Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Φουντώνει το απεργιακό μέτωπο μετά τις εξαγγελίες τις κυβέρνησης

Μπαράζ κινητοποιήσεων

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα

Σφοδρές αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων έχουν προκαλέσει οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για την εργασιακή εφεδρεία, το ενιαίο μισθολόγιο, τις επιχειρησιακές συμβάσεις, τις αποκρατικοποιήσεις και την κατάργηση φορέων του Δημοσίου.

Πρώτοι στον χορό των απεργιακών κινητοποιήσεων μπαίνουν οι ιδιοκτήτες ταξί, μετά την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο του νομοσχεδίου του υπουργείου Μεταφορών για το άνοιγμα του επαγγέλματος.

Οι ιδιοκτήτες ταξί εξήγγειλαν 24ωρη απεργία από τις 5 τα ξημερώματα της Πέμπτης, ενώ το μεσημέρι της Πέμπτης πραγματοποιούν γενική συνέλευση για την περαιτέρω στάση τους.

Επίσης, οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ και το Μετρό, έπειτα από μία επεισοδιακή συνεδρίαση την Τετάρτη, συνεδριάζουν εκ νέου την Πέμπτη για να αποφασίσουν για τη στάση τους.

Οι γιατροί του ΕΣΥ έχουν κηρύξει 48ωρη πανιατρική απεργία την Πέμπτη και την Παρασκευή 8 και 9 Σεπτεμβρίου αντιδρώντας στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για ανασυγκρότηση του ΕΣΥ, καθώς και το «μαχαίρι» στις προσλήψεις γιατρών.

Στα προβλήματα στα σχολεία, μετά την πρωτοφανή έλλειψη σχολικών βιβλίων, προστίθεται και η 24ωρη απεργία των δασκάλων στις 22 Σεπτεμβρίου. Οι καθηγητές θα συντονίσουν τις κινήσεις τους με τους δασκάλους μετά τις 22 Σεπτεμβρίου.

Σε λευκή απεργία προσανατολίζονται και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας διαμαρτυρόμενοι για το ενιαίο μισθολόγιο.

Παράλληλα, 48ωρη απεργία, για την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, κήρυξαν οι εργαζόμενοι σε εφορίες και τελωνεία αντιδρώντας στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το ενιαίο μισθολόγιο που δεν θα περιλαμβάνει τελικά την «προσωπική διαφορά» στο επίπεδο των αποδοχών τους, όπως τους είχαν διαβεβαιώσει αρχικά.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Δεν δουλεύουν αύριο και μεθαύριο οι γιατροί

Σε όλη την Ελλάδα


http://img.protothema.gr/AADCF28E29EAB92202013219E3D05C58.jpg

Πανελλαδική - πανιατρική απεργία στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου εξήγγειλε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, αντιδρώντας στη δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Όπως αναφέρει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, η κινητοποίηση έχει προειδοποιητικό χαρακτήρα και θα πραγματοποιηθεί τις συγκεκριμένες ημέρες με αφορμή την έναρξη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Σε έκτακτη γενική συνέλευση ο Σύλλογος αποφάσισε πως «απορρίπτει στο σύνολό του το κυβερνητικό σχέδιο για τον ΕΟΠΠΥ, ως απαράδεκτο και επικίνδυνο για την περίθαλψη των πολιτών, την αξιοπρέπεια του Έλληνα Ιατρού και του Ιατρικού έργου».

Καλεί επίσης τα συναρμόδια υπουργεία να μην προχωρήσουν στην υλοποίηση του σχεδίου τους και να επανεξετάσουν τις θέσεις τους βάσει των προτάσεων της ιατρικής κοινότητας.

Read more...

Μαθήματα αυτοκαταστροφής από έναν εύστροφο πολιτικό...



Tου Σεραφείμ Π. Κοτρώτσου

Στην πινακοθήκη της σύγχρονης ελληνικής πολιτικής ιστορίας ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ήλπιζε να κατακτήσει θέση δίπλα στον εκσυγχρονιστή Κώστα Σημίτη. Αυτό πίστευε, τουλάχιστον, όταν... ανέλυε τους στόχους της μεταπασοκικής νεωτερικότητας με τον τότε πρωθυπουργό, κι όταν διαχειριζόταν -αρκετά επιτυχώς- τον οραματικό οίστρο της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων, ως ο πρώτος (και μάλλον τελευταίος) project manager που είχε ποτέ η χώρα.
Δυστυχώς, όμως, η ευστροφία δεν είναι, πάντοτε, "πασπαρτού" για να ανοίξει κανείς όλες τις βαριά κλειδωμένες πόρτες της εξουσίας και των πιο μύχιων πόθων του. Εκτός από ευστροφία απαιτείται και ευφυϊα. Η δυνατότητα, δηλαδή, να διατηρείς την ευστροφία και τις γρήγορες αποφάσεις και αντιδράσεις για μακρύ χρονικό διάστημα.
Οι χθεσινές ανακοινώσεις του κ. Βενιζέλου απέδειξαν πως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είναι ένας από τους πιο εύστροφους πολιτικούς της σύγχρονης Ελλάδας. Αποκάλυψαν, όμως, πως η ευφυϊα και η τύχη τείνουν να εγκαταλλείψουν τον κ. Βενιζέλο...

Πριν μερικές ημέρες, ο υπουργός προκάλεσε (εύστροφα) μία τεχνητή κρίση με τους λογιστές της τρόϊκας. Απέρριψε τις απαιτήσεις τους για έκτακτα και πρόσθετα μέτρα και τους ανάγκασε να φύγουν και να φέρουν την εμπλοκή στις συνομιλίες σε επίπεδο Eurogroup.
Τα φιλικά ΜΜΕ του απέδωσαν εύσημα ...Παπαφλέσσα. Με την ίδια ευκολία που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα από γενέσεως Μνημονίου.
Χθες, ο αντιπρόεδρος -και επόμενος αρχηγός κάποιου τμήματος του ΠΑΣΟΚ- υπέπεσε σε ένα σφάλμα που, ίσως, αποδειχθεί μη αναστρέψιμο. Πρωτίστως για τη χώρα και δευτερευόντως για τον ίδιο.
Ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε μία εξαντλητική σειρά των πιο δραματικών μέτρων που εφαρμόστηκαν ποτέ σε χώρα του πρώτου κόσμου. Ποτέ κανείς δεν θα μπορούσε να διανοηθεί πως σε μία χώρα της ευρωζώνης θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής "εξυγίανσης" που προσομοιάζει με μία σύγχρονη κοινωνική Τρεμπλίνκα.
Είναι λυπηρό για έναν πολιτικό του βεληνεκούς του κ. Βενιζέλου να υποστεί τις συνέπειες αποφάσεων που είχαν ληφθεί πριν απ΄ αυτόν αλλά, όπως αποδεικνύεται, ...γι αυτόν!
Όμως ο υπουργός, με τη γνωστή πληθωρικότητά του, αποφάσισε να "βάλει όλα τα λεφτά του" και να ταυτισθεί με την τρόϊκα.
Επέλεξε την "αργεντινοποίηση" από την αναζήτηση ενός εναλλακτικού δρόμου και τη σύγκρουση με τα ευρωπαϊκά πολιτικά και χρηματοπιστωτικά συμφέροντα.
Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θα μπορούσε να πράξει κάτι τέτοιο.
Ο κ. Βενιζέλος, όμως, δεν αποδείχθηκε ευφυέστερος.
Προτίμησε να πείσει εσωτερικούς και εξωτερικούς "παίκτες" πως μπορεί να συνεχίσει προς την ίδια κατεύθυνση, αποτελεσματικότερα.
Είναι αλήθεια πως η ρητορική ευκολία του κ. Βενιζέλου τον έχει βοηθήσει μέχρι σήμερα να λέει τα χειρότερα πράγματα με σχετικά ελκυστικό τρόπο. Τώρα, όλα αυτά τα χαρίσματα του πολιτικού Βενιζέλου μετατρέπονται σε "βαρίδια".
Ο υπουργός Οικονομικών γνωρίζει πως η ελληνική οικονομία βαίνει ολοταχώς στην χρεωκοπία. Είναι βέβαιο πως διάβασε την έκθεση της UBS και τις αναλύσεις της Royal Bank of Scotland που τοποθετούν χρονικά στους επόμενους μήνες το "πιστωτικό επεισόδιο".
Γι αυτό είναι, εν κατακλείδι, πολιτικά και λογικά ακατανόητο γιατί ένας πολιτικός επιλέγει να εφαρμόσει μία πολιτική που εξοντώνει μία κοινωνία και η οποία είναι προφανές πως δεν μπορεί να οδηγήσει σε διέξοδο- το λέει, άλλωστε, και ο έχων κοινό νου και ...δεύτερες σκέψεις, αδελφός του πρωθυπουργού κ. Νίκος Παπανδρέου.
Θέλει να αυτοκτονήσει πολιτικά; Διεκδικεί μία θέση στην ιστορική πινακοθήκη, ασχέτως του δίπλα σε ποιον θα βρεθεί; Κινδυνεύει, ωστόσο, να αποδειχθεί ένας εύστροφος, πολλά υποσχόμενος αλλά διάττων δημιουργός με μοναδικό του έργο μια "κοινωνική Γκουέρνικα". Κρίμα...
anatropi2020.blogspot.com


Read more...

Προς απεργία κινούνται εφοριακοί και τελωνειακοί

Την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη

http://img.protothema.gr/A78D165F9966EF63C4477D42BD3810F1.jpg

Απεργιακές κινητοποιήσεις από την ερχόμενη εβδομάδα σχεδιάζουν οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με την εισήγηση που διατυπώνεται, εφοριακοί και τελωνειακοί προσανατολίζονται προς σαρανταοκτάωρη απεργία για την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη, με συνέπεια να απειλείται η ομαλή πορεία των κρατικών εισπράξεων αλλά και η τροφοδοσία της αγοράς.

Σύμφωνα με τις προτάσεις, οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν με επαναλαμβανόμενες απεργίες ή απεργία διαρκείας. Οι ομοσπονδίες των εργαζομένων στο υπουργείο Οικονομικών αντιδρούν στην υπαναχώρηση της κυβέρνησης στο θέμα της διατήρησης της «προσωπικής διαφοράς» στις αποδοχές τους.

Να σημειωθεί ότι με την υποσχετική της «προσωπικής διαφοράς» οι ομοσπονδίες των εργαζομένων είχαν αναστείλει δύο φορές ως τώρα την απειλή τους για απεργίες.
Read more...

Καλό χειμώνα η εξομάλυνση της κατάστασης με τα βιβλία στα σχολεία

Αγιασμός με τεράστιες ελλείψεις


Μέχρι τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου υπολογίζεται πως θα έχουν σταλεί στα σχολεία τα βιβλία σε ποσοστό 20%
Μέχρι τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου υπολογίζεται πως θα έχουν σταλεί στα σχολεία τα βιβλία σε ποσοστό 20% (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
«H φετινή σχολική χρονιά όσον αφορά στα βιβλία των μαθητών είναι η χειρότερη από το 1946, που δεν υπήρχαν βιβλία στα σχολεία». Αυτό επισήμανε την Τετάρτη ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Οργανισμού Έκδοσης Διδακτικών Βιβλίων, τονίζοντας το κόστος των φωτοτυπιών είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό των βιβλίων, καθώς ένα βιβλίο κοστίζει 0,80 λεπτά, ενώ 40 σελίδες φωτοτυπιών κοστίζουν 4 ευρώ.

Ο κ. Λυκόπουλος υποστήριξε ότι μέχρι τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου -οπότε ανοίγουν τα σχολεία- υπολογίζεται πως θα έχουν σταλεί στα σχολεία τα βιβλία σε ποσοστό 20%, ενώ έως τα τέλη Οκτωβρίου το 60%. Η κατάσταση αναμένεται να έχει εξομαλυνθεί πλήρως έως το Νοέμβριο.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου των εργαζομένων στον Οργανισμό και μελών της ΟΛΜΕ επισημάνθηκε, ιδιαίτερα, ότι στα περισσότερα σχολεία τα φωτοτυπικά μηχανήματα δεν είναι επαγγελματικά και εκφράζονται ανησυχίες αν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις χιλιάδων μαθητών. Φέτος θα πρέπει να έχουν προετοιμαστεί για να μοιραστούν στα σχολεία 1.200 τίτλοι βιβλίων σε 32.000.000 αντίτυπα.

Ακόμη, τονίστηκε ότι τα βιβλία που υπάρχουν ήδη προέρχονται από τα περσινά αποθέματα και το ίδιο ισχύει και γι αυτά που υπάρχουν στα βιβλιοπωλεία και τα οποία πωλούνται από 1,50 έως 9 ευρώ.

Το πιο μεγάλο πρόβλημα αναμένεται να δημιουργηθεί στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ στις νησιωτικές και τις παραμεθόριες περιοχές το πρόβλημα είναι πολύ μικρότερο, καθώς εκεί υπάρχει κάλυψη βιβλίων σε ποσοστό 70 με 80% των τίτλων.

Οι εργαζόμενοι, διά του προέδρου τους, ζήτησαν συγνώμη για την κατάσταση και επέρριψαν ευθύνες στα συναρμόδια υπουργεία και κυρίως στα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης και δευτερευόντως στο υπουργείο Παιδείας.

Ο γγ της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσυφάκης ζήτησε την παραίτηση της υπουργού αλλά και όσων
εμπλέκονται με τις καθυστερήσεις.

Όπως κατήγγειλαν εργαζόμενοι στον Οργανισμό Έκδοσης Διδακτικών Βιβλίων και καθηγητές, ιδιαίτερο είναι το πρόβλημα με τις σχολικές επιτροπές, καθώς δεν έχουν συσταθεί ακόμη οι αρμόδιες επιτροπές στους καλλικρατικούς δήμους και έτσι δεν θα υπάρχει φορέας να δεχθεί τις πιστώσεις που θα δοθούν, για να καλυφθούν τα έξοδα φωτοτυπιών και λοιπές λειτουργικές δαπάνες των σχολείων.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Αρση ασυλίας για τρεις του ΠΑΣΟΚ

Για Αθανασιάδη, Ζούνη και Οικονόμου


http://img.protothema.gr/49DC46978E56D32819F09DA25146DC85.jpg
Την άρση της ασυλίας των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, κ. Αλέκου Αθανασιάδη, κυρίας Πέμυς Ζούνη και του κ. Θανάση Οικονόμου αποφάσισε η Βουλή κατόπιν ονομαστικής μυστικής ψηφοφορίας. Να σημειωθεί ότι τόσο η κυρία Ζούνη όσο και ο κ. Οικονόμου με παρέμβαση ζήτησαν να αρθεί η ασυλία τους. Αναλυτικά,

- Υπέρ της άρσης της ασυλίας του κ. Αθανασιάδη – ο οποίος κατηγορείται για ψευδή καταμήνυση, ψευδορκία και συκοφαντική δυσφήμηση – ψήφισαν 186 βουλευτές. Κατά ψήφισαν 17 και 7 παρών.

- 153 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της άρσης της ασυλίας της κας Ζούνη – εναντίον της οποίας είχε προσφύγει η εταιρεία Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ)– όταν ήταν μέλος του ΔΣ του Πολιτισμικού Οργανισμού της Αθήνας. Η κυριά Ζούνη ζήτησε από την Βουλή να εγκρίνει την άρση της ασυλίας της παρά το γεγονός ότι η ΑΕΠΙ έχει ήδη παραιτηθεί από την προσφυγή. Κατά ψήφισαν 50 και 7 παρών.

- Για την άρση της ασυλίας του κ. Θανάση Οικονόμου – ο οποίος κατηγορείται για παράβαση υγειονομικής διάταξης σχετική με την επαγγελματική του δραστηριότητα (περισσότερα τραπεζοκαθίσματα από τα προβλεπόμενα) ψήφισαν 186 βουλευτές. Ο κ. Οικονόμου ζήτησε επίσης την άρση της ασυλίας του, ώστε να λογοδοτήσει στο δικαστήριο, δεδομένου ότι η κατηγορία δεν αφορά στα βουλευτικά του καθήκοντα αλλά στην επαγγελματική του δραστηριότητα. Κατά της άρσης ψήφισαν 17 και 7 παρών.

Read more...

Έρχονται πρόσθετα μέτρα- Βράζει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ


newpost.gr
Έρχονται πρόσθετα μέτρα- Βράζει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ
Μετά τις εξαγγελίες Βενιζέλου και τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου προκύπτουν δύο σημαντικά ερωτήματα για την κυβέρνηση.

Το πρώτο είναι αν φτάνουν τα μέτρα για να καλύψουν τη διαφορά στο έλλειμα και να ξαναφέρουν την τρόικα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, κοντολογίς αν διασφαλίζουν την καταβολή της 6ης δόσης. Η απάντηση σε αυτό είναι μάλλον όχι, τα 1,7 δις που απέχουν οι εκτιμήσεις της τρόικας από εκείνες της κυβέρνησης δεν καλύπτεται από τα μέτρα, που πολύ δύσκολα θα έχουν δημοσιονομικό όφελος μέσα στο 2011 και αν έχουν θα είναι πολύ μικρό. Άρα τα μέτρα δεν φτάνουν χρειάζονται και πρόσθετες δημοσιονομικές παρεμβάσεις.

Το δεύτερο ερώτημα έχει σχέση με το αν η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα τα στηρίξει. Ο Βενιζέλος ανακοίνωσε χθες ότι για το μισθολόγιο στο δημόσιο θα έρθει νομοθετική παρέμβαση. Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα την υπερψηφίσει χωρίς απώλειες, η κυβέρνηση μπορεί να σκοντάψει σε αυτό το νομοσχέδιο, όπως μπορεί να σκοντάψει και στο νομοσχέδιο για τα ταξί στους βουλευτές της. Ήδη πολύ δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς ότι η Τόνια Αντωνίου θα ψηφίσει υπέρ του νόμου Ραγκούση και υπάρχουν και άλλοι διαφωνούντες.

Read more...

Συνελήφθη δις ψευδόμενος ο Βενιζέλος


newpost.gr
Συνελήφθη δις ψευδόμενος ο Βενιζέλος
Την περασμένη Παρασκευή όταν οι εκπρόσωποι της τρόικας μάζεψαν τα μπογαλάκια τους και έφυγαν από την Ελλάδα, ο υπουργός Οικονομικών- με καθυστέρηση κάποιων ωρών, έσπευσε να αποδραματοποιήσει την κατάσταση.

Με δηλώσεις του, υποστήριξε ότι η αναχώρηση των εκπροσώπων της τρόικας ήταν προγραμματισμένη και ότι θα επανέλθουν στις 14 Σεπτεμβρίου. Πρόσθεσε δε ότι νέα μέτρα δεν θα υπάρξουν.

Την Κυριακή, οι εφημερίδες έδειξαν ότι δεν «μάσησαν» με τις δηλώσεις Βενιζέλου. Επέμεναν ότι οι συνομιλίες κατέληξαν σε ναυάγιο, προσθέτοντας πως μεταξύ των αιτημάτων ήταν και 50.000 απολύσεις στον δημόσιο τομέα.

Ο Ευ. Βενιζέλος, απαίτησε να εκδοθεί κυβερνητική ανακοίνωση η οποία θα διαψεύδει τα σχετικά δημοσιεύματα, όπερ και εγένετο.

Και φτάσαμε στην Τρίτη, με το Newpost να αποκαλύπτει ότι επίκεινται 150.000 απολύσεις στο δημόσιο με την εργασιακή εφεδρεία. Αυτή τη φορά, ο Βενιζέλος δεν διέψευσε. Συνεδρίαζε το υπουργικό συμβούλιο...

Το βράδυ της Τρίτης, ανακοινώθηκε η... λυπητερή. Όπως ακριβώς απαιτούσαν οι δανειστές... Οι οποίοι, δια στόματος Σόιμπλε και Τρισέ, είχαν φροντίσει να καταστήσουν σαφές ότι οι συνομιλίες με την τρόικα είχαν διακοπεί- προειδοποίησαν ταυτοχρόνως ότι η Ελλάδα για να πάρει τις δόσεις του δανείου χωρίς προβλήματα, οφείλει να είναι συνεπής με τα όσα έχει συμφωνήσει.

Δεν γνωρίζουμε αν ο Ευ. Βενιζέλος πίστευε ότι με την ευφράδεια λόγου που τον διακρίνει θα μπορούσε να πείσει τους δανειστές μας και να πάρει μια πολιτική απόφαση. Αν το πίστευε, κακώς το πίστευε- η τρόικα δεν είναι η οργάνωση του ΠΑΣΟΚ στην άνω Τούμπα Βαγγέλη μας...

Γνωρίζουμε όμως ότι συνελήφθη δις ψευδόμενος...
Read more...

Έτοιμη να επιστρέψει στην Αθήνα η τρόικα, δηλώνει η Κομισιόν

Ικανοποίηση για τα μέτρα


(Φωτογραφία: Eurokinissi )
Βρυξέλλες
Την ικανοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα μέτρα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση, εξέφρασε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, σημειώνοντας ότι οι συγκεκριμένες ανακοινώσεις απέδειξαν ότι «υπήρχε συμπληρωματική δουλειά να γίνει». Η τρόικα επιστρέφει, μόλις η ελληνική κυβέρνηση ενημερώσει ότι είναι έτοιμη να ξαναρχίσει τις συνομιλίες, παρατήρησε.

Ο κ. Αλταφάζ, αφού σημείωσε ότι η αξιολόγηση θα συνεχιστεί με την επιστροφή της Τρόικας στην Αθήνα, υπογράμμισε ότι είναι θέμα των ελληνικών αρχών να ενημερώσουν για το πότε θα είναι έτοιμες να ξαναρχίσουν τις συζητήσεις.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Όλι Ρεν, στόχος είναι να επαναληφθούν το συντομότερο δυνατόν οι συνομιλίες, ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, όσο γίνεται πιο γρήγορα.

Ο Αμ.Αλταφάζ σημείωσε ακόμη την ετοιμότητα του κλιμακίου της Τρόικας να επισπεύσει την επάνοδό του στην Αθήνα, μόλις δοθούν οι απαραίτητες διαβεβαιώσεις για την ολοκλήρωση των εργασιών που χρειάζονται στο δημοσιονομικό και διαθρωτικό τομέα, για την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου και στα μέτρα για το 2012.

Ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν ανέφερε επίσης, ότι δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία για την επανάληψη των συνομιλιών, επισήμανε, ωστόσο, ότι παραμένει ο στόχος που έχει τεθεί για τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Η εκπρόσωπος της Επιτροπής Πια Αρενκίλντε σημείωσε ότι για το θέμα αυτό είχε την ευκαιρία να ενημερώσει ο Όλι Ρεν το Κολλέγιο των επιτρόπων, που συνεδρίασε σήμερα, χωρίς, όμως, να γίνει διεξοδική συζήτηση.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Ολλανδικό σχέδιο αποβολής χωρών από το ευρώ

Θα το δούμε κι αυτό;


http://img.protothema.gr/9A62F4757A7FE5151904EB2A66784B6F.jpg

Ένα σχέδιο για «οικειοθελή αποχώρηση χωρών από το ευρώ φέρεται να έχει επεξεργαστεί η ολλανδική κυβέρνηση και να είναι έτοιμη να το καταθέσει προς συζήτηση στα αρμόδια κοινοτικά όργανα!

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, η κυβέρνηση της Ολλανδίας πρότεινε στο Κοινοβούλιο της χώρας ένα σχέδιο, δια στόματος του πρωθυπουργού Mark Rutte, βάσει του οποίου «οι χώρες που δεν ακολουθούν τους κανόνες της Ευρωζώνης θα υποχρεώνονται να εγκαταλείπουν τη ζώνη του ευρώ»!

Μάλιστα ο Ολλανδός πρωθυπουργός τονίζει πως το σχέδιο αυτό θα έχει και την … οικειοθελή παράμετρό του, επιτρέποντας στις χώρες που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα και ΔΕΝ είναι «έτοιμες να τεθούν υπό επιτήρηση», να επιλέξουν την αποχώρηση από την Ευρωζώνη ώστε να μην υποχρεωθούν να ακολουθήσουν τα «αυστηρά, δημοσιονομικά προγράμματα προσαρμογής» !!!

Read more...

Οι «νταβατζήδες» πιέζουν για συγκυβέρνηση τον Σαμαρά!


newpost.gr
Οι «νταβατζήδες» πιέζουν για συγκυβέρνηση τον Σαμαρά!
Βόμβα έριξε ο Γιάννης Μανώλης δηλώνοντας (ΝΕΤ fm) ότι υπάρχουν οικονομικοεκδοτικά συμφέροντα που πιέζουν τον Σαμαρά να πει ναι στη συγκυβέρνηση.

Η δήλωση έρχεται τη μέρα που ο Σωτ. Χατζηγάκης ζητάει από τη ΝΔ να βάλει πλάτη και λίγες ώρες μετά την παραίνεση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για συναίνεση και όχι για συγκυβέρνηση.

Ανάλογες απόψεις έχουν διατυπώσει οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Κωστής Χατζηδάκης.

Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Μανώλης δήλωσε: «Συγκυβέρνηση, για να πάρουμε πιο εύκολα τα μέτρα και να ξεσκίσουμε τον κόσμο, εγώ διαφωνώ. Το έχω πει πολλές φορές.». Η βόμβα όμως έσκασε με τη δήλωση ότι «υπάρχουν συμφέροντα οικονομικά και εκδοτικά που πιέζουν και τον πρόεδρο της ΝΔ. Η συγκυβέρνηση δεν οδηγεί πουθενά»

Read more...

Αποποινικοποιείται η κατοχή ναρκωτικών για τους χρήστες

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα


http://img.protothema.gr/D7D4D97DCEA870EEA6E59D775F04D5CD.jpg
Το νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο η προμήθεια και η κατοχή ναρκωτικών ουσιών σε αριθμό και έκταση που δικαιολογούνται μόνο για την αποκλειστική χρήση του χρήστη, δεν τιμωρείται. Όμως τιμωρείται με κράτηση μέχρι τρεις μήνες και πρόστιμο μέχρι 1000 ευρώ όποιος καλλιεργεί φυτά κάνναβης σε αριθμό που δικαιολογείται μόνο για ατομική χρήση και έξι μήνες με πρόστιμο έως 2000 ευρώ, όποιος κάνει χρήση σε δημόσιο χώρο.

Αντίθετα παραμένουν οι υψηλές καθείρξεις για διακεκριμένες μορφές διακίνησης ναρκωτικών, όπως είναι η διακίνηση σε βάρος ανηλίκων ή σε σχολεία ή από υπαλλήλους που νόμιμα ασχολούνται με τα ναρκωτικά(φυλακές, γιατροί κτλ).

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα που έχει προκύψει ανάμεσα στην υπουργό Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου και στο ελεγκτικό συνέδριο με αφορμή τη μεγάλη καθυστέρηση που υπάρχει στη διανομή των σχολικών βιβλίων. Ο κ Παπαϊωάννου ανέφερε ότι έχει λάβει από την υπουργό, αναφορά και φάκελο με όλα τα στοιχεία της υπόθεσης. Συγκεκριμένα είπε, «εξεπλάγην αρνητικά για το Ελεγκτικό Συνέδριο. Αύριο έχω συνάντηση με τον πρόεδρο του, κύριο Καραβοκύρη και θα ενημερωθώ. Το θέμα παραμένει ανοιχτό», εκφράζοντας και εκείνος τη δυσφορία του για τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα το ελεγκτικό συνέδριο.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι και η υπουργός Παιδείας είχε ρίξει την ευθύνη για την καθυστέρηση των σχολικών βιβλίων στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά το ενημερωτικό σμείωμα για το σχέδιο νόμου "Κώδικας νομων για τα ναρκωτικά"

Read more...

Ο «οδοστρωτήρας» του Μεσοπρόθεσμου ισοπεδώνει εργασιακά δικαιώματα, λέει η ΓΣΕΕ

Δηλώσεις Παναγόπουλου


Ο Γιάννης Παναγόπουλος αντιδρά στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων
Ο Γιάννης Παναγόπουλος αντιδρά στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Ο «οδοστρωτήρας» του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος ισοπεδώνει τα εργασιακά δικαιώματα χωρίς να ακουμπά όσους ευθύνονται για την κρίση, δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της ΓΣΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, αντιδρώντας στις εξαγγελίες του Ευάγγελου Βενιζέλου.

«Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε με απειλητικό ύφος προς την ελληνική κοινωνία πως ο οδοστρωτήρας του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος ξεκινά».

»Αυτός ο οδοστρωτήρας που στο πέρασμα του ποδοπατά απαράγραπτα εργατικά δικαιώματα δεν ακουμπά πουθενά τους φοροκλέπτες, τους φοροδιαφεύγοντες, τους επιχειρηματίες που ευθύνονται γι' αυτή την κρίση».

»Ξανά οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι καλούνται να πληρώσουν όλα τα βάρη. Να μην διανοηθεί η κυβέρνηση, για μια ακόμα φορά, να επιτεθεί μέσω της κατάργησης της συλλογικής προστασίας και των συλλογικών συμβάσεων στα φτωχά στρώματα του πληθυσμού που πληρώνουν για μια κρίση που καθόλου δεν ευθύνονται γι΄αυτήν» δηλώνει ο κ. Παναγόπουλος στην ανακοίνωσή του.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Έντονες αντιδράσεις της Αριστεράς Αυτονόητες κατά την κυβέρνηση οι αλλαγές στο Δημόσιο - Να βάλουμε πλάτη στα μέτρα, λέει ο Σ.Χατζηγάκης

Oι αλλαγές θα υλοποιηθούν σύντομα και θα αρχίσει να ανακάμπτει και η ελληνική οικονομία» ανέφερε ο Ηλίας Μόσιαλος
Oι αλλαγές θα υλοποιηθούν σύντομα και θα αρχίσει να ανακάμπτει και η ελληνική οικονομία» ανέφερε ο Ηλίας Μόσιαλος
Αθήνα
«Αυτονόητες» χαρακτήρισε τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στην οικονομία και ειδικότερα στον δημόσιο τομέα, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, ενώ με μία παρέμβαση-βόμβα ο πρώην υπουργός της ΝΔ Σωτήρης Χατζηγάκης ζητά από την αξιωματική αντιπολίτευση να βάλει πλάτη στην κυβέρνηση. «Έγινε αυτό που έπρεπε να γίνει για να προχωρήσουμε στην οικονομία, αλλά και γενικότερα να κάνουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές στην ελληνική οικονομία που χρειάζονται για να πάρει μπροστά η χώρα. Μπορεί να έγινε στο 'και πέντε' αλλά σημασία έχει ότι έγιναν αυτές οι αλλαγές, θα υλοποιηθούν σύντομα και θα αρχίσει να ανακάμπτει και η ελληνική οικονομία» ανέφερε ο Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.

«Η οικονομία δεν ήταν ανταγωνιστική, το παραγωγικό μοντέλο δεν πήγαινε πουθενά, η ελληνική δημόσια διοίκηση ήταν μοχλός που μπλόκαρε την ανάπτυξη. Αυτά δεν είναι σκληρά μέτρα, είναι τα αυτονόητα» πρόσθεσε. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι πρέπει να επικρατήσει αξιοκρατία στο Δημόσιο «όπου με απόλυτη διαφάνεια και ισονομία να δίνονται οι μισθοί και αν είναι να δίνονται υψηλότεροι μισθοί δεν θα πρέπει να δίνονται γιατί ανήκεις σε ένα συγκεκριμένο υπουργείο, αλλά γιατί παράγεις περισσότερο».

Ο κ. Μόσιαλος εξήγησε πως θεσπίζεται ο θεσμός του κρατικού υπαλλήλου και «πλέον δεν ανήκεις σε μια οργανική θέση η οποία μπορεί να θεσπίστηκε το 1960 και να μην αντανακλά τη σημερινή πραγματικότητα, ανήκεις συνολικά στο δημόσιο τομέα, άρα μπορεί να γίνουν πολύ πιο εύκολες οι μετατάξεις εντός του δημόσιου τομέα».

Ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι ο δημόσιος τομέας είναι διογκωμένος και πως οι υπάλληλοι θα πρέπει να κάνουν το καθήκον τους, προσθέτοντας ότι «οι δημόσιοι υπάλληλοι βρίσκονται σε σχετική προστασία, είτε με μέτρα, είτε χωρίς μέτρα.

Υπογράμμισε, τέλος, πως η κυβέρνηση επιδιώκει ευρύτερες συναινέσεις και θα επιμείνει σε αυτή την κατεύθυνση, καλώντας τη ΝΔ να αναλογιστεί τις ευθύνες της. «Οι ευθύνες της ΝΔ, δηλαδή του κόμματος που μας έφερε στην κατάσταση στην οποία είμαστε, είναι τεράστιες και πρέπει να αναλογιστεί επιτέλους τις ευθύνες της στις συναινετικές διαδικασίες» κατέληξε.

Δήλωση-βόμβα από Χατζηγάκη

Αίσθηση προκαλεί, πάντως, η δήλωση που έκανε την Τετάρτη ο βουλευτής Τρικάλων της ΝΔ και πρώην υπουργός Σ. Χατζηγάκης υπεραμυνόμενος της συνεννόησης μεταξύ των δυο κομμάτων εξουσίας.

Ο βουλευτής ζήτησε από τη ΝΔ και τη σημερινή της ηγεσία να «βάλει πλάτη» και να στηρίξει την κυβέρνηση για να βγει η χώρα από το σημερινό αδιέξοδο, ερχόμενος σε πλήρη αντίθεση με την κεντρική στρατηγική του Αντ. Σαμαρά.

«Σε μια χρονική στιγμή που δοκιμάζεται η χώρα και η ηθική της υπόσταση στο εξωτερικό, θεωρώ ότι όλοι, και η ΝΔ κυρίως, θα πρέπει να βάλουμε πλάτη για να βγούμε από το εθνικό αδιέξοδο που μας οδήγησε η ανίκανη και επικίνδυνη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός, προκαλώντας αίσθηση.

Από την ηγεσία της ΝΔ δεν υπήρξε καμία αντίδραση παρότι είναι γνωστό ότι ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς έχει απορρίψει κατηγορηματικά τις εκκλήσεις για συναίνεση. Κύκλοι της λεωφόρου Συγγρού έλεγαν απλώς ότι δεν ασχολούνται.

Η δήλωση του κ. Χατζηγάκη έγινε μία μόλις ημέρα μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τις διαρθρωτικές αλλαγές και ενώ το βράδυ ο κ. Σαμαράς παραθέτει δεξίωση στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.

Οι αντιδράσεις της Αριστεράς

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των κομμάτων της Αριστεράς, απέναντι στις εξαγγελίες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου.

«Οι χθεσινές εξαγγελίες του κ. Βενιζέλου λένε το εξής: Στο όνομα της άρσης των ανισοτήτων των μισθολογικών, ή των ανισοτήτων στη σύνταξη, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων θα πρέπει να πάμε σε έναν μισθό 700 ευρώ και σε μία σύνταξη 500. Αυτό είπε και θεωρώ απαράδεκτο όταν έβαλε το δίλημμα ότι τα μέτρα αυτά εξασφαλίζουν τα παιδιά μας. Τα μέτρα αυτά ρίχνουν κυριολεκτικά σε έναν σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα τα τρισέγγονά μας. Αλλά τα πράγματα δεν πρόκειται να προχωρήσουν όπως προγραμματίζει η κυβέρνηση. Υπάρχει και ο λαός που αργά ή
γρήγορα θα πει την τελευταία του λέξη» δήλωσε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Η κ. Παπαρήγα, που συναντήθηκε με το Σωματείο Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ, υποστήριξε πως οι αποκρατικοποιήσεις «δεν έχουν και τόσο μεγάλη σχέση με το χρέος», αλλά «εφαρμόζεται αυτό που είχε προαποφασίσει η κυβέρνηση και η ΕΕ με τη συνθήκη του Μάαστριχ, οι τομείς αυτοί στρατηγικής σημασίας να περάσουν 100% στα μονοπώλια, σε συνθήκες μάλιστα οξύτατου ανταγωνισμού».

Επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντησή του με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ. Ο κ. Τσίπρας μίλησε για «κυβέρνηση Παπανδρέου - Βενιζέλου», την οποία κατηγόρησε ότι «έχει αφήσει κάθε πρόσχημα και ουσιαστικά θέτει υπό καθεστώς εφεδρείας τους Έλληνες και υπό καθεστώς εκποίησης ολόκληρη τη χώρα».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση «για πρωτοφανή εκστρατεία προπαγάνδας και παραπληροφόρησης ενάντια στο δημόσιο χώρο, ενάντια στο κοινωνικό κράτος, με αιχμή του δόρατος στους δημόσιους υπαλλήλους». Αφού διευκρίνισε ότι το κόμμα του δεν υπερασπίστηκε ποτέ τις παθογένειες του δημοσίου, τις οποίες δημιούργησαν τα δύο κόμματα εξουσίας, σημείωσε ότι η έντονη αντίθεσή του σε αυτή την προπαγάνδα, οφείλεται στο ότι η κυβέρνηση έχει ως στόχο «να χρησιμοποιήσει την επίθεση στο δημόσιο, ως μοχλό πίεσης για την επίθεση σε ολόκληρη την κοινωνία».

Ακόμα και σήμερα, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, έγκριτοι δημοσιογράφοι της διαπλοκής και μερίδα των ΜΜΕ, αναφέρονται σε ένα εκατομμύριο δημόσιους υπαλλήλους, πράγμα που είναι
υπερβολικά μεγάλο και χρειάζεται να πάμε στη θεσμοθέτηση της εφεδρείας. Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, στην πραγματικότητα οι δημόσιοι υπάλληλοι στη χώρα μας είναι περίπου 450.000.

Αυτό σημαίνει ότι έχουμε το μικρότερο δημόσιο τομέα, ή έναν από τους τρεις χαμηλότερους σε όλη την ευρωζώνη, είπε. Υπό το πρίσμα αυτό, συνέχισε, ο στόχος ήταν, πίσω από την επίθεση στο
δημόσιο τομέα, να κρύψουν τις πραγματικές αιτίες της κρίσης: Να κρύψουν τα υπέρογκα εξοπλιστικά προγράμματα, να κρύψουν τις μίζες κάτω από το τραπέζι, να κρύψουν την υπερχρηματοδότηση δημόσιων έργων για την Ολυμπιάδα, που στοίχισαν στον ελληνικό λαό τρεις φορές παραπάνω, να κρύψουν τη σπατάλη της διαπλοκής, τη σπατάλη της εξουσίας, είπε.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Ανοιχτά συνέχεια τα φαρμακεία από 1η Νοεμβρίου

Και τα απογεύματα, και τα πρωινά του Σαββάτου


http://img.protothema.gr/956EEC0B09A8E176B50300E0F9C179D1.jpg
Ο υπουργός Υγείας σε συνέντευξη Τύπου σήμερα ανακοίνωσε την πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος των φαρμακοποιών. Τα φαρμακεία όλης της χώρας θα εφαρμόσουν το νέο ωράριο και της απογευματινής λειτουργίας τους καθώς και του πρωινού του Σαββάτου, από την πρώτη Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα τα απογεύματα της Δευτέρας, Τετάρτης και το πρωί του Σαββάτου, θα λειτουργούν υποχρεωτικά το 30% των φαρμακείων της κάθε περιοχής. Σε περίπτωση ελέγχου και εντοπισμού φαρμακοποιού, που δηλώνει ότι θα εφημερεύει, σύμφωνα με το νέο ωράριο και δε θα το πράττει, θα του αφαιρείται η άδεια για ένα μήνα.

Σύμφωνα με τον υπουργό η ζήτηση για την αδειοδότηση φαρμακείων, δεν ήταν κατά την εκτίμηση του ιδιαίτερα μεγάλη το τελευταίο έτος. Όπως είπε ο Λοβέρδος ζητήθηκαν και δόθηκαν πανελλαδικά μόνο 800 νέες άδειες φαρμακείων, ενώ τη διάταξη του νόμου για τις συγχωνεύσεις των φαρμακείων, αξιοποίησαν μόνο 300 φαρμακοποιοί.
Read more...

Επιβεβαιώνει ο Βενιζέλος τις απολύσεις μέσω εργασιακής εφεδρείας


newpost.gr
Επιβεβαιώνει ο Βενιζέλος τις απολύσεις μέσω εργασιακής εφεδρείας
Επιβεβαιώνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, την πληροφορία ότι η εργασιακή εφεδρεία θα οδηγήσει σε δεκάδες χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο! Το σχέδιο, όπως αποκάλυψε χθες το Newpost.gr, προβλέπει την απόλυση 150.000 υπαλλήλων!


Σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, είπε ότι όποιος εργαζόμενος δεν αξιοποιήσει καμιά ευκαιρία στη διάρκεια της εργασιακής εφεδρείας θα απολύεται: «Απολύσεις, στην φάση αυτή, δεν υπάρχουν γιατί προβλέπεται ότι το στάδιο της εργασιακής εφεδρείας δίνει ευκαιρίες στον εργαζόμενο. Εάν ένας εργαζόμενος δεν αξιοποιήσει καμία ευκαιρία, τότε βεβαίως η εργασιακή του σχέση θα λυθεί».

Στην εργασιακή εφεδρεία, θα τίθενται εργαζόμενοι στο δημόσιο και στις ΔΕΚΟ για χρονικό διάστημα ως 5 χρόνια. Τους πρώτους 12 μήνες θα αμείβονται με το 60% του μισθού τους. Έως ότου λήξει το χρονικό διάστημα της εφεδρείας, όσοι βρεθούν εκεί, θα πρέπει να βρουν δουλειά- σε μια χώρα που πλήττεται από την ύφεση... Το μετά, το είπε σήμερα ο Βενιζέλος.

Read more...

Δεν αποδίδει το πρόγραμμα της τρόικας στην Ελλάδα, λέει ο Ρέγκλινγκ του EFSF

«Xαμηλότερο βιοτικό επίπεδο» για τους Έλληνες


«Ειδική περίπτωση η Ελλάδα» ανέφερε ο επικεφαλής του EFSF
«Ειδική περίπτωση η Ελλάδα» ανέφερε ο επικεφαλής του EFSF (Φωτογραφία: Reuters )
Φρανκφούρτη
Την εκτίμηση ότι το πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ για την Ελλάδα δεν αποδίδει ανέφερε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ, λέγοντας πως η Αθήνα ίσως δεν μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές στον προβλεπόμενο χρόνο και οι Έλληνες μπορεί να χρειαστεί να δεχθούν μείωση του βιοτικού τους επιπέδου.

H στρατηγική της τρόικας, προσέθεσε ο Ρέγκλινγκ, φαίνεται πάντως να λειτουργεί στην Ιρλανδία -τα χειρότερα για την οποία «πέρασαν»- και την Πορτογαλία.

Μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο στη Φρανκφούρτη, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, ο Ρέγκλινγκ χαρακτήρισε την Ελλάδα «ειδική περίπτωση».

«Ο στόχος των προγραμμάτων (ΕΕ και ΔΝΤ) είναι σαφής, να αγοραστεί χρόνος» είπε ο επικεφαλής του EFSF. «Αυτό λειτουργεί στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία, αλλά δεν λειτουργεί ακόμη στην Ελλάδα» υπογράμμισε.

Ο Ρέγκλινγκ εξέφρασε επίσης την εκτίμηση πως η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει στις αγορές στον προβλεπόμενο χρόνο και πως οι πολίτες της μπορεί να δουν το βιοτικό τους επίπεδο να μειώνεται. Όσον αφορά δε ένα δεύτερο πρόγραμμα στήριξης στην Αθήνα, σημείωσε πως «εξαρτάται από τις κινήσεις στην Ελλάδα».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Απορρίφθηκαν από το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο οι προσφυγές κατά των πακέτων στήριξης

Νόμιμη η βοήθεια προς την Ελλάδα


(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Βερολίνο, Γερμανία
Απορρίφθηκαν από το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο οι προσφυγές που είχε καταθέσει ομάδα οικονομολόγων και άλλων επιστημόνων για το σύννομο των ενισχύσεων που παρείχε η Γερμανία στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας και τη συμμετοχή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Από 9,5 έως 11,5 χιλιάδες ευρώ το κόστος ανά πολίτη στη …δραχμή!

“Δεν βγαίνουμε”, λένε οι ξένοι, αλλά αν βγαίναμε…


http://img.protothema.gr/3F897AED59A843C3D0A955780DC6A0C0.jpg
Μεταξύ 9,5 και 11,5 χιλιάδων ευρώ ανά πολίτη θα ανερχόταν το κόστος μιας χώρας που θα έφευγε από το ευρώ τον πρώτο χρόνο, σύμφωνα με έκθεση της ελβετικής UBS, ενώ για τα επόμενα χρόνια αυτό θα ήταν τρεις με τέσσερις χιλιάδες ευρώ ετησίως. Με άλλα λόγια, μόνο το κόστος για την πρώτη χρονιά το κόστος αντιστοιχεί στο 40-50% του ΑΕΠ όταν η Ελλάδα έχασε λόγω της δραματικ΄ςη ύφεσης ένα ποσό περί τα 16 δισ. ευρώ από το ΑΕΠ!

Η ελβετική τράπεζα συγκρίνει το κόστος φυγής και διάσπασης και ουσιαστικά προτείνει την ανάληψη κόστους από όλους: τους φορολογούμενους, τους ιδιώτες και την Ε.Ε.

Στην έκθεση, ο οίκος σημειώνει ότι μια έξοδος θα οδηγήσει σε μια υποτίμηση της τάξης του 60% που ελάχιστα πλεονεκτήματα θα προσδώσει καθώς η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και η κρατική χρεωκοπία θα είναι τόσο επιζήμιες που θα βουλιάξουν τις εμπορικές συναλλαγές της εξερχόμενης χώρας κατά 50%. Η ελβετική τράπεζα δεν «τρομοκρατεί» με την συγκεκριμένη έκθεση, αλλά δίνει μηδενικές πιθανότητες για μια έξοδο χώρας από το ευρώ.

Επώδυνη δημοσιονομική ένωση

Παραδέχονται, πάντως, οι Ελβετοί ότι η Ε. Ε θα οδεύσει επώδυνα σε δημοσιονομική Ένωση αφού το κόστος φυγής μιας χώρας είναι δεκαπλάσιο από το κόστος που καταβλήθηκε ήδη για την διάσωση των χωρών της περιφέρειας. Αντίθετα, το κόστος αν έφευγε λ.χ. η Γερμανία, το κόστος για κάθε ενήλικο γερμανό και παιδί υπολογίζεται από 6 χιλιάδες έως 8 χιλιάδες ευρώ για τον πρώτο χρόνο, ενώ για τα επόμενα χρόνια το ετήσιο κόστος θα κυμαινόταν μεταξύ 3,5 έως 4,5 χιλιάδων ευρώ ανά άτομο. Η ελβετική τράπεζα τονίζει ότι το ριψοκίνδυνο σενάριο της διάσπασης είναι αρκετά πιο ακριβό και διαθέτει μηδενικές πιθανότητες να συμβεί. Οι χώρες δεν μπορούν να αποβληθούν από την Ένωση, αλλά τα κράτη μπορούν να επιλέξουν να αποχωρήσουν.

Η διάσπαση είναι ακριβότερη

Ωστόσο η δημόσια συζήτηση για μια διάσπαση του ευρώ υποεκτιμά αρκετά τις επιπτώσεις μιας τέτοιας κίνησης. Οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας ( Stephane Deo, Paul Donovan και Larry Hatheway) διαπιστώνουν ότι κάτω από την σημερινή δομή κάτω από την σημερινή συμμετοχή των χωρών –κρατών, το ευρώ δεν μπορεί να λειτουργήσει εξηγώντας ότι είτε πρέπει να αλλάξει η δομή, είτε να αλλάξει η συμμετοχή των κρατών. Συγκρίνοντας, όμως, το κόστος εξόδου μιας χώρας ( ισχυρής ή μη ), η έκθεση αναφέρει ότι κόστος διάσωσης των τριών χωρών από μια χρεοκοπία κυμαίνεται κάτω από τα 1000 ευρώ, καθιστώντας με αυτό τον τρόπο ακριβότερη την διάσπαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την διάσωσή της.

Εκτός, όμως, από το οικονομικό κόστος υπάρχει και το πολιτικό κόστος, για την ελβετική τράπεζα. Ένας κατακερματισμός του ευρώ θα προκαλούσε σημαντικό πολιτικό κόστος. Η χαλαρή δύναμη επιρροής διεθνώς θα σταματούσε, αφού η εκδοχή της Ευρώπης σαν ανεπτυγμένη πολιτεία έχει μεγαλύτερο νόημα. Η UBS σημειώνει, όμως ότι καμία σύγχρονη νομισματική ένωση δεν διαλύθηκε χωρίς κάποια στρατιωτική δικτατορία ή εμφύλια σύγκρουση.

Η προφητική πρόβλεψη του Prodi από το 2001

Από το 2001, ο τότε Ιταλός πρόεδρος της Commission κ. Romano Prodi είχε αναφέρει σε δηλώσεις του, ότι το ευρώ είναι υποχρεωμένο να παρουσιάσει ένα σετ ( κοινής ) οικονομικής πολιτικής και εργαλείων. «Είναι πολιτικά αδύνατο να προτείνουμε κάτι τέτοιο σήμερα. Αλλά κάποια ημέρα θα υπάρξει μια κρίση και νέα εργαλεία θα δημιουργηθούν» ( Δεκέμβριος 2001 ). Όπως σωστά παραθέτει η έκθεση η ομοιογένεια σε μια νομισματική ένωση είναι απαραίτητη καθώς αν διαφορετικές οικονομίες κινούνται σε διαφορετικές κατευθύνσεις, τότε η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να είναι βέλτιστη για ολόκληρη την Ένωση.

Read more...

Ενημέρωση της Βουλής από τον Γ.Προβόπουλο για το τραπεζικό σύστημα

Ακρόαση από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ.Προβόπουλος
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ.Προβόπουλος (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα ενημερώνει το πρωί της Τετάρτης την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλος.

Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας θα μιλήσει στην επιτροπή στο πλαίσιο της ακρόασης των απόψεων για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Ενισχυμένα μέτρα εποπτείας και εξυγίανσης των πιστωτικών ιδρυμάτων - Ρύθμιση θεμάτων χρηματοπιστωτικού χαρακτήρα - Κύρωση της Σύμβασης – Πλαισίου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και των τροποποιήσεων της και άλλες διατάξεις».

Εκτός από τον κ. Προβόπουλο στους βουλευτές θα απευθυνθεί και ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Καθηγητής κ. Β. Ράπανος, ενώ την άποψή τους θα καταθέσουν και άλλοι φορείς της αγοράς.

Σημειώνεται πως με τον εν λόγω νομοσχέδιο η Τράπεζα της Ελλάδος αποκτά αυξημένες εξουσίες πάνω στο τραπεζικό σύστημα και θα έχει την δυνατότητα σχεδόν απεριόριστης παρέμβασης, ειδικά στα προβληματικά ιδρύματα.

Ενδεικτικά βάσει των νέων διατάξεων η Κεντρική Τράπεζα μπορεί :

  • Να διορίζει Επίτροπο με αυξημένες αρμοδιότητες όταν μία τράπεζα δεν συμμορφώνεται με εντολή της για αύξηση κεφαλαίου ή πώληση περιουσιακών στοιχείων.
  • Να επιβάλλει αύξηση κεφαλαίου με απόφαση του Επιτρόπου και χωρίς δικαίωμα προτίμησης των παλαιών μετόχων.
  • Να επιβάλει μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων με στόχο τη διάσωση υγιών στοιχείων και τη δημιουργία μεταβατικού πιστωτικού ιδρύματος (bridge bank).
  • Να επιβάλλει συγκεκριμένα μέτρα εξυγιάνσεως και να ρυθμίζει το καθεστώς εκκαθάρισης του τραπεζικού ιδρύματος όταν ανακαλείται η άδεια λειτουργίας του.
  • Να επιβάλλει στις τράπεζες να καταρτίζουν και να υποβάλλουν σχέδια ανάκαμψης και εξυγίανσης.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Άμεσα η καταβολή της 1ης δόσης για τα αυθαίρετα

Σημαντικές αλλαγές στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ


http://img.protothema.gr/CAB96D60B41AEB3B7AAE87F4B7877D04.jpg
Μέχρι τον Δεκέμβριο θα πρέπει να καταβάλλουν την πρώτη δόση - επιπλέον του παράβολου - όσοι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων ενταχθούν στην ρύθμιση, σύμφωνα με τροποποίηση που αναμένεται να καταθέσει ο υπουργός ΠΕΚΑ στη συγκεκριμένη διάταξη του νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα.

Σύμφωνα με αυτή, μετατίθεται στους τρεις μήνες από την ψήφιση του νόμου - αντί των οκτώ μηνών - η καταβολή της πρώτης δόσης για την «τακτοποίηση» του αυθαίρετου.

Επίσης, με βάση άλλη τροποποίηση αυξάνουν οι μήνες αποπληρωμής του προστίμου από 24 σε 30. Εξάλλου, καταργείται η διάταξη που προβλέπει τον αριθμό των δόσεων και παραπέμπει τον καθορισμό τους σε υπουργική απόφαση.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα μειωθούν περαιτέρω τα πρόστιμα για την «νομιμοποίηση» αυθαιρέτων που κτίστηκαν πριν του 1983 με τον συντελεστή να διαμορφώνεται από 0.2 σε 0.15.

Read more...

Εκλογές, ίσως και... αύριο «βλέπουν» πλέον στην ΝΔ

newpost.gr
Εκλογές, ίσως και... αύριο «βλέπουν» πλέον στην ΝΔ
Ως προεκλογική ατζέντα χαρακτηρίζονται από κορυφαία στελέχη την ΝΔ οι χθεσινές δηλώσεις Βενιζέλου, με την Συγγρού να προετοιμάζεται πλέον για παν ενδεχόμενο, αναμένοντας αργότερα ή γρηγορότερα την πρωθυπουργική ανακοίνωση για πρόωρη προσφυγή στην κάλπη.

Εντός της ΝΔ βέβαια, αναπτύσσονται δύο «σχολές»:

Η μία που εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να εξαντλήσει κάθε περιθώριο καθώς πλέον δεν πολιτικά δεν αντέχει να προκαλέσει εκλογές μετά και τις χθεσινές εξαγγελίες. Και η δεύτερη –στην οποία καθώς φαίνεται εντάσσεται η πλεινότητα των «γαλάζιων» στελεχών- που πιθανολογεί ότι ο Γ. Παπανδρέου και το επιτελείο του δε θα καταφέρουν να αντέξουν υπό το βάρος των κοινωνικών πιέσεων και γι’ αυτό θα αναζητήσουν «ηρωική έξοδο» μέσω της λαϊκής ετυμηγορίας.

Στο επιτελείο της ΝΔ ήταν έκδηλη η αρχική αμηχανία από τις δηλώσεις Βενιζέλου με την Συγγρού να περιμένει την ολοκλήρωση του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου –το οποίο τελείωσε κοντά στα μεσάνυχτα- προκειμένου να τοποθετηθεί επισήμως. Και πάλι όμως, στη σημερινή, πρωινή του ανακοίνωση, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος περιορίζεται να εστιάσει στις κυβερνητικές ανακολουθίες αναφορικά με τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν ως χθες και εκείνες που εξαγγέλθηκαν να δρομολογηθούν από σήμερα, ρίχνοντας επί της ουσίας το βάρος στην προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης της κατάστασης από πλευράς της κυβέρνησης.

Δεν αποκλείεται πάντως –τουλάχιστον εξεταζόταν σχετικό ενδεχόμενο ως αργά χθες το βράδυ- να υπάρξει σημερινή δήλωση του Α. Σαμαρά, με την οποία βέβαια αναμένεται να τεθεί με απόλυτη σαφήνεια και χωρίς περιστροφές το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Το βέβαιον είναι ότι υπό τις παρούσες εξελίξεις, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η αποψινή συνάντηση του Α. Σαμαρά με τους βουλευτές της ΝΔ στην Συγγρού, συνάντηση η οποία είχε προγραμματιστεί ήδη από τις προηγούμενες ημέρες.

Ανεξάρτητα πάντως από τη στάση αναμονής που τηρείται από πλευράς της ΝΔ ως προς τις αναλυτικές κυβερνητικές εξαγγελίες στα επιμέρους ζητήματα στα οποία αναφέρθηκε συνοπτικά ο κ. Βενιζέλος, η πρώτη ανάγνωση που γίνεται από τους επιτελείς του Α. Σαμαρά, εστιάζονται στα εξής.

- Ως προς το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ασκείται κριτική ότι γίνεται πρόχειρα, χωρίς σχεδιασμό ενώ συνιστά και ομολογία αποτυχίας των κυβερνητικών αποφάσεων που έχουν ληφθεί για το θέμα –ακόμη και υπό τη μορφή νομοσχεδίων- ως σήμερα.

- Ως προς την εργασιακή εφεδρεία, επισημαίνεται ότι η πρόταση της ΝΔ δεν προέβλεπε απολύσεις. Αντιθέτως, προσδιόριζε ηλικιακά κριτήρια, είχε ευπροσάρμοστη εφαρμογή ανάλογη με την εξέλιξη της οικονομίας και είχε ως τελικό στόχο την απορρόφηση των «εφέδρων» του Δημοσίου, στον ιδιωτικό τομέα.

- Ως προς τις ιδιωτικοποιήσεις, διατυπώνονται προβληματισμοί αναφορικά με την υλοποίησή τους, κυρίως λόγω της σχεδόν μηδενικής ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος.

- Ως προς τη μισθολογική εξίσωση στο Δημόσιο, επισημαίνουν ουσιαστικά την πολιτική αναξιοπιστία της κυβέρνησης, υπενθυμίζοντας τις προ ημερών συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, του οικονομικού επιτελείου με τους εφοριακούς. Στο θέμα αυτό πάντως, οι τοποθετήσεις είναι περιορισμένες, δεδομένου ότι δεν πρόκειται για απόφαση που αφορά στα δημοσιονομικά αλλά είναι περισσότερο διοικητικού χαρακτήρα.
Read more...

Απο μηδενική βάση ανοίγουν ξανά τα κλειστά επαγγέλματα

Σαρωτικές αλλαγές χωρίς εξαιρέσεις

Οι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν ότι η μόνη εκκρεμότητα που υπάρχει είναι η υπουργική απόφαση που θα προβλέπει και την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας
Οι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν ότι η μόνη εκκρεμότητα που υπάρχει είναι η υπουργική απόφαση που θα προβλέπει και την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Απο μηδενική βάση ανοίγουν ξανά τα κλειστά επαγγέλματα, καθώς το Υπουργικού Συμβούλιο αποφάσισε να καταργηθούν ακόμη και οι εξαιρέσεις που περιελήφθησαν πρόσφατα στο νόμο και στα προεδρικά διατάγματα.

Τα υπουργεία έχουν προθεσμία μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου για να στείλουν στο υπουργείο Οικονομικών τον κατάλογο με τα επαγγέλματα για τα οποία ζητούν εξαίρεση από την απελευθέρωση για «επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος».

Σε επιστολή που εστάλη από το υπουργείο Οικονομικών προς τους υπουργούς και την Επιτροπή Ανταγωνισμού που αναλαμβάνει το ρόλο του κριτή, τονίζεται ότι κάθε αίτημα εξαίρεσης πρέπει «να συνοδεύεται από αναλυτική τεκμηρίωση των λόγων δημοσίου συμφέροντος που επιβάλλουν τη διατήρηση περιορισμού ή διοικητικής άδειας, καθώς και εκτίμηση του οικονομικού αντικτύπου στον ανταγωνισμό και στην οικονομία».

Τα αιτήματα θα κριθούν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού (όρος του Μνημονίου) για το κατά πόσο συντρέχουν επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος για τη διατήρηση είτε περιορισμών είτε προηγούμενης διοικητικής άδειας για αυτά τα επαγγέλματα .

Ακόμη και αν η Επιτροπή Ανταγωνισμού αποφανθεί θετικά, θα πρέπει να υπάρξει η σύμφωνη γνώμη της τρόικας για να περιληφθεί ένα επάγγελμα στη ρύθμιση.

Η απόφαση της κυβέρνησης αναμένεται να προκαλέσει νέο γύρο αντιπαράθεσης με επαγγελματικές ομάδες, όπως τους ιδιοκτήτες φορτηγών, για τους οποίους έχει θεσπισθεί από πέρυσι το καλοκαίρι «περίοδος προσαρμογής» προς την πλήρη απελευθέρωση των αδειών ή οι φαρμακοποιοί, αφού ο νόμος προβλέπει πληθυσμιακά κριτήρια για την έκδοση αδειών.

«Δεν είμαστε φέουδο κανενός. Δεν μπορούν να παίζουν στην πλάτη μας. Δεν θα επιτρέψουμε να χάσουμε και τις οικογένειές μας. Αλλοι θα είναι υπεύθυνοι για ό,τι συμβεί από εδώ και πέρα», ήταν η αντίδραση του προέδρου του Συνδέσμου Μεταφορικών Εταιρειών, Ανδρέα Τζωρτζάτου, σύμφωνα με «Τα Νέα».

Η μεταβατική περίοδος για την πλήρη απελευθέρωση των αδειών στις μεταφορές λήγει στα τέλη του 2013.

Στάση αναμονής τηρούν και οι εκπρόσωποι των υπολοίπων επαγγελματικών τάξεων.

Από την πλευρά των φαρμακευτικών συλλόγων υποστηριζόταν ότι το άνοιγμα του κλάδου έχει ήδη υλοποιηθεί και έχει κριθεί από το ΣτΕ η συνταγματική νομιμότητα των πληθυσμιακών κριτηρίων που ισχύουν για την έκδοση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας νέου φαρμακείου.

Ήδη έχουν εκδοθεί 800 νέες άδειες λένε και υποστηρίζουν ότι η μόνη εκκρεμότητα που υπάρχει είναι η υπουργική απόφαση που θα προβλέπει και την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων: δηλαδή, να παραμένουν ανοιχτά τα φαρμακεία τα απογεύματα της Δευτέρας, της Τετάρτης και του Σαββάτου.

Αντίστοιχα, οι συμβολαιογράφοι εκτιμούν ότι με τις χθεσινές δηλώσεις Βενιζέλου ενδεχομένως η αύξηση των θέσεων στον κλάδο τους, που είχε συμφωνηθεί να γίνει σε δύο δόσεις, να γίνει τελικά μία κι έξω. Αν κάτι τέτοιο συμβεί θα μπουν άμεσα στο επάγγελμα συνολικά 400 νέοι συμβολαιογράφοι.

Στους δικηγόρους έχουν καταργηθεί ήδη οι γεωγραφικοί περιορισμοί για την άσκηση του επαγγέλματος. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η άρση και των τελευταίων περιορισμών ενδεχομένως να αφορά την απαγόρευση σε δικηγορική εταιρεία π.χ. της Αθήνας να συστήσει και να λειτουργήσει παράρτημά της και σε άλλη πόλη.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στον αέρα 200.000 εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα

Υποψήφιοι για εργασιακή εφεδρεία

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Περίπου 200.000 εργαζόμενοι σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) θα υποβληθούν το επόμενο διάστημα σε διαδικασία αξιολόγησης προκειμένου να κριθεί κατά πόσο θα παραμείνουν στο προσωπικό των νέων φορέων που θα συσταθούν ή θα χαρακτηριστούν πλεονάζον προσωπικό και θα υπαχθούν στην εργασιακή εφεδρεία, η οποία σηματοδοτεί για την πλειονότητά τους έμμεση απόλυση.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα, το πρώτο πακέτο συγχωνεύσεων ή καταργήσεων αφορά 40 φορείς, όπως αυτοί περιγράφηκαν σε νομοθετική ρύθμιση του περασμένου Αυγούστου. Βάσει των αποφάσεων που έλαβε η κυβέρνηση την Τρίτη, η πρώτη ανατροπή αφορά τους 11 μεγάλους φορείς - μεταξύ των οποίων ΕΡΤ, ΚΕΔ, ΟΔΔΥ, Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, ΙΓΜΕ, ΕΟΜΜΕΧ, ΟΣΚ, ΔΕΠΑΝΟΜ, Θέμις Κατασκευαστική - για τους οποίους είχε δοθεί προθεσμία 9 μηνών για την αναδιάρθρωσή τους και τον καθορισμό του προσωπικού που θα τεθεί σε εφεδρεία.

Η δεύτερη ανατροπή αφορά τους υπόλοιπους 29 φορείς, για τους οποίους οι αρχικές ρυθμίσεις προέβλεπαν πως το προσωπικό θα μεταφερόταν αυτοδίκαια στους νέους φορείς ή στις κεντρικές υπηρεσίες των εποπτευόμενων υπουργείων. Ωστόσο, μετά την επέκταση του καθεστώτος εργασιακής εφεδρείας θα εφαρμοστεί και σε αυτούς τους φορείς αξιολόγηση του προσωπικού.

Κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου αποφασίστηκε πάντως να μη γίνει η αξιολόγηση από τις διοικήσεις των φορέων, όπως επίσης αρχικώς είχε προβλεφθεί. «Με τη θεσμική εγγύηση του ΑΣΕΠ, το οποίο είναι αρμόδιο να προσλάβει εξειδικευμένες εταιρείες αξιολόγησης του προσωπικού, ώστε όχι μόνες τους οι διοικήσεις, αλλά με θεσμικές εγγυήσεις διαφάνειας και τελικά υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ, να έχουμε τον κατάλογο του πλεονάζοντος προσωπικού» υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.

Με βάση δηλαδή τους νέους οργανισμούς των φορέων θα αποτυπωθούν οι θέσεις εργασίας που απαιτούνται για τη λειτουργία και στη συνέχεια θα γίνει αξιολόγηση του συνόλου του προσωπικού ώστε να διαπιστωθεί ποιοι εργαζόμενοι έχουν τα περισσότερα προσόντα για την παραμονή στους φορείς.

Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, που θα αποτελέσουν το πλεονάζον προσωπικό, θα περάσουν από δεύτερη αξιολόγηση βάσει των κριτηρίων που θα προβλέπει Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, και στη συνέχεια θα καταταγούν από το ΑΣΕΠ σε πίνακες εργασιακής εφεδρείας.

Όπως έχει αποφασιστεί, όσοι ενταχθούν στους πίνακες θα λαμβάνουν για ένα έτος το 60% των βασικών αποδοχών τους και μετά δεν θα εισπράττουν καμία αμοιβή από το κράτος. Σύμφωνα και με τον κ. Βενιζέλο θα υπάρχουν δυνατότητες επανεκπαίδευσης και επανακατάρτισής τους, θα μπορούν να μεταφερθούν σε άλλον φορέα του ευρύτερου δημοσίου τομέα «γιατί - όπως είπε - εκεί είναι χρήσιμοι», ενώ θα αξιοποιούνται και μέσα από την πρόσληψή τους ως προσωπικό ορισμένου χρόνου ή μερικής απασχόλησης.

Κατάργηση όλων των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων

Σε άμεση κατάργηση όλων των επιδομάτων που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι αποφάσισε να προχωρήσει η κυβέρνηση, εγκαταλείποντας το σχέδιο να εξακολουθήσει να καταβάλλει μέρος αυτών για τα επόμενα χρόνια με το σύστημα της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς και ανοίγοντας παράθυρο μόνο για τη χορήγηση πριμ παραγωγικότητας.

Μετά τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν και από πλευράς τρόικας έναντι της διατήρησης ορισμένου ποσού από τα επιδόματα ως προσωπική διαφορά, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου συμφωνήθηκε να προχωρήσει η εφαρμογή του νέου μισθολογίου με βασική αρχή την άμεση καθιέρωση ίσης αμοιβής για ίδια εργασία.

Η κυβέρνηση προανήγγειλε την καθιέρωση μπόνους ανάλογα με την αποδοτικότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Πρόκειται ουσιαστικά για το μοντέλο περιγραφής θέσεων, που είχε ανακοινωθεί πως θα εφαρμοστεί σε όλους του δημόσιους φορείς και βάσει του οποίου τίθενται συγκεκριμένα και αντικειμενικά κριτήρια με τα οποία γίνεται η μέτρηση της αποδοτικότητας των υπαλλήλων σε κάθε θέση.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Πλήρης απελευθέρωση στα ταξί - Tέλος στα πληθυσμιακά κριτήρια, 15.000 - 40.000 ευρώ οι άδειες


newpost.gr
Πλήρης απελευθέρωση στα ταξί - Tέλος στα πληθυσμιακά κριτήρια, 15.000 - 40.000 ευρώ οι άδειες
Την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς του ταξί προβλέπει το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε από το υπουργικό Συμβούλιο την Τρίτη από τον υπουργό Υποδομών, Γιάννη Ραγκούση. Tέλος στα πληθυσμιακά κριτήρια, 15.000-40.000 οι άδειες, που θα δίνονται από το κράτος.

Με το σχέδιο νόμου ορίζεται ότι:

- Η Άδεια Παροχής Υπηρεσιών (ΑΠΥ) ταξί επανακτά το δημόσιο χαρακτήρα της, παραχωρείται αποκλειστικά από το κράτος με παράβολο 15-40.000 ευρώ για αυτοκίνητα και 5-10.000 ευρώ για μοτοσικλέτες (το ύψος του παραβόλου θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης). Επιπλέον ποσό θα καταβάλλεται για την απόκτηση πέραν του ενός οχήματος.

- Η άδεια ανανεώνεται κάθε 3 χρόνια και είναι αμεταβίβαστη για να "χτυπηθεί" η φοροδιαφυγή και η μαύρη αγορά αδειών με δημοσιονομικό όφελος εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για τη χώρα.

- Ανοίγει η αγορά της Ειδικής Μίσθωσης με οχήματα έως 9 θέσεων με κράτηση μέσω τηλεφώνου, ή Internet, χωρίς περιορισμό έδρας οχήματος και απαγόρευση επιβίβασης πελάτη από το δρόμο ή τις πιάτσες αλλά με ελεύθερη διαπραγμάτευση κομίστρου.

- Στα Ειδικής Μίσθωσης Οχήματα προβλέπεται και η λειτουργία Μοτοσικλετών Δημοσίας Χρήσης.

- Τα νέα αυτοκίνητα ταξί και τα οχήματα Ειδικής Μίσθωσης θα είναι καινούρια αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και θα διαθέτουν υποχρεωτικά πρόσβαση στο Διαδίκτυο και Τηλεόραση.

- Επίσης θα φέρουν μεγάλη διακριτή φωτιζόμενη πινακίδα και λωρίδα διαφορετικού χρώματος προκειμένου να ξεχωρίζουν στον δρόμο.

- Οι οδηγοί και οι κατά το νόμο υπεύθυνοι της εταιρείας παροχής υπηρεσιών Ε.Δ.Χ. οφείλουν να πιστοποιούνται και με σεμινάρια κατάρτισης που θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αγγλικά ξενοδοχειακού επιπέδου.

- Συστήνεται επιτροπή υψηλού επιστημονικού κύρους με αντικείμενο την παρακολούθηση εφαρμογής του νόμου και της ροής απόδοσης των νέων αδειών, με στόχο τη διασφάλιση συνθηκών ελεύθερου ανταγωνισμού για την αποφυγή καρτέλ με υποχρέωση καταγγελίας στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Ειδική πρόβλεψη γίνεται στο σχέδιο νόμου και για τους νυν κατόχους αδειών ταξί, οι οποίοι θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ μέσα από πρόγραμμα ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, με ποσό έως 100.000 ευρώ ανά άδεια για αγορά νέου οχήματος και την αναβάθμιση του υπάρχοντος. Το ποσό αυτό είναι ανάλογο με το μέγεθος της εταιρείας, τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολεί και τον ετήσιο τζίρο και η επιδότηση κυμαίνεται από 35 έως και 55%. Επίσης, οι σημερινοί κάτοχοι μισής άδειας ταξί αποκτούν αδαπάνως μία Άδεια Παροχής Υπηρεσιών.

Για τους ιδιοκτήτες ταξί που απέκτησαν άδειες τα τελευταία 3-7 χρόνια, το θέμα θα τεθεί σε διαβούλευση και θα υπάρξουν ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών. Σήμερα, στο σύνολο της χώρας κυκλοφορούν νόμιμα 28.000 ταξί, από τα οποία 15.000 βρίσκονται στο λεκανοπέδιο Αττικής. Την τελευταία δεκαετία υπολογίζεται ότι έχουν μεταβιβαστεί 35.000 άδειες, με τιμές που ανάλογα με τις εποχές κυμάνθηκαν από 70.000 έως και 200.000 ευρώ.

Τέλος, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων θα υπάρχει ειδικός χώρος με link υποχρεωτικά για όλες τις ιστοσελίδες όλων των εταιρειών καθώς και για την αποστολή καταγγελιών-παραπόνων.

Στο σχέδιο νόμου δε γίνεται καμία αναφορά σε πληθυσμιακά κριτήρια, κάτι που περιείχε το Προεδρικό Διάταγμα Ρέππα και αποτελεί ένα από τα βασικά αιτήματα των ιδιοκτητών ταξί.

Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου που φέρει τον τίτλο σχέδιο νόμου "Κανόνες ελεύθερης παροχής υπηρεσιών μεταφοράς με Επιβατηγά Δημόσιας Χρήσης (Ε.Δ.Χ.) αυτοκίνητα (νέα ταξί, Ειδικής Μίσθωσης μέχρι εννέα θέσεων και μοτοσικλέτες δημόσιας χρήσης (Μ.Δ.Χ)", αναφέρεται ότι στόχος του είναι η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την παροχή υπηρεσιών μεταφοράς με επιβατηγά δημόσιας χρήσης αυτοκίνητα καθώς και η εισδοχή νέων μορφών παροχής υπηρεσιών μεταφοράς και εξυπηρέτησης του κοινού, κατά τρόπο ώστε αφενός μεν να διασφαλίζεται η προστασία του δημοσίου συμφέροντος και ο δημόσιος χαρακτήρας της άδειας λειτουργίας για την άσκηση της παρεχόμενης υπηρεσίας, αφετέρου δε το νέο αυτό θεσμικό πλαίσιο να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και ανάγκες του πολίτη - επιβάτη.

Με το νομοσχέδιο επιδιώκονται:

- Η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της άδειας λειτουργίας ταξί και η προάσπιση της δημόσιας περιουσίας που αυτές συνιστούν.

- Η δημιουργία των θεσμικών προϋποθέσεων που διασφαλίζουν την ελεύθερη πρόσβαση στο επάγγελμα.

- Η θέσπιση κανονιστικού πλαισίου για την οργάνωση παροχής υπηρεσιών μεταφοράς με επιβατηγά αυτοκίνητα δημόσιας χρήσης - νέα ταξί καθώς και για την εξυπηρέτηση του κοινού με επιβατηγά αυτοκίνητα δημόσιας χρήσης μέχρι 9 θέσεων και Μοτοσικλέτες δημόσιας χρήσης με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

- Η εξαφάνιση φαινομένων αγοραπωλησίας αδειών λειτουργίας ταξί υπό συνθήκες αδιαφάνειας και η πάταξη εστιών φοροδιαφυγής.

- Η εισδοχή στην αγορά νέων υπηρεσιών εξυπηρέτησης με θετική συμβολή στη δημιουργία συνθηκών ποιοτικού τουρισμού και με άμεσες συνέπειες στην ενίσχυση της απασχόλησης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας υπό όρους ισότιμης και δίκαιης πρόσβασης.

Από την πλευρά της Ομοσπονδίας των ιδιοκτητών ταξί δεν υπήρξε μέχρι στιγμής καμία αντίδραση και όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ, Θύμιος Λυμπερόπουλος, θα πάρουμε το νομοσχέδιο στα χέρια μας για να ενημερωθούμε και στη συνέχεια θα συνεδριάσουν τα αρμόδια όργανα της Ομοσπονδίας, προκειμένου να ληφθούν σχετικές αποφάσεις.
Read more...

ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ΟΠΑΠ, «ΕΛ. Βενιζέλος» και ακίνητα στο πρώτο κύμα ιδιωτικοποιήσεων

Άμεσες κινήσεις για έσοδα 5 δισ. ευρώ


Στα Ελληνικά Πετρέλαια το Δημόσιο θα διαθέσει όλο το ποσοστό που ελέγχει (35,5%)
Στα Ελληνικά Πετρέλαια το Δημόσιο θα διαθέσει όλο το ποσοστό που ελέγχει (35,5%) (Φωτογραφία: Αρχείο ΔΟΛ )
Αθήνα
Η πώληση των συμμετοχών του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ και τη ΔΕΠΑ, η επέκταση της σύμβασης του ΟΠΑΠ και οι νέες άδειες για τα «φρουτάκια», η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος», η εκχώρηση συχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας και η πώληση μέσω sale and lease back των πρώτων δημοσίων κτιρίων, περιλαμβάνονται στο πρώτο κύμα των ιδιωτικοποιήσεων που εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Οι πέντε επιχειρήσεις και τα ακίνητα περνούν αυτόματα στο Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας, ενώ σήμερα Τετάρτη συνεδριάζει η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων.

Οι ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας οδήγησαν στην επίσπευση -και- του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Ο στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η είσπραξη εσόδων 5 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2011 και συνολικά 28 δισ. ευρώ ώς το 2014.

Ο κ. Βενιζέλος δεν έκανε αναφορά στον στόχο για έσοδα 1,7 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου. Απ' αυτό το ποσό έχουν εισπραχθεί περί τα 400 εκατ. ευρώ από τον ΟΤΕ.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα μέχρι το τέλος του 2011:

1) Πωλείται το 35,5% των ΕΛΠΕ (όλη η συμμετοχή του κράτους) και το 55% από το 65% που ελέγχει συνολικά το Δημόσιο στη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου.

Το υπουργείο Οικονομικών προκήρυξε στις 30 Αυγούστου διαγωνισμό για την άμεση πρόσληψη χρηματοοικονομικού συμβούλου έως τις 7 Σεπτεμβρίου, με στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ. Υπενθυμίζεται ότι αρχικά το πρόγραμμα προέβλεπε την διάθεση του 35,5% στο α΄τρίμηνο του 2012.

Οι πρώτες διαπραγματεύσεις θα γίνουν με την εταιρεία Paneuropean, συμφερόντων της οικογένειας Λάτση, όπως προκύπτει από τη συμφωνία του Δημοσίου με την εταιρεία το 2003. Η Paneuropean ελέγχει το 41,85% των ΕΛΠΕ.

2) Στη ΔΕΠΑ το Δημόσιο ελέγχει το 65% των μετοχών, το 35% ανήκει στα Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ η ΔΕΗ έχει δικαίωμα προαίρεσης (option) για αγορά του 30%.

Προς πώληση θα διατεθεί το 55% των μετοχών, ενώ θα προηγηθεί διαχωρισμός της θυγατρικής ΔΕΣΦΑ που έχει την ιδιοκτησία και διαχείριση των δικτύων μεταφοράς φυσικού αερίου. Το Δημόσιο έχει πει ότι θα διαθέσει το 31% του ΔΕΣΦΑ.

Η ΔΕΠΑ διαθέτει πλειοψηφικές συμμετοχές (51%) στις τρεις Εταιρίες Παροχής Αερίου που λειτουργούν σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Λάρισα - Βόλο.

Η διάθεση του 55% της ΔΕΠΑ είχε προγραμματιστεί για το γ΄ φετινό τρίμηνο

3) Για τον ΟΠΑΠ, η κυβέρνηση εκτιµά ότι με επέκταση της σύµβασης του ΟΠΑΠ µε το ∆ηµόσιο θα συγκεντρώσει ως και 400 εκατ. ευρώ. Για την επέκταση της διάρκειας της σύµβασης µε το ∆ηµόσιο για 10 χρόνια (λήγει το 2020 και θα παραταθεί ως το 2030), καθώς και για τη διερεύνηση της δυνατότητας πώλησης της συµµετοχής του ∆ηµοσίου στον Οργανισµό έχουν επιλεγεί οι χρηµατοοικονοµικοί σύµβουλοι Deutsche Bank AG London Branch και Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

Παράλληλα, θα παραχωρηθούν και νέες άδειες για παιχνίδια στον ΟΠΑΠ («φρουτάκια»). Το υπάρχον σχέδιο προβλέπει ότι ο ΟΠΑΠ θα λάβει 36.500 άδειες για µηχανές βιντεολόττο («φρουτάκια») και θα δώσει υπεργολαβία τις µισές από αυτές.

Για τις νέες άδειες παιγνίων για τον ΟΠΑΠ υπάρχουν ορισµένες εκκρεµότητες µε την ΕΕ, καθώς η χορήγηση άδειας για 16.500 «φρουτάκια» απευθείας στον ΟΠΑΠ ενδεχοµένως να χαρακτηριστεί κρατική ενίσχυση.

Σημειώνεται πως και τα δύο παραπάνω είχαν προγραμματιστεί για το γ΄τρίμηνο.

4) Η επέκταση κατά 20 χρόνια, μέχρι το 2046, της υφιστάµενης σύµβασης παραχώρησης για τον ∆ιεθνή Αερολιµένα Αθηνών (∆ΑΑ) µε τη γερµανική Ηochtief θα µπορούσε να αποφέρει έσοδα 300 εκατ. ευρώ.

Η επέκταση της σύμβασης ήταν προγραμματισμένο να συνδυαστεί κατά το πρώτο τρίµηνο του 2012 µε τη µείωση του ποσοστού του ∆ηµοσίου κατά 21%, είτε µέσω εισαγωγής του ∆ΑΑ στο Χρηµατιστήριο ή µέσω πώλησης σε ιδιώτες.

Η ∆ιυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων προσέλαβε για το «Ελευθέριος Βενιζέλος» τον Μάρτιο την Εθνική Τράπεζα και την ΒΝΡ Ρaribas ως χρηµατοοικονοµικούς συµβούλους και τη ∆ικηγορική Εταιρεία Μπερνίτσα ως νοµικό σύµβουλο.

5) ο κ. Βενιζέλος εξήγγειλε ακόμα την επιτάχυνση της διαδιακασίας εκχώρηση συχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας, που ήταν προγραμματισμένη να γίνει το δ΄τρίμηνο του 2012 και την διάθεση μέσω «πώλησης και επαναμίσθωσης» των πρώτων 40 δημόσιων κτιρίων (που ήταν ούτως ή άλλως προγραμματισμένο να γίνει στο δ΄φετινό τρίμηνο.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Τέλος Σεπτεμβρίου θα κατατεθεί το νέο φορολογικό σύστημα

Αλλαγές στο ΦΠΑ


Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ΥΠΟΙΚ Ευάγγελος Βενιζέλος  κατά την προσέλευσή του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ΥΠΟΙΚ Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την προσέλευσή του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Στο τέλος Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση θα καταθέσει το πλαίσιο των αλλαγών στη φορολογία οι οποίες θα περιλαμβάνουν αναπροσαρμογές στους συντελεστές, νέο σύστημα προσδιορισμού του εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς και μηχανισμό είσπραξης και απόδοσης του ΦΠΑ.

Αυτό προκύπτει από τις σημερινές δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου σχετικά με τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο υπουργός αναφερόμενος ειδικότερα στην αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος είπε ότι αυτή την περίοδο το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται στη φάση της διαμόρφωσης του προσχεδίου των αλλαγών με βάση τις προτάσεις που έχουν υποβάλει οι επαγγελματικοί και κοινωνικοί φορείς που συμμετέχουν στον διάλογο.

Σε τρεις εβδομάδες - πρόσθεσε - η κυβέρνηση σκοπεύει να καταθέσει το συγκεκριμένο πλαίσιο των προτάσεων.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε πάντως ότι σε κάθε περίπτωση οι δύο πρώτες προτεραιότητες είναι η δημιουργία μηχανισμού είσπραξης και απόδοσης του ΦΠΑ καθώς και ο ασφαλής προσδιορισμός του δηλωθέντος εισοδήματος.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η δημιουργία ενός συστήματος προσδιορισμού του εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών με βάση συγκεκριμένα κριτήρια και παραμέτρους.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι με τον τρόπο αυτό θα περιορισθεί σε σημαντικό βαθμό η φοροδιαφυγή που συντελείται στο χώρο αυτό.

Παράλληλα εξετάζονται τρόποι για την αποτελεσματική είσπραξη του ΦΠΑ, καθώς σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του φορολογικού συστήματος είναι η μη απόδοση του φόρου από επιτηδευματίες και επιχειρήσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών στις δηλώσεις του άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν και αναπροσαρμογές στους φορολογικούς συντελεστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αλλαγές αυτές θα αφορούν τόσο το ΦΠΑ όσο το εισόδημα αλλά και την αγορά ακινήτων.

Συγκεκριμένα στο υπουργείο Οικονομικών μελετούν τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ 23% με ταυτόχρονες αναπροσαρμογές στην κατάταξη των προϊόντων.

Σε ότι αφορά την αγορά ακινήτων η πρόθεση είναι να ελαφρυνθεί φορολογικά. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η μείωση των συντελεστών στους φόρους μεταβίβασης. Μία από τις προτάσεις που έχει πέσει στο τραπέζι είναι και η εξαίρεση των νέων ακινήτων από το καθεστώς του ΦΠΑ.

Στη φορολογία εισοδήματος το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη προαναγγείλει αναπροσαρμογές συντελεστών προς όφελος των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, αλλά και επανεξέταση των φοροαπαλλαγών.

Θεωρείται δεδομένο ότι οι φοροαπαλλαγές θα συνδεθούν με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια, ενώ αλλαγές αναμένεται να υπάρξουν και στο σύστημα της συλλογής αποδείξεων που συνδέονται με το αφορολόγητο όριο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Με απολύσεις, περικοπές μισθών και απαξίωση η «τελική έφοδος» στο Δημόσιο, λέει η ΑΔΕΔΥ

«Κατεδαφίζεται» το όποιο κοινωνικό κράτος


(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Την «τελική έφοδό τους» στο Δημόσιο επιχειρούν κυβέρνηση και τρόικα, τονίζει η ΑΔΕΔΥ, με «τριπλό σχέδιο μαζικών απολύσεων, μέσω της εργασιακής εφεδρείας, περικοπής των μισθών, μέσω του νέου μισθολογίου, και απαξίωσης των δημοσίων κοινωνικών αγαθών, μέσω συγχωνεύσεων και κατάργησης οργανισμών, στο όνομα της μείωσης των δαπανών».

Η ΑΔΕΔΥ μιλά για πλήρη απορρύθμιση των Δημοσίων Υπηρεσιών και κατεδάφιση του εναπομείναντος κοινωνικού κράτους και καλεί σε αγώνες για να αποτραπούν οι «νέες κοινωνικά επαχθέστερες επιλογές».

Όπως τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ, «σε πλήρη απορρύθμιση των Δημοσίων Υπηρεσιών και κατεδάφιση του εναπομείναντος κοινωνικού κράτους οδηγούν κυβέρνηση και Τρόικα, που με την πολιτική τους θέτουν στο στόχαστρό τους, άδικα για άλλη μια φορά, τους Δημοσίους Υπαλλήλους».

Έτσι, προσθέτει το Συνδικάτο, μετά τις οριζόντιες περικοπές, την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού, την επιβολή πρόσθετων αναδρομικών κρατήσεων, επιχειρούν την «''τελική έφοδο" τους στο Δημόσιο. Στο πλαίσιο αυτό, προωθούν ένα τριπλό σχέδιο μαζικών απολύσεων, μέσω της εργασιακής εφεδρείας, περικοπής των μισθών μέσω του νέου μισθολογίου και απαξίωσης των δημοσίων κοινωνικών αγαθών, μέσω συγχωνεύσεων και κατάργησης οργανισμών, στο όνομα της μείωσης των δαπανών».

Ειδικότερα, εξηγεί η ΑΔΕΔΥ, «η διεύρυνση του καθεστώτος της εργασιακής εφεδρείας, ανοίγει το δρόμο σε μαζικές απολύσεις, οδηγώντας στην ανεργία εργαζόμενους που υπηρετούν για δεκαετίες στο Δημόσιο, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών».

» Τα σενάρια για ένα νέο Μισθολόγιο με νέες οριζόντιες και ισοπεδωτικές, εξοντωτικές, περικοπές επιδομάτων, θα οδηγήσουν σε νέα μεγάλη μείωση τα εισοδήματα και τις αποδοχές των Δημοσίων Υπαλλήλων που ήδη κυμαίνονται μεταξύ 25% και 40%.»

» Ταυτόχρονα οι επιλογές των βασικών χαμηλών μισθών και η "προσωπική διαφορά" που θα περικόπτεται ανάλογα με τις μνημονιακές πολιτικές, όχι μόνο δεν θα θεραπεύσει χρόνιες αδικίες και ανισότητες, αλλά θα διαμορφώσει και νέες, ιδιαίτερα σε βάρος των νέων υπαλλήλων.»

» Επιπλέον η σύνδεση με τον βαθμό και την αξιολόγηση, θα οδηγήσει σε μισθολογική καθήλωση την πλειοψηφία των Δημοσίων Υπαλλήλων».

Τέλος, τονίζει η ΑΔΕΔΥ, «οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις Οργανισμών του Δημοσίου, χωρίς σχεδιασμό, θυσία στο βωμό της περικοπής δαπανών, θα προκαλέσουν σημαντικό κοινωνικό κόστος πλήττοντας κυρίως τα ευρύτερα, φτωχά και μεσαία λαϊκά στρώματα που σε πολλές περιπτώσεις δεν θα έχουν στοιχειώδη πρόσβαση σε κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες».

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, αλλά και όσους θίγονται από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, «να εντείνουμε τους αγώνες μας για να αποτρέψουμε τις νέες κοινωνικά επαχθέστερες επιλογές, που πέρα από τις επαχθείς επιπτώσεις στους εργαζόμενους, θα είναι επίσης δραματικές και για τα Δημόσια και Κοινωνικά αγαθά και τους πολίτες, γενικότερα».

Επίσης, η ΑΔΕΔΥ καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο, που θα πραγματοποιηθεί στη ΔΕΘ στις 10 Σεπτέμβρη, «διαδηλώνοντας κατά της ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής κυβέρνησης και δανειστών».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...