Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Αρχές 2010 νομοσχέδιο για αυτοδιοίκητο δικαστηρίων

Αλλαγή του τρόπου επιλογής ηγεσιών δικαστηρίων και επαναφορά του αυτοδιοίκητου, εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης, με την ομιλία του στην 25η ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.

«Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να σας ζητήσει δόλιες εξυπηρετήσεις, όπως κατά περίπτωση συνέβη στο παρελθόν», τόνισε ο κ. Καστανίδης, ανακοινώνοντας ότι «στις αρχές του έτους θα υπάρξει σχέδιο νόμου για την επαναφορά του αυτοδιοίκητου», το οποίο θα συζητήσει με τους συναδέλφους του στη Βουλή, με τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα αλλά και με τις Ενώσεις.

«Το αυτοδιοίκητο θα επανέλθει γιατί δεν είναι δυνατόν να διανοείται οποιοσδήποτε σε αυτό τον τόπο ότι οι δικαστικοί λειτουργοί δεν έχουν τη δυνατότητα διαχείρισης των δικών τους υποθέσεων. Η επαναφορά του αυτοδιοίκητου, όμως, θα γίνει με τέτοιο τρόπο που δεν θα δίνει κανένα επιχείρημα στον αντίπαλο του αυτοδιοίκητου», ανέφερε ο υπουργός.

Επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι «η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης».

«Ανήκουμε σε αυτούς που πιστεύουν ότι πρέπει κάποτε να τεθεί ένα τέλος, ακόμη και αν δεν αλλάξει το Σύνταγμα, στα αποτυπώματα αλληλοχειραγώγησης μεταξύ δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας, όταν υπήρξαν αυτά. Να γίνει, δηλαδή, επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, υπό το ισχύον Σύνταγμα, με τέτοιο τρόπο ώστε να αισθάνεται ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός ότι δεν οφείλει σε κανέναν απολύτως τίποτα και αυτή την αίσθηση της ελευθερίας να αναπαράγει και προς τις κατώτερες βαθμίδες της ιεραρχίας, γνωρίζοντας ότι δεν δεσμεύεται από τίποτα αλλά παρά μόνο από τη συνείδησή του», είπε ο κ. Καστανίδης.

Οπως ανέφερε, θα ζητήσει τις επόμενες εβδομάδες από όλες τις Ενώσεις να προτείνουν τους εκπροσώπους τους, στα πλαίσια μιας ειδικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, «αντικείμενο της οποίας θα είναι η κατοχύρωση αντικειμενικών κριτηρίων, όταν πρόκειται να κριθεί η υπηρεσιακή μεταβολή δικαστικού λειτουργού».

Ο υπουργός τόνισε ότι «δεν υπάρχει εξαρτημένος δικαστής εάν ο ίδιος δεν προσφέρεται προς εξάρτηση. Δεν υπάρχει διαπλεκόμενος πολιτικός, εάν ο ίδιος δεν προσφέρεται προς διαπλοκή».

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σωτ. Χατζηγάκης αναφερόμενος στο αυτοδιοίκητο των μεγάλων δικαστηρίων, είπε ότι είναι μεγάλος λάθος η επαναφορά της κομματικής ταυτότητας για την επιλογή των μελών του τριμελούς συμβουλίου διοίκησης των δικαστηρίων.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Ι. Γκιόκας επισήμανε ότι χρειάζονται παρεμβάσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Φ. Κουβέλης παρατήρησε ότι η ανεξαρτησία του δικαστή μπορεί να φτάσει ακόμη και στα ακραία όρια της.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, αντεισαγγελέας Εφετών Σωτ. Μπάγιας, ανέφερε ότι μεταξύ των βασικών ζητημάτων που συνθέτουν το πρόβλημα της ελληνικής Δικαιοσύνης είναι η βραδύτητα απονομής της Δικαιοσύνης και η πολυνομία.

Ως προς την πολυνομία είπε ότι είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε αριθμό ποινικών αδικημάτων από νομοθετικής άποψης. Ακόμη, σημείωσε ότι στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ο αριθμός των μηνύσεων για το τρέχον έτος αναμένεται να ξεπεράσει τις 300.000, στην Θεσσαλονίκη τις 80.000 και στον Πειραιά τις 30.000, ενώ ο συνολικός αριθμός των μηνύσεων αναμένεται να ξεπεράσει τις 750.000. Εξ’ αυτών, σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης, οι αξιόλογες υποθέσεις δεν ξεπερνούν το 8% του συνόλου των ποινικών υποθέσεων, δηλαδή τις 60.000 υποθέσεις.

Ο κ. Μπάγιας τόνισε ότι απαιτείται ευρείας έκτασης αποποινικοποίηση των ήσσονος σημασίας ποινικών αδικημάτων και η αντικατάσταση τους με διοικητικές κυρώσεις.

Ακόμη, ο πρόεδρος της ΕΕΕ, ανέφερε ότι χρήζει αντικατάστασης ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, που θεσπίστηκε το 1950, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας, ενώ ανακοίνωσε ότι η Ένωση επεξεργάζεται πρόταση για το ζήτημα των αναβολών των δικών. Ο Μπάγιας παραδέχθηκε ότι ο αριθμός των προφυλακίσεων είναι υπερβολικά μεγάλος, αλλά είπε ότι αυτό έχει να κάνει την βραδύτητα απονομής της Δικαιοσύνης.

Σχετικά με την ανεξαρτησία των δικαστών, ο Μπάγιας υπογράμμισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την ορθή απονομής της Δικαιοσύνης αποτελεί η διασφάλιση τόσο της εξωτερικής όσο και της εσωτερικής ανεξαρτησίας των δικαστικών.

Ο πρόεδρος της ΕΕΕ χαρακτήρισε «ουσιώδες πλήγμα στην λειτουργική ανεξαρτησία των εισαγγελέων και δικαστών» την κατάργηση του αυτοδιοικήτου των μεγάλων δικαστηρίων της χώρας και ζήτησε την άμεση κατάργηση της συγκεκριμένης διάταξης.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ι. Τέντες αναφερόμενος στο ζήτημα των προφυλακίσεων, είπε ότι υπό την επίδραση διαφόρων λόγων, όπως είναι οι κοινωνικές πιέσεις και ιδίως εκ μέρους του Τύπου, η πεποίθηση ότι ο δικαστικός θα ελεγχθεί για την επιείκεια του, οδήγησε ίσως στην υπερβολική χρήση του μέτρου της προσωρινής κράτησης «Θεωρώ ότι είναι σκόπιμο οι εισαγγελικοί λειτουργοί κατά τη άσκηση των αρμοδιοτήτων τους στην προδικασία να συμβάλλουν ώστε η προσωρινή κράτηση να επιβάλλεται με μέτρο και την επιβαλλόμενη φειδώ», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Γ. Καλαμίδας αναφέρθηκε στα μεγάλα κενά οργανικών θέσεων δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων, ενώ έθεσε θέμα παράτασης του ωραρίου των δικαστηρίων (μετά τις 3 μμ) κατά μία με δύο ώρες υπό προϋποθέσεις.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Π. Πικραμμένος πρότεινε την δημιουργία διακομματικής επιτροπής για την αναδιάρθρωση της Δικαιοσύνης.

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δ. Παξινός είπε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που οι δικαστές αναβάλουν δύσκολες υποθέσεις για «να τις πετάξουν από πάνω τους», επισημαίνοντας ότι υπήρξαν υπουργοί Δικαιοσύνης που πέρασε η θητεία τους «και δεν πήραν μυρωδιά» για το τι γίνεται στην Δικαιοσύνη.
Ακόμη, επέκρινε το γεγονός ότι το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο των Δικηγόρων (απαρτίζεται και από αρεοπαγίτες, ενώ πρόεδρος του είναι ο εκάστοτε πρόεδρος του ΑΠ) αθωώνουν ή μειώνουν τις πρωτοβάθμιες ποινές που έχουν επιβληθεί σε δικηγόρους από το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο.

nooz.gr

Read more...

ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΣΑΜΑΡΑ ΜΕ ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΠΟ 56%-58%


ΕΑΝ Η ΝΤΟΡΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΘΑ ΕΠΕΛΘΕΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΑΣΠΑΣΗ

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται τα ποσοστά του Π. Ψωμιάδη ακόμα και στη Βόρεια Ελλάδα. Ο υποψήφιος για την αρχηγία κινείται στο 4%-5% στο σύνολο της Επικράτειας. Το ποσοστό του Σαμαρά κυμαίνεται στο 56%-58% και της Ντόρας Μπακογιάννη περίπου στο 38% - 40%! Μέχρι τώρα έχουν ψηφίσει 200.000 άνθρωποι. Ο αριθμός τελικά θα ξεπεράσει τα 500.000 άτομα τα οποία θα ψηφίσουν. Η Ντόρα είχε... ελπίδες εάν ψήφιζαν μέχρι 300.000. Τώρα το παιχνίδι τελείωσε. Το θέμα είναι ότι δημιουργήθηκε πρόβλημα στη διαδικασία και εάν θελήσει η Ντόρα να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα, από σήμερα θα επέλθει η ουσιαστική διάσπαση της Νέας Δημοκρατίας. Ήδη το έκανε ο Ψωμιάδης που βλέπει τα ποσοστά του να συρρικνώνονται. Μας ρωτάτε από ποιόν ενημερωνόμαστε. Συνομιλούμε τηλεφωνικά και με ανθρώπους της εταιρείας και χειριστές υπολογιστών μέσα στη Ρηγίλλης. Το είχαμε προετοιμάσει το... πράγμα!
fimotro


Read more...

ΕΠΑΝΗΛΘΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ


Επανήλθε πριν από λίγο το online σύστημα ψηφοφορίας. Μόλις ξεκίνησε η διαδικασία με το... χέρι επανήλθε το σύστημα! Για γέλια η κατάσταση. Υπολογίζεται ότι η διακοπή δεν επιφέρει σημαντικό πλήγμα στον συνολικό αριθμό αυτών που θα ψηφίσουν. Οι πρώτες εκτιμήσεις για όλη την Ελλάδα κάνουν λόγο για περίπου 10.000 ανθρώπους -κατά κύριο λόγο ηλικωμένοι- οι οποίοι δεν θα επανέλθουν για να ψηφίσουν. Μικρός αριθμός μπροστά στο σύνολο αυτών που θα ψηφίσουν. Στην Κρήτη αληθεύει ότι το σύστημα δεν έπεσε ποτέ;

fimotro

Read more...

ΓΑΛΑΖΙΟΣ ΧΑΜΟΣ-ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ


Γίνεται χαμός στην ψηφοφορία της Νέας Δημοκρατίας. Από τις 10.15 έχει πέσει το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας. Οι ουρές που έχουν δημιουργηθεί είναι τεράστιες. Εκνευρισμός και ύποπτες παρεμβάσεις καταγγέλλονται δεξιά και αριστερά. Θα επανέλθουμε...

fimotro

Read more...

Η ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΚΛΕΓΕΙ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ...




Από τις πρώτες πληροφορίες που έχει συλλέξει το fimotro, η συμμετοχή στην εσωκομματική διαδικασία της Νέας Δημοκρατίας είναι τρομακτική. Την πρώτη ώρα (07.00-08.00) σε όλη την Ελλάδα ψήφισαν 18.000 άνθρωποι! Αυτό σημαίνει ότι ο τελικός... αριθμός αυτών που θα ψηφίσουν θα αγγίξει και ίσως ξεπεράσει τις 500.000! Με αυτή την συμμετοχή ο Σαμαράς βγαίνει από την πρώτη Κυριακή με αρκετά σημαντική διαφορά και ποσοστό γύρω στο 55%. Αργότερα θα σας ενημερώσουμε πιο αναλυτικά...


Read more...

ΤΑ "ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ" ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ...


Ρεπορτάζ : Π. Παπαδόπουλος

Ρόλο σιωπηλών θεατών στο θρίλερ που εκτυλίσσεται μπροστά τους έχουν επιλέξει οι περισσότεροι υπουργοί, παρακολουθώντας το οικονομικό επιτελείο να δίνει μάχη για να συμβιβάσει τις απαιτήσεις των Βρυξελλών και των αγορών με τις αντοχές της κοινωνίας και τις πολιτικές εκτιμήσεις που πρυτανεύουν μεταξύ στελεχών με επιρροή στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. ΖανΚλοντ Τρισέ προσανατολίζεται στο να ανακοινώσει την προσεχή Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου στη συνεδρίαση των διοικητών των κεντρικών...
τραπεζών των χωρών της ευρωζώνης, ότι η δημοπρασία της 16ης Δεκεμβρίου της ΕΚΤ για την παροχή απεριόριστης ρευστότητας στις ευρωπαϊκές τράπεζες θα είναι η τελευταία.
Οι ελληνικές τράπεζες θα αντλήσουν κεφάλαια και τον Δεκέμβριο, οι διοικήσεις τους όμως θυμούνται ότι οφείλουν να επιστρέψουν τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο του 2010 28 δισ. ευρώ και 7,5 δισ. ευρώ αντιστοίχως, που δανείστηκαν για έναν χρόνο με 1% επιτόκιο τους αντίστοιχους μήνες του 2009 και τα οποία αξιοποίησαν για να δανείσουν με 5% το ελληνικό Δημόσιο αγοράζοντας ομόλογα τα οποία «πάρκαραν» στην ΕΚΤ ως ενέχυρο για τον δανεισμό τους (κερδίζοντας τη διαφορά 4% με μηδενικό ρίσκο). Αναγκάζονται για αυτόν τον λόγο να πωλούν- και μάλιστα από τώρα- τα ομόλογα που διαθέτουν έτσι ώστε, καθώς η αξία τους διολισθαίνει διαρκώς εξαιτίας της διεύρυνσης της διαφοράς του επιτοκίου - δηλαδή του spread- ανάμεσα στα 10ετή ελληνικά και τα (θεωρούμενα ως ασφαλέστερα στην ευρωζώνη) 10ετή γερμανικά, να «γράψουν» λιγότερες ζημιές στο τέλος του 2009 και να συγκεντρώσουν σιγά σιγά τα κεφάλαια που πρέπει να επιστρέψουν. Η παραπάνω διαδικασία, σε συνδυασμό με την προεξόφληση ότι ο ελληνικός δανεισμός του 2010 θα καλπάσει λόγω της απουσίας μέτρων λιτότητας και χωρίς οι ελληνικές τράπεζες να μπορέσουν να συμβάλουν στην κάλυψή του όσο ενεργά συνέβαλαν το 2009, οξύνει τον φαύλο κύκλο, ανοίγει την «ελληνογερμανική ψαλίδα» των spread και ρίχνει το Χρηματιστήριο. Ο κ. Γ. Προβόπουλος, ίσως με ύφος περισσότερο αψύ από όσο θα περίμεναν κάποιοι, μετέδωσε απλώς ένα μήνυμα που ήδη κυκλοφορούσε σαν ίωση στο διασυνδεδεμένο σύστημα των ξένων αγορών.

fimotro

Read more...

ΣΧΕΔΙΟ SOS ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ...


Ρεπορτάζ : Κώστας Αντωνάκος

Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης με δραστικά και ευρέος φάσματος μέτρα τριετούς διάρκειας και «διορθώσεις» στον νέο προϋπολογισμό θέτει σε εφαρμογή το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υπό την ασφυκτική πίεση των αγορών και των Βρυξελλών. Το σχέδιο προβλέπει επιπλέον περικοπές σε όλες τις δαπάνες πλην μισθών και συντάξεων με επανεξέτασή τους από μηδενική βάση, ανακατανομές του προσωπικού με επιστροφή των αποσπασμένων υπαλλήλων στην οργανική...
τους θέση, ανατροπές στη φορολογία εισοδήματος και ακινήτων, θέσπιση νέων αυστηρότερων τεκμηρίων διαβίωσης και πόθεν έσχες, τσουχτερές ποινές για φοροδιαφυγή, κατάργηση και συγχώνευση δημοσίων οργανισμών και υπηρεσιών καθώς και άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
Στην κυβέρνηση αναζητούν τώρα επιπλέον 1 δισ. ευρώ από πρόσθετες περικοπές δαπανών το 2010 και άλλα 14 δισ. ευρώ το 2011 και 2012 για να πέσει το έλλειμμα κάτω από την κόκκινη γραμμή του 3%.
Αυτό σημαίνει ότι η προσαρμογή θα είναι ακόμα πιο δύσκολη, το 2011, δεν θα υπάρχουν μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες και έκτακτα φορολογικά έσοδα και συνεπώς η προσαρμογή των περίπου 7 δισ. ευρώ θα πρέπει να επιτευχθεί με πρόσθετα μέτρα από περιστολή δαπανών και αύξηση των φορολογικών εσόδων.
Εξοικονόμηση πόρων επιπλέον 7 δισ. ευρώ απαιτείται για το 2012 για να επιτευχθεί η δημοσιονομική εξυγίανση, σύμφωνα με τις κοινοτικές επιταγές.
Συναγερμός Χαρακτηριστικό της κατάστασης συναγερμού στο οικονομικό επιτελείο είναι η φράση στελέχους του «τρέχουμε να προλάβουμε τον χρόνο και να αποτρέψουμε εξελίξεις και περιπέτειες με επώδυνες συνέπειες για τη χώρα και για αυτό προχωράμε στην εφαρμογή μέτρων αμέσου απόδοσης και δραστικού αποτελέσματος»
Υπό τα δεδομένα αυτά η κυβερνητική γραμμή πλεύσης είναι τριετής λιτότητα στο Δημόσιο, με σφίξιμο των μισθολογικών δαπανών και κοινωνικών δαπανών, αναδιανομή των φορολογικών βαρών, με ελάφρυνση των χαμηλών εισοδημάτων και επιβάρυνση για τους έχοντες και κατέχοντες.
Επιπρόσθετα, προωθείται η ανασυγκρότηση του φοροελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού και καθιέρωση νέου πλέγματος αντικειμενικών τεκμηρίων διαβίωσης και αγοράς περιουσιακών στοιχείων για τη σύλληψη της φορολογητέας ύλης.
Ολα αυτά σε επίπεδο αριθμών και στατιστικών μεγεθών θα αποτυπωθούν στο επικαιροποιημένο τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα υποβληθεί στην Κομισιόν στο τέλος του ερχόμενου Ιανουαρίου και το οποίο θεωρείται το κλειδί για τον χρόνο μείωσης του ελλείμματος κάτω από το 3% που θα δώσουν στη χώρα μας οι Βρυξέλλες

fimotro

Read more...

ΜΕ "ΣΟΥΠΕΡ ΦΟΡΟ" ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΓΕΜΙΣΟΥΝ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ...


Ρεπορτάζ : Θάνος Τσίρος

Η επιβολή νέου «σούπερ φόρου», τον οποίο θα κληθούν να πληρώσουν οι έχοντες υψηλά εισοδήματα ή μεγάλη ακίνητη περιουσία, αλλά και η θέσπιση του «μερίσματος ειρήνης», είναι οι δύο κρυφοί άσοι της κυβέρνησης για την επίλυση του ασφαλιστικού. Ο «σούπερ φόρος», ο οποίος μπορεί να εξασφαλίσει πρόσθετα έσοδα ενός δισεκατομμυρίου ευρώ ετησίως, θα είναι κλιμακωτός, ώστε να επιβαρύνονται κυρίως οι έχοντες. Θα επιβάλλεται τόσο στο ετήσιο εισόδημα φυσικών και νομικών προσώπων όσο και στην κατοχή περιουσίας. Οσο για το «μέρισμα ειρήνης», ύψους...
επίσης περίπου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ ετησίως, προγραμματίζεται να εξασφαλιστεί από τη μείωση των εξοπλιστικών δαπανών περίπου κατά 0,3% του ΑΕΠ.
Οι δύο αυτές πηγές θα χρηματοδοτήσουν ένα νέο ταμείο το οποίο θα λειτουργήσει ως «ομπρέλα» στα ασφαλιστικά ταμεία που θα απομείνουν μετά τις προωθούμενες συγχωνεύσεις (προγραμματίζεται η συγχώνευση των 13 ταμείων που υπάρχουν σήμερα σε τρία ή τέσσερα). Τα έσοδα θα παραμείνουν «κλειδωμένα» σε αυτό το «ταμείο των ταμείων», προκειμένου να αξιοποιηθούν μετά το 2017.
Ο λόγος είναι ότι όλες οι έρευνες έχουν δείξει ότι προς το τέλος της επόμενης δεκαετίας, το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα θα δοκιμαστεί από κύμα «συνταξιοδοτήσεων». Από τους περίπου 40.000-45.000 Ελληνες που βγαίνουν κάθε χρόνο στη σύνταξη τα τελευταία χρόνια, αναμένεται να φτάσουμε στους 60.000-65.000 στο τέλος της δεκαετίας και στους 120.000 μέχρι το 2030. Χωρίς τα πρόσθετα κονδύλια το σύστημα θα καταρρεύσει.
Η ιδέα του ειδικού φόρου εξυπηρετεί σε πολλά επίπεδα την κυβέρνηση:
*Στρέφει τη συζήτηση μακριά από το επίπεδο των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, του ύψους των συντάξεων και των ασφαλιστικών εισφορών. Ηδη τόσο ο αρμόδιος υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος όσο και ο υφυπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης δεσμεύτηκαν ξανά με αφορμή την έναρξη του διαλόγου ότι δεν προτίθενται να προχωρήσουν σε τέτοιες παρεμβάσεις.
*Στέλνει μήνυμα στις Βρυξέλλες ότι η προτίθεται να λάβει μέτρα «εδώ και τώρα», ανοίγοντας καυτά θέματα.
*Αξιοποιεί το ασφαλιστικό σύστημα ως μηχανισμό αναδιανομής του εισοδήματος σε μια χώρα όπου οι ανισότητες είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Η αναδιανομή θα γίνει καθώς ο «σούπερ φόρος» θα βαραίνει τα μεγαλύτερα εισοδήματα. Με ποιον τρόπο;
Το πιθανότερο σενάριο -καθώς η εξειδίκευση του μέτρου θα εξαρτηθεί και από την πορεία του διαλόγου για το φορολογικό- είναι ότι ο νέος φόρος θα προκύπτει ως ποσοστό του φόρου εισοδήματος και του φόρου κατοχής ακινήτων. Με δεδομένο ότι αυτοί οι δύο υπολογίζονται με κλίμακα, όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα και η περιουσία κάποιου, τόσο περισσότερο θα συνισφέρει.
Η ελληνική νομοθεσία προβλέπει τη σύσταση του «ταμείου των ταμείων», καθώς σχετική διάταξη συμπεριελήφθη στον ασφαλιστικό νόμο Πετραλιά. Το συγκεκριμένο ταμείο επρόκειτο να χρηματοδοτηθεί με το 4% των εσόδων από τον ΦΠΑ και μέρος των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις. Εμεινε όμως στα χαρτιά. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι ο ΦΠΑ βαραίνει κυρίως χαμηλόμισθους και άρα δεν λειτουργεί αναδιανεμητικά.
Πηγή... έμπνευσης για τη θέσπιση του «σούπερ φόρου» έχει αποτελέσει το γαλλικό ασφαλιστικό σύστημα. Το 1990, η τότε γαλλική κυβέρνηση θέσπισε τη «γενική εισφορά για την κοινωνική ασφάλιση» (Contribution Generale Socialisee). Ηταν -και εξακολουθεί να είναι- ένας φόρος που επιβλήθηκε σε όλα τα εισοδήματα (από ακίνητα, εργασία κ.λπ.) και την περιουσία, ενώ καθιερώθηκαν απαλλαγές για τα χαμηλά εισοδήματα. Ηταν τέτοια η επιτυχία του μέτρου που σήμερα η εισφορά έχει γίνει ο δεύτερος αποδοτικότερος φόρος μετά τον ΦΠΑ.

fimotro

Read more...