Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

Στην Κριμαία πάει ο Πούτιν...


Θερμό κλίμα στο ουκρανικό... 
Οι ισχυρότερες συγκρούσεις του τελευταίου χρόνου σημειώθηκαν στην ανατολική Ουκρανία μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων και των φιλορώσων ανταρτών, σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από το Κίεβο, ενώ...
η ένταση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών αυξάνεται. Την Κριμαία επισκέπτεται ο Βλαντίμιρ Πούτιν, όπου διεξάγονται ασκήσεις επιμελητείας των ρωσικών δυνάμεων.

Όπως υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ, οι αυτονομιστές αντάρτες «εξαπέλυσαν περισσότερους από 500 όλμους και 300 οβίδες εναντίον θέσεων του ουκρανικού στρατού».

«Την τελευταία φορά που είχαμε επίθεση τέτοιας κλίμακας ήταν πριν από ένα χρόνο», σημείωσε ο Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ.

Τόνισε ότι πρόκειται για διπλασιασμό των επιθέσεων από αυτές που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη, ενώ επιδεινώνεται το κλίμα έντασης μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, αφότου ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο κατήγγειλε τη Ρωσία ότι προτίθεται να προχωρήσει σε εισβολή στη χώρα.

Ο Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ είπε ότι στη διάρκεια των επιθέσεων τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν και 6 τραυματίστηκαν κατά μήκος της 30 μέτρων γραμμής εκεχειρίας που χωρίζει τις φιλορωσικές δυνάμεις από τον ουκρανικό στρατό.

«Φοβόμαστε εισβολή»

Ο Ουκρανός πρόεδρος, μετά τις τελευταίες συγκρούσεις, έστειλε στην εμπόλεμη ζώνη τον αρχηγό του ουκρανικού στρατού και σε δηλώσεις του στην ουκρανική τηλεόραση επανέλαβε πως «δεν μπορεί να αποκλείσει ρωσική εισβολή κατά μήκος του μετώπου».

«Το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της σύγκρουσης παραμένει εξαιρετικά υψηλό», υποστήριξε.

Το Κίεβο και οι Δυτικοί σύμμαχοί του κατηγορούν τη Ρωσία ότι προσπαθεί να κλιμακώσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία, η οποία από την άνοιξη του 2014, που η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας, έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 9.500 ανθρώπους και από τις δύο πλευρές.

Η κλιμακούμενη ένταση έχει δώσει την αφορμή στον πρόεδρο Ποροσένκο να μιλήσει τις τελευταίες ημέρες ακόμη και για την ανάγκη επιβολής «στρατιωτικού νόμου και κινητοποίησης των εφέδρων».

Στην Κριμαία ο Πούτιν 

Επίσης, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έφθασε σήμερα στην Κριμαία όπου θα συγκαλέσει το ρωσικό Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα προεδρεύσει της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας και θα επισκεφθεί ένα φόρουμ αφιερωμένο στη ρωσική νεολαία, αναφέρουν τα ρωσικά πρακτορεία, ενώ η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία ότι θέλει να αποσταθεροποιήσει την Κριμαία και ότι έχει προετοιμάσει εκεί «τρομοκρατικές ενέργειες».

Το πρόγραμμα της επίσκεψης περιλαμβάνει συναντήσεις με τοπικούς αξιωματούχους.

Εκπαίδευση δυνάμεων στην Κριμαία

Στο μεταξύ, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, που επικαλείται τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας, στρατηγό Ντμίτρι Μπουλγκάκοφ, μετέδωσε ότι ρωσικές ναυτικές και χερσαίες δυνάμεις εκπαιδεύονται στην Κριμαία σε θέματα επιμελητειακής υποστήριξης. 

«Ρωσικές μονάδες υποστήριξης πραγματοποιούν στην Κριμαία ασκήσεις επιμελητειακής και υλικής υποστήριξης», είπε και ο ίδιος.

Ανησυχία στην Ε.Ε.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών έχουν προκαλέσει ανησυχία στην Ευρώπη, με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ να προειδοποιεί ότι «κλιμάκωση των συγκρούσεων» δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ υποστήριξε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ποροσένκο πιστεύουν ότι η στάση που τηρεί η Μόσχα το τελευταίο διάστημα «δεν είναι αξιόπιστη».

Ωστόσο, οι διεθνείς αναλυτές δεν μπορούν με ασφάλεια να εκτιμήσουν αν τα γεγονότα των τελευταίων ημερών θα οδηγήσουν σε νέα αιματηρή κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης ή αν η έως τώρα στάση του Βλαντίμιρ Πούτιν κρύβει την πρόθεσή του να κερδίσει έδαφος και βρεθεί σε θέση ισχύος μπροστά στο ενδεχόμενο μιας συνθήκης ειρήνης.

Επίσημη θέση της Ρωσίας, πάντως, όπως την εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, είναι ότι η Μόσχα «παραμένει δεσμευμένη στην εκεχειρία» που επιτεύχθηκε στο Μινσκ το 2015.

Μέρκελ: «Οι κυρώσεις θα παραμείνουν»

Από την πλευρά της, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, υποστήριξε σε συνέντευξή της στην RedaktionsNetzwerksDeutschland (RND) ότι βλέπει να αίρονται σύντομα οι κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία.

Όπως υποστήριξε, με την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και την υποστήριξή της προς τους αυτονομιστές αντάρτες, η Ρωσία προκάλεσε μεγάλη κρίση.

«Η Ευρώπη όφειλε να αντιδράσει κατά της παραβίασης αυτής των βασικών αρχών», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ, και τόνισε ότι μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, εργάζονται με «όλες τους τις δυνάμεις» για να παροτρύνουν τη Ρωσία και την Ουκρανία να εφαρμόσουν τη συμφωνία του Μινσκ για κατάπαυση του πυρός, παρ' όλες τις δυσκολίες.

«Αυτό είναι και παραμένει το κριτήριο για το μέλλον των κυρώσεων», σημείωσε.

efsyn.gr

Read more...

Στοιχεία για το επτάμηνο ΥΠΟΙΚ: Θετική η πορεία των εσόδων, υπερκαλύπτονται οι στόχοι


ΥΠΟΙΚ: Θετική η πορεία των εσόδων, υπερκαλύπτονται οι στόχοι
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )
Αθήνα
Στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι στο επτάμηνο τα έσοδα του Δημοσίου από τελωνεία, ΔΟΥ και ΦΠΑ υπερκαλύπτουν τους στόχους στον Προϋπολογισμό, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, με τον αναπληρωτή υπουργό Τρύφωνα Αλεξιάδη να τονίζει πως «η επίμονη προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μερίδας των ΜΜΕ να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα και να παρουσιάσουν τη δική τους εικόνα για τα έσοδα, διαψεύδεται για ακόμη μια φορά με την έκδοση των οριστικών στοιχείων για τον μήνα Ιούλιο».

Σύμφωνα με το υπουργείο, παρά το γεγονός ότι ο Ιούλιος ήταν ο μήνας με τον μεγαλύτερο στόχο από την αρχή του έτους, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό 2016, ο στόχος καλύφθηκε κατά 94% και, παρόλες τις δυσκολίες του συγκεκριμένου μήνα, η κυβέρνηση δεν υιοθέτησε πρακτικές προηγουμένων κυβερνήσεων και υπερκάλυψε τον στόχο των επιστροφών κατά 86,54%.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται πως «η προσπάθεια τρομοκράτησης των πολιτών» που επιχειρείται με «πτωτική πορεία των εσόδων και ανάγκης ενεργοποίησης του κόφτη», για ακόμη μια φορά καταρρίπτεται με στοιχεία και όχι με όνειρα θερινής νυκτός.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ:
1) Τα έσοδα προ επιστροφών για το διάστημα Ιανουάριος- Ιούλιος 2016, δηλαδή 27,66 δισ. ευρώ, είναι 2,28% πάνω από τον στόχο του προϋπολογισμού. (Συνημμένος Πίνακας 2)
2) Τα καθαρά έσοδα για το διάστημα Ιανουάριος- Ιούλιος 2016 είναι 25,8 δισ. ευρώ, δηλαδή 1,01% πάνω από το στόχο που θέτει ο προϋπολογισμός για το επτάμηνο. (Συνημμένος Πίνακας 2)
3) Τα καθαρά έσοδα για το διάστημα Ιανουάριος- Ιούλιος 2016 είναι αυξημένα κατά 4,52% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα για το 2015. (Συνημμένος Πίνακας 3)
4) Το συνολικό ποσό από είσπραξη φόρου εισοδήματος από τις εφορίες για το διάστημα Ιανουάριος- Ιούλιος 2016, είναι 6,1 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 175,5 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το συνολικό ποσό για το αντίστοιχο διάστημα του 2015. (Συνημμένος Πίνακας 1)
5) Οι επιστροφές (φόροι κ.λπ.) για το διάστημα Ιανουάριος- Ιούλιος 2016, είναι 1,86 δισ. ευρώ, με υπέρβαση κατά 24% του στόχου του προϋπολογισμού. (Συνημμένος Πίνακας 2)
6) Για τον Ιούλιο, οι επιστροφές ανήλθαν σε 388 εκατ. ευρώ, δηλαδή υπέρβαση κατά 86,54% του στόχου του προϋπολογισμού για τον συγκεκριμένο μήνα (Συνημμένος Πίνακας 2)
7) Οι επιστροφές για το διάστημα Ιανουάριος- Ιούλιος 2016 είναι αυξημένες κατά 20,28% σε σχέση με τα αντίστοιχο διάστημα το 2015. (Συνημμένος Πίνακας 3)
8) Τα συνολικά έσοδα από ΦΠΑ για το διάστημα Ιανουάριος- Ιούλιος 2016 είναι 8,52 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 11% σε σχέση με τα συνολικά έσοδα από ΦΠΑ για αντίστοιχο διάστημα του 2015. Το διάστημα Ιανουάριος- Ιούλιος 2014, τα συνολικά έσοδα από ΦΠΑ ήταν 7,95 δισ. ευρώ. (Συνημμένος Πίνακας 4)
9) Τα συνολικά τελωνειακά έσοδα για το διάστημα Ιανουάριος- Ιούλιος 2016, είναι 7,06 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 5,2% σε σχέση με τα συνολικά τελωνειακά έσοδα για το αντίστοιχο διάστημα του 2015. (Συνημμένος Πίνακας 5)
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Άνοιξαν τα ταμεία του Δημοσίου...


 
Ποιοι θα εξοφληθούν κατά προτεραιότητα...
Τα ταμεία του Δημοσίου έχουν ανοίξει ήδη από τον Ιούνιο και αναμένεται να παραμείνουν ανοιχτά για τους επόμενους..
17 μήνες, με στόχο να εξοφληθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ιδιώτες και προμηθευτές, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία Ελλάδας - δανειστών. Παράλληλα επιταχύνονται οι διαδικασίες για την επιστροφή φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ αλλά και για την καταβολή των εφάπαξ στους συνταξιούχους δημόσιους υπαλλήλους.


Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους τον Ιούνιο οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου διαμορφώθηκαν στα 5,9 δισ. ευρώ, ενώ στα 1,3 δισ. ευρώ διαμορφώνονται τα χρέη από τις επιστροφές φόρου. Από αυτά, τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν χρέη 3,1 δισ., τα νοσοκομεία 1,1 δισ., τα υπουργεία 666 εκατ. και οι ΟΤΑ 340 εκατ. ευρώ.

Από τις αρχές Ιουνίου μέχρι τα τέλη Ιουλίου πληρώθηκαν χρέη ύψους 1,1 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών μέχρι το τέλος του έτους θα δοθούν για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου συνολικά 3,5 δισ. ευρώ και άλλα 2 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2017.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Έθνους», θα εξοφληθούν κατά προτεραιότητα:

1. Οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ ύψους 1,68 δισ. ευρώ. Οι οφειλές αφορούν χρέη για νοσηλεία σε δημόσια ή ιδιωτικά νοσοκομεία, κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και γιατρούς.

2. Οι οφειλές των δημόσιων νοσοκομείων ύψους 1,14 δισ. ευρώ, σε διάφορους προμηθευτές και κυρίως σε φαρμακευτικές εταιρίες.

3. Οι οφειλές του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων για την καταβολή των εφάπαξ και των μερισμάτων σε 60.000 δικαιούχους συνταξιούχους, που περιμένουν να πληρωθούν από το 2013.

4. Οι οφειλές των ΟΤΑ ύψους 340 εκατ. ευρώ σε προμηθευτές και εργολάβους.

5. Οι οφειλές 700 εκατ. ευρώ του υπουργείου Οικονομικών για την επιστροφή φόρων εισοδήματος αλλά και επιπλέον 180 εκατ. ευρώ για επιστροφές ΦΠΑ.

6. Οι οφειλές Νομικών Προσώπων του Δημοσίου ύψους 650 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις, προμηθευτές και μελετητές.

7. Θα δοθούν επίσης 180 εκατ. ευρώ σε εξαγωγείς και 80 εκατ. ευρώ για την εξόφληση οφειλών από έργα που έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι πληρωμές θα γίνονται με υπουργική απόφαση, μετά από αξιολόγηση του σχετικού αιτήματος, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα διαφθοράς.

Σημειώνεται ότι η καταβολή των οφειλομένων θα γίνεται αφού προηγηθεί συμψηφισμός χρεών που έχουν οι ιδιώτες προς το Δημόσιο.

Read more...

Μέχρι και... μπακλαβατζήδες συνέλαβε ο Ερντογάν...


Ακόμα και δύο αδέλφια, γνωστούς παραγωγούς μπακλαβά στην Τουρκία κατηγορεί ο Ταγίπ Ερντογάν για συμμετοχή στο παρολίγον πραξικόπημα του Ιουλίου.

Σύμφωνα με...
πληροφορίες της cumhuriyet, μεταξύ των συλληφθέντων επιχειρηματιών που φέρονται να συμμετέχουν στην υλοποίηση του πραξικοπήματος είναι και τα αδέλφια Φαρούκ και Νετζάτ Γκουλίογλου, ιδιοκτήτες της κορυφαίας εταιρείας παραγωγής παραδοσιακών γλυκών στην Τουρκία, η οποία κάποια στιγμή είχε ανοίξει και παράρτημα στην Ελλάδα.

H σύλληψη έγινε χθες, μετά από έφοδο της αστυνομίας στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας.

Από την πλευρά τους τα δύο αδέλφια αρνούνται τις κατηγορίες, με τον Νετζάτ να υπογραμμίζει πως δεν θα υπερασπιζόταν μια τρομοκρατική οργάνωση επισημαίνοντας ότι σύντομα θα απαλλαγεί από τις κατηγορίες.

Εξάλλου, από την εταιρεία εξεδόθη ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία '' κανένα στέλεχός της δεν θα συμμετείχε ποτέ σε τρομοκρατική οργάνωση και ότι έχει εμπιστοσύνη στην τουρκική δικαιοσύνη''...

Read more...

Μετά από διαφωνία ανακρίτριας - εισαγγελέως Σε κατ' οίκον περιορισμό ο οδηγός του ταχύπλοου

Ελεύθερος προς το παρόν ο οδηγός του ταχύπλοου
Από τη μεταφορά του 78χρονου στην ανακρίτρια   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Πειραιάς
Διαφωνία προέκυψε μεταξύ της ανακρίτριας και της εισαγγελέως σχετικά με την προφυλάκιση ή μη του 77χρονου χειριστή του ταχύπλοου που εμβόλισε τη λάντζα στην Κέρκυρα.

Η ανακρίτρια ήταν υπέρ της προφυλάκισής του, ενώ η εισαγγελέας εξέφρασε διαφωνία.

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, μετά τη διαφωνία αφέθηκε ελεύθερος έως ότου, εντός πενθημέρου, αποφασίσει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά.

Ο κατηγορούμενος κατέθεσε απολογητικό υπόμνημα στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Η πορεία πλεύσης μου ήταν από βορρά προς νότο και εισερχόμενος στη θαλάσσια ζώνη που παρεμβάλλεται μεταξύ της νησίδας Μονή και των δυτικών ακτών της Αίγινας, στη θέση Πέρδικα αντιλήφθηκα μηχανοκίνητο σκάφος να κινείται από τη θέση Πέρδικα προς τη νήσο Μονή, δηλαδή επί πορείας από Ανατολή προ Δύση. Ποτέ δεν πίστεψα ότι σκάφος κινούμενο αριστερά μου θα περάσει από την πλώρη μου. Η πορεία μου ήταν σταθερή, χωρίς να έχω τον οποιοδήποτε λόγο να πραγματοποιήσω τον οποιοδήποτε αιφνίδιο ελιγμό, αφού άλλωστε μετέβαινε για λόγους αναψυχής με φίλους σε κόλπο της νησίδας Μονής».

Επιπλέον ο 77χρονος αρνείται τις αναφορές σε καταθέσεις μαρτύρων ότι προχωρούσε σε επικίνδυνους ελιγμούς και στην ανάπτυξη μεγάλης ταχύτητας.

Συγκεκριμένα υποστηρίζει ότι:

«Η ταχύτητα με την οποία ταξίδευε το σκάφος DUENDE κατά τη στιγμή προ της προσκρούσεως ήταν 21 ν.κ., ήταν δηλαδή ταχύτητα, με την οποία πραγματοποιείτο ασφαλής πλους, αφού με αυτή το σκάφος 'πλάναρε', δηλαδή ερχόταν σε οριζόντια θέση σε σχέση με την θάλασσα. Άλλωστε το συγκεκριμένο σκάφος, με βάση τα τεχνικά χαρακτηριστικά του και την ισχύ των εγκατεστημένων σε αυτό προωστηρίων μηχανών, την κατάσταση στην οποία βρισκόταν (γάστρα και έλικες ήταν ήδη καλυμμένες με θαλάσσιους οργανισμούς λόγω της πολυήμερης ακινησίας) και τις συνθήκες φορτώσεως της συγκεκριμένης ημέρας (επιβάτες, συμπληρωμένη δεξαμενή καυσίμων, πλήρεις δεξαμενές πόσιμου νερού, εφόδια, εξοπλισμός κλπ), δεν θα μπορούσε να αναπτύξει ταχύτητα μεγαλύτερη των 28 ν.μ.

»Ούτε ο ίδιος ανέπτυσσα ποτέ ταχύτητα μεγαλύτερη από αυτή που το συγκεκριμένο σκάφος πλάναρε, ήτοι τα 21 ν.κ., διότι, τότε το DUENDE πραγματοποιούσε ασφαλείς και άνετους πλόες, τόσο για εμένα ως κυβερνήτη, όσο και για τους επιβαίνοντες σε αυτό και ήταν η συνήθης ταχύτητα, η οποία προβλέπεται για πλου κρουαζιέρας».

Επιπλέον στο απολογητικό του υπόμνημα λέει ότι «είναι ψευδές ότι και τις προηγούμενες ημέρες οδηγούσε επικίνδυνα με το σκάφος του αφού είχε να επιβιβασθεί σε αυτό 12 ημέρες, αφού αντιμετώπιζε και σοβαρό πρόβλημα υγείας και είχε νοσηλευθεί λίγες μέρες πριν το ατύχημα».

Κύριος στόχος του 77χρονου είναι να μην του αποδοθεί το αδίκημα του «ενδεχόμενου δόλου» που αλλάζει την μορφή της κατηγορίας εναντίον του και οδηγεί στην προφυλάκιση του.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...