Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Κοινή δήλωση Λοβέρδου- Βενιζέλου

Οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Ευ. Βενιζέλος και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Α. Λοβέρδος προχώρησε σε κοινή δήλωση: «Επειδή κάποιοι κύκλοι επιχειρούν να παρερμηνεύσουν ή να προσδώσουν άλλες διαστάσεις σε πρόσφατες δηλώσεις μας και προκειμένου η δημόσια συζήτηση να εστιάζεται στην ουσία των πραγμάτων, θέλουμε να τονίσουμε από κοινού τα εξής:

Το κάθε Υπουργείο στο πεδίο της αρμοδιότητας του αγωνίζεται να αντιμετωπίσει μακροχρόνια και πιεστικά προβλήματα με τρόπο κοινωνικά δίκαιο και αναπτυξιακά αποτελεσματικό, λαμβανομένων προφανώς υπόψη των ιδιαιτεροτήτων κάθε χώρου».


Read more...

Παρέμβαση Βενιζέλου για το νομικό καθεστώς της αποστράτευσης στις Ένοπλες Δυνάμεις

«Τα ζητήματα που αφορούν το υπηρεσιακό καθεστώς των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, την ιεραρχική δομή, τις προαγωγές και τις αποστρατείες τους, ανήκουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η πολιτική του οποίου εκφράζεται με τις δημόσιες δηλώσεις μόνον του υπουργού Εθνικής Άμυνας και τις ταυτόσημες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού». Αυτό δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος σε σχέση με το νομικό καθεστώς της αποστράτευσης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Έχω ήδη προ πολλού ανακοινώσει και στη Βουλή και στα ΜΜΕ», συνεχίζει στη δήλωσή του ο κ. Βενιζέλος, «το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η επεξεργασία του σχεδίου νόμου περί ιεραρχίας και προαγωγών που θα αφορά το σύνολο των αξιωματικών και υπαξιωματικών και όλα τα στάδια, από την εισαγωγή τους στις παραγωγικές σχολές ή την με άλλο τρόπο ένταξή τους στο στράτευμα, μέχρι την εφεδρεία. Οι αρχές αυτές συζητήθηκαν ήδη διεξοδικά σε μακρά άτυπη συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας».

«Η στρατιωτική ιδιότητα και ιδίως η ιδιότητα του Έλληνα αξιωματικού δεν είναι απλώς ένα επάγγελμα αλλά μία ειδική νομική κατάσταση που περιποιεί τιμή και γεμίζει με ευθύνη το κάθε στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων, για το επίπεδο της ζωής του οποίου και της οικογένειας του μεριμνά και θα μεριμνά η Πολιτεία με πολλούς τρόπους», κατέληξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Γ. Μανώλης


Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Γραμματέας Συνδικαλιστικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μανώλης μετά τις δηλώσεις του υπουργού Απασχόλησης για τις συνταξιοδοτήσεις των ενστόλων. «Επιτέλους, κύριοι, σταματήστε τις γκάφες και την τρομοκρατία. Αντιληφθείτε ότι με τις συνεχείς δηλώσεις σας, όπως οι χθεσινές για τα όρια ηλικίας σε αστυνομικούς, στρατιωτικούς, λιμενικούς και πυροσβέστες, προκαλείτε ανασφάλεια, πανικό και κύμα μαζικής φυγής σε συνταξιοδότηση.

Είστε επικίνδυνοι και υπονομεύετε το Ασφαλιστικό σύστημα. Μέχρι να αποφασίσετε, μόνο με τις δηλώσεις σας θα έχετε οδηγήσει χιλιάδες γυναίκες, δημοσίους υπαλλήλους και ενστόλους, σε πρόωρη συνταξιοδότηση. Αυτό θέλετε»;

nooz.gr

Read more...

Κουτρουμάνης: Με την αξιοποίηση των ακινήτων δεν λύνουμε το πρόβλημα του Ασφαλιστικού

«Η κυβέρνηση προωθεί άμεσα την συνεργασία των ταμείων με μορφή κοινοπραξίας, ώστε να μπορέσουν αποτελεσματικότερα να αξιοποιήσουν τα ακίνητά τους και να αντιμετωπίσουν τα θέματα στέγασής τους. Δεν θα πρέπει, ωστόσο, να έχουμε την ψευδαίσθηση ότι είναι δυνατόν να λυθεί σε μεγάλο βαθμό το Ασφαλιστικό με τον τρόπο αυτό», ανέφερε στη Βουλή ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Φώτη Κουβέλη για την περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων.

Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο κ. Κουβέλης παρατήρησε πως «είναι τραγικό, τη στιγμή που όλοι αναγνωρίζουν τη δεινή κατάσταση του Ασφαλιστικού μας συστήματος, να υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία των Ασφαλιστικών Ταμείων που διαχρονικά απαξιώνονται και στην κυριολεξία δεν μπορούν να υπηρετήσουν τον σκοπό των Ασφαλιστικών Οργανισμών».

«Η απαξίωση των περιουσιακών στοιχείων των Ασφαλιστικών Οργανισμών δεν είναι τυχαία, αλλά υπήρξε και αμέλεια, συμπεριφορές απαξίωσης της περιουσίας των ταμείων, καθώς και ιδιοτέλειες(…). Είναι τραγικό, τα ετήσια έσοδα όλων των ταμείων να ανέρχονται σε 29,5 εκ. ευρώ και μόνον το ΙΚΑ, να πληρώνει 35 εκ. ευρώ για να στεγάσει τις υπηρεσίες του, την ώρα που η περιουσία του αποτιμάται άνω των 200 εκ. ευρώ» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας παρεμβάσεις σε νομοθετικό επίπεδο, προκειμένου να πάψει η εν λόγω απαξίωση.

Από πλευράς του, ο κ. Κουτρουμάνης παρέπεμψε στη διαδικασία συνδιαχείρισης της περιουσίας των ταμείων, «χωρίς να καταργείται η αυτοτέλεια ενός εκάστου»: «Πιστεύουμε πως τα ταμεία, από κοινού μπορούν να δημιουργήσουν και τις υπηρεσίες και τις υποδομές και να έχουν και τους απαραίτητους συμβούλους, προκειμένου να έχουμε μια αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των ακινήτων και για την εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών στέγασης. Δεν θα πρέπει ωστόσο να δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση, πως με την αξιοποίηση των ακινήτων, όσο καλή κι αν είναι, θα λύσουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό το πρόβλημα του Ασφαλιστικού. Οφείλουμε όμως να σεβαστούμε και το τελευταίο ευρώ που πληρώνει ο εργαζόμενος στα ταμεία».
nooz.gr


Read more...

"Τέλος τα λεφτά για πρόσκαιρες λύσεις"

Αυστηρό μήνυμα Παπανδρέου από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις για το αγροτικό. "Τέλος τα λεφτά για πρόσκαιρες λύσεις, δεν υπάρχουν χρήματα για μερεμέτια", είπε ο πρωθυπουργός και έστειλε μήνυμα προς τους αγρότες: "Δεν ζητάμε ανοχή, ζητάμε κοινή συμμετοχή. Τις μεγάλες αλλαγές θα τις κάνουμε μαζί με τους αγρότες-όχι απέναντί τους", σημείωσε ο Γιώργος Παπανδρέου.


"Τα μπλόκα δεν λύνουν αλλά δημιουργούν νέα προβλήματα στη χώρα και πλήττουν ανεπανόρθωτα την εικόνα της στο εξωτερικό", τόνισε, σημείωσε ότι δεν υπάρχει "κανένα περιθώριο να ικανοποιηθούν διάφορα αιτήματα που σποραδικά ακούγονται", και ξεκαθάρισε ότι θα μπουν "τέλος στα λεφτά για συντεχνιακές διευθετήσεις". "Έφτασε η ώρα των ριζικών αλλαγών που δίνουν σιγουριά και μέλλον στην ύπαιθρο και τον αγρότη. Αυτή την τολμηρή μάχη καλούμε τους αγρότες να τη δώσουμε μαζί. Σας θέλουμε συμμέτοχους", πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

Απηύθυνε πρόσκληση προς τους αγρότες να "ανοίξουν τους δρόμους και μαζί να ανοίξουμε το διάλογο", υπογράμμισε ότι "η απουσία συλλογικής πατριωτικής προσπάθειας θα βλάψει όλους", και πρόσθεσε ότι "το πιο αποδοτικό μπλόκο απέναντι στα προβλήματα είναι η συμμετοχή στο διάλογο με διαφάνεια και και εμπιστοσύνη".

"Να μη διανοηθεί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε κατασταλτικά μέτρα", είπε η Αλέκα Παπαρήγα, που τόνισε ότι είναι "απαράδεκτο για μία κυβέρνηση να θεωρεί αγώνες παράνομους".

"Οι κλειστοί δρόμοι κλείνουν σπίτια" δήλωσε ο Γιώργος Καρατζαφέρης και πρότεινε να δημιουργηθεί ένα αγροτικό ΤΕΜΠΕ.

"Διάλογος παρωδία ο διάλογος στο Ζάππειο", είπε ο Αλ. Τσίπρας και διερωτήθηκε εάν η κυβέρνηση "έχει τα κότσια για μία άλλη πολιτική απέναντι σε κουμπάρους, μεσάζοντες, τραπεζίτες". "Μην υποτιμάται τους αγρότες, μην τους λέτε ανοίξτε τους δρόμους μήπως και κλείσουν τα spreads", σημείωσε.

"Δεν πρέπει να είναι ο αγρότης αντικείμενο εκμετάλλευσης κάποιου μεσάζοντα, κάποιου πολιτικού. Είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε", τόνισε κατά τη δευτερολογία του ο Γ. Παπανδρέου.


«Η άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ουσιαστικό διάλογο με τους αγρότες οδηγεί, ήδη, την κατάσταση σε επικίνδυνο αδιέξοδο», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, μετά τις διαδοχικές συναντήσεις του με εκπρόσωπους του αγροτικού κόσμου.
nooz.gr

Read more...

ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΑΝ - ΟΡΓΙΣΜΕΝΗ Η ΤΙΝΑ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ...


ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Εμείς προειδοποιήσαμε. Την πάτησαν. Ο Πρόεδρος της Κτηματολόγιο, Απόστολος Αρβανίτης δεν είχε ενημερώσει την Υπουργό για το γεγονός ότι ΜΕΤΑ την ψήφιση του Νόμου Ραγκούση, υπέγραψε και άλλες συμβάσεις τις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου. Γαλανοπούλου και Χατζιάμαλος είναι δύο μόνο, από τους υπάλληλους που προσλήφθηκαν μετά από υπόδειξη του Γενικού Διευθυντή Κώστα Κυριαζή ο οποίος εγγυήθηκε στον Αρβανίτη πως η Κτηματολόγιο είναι εκτός ΑΣΕΠ, παρότι δεν ίσχυε κάτι τέτοιο. Τον πήραν στο λαιμό τους. Η Τίνα Μπιρμπίλη είναι έτοιμη αυτή τη στιγμή, να τους πάρει τα κεφάλια. Το ποτήρι ξεχείλισε Οι συνεργάτες της, της λένε πως η συγκυρία είναι ιδανική, γιατί δεν θα προλάβουν να το γράψουν οι εφημερίδες το Σαββατοκύριακο και θα έχει ήδη ψηφιστεί το Νομοσχέδιο για τα καμένα. Λίγο πριν, ο Πρόεδρος...
και ο Αντιπρόεδρος της Κτηματολόγιο Α.Ε. συζητούν με το Σωματείο των εργαζομένων για να ζητήσουν την στήριξή τους, ενώ οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τις σκανδαλώδεις συμπεριφορές του τελευταίου καιρού.
Ο προσωπάρχης Κοσσυβάκης, κλεισμένος στο γραφείο του, μαγειρεύει τα στοιχεία για τις ξαδέρφες του, για να γλυτώσει την απόλυση, ενώ ο Σιγάλας μαζεύει τα πράγματά του, σιγά σιγά, για να "παραιτηθεί" και να αποφύγει τις ανακρίσεις (νομίζει) του Εισαγγελέα για τα εκατομμύρια που κατασπαταλήθηκαν στη διαφήμιση.
Τέλος, ο Κυριαζης, πηγαινοέρχεται και προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα με αλχημείες για τα έσοδα το Κτηματολογίου.
Θυμάστε προχθές που γράψαμε για τα 5 € που έπαιρναν από τους πολίτες, για να τους δώσουν Βεβαίωση Υποβολής Δήλωσης, ενώ είναι υποχρεωμένοι να τα δίνουν δωρεάν; Σήμερα αποκαλύπτουμε ένα ενδεικτικό νούμερο. Μόνο ΕΝΑΣ από τους αναδόχους, για τον μήνα Δεκέμβριο του 2009 (ένα χρόνο ΜΕΤΑ το τέλος της Κτηματογράφησης) μάζεψε από τα "ταληράκια"...100.000 €. Ξαναλέμε : ΕΝΑΣ μελετητής, για ΕΝΑ μήνα. Φανταστείτε τι μάζεψαν εδώ και ενάμιση χρόνο, ΟΛΟΙ;
Τελικά θα μας πει κανείς, πόσα είναι αυτά τα χρήματα; που βρίσκονται; ποιος τα διαχειρίστηκε; τι είπατε; Dealing room; τι είναι αυτό; Ακούει η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων;
Με αγάπη, fimotro...



Read more...

ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΠΙΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΑΓΡΙΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑ...


Ρεπορτάζ : Ειρήνη Χρυσολωρά
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Μέτρα ενισχυμένης λιτότητας υποδεικνύουν με κάθε τρόπο στην κυβέρνηση με δηλώσεις τους Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και τεχνοκράτες, αλλά και αρνητικά δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, που κλιμακώθηκαν χθες, στο φόντο ενός νέου ρεκόρ των επιτοκίων δανεισμού της χώρας. Συγκεκριμένα, η διαφορά...
των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας με αυτά της Γερμανίας (spread) σκαρφάλωσε χθες στο 2,85% έναντι 2,81% προχθές και ενώ στο μεταξύ είχε κάποια στιγμή φθάσει στο 3,11%. Την ίδια ώρα, στην Ιρλανδία με το αντίστοιχο μέγεθος δημοσιονομικού ελλείμματος, αλλά με την κυβέρνηση να έχει ανακοινώσει σκληρά μέτρα, το spread ήταν 1,68%. Το Χρηματιστήριο υποχώρησε περαιτέρω κατά 0,8%.
Αίσθηση προκάλεσε χθεσινή ανοιχτή επιστολή του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών προς τον Πρωθυπουργό, στην οποία προειδοποιεί ότι αν δεν αντιστραφούν οι δυσμενείς εξελίξεις, η οικονομική κρίση κινδυνεύει να μετατραπεί σε κοινωνική και κρίση αξιών. Το Ινστιτούτο καλεί την κυβέρνηση να πάρει μέτρα «τώρα και όχι αργότερα» που να αφορούν όχι μόνο τη δημοσιονομική εξυγίανση αλλά και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας. Η κυβέρνηση, σημειώνεται, πρέπει να εκμεταλλευθεί τα περιθώρια ευκαιρίας που της παρέχει ο ελληνικός λαός, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.
Εξάλλου, ο πρόεδρος της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας κ. Άξελ Βέμπερ μίλησε για πρόβλημα αξιοπιστίας της δημοσιονομικής πολιτικής της Ελλάδας και κάλεσε την κυβέρνηση να δράσει. Σχολιάζοντας το ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, είπε με νόημα ότι «οι πράξεις μιλούν καλύτερα από τα λόγια». Και πρόσθεσε: «Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πείσει τόσο τις αγορές όσο και τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης για τη θέλησή της και την ετοιμότητά της να ακολουθήσει το σκληρό αυτό μονοπάτι της προσαρμογής».
Δάνειο της Ε.Ε.
Η πληροφορία ότι αξιωματούχοι της Ένωσης εξετάζουν το ενδεχόμενο χορήγησης δανείου στην Ελλάδα με όρους ΔΝΤ, την οποία δημοσίευσε η εβδομαδιαία εφημερίδα «Εuropean Voice» επικαλούμενη ανώνυμη πηγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκάλεσε αναταραχή, καθώς υπονοεί ότι η Ελλάδα κάποια στιγμή δεν θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις.
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ρωτήθηκε χθες σχετικώς, τόνισε ότι η χώρα μας δεν έχει ζητήσει καμία οικονομική βοήθεια και πως δεν περιμένει διάσωση. Η εκπρόσωπος Τύπου του επιτρόπου κ. Χ. Αλμούνια, εξάλλου, περιορίσθηκε να πει ότι δεν είναι ενήμερη για την προετοιμασία ενός πακέτου διάσωσης της Ελλάδας.
Όπως προκύπτει από αξιόπιστες κοινοτικές πηγές πάντως, η προετοιμασία ενός τέτοιου πακέτου απασχολεί πράγματι την Ευρωπαϊκή Ένωση σε υψηλό επίπεδο, αν και οι ίδιες πηγές αποφεύγουν να αναφερθούν σε λεπτομέρειες γύρω από αυτό.
Εξάλλου ο Γάλλος πρεσβευτής στην Αθήνα κ. Κ. Φαρνό, μιλώντας χθες σε εκδήλωση της πρεσβείας, τόνισε την ανάγκη αλληλεγγύης μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών και συλλογικής στάσης ως απάντηση στην κρίση. «Πρέπει», είπε, «να κάνουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο περισσότερα πράγματα μαζί».
Σύσκεψη στο Λογιστήριο
Το θέμα των επιτοκίων έχει γίνει θηλιά στον λαιμό της κυβέρνησης καθώς, αν χρειασθεί να δανεισθεί με τόσο υψηλό κόστος, θα τιναχθεί στον αέρα και το ίδιο το Πρόγραμμα Σταθερότητας. «Θα κόβουμε από τους μισθούς για να πληρώνουμε τα επιτόκια», σχολίαζε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή. Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης συγκάλεσε χθες σύσκεψη στο Λογιστήριο, με συμμετοχή του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής κ. Απ. Ταμβακάκη και του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της Εurobank κ. Ν. Καραμούζη. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο τραπεζικά στελέχη διεμήνυσαν τις ανησυχίες τους για τον τρόπο με τον οποίο περνούν στις αγορές πληροφορίες, όπως η σκέψη της κυβέρνησης να καταφύγει σε ιδιωτική τοποθέτηση για την εξασφάλιση ενός μέρους του δανεισμού. Κατόπιν αυτού προκρίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση για σύναψη κοινοπρακτικού δανείου, ύψους 3-5 δισ. ευρώ το προσεχές δεκαπενθήμερο. Θα ακολουθήσει η πώληση ομολόγων τουλάχιστον 1,5-2 δισ. ευρώ στην Ασία και τις ΗΠΑ, όπως είπε χθες ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους κ. Σπ. Παπανικολάου.

fimotro

Read more...

"ΣΑΣ ΔΗΛΩΝΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ"...

"ΣΑΣ ΔΗΛΩΝΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ"...

Ρεπορτάζ : Γιώργος Αράπογλου
(από ΤΑ ΝΕΑ)


«Δεν θεωρώ ότι πρέπει να πληρώνουμε διόδια σε αυτόν τον δρόμο. Η Εθνική Οδός Κορίνθου- Πατρών όχι μόνο δεν παρέχει καμία ασφάλεια, αλλά τελευταία, με τα νέα έργα κατά μήκος της διαδρομής, έχει γίνει ακόμα πιο επικίνδυνη. Κάθε φορά που περνάω κάνω τον σταυρό μου για να φτάσω». Επικίνδυνη...
αποστολή είναι, σύμφωνα με τον κ. Φώτη Καλιάνη, η διαδρομή στην Εθνική Οδό Κορίνθου- Πατρών, την οποία χρησιμοποιεί τουλάχιστον μία φορά τον μήνα. Ο ίδιος, όπως ο περισσότερος κόσμος που χρησιμοποιεί τον ίδιο δρόμο, θεωρεί πως πρόκειται ίσως για το πιο επικίνδυνο σημείο του εθνικού οδικού δικτύου και για τον λόγο αυτό εδώ και καιρό εκφράζει τη διαμαρτυρία του αρνούμενος να καταβάλλει το αντίτιμο των διοδίων.
Όπως εξηγεί, δεν είναι το ποσό που θέλει να γλιτώσει, αλλά να περάσει το μήνυμα πως πρέπει να βελτιωθεί το συγκεκριμένο δίκτυο. «Για τους άλλους δρόμους δεν θεωρώ πως είναι σωστό να διαμαρτύρεται κάποιος, αφού είναι πολύ καλύτεροι. Για τον συγκεκριμένο, όμως, είμαι κάθετα αντίθετος και θα συμμετάσχω σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία βοηθήσει στο να ασκηθεί πίεση, ώστε να αλλάξουν τα πράγματα. Πιστεύω πως πολλοί ακόμα φοβούνται πιθανές κυρώσεις και γι΄ αυτό δεν αρνούνται να πληρώσουν. Αν, όμως, μπορούσαν να συγκεντρωθούν πάρα πολλοί πολίτες και έκαναν μια μεγάλη διαμαρτυρία, ίσως να πετυχαίναμε κάτι», επισημαίνει ο κ. Καλιάνης. «Αστικά» διόδια
Ίδια στάση, αλλά με αντίστροφες αφορμές τηρούν και πολλοί κάτοικοι της Βορείου Αττικής, οι οποίοι πραγματοποιούν συχνά συγκεντρώσεις στα διόδια των Αφιδνών, ενώ δύο φορές, μάλιστα, έφτασαν στο σημείο να σπάσουν τις μπάρες από την αγανάκτησή τους. Ζητούν την κατάργηση των «αστικών» διοδίων και αρνούνται να πληρώσουν το αντίτιμο εξηγώντας πως η «Νέα Οδός» αποτελεί τον μοναδικό αξιόπιστο οδικό άξονα για τη Β. Αττική, η οποία πλέον αποτελεί τμήμα της ευρύτερης περιοχής των Αθηνών. Επιπλέον, αντιδρούν για το γεγονός ότι παραπλεύρως δεν υπάρχουν καν αξιόπιστοι παράδρομοι, ζητούν την εφαρμογή ενός «κλειστού» συστήματος χρέωσης, βάσει δηλαδή της χιλιομετρικής απόστασης, ενώ αντιδρούν για το γεγονός ότι μέρος του ποσού που πληρώνουν διατίθεται για τη χρηματοδότηση της Ιονίας Οδού από το Αντίρριο ώς την Εγνατία.
«Ζητούν από τους πολίτες της Β. Ατ τικής να χρηματοδοτήσουν ένα έργο υποδομής που αφορά όλους τους πολίτες της χώρας, που το κράτος έχει υποχρέωση να κατασκευάσει και να το θέσει στην υπηρεσία τους δωρεάν. Επιπλέον, τίθεται και το υπέρογκο κόστος για τους κατοίκους της περιοχής, αφού μια τυπική ελληνική οικογένεια που ζει στις Αφίδνες και χρησιμοποιεί το Ι.Χ. για μετάβαση στον χώρο δουλειάς στην Αθήνα και έχει να καλύψει και τις ανάγκες των παιδιών για φροντιστήρια, ξένες γλώσσες κ.λπ. υπολογίζεται πως θα καταβάλει 264 ευρώ τον μήνα μόνο για τέλη διοδίων», επισημαίνει ο κ. Τάκης Κουρής, κάτοικος Αφιδνών και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των πολιτών.
Η διαδικασία που ακολουθείται είναι οι οδηγοί να σταματούν στο γκισέ των διοδίων και να λένε ευγενικά στον υπάλληλο πως «ως πολίτης αρνούμαι να πληρώσω γι΄ αυτό τον δρόμο διόδια. Ο αριθμός κυκλοφορίας μου είναι...», ενώ να αρνούνται να δώσουν οποιοδήποτε άλλο προσωπικό στοιχείο. Αν η εταιρεία επιθυμήσει να διεκδικήσει το ποσό που της αναλογεί, απευθύνεται με τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου στην αρμόδια υπηρεσία, ώστε να αναζητήσει τα στοιχεία του κατόχου και στη συνέχεια του στέλνει ειδοποίηση για επιβολή προστίμου στο 20πλασιο του αντιτίμου. Σε περίπτωση νέας άρνησης δικαιούται να το διεκδικήσει διά της δικαστικής οδού, κάτι που, ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί. «Πιστεύουμε πως η εταιρεία δεν το κάνει γιατί φοβάται μια αρνητική απόφαση. Αν, παρόλα αυτά, έφταναν αρκετές μηνυτήριες αναφορές στο δικαστήριο, τότε θα είχαμε την ευκαιρία να καταθέσουμε τις προτάσεις μας και να δημιουργούσαμε δεδικασμένο», υποστηρίζει ο κ. Κουρής.
Το εισιτήριο του Μετρό
Το κίνημα αλληλεγγύης μεταξύ των πολιτών στην καθημερινότητα έχει εξαπλωθεί σε πολλές μορφές. Το πιο συχνό φαινόμενο είναι η μεταβίβαση του εισιτηρίου του Ηλεκτρικού και του Μετρό από τον ένα επιβάτη στον άλλο, στις περιπτώσεις που δεν έχει παρέλθει η διάρκεια χρήσης του. «Ζω κοντά στο κέντρο και κινούμαι πολύ συχνά με το Μετρό. Οι διαδρομές μου δεν διαρκούν πολύ και συνήθως απομένει αρκετός χρόνος μέχρι να περάσει η μιάμιση ώρα ισχύος του εισιτηρίου. Θεωρώ κρίμα να το πετάξω, ενώ μπορεί να το χρησιμοποιήσει κάποιος άλλος, γι΄ αυτό το αφήνω είτε στη βάση του εκδοτηρίου είτε στο ακυρωτικό μηχάνημα», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Γιάννης Τσιλμπόκος. Οι «άτακτοι» επιβάτες έχουν αυξηθεί πολύ, ενώ συνεχίζονται οι αντίστοιχες κινητοποιήσεις μέσω Διαδικτύου, με αποτέλεσμα οι έλεγχοι να γίνουν πιο εντατικοί. Μάλιστα, στην πίσω πλευρά του εισιτηρίου υπάρχει πλέον η προειδοποίηση πως «η παραχώρηση και η αποδοχή επικυρωμένου εισιτηρίου, καθώς και η προτροπή παραχώρησης απαγορεύεται και τιμωρείται από τον νόμο».
fimotro


Read more...

ΠΟΙΝΗ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ...


Ρεπορτάζ : Ηλίας Π. Γεωργάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Περιορισμούς στην απασχόληση των συνταξιούχων του Δημοσίου βάζει η κυβέρνηση με το νέο Ασφαλιστικό, προωθώντας πακέτο μέτρων κατά των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Στο νέο ασφαλιστικό πακέτο που ετοιμάζει...
η κυβέρνηση για τον Απρίλιο, θα προστεθεί ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία επεκτείνονται και στους συνταξιούχους του Δημοσίου οι περιορισμοί που ισχύουν από το 1999 για την απασχόληση των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα. Ως γνωστόν, ο νόμος 2676/1999 στο άρθρο 63 θέτει κάποιους περιορισμούς στην απασχόληση των συνταξιούχων, που μπορεί να έχουν σαν αποτέλεσμα την αναστολή καταβολής της σύνταξής τους, τη μείωσή της ή την καταβολή αυξημένων εισφορών κατά περίπτωση. Ειδικότερα, προβλέπεται ότι οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος ή θανάτου φορέων κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων που αναλαμβάνουν εργασία, υπόκεινται στους εξής περιορισμούς:
1 Για όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους, αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης.
2 Μετά τη συμπλήρωση του 55ου έτους, το ποσό της σύνταξης ή του αθροίσματος των συντάξεων σε περίπτωση συρροής που υπερβαίνει τα 730 ευρώ μηνιαίως, καταβάλλεται μειωμένο κατά 70%. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε τέκνο που είναι ανήλικο ή σπουδάζει σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές και μέχρι τη συμπλήρωση του 24ου έτους του ή είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία.
Ειδικότερα για τους δικαιούχους κατώτατων ορίων συντάξεων, η σύνταξή τους περιορίζεται στο οργανικό ποσό, όπως αυτό προκύπτει από τα ασφαλιστικά δεδομένα, εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει οι άνδρες το 65ο και οι γυναίκες το 60ό έτος της ηλικίας τους.
Τέλος οι εθελουσίες
Επίσης, όπως προκύπτει από χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας κ. Α. Λοβέρδου και του υφυπουργού κ. Γ. Κουτρουμάνη:
● Δεν θα ξαναγίνουν εθελουσίες έξοδοι που θα επιβαρύνουν το ασφαλιστικό σύστημα.
● Δεν θα συνταξιοδοτούνται άτομα σε ηλικία 48 ετών. Όπως δήλωσε ο κ. Λοβέρδος, σε συνεννόηση με τους αρμόδιους υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελο Βενιζέλο και Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αποφασίστηκε ότι στρατιωτικοί και ένστολοι θα μπορούν να παραμένουν στις υπηρεσίες τους, όχι στην πρώτη γραμμή αλλά σε διοικητικές θέσεις.
● Από την 1η Φεβρουαρίου, το κράτος θα αρχίσει σαφάρι κατά της εισφοροδιαφυγής και εισφοροκλοπής.
● Η προσαρμογή στις ευρωπαϊκές επιταγές για εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών- γυναικών θα προχωρήσει μετά το 2013.
● Η αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 70% του βασικού μισθού θα γίνει στο τέλος της τετραετίας.
● Θα δημιουργηθούν Κέντρα Εξυπηρέτησης Ασφαλισμένων σε όλα τα Ταμεία, που θα παρέχουν πληροφορίες για οποιοδήποτε συνταξιοδοτικό θέμα.
● Σχεδιάζεται πρόγραμμα ενίσχυσης των ανέργων. Μεταξύ των μέτρων κατά της φτώχειας είναι και τα κουπόνια έως 65 ευρώ σε ανέργους του ΟΑΕΔ για αγορές σε σούπερ μάρκετ και τα μειωμένα εισιτήρια (σχετικές εξαγγελίες θα γίνουν τη Δευτέρα).
Παθητικό 100 εκατ. ο ΟΑΕΔ
Στο μεταξύ, από κάθε όριο έχει ξεφύγει η κατάσταση στον ΟΑΕΔ, όπως σημείωσε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, τονίζοντας ότι ο Οργανισμός εισέρχεται στη νέα χρονιά με παθητικό 100 εκατομ. ευρώ. Ο κ. Λοβέρδος, από το βήμα της Βουλής, επισήμανε ότι υπήρξαν από την προηγούμενη κυβέρνηση κακοδιαχείριση, καταναλωτική πολιτική και πολιτικές πελατειακές σχέσεις. Και δεσμεύτηκε ότι θα δοθούν τα 100 εκατ. ευρώ μέσω του προϋπολογισμού από τον ΟΑΕΔ, για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και για νέες θέσεις εργασίας.

fimotro

Read more...