Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΣΤΟΝ ΤτΚ : ΨΗΦΟΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


Ρεπορτάζ : Κατερίνα Κατσαβού
(από τον Τύπο της Κυριακής)
Η τρικομματική κυβέρνηση «κρατάει» τις δυνάμεις της, ενώ ο μεγαλύτερος εχθρός του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο… άλλος του εαυτός: Πέντε μήνες έπειτα από τις εκλογές, όταν η κυβερνητική συνοχή ισορροπούσε σε μια λεπτή κλωστή...
μέσα από τις κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή και το πολιτικό σκηνικό παραμένει… κινούμενη άμμος από τις διεργασίες στο χώρο της Κεντροαριστεράς και τις ζυμώσεις στη λαϊκή Δεξιά, και η κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει την «πρωτιά» στην εμπιστοσύνη των πολιτών έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Στην ερώτηση «ποια κυβέρνηση θα εμπιστευόσασταν στην παρούσα φάση για την αντιμετώπιση της κρίσης», το 45% των πολιτών απαντά τη σημερινή και μόλις το 23,7% των ερωτηθέντων τον ΣΥΡΙΖΑ. Οπως επισημαίνουν οι εκλογικοί αναλυτές, ενώ τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης αθροίζουν 35,5% στην πρόθεση ψήφου, στο ερώτημα της αποδοχής, η κυβέρνηση παρουσιάζει «άλμα» δέκα μονάδων πλησιάζοντας έτσι το 48% που άθροισαν Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. στις πρόσφατες εκλογές. Γεγονός που σημαίνει, κατά τις ίδιες πηγές, ότι οι πολίτες μπορεί να εκφράζουν τη δυσπιστία τους μέσα από την πρόθεση ψήφου, όμως δεν έχουν αποσύρει την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση. Αντίθετα, μηνύματα σοβαρού εσωκομματικού μετώπου προκύπτουν από τη δημοσκόπηση της Rass για τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο ερώτημα «αν είναι έτοιμος να κυβερνήσει», το 73,8% των πολιτών απαντά «όχι» ενώ την ίδια άποψη έχει το 41,7% των ψηφοφόρων του! Επίσης στην ερώτηση αν μπορεί να συμβεί η υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή παραμονή της χώρας στο ευρώ και ταυτόχρονα καταγγελία του Μνημονίου, μόλις το 58,6% απαντά «ναι». Παρότι η συσπείρωση του κόμματος είναι υψηλή, οι διπλές απαντήσεις δείχνουν ότι ένα ικανό ποσοστό ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ταυτισμένο ή δεν έχει πειστεί πολιτικά με τις θέσεις του Αλέξη Τσίπρα. Η διάσταση των απόψεων εκφράζεται και στο ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε επιτύχει καλύτερο, χειρότερο ή ίδιο αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα: το 53,2% των ψηφοφόρων του απαντά «καλύτερο», το 33,8% «χειρότερο» και «ίδιο» λέει το 6,9%. Η παραμονή της χώρας στο ευρώ παραμένει αδιαπραγμάτευτη θέση για τους πολίτες, οι οποίοι απαντούν «ναι πάση θυσία» σε ποσοστό 63,3%, άποψη που ασπάζεται και το 42,8% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Από τις εκπλήξεις της έρευνας είναι οι θετικές γνώμες (47,7%) για το έργο του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, με τις αρνητικές να βρίσκονται στο 47,1%, ενώ υπάρχουν ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 23,1% που επίσης αξιολογούν θετικά τον Γ. Στουρνάρα. Οσον αφορά στην κρίση των πολιτών για τους υπαλλήλους της Βουλής, το απόλυτο 96,9% δηλώνει ότι πρέπει να ισχύει ό,τι και για τους υπαλλήλους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Για την απόφαση των ανοιχτών καταστημάτων τις Κυριακές, το 49,7% πιστεύει ότι κινείται σε λάθος κατεύθυνση, ενώ αναφορικά με την οικονομική κατάσταση των ερωτηθέντων, το 38,5% δηλώνει ότι το εισόδημά τους φτάνει μόνο για τα απαραίτητα και υπάρχουν δυσκολίες. Το 56,7% απαντά ότι ανήκει στη μεσαία τάξη και το 41,9% στην κατώτερη, όπου το 52,6% δηλώνει ότι στην ίδια τάξη ανήκε πάντα έναντι του 47,2% που άλλαξε λόγω της κρίσης…

Read more...

EIΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ


Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες παρενέβη στο ζήτημα της έλλειψης φαρμάκων, ενώ την ίδια στιγμή μορφή χιονοστιβάδας προσλαμβάνουν οι προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των αποφάσεων του αναπληρωτή...
υπουργού Υγείας με τις οποίες μεταξυ άλλων προβλέπεται η υποχρεωτική συνταγογράφηση των φαρμάκων από τους ιατρούς με βάση αποκλειστικά τη δραστική ουσία. Ειδικότερα, με αφορμή ερώτηση του βουλευτή (ΣΥΡΙΖΑ) Παν. Κουρουμπλή στη Βουλή, αλλά και την επίσκεψή του στον κ. Τέντε, ο τελευταίος παρήγγειλε στους εισαγγελείς Εφετών της χώρας να διενεργήσουν έρευνες, για το εάν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της έκθεσης σε βάρος ασθενών, λόγω αθέμιτης άρνησης διάθεσης φαρμακευτικών σκευασμάτων. Στην έννοια της άρνησης, διευκρινίζει ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, συμπεριλαμβάνεται και η συγκαλυμμένη άρνηση, αυτή της μη παροχής νόμιμης πίστωσης, αλλά και αυτή της τεχνητής έλλειψης φαρμάκων, με οποιονδήποτε τρόπο και αν αυτή γίνεται. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κουρουμπλής σε ερώτησή του στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας, θέτει ζητήματα σχετικά με το εάν υπάρχει το ενδεχόμενο τεχνητής έλλειψης φαρμάκων από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Παράλληλα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ερωτά ποιος είναι ο λόγος επιβολής της απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών ορισμένων φαρμάκων και εάν το μέτρο αυτό είναι προσωρινό ή όχι. Την ίδια στιγμή ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητάει να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία, η από 17.11.2012 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας. Με την επίμαχη απόφαση επιβάλλεται η υποχρεωτική συνταγογράφηση των φαρμάκων από τους ιατρούς με βάση αποκλειστικά τη δραστική ουσία και όχι με την εμπορική ονομασία του συγκεκριμένου σκευάσματος που αυτοί με τη γνώση και πείρα τους κρίνουν ως πλέον κατάλληλο για τον ασθενή.

Read more...

"Xρυσάφι" για τους επιτηρητές της τρόικας, στις τράπεζες...



Οπλισμένοι με υπερεξουσίες και μισθούς που ξεπερνούν τις αμοιβές του πρωθυπουργού αλλά και των τραπεζιτών που θα εποπτεύουν, εγκαθίστανται μέχρι τις 15 Ιανουαρίου στις τράπεζες οι κοινοτικοί επίτροποι.

Οι ... ελεγκτικές εταιρείες που θα αναλάβουν το ρόλο του επιτρόπου, ζήτησαν όπως αναφέρει το "Πρώτο Θέμα", αμοιβές έως και 4 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Σημειώνεται ότι η τοποθέτηση των κοινοτικών επιτρόπων αποτελούσε προαπαιτούμενο για να δοθεί πράσινο φως για τη δόση, ενώ οι τράπεζες δεν είχαν κανένα διαπραγματευτικό περιθώριο, αφού τυχόν άρνησή τους θα σήμαινε υπονόμευση της κυβερνητικής προσπάθειας για την εκταμίευση της δόσης των 34 δισ. ευρώ.


Read more...

Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση μελετά η κυβέρνηση για το 2013...




Στη γνωστοποίηση ότι μέσα στο 2013 η κυβέρνηση μελετά να μειώσει τον συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση από 23% που ισχύει σήμερα προχώρησε η ... υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, με δηλώσεις της σε εκπομπή της ΝΕΤ.
Ο συντελεστής 23% εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 13%.


Read more...

Eνα εκατομμύριο το χρόνο, στα πόδια της Ανθής ...




ΣΕ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ Αιμίλιου -συγνώμη- Λιάτσου και Νίκου Σίμου... 

Από το "Εθνος της Κυριακής":
  
Μόνο ένας αριθμολόγος, βαθύς γνώστης των πυθαγόρειων θεωρημάτων, θα μπορούσε να αποκωδικοποιήσει το απόκρυφο νόημα των αριθμών και τον συμβολισμό τους γύρω από την εκπομπή της «γαλάζιας» πολιτεύτριας Ανθής Σαλαγκούδη που... κάνει το τηλεοπτικό της ντεμπούτο μέσα από την εκπομπή με τον ευφάνταστο τίτλο «136».

Δεν υπάρχει στην ιστορία της ΕΡΤ πιο κωμικοτραγικό εγχείρημα. Η εκπομπή της Ανθής έχει γίνει το πιο σύντομο ανέκδοτο στο Ραδιομέγαρο, μια και στους διαδρόμους κρατάνε την κοιλιά τους όταν, ερμηνεύοντας τι θέλει να πει… ο ποιητής με το «136», αναφέρονται σκωπτικά στον αριθμό των ημερών που η ωραία πλην άπειρη Ανθή περιφέρεται ασκόπως στους μουντούς ορόφους μέχρι να καταφέρει επιτέλους να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, που δυστυχώς δεν μπορεί να φθάσει χρησιμοποιώντας μόνο τις 12ποντες γόβες της. Δεν είναι αλήθεια ότι η δημοτική σύμβουλος Θεσσαλονίκης με την παράταξη του Κώστα Γκιουλέκα περιφέρεται ασκόπως τόσον καιρό κάνοντας πού και πού μερικά διασκεδαστικά -για τους ηχολήπτες, εικονολήπτες, κάμεραμαν και τεχνικούς- δοκιμαστικά.

Επιμονή
Η αλήθεια είναι ότι η προστατευόμενη των «γαλάζιων» στελεχών, που κάνουν όλο και πιο ενδιαφέροντα τον γρίφο γύρω από την επιμονή στο πρόσωπό της, βρίσκεται μόλις 90 (!) ημέρες στην Αγία Παρασκευή (από τις 17 Σεπτεμβρίου), έχοντας ήδη πληρωθεί 10.500 ευρώ (μεικτά) μέχρι να καταφέρει να «τα πει» και ενώ έχει προσληφθεί ως Προσωπικό Εδικών Θέσεων (ΠΕΘ) με τον προκλητικό για την εποχή και για τις επαγγελματικές της ικανότητες μισθό των 3.500 ευρώ μηνιαίως. Oπως αλήθεια, και μάλιστα πικρή, είναι το κόστος της εκπομπής που αντιστοιχεί μόνο για 3 μήνες (60 επεισόδια) στο... 20ετές εισόδημα ενός μέσου πολίτη (302.770 ευρώ).

Η αριθμολαγνεία δεν έχει τέλος. Για να σοβαρευτούμε, στην πραγματικότητα το «136» προέκυψε από το «Ραντεβού Μεσογείων 136». Εκεί δηλαδή που βρίσκονται τα κτίρια της Κατεχάκη τα οποία με Κοινή Υπουργική Απόφαση (Στουρνάρα και Κεδίκογλου) προορίζονται για το υπ. Δημόσιας Τάξεως και τις ανάγκες υποδοχής των αλλοδαπών έχοντας προκαλέσει κύματα κινητοποιήσεων από τα σωματεία.
Καθυστέρηση
Μάλιστα, ενώ η εκπομπή ήταν να βγει πολύ νωρίτερα, επειδή ακριβώς η όμορφη Ανθή δεν ήταν έτοιμη, σημειώθηκε δραματική καθυστέρηση, για να ανακοινωθεί ότι επιτέλους θα δούμε το νέο τηλεοπτικό θαύμα από τις 17/12.

Oμως ο θεός του συνδικαλισμού δεν φαίνεται να έχει έρωτα με την Ανθή, η οποία έκατσε άλλες δύο μέρες να κάνει εντατικά μπροστά στον φακό, για να βγει τελικά καθυστερημένη και ζωντανή καθημερινά στο καλύτερο τηλεοπτικό φιλέτο της ημέρας, στη ζώνη 6-9 μ.μ. μαζί με τον Γιάννη Δάρα και τον εθνικό μας μάγειρα Ηλία Μαμαλάκη, δίνοντας lead in στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων. Νωρίτερα έγιναν 2-3 αποτυχημένες προσπάθειες για να αξιοποιηθεί κάπου περίοπτα η δημοσιογράφος. Η ίδια μάλιστα είχε προχωρήσει και σε δηλώσεις όταν είχε ακουστεί ότι θα κάνει εκπομπή με τον Γιώργο Κουβαρά. «Είμαι ενθουσιασμένη που μαζί θα κάνουμε αυτή την εκπομπή, 8-10 το πρωί. Είναι πολύ μεγάλη ευκαιρία για μένα, ειδικά στις μέρες μας. Χαίρομαι που με εμπιστεύτηκαν γι' αυτή την εκπομπή και με έριξαν κατευθείαν στα βαθιά». Μόνο που, σύμφωνα με τις κακές γλώσσες, πνίγηκε στις... λίμνες δακρύων από τα γέλια των μελών του συνεργείου με το οποίο έκανε τα δοκιμαστικά. Αργότερα ακούστηκε το όνομα άλλου συμπαρουσιαστή, του συμβασιούχου της ΕΡΑ Βασίλη Μπεσκένη - θύµα κι αυτός της καθυστέρησης της παρ' ολίγον παρτενέρ του. Να όμως που η περιπέτεια της Ανθής στους δαιδαλώδεις διαδρόμους της ΕΡΤ θα έχει αίσιο τέλος.

Περίεργα κονδύλια
Δεκάδες χιλιάδες για γραμματείς και έξοδα συνεργείων, φιλοξενίας και... προεργασίας 


Λεφτά υπάρχουν... για τη στρωμένη με γαλάζιο χαλί νέα σταδιοδρομία της Ανθής στην Ελλάδα της κρίσης και στην ΕΡΤ των κομμένων μισθών, επιδομάτων, συμβασιούχων και ενοχλητικών φωνών. Ετσι, μπορεί η διοίκηση της ΕΡΤ να ανακοινώνει τον μισθό της κ. Σαλαγκούδη (3.500 € μεικτά) και να νομίζει ότι ξεμπερδεύει με το να δημοσιεύει ότι κάθε εκπομπή της θα κοστίζει (μόλις) 3.027 € (πλέον ΦΠΑ), όμως η αλήθεια βρίσκεται πάνω και πέρα από αυτά και έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κανείς τη διαδικασία απόκρυψης των ψυχρών αριθμών.

Το Δ.Σ. ενέκρινε την εκτέλεση παραγωγής της εκπομπής με τίτλο «Μεσογείων 136» στις 11/12 μετά από εισήγηση του γενικού διευθυντή Ενημέρωσης, δηλαδή του Αιμ. Λιάτσου και όχι του γενικού διευθυντή Τηλεόρασης Κ. Σπυρόπουλου (πριν αποπεμφθεί). Αρα η εκπομπή είναι ενημερωτική και όχι ψυχαγωγική. Ε και; Θα αναρωτηθεί κανείς. Από πότε όμως η ενημέρωση και μάλιστα η καθημερινή ανατίθεται σε εξωτερική εταιρεία παραγωγής «TVE Τηλεοπτικές Επιχειρήσεις Α.Β.Ε.Ε.» κάνοντας χρήση εξωτερικών δημοσιογράφων (προφανώς), οι οποίοι στην καλύτερη περίπτωση αμείβονται με 600 € μεικτά τον μήνα δημιουργώντας κλίμα αθέμιτου ανταγωνισμού για τους αορίστου χρόνου και φυσικά τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου στην ΕΡΤ;

Του λόγου το αληθές καταδεικνύουν τέσσερα επιμέρους ποσά που αναφέρονται στην ανάλυση του κοστολογίου:

24.980 € πλέον ΦΠΑ για εργοδοτικές εισφορές οι οποίες θα καταβληθούν στον παραγωγό σύμφωνα με τις μισθοδοτικές καταστάσεις και στις θεωρημένες ΑΠΔ του ΙΚΑ.
22.000 € για έξοδα προεργασίας των συντελεστών παραγωγών, χωρίς εξήγηση για το τι σημαίνει αυτή η προεργασία. Τι θα προετοιμάζουν δηλαδή;
27.000 € πλέον ΦΠΑ για δώρα, επιδόματα και εργοδοτικές εισφορές αυτών όπως προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία και τα οποία θα καταβληθούν στον παραγωγό σύμφωνα με τις μισθοδοτικές καταστάσεις και τις θεωρημένες ΑΠΔ του ΙΚΑ.
23.240 € για έξτρα αναγκαία έξοδα παραγωγής όπως σώμα εφημερίδων, γραμματεία γραφείου παραγωγής, έξοδα συνεργείων, έξοδα φιλοξενίας κ.ά. Kαι γεννάται το ερώτημα: Δεν έχει η ΕΡΤ «σώματα» εφημερίδων από άλλα τμήματα; Δεν διαθέτει δεκάδες γραμματείς; Και τι έξοδα έχουν έξτρα τα συνεργεία; Δεν περιλαμβάνονται στο καθημερινό κονδύλι των 3.027 €;

Το πιο ενδιαφέρον; Oτι εξασφαλίζεται και ένα έξτρα κονδύλι της τάξεως των 4.140 € (1.380χ3) για τρεις επιμέρους αποστολές , το οποίο σημειωτέον δεν περιλαμβάνεται στο κόστος παραγωγής και θα καταβληθεί στον παραγωγό με προσκόμιση παραστατικών.

Τέλος κάνουν το χατίρι στον Ηλία Μαμαλάκη, δίνοντάς του και άλλα 900 € από το εγκεκριμένο κονδύλι από την Επιτροπή Κοστολογίου με την καταπληκτική αιτιολογία «διότι υπήρξε συμφωνία με τη Διοίκηση». Εννοείται ότι θα υπήρχε συμφωνία με τη διοίκηση. Η Επιτροπή Κοστολογίου όμως το ξέρει; 'Η την γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους;

Υψηλές αμοιβές
Η έγκριση του κονδυλίου (285.240 € + 75.000€ για τις αμοιβές των Σαλαγκούδη/Δάρα τον χρόνο) αφορά μόλις 60 επεισόδια. Ετσι δεν χτυπάει στο μάτι ένα δυσθεώρητο ποσό (π.χ. 1 εκατ. €) στο οποίο θα εκτοξευθεί το κόστος της εκπομπής σε τυχόν ανανέωση της έγκρισης παραγωγής νέων επεισοδίων. Το ποσό αυτό βεβαίως δεν συμπεριλαμβάνει τις αμοιβές ούτε της Ανθής Σαλαγκούδη (10.500 € μέχρι σήμερα και άλλες 30.000 € μέχρι το τέλος της σεζόν) ούτε και τη μισθοδοσία του Γιάννη Δάρα (2.200 € μεικτά ως αορίστου χρόνου). Οσο για τον μισθό του Ηλία Μαμαλάκη, αυτός δεν είναι σαφής. Αρχικά έγινε λόγος για 4.500 €, ενώ στη συνέχεια φαίνεται ότι εκτοξεύθηκε στις 6.000 € τον μήνα (διπλάσιος από αυτόν του διευθύνοντος συμβούλου Νίκου Σίμου).

Και το τελευταίο ίσως πιο κραυγαλέο για τους μυημένους περί τα νομοθετικά. Ενώ η ΕΡΤ δεν καίγεται να κυνηγάει διαφημίσεις ούτε καν σκίζεται να βρει χορηγούς για τοποθέτηση προϊόντων (product placement), στη συγκεκριμένη περίπτωση το προβλέπει και μάλιστα στο κοστολόγιο. Και ερωτάται η ΕΡΤ: Γνωρίζει αν η Κομισιόν που ψήφισε την οδηγία (Τηλεοπτικά χωρίς σύνορα) επιτρέπει την τοποθέτηση προϊόντων και για ενημερωτικές εκπομπές; Γνωρίζει ότι το ΕΣΡ «εγκαλεί» όλες τις ενημερωτικές εκπομπές που έχουν ανάλογα κρούσματα (το έχει πράξει για το πρωινό του ΣΚΑΙ); Μήπως γι' αυτό το πρόγραμμα βαπτίζεται με τον μπάσταρδο τίτλο «ενημερωτική-ψυχαγωγική»; Αυτό το infotainment - τέρας ποιος θα το εκμεταλλευθεί; Η ΕΡΤ ή ο παραγωγός; Ποιος θα ωφεληθεί στην υγειά των κορόιδων;

Η «ωραία» της Θεσσαλονίκης
Στα χνάρια του πατέρα της

Η Ανθή Σαλαγκούδη ήρθε στο τηλεοπτικό στερέωμα και ίσως να μην την ενδιαφέρει και πολύ να παραμείνει. Οι άσπονδοι φίλοι και εχθροί της υποστηρίζουν ότι χρησιμοποιεί τις καρέκλες της ΕΡΤ ως εφαλτήριο για την πολιτική της καριέρα.

Ο πατέρας της, ο πρώην υφυπουργός Γ. Σαλαγκούδης, δεν έπαψε ποτέ να φιλοδοξεί να τη δει µε µια έδρα στη Βουλή. Τελικά ο στοργικός πατέρας και οι άνθρωποί του δικαιώθηκαν, αφού η προεκλογική τους εκστρατεία έφερε την Ανθή στην 8η θέση του ψηφοδελτίου του Κ. Γκιουλέκα.

Η Ανθή, που περιγράφεται ως «ωραία», «ταλαντούχα», «εντυπωσιακή», έχει το τηλεοπτικό της παρελθόν: Σπούδασε στο Τµήµα Δηµοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και παράλληλα µε τις σπουδές της άρχισε να εργάζεται ως δηµοσιογράφος. Η µέχρι σήµερα δηµοσιογραφική της δράση περιλαµβάνει τα εξής: Από το 2002 και για 2 χρόνια συνεργάστηκε µε την εφηµερίδα «Μακεδονία» και τα περιοδικά «Επιλογές» και «Πανσέληνος».

Από το 2006 έως το 2008 εργάστηκε στην εκποµπή «Πρώτη Γραµµή» της ΝΕΤ. Tην ίδια περίοδο ήταν υπεύθυνη σε θέµατα Διαφήµισης και Προβολής του χιονοδροµικού κέντρου Καϊµακτσαλάν της Νοµαρχίας Πέλλας.

Από το 2008 έως τον Ιούνιο του 2010 εργάστηκε ως δηµοσιογράφος στον τοµέα ενηµέρωσης της ΕΡΤ3 και παρουσίαζε το ηµερήσιο πρόγραµµα. Εννοείται ότι είναι «βαµµένη γαλάζια» µέχρι το κόκαλο, αφού είναι ενεργό στέλεχος της ΟΝΝΕΔ.

ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ


Read more...

Επιστολή Μίχαλου στον πρωθυπουργό Ρύθμιση για την αποπληρωμή των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία ζητεί η αγορά


Η πρόταση προβλέπει την κεφαλαιοποίηση όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι το τέλος του 2012 και τον διακανονισμό με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής έως το 2020
Η πρόταση προβλέπει την κεφαλαιοποίηση όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι το τέλος του 2012 και τον διακανονισμό με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής έως το 2020   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Την κεφαλαιοποίηση των χρεών των επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την αποπληρωμή τους με χαμηλές δόσεις έως το 2020, ζητεί με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση, αλλά και να ενισχυθούν τα έσοδα του ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων.

Στην επιστολή του, ο κ. Μίχαλος εισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «με την ολοκληρωμένη πρόταση που σας υποβάλλουμε, θεωρούμε ότι θα δοθεί λύση όχι μόνο στο τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι επιχειρήσεις στη χώρα μας, και εκ του οποίου έχουν προκύψει οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, αλλά θα ενισχύσει τα έσοδα και του ΙΚΑ και των άλλων Ασφαλιστικών Ταμείων, αφού θα δίνει τη δυνατότητα ευνοϊκής καταβολής δόσεων από μέρους των επιχειρήσεων».

Ο επικεφαλής της ΚΕΕΕ ζητεί η ρύθμιση αυτή να συμπεριληφθεί σε επόμενο νομοσχέδιο και να αποτελέσει νόμο του κράτους.

Ευνοϊκοί όροι αποπληρωμής

Η πρόταση προβλέπει την κεφαλαιοποίηση όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι το τέλος του 2012 και τον διακανονισμό με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής έως το 2020.

Επίσης προβλέπεται μπόνους (έκπτωση 5%) στις εργοδοτικές εισφορές για τις επιχειρήσεις που καταβάλουν ανελλιπώς τις εισφορές τους και δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης ή διακανονισμού.

Αναλυτικά, η πρόταση της ΚΕΕΕ, προβλέπει:

1) Κεφαλαιοποίηση όλων των οφειλών μέχρι τις 31/12/2012.

2) Επιχειρήσεις που οφείλουν ληξιπρόθεσμα ποσά έχουν δύο επιλογές:
α. εντάσσονται στην πάγια ρύθμιση των 36 ή 48 δόσεων
β. υπάγονται από 1/1/2013 έως 31/12/2020 στον παρακάτω διακανονισμό:

- από 1/1/2013 έως 31/12/2013 καταβάλουν τις τρέχουσες εισφορές
- από 1/1/2014 έως 31/12/2014 καταβάλουν τις τρέχουσες και επιπλέον 1% του συνόλου της ληξιπρόθεσμης οφειλής, με ελάχιστο όριο μηνιαίας καταβολής τα 200€ και ανώτατο τα 50.000€
- από 1/1/2015 έως 31/12/2015 καταβάλουν τις τρέχουσες και επιπλέον 2% του συνόλου της ληξιπρόθεσμης οφειλής, με ελάχιστο όριο μηνιαίας καταβολής τα 250€ και ανώτατο τα 60.000€
- από 1/1/2016 έως 31/12/2016 καταβάλουν τις τρέχουσες και επιπλέον 3% του συνόλου της ληξιπρόθεσμης οφειλής με ελάχιστο όριο μηνιαίας καταβολής τα 300€ και ανώτατο τα 70.000€
- από 1/1/2017 έως 31/12/2017 καταβάλουν τις τρέχουσες και επιπλέον 4% του συνόλου της ληξιπρόθεσμης οφειλής με ελάχιστο όριο μηνιαίας καταβολής τα 350€ και ανώτατο τα 80.000€
- από 1/1/2018 έως 31/12/2018 καταβάλουν τις τρέχουσες και επιπλέον 5% του συνόλου της ληξιπρόθεσμης οφειλής με ελάχιστο όριο μηνιαίας καταβολής τα 400€ και ανώτατο τα 90.000€
- από 1/1/2019 έως 31/12/2019 καταβάλουν τις τρέχουσες και επιπλέον 6% του συνόλου της ληξιπρόθεσμης οφειλής με ελάχιστο όριο τα 500€ και ανώτατο τα 100.000€
- για το υπόλοιπο της οφειλής, από 1/1/2020 εντάσσονται στην πάγια ρύθμιση των 36 ή 48 δόσεων.

3) Επιχειρήσεις που καταβάλουν ανελλιπώς τις εισφορές τους και δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης ή διακανονισμού, από 1/1/2014 το συνολικό ύψος των ασφαλιστικών εισφορών τους μειώνεται σε ποσοστό 5%.

4) Επιχειρήσεις που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση διακανονισμού των οφειλών τους, μετά την παρέλευση εκάστου δωδεκάμηνου συνεπούς και αδιάλειπτης τήρησης των όρων του διακανονισμού, μειώνονται σε ποσοστό 10% τα πρόσθετα τέλη.

5) Επιχειρήσεις που δεν καταβάλουν τις μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές και δεν τηρούν τη ρύθμιση στην οποία έχουν υπαχθεί στερούνται της δυνατότητας υποβολής Μηνιαίας Αναλυτικής Δήλωσης μέσω Διαδικτύου.

Στις περιπτώσεις αυτές η Δήλωση υποβάλλεται στο Υποκατάστημα του ΙΚΑ υπό την προϋπόθεση ότι η επιχείρηση θα διακανονίσει τις οφειλές της, υπαγόμενη στο πάγιο σύστημα ρύθμισης οφειλών.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

ΣΤΙΓΜΕΣ 2012




6
Σύνταξη: Α.Ανδίρα, Μ.Δουρμούσογλου, Αθ.Κόδρου, Σπ.Κόλλιας, Χρ.Κοσβανής, Hλ.Κρητικού, Γ.Κωστούλας, Κ.Μαργαρίτη, Ευ.Μπίφη, Π.Μπροτζάκη, Π.Πέππας, Β.Πρατικάκης, Απ.Ρουμπάνης, Αγγ.Στελλάκη, Ν.Σώκου, Αργ.Τσατσούλη, Β.Ψυχογιός 
Σχεδιασμός ιστοσελίδων: Γ.Γιαννόπουλος
Φωτογραφίες: Associated Press, Reuters, Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, Eurokinissi, Ιcon, Intime, Πρίσμα
http://reviews.in.gr

Read more...

Αφού ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είδε τις λεηλασίες Τώρα ο Τσίπρας δεν θέλει να γίνουμε Αργεντινή

Επρεπε να φτάσει ο ίδιος μέχρι την Αργεντινή για να καταλάβει ότι καμιά φορά πρέπει να προσέχεις τι εύχεσαι, ειδικά όταν έχει να κάνει με το μέλλον μίας ολόκληρης χώρας.

Ο λόγος για τον Αλέξη Τσίπρα που τον Σεπτέμβριο είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων με μία δήλωση –για πολλούς- σοκ. «Μακάρι να είχαμε γίνει Αργεντινή» είχε ευχηθεί τότε από το βήμα της Βουλής και είχε εξηγήσει ότι στη μακρινή χώρα της Λατινικής Αμερικής «πέρασαν μια πολύ μεγάλη δυσκολία και κατάφεραν με αξιοπρέπεια να σταθούν στα πόδια τους». Ολα αυτά μέχρι τώρα που ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ διαπίστωσε ιδίοις όμμασι τι συμβαίνει στην Αργεντινή με το ταξίδι του εκεί. Ενα ταξίδι που έγινε στη χειρότερη στιγμή για την αποστολή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ενώ λοιπόν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έφτανε στο Μπουένος Άιρες, η Αργεντινή «ξαναθυμόταν» σκηνές του παρελθόντος που ήθελε να ξεχάσει. Οι εικόνες από τις λεηλασίες σε σούπερ μάρκετ διαφόρων πόλεων προκαλούν δέος. Την Πέμπτη ξεκίνησαν από την πόλη Μπαριλότσε, στα δυτικά, στην Ρεσιστένσια, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας και στις Καμπάνα και Σάρατε, που είναι και οι δύο στην επαρχία του Μπουένος Άιρες. Την Παρασκευή τα πράγματα ξέφυγαν από κάθε έλεγχο καθώς στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, Ροσάριο, κατά τη διάρκεια λεηλασίας έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι και άλλοι δύο τραυματίστηκαν.

Ισως όλα αυτά να σόκαραν τον κ. Τσίπρα και να τον ανάγκασαν σε πλήρη υποχώρηση συγκριτικά με τις δηλώσεις που είχε κάνει προ τριών μηνών μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο. Σε εντελώς διαφορετικό κλίμα, κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εργασίας της Αργεντινής Κάρλος Τομάδα... απευχήθηκε να γίνει η Ελλάδα Αργεντινή και μάλιστα τόνισε: «Πρέπει να δούμε τι πρέπει να κάνουμε προκειμένου να αποφύγουμε τη δραματική εμπειρία της χρεωκοπίας, στην οποία οδήγησε τη χώρα η κυβέρνηση που ήταν προσκολλημένη στις συνταγές της λιτότητας και στις επιλογές του ΔΝΤ».
.protothema.gr

Read more...

Ψάχνουν 6 εκατ. ευρώ...



Στη δίνη του μεγαλύτεροι οικονομικού σκανδάλου της ιστορίας της έχει περιέλθει η Μύκονος, όπου το όργιο διαφθοράς στο δήμο, ύψους τουλάχιστον 6 εκατομμυρίων ευρώ, έχει απλώσει τα πλοκάμια του σε μεγαλοσχήμονες παράγοντες του κοσμοπολίτικου νησιού, οι οποίοι έχουν χάσει τον ύπνο τους.
Στην υπόθεση κατηγορούνται για κακουργήματα ο νυν και ο τέως δήμαρχος Μυκόνου, δύο αντιδήμαρχοι και τρεις υπάλληλοι της Οικονομικής Υπηρεσίας του δήμου, δύο εκ των οποίων προφυλακίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.
Το σκάνδαλο που αφορά στην περίοδο 2002-2010, συμπληρώνεται από υπεξαιρέσεις εσόδων ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από τέλη και μισθώσεις ακινήτων και παραλιών του δήμου, ύποπτες "διαγραφές" προστίμων για παραβάσεις επιχειρηματιών, καθώς και πλαστογραφήσεις αποδείξεων και προβληματικούς βεβαιωτικούς καταλόγους.
Σύμφωνα με την έρευνα, για οκτώ χρόνια το νησί των ανέμων εμφάνιζε τεράστιες δυσκολίες στην είσπραξη φόρων από ξενοδοχεία, ανάμεσά τους χλιδάτα καταλύματα και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Μόνο 1,7 εκατ. ευρώ κατέληξαν, σύμφωνα με την έρευνα, στις τσέπες δημοτικών υπαλλήλων, οι οποίοι πλαστογραφούσαν όλο αυτό το διάστημα αποδείξεις από τις πληρωμές του τέλους παρεπιδημούντων και από μισθώσεις παραλιών.
Από τα ταμεία εξαφανίστηκαν άλλα 4,5 εκατ. ευρώ, με τις αρχές να μην έχουν μέχρι στιγμής εξακριβώσει ποιοι είναι οι υπαίτιοι.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος
enikos.gr/economy/106845,Waxnoyn_6_ekat_eyrw.html

Read more...

ΒΙΝΤΕΟ- ΧΑ: Ανοίγουμε σχολή καράτε για να βαράμε καλύτερα



Στο βίντεο που ανέβασαν μέλη της Χρυσής Αυγής στο youtube, κατά τη διάρκεια κομματική εκδήλωσης στην τοπική Αθηνών, ο ομιλητής (Βουλδής) αναφέρεται στην λειτουργία σχολής καράτε λέγοντας : " Από βδομάδα θα λειτουργεί εδώ μια σχολή καράτε για να πηγαίνουν, όπως επισημάναμε και χθες, τα νεότερα στελέχη, να μην υπάρχει αυτό το ρεζίλεμα τρεις άνθρωποι τρία μέτρα ο καθένας να βαράνε ένα απολιφάδι και ούτε ένα καρούμπαλο δεν του κάνανε". Ο ομιλητής διακόπτεται από τα γέλια του κοινού αλλά και το χειροκρότημα του χαμογελαστού βουλευτή της Χρυσής Αυγής Παναγιώτη Ηλιόπουλου.

Δείτε το βίντεο:

enikos.gr

Read more...

'' ΔΕ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ''...


Ο χειμώνας είναι βαρύς, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα και ουκ ολίγα σχολεία ετοιμάζονται για λουκέτο, δεδομένου ότι στις παγωμένες αίθουσες, τα παιδιά υποφέρουν.
Ερωτηθείς σχετικά ο υπουργός Εσωτερικών,...
Ευριπίδης Στυλιανίδης είπε : '' Δε  θα αφήσουμε τα σχολεία χωρίς θέρμανση, ήδη έχουν προβλεφθεί τα σχετικά κονδύλια ''.
Ανέφερε επίσης ότι στις 4 Ιανουαρίου που θα ανοίξει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, θα εκταμιευτούν τα απαραίτητα χρήματα προς τους δήμους.
Πρόσθεσε ακόμα ότι ήδη 42 υπερχρεωμένοι δήμοι έλαβαν 255 εκατ.ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου και μέρος των χρημάτων, μπορεί να διατεθεί για αγορά πετρελαίου στα σχολεία.

Read more...

Μειώσεις έως και 30% στις αποδοχές του Δημοσίου...




Με... ψαλίδι στα χέρια έρχεται ο καινούργιος χρόνος για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ, καθώς και για όσους αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, οι μηνιαίες αποδοχές των οποίων θα μειωθούν «με το καλημέρα» μέχρι και κατά 30%, σύμφωνα με... τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.

Κατ’ αρχάς, με τις νέες διατάξεις που ενεργοποιούνται από την 1η Ιανουαρίου 2013 κατ’ εφαρμογή των επιταγών του Μνημονίου, χάνεται οριστικά το συνολικό ποσό των 1.000 ευρώ που είχε απομείνει από τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας. Παράλληλα όμως το ενιαίο μισθολόγιο επεκτείνεται στους εργαζόμενους των ΔΕΚΟ, οδηγώντας σε μειώσεις των αποδοχών τους έως 25%, ενώ από 1 μέχρι και 4 μισθούς θα χάσουν οι 250.000 λειτουργοί του Δημοσίου που υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια (ένστολοι, δικαστικοί, πανεπιστημιακοί, καθηγητές ΤΕΙ, γιατροί του ΕΣΥ, ερευνητές, διπλωματικοί υπάλληλοι και αρχιερείς).

Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών που εξειδικεύει τις προβλέψεις του τελευταίου εφαρμοστικού νόμου του νέου Μνημονίου, από την 1/1/2013 ισχύουν για τους πολιτικούς υπαλλήλους του Δημοσίου τα εξής:

• Καταργούνται πλήρως τα επιδόματα Εορτών και αδείας.

• Εντάσσονται στο ενιαίο μισθολόγιο του στενού δημόσιο τομέα οι υπάλληλοι των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) που ανήκουν στο κράτος ή σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) ή σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), καθώς και οι εργαζόμενοι των μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο ΔΕΚΟ. Η μείωση στις αποδοχές τους θα επιβληθεί απευθείας εάν ανέρχεται έως το 25%, ενώ αν είναι μεγαλύτερη από το ποσοστό αυτό η υπερβάλλουσα μείωση αναστέλλεται μέχρι τις 31/12/2016.

• Οι προϋποθέσεις υπερωριακής απασχόλησης και το ύψος της ωριαίας αμοιβής θα καθορίζονται από τον εποπτεύοντα υπουργό για τα ΝΠΙΔ και τις Α.Ε. που εποπτεύονται από το Δημόσιο και από το δήμαρχο ή τον περιφερειάρχη για τα ΝΠΙΔ και τις Α.Ε. των ΟΤΑ. Για τις περιφερειακές ενώσεις δήμων, αρμόδιος θα είναι ο περιφερειάρχης και για την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος ο υπουργός Εσωτερικών.

• Μειώνονται κατά 50% η αντιμισθία των προέδρων των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων.

• Περιορίζεται εκ νέου ο βασικός μισθός του γενικού γραμματέα υπουργείου και του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης στα 3.450 ευρώ. Στο ποσό αυτό προστίθενται 1.000 ευρώ για το επίδομα θέσης ευθύνης και 300 ευρώ για έξοδα παράστασης, με αποτέλεσμα οι συνολικές αποδοχές να ανέρχονται στα 4.750 ευρώ (από 5.000 ευρώ σήμερα). Αντίστοιχα, οι συνολικές αποδοχές του ειδικού γραμματέα υπουργείου διαμορφώνονται στα 4.050 ευρώ.

• «Στην πρέσα» μπαίνουν οι αποδοχές, οι αποζημιώσεις, τα έξοδα παράστασης και οι αμοιβές που καταβάλλονται στους προέδρους, αντιπροέδρους και τα μέλη των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών, καθώς και στους διοικητές, στους υποδιοικητές, στους προέδρους, στους αντιπροέδρους, στους διευθυντές συμβούλους και τα μέλη του Δ.Σ. των ΝΠΔΔ και των ΔΠΙΔ. Οι μειώσεις σε αυτές τις περιπτώσεις θα φθάσουν το 20%.

• Καταργείται το χρονοεπίδομα που προβλέπεται για τους δικηγόρους του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ με σχέση έμμισθης εντολής.

• Καταργείται η προβλεπόμενη προσαύξηση αποδοχών σε όσους υπαλλήλους χορηγείται άδεια υπηρεσιακής εκπαίδευσης στο εσωτερικό. .


Read more...

ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΙΣ 7.500 ΤΑ ΕΙΔΟΠΟΙΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΚΑΤΑΘΕΤΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ


Ρεπορτάζ : Προκόπης Χατζηνικολάου
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Περισσότερες από 7.500 επιστολές έχει ταχυδρομήσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που έβγαλαν μεγάλα ποσά στο εξωτερικό (από τη λίστα των 54.000). Στους παραπάνω...
7.500 φορολογουμένους διαπιστώθηκε αναντιστοιχία δηλωθέντων εισοδημάτων και καταθέσεων και καλούνται να υποβάλουν συμπληρωματικές δηλώσεις καταβάλλοντας και τους αναλογούντες φόρους. Τις επόμενες μέρες, αναμένεται να ταχυδρομηθούν ακόμα 14.000 επιστολές. Συνολικά, διαφορές δηλωθέντος εισοδήματος και καταθέσεων διαπιστώθηκαν σε 22.500 φορολογούμενους και επιχειρήσεις και το ποσό που υπολογίζεται να εισπραχθεί ξεπερνάει τα 2 δισ. ευρώ. Οσοι αμφισβητήσουν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να αποδείξουν ότι τα χρήματα που έβγαλαν στο εξωτερικό έχουν φορολογηθεί. Θα πρέπει να προσκομίσουν τις φορολογικές τους δηλώσεις από τις οποίες θα προκύπτει ότι τα ποσά αυτά έχουν δηλωθεί και φορολογηθεί. Ο φόρος θα υπολογιστεί με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και με τους συντελεστές που ίσχυαν την χρονιά που απέκρυψαν εισοδήματα. Με την επιστολή που έχουν λάβει ή θα λάβουν τις επόμενες μέρες καλούνται μέσα σε προθεσμία 20 ημερών να υποβάλουν ηλεκτρονικά, σε συγκεκριμένη «φόρμα», συμπληρωματικές τροποποιητικές δηλώσεις για κάθε έτος που παρουσιάζεται η απόκλιση στα δηλωθέντα εισοδήματα. Στην επιστολή θα αναγράφεται ότι υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και καταθέσεων ανά έτος. Μετά την υποβολή της δήλωσης, θα πρέπει να καταβληθεί και ο φόρος που αναλογεί. Στην επιστολή που δημοσιεύει σήμερα η «Κ» αναφέρονται τα εξής: «Από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών και μετά από επεξεργασία των δηλώσεών σας από την ΓΓΠΣ, προέκυψε ότι τα χρηματικά ποσά που έχετε μεταφέρει στο εξωτερικό από 1/1/2009 - 31/12/2011 είναι μεγαλύτερα από τα προκύπτοντα κεφάλαια, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 19 του Ν. 2238/1994, βάσει των δηλώσεών σας του οικονομικού έτους 2004 και επομένων. Επειδή η προκύπτουσα διαφορά θεωρείται, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 48 του Ν. 2238/1994 ως προσαύξηση περιουσίας που προέρχεται από άγνωστη ή μη διαρκή ή μη σταθερή πηγή ή αιτία, σας καλούμε σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 66, 67 και 67α του Ν. 2238/1994 όπως εντός προθεσμίας 20 ημερών από την παραλαβή της παρούσας, να ενημερώσετε την ειδική εφαρμογή που λειτουργεί για τον σκοπό αυτό στην ηλεκτρονική διεύθυνση της ΓΓΠΣ, ώστε να τεθούν στη διάθεσή μας τα δεδομένα από τα οποία προκύπτουν τα κεφάλαια των προηγουμένων ετών σύμφωνα με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος κατά την κείμενη νομοθεσία. Ταυτόχρονα θα δίνεται η δυνατότητα, εφόσον συντρέχει περίπτωση ηλεκτρονικής υποβολής συμπληρωματικών δηλώσεων στον χρόνο που μεταφέρθηκαν χρηματικά ποσά στο εξωτερικό (...). Σας επισημαίνουμε ότι εντός της ίδιας προθεσμίας θα πρέπει να υποβληθεί στην αρμόδια ΔΟΥ πλήρης φάκελος δικαιολογητικών που θα περιλαμβάνει: Για τα κεφάλαια της παρ. 2 του άρθρου 19 του Ν. 2238/1994, όλα τα αντίγραφα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος που έχουν υποβληθεί τουλάχιστον μέχρι το οικονομικό έτος 2004. Στοιχεία που να αποδεικνύουν το ακριβές ποσό του εμβάσματος στο εξωτερικό ή που να αποδεικνύουν ότι όλο το έμβασμα δεν ανήκει στο πρόσωπο που εμφανίζεται στα στοιχεία των τραπεζών». Στην περίπωση που κάποιοι δεν ανταποκριθούν στην πρόσκληση του υπουργείου, θα τους αποσταλεί εκκαθαριστικό σημείωμα για την καταβολή των αναλογούντων φόρων.

Read more...

Μπήκε 18άρης και βγήκε 40άρης από τη φοιτητική εστία...



Φοιτητής στο πανεπιστήμιο Πατρών έμενε στην εστία για 22 ολόκληρα χρόνια και υποχρεώθηκε σε... έξωση μόλις φέτος.

Το γεγονός δεν προκαλεί τόσο μεγάλη εντύπωση αν... αναλογιστεί κανείς τη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει από τους φοιτητές για ένα δωμάτιο.

Είναι ενδεικτικό ότι κατά τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά (2012-2013) η ζήτηση για στέγαση στις φοιτητικές εστίες αυξήθηκε δραματικά -έως 19,9% στα πανεπιστήμια και έως 29,01% στα ΤΕΙ της χώρας - σε σύγκριση με τα, προ κρίσης, επίπεδα, με συνέπεια πολλοί φοιτητές να μένουν εκτός.

Μάλιστα, ορισμένοι αναγκάζονται να πληρώσουν ενοίκιο για ένα δωμάτιο εστίας σε «συμφοιτητές» τους αφού, δυστυχώς, το φαινόμενο της υπενοικίασης δωματίων σε εστίες από φοιτητές είναι υπαρκτό. Πέρυσι, η πρώτη χρονιά που άρχισε το μεγάλο ξεκαθάρισμα στις φοιτητικές εστίες, περίπου 1.050 «αιώνιοι» φοιτητές εγκατέλειψαν τις εστίες. Από ελέγχους βρέθηκε ότι αρκετοί από αυτούς υπενοικίαζαν το δωμάτιο σε νεότερους φοιτητές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, τα οποία παρουσιάζει η «Ημερησία», φέτος στα πανεπιστήμια υποβλήθηκαν συνολικά 5.250 αιτήσεις φοιτητών για στέγαση στις εστίες, από τις οποίες ικανοποιήθηκαν οι 4.150.

Στα ΤΕΙ υποβλήθηκαν 4.750 αιτήσεις, εκ των οποίων ικανοποιήθηκαν περίπου οι μισές, και συγκεκριμένα οι 2.600.


Read more...

Ανασχηματισμός…μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ!...





Οριστικό τέλος στα σενάρια περί εκλογικού αιφνιδιασμού εκ μέρους του Πρωθυπουργού από το πρώτο εξάμηνο του 2013 έβαλε ο Α. Σαμαράς κατά την σύσκεψη των...πολιτικών αρχηγών της περασμένης Τρίτης, ενώ ατύπως συμφωνήθηκε με τους Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη ότι ο ανασχηματισμός «παγώνει» τουλάχιστον μέχρι το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, της"Καθημερινής" ο κ. Σαμαράς στη διάρκεια της σύσκεψης κατέστησε σαφές πως στόχος του είναι η κυβέρνηση να είναι μακράς πνοής και ότι δεν είναι στις προθέσεις του να επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί πολιτικά το θετικό «μομέντουμ» που δημιουργούν η εκταμίευση των δόσεων και η βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην οποία προσβλέπει τους πρώτους μήνες του χρόνου.

Επίσης με βάση τις απόψεις που αντήλλαξαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί απομακρύνεται το ενδεχόμενο αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα το αμέσως επόμενο διάστημα. Ο κ. Βενιζέλος αντιλαμβάνεται πως ισχυρή τάση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ προκρίνει τον απεγκλωβισμό του κόμματος από την κυβέρνηση συνεργασίας.

Ως εκ τούτου, τυχόν απόφαση για συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ με πολιτικά στελέχη θα δημιουργούσε ένα μεγάλο πεδίο σύγκρουσης ενόψει του κρίσιμου για την πορεία του κ Βενιζέλου, συνεδρίου.


Read more...

Προκλητική συνεργασία αστυνομίας και "Χρυσής Αυγής"...





Βροχή ανακοινώσεων από κόμματα και φορείς, για την στάση της ΕΛ.ΑΣ. το Σάββατο στο Βόλο...
Τσουνάμι αντιδράσεων, από κόμματα και φορείς, έχουν προκαλέσει τα γεγονότα που έλαβαν χώρα το πρωί του Σαββάτου στο Βόλο, κατά τα οποία προσήχθησαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας και μάλιστα προληπτικώς 71 (!!!) αντιφασίστριες, αντιφασίστες ακόμα και ... συνδικαλιστές και όλα αυτά, όπως καταγγέλεται, απλά για να λαϊκήσει ο χρυσαυγίτης Βουλευτής Ηλιόπουλος, διανέμοντας τρόφιμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ των ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Οικολόγων Πράσινων, ΕΕΚ αλλά και της Αντιφασιστικής Κίνησης Μαγνησίας:

ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ: Όξυνση της καταστολής και της τρομοκρατίας στο Βόλο

Καταγγέλλουμε τη βάρβαρη και απρόκλητη επίθεση δυνάμεων των ΜΑΤ σε βάρος αντιφασιστών που είχαν συγκεντρωθεί στην παραλία του Βόλου για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στη Χρυσή Αυγή. Σημειώνουμε με έμφαση ότι η επίθεση που οδήγησε σε 60 προσαγωγές έγινε πολύ πριν την ώρα που είχε εξαγγείλει η Χρυσή Αυγή ότι θα βρίσκεται στην παραλία.

Οι προληπτικές προσαγωγές φαίνεται να γίνονται καθεστώς και στο Βόλο - θυμίζουμε αντίστοιχη δράση των αστυνομικών δυνάμεων είχαμε και στις 6 Δεκέμβρη, πριν την πορεία για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου και του ξεσηκωμού της νεολαίας το Δεκέμβρη του 2008.

Αυτές οι πρακτικές της αστυνομίας συνιστούν ακραία παραβίαση, πρωτόγνωρη για το Βόλο, συνταγματικά καθιερωμένων δικαιωμάτων. Μέσα από αυτές η κυβέρνηση της τρόικας εσωτερικού προσπαθεί να τρομοκρατήσει κάθε αγωνιζόμενο κομμάτι της κοινωνίας. Τρομοκρατία διαφόρων ειδών, καταστολή και απειλητική φρασεολογία «Αβερωφικού» – ακροδεξιού τύπου σαν αυτές απέναντι σε δημόσιους υπαλλήλους χρησιμοποιούνται για να προστατεύσουν την καταρρέουσα κυβέρνηση, που διαλύει τη κοινωνία και ξεπουλά την πατρίδα.

Οι παραπάνω πολιτικές εφαρμόζονται και μέσα από τις επιλογές της εκάστοτε τοπικής ηγεσίας των αστυνομικών αρχών. Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται και στην πόλη μας μια άγρια κλιμάκωση του αστυνομικού αυταρχισμού και της κρατικής βίας. Στάση η οποία είναι τουλάχιστον προκλητική για τους δημοκρατικούς πολίτες.

Καλούμε όλους τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες, συμπεριλαμβανομένων όσων εργάζονται στα σώματα ασφαλείας, να απομονώσουν με τη στάση και τη δράση τους τέτοιες αντιδημοκρατικές συμπεριφορές, που πηγάζουν από τη ροπή της κυβέρνησης σε αντιδημοκρατικές εκτροπές.

Ο λαός θα συνεχίσει να αντιστέκεται μέχρι την ανατροπή της πολιτικής που ισοπεδώνει τη χώρα και αφανίζει τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας.

Το Γραφείο Τύπου
του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Μαγνησίας


Οικολόγοι Πράσινοι Μαγνησίας: Μοναδικός σκοπός η τρομοκράτηση των πολιτών

Με μοναδικό σκοπό την τρομοκράτηση των πολιτών και την παρεμπόδιση της αντιφασιστικής διαδήλωσης στο κέντρο του Βόλου έγιναν σήμερα το πρωί πάνω από 60 προσαγωγές αντιφασιστών που εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην παρουσία της Χρυσής Αυγής στην παραλία του Βόλου με τη δικαιολογία διανομής τροφίμων σε πολίτες. Αυτό αποδείκνυε και η μεγάλη αστυνομική δύναμη που συγκεντρώθηκε στο Βόλο, απέναντι σε ένα πλήθος διαδηλωτών που δεν δημιούργησε κανένα πρόβλημα και μετά από τη διαμαρτυρία τους έξω από το αστυνομικό τμήμα, συνέχισαν ειρηνικά την πορεία τους.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης και των αρχών να προστατεύσουν τη Χρυσή Αυγή και να περιορίσουν το δικαίωμα έκφρασης και διαμαρτυρίας των πολιτών. Η Έλενα Δημητρίου, δικηγόρος, μέλος των Οικολόγων Πράσινων Μαγνησίας, δήλωσε: "σε συνέχεια της αστυνομικής αυθαιρεσίας στην πόλη του Βόλου, όπου στην τελευταία πορεία του Πολυτεχνείου κακοποιήθηκε από αστυνομικούς με χτυπήματα από γκλομπς στο κεφάλι διαδηλωτής που κατέληξε με 9 ράμματα στο Νοσοκομείο, έρχεται σήμερα η προσαγωγή 60-70 ατόμων στην Ασφάλεια. Ατόμων που δεν έχουν διαπράξει κανένα αδίκημα και στερήθηκαν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους να έρθουν σε επαφή με συνηγόρους την ίδια στιγμή που τα άτομα της Χρυσής Αυγής που διαπράττουν αδικήματα απολαμβάνουν ασυλίας από τις αστυνομικές αρχές...".

Η Βασιλική Νάκου, εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων σημειώνει: "Οι εκφοβιστικές ενέργειες των αρχών προφανώς και δεν αρμόζουν με τον τίτλο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, εκτός αν στην προστασία τα κριτήριά τους είναι τόσο επιλεκτικά όσο και αυτά στις προσφορές της Χρυσής Αυγής. Όσο για τις παραπλανητικές πρωτοβουλίες αλληλεγγύης της Χρυσής Αυγής, αυτές πρέπει να τις καταδικάσει ο ίδιος ο λαός του Βόλου, ανακαλώντας από τη μνήμη του τι σημαίνει ναζισμός και απαξιώνοντας με ειρηνικό και μη βίαιο τρόπο ό,τι προσφέρουν οι νεοναζιστές για να γίνουν συμπαθείς".


ΕΕΚ: Αθλιότητα του κράτους που λειτουργεί ως μπράβος της φασιστικής Χρυσής Αυγής

To Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα καταγγέλλει την αθλιότητα του κράτους που, για άλλη μια φορά, λειτουργεί ως μπράβος της φασιστικής Χρυσής Αυγής.

Σε αντιφασιστική συγκέντρωση στο Βόλο, ενάντια στη διοργάνωση φιέστας «διανομής τροφίμων» από τους παρακρατικούς, η αστυνομία προσήγαγε όλους τους παρευρισκόμενους αγωνιστές. Ανάμεσα τους και στέλεχος του ΕΕΚ από την περιοχή.

Η τρικομματική κυβέρνηση της φτώχειας κι εξαθλίωσης, όχι μόνο χτυπά, βασανίζει και συλλαμβάνει αντιφασίστες όταν αυτοί σταματούν τα φασιστικά πογκρόμ, όπως με τους 15 της Πλατείας Αμερικής, αλλά τώρα επεμβαίνει κατασταλτικά βοηθώντας τη Χρυσή Αυγή να φτιάξει το «φιλάνθρωπο» προφίλ της. Ενώ είναι το πιο πιστό μαντρόσκυλο των τραπεζιτών, των βιομηχάνων και όλων όσων μας έχουν κλέψει τη τελευταία μπουκιά από το στόμα, διοργανώνουν με τα λεφτά του ελληνικού λαού από τις επιχορηγήσεις (κι όχι μόνο…) πανηγυράκια για να… μοιράσουν ψίχουλα στους πεινασμένους.

Είναι αδύναμοι. Δεν μας φοβίζουν. Το κράτος επιστρατεύει τους φασίστες επειδή βρίσκεται σε κρίση και οι φασίστες δεν μπορούν να σταθούν ούτε λεπτό στο δρόμο χωρίς το κράτος. Η εργατική τάξη θα τους συντρίψει και τους δύο.


Αντιφασιστική Κίνηση Μαγνησίας: Προκλητική συνεργασία αστυνομίας και Χρυσής Αυγής

Το Σάββατο 22/12/2012, στο Βόλο, ζήσαμε ένα από τα πιο προκλητικά επεισόδια της γνωστής συμμαχίας μεταξύ αστυνομίας και Χρυσής Αυγής. Ένα επεισόδιο που δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το ποιος είναι ο ρόλος και των μεν και των δε.

Στις 11:00 είχε καλεστεί αντιφασιστικό συλλαλητήριο στην Πλατεία Ελευθερίας από την Αντιφασιστική Κίνηση Μαγνησίας και άλλους φορείς. Από πολύ νωρίς το πρωί, περίπου 70 αντιφασίστες και αντιφασίστριες είχαν συγκεντρωθεί στην παραλία, στην «Αργώ». Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα και μοίραζαν προκηρύξεις. Δεν έκαναν καμία επιθετική κίνηση προς κανέναν, φαίνεται όμως ότι και μόνο το γεγονός ότι έκαναν συγκέντρωση ήταν αρκετό για να κινητοποιήσει την αστυνομία εναντίον τους.

Κάποια στιγμή η αστυνομία πλησίασε στο σημείο και λίγο αργότερα, πάντα με την κάλυψή της προφανώς, έφτασαν και καμιά 15ριά μέλη της Χρυσής Αυγής με ρόπαλα. Αφού οι Χρυσαυγίτες συνεννοήθηκαν σε πνεύμα αγαστής συνεργασίας με τους αστυνομικούς, λίγα λεπτά αργότερα, και χωρίς καμία απολύτως αφορμή, διμοιρίες ΜΑΤ περικύκλωσαν την αντιφασιστική συγκέντρωση από όλες της πλευρές και κινήθηκαν εναντίον της φωνάζοντας: «τώρα θα σας πετάξουμε στη θάλασσα». Αφού τους έβρισαν και τους έδειραν, τους προσήγαγαν όλους στο Τμήμα. Όλη αυτή την ώρα, σε απόσταση λίγων μέτρων και χωρίς καμία απολύτως αστυνομική επιτήρηση, οι ροπαλοφόροι Χρυσαυγίτες περίμεναν να κάνει η αστυνομία τη δουλειά για λογαριασμό τους. Ανάμεσά τους, άνετος και με καφέ στο χέρι, ο πιστολέρο ναζιστής βουλευτής Ηλιόπουλος, μόνιμος θαμώνας ξενοδοχείου 5 αστέρων και αδρά πληρωμένος από τη Βουλή, περίμενε να μοιράσει λίγα κιλά πατάτες «μόνο για Έλληνες» (λες και η πείνα έχει εθνικότητα).

Όσοι τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν για την κραυγαλέα φασιστική συμπεριφορά της αστυνομίας απειλήθηκαν με προσαγωγή ή πράγματι προσήχθησαν. Οι επικεφαλής της αστυνομίας (ανάμεσά τους ο ίδιος ο διοικητής της αστυνομικής διεύθυνσης Μαγνησίας) το είπαν χωρίς περιστροφές: οι συγκεντρωμένοι ήταν αλήτες που ήθελαν φασαρίες, οι δε ροπαλοφόροι της Χρυσής Αυγής «νόμιμο κόμμα που θέλει να κάνει μια συγκέντρωση». Οι μαχαιροβγάλτες φασίστες είναι νόμιμοι και με αστυνομική προστασία και οι αντιφασίστες παράνομοι μόνο και μόνο επειδή υπάρχουν! Στο τέλος ο ίδιος ο επικεφαλής των ασφαλιτών απείλησε με ασύλληπτο θράσος όσους διαμαρτύρονταν: «αν δε φύγετε θα σας αφήσω στο έλεος της Χρυσής Αυγής». Όλα τα καθάρματα δουλεύουνε μαζί!

Την ίδια προκλητική και φασιστική συμπεριφορά επέδειξε η αστυνομία και απέναντι στη διαδήλωση της Αντιφασιστικής Κίνησης Μαγνησίας και των άλλων συλλογικοτήτων. Διμοιρίες των ΜΑΤ ακολουθούσαν σε απόσταση αναπνοής τους αντιφασίστες διαδηλωτές με προφανή σκοπό τον εκφοβισμό και την τρομοκράτηση τόσο της πορείας όσο και των πολιτών που παρακολουθούσαν. Τα ΜΑΤ αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν μόνο κάτω από τις αποδοκιμασίες της διαδήλωσης, απλών πολιτών και των ιδιοκτητών των μαγαζιών που είδαν το γνωστό «πολεμικό» σκηνικό να στήνεται από τα ΜΑΤ. Η αντιφασιστική διαδήλωση διέσχισε την Ερμού μοιράζοντας υλικό, ενημερώνοντας τους Βολιώτες που βρίσκονταν στην αγορά και φωνάζοντας συνθήματα και έφτασε στον Άγιο Νικόλαο όπου και παρέμεινε για αρκετή ώρα.

Οι δικηγόροι που ζήτησαν να δουν τους προσαχθέντες στο τμήμα φυσικά δεν έγιναν δεκτοί, ενώ μέσα στο τμήμα τα «όργανα της τάξης» απειλούσαν τους προσαχθέντες, για τους οποίους φυσικά δεν είχαν καμία απολύτως κατηγορία (για αυτό και υποχρεώθηκαν να τους αφήσουν ελεύθερους λίγες ώρες αργότερα χωρίς να απαγγελθεί καμία κατηγορία) ότι «αυτά που ξέρατε τελείωσαν».

Έτσι και μόνο έτσι, με τη βία και με μια πόλη παραλυμένη από εκατοντάδες αστυνομικούς και κλούβες, κατάφεραν μια χούφτα Χρυσαυγίτες να μοιράσουν λίγα τρόφιμα της δεκάρας, την ίδια ώρα που οι βουλευτές τους παίρνουν παχυλούς μισθούς, διορίζουν τα ξαδέρφια και τους γαμπρούς τους στη Βουλή, επικροτούν το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας (όπως της Αγροτικής Τράπεζας) και ψηφίζουν ενάντια στη φορολογία των Ελλήνων εφοπλιστών. Αλήθεια, πόσες χιλιάδες άνθρωποι θα μπορούσαν να φάνε αν οι εφοπλιστές έδιναν φόρους;

Ο λαός του Βόλου βέβαια γύρισε επιδεικτικά την πλάτη του στους φασίστες. Ο ναζιστής Ηλιόπουλος «μέτρησε» πάνω από χίλους πολίτες που πήγανε να πάρουν ότι μοίραζαν οι φασίστες, όταν στις φωτογραφίες φαίνονται καθαρά 10-15 φασίστες να παριστάνουν τους «πολίτες» που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Χρυσής Αυγής περικυκλωμένους από τα ΜΑΤ που τους φύλαγαν. Αυτή είναι η μεγάλη «κοινωνική αποδοχή» που απολαμβάνει η Χρυσή Αυγή. Χρειάζεται αστυνομική επιχείρηση κλίμακας για να μπορέσει να εμφανιστεί στο Βόλο. Μεγάλη επιτυχία!

Δεν υπάρχει καμιά απολύτως αμφιβολία: η αστυνομία και η Χρυσή Αυγή είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Δουλεύουν μαζί και για τους ίδιους σκοπούς: να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους και τους καταπιεσμένους, Έλληνες και ξένους, ώστε να μη διεκδικούν τίποτα. Για να σώσουν το σάπιο σύστημα των κυβερνήσεων και των εργοδοτών, που ρημάζουν κάθε μέρα τη ζωή μας.

Ότι και αν μοιράσουν οι Χρυσαυγίτες στην παραλία, δεν κρύβουν ότι είναι δολοφόνοι. Όσο και αν το παίζουν ενάντια στο σύστημα, ξέρουμε καλά ότι είναι το μακρύ του χέρι. Δεν θα ανεχτούμε ούτε τους χιτλερικούς δολοφόνους, ούτε την αστυνομία που τους προστατεύει.

Αντιφασιστική Κίνηση Μαγνησίας

e-volos.gr


Read more...

Μέχρι το 25% του εισοδήματος Μισθωτοί και συνταξιούχοι πρέπει να συλλέγουν αποδείξεις και το 2013


Η συγκέντρωση των αποδείξεων αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου να επωφεληθούν μισθωτοί και συνταξιούχοι από το ειδικό αφορολόγητο ποσό (έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ)
Η συγκέντρωση των αποδείξεων αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου να επωφεληθούν μισθωτοί και συνταξιούχοι από το ειδικό αφορολόγητο ποσό (έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ)   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Αποδείξεις θα πρέπει να συλλέγουν κατά τις αγορές τους οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι και το 2013, όπως επισήμανε σε δηλώσεις του, το Σάββατο, στην πρωινή εκπομπή της τηλεόρασης του Μega, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.

Αν και δεν προσδιόρισε τα ποσά των αποδείξεων που θα απαιτούνται ανάλογα με τα φορολογικά κλιμάκια, ο υφυπουργός διευκρίνισε ότι ακόμη και τα εισοδήματα πάνω από 42.000 ευρώ -τα οποία δεν έχουν αφορολόγητο και συνεπώς δεν έχουν λόγο να συγκεντρώνουν αποδείξεις- θα υποχρεωθούν να το κάνουν, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα επιβαρύνονται με πρόστιμο.

«Θα ληφθεί μέριμνα ακόμη και γι' αυτούς, να χρειάζεται να μαζέψουν αποδείξεις για να μην μπουν σε ένα καθεστώς στο οποίο θα έχουν ένα malus, δηλαδή μια επιβάρυνση», σημείωσε ο κ. Μαυραγάνης.

Η συγκέντρωση των αποδείξεων αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου να επωφεληθούν μισθωτοί και συνταξιούχοι από το ειδικό αφορολόγητο ποσό (έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ) που προβλέπεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Ειδικότερα, θα πρέπει να συγκεντρώνουν με τη μορφή αποδείξεων το 25% του δηλωθέντος εισοδήματός τους για να δικαιούνται την έκπτωση φόρου, για ποσά υψηλότερα από 42.000 ευρώ, μέχρι τα οποία υπάρχει ωφέλεια από το ειδικό αφορολόγητο ποσό.

Σημειώνεται ότι για τους ελεύθερους επαγγελματίες το νέο φορολογικό νομοσχέδιο δεν προβλέπει αφορολόγητο ποσό.

Ο υφυπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στο νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι δεν θα έχουν αφορολόγητο από το 2013 και δεν είναι υποχρεωμένοι να συλλέγουν αποδείξεις.

Όπως είπε, το σύστημα φορολόγησης με βάση έσοδα-δαπάνες θα ευνοεί τη συγκέντρωση παραστατικών αγορών και απ' αυτή την κατηγορία φορολογουμένων.

Στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, ο Γιώργος Μαυραγάνης, προανήγγειλε και μέτρα για τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών αντί μετρητών, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Να εξωθηθεί ο κόσμος να πληρώνει με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα και να μειωθεί το ποσό των μετρητών που επιτρέπεται στην πληρωμή κάθε συναλλαγής. Αυτό είναι μέσα στα σχέδια, αλλά δεν υλοποιείται σε μια μέρα. Το έχουμε βάλει μπροστά και μέσα στο 2013 θα έχουμε συγκεκριμένα μέτρα».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...