Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

«Αντίο» στο ΔΝΤ και επιστροφή στις αγορές το 2012 λέει ο Ιρλανδός πρωθυπουργός

Αισιόδοξος για το μέλλον

(Φωτογραφία: Reuters )


Αθήνα
Η Ιρλανδία φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη από τις τρεις χώρες της ευρωζώνης που βρίσκονται εκτός διεθνών αγορών (Ελλάδα και Πορτογαλία οι άλλες δύο), η οποία θα αποχαιρετήσει το ΔΝΤ. Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός Έντα Κένι, προαναγγέλλοντας την επάνοδο εντός του 2012.

«
Από όλες τις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, η Ιρλανδία αποτελεί το παράδειγμα», δήλωσε ο Κένι σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση του Bloomberg.

Και πρόσθεσε ότι η Ιρλανδία βρίσκεται στην καλύτερη θέση για να πει πρώτη «αντίο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Η Ιρλανδία ήταν η δεύτερη, μετά την Ελλάδα, χώρα που προσέφυγε σε διεθνή βοήθεια προκειμένου να συνεχίσει να εξυπηρετεί τις δανειακές της υποχρεώσεις.

Συμφώνησε με το ΔΝΤ και την ΕΕ σε ένα «πακέτο» βοήθειας 67,5 δισ. ευρώ για να στηρίξει τον τραπεζικό της τομέα, στα χρέη του οποίου οφείλεται η οικονομική κατάρρευση ολόκληρης της χώρας.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι φέτος η κυβέρνησή του ελπίζει να πετύχει με το παραπάνω τον στόχο που έχει θέσει για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 10,6% του ΑΕΠ.

Η Ιρλανδία είναι η τέταρτη πλέον φιλική χώρα για επενδύσεις στον κόσμο στη λίστα που δημοσίευσε το περιοδικό Forbes -η Ελλάδα βρίσκεται στην 68η θέση.

Το μείζον συγκριτικό πλεονέκτημα της Ιρλανδίας είναι η πολύ χαμηλή φορολόγηση των επιχειρήσεων (12,5%).

Η κυβέρνηση του Δουβλίνου μάλιστα αρνήθηκε να αυξήσει το συντελεστή αυτό, όπως απαιτούσε η «τρόικα» για να συνεχίσει την εκταμίευση των δόσεων της εξωτερικής βοήθειας προς τη χώρα.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Αυτόφωρο για τα μπλόκα στα απορριμματοφόρα στο ΧΥΤΑ Φυλής διέταξε η εισαγγελέας

Ξεκινά προκαταρκτική έρευνα

Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιδρούν στην εργασιακή εφεδρεία και το νέο μισθολόγιο-βαθμολόγιο
Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιδρούν στην εργασιακή εφεδρεία και το νέο μισθολόγιο-βαθμολόγιο (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Εντολή να εφαρμοστεί η αυτόφωρη διαδικασία με συλλήψεις όσων παρεμποδίζουν την είσοδο απορριμματοφόρων οχημάτων στο χώρο του ΧΥΤΑ Φυλής έδωσε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ελένη Ράικου.

Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην αποκομιδή των σκουπιδιών εξαιτίας των κινητοποιήσεων εργαζομένων στους ΟΤΑ προκάλεσε την παρέμβαση της κ.Ράικου.

Με αφορμή σχετική επιστολή του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη ο οποίος θέτει θέμα δημόσιας υγείας από τον αποκλεισμό του ΧΥΤΑ, η εισαγγελέας διέταξε την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το θέμα των σκουπιδιών που συσσωρεύονται στις γειτονιές.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΣΔΚΝΑ, Νίκος Χιωτάκης, ζητά την άμεση έναρξη διαλόγου με την ΠΟΕ-ΟΤΑ και τονίζει ότι η παρέμβαση της Δικαιοσύνης αποτελεί έσχατο μέσο.

«Η ποινικοποίηση των απεργιακών κινητοποιήσεων δεν λύνει προβλήματα αλλά δημιουργεί νέα. Απέναντι στην επίθεση που δέχεται η αυτοδιοίκηση με την περικοπή των θεσμοθετημένων πόρων, τη μείωση του προσωπικού και την απαξιωτική συμπεριφορά της κυβέρνησης κατανοώ τα περισσότερα των αιτημάτων τους» τονίζει ο κ.Χιωτάκης.


«Σε μια περίοδο που το εισόδημα των εργαζομένων συρρικνώνεται, η λύση πρέπει να δοθεί με ειλικρινή διάλογο. Οι καταλήψεις είναι ακραία ενέργεια και πράγματι εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία» συνεχίζει ο κ. Χιωτάκης.

«Προτείνω να ξεκινήσει σήμερα διάλογος με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, με πρωτοβουλία του υπουργού Εσωτερικών και τη συμμετοχή του νέου προέδρου της Π.Ε.Δ. Αττικής Δημάρχου Αγ. Αναργύρων Νίκου Σαράντη και του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, προκειμένου να αποφύγουμε το κουκούλωμα των πραγματικών προβλημάτων και την προσφυγή στη Δικαιοσύνη, που είναι το έσχατο μέσο» καταλήγει.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Με τον Φ.Ρέσλερ μιλήσαμε τη γλώσσα της ανάπτυξης, είπε ο Αντώνης Σαμαράς

«Σημαντική η πρόθεση γερμανικών επενδύσεων»

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Ρέσλερ-Σαμαρά
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Ρέσλερ-Σαμαρά (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Η πρόθεση για γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα πρέπει να θεωρηθεί, απ' όλους μας, μια πολύ σημαντική εξέλιξη, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ στο περιθώριο του ελληνογερμανικού επιχειρηματικού φόρουμ.

«Με τον κ. Ρέσλερ μιλήσαμε μια κοινή γλώσσα, τη γλώσσα της ανάπτυξης, για την οποία παλεύω και επιμένω δύο χρόνια τώρα. Και η οποία δυστυχώς υπονομεύεται ή βραχυκυκλώνεται από την κυβερνητική οικονομική πολιτική. Ως εκ τούτου, η πρόθεση γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα πρέπει να θεωρηθεί από όλους μας μια πολύ σημαντική εξέλιξη» δήλωσε ο κ. Σαμαράς

Αναφερόμενος στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου ο κ.Σαμαράς είπε:

«Όπως θυμάστε και με την απόφαση της 21ης Ιουλίου ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Αλλά δεν είναι λεπτομέρεια, ούτε η ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας, που είναι το νούμερο ένα ζήτημα, ούτε και το μέλλον των ασφαλιστικών μας ταμείων. Ελπίζω αυτή η κυβέρνηση, που δεν διαπραγματεύεται τίποτα απολύτως, τουλάχιστον να μας ακούει».

Κύκλοι του περιβάλλοντος του προέδρου της ΝΔ ανέφεραν ότι η συνάντηση με τον κ. Ρέσλερ έγινε σε καλό κλίμα και ότι πέρα από τα αναπτυξιακά ζητήματα, παρουσιάστηκαν και οι άξονες του οικονομικού προγράμματος του κόμματος, με έμφαση στην ανάγκη μείωσης των φόρων, προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Τρόμος και απελπισία στην κοινωνική πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ - Στην «έξοδο» οι βουλευτές!


newpost.gr
Τρόμος και απελπισία στην κοινωνική πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ - Στην «έξοδο» οι βουλευτές!
Σε αναζήτηση στρατηγικής «εξόδου» βρίσκονται πολλοί βουλευτές αλλά και κορυφαίοι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ εν όψει μιας πιθανής εκλογικής πανωλεθρίας του κυβερνώντος κόμματος.

Η τελευταία δημοσκόπηση της Public Issue που δείχνει ότι σε περίπτωση εκλογών περισσότεροι από τους μισούς βουλευτές θα χάσουν τις έδρες τους, αλλά και ότι η βάση του ΠΑΣΟΚ αποσυντίθεται κυρίως με κατεύθυνση την Αριστερά έχει προκαλέσει πανικό κυρίως στους βουλευτές της λεγόμενης «κοινωνικής» και «παπανδρεϊκής» πτέρυγας του κόμματος, καθώς διαπιστώνουν ότι είναι ακριβώς η εκλογική τους πελατεία εκείνη που εγκαταλείπει τρέχοντας το κυβερνών κόμμα. Η κραυγές αγωνίας του κ. Χ. Καστανίδη τις τελευταίες μέρες αντανακλούν ακριβώς αυτή τη διάθεση.

Αν μέσα στις τάξεις των εκσυγχρονιστών πρυτανεύει η άποψη ότι η βέλτιστη στρατηγική είναι η συνέχιση της εφαρμογής του προγράμματος σε συνεργασία με τη ΝΔ, ώστε να μοιραστεί το πολιτικό κόστος, οι παπανδρεϊκοί και κοινωνιστές αντίθετα φαίνεται να πιστεύουν ότι η μόνη σωτηρία για το κόμμα και για τους ίδιους είναι να φύγουν από την κυβέρνηση και να παραδώσουν τα ηνία σε άλλους, καθώς βλέπουν με τρόμο ότι η παραμονή τους στην εξουσία οδηγεί σε αποσύνθεση την εκλογική τους βάση.

Η διαπίστωση αυτή ενδεχομένως να οδηγήσει κάποιους βουλευτές σε κινήσεις απελπισίας, κάτι που θεωρείται πολύ επικίνδυνο για την κυβέρνηση, αφού πρόκειται για βουλευτές του Παπανδρεϊκού μπλοκ, στους οποίους μπορούσε να βασιστεί στις προηγούμενες ψηφοφορίες η κυβέρνηση.

Σε ότι αφορά τους υπουργούς και τα κορυφαία στελέχη, δεν αναμένεται να κινηθούν προτού οριστικοποιηθεί η νέα ευρωπαϊκή λύση για το ελληνικό πρόβλημα, αν αυτή δεν καθυστερήσει πολύ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, από το νέον έτος, αν δεν έχουν γίνει ακόμα εκλογές αναμένονται κινήσεις από όλους. Την ανησυχία, ότι το κυβερνών κόμμα μπορεί να οδηγηθεί όχι μόνον στη συντριβή αλλά και στη διάλυση συμμερίζονται πολλοί στο ΠΑΣΟΚ.

Θέμης Δαγκλής


Read more...

Το σχέδιο «Ήλιος» επί τάπητος στη συνάντηση Ρέσλερ-Παπακωνσταντίνου

Η ευκαιρία και τα εμπόδια

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου με τον Γερμανό αντικαγκελάριο
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου με τον Γερμανό αντικαγκελάριο (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθηνα
Με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Παπακωνσταντίνου συναντήθηκε ο Γερμανός αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ, με στόχο να συζητήσουν τις επενδυτικές δυνατότητες στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Επί τάπητος το σχέδιο «Ήλιος», το οποίο αναμένεται να προχωρήσει σε συνεργασία με την ΕΕ, ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα που προκύπτουν.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Ρέσλερ τόνισε μεν ότι υπάρχουν δυνατότητες εξαγωγής ηλιακής ενέργειας προς τη Γερμανία, αλλά και ότι θα υπάρξουν κάποια ερωτήματα που πρέπει να λυθούν όπως η διεύρυνση των δικτύων και η χρηματοδότηση όλων αυτών.

«Νομίζω ότι από κοινού μαζί δηλαδή και με την ΕΕ θα είμαστε σε θέση να επιλύσουμε και αυτά τα θέματα» τόνισε ο κ. Ρέσλερ.

Σημείωσε ακόμη ότι η ενέργεια είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που μπορεί να δώσει ώθηση στην ελληνική οικονομία.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε από την πλευρά του τις επενδυτικές ευκαιρίες και δυνατότητες στους τομείς που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του ΥΠΕΚΑ, κυρίως στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια, τη διαχείριση των απορριμμάτων, υδάτων, κ.α.

Για το σχέδιο «Ήλιος» ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι «συμφωνήσαμε να κάνουμε τα επόμενα βήματα, σε συνεννόηση και σε συζήτηση με την Επιτροπή, έτσι ώστε να προσδιορίσουμε τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα απαραίτητα δίκτυα, που θα υποστηρίξουν ένα παρόμοιο εγχείρημα, για την ενοποίηση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, αλλά ταυτόχρονα και τον χρηματοδοτικό τρόπο, με τον οποίο θα κάνουμε αυτό το σχέδιο πραγματικότητα.»

Συνάντηση με τον Πρόεδρο

Για τις δραστηριότητες του υπουργείου Περιβάλλοντος και κυρίως για την προσπάθεια προσέλκυσης επενδυτικού ενδιαφέροντος στον τομέα της Ενέργειας, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος ενημέρωσε, επίσης, τον Πρόεδρο για το περιεχόμενο της συνάντησής του με τον Φίλιπ Ρέσλερ.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Νέα λίστα φαρμάκων ανά ασθένεια καθιερώνει το υπουργείο Υγείας

Με τροπολογία του

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Την καθιέρωση νέας λίστας σκευασμάτων ανά ασθένεια επιχειρεί το υπουργείο Υγείας, με τροπολογία που κατέθεσε την Πέμπτη στη Βουλή.

Για κάθε ασθένεια θα προβλέπονται συγκεκριμένα φάρμακα, τα οποία θα αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Η νέα λίστα αφορά στα φάρμακα τα οποία χορηγούνται με μειωμένη (10%) ή μηδενική (0%) συμμετοχή του ασφαλισμένου.

«Συντάσσεται κατάλογος με τις παθήσεις, τα φάρμακα των οποίων χορηγούνται με μειωμένη (10%) ή μηδέν (0%) συμμετοχή του ασφαλισμένου» αναφέρει η τροπολογία.

Ο ΕΟΦ αναλαμβάνει την υποχρέωση σύνταξης καταλόγου κατάταξης των φαρμάκων (δραστικές ουσίες με τις αντίστοιχες εμπορικές ονομασίες τους) ανά θεραπευτική κατηγορία.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

«Αφήστε τις γερμανικές αποζημιώσεις, ας επικεντρωθούμε στην κρίση» λέει ο Φ.Ρέσλερ

Συνέντευξη Τύπου με μηνύματα

Oι Ρέσλερ και Χρυσοχοΐδης προσέρχονται στη συνέντευξη Τύπου
Oι Ρέσλερ και Χρυσοχοΐδης προσέρχονται στη συνέντευξη Τύπου (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Η χρήση όλων των απαραίτητων εργαλείων για την ανάκτηση της φερεγγυότητας της Ελληνικής οικονομίας ώστε να παραμείνει στην Ευρωζώνη αποτελεί βασική στόχευση της γερμανικής κυβέρνησης. Κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να καταφέρουμε να στείλουμε ένα μήνυμα σταθερής Ευρώπης και οι χώρες με δυσκολίες όπως η Ελλάδα να στηριχθούν καθώς οι επιθέσεις των αγορών κατά μιας χώρας της Ευρωζώνης αποτελούν επίθεση κατά της ίδιας της Ευρωζώνης''.

Αυτό τόνισε ο Αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον υπουργό Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μ. Χρυσοχοϊδη που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο. Ο κ. Ρέσλερ σημείωσε ότι υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα αναφέροντας ότι η χώρα μας είναι ένας καλός επενδυτικός προορισμός καθώς όσοι επιθυμούν να επενδύσουν ''θα επενδύσουν σε μια κοινή Ευρώπη''.

Οπως ανέφερε, πάντως, το διήμερο ταξίδι δεν είχε πρωταρχικό στόχο να υπογραφούν συγκεκριμένες επενδυτικές συμφωνίες αλλά περισσότερο να μπουν οι βάσεις για διοικητικές δράσεις που θα φέρουν την απαραίτητη νομική ασφάλεια στους επενδυτές και να βρεθούν τα εργαλεία που θα ξεπεράσουν τα προσκόμματα στη χρηματοδότηση.

Ο κ. Ρέσλερ δήλωσε την ικανοποίησή του για την πορεία των συζητήσεων που είχε με τα στελέχη της κυβέρνησης διότι συμφωνήθηκαν οι τρεις βασικοί άξονες που διευκολύνουν τις επενδύσεις στη χώρα.

Αποτέλεσμα της πορείας των συνομιλιών είναι ότι ήδη, όπως αποκάλυψε ο κ. Ρέσλερ, έχει υπογραφεί η πρώτη συμφωνία μικρομεσαίας επιχείρησης ύψους 2,5 εκατ. ευρώ που θα γίνει στην Καλαμάτα στον κλάδο ελαιουργίας (απόβλητα-πλίνθοι ελιάς) μεταξύ των εταιρειών OlioBric και εταιρεία Κλίμης και θα δημιουργήσει 50 θέσεις εργασίας και άλλη μια επένδυση στον τομέα της αρχιτεκτονικής παρέμβασης στον τουρισμό μεταξύ ενός Έλληνα και ενός Γερμανού αρχιτέκτονα αρχικά για ένα γήπεδο γκολφ σε τουριστική επένδυση ύψους 50 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα γνωστοποίησε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την κατασκευή αγωγών ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Αναφέρθηκε δε ότι υπάρχει ενδιαφέρον χωρίς όμως να έχει υπάρξει μέχρι στιγμής κάποια συμφωνία για την αξιοποίηση ζεόλιθου.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις δημοσκοπήσεις που φέρουν την κυβέρνηση να έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα λόγω της πολιτικής που ακολουθεί, ο κ. Ρέσλερ ανέφερε ότι η κυβέρνηση πρέπει να μην ασχολείται με τις δημοσκοπήσεις και να συνεχίσει το έργο που μακροπρόθεσμα θα φανεί ότι ήταν απαραίτητο να γίνει «και η ελληνική κυβέρνηση δείχνει σθένος, συνέπεια, θάρρος και ικανότητα ότι μπορεί να πάρει τις αποφάσεις και θα τις υλοποιήσει και αυτή η συμπεριφορά είναι παράδειγμα και για εμάς τους Γερμανούς».

Τέλος, σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφου ο αντικαγκελάριος σχετικά με το αν θα δοθούν στη χώρα μας και πότε οι γερμανικές αποζημιώσεις ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «έχω την βεβαιότητα ότι αυτή η συζήτηση θα αποτελέσει ένα πρόσκομμα. Να επικεντρωθούμε στην κρίση».

Από την πλευρά του υπουργός κ. Μ. Χρυσοχοϊδης ανέφερε στις δηλώσεις του σχετικά με στο μνημόνιο κατανόησης που υπεγράφη μεταξύ των δύο πλευρών ότι πρόκειται για μια συμφωνία 23 δράσεων και 5 θεματικών τομέων με στόχο την προώθηση των διοικητικών αλλαγών και την ανάπτυξη χρηματοδοτικών εργαλείων που θα διευκολύνουν τις επενδύσεις στη χώρα μας.

Ο υπουργός δήλωσε ότι οι διμερής αυτή συνεργασία μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην εθνική και ευρωπαϊκή προσπάθεια για την αποκατάσταση της αναπτυξιακής ισορροπίας της Ελλάδας.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Θα αποπληρώσουμε τα δάνεια μέχρι το τελευταίο ευρώ»

Δηλώσεις Βενιζέλου μετά τη συνάντηση με Ρέσλερ


http://img.protothema.gr/AE4730716D6C25C888C2EF501D482FBB.jpg

Η Ελλάδα θα εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις της αναφορικά με τα δάνεια που λαμβάνει από τους Ευρωπαίους εταίρους και θα τα αποπληρώσει μέχρι το τελευταίο ευρώ, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ.

«Η βοήθεια θα αποπληρωθεί μέχρι το τελευταίο ευρώ» τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο Φίλιπ Ρέσλερ υπογράμμισε από την πλευρά του ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να δώσει μάχη για τη στήριξη του ευρώ. «Μπορούμε να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα ότι εμείς, στην Ευρώπη και την ευρωζώνη, είμαστε έτοιμη να δώσουμε μάχη για το νόμισμά μας και να το προστατεύσουμε από τις επιθέσεις» δήλωσε.

Ο Γερμανός αντικαγκελάριος ανέφερε ακόμη ότι η ανάληψη από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών πρωτοβουλίας για τη λήψη όλων εκείνων των απαραίτητων αποφάσεων, που θα δημιουργήσουν ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα, στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα προς τους Γερμανούς βιομηχάνους, προκειμένου να προχωρήσουν σε επενδύσεις στην Ελλάδα.

Στο επίκεντρο της συζήτησης των δύο ανδρών βρέθηκε η κρίση στην ευρωζώνη, αλλά και οι προοπτικές γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών τόνισε και πάλι τη σημασία του μηνύματος για σταθερότητα του ευρώ και της ευρωζώνης.

Η Ελλάδα περνά μια πολύ δύσκολη φάση, προχωράμε σε δύσκολες αλλαγές διαρθρωτικού χαρακτήρα και λαμβάνουμε αποφάσεις που μακροπρόθεσμα θα βοηθήσουν τη χώρα και τους πολίτες, είπε ο κ. Βενιζέλος, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θέλει να είναι μια φιλοεπενδυτική και φιλοαναπτυξιακή χώρα.

Όσον αφορά ειδικά στο ενδιαφέρον των Γερμανών επενδυτών, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι τα πεδία επενδύσεων είναι ιδιαίτερα ο τουρισμός και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.


Read more...

Εισαγγελική έρευνα μετά τις καταγγελίες Κουσελά για τη λίστα με 3.800 φοροφυγάδες!


newpost.gr
Εισαγγελική έρευνα μετά τις καταγγελίες Κουσελά για τη λίστα με 3.800 φοροφυγάδες!
Προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, με αφορμή τους ισχυρισμούς του πρώην υφυπουργού Οικονομικών Δημήτρη Κουσελά περί λίστας φοροφυγάδων με βεβαιωμένα χρέη που ακόμη και σήμερα δεν έχουν εισπραχθεί.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, που αποτέλεσαν και την αφορμή της εισαγγελικής παρέμβασης, κατά την συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ υπήρξε ένταση μεταξύ του κ. Κουσελά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου για το θέμα της φοροδιαφυγής.

Ο κ. Βενιζέλος φέρεται να αντέδρασε στην ερώτηση Κουσελά για το ποιά μέτρα έχουν ληφθεί για μεγαλοφειλέτες ρωτώντας τον τι έκανε ο ίδιος κατά την διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών και -όπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα- ο κ. Κουσελάς υποστήριξε πως είχε παραδώσει λίστα με οφειλέτες, ενέργεια την οποία συνέδεσε με την αποχώρηση του από την θέση του υφυπουργού.

Στους δημοσιογράφους λίγο αργότερα, ο πρώην υφυπουργός φέρεται να διευκρίνισε ότι η επίμαχη λίστα αφορά 3.800 φοροφυγάδες με χρέη άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ ο καθένας.

Ο κ. Πεπόνης ανέθεσε την έρευνα στην εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου, με εντολή να εξεταστεί το θέμα που έθεσε ο κ. Κουσελάς και να εντοπιστεί αν έχουν διαπραχθεί από μη πολιτικά πρόσωπα αξιόποινες πράξεις, όπως αυτή της απιστίας σε βάρος του δημοσίου.

Από την πλευρά των πολιτικών κομμάτων, η ΝΔ ζητά απαντήσεις σχετικά με τις καταγγελίες του Δημήτρη Κουσελά.

Ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε από την κυβέρνηση να δώσει πλήρεις εξηγήσεις για τις καταγγελίες Κουσελά, ο οποίος, σύμφωνα με τη ΝΔ, κατήγγειλε τον κ. Βενιζέλο ότι δεν έκανε τίποτα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.


Υ.Γ. Η φωτογραφία που δημοσιεύεται είναι αρχείου όπως καταλαβαίνετε. Όχι μόνο γιατί είναι από το... μακρινό 2005, κάτι που φαίνεται και ηλικιακά στους κυρίους Βενιζέλο και Κουσελά, αλλά και γιατί το κλίμα της φωτογραφίας είναι... αρχείου μετά το επεισόδιο της Πέμπτης.
Read more...

Διαψεύδει την ύπαρξη λίστας με ονόματα φοροφυγάδων ο Γ.Παπακωνσταντίνου

«Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο»

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Δεν υπάρχει λίστα με ονόματα φοροφυγάδων, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου ερωτηθείς για τις καταγγελίες που έκανε την Πέμπτη στον ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς.

Σχετικά με την καταγγελία του κ. Κουσελά υπήρξε την Παρασκευή παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, ο οποίος διέταξε να εξεταστεί το θέμα και να εντοπιστεί αν έχουν διαπραχθεί από μη πολιτικά πρόσωπα αξιόποινες πράξεις, όπως αυτή της απιστίας σε βάρος του δημοσίου.

Από την πλευρά του ο τέως υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου υπήρξε κατηγορηματικός ότι «δεν υπάρχει κάτι τέτοιο».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Υπάρχει, όπως επανειλημμένα έχουμε πει, η υποχρέωση δημοσιοποίησης της λίστας των πολιτών με ληξιπρόθεσμες οφειλές και υπάρχει και η διαδικασία στο υπουργείο Οικονομικών από το ΣΔΟΕ και από τις αρμόδιες υπηρεσίες για τους φοροφυγάδες».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Θετική αξιολόγηση και συμφωνία «βλέπει» ο Τόμσεν

Αν και δεν έχει «κλειδώσει» η έκτη δόση...


http://img.protothema.gr/BDC3F85EE7FE8B15C4373BCBEEEFDFF5.jpg

Την ελπίδα του ότι η αξιολόγηση της Τρόικας για το ελληνικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί σύντομα και μάλιστα θα είναι θετική, εξέφρασε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Πόουλ Τόμσεν, διευκρινίζοντας πάντως ότι οι συζητήσεις δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

«Έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο, αλλά παραμένουν ακόμα προς συζήτηση κάποια σημαντικά θέματα» δήλωσε ο κ. Τόμσεν σε δημοσιογράφους, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Ελπίζουμε πως θα καταλήξουμε σύντομα σε συμφωνία, αλλά δεν βρισκόμαστε ακόμα εκεί» πρόσθεσε.

Νωρίτερα, το πρακτορείο Reuters, βασιζόμενο σε ανώνυμες πηγές από το ΔΝΤ, είχε μεταδώσει ότι «οι διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ για το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας συνεχίζονται και δεν υπήρξε τελική συμφωνία», διαψεύδοντας τις πληροφορίες ότι οι διαβουλεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους ελεγκτές του ΔΝΤ έχουν ολοκληρωθεί.

Φαίνεται λοιπόν ότι τα μέτρα και οι διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ δεν έχουν «κλειδώσει», μολονότι, σύμφωνα με πληροφορίες, από το υπουργείο Οικονομικών υπήρχε η αίσθηση ότι είχαν ολοκληρωθεί. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, αναμένεται την Παρασκευή να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ακόμη, ένας ανώτερος αξιωματούχος από την Τρόικα δήλωσε στο Reuters την Τετάρτη ότι η 6η δόση θα εκταμιευτεί, «μόνο όταν η Αθήνα κάνει περισσότερα, για να πείσει τους δανειστές της ότι μπορεί να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις».

«Χωρίς την ενίσχυση, η Αθήνα μπορεί να ξεμείνει από μετρητά τον επόμενο μήνα, προκαλώντας τη χρεοκοπία, που θα συμπαρασύρει τη ζώνη του ευρώ σε μια βαθύτερη κρίση του χρέους» σημειώνει στέλεχος του ΔΝΤ, ενώ πηγή προσκείμενη στην Τρόικα δήλωσε την Πέμπτη στο πρακτορείο ότι οι συνομιλίες αναμένεται να συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα.

Πηγή: Reuters

Read more...

Η απογραφή των συνταξιούχων έβγαλε... μαϊμούδες ...



Απογραφή τέλος για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ. Η προθεσμία λήγει σήμερα και οι δικαιούχοι μπορούσαν να πάνε και να απογραφούν στα υποκαταστήματα του Ιδρύματος στην ... περιοχή τους. Όσοι δεν πήγαν... έχασαν, αφού πλέον δεν θα μπορούν να πληρώνονται τη σύνταξή τους.

Η απογραφή, όμως, έφερε και επισήμως στο φως, ένα "μυστικό" που γνώριζαν οι πάντες. Χιλιάδες συνταξιούχους "φαντάσματα", των οποίων τις αποδοχές καρπώνονται επιτήδειοι εδώ και πολλά χρόνια, την ώρα που το ΙΚΑ μετά κόπων και βασάνων προσπαθεί να εξασφαλίσει το απαιτούμενο ποσό, για την πληρωμή των πραγματικών δικαιούχων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 109.000 συνταξιούχοι δεν εμφανίστηκαν πουθενά για να απογράφουν. Ο ασφαλιστικός φορέας εκτιμά ότι πρόκειται για συνταξιούχους "μαϊμού", που κοστίζουν σε ετήσια βάση 1,3 δισ. ευρώ στο Ταμείο.

Ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, που μίλησε στην πρωινή εκπομπή του Mega είπε ότι πρόκειται για χιλιάδες περιπτώσεις και σε βάθος 10ετίας το κράτος έχει μπει μέσα τουλάχιστον 15 δισ.! Και κατέληξε: "Θα διεκδικήσουμε πίσω μέχρι και το τελευταίο ευρώ".
star.gr



Read more...

Η Γερμανία είναι αποφασισμένη να στηρίξει το ευρώ, λέει ο Φ. Ρέσλερ

Μήνυμα στήριξης από το Βερολίνο


Σε χαμηλούς τόνους κινείται κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα ο κ. Ρέσλερ, λέγοντας ότι «η χρεοκοπία είναι εκτός συζήτησης», αν και επιμένουν οι φήμες για το γερμανικό σχέδιο «κουρέματος» του χρέους
Σε χαμηλούς τόνους κινείται κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα ο κ. Ρέσλερ, λέγοντας ότι «η χρεοκοπία είναι εκτός συζήτησης», αν και επιμένουν οι φήμες για το γερμανικό σχέδιο «κουρέματος» του χρέους (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Η Γερμανία είναι έτοιμη να υπερασπιστεί το ευρώ, τόνισε την Παρασκευή ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος.

Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος, τόνισε ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει πλήρως τις δεσμεύσεις της και ότι θα αποπληρώσει τα δάνεια της μέχρι το τελευταίο ευρώ.

«Μέσα στην ένωση της σταθερότητας μπορούμε να στείλουμε ένα ισχυρό σήμα ότι εμείς στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη είμαστε έτοιμοι να παλέψουμε για το νόμισμα μας και να το υπερασπιστούμε από τις επιθέσεις», είπε ο κ. Ρέσλερ.

Στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν η κρίση χρέους και οι προοπτικές των γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Όπως ανέφερε ο κ. Ρέσλερ, οι αιτίες της κρίσης στην Ευρωζώνη εντοπίζονται στα προβλήματα χρέους και ανταγωνιστικότητας και τόνισε την αναγκαιότητα σταθερότητας σε όλη την Ευρώπη.

Επίσης ,ο Γερμανός αντικαγκελάριος ανέφερε ότι η ανάληψη από τον κ. Βενιζέλο πρωτοβουλίας για τη λήψη όλων εκείνων των απαραίτητων αποφάσεων που θα δημιουργήσουν ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα προς τους Γερμανούς βιομηχάνους προκειμένου να προχωρήσουν σε επενδύσεις στην Ελλάδα.

«Πολύ ενδιαφέρουσα», χαρακτήρισε την συζήτηση ο κ. Βενιζέλος, τονίζοντας ότι «μιλήσαμε για το κοινό μας σπίτι την Ευρώπη, την Ευρωζώνη, καθώς και το κοινό μας νόμισμα το ευρώ.»

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε και πάλι την σημασία του μηνύματος για σταθερότητα του ευρώ και της Ευρωζώνης.

Η Ελλάδα περνά μια πολύ δύσκολη φάση, προχωράμε σε δύσκολες αλλαγές διαρθρωτικού χαρακτήρα και λαμβάνουμε αποφάσεις που μακροπρόθεσμα θα βοηθήσουν τη χώρα και τους πολίτες, είπε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θέλει να είναι μια φιλοεπενδυτική και φιλοαναπτυξιακή χώρα.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στη μακρά παρουσία γερμανικών επενδύσεων στη χώρα μας, προσθέτοντας ότι με την βοήθεια και στήριξη των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, διαμορφώνεται ένα θεσμικό πλαίσιο για άμεσες ξένες επενδύσεις.

«Αντιλαμβανόμαστε την σημασία της σταθερότητας στην Ευρώπη, τόσο για την ανάπτυξη όσο και για την κοινωνική συνοχή", επισήμανε και σημείωσε ότι «πρέπει να πείσουμε τον Έλληνα πολίτη ότι οι θυσίες του πιάνουν τόπο, αλλά και τον Γερμανό πολίτη, ότι η βοήθεια που παρέχει στην Ελλάδα είναι επωφελής και για εκείνον».

«Η Ελλάδα θα τιμήσει αυτήν την βοήθεια ως το τελευταίο ευρώ», υπογράμμισε, ενώ σε ό,τι αφορά το ενδιαφέρον των Γερμανών επενδυτών, είπε ότι τα πεδία επενδύσεων που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα είναι ο τουρισμός και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Νωρίτερα, ο Γερμανός υπουργός μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδη, δήλωσε ότι «η χρεοκοπία δεν είναι θέμα συζήτησης. Θέμα μας είναι η στήριξη όλων των κρατών της Ευρωζώνης και της Ελλάδας».

Υπενθυμίζεται ότι πριν την επίσκεψη του στην Ελλάδα υπήρχαν δημοσιεύματα ότι κομίζει στις αποσκευές του το γερμανικό σχέδιο «ελεγχόμενης πτώχευσης».

Σύμφωνα, πάντως, με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Ρέσλερ δεν αναφέρθηκε κατά τις επαφές του σε αυτό το σχέδιο, αλλά μίλησε μόνο για θέματα επενδύσεων.

Ο Γερμανός υπουργός συναντήθηκε και τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και συζήτησε με τον
πρωθυπουργό όλες τις πλευρές των εξελίξεων στην κρίση χρέους στην Ευρώπη.

Το «σχέδιο Ρέσλερ» επεξεργάστηκαν ειδικοί, με προοπτική ένταξής του στο πλαίσιο του μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων της ΕΕ (ESM).

Συγκεκριμένα, προβλέπει διαδικασία πτώχευσης, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να εξυπηρετήσει το χρέος της.

Τη διαδικασία πρέπει να δρομολογήσει ανεξάρτητο σώμα που θα αναλάβει, αλλά και θα εποπτεύει τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της.

Προοπτικά αυτό το σώμα θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα είδος Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου και να διαδεχθεί τον μόνιμο μηχανισμό ESM.
Στο ίδιο σχέδιο προβλέπεται ότι ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης ESM θα προχωρά σε δανειοδοτικά προγράμματα προς τις χώρες με πρόβλημα χρέους, μόνον εάν συμμετέχουν ικανοποιητικά οι πιστωτές τους.

Σε περίπτωση που πιστωτές και οφειλέτες δεν καταλήξουν σε συμφωνία, τότε, σύμφωνα πάντα με το σχέδιο, θα πρέπει αμφότερες οι εμπλεκόμενες πλευρές να υπολογίζουν σε σοβαρές συνέπειες.

Δηλαδή οι μεν οφειλέτες θα αναγκαστούν να δεχθούν την πρόσβαση στα περιουσιακά στοιχεία τους (του κράτους), οι δε πιστωτές υψηλές απώλειες.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Παπανδρέου: «Είμαι περήφανος για τα επιτεύγματά μας»

Είδε τον Φίλιπ Ρέσλερ ο πρωθυπουργός

http://img.protothema.gr/516C7F1C1EF748F35709694202CF302A.jpg

Χωρίς δηλώσεις ολοκληρώθηκε η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού και του Γερμανού υπουργού Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ.

Μέσω του Twitter, o κ. Παπανδρέου δήλωσε για τη συνάντησή του με τον κ. Ρέσλερ: "Είμαι περήφανος για τις προσπάθειες που έχει κάνει η Ελλάδα μέχρι σήμερα. Τα επιτεύγματα (μας) είναι πολλά".

Κατά πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου, απευθυνόμενος στον κ. Ρέσλερ, του είπε ότι "η επένδυση στην Ελλάδα είναι επένδυση στην Ελλάδα του μέλλοντος.

Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, η συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον κ. Ρέσλερ στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε σε καλό κλίμα. Κατά πληροφορίες, συζητήθηκαν οι εξελίξεις και το κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη, καθώς και η κατάσταση στην Ελλάδα και η πορεία της οικονομίας.

Οι ίδιες πηγές από το πρωθυπουργικό γραφείο μετέφεραν ότι ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται, στις θυσίες και την ωριμότητα του Ελληνικού λαού και ο κ. Ρέσλερ εξέφρασε την εκτίμηση και το σεβασμό του, όπως και όλης της Ευρώπης, σε αυτές.

Επιχειρώντας να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα διαθέτει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα και η επένδυση στην Ελλάδα είναι επένδυση στην Ελλάδα του μέλλοντος, ενώ ανέδειξε τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές που προωθούνται.

Από την πλευρά του, σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, ο κ. Ρέσλερ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα βγει ενισχυμένη από την κρίση και έδωσε έμφαση στις προσπάθειες που γίνονται από το Βερολίνο για την προώθηση των επενδύσεων στην Ελλάδα και τη διερεύνηση των δυνατοτήτων χρηματοδότησής τους.

Μνημόνιο Κατανόησης

Νωρίτερα την Παρασκευή, στην υπογραφή κοινού Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας προχώρησαν ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας και Καινοτομίας κ. Φίλιπ Ρέσλερ και ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Το μνημόνιο περιλαμβάνει συμβουλευτική και διοικητική βοήθεια, για βοήθεια χρηματοδότησης από την KFW και την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω δημιουργίας επενδυτικής τράπεζας για την οποία θα χρησιμοποιηθούν, σύμφωνα με την πρόταση Ρέσλερ, καθώς και την επίλυση των οικονομικών εκκρεμοτήτων της χώρας προς τις γερμανικές επιχειρήσεις.

Το τελευταίο αποτελεί μακροχρόνιο σημείο τριβής της σχέσεις των δύο χωρών εξαιτίας των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τα οποία πάντως έχουν μεταβιβαστεί από τη γερμανική HDW σε Άραβες και για τα οποία προφανώς υπάρχουν πολλά μέτωπα ανοικτά, σε σχέση και με τις παραδόσεις των υποβρυχίων.

Ωστόσο, αξιώσεις από το ελληνικό Δημόσιο, οι οποίες μετρώνται σε αρκετές εκατοντάδες εκατ. ευρώ, έχουν μεγάλοι γερμανικοί επιχειρηματικοί όμιλοι, όπως η Philips, η Daimler και, ακόμη, η ίδια η Siemens (!), το σκάνδαλο της οποίας μπορεί να συγκλόνισε τον πολιτικό κόσμο και την κοινωνία, αλλά την οποία, όγω της τραγικής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουμε βρεθεί, μπορεί και να πληρώσει κι από πάνω το ελληνικό Δημόσιο!

Πάντως ο κ. Ρέσλερ επεσήμανε ότι το ενδεχόμενο μιας χρεοκοπίας δεν θα αποτελούσε ζήτημα μόνο της Ελλάδας αλλά της Ευρωζώνης συνολικότερα.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι η Γερμανία είναι η πρώτη επενδυτική δύναμη της Ελλάδας, αφού τα επενδεδυμένα γερμανικά κεφάλαια καλύπτουν το 12% του ΑΕΠ της χώρας μας.

Το πρόγραμμα του κ. Ρέσλερ περιλαμβάνει σήμερα συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο καθώς και κοινή συνέντευξη τύπου με τον κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη
Read more...

Κι άλλο σκάνδαλο για την Αννούλα!...



Επιστολή των εκπαιδευτικών αποκαλύπτει σκάνδαλο του υπουργείου Παιδείας.

Διαβάστε την!

«Εν μέσω οικονομικής κρίσης κι ενώ εκατοντάδες οικογένειες εκπαιδευτικών «διαμελίστηκαν», λόγω της... περιορισμένης ικανοποίησης των αιτήσεων για απόσπαση, το Υπουργείο έδειξε ότι το φαύλο κράτος στην Ελλάδα έχει πολύ βάθος ακόμη…

Παρά τις εξαγγελίες της Υπουργού Παιδείας κας Διαμαντοπούλου περί αξιοκρατικών αποσπάσεων με μοριοδότηση, βρέθηκε πάλι ο τρόπος να μπουν απ’ το παράθυρο οι «ημέτεροι». Το Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δ/βάθμιας Εκπ/σης (ΚΥΣΔΕ) με μια….σκανδαλώδη απόφαση τοποθέτησε «κατά προτεραιότητα» εκπαιδευτικούς σε Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης μετά από ένα e-mail-πρόσκληση για αιτήσεις της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής που εστάλη στις 6/9/11 με καταληκτική ημερομηνία την 9/9/11, ΜΟΝΟ στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και στους Περιφερειακούς Διευθυντές, ΔΙΧΩΣ να αναρτηθεί στο διαδίκτυο, ούτε καν στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου!
Προφανώς, το έγγραφο αυτό που αφορούσε πολλούς εκπαιδευτικούς, πέρασε απαρατήρητο με αποτέλεσμα να αποσπασθούν εκπαιδευτικοί με λιγότερα τυπικά προσόντα στην Ειδική Αγωγή από άλλους που δεν το αντιλήφθηκαν. Η δυσάρεστη συνέπεια της πράξης αυτής είναι τα σχολεία της Ειδικής Αγωγής (και κατ’ επέκταση οι μαθητές που φοιτούν σε αυτά), που θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται με περισσότερη ευαισθησία από τη Διοίκηση του Υπουργείου, να γίνονται χώρος κομματικών εξυπηρετήσεων.

Επίσης, υπό αμφισβήτηση τίθεται η νομιμότητα της απόφασης του ΚΥΣΔΕ, καθώς στις αρμοδιότητές του είναι να αποσπά εκπαιδευτικούς στα Περιφερειακά Υπηρεσιακά Συμβούλια (ΠΥΣΔΕ) κι όχι σε συγκεκριμένα σχολεία ή ειδικές κατηγορίες σχολείων.

Τέλος, το «κατά προτεραιότητα» που επικαλείται η 21/23-9-2011 Πράξη του Κεντρικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την εγκύκλιο των αποσπάσεων του Υπουργείου, αφορά μόνο σε σοβαρά προβλήματα υγείας των ίδιων των εκπαιδευτικών, στην περίπτωση που είναι σύζυγοι στρατιωτικών και λοιπών ενστόλων, στη περίπτωση που είναι αιρετοί σε ΟΤΑ ή είναι σύζυγοι δικαστικών λειτουργών. Στη συγκεκριμένη Πράξη τι άραγε να σημαίνει;

Και ερωτούμε:

-Που είναι κα Υπουργέ η διαφάνεια;

-Που είναι οι ίσες ευκαιρίες;

-Δε θα έπρεπε η τοποθέτηση να γίνει με ανοιχτή διαδικασία ώστε να επιλεγούν οι πιο καταρτισμένοι για τα παιδιά μας;

-Τι λέει για τα παραπάνω ο Πρόεδρος του ΚΥΣΔΕ κ. Ζαφειρακίδης κι ο αιρετός της πλειοψηφίας κ. Σακαλίδης;



Αν έχετε την ελάχιστη ευαισθησία θα πρέπει να ακυρώσετε τον Πίνακα και να επαναλάβετε τη διαδικασία με διαφάνεια και ανοιχτή πρόσκληση για αιτήσεις.

Ομάδα Εκπαιδευτικών»
prionokordela.gr



Read more...

Δημόσιο: Μισοί μισθοί και επιδόματα με το σταγονόμετρο...



Τι αλλαγές φέρνουν για τους δημοσίους υπαλλήλους οι διατάξεις του νέου μισθολογίου...
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΜΟΥΤΟΥΣΗ-ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΚΟΥΦΟΥ
Τέλος στα δεκάδες επιδόματα και δραστικές αλλαγές στους βαθμούς και τα αντίστοιχα μισθολογικά κλιμάκια των δημοσίων υπαλλήλων, φέρνει το νέο μισθολόγιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.
Μαχαίρι προβλέπεται για εργαζόμενους σε προνομιούχα υπουργεία, που θα...
δουν τους μισθούς τους να μειώνονται ακόμη και κατά 50%, καθώς οι νέες διατάξεις φέρνουν μεν μικρές αυξήσεις στις βασικές αποδοχές, διατηρούν όμως μόνον τέσσερα επιδόματα - οικογενειακό, το οποίο αφορά πλέον μόνον την ύπαρξη τέκνων και όχι επίδομα γάμου, τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και άδειας, καθώς και τα επιδόματα παραμεθόριων περιοχών και επικίνδυνης - ανθυγιεινής εργασίας.
Προβλέπονται επίσης άλλα τρία επιδόματα, τα οποία όμως καταβάλλονται μόνον στις περιπτώσεις που κάποιος υπάλληλος καταλάβει θέση τμηματάρχη, διευθυντή ή γενικού διευθυντή - το επίδομα θέσης ευθύνης - ή εάν είναι αποδοτικός στη βάση μετρήσιμων στόχων που θα τεθούν σε υπηρεσία.
Για πρώτη φορά εισάγεται το Κίνητρο Επίτευξης Στόχων για τους υπαλλήλους που υπηρετούν σε μονάδες οι οποίες πετυχαίνουν πάνω από 80% τους στόχους που θα τίθενται κάθε φορά με το σύστημα αξιολόγησης. Το συνολικό ύψος του κινήτρου αυτού υπολογίζεται ξεχωριστά ανά υπουργείο ή φορέα και δεν μπορεί να υπερβαίνει το 3% του μισθολογικού κόστους που κατέβαλαν κατά το προηγούμενο έτος.
Το κίνητρο καταβάλλεται σε υπαλλήλους που πέτυχαν τους στόχους σε ποσοστό μέχρι και 90% και αποτυπώνεται σε προσαύξηση κατά 10% στον ετήσιο βασικό μισθό τους, ενώ η προσαύξηση ανέρχεται στο 25% του μισθού εάν πέτυχαν τους στόχους σε ποσοστό από 90% και πάνω.
Ειδικά για τους υπαλλήλους πανεπιστημιακής, τεχνολογικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που υπηρετούν σε μονάδες που έχουν κύρια αρμοδιότητα την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων, την είσπραξη εσόδων του Δημοσίου, των ΟΤΑ και των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς και τον προγραμματισμό και έλεγχο αντίστοιχων δαπανών καταβάλλεται Κίνητρο Επίτευξης Δημοσιονομικών Στόχων.
Το κίνητρο υπολογίζεται ανά υπουργείο ή φορέα και δεν μπορεί να υπερβαίνει το 7% του συνολικού μισθολογικού κόστους του προηγούμενου έτους. Καταβάλλεται ως προσαύξηση κατά 15% του μηνιαίου βασικού μισθού σε όσους υπαλλήλους πέτυχαν τους στόχους σε ποσοστό άνω του 90%.
Αυστηρές προϋποθέσεις τίθενται και για την προαγωγή από τον έναν στον άλλον βαθμό, όπου θα γίνεται βάσει ειδικού συστήματος αξιολόγησης της απόδοσης και ικανότητας των υπαλλήλων. Προβλέπεται επίσης ποσόστωση όπου εκτός από τον κατώτερο βαθμό ΣΤ' προς τον αμέσως επόμενο Ε' όπου θα προάγονται όλοι, στους επόμενους βαθμούς θα περνούν από εννέα στους δέκα εργαζόμενους έως και κλιμακωτά μόλις δύο στους δέκα εργαζόμενους στον ανώτατο βαθμό Α'.
Οσοι κριθούν μη προακτέοι στο πλαίσιο της αξιολόγησης, θα στερούνται του δικαιώματος προαγωγής για τα επόμενα δύο έτη, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λάβουν και τις αντίστοιχες αυξήσεις αφού οι βαθμοί συνδέονται με τους μισθούς. Μεταξύ των βαθμών προβλέπονται παράλληλα και επιμέρους μισθολογικά κλιμάκια, όπου χορηγούνται ανά διετία με εξαίρεση όσα είναι στους βαθμούς Β' και Α' όπου ορίζεται τριετία.
Με κάθε αλλαγή μισθολογικού κλιμακίου χορηγείται...
ΝΕΑ



Read more...

Στα 660€ ο πρώτος μισθός των εκπαιδευτικών...



Λαιμητόμο για τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων αποτελεί το νομοσχέδιο για το νέο μισθολόγιο - βαθμολόγιο. Οι περικοπές στις μηνιαίες απολαβές κυμαίνονται από 50 έως 1.500 ευρώ. Ειδικά για τους εκπαιδευτικούς, οι θεσπιζόμενες ρυθμίσεις κατεβάζουν τον καθαρό μισθό των νεοδιοριζόμενων στο...

επίπεδο των 660 ευρώ.


Στα όρια της πείνας οδηγεί η κυβέρνηση τους περίπου 200.000 εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι οποίοι απασχολούνται στα δημόσια σχολεία με τη νέα μείωση στις ήδη πενιχρές απολαβές τους.

"Οι εκπαιδευτικοί -οι χειρότερα αμειβόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι- βλέπουν με τρόμο τις καθαρές αποδοχές τους να μετατρέπονται σε φιλοδώρημα (660 € τον μήνα για τον πρωτοδιόριστο από 1.020 € τον Ιούνιο του 2011, ενώ ο μισθός του νεοεισερχόμενου χωρίς προηγούμενη προϋπηρεσία γίνεται 575 € τον μήνα!!)", υπογραμμίζουν δάσκαλοι και καθηγητές δηλώνοντας εξοργισμένοι με τις επιλογές της κυβέρνησης.

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία αναφέρει ότι οι εκπαιδευτικοί τα τελευταία δύο χρόνια με την εφαρμογή του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου έχουν ήδη απολέσει 4 μισθούς και προσθέτουν πως "σε συνδυασμό με την πρωτοφανή ακρίβεια έχουν ήδη οδηγηθεί στην εξαθλίωση".

Οι εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν ότι είναι οι χειρότερα αμειβόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι μετά τους διοικητικούς στα υπουργεία Εθνικής Αμυνας και Παιδείας. Αντίστοιχη είναι η μείωση και για τους καθηγητές, όπως τονίζει στο "Εθνος", ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νικόλαος Παπαχρήστος. "Εχουμε χάσει περίπου 4 μισθούς, αν σκεφτούμε την περικοπή που έχει γίνει στα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και στο επίδομα αδείας.
Στα 660€ ο πρώτος μισθός των εκπαιδευτικών

Οσον αφορά στο νέο μισθολόγιο, μία πρώτη εκτίμηση είναι ότι θα βρεθούμε σε χειρότερη θέση, και αυτό έχει να κάνει και με μία κρυφή μείωση όπου επανακατατάσσει τους δημόσιους υπαλλήλους και τους εκπαιδευτικούς σε νέους βαθμούς".

Από την πλευρά των δασκάλων ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Κομνηνός Μαντάς, συμπληρώνει: "To προεκλογικό σύνθημα της κυβέρνησης ''σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα'' απαντήθηκε. Βρισκόμαστε στο μάτι του κυκλώνα της πιο βάρβαρης επίθεσης που βρέθηκαν ποτέ εργαζόμενοι. Η μείωση κατά 50% των αποδοχών των χειρότερα αμειβόμενων υπαλλήλων της χώρας μετατρέπει τα 1.100 ευρώ που έπαιρναν οι εκπαιδευτικοί μέχρι πριν από δύο μήνες σε προνοιακό επίδομα της τάξης των 575 ευρώ για όσους δεν έχουν προϋπηρεσία.

Η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι η εκπαίδευση δεν είναι στις προτεραιότητές της. Οι εκπαιδευτικοί θα αγωνιστούν με όλες τους τις δυνάμεις να μην περάσουν αυτές οι ρυθμίσεις".

ΝΙΚΟΛ. ΤΡΙΓΚΑ - Μ. ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ
ΕΘΝΟΣ
.



Read more...

Εν αναμονή της συνάντησης Μέρκελ-Σαρκοζί η ελληνική κυβέρνηση...



Εν αναμονή της συνάντησης της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, την Κυριακή στο Βερολίνο, βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση και το μήνυμα αυτό έστειλε ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου στη διάρκεια της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής την Πέμπτη.

Σύμφωνα με...

τα Νέα, η ελληνική κυβέρνηση κρατά κλειστά τα χαρτιά της μπροστά στα σενάρια που διακινούνται, είτε για αλλαγή των όρων της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου είτε για κούρεμα του ελληνικού χρέους.

«Έχουμε προετοιμαστεί για διάφορες εκδοχές, αλλά θα περιμένουμε να δούμε τι θα προκύψει τις επόμενες ημέρες» είπε, ενώ με πρόταση του ίδιου θα υπάρξει νέα συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής της επόμενη εβδομάδα, όπου θα συζητηθεί και η στάση που θα τηρήσει ο πρωθυπουργός στην Σύνοδο Κορυφής στις 17-18 Οκτωβρίου.

Έως τότε, εξακολουθεί να υποστηρίζει δημόσια ότι «εμείς θέλουμε όλο το κεκτημένο της 21ης Ιουλίου και αν δίπλα σε αυτό προστεθεί κάτι επιπλέον, αυτό θα είναι καλό» -θέση που διατύπωσε ανώτερη κυβερνητική πηγή μετά το τέλος της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής.

Έντονο είναι πάντως το κλίμα ανησυχίας στο εσωτερικό της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και ενδεικτικά είναι τα όσα διημείφθησαν στη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος έγινε αποδέκτης έντονης κριτικής από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και χαρακτηριστική του κλίματος είναι η δήλωσή του ότι «δεν είμαι εγώ ο πρωθυπουργός».

Ειδικότερα, στην κριτική για καθυστερήσεις και ολιγωρίες στην εφαρμογή των υποχρεώσεων της χώρας, ο κ. Βενιζέλος απάντησε: «Δεν είμαι εγώ ο πρωθυπουργός. Να τα θέσετε αυτά στον πρωθυπουργό. Γιατί δεν θέτετε τα ζητήματα αυτά με παρρησία στις συναντήσεις σας με τον κ. Παπανδρέου;».

Παράλληλα, όταν του τέθηκε θέμα νομιμοποίησης της κυβέρνησης στο να εφαρμόζει σκληρές πολιτικές σχολίασε: «Φορέας της νομιμοποίησης είναι ο πρωθυπουργός. Ό,τι πει ο κ. Παπανδρέου εγώ θα τον στηρίξω».

Υπήρξε, δε, και φραστική αντιπαράθεση με τον πρώην υφυπουργό Οικονομικών Δημήτρη Κουσελά με αιχμή τη φοροδιαφυγή.

«Τι γίνεται με τους μεγαλοοφειλέτες; Γιατί δεν δίνετε στη δημοσιότητα τα ονόματά τους - είναι 3.800 - και τους αφήνετε ήσυχους την ώρα που θέλουμε να κόψουμε το ρεύμα από ανθρώπους που δεν χρωστούν ούτε ένα ευρώ στην Εφορία;» είπε ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών.

«Εγώ είμαι τρεις μήνες υπουργός στο Οικονομικών. Εσύ τι έκανες, ρε Δημήτρη, που ήσουν και στο αρμόδιο υπουργείο;» αντέτεινε ο κ. Βενιζέλος για να του απαντήσει ο βουλευτής πως «αυτός ήταν ο λόγος που αποχώρησα από την κυβέρνηση»...
NEA.



Read more...

Πρόστιμο 2.000 - 3.000 ευρώ για όσους έκαναν τρίτο παιδί!

ι άλλο θα δούμε...

http://img.protothema.gr/EF8E48F4F75385672E4F962EB643747B.jpg

«Παιδοκτόνο» αποδεικνύεται το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε για ψήφιση η κυβέρνηση καθώς οδηγεί σε «σφαγή» τα ζευγάρια με παιδιά και ειδικά τις πολύτεκνες οικογένειες, που θα πληρώσουν τριπλάσιο «χαράτσι» σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους.

Με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου από τα 12.000 στα 8.000 και τώρα στα 5.000 ευρώ, κάθε φορολογούμενος θα κληθεί και επισήμως να πληρώσει από 300 ευρώ επιπλέον από όσα υπολόγιζε και συνολικά 700 ευρώ περισσότερα από όσα για πέρυσι.

Αν έχει παιδιά όμως θα πληρώσει… τα τριπλάσια, δηλαδή ποσά των δύο ή τριών χιλιάδων επιπλέον!

Συγκεκριμένα, αν και είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς πως δεν θα αλλάξουν πριν την ψήφισή τους οι διατάξεις που παρουσίασε η κυβέρνηση, το αφορολόγητο για οικογένειες με 3 παιδιά μειώνεται πλέον σχεδόν στο μισό!

Ουσιαστικά το Κράτος βάζει φόρο περίπου 1.000 ευρώ σε κάθε παιδί. Και όλα αυτά στο παραπέντε της χρονιάς, παρά τα κίνητρα με τα οποία συστηματικά το Κράτος δελέασε τα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδιά...

Στο πολυνομοσχέδιο ορίζεται ότι το α΄ και το β΄ παιδί έχουν ειδικό αφορολόγητο 2.000+2.000 ευρώ πάνω από τα 5.000 ευρώ που αναγνωρίζονται για τον άγαμο, ενώ από το τρίτο παιδί προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ το καθένα. ίσχυε

Άρα:
- έγγαμος με 1 παιδί έχει αφορολόγητο πλέον 7.000 ευρώ, ενώ είχε 10.000 (αν έμενε στις 8.000 για τον άγαμο), έναντι 13.000 που είχε πέρυσι.
- έγγαμος με 2 παιδιά έχει αφορολόγητο πλέον 9.000 ευρώ, ενώ είχε 12.000 (αν έμενε στις 8.000 για τον άγαμο), έναντι 15.000 που είχε πέρυσι.
- έγγαμος με 3 παιδιά έχει αφορολόγητο πλέον 12.000 ευρώ, ενώ είχε 20.500 (αν έμενε στις 8.000 για τον άγαμο), έναντι 24.500 που είχε πέρυσι.
- έγγαμος με 4 παιδιά έχει αφορολόγητο πλέον 15.000 ευρώ, ενώ είχε 23.000 (αν έμενε στις 8.000 για τον άγαμο), έναντι 27.000 που είχε πέρυσι.

Με αυτά τα δεδομένα και με την νέα κλίμακα:
- τρίτεκνος με 24.000 ευρώ εισόδημα το χρόνο θα πληρώσει φόρο 2720 ευρώ, αντί για 880 που υπολόγιζε ως τώρα. Το επιπλέον χαράτσι φτάνει τα 1840 ευρώ (!) και ενώ πέρυσι έμενε αφορολόγητος!
- Έγγαμος με 2 παιδιά και 15.000 ευρώ το χρόνο εισόδημα θα πληρώσει τώρα 1.020 ευρώ, δηλαδή τα διπλάσια από τα 540 ευρώ που υπολόγιζε ως σήμερα. Και αυτός έμενε πέρυσι αφορολόγητος.
- Πολύτεκνος με 4 παιδιά και 40.000 ευρώ εισόδημα το χρόνο. θα πληρώσει τώρα 7580 ευρώ φόρο, ενώ περίμενε να πληρώσει 5.360 (+ 2.220 ευρώ). πέρυσι πλήρωσε 4.480 ευρώ, δηλαδή 3.100 ευρώ λιγότερα από όσα θα τους ζητήσουν για φέτος –και μαζεμένα χωρίς να έχει προηγηθεί η σωστή παρακράτηση κάθε μήνα στο μισθό του!

Read more...

Πρωτοφανείς περικοπές σε συντάξεις και εφάπαξ - Όλες οι αλλαγές


newpost.gr
Πρωτοφανείς περικοπές σε συντάξεις και εφάπαξ - Όλες οι αλλαγές
Πρωτοφανής ήταν η κυβερνητική «επίθεση» τη νύχτα που πέρασε, αφού εκτός από την αύξηση φόρων και τις περικοπές σε φοροελαφρύνσεις, άσχημα είναι τα νέα -για ακόμα μία φορά- για τους συνταξιούχους.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται γερό «ψαλίδι» σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, καθώς και στο εφάπαξ σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ και τράπεζες.

Αναλυτικά, για την κύρια σύνταξη των ατόμων κάτω των 55 ετών προβλέπεται μείωση 40%, για το ποσό πάνω από τα 1000 ευρώ. Για τα άτομα πάνω των 55 ετών, προβλέπεται περικοπή 20%, για το ποσό άνω των 1200 ευρώ.
Για τις επικουρικές συντάξεις του ΕΤΕΑΜ προβλέπεται «μαχαίρι» 30% για το ποσό πάνω από τα 150 ευρώ, ενώ για τις επικουρικές των ΔΕΚΟ, των τραπεζών και του Δημοσίου οι περικοπές θα φτάνουν το 15%.

Παράλληλα, «ψαλίδισμα» 20-30% προβλέπεται για το μέρισμα των πολιτικών υπαλλήλων, ενώ για όσους εισπράττουν μέρισμα πάνω από 500 ευρώ, προβλέπεται επιπλέον μείωση κατά 50%.

Στα εφάπαξ του Δημοσίου προβλέπεται μείωση κατά 15% για όσους συνταξιοδοτήθηκαν το 2010 και μείωση 20% για όσους συνταξιοδοτήθηκαν το 2011. Για τους υπαλλήλους της ΔΕΗ η μείωση στο εφάπαξ θα φτάνει το 25% 25% για όσους συνταξιοδοτήθηκαν το 2010 και 30% για όσους αποχώρησαν το 2011. Τέλος, η μείωση του εφάπαξ για τους εργαζομένους της Εμπορικής Τράπεζας θα φτάσει το 30%.
Read more...

ΔΝΤ: «Δεν υπάρχει τελική συμφωνία»

Δεν έχει «κλειδώσει» η έκτη δόση


http://img.protothema.gr/6D926C0EAC1224D1B5A64072E06A6AF4.jpg
«Οι διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ για το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας συνεχίζονται και δεν υπήρξε τελική συμφωνία» μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, βασιζόμενο σε ανώνυμες πηγές από το ΔΝΤ, διαψεύδοντας έτσι τις πληροφορίες ότι οι διαβουλεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους ελεγκτές του ΔΝΤ έχουν ολοκληρωθεί.

Φαίνεται λοιπόν ότι τα μέτρα και οι διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ δεν έχουν «κλειδώσει», μολονότι, σύμφωνα με πληροφορίες, από το υπουργείο Οικονομικών υπήρχε η αίσθηση ότι είχαν ολοκληρωθεί. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, αναμένεται την Παρασκευή να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ακόμη, ένας ανώτερος αξιωματούχος από την Τρόικα δήλωσε στο Reuters την Τετάρτη ότι η 6η δόση θα εκταμιευτεί, «μόνο όταν η Αθήνα κάνει περισσότερα, για να πείσει τους δανειστές της ότι μπορεί να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις».

«Χωρίς την ενίσχυση, η Αθήνα μπορεί να ξεμείνει από μετρητά τον επόμενο μήνα, προκαλώντας τη χρεοκοπία, που θα συμπαρασύρει τη ζώνη του ευρώ σε μια βαθύτερη κρίση του χρέους» σημειώνει στέλεχος του ΔΝΤ, ενώ πηγή προσκείμενη στην Τρόικα δήλωσε την Πέμπτη στο πρακτορείο ότι οι συνομιλίες αναμένεται να συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα.

Πηγή: Reuters

Read more...

Συνάντηση Παπανδρέου-Ρέσλερ στο Μέγαρο Μαξίμου

Με το βλέμμα στις επενδύσεις

Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ κατά την ομιλία του στο ελληνογερμανικό επιχειρηματικό φόρουμ (φωτό: Μ.Μυρίλλας)
Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ κατά την ομιλία του στο ελληνογερμανικό επιχειρηματικό φόρουμ (φωτό: Μ.Μυρίλλας)


Αθήνα
Τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ θα δεχθεί στις 10:30 το πρωί της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου. Στις 2 το μεσημέρι ο κ. Ρέσλερ και ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχ.Χρυσοχοΐδης θα υπογράψουν συμφωνία οικονομικής συνεργασίας.

Την Πέμπτη, μιλώντας στο ελληνογερμανικό φόρουμ στην Αθήνα, ο κ. Ρέσλερ έστειλε μήνυμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, υπογραμμίζοντας τη σημασία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

«Πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις γιατί είναι σημαντικό να υπάρξουν επενδύσεις» δήλωσε, επαναλαμβάνοντας πως στόχος της ευρωπαϊκής πολιτικής ηγεσίας είναι να μείνουν «όλες οι χώρες του ευρώ εντός της Ευρωζώνης».

«Περνάμε δύσκολες εποχές, αλλά οι επιχειρηματίες και οι πολιτικοί μπορούν να παράσχουν την οικονομική στήριξη που απαιτεί η χώρα. Τα πλουσιότερα μέλη της Ευρωζώνης οφείλουν να βοηθήσουν τα φτωχότερα στη βάση της οικονομικής σύνεσης και σταθερότητας» είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός αντικαγκελάριος.

Για το θέμα του χρέους, ανέφερε ότι η τρόικα έχει αναλάβει να ελέγξει την έκτασή του και εφόσον αποφασίσει (η τρόικα) ότι το χρέος είναι ελέγξιμο τότε «μπορούμε όλοι μαζί να αναλάβουμε την ευθύνη να βοηθήσουμε με στόχο την πορεία προς την ανάπτυξη και την πορεία προς την ανταγωνιστικότητα».

Το μεγάλο πρόβλημα είναι η χρηματοδότηση των επενδύσεων και για να βρεθεί λύση σε αυτό το εμπόδιο, όπως είπε ο κ. Ρέσλερ, η γερμανική τράπεζα επενδύσεων είναι διατεθειμένη να διαθέσει πόρους ώστε να επενδύσουν στην Ελλάδα οι Γερμανοί επενδυτές.

Τέλος, έδωσε τα εύσημα στην προσπάθεια που καταβάλλει ο ελληνικός λαός, αναφέροντας ως παράδειγμα τη Γερμανία, που στις αρχές της δεκαετίας του 1980 για μια και μόνο μεταρρύθμιση που έγινε στο ασφαλιστικό σύστημα, το εύρος των διαδηλώσεων και των αντιδράσεων έριξε την κυβέρνηση. «Στην Ελλάδα επιχειρούνται αλλαγές και μεταρρυθμίσεις ταυτόχρονα σε 4- 5 τομείς» είπε.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Μισθούς Πορτογαλίας ζητά η τρόικα από την κυβέρνηση

Επιμένουν στην μείωση των κατώτατων αμοιβών

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Το επιχείρημα ότι η τριετής συλλογική σύμβαση εργασίας που υπεγράφη το 2010, με την οποία «πάγωσε» ο εθνικός κατώτερος μισθός, «δεν προωθεί την απαραίτητη μισθολογική συγκράτηση στο πλαίσιο των πρόσφατων εξελίξεων για το εθνικό εισόδημα και την ανεργία» χρησιμοποιεί η τρόικα σχετικά με το αίτημα για μείωση του κατώτατου μισθού.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, παρά τις κυβερνητικές αντιδράσεις, η τρόικα επιμένει στην ανάγκη νομοθετικής πρωτοβουλίας και χρησιμοποιεί ως παράδειγμα την Πορτογαλία, όπου οι κατώτατοι μισθοί είναι περίπου 200 ευρώ χαμηλότερα από την Ελλάδα.

Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία από την Πορτογαλία αναφέρουν ότι ο κατώτατος μισθός είναι στα 560 ευρώ, περίπου, ενώ την ίδια ώρα στην Ελλάδα ο κατώτατος μισθός -βάσει της εθνικής συλλογικής σύμβασης- είναι στα 740 ευρώ.

Η τρόικα επισημαίνει ότι οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να μειωθούν, ώστε το επίπεδό τους «να είναι αντίστοιχο με το επίπεδο της ελληνικής οικονομίας».

Η εφημερίδα έχει στη διάθεσή της έγγραφο, στο οποίο η τρόικα αναπτύσσει τα επιχειρήματά της για την περαιτέρω μείωση του εργατικού κόστους στη χώρα. «Η κυβέρνηση πρέπει να επιδιώξει μια τριμερή συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους και να προσαρμόσει τη συμφωνηθείσα οδό για τον εθνικό μισθό στις μεταβαλλόμενες οικονομικές συνθήκες.

»Αυτό είναι σημαντικό, καθώς η αγορά εργασίας της Ελλάδας εισέρχεται τώρα σε μια ζώνη κινδύνου με πάρα πολλές θέσεις εργασίας να έχουν χαθεί. Αυτό επηρεάζει τους εργαζόμενους που βρίσκονται στο κατώτατο σημείο του εισοδηματικού καταμερισμού πολύ περισσότερο από όσους διαθέτουν ειδικά προσόντα και βρίσκονται στα υψηλότερα εισοδηματικά επίπεδα».

Στο έγγραφο επισημαίνεται ότι για να σωθούν θέσεις εργασίας των πιο ευάλωτων εργαζομένων, ο κατώτερος μισθός θα πρέπει να μειωθεί κάτω από το σημερινό επίπεδο των 740 ευρώ. Αναφέρεται, μάλιστα, ότι σε άλλες χώρες, όπου υπήρχαν παρόμοιες οικονομικές συνθήκες, εφαρμόστηκε η μείωση του κατώτερου μισθού ώστε να βελτιωθούν οι προοπτικές απασχόλησης των χαμηλόμισθων.

Στους λόγους για να προχωρήσουν οι περικοπές αμοιβών, η τρόικα περιλαμβάνει και την απορρόφηση στον ιδιωτικό τομέα των εργαζομένων που πρέπει να ελευθερωθούν από το Δημόσιο.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Κλειστές Πέμπτη και Παρασκευή οι Εφορίες σε Αθηνά, Πειραιά και Θεσσαλονίκη

Λόγω μετάπτωσης δεδομένων

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Κλειστές θα παραμείνουν σήμερα, Πέμπτη, και αύριο, Παρασκευή, οι Δ.Ο.Υ. ΦΑΒΕ Αθηνών και ΦΑΕΕ Αθηνών και οι Δ.Ο.Υ. ΦΑΕ Πειραιά και ΦΑΕ Θεσσαλονίκης.

Ενόψει της διαδικασίας μετάπτωσης δεδομένων, ώστε να λειτουργήσει η Δ.Ο.Υ. Μεγάλων Επιχειρήσεων την 10/10/2011 και προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα κατά τη διαδικασία αυτή από τις μηχανογραφικές κινήσεις των υπηρεσιών:

- Οι Δ.Ο.Υ. ΦΑΒΕ Αθηνών και ΦΑΕΕ Αθηνών δεν θα πραγματοποιήσουν συναλλαγές με το κοινό την Πέμπτη και Παρασκευή, στις 6 και 7 Οκτωβρίου 2011, αντίστοιχα.

- Οι ΔΟΥ ΦΑΕ Πειραιά και ΦΑΕ Θεσσαλονίκης δεν θα πραγματοποιήσουν συναλλαγές με το κοινό την Παρασκευή, στις 7 Οκτωβρίου 2011.

- Τα Τμήματα Κ.Β.Σ. και Μητρώου των Δ.Ο.Υ. ΦΑΕ Πειραιά και ΦΑΕ Θεσσαλονίκης θα περατώσουν σήμερα τις συναλλαγές τους με το κοινό στη 1 το μεσημέρι.

Για την αποφυγή προβλημάτων στην εξυπηρέτηση των πολιτών έχει ήδη αναρτηθεί σε εμφανή σημεία των κτιρίων στέγασης των Εφοριών σχετική ενημέρωση, προκειμένου να ενημερωθούν άμεσα οι ενδιαφερόμενοι, για τη μη λειτουργία τους.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Δραστικές περικοπές σε εφάπαξ και επικουρικές συντάξεις

Αποφάσεις κυβερνητικής επιτροπής

(Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )


Αθήνα
Δραστικές περικοπές στο εφάπαξ και στις επικουρικές συντάξεις ορισμένων ελλειμματικών ταμείων θα προβλέπει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, όπως αποφάσισε η κυβερνητική επιτροπή.

Κατά 30% η μείωση των επικουρικών συντάξεων του ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ, που είναι από 150 ευρώ και άνω.
Το ποσό της σύνταξης μετά την ανωτέρω μείωση, δεν δύναται να υπολείπεται των 150 ευρώ, ενώ η μείωση ισχύει από 1/11/2011 και εφεξής.

Κατά 25% μειώνεται το εφάπαξ του Ταμείου της ΔΕΗ, για όσους ασφαλισμένους υπέβαλαν αίτηση το 2010 και κατά 30% για όσους υπέβαλαν το 2011.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

700 ευρώ περισσότερος φόρος, «μαχαίρι» στις φοροαπαλλαγές!

Και εγένετο νέα φορολογική κλίμακα


http://img.protothema.gr/FDD7999E1A0765D09F702CA44BF6F107.jpg

Από σήμερα ισχύει πλέον και επισήμως η νέα φορολογική κλίμακα με την οποία θα γίνεται η παρακράτηση του φόρου στο μισθό εκατομμυρίων εργαζομένων. Το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε αργά τη νύχτα το πολυνομοσχέδιο και οι φορολογικές διατάξεις του αποκτούν ουσιαστικά ισχύ νόμου –εκτός αν τροποποιηθούν έως ότου ψηφιστούν.

Οι επιβαρύνσεις είναι πολλαπλές για όλους:

1. η νέα κλίμακα φόρου προβλέπει φόρο από τις 5.000 ευρώ, εκτός από νέους ηλικίας έως και τριάντα (30) ετών ή συνταξιούχους άνω των εξήντα πέντε (65) ετών, καθώς και τα άτομα με εδικές ανάγκες, που διατηρούν ειδικό αφορολόγητο ποσό στις εννέα χιλιάδες (9.000) ευρώ. Ειδικά για τους συνταξιούχους και τα άτομα με εδικές ανάγκες, όταν το συνολικό τους εισόδημα είναι από εννέα χιλιάδες (9.0000) ευρώ και άνω, το ποσό του φόρου που προκύπτει με βάση την κλίμακα περιορίζεται ούτως ώστε σε κάθε περίπτωση το συνολικό καθαρό εισόδημα που προκύπτει μετά την αφαίρεση του φόρου να μην υπολείπεται του ποσού των εννέα χιλιάδων (9.000) ευρώ.

Η νέα κλίμακα φόρου εισοδήματος 2011

Κλιμάκιο Εισοδήματος (ευρώ) Φορολογικός Συντελεστής % Φόρος Κλιμακίου (ευρώ) Σύνολο Εισοδήματος (ευρώ) Σύνολο Φόρου (ευρώ)
5.000 0
0 5.000 0
7.000 10
700 12.000 700
4.000 18
720 16.000 1.420
10.000 25
2.500 26.000 3.920
14.000 35
4.900 40.000 8.820
20.000 38
7.600 60.000 16.420
40.000 40
16.000 100.000 32.420
Άνω των 100.000 45
Το αφορολόγητο ποσό του πρώτου κλιμακίου της κλίμακας αυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο από τα δύο πρώτα του φορολογουμένου που τον βαρύνουν και κατά 3.000 για κάθε επόμενο τέκνο.
«Κόβονται» οι φοροαπαλλαγές, που στο εξής δεν θα εκπίπτουν από το εισόδημα (με όφελος έως και 45% της αξίας τους) αλλά θα μειώνουν τον φόρο, αν προκύπτει βάσει της κλίμακας, κατά μόλις 10% της αξίας των ακόλουθων δαπανών:

α) των εξόδων ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης

β) των μισθωμάτων που καταβάλλονται ετησίως για κύρια κατοικία του φορολογούμενου και της οικογένειάς του

γ) της δαπάνης για φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα

δ) των δεδουλευμένων τόκων δανείων που λαμβάνονται για αγορά α΄ κατοικίας

ε) των δεδουλευμένων τόκων δανείων που λαμβάνονται για αναστήλωση, επισκευή, συντήρηση ή εξωραϊσμό διατηρητέων κτισμάτων.

στ) των ασφαλίστρων ζωής, ασθένειας, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας.

ζ) της διατροφής που καταβάλλεται από τον ένα σύζυγο στον άλλο

η) των ποσών που καταβάλλονται λόγω δωρεάς στο δημόσιο, ΟΤΑ κ.λπ.

θ) της αξίας των δωριζόμενων ιατρικών μηχανημάτων και των ασθενοφόρων

ι) των ποσών που καταβάλλονται λόγω δωρεάς προς τα κοινωφελή ιδρύματα, τα σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης και χορηγούν υποτροφίες κ.λπ. καθώς και των ποσών που καταβάλλονται λόγω χορηγίας προς τα προς τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ημεδαπά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, εφόσον επιδιώκουν σκοπούς πολιτιστικούς

ιβ) των ποσών που καταβάλλονται για ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτου

ιγ) των εισφορών που καταβάλλονται σε ταμεία ασφάλισης.

Και στα ακίνητα
Τα ακίνητα αυξάνουν τον φόρο: Αν στο συνολικό εισόδημα περιλαμβάνεται και εισόδημα από ακίνητα, εκτός από το απαλλασσόμενο εισόδημα από ιδιοκατοίκηση γενικά, το ακαθάριστο ποσό αυτού υποβάλλεται και σε συμπληρωματικό φόρο, ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή ενάμισι τοις εκατό (1,5%). Ειδικώς, ο συντελεστής αυτός αυξάνεται σε τρία τοις εκατό (3%) εφόσον η επιφάνεια κατοικίας υπερβαίνει τα τριακόσια (300) τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας ή πρόκειται για επαγγελματική ή εμπορική μίσθωση. Ο φόρος αυτός που προκύπτει δεν περιορίζεται στο ύψος του κυρίου φόρου.

Αιτιολογική Έκθεση

Σχέδιο Νόμου

Τροποποιούμενες διατάξεις
Read more...