Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2009

Ανακοίνωση του Τομέα Εθελοντισμού και Αλληλεγγύης του ΠΑΣΟΚ


Στο πλαίσιο δράσεων του Τομέα Εθελοντισμού και Αλληλεγγύης του ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Επιτροπής Άρτας και με την αρωγή του Δήμου Αθαμανίας Νομού Άρτας, Κλιμάκιο του Τομέα, με τη συμμετοχή γιατρών από Νοσοκομεία της Αθήνας, βρέθηκε από 28 έως 30 Αυγούστου στο χωριό Βουργαρέλι και ενημέρωσε για θέματα Υγείας τους κατοίκους της περιοχής. Επίσης, η ομάδα των γιατρών εκτός από την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών, λειτούργησε ιατρεία μαστού, προστάτη, οφθαλμολογικό και γυναικολογικό.

Το τριήμερο δράσεων ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής, με ομιλίες στο Αμφιθέατρο του Δημαρχείου στο Βουργαρέλι και, ολοκληρώθηκε με εξετάσεις των κατοίκων στο Κέντρο Υγείας της περιοχής, το Σάββατο και την Κυριακή.

Η συμμετοχή των κατοίκων υπήρξε μαζική και συγκινητική και ήταν δείγμα της έλλειψης ιατρικής περίθαλψης και της αδιαφορίας της κυβέρνησης για τις απομονωμένες και απομακρυσμένες περιοχές.

Ο Τομέας Εθελοντισμού και Αλληλεγγύης του ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει τις δράσεις του την προσεχή περίοδο, με ανάλογες πρωτοβουλίες και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Read more...

Συνεχίζονται τα σκάνδαλα στην παιδεία–Μοιράζουν εργολαβίες για έργα σε κτίρια προς κατεδάφιση

Συνεχίζονται τα σκάνδαλα στην παιδεία–Μοιράζουν εργολαβίες για έργα σε κτίρια προς κατεδάφιση


Περί τα τέλη Ιουνίου, εμφανίστηκε άξαφνα συνεργείο εταιρείας στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Γέρακα, που ετοιμάζεται να κατεδαφιστεί, με σκοπό να αντικαταστήσει τα πλακίδια σε όλες τις αίθουσες λόγω ύπαρξης αμιάντου, παρόλο που ένα σωρό δημόσια έγγραφα πιστοποιούν ότι το εν λόγω σχολείο δεν υπάρχει πλέον.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ


Read more...

Δήλωση Σπ. Κουβέλη σχετικά με την ανακοίνωση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, για τη δημοπράτηση του έργου «Αυτοκινητόδρομοι Αττικής»


[kouvelisuntitled.jpg]

Δήλωση Σπ. Κουβέλη σχετικά με την ανακοίνωση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, για τη δημοπράτηση του έργου «Αυτοκινητόδρομοι Αττικής»

Ημ. Δημοσίευσης : 31/08/2009 17:49

Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, για θέματα Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, Σπύρος Κουβέλης, σχετικά με την ανακοίνωση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, για τη δημοπράτηση του έργου «Αυτοκινητόδρομοι Αττικής», έκανε την ακόλουθη δήλωση:

ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ


Read more...

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΙΑΝΟΥΟ Μανώλης από σήμερα και πέρα θα αφοσιωθεί στο έργο που έχει αναλάβει. Δεν κρύβει σε κανένα συνομιλητή ότι θα κάνει ότι μπορεί για να μην εκλεγεί ο Γιάννης Ανδριανός. Με δεδομένο ότι ο ΛΑ.Ο.Σ. σχεδόν σίγουρα θα βγάλει έδρα στην συντηρητική Αργολίδα, καθώς θα κατέβει υποψήφιος βουλευτής ο πρώην Νομάρχης με τη... Νέα Δημοκρατία Θανάσης Σαραβάκος, ο Μανώλης έχει αποφασίσει να στηρίξει τη Έλσα Παπαδημητρίου. Η Νέα Δημοκρατία θα βγάλει μια έδρα. Ο Ανδριανός επί χρόνια ήταν εξαφανισμένος από την Αργολίδα. Τους θυμήθηκε τους τελευταίους μήνες. Θεωρείται πολύ δύσκολο να εκλεγεί. Ευκαιρία λοιπόν να "κόψει" τον Ανδριανό, ο οποίος ότι κάνει θα κάνει σε αυτές τις εκλογές. Τώρα μπορεί να εκμεταλλευτεί τον Καραμανλή. Στις επόμενες εκλογές δεν θα είναι πρωθυπουργός, ούτε πρόεδρος της Ν.Δ.
fimotro.Read more...

Παραιτήθηκε ο Γ. Μανώλης...


Υπέβαλε την παραίτησή του πριν από λίγο, με επιστολή που κατέθεσε στον πρόεδρο της Βουλής, ο βουλευτής Αργολίδας της ΝΔ Γιάννης Μανώλης. Στη θέση του αναμένεται να ορκιστεί ο πρώτος επιλαχών Δημήτρης Κρανιάς.
Ο κ. Μανώλης αρχικά είχε δηλώσει ότι θα καταθέσει την παραίτησή του στις 9 Σεπτεμβρίου, με την έναρξη των εργασιών του τρίτου θερινού τμήματος της Βουλής.Read more...

Για την πυρκαγιά στην Αττική (Αύγουστος 2009)

[kouvelisuntitled.jpg]


(Με βάση και τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην συνέντευξη Τύπου των πολιτικών εκπροσώπων, Σπύρου Κουβέλη και Χάρη Καστανίδη)


Για την πυρκαγιά στην Αττική (Αύγουστος 2009)


Read more...

Συναίνεση για τις «μεταρρυθμίσεις» ζητούν οι Βιομήχανοι Θεσσαλονίκης«Πρέπει να υπάρξει συναίνεση γενικότερα, να φύγουμε από τα προβλήματα, να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις όσο πιο σύντομα γίνεται, απ’ όλους τους φορείς», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος(ΣΒBΕ), Νίκος Πέντζος, μετά από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Αναφέραμε στον κ. Πρωθυπουργό τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη λειτουργία τους οι επιχειρήσεις μας. Είναι πολύ σοβαρά και πολλά. Υπάρχει μείωση τζίρου, μείωση κερδοφορίας των επιχειρήσεων, στασιμότητα στις επενδύσεις, μείωση στην παραγωγή και στην κατανάλωση», ανέφερε, προσθέτοντας: «Ζητήσαμε από τον κ. Πρωθυπουργό η μεταποίηση να επανέλθει στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής, με μέτρα στοχευμένα, έτσι ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις μας να επιβιώσουν. Η μεταποίηση βοηθά σημαντικά στην οικονομία της χώρας, με διατήρηση των θέσεων εργασίας και στην κοινωνική συνοχή». Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός «επιφυλάχθηκε τις επόμενες μέρες να απαντήσει».


Εντός της ημέρας συνεχίζονται οι επαφές του κ. Καραμανλή με τους παραγωγικούς φορείς ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Στις 6 το απόγευμα συναντάται με το προεδρείο της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ) και στις 7.30 με το προεδρείο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ).

*Στη φωτογραφία απεικονίζεται ο πρόεδρος του ΣΒBΕ, Νίκος Πέντζος.

tvxs.gr

Read more...

Αποχώρησαν οι κτηνοτρόφοι από τα Τέμπη

Αποσύρθηκαν από το οδόστρωμα της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Αθηνών, στο ύψος των Τεμπών και αποχώρησαν, οι κτηνοτρόφοι που είχαν κλείσει τον κόμβο, γύρω στη μια μετά το μεσημέρι, διεκδικώντας την ικανοποίηση οικονομικών αιτημάτων. Έτσι, η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα του δρόμου έχει αποκατασταθεί.

Η αποχώρηση των κτηνοτρόφων από τα Τέμπη αποφασίστηκε με τη σύμφωνη γνώμη, όλων των προέδρων των συλλόγων της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, που θεώρησαν ότι «με την προειδοποιητική κινητοποίηση, το μήνυμα έχει σταλεί στην κυβέρνηση». Οι κτηνοτρόφοι διευκρίνισαν πως «δεν υπαναχωρούν από τις δίκαιες διεκδικήσεις τους και σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν, θα επιστρέψουν με νέες κινητοποιήσεις».

«Περιμένουμε από τον πρωθυπουργό, στη ΔΕΘ, μεταξύ των μέτρων που θα ανακοινώσει, να υπάρχουν οι σχετικές δεσμευτικές εξαγγελίες για την άμεση ικανοποίηση των οικονομικών αιτημάτων μας», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος της πανελλήνιας ένωσης κτηνοτρόφων Δημήτρης Καμπούρης.

Όπως ανέφερε ο κ. Καμπούρης, σε περίπτωση που δεν εξαγγελθούν στη ΔΕΘ τα συγκεκριμένα μέτρα για τους κτηνοτρόφους, θα ακολουθήσει στις 20 Σεπτεμβρίου, «δυναμική κινητοποίηση, με συγκεντρώσεις κτηνοτρόφων σε τελωνεία, οδικά κομβικά σημεία και αεροδρόμια», στόχος της οποίας θα είναι «η δίκαιη επίλυση των προβλημάτων μας».

Τα μέτρα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

- Από τις αρχές του 2010 θα διατεθούν για ενισχύσεις και επιδοτήσεις στους κτηνοτρόφους 200 περίπου εκατ. ευρώ. Ποσό 13,6 εκατ. ευρώ θα δοθεί στους παραγωγούς βόειου κρέατος, 6,4 εκατ. ευρώ στους παραγωγούς γάλακτος και 20 εκατ. ευρώ στους αιγοπροβατοτρόφους.

Ποσόν 152,4 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για την επιδότηση ασφάλιστρων σε καλλιέργειες κτηνοτροφικών φυτών και σε ζώα, για νέους κινδύνους (ζημιές) που οφείλονται στις κλιματικές αλλαγές και δεν καλύπτονται μέχρι τώρα από τον ΕΛΤΑ.

Ρυθμίζονται τα κτηνοτροφικά δάνεια. Ετσι, παγώνουν για ένα χρόνο τα δάνεια που δόθηκαν το 2008 και το 2009. Αναστέλλεται για 2 χρόνια η πληρωμή των μεσομακροπρόθεσμων επενδυτικών δανείων και παρατείνεται η διάρκεια εξόφλησης τους ως και 5 χρόνια.

Ανανεώνονται τα πιστοδοτικά όρια των βραχυπρόθεσμων δανείων σε πτηνοτροφικές επιχειρήσεις για δύο χρόνια με την υποχρέωση καταβολής μόνο των τόκων.
nooz.gr

Read more...

Δυστυχώς επιβεβαιώθηκε...


Γ. Παπανδρέου:
"Να στηρίξουμε τη ζήτηση στην αγορά με άμεσα μέτρα: παροχή ρευστότητας στην αγορά, όχι χαριστικές πράξεις 28 δις στις τράπεζες, για να καλύψουν τις δικές τους τρύπες με λεφτά του Ελληνικού λαού".

Σήμερα, ο Καραμανλής κατάφερε να κάνει τις τράπεζες πιο πλούσιες και να στερέψει την αγορά από ρευστό.

Υπάρχει κάποιος που θα τολμήσει να το αμφισβητήσει αυτό;

krogias


Read more...

Η χώρα δεν αντέχει την παρατεταμένη ακυβερνησία

Η χώρα δεν αντέχει την παρατεταμένη ακυβερνησία

Κάθε ημέρα που περνάει είναι μια χαμένη ημέρα για τον τόπο και τους πολίτες. Χρειάζεται άμεσα μια νέα πορεία ανασυγκρότησης της χώρας, που προϋποθέτει αλλαγή κυβέρνησης και αλλαγή πρωθυπουργού. Δήλωση Γ. Ραγκούση


Read more...

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΠΑΣΟΚ!!!!


Δήλωση Βασίλη Έξαρχου σχετικά με τις κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων και τις δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σωτήρη Χατζηγάκη


Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Έξαρχος, σχετικά με τις κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων και τις δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σωτήρη Χατζηγάκη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

ΒΑΣΙΛΗΣ ΕΞΑΡΧΟΣ
Απαράδεκτη αμέλεια στην πρόληψη πυρκαγιών από τη μη αξιοποίηση των αναμεταδοτών του δορυφόρου HELLAS-SAT


Σημαντικά ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις για τη μη χρησιμοποίηση του δορυφορικού συστήματος του HELLAS-SAT 2 για την πρόληψη και διαχείριση των πυρκαγιών, θέτουν με ερώτησή τους προς τους αρμόδιους Υπουργούς 10 Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Βουλευτής,Ολοκλήρωση Επιχειρησιακού Προγράμματος «Πολιτισμός» στο πλαίσιο του Γ΄ΚΠΣ και πορεία υλοποίησης ΕΣΠΑ 2007 – 2013 για τον πολιτισμό

Ημ. Δημοσίευσης : 31/08/2009 14:17

Την τελική εικόνα ως προς την υλοποίηση των έργων του Γ’ ΚΠΣ (Εθνικό σκέλος και ΠΕΠ) του Υπουργείου Πολιτισμού ανά Νομό ζητούν να πληροφορηθούν με ερώτησή τους προς τον αρμόδιο Υπουργό 52 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

ΒουλευτήςRead more...

Βασικός Σχολιασμός Επικαιρότητας


Γ. Παπανδρέου: «Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε κατεστημένο που σταματά την πορεία των αλλαγών υπέρ του πολίτη». Όχι άλλος διασυρμός της «συναίνεσης»…

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΠΟΥ ΣΤΑΜΑΤΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ». ΜΕ ΕΠΙΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΜΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΤΗΝ 3Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ, ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.

1. Η χώρα βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο. Είναι πλέον κοινή συνείδηση ότι η κυβέρνηση, διανύοντας τον έκτο χρόνο της, όχι μόνο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, αλλά οξύνει τα προβλήματα. Στην δημοσιονομική κατάρρευση της χώρας καθώς και στον πρωτοφανή κατάλογο των υποθέσεων διαφθοράς αλλά και των πρωτόγνωρων μεθοδεύσεων συγκάλυψης και παραγραφής, ήρθε να προστεθεί η επανάληψη των καταστροφικών πυρκαγιών για να αποδειχθεί πόσο επιβλαβής για τον τόπο είναι η διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

2. Κάθε μέρα που περνά με τη Ν.Δ. είναι μία μέρα χαμένη για τη χώρα. Κάθε μέρα αποδεικνύεται πόσο αληθινό και επείγον είναι το δίλλημα: «Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε».

3. Την ώρα που οι πολίτες προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με τη δύσκολη καθημερινότητα που η κυβέρνηση δημιούργησε με την πολιτική της, δεν υπάρχει πρωθυπουργός, δεν υπάρχει κυβέρνηση. Το μόνο που απασχολεί τη σημερινή ηγεσία της χώρας είναι το πώς θα διαχειριστεί το λίγο χρόνο που της απομένει. Τα...σαιξπηρικού τύπου όμως διλήμματά του δεν είναι διλήμματα του πολίτη. Αφήνει παγερά αδιάφορη την κοινωνία η μετακίνηση προσώπων σε υπουργεία και η μεταξύ τους ανταλλαγή θέσεων. Γιατί το πρόβλημα πλέον είναι ο ίδιος ο σημερινός πρωθυπουργός και το μοντέλο εξουσίας που εκπροσωπεί.

4. Η ακυβερνησία πρέπει να σταματήσει τώρα. Η Ελλάδα δεν έχει άλλο καιρό για χάσιμο. Έξι χρόνια αρκετά γκρέμισαν. Είναι καιρός η Ελλάδα να μπει ξανά σε φάση δημιουργίας. Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «με την κρίση που όλοι μας περνούμε, οι πολίτες ζητούν τομές. Τομές που τους δίνουν την ευκαιρία, το δικαίωμα να έχουν λόγο, να συμμετέχουν». Στο ΠΑΣΟΚ είμαστε:

- αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε κάθε κατεστημένο, που σταματά αυτή την πορεία των απαραίτητων αλλαγών, αλλαγών που είναι προς όφελος του πολίτη.

- έτοιμοι για ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης, μιας ανάπτυξης που είναι βιώσιμη, πράσινη, δίκαιη, κοντά στον πολίτη.

5. Στο πλαίσιο του πολιτικού μας σχεδιασμού ξεκινάμε, όπως κάθε χρονιά, με την πολιτική εκδήλωση για την επέτειο της 3ης Σεπτέμβρη. Πραγματοποιείται με ευθύνη των οργανώσεων της Αττικής στο Θησείο, την Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη στις 7μ.μ. με ομιλία του Προέδρου μας Γιώργου Α. Παπανδρέου. Στην υπόλοιπη Ελλάδα οι εκδηλώσεις ξεκινούν με ευθύνη των τοπικών ΝΕ το τριήμερο Παρασκευή 4 έως Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνονται τις προσεχείς εβδομάδες, με συμμετοχή μελών του Εθνικού Συμβουλίου.

Στο πλαίσιο αυτής της πρώτης πανελλαδικής εξόρμησης, πέραν της κεντρικής ομιλίας διοργανώνονται ανάλογα με τις επιμέρους ανάγκες και δυνατότητες και άλλες πολιτικές δράσεις ή επισκέψεις

6. Με αποφασιστικότητα, επίγνωση της ευθύνης μας απέναντι στο λαό, ενωμένοι στην πρόκληση να αλλάξουμε πορεία στη χώρα, ξεκινάμε με την κεντρική εκδήλωση της 3ης Σεπτέμβρη και την πολιτική μας εξόρμηση στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές.


ΟΧΙ ΑΛΛΟΣ ΔΙΑΣΥΡΜΟΣ ΤΗΣ «ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ»...

1. Ακούμε ότι ο κ. Καραμανλής εξετάζει το ενδεχόμενο να απευθύνει πρόσκληση προς τον Γ. Παπανδρέου για «συναινετική» αντιμετώπιση της κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα, με αποφυγή των πρόωρων εκλογών.

2. Είναι πραγματικά μοναδικός ο τρόπος με τον οποίο επανέρχεται στην επικαιρότητα η συζήτηση περί συναίνεσης, κάθε φορά που ο σημερινός πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται το αξεπέραστο των αδιεξόδων που ο ίδιος δημιούργησε και ψάχνει συνενόχους για να μοιραστεί την ευθύνη. Διότι οι πραγματικές διαθέσεις του κάθε άλλο παρά συναινετικές είναι...

- Να θυμίσουμε ότι στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου έφτασε στο σημείο να κατηγορεί τον Γ. Παπανδρέου ότι διασύρει την Ελλάδα στο εξωτερικό επειδή ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδινε συνεντεύξεις σε ξένα μέσα ενημέρωσης για τα γεγονότα που ακολούθησαν τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και είχαν αμαυρώσει την εικόνα της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο; «Ε, όχι, κύριε Αρχηγέ του ΠΑΣΟΚ, τη δυσφημείτε έτσι την πατρίδα. Και το κάνετε για μικροκομματικές σκοπιμότητες. Η συμπεριφορά σας είναι επικίνδυνη» (Κ. Καραμανλής, 21/12/2008)

- Να θυμίσουμε πώς ωρυόταν στο βήμα της Βουλής επειδή ο Γ. Παπανδρέου είχε υποστηρίξει - και σωστά όπως αποδείχθηκε - ότι τα 28 δις στις τράπεζες δεν θα έφταναν ποτέ στην πραγματική οικονομία; «Και ρωτώ: Δεν υπάρχει όριο ανευθυνότητας; Δεν υπάρχει όριο στο λαϊκισμό; Είναι δυνατόν να επιδιώκετε το φανατισμό, να επιδιώκετε κοινωνικό διχασμό, διαστρεβλώνοντας τα πάντα;»

(Κ. Καραμανλής, Βουλή, 21/12/2008).

- Να θυμίσουμε ότι ένα μόλις μήνα μετά, αφού διαπίστωσε τα τραγικά αδιέξοδα της οικονομικής του πολιτικής και ότι «ξεφούσκωσε» ταχύτατα ο ανασχηματισμός του Ιανουαρίου, ο κ. Καραμανλής φόρεσε το μειλίχιο ύφος του και ανακάλυψε τη «συναίνεση»; «Καμία οικονομική πολιτική, ειδικά στους δύσκολους σημερινούς καιρούς, δεν μπορεί να πετύχει από μόνη της. Απαιτείται ένα πολιτικό-κοινωνικό περιβάλλον που να ευνοεί τη συναίνεση, τουλάχιστον στα βασικά. Ένα περιβάλλον όπου οι κοινωνικές ομάδες -στις όποιες διεκδικήσεις τους- συνυπολογίζουν το κοινωνικό σύνολο. Όπου αποφεύγονται οι μετωπικές πολιτικές συγκρούσεις. Όπου δεν ισχύει το «όχι σε όλα». Όπου δεν επιδιώκεται η δημιουργία κλίματος κοινωνικής αναταραχής». (Κ. Καραμανλής, διάγγελμα, 5/2/2009).

- Και να θυμίσουμε τέλος πώς ξαναφόρεσε το πραγματικό του προσωπείο ο κ. Καραμανλής και ξανάρχισε τις ανοίκειες επιθέσεις του στον Γ. Παπανδρέου, όταν το ΠΑΣΟΚ απέρριψε την υποκριτική του επίκληση για συναίνεση με τη λογική ότι ο πρωθυπουργός ψάχνει συνενόχους; «Θλίβομαι πραγματικά όταν κάποιος, οποιοδήποτε, Έλληνας ή ξένος, παραποιεί την εικόνα της πατρίδας μας και μάλιστα εσκεμμένως. Πολύ περισσότερο όταν είναι αρχηγός ελληνικού πολιτικού κόμματος... Αυτή είναι μια ανεύθυνη τακτική, επιζήμια για την Ελλάδα, επιζήμια για τα συμφέροντα της χώρας. Δυστυχώς, κύριε Αρχηγέ του ΠΑΣΟΚ, η αντιδραστικότητα, η επιθετικότητά σας, δεν εξαιρεί ούτε την εξωτερική πολιτική της χώρας. Δεν εξαιρεί ούτε την ίδια τη χώρα». (Κ. Καραμανλής, Βουλή, 12/3/2009)

3. Τα πράγματα είναι απλά για να μην κουράζεται άλλο ο κ. Καραμανλής:

- Πρώτον, για μας είναι ξεκάθαρο: για να βγει η χώρα από το τέλμα απαιτείται τώρα νέα κυβέρνηση με νωπή, καθαρή, λαϊκή εντολή. Η σημερινή κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός και το μοντέλο εξουσίας που εκπροσωπούν είναι βασικό μέρος του προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα. Καμία λύση δεν μπορεί να προέλθει από τα ίδια πρόσωπα και τον ίδιο πρωθυπουργό, όσο κι αν ανακατευτεί η τράπουλα. Αυτή είναι και η μοναδική επιλογή του κ. Καραμανλή. Να δώσει το δικαίωμα στους πολίτες να υπογράψουν το υστερόγραφο της θλιβερής διακυβέρνησης του.

- Δεύτερον, συνένοχοι στις δικές του πολιτικές που καταδικάζει η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας δεν θα γίνουμε ποτέ.

- Τρίτον, επιζητούμε αυτοδυναμία και πιστεύουμε ότι θα την έχουμε.

- Τέταρτον, η χώρα χρειάζεται ευρύτερες συναινέσεις γύρω από μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Αλλά συναινέσεις σε προοδευτική κατεύθυνση. Αυτό θα επιδιώξει η επόμενη κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

- Πέμπτον, το μόνο που έχει να σκεφτεί ο κ. Καραμανλής είναι η πρότασή μας, όπως την έχει διατυπώσει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το Φεβρουάριο: άμεση διενέργεια εκλογών με ταυτόχρονη δέσμευση από τώρα για συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το Μάρτιο του 2010.
Read more...

Να σε κάψω Κώστα μου, να σ' αλείψω μέλι να γειάνει...


Εβαλε τα δυνατά του, ο μπαγάσας ο Σουφλιάς να τον αποτελειώσει.
Κι αυτός μαζί με τους υπόλοιπους.
Προσπαθεί να του εξηγήσει, πόσο τον συμφέρει να κάνει τώρα πρόωρες εκλογές.
- Ναι Κώστα μου, θα χάσουμε αλλά το ΠΑΣΟΚ, δεν θα πετύχει αυτοδυναμία, που το βάζεις αυτό;
- Ναι Γιώργο μου, αλλά εγώ θα έχω πάθει στραπάτσο και στη συνέχεια ολοι θα μου ζητάτε να παραιτηθώ. Που το βάζεις αυτό;
- Ναι, αλλά αν παραιτηθείς, θάχεις χρόνο να βλέπεις τα δίδυμα και τη Νατάσα. Ολα για το καλό σου είναι βρε Κώστα. Δεν φαντάζομαι να πιστεύεις οτι με βάζουν οι νταβατζήδες να σου προκαλώ πανικό, αμηχανία και ανασφάλεια-περισσότερη απ αυτή που σε διακατέχει εκ φύσεως;
- Φύσεως, είπες εσυ τη λέξη "φύση", Γιώργο μου; Πως τολμάς;
κουρδιστό πορτοκάλιRead more...

Έκλεισαν τα Τέμπη οι κτηνοτρόφοι

[images.jpg]

Την εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, στο ύψος των Τεμπών, έκλεισαν κτηνοτρόφοι από όλη τη χώρα, διεκδικώντας- μεταξύ άλλων- «την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος», ρυθμίσεις χρεών, φορολογικές διευκολύνσεις και καλύτερες τιμές για τα προϊόντα τους.

Οι κτηνοτρόφοι παρέταξαν τα επαγγελματικά τους αυτοκίνητα και στα δύο ρεύματα του δρόμου και διέκοψαν την κυκλοφορία και ύψωσαν πανό, σύμφωνα με την προαναγγελθείσα διαμαρτυρία τους, για αποκλεισμό του δρόμου μέχρι το βράδυ, οπότε και θα αποφασίσουν εκ νέου τη στάση τους.

«Είναι προειδοποιητική η κινητοποίηση μας και δεν είναι ο στόχος μας να ταλαιπωρήσουμε τον κόσμο, αλλά να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας. Κατά διαστήματα θα επιτρέπουμε την διέλευση των αυτοκινήτων, ενώ θα επιτρέπουμε από την βοηθητική λωρίδα την κίνηση εκτάκτων περιστατικών» δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων Δημήτρης Καμπούρης.

Οι κτηνοτρόφοι -μεταξύ άλλων- διεκδικούν οικονομική ενίσχυση ύψους 50 ευρώ ανά αιγοπρόβατο και 250 ευρώ ανά αγελάδα «σε αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος», αποζημίωση μέσω ΕΛΓΑ για την περσινή ξηρασία, διασφάλιση τιμών για το γάλα (στο 1,30 ευρώ για το πρόβειο γάλα, 0,90 για το κατσικίσιο και 0,60 για το αγελαδινό), διασφάλιση της τιμής του κρέατος (στα 7 ευρώ το κιλό για τα αμνοερείφια), ρύθμισεις χρεών, αύξηση της επιστροφής φόρου καυσίμων, επιστροφή ΦΠΑ στο 15%, έλεγχο της αγοράς, κ.α.

protothema.g


Read more...

Μαρτυρία - σοκ για σφαγιασμό 320 Ελληνοκυπρίων


Μια νέα συγκλονιστική μαρτυρία Τουρκοκυπρίου για εν ψυχρώ σφαγή 320 Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων κατά την εισβολή του 1974 δημοσιεύει σήμερα η τουρκοκυπριακή εφημερίδα ''Αφρίκα''.


Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Τουρκοκύπριος δήλωσε ότι ήταν ένας από τους συνοδούς των αιχμαλώτων, που μεταφέρθηκαν με οκτώ λεωφορεία -40 αιχμάλωτοι στο κάθε λεωφορείο- στο σημείο όπου είχε γίνει η απόβαση, δυτικά της Κερύνειας, προκειμένου να μεταφερθούν με πλοία σε φυλακές της Τουρκίας.

Όταν έφθασαν εκεί είχε καταπλεύσει ένα πλοίο με Τούρκους στρατιώτες, οι οποίοι μόλις αποβιβάστηκαν και πληροφορήθηκαν ότι στα λεωφορεία βρίσκονταν Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι, τους επιτέθηκαν με ξιφολόγχες και τους σκότωσαν με αγριότητα, μέχρι και τον τελευταίο.

Ο Τουρκοκύπριος δήλωσε ότι η θάλασσα βάφτηκε κόκκινη από το αίμα των αιχμαλώτων.

Είπε επίσης ότι και ο ίδιος φοβήθηκε για τη ζωή του γιατί η μανία των Τούρκων στρατιωτών ήταν τόση που υπήρχε κίνδυνος να σφάξουν και τους Τουρκοκύπριους που συνόδευαν τους Ελληνοκύπριους αιχμάλωτους.

Ο αυτόπτης μάρτυρας, που δεν θέλησε να αποκαλυφθεί το όνομά του, δήλωσε ότι οι 320 Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι ίσως να τάφηκαν σε κάποιο χώρο κοντά στο ξενοδοχείο Μάρε Μόντε, το οποίο είχε λειτουργήσει λίγους μόνο μήνες πριν από την εισβολή.

Στη μαρτυρία του ο Τουρκοκύπριος ανέφερε ότι η σφαγή έγινε στα τέλη Αυγούστου του 1974, δηλαδή λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο αριθμό εν ψυχρώ δολοφονηθέντων Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων, που έχει καταγραφεί με μαρτυρία.

nooz.gr

Read more...

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΟΥ...


Ο Σουφλιάς σήμερα έβαλε (και πάλι) παρακαταθήκη για την Ηρώδου Αττικού. Με δημόσια παρέμβασή του στα ΜΜΕ που έπαιξε στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Mega και θα παίξει σίγουρα στα κεντρικά δελτία ειδήσεων τοποθετήθηκε με πολύ περίεργο και θεσμικό τρόπο στα σενάρια και τα... δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις εισηγήσεις του στον πρωθυπουργό για πρόωρες εκλογές. Ο Σουφλιάς είπε αυτό που βλέπετε στο πλάνο. Δεν μας εξήγησε όμως ποιο είναι το συμφέρον της χώρας. Οι πρόωρες εκλογές ή οι εκλογές τον Μάρτιο; Αυτό είναι το ζητούμενο...

fimotro.

Read more...

«Η ΝΔ θα ήθελε να μπορούσε και τώρα να φορτώσει τις ευθύνες αλλού»


Για τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική, την πολιτική ΠΑΣΟΚ για το ζήτημα, αλλά και για το ενδεχόμενο εκλογών, μιλάει στο σημερινό φύλλο των «Νέων» ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πολιτικός εκπρόσωπος αρμόδιος για θέματα Περιβάλλοντος Σπύρος Κουβέλης.

Συνέντευξη στη Βούλα Κεχαγιά

Τελικά τι έφταιξε για τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές;

Ό,τι έφταιξε και το 2007, μόνο που αυτήν τη φορά δεν χωρούσαν δικαιολογίες στην έλλειψη προετοιμασίας και σχεδίου του κράτους.

Πώς θα σωθεί ό,τι απέμεινε από την Αττική;

Η Αττική βρίσκεται σε οριακό σημείο. Εκτός από την επιτακτική ανάγκη για αποκατάσταση, αυστηρή προστασία των περιαστικών βουνών, και άμεση ανάδειξη όλων των ελεύθερων χώρων με υψηλό πράσινο χρειάζεται ακόμα κάτι βασικό: να αλλάξουμε τους νόμους και τη νοοτροπία που εννοεί να θεωρεί κάθε κομμάτι της Αττικής οικοδομήσιμη γη.

Γιατί το ΠΑΣΟΚ λέει ότι το «πάθημα δεν έγινε μάθημα»;

Γιατί το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού... Η φωτιά ξέφυγε και επεκτάθηκε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που αυτό συνέβη και το 2007.

Τελικά λαϊκίζετε όταν εγκαλείτε την κυβέρνηση για τις πυρκαγιές;

Η κυβέρνηση θα ήθελε να μπορούσε και αυτήν τη φορά να φορτώσει τις ευθύνες σε κάποιον άλλον, τα πράγματα όμως ήταν τόσο προφανή που προσπαθήσαμε να περιορίσουμε την κριτική και να μιλήσουμε με προτάσεις. Όπως και τις προηγούμενες φορές, η κυβέρνηση ή δεν τις άκουσε ή δεν τις κατάλαβε.

Μήπως έφταιξαν οι ισχυροί άνεμοι;

Άνεμοι και πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες υπήρξαν και άλλες χρονιές, τέτοιες καταστροφές όμως μόνο το 2007 και το 2009 είδαμε. Οπωσδήποτε έκαναν το έργο των πυροσβεστών πιο δύσκολο, αλλά πολύ πριν από τους ανέμους έλειψε η πρόληψη και η οργάνωση.

Μήπως η πυκνή βλάστηση και τα πεύκα;

Η κυβέρνηση επιμένει να θέλει να μας πείσει πως «ο γιαλός είναι στραβός» για να μην παραδεχθεί πως εκείνη στραβά αρμενίζει εδώ και 5 χρόνια. Μερικές φορές σε αυτήν την προσπάθεια καταντάει γελοία.

Πώς θα μπει φρένο στους επίδοξους οικοπεδοφάγους;

Με άμεση θεσμοθέτηση των δασικών χαρτών, με κήρυξη των αναδασωτέων εκτάσεων χωρίς καμία εξαίρεση αυτήν τη φορά, με πολιτική μηδενικής ανοχής στην αυθαιρεσία, και πάνω από όλα με άμεση αναθεώρηση του Ρυθμιστικού της Αθήνας που έχει προτείνει το ΥΠΕΧΩΔΕ, ώστε να πάψει το ξεχείλισμα της πόλης προς κάθε κατεύθυνση.

Τι πρέπει να γίνει για την αναδάσωση των καμένων;

Πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ολοκληρωμένο «μεγάλο έργο» για την Αττική- χωρίς όμως τσιμέντο και άσφαλτο- να προστατεύουν από χτίσιμο και βόσκηση όλες οι περιοχές που μπορούν να έχουν φυσική αναγέννηση και να δενδροφυτευτούν πολλές χιλιάδες στρέμματα που το έχουν ανάγκη.

Τελικά υπάρχει σαφής προσδιορισμός του δάσους στην ελληνική νομοθεσία;

Στο Σύνταγμα υπάρχει, αφού απέτυχε η προσπάθεια της κυβέρνησης να αλλάξει το Άρθρο 24. Η νομοθεσία όμως χρειάζεται βελτιώσεις σε αρκετά σημεία, και το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να κάνει αυτές τις διορθώσεις, ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση είχε φτιάξει τους νόμους.

Μήπως η «πράσινη ανάπτυξη» είναι μία αόριστη έννοια για τους πολίτες;

Έπειτα από τέτοιες καταστροφές, όλοι καταλαβαίνουν τι σημαίνει ανάπτυξη χωρίς περιβάλλον.

Καλύτερα όμως να φτάσουμε εκεί με διάλογο και ενημέρωση, όχι με καταστροφές.

Τι σημαίνει οικολογική συνείδηση;

Το να μη λυπάσαι κατόπιν εορτής και επειδή πρέπει, αλλά να σχεδιάζεις με το περιβάλλον στο μυαλό σου.

Θα μπορούσε το ΠΑΣΟΚ στον τίτλο του να συμπεριλάβει τον προσδιορισμό «Οικολογικό»; Πιο πολλή σημασία έχει ότι τον έχει περιλάβει κεντρικά στην πολιτική και το πρόγραμμά του. Ποιο είναι το βασικό μέτρο πρόληψης των πυρκαγιών;

Η διαχείριση του δάσους όλο τον χρόνο, και η έγκαιρη ενημέρωση και αντίδραση τη στιγμή που εμφανίζονται.

Και ο βασικός κανόνας στην αντιμετώπισή τους;

Συνολικός συντονισμός όσων έχουν ρόλο από εκπαιδευμένους ανθρώπους, και χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις.

Πάμε για εκλογές;

Πρέπει να πάμε για εκλογές, είναι η καλύτερη πρόληψη άλλης ζημιάς στη χώρα και τους πολίτες.

Πού θα είστε υποψήφιος;

Στη Α΄ Αθήνας, γιατί πιστεύω πως από εκεί μπορώ να εκφράσω πιο αποτελεσματικά τις θέσεις μου για το περιβάλλον και, ελπίζω, να προσφέρω στον αγώνα του ΠΑΣΟΚ.

Μήπως η οικολογία έχει γίνει μόδα;

Μόδα έχει γίνει, αλλά πρέπει να την κάνουμε τρόπο ζωής. Τότε θα έχει ουσία και νόημα.

Να μπουν οι Οικολόγοι Πράσινοι στη Βουλή;

Να μπει όποιος έχει να προσφέρει κάτι ουσιαστικό και με περιεχόμενο, για να γίνει η οικολογία τρόπος ζωής και όχι μόδα.

Να γίνει πράσινος Δακτύλιος;

Να γίνουν πρώτα αξιόπιστα μέσα μαζικής μεταφοράς, ώστε ο πολίτης να έχει εναλλακτική, και όχι να υποχρεώνεται να αγοράσει καινούργιο αυτοκίνητο σε περίοδο κρίσης.


Read more...

Εν αναμονή του πορίσματος για τις ευθύνες των πυρκαγιών

Την ασυνεννοησία που επικράτησε εντός του Πυροσβεστικού Σώματος τις κρίσιμες ώρες των καταστροφικών πυρκαγιών αναμένεται να επισημάνει το πόρισμα Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή, επιρρίπτοντας ευθύνες στον υπαρχηγό του Σώματος και στον περιφερειάρχη Αττικής, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα. «Να αναλάβει την ευθύνη ο υπουργός» απαντάνε οι Πυροσβέστες.

Πριν από τη μετάβαση του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ, το πόρισμα του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή θα έχει παραδοθεί στο υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με το Mega, στο πόρισμά του, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης αναμένεται να αποδίδει ευθύνες στην ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος για ασυνεννοησία, αναποτελεσματικότητα, κακό συντονισμό των δυνάμεων και έλλειψη σχεδιασμού.

Μπαλάκι οι ευθύνες

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στη διάρκεια των καταθέσεών τους στον Γενικό Επιθεωρητή, οι ανώτατοι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής επέρριψαν ο ένας στον άλλο τις ευθύνες για την καταστροφική εξέλιξη της πυρκαγιάς. Ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής Στυλιανός Στεφανίδης, φέρεται να υποστήριξε ότι είχε ζητήσει εναέρια μέσα από την πρώτη στιγμή, τα οποία άργησαν να πάνε στην φλεγόμενη περιοχή, ενώ με επιστολή του στην «Καθημερινή» μιλά για επιχείρηση συγκάλυψης ευθυνών άλλων.

Ο αρχηγός του Σώματος, αντιστράτηγος Αθανάσιος Κοντοκώστας φέρεται να αποποιείται την ευθύνη καθώς ο ίδιος βρισκόταν από την πρώτη στιγμή στον τόπο που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά. Ο δε περιφερειάρχης Αττικής, Απόστολος Γεροκώστας, φέρεται να υποστήριξε στην κατάθεση του πως δεν μπορούσε να λάβει πρωτοβουλίες, καθώς ήταν παρών ο υπαρχηγός.

Το πόρισμα της έρευνας, που διεξάγεται με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χρ.Μαρκογιαννάκη, αναμένεται το αργότερο μέχρι την Τετάρτη. Η πιο πιθανή εξέλιξη είναι να ζητηθεί από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών η παραίτηση των αξιωματικών που κρίνονται υπεύθυνοι για λάθη και παραλείψεις κάτι που αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε έκτακτες κρίσεις.

«Καλούμε τον υπουργό Εσωτερικών να αναλάβει την ευθύνη»

Είναι γεγονός που δεν μπορεί να αγνοηθεί πάντως το ότι η έρευνα του κ. Ρακιντζή εστιάστηκε αποκλειστικά και μόνο στο Πυροσβεστικό Σώμα, μη αγγίζοντας καθόλου τον λοιπό κρατικό μηχανισμό που στάθηκε για ακόμα μία φορά καταστροφικά ανεπαρκής.

Σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Ένωση Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, με τίτλο «Ας αναλάβει επιτέλους την ευθύνη της η πολιτεία», αναφέρει μεταξύ άλλων:

«... αντί η πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της, προσπαθεί να τις ρίξει στον εύκολο στόχο, τον πυροσβέστη. Αντί να δεχτεί ότι δεν έχει θωρακίσει τους φορείς που θα ενεργήσουν προστατευτικά και ότι δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει πολύ μεγάλες φυσικές καταστροφές, προσπαθεί να ποινικοποιήσει την επιχειρησιακή δράση των στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος. Καλούμε τον υπουργό Εσωτερικών να αναλάβει την ευθύνη και να κάνει ό,τι μέχρι σήμερα δεν έχει πράξει, για να θωρακίσει το σύστημα δασοπροστασίας, χωρίς να ψάχνουμε εξιλαστήρια θύματα στην επόμενη καταστροφή».

Σύμφωνα με τους πολίτες, το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης το έχει η κυβέρνηση. Σε δημοσκόπηση της εταιρίας Αlco για την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», το 44,8% των ερωτηθέντων αποδίδει την ευθύνη στην κυβέρνηση, το 23,6% στις καιρικές συνθήκες και μόλις το 7,9% στην ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος.

Σε άλλη δημοσκόπηση της εταιρίας Marc, στην κυβέρνηση αποδίδει τις ευθύνες το 40,9% των ερωτηθέντων, στην ηγεσία της Πυροσβεστικής το 11,4%, ενώ το 32,9% δηλώνει ότι ευθύνονται και οι δυο.

Πηγή: Τα Νέα, Έθνος, Καθημερινή, Ελευθεροτυπία
.tvxs.gr

Read more...

"ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ"...


fimotroΡεπορτάζ : Πέτρος Στεφανής
(από ΤΑ ΝΕΑ)

«Είμαστε η μοναδική μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας που παίρνει μέρος σε πραγματικό πόλεμο, την κατάσβεση πυρκαγιών. Η διαφορά είναι πολύ μεγάλη όταν αντιμετωπίζεις από αέρος μεγάλα πύρινα μέτωπα σε σχέση με την αναχαίτιση ενός Τούρκου πιλότου μαχητικού, εκεί η κατάσταση είναι συνήθως ελεγχόμενη. Αντιθέτως, στις... πρόσφατες φωτιές στην Αττική τα πράγματα ήταν ανεξέλεγκτα, κάθε φορά είχαμε μπροστά μας κι ένα καινούργιο πεδίο βολής...». Σαββατοκύριακο 29 και 30 Αυγούστου. Το πρώτο του μήνα που οι άνεμοι κόπασαν. Στην 355 Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας, παρ΄ όλα αυτά, στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα οι χειριστές των πυροσβεστικών αεροσκαφών παραμένουν σε επιφυλακή. Απέσπασαν τα δημόσια εύσημα για την αποτελεσματικότητα και την αυτοθυσία τους, τις ριψοκίνδυνες κατεβασιές τους από τα 3.000 πόδια, έως και ελάχιστα μέτρα από το φλεγόμενο έδαφος. «Αυτή ακριβώς η ηθική αναγνώριση είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή. Όταν σε παίρνει τηλέφωνο ένας άγνωστος και σου λέει: “Δεν σας ξέρω, αλλά σας ευχαριστώ πάρα πολύ που μου σώσατε το σπίτι!”. Και στις τελευταίες μεγάλες πυρκαγιές πήραμε τέτοια τηλεφωνήματα από απλούς πολίτες. Δεχτήκαμε ακόμα και την αυθόρμητη επίσκεψη και τα συμβολικά δώρα δύο φοιτητών που αισθάνθηκαν την ανάγκη να έρθουν έως εδώ για να μας ευχαριστήσουν, μια και οι κατοικίες τους γλίτωσαν στο παρά πέντε χάρη στα αεροπλάνα μας. Αυτές, δηλαδή, οι μικρές στιγμές είναι που μένουν ανεξίτηλες στη μνήμη μας!» λέει στα «ΝΕΑ» ο 50χρονος αξιωματικός Επιχειρήσεων της Μοίρας, σμήναρχος Μάμας Κρασσάς, πατέρας 4 παιδιών (ο μεγάλος του γιος είναι και αυτός πιλότος στην Πολεμική Αεροπορία). Ο έμπειρος πιλότος έχει 3.000 ώρες πτήσεων σε τριάντα χρόνια υπηρεσίας στην Πολεμική Αεροπορία- τα είκοσι πέντε από αυτά στα πυροσβεστικά αεροσκάφη. «Δύσκολη η φωτιά στην Αττική» «Ήταν μία από τις μεγάλες φωτιές, από τις πιο καταστρεπτικές στην Αττική, όχι όμως και η μεγαλύτερη που έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε ως πιλότοι. Στην Ηλεία πρόπερσι, για παράδειγμα, η καιγόμενη έκταση ήταν μεγαλύτερη. Ωστόσο τώρα οι συνθήκες κατάσβεσης ήταν αντίξοες: το πρόβλημα ήταν το μέγεθος του μετώπου. Ήταν τέτοιο ώστε τα διαθέσιμα ιπτάμενα μέσα δεν επαρκούσαν. Επιπλέον οι ισχυροί άνεμοι έως και 5-6 Μπωφόρ παρεμπόδιζαν την ομαλή επαφή των αεροσκαφών με τη θάλασσα για την υδροληψία από Αλιβέρι και Σχινιά, αναταράξεις εξαιρετικά απότομες μας δυσκόλευαν και κατά τη ρίψη του νερού. Στην Ηλεία βρίσκαμε πιο εύκολα νερό κι απάνεμα μέρη για να το ρίξουμε. Εδώ έπρεπε να στοχεύουμε σε συγκεκριμένα, μικρότερης έκτασης, σημεία, όπου έπνεαν καθοδικά και ανοδικά ρεύματα, τα οποία επηρέαζαν πάρα πολύ τον έλεγχο του αεροσκάφους. Με λίγα λόγια, το αεροπλάνο πήγαινε όπου αυτό ήθελε! «Βαρύ κι ανθυγιεινό επίδομα πάντως δεν παίρνουμε!», λέει χαμογελαστός. «Δεν νιώθουμε ήρωες...» Εννέα χρόνια στα πυροσβεστικά αεροσκάφη, με 1.000 ώρες πτήσεων σε κατασβέσεις πυρκαγιών, ο εκπρόσωπος των νεώτερων χειριστών, ο 34χρονος Αγρινιώτης σμηναγός Φωκίων Βακράκος (πατέρας ενός κοριτσιού) είναι ένας από τους μαχητές της 355 Μοίρας της Πολεμικής Αεροπορίας. Στο επίπονο τετ-α-τετ των οκτώ Canadair CL 215 με τις φλόγες, στο πρωτοφανές για την Αττική τετραήμερο, από 21 έως και 24 Αυγούστου, ο ίδιος και άλλοι 39 συνάδελφοί του πραγματοποίησαν συνολικά 80 πτήσεις, διάρκειας 232 ωρών, με 953 ρίψεις νερού, βάρους 6 τόνων η καθεμία. Με περίπου 15 ώρες πτήσεων στο ενεργητικό του το διάστημα αυτό, σε δύο καθημερινές εναέριες εξόδους του, κινήθηκε κυρίως πάνω από τη Νέα Μάκρη. «Ο κόσμος μάς αποκαλεί ήρωες. Εμείς όμως δεν νιώθουμε έτσι. Αυτό είναι το επάγγελμά μας, όπως και να μας πουν. Εμείς θα κάνουμε πάντοτε αυτό που πρέπει, εννοείται πως τη δουλειά αυτή δεν την κάνουμε για να γίνουμε πλούσιοι. Απλά, σε κάθε ρίψη μας, κοιτάζουμε να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας».

fimotro

Read more...

Εξωτερική πολιτική με σκάφη και κλαμπ


Του Στέφανου Nικολάου

Μπορεί η χώρα να βιώνει μεγάλη οικονομική κρίση, μπορεί η ανικανότητα του «γαλάζιου» κράτους να παραδίδει τα δάση της Αττικής στις καταστροφικές πυρκαγιές, οι ζεν πρεμιέ υπουργοί όμως δεν αλλάζουν τις συνήθειές τους. Και όχι μόνο δεν τις αλλάζουν ακόμα και σε συνθήκες κρίσης, αλλά αντιθέτως τις κάνουν ακόμα πιο χλιδάτες.

Ισως γιατί αντιλαμβάνονται ότι έρχεται το τέλος και βιάζονται να χαρούν τα προνόμια και τις ευκολίες της εξουσίας. Ενας από τους πιο χλιδάτους υπουργούς της κυβέρνησης είναι χωρίς αμφιβολία ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, γόνος μιας μεγάλης επιχειρηματικο-πολιτικής δυναστείας, καθώς φαίνεται να έχει έρθει στον κόσμο με προορισμό να κυβερνάει τον τόπο. Δεν είναι άλλωστε ο μόνος από τους
κληρονόμους των δεξιών τζακιών που αντιλαμβάνονται την πολιτική ως προέκταση της καλής ζωής και δεν δείχνουν διατεθειμένοι να κάνουν εκπτώσεις στις συνήθειές τους, ακόμα και όταν εκλέγονται βουλευτές στα υποβαθμισμένα προάστια της Αθήνας.

Φέτος ο φανατικός εργένης υφυπουργός Εξωτερικών χάρηκε για δεύτερη φορά τις
διακοπές του πάνω στο σκάφος του, ένα κομψό πενηντάποδο Uniesse, αξίας (καινούριο) 880.000 ευρώ, το οποίο όμως αγόρασε μεταχειρισμένο, το 2007, αντί 178.000 ευρώ, από τον πρώην υφυπουργό Αμυνας κ. Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο. Στη φορολογική του δήλωση, μάλιστα, ο γοητευτικός Μιλτιάδης εμφανίζεται να κατέχει το 70% του Uniesse, χωρίς να διευκρινίζεται πού ανήκει το υπόλοιπο 30%.

Κατέχοντας, μάλιστα, προφανώς και την τέχνη της σημειωτικής φρόντισε να βαφτίσει το
σκάφος του «Follow me», δημιουργώντας με αυτήν την αμφισημία πλήρη σύγχυση. Γιατί κανείς δεν ξέρει σε ποιους ακριβώς ζητά να τον ακολουθήσουν καθώς θαλασσοδέρνεται στο Αιγαίο: στον λαό της Β’ περιφέρειας της Αθήνας που τον εκλέγει βουλευτή; Στα μοντέλα που συναναστρέφεται στις ελεύθερες ώρες του ή στην (οικονομική) κρίση;

Σημασία έχει ότι ο κ. Βαρβιτσιώτης κατάφερε φέτος να ξεκουραστεί, γιατί όπως φαίνεται
έρχονται εκλογές και θα πρέπει να τρέχει σε λίγο να μαζέψει σταυρούς για να επανεκλεγεί βουλευτής. Φέτος λοιπόν οι αποδράσεις του υφυπουργού Εξωτερικών ξεκινούσαν Σάββατο. Οι κακές γλώσσες μάλιστα των ανταγωνιστών του στη Β’ Αθήνας, λένε ότι ο Μιλτιάδης φρόντιζε να κάνει δηλώσεις στα κανάλια το Σάββατο και ύστερα να σαλπάρει για τα νησιά.

Στα τέλη Ιουλίου βρέθηκε για λίγο στην Υδρα, για να μετακομίσει γρήγορα στη Μύκονο με ελικόπτερο που του παραχώρησε φίλος του εφοπλιστής. Το Νησί των Ανέμων υπήρξε ανέκαθεν ο αγαπημένος προορισμός του κ. Βαρβιτσιώτη, που λατρεύει να τρώει τα μεσημέρια στον Πάνορμο ή στην Ψαρού και να διασκεδάζει τα βράδια στα in μαγαζιά του κυκλαδίτικου αυτού παραδείσου.

Στη συνέχεια επέστρεψε στην Αθήνα για την παραδοσιακή σαββατιάτικη δήλωση και έφυγε με την παρέα του -όσοι τον συνάντησαν έχουν να λένε για το καλό του γούστο στο ασθενές φύλο- για να εξερευνήσει τις δυτικές Κυκλάδες. Σίφνος, Μήλος και λίγο Κίμωλος. Αργότερα τον είδαν και στη μαγευτική, όσο και εναλλακτική, Αστυπάλαια, που φημίζεται για τις αστακομακαρονάδες της.

Στα μεσοδιαστήματα, όταν δηλαδή βρισκόταν στην Αθήνα, δεν παρέλειπε να επισκέπτεται τακτικά -δηλαδή σχεδόν κάθε βράδυ- το «Μπαλτάζαρ» ή το «Βίλα Μερσέντες», από τα αγαπημένα του στέκια, από την εποχή που ήταν ακόμα απλώς βουλευτής και αδημονούσε να γίνει πριν από τα σαράντα του υπουργός. Οπως και έγινε, αφού οι συμφωνίες που κλείνουν τα μεγάλα πολιτικά σπίτια τηρούνται -έστω και με καθυστέρηση- πάντα!

protothema


Read more...

ΦΟΥΜΟ.


Ο Χατζηνικολάου κάτι ξέρει για να το λέει. Σήμερα στην εκπομπή του στον Real fm άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει περίπτωση ο Καραμανλής να μην πάει ο ίδιος σε εκλογές. Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι είναι ενδεχόμενο ο Καραμανλής να επιλέξει τον τρόπο που αποχώρησε ο Σημίτης. Σε αυτή την περίπτωση είτε θα δώσει το... δαχτυλίδι σε κάποιον μεταβατικό (Σουφλιάς) είτε θα το δώσει στον επόμενο αρχηγό της Ν.Δ. (Μπακογιάννη). Έξυπνος ο Χατζηνικολάου, άφησε για το τέλος, το... καλό. "Εγώ πιστεύω ότι δεν θα φυγομαχήσει ο πρωθυπουργός. Θα μείνει για να κριθεί από τους πολίτες". Για να φάει μαύρο, δηλαδή...
fimotro


Read more...

ΣΙΓΗ ΜΑΞΙΜΟΥ...


Ρεπορτάζ : Χριστίνα Κοραή

Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα της Ν.Δ., υπουργοί και βουλευτές διχάζονται ως προς το πότε πρέπει να γίνουν εκλογές, τον Οκτώβριο με πρωτοβουλία της Ν.Δ. ή τον Μάρτιο που θα τις προκηρύξει το ΠΑΣΟΚ. Οι ρόλοι που χάνουν ή που θα ήθελαν να διεκδικήσουν όσο πλησιάζει η ώρα των αποφάσεων κάνουν τις πιέσεις στον Καραμανλή ασφυκτικές. Ο κλοιός... γύρω από τον πρωθυπουργό σφίγγει μετά και τις νέες δημοσκοπήσεις που δείχνουν προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ έως έξι μονάδες. Οι τελευταίες πληροφορίες από στενούς του συνεργάτες, μετά και τις νέες συνομιλίες που είχε μέσα στο Σαββατοκύριακο με τον Γιώργο Σουφλιά, τον Προκόπη Παυλόπουλο, τον Δημήτρη Σιούφα και τον Γιάννη Λούλη ,δείχνουν τη ζυγαριά να γέρνει υπέρ των πρόωρων εκλογών τον Οκτώβριο. Στα επιχειρήματα που επιστρατεύονται είναι η χλομή αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ ακόμη και στην περίοδο που η κυβέρνηση καιγόταν από τις φωτιές και η χαμηλή συσπείρωση της Ν.Δ. Αντίθετα ο ανασχηματισμός συγκεντρώνει μικρότερες πιθανότητες λόγω της αδυναμίας του Καραμανλή να κάνει ριζικές αλλαγές. Σήμερα ξεκινάει και δεύτερη μεγάλη δημοσκόπηση με εντολή της Ν.Δ. και αύριο θα έχουν φτάσει στο Μαξίμου τα πρώτα βασικά συμπεράσματα. Από την Τετάρτη όλα είναι ανοιχτά.
Καθώς όλα ανεξαιρέτως τα στελέχη προεξοφλούν την ήττα -οι συζητήσεις αφορούν το μέγεθός της- η μετα-καραμανλική εποχή είναι προ των πυλών και οι υπόγειες ζυμώσεις έχουν αρχίσει. Οι εισηγήσεις δεν αφορούν μόνο «το καλό του», δηλαδή του Καραμανλή, αλλά και το δικό τους καλό, ανάλογα πώς το βλέπει ο καθένας.
* Ο Γιώργος Σουφλιάς φοβάται την πανωλεθρία του Μαρτίου και ήταν από τους πρώτους που συμπαρατάχθηκε με τον Γιάννη Λούλη να πάει η Ν.Δ. σε εκλογές όσο το ΠΑΣΟΚ δεν έχει «κλειδώσει» ακόμη την αυτοδυναμία. Είναι μια σταθερή αξία της παράταξης, πέτυχε να εξοβελίσει από την κυβέρνηση ακόμη και τον επί πέντε χρόνια «τσάρο» Γ. Αλογοσκούφη, οι υπουργοί και οι βουλευτές επιδιώκουν την εύνοιά του. Είναι βέβαιο ότι θα επιδιώξει ένα ρόλο «Νέστορα» στη μετα-καραμανλική εποχή. Στην άκρη του μυαλού του δεν θα σκεφτόταν αρνητικά το ενδεχόμενο της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Επομένως δεν θα ήθελε ένα κόμμα αποδεκατισμένο.
* Τον Γιάννη Παπαθανασίου τον κυνηγάει ο εφιάλτης της οικονομίας. Προειδοποίησε τον Καραμανλή ότι τα χειρότερα έρχονται και η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτα επί της ουσίας για να τα σταματήσει. Από την άλλη, έτσι που έχει βγει μπροστά παίρνοντας στις πλάτες του τις αμαρτίες της οικονομίας, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να μη βγει ούτε βουλευτής. Εχει πολλούς λόγους να θέλει εκλογές τώρα.
* Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχει πάρει το μήνυμα ότι ο Καραμανλής δεν τον θεωρεί πρόσωπο το οποίο θα εμπιστευόταν και στο οποίο θα στηριζόταν. Γι' αυτό και δεν του έδωσε το κόμμα, που του ζητούσε, παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των στελεχών της Ν.Δ. θεωρούν πως ο Ζαγορίτης πρέπει να φύγει. Ο Μεϊμαράκης δεν αποκλείεται να παίξει και το προσωπικό του χαρτί για την αρχηγία αν το κλίμα τον ευνοεί. Σίγουρα πάντως θα συμμαχήσει με τον ισχυρότερο, έστω κι αν πολλοί δένουν την τύχη του αποκλειστικά με την Ντόρα Μπακογιάννη. Επίσης πιστεύει ότι αν πάρει το ΠΑΣΟΚ την «καυτή πατάτα», γρήγορα θα απομυθοποιηθεί και η Ν.Δ. θα ανακάμψει.
* Η Ντόρα Μπακογιάννη δεν θα ήθελε να διεκδικήσει την αρχηγία ενός κόμματος με διαλυτικές τάσεις. Από την άλλη όμως, γνωρίζει ότι ένας Καραμανλής που δεν θα έχει χάσει με μεγάλη διαφορά θα είναι μια υπολογίσιμη δύναμη. Μπορεί ο ίδιος να αποφασίσει τελικά να μείνει (όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 70% της βάσης και των στελεχών της Ν.Δ. είναι «καραμανλικοί»). Ενα τέτοιο ενδεχόμενο όμως ξέρει ότι βάζει φρένο στις φιλοδοξίες της, αφού ο πολιτικός της χρόνος είναι συγκεκριμένος. Αν φύγει ο Καραμανλής, πάλι τον χρειάζεται. Γι' αυτό και δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση για πρόωρες εκλογές, δηλώνει ότι θα στηρίξει την όποια απόφαση Καραμανλή.
* Ο Δημήτρης Σιούφας είναι επίσης μια σταθερή αξία της παράταξης της Ν.Δ. Δεν θέλει εκλογές τώρα, στη λογική ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να στείλει μήνυμα πως φοβάται τα δύσκολα και τα παρατάει. Γνωρίζει ότι η ήττα έρχεται και ότι μαζί με την αποχώρηση της Ν.Δ. από την εξουσία χάνει κι εκείνος τη σημερινή πρωτοκαθεδρία του.
* Ο Προκόπης Παυλόπουλος έχει δηλώσει ότι θα φύγει με τον Καραμανλή. Οσο εκείνος θα είναι πρωθυπουργός τόσο ο ίδιος θα κρατάει τον ρόλο ενός πρωτοκλασάτου υπουργού, παρά τα λάθη που του χρεώνουν.
* Ο Μιχάλης Λιάπης βρέθηκε εκτός κυβέρνησης τον Ιανουάριο, πληρώνοντας το ιδιωτικό ταξίδι με το πρώην αφεντικό των μαύρων ταμείων της «Siemens» Μ. Χριστοφοράκο. Με δύο δηλώσεις του μέσα στο Σαββατοκύριακο χαρακτήρισε «ευθανασία» και «καταστροφικές» τις εκλογές τον Οκτώβριο. Παρά το γεγονός ότι δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις με τον εξάδελφό του, χτίζει το «καραμανλικό» του προφίλ αναζητώντας κομματικές αναφορές.

fimotro

Read more...

"ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΩ ΝΑ ΚΑΤΣΩ ΤΗΝ ΟΡΝΤΙΝΑΝΤΣΑ"


Ρεπορτάζ : Βούλα Κεχαγιά
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Δύσκολες αποφάσεις για το μέλλον του ίδιου αλλά και της Κουμουνδούρου καλείται να πάρει το επόμενο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας μετά την ψυχρολουσία που υπέστη από την Κεντρική Επιτροπή του Συνασπισμού, η οποία απέρριψε την πρότασή του για διενέργεια έκτακτου συνεδρίου. Το κομματικό όργανο όχι... μόνο διέψευσε τις προσδοκίες του προέδρου του ΣΥΝ, που ήλπιζε ώς την τελευταία στιγμή ότι μπορούσε να κάμψει τις αντιρρήσεις των διαφωνούντων (με το συνέδριο), αλλά- όπως παραδέχονται και συνεργάτες του- τον τραυμάτισε πολιτικά σε μία κρίσιμη χρονική στιγμή κατά την οποία ο κ. Τσίπρας επιζητούσε ισχυροποίηση του ρόλου του. Ο Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν από το κλείσιμο των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής είπε ότι δεν θα παραιτηθεί- «δεν θα πιαστώ από κάποιο σωσίβιο»- και άφησε συγχρόνως αιχμές για τον Αλέκο Αλαβάνο- «δεν θα περιφέρω την παραίτησή μου από συνεδρίαση σε συνεδρίαση». Ωστόσο, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο Αλ. Τσίπρας δεν προτίθεται να παραμείνει στην αρχηγία του κόμματος εάν δεν λυθεί το πολιτικό πρόβλημα που υπάρχει στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές και αυτό συνδέεται ευθέως με τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου. «Δεν θα κάτσω να κάνω την ορντινάντσα», φέρεται να είπε χθες βράδυ σε συνομιλητές του. Επίσης, στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα έλεγαν πως ο πρόεδρος του ΣΥΝ έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του και επομένως η ευθύνη για την τύχη του κόμματος και την επίλυση των προβλημάτων ανήκει σε όσους απέρριψαν την πρότασή του. Παράγοντες της Κουμουνδούρου παραδέχονται πάντως ότι από εδώ και πέρα καθίσταται πολύ δύσκολος ο ρόλος του από τη θέση του προέδρου του κόμματος, ωστόσο δίνουν τη δική τους διάσταση στο ενδεχόμενο παραίτησης του κ. Τσίπρα. «Έχει υποστεί ένα πολιτικό στραπάτσο. Πώς θα σταθεί τις επόμενες ημέρες και πώς θα επιδείξει πυγμή στο εσωτερικό του κόμματός του και τον ΣΥΡΙΖΑ όταν φαίνεται πως δεν τον υπολογίζουν. Πώς θα απευθυνθεί στην κοινωνία;» έλεγαν χαρακτηριστικά χθες κορυφαία στελέχη του Συνασπισμού. Υπολόγισε λάθος Είναι γεγονός ότι πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση ο Αλέξης Τσίπρας μετρώντας τις ψήφους μία προς μία είχε καταλήξει στο συμπέρασμα πως «θα μπορούσε να πάρει την ψηφοφορία». Οι αριθμητικοί υπολογισμοί όμως τον πρόδωσαν, αφού τόσο στελέχη του λεγόμενου σκληρού πυρήνα του Αριστερού Ρεύματος όσο και η Ανανεωτική Πτέρυγα καταψήφισαν την πρότασή του. Προηγουμένως ο κ. Τσίπρας είχε απορρίψει μυστική πρόταση που του έκανε παλιό και έμπειρο στέλεχος του ΣΥΝ να κάνει μία κίνηση τακτικής, να αποσύρει την εισήγησή του για έκτακτο συνέδριο και να θέσει τα επίμαχα θέματα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Επίσης, απέρριψε φανερή πρόταση που έκανε από το βήμα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ζητώντας να συνεχιστούν οι ενωτικές πρωτοβουλίες και συζητήσεις προς την πλευρά Αλαβάνου και Ανανεωτικής Πτέρυγας κι αν αυτές δεν αποδώσουν τότε να ξανατεθεί θέμα έκτακτου συνεδρίου. Καταμέτρηση- θρίλερ Η καταμέτρηση των ψήφων (η ψηφοφορία είναι φανερή) είχε χαρακτηριστικά θρίλερ, καθώς 49 σύνεδροι ψήφισαν υπέρ του έκτακτου συνεδρίου, 48 κατά και άλλοι 6 λευκό. Βάσει του καταστατικού, οι αποφάσεις πρέπει να συγκεντρώνουν το 50%+1 επί των ψηφισάντων- δηλαδή 52 ψήφους. Ο Αλέξης Τσίπρας αποδέχτηκε με ψυχραιμία το αποτέλεσμα, όμως αποχώρησε από την αίθουσα εμφανώς απογοητευμένος. Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας απέφυγε την επικοινωνία ακόμη και με στενούς του συνεργάτες, κάτι που στελέχη του ΣΥΝ το θεωρούσαν απολύτως φυσιολογικό «έπειτα από την έκβαση της χθεσινής ψηφοφορίας».

fimotro.

Read more...

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΜΠΑΧΑΛΟ...


Ρεπορτάζ : Γιάννης Σαραντάκος

Εν μέσω μιας μετωπικής σύγκρουσης μεταξύ κορυφαίων υπουργών και βουλευτών της ΝΔ, που λαμβάνει τη μορφή διχασμού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, ο κ. Κ. Καραμανλής καλείται να ανακοινώσει μέσα στα προσεχή 24ωρα τις οριστικές του αποφάσεις σε ό,τι αφορά τον χρόνο των εκλογών. Ο πρωθυπουργός, ο οποίος παρακολουθεί -μέχρι στιγμής- ως απλός θεατής τα κάθε λογής σενάρια να παραλύουν την κυβέρνησή του, έχει τις τελευταίες ημέρες ένα ακόμη σοβαρό πολιτικό... πρόβλημα να αντιμετωπίσει: Μια σημαντική ομάδα βουλευτών της ΝΔ χαρακτηρίζει «πολιτική αυτοκτονία» την προσφυγή στις κάλπες τον Οκτώβριο και του ζητούν να προχωρήσει σε δομικό ανασχηματισμό. Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία 24ωρα οι πιέσεις από την Κοινοβουλευτική Ομάδα προς τον κ. Καραμανλή να απορρίψει το ενδεχόμενο εκλογών τον Οκτώβριο και να προχωρήσει πριν από την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη σε αλλαγές στην κυβέρνηση και στη δημόσια διοίκηση έχουν ενταθεί.
Οι εκφραστές της συγκεκριμένης πρότασης ζητούν αλλαγές που θα ισοδυναμούσαν με ανατροπές και προσθέτουν ότι αυτές θα μπορούσαν να συνδυαστούν με αποφάσεις για την αντιμετώπιση των φαινομένων αδιαφάνειας, με την αλλαγή του εκλογικού νόμου και με τις ριζικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του κράτους. Ως βασικό επιχείρημα για την αποφυγή της εκλογικής αναμέτρησης προβάλλουν το ιδιαίτερα αρνητικό πολιτικό κλίμα, το οποίο κατέγραψαν οι δημοσκοπήσεις που παρουσίασαν χθες το «Εθνος της Κυριακής» και «Το Πρώτο Θέμα».
Προς την κατεύθυνση αυτή «κινήθηκε», χρησιμοποιώντας «αυστηρή» γλώσσα, ο πρώην υπουργός κ. Μ. Λιάπης. «Οι δημοσκοπήσεις» -είπε χαρακτηριστικά- «δεν είναι καλές. Είναι χειρότερες από αυτές που περιμέναμε. Και επιβεβαιώνεται η άποψή μου ότι εκλογές τώρα θα ήταν καταστροφικές για τη ΝΔ». «Αυτό δεν σημαίνει» -συμπλήρωσε- «ότι δεν μπορούμε να ανατρέψουμε το κλίμα. Αρκεί να τολμήσουμε. Με ριζικές αλλαγές. Με σκληρές αποφάσεις. Είναι πια μονόδρομος».
Κατά των εκλογών έχει ταχθεί με δημόσια δήλωσή του ο πρώην υπουργός κ. Σ. Τσιτουρίδης, ενώ εισήγηση υπέρ του ανασχηματισμού και κατά της προσφυγής στις κάλπες έχει υποβάλει ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής κ. Λ. Ζαγορίτης. Στο Υπουργικό Συμβούλιο, υπέρ της εξάντλησης των χρονικών ορίων που έχει θέσει ο κ. Παπανδρέου τάσσονται οι κ. Α. Σπηλιωτόπουλος και Α. Σαμαράς, ενώ και ο κ. Πρ. Παυλόπουλος έχει επιφύλαξη ως προς την ορθότητα της επιλογής των εκλογών.
Επίσης, χθες ο υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Μ. Βαρβιτσιώτης, σχολιάζοντας τις τελευταίες έρευνες, σημείωσε: «Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν αυτό που ξέρουμε και ζούμε όλοι. Είναι μια δύσκολη περίοδος και εμείς πρέπει να τη διαχειριστούμε με υπευθυνότητα και ευαισθησία».
«Στόχος της πολιτικής μας είναι στο τέλος αυτής της προσπάθειας» -κατέληξε- «η Ελλάδα να έχει μπει σε μια νέα αναπτυξιακή πορεία που θα ωφελήσει ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο».
Δεν βλέπουν ανατροπέςΑπό την άλλη πλευρά, κορυφαίοι υπουργοί απορρίπτουν κάθε ιδέα ανασχηματισμού, θεωρώντας ότι σημαντικές ανατροπές δεν μπορούν να γίνουν και εισηγούνται εκλογές τώρα, προκείμενου να αποφευχθεί η συντριβή της ΝΔ τον Μάρτιο, καθώς θα έχει μεσολαβήσει ένας πολύ δύσκολος -πολιτικά και οικονομικά- χειμώνας. Ο κ. Γ. Σουφλιάς θεωρεί ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα το πολιτικό τοπίο και αφού ο κ. Καραμανλής παρουσιάσει τα δεδομένα που υπάρχουν στην οικονομία και προτείνει στον ελληνικό λαό τις απαραίτητες τομές και μεταρρυθμίσεις να προκηρύξει εκλογές.
Ο κ. Γ. Παπαθανασίου έχει την ίδια άποψη, ενώ και ο κ. Β. Μεϊμαράκης εκτιμά ότι με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα οι εκλογές είναι μονόδρομος. Η κυρία Ντ. Μπακογιάννη δεν είναι αρνητική ως προς το ενδεχόμενο εκλογών, αλλά θεωρεί ότι πρέπει προηγουμένως ο ίδιος ο πρωθυπουργός και τα μέλη της κυβέρνησης συνολικά να αναλύσουν με ειλικρίνεια τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική οικονομία.
Σε αυτό που συμφωνούν όλα τα στελέχη της ΝΔ, πάντως, είναι πως ο πρωθυπουργός πρέπει μέσα στις αμέσως προσεχείς ημέρες ή ακόμη και σήμερα να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του, διότι, όπως επισημαίνουν, η παράταση της πολιτικής αβεβαιότητας δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα και στην οικονομία και στη λειτουργία της κυβέρνησης ειδικότερα.
ΠΙΕΣΕΙΣΠριν από τη ΔΕΘ οι τελικές αποφάσεις
Μέσα στα προσεχή 24ωρα και σίγουρα πριν από τη μετάβασή του στη Θεσσαλονίκη την ερχόμενη Παρασκευή, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τις τελικές του αποφάσεις για το θέμα του χρόνου των εκλογών.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, αυτό θα γίνει και πριν από την Πέμπτη, οπότε θα πραγματοποιηθεί μεγάλη εκδήλωση για την επέτειο της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ. Ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει λάβει τις τελικές του αποφάσεις, αλλά μέχρι στιγμής -όπως βεβαιώνουν ακόμη και οι τακτικοί του συνομιλητές- δεν τις έχει ανακοινώσει σε κανέναν.
Ολοι πάντως συμφωνούν πως, ό,τι έχει να πει, θα πρέπει να το πει πριν από την τελετή εγκαινίων της ΔΕΘ. «Εάν ανέβει στη Θεσσαλονίκη χωρίς να έχει ανακοινώσει είτε τον ανασχηματισμό είτε εκλογές, τότε θα έχουμε επανάληψη του περυσινού «Βατερλό»», έλεγε χαρακτηριστικά κορυφαίος υπουργός στους συνεργάτες του.
Οι υποστηρικτές της επιλογής της προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία μέσα στον Οκτώβρη σημειώνουν ότι ανακοίνωση θα μπορούσε να γίνει πριν από τη ΔΕΘ και στη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής να ανακοινώσει τον αποκλεισμό των στελεχών που ενεπλάκησαν σε σκάνδαλα. Με αυτή την κίνηση, θεωρούν οι εισηγητές της πρότασης, ο πρωθυπουργός θα συσπειρώσει την κομματική βάση της ΝΔ και θα δείξει ότι αναλαμβάνει ο ίδιος πρωτοβουλία για πολιτική κάθαρση.
ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΔΥΟ ΝΕΑ ΓΚΑΛΟΠΑνοίγει η ψαλίδα από 6% έως 6,2%, «παίζεται» η αυτοδυναμία
Διαφορά μεγαλύτερη των έξι (6) μονάδων υπέρ του ΠΑΣΟΚ, χωρίς ωστόσο ακόμη να έχει «κλειδώσει» η αυτοδυναμία, δίνουν και τα δύο γκάλοπ που έγιναν μετά τις τελευταίες καταστροφικές πυρκαγιές της Βορειοανατολικής Αττικής και τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο.
Στο 6,2% η διαφορά υπέρ του ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MARC που έγινε για το «Εθνος της Κυριακής». Ελάχιστα μικρότερη, στο 6%, η διαφορά υπέρ του ΠΑΣΟΚ που δίνει η ALCO στο γκάλοπ που πραγματοποίησε για λογαριασμό του «Πρώτου Θέματος».
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MARC που δημοσιεύτηκε στο «Εθνος της Κυριακής», το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ παγιώνεται κυρίως λόγω της συνεχούς κυβερνητικής φθοράς. Ωστόσο, αν και η νίκη του ΠΑΣΟΚ θεωρείται σίγουρη, η αυτοδυναμία φαίνεται δύσκολη, αλλά όχι άπιαστη.
Το άνοιγμα της ψαλίδας οφείλεται κυρίως στην αποσυσπείρωση της ΝΔ, η ανοχή της οποίας καταγράφεται στο 62%, μειωμένη κατά 4,8% σε σχέση με δύο μήνες πριν, όπως επισημαίνει ο Θ. Γεράκης της MARC. Το ΠΑΣΟΚ διατηρεί την υψηλή συσπείρωσή του, αλλά δεν φαίνεται να ωφελείται περαιτέρω από τη συγκυρία.
Το ΚΚΕ παραμένει σταθερά τρίτο κόμμα, με ποσοστά που κυμαίνονται από 7,8% (MARC) έως 7,5% (ALCO).
O ΛΑΟΣ φαίνεται να παγιώνει τα υψηλά ποσοστά που εμφάνισε μετά τις ευρωεκλογές. Τα ποσοστά του κυμαίνονται από 5,7% έως 5,3%. Το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη φαίνεται να ευνοείται από τη συνεχιζόμενη αποσυσπείρωση της ΝΔ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να βρίσκεται σε πτωτική τροχιά. Κυμαίνεται μεταξύ 3,2% και 3,5%. Πάντως εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω από το κρίσιμο όριο του 3%. Ωστόσο από τις δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Κοροβέση, μπήκε και η Αριστερά στο κάδρο της SIEMENS. Το 53% θεωρεί ότι το συγκεκριμένο σκάνδαλο αφορά και την Αριστερά.
Αξιοσημείωτη είναι και η σημαντική συρρίκνωση των Οικολόγων. Κυμαίνονται από 2% έως 2,5%. Η τελευταία οικολογική καταστροφή δεν έφερε τους πολίτες πιο κοντά στους Οικολόγους. Απεναντίας οι ψηφοφόροι που επέλεξαν τα οικολογικά ψηφοδέλτια στις εκλογές εμφανίζουν τάση πολιτικής αποστασιοποίησης ή επιστροφής στο κόμμα προέλευσής τους.
Πάντως η διεύρυνση της διαφοράς στο 6,2% μεταξύ των δύο κομμάτων εξουσίας επηρεάζεται άμεσα από τον θυμό των πολιτών για τις τελευταίες καταστροφές από την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MARC, το 74,1% θεωρεί ότι δεν άλλαξε τίποτα από το 2007 στη φονική πυρκαγιά της Ηλείας. Το 73,8% θεωρεί ότι έχει ευθύνες η κυβέρνηση για την τελευταία καταστροφή και το 70,5% πιστεύει ότι υπήρξε ολιγωρία στην αντιμετώπιση της φωτιάς.
Για το ποιος ευθύνεται περισσότερο για την καταστροφή στην Αττική η δημοσκόπηση της ALCO δείχνει ότι το 44,8% θεωρεί την κυβέρνηση και μόνο το 23,6% τον άνεμο! Ακρως ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από τη δημοσκόπηση της ALCO είναι ότι στο ερώτημα «Ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό;» ο Κ. Καραμανλής έρχεται τρίτος με 31,1%! Πρώτος ο Γ. Παπανδρέου με 33,7% και δεύτερος ο «κανένας» με 32,5 %. Επίσης σχεδόν οι μισοί Ελληνες ψηφοφόροι εκτιμούν ότι πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές.
ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣΟι σκέψεις και οι εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό
Το σενάριο του ανασχηματισμού παραμένει «ζωντανό», αν και έχει λίγους υποστηρικτές στο εσωτερικό της κυβέρνησης... Ακόμη κι εκείνοι που το εισηγούνται, πάντως, δεν περιγράφουν με ακρίβεια τις δομικές αλλαγές που προτείνουν, καθώς γνωρίζουν ότι πολύ δύσκολα ο κ. Καραμανλής θα μπορέσει να αλλάξει τα πρόσωπα που αποτελούν τον «κορμό» της κυβέρνησής του. Εάν, τελικά, ο κ. Καραμανλής προχωρήσει σε αυτή την επιλογή, απορρίπτοντας τις εκλογές τον Οκτώβριο, τότε οι πιθανές κινήσεις του θα είναι οι εξής:
Η μετακίνηση του κ. Πρ. Παυλόπουλου στη θέση του υπουργού Επικρατείας με την ταυτόχρονη ανάληψη της κυβερνητικής εκπροσώπησης
Η μετακίνηση του κ. Β. Μεϊμαράκη στη θέση του υπουργού Εσωτερικών
Ο διαχωρισμός του υπουργείου Δημόσιας Τάξης
Η αναβάθμιση του κ. Γ. Σουφλιά και η ανάληψη του ενοποιημένου υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ και Μεταφορών και Επικοινωνιών
Σειρά αλλαγών -για λόγους εσωκομματικής ισορροπίας- στις θέσεις των υφυπουργών.
Παράλληλα, οι εισηγητές της επιλογής του ανασχηματισμού ζητούν από τον πρωθυπουργό να προχωρήσει άμεσα και σε αλλαγές στην κρατική μηχανή και ειδικότερα στις διοικήσεις των ΔΕΚΟ.
Το ενδεχόμενο αλλαγών στο κόμμα φαίνεται ότι έχει απομακρυνθεί, καθώς ο κ. Καραμανλής δεν προτίθεται αυτή την ώρα να αναλάβει το ρίσκο και να «στήσει» κάλπη στην Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ, προκειμένου να μετακινήσει τον Λ. Ζαγορίτη στην κυβέρνηση. Γνωρίζει πως μια τέτοια αναμέτρηση με τους διαφωνούντες στο κόμμα του θα τον πλήξει πολιτικά με δεδομένο ότι θα υπάρξουν πολλά «λευκά» ψηφοδέλτια.
fimotro


Read more...