Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Μνημόσυνο για τον Ανδρέα Παπανδρέου 17 χρόνια μετά τον θάνατο του




17 χρόνια συμπληρώθηκαν από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου. Δείτε φωτογραφίες (Pics)

Την Κυριακή συμπληρώθηκαν 17 χρόνια από τον θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου. Στη μνήμη του τελέστηκε μνημόσυνο στο Α' Νεκροταφείο.
Με αφορμή την επέτειο, δήλωση έκανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. "Ο Ανδρέας Παπανδρέου ως μεγάλος ηγέτης ανήκει στην Ιστορία που διαμορφώνεται μέσα στη συλλογική συνείδηση του Έθνους, πέρα από οποιαδήποτε παραταξιακά όρια", είπε μεταξύ άλλων.
Μεγάλος απών ήταν πάντως ο γιος του, ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου αλλά και ο νυν Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ άφησε την τελευταία του πνοή στην Εκάλη στις 23 Ιουνίου του 1996.
Την σημερινή τελετή πραγματοποίησε ο πνευματικός του Ανδρέα Παπανδρέου, αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Ηλιάκης.
Είπαν για τον Α. Παπανδρέου μετά τον θάνατο του:
-"Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ένας από τους πλέον σημαίνοντες πολιτικούς ηγέτες στη σύγχρονη ελληνική ιστορία και μια εξέχουσα φυσιογνωμία κλειδί για την διασφάλιση του θριάμβου της δημοκρατίας στη χώρα που γεννήθηκε". Μπιλ Κλίντον, Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών
-"Χαιρετίζω τη μνήμη αυτού του δημόσιου άνδρα με τον οποίο είχα επανειλημμένα συναντηθεί και ο οποίος διηύθυνε την ελληνική κυβέρνηση, με κύρος, για περισσότερο από δέκα χρόνια. Τιμώ την ευρωπαϊκή προσήλωσή του. Η Ελλάδα χάνει σήμερα μια από τις μεγάλες φυσιογνωμίες της. Σας παρακαλώ να διαβιβάσετε στη σύζυγό του, στην οικογένειά του, καθώς και στον ελληνικό λαό τη συγκίνησή μου και όλη μου τη συμπάθεια". Ζακ Σιράκ, Πρόεδρος της Γαλλίας
-"Χαιρετίζω τη μνήμη ενός εξέχοντος δημόσιου άνδρα, η ισχυρή προσωπικότητα του οποίου σημάδεψε την Ελληνική Δημοκρατία και πέρα απ' αυτήν, την Ευρώπη". Αλέν Ζιπέ, Πρωθυπουργός της Γαλλίας
-"Ο Αν. Παπανδρέου υπήρξε ένας μεγάλος πρωταγωνιστής της ζωής στη σύγχρονη Ελλάδα, θαρραλέος, μαχητής της ελευθερίας και σημαντική προσωπικότητα της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας πολιτικής σκηνής. Η δέσμευση και η δράση του Ελληνα πρώην Πρωθυπουργού θα παραμείνουν σταθερά σημεία αναφοράς για τον ελληνικό λαό". Όσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο, Πρόεδρος της Ιταλίας
-"Υπήρξε ένας μεγάλος ηγέτης και ένθερμος αγωνιστής της δημοκρατίας. Είμαστε υπερήφανοι που τον φιλοξενήσαμε στη χώρα μας για ένα σημαντικό μέρος των χρόνων που πέρασε στην εξορία". Ζαν Κρετιέν, Πρωθυπουργός του Καναδά
-"Σήμερα η Ευρώπη έγινε φτωχότερη χάνοντας μια μεγάλη φυσιογνωμία της πολιτικής ζωής της". Αντόνιο Γκουτέρες, Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας
-"Ο Ανδρέας Παπανδρέου υπηρέτησε την Ελλάδα και τον απανταχού ελληνισμό έχοντας πάντοτε κατά νουν το συμφέρον του ελληνικού έθνους. Η Ελλάδα, η οποία σήμερα αντιμετωπίζει εθνική δοκιμασία, στερείται των υπηρεσιών ενός διαπρεπούς πολιτικού. Ιδιαίτερα η Κύπρος πενθεί για το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος, πέραν των άλλων, διά του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος, έδωσε απτά δείγματα της αποφασιστικότητας της κυβέρνησής του και του Έθνους για την υπεράσπιση της κυπριακής ελευθερίας". Γλαύκος Κληρίδης, Πρόεδρος της Κύπρου
-"Σ' αυτόν οφείλεται η σημερινή μορφή της οργάνωσης των κομμάτων. Kι αυτό με γενναιότητα οφείλουμε να του αναγνωρίσουμε. Πλησίασε το λαό, είχε τη δυνατότητα να επικοινωνεί και με το λαό, αλλά και με τον πολίτη. Πράγματι είχε μεγάλα πολιτικά χαρίσματα". Μιλτιάδης Έβερτ, Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας
-"Tο εν γένει έργον του εκλιπόντος δημοσίου ανδρός, τόσο ως ακαδημαϊκού διδασκάλου, όσο και ως πολιτικού υπήρξε πολυσχιδές και εντυπωσιακό, όντως ηγετικόν διό και την επ' αυτού δικαίαν κρίσιν θα στοιχειοθετήσει η αδέκαστος ιστορία". Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Read more...

TO ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗΣ ''ΔΕΙΧΝΕΙ''ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΙΣΟΒΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ...


...Η ΑΙΤΙΑ ΤΑ ΤΡΙΑ ΒΑΡΥΤΑΤΑ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΑ...
Στο Ειδικό Δικαστήριο με τρία βαρύτατα κακουργήματα θα παραπέμψει η προανακριτική επιτροπή τον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου ο οποίος θα βρεθεί αντιμέτωπος ακόμα και με το ενδεχόμενο της ισόβιας κάθειρξης...
Η πλειοψηφία της επιτροπής έχει σχεδόν ολοκληρώσει τα βασικά κεφάλαια του πορίσματος, το οποίο θα κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής στις 4.7.2013 και θα λάβει την έγκρισή της τις επόμενες ημέρες.
Τα κεφάλαια, σύμφωνα με πληροφορίες του «Πρώτου Θέματος» θα παρουσιάζουν τα αμείλικτα πραγματικά περιστατικά του σκανδάλου και θα καταλήγουν στο καταδικαστικό «δια ταύτα» για τον πρώην υπουργό. Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι η πλειοψηφία ξεκαθαρίζει ότι τα επίσημα έγγραφα δεν επιδέχονται αμφισβήτηση γι' αυτό εξηγούν ότι η τελική απολογία του κ. Παπακωνσταντίνου ενδεχομένως να επηρεάσει την θέση άλλων εμπλεκόμενων προσώπων, όχι όμως την δική του.  Ειδικότερα, το κείμενο που ετοιμάζεται, καταλογίζει στον πρώην υπουργό:

- την  τέλεση της αξιόποινης πράξης της απιστίας στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος
- το αδίκημα της πλαστογραφίας εγγράφου σε βαθμό κακουργήματος
- το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος σε βαθμό κακουργήματος

Πρέπει μάλιστα να σημειωθεί ότι η προανακριτική θα ζητά την εφαρμογή του νόμου 1608/1950 περι αύξησης των προβλεπόμενων ποινών για τους καταχραστές του Δημοσίου.
5+1 συμπεράσματα
Πέραν αυτών, το κείμενο του πορίσματος θα στηριχθεί στα αδιάψευστα ευρήματα της πραγματογνωμοσύνης που διενήργησαν οι άνδρες της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ) της ΕΛΑΣ στο περίφημο USB αλλά και σε κατασχεμένους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, στα έγγραφα που απέστειλαν οι Γαλλικές αρχές και αποδεικνύουν ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου παρέλαβε επίσημα και για φορολογικούς σκοπούς την λίστα και στην έκθεση του ΣΔΟΕ που καταλογίζει «μαύρη» τρύπα 6,3 εκατομμυρίων ευρώ στα οικονομικά των συγγενών του πρώην υπουργού. Με τον τρόπο αυτό τα μέλη της επιτροπής θα καταλήξουν με πλήρη τεκμηρίωση στα εξής συμπεράσματα για τον κ. Παπακωνσταντίνου:

-   παρέλαβε επίσημα την λίστα Λαγκάρντ
-   δεν την έδωσε στο ΣΔΟΕ για φορολογικό έλεγχο
-   Παραπλάνησε τους πάντες λέγοντας πως το υλικό αποτελεί προϊόν υποκλοπής και μυστικών υπηρεσιών.
-   Εξαφάνισε το αυθεντικό CD και πλαστογράφησε το αντίγραφό USB
-   Η πλαστογραφία έγκειται στην αφαίρεση τριών συγγενικών του προσώπων
-   Από την πλαστογραφία το Δημόσιο ζημιώθηκε

Οι Γάλλοι, η ΔΕΕ και το ΣΔΟΕ αποκάλυψαν την αλήθεια
Πιο αναλυτικά, το πρώτο κεφάλαιο των πραγματικών περιστατικών θα περιλαμβάνει όλα τα ευρήματα, έγγραφα και μαρτυρικές καταθέσεις όπως των κ.κ. Κώστα Χαλαστάνη (πρέσβης στο Παρίσι), Ηλία Πλασκοβίτη (πρώην γ.γ. υπουργείου Οικονομικών), Κώστα Μπίκα (πρώην επικεφαλής ΕΥΠ), Χρύσας Χατζή (συνεργάτιδας κ. Παπακωνσταντίνου) κ.α. που θα περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο έφτασε το CD στην χέρια του κ. Παπακωνσταντίνου.

Το ουσιώδες σημείο θα παραθέτει το συνοδευτικό έγγραφο του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών το οποίο ενημερώνει τον κ. Παπακωνσταντίνου ότι το CD στέλνεται στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας των δύο χωρών, δηλαδή επίσημα, και για φορολογικούς σκοπούς.

Στην συνέχεια θα καταγράφονται οι ενέργειες στις οποίες προχώρησε ο πρώην υπουργός από την στιγμή που το παρέλαβε (29.9.2010) έως την περίοδο που αποχωρεί από το υπουργείο το καλοκαίρι του 2011. Το συγκεκριμένο κομμάτι θα στηριχθεί στις παραδοχές του κ. Παπακωνσταντίνου, στις καταθέσεις των κ.κ. Γιάννη Καπελέρη και Γιάννη Διώτη και στην πραγματογνωμοσύνη της ΔΕΕ, προκειμένου να καταδείξει τα εξής γεγονότα:

-  Ο κ. Παπακωνσταντίνου, αν και παρέλαβε επίσημα το CD, δεν προχώρησε στην απαραίτητη πρωτοκόλληση, δεν κατέστησε το υλικό περιουσιακό στοιχείο του κράτους (καταθέσεις και έγγραφα του υπουργείου Οικονομικών)
-  Παρέλαβε το CD στις 29.9.2010 και τα μεσάνυχτα προχώρησε στην αντιγραφή του και την πλαστογράφησή του. Ειδική μνεία θα γίνεται στο γεγονός ότι έσπευσε να αναζητήσει πρόσωπα που τον ενδιαφέρον πληκτρολογώντας λέξεις – κλειδιά όπως «Papakonstantinou», «Papandreou» και «Karamanlis» και «Kozani» (εκθέσεις ΔΕΕ)
-  Έχασε το αυθεντικό CD, παραδοχή  που έκανε ο ίδιος στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής
-  Δεν έδωσε την λίστα στο ΣΔΟΕ. Το μόνο που έκανε ήταν να την δώσει για επεξεργασία σε υπάλληλό, του υπεύθυνο για ηλεκτρονικούς υπολογιστές (!), και στην συνέχεια παραδώσει άτυπα, 10 ονόματα στον κ. Καπελέρη για έλεγχο φορολογικού προφίλ (καταθέσεις Κ. Αγγελόπουλου, Γ. Καπελέρη).

-   Παρέδωσε το πλαστογραφημένο USB στον τότε προϊστάμενο του ΣΔΕΟ Ιωάννη Διώτη άτυπα, ιδιωτικά, έχοντας πλέον φύγει από το υπουργείο Οικονομικών και με την επισήμανση ότι αποτελεί προϊόν υποκλοπής και άρα μη αξιοποιήσιμο. Το σημείο αυτό θα στηρίζεται στα e-mails που κατέθεσε ο κ. Διώτης που τοποθετούν χρονικά την παράδοση του USB τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου 2011. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου αποχώρησε από το υπουργείο Οικονομικών στις 16.6.2011.

Τέλος, το πόρισμα θα έχει ξεχωριστά κεφάλαια για την έκθεση του ΣΔΟΕ που διαπιστώνει «μαύρη» τρύπα 6,3 εκατ. ευρώ στους συγγενείς του πρώην υπουργού, καταλογίζει εκτεταμένη φοροδιαφυγή και άρα σημαντική ζημιά για το ελληνικό Δημόσιο καθώς επίσης και για την λίστα της Τράπεζας της Ελλάδας με εκείνους τους καταθέτες της HSBC που έσπευσαν να κάνουν χρήση της «ύποπτης» ρύθμισης του κ. Παπακωνσταντίνου και επαναπάτρισαν με ευνοϊκούς όρους τα χρήματά τους.

ΣΥΡΙΖΑ «βλέπει» ποινικές ευθύνες για Παπακωνσταντίνου - Βενιζέλο
Από την άλλη πλευρά οι τρεις βουλευτές που εκπροσωπούν τον ΣΥΡΙΖΑ στην επιτροπή (Ζ. Κωνσταντοπούλου, Στ. Κοντονής, Θ. Δρίτσας) μιλούν για πολιτική και ποινική εμπλοκή όχι μόνο του κ. Παπακωνσταντίνου αλλά και του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου.

Σε κάθε περίπτωση βασικός στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να υπερτονίσουν με νομικά επιχειρήματα ότι η λίστα παρέμεινε επισήμως αναξιοποίητη και να υπονοήσουν πως «ανεπίσημα ενδεχομένως να αξιοποιήθηκε ως προϊόν πολιτικών και επιχειρηματικών εκβιασμών».

Πάντως, για την ώρα το επιτελείο φαίνεται να μην έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να στηρίξει νομικά μια πρόταση για επέκταση του κατηγορητηρίου προκειμένου να συμπεριληφθεί και ο κ. Βενιζέλος γι αυτό και αναμένουν την κατάθεση του κ. Παπακωνσταντίνου την ερχόμενη Πέμπτη με την προσδοκία ότι θα προκύψουν.
Πηγή : protothema.gr
http://fimotro.blogspot.gr/2013/06/to_23.html

Read more...

Οριστικo. Aύριο ο ανασχηματισμός...




Αυριο το μεσημέρι ανακοινώνεται η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, για την οποία αναμένονται πολλές εκπλήξεις - όλα τα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, έχουν …
μερική δόση αληθείας.


Στην συζήτηση για τον ανασχηματισμό έχουν μπει και ονόματα εξωκοινοβουλευτικών στελεχών, τα οποία λύνουν στο ΠΑΣΟΚ σημαντικό πρόβλημα, όπως είναι αυτό της συμμετοχής του στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες (επιτροπές κλπ).

Ακόμη, θα αξιοποιηθεί η απόφαση του πρωθυπουργού τον περασμένο Απρίλιο με την οποία ενεργοποιείται μία θέση αναπληρωτή υπουργού σε όσα υπουργεία δεν υπάρχει όπως

1) Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης,

2) Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,

3) Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη,

4) Τουρισμού,

5) Ναυτιλίας και Αιγαίου και

6) Μακεδονίας και Θράκης.

Προβλέπεται ακόμη από μία θέση υφυπουργού στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ο ανασχηματισμός θα ανακοινωθεί αύριο ως το μεσημέρι και η ορκομωσία θα γίνει την Τρίτη καθώς την Τετάρτη ο πρωθυπουργός αναχωρεί για την σύνοδο του eurogroup.


πηγη parapolitika.gr

Read more...

ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ...

Oι λόγοι αποχώρησης της ΔΗΜΑΡ από τον κυβερνητκό συνασπισμό «είναι πολύ πιο βαθείς από την ΕΡΤ» και αφορούν, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «μια πολιτική και οικονομική άβυσσο»...
Τα παραπάνω αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Focus στην ηλεκτρονική του έκδοση, κάνοντας εκτενή αναφορά στην πολιτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα το τελευταίο δεκαπενθήμερο.

Μάλιστα, το περιοδικό αναφέρεται αναλυτικά στους λόγους που οδήγησαν στο ναυάγιο της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ, συνδέοντας τις «αποκρατικοποιήσεις» και «αποχώρηση ΔΗΜΑΡ».

Πάντως, όπως γράφει το Focus, ο κ. Κουβέλης ήταν δυσαρεστημένος και γιατί ο Πρωθυπουργός δεν τον συμπεριλάμβανε στο πλάνο της «ανάκαμψης» της χώρας λειτουργώντας μονομερώς, ενώ γίνεται αναφορά και στους χειρισμούς του Αντώνη Μανιτάκη αλλά και στην απροθυμία των γαλάζιων υπουργών να συνεπικουρήσουν στην Διοικητική Μεταρρύθμιση αρνούμενοι να παραδώσουν λίστες για απολύσεις.

Πηγή: Capital.gr
http://fimotro.blogspot.gr/2013/06/blog-post_7782.html

Read more...

Κούρεμα και με τη «βούλα»...




Απόφαση βαρύνουσας πολιτικής σημασίας με μεγάλο κοινωνικό αντίκτυπο, σχετικά με το κούρεμα των ομολόγων του Δημοσίου που έγινε τον Μάρτιο του 2012, έλαβε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία με μεγάλη πλειοψηφία έκρινε ότι...
η αμφιλεγόμενη διαδικασία του PSI κινείται εντός των ορίων του Συντάγματος και των νομοθετικών προβλέψεων.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι ανώτατοι δικαστές έπειτα από κυοφορία αρκετών μηνών και αφού προηγήθηκαν αλλεπάλληλες διασκέψεις κεκλεισμένων των θυρών (η τελευταία πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα) αποφάνθηκαν, υπό την προεδρία του προέδρου του ΣτΕ, Κ. Μενουδάκου, ότι πρέπει να απορριφθούν στο σύνολό τους οι προσφυγές κατά του PSI που κατατέθηκαν από ομολογιούχους επενδυτές. Η απόφαση δεν έχει δημοσιευτεί ακόμη και επομένως δεν έχει διατυπωθεί το πλήρες σκεπτικό της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Ωστόσο η βασική επιχειρηματολογία στην οποία θεμελιώθηκε η άποψη της πλειοψηφίας περί συνταγματικότητας των πράξεων του υπουργικού συμβουλίου και του υπουργείου Οικονομικών για την τροποποίηση των «επιλέξιμων τίτλων», την έκδοση νέων ομολόγων του Δημοσίου κ.λπ. είναι ότι το κούρεμα δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος. Εκριναν δηλαδή ότι έγινε με θεμιτούς τρόπους και αντικειμενικά κριτήρια χωρίς να παραβιάζονται οι συνταγματικές διατάξεις, όπως το άρθρο 4 περί ισότητας των πολιτών.

Το δικαστήριο τάχθηκε με την πλευρά του Δημοσίου και έβαλε σφραγίδα νομιμότητας στην όλη διαδικασία του PSI, δεχόμενο ότι στη ζυγαριά της στάθμισης μεταξύ δημοσίου συμφέροντος λόγω της οικονομικής κρίσης από τη μια πλευρά και οικονομικής απώλειας που υπέστησαν χιλιάδες ομολογιούχοι από την άλλη, προέχει το συμφέρον του Δημοσίου.

Κατά τη διάρκεια της οκτάωρης συνεδρίασης της Ολομέλειας του ΣτΕ, που έγινε τον περασμένο Μάρτιο, με συγκεντρωμένους έξω από το δικαστικό μέγαρο εκατοντάδες ομολογιούχους, αγόρευσαν 27 δικηγόροι, που εκπροσώπησαν και τις δύο πλευρές. Στο ανώτατο δικαστήριο είχαν προσφύγει περισσότεροι από 7.000 επενδυτές, μεταξύ των οποίων φυσικά πρόσωπα, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων κ.λπ. Στις αιτήσεις τους υποστήριζαν ότι το κούρεμα, που οδήγησε σε υπερβολική μείωση της περιουσίας τους, τους επιβλήθηκε αναγκαστικά, χωρίς διαπραγμάτευση, παρά τις αντιρρήσεις τους και με διαδικασίες που δεν συνάδουν προς το μοντέλο της εθελοντικής συμμετοχής.

Επικαλούνταν ότι το κούρεμα παραβιάζει σειρά διατάξεων του Συνταγματικού Χάρτη, από την αρχή της αναλογικότητας και τη θεμελιώδη αρχή της εμπιστοσύνης του πολίτη προς το κράτος μέχρι την οικονομική ελευθερία και την προστασία της περιουσίας.

enet.gr

Read more...

Βενιζέλος: Στην κρίση του λαού για πάντα ο Ανδρέας...



Σα δεν ντρέπεται! Θα τρίζουν τα κόκαλα του Ανδρέα, έτσι που κατάντησε το ΠΑΣΟΚ!...

Για τη σημερινή επέτειο του θανάτου του Ανδρέα Παπανδρέου, ο...

πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Ανδρέας Παπανδρέου ως μεγάλος ηγέτης ανήκει στην Ιστορία που διαμορφώνεται μέσα στη συλλογική συνείδηση του Έθνους, πέρα από οποιαδήποτε παραταξιακά όρια.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν ήθελε να φιλοτεχνήσει τη μνήμη του. Ήθελε να αφεθεί και μετά τον θάνατο του στην κρίση του λαού για το τι άλλαξε στον τόπο μας τα χρόνια του Ανδρέα. Τι άλλαξε στο κοινωνικό κράτος, τους δημοκρατικούς θεσμούς, την εξωτερική πολιτική και τη διεθνή θέση της χώρας.

Δική μας είναι συνεπώς η υποχρέωση να θυμόμαστε οι παλιότεροι και να μαθαίνουμε οι νεώτεροι. Οι σκληρές εμπειρίες της κρίσης που βιώνει ο ελληνικός λαός τον έχουν κάνει πολιτικά αυστηρότερο, αλλά - είμαι βέβαιος για αυτό - και ιστορικά δικαιότερο»...

ethnos.gr

Read more...

Χορός εκατομμυρίων στην ΕΡΤ του 2006 - 2010...





Και τι δεν είχε, σύμφωνα με τα πορίσματα για την ΕΡΤ τα...


οποία παρουσιάζει το Έθνος της Κυριακής, η περίοδος Ρουσόπουλου στην ΕΡΤ. Παράνομες αναθέσεις σε εξωτερικούς συνεργάτες και εταιρείες παραγωγής, επιλεκτικά μπόνους σε συγκεκριμένους υπαλλήλους και προσλήψεις από το παράθυρο.

Όλα αυτά την περίοδο 2006 - 2010, όταν δηλαδή ήταν κυβέρνηση ο Κώστας Καραμανλής και η Νέα Δημοκρατία και αρμόδιος υπουργός ο Θ. Ρουσόπουλος. Εκείνη την περίοδο καταγράφεται ένα εντελώς σαθρό καθεστώς οικονομικής διαχείρισης, όπου γενικοί διευθυντές λάμβαναν τις πάγιες προκαταβολές στο σπίτι τους για μεγάλο χρονικό διάστημα και τις επέστρεφαν κατόπιν στα ταμεία του Οργανισμού, ενώ με την απλή αιτιολογία ότι "επέδειξαν εργατικότητα" η διοίκηση έδινε μπόνους σε ημετέρους υπαλλήλους που σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνούσαν και τις ετήσιες αποδοχές τους.

Δεν είναι λοιπόν υπερβολή να πούμε πως το σκηνικό που είχε στηθεί τότε στην ΕΡΤ είναι ένας από τους λόγους, αν όχι ο βασικότερος, που η δημόσια ραδιοτηλεόραση οδηγήθηκε στο σημερινό αδιέξοδο.

Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής υπάρχουν συνολικά τέσσερις εκθέσεις από τους επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης και συντάχθηκαν την επίμαχη περίοδο, δηλαδή 2006 - 2010. Σε μία μόνο από αυτές καταγράφεται ως παράνομη η απευθείας ανάθεση έργου για την αξιολόγηση και ταξινόμηση των θέσεων εκπομπής της ΕΡΤ σε τέσσερις τεχνικούς συμβούλους και με ύψος 218.000 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα οι επιθεωρητές αναφέρουν ρητώς ότι όχι μόνο δεν ορίστηκε επιτροπή παραλαβής του έργου αλλά και οι τεχνικοί σύμβουλοι πληρώθηκαν κανονικά, χωρίς όμως να έχουν ολοκληρώσει την εργασία τους, δηλαδή την καταγραφή των θέσεων εκπομπής της ΕΡΤ. Έτσι, αποδίδονται ευθύνες σε στελέχη της διοίκησης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, δόθηκαν πάγιες προκαταβολές στο γενικό Διευθυντή Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών με αποφάσεις του προέδρου του ΔΣ για την περίοδο 2006 - 2009. Εγκρίνονταν ποσά από 3.000 έως και 20.000 ευρώ για "την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών", ποσά τα οποία διαχειρίζονταν αποκλειστικά στελέχη της διοίκησης και που κατατίθονταν ξανά στα ταμεία της ΕΡΤ μετά έναν έως δέκα μήνες, χωρίς να έχουν πραγματοποιηθεί τα ανάλογα έξοδα. Υπήρξαν διευθυντές οι οποίοι με αυτό τον τρόπο διαχειρίστηκαν ποσά που άγγιξαν τα 100.000 ευρώ το χρόνο.

Επίσης, την τριετία 2006 - 2008 η διοίκηση της ΕΡΤ λάμβανε αποφάσεις για την παροχή μπόνους σε εκατοντάδες υπαλλήλους και που σύμφωνα με τους επιθεωρητές δόθηκαν στα "δικά μας παιδιά< όπως λέει η γνωστή φράση.

"Συνέβαλε τα μέγιστα στην εύρυθμη λειτουργία του τομέα ευθύνης του". Αυτή ήταν η βασική αιτιολόγηση για τα μπόνους από τη διοίκηση, τα οποία ξεκινούσαν από 1.000 ευρώ ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούσαν τα 30.000 ευρώ.

Σύμφωνα πάντα με τους ελεγκτές - επιθεωρητές της δημόσιας διοίκησης τα εν λόγω μπόνους έφτασαν τα 2.328.000 ευρώ.

Ανάλογη είναι η κατάσταση που φαίνεται να επικρατούσε και στον τομέα των προσλήψεων. Τεράστια αδιαφάνεια και σωρεία παράνομων προσλήψεων όχι όμως υπαλλήλων γενικά αλλά κυρίως υπαλλήλων για το Προσωπικό Ειδικών Θέσεων, πάντα για το 2006 - 2008. Για αυτές τις προσλήψεις ουδέποτε φαίνεται να τηρήθηκε η διαδικασία αξιολόγησης ενώ υπήρξαν και τεράστιες διαφορές στις αμοιβές οι οποίες ξεκινούσαν από 5.000 ευρώ το μήνα και έφταναν μέχρι και τις 8.500 ευρώ το μήνα.

Παράλληλα υπήρχαν δεκάδες εξωτερικοί συνεργάτες με ετήσιες απολαβές άνω των 40.000 ευρώ.

Εκεί όμως που επικρατεί, όπως πάντα δείχνει η έκθεση των επιθεωρητών και δημοσιεύει η εφημερίδα Έθνος, η απόλυτη αδιαφάνεια είναι ο τομέας των μεικτών παραγωγών, όπου καταγράφονται ακόμα και διαφυγόντα κέρδη. Το τελικό κόστος πολλών παραγωγών δεν ήταν σαφές ενώ υπήρχαν πλήθος οδοιπορικών χωρίς όμως να συνοδεύονται από τα αντίστοιχα παραστατικά.

Τρανταχτή απόδειξη συμπαραγωγή της ΕΡΤ και είχε κόστος επεισοδίου 35.800 ευρώ. Η συμπαραγωγός εταιρεία καθυστέρησε την παράδοση των επεισοδίων για έναν χρόνο. Δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις, ενώ στη σειρά απασχολήθηκε σκηνοθέτης της ΕΡΤ ο οποίος λάμβανε χρήματα και από την ιδιωτική εταιρεία παραγωγής.

Εξαιρετικής σημασίας είναι και το γεγονός πως σε περισσότερες από 20 εκπομπές οι επιθεωρητές κατέγραψαν "έμμεσες διαφημίσεις" εταιρειών και προϊόντων από τις οποίες όμως η ΕΡΤ δεν κέρδισε τίποτα καθώς δεν καταβλήθηκε κανένα αντίτιμο για τη διαφήμιση...

news247.gr



Read more...

«Σαφάρι» για 10 δισ. ευρώ Πλειστηριασμοί από τον Ιούλιο για είσπραξη οφειλών στο Δημόσιο


  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Για πρώτη φορά, το υπουργείο Οικονοιμικών ενεργοποιεί μαζικά τις διατάξεις για πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, βάζοντας στο στόχαστρο 4.000 φυσικά πρόσωπα που χρωστούν στην εφορία πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ.

Τα συνολικά τους χρέη αγγίζουν τα 10 δισ. ευρώ αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη.

Ο γενικός γραμματέας έχει δώσει εντολή να προχωρήσουν μέσα στον Ιούλιο οι πλειστηριασμοί στοιχείων έξι μεγαλοοφειλετών, με συνολικές οφειλές 95 εκατ. ευρώ. Από τους έξι, η μεγαλύτερη οφειλή φτάνει τα 28 εκατ. ευρώ και η μικρότερη τα 3,5 εκατ. ευρώ.

Ανάμεσα στους έξι, σύμφωνα με την εφημερίδα, βρίσκεται και πολύ γνωστός επιχειρηματίας που βρίσκεται στον Κορυδαλλό τους τελευταίους μήνες για χρέη στο Δημόσιο.

Οι διαδικασίες αναμένεται να συνεχιστούν για τους υπόλοιπους οφειλέτες το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Στη μέγγενη της τρόικας για τις μεταρρυθμίσεις...


Τα προαπαιτούμενα για τη δόση του Ιουλίου...

Επιμένει στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων η τρόικα, παρά τις αντιδράσεις για την ΕΡΤ, ζητώντας μάλιστα να...


περιληφθεί στις προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων η διαθεσιμότητα 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, έως τα μέσα Ιουλίου.

 
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας η «Καθημερινή της Κυριακής», στις προαπαιτούμενες δράσεις θα καταστούν και άλλες προβλέψεις του Μνημονίου, που η τρόικα πιστεύει ότι δεν προωθούνται λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης και σκοπιμοτήτων.

Τέτοιες θεωρούνται η έκδοση των υπουργικών αποφάσεων για την ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και η πώληση μικρών τραπεζών που έχουν περιέλθει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν προλαβαίνει και ζητώντας παράταση έως τον Σεπτέμβριο.

Μετά τις πολιτικές εξελίξεις που έφερε η απόφαση για την ΕΡΤ και το ενδεχόμενο της προσφυγής στις κάλπες προκάλεσαν έντονη ανησυχία στις Βρυξέλλες και στην τρόικα και το μήνυμα που εστάλη στην ελληνική πλευρά ήταν ξεκάθαρο: Η καθυστέρηση που θα προκαλέσουν ενδεχόμενες εκλογές θα καταστήσει την προσαρμογή της Ελλάδας «πιο οδυνηρή», ενώ θα διακοπεί και η εκταμίευση δόσεων. Κοινοτικοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι η αλλαγή κλίματος και τα θετικά σχόλια από την Ευρώπη για την Ελλάδα όλο το προηγούμενο διάστημα οφείλονταν κυρίως στην πολιτική σταθερότητα.

Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου που έχουν γνώση των συζητήσεων των τελευταίων ημερών χαρακτηρίζουν πολύ θετικό το γεγονός ότι η Γερμανία αναγνώρισε τις προσπάθειες της κυβέρνησης για προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

Οι επιπλοκές που προκάλεσε η απόφαση για την ΕΡΤ είχαν ως αποτέλεσμα οι εκπρόσωποι της τρόικας να αντιληφθούν πως η εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων μπορεί να προχωρήσει μόνον εφόσον πληρούνται δύο βασικές προϋποθέσεις:

1. Εάν κινείται στο πλαίσιο της νομιμότητας. Δεν μπορούν να λαμβάνονται αποφάσεις χωρίς αυτές να συμβαδίζουν με τους νόμους.

2. Εάν υπάρχει η πολιτική συναίνεση όλων των πλευρών που στηρίζουν τη σημερινή κυβέρνηση. Οποιαδήποτε απόφαση δεν έχει την έγκριση και των τριών πολιτικών χώρων που στηρίζουν την κυβέρνηση δεν θα είναι βιώσιμη, ακόμη κι αν ληφθεί.

Ωστόσο, η τρόικα δεν είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μείζονες συμβιβασμούς, κυρίως σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις. Για τα δημοσιονομικά, σχετικά με το κενό του 2013 θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να αντιμετωπιστεί, αλλά δεν θεωρείται πολύ μεγάλο, ενώ αυτό της τριετίας 2014 – 2016 θα εξετασθεί τον Σεπτέμβριο, μετά τις γερμανικές εκλογές. Η τρόικα δεν προτίθεται να κάνει μεγάλες εκπτώσεις σε ό,τι αφορά τις μείζονες μεταρρυθμίσεις σε μια περίοδο κατά την οποία έχει τρωθεί το κύρος της, εξαιτίας των γνωστών εκθέσεων του ΔΝΤ.

Ήδη έχει ζητηθεί από την κυβέρνηση να προσδιορίσει τι κατά τη γνώμη της είναι εφικτό να γίνει έως το τέλος Ιουλίου πριν από την εκταμίευση των επόμενων δόσεων.

Τα προαπαιτούμενα της τρόικας

1. Η διαθεσιμότητα 12.500 δημοσίων υπαλλήλων. Ούτως ή άλλως, η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να παρουσιάσει λίστα ονομάτων έως το τέλος Ιουνίου. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει ελάχιστα. Να σημειωθεί ότι μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει η κυβέρνηση να έχει θέσει σε διαθεσιμότητα άλλους 12.500 δημοσίους υπαλλήλους.

2. Η άμεση ενσωμάτωση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) και του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Ο νόμος έχει ψηφιστεί, αλλά δεν έχουν εκδοθεί οι αναγκαίες υπουργικές αποφάσεις, ενώ από ελληνικής πλευράς έχουν γίνει απόπειρες να αλλάξει η σχετική πρόβλεψη του Μνημονίου. Η τρόικα θεωρεί ότι κάποιοι δεν θέλουν να ανεξαρτητοποιηθεί πλήρως η Γ.Γ. Εσόδων και να «προικιστεί» με τα εργαλεία που απαιτούνται για αποτελεσματικούς ελέγχους.

3. Προαπαιτούμενο θα είναι, επίσης, η πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου έως τις 15 Ιουλίου...

matrix24.gr


Read more...

«Ως μεγάλος ηγέτης ανήκει στην Ιστορία» Δεκαεπτά χρόνια από το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου - Δήλωση Βενιζέλου


Ο Ανδρέας Παπανδρέου σε φωτογραφία του 1981
Ο Ανδρέας Παπανδρέου σε φωτογραφία του 1981   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
«Ο Ανδρέας Παπανδρέου ως μεγάλος ηγέτης ανήκει στην Ιστορία που διαμορφώνεται μέσα στη συλλογική συνείδηση του Έθνους, πέρα από οποιαδήποτε παραταξιακά όρια» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σε δήλωσή του για την επέτειο του θανάτου του Ανδρέα Παπανδρέου (5 Φεβρουαρίου 1919 - 23 Ιουνίου 1996).
«Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν ήθελε να φιλοτεχνήσει τη μνήμη του. Ήθελε να αφεθεί και μετά τον θάνατο του στην κρίση του λαού για το τι άλλαξε στον τόπο μας τα χρόνια του Ανδρέα. Τι άλλαξε στο  κοινωνικό κράτος, τους δημοκρατικούς θεσμούς, την εξωτερική πολιτική και τη διεθνή θέση της χώρας.
»Δική μας είναι συνεπώς η υποχρέωση να θυμόμαστε οι παλιότεροι και να μαθαίνουμε οι νεώτεροι. Οι σκληρές εμπειρίες της κρίσης που βιώνει ο ελληνικός λαός  τον έχουν κάνει πολιτικά αυστηρότερο, αλλά -είμαι βέβαιος για αυτό- και ιστορικά δικαιότερο» καταλήγει ο κ. Βενιζέλος.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Δύο συλλήψεις για τη φωτιά στο Κορωπί...





Με την κατηγορία του εμπρησμού από πρόθεση συνελήφθησαν...


χθες ένας 44χρονος ιδιοκτήτης φούρνου και ψησταριάς και ο 21χρονος Πακιστανός υπάλληλός του, για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χτες το απόγευμα σε δασική περιοχή στον Άγιο Γεώργιο Κορωπίου και απείλησε βιοτεχνίες και άλλα κτίσματα.

Όπως έγινε γνωστό, ο 44χρονος έδωσε στον αλλοδαπό υπάλληλό του, τον οποίο απασχολούσε σε εξωτερικές δουλειές, ένα μοτοποδήλατο που είχε και εκείνος μετέβη στην δασική περιοχή του Αγίου Γεωργίου, όπου για αδιευκρίνιστο μέχρι στιγμής λόγο, το δίκυκλο άρπαξε φωτιά.

Στη συνέχεια ο Πακιστανός πήρε την πινακίδα κυκλοφορίας μαζί του και ξαναγύρισε στην ψησταριά του εργοδότη του όπου συνέχισε να εργάζεται.

Η φωτιά επεκτάθηκε στο δάσος και απείλησε να πάρει διαστάσεις, αλλά τέθηκε έγκαιρα υπό έλεγχο από ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις.

Οι πυροσβέστες από την πρώτη στιγμή εντόπισαν την αιτία της πυρκαγιάς και μετά από έρευνες δεν άργησαν να εντοπίσουν τον 21χρονο και τον συνέλαβαν.

Με εντολή εισαγγελέα συνελήφθη και ο 44χρονος που απασχολούσε τον Πακιστανό, ο οποίος φέρεται ότι γνώριζε το συμβάν και σήμερα παραπέμπονται και οι δύο στην δικαιοσύνη...

e-go.gr


Read more...

Στο νοσοκομείο ο Καλάσνικοφ...


Το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών επιστράτευσε ένα ειδικά διαμορφωμένο αεροσκάφος, εφοδιασμένο με όλο τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό, προκειμένου να μεταφέρει στη Μόσχα για νοσηλεία τον 93χρονο δημιουργό του πιο διαδεδομένου αυτόματου πυροβόλου όπλου στον κόσμο, του...
AK-47, γνωστού ως «καλάσνικοφ».

Ο γηραιός Μιχαήλ Καλάσνικοφ ζει στην πόλη Ιζέφσκ, περίπου 1.000 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας, από όπου θα μεταφερθεί, συνοδεία γιατρών, με την ειδική πτήση της Κυριακής στη ρωσική πρωτεύουσα.

Ο Καλάσνικοφ εξακολουθούσε να εργάζεται έως τα 80 του χρόνια ως επικεφαλής σχεδιαστής στο εργοστάσιο Izhmash της πόλης όπου παρήχθη για πρώτη φορά το AK-47.

Toν περασμένο Μάιο ο Καλάσνικοφ αντιμετώπισε προβλήματα υγείας και νοσηλεύτηκε για δύο εβδομάδες στην καρδιολογική κλινική της Ιζέφσκ.

Το φημισμένο για την απλότητα και την αξιοπιστία του AK-47 άρχισε να παράγεται μεταπολεμικά, το 1947. Από τότε υπολογίζεται ότι περισσότερα από 100 εκατομμύρια όπλα βρίσκονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Η επίσημη ονομασία του όπλου, AK-47, προέρχεται από την ημερομηνία πρώτης παραγωγής του και το ρωσικό «Avtomat Kalashnikova», δηλαδή «το αυτόματο του Καλάσνικοφ».

Τιμημένος με ανώτατες διακρίσεις στη χώρα του, ο Καλάσνικοφ έχει αναγορευτεί στα 90ά του γενέθλια «Ήρωας της Ρωσικής Ομοσπονδίας» για «το προϊόν για το οποίο κάθε ρώσος νιώθει υπερήφανος», όπως δήλωσε ο τότε πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ...

tanea.gr

Read more...

Αναμένεται συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου Στην τελική ευθεία για νέο κυβερνητικό σχήμα και προγραμματική συμφωνία


Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας βρίσκονται τα τελευταία 24ωρα τα επιτελεία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς τα δύο κόμματα της κυβέρνησης καλούνται να λύσουν το παζλ του επικείμενου ανασχηματισμού και να προχωρήσουν στην επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας, η οποία επιδιώκουν να έχει αφενός ρεαλιστική βάση και αφετέρου έντονο μεταρρυθμιστικό στίγμα.

Ο Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος αναμένεται να συναντηθούν αργά το απόγευμα της Κυριακής για να οριστικοποιήσουν τις αποφάσεις, ώστε τη Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη να έχουν ανακοινωθεί οι αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο.

Η ορκωμοσία των μελών του νέου υπουργικού συμβουλίου, θα πραγματοποιηθεί όπως φαίνεται την Τρίτη ή την Τετάρτη και αμέσως μετά θα συνεδριάσει το νέο σχήμα υπό τον πρωθυπουργό στη Βουλή. Την Πέμπτη και την Παρασκευή ο Αντώνης Σαμαράς θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Η προγραμματική συμφωνία

Η επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας και η λειτουργία της κυβέρνησης βάσει σαφών κανόνων λήψης αποφάσεων και συντονισμού αποτελεί για το ΠΑΣΟΚ προτεραιότητα πρώτης γραμμής.

«Αρχίζει τώρα μία νέα φάση που πρέπει να θεμελιωθεί στις δύσκολες εμπειρίες των προηγούμενων τριών ετών, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της τρικομματικής κυβέρνησης συνεργασίας. Απαιτούνται εγγυήσεις σοβαρότητας, ενότητας, αποτελεσματικότητας και επιτυχίας. Εγγυήσεις προγραμματικές, οργανωτικές, προσωπικές» επαναλαμβάνει σε άρθρο του στο Έθνος της Κυριακής ο κ. Βενιζέλος.

Σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής, στο Μέγαρο Μαξίμου την ευθύνη για τη σύνταξη του προσχεδίου της συμφωνίας αυτής ανέλαβαν οι Δ.Σταμάτης και Χρ.Λαζαρίδης. Στην Ιπποκράτους πολλά στελέχη εργάζονται για τη νέα συμφωνία, ο συντονισμός όμως ανατέθηκε στους κ.κ. Γ.Σταμάτη και Χρ.Πρωτόπαπα.

Η πρόταση της ΝΔ έχει στον πυρήνα της ριζικές αλλαγές στο κράτος και στη δημόσια διοίκηση, ενώ περιλαμβάνει προτάσεις για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο και την ενίσχυση της απασχόλησης. Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ καλύπτει θεσμικά ζητήματα (εκλογικός νόμος, πολιτικό σύστημα, αναθεώρηση Συντάγματος), αλλά και ζητήματα ανάπτυξης.

Το παζλ του ανασχηματισμού

Ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να αξιοποιήσει πρόσωπα ικανά να «τρέξουν» τις αλλαγές, ενώ επιθυμεί στο νέο σχήμα να έχει κεντρικό ρόλο ο κ. Βενιζέλος, η παρουσία του οποίου εκτιμά ότι θα λειτουργήσει σταθεροποιητικά για την κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να παίξει «βεβαίως σημαντικό ρόλο» δηλώνει στο Βήμα της Κυριακής ο Αντώνης Σαμαράς, αποκαλώντας τον Ευάγγελο Βενιζέλο «εταίρο πλήρους ευθύνης». Προς τον παρόν, πάντως, ο κ. Βενιζέλος κρατά κλειστά τα χαρτιά του για τη συμμετοχή του ή μη στο κυβερνητικό σχήμα.

Το σίγουρο είναι ότι στο νέο υπουργικό συμβούλιο το ΠΑΣΟΚ θα είναι ενισχυμένο, κατέχοντας έως και το 30% των θέσεων, με 15 υπουργούς και υφυπουργούς. Το ΠΑΣΟΚ θα συμμετάσχει αυτή τη φορά με πολιτικά στελέχη, ενώ μελετάται η συμμετοχή τεχνοκρατών του εκσυγχρονιστικού χώρου σε θέσεις γενικών γραμματέων.

Από το ΠΑΣΟΚ τα ονόματα που θεωρούνται ως πλέον πιθανά προς υπουργοποίηση είναι αυτά της Φώφης Γεννηματά, του Γ.Μανιάτη, του Π.Κουκουλόπουλου της Εύης Χριστοφιλοπούλου. Έντονα ακούγεται επίσης το όνομα του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Αμετακίνητος στη θέση του φέρεται ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, καθώς -παρά τη φημολογία για τις κακές σχέσεις του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ- ο κ. Βενιζέλος λέγεται ότι δεν προτίθεται να ζητήσει την αντικατάστασή του και ο κ. Στουρνάρας τυγχάνει της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού.

Αμετακίνητοι θεωρούνται επίσης ο Νίκος Δένδιας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο υπουργός Παιδείας Κ.Αρβανιτόπουλος, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Ευ.Τσαυτάρης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στη λίστα των αμετακίνητων λογικά περιλαμβάνονται και οι υπουργοί Εξωτερικών Δ.Αβραμόπουλος και Αμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, εκτός εάν χρειαστεί να μετακινηθούν από «καραμπόλα» στην περίπτωση που ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών.

Για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι επιλογές από τη ΝΔ είναι είτε ο Δημήτρης Σταμάτης είτε ο Μ.Βολουδάκης, ενώ από το ΠΑΣΟΚ ακούγεται το όνομα του Πάρι Κουκουλόπουλου.

Γα το υπουργείο Δικαιοσύνης η ΝΔ κερδίσει έδαφος να αναβαθμιστεί ο αναπληρωτής Χαρ.Αθανασίου και να αναλάβει την ηγεσία του υπουργείου.

Σκέψεις επίσης γίνονται για διαχωρισμό του υπερ-υπουργείου Ανάπτυξης, Μεταφορών και Υποδομών με τον Κωστή Χατζηδάκη να διατηρεί το ένα από τα χαρτοφυλάκια που θα προκύψουν.

Στην κυβέρνηση φαίνεται επίσης ότι θα ενταχθούν οι Μ.Βορίδη και Αδ.Γεωργιάδης, ενώ για πρώτη φορά αναμένεται να συμμετάσχει στην κυβέρνηση ο Κυρ.Μητσοτάκης.

Το υπουργείο Εργασίας ακούγεται έντονα ότι θα αποκτήσει νέα ηγεσία με δεδομένες και τις βολές που είχε δεχθεί ο Γ.Βρούτσης από το ΠΑΣΟΚ για τα ζητήματα της ανεργίας. Πιθανή θεωρείται επίσης και η μετακίνηση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...