Αθήνα
Με ενστάσεις και διαφωνίες επί της διαδικασίας εκ μέρους όλων των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, που απορρίφθηκαν, ωστόσο, μετά από ψηφοφορία από την κυβερνητική πλειοψηφία, άρχισε στις δύο αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ (αδειοδότηση παροχών περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης και άλλες διατάξεις).
Η κυβέρνηση δεν κανονίζει τίποτα εν κρυπτώ. Θα επιδιώξει στη διάρκεια της συζήτησης και αναλυτικό διάλογο και ευρύτερες συναινέσεις, όπως επεσήμανε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης που έκανε λόγο για μείζον θέμα της λειτουργίας της δημοκρατίας και των κοινοβουλευτικών θεσμών, διαφωνώντας με τη σύμπτυξη της διαδικασίας συζήτησης του νομοσχεδίου.
«Αδικούμε τους εαυτούς μας όταν παριστάνουμε τους έκπληκτους, καθώς στην ουσία συζητείται επί τρεις μήνες και υπήρχε αρκετός χρόνος για να ενημερωθούν όλοι και να γίνει διαβούλευση» αντέτεινε ο κ. Παππάς, υπενθυμίζοντας ότι το νομοσχέδιο είχε αναρτηθεί από την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, και από τις 22 Ιουλίου.
Σε παρέμβασή του, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, παρέπεμψε στην απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, στην οποία συμφωνήθηκε η διαδικασία συζήτησής του.
Για διαδικασία «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε», έκανε λόγο ο εισηγητής της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης, υποστηρίζοντας ότι εάν η κυβέρνηση δεν θέλει τη φίμωση θα πρέπει να αποδεχθεί τη διαδικασία συζήτησης με άνεση χρόνου, ώστε να μην αποδυναμωθεί ο ρόλος της Επιτροπής.
«Αυτά δεν γίνονται ούτε στα παραμύθια» ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας. «Μετά λύπης μου διαπιστώνω ότι ενώ η κυβέρνηση προανήγγειλε τόσο πανηγυρικά αυτό το νομοσχέδιο, του επιφυλάσσει ασφυκτική μεταχείριση ως προς τη συζήτησή του στον ναό της δημοκρατίας που είναι η Βουλή» πρόσθεσε.
Η προεδρεύουσα των Επιτροπών, Χαρά Καφαντάρη, επικαλέστηκε, τόσο την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, όσο και τον κανονισμό της Βουλής, ενώ δικαιολόγησε τις ενστάσεις και τις διαφωνίες που εκφράστηκαν από τους βουλευτές ως ένδειξη αγωνίας και ενδιαφέροντος από όλους.
«Είναι μείζον ζήτημα για την ποιότητα της λειτουργίας των θεσμών, της δημοκρατίας και της ενημέρωσης. Υπάρχουν σημαντικές ρυθμίσεις, γι' αυτό χρειάζεται να γίνει συζήτηση με κανονικούς ρυθμούς και όλοι έχουμε να κερδίσουμε από αυτό», ανέφερε εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.
Την έντονη διαφωνία τους επί της σύμπτυξης των διαδικασιών, εξέφρασαν από το ΚΚΕ, τόσο ο Γιάννης Γκιόκας, όσο και η Λιάνα Κανέλη, η οποία σημείωσε ότι δεν πρέπει να σχετίζεται η διαβούλευση με τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.
Ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι, υποστήριξε ότι πέραν του γεγονότος ότι από το νομοσχέδιο απουσιάζουν οι ρυθμίσεις για αδειοδοτήσεις ραδιοφωνικών σταθμών, υπάρχουν και άσχετες διατάξεις.
Για το θέμα έκανε δηλώσεις και ο Σταύρος Θεοδωράκης: «Το Ποτάμι καταγγέλλει ότι με το νέο νόμο που ετοίμασε ο κ. Παππάς χρίζεται ο ίδιος ως ο μέγας καναλάρχης της χώρας. Αυτός θα αποφασίζει τον αριθμό των αδειών, αυτός θα αποφασίζει τα κριτήρια». Ο επικεφαλής του Ποταμιού αναρωτιέται «πώς θα αποφασίζει; Θα παζαρεύει δηλαδή ο καθένας από τους καναλάρχες με τον υπουργό Επικρατείας, αν θα πάρει ή δε θα πάρει άδεια;»
Ο κ. Θοεδωράκης ζήτησε την ευθύνη για τις τηλεοπτικές άδειες να την έχει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, ενώ κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να «μην επιτρέψει να περάσουμε από τη διαπλοκή των 25 χρόνων σε μια καινούρια διαπλοκή.
Υπέρ της συζήτησης του νομοσχεδίου με κανονικές διαδικασίες τάχθηκε ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Δημήτρης Καρράς, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Βασίλης Κόκκαλης.
Τη διαμαρτυρία του για την απαράδεκτη διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου, όπως την χαρακτήρισε, εξέφρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Παναγούλης και αποχώρησε από τη συνεδρίαση.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελος, αντέτεινε ότι το νομοσχέδιο είχε αναγγελθεί από τα πιο επίσημα χείλη, από τον πρωθυπουργό, και δεν μπορεί, όπως είπε, να ισχυρίζονται, είτε για λόγους εντυπωσιασμού, είτε από αδυναμία σοβαρών επιχειρημάτων, οι βουλευτές της Αντιπολίτευσης ότι δεν γνώριζαν το περιεχόμενό του.
«Νομίζω ότι αδικούμε τους εαυτούς μας και θα αποδειχθεί από τις συζητήσεις του νομοσχεδίου ότι η κυβέρνηση θα αποδεχθεί και τον ευρύτερο διάλογο και τις ευρύτερες συναινέσεις» υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας, απαντώντας στις επικρίσεις της Αντιπολίτευσης.
«Αδικούμε τους εαυτούς μας λέγοντας ότι το νομοσχέδιο το είδαμε χθες το βράδυ, στη διαβούλευση έχει ανέβει την προηγούμενη περίοδο, ειδικά αυτό που αφορά το κομμάτι των αδειοδοτήσεων και το κομμάτι της ΕΡΤ, να παρέχει υπηρεσίες, αυτό συνιστά χρόνο τριών μηνών μέχρι τη σημερινή μέρα» πρόσθεσε ο κ. Παππάς και κατέληξε:
«Συνεπώς, υπήρχε αρκετός χρόνος, γιατί έχουν ανταλλαγεί και πολιτικά πυρά καλοδεχούμενα. Δεν τα κανονίσαμε εν κρυπτώ. Ουδείς δικαιούται να κάνει τον έκπληκτο. Οι συζητήσεις μας δεν γίνονται εν κρυπτώ. Είναι η στοιχειώδης υποχρέωσή μας να συζητήσουμε με τους αρμόδιους φορείς. Λέω να μην αναπαράγουμε επιχειρήματα τρίτων. Εδώ πέρα μένει να αποδειχθεί εάν η κυβέρνηση επιθυμεί τον διάλογο, που τον επιθυμεί και το αποδεικνύει.»
Παππάς: Στόχος, η συναίνεση
Τη δέσμευση ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και συνεννόηση, δεχόμενη όλες τις θετικές παρατηρήσεις, ώστε το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ να συγκεντρώσει τη μέγιστη δυνατή πλειοψηφία, απηύθυνε στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας,Νίκος Παππάς.
Στην τοποθέτησή του, στη συνεδρίαση των αρμόδιων κοινοβουλευτικών Επιτροπών που επεξεργάζονται το νομοσχέδιο, ο υπουργός Επικρατείας επισήμανε, ωστόσο, ότι δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί το «επιχείρημα» ότι το σήμα είναι ψηφιακό, οποιοσδήποτε μπορεί να εκπέμπει και άρα δεν υπάρχει ανάγκη για δημοπρασία καθώς -όπως τόνισε χαρακτηριστικά- αυτό ισοδυναμεί με έκκληση στην κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο.
«Ο ελληνικός λαός, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία και η κυβέρνηση δικαιούται να γνωρίζει αν υπάρχει αυτή η παραίνεση» είπε και ξεκαθάρισε εάν «δεν ισχύει αυτό, θα είμαστε στη διάθεση όλων για να συζητήσουμε το πώς μπορεί να βελτιωθεί».
«Θα πρέπει με λεπτομέρεια να συζητήσουμε για το τι μπορεί και τι πρέπει να ενσωματωθεί, και σε κλίμα ευρύτατων συναινέσεων. Είναι εφικτή μία συναίνεση πέραν της κυβερνητικής πλειοψηφίας, και μπορούμε να συζητήσουμε πώς μπορούμε να έχουμε το βέλτιστο νομοθετικό αποτέλεσμα» είπε.
Αποκρούοντας κατηγορηματικά τις κριτικές που ακούστηκαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι το νομοθέτημα αυτό καθιστά τον υπουργό «παντοδύναμο», ο κ. Παππάς εξήγησε πως η μόνη αρμοδιότητα που μένει -επειδή η δημοπρασία θα γίνει από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης- είναι ο αριθμός αδειών και το τίμημα.
«Η συλλογιστική είναι -και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε κι άλλες συλλογιστικές- να πάμε σε βιώσιμα σχήματα» τόνισε.
Έθεσε δε το ρητορικό ερώτημα «γιατί ποια είναι η ρίζα των προβλημάτων της διαπλοκής;», για να απαντήσει «μη βιώσιμα σχήματα, δανεισμός, διαπλοκή με το τραπεζικό σύστημα και αλληλοδιαπλοκή με το πολιτικό σύστημα» και να απευθύνει την παραίνεση «αν αυτό δεν το αναγνωρίσουμε μεταξύ μας, δεν θα μπορούμε να πάμε σε μια κουβέντα σε ειλικρινή βάση».
Απέναντι στην κριτική ότι η κυβέρνηση χειρίστηκε το θέμα για να επηρεάσει τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ώστε να απολαύσει πολιτική υποστήριξη, ο υπουργός Επικρατείας, σε σκωπτικό τόνο, σχολίασε: «Αν αυτό ήταν το σχέδιο έχει αποτύχει παταγωδώς».
Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι καμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν παρεμποδίστηκε στο να εφαρμόσει τον φόρο τηλεοπτικών διαφημίσεων και να καταλογίσει τα τέλη τηλεοπτικών διαφημίσεων. «Συνεπώς, οποιαδήποτε κριτική ασκείται περί αδράνειας ή καθυστερήσεων δεν έχει βάση» είπε.
Για το ΕΣΡ, ο υπουργός Επικρατείας επισήμανε ότι πρέπει να δούμε το πώς αυτή τη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου θα θωρακιστεί διαδικαστικά:
«Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου δεν είναι παρά μόνο η απαρχή της καλής τακτοποίησης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, διότι έπεται ένας διαγωνισμός που είναι στην ευθύνη του ΕΣΡ. Θα πρέπει επίσης να υπάρχει και μια πρόνοια και της Βουλής ούτως ώστε αυτή η ανεξάρτητη Αρχή να είναι θωρακισμένη, και κυρίως ο διαγωνισμός ο οποίος θα προκύψει να μην είναι ευάλωτος από οποιονδήποτε θελήσει να τον προσβάλλει εκ των υστέρων, και να χρησιμοποιήσει ως επιχείρημα την νομιμότητα της σύνθεσης του ΕΣΡ».
Έντονη αντίδραση απο το ΕΣΡ
Σε απάντηση του ερωτήματος, που ετέθη στην Επιτροπή, για το εάν καταργηθεί η DIGEA ο κ. Παππάς ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση, τονίζοντας όμως ταυτόχρονα ότι δικαιούται και το Δημόσιο να έχει το δικό του δίκτυο μεταφοράς του ψηφιακού σήματος.
Όπως μάλιστα υπενθύμισε, κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο υπήρξαν 12 ερωτήσεις, από όλες τις πτέρυγες της Βουλής, για περιοχές της χώρας οι οποίες δεν καλύπτονται με το ψηφιακό σήμα, και εξήγησε πώς «όλως τυχαίως δυστυχώς αυτές οι περιοχές αφορούσαν περιοχές ευαίσθητες για τα εθνικά θέματα, τη Θράκη, νησιά Ανατολικού Αιγαίου».
Πάντως, ο κ. Παππάς εκτίμησε ότι το μεγαλύτερο μέρος των κριτικών παρατηρήσεων είναι δημιουργικό. Καλωσόρισε το γεγονός ότι στο θέμα της κατεύθυνσης, της ονομαστικοποίησης των μετοχών, αλλά και της πρόνοιας για την ασφαλιστική και την φορολογική ενημερότητα των σταθμών, υπάρχει συναίνεση και χαιρέτισε την πρόνοια όλων για τους εργαζομένους.
Στο σημείο αυτό, όμως, στηλίτευσε την αντιφατική κριτική που ασκείται, λέγοντας «εάν υπάρχει μέριμνα για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, δεν μπορούμε ταυτόχρονα να γκρινιάζουμε ότι θα πιεστούν οι ιδιοκτήτες να κρατήσουν τους εργαζόμενους άρα θα υπάρχει ένα στοιχείο μη βιωσιμότητας». Όπως ωστόσο δεσμεύτηκε «μπορούμε και σε αυτό το θέμα να συνεννοηθούμε, λαμβάνοντας υπόψη και την κριτική του ΚΚΕ για τις διατυπώσεις που αφορούν στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας».
Ο κ. Παππάς, καλωσόρισε ακόμη και το ενδιαφέρον που επιδείχθηκε για τους περιφερειακούς σταθμούς, σημειώνοντας ότι θα μπορούν να μεταφέρουν το σήμα τους και να έχουν και επιλογή δικτύου, ενώ θα διαμορφωθούν ενδεχομένως και καλύτερες τιμές.
Καταλήγοντας την ομιλία του ο υπουργός Επικρατείας δεσμεύτηκε «να έχουμε λεπτομερή και τεκμηριωμένη απάντηση σε κάθε παρατήρηση, η οποία και την πραγματικότητα να αποτυπώνει και τις προθέσεις της κυβέρνησης, και να προχωρήσουμε σε πνεύμα συνεννόησης».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Read more...