Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

«Υποκρισία και δήθεν πατριωτισμός» Κίνημα: Ο κ. Κατρούγκαλος εκμεταλλεύτηκε επαγγελματικά και πολιτικά το μνημόνιο


Ανακοίνωση για τα τεκταινόμενα της υπόθεσης Κατρούγκαλου που έχουν κυριαρχήσει στο πολιτικό σκηνικό εξέδωσε το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών.
kinima
Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για πολιτική εκμετάλλευση του μνημονίου από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και πολιτική και επαγγελματική εκμετάλλευση από τον Γ. Κατρούγκαλο.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών:
Ο κ. Κατρούγκαλος έδωσε χθες και σήμερα τις απαντήσεις του σε δημοσίευμα το οποίο τον αφορούσε. Επ' αυτού, ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.
Αλλά ένα είναι βέβαιο, η γυναίκα του Καίσαρα, πρέπει και να είναι και να φαίνεται τίμια.
Από την επιχειρηματολογία που ανέπτυξε ο κ. Κατρούγκαλος, προκειμένου να υπερασπιστεί τον εαυτό του, προκύπτει αβίαστα όλη η αντίληψη από την οποία διακατέχεται και ο ίδιος και το κόμμα που υπηρετεί - και το οποίο κυβερνά.
Η μοναδική διαφορά μεταξύ τους είναι ότι, ο ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλεύτηκε με ελαφρά συνείδηση πολιτικά το μνημόνιο, ενώ ο κ. Κατρούγκαλος και επαγγελματικά.
Απόδειξη;
Η πρώτη δήλωσή του ως αρμοδίου Υπουργού, ήταν ότι θα επαναπροσλάβει όσους εκπροσωπούσε νομικά.
Απόδειξη δεύτερη;
Η ηγεσία της κυβέρνησης έσπευσε να αποδεχθεί την επιχειρηματολογία του κ. Κατρούγκαλου και να δηλώσει την ικανοποίησή της.
Επιχειρηματολογία η οποία στηρίζεται στη βάση της αξιοποίησης του αντιμνημονιακού λόγου που όρθωσαν με απίστευτη ευκολία, αλλά σήμερα έχουν εγκαταλείψει στην πράξη πανηγυρικά, υποχρεωμένοι - και αυτοί - από την καταφυγή της χώρας σε αναγκαστικό δανεισμό, λόγω της αδυναμίας εξεύρεσης χρημάτων από τις αγορές.
Το γεγονός ότι, με πάσης φύσεως τερτίπια και ανέξοδους εντυπωσιασμούς επιχειρούν να το αποκρύψουν, δείχνει και το πολιτικό και το προσωπικό τους ήθος.
Η Ελλάδα χωρίς αποδοχή και κατανόηση της πραγματικότητας, δεν μπορεί να οδηγηθεί με αξιοπρέπεια στο μέλλον.
Για κάποιους, δυστυχώς, το μνημόνιο, ως εργαλείο οικοδόμησης κυβερνητικών συνασπισμών, πολιτικής καριέρας και περιουσιών, παραμένει ισχυρό.
Και συνεχίζει να αναπαράγει ό,τι μας οδήγησε ένα βήμα από μια εθνική καταστροφή. Υποκρισία, και δήθεν πατριωτισμό. Ό,τι δηλαδή, ουδεμία σχέση έχει με το ήθος, την αλήθεια και την αξιοπρέπεια.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Τρία ερωτήματα για τον κ. Κατρούγκαλο…


θέτει ο Βασίλης Χιώτης…

Ο Βασίλης Χιώτης, διευθυντής του «vimaFM», με ανάρτησή του, πριν από λίγο, στην ιστοσελίδα του ΒΗΜΑτος, αναφέρει τα εξής: 

Παρά τις διευκρινίσεις που έδωσε για...
το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής» ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αυτά παραμένουν ανοιχτά και τον αφήνουν πολιτικά εκτεθειμένοΜε το πρώτο σοβαρό ζήτημα ηθικής τάξεως βρίσκεται αντιμέτωπη από χθες η κυβέρνηση Τσίπρα, καθώς οι δηλώσεις στις οποίες προχώρησε ο αναπληρωτής Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλος, προκάλεσαν περισσότερα ζητήματα, από αυτά που επιχείρησε να απαντήσει.

Η κυβέρνηση δηλώνει ικανοποιημένη από τις διευκρινίσεις του, αλλά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός απέφυγε να μιλήσει μαζί του και τον παρέπεμψε σε συνεργάτες του, αποκαλύπτει την αμηχανία στην οποία βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου, λόγω των εντυπώσεων που έχουν δημιουργηθεί από τις πράξεις και την δικηγορική δραστηριότητα του αναπληρωτή υπουργού.
Παρά τις διευκρινίσεις που έδωσε ο κ. Κατρούγκαλος μετά το ρεπορτάζ του «Βήματος της Κυριακής», τρία σοβαρά ζητήματα ηθικής τάξεως και ορθής πολιτικής συμπεριφοράς, παραμένουν ανοιχτά και αφήνουν πολιτικά εκτεθειμένο τον υπουργό.

1. Ο κ. Κατρούγκαλος υποστηρίζει ότι το έγγραφο που αποκάλυψε το «Βήμα της Κυριακής» και με το οποίο ο υπουργός κατοχυρώνει αμοιβή 12% εφόσον ο πελάτης του δικαιωθεί, δεν αφορά επαναπρόσληψή του στο δημόσιο, αλλά αποκατάσταση μισθολογικών του διαφορών με το δημόσιο. Με άλλα λόγια, ο υπουργός ομολογεί, ότι την ημέρα που ο πρωθυπουργός του ανέθετε υπουργικό χαρτοφυλάκιο, η συνεργάτης του στο δικηγορικό του γραφείο, κατέθετε προσφυγή κατά του δημοσίου και κατά του υπουργείου του επιδιώκοντας δικαίωση και αμοιβή! Για πρώτη φορά υπουργός ομολογεί ότι ενώ θα έπρεπε να υπερασπίζεται το δημόσιο, υπερασπίζεται όσους αντιδικούν με το δημόσιο.
2. Ο υπουργός ομολογεί ότι έχει υπογράψει ιδιωτικά συμφωνητικά τουλάχιστον με 20 σχολικούς φύλακες για να κάνει ότι είναι δυνατόν να επαναπροσληφθούν. Παραδέχεται ότι τα συμφωνητικά αυτά παραμένουν σε ισχύ, παρότι πλέον ο ίδιος είναι υπουργός. Απλώς αν οι υπάλληλοι αυτοί δικαιωθούν, η προβλεπόμενη από τα συμφωνητικά αυτά αμοιβή, δεν θα καταβληθεί στον ίδιο, αλλά στην συνεργάτη του!
3. Ο υπουργός δηλώνει ότι αν βρεθεί έστω κι ένα συμφωνητικό με την υπογραφή του κατατεθειμένο στον δικηγορικό σύλλογο, τότε θα παραιτηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, υπάρχουν κατατεθειμένα πολύ περισσότερα από ένα, από το δικηγορικό γραφείο του οποίου ήταν μέτοχος, όχι μόνο μέχρι την ημερομηνία υπουργοποίησής του, αλλά και μερικές εβδομάδες αργότερα.
Με λίγα λόγια, ο κ. Κατρούγκαλος με τις χθεσινές του δηλώσεις, έδωσε έμφαση στα τυπικά για να κρύψει την ουσία. Και η ουσία είναι, ότι από την πρώτη του εξαγγελία ως μέλους της κυβέρνησης για επαναπρόσληψη όσων είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα, ο ίδιος έχει κατοχυρώσει οικονομικά οφέλη, τα οποία θα μπορεί να εισπράξει ο ίδιος όταν πάψει να είναι μέλος της κυβέρνησης και αρθεί η αναστολή της δικηγορικής του ιδιότητας, ή οι συνεργάτες του εφόσον παραμείνει υπουργός.
Το πιο σοβαρό είναι ότι όλα αυτά, τα βρίσκει απολύτως φυσιολογικά ο πρωθυπουργός που στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο ζητούσε από τους υπουργούς του, άλλο ύφος εξουσίας και τους απειλούσε με μηδενική ανοχή σε φαινόμενα αλαζονείας και διαφθοράς. Αλλά και όλα τα μέλη της κυβέρνησης, που προφανώς θεώρησαν ότι θα ήταν καταστροφικό για την εικόνα της κυβέρνησης, να αποπεμφθεί ένας υπουργός για ζητήματα ηθικής τάξεως πριν συμπληρωθούν δύο μήνες από τότε που ανέλαβαν την εξουσία…
Η συνέχεια θα δοθεί την Δευτέρα που το Βήμα, θα ζητήσει από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, όλα τα εργολαβικά συμφωνητικά που έχουν κατατεθεί από το πρώην, ή το νυν γραφείο Κατρούγκαλου.

Ένα τέτοιο συμφωνητικό, με αριθμό 1185 και ημερομηνία κατάθεσης 27.1.2015, παραδέχεται ήδη και ο υπουργός ότι υπάρχει. Παρότι την ίδια ημέρα ο ίδιος μάθαινε από τον πρωθυπουργό ότι μπαίνει στην κυβέρνηση, το γραφείο του κατέθετε συμφωνητικά. Μπορεί εύκολα να φανταστεί κανείς, τι συνέβη την προηγούμενη…

Βασίλης Χιώτης

Read more...

Το πρόγραμμα Τσίπρα, στο Βερολίνο...


Το πρόγραμμα Τσίπρα στο Βερολίνο
Στις 17:00 (τοπική ώρα) θα γίνει δεκτός ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας,  από την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.
Στις 19:00 θα δοθεί...
κοινή συνέντευξη Τύπου, ενώ στις 20:00 θα ακολουθήσει δείπνο εργασίας...

Read more...

Νέα τροπή στο θέμα Κατρούγκαλου...


Νέα τροπή στο θέμα Κατρούγκαλου
Αποκαλύψεων συνέχεια...
Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση Κατρούγκαλου μετά την αποκάλυψη ότι το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανέλαβε υπόθεση προσφυγής κατά απόφασης της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το θέμα της διαθεσιμότητατς.

Σύμφωνα με ...
την απόφαση της Οικονομικής επιτροπής που ελήφθη στις 12 Φεβρουαρίου - όταν, δηλαδή, ο κ. Κατρούγκαλος είχε αναλάβει τα καθήκοντά του - ο δήμος Λαρισαίων ανέθεσε στο γραφείο «Κατρούγκαλος και Συνεργάτες» την άσκηση προσφυγής ενάντια στην απόφαση της τότε ΓΓ της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Γερακούδη, η οποία είχε ληφθεί στις 22 Οκτωβρίου του 2014, και με την οποία είχε κρίνει παράνομη την απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιου Λάρισας να μην αποστείλει στο υπουργείο Εσωτερικών τα στοιχεία που αφορούσαν τις μετατροπές των συμβάσεων των δημοτικών υπαλλήλων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή μίσθωσης έργου σε αορίστου χρόνου.



Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο ίδιος από τον Ιούνιο του 2014 έχει αναστείλει τη δικηγορική του δραστηριότητα και δεν ασχολείται με τις υποθέσεις επαναπρόσληψης υπαλλήλων, καθώς έφυγε και από τη δικηγορική εταιρεία με την οποία συνεργαζόταν. 


Η εφημερίδα Το Βήμα υποστηρίζει, αντίθετα, ότι ο κ. Κατρούγκαλος συνέχισε να υπογράφει ιδιωτικά συμφωνητικά μέχρι και τις 27 Ιανουαρίου του 2015 οπότε και ορκίστηκε αναπληρωτής υπουργός». Εκτός αυτού, στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι στο ζήτημα της αμοιβής, είχε φροντίσει «να διατηρήσει τα πλήρη δικαιώματα για τον εαυτό του, όπως προκύπτει από τα αντίστοιχα δικαιολογητικά».



Σύμφωνα με το larissanet.gr κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Λαρισαίων, κατά της συγκεκριμένης απόφασης είχαν ψηφίσει η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Ρένα Καραλαριώτου καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Θανάσης Μαμάκος, θέτοντας, ανάμεσα στα άλλα, και ζήτημα ηθικής τάξης, για το αν και κατά πόσο είναι ηθικό το γεγονός πως θα αναλάβει τον χειρισμό μιας τόσο λεπτής υπόθεσης, αφού αφορά νομική διαμάχη με το κράτος, το δικηγορικό γραφείο ενός υπουργού. Η πλειοψηφία των μελών της Οικονομικής Επιτροπής είχαν αντίθετη γνώμη και η υπόθεση ανατέθηκε στο εν λόγω γραφείο.

Διαβάστε εδώ όλο το έγγραφο

protothema.gr

Read more...

Παρέμβαση Mανώλη Γλέζου με νόημα...


m-glezos-anisuxw-gia-to-klima-exthrotitas-metaksu-elladas-kai-germanias... μια μέρα πριν από τη συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ, στο Βερολίνο...
Μια μέρα πριν από την επίσκεψη του Eλληνα πρωθυπουργού, Aλεξη Τσίπρα, στο Βερολίνο και την συνάντηση του με την Άνγκελα Μέρκελ, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος, με κείμενο παρέμβαση, επιχειρεί να...
αποφορτίσει το κλίμα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στις δύο χώρες, με αφορμή τις γερμανικές αποζημιώσεις.

«Μου προκαλεί ανησυχία το κλίμα διχόνοιας, μισαλλοδοξίας και εχθρότητας που επιχειρείται να δημιουργηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία και το οποίο, αν εδραιωθεί, απειλεί να οδηγήσει σε εθνικιστικές οξύτητες που σε καμιά περίπτωση δεν διευκολύνουν την επίλυση των προβλημάτων», γράφει το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς. Και προσθέτει: «Απευθύνω έκκληση τόσο προς τις δύο πλευρές όσο και προς τον Τύπο να αφήσουν τα εθνικιστικά παραληρήματα και να κυριαρχήσει η ψυχραιμία, η νηφαλιότητα, η λογική και το δίκαιο».


Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του Μανώλη Γλέζου (που ανέβασε στο kinisienergoipolites.blogspot) 

Μου προκαλεί ανησυχία το κλίμα διχόνοιας, μισαλλοδοξίας και εχθρότητας που επιχειρείται να δημιουργηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία και το οποίο, αν εδραιωθεί, απειλεί να οδηγήσει σε εθνικιστικές οξύτητες που σε καμιά περίπτωση δεν διευκολύνουν την επίλυση των προβλημάτων.

Απευθύνω έκκληση τόσο προς τις δύο πλευρές όσο και προς τον Τύπο να αφήσουν τα εθνικιστικά παραληρήματα και να κυριαρχήσει η ψυχραιμία, η νηφαλιότητα, η λογική και το δίκαιο.
Ωστόσο, υπάρχουν δύο εκκρεμή ζητήματα ανάμεσα στις δύο χώρες. Αυτά είναι:

(α) Οι Οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα για τις καταστροφές που προκάλεσε το Γ΄ Ράιχ στη χώρα και
(β) Τα χρέη που δημιούργησαν τα δάνεια για τη σωτηρία του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, με εμπνευστή και πρωτουργό εκτελεστή τη σημερινή ηγεσία της Γερμανίας.
Βεβαίως δεν θεωρούμε το σημερινό λαό της Γερμανίας υπεύθυνο για τα εγκλήματα του Γ΄ Ράιχ εναντίον του ελληνικού λαού ‒ και όχι μόνο. Επίσης, σε καμιά απολύτως περίπτωση δεν ταυτίζουμε τον Χίτλερ με τους σημερινούς ηγέτες της Γερμανίας, αλλά ούτε και συμψηφίζουμε το ένα θέμα με το άλλο.
Ζητώντας την εξόφληση των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, δεν το κάνουμε για να εκδικηθούμε κανέναν, αλλά για να αποκαταστήσουμε το Δίκαιο. Αξιώνουμε την άρση της αδικίας και την αποκατάσταση του Δικαίου. Ein Unrecht must gesühnt Werden.
Προσωπικά, ποτέ μου δεν έθιξα ούτε τη Μέρκελ ούτε τον Σόιμπλε. Στον Γερμανό υπουργό, όμως, όποτε ισχυρίζεται ότι το θέμα θεωρείται λήξαν, έλεγα και λέγω: «Πότε και πώς έληξε;» Και απάντηση μέχρι σήμερα δεν έχω πάρει.
Σταθερά επιδιώκω τη φιλία ανάμεσα στους δύο λαούς και επαναλαμβάνω όσα είπα πρόσφατα στη Γερμανική Σχολή στην Αθήνα: «Υποχρέωση των δύο Λαών είναι να αποτελέσουν τους παραστάτες για τη γέφυρα φιλίας ανάμεσα στους Λαούς της Ευρώπης». Στόχος μας αταλάντευτος πρέπει να είναι η συναδέλφωση των ευρωπαϊκών Λαών. Τότε μόνο η αποστροφή του Ομήρου για όποιον αγαπά τον πόλεμο θα αφορά κάθε πολίτη της Ευρώπης: «Αφρήτωρ, αθέμιστος, ανέστιος έστιν εκείνος, ός πολέμου έραται επιδημίου οκρυόεντος» (Ιλιάδα Ι 63-64).

Βρυξέλλες, 22 Μαρτίου 2015

Read more...

Ακυρώνονται με τροπολογία οι αυξήσεις στο ρεύμα...



Με τροπολογία – προσθήκη που έχει συντάξει το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και που πρόκειται να συμπεριληφθεί στο πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή, ακυρώνονται οι αυξήσεις του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), που...
επέβαλε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για το 2015 και επιβαρύνουν τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος σε νοικοκυριά, αγρότες και παραγωγικές επιχειρήσεις.


Με τον τρόπο αυτό υλοποιείται η δέσμευση του υπουργού ΠΑΠΕΝ Παναγιώτη Λαφαζάνη που δήλωσε από την πρώτη στιγμή πως εάν δεν ακυρώσει η ίδια η ΡΑΕ τις απαράδεκτες αυτές αυξήσεις θα τις ακυρώσει η Κυβέρνηση με δικές της παρεμβάσεις, καθώς η δύσκολη οικονομική συγκυρία επιβάλλει όχι μόνο να μην επιβάλλονται αυξήσεις, αλλά, αντίθετα, καθιστά αδήριτη ανάγκη να γίνουν μειώσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος και για την προστασία των νοικοκυριών, αλλά και ως εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Το κείμενο της τροπολογίας και η αιτιολογική της έκθεση:

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Άρθρο….

Στο τέλος της περίπτωσης γ της παραγράφου 2 του άρθρου 143 του Ν.4001/2011 «Για τη λειτουργία Ενεργειακών Αγορών Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου, για έρευνα, παραγωγή και δίκτυα μεταφοράς υδρογονανθράκων και άλλες ρυθμίσεις» (Α 179), προστίθεται εδάφιο ως εξής:

«Για το έτος 2015 οι μοναδιαίες χρεώσεις του Ειδικού Τέλους για τη μείωση εκπομπών αερίων ρύπων παραμένουν αμετάβλητες στο ύψος που έχουν καθοριστεί για το έτος 2014»




ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Με την προτεινόμενη ρύθμιση επιδιώκεται, λόγω των έκτακτων δυσμενών οικονομικών συνθηκών, η διατήρηση των μοναδιαίων χρεώσεων του ΕΤΜΕΑΡ στα επίπεδα που έχουν καθοριστεί για το έτος 2014. Η ρύθμιση κρίνεται αναγκαία προκειμένου να παρασχεθεί η δυνατότητα επανεκτίμησης και επαναπροσδιορισμού των εσόδων του Ειδικού Λογαριασμού του άρθρου 40 του ν. 2773/1999 για την εξυπηρέτηση των σκοπών που επιδιώκει, χωρίς την εν τω μεταξύ επιβάρυνση των καταναλωτών από τυχόν αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ.

Read more...

Ο Σακελλαρίδης για τον Κατρούγκαλο...

Σακελλαρίδης: Ο Κατρούγκαλος έδωσε αποστομωτικές απαντήσεις
...και την κόντρα με "Το ΒΗΜΑ"...
Με αφορμή το δημοσίευμα του "ΒΗΜΑτος" για τον Κατρούγκαλο - τον εμφανίζει  να λαμβάνει δικηγορική προμήθεια από δημοσίους υπαλλήλους για την επαναπρόσληψή τους- και την κόντρα που έχει ξεσπάσει, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μιλώντας στον REAL FM, ανέφερε, πως...
«ο κ. Κατρούγκαλος έδωσε αποστομωτικές απαντήσεις».
Και πρόσθεσε, πως, όχι μόνο δεν προσπάθησε να κρυφτεί, να κλείσει το θέμα, αλλά ο ίδιος έδωσε τις απαντήσεις σε δημόσια θέα.

Ακούστε το ηχητικό, ΕΔΩ...

Read more...

Διαφωνίες για τα διαδικαστικά στο ΠΑΣΟΚ...



Η πορεία, οι διαδικασίες προς το συνέδριο και τον χαρακτήρα του, δηλαδή αν θα είναι αμιγώς πολιτικό ή εάν θα εκλέξει και όργανα, το πώς θα συγκροτηθεί το μητρώο μελών, αλλά και οι προοπτικές της παράταξης, αποτέλεσαν το βασικό αντικείμενο, αλλά και σημείο διαφοροποιήσεων, στις...
εργασίες της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής για το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Με βάση τις τοποθετήσεις υπήρξαν πολλά στελέχη που συμφώνησαν με την εισήγηση του κ. Βενιζέλου για τις διαδικασίες γύρω από το συνέδριο, και αρκετά στελέχη που διαφώνησαν.

Οι εργασίες της ΕΟΕΣ που διήρκησαν περίπου εννέα ώρες ολοκληρώθηκαν με τις τοποθετήσεις δεκάδων στελεχών. Κατά τη συνεδρίαση αλλά και μετά το πέρας των ομιλιών, τέθηκε από ορισμένα στελέχη θέμα λήψης αποφάσεων για τα θέματα των σημερινών εργασιών. Σύμφωνα με πηγές της Χαρ. Τρικούπη δεν ετίθετο θέμα ψηφοφορίας διότι η σημερινή συνεδρίαση δεν ήταν συνεδρίαση οργάνου που λαμβάνει αποφάσεις και ακόμα κι αν ήταν όργανο δεν υπήρχε απαρτία. Οι αποφάσεις για τον τρόπο διεξαγωγής του συνεδρίου και όλη τη διαδικασία έχουν ληφθεί, σύμφωνα με τη Χαρ. Τρικούπη, στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Το μόνο νέο στοιχείο ήταν ο προσδιορισμός της ημερομηνίας εκλογής του νέου προέδρου, για την οποία εισηγήθηκε την 7η Ιουνίου, πρόταση επί της οποίας δεν διατυπώθηκε καμία διαφωνία. Πάντως μετά το τέλος της συνεδρίασης υπήρξε μια σύγχυση για το εάν ελήφθησαν αποφάσεις σήμερα ή όχι, η οποία διαλύθηκε με διευκρινίσεις που εδόθησαν τόσο από την πλευρά της Χαρ. Τρικούπη όσο και από την πλευρά εκείνων που εξέφρασαν διαφωνίες, με τις δύο πλευρές να συγκλίνουν στο ότι δεν ελήφθη καμία απόφαση.

Στη συνεδρίαση διάρκειας περίπου εννέα ωρών, κατά την τοποθέτηση του ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος προανήγγειλε ότι θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος, είπε ότι «χρειαζόμαστε ένα νέο κόμμα, μια νέα σχέση, μια νέα εμπιστοσύνη» και πως το συνέδριο μπορεί να αποτελέσει μία τομή. Την πρόθεσή του να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος εξέφρασε και ο Θανάσης Χειμωνάς κατά την τοποθέτησή του.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης υποστήριξε ότι από το συνέδριο θα πρέπει να βγει μια απόφαση για τα επόμενα βήματα που θα καταλήγουν σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για ένα ιδρυτικό συνέδριο για μια νέα ευρύτερη παράταξη, ενώ σημείωσε ότι πρέπει να υπάρχει ομοφωνία στις διαδικασίες και στα μητρώα.

Υπέρ συνεδρίου που θα έχει αποφασιστικό χαρακτήρα για όλα τα ζητήματα που αφορούν στην παράταξη τάχθηκαν, μεταξύ άλλων, και οι Νάσος Αλευράς, Γιώργος Φλωρίδης, Λεωνίδας Γρηγοράκος, Βασίλης Κεγκέρογλου, Νίκος Σαλαγιάννης. Υπέρ της μετεξέλιξης του κόμματος τάχθηκαν, μεταξύ άλλων, και οι Νίκος Μπίστης, Γιάννης Μανιάτης, Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Ο Ανδ. Λοβέρδος τόνισε ότι τα διαδικαστικά θέματα πρέπει να λύνονται με βάση την ομοφωνία και με προσυνεννόησεις, άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και είπε «να προχωρήσουμε ως κόμμα σοσιαλδημοκρατικό, ριζοσπαστικό, λαϊκό, ευρωπαϊκό, πατριωτικό, πολυτασικό» και «απογαλακτιζόμενοι από τη συνεργασία με τη ΝΔ, που ήταν εθνική ανάγκη, αλλά και αποκλείοντας τη συριζοποίησή μας».

Η Φώφη Γεννηματά εξέφρασε «βαθιά πολιτική και όχι διαδικαστική διαφωνία», ζητώντας αμιγώς πολιτικό συνέδριο, τασσόμενη κατά της εκλογής οργάνων από το συνέδριο και της πολιτικής δέσμευσης της νέας ηγεσίας. Υποστήριξε ότι «είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται να ολοκληρωθεί μια διαδικασία διαδοχής χωρίς τήρηση του καταστατικού και διαδικαστική συμφωνία»", γιατί συγκρούεται η λογική μιας «ανασύνθεσης και επανένωσης του χώρου» με μια λογική «που θέλει ένα μικρό και ελεγχόμενο κόμμα». Μεταξύ εκείνων που διαφώνησαν σε υψηλούς τόνους με την εισήγηση για το συνέδριο, η Τόνια Αντωνίου ζήτησε σεβασμό του καταστατικού ή ομόφωνη απόφαση, σχολιάζοντας πως «ή θα λειτουργήσουμε από την αρχή και θα φτιάξουμε το σπίτι μας ή θα φύγουμε και οι ίδιοι». 

Παρομοίως, ο Γραμματέας της Νεολαίας, Παύλος Χρηστίδης, είπε ότι ο μόνος δρόμος είναι σύμφωνα με το καταστατικό και πως αν δεν γίνει έτσι ή με ομόφωνη απόφαση, μπαίνει ταφόπλακα στο ΠΑΣΟΚ. Στο ίδιο πνεύμα, ο Κώστας Πανταζής μίλησε για «ομιχλώδη» διαδικασία, για «δυναμίτη στα θεμέλια της οποίας διαδικασίας ανασυγκρότησης της παράταξης» και ότι είναι η πρώτη φορά που διαδικασία διαδοχής γίνεται με διαδικαστική διαφωνία και «καταστατική υπέρβαση».

Εκτενή κριτική στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ άσκησε ο Γραμματέας της ΚΠΕ και ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης. Τόνισε ότι «οφείλουμε να σταθούμε όρθιοι και αυτό θα εξυπηρετήσει ο δρόμος προς το Συνέδριο και η εκλογή του νέου προέδρου» και μίλησε για «συνέδριο για την επαναθεμελίωση των ιδεών, των θέσεων και της θεσμικής λειτουργίας της Παράταξης».

Η εισήγηση του Ευ. Βενιζέλου για το Συνέδριο

Στην εισήγησή του ο κ. Βενιζέλος πρότεινε:

- Το Συνέδριο είναι έκτακτο Συνέδριο, αλλά ως προς το περιεχόμενό του προφανώς είναι ένα Συνέδριο πολιτικό, προγραμματικό και αξιακό.

- Δεν πρόκειται για μια εκδήλωση προετοιμασίας της εκλογής του νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Οι εταίροι μας της Ελιάς είναι ευπρόσδεκτοι στο Συνέδριο, θέλουμε να συμβάλλουν, να μετάσχουν ισότιμα και θα αξιολογήσουν μετά το αποτέλεσμα.

- Πρέπει να γίνει ένα πραγματικό Μητρώο, με ανανέωση και επανεγγραφή των παλαιών μελών που είναι ΠΑΣΟΚ και θέλουν να είναι ΠΑΣΟΚ και πρόσκληση σε όλους χωρίς αποκλεισμούς, πλην ελαχίστων περιπτώσεων.

- Το Μητρώο για πρώτη φορά θα είναι ηλεκτρονικό, απλό, αδιάβλητο και την ευθύνη κατάρτισής του θα αναλάβει η ΕΚΑΠ.

- Θα γίνουν από σήμερα έως το Συνέδριο δύο Ολομέλειες τουλάχιστον σε κάθε Οργάνωση. Θα επιδιώξουμε μία πριν το Πάσχα και μία μετά.

- Το νέο Μητρώο θα ολοκληρωθεί στις 4 Μαΐου. Η εκλογή συνέδρων θα γίνει την Κυριακή 10 Μαΐου και ο αριθμός των συνέδρων θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των μελών που θα ψηφίσουν, με στόχο να είναι περίπου 2.000, πέραν των ex officio μελών, που είναι τα μέλη της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου.

- Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στις 15, 16 και 17 Μαΐου και στο Συνέδριο να υποβληθούν, εντός αυτού, οι υποψηφιότητες για την εκλογή του νέου Προέδρου, υπογεγραμμένες από το 10% των συνέδρων και να εγκριθούν οι υποψηφιότητες από το Συνέδριο και όχι από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή.

- Το Μητρώο θα ξανανοίξει, ώστε να προκληθεί ένα νέο κύμα εγγραφών και το Μητρώο θα κλείσει οριστικά την Τρίτη 2 Ιουνίου και η άμεση διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ να διεξαχθεί την Κυριακή 7 Ιουνίου.

Read more...

Κύπρος: 550 εκατ. ευρώ το χρόνο ...


Κύπρος: 550 εκατ. ευρώ το χρόνο από την εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη»
...από την εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη»...
Στο 510 εκατ. ευρώ ετησίως ανέρχονται τα έσοδα της Κύπρου από την εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ.

Αυτές είναι οι προβλέψεις της...
εταιρείας Delek που τις κατέθεσε στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ, χωρίς ωστόσο να αφαιρούνται τα έξοδα.

Σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης, που παρουσιάζει η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος»,τα ποσοστά της Κύπρου -που θα καθορίζονται σε ημερήσια βάση- ξεκινούν από 60% σε παραγωγή 150.000 εκατ. κυβικών ποδών ημερησίως και φτάνουν κλιμακωτά σε 83% σε παραγωγή 1,4 δισ. κυβικών ποδών ημερησίως, με τα έσοδα να αποδίδονται μετά από σταδιακή κατανομή των (εγκεκριμένων) δαπανών που έγιναν για μέχρι τότε έρευνα και ανάπτυξη του κοιτάσματος. 

Μάλιστα, παρέχονται οκτώ πίνακες με υπολογισμούς με βάση διαφορετικές εκδοχές ημερήσιας παραγωγής, με τα δικαιώματα της κάθε πλευράς. Με βάση την αναφορά σε παραγωγή 800 εκατ. κ. π ημερήσια, το ποσοστό που ανήκει στην Κύπρο υπολογίζεται σε σχεδόν 70%.

Η εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη» θα ξεκινήσει με πλωτή μονάδα άντλησης και αποθήκευσης φυσικού αερίου, που είτε θα ενοικιαστεί μακροχρόνια ή θα αποκτηθεί ως ιδιόκτητη, με την πρώτη ροή αερίου να υπολογίζεται περίπου το 2020, με ημερήσια παραγωγή της τάξης των 800 εκατ. κυβικών ποδών. 

Το μερίδιο της Κυπριακής Δημοκρατίας​, με βάση το συμβόλαιο ανάθεσης, θα κυμαίνεται από 60% μέχρι και 83% των εσόδων - όσο περισσότερα θα είναι τα ημερήσια έσοδα, τόσο θα αυξάνεται το ποσοστό της Λευκωσίας. 

Ακόμα, Noble Energy και Delek έχουν προγραμματίσει ότι θα γίνουν συμπληρωματικές έρευνες και αναλύσεις γεωλογικών δεδομένων στο τμήμα του οικοπέδου «12» που παραμένει υπό την ευθύνη τους, ώστε μέχρι το καλοκαίρι να αποφασίσουν και αν θα προχωρήσουν σε γεώτρηση εκτός του κοιτάσματος «Αφροδίτη», με στόχο κοίτασμα πετρελαίου. 

Read more...