Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Τσίπρας: Η Ελλάδα και η Κύπρος αποτελούν παράγοντες σταθερότητας...


Τσίπρας: Παράγοντες σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή Ελλάδα και Κύπρος
Στη στρατηγικής σημασίας συνεργασία, η οποία προχωρά με Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση που είχε το πρωί της Τετάρτης με τον Πρόεδρο Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Η...
Ελλάδα και η Κύπρος αποτελούν παράγοντες σταθερότητας και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία, γιατί βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η ευρύτερη περιοχή είναι αποσταθεροποιημένη, είπε ο πρωθυπουργός. Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση πως το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Κύπρος αποτελούν σήμερα πόλο σταθερότητας, θα είναι παράγοντας που θα συμβάλει στην προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού, για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στη σημασία των διμερών διαβουλεύσεων και τη συμβολή της Ελλάδας στην επίλυση του Κυπριακού, σε τομείς όπως αυτό των εγγυήσεων. Εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίησή του για την τρίτη αυτή συνάντηση με Ελλάδα, Αίγυπτο και Κύπρο, για την οποία είπε ότι εμβαθύνει τις σχέσεις της Ελλάδας και Κύπρου με τις γείτονες χώρες, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει διεύρυνση και δυναμική στις συνεργασίες αυτές.

Read more...

Βάζουν χέρι στις κρατήσεις υπέρ ΟΑΕΔ...


Βάζουν χέρι στις κρατήσεις υπέρ ΟΑΕΔ για να γλιτώσουν τις κύριες συντάξεις
...για να γλιτώσουν τις κύριες συντάξεις...

Τις κρατήσεις εργοδοτών και εργαζομένων υπέρ του ΟΑΕΔ «ανακάλυψε» η κυβέρνηση προκειμένου να καλύψει το στόχο (ή μέρος του στόχου) που υπολείπεται για την...
εξοικονόμηση 0,6% της συνταξιοδοτικής δαπάνης. Το τέχνασμα παρουσιάζεται ως εναλλακτικό σχέδιο για να μην περικοπούν οι κύριες συντάξεις στην περίπτωση που οι δανειστές απορρίψουν οριστικά την πρόταση για αύξηση των εισφορών κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Σήμερα, μετά τη μείωση των εισφορών τον Ιούλιο του 2014 και την κατάργηση του ΟΕΚ και της Εργατικής Εστίας, εργοδότες και εργαζόμενοι συνεισφέρουν κάθε μήνα κατά 1% (0,50 και 0,50) υπέρ της ανεργίας και κατά 0,22% υπέρ του ΛΑΕΚ. Το ποσό που συγκεντρώνεται ετησίως δεν είναι διόλου αμελητέο και ανέρχεται σε 300- 400 εκατ. ευρώ. 

Οι εισφορές εισπράττονται από το ΙΚΑ, το οποίο τα τελευταία χρόνια λόγω των δυσκολιών που έχει να συγκεντρώσει το κονδύλι για την καταβολή των συντάξεων, ουδέποτε αποδίδει τα χρήματα στον ΟΑΕΔ. Το ίδρυμα δεν « αμελεί» να αποδώσει τις εισφορές μόνο στον ΟΑΕΔ αλλά και στον ΕΟΠΠΥ (6,45% ) και στο Ενιαίο επικουρικό ( 3%+3%) με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος αλληλόχρεων λογαριασμών.

Στον περυσινό προϋπολογισμό για το 2015, είχε σημειωθεί ότι ειδικά για τον Λογαριασμό Κοινωνικής Πολιτικής (ΛΑΕΚ), στον οποίο αποτυπώνεται πλεόνασμα 191 εκατ. ευρώ, το ΙΚΑ δεν προέβη σε καμία καταβολή έναντι των εσόδων του κλάδου το τρέχον έτος, ενώ αποδόθηκαν μόνο 2 εκατ. ευρώ το 2013. 

Στην πράξη δηλαδή αφού τα χρήματα έτσι κι αλλιώς δεν αποδίδονται, η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να τα μεταφέρει και λογιστικά στα έσοδα του ΙΚΑ.

Ωστόσο παρά τα λογιστικά τεχνάσματα και τα εναλλακτικά σχέδια, η κυβέρνηση επιμένει να «επικοινωνήσει» στην κοινή γνώμη ότι η αύξηση των εισφορών για ένα διάστημα 2-3 ετών έως ότου συνέλθει η ελληνική οικονομία δεν είναι προς θάνατον και ότι θα έπρεπε οι εργοδότες να στηρίξουν την πρόταση και όχι να πολεμήσουν. 

Έχει ενδιαφέρον ότι ο επίτροπος κ. Μοσκοβισί, απέφυγε να πάρει θέση σε σχέση με την πρόταση και έκανε λόγο για «επώδυνες αποφάσεις στο Ασφαλιστικό» που πρέπει να λάβει η ελληνική πλευρά, υπονοώντας προφανώς τις περικοπές των συντάξεων.

protothema.gr

Read more...

Παγκόσμια οργή για την προκλητική δήλωση Τραμπ...


Παγκόσμια οργή για την προκλητική δήλωση Τραμπ περί μουσουλμάνων
...περί μουσουλμάνων...

Παγκόσμια κατακραυγή έχει προκαλέσει η νέα προκλητική δήλωση του υποψηφίου για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την προεδρία, Ντόλαντ Τραμπ, ο οποίος πρότεινε να...
απαγορευτεί η είσοδος των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο προειδοποίησε εναντίον της ανατροφοδότησης της ρητορικής που χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος περί πολέμου των ΗΠΑ ενάντια στο Ισλάμ, επικρίνοντας την πρόταση που έκανε ο Τραμπ.

Ο Τραμπ πρότεινε να επιβληθεί απαγόρευση εισόδου των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ και συνέδεσε την ιδέα αυτή με το μέτρο που είχε εφαρμόσει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Φραγκλίνος Ρούζβελτ σε βάρος πολιτών που κατάγονταν από την Ιαπωνία, τη Γερμανία και την Ιταλία κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να το κάνουμε» υπογράμμισε ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στην εκπομπή Good Morning America του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου ABC.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πίτερ Κουκ, ερωτηθείς για τις δηλώσεις Τραμπ, δήλωσε πως μουσουλμάνοι υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και πως η στρατηγική των ΗΠΑ στην μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος βασίζεται την υποστήριξη μουσουλμανικών κρατών.

«Οτιδήποτε ενισχύει την ρητορική του Ισλαμικού Κράτους και θέτει σε ανταγωνισμό τις ΗΠΑ με την μουσουλμανική πίστη, είναι σίγουρα όχι μόνο ενάντια στις αξίες μας, αλλά και ενάντια στην εθνική μας ασφάλεια», δήλωσε ο Κουκ στη συνέντευξη Τύπου.

Ο Κουκ δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στον Τραμπ και τόνισε πως δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε εσωτερικά πολιτικά θέματα.

Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζε Τζόνσον δήλωσε πως η πρόταση του Τραμπ μπορεί να ματαιώσει τις αμερικανικές προσπάθειες να θέσει διαύλους επικοινωνίας με την μουσουλμανική κοινότητα, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ανέφερε πως οι ιδέες του Τραμπ δεν είναι εποικοδομητικές.

«Τραγικά ανεύθυνο» χαρακτήρισε τον Τραμπ ο επικεφαλής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στον ΟΗΕ Ζάιντ Ραάντ Αλ Χουσέιν, τονίζοντας ότι ο υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος έπεσε στην παγίδα της υποστήριξης των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

«Σίγουρα, παρότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη συμπάθεια για όσους προκαλούν τη βία και το θάνατο αμάχων, είναι διπλά τραγικό όταν υποφέρουν αθώα άτομα λόγω αντίδρασης» είπε ο Ύπατος Αρμοστής Ανθρώπινων Δικαιωμάτων στον ΟΗΕ.

«Είναι τραγικά ανεύθυνο, δεδομένου του στόχου των εξτρεμιστών, να πέσει στην παγίδα της υποστήριξής των, εις βάρος εκείνων που οι ίδιοι - η μεγάλη πλειοψηφία των μουσουλμάνων - μπορεί να θεωρηθούν επιλέξιμοι στόχοι από αυτές τις εξτρεμιστικές ομάδες».

«Το λιγότερο που μπορείς να περιμένεις είναι ότι οι υποψήφιοι για δημόσια αξιώματα θα ξέρουν αρκετά για την ιστορική εμπειρία και τον πόνο που πρόκειται να υποστούν όσοι πέσουν στο στόχαστρο, αν αυτή η κλιμάκωση των δηλώσεων επισκιάσει τη νηφαλιότητα και τη λογική σχετικά με το θέμα» πρόσθεσε.

Νωρίτερα, η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες είπε ότι οι δηλώσεις υποψηφίων στις ΗΠΑ ζημιώνουν ένα ζωτικής σημασίας πρόγραμμα μετεγκατάστασης στη χώρα για Σύρους και άλλους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τον πόλεμο και τις διώξεις.

in.gr

Read more...

Απόψε γράφει ιστορία!...


Απόψε γράφει ιστορία!

Η μεγάλη ώρα έφτασε! Ο Ολυμπιακός έχει ραντεβού με την ιστορία του, αφού απόψε υποδέχεται την Άρσεναλ στο Καραϊσκάκη και μόνο με…
αυτοχειρία δεν θα περάσει στην επόμενη φάση του Champions League. 
Δεκαοχτώ χρόνια από την πρώτη του συμμετοχή στο Champions League ο Ολυμπιακός έχει απόψε την ευκαιρία να πετύχει τη μεγαλύτερη στην ιστορία του πρόκριση στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. 

Οι Πειραιώτες περνούν στην επόμενη φάση ακόμα και ήττα από την Άρσεναλ, την οποία υποδέχονται στο κατάμεστο από κόσμο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» (21:45, ΕΡΤ 1, OTE SPORT 2, ΣΠΟΡ FM 94,6 και sport-fm.gr). 

Παρόλα αυτά, από το μυαλό του Μάρκο Σίλβα και των παικτών του δεν περνάει κανένα άλλο αποτέλεσμα πέρα από τη νίκη, την οποία θέλουν για να ολοκληρώσουν με εντυπωσιακό τρόπο την πορεία που είχαν φέτος στο Champions League και φυσικά το μεγάλο διπλό στο Λονδίνο επί των «κανονιέρηδων». 

Η αποστολή χωρίς αμφιβολία των νταμπλούχων Ελλάδας δεν είναι εύκολη, αφού οι Λονδρέζοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να χαλάσουν τη γιορτή που θα στηθεί απόψε στο φαληρικό γήπεδο και για αυτό το λόγο χρειάζεται τεράστια συγκέντρωση και υπομονή στο παιχνίδι τους από πλευράς «ερυθρόλευκων». 

Στο καθαρά αγωνιστικό, ο Σίλβα αναμένεται να παρατάξει με 4-2-3-1 τον Ολυμπιακό απέναντι στους Άγγλους. Κάτω από τα δοκάρια θα καθίσει ο Ρομπέρτο, ο οποίος μπροστά του – από δεξιά προς αριστερά – θα έχει τους Ελαμπντελαουί, Μποτία, Σιόβα και Μαζουακού. Ως αμυντικά χαφ θα αγωνιστούν οι Κασάμι και Μιλιβόγεβιτς, με τον Σεμπά και τον Πάρντο στα πλάγια. 

Ο Φορτούνης θα αναλάβει οργανωτικό ρόλο και ο Ιντέγε θα βρίσκεται στην κορυφή της επίθεσης. Την αποστολή συμπληρώνουν οι Καπίνο, Καμπιάσο, Ντα Κόστα, Ντομίνγκες, Φινμπόγκασον, Ερνάνι, Σαλίνο και Βούρος. Εκτός έμειναν οι Μανιάτης, Μπουχαλάκης, Χουτεσιώτης και Πουλίδο. 

Στο απέναντι στρατόπεδο, ο Αρσέν Βενγκέρ αναμένεται να παρατάξει και εκείνος με το ίδιο σύστημα την ομάδα του. Η πιθανή ενδεκάδα των φιλοξενούμων θα αποτελείται από τους Τσεχ (τερματοφύλακας), Μπεγερίν, Μερτεζάκερ, Κοσιελνί και Μονρεάλ (άμυνα), Φλαμινί, Ράμσεϊ (αμυντικοί μέσοι), Τσάμπερλεϊν, Κάμπελ, Εζίλ (μεσοεπιθετικοί) και Ζιρού (επίθεση). 

Στην αποστολή μετέχουν οι Οσπίνα, Ντεμπισί, Γκάμπριελ, Γκιμπς, Τσέιμπερς, Αϊόμπι και Γουόλκοτ. Στο Νησί έμειναν οι Σάντσες, Καθόρλα, Κοκλέν, Γουίλσιρ, Γουέλμπεκ, Αρτέτα και Ροζίτσκι. 

sport-fm.gr

Read more...

Έρχονται και συμψηφισμοί επιστροφής φόρου εισοδήματος με ΕΝΦΙΑ​...


Έρχονται και συμψηφισμοί επιστροφής φόρου εισοδήματος με ΕΝΦΙΑ​

Τρεις και πλέον μήνες χρειάστηκαν στο υπουργείο Οικονομικών για να βρει και να διορθώσει τις λάθος πληρωμές που έκαναν οι φορολογούμενοι τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, όταν...
έμπλεξαν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους και πλήρωναν άλλα αντί άλλων στις τράπεζες.

«Την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκε σε όλες τις Δ.Ο.Υ. η πρώτη μαζική διενέργεια συμψηφισμού με ανοιχτές αρρύθμιστες οφειλές, επιλύοντας ένα χρονίζον πρόβλημα, τόσο των φορολογουμένων όσο και των φορολογικών υπηρεσιών» ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Ειδικότερα, συμψηφίστηκαν 268.980 υπερεισπράξεις που αφορούν σε 210.297 Α.Φ.Μ. και συμψηφιζόμενο ποσό 10.368.757 ευρώ.

Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι είχαν μπλέξει τις Ταυτότητες Οφειλής και έκαναν όλες τις πληρωμές σε έναν μόνον κωδικό (πχ του φόρου εισοδήματος) ό,τι και αν αφορούσαν αυτές (πχ ΦΠΑ, δόσεις, φόρο εισοδήματος κλπ) ή έβαζαν ποσά που αντιστοιχούσαν σε έναν φόρο, στον κωδικό πληρωμής άλλου φόρου. Αυτό είχε ως συνεπεια να φαίνεται υπερείσπραξη σε κάποιους φόρους, αλλά ότι έμειναν απλήρωτοι άλλοι με συνέπεια να επιβληθούν και πρόστιμα.
Πλέον τα ποσά που πληρώθηκαν αντιστοιχήθηκαν στην αντίστοιχη υποχρέωση, σε όποιον κωδικό οφειλής και αν είχαν δηλωθεί οι πληρωμές, ενώ σβήστηκαν και τα πρόστιμα αν διαπιστώθηκε πως είχαν πληρωθεί εμπρόθεσμα οι οφειλές.

Επιπλέον, εάν κάποιος είχε πληρώσει και παραπάνω ποσόν (πχ 600 ευρώ αντί 500 ευρώ που όφειλε να δώσει για τους φόρους τους), το επιπλέον ποσό αφαιρέθηκε από άλλες τρέχουσες οφειλές εκτός ρύθμισης (πχ του ΕΝΦΙΑ). Επιστροφές χρημάτων πάντως με την διαδικασία αυτή δεν γίνονται.

​Η διαδικασία αυτή δεν αφορούσε πάντως επιστροφές φόρων που καθυστερούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε επόμενη φάση θα γίνουν και συμψηφισμοί ​επιστροφής φόρου εισοδήματος με τις οφειλές του ΕΝΦΙΑ.

Οι πολίτες τους οποίους αφορά η εν λόγω διαδικασία θα ενημερωθούν με ηλεκτρονικό μήνυμα από τη Γ.Γ.Δ.Ε., ώστε μέσω της εφαρμογής «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση» του TAXISnet να ενημερωθούν για το νέο και μειωμένο ποσό της οφειλής τους.

Η Γ.Γ.Δ.Ε. αναμένεται να προχωρήσει σε περισσότερες περιπτώσεις συμψηφισμών με κεντρική επεξεργασία (όπως περισσότερες οφειλές κ.α.) με διαρκή στόχο την εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων αλλά κυρίως την εξυπηρέτηση του πολίτη.

protothema.gr

Read more...

Ο Κατρούγκαλος παρουσιάζει το «σχέδιο» του...


Ο Κατρούγκαλος παρουσιάζει στην τρόικα το «σχέδιο» του: Κούρεμα σε επικουρικές, εφάπαξ, μερίσματα και ΕΚΑΣ - Media"Κούρεμα" σε επικουρικές, εφάπαξ, μερίσματα και ΕΚΑΣ...
Σχέδιο εναλλακτικών μέτρων για τις συντάξεις υποβάλλει στους δανειστές η κυβέρνηση, μπαίνοντας στην πιο κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων για τις σαρωτικές αλλαγές που δρομολογούνται στο ασφαλιστικό από την...
1η/1/2016.

Τα μέτρα θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που καταρτίζει ήδη το υπουργείο Εργασίας, αλλά η τελική τους μορφή θα οριστικοποιηθεί αφού πρώτα συμφωνήσουν και οι δανειστές. 

Στόχος της κυβέρνησης είναι να αποσοβήσει μια μεγάλη μείωση στις κύριες συντάξεις και αν χρειαστεί, τότε οι περικοπές να είναι κάτω του 10% από ένα ποσό σύνταξης και πάνω, υπό την προϋπόθεση όμως ότι οι δανειστές θα της επιτρέψουν να αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές, μετακυλίοντας το κόστος σε συνταξιούχους, εργοδότες και επιχειρήσεις.

Οι δανειστές όμως έχουν βγάλει την αύξηση των εισφορών από την ατζέντα των διαπραγματεύσεων, αλλά για την κυβέρνηση είναι, όπως φαίνεται, μονόδρομος και πολιτική επιλογή γιατί αλλιώς δεν θα μπορέσει να περάσει το νομοσχέδιο από τη Βουλή.

Από εκεί και πέρα, θεωρεί διαχειρίσιμες τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, στα εφάπαξ, στο ΕΚΑΣ και στα μερίσματα που παίρνουν οι πολιτικοί και στρατιωτικοί συνταξιούχοι από τα μετοχικά τους ταμεία. 

Πιο βαρύ θα είναι το πακέτο των εναλλακτικών μέτρων για τους νέους -από εδώ και πέρα- συνταξιούχους, καθώς πέφτει μεγάλο τσεκούρι στις συντάξεις που θα πάρουν με το νέο σύστημα. 

Τον τελευταίο λόγο, όπως φαίνεται, τον έχουν οι δανειστές, καθώς έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι τόσο οι καταβαλλόμενες όσο και οι νέες συντάξεις δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν (κύρια και επικουρική μαζί) το 55% του μισθού.

Με τα μέτρα αυτά η κυβέρνηση θα πρέπει να διασφαλίσει ότι το 2016 θα εξοικονομηθεί ποσό ίσο με το 1% του ΑΕΠ, ήτοι 1,8 δισ. ευρώ, από το σκέλος όλων των συνταξιοδοτικών παροχών και μάλιστα αυτό το ποσοστό (1%) θα πρέπει να διασφαλίζεται σε μόνιμη βάση για τα επόμενα έτη, ώστε τα μέτρα που θα ληφθούν το 2016 να αποδίδουν κάθε χρόνο ποσό ίσο με το 1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Αν για κάποιο έτος όμως ο στόχος δεν επιτυγχάνεται, τότε θα αναζητούνται πρόσθετα μέτρα για να συμπληρωθεί το ποσό που υπολείπεται ως το 1% του ΑΕΠ. 

Το πακέτο των μέτρων που σκοπεύει να προωθήσει το υπουργείο Εργασίας έχει κλειδώσει σε 6 σημεία. 

Το σχέδιο παρουσιάζει αύριο (10/12) το μεσημέρι στους επικεφαλής δανειστών ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, ενώ σήμερα θα προηγηθεί μια προκαταρκτική συνάντηση-βολιδοσκόπηση του γενικού γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης, Ν. Φράγκου, με τους εκπροσώπους τους και μπορεί να είναι ακόμη και ανατρεπτική για τις κυβερνητικές προτάσεις. 

Τα σημεία που έχουν κλειδώσει στο «σχέδιο Κατρούγκαλου» για τις συντάξεις αποκαλύπτει σήμερα ο "Ελεύθερος Τύπος". 

Μειώσεις στις επικουρικές

Μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, τόσο στις καταβαλλόμενες όσο και στις νέες, στις οποίες περιλαμβάνονται και όσες είναι σε λίστα αναμονής (130.000 ασφαλισμένοι πήραν κύρια σύνταξη και περιμένουν την επικουρική ακόμη και από το 2011). Η μείωση στις επικουρικές θα ξεκινά από 8% από τα 120 ευρώ και πάνω, σύμφωνα με το ήπιο σενάριο και στην ιδανική περίπτωση που το σχέδιο της κυβέρνησης θα τύχει αποδοχής από τους δανειστές. 

Στο ρεαλιστικό σενάριο, όμως, που εξετάζει το υπουργείο, οι μειώσεις φτάνουν ως το 12% ή και 15% στις καταβαλλόμενες επικουρικές άνω των 300 ευρώ. Αν μείνουν εκτός περικοπών οι επικουρικές ως τα 150 ή τα 180 ευρώ, τότε τα ποσοστά των μειώσεων θα είναι μεγαλύτερα για όσους παίρνουν επικουρική πάνω από τα 180 ευρώ. Το ΕΤΕΑ θα πρέπει να καλύψει με την πιθανή αύξηση των εισφορών και τις μειώσεις, το έλλειμμα του 2016 αλλά και του 2015 που ξεπερνά συνολικά τα 500 εκατ. ευρώ. 

«Κουρεμένο» εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων

"Ψαλίδι" σε όλα τα εφάπαξ και κυρίως των δημοσίων υπαλλήλων σε ποσοστό 10%. Το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο προβλέπει την κατάργηση του συντελεστή βιωσιμότητας που θα οδηγούσε σε απώλειες ως και 40% και την αντικατάστασή του από ένα νέο σύστημα που θα λαμβάνει υπόψη ατομικά στοιχεία του κάθε ασφαλισμένου.

Για το νέο τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ το υπουργείο Εργασίας ζήτησε και πήρε στις 30 Νοεμβρίου από όλα τα Ταμεία Πρόνοιας λίστα με 9 παραμέτρους, βάσει των οποίων θα βγαίνουν τα εφάπαξ από το 2016. Στο έγγραφο αυτό που εξασφάλισε και αποκαλύπτει σήμερα ο "Ελεύθερος Τύπος", ζητούνται τα έτη από το 2010 ως το 2014 στοιχεία σχετικά με τη μέση προϋπηρεσία όσω αποχώρησαν, την ηλικία που πήραν εφάπαξ κλπ, ενώ ζητείται να καταγραφούν τα έσοδα από συνολικές εισφορές που εισέπραξαν τα Ταμεία Πρόνοιας από το 1981 μέχρι το 2014, σύμφωνα με τους απολογισμούς κάθε χρονιάς.

Read more...

«Έφυγαν» οι πρώτοι πύραυλοι, από τη Ρωσία…


Η Ρωσία για πρώτη φορά εξαπέλυσε επίθεση κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους από τη θάλασσα της Μεσογείου.

Όπως προκύπτει από ενημέρωση του υπουργού Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού προς τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, η...
επίθεση πραγματοποιήθηκε με πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από υποβρύχιο, το οποίο έπλεε στη θάλασσα της Μεσογείου.

Κατά τη διάρκεια της ίδιας ενημέρωσης, κατέστη σαφές ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να δώσει στη δημοσιότητα τις καταγεγραμμένες συνομιλίες των δύο πιλότων του ρωσικού Su-24, το οποίο καταρρίφθηκε από τουρκικό αεροσκάφος στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας.

Το υποβρύχιο είναι εξοπλισμένο με πυραύλους παρόμοιους με εκείνους που χρησιμοποιούνται από τα πολεμικά πλοία του ρωσικού στόλου της Κασπίας για να πλήττουν στόχους του Ισλαμικού Κράτους...

Read more...

Νέα συνάντηση την Τετάρτη Διαφωνία κυβέρνησης - δανειστών για τον ΑΔΜΗΕ


Διαφωνία κυβέρνησης - δανειστών για τον ΑΔΜΗΕ

Αθήνα
Το ενδεχόμενο της μεταβίβασης του 100% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ (διαχειριστής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας) από τη ΔΕΗ στο Δημόσιο επανήλθε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές.
Η συνάντηση εκπροσώπων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τους θεσμούς, ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 8 το βράδυ χωρίς συμφωνία, ωστόσο νέα συνάντηση αναμένεται να γίνει αύριο το απόγευμα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές, η ελληνική πλευρά επεσήμανε πως το κοινοτικό δίκαιο δεν επιβάλλει την ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή και ότι η μόνη συζήτηση που γίνεται αφορά τον διαχωρισμό του από τη μητρική εταιρία (ΔΕΗ) ως μέτρο που θα οδηγήσει σε ισοδύναμα αποτελέσματα για τον ανταγωνισμό, όπως προβλέπει άλλωστε η υφιστάμενη συμφωνία με τους θεσμούς.
Τονίστηκε ακόμη, ότι υπό το καθεστώς της δημόσιας ιδιοκτησίας, προχώρησε όλα τα προηγούμενα χρόνια η ανάπτυξη των δικτύων και ότι η χρηματοδότηση των νέων επενδύσεων που προγραμματίζονται, μπορεί να εξασφαλισθεί με δημόσιο έλεγχο της εταιρίας. Κάτι που προκύπτει και από τις συμφωνίες χρηματοδότησης που υπεγράφησαν πρόσφατα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της μορφής αποζημίωσης της ΔΕΗ για την απόσχιση των δικτύων μεταφοράς, ενώ παραμένει επίσης η διαφωνία ως προς το μάνατζμεντ της νέας εταιρίας, με την ελληνική πλευρά να επιμένει στη διατήρησή του υπό δημόσιο έλεγχο.
Παρά τις διαφωνίες που κατεγράφησαν, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και εξέφρασαν την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία εντός των προσεχών ημερών.
Αργά ο βράδυ ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γ.Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών, για το αγκάθι που αφορά τη διαχείριση των κόκκινων δανείων. Οι δανειστές φέρεται να διεκδικούν τη δημιουργία πρόσφορου εδάφους για την είσοδο στην αγορά των λεγόμενων distress funds.
Επίσης με τους εκπροσώπους των δανειστών συναντήθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναρδάκης. 
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...