Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Χωρίς Ηλεκτρικό την Τετάρτη 12:00 - 14:00...


 
Χωρίς ηλεκτρικό σιδηρόδρομο (ΗΣΑΠ) θα μείνει το μεσημέρι της Τετάρτης το επιβατικό κοινό της πρωτεύουσας λόγω...
στάσης εργασίας που προκήρυξαν οι εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ.

Οι συρμοί στη γραμμή 1 της ΣΤΑΣΥ δεν θα εκτελούν δρομολόγια από τις 12:00 έως τις 16:00 προκειμένου οι εργαζόμενοι πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση.

Εν τω μεταξύ παράταση ισχύος στα εισιτήρια παλαιών τιμών έδωσε ο ΟΑΣΑ έως την 30η Ιουνίου 2016...

Read more...

Ο αμερικανικός αετός του Φαήλου


Με λογότυπο που φέρνει σε αμερικανικές εκλογές, δηλαδή έναν αετό σε μπλε και κόκκινο χρώμα που κοιτά προς τα... Αριστερά, ο Φαήλος Κρανιδιώτης παρουσίασε τη διακήρυξη του νέου κόμματος, με τον τίτλο Νέα Δεξιά.
neadexia
Ο Κρανιδιώτης, που διεγράφη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη έπειτα από ανάρτησή του στο διαδίκτυο ότι θα υπάρξει νέο «Γουδή» για την κυβέρνηση Τσίπρα και το ζήτημα των Σκοπίων, δείχνει πολύ καθαρά ότι στο στόχαστρό του μπαίνουν όχι μόνον οι εκτός ΝΔ ψηφοφόροι των ΑΝΕΛ και της Χρ. Αυγής αλλά και τα πιο λαϊκά στρώματα της κεντροδεξιάς.
Στην ιδρυτική διακήρυξη αναφέρεται:
«Έθνος και Ελευθερία. Το πρώτο είναι το πρόσωπο μας στον κόσμο και στην Ιστορία. Η δεύτερη είναι το διαρκές ζητούμενο των αγώνων του λαού μας. Σήμερα κινδυνεύουν θανάσιμα και τα δύο. Μόνον η ισχύς μπορεί να τα διασφαλίσει. Ισχυρή εθνική οικονομία, ισχυρή εθνική άμυνα, ισχυρή ελληνική παιδεία και εθνική ταυτότητα, ισχυροί δημοκρατικοί θεσμοί που να υπηρετούν την εθνική και κοινωνική ενότητα, τα καθήκοντα της Ελληνικής Δημοκρατίας έναντι του όλου Ελληνισμού, εδώ αλλά και στην Ιστορική Περιφέρεια και στην Διασπορά. Σκοπός μας η ισχυρή και ανεξάρτητη Ελλάδα. Νόμος, Τάξη, Ελευθερία. Ασφαλή σύνορα, ασφαλή σπίτια, ασφαλείς δημόσιοι χώροι. Αυτή είναι η πρώτη υποχρέωση της δημοκρατικής πολιτείας και το πρώτο δικαίωμα των πολιτών, η βασική προϋπόθεση για κάθε είδους δημιουργία σε όλη την κοινωνική και οικονομική ζωή. Γιατί χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχει ελευθερία.
«Γιατί ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ; Γιατί η σημερινή παρακμή, κατάληξη δεκαετιών αποσύνθεσης, απαιτεί πραγματικά νέες δυνάμεις με ρωμαλέο φρόνημα. Ένα κίνημα κανονικών ανθρώπων, που να έχουν δουλέψει, να έχουν φυλάξει την Πατρίδα με τα όπλα κατά την συνταγματική επιταγή, να έχουν τις αγωνίες του μέσου Έλληνα πολίτη για την οικογένειά του και όχι τον ιδρυματισμό και την αλαζονεία των φοβικών «πορφυρογέννητων» της γερασμένης και μεσαιοχωρίτικης πολιτικής φεουδαρχίας. Ένα κίνημα των φυσικών ιδιοκτητών του τόπου και του κράτους.
»ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ, γιατί πρέπει να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους, αντιμαχόμενοι με όλα τα δημοκρατικά μέσα την παρακμιακή ιδεολογική επικυριαρχία της Αριστεράς, την πολιτική «ορθότητα» και την κατασυκοφάντηση των εθνικών ιδεών και του πατριωτισμού, προαπαιτούμενα της Δημοκρατίας. Γιατί δεν χαρίζουμε σε κανέναν ολοκληρωτικό ούτε την κοινωνική δικαιοσύνη, ούτε τον πατριωτισμό.
»ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ, για να διαφυλάξουμε τα σύνορα, την ασφάλεια της Πατρίδας και την κοινωνική συνοχή από την λαθρομετανάστευση.
»ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ, για να ξαναγίνει η Παιδεία ελληνική, για την επαναφορά της στο συνταγματικό της καθήκον, την εθνική, ηθική και θρησκευτική διαπαιδαγώγηση της νεολαίας.
»ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ, γιατί αναπόσπαστο συστατικό της ταυτότητας μας είναι η Ορθοδοξία και ο ανθρωποκεντρισμός του Ελληνικού Τρόπου και οφείλουμε να την υπερασπιστούμε μαζί με την δημοκρατική νομιμότητα, 'όπως το τείχος της πόλης στην πολιορκία'.
»ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ, γιατί πρέπει να προστατεύσουμε την ατομική ιδιοκτησία των Ελλήνων από την λεηλασία της φορολογίας.
»ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ, γιατί ο παλαιολιθικός κρατισμός είναι εχθρός της ευημερίας και της ελευθερίας μας αλλά και γιατί η ελευθερία δεν εξαντλείται στο επιχειρείν.
»ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ, γιατί μόνο η ελεύθερη οικονομία, με εποπτικό ρόλο του κράτους και έλεγχο των κοινωνικών αγαθών, με εθνική παραγωγή, τεχνολογική καινοτομία και επαναπατρισμό του νέου ανθρώπινου δυναμικού από το εξωτερικό, μπορεί να φέρει πραγματική ανάπτυξη, ευημερία και κοινωνικούς πόρους για να διασφαλίσουμε ίσες ευκαιρίες και πρόοδο των καλύτερων με βάση την αριστεία. Η Πατρίδα δεν είναι πολυκατοικία για να θέλει απλά διαχειριστή, ούτε ανώνυμη εταιρία για να μιλάμε γι’ αυτήν σαν μέλη διοικητικού συμβουλίου, άχρωμα και φοβικά. Είναι πρωτίστως οι Έλληνες και οι Ελληνίδες που έχουν βαθιές ρίζες, μακραίωνη ταυτότητα, χιλιάδες ήρωες και σύμβολα και γη ποτισμένη με αίμα και ιδρώτα.
»ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ, γιατί εχθρός της ελευθερίας μας είναι και η υπογεννητικότητα, γιατί εκτός από τις ποικιλόχρωμες μειοψηφίες υπάρχει κι η συντριπτική πλειοψηφία, η ελληνική οικογένεια, γονείς που αγωνίζονται να αναθρέψουν τα παιδιά τους, στους οποίους δεν μπορούν να επιβληθούν οι ιδεοληψίες της μιας ή της άλλης μικρoομάδας. Γιατί η μητρότητα, η προστασία της Ελληνίδας Μάνας, είναι θεμέλιο του Έθνους και όρος επιβίωσης του.
»ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ, για να προσερχόμαστε στην Ευρώπη των Εθνών ως ισότιμοι εταίροι, ως διεκδικητές και όχι ως ιθαγενείς επαίτες.
»ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ, για να ενώσουμε κι οργανώσουμε τον Ελληνισμό της οικουμένης δίνοντάς του ηγεσία, ενότητα στόχων, εθνική στρατηγική.
»Ιδρύουμε την ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ, διότι κανείς δεν θα κάνει για μας αυτό που είναι δικό μας καθήκον για όσους πέρασαν και για όσους θα έρθουν.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Δημοσίευμα της WSJ Πρόταση ΔΝΤ για χρέος: Περίοδος χάριτος έως 2040 και επιμήκυνση έως 2080


Πρόταση ΔΝΤ για χρέος: Περίοδος χάριτος έως 2040 και επιμήκυνση έως 2080
  (Φωτογραφία:  Intime )

Ουάσινγκτον
Περίοδο χάριτος έως το 2040 και επιμήκυνση αποπληρωμής έως το 2080 προτείνει μεταξύ άλλων για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους το ΔΝΤ, σύμφωνα με πηγές της Wall Street Journal. Κατά τις πληροφορίες, η πρόταση κατατέθηκε στους εταίρους της Ευρωζώνης στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Σύμφωνα με αξιωματούχους που συμμετέχουν στις συζητήσεις για το χρέος της Ελλάδας, τους οποίους επικαλείται η WSJ, το ΔΝΤ επιθυμεί οι λήξεις των ομολόγων να επεκταθούν έως το 2080.

Επιπλέον, το Ταμείο εισηγείται τα επιτόκια για τα δάνεια της Ευρωζώνης να είναι σταθερά για τα επόμενα 30 έως 40 χρόνια στο 1,5%, με όλες τις αποπληρωμές τόκων να αναβάλλονται έως την ωρίμανση των δανείων.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η πρόταση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος, που παρουσιάστηκε στις κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, έχει ως στόχο να κρατήσει τις ετήσιες ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους κάτω από το 15% του ΑΕΠ.

Η πρόταση του Ταμείου είναι πιο προωθημένη σε σχέση με τον οδικό χάρτη που σχεδιάζει για το ελληνικό χρέος η Ευρωζώνη.

Ωστόσο, θεωρείται δύσκολο η Γερμανία και άλλες χώρες που συντάσσονται με το Βερολίνο να είναι πρόθυμες για τέτοιες παραχωρήσεις. Την ίδια ώρα, πάντως, η Γερμανία επιθυμεί να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα το Ταμείο, άρα θα πρέπει να προετοιμαστεί για κάποιου είδους συμβιβασμό.

Οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος συνεχίζονται, με επόμενο κύριο σταθμό το Eurogroup της 24ης Μαΐου, όπου αναμένεται να αρχίσει να ξεκαθαρίζει η εικόνα.

Η.Κ.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Επιτέλους τελικός: Ολυμπιακός VS ΑΕΚ



Επιτέλους τελικός: Ολυμπιακός VS ΑΕΚ
  (Φωτογραφία:  Intime )Aθήνα
Ο πολυαναμενόμενος τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας θα διεξαχθεί σήμερα, Τρίτη, στο άδειο βέβαια ΟΑΚΑ, ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ (20:30, ΟΤΕSport1).

Ενας τελικός που για να οριστεί χρειάστηκε να περάσει από... σαράντα κύματα, ωστόσο η ώρα του έφτασε και πλέον το βλέμμα στρέφεται στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι και όχι σε όσα προηγήθηκαν. Ο πρωταθλητής Ολυμπιακός επιθυμεί φυσικά το νταμπλ, ενώ η ΑΕΚ «διψάει» για τίτλο.

Στον 74ο τελικό θα αναμετρηθούν δύο παραδοσιακές δυνάμεις της διοργάνωσης, ο πολυνίκης του θεσμού Ολυμπιακός με τα 27 τρόπαια, που μετέχει σε τελικό για 40η φορά στην ιστορία, και η ΑΕΚ, που κατέκτησε το πρώτο τρόπαιο, έχει φτάσει τα 14 και μετέχει σε τελικό για 22η φορά.

Οι «ερυθρόλευκοι» ύστερα από μεγάλο χρονικό διάστημα απραξείας θα προσπαθήσουν να μπουν ξανά σε αγωνιστική διάθεση, κάτι το οποίο πάλεψε άλλωστε και ο Μάρκο Σίλβα.

Ο Πορτογάλος τεχνικός δεν αντιμετωπίζει προβλήματα απουσιών, εκτός από αυτή του Ομάρ.

Από την άλλη πλευρά η ΑΕΚ, με τον Στέλιο Μανωλά στον πάγκο της θα προσπαθήσει να συνδυάσει την επιστροφή της στη Σούπερ Λιγκ με ένα τρόπαιο.

Ο Ελληνας τεχνικός σκέφτεται να ξεκινήσει με τους: Μπαρόχα στο τέρμα και τους Γκάλο, Κολβέτσιο, Άρθο και Ντίντακ στην άμυνα. Γιόχανσον και Σιμόες θα είναι τα δύο κεντρικά χαφ, ο Μάνταλος οργανωτής και οι Βάργκας - Αραβίδης θα είναι δεξιά και αριστερά του Τζιμπούρ.

Υπενθυμίζεται ότι δικαίωμα να παρακολουθήσουν το ματς έχουν μόλις 310 άτομα.

Η Προιστορία
Ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ έχουν κοντραριστεί άλλες έξι φορές σε τελικό του Κυπέλλου και έχουν απόλυτα μοιρασμένες τις επιτυχίες κατάκτησης του τροπαίου (3-3), τις νίκες (2-2), αλλά και τα μεταξύ τους τέρματα (12-12).
Από μια φορά οι δύο ομάδες, στους μεταξύ τους τελικούς, κατέκτησαν το τρόπαιο χωρίς να νικήσουν. Η ΑΕΚ το 1966 άνευ αγώνος, καθώς ο Ολυμπιακός δεν κατέβηκε να αγωνιστεί, και ο Ολυμπιακός το 2009, στη διαδικασία των πέναλτι, καθώς ο αγώνας έληξε 4-4.
Οι τελικοί με τους δύο φετινούς φιναλίστ:
1952-53: OΛYMΠIAKOΣ-AEK 3-2
1955-56: AEK-OΛYMΠIAKOΣ 2-1
1965-66: AEK-OΛYMΠIAKOΣ 2-0 (χωρίς αγώνα)
2001-02: AEK-OΛYMΠIAKOΣ 2-1
2005-06: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΑΕΚ 3-0
2008-09: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΑΕΚ 4-4 (15-14 στα πέναλτι)
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Συνελήφθη για απάτη ο Α. Μαρτίνης...


martinis
...πρώην πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού...

crimenet.gr

Της Έρρικας Βαλλιάνου

Με ένταλμα της ανακρίτριας διαφθοράς συνελήφθησαν ο Ανδρέας Μαρτίνης και η σύζυγός του.

Σύμφωνα με τη δικογραφία...
που χειρίζεται ο ανακριτής διαφθοράς Νίκος Τσιρώνης, το ζεύγος Μαρτίνη φέρεται να εισέπραξε μίζα από γερμανική εταιρία πού έκανε προμήθειες το νοσοκομείο, υψους 3,2 εκατομμ.μάρκων

Μέρος του ποσού αυτού φέρεται να δαπανήθηκε για την αγορά διπλανού στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» κτιρίου, οπου στεγάζεται με ενοίκιο το Mega.

Oι κατηγορίες είναι απάτη σε βαθμό κακουργήματος και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

Read more...

Αυτός είναι ο «λογαριασμός» για τα τέλη ταξινόμησης...




Αν η σύγκριση γίνει με τα ισχύοντα τέλη ταξινόμησης σε περιβάλλον -έστω και ψαλιδισμένης- απόσυρσης όλοι όσοι θα αγοράσουν αυτοκίνητο από την 1η Ιουνίου, θα έρθουν αντιμέτωποι...
με αυξημένα τέλη ταξινόμησης.

Αν η σύγκριση γίνει με τα επίπεδα των τελών ταξινόμησης τα οποία θα επανέρχονταν στην αγορά από την 1η Ιουνίου, χωρίς να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού τους μετά το τελος της απόσυρσης, τότε το σχέδιο της κυβέρνησης φέρνει σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς ελαφρύνσεις για Ι.Χ σχετικά φθηνά (με λιανική τιμή έως 14.000 ευρώ) και περιορισμένες εκπομπές ρύπων, μικρές επιβαρύνσεις στη ζώνη τιμών 14.000-20.000 ευρώ και μεγάλες αυξήσεις των τελών ταξινόμησης που φτάνουν έως και σε διπλασιασμό της επιβάρυνσης για όσους θα αγοράσουν Ι.Χ με λιανική τιμή πάνω από 25.000-30.000 ευρώ.

Οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των τελών ταξινόμησης περιλαμβάνονται στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο με τα μέτρα αύξησης των εσόδων από έμμεσους φόρους κατά 1,8 δισ. ευρώ έως το 2018.

Στο σκέλος των τελών ταξινόμησης καινούργιων αυτοκινήτων, οι νέες διατάξεις σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες προβλέπουν αντικατάσταση του σημερινού μοντέλου υπολογισμού των τελών ταξινόμησης για τα καινούργια Ι.Χ με βάση τη φορολογητέα αξία (τιμή χονδρικής συν έξοδα ασφάλισης και μεταφοράς) σε συνάρτηση με τον κυλινδρισμό του κινητήρα.

Το νέο μοντέλο υπολογισμού των τελών ταξινόμησης καθιερώνει διαμόρφωση της φορολογικής επιβάρυνσης στη βάση των λιανικών τιμών προ φόρων σε συνάρτηση με τις εκπομπές ρύπων.

Με βάση τις προωθούμενες διατάξεις τα τέλη ταξινόμησης από την 1η Ιουνίου 2016, θα προσδιορίζονται με βάση συντελεστές:

* 4% επί της λιανικής τιμής προ φόρων για Ι.Χ αξίας έως 14.000 ευρώ

* 8% για Ι.Χ με λιανική τιμή προ φόρων μεταξύ 14.001 και 17.000 ευρώ

* 16% επί της λιανικής τιμής για αυτοκίνητα με τιμή από 17.001 έως και 20.000 ευρώ

* 24% της λιανικής τιμής για αυτοκίνητα αξίας από 20.001 έως και 25.000 ευρώ και

* 32% για αυτοκίνητα των οποίων η λιανική τιμή προ φόρων υπερβαίνει τα 25.000 ευρώ.

Στη συνέχεια, μπαίνει στην εξίσωση και η παράμετρος των ρύπων.

Για εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως 100 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο προβλέπεται έκπτωση στα τέλη ταξινόμησης 5% ενώ για τη ζώνη ρύπων από 101 έως και 120 γραμμάρια, δεν προβλέπεται καμία μεταβολή.

Στη συνέχεια αρχίζουν οι επιβαρύνσεις. Προβλέπεται επιβάρυνση των τελών ταξινόμησης σε ποσοστό:

* 10% για εκπομπές ρύπων από 121 έως και 140 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο

* 20% για εκπομπές ρύπων από 141 έως και 160 γραμμάρια

* 30% στη ζώνη των 161-180 γραμμαρίων ανά χιλιόμετρο

* 40% για εκπομπές ρύπων από 181έως και 200 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο και

* 60% για εκπομπές ρύπων από 201 έως και 250 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο.

Για την κατηγορία των Ι.Χ τα οποία εκπέμπουν περισσότερα από 251 γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο -τα οποία πρακτικά δεν πωλούνται στην Ελλάδα σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς- προβλέπεται προσαύξηση των αρχικών τελών ταξινόμησης κατά 200%.

Το αποτέλεσμα

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, στο βαθμό όπου δεν υπάρξουν αλλαγές στους συντελεστές και ψηφιστούν και ισχύσουν όπως περιγράφονται παραπάνω το πρακτικό αποτέλεσμα θα είναι:

1. Για Ι.Χ 1.400 κυβικών, με κινητήρα βενζίνης, τελική τιμή 13.000 ευρώ και ρύπους 120 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο τα μηδενικά σήμερα τέλη ταξινόμησης λόγω απόσυρσης θα διαμορφωθούν σε 450 ευρώ. Εάν όμως απλώς επανερχόταν το παλαιό σύστημα από την 1η Ιουνίου, θα ήταν 900 ευρώ. Εξαρτάται ποια όψη επιλέγει να δει ο καθένας. Από τη μία πλευρά προκύπτει ελάφρυνση 450 ευρώ, από την άλλη επιβάρυνση 450 ευρώ.

2. Για Ι.Χ 1.600 κυβικών, diesel, με τελική τιμή 16.000 ευρώ και εκπομπές ρύπων 98 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο, σήμερα με κίνητρο απόσυρσης τα τέλη ταξινόμησης είναι 200 ευρώ. Με το παλαιό σύστημα χωρίς απόσυρση θα ήταν 1.600 ευρώ αλλά με το νέο η επιβάρυνση περιορίζεται σε 475 ευρώ.


3. Για τα ακριβά και ρυπογόνα αυτοκίνητα δεν υπάρχει συζήτηση. Προκύπτουν σε κάθε περίπτωση επιβαρύνσεις. Για Ι.Χ 1.600 κυβικών με τελική τιμή 30.000 ευρώ και ρύπους 140 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο, με το ισχύον σύστημα επιβαρύνεται με τέλη ταξινόμησης 3.500 ευρώ. Με το νέο σύστημα τα τέλη ταξινόμησης κάνουν άλμα στα 7.000 ευρώ!


euro2day.gr

Read more...

Σταθάκης: Ο TAP καθιστά τη Βόρεια Ελλάδα ενεργειακό κέντρο...


Σταθάκης: Ο TAP καθιστά τη Βόρεια Ελλάδα ενεργειακό κέντρο

Ενεργειακό κέντρο καθίσταται η βόρεια Ελλάδα με τον αγωγό TAP, τονίζει ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης.

Όπως σημειώνει...
ο κ. Σταθάκης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά την τριετία κατασκευής του έργου στην Ελλάδα, θα δημιουργηθούν 8.000 θέσεις εργασίας, ενώ θα υπάρξουν και αρκετές μόνιμες θέσεις μετά την ολοκλήρωση του έργου. 

Για τον ρωσικό αγωγό, ο κ. Σταθάκης σημειώνει ότι έχει ξεκινήσει το πρωτόκολλο συνεργασίας αλλά είναι αρκετά νωρίς για οριστική απόφαση. 

Τέλος, αναφερόμενος στο κλείσιμο της αξιολόγησης, ο κ. Σταθάκης επισημαίνει ότι οι σχετικές προσδοκίες έχουν προεγγραφεί «και αυτό φαίνεται και από την αντίδραση των αγορών και των επενδυτών».

Read more...

«Ψυχρολουσία» στο ΠΑΣΟΚ...


pitela
...χαμόγελα στο Μαξίμου...

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Τζιάνι Πιτέλα, δεν έχει κρύψει την υποστήριξή του προς την κυβέρνηση, αλλά και την άποψή του...
ότι οι Σοσιαλδημοκράτες δεν μπορεί παρά να συνεργάζονται με την Αριστερά. 

Ως εκ τούτου, μπορεί να έμεινε σχεδόν… κρυφό, αλλά τα ίδια είπε ο Πιτέλα και στην μαγνητοσκοπημένη δήλωση-χαιρετισμό για την πανελλαδική συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης! Ο Πιτέλα, ούτε λίγο ούτε πολύ, απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, τους κάλεσε να… συνεργαστούν με την Αριστερά, ενώ απέφυγε να αναφερθεί στην λέξη «Κεντροαριστερά», «παγώνοντας» το ΠΑΣΟΚ και δίνοντας… χαμόγελα στο Μαξίμου. «Μπροστά σε αυτές τις προκλήσεις και κάτω από αυτές τις πιέσεις η ευρωπαϊκή Αριστερά έχει μια ιστορική ευθύνη να προστατέψει το ευρωπαϊκό όνειρο δίνοντας του μια νέα ώθηση. Αυτό σημαίνει ότι περισσότερο από άλλη φορά, είναι καθοριστικής σημασίας να προωθήσουμε τις ιδέες, τις
αξίες και τους στόχους της Αριστεράς», επισήμανε ο Τζιάνι Πιτέλα, που χρησιμοποιούσε σε όλο το μήνυμά του την λέξη «Αριστερά», αποφεύγοντας να μιλήσει για σοσιαλδημοκρατία. 

matrix24.gr

Read more...

Σε πτωτική τροχιά η επιχειρηματική διαφθορά στην Ελλάδα...


Σε πτωτική τροχιά εμφανίζεται η επιχειρηματική διαφθορά στην Ελλάδα
Μειωμένη εμφανίζεται η διαφθορά των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της 14ης παγκόσμιας έρευνας απάτης 2016 της ΕΥ: Εταιρικά παραπτώματα – ατομικές συνέπειες.
Όπως αναφέρθηκε σήμερα από εκπροσώπους της Ernst & Young Ελλάδας, στο πλαίσιο παρουσίασης των αποτελεσμάτων της έρευνας, στην Ελλάδα ποσοστό...

62% των στελεχών επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα, ανέφεραν ότι η δωροδοκία και οι πρακτικές διαφθοράς είναι ευρέως διαδεδομένες στη χώρα, ποσοστό αισθητά μειωμένο σε σχέση με το 71% του 2014 και το 69% της ενδιάμεσης έρευνας του 2015. Αντίστοιχα, σε διεθνές επίπεδο το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 39%, το ίδιο ακριβώς ποσοστό που καταγράφηκε στην αντίστοιχη έρευνα του 2014.

Η έρευνα, η οποία διεξήχθη μεταξύ Οκτωβρίου 2015 και Ιανουαρίου 2016 σε σχεδόν 3.000 ανώτερα στελέχη επιχειρήσεων από 62 χώρες, αναδεικνύει τη συντριπτική σύμπραξη των επιχειρήσεων για ενισχυμένη διαφάνεια στο ποιος τελικά κατέχει κι ελέγχει τις εταιρείες με τις οποίες συνεργάζονται, με 91% των στελεχών να αναγνωρίζουν τη σπουδαιότητα της εξακρίβωσης του απώτερου δικαιούχου των εταιρειών με τις οποίες συναλλάσσονται. Στην Ελλάδα, το αντίστοιχο ποσοστό είναι υψηλότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο και φτάνει το 96%.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Δρακούλη, επικεφαλής του τμήματος Ερευνών Οικονομικής Απάτης και Εταιρικών Αντιδικιών της ΕΥ Ελλάδας, οι επικεφαλής των επιχειρήσεων θα πρέπει να επικεντρώνονται σε μία πιο ενδελεχή αξιολόγηση των πελατών, συνεργατών και προμηθευτών τους ενώ η ενίσχυση της διαφάνειας βρίσκεται χωρίς αμφιβολία στο επίκεντρο του ευρύτερου δημόσιου ενδιαφέροντος.

Οι ρυθμιστικές αρχές αναγνωρίζουν την απειλή που συνιστούν η δωροδοκία και η διαφθορά για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο βρίσκεται ήδη υπό πίεση και εντείνουν τη διασυνοριακή συνεργασία για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για παράνομες πράξεις. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων στηρίζουν τις προσπάθειες αυτές, με το 83% να συμφωνούν ότι η δίωξη των ατόμων που ευθύνονται, θα συμβάλει στην αποτροπή φαινομένων απάτης, δωροδοκίας και διαφθοράς στο μέλλον. Η Ελλάδα υστερεί σε αυτό το ερώτημα, καθώς μόνο το 74% των ερωτηθέντων ενστερνίζονται αυτή τη θέση.

Τα στελέχη υπεύθυνα για την ηθική των εταιρειών και τη συμμόρφωση αυτών, φαίνεται να αντιμετωπίζουν μία σημαντική πρόκληση, αν θέλουν να προφυλάξουν τις επιχειρήσεις τους από τον έλεγχο των διωκτικών αρχών. Μεταξύ άλλων, αυτό απορρέει και από το γεγονός ότι 42% των ερωτηθέντων διεθνώς παραδέχονται ότι θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν αντιδεοντολογικές συμπεριφορές, προκειμένου να επιτύχουν τους χρηματοοικονομικούς στόχους και 16% των υπαλλήλων Οικονομικών Διευθύνσεων ότι είναι έτοιμοι να δικαιολογήσουν την πληρωμή με μετρητά, προκειμένου να κερδίσουν ή να διατηρήσουν μία εταιρική συμφωνία.

Για την Ελλάδα, 36% των στελεχών που μετείχαν στην έρευνα, έναντι 13% στο σύνολο όλων των ερωτηθέντων της έρευνας, αναφέρει ότι θα δικαιολογούσε μία δωροδοκία υπό τη μορφή πληρωμής μετρητών αν θα βοηθούσε την επιχείρησή τους να επιβιώσει στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Η έρευνα επίσης αναδεικνύει ότι στις αναδυόμενες αγορές επικρατεί η αντίληψη ότι τα άτομα που ευθύνονται για τη διαφθορά δεν λογοδοτούν, με το 70% των ερωτηθέντων στη Βραζιλία και το 56% στην Αφρική και στην Ανατολική Ευρώπη να πιστεύουν ότι, ενώ οι κυβερνήσεις είναι πρόθυμες να ασκήσουν διώξεις, δεν είναι ικανές να εξασφαλίσουν καταδικαστικές αποφάσεις. Στην Ελλάδα, το ποσοστό αυτό είναι 56%, αισθητά υψηλότερο από το 45% που καταγράφεται στη Δυτική Ευρώπη, αλλά και το 51% στις αναδυόμενες αγορές.

Παράλληλα, η έρευνα καταγράφει την αυξανόμενη ανησυχία των στελεχών και ιδιαίτερα των Οικονομικών Διευθυντών, για τους κινδύνους που εγκυμονεί το κυβερνοέγκλημα. Ποσοστό 47% των ερωτηθέντων διεθνώς, θεωρούν ότι το κυβερνοέγκλημα αποτελεί υψηλό κίνδυνο για την επιχείρησή τους. Με αυτήν την άποψη συμφωνούν και τα στελέχη των ελληνικών επιχειρήσεων (46%), καθώς το ποσοστό συμβαδίζει με τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Η επέκταση σε νέες αγορές αποτελεί προτεραιότητα για τις περισσότερες επιχειρήσεις, ωστόσο, η επέκταση αυτή συνοδεύεται με νέους, λιγότερο γνωστούς και αναγνωρισμένους κινδύνους. Η έρευνα δείχνει ότι οι επιχειρήσεις συχνά αποτυγχάνουν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να ανταποκριθούν και να μειώσουν την έκθεσή τους στους νέους κινδύνους:

- Ένας στους πέντε δεν αναγνωρίζει τα τρίτα συνεργαζόμενα μέρη σαν μέρος των ελέγχων δέουσας επιμέλειας κατά της διαφθοράς. Ενώ στην Ελλάδα, το ποσοστό αυτό είναι ιδιαίτερα υψηλό, με πάνω από τους μισούς να αγνοούν τα τρίτα μέρη στους ελέγχους τους.

- Ένας στους τρεις παγκοσμίως και δύο στους τρείς στην Ελλάδα, δεν αξιολογεί τους κινδύνους διαφθοράς σε σχέση με το συγκεκριμένο κλάδο ή τη χώρα πριν προχωρήσει σε επενδύσεις.

- Μόνο οι μισοί χρησιμοποιούν τεχνολογίες, όπως εγκληματολογική ανάλυση δεδομένων, ώστε να εντοπίσουν και να μετριάσουν τους κινδύνους απάτης και διαφθοράς.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα, αναφέρουν μια σειρά από εμπόδια στη χρήση σημαντικών πηγών πληροφόρησης τυχόν ανάρμοστων συμπεριφορών, όπως τα κανάλια ανώνυμων καταγγελιών (hotlines): 18% αναφέρει ότι η αλληλεγγύη στους συναδέλφους θα τους απέτρεπε από το να αναφέρουν ένα περιστατικό απάτης, δωροδοκίας ή διαφθοράς, ενώ 19% παραθέτει την αφοσίωση στην εταιρεία σαν αποτρεπτικό παράγοντα. Στην Ελλάδα, και τα δύο αντίστοιχα ποσοστά, διαμορφώνονται στο 16%, χαμηλότερα από το διεθνές δείγμα, αλλά υψηλότερα από τα ποσοστά που καταγράφονται στη Δυτική Ευρώπη (10% και 12% αντίστοιχα).

«Τα επίπεδα ανοχής απέναντι σε φαινόμενα απάτης και διαφθοράς στην Ελλάδα, παραμένουν υψηλότερα από αυτά που καταγράφονται στη Δυτική Ευρώπη και αυτό πρέπει να μας προβληματίσει» ανέφερε ο Πάνος Παπάζογλου, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥ Ελλάδας, Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Παπάζογλου, «είναι ενθαρρυντική η συνεχιζόμενη μείωση του ποσοστού των στελεχών που εκτιμά ότι η απάτη και η διαφθορά είναι διαδεδομένα φαινόμενα στη χώρα μας και είναι σημαντικό ότι η μείωση αυτή καταγράφεται σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης, κατά την οποία επιχειρήσεις και στελέχη δίνουν μάχη επιβίωσης. Το νέο επιχειρηματικό μοντέλο, το οποίο θα στηρίξει την έξοδο της χώρας από την κρίση, δεν μπορεί παρά να ταυτίζεται με υψηλά ηθικά πρότυπα»...





 Πηγή: ethnos.gr

Read more...

Περίπου 10 ν/σ θα εισαχθούν στη Βουλή με το κλείσιμο της αξιολόγησης...


 
Περίπου 10 νομοσχέδια βρίσκονται εν αναμονή της αξιολόγησης και θα εισαχθούν στην Ολομέλεια της Βουλής αμέσως μετά το κλείσιμό της, σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Ανάμεσα σε αυτά είναι ο...

αναπτυξιακός νόμος, το πρόγραμμα για την κοινωνική οικονομία, ο νόμος για τα λαθρεμπόρια (καύσιμα, τσιγάρα κ.α.), ο νόμος για τα αδήλωτα κεφάλαια.

Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε και στον εκλογικό νόμο λέγοντας ότι δεν είναι μείζον ζήτημα στην παρούσα φάση. «Αν δεν πάρει μπροστά η οικονομία -αυτό είναι το στοίχημα της κυβέρνησης- όλα τα άλλα, το πως θα ψηφίζουμε, σε πόσα κομμάτια θα σπάσει η Β' Αθηνών δεν θα ενδιαφέρουν κανέναν», είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «εμείς παραμένουμε σταθερά, 100% υπέρ της απλής αναλογικής ανεξαρτήτως άλλων απόψεων που μπορεί να υπάρχουν».

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής δήλωσε προχθές ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να κυβερνηθεί αν ίσχυε η απλή αναλογική.

«Από Δευτέρα ανοίγουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης αναφερόμενος στα επερχόμενα νομοσχέδια και εκτιμώντας ότι φέτος δεν θα υπάρξουν θερινά τμήματα. Επισημαίνεται πως σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής τα νομοσχέδια είχαν μπλοκαριστεί από τους Θεσμούς και όχι από την κυβέρνηση.

«Ακόμη και το ασφαλιστικό και φορολογικό, που σωστά τα φέραμε μαζί, ήταν μονομερής ενέργεια της κυβέρνησης», ανέφερε, ασκώντας κριτική στην Ε.Ε. ότι δεν μπορεί να προβλέψει κινδύνους όπως αποδείχθηκε στο προσφυγικό και στην Ουκρανία όπου έγινε πόλεμος και «ένα τείχος» μέσα στην Ευρώπη...

Read more...

Τσίπρας: Τα εγκαίνια των εργασιών του αγωγού ΤΑΡ συμπίπτουν με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης...


Τσίπρας: Τα εγκαίνια των εργασιών του αγωγού ΤΑΡ συμπίπτουν με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης
Για μια κομβική χρονική στιγμή για την ελληνική οικονομία και την περιοχή ευρύτερα έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στα εγκαίνια για τον αγωγό, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η...
έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του αγωγού TAP  συμπίπτει χρονικά με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
 

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για εγχείρημα περιφερειακής συνεργασίας με μεγάλη οικονομική και γεωστρατηγική σημασία.

Σε ότι αφορά την οικονομική σημασία, τόνισε ότι η εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης συνιστά θεμέλιο λίθο της ενεργειακής στρατηγικής της Ελλάδας και της Ευρώπης, ενώ αναφορικά με τη γεωστρατηγική σημασία υπογράμμισε ότι η ενέργεια μπορεί να γίνει  γέφυρα συνεργασίας και ευημερίας για όλους στην περιοχή μας.

Ο TAP είναι μία από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Ακόμη μίλησε για νέα εποχή για τη χώρα σημειώνοντας ότι «αυτή τη νέα εποχή ερχόμαστε να σηματοδοτήσουμε με τα εγκαίνια»...

Read more...

Στις κάλπες οι φοιτητές την Τετάρτη...


 
Φοιτητικές εκλογές διεξάγονται την Τετάρτη στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της Ελλάδας.

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, η οποία στις περυσινές εκλογές αναδείχθηκε, για 29η χρονιά, πρώτη δύναμη, κυκλοφόρησε αφίσα με σύνθημα...

«Βουλιάξτε τους φελλούς». Πρόκειται για μήνυμα που είχε χρησιμοποιήσει η συγκεκριμένη φοιτητική παράταξη και το 1986.

Σε ανακοίνωση για τις αυριανές εκλογές, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ αναφέρει: «Δίνουμε τη δική μας μάχη απέναντι στον μηδενισμό και την ισοπέδωση. Δίνουμε τη μάχη των ιδεών μας, κόντρα στην απαξίωση και τον λαϊκισμό».

Από την πλευρά της η Πανσπουδαστική ΚΣ, η οποία πέρυσι είχε αναδειχθεί δεύτερη δύναμη, σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Στις 18 Μάη, οι φοιτητές και οι σπουδαστές σε όλη την Ελλάδα έχουν την ευκαιρία να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα ανυπακοής και αντεπίθεσης στην αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης-ΕΕ και κεφαλαίου».

Εν τω μεταξύ, για πρώτη φορά, τα αριστερά σχήματα ΕΑΑΚ, ΑΡΕΝ και ΑΡΔΙΝ συνεργάζονται και κατεβαίνουν μαζί στις φοιτητικές εκλογές με στόχο, όπως ανέφερε τριτοετής φοιτητής της Νομικής Αθηνών, την ισχυρή παρουσία σε όσο το δυνατόν περισσότερα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα σε όλη την Ελλάδα.

Η ΠΑΣΠ, αν και έχει χάσει μεγάλα ποσοστά πανελλαδικά τα τελευταία χρόνια, συνεχίζει να καταγράφει υψηλά ποσοστά σε ορισμένες σχολές.

Η συμμετοχή στις φοιτητικές εκλογές πέρυσι κυμάνθηκε κοντά στο 60%...

Read more...