Τρίτη 7 Μαΐου 2013

ANOIΞΕ Ο ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΟΥ ΗΣΑΠ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ...


ΕΚΤΑΚΤΟ...
Χειροβομβίδα βρέθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης έξω από το σταθμό του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου στον Άγιο Νικόλαο...
Σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίστηκε σε φρεάτιο δίπλα στις γραμμές του τρένου από πολίτη.
Στο σημείο έσπευσαν άνδρες του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών. Κανονικά διεξάγεται αυτή την ώρα η κυκλοφορία των συρμών.http://fimotro.blogspot.gr/2013/05/anoi.html

Read more...

Η εκταφή θα γίνει την Πέμπτη στο Τατόι «Επιστρέφει» στη Σερβία η τελευταία βασίλισσα της χώρας


 





Την Πέμπτη 9 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στο Τατόι η εκταφή των οστών της τελευταίας βασίλισσας της Γιουγκοσλαβίας, Αλεξάνδρας, μετά από αίτημα της οικογένειάς της που έγινε δεκτό από το υπουργείο Εξωτερικών ενώ το παρών στην τελετή αναμένεται να δώσει ο γιος της Πρίγκιπας Αλέξανδρος. Μετά την εκταφή η σωρός της βασίλισσας Αλεξάνδρας θα μεταφερθεί στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και από εκεί με ειδική πτήση στο Βελιγράδι.

Εκτός από τον γιο της πρίγκιπα Αλέξανδρο και τη σύζυγό του, πριγκίπισσα Αικατερίνη, τη σωρό της βασίλισσας θα συνοδεύσουν ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου, πρέσβης Διονύσιος Κοδελλάς, και ο Σέρβος Πρέσβης στην Ελλάδα
Ντράγκαν Ζουπάνιεβατς για να μεταφερθεί στο Βασιλικό Παρεκκλήσι  του Αγίου Ανδρέα στο Βελιγράδι.

Πρόκειται για την ολοκλήρωση της προσπάθειας του πρίγκιπα Αλέξανδρου να «ενώσει» την οικογένειά του καθώς στις 22 Ιανουαρίου προηγήθηκε αντίστοιχη μεταφορά από το Ιλινόις των ΗΠΑ στη Σερβία του συζύγου της Αλεξάνδρας και τελευταίου βασιλιά της Σερβίας, Πέτρου Β΄, ενώ στις 29 Απριλίου μεταφέρθηκαν στο Βελιγράφι τα οστά της μητέρας του, βασίλισσας Μαρίας. Τα οστά και των δύο βρίσκονται, επίσης, στο παρεκκλήσι του Αγίου Ανδρέα.

Η επίσημη τελετή ταφής των οστών και των τριών στο Βασιλικό Μαυσωλείο της οικογένειας Καραγιώργεβιτς έχει προγραμματιστεί για τις 26 Μαΐου παρουσία 2.500 καλεσμένων από όλο τον κόσμο και εκπροσώπων των βασιλικών οικογενειών.

Ποια ήταν η βασίλισσα Αλεξάνδρα
Η τελευταία βασίλισσα της Γιουγκοσλαβίας γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου του 1921 και ήταν κόρη του βασιλιά της Ελλάδας Αλεξάνδρου Α΄ και της Ασπασίας Μάνου, που καταγόταν από Φαναριώτες Έλληνες από την Κωνσταντινούπολη.

Η Αλεξάνδρα δεν είχε την τύχη, όμως, να γνωρίσει τον πατέρας της καθώς ο Αλέξανδρος Α΄ πέθανε πέντε μήνες πριν τη γέννησή της στις 25 Οκτωβρίου του 1920 από σηψαιμία, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Ο θάνατός του αποδόθηκε σε δάγκωμα από έναν από τους δύο πιθήκους που είχε για κατοικίδια, στο βασιλικό κτήμα Τατοΐου.

Μάλιστα αρχικά θεωρήθηκε παράνομη κόρη επειδή ο γάμος του πατέρα της δεν είχε την έγκριση του παππού της βασιλιά Κωνσταντίνου Α'. Χρειάστηκε η παρέμβαση της βασιλομήτωρος Σοφίας το 1922 που επέτρεπε στο βασιλιά να αναγνωρίζει την ισχύ γάμων μελών της βασιλικής οικογένειας που έγιναν χωρίς τη βασιλική συγκατάθεση, ακόμα και αναδρομικά, αλλά σε μη δυναστική βάση. 

Γι' αυτό και στην Αλεξάνδρα αποδόθηκε ο τίτλος της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητας Πριγκίπισσα της Ελλάδας.

Σε ηλικία 23 ετών, το 1944, η Αλεξάνδρα παντρεύτηκε τον τότε βασιλιά Πέτρο Β΄ της Γιουγκοσλαβίας, ο οποίος όμως ήταν εξόριστος στο Λονδίνο με τον οποίο απέκτησαν στη συνέχεια έναν γιο, τον Πρίγκιπα Διάδοχο Αλέξανδρο Β΄ σημερινό διεκδικητή του Σερβικού θρόνου.

Μάλιστα η κυβέρνηση είχε ανακηρύξει Γιουγκοσλαβικό έδαφος τη σουίτα στην οποία γεννήθηκε ο Αλέξανδρος προκειμένου να γεννηθεί ο διάδοχος σε πάτρια εδάφη.

Δυστυχώς για την ίδια δεν απόλαυσε πότε τα προνόμια μιας βασίλισσας καθώς το Νοέμβριο του 1945 η μοναρχία καταργήθηκε από τον Τίτο, με αποτέλεσμα το εξόριστο βασιλικό ζεύγος να εγκατασταθεί στις Η.Π.Α.

Η Αλεξάνδρα πέθανε στις 30 Ιανουαρίου 1993, στο ανατολικό Σάσσεξ, στην Αγγλία, και ενταφιάστηκε στο βασιλικό κοιμητήριο, στο Τατόι.


Read more...

Αποθεώθηκε ο Γκάλης (Βίντεο)...


Την αποθέωση γνώρισε ο Νίκος Γκάλης κατά την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο, στο πλαίσιο της μεγάλης γιορτής που διοργάνωσε προς τιμήν του η ΚΑΕ ΑΡΗΣ.

Το Παλαί ντε Σπορ σείστηκε...

από τα συνθήματα των οπαδών της ομάδας του Άρη που είδαν ξανά τον θρύλο του ελληνικού μπάσκετ να πατάει στο παρκέ του «σπιτιού» του.

«Είσαι Θεός, είσαι Θεός» φώναζαν ασταμάτητα οι οπαδοί.





thestival.gr

Read more...

Δεν τους εμπνέει...


Ιδιαίτερα σιωπηλή ήταν η Χρυσή Αυγή, σχετικά με το Πάσχα, αφού δεν έστειλε ούτε ένα μήνυμα. Προφανώς δεν...

τους εμπνέει ούτε τους προκαλεί ιδιαίτερα αισιόδοξα συναισθήματα η ιδέα ότι κάποιος, που όχι μόνο δεν είναι γνήσιος Ελληνας αλλά -μεταξύ μας- μάλλον Εβραίος, ανασταίνεται.

«Το Κάρμα» (enet.gr)

Read more...

Ποιους προωθεί ο Κουβέλης για υπουργεία


Οι 6 που φλερτάρουν με την καρέκλα

Εδώ και καιρό ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλής έχει εγκαταλείψει την θέση ότι το κόμμα του δεν συμμετέχει ενεργά στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής.

Μάλιστα εμφανίζεται έτοιμος να προτείνει για υπουργούς...

στον ανασχηματισμό κοινοβουλευτικά στελέχη σε σημαντικά υπουργεία.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Κουβέλης σε επικοινωνία που είχε με τον Αντώνη Σαμαρά για το συγκεκριμένο ζήτημα πήρε την διαβεβαίωση ότι οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα δεν πρόκειται να γίνουν πριν το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, που είναι το Ιούνιο.

Συνεπώς και εκτός απροόπτου ο ανασχηματισμός, που ήδη έχει αποφασιστεί, θα ανακοινωθεί στο τέλος του Καλοκαιριού.

Ο Φώτης Κουβέλης έχει θέσει υπό προθεσμία το σύνολο των μελών του υπουργικού συμβουλίου που πρότεινε η ΔΗΜΑΡ κατά την αρχική συγκρότηση της κυβέρνησης Σαμαρά και έχει καταστρώσει πλάνο με νέα πρόσωπα.

Συγκεκριμένα τουλάχιστον έξι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς φλερτάρουν με την ανάληψη κυβερνητικών θώκων σε διαφορετικά υπουργεία.

Αυτοί είναι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Τσούκαλης για το υπουργείο Δικαιοσύνης σε περίπτωση που αντικατασταθεί ο Α. Ρουπακιώτης. Ο επίσης κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Β. Οικονόμου για τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας. Ο βουλευτής και Γραμματέας της Κ.Ε της ΔΗΜΑΡ Σ. Λυκούδης για το υπουργείο Εσωτερικών. Η βουλευτής Ασημίνα Ξυροτήρη για θέση υφυπουργού στον τομέα της Ανάπτυξης, ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός για το Αθλητισμού, καθώς και ο Δημήτρης Χατζησωκράτης για μια θέση υφυπουργού στο Οικονομικών. Ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Α. Παπαδόπουλος για θέση υφυπουργού ή γενικού γραμματέα στο υπουργείο Επικοινωνιών και Τύπου.

parapolitika.gr

Read more...

Ποιοι δε θα πληρώσουν το χαράτσι...




Την απαλλαγή από το χαράτσι για τα ακίνητα των φορολογουμένων με ατομικό εισόδημα χαμηλότερο των 6.591 ευρώ εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με δημοσίευμα των...
«Νέων», το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα σε νοικοκυριά με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 12.000 ευρώ να πληρώσουν το χαράτσι με μειωμένο συντελεστή και σε περισσότερες από πέντε δόσεις.

Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, στα μέσα Μαΐου θα εξειδικευτούν τα κριτήρια για την πλήρη απαλλαγή από το ΕΕΤΑ ή για τη μείωσή του και την πληρωμή του σε περισσότερες δόσεις για τα νοικοκυριά που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας.

Οι εισηγήσεις που έχει δεχθεί ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, είναι να μην πληρώσουν το Τέλος Ακινήτων: Φορολογούμενοι με ατομικό εισόδημα χαμηλότερο των 6.591 ευρώ, .ακροχρόνια άνεργοι με μη διακοπτόμενο χρόνο ανεργίας ίσο ή μεγαλύτερο τους ενός έτους και άνεργοι που επιδοτήθηκαν από τον ΟΑΕΔ λόγω τακτικής επιδότησης κατά τουλάχιστον έξι μήνες.

Mειωμένο θα το πληρώσουν: Νοικοκυριά που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας και έχουν οικογενειακό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και πολύτεκνοι και ανάπηροι με οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

protothema.gr

Read more...

Συνεχίζεται αύριο η δίκη του Άκη...




crimenet.gr
Στο εδώλιο του Εφετείου Αθηνών κάθονται εκ νέου αύριο, 8 Μαΐου, ο 'Ακης Τσοχατζόπουλος κι άλλα 18 άτομα, πρώην συνεργάτες του και μέλη της οικογένειάς του.
Η πολύκροτη δίκη για τις μίζες, που φέρονται ότι ...
διακινήθηκαν επί των ημερών της υπουργίας του Άκη Τσοχατζόπουλου, ξεκίνησε στις 22 Απριλίου στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.
Από τους 19 κατηγορούμενους, αθώοι δήλωσαν ο πρώην υπουργός Άμυνας και άλλοι 17 κατηγορούμενοι, ενώ μόνο ο εξάδελφος του Άκη Τσοχατζόπουλου Νικόλαος Ζήγρας δήλωσε ένοχος για όσα ο ίδιος έχει ομολογήσει, όπως διευκρίνισε.
Ο κ. Τσοχατζόπουλος δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου: «Αρνούμαι κατηγορηματικά και απόλυτα το κατηγορητήριο σε βάρος μου».
«Με αυτό επιχειρείται να δημιουργηθεί οργάνωση με σκοπό να ξεπλυθεί χρήμα και ότι πίσω από αυτή βρίσκεται ο πρώην υπουργός Άμυνας. Το κατηγορητήριο είναι κατάπτυστο. Μήπως υπάρχει μια καθοδηγούμενη πορεία για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα;
Είναι άδικη, παράνομη και καταχρηστική αυτή η συμπεριφορά εναντίον μου κι εναντίον της κόρης μου και της γυναίκας μου.
Να επιληφθείτε της αίτησης αποφυλάκισης που έχει καταθέσει η σύζυγος μου. Εμένα ζητούσαν και φυλάκισαν τη γυναίκα μου», συνέχισε σε δηλώσεις του ο ίδιος.
Το δικαστήριο αναμένεται να συνεδριάζει τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, ώστε να έχει ολοκληρωθεί η εκδίκαση πριν συμπληρωθεί το 18μηνο - ανώτατο όριο προφυλάκισης - για όσους κατηγορουμένους παραμένουν προφυλακισμένοι.

Read more...

Στην ΕΡΤ, λεφτά υπάρχουν...




Τους 28 ειδικούς συμβούλους και κατόχους ειδικών θέσεων (ΠΕΘ) έφτασε η ΕΡΤ μετά την πρόσληψη δύο ακόμη προσώπων, χωρίς να...
υπάρξει καμία διακοπή συνεργασίας. Το κόστος συμβούλων και ΠΕΘ υπερβαίνει ετησίως το 1 εκατ. ευρώ.

πηγη media-industry.blogspot

Read more...

Ο Σαμαράς διόρισε στον ΟOΣΑ πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ ...





Ο Αντώνης Σαμαράς έκανε την έκπληξη και στέλνει στον ΟΟΣΑ τον Βαγγέλη Παπαχρήστο – τον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ που διαγράφτηκε τον Δεκέμβριο του 2010 από τον Γιώργο Παπανδρέου επειδή καταψήφισε το...
Μεσοπρόθεσμο του πρώτου Μνημονίου.

Με απόφαση πρωθυπουργού λοιπόν ο κ. Παπαχρήστος αναλαμβάνει τη θέση του αναπληρωτή εκπροσώπου της χώρας στον ΟΟΣΑ υπό τον Γεώργιο-Στυλιανό Πρεβελάκη, ο οποίος αντικατέστησε την Τίνα Μπιρμπίλη στη θέση του μόνιμου αντιπροσώπου.

Μετά τη διαγραφή του από το ΠΑΣΟΚ ο πρώην βουλευτής δεν έθεσε υποψηφιότητα με άλλο κόμμα στις περσινές εκλογές (σ.σ. ακουγόταν ότι θα συνεργαζόταν με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ).

Παραμένει σταθερά σε «αντιμνημονιακή πλεύση» και οι φήμες τον έφεραν να έχει δεχθεί τα εύσημα του κ. Σαμαρά για τη στάση του στην προηγούμενη Βουλή. Ως μέλη και οι δύο της κοινοβουλευτικής οικονομικής επιτροπής το 2008 (πριν ο σημερινός πρωθυπουργός αναλάβει υπουργός Πολιτισμού) είχαν «καλή συνεργασία» καθώς οι απόψεις τους για τα ζητήματα ύφεσης και λιτότητας συνέκλιναν.

Ειδικά αυτό το τελευταίο θεωρείται από τον κ. Παπαχρήστο «σημαντικό πεδίο δράσης» στον ΟΟΣΑ, δεδομένου ότι ήταν ο πρώτος διεθνής Οργανισμός που καυτηρίασε προ μηνών τις αντιαναπτυξιακές πολιτικές της λιτότητας που ακολουθεί η Ευρώπη.

Η τυπική διαδικασία επικύρωσης του διορισμού θα ολοκληρωθεί σε λίγες ημέρες προκειμένου ο ίδιος να μετάσχει στην ετήσια σύνοδο του ΟΟΣΑ που θα γίνει στα τέλη Μαΐου στο Παρίσι.

Ο κ. Παπαχρήστος αντικαθιστά τον Γεώργιο Ζαραλή ο οποίος είχε διορισθεί σε αυτή τη θέση το 1996 από την κυβέρνηση Σημίτη.


capital.gr

Read more...

Βροχερός καιρός και πτώση της θερμοκρασίας από την Τετάρτη...


Αστάθεια με πτώση της θερμοκρασίας και βροχές ή καταιγίδες σε πολλές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας, θα παρουσιάσει τις επόμενες μέρες ο καιρός.
Στην Αθήνα, σύμφωνα με...
την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, την ηλιοφάνεια θα διαδεχτούν νεφώσεις που σταδιακά θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και από το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση και θα φθάσει μέχρι τους 28 βαθμούς.

Βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν και στην ηπειρωτική χώρα. Οι καταιγίδες θα είναι πιο ισχυρές στην κεντρική και τη δυτική Μακεδονία καθώς και τη Θεσσαλία. Βροχερός θα είναι ο καιρός και την Πέμπτη σε ολόκληρη τη χώρα και η θερμοκρασία θα υποχωρήσει ακόμη περισσότερο.

Θα επικρατήσουν βοριάδες που στο Αιγαίο θα πνέουν μέχρι 6 μποφόρ...

Read more...

Τιμάται σε φιλικό στο Αλεξάνδρειο Το αργοπορημένο επίσημο «ευχαριστώ» στον Νίκο Γκάλη


  (Φωτογραφία:  Intime )

Θεσσαλονίκη
Έστω και με καθυστέρηση πολλών ετών, το ελληνικό μπάσκετ, μέσω του Άρη, τιμά απόψε (20:00, ns1) τον Νίκο Γκάλη για όσα πρόσφερε στην υπέρλαμπρη καριέρα του, σε φιλικό κόντρα στη Λιμόζ του Παναγιώτη Γιαννάκη στο Αλεξάνδρειο. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να «ενώσει» ξανά τη φωνή της για να πει το μεγάλο... επίσημο «ευχαριστώ» στον άνθρωπο που άλλαξε την ιστορία του ελληνικού αθλητισμού και έβαλε το μπάσκετ στα σπίτια των Ελλήνων.

Ένας γαλαξίας αστέρων, συμπαικτών και αντιπάλων, Ελλήνων και ξένων, φίλων και θαυμαστών του «Νικ» θα δώσει το «παρών» στο «Αλεξάνδρειο» για να τον τιμήσει με πρώτος και καλύτερος, τον Γιαννάκη.

Το μενού περιλαμβάνει 20λεπτο αγώνα μεταξύ των σημερινών ομάδων του Άρη και της Λιμόζ, με την ευχή όλων ο Γκάλης να φορέσει έστω και για λίγα λεπτά τη φανέλα και να αγωνιστεί, αν και ο ίδιος δήλωσε πως δεν θα το κάνει για να μη χαλάσει τις… αναμνήσεις.

Παράλληλα θα υπάρξει βίντεο αφιέρωμα, το οποίο θα προβληθεί σε μία γιγαντοοθόνη που έχει στηθεί και έχει τη μορφή του «6», που φορούσε ο «Νικ» και το σήμα του Άρη.

Τον θρύλο του ελληνικού μπάσκετ θα τιμήσουν με την παρουσία του 46 αστέρες του παρελθόντος. Ντίνο Ράτζα, Ζέλικο Ομπράντοβιτς, Στόγιαν Βράνκοβιτς, Ντόρον Τζάμσι, Ρισάρ Ντα- κουρί, Φρεντερίκ Φορτέ, Αλεξάντερ Βολκόφ, Τζόρντι Βιγιακάμπα, Οντι Νόρις, Παναγιώτης Φασούλας, Νίκος Φιλίππου, Γιώργος Σιγάλας, Μπάνε Πρέλεβιτς, Αργύρης Καμπούρης, Νάσος Γαλακτερός, Κώστας Παταβούκας, Λευτέρης Κακιούσης, Μέμος Ιωάννου, Βασίλης Λυπηρίδης, Σλόμπονταν Σούμποτιτς, Μιχάλης Ρωμανίδης, Μάνθος Κατσούλης, Χάρης Παπαγεωργίου, Βαγγέλης Αλεξανδρής, Ντέιβιντ Στεργάκος, Στηβ Γιατζόγλου, Tζον Κόρφας, Νίκος Λινάρδος, Λάζαρος Λέσιτς, Ντίνος Αγγελίδης, Βαγγέλης Βουρτζούμης, Νίκος Σταυρόπουλος, Λιβέρης Ανδρίτσος, Διονύσης Ανανιάδης, Στέλιος Καλαντίδης, Δημήτρης Κοκολάκης, Σταύρος Χωλόπουλος, Τάσος Τσιτάκης, Πέτρος Σταμάτης, Στράτος Βαμβακούδης, Δημήτρης Νάστος, Βασίλης Παραμανίδης, Νίκος Τσαχτάνης, Μηνάς Τουκμενίδης, Μιχάλης Γιαννουζάκος και Γιάννης Μαντόπουλος.

Θα υπάρξουν και τρεις απουσίες, του Φάνη Χριστοδούλου (μοναδικού απόντα από την ομάδα του 1987) και των Ντίνο Μενεγκίν (για λόγους υγείας) και Στεφάν Οστρόφσκι (λόγω προσωπικού προβλήματος).

Τα εισιτήρια έχουν εξαντληθεί και ο κόσμος αναμένεται να δώσει βροντερό «παρών» για να τιμήσει με την παρουσία του έναν ζωντανό «θρύλο».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Κρίθηκαν νόμιμα από το ΣτΕ Πράσινο φως στα πρώτα τέσσερα Προεδρικά Διατάγματα του σχεδίου «Αθηνά»


Άποψη του κτιρίου του Συμβουλίου της Επικρατείας
Άποψη του κτιρίου του Συμβουλίου της Επικρατείας   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Νόμιμα κρίθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) τα πρώτα τέσσερα από τα 36 σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων του υπουργείου Παιδείας που αφορούν το σχέδιο «Αθηνά», για την αναδιάρθρωση των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΑΕΙ) και των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ).

Τα τέσσερα διατάγματα, τα οποία επεξεργάστηκε το Ε΄Τμήμα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου αφορούν:

  • Την ίδρυση Σχολών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
  • την ίδρυση-συγκρότηση Σχολών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
  • την ίδρυση-συγκρότηση Σχολών στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
  • την ίδρυση Σχολής Καλών Τεχνών στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας για ακόμη μια φορά, ότι τα σχέδια διαταγμάτων τα οποία αφορούν την οργάνωση της εκπαίδευσης και το περιεχόμενο γενικά των σπουδών πρέπει να αποστέλλονται στο ΣτΕ εγκαίρως, «ώστε αφενός να μην αιφνιδιάζεται η εκπαιδευτική κοινότητα και αφετέρου να παρέχεται η δυνατότητα λυσιτελούς επεξεργασίας» από το ΣτΕ, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα.

Από τα 36 συνολικά διατάγματα που αφορούν στο σχέδιο «Αθηνά » τα 23 αφορούν ΑΕΙ και τα 13 ΤΕΙ. Όλα στάλθηκαν στο ΣτΕ στις 23 Απριλίου 2013, δηλαδή «λίγο πριν από την έναρξη των εξετάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Διευκρινίσεις δικαστικών κύκλων Στον αέρα οι ιδιοκήτες τακτοποιημένων αυθαιρέτων μετά την απόφαση του ΣτΕ


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Σε διευκρινίσεις, προς αποφυγή κάθε παρερμηνείας, προχώρησαν δικαστικοί κύκλοι, με αφορμή τις αναλύσεις για την επίμαχη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία ελήφθη σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών και έκρινε ότι είναι αντισυνταγματικός ο Ν. 4014/2011 που προβλέπει την τακτοποίηση των αυθαιρέτων (και ημιυπαίθριων χώρων), κλπ.

Σύμφωνα με τους κύκλους αυτούς, τα αυθαίρετα που τακτοποιήθηκαν -αφού πληρώθηκαν τα προβλεπόμενα πρόστιμα από τον «Νόμο Παπακωνσταντίνου»- διατρέχουν τον κίνδυνο να ακυρωθεί η τακτοποίησή τους μετά τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης από το ΣτΕ (αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι), εφόσον κάποιος (συνήθως γείτονας, κάτοικος της ευρύτερης περιοχής, Οικολογικός ή Περιβαλλοντικός Σύλλογος κλπ) πληροφορηθεί την τακτοποίηση και προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Βέβαια, τόνιζαν οι ίδιοι κύκλοι, οι πολίτες πριν προσφύγουν στη Δικαιοσύνη μπορούν να ζητήσουν από τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας να ανακαλέσουν τις πράξεις τακτοποίησης αυθαιρέτων, αλλά αυτό -προσέθεταν- στην πράξη δεν γίνεται σχεδόν ποτέ, κατά συνέπεια η προσφυγή στα δικαστήρια είναι «μονόδρομος». Πάντως, ο πολίτης για την πιθανή αυτή άρνηση της Πολιτείας μπορεί να στραφεί σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου για παράλειψη νόμιμης ενέργειας και να αξιώσει αποζημίωση.

Ο χρόνος (προθεσμία) που έχει δικαίωμα ο κάθε πολίτης ή φορέας να προσφύγει στα δικαστήρια κατά της τακτοποίησης ενός αυθαιρέτου ή ημιυπαίθριου χώρου ξεκινάει από τη στιγμή που πληροφορηθεί ότι έγινε η τακτοποίηση.

Όμως, ο γείτονας, σύλλογος, κλπ δεν μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια, εάν πληροφορηθεί τη τακτοποίηση μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα. Η προσφυγή κατά της ακύρωσης αυθαιρέτου θα γίνει δεκτή από τα δικαστήρια, εφόσον πραγματοποιηθεί «εντός εύλογου χρονικού διαστήματος», το οποίο όμως δεν μπορεί να υπερβαίνει το έτος. Πάντως, σε κάθε περίπτωση «ο εύλογος αυτός χρόνος» θα κριθεί από τα δικαστήρια. Ο χρονικός αυτός περιορισμός παρατείνεται «κατά περίπτωση» για όσους απουσιάζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο εξωτερικό ή είναι μόνιμοι κάτοικοι του εξωτερικού.

Επίσης, όλες οι εκκρεμείς προσφυγές που υπάρχουν στο ΣτΕ και στα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας, κατά του επίμαχου νόμου 4014/2011 αναγκαστικά θα γίνουν δεκτές, αφού ο νόμος κρίθηκε ήδη από το ΣτΕ αντίθετος στην παράγραφο 2 του άρθρου 24 του Συντάγματος. Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι από την ημέρα δημοσίευσης της απόφασης του ΣτΕ και μετά επηρεάζονται όλες οι εκκρεμείς στις Πολεοδομίες, προς διευθέτηση, υποθέσεις νομιμοποίησης.

Μάλιστα, οι δικαστικοί κύκλοι υπενθύμιζαν ότι όταν κρίθηκε αντισυνταγματική η μεταφορά συντελεστή δόμησης, επί μια δεκαετία και πλέον, η Πολιτεία αναγκαζόταν μετά την έκδοση σχετικών δικαστικών αποφάσεων να ανακαλέσει τίτλους μεταφοράς συντελεστή δόμησης, ενώ οι θιγόμενοι ιδιοκτήτες (δηλαδή όσοι είχαν κάνει τη μεταφορά συντελεστή δόμησης) στη συνέχεια διεκδικούσαν μέσω της Δικαιοσύνης αποζημιώσεις από το Δημόσιο. Ακόμη, ανάφεραν οι ίδιοι κύκλοι, ότι προβλήματα θα ανακύψουν και σε όσες μεταβιβάσεις ή αγοραπωλησίες ακινήτων έγιναν μετά τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, οι οποίες και πάλι θα λυθούν από τα δικαστήρια.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Εν όψει πανελλαδικών Κρίσιμο ραντεβού της ΟΛΜΕ με τον υπουργό Παιδείας την Τετάρτη


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Kρίσιμες είναι οι επόμενες ημέρες όσον αφορά την ομαλή διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων, που αρχίζουν στις 17 Μαΐου.
Ο υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος, έχει καλέσει την Τετάρτη (6 μ.μ.) το ΔΣ της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), προκειμένου να συζητήσουν τα αιτήματά τους, καθώς η Ομοσπονδία προειδοποιεί με απεργιακές κινητοποιήσεις ακόμη και μέσα στην περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων, σε περίπτωση μη ικανοποίησης των αιτημάτων.
Οι παρατάξεις στο ΔΣ της Ομοσπονδίας φαίνεται να συμφωνούν στην κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων μέσα στις εξετάσεις, πλην των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, που πρότειναν 48ωρη απεργία πριν από τις εξετάσεις.

Οι καθηγητές, στη συνεδρίασή τους της προηγούμενης εβδομάδας, δεν κατέληξαν σε απόφαση- πρόταση προς τον κλάδο, καθώς δεν συνέκλιναν στον τρόπο με τον οποίο θα ληφθεί η απόφαση.

Τα μέλη του ΔΣ έχουν προαναγγείλει νέα συνεδρίαση για την Πέμπτη 9 Μαΐου, μετά την συνάντησή τους με τον υπουργό Παιδείας και τα νέα δεδομένα που ενδεχομένως θα προκύψουν.

Οι καθηγητές αντιδρούν στην αύξηση κατά δύο ώρες του ωραρίου εργασίας με την ταυτόχρονη απόλυση χιλιάδων συμβασιούχων και την συγχώνευση σχολείων, γεγονότα που θα επιφέρουν επιδείνωση των συνθηκών μέσα στις τάξεις.

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προσανατολίζεται και η Ομοσπονδία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Στο πλαίσιο αυτό, το ΔΣ της ΟΙΕΛΕ συγκαλείται εκτάκτως την Πέμπτη, 9 Μαΐου, για να διαμορφώσει την εισήγηση που θα κατατεθεί στις Γενικές Συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων, οι οποίες θα συγκληθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο κλάδος των ιδιωτικών εκπαιδευτικών βρίσκεται σε αναβρασμό με αφορμή την εφαρμογή του νέου μισθολογίου, την απόπειρα περικοπής επιδομάτων και δώρων και την αύξηση του ωραρίου.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...