελίχτηκε ως εξής: Η ώρα ήταν 5.20΄το πρωί, όταν χτύπησε το κουδούνι του διαμερίσματος του Σωκράτη Γκιόλια, ο οποίος κοιμόταν ήσυχος στο διαμέρισμά του, στον δεύτερο όροφο της καινούργιας πολυκατοικίας, στην οδό Δαιδάλου 21 στην Ηλιούπολη, μαζί με τη σύζυγό του και το μόλις τριών χρόνων αγοράκι τους. Ο δημοσιογράφος απάντησε στο θυροτηλέφωνο και είδε στο κλειστό κύκλωμα τον άνθρωπο που του χτύπησε το κουδούνι, ο οποίος δεν τον έκανε καθόλου να νιώσει ότι συνέβαινε κάτι περίεργο. «Κύριε Γκιόλια, κατεβαίνετε γρήγορα γιατί προσπάθησαν να κλέψουν το αυτοκίνητό σας...», είπε ο άγνωστος. Ο 37χρονος δημοσιογράφος, αγουροξυπνημένος κατέβηκε φορώντας μόνο ένα σορτσάκι και δέχτηκε βροχή από σφαίρες. Μια γυναίκα που μένει απέναντι και πότιζε τα λουλούδια της είδε όλη τη σκηνή και την περιέγραψε στους αστυνομικούς. Οπως είπε, είδε τρία άτομα σε ένα σκούρο αυτοκίνητο, που είχε σταθμεύσει έξω από την πολυκατοικία, κοντά στη γωνία με την οδό Νεάρχου. Φορούσαν άσπρα πουκάμισα και σκούρα γιλέκα, που έμοιαζαν πολύ με στολές σεκιουριτάδων, καθώς και καπέλα τύπου τζόκεϊ. Πιθανόν αυτό ήταν που παραπλάνησε τον δημοσιογράφο και πείστηκε να κατέβει στην είσοδο για να δει τι συνέβαινε με το αυτοκίνητό του μάρκας «Σμαρτ», που ήταν σταθμευμένο απέξω. Οι δύο από αυτούς προχώρησαν μέχρι την είσοδο της πολυκατοικίας, ενώ ο τρίτος περίμενε στον δρόμο δίπλα στο αυτοκίνητο. Ξαφνικά άκουσε πολλούς πυροβολισμούς σαν ριπή, ακολούθησε μια μικρή παύση και ακούστηκαν άλλοι τρεις. Την ίδια ώρα, ο τρίτος από τους δράστες άρχισε να φωνάζει «τρέξτε, τρέξτε γρήγορα»... Αμέσως μετά, επιβιβάστηκαν και οι τρεις στο αυτοκίνητο και εξαφανίστηκαν. Ο Σωκράτης Γκιόλιας δέχτηκε την επίθεση τη στιγμή που βγήκε από το ασανσέρ και άνοιξε την πόρτα της εισόδου της πολυκατοικίας. Ο ένας από τους δολοφόνους τον πυροβόλησε συνολικά 13 φορές και όταν έπεσε αιμόφυρτος στο δάπεδο, ένας από τους άλλους δύο τον αποτέλειωσε με τρεις ακόμα σφαίρες από το δεύτερο πιστόλι που χρησιμοποίησαν. Η σύζυγος του 37χρονου, Αδαμαντία, έγκυος πέντε μηνών στο δεύτερο παιδί τους, ακούγοντας τους πυροβολισμούς, πετάχτηκε έντρομη στο μπαλκόνι θέτοντας έτσι σε λειτουργία τον συναγερμό του διαμερίσματος, με αποτέλεσμα να ενταθεί ακόμα περισσότερο το εφιαλτικό σκηνικό που σήκωσε στο πόδι την γειτονιά. Η γυναίκα έπαθε ισχυρό σοκ και από χθες το πρωί παρακολουθείται συνέχεια από ψυχολόγο για να μπορεί να σταθεί στα πόδια της. Περίπου δέκα λεπτά μετά τη δολοφονία ακούστηκε από μακριά μια έκρηξη και η έρευνα που ακολούθησε οδήγησε σε ένα καμένο ΙΧ αυτοκίνητο μάρκας «Χόντα Σιβίκ» στη συμβολή των οδών Βουλιαγμένης και Λεωνιδίου, περίπου 1,5 χιλιόμετρο από τον τόπο της αιματηρής επίθεσης. Οπως διαπιστώθηκε, το αυτοκίνητο είχε κλαπεί δύο μέρες νωρίτερα, το περασμένο Σάββατο, 17-7-2010, από τον Αλιμο και είχε δηλωθεί κλοπή από τον ιδιοκτήτη του στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Οι αστυνομικοί δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι ήταν το αυτοκίνητο των δολοφόνων, οι οποίοι το έκαψαν για εξαφανίσουν τυχόν δακτυλικά αποτυπώματα, γενετικό υλικό για DNA ή άλλα στοιχεία. Αντιτρομοκρατική Ψάχνουν φως από τις μαρτυρίες Μεγάλη βαρύτητα οι αξιωματικοί δίνουν στις μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής που είδαν τους δράστες της δολοφονίας και ύποπτες κινήσεις τις προηγούμενες μέρες αλλά και των ανθρώπων του περιβάλλοντος του δημοσιογράφου, οι οποίοι τον έβλεπαν ανήσυχο τον τελευταίο καιρό. Από τις μαρτυρίες των κατοίκων η σημαντικότερη είναι μιας γυναίκας που λέει ότι οι δράστες φορούσαν παντελόνια σαν φόρμες εκστρατείας, πουκάμισο και τζόκεϊ, που έμοιαζαν με στολή και γιλέκα, που πιθανολογείται ότι ήταν αλεξίσφαιρα. Ενας ακόμα νεαρός λέει ότι τις προηγούμενες μέρες είχε δει κάποιους άγνωστους με μοτοσικλέτες που παρακολουθούσαν από διάφορα σημεία στο σπίτι. Και ο ίδιος ο Σωκράτης Γκιόλιας, όμως, σύμφωνα με δηλώσεις του δικηγόρου του, είχε εκφράσει προβληματισμούς τον τελευταίο καιρό, επειδή, όπως έλεγε, του είχε φανεί ότι κάποιοι τον παρακολουθούσαν. Το μυαλό του, όμως, δεν πήγαινε σε τρομοκράτες, αλλά πίστευε ότι ίσως να ήταν αστυνομικοί που τον παρακολουθούσαν γιατί πίστευαν ότι είναι ο διαχειριστής του «Τρωκτικού». Εξάλλου, πριν από περίπου έξι μήνες είχε συλληφθεί ύστερα από μήνυση που είχε γίνει σε βάρος του, αλλά δεν βρέθηκε τίποτα στα ηλεκτρονικά αρχεία του που να αποδεικνύει αυτό το γεγονός, ενώ ο ίδιος αρνήθηκε ότι είχε σχέση με το συγκεκριμένο blog. Για τον λόγο αυτό δεν είχε ζητήσει προφανώς προστασία από την Αστυνομία και ποτέ δεν είχε εκφράσει ανησυχία για τη ζωή του. Γείτονές του, πάντως, λένε ότι τον τελευταίο καιρό, όταν έφευγε και όταν επέστρεφε στο σπίτι, τον συνόδευε μια μοτοσικλέτα με ένα γεροδεμένο άτομο. Οι περίοικοι εκτιμούσαν ότι ίσως να ήταν κάποιος που τον προστάτευε. Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής είναι βέβαιοι ότι οι δράστες παρακολουθούσαν από καιρό τον στόχο τους και γνώριζαν κάθε λεπτομέρεια από τις συνήθειές του. Επίσης πιστεύουν ότι εκτός από τους τρεις που πήραν μέρος στη δολοφονία, υπήρχε ομάδα υποστήριξης, έτοιμη να επέμβει αν κάτι δεν πήγαινε καλά.

Read more...