Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Παπανδρέου: Μέρκελ και Σαρκοζί γνώριζαν για το δημοψήφισμα

Παπανδρέου: Μέρκελ και Σαρκοζί γνώριζαν για το δημοψήφισμα
Σε δημοσιευμά της η γαλλική εφημερίδα «Les Echos» κάνει λεπτομερή μνεία στην περίοδο που ο Γιώργος Παπανδρέου πρωθυπουργός και στις δυστροπίες της Ευρώπης που έπρεπε να αντιμετωπίσει. Εντύπωση προκαλεί, δε, ότι το δημοσίευμα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο πρώην πρωθυπουργός είχε ενημερώσει την γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί για το δημοψήφισμα του 2011, γεγονός στο οποίο εμμένει και ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου.

Ο πρώην πρωθυπουργός, σύμφωνα με το δημοσίευμα φαίρεται να εξέφρασε την πικρία του για τη στάση των Μέρκελ-Σαρκοζί και ισχυρίστηκε πως όλοι γνώριζαν την πρόθεσή του να προχωρήσει σε δημοψήφισμα παρά τη φαινομενική «έκπληξή» τους.

Το δημοσίευμα αναφερόμενο στον Γιώργο Παπανδρέου γράφει ότι «δεν φαίνεται να έχει καταβληθεί ιδιαίτερα από την απίστευτη πίεση στους ώμους του καθ’ όλη τη διάρκεια των δύο χρόνων χρηματοπιστωτικής κρίσης. Ούτε από το γεγονός ότι αναγκάστηκε να παραιτηθεί τον περασμένο Νοέμβριο από το ίδιο του το Κόμμα αφού προηγουμένως είχε θελήσει να οργανώσει δημοψήφισμα για την παραμονή.
Δηλώνει χαρακτηριστικά ότι είχε ενημερώσει, για τη βούλησή του να απευθυνθεί στο λαό, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο καθώς επίσης και τη Καγκελάριο Μέρκελ και τον Πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ήδη από τον Ιούνιο του 2011.
Η εφημερίδα παρουσιάζει τον κύριο Παπανδρέου ως εξαιρετικά ήρεμο και αναφέρει ότι: «δεν φαίνεται να έχει καταβληθεί ιδιαίτερα από την απίστευτη πίεση στους ώμους του καθ’ όλη τη διάρκεια των δύο χρόνων χρηματοπιστωτικής κρίσης, ούτε από το γεγονός ότι αναγκάστηκε να παραιτηθεί τον περασμένο Νοέμβριο από το ίδιο του το Κόμμα αφού προηγουμένως είχε θελήσει να οργανώσει δημοψήφισμα για την παραμονή της Ελλάδος στην ευρωζώνη».
http://newpost.gr

Read more...

Ονομαστική ψηφοφορία το βράδυ στη Βουλή για τη νέα δανειακή σύμβαση

Σε εξέλιξη η συζήτηση


(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Με τις ομιλίες των εισηγητών των κομμάτων και με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ να τη στηρίζουν, άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί της νέας δανειακής σύμβασης, η οποία θα ολοκληρωθεί αργά τη νύκτα με ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησαν το ΚΚΕ και ο ΛΑΟΣ, τόσο επί της αρχής, όσο και σε επιμέρους άρθρα.

Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Σοφία Γιαννακά, υποστήριξε ότι με το νέο οικονομικό πακέτο η Ελλάδα αποκτά ένα παράθυρο ευκαιρίας, που πρέπει να αξιοποιηθεί σωστά με ένα ολοκληρωμένο εθνικό στρατηγικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας.

Παράλληλα επιτέθηκε σε όλους όσους αντιτίθενται και, αντί, όπως είπε, να κάνουν συγκεκριμένες προτάσεις, «αρκούνται στα κοσμικά επίθετα και τις κούφιες λέξεις».

Ο εισηγητής της ΝΔ Θόδωρος Καράογλου, έκανε λόγο για σκληρές και επώδυνες αποφάσεις που κλήθηκε να πάρει το κόμμα του, προκειμένου η χώρα να αποφύγει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας και πρόσθεσε ότι με τη νέα δανειακή σύμβαση ολοκληρώνεται η επίπονη προσπάθεια για να καταστεί το δημόσιο χρέος της χώρας βιώσιμο.

Το ΚΚΕ, διά του ειδικού αγορητή του, Νίκου Καραθανασόπουλου, κατέθεσε πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία, κατηγορώντας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ότι με τη νέα δανειακή σύμβαση ολοκληρώνουν το έγκλημα τους εναντίον του ελληνικού λαού.

Σαχινίδης: Δεν υπάρχει άλλη πρόταση

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης δήλωσε από το βήμα της Βουλής ότι η νέα δανειακή σύμβαση αποτλεί τη μόνη λύση για τη χώρα και εξαπέλυσε επίθεση στην Αριστερά αλλά στον ΛΑΟΣ.

«Δεν υπάρχει άλλη πρόταση. Ας έρθει να πει κάποιος μια εναλλακτική πρόταση» είπε και καταφερόμενος εναντίον των κομμάτων της Αριστεράς τόνισε ότι σκόπιμα και συστηματικά αποφεύγουν να τεκμηριώσουν τις θέσεις τους, ενώ η υιοθέτηση της πρότασής της θα οδηγούσε τη χώρα σε περιπέτεια και τελικά σε νέες διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές.

«Η σύμβαση δεν έχει δυσμενέστερους όρους από καμία άλλη σύμβαση δανεισμού του υπουργείου» είπε χαρακτηριστικά, απαντώντας στις επικριτικές φωνές διερωτώμενος για το τι ακριβώς πρεσβεύουν. «Ήταν δυνατό να επιτύχουμε σύμβαση που να έχει ακόμη χαμηλότερο ή μηδενικό επιτόκιο; Ή που να μην μπορεί να κάνει εκτέλεση ο δανειστής εις βάρος του δημοσίου και να ήταν κάτω από το ελληνικό δίκαιο ή που να μην μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια;» αναρωτήθηκε.

Γ.Καρατζαφέρης: Επίθεση σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ

Επίθεση σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, κατηγορώντας τα δύο κόμματα ότι εν όψει των εκλογών κρύβουν την αλήθεια από τον ελληνικό λαό, καθώς από τον Ιούνιο θα επιβληθούν νέα σκληρότερα μέτρα.

Παράλληλα, κάλεσε τους δύο πολιτικούς αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, Ευάγγελο Βενιζέλο και Αντώνη Σαμαρά, να εμφανιστούν μαζί του σε τηλεοπτική μονομαχία για να ακουστούν, όπως είπε, εκείνες οι αλήθειες που προσπαθούν να κρύψουν.

«Ομολογήστε τι προβλέπει το μνημόνιο για τον Ιούνιο. Υπάρχει πρόβλεψη για 14 δισ. ευρώ μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι μισθοί και συντάξεις θα κοπούν και θα φθάσουν στα επίπεδα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αυτές είναι αλήθειες που πρέπει να λεχθούν αλλά δεν τις λέτε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, αιτιολογώντας την αποχώρησή του από την συγκυβέρνηση ανέφερε ότι όταν πιεστικά προσπαθούσαν να του υποκλέψουν την υπογραφή του, ζήτησε ρητές διαβεβαιώσεις τις οποίες όμως δεν πήρε.

«Είπα ότι θα βοηθήσω την κυβέρνηση με 4 προϋποθέσεις. Όχι μειώσεις μισθών και συντάξεων, όχι απώλεια εθνικής κυριαρχίας, όχι ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και λύση του προβλήματος των λαθρομεταναστών. Τίποτα από αυτά δεν έγινε», σημείωσε ο κ. Καρατζαφέρης.

Όπως υποστήριξε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κατέστρεψαν τη χώρα με τις πολιτικές τους και τώρα ζητάνε από τον ελληνικό λαό την ψήφο του για να ολοκληρώσουν τη καταστροφή τους.

Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κ.Μουσουρούλης επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση Παπανδρέου για την «διάλυση της Οικονομίας» αλλά και στον σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος ως υπουργός μέχρι χθες υπήρξε συμμέτοχος. «Υπάρχουν συνάδελφοι που πολιτεύονται υπό νέα σκέπη λες και δεν είχαν λάβει μέρος σε αυτό ζούμε» ανέφερε και άσκησε κριτική στην Αριστερά ότι εκφράζει μόνο άρνηση χωρίς να καταθέτει πρόταση.

«Υπογράφουμε την τελευταία πράξη για την σωτηρία της χώρας» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρ.Πρωτόπαπας επισημαίνοντας πως και η αναμενόμενη αποψινή ψηφοφορία είναι συνέχεια των προηγούμενων. Απαντώντας στον κ. Μουσουρούλη εκτίμησε ότι αναφέρθηκε στον κ. Βενιζέλο γιατί δεν του άρεσε η συσπείρωση του κόμματος κατά την διαδικασία της εκλογής του.

Για προεκλογική ομιλία του κ. Πρωτόπαπα μίλησε ο Θ.Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, και διερωτήθηκε που απευθύνεται το ΠΑΣΟΚ και αν θεωρεί ότι και σήμερα αυτά που έλεγε για να παγιδεύσει τον κόσμο, μπορούν να «περάσουν» τόσο εύκολα. Καταφέρθηκε όμως και εναντίον της ΝΔ που ψήφισε το νέο μνημόνιο και καταλόγισε και στα δύο κόμματα ότι αποκρύπτουν ότι έρχονται νέα μέτρα.

Για αποικιοκρατική σύμβαση με βάση το αγγλικό δίκαιο έκανε λόγο ο Αλ. Χρυσανθακόπουλος (ΛΑΟΣ) ο οποίος πρόσθεσε πως με τους «απαράδεκτους όρους» που έχει υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση εξασφαλίζεται πλήρως ο δανειστής. Ακόμη απάντησε στην κριτική προς το κόμμα του ότι ψήφισε την πρώτη σύμβαση κι όχι τη δεύτερη λέγοντας πως αυτή είναι χειρότερη.

Αποικιακή χαρακτήρισε την νέα δανειακή συμφωνία και εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιπλέον δεν δίνει καν εξηγήσεις για τη συμφωνία.

Ένταση με Ροντούλη και Σαχινίδη


Την έντονη αντίδραση του κ. Σαχινίδη προκάλεσαν οι αιτιάσεις του εκπροσώπου του ΛΑΟΣ Αστέριου Ροντούλη ότι η Ελλάδα υπέγραψε μυστική συμφωνία εμπράγματων εγγυήσεων με τη Φινλανδία προκειμένου η τελευταία να συμμετέχει στη δανειοδότηση της χώρας μας.

Ο κ. Ροντούλης επέμεινε στις αιτιάσεις του, παρά τις διαψεύσεις του κ. Σαχινίδη, τον οποίο κάλεσε να παραιτηθεί χαρακτηρίζοντας τον «ψεύτη».

«Δεν υπάρχει καμία σύμβαση του ελληνικού δημοσίου με τη Φιλανδία. Ψεύτης δεν είμαι εγώ. Συκοφάντης είστε εσείς. Και με τις ασχήμιες σας δεν τιμάται αλλά υποβαθμίζεται το κοινοβούλιο», του απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός.

«Κάνει τον τζάμπα μάγκα ο κ. Σαχινίδης γιατί απλούστατα ξέρει ότι η συμφωνία είναι απόρρητη και μυστική», ανέτεινε ο κ. Ροντούλης.

Οι αναφορές αυτές του εκπροσώπου του ΛΑΟΣ προκάλεσαν και την έντονη αντίδραση του παριστάμενου αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης Σωκράτη Ξυνίδη που του συνέστησε να μην «λαϊκίζει».

«Γιατί κ. Ξυνίδη; Σας τσίμπησε καμία γουμαρόμυγα;» σχολίασε δηκτικά ο κ. Ροντούλης ενώ το επεισόδιο έληξε με την παρέμβαση της προεδρεύουσας του Σώματος Ροδούλας Ζήση.

Από την πλευρά του, ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης επιτέθηκε στα δύο συγκυβερνώντα κόμματα, χαρακτηρίζοντας τα «συνέταιρους και μελλοντικούς εταίρους με κοινό αντιλαϊκό πρόγραμμα που καταργεί κάθε έννοια κοινωνικού κράτους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Στη Δημοκρατική Αριστερά εντάχθηκαν έξι ανεξάρτητοι βουλευτές

«Πολιτική διεύρυνσης»


Ο πρόεδρος του κόμματος Φ.Κουβέλης
Ο πρόεδρος του κόμματος Φ.Κουβέλης (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Η Κεντρική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς υιοθέτησε αργά το βράδυ της Τρίτης, με ευρεία πλειοψηφία, την εισήγηση του προέδρου της Φώτη Κουβέλη για την διεύρυνση του κόμματος με την ένταξη των ανεξάρτητων βουλευτών Γιάννη Αμοιρίδη, Γιάννη Μιχελογιαννάκη, Ηλία Θεοδωρίδη, Τσετίν Μάντατζη, Γιώργου Παπαμανώλη και Οδυσσέα Βουδούρη.

Η ένταξη των προαναφερθέντων στα ψηφοδέλτια της ΔΗΜΑΡ θα αποφασιστεί τις επόμενες ημέρες.

Νωρίτερα, την πολιτική διεύρυνσης της Δημοκρατικής Αριστεράς με δυνάμεις που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, υπερασπίστηκε ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος εισηγήθηκε στην ΚΕ να κάνει δεκτή την εισήγησή του, τονίζοντας ότι πρέπει να προχωρήσει η συνεργασία με τις δυνάμεις αυτές προκειμένου να προχωρήσει η πολιτική της ΔΗΜΑΡ για τη συγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

Στην εισήγησή του, ο κ. Κουβέλης έθεσε το κόμμα του σε πλήρη ετοιμότητα ενόψει των εκλογών, οι οποίες, όπως είπε, πιθανότατα θα γίνουν την 29η Απριλίου και υπογράμμισε ότι η Δημοκρατική Αριστερά εδώ και καιρό είναι έτοιμη με όλες τις δυνάμεις της, με σταθερό συμπαραστάτη την ίδια την κοινωνία, για να δώσει τη μάχη των εκλογών, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Θα δώσουμε την εκλογική μάχη πάντοτε με σχέση εμπιστοσύνης προς τους πολίτες, προς την κοινωνία, από τη δική μας θέση ευθύνης απέναντι στη χώρα και τους πολίτες, είπε ο κ. Κουβέλης .

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ πρόσθεσε ότι με πρόγραμμα, με θέσεις, με συγκεκριμένες διεκδικήσεις, η Δημοκρατική Αριστερά θα απευθυνθεί συστηματικά και επίμονα στον ελληνικό λαό και θα ζητήσει να μας δώσει τη δύναμη εκείνη η οποία αντιστοιχεί στις θέσεις μας, στη δράση μας, στους αγώνες μας προκειμένου να κρατήσουμε τη χώρα ζωντανή αλλά και την κοινωνία όρθια.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Μπορούμε να διεκδικήσουμε και την πρωτιά, λέει στην ΚΟ ο Ευ.Βενιζέλος

Η πρώτη ομιλία στους βουλευτές


Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη διάρκεια της ομιλίας του
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη διάρκεια της ομιλίας του (Φωτογραφία: APE )


Αθήνα
Υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο συνεδριάζει για πρώτη φορά η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, το μεσημέρι της Τρίτης.

Στην αρχή της ομιλίας του ο νέος πρόεδρος του Κινήματος είπε ότι η διαδικασία της Κυριακής έσπασε το φράγμα της σιωπής και της ακινησίας. «Το ΠΑΣΟΚ έχει πολύ μεγαλύτερη αντοχή από ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί».

Όμως χάσαμε το τεκμήριο της αθωότητας και πρέπει να κερδίσουμε τα πάντα από την αρχή, συνέχισε.

Ο κ. Βενιζέλος συνόψισε τις βασικές προτεραιότητες για το ΠΑΣΟΚ: ενότητα, ανανέωση, αξιοκρατία, υπευθυνότητα και τελικά νίκη.

Ευχαρίστηκε τα μέλη της ΚΟ -της ηρωϊκής ΚΟ, όπως την χαρακτήρισε- που δεν δείλιασε για να στηρίξει δύσκολα μέτρα, και σε πολλές περιπτώσεις, άδικα.

«Ο κόσμος θέλει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε μια ισχυρή προοδευτική συμμαχία, που θα δώσει λύσεις».

Προοδευτικό, φιλολαϊκό και πατριωτικό είναι το υπεύθυνο, το ρεαλιστικό, το εφαρμόσιμο και το συγκεκριμένο, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Για τον ίδιο το μεγάλο στοίχημα είναι το Μνημόνιο να συνδυαστεί με ένα ελληνικό σχέδιο ανόρθωσης, που δεν θα έχει υποβληθεί από έξω.

Παράλληλα, έθεσε ερωτήματα για το ποιες πολιτικές δυνάμεις της χώρας μπορούν να κυβερνήσουν, αφήνοντας αιχμές για τη στάση της ΝΔ: «τι απέγινε η περιβόητη αναδιαπραγμάτευση» αναρωτήθηκε.

«Απέναντί μας έχουμε τους ομοϊδεάτες του κ. Σαμαρά πλην ελάχιστων εξαιρέσεων. Διαπραγματευτήκαμε, δεν επαναδιαπραγματευτήκαμε» υπογράμμισε.

Για τη ΝΔ είπε ότι ακόμα και όταν συμπαρατάχθηκε υπό την κυβέρνηση Παπαδήμου, έμεινε προσηλωμένη «στη γραμμή της συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης και της αντιπολιτευόμενης αντιπολίτευσης».

Αναφορά έκανε και στις προτάσεις της Αριστεράς, λέγοντας ότι σε όλες τις εκδοχές της οι προτάσεις της είναι μη ρεαλιστικές.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Όταν ο λαός δεν θα ‘χει τίποτα πια να φάει, θα φάει τους πλούσιους (Ζαν-Ζακ Ρουσσώ)



Read more...

Το Κόμμα του Μνημονίου πανηγυρίζει για δέκατη φορά μέσα σε 25 μήνες...


Ανακατανομή χρεών και βαρών σε βάρος των αδύναμων
Του Νίκου Κοτζιά

Φαίνεται ότι ζούμε σε διαφορετικό κόσμο εμείς και η κυβέρνηση Παπαδήμου καθώς και τα κόμματα που την στηρίζουν. Φαίνεται ότι ζούνε σε διαφορετική κόσμο η πλειοψηφία των ελληνικών ΜΜΕ απ’ ότι η πλειοψηφία των διεθνών ΜΜΕ. Στην πληροφόρηση, εκτίμηση και ανάλυση του ελληνικού γίγνεσθαι έχουν διαμορφωθεί διαφορετικά στρατόπεδα. Πιο συγκεκριμένα:
1. Το Κόμμα του Μνημονίου πανηγυρίζει για δέκατη φορά μέσα σε 25 μήνες ότι έσωσε οριστικά την χώρα. Η νέα υποτιθέμενη σωτηρία είναι η...
τρανή απόδειξη των ψεμάτων που έχουν ειπωθεί τις εννέα προηγούμενες φορές. Τουτέστινμε την ψήφιση του Μνημονίου 1 που θα μας έσωζε για πάντα. Με τις Έξη επικαιροποιήσεις του Μνημονίου που η άπαξ και δια παντός σωτηρία απέκτησε έξη κόπιες. Η Ογδοη Σωτηρία που εμφανίστηκε με το Μεσοπρόθεσμο. Καθώς, τέλος, και τα νομοθετικά τσουνάμια κατάργησης των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων.
2. Έχουμε λόγο να μην πιστέψουμε και αυτή τη φορά το Κόμμα του Μνημονίου; Ναι! Εχουμε! Είμαστε πια πιο έμπειροι. Οι κυβερνώντες και οι έχοντες συνεχίζουν την ίδια καταστροφική πολιτική. Ταυτόχρονα, οι δανειστές της χώρας προαναγγέλλουν την ανάγκη «νέας βοήθειας», δηλαδή δανειοδότησης της Ελλάδας με σκληρούς όρους μετά από λίγο διάστημα (θα πρόκειται για την επόμενη… οριστική σωτηρία μας). Το ύψος αυτής της προαναγγελλόμενης νέας δανειοδότησης υπολογίζεται στα 50 με 60 δισεκατομμύρια Ευρώ.
3. Η κυβέρνηση, και όλο το κόμμα του Μνημονίου, πανηγυρίζει διότι κουρεύτηκαν 100 δισεκατομμύρια χρέους. Πέρα από το γεγονός ότι το τελικό ποσό δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι αυτό, η κυβέρνηση κάνει αλχημείες. Μια σημαντικήαριθμητική αλχημεία συνίσταται στην υποβάθμιση της μακρόχρονης σημασίας που θα έχει για όλους μας το μεγάλο κούρεμα (και μάλιστα χωρίς να προβλέπονται αντίβαρα) που θα τα υποστούν τα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή, η κοινωνική μας ασφάλιση και οι συντάξεις μας.
4. Η κυβέρνηση, γενικότερα το Κόμμα του Μνημονίου, δεν μπορεί να εξηγήσει πώς γίνεται και πανηγυρίζουν μαζί με εκείνη και οι δανειστές που υποτίθεται ότι κουρεύονται. Θα έπρεπε να θεωρούμε για πολύ μαζόχες τους τροϊκανούς ώστε να πιστέψουμε ότι δεν τρέχει τίποτα που έχασαν (έτσι υποτίθεται) τόσα λεφτά. Η πραγματικότητα, βέβαια, είναι εντελώς διαφορετική: Οι ισχυροί δανειστές της Ελλάδας έλαβαν πολιτικές και νομικές εγγυήσεις πρωτοφανείς στην ιστορία. Πήραν για τα δάνειά τους το αγγλικό δίκαιο. Αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό κοινοβούλιο δεν μπορεί, πλέον, να τους τα κουρέψει. Ελαβαν εμπράγματες εγγυήσεις από το Ελληνικό δημόσιο. Το κυριότερο, για ομόλογα που η αξία τους στις αγορές είχαν πέσει στο 27-28%, έλαβαν νέα ομόλογα στο 35% της αρχικής τους αξίας καθώς και ένα επιπλέον 15% σε ρευστό. Αυτό σημαίνει ότι έλαβαν σε ρευστό και εγγυημένα ομόλογα το διπλάσιο ποσό από εκείνο που ήταν η τρέχουσα αξία τους στις αγορές.
Το κούρεμα κατά συνέπεια είχε γίνει αρκετά πριν από τις ίδιες τις αγορές. Αυτό είχε γίνει, μάλιστα, σε μεγαλύτερο βαθμό από τον τελικά πιστοποιηθέντα. Με άλλα λόγια οι πολιτικοί αποκατέστησαν για κάποιους ισχυρούς ένα τμήμα της ζημιάς που είχαν υποστεί από την καταστροφική κατάσταση της Ελλάδας και την απαξίωση των ομολόγων στις αγορές. Με τις αποφάσεις τους για το επίσημο κούρεμα, οι πολιτικοί κατάφεραν να σώσουν ένα μέρος της αξίας των ομολόγων που κατείχαν δια του Μνημονίου. Ξαφνικά, δηλαδή, όλοι αυτοί οι ερωτευμένοι με τις αγορές, κατήργησαν τις αξίες που διαμορφώνονταν σε αυτές. Με πολιτικές παρεμβάσεις όρισαν το κούρεμα και κατά προέκταση έδωσαν τη δυνατότητα σε τράπεζες να περιορίσουν τις απώλειές τους. Το ίδιο διασφάλισαν σε θεσμικούς επενδυτές που είχαν αγοράσει φτηνά.
5. Ενώ το κούρεμα θα είναι στην καλύτερη περίπτωση γύρο στα 105 δις, το ελληνικό χρέος αυξάνει απόλυτα! Πώς γίνεται αυτό το μαθηματικό θαύμα; Μα είναι πολύ απλό: με τον νέο επιπλέον δανεισμό για τον οποίο επί της ουσίαςδεν μιλά κανείς. Ο δανεισμός αυτός υπερβαίνει το κούρεμα. Αν κανείς βάλει δίπλα-δίπλα τα ποσά και τα αναλύσει, θα βγάλει ένα πολύ απλό συμπέρασμα: μέσα από το κούρεμα και την σύναψη νέου δανεισμού, σε συνάρτηση με τα νέα μέτρα αντικοινωνικής μονόπλευρης λιτότητας γίνεται η μέγιστη δυνατή ανακατανομή. Δηλαδή, κάποιοι χάνουν και κάποιοι κερδίζουν. Ασφαλώς υπάρχουν και στις δύο πλευρές υποκατηγορίες: κάποιοι κερδίζουν περισσότερο από άλλους και ακόμα περισσότερο κάποιων οι απώλειες μαζεύονται, ενώ άλλων αυξάνουν γεωμετρικά. Στην τελευταία κατηγορία ανήκουν οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι μικροϊδιοκτήτες. Για αυτούς προβλέπονται άγρια μέτραπου κινούνται στα πλαίσια των επιταγών του Μνημονίου. Πρόκειται για αυτό που θα υποστούν αυτό που έχω ονομάσει ως το διαβολικό τετράγωνο: μείωση εισοδημάτων, αύξηση φόρων, αύξηση τιμών, αύξηση διαφόρων μορφών χαρατσιών.
6. Όλα τα πιο πάνω οδηγούν απευθείας στην ύφεση. Δηλαδή, στην αύξηση του ποσοστού του χρέους ως προς το ΑΕΠ. Το χρέος αυξάνεται απόλυτα, αλλά, και αυτό είναι το κυριότερο συρρικνώνεται το ίδιο το ΑΕΠ. Όταν ο αριθμητής μειώνεται και αυξάνει ο παρανομαστής, μας διδάσκει η αριθμητική του δημοτικού, τότε το κλάσμα βαίνει σε διττή αύξηση.
7. Η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει το επιχείρημα ότι αυτή η πολιτική θα μας βγάλει άμεσα από την κρίση. Η νέα συνταγή των νεοφιλελεύθερων είναι ότι τα μέτρα θα δείξουν αποτελέσματα αφού πρώτα περάσει η χώρα μέσα από μια πολυετή περίοδο ύφεσης και υλοποιηθούν βίαιες καταργήσεις δικαιωμάτων. Η συνταγή αυτή θυμίζει μια κακοτεχνία θρησκευτικών υποσχέσεων για τα μελλούμενα καθώς και τον παράδεισο παρά πολιτική. Στην ουσία, βέβαια,πίσω από αυτή την κακοτεχνία κρύβονται οι δύο ανακατανομές εισοδήματος και ιδιοκτησίας. Από τους φτωχούς και μεσαίους στην διαπλοκή και τις τράπεζες και από την Ελλάδα στον ευρωπαϊκό βορρά.
8. Τα 130 δισεκατομμύρια δεν πάνε στην Ελληνική κοινωνία και πολύ λιγότερο στην ανάπτυξη. Πάνε στην στήριξητων τραπεζών, θα τους δοθούν 40 δις ρευστό, και για να πληρωθούν οι επόμενες δόσεις χρέους. Ακόμα μεγαλύτερη σημασία έχει η διαχείρισή αυτού του ποσού η οποία θα γίνεται μέσω ενός ειδικού λογαριασμού και ταμείου. Αυτό το ταμείο θα το ελέγχουν τρίτοι. Με άλλα λόγια, ο ελληνικός δανεισμός θα εξακολουθεί να εξυπηρετεί τρίτους. Απλά τώρα θα ελέγχεται και από αυτούς τους τρίτους. Θα έρχονται τα δάνεια υπό τον έλεγχό τους και αμέσως μετά θα επιστρέφονται με τόκο στους δανειστές του προηγούμενου χρέους, που μπορεί να είναι οι ίδιοι με τους δανείζοντες. Το κύριο είναι ότι αυτά τα λεφτά δεν πάνε στην ανάπτυξη και δεν μας περιφρουρούν από την ύφεση. Αντίθετα πάνε σε αυτούς που μας τα δίνουν, με έναν «νόμιμο κέρδος».
9. Προκειμένου να γίνει αυτή η ανακύκλωση αυξάνει η εξάρτηση της χώρας και η κατάλυση της κυριαρχίας της ως συνεκτικό σύνολο καθώς και η κυριαρχία του κοινοβουλίου ως κυρίαρχου θεσμού και εκφραστή της λαϊκής κυριαρχίας. Επίσης, πολύ σοβαρό είναι, ότι με αυτή τη συμφωνία προβλέπεται η απόδοση προνομιακής θέσης στα δικαιώματα των δανειστών ακόμα και αν η Ελλάδα βρεθεί σε δεινή θέση, ακόμα και αν καταστραφεί. Η συμφωνία προβλέπει, σε βάρος των προβλέψεων του διεθνούς δικαίου και των συμφωνιών / συνθηκών του ΟΗΕ, ότι προηγείται η εξυπηρέτηση των δανειστών και κατά προέκταση ακόμα και τα εσωτερικά έσοδα θα πηγαίνουν σε μια τέτοια κατεύθυνση. Με άλλα λόγια, δεν θα πηγαίνουν ακόμα και σε συνθήκες διάλυσης της κοινωνίας, στους άστεγους, στους πεθαίνοντας από πείνα.
10. Είναι φανερό ότι η συνεχής ύφεση της χώρας, επί πέντε συναπτά έτη, σημαίνει καταστροφή της παραγωγικής βάσης και του κοινωνικού ιστού της. Κάποια στιγμή θα αναγκαστούν οι κυβερνώντες, αν δεν τους διώξουμε να λάβουν μέτρα ανάπτυξης και κάποια στιγμή πρωτοφανής κατηφόρα δεν θα έχει άλλο βάθος. Όμως, και σε αυτή την περίπτωση, η ανάπτυξη θα είναι ελεγχόμενη, δεν θα εξυπηρετεί της ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, ούτε θα ανταποκρίνεται στις δυνατότητές της. Θα είναι μια μονόπλευρη ανάπτυξη που δεν θα αγκαλιάζει όλη τη χώρα καιθα έχει ως κριτήριο τις ανάγκες των οικονομιών κρατών του ευρωπαϊκού βορρά (όπως εξάλλου δείχνουν τα σχέδιαγια τις λεγόμενες «ελεύθερες ζώνες» εμπορίου και γενικότερα οικονομίας). Η μετατροπή της χώρας σε συμπλήρωμα οικονομιών τρίτων κρατών και όχι ισότιμου μέλους στον ευρωπαϊκό και διεθνή καταμερισμό εργασίας σημαίνει διατήρηση της φτώχιας στη χώρα και σε στιγμές ανάπτυξης, της κοινωνικής αδικίας και της άνισης κατανομής εισοδήματος και πλούτου. Σημαίνει ότι η Ελλάδα θα βρεθεί σε μια μακρόχρονη σχέση εξάρτησης.
"Επίκαιρα"

Read more...

Αρθρο της Le Monde diplomatique -> Η Ελλάδα είναι πλέον Ευρωπαϊκό προτεκτοράτο...


του Ignacio Ramonet

Η 21η Φεβρουαρίου 2012 θα είναι, πλέον, για την Ελλάδα, η ημερομηνία της Μεγάλης Παράδοσης. Είναι η μέρα, που με την υπόσχεση ενός δεύτερου πακέτου ευρωπαϊκής βοήθειας, η Ελληνική κυβέρνηση αποδέχτηκε τους εξευτελιστικούς όρους που επέβαλε «η συμμορία του τριπλού Α» κατά τη σύνοδο του Eurogroup, την οποία ελέγχει η Γερμανία: δρακόντειες μειώσεις στις δημόσιες δαπάνες, περικοπές στους κατώτατους μισθούς του ιδιωτικού τομέα και στις συντάξεις, απόλυση 150.000 δημοσίων υπαλλήλων, αύξηση της φορολογίας, μαζικές ιδιωτικοποιήσεις…
Κι όμως, οι Έλληνες είχαν ήδη υποστεί ένα πραγματικό «χρηματοπιστωτικό πραξικόπημα», στις 10 Νοεμβρίου, όταν το Βερολίνο τους επέβαλε μια τρικομματική κυβέρνηση, αποτελούμενη από...
τους σοσιαλδημοκράτες, τους συντηρητικούς και τους ακροδεξιούς, υπό τον Λουκά Παπαδήμο, πρώην αντιπρόεδρο της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας. Όμως, η θυσία τους, ύστερα από την απίστευτα σκληρή θεραπεία-σοκ που υφίστανται επί τέσσερα χρόνια, δεν ωφέλησε σε τίποτα.
Αυτή τη φορά, το χτύπημα είναι ακόμα σοβαρότερο, γιατί από την Αθήνα ζητήθηκε μια τεράστια παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας, «πιθανόν, η μεγαλύτερη που εκχωρήθηκε από μια χώρα σε καιρό ειρήνης». [1] Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα τέθηκε υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, πλέον, σε ότι αφορά στον προϋπολογισμό και τα δημοσιονομικά της, δεν έχει παρά μια «περιορισμένη κυριαρχία».
Η επίθεση που δέχτηκε η Ελλάδα ήταν αναμενόμενη. Άλλωστε, αποτελεί άριστο μέσο παραδειγματισμού προς τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δυσκολίες (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία). Ήδη από τον Ιούλιο του 2011, ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup [2] προειδοποιούσε : «Η εθνική κυριαρχία της Ελλάδας θα περιοριστεί σημαντικά». [3] Και στις 27 Ιανουαρίου, φέτος, η βρετανική εφημερίδα «Financial Times» έδωσε στη δημοσιότητα ένα γερμανικό έγγραφο που καλούσε την Αθήνα να υποδεχτεί έναν μόνιμο επίτροπο με δικαίωμα βέτο, για να επιβλέπει τον προϋπολογισμό του κράτους και να μπλοκάρει κάθε μη επιτρεπτό από τους πιστωτές της Ελλάδας έξοδο. Τέλος, την παραμονή της συμφωνίας, σε συνέντευξή του στο γερμανικό εβδομαδιαίο περιοδικό «Der Spiegel», ο Βόλκερ Κάουντερ, ηγέτης της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) στο Κοινοβούλιο, προχώρησε ακόμα περισσότερο, ζητώντας την αποστολή στην Ελλάδα «γερμανών δημοσίων υπαλλήλων για να βοηθήσουν στη δημιουργία μιας αποτελεσματικής χρηματοπιστωτικής διοίκησης». Το ίδιο αίτημα, εξάλλου, διατύπωσε και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, Φίλιπ Ρέσλερ.
Δεν φτάσαμε ακόμα εκεί, αλλά η συμφωνία της 21ης Φεβρουαρίου προβλέπει «τη μόνιμη παρουσία στην Ελλάδα μιας αποστολής της Κομισιόν» για να ελέγχει και να επιβλέπει τον ισολογισμό, καθώς και «μια ενισχυμένη παρουσία της τρόικας για να επιβλέπει σε μόνιμη βάση την εξυπηρέτηση του χρέους».
Τα κεφάλαια που μεταφέρθηκαν στο πλαίσιο της βοήθειας θα τοποθετηθούν σ’ έναν κλειστό λογαριασμό, στον οποίο μόνο η τρόικα θα έχει πρόσβαση και όχι η ελληνική κυβέρνηση. Ο λογαριασμός αυτός θα χρησιμεύσει αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση του εθνικού χρέους και όχι για την πληρωμή των μισθών και των συντάξεων. Τα νέα ομόλογα του ελληνικού κράτους δεν θα υπόκεινται πλέον στον ελληνικό νόμο, αλλά στον βρετανικό… Και σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ της Αθήνας και των ιδιωτών πιστωτών της, αυτή θα κρίνεται στο Λουξεμβούργο και όχι στην Ελλάδα… Δεν είναι ακόμα επίσημο, αλλά όλα δείχνουν ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν είναι πια κυρίαρχο κράτος.
Σιωπηρά, η Ευρωπαϊκή Ένωση πέρασε σε ένα νέο στάδιο. Στο εξής, τα δυνατά κράτη (εκείνα που έχουν «τριπλό Α» συν η Γαλλία) απαιτούν από όλα τα υπόλοιπα, ιδιαίτερα τις χώρες της περιφέρειας, να αλλάξουν καθεστώς. Δεν πρόκειται ακριβώς για καθεστώς αποικίας, όμως μοιάζει πολύ μ’ ένα είδος διοίκησης το οποίο οι μεγάλες δυνάμεις εφάρμοζαν την αποικιοκρατική περίοδο, το προτεκτοράτο.
Για τους αποικιοκράτες, το προτεκτοράτο ήταν ένας τρόπος να επεκτείνουν την πολιτική και διοικητική τους επιρροή και να θέτουν υπό επιτήρηση ξένα εδάφη από τα οποία επιθυμούσαν να αρπάξουν τα πλούτη τους, χωρίς, ωστόσο, να επιβαρυνθούν με τα μειονεκτήματα και τα έξοδα που προϋποθέτει μια ξεκάθαρη προσάρτηση. Η διαφορά με την αποικία είναι ότι «το προστατευόμενο κράτος» διατηρεί επίσημα τους θεσμούς του, αλλά παραχωρεί στην «προστάτιδα δύναμη» την εξωτερική του πολιτική και κυρίως την οικονομία του και το εξωτερικό εμπόριο.
Σ’ ένα τέτοιο πλαίσιο παρακολουθούμε, στους κόλπους της Ε.Ε. και ιδιαίτερα της Ευρωζώνης, από την αρχή (το 2008) της χρηματοπιστωτικής κρίσης, την εμφανή απώλεια της κυριαρχίας των πιο αδύναμων κρατών. Είναι η προκαταρτική φάση, πριν από το θλιβερό τελικό στάδιο του «ευρωπαϊκού προτεκτοράτου», για το οποίο ωριμάζει η Ελλάδα.
Τον Σεπτέμβριο του 2001, η Άνγκελα Μέρκελ πρότεινε ένα νέο πρότυπο, την «marktkonforme demokratie» (δημοκρατία συμβατή με την αγορά), το οποίο προσδιόρισε κάπως έτσι : «Η κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού είναι προνόμιο του Κοινοβουλίου, πρέπει όμως να βρούμε τρόπους, ώστε η δημοκρατική αυτή απαίτηση να είναι συμβατή με τις επιταγές της αγοράς». [4] Η αγορά είναι πλέον το σημείο αναφοράς : τις εκλογικές αποφάσεις δεν τις παίρνουν πια οι πολίτες αλλά τα χρηματιστήρια, οι τράπεζες και οι κερδοσκόποι. [5]
Η νέα αυτή αντιδημοκρατική φιλοσοφία κερδίζει σιγά σιγά την Ευρώπη. Μεταφράζεται σε νόμους και συνθήκες που περιορίζουν όλο και περισσότερο το περιθώριο ελιγμών των κυβερνήσεων και λειτουργούν ως «αυτόματος πιλότος» για να καθυποτάξουν τις κοινωνίες και να τις οδηγήσουν με υφέρποντα και μυστικό τρόπο προς μια ομόσπονδη Ευρώπη. Από αυτήν την άποψη, η τιμωρία της Ελλάδας είναι το μοντέλο που απειλεί κάθε απείθαρχη ευρωπαϊκή χώρα. Και θα γίνει και επίσημα κανόνας τον ερχόμενο Ιούλιο, όταν επικυρωθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM - Μόνιμο Ταμείο Διάσωσης).
Σχεδιασμένο από την Άνγκελα Μέρκελ και επικυρωμένο από τον Νικολά Σαρκοζί, το ESM είναι μια νέα διακυβερνητική οργάνωση, ένα είδος ευρωπαϊκού ΔΝΤ. Για την ώρα, περνά προς επικύρωση από τα εθνικά κοινοβούλια, χωρίς δημόσιο διάλογο, [6] παρ’ όλο που, εξαιτίας των χαρακτηριστικών του, μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στους πολίτες. Πράγματι, το ESM προβλέπει χρηματοπιστωτική βοήθεια σε χώρες που την έχουν ανάγκη, υπό την προϋπόθεση να παραχωρήσουν ένα μέρος της κυριαρχίας τους, αποδεχόμενες την εποπτεία της ευρωπαϊκής τρόικας και υιοθετώντας αδίστακτα σχέδια προσαρμογής.
Το ESΜ είναι δομικά τμήμα του «Φορολογικού Συμφώνου», που υιοθετήθηκε στις 30 Ιανουαρίου από 25 από τους 27 αρχηγούς κρατών της ΕΕ. Το πραγματικό όνομα του τρομερού αυτού συμφώνου είναι «Συνθήκη για τη σταθερότητα, τον συντονισμό και τη διακυβέρνηση στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση» [7] και είναι επίσης αποτέλεσμα μιας γερμανικής απαίτησης. Θα υποχρεώνει τα κράτη που το υπογράφουν να εγγράφουν στο Σύνταγμά τους (ή τουλάχιστον σε έναν νόμο) τον περίφημο «χρυσό κανόνα» για τη διατήρηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού σε ποσοστό μικρότερο από το 5% του ΑΕΠ. Οι χώρες που δεν θα σέβονται αυτόν τον περιορισμό θα βρίσκονται υπόλογες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και θα υφίστανται σοβαρές κυρώσεις.
Ο Καρλ Μαρξ διαβεβαίωνε ότι στη βιομηχανική εποχή οι κυβερνήσεις ήταν απλώς τα διοικητικά συμβούλια της μπουρζουαζίας. Παραφράζοντάς τον, θα μπορούσαμε να πούμε ότι σήμερα, στην εποχή της «Ευρώπης του “λιταρχισμού”» [8] της Άνγκελα Μέρκελ, οι κυβερνήσεις γίνονται τα διοικητικά συμβούλια των αγορών. Ως πότε;
μετάφραση-απόδοση: Βάλια Καϊμάκη

Notes:

[1] «El País», Μαδρίτη, 21-2-12

[2] Συντονίζει και επιβλέπει τις οικονομικές πολιτικές και στρατηγικές των χωρών της Ευρωζώνης. Συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας των χωρών αυτών, οι οποίοι συναντιούνται μία φορά τον μήνα

[3] Συνέντευξη στο γερμανικό περιοδικό «Focus» 4-7-11

[4] Δήλωση στο κρατικό γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk, 1-9-11

[5] Βλ. Rafael Poch, «Un documento alemán pide un comisario para Grecia», «La Vanguardia», Βαρκελώνη, 28-1-12

[6] στις 21 Φεβρουαρίου, η γαλλική Βουλή επικύρωσε τη συμφωνία που επιτρέπει τη δημιουργία του ESM. Η πλειοψηφία των σοσιαλιστών βουλευτών δεν ψήφισε ενάντια

[7] (ΣτΜ) Ή αλλιώς ενισχυμένο σύμφωνο σταθερότητας Βλ. http://consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/el/ec/127642.pdf.

[8] (ΣτΜ) λογοπαίγνιο με τις λέξεις λιτότητα και αυταρχισμός

Από tro-ma-ktiko μέσω armageddon-news, μέσω "Το Γρέκι"

Read more...

Στα αζήτητα ο νόμος για τις υποθέσεις διαφθοράς στο Δημόσιο

Έξι μήνες μετά την ψήφιση του νόμου 4022/11 που προβλέπει την άμεση δικαστική διερεύνηση εντός 4 μηνών των υποθέσεων διαφθοράς στον δημόσιο τομέα (πλην εξαιρέσεων), στα συρτάρια των δικαστηρίων στοιβάζονται οι υποθέσεις και ο νόμος αυτός που έγινε δεκτός με διθυράμβους δεν έχει εφαρμοστεί ούτε μια φορά!

Επικαλούμενη έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού ή υπερπληθώρα υποθέσεων οι δικαστικές αρχές κρατούν ανεφάρμοστο έναν νόμο που ουσιαστικά θα απονευρώσει τη διαφορά στο δημόσιο αφού η γρήγορη τιμωρία ενός επίορκου υπαλλήλου σημαίνει άμεση απομάκρυνσή του...


...και όχι παραμονή στην υπηρεσία του και απόδοση ευθυνών μετά τη συνταξιοδότησή του, όπως έχουμε δει να συμβαίνει πολλές φορές.

Η αδράνεια αυτή έχει προκαλέσει την οργή του υπουργού Δικαιοσύνης Μιλτ। Παπαϊωάννου, ο οποίος κατά τη διάρκεια σύσκεψης με τις ηγεσίες των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας «εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις ο παραπάνω νόμος δεν εφαρμόζεται από τις δικαστικές αρχές, καθώς επίσης και για το γεγονός της καθυστέρησης να του αποσταλούν τα στοιχεία για την πορεία υποθέσεων οικονομικού εγκλήματος, τα οποία έχει ήδη ζητήσει προκειμένου να απαντήσει σε σχετική ερώτηση βουλευτών».
parapolitiki
Read more...

Επιχείρηση- «σκούπα» στην Αθήνα προανήγγειλε ο Χρυσοχοΐδης μετά τη συνάντηση με Σαμαρά

Επιχείρηση- «σκούπα» στην Αθήνα προανήγγειλε ο Χρυσοχοΐδης μετά τη συνάντηση με Σαμαρά
Για τα ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας και αντιμετώπισης της εγκληματικότητας και της λαθρομετανάστευσης, ενημέρωσε τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΝΔ, ο κ. Χρυσοχοΐδης ενημέρωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, τον Αντώνη Σαμαρά, πως τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθεί μεγάλη επιχείρηση στο κέντρο της Αθήνας με στόχο την πάταξη της εγκληματικότητας και τον έλεγχο του μεταναστευτικού κύματος.

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε πως «η ελληνική κοινωνία και η χώρα, πρέπει να θωρακιστούν απέναντι στο έγκλημα που όλο μεγαλώνει και δημιουργεί τεράστιο ζήτημα ασφάλειας. Πρέπει να απασφαλίσουμε τη βόμβα του μεταναστευτικού και να λύσουμε άμεσα το πρόβλημα».

«Πρέπει να προβούμε σε όλες τις ενέργειες που θα διασφαλίζουν ότι η Ελλάδα δεν θα είναι χώρα, όπου μπαίνει όποιος θέλει και εγκληματεί σε συνεργασία με άλλους εγκληματίες», ανέφερε και προανήγγειλε μεγάλη επιχείρηση τις επόμενες μέρες στο κέντρο της Αθήνας, τονίζοντας πως «αρχίζει προσπάθεια να καθαρίσει κάθε δραστηριότητα και φαινόμενα που υπάρχουν στο κέντρο της Αθήνας».


Όπως δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο Αντώνης Σαμαράς είναι υποστηρικτής αυτής της προσπάθειας έτσι ώστε να ανασάνει η πόλη.
http://newpost.gr

Read more...

Νέα περικοπή εργασιακού κόστους δρομολογεί ο ΟΤΕ

Νέα περικοπή εργασιακού κόστους δρομολογεί ο ΟΤΕ
Νέες μειώσεις στο εργασιακό κόστος του ΟΤΕ προανήγγειλε ο Διευθύνων Σύμβουλος του οργανισμού Μιχάλης Τσαμάζ σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Στόχος, σύμφωνα με τον κ. Τσαμάζ, είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του Οργανισμού εν μέσω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που επικρατούν.


Όπως ανακοίνωσε, εντός του διμήνου ή τριμήνου θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους εργαζόμενους με στόχο την περικοπή επιδομάτων και ωριμάνσεων, διαβεβαιώνοντας πάντως ότι η εταιρεία θα σεβαστεί τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας που συμφώνησε πέρυσι τον Σεπτέμβριο. Εξάλλου όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν θέλουμε να χαλάσουμε τη συμφωνία γιατί διασφαλίζει θέσεις εργασίας». Ωστόσο πρόσθεσε, «μερικά πράγματα μας τα επιβάλλει πια ο νόμος, όπως για παράδειγμα το πάγωμα των ωριμάνσεων».


Στόχος του ομίλου είναι να περικόψει το εργασιακό κόστος στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας, σε βάθος τριετίας-τετραετίας, στο 22-23% των εσόδων, από 35% που είναι τώρα. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί μέσω της τριετούς συλλογικής σύμβασης, της φυσιολογικής μείωσης του προσωπικού.


Σύμφωνα με τον κ. Τσαμάζ, οργανισμός σχεδιάζει ακόμα και πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, υπό δύο προϋποθέσεις: ότι θα διορθωθεί το φορολογικό καθεστώς των επιδομάτων για τις εθελούσιες και ότι θα δοθεί η δυνατότητα αυτασφάλισης στο ΤΑΠΟΤΕ. Τα νέα μέτρα θα βοηθήσουν να περικοπεί το εργασιακό κόστος σε βάθος τριετίας περισσότερο από τα 160 εκατ. ευρώ που είχαν ανακοινωθεί πέρυσι.


Αιχμές για την ΕΕΤΤ


Την ίδια ώρα ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ αναφέρθηκε στην ΕΕΤΤ, αφήνοντας αιχμές πως ο ρυθμιστής ευθύνεται για το χάσιμο πελατών. Συγκεκριμένα, όπως είπε, ο ΟΤΕ χάνει κάθε τετράμηνο περίπου 100.000 συνδρομητές σταθερής τηλεφωνίας. «Ο ρυθμιστής έχει δημιουργήσει στον ΟΤΕ μεγαλύτερο πρόβλημα από ό,τι η οικονομική κρίση... αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα δε συμβαίνει με κανέναν άλλο ρυθμιστή στην Ευρώπη», είπε ο κ. Τσαμάζ.


Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας, οι ρυθμιζόμενες τιμές λιανικής του ΟΤΕ κυμαίνονται σε επίπεδα 50% υψηλότερα από αυτές των ανταγωνιστών, σε σύγκριση με επίπεδο 10-15% μεταξύ ηγετών αγοράς και εναλλακτικών στην Ευρώπη. Εφόσον η ΕΕΤΤ εγκρίνει τα νέα πακέτα λιανικής του ΟΤΕ, ο οργανισμός θα καταφέρει να μειώσει τη διαφορά τιμής του στο 20-25%, κάτι που θα του επιτρέψει να περιορίσει τις απώλειες πελατών και την πτώση εσόδων. Η εταιρεία αναμένει πτώση εσόδων γύρω στο 8-9% φέτος.


Την ίδια ώρα το δημοσίευμα του Reuters αναφέρει ότι ο ΟΤΕ αναμένει την έγκριση της κυβέρνησης για την πώληση του δορυφόρου Hellas Sat, την οποία σχεδιάζει στο πλαίσιο των προσπαθειών του για να ανταποκριθεί στις αποπληρωμές χρέους του 2012 και 2013.


«Είναι ειλημμένη απόφαση να προχωρήσουμε στην πώληση του Hellas Sat... η διαδικασία δεν μπορεί να ξεκινήσει επίσημα εάν δεν δώσει το πράσινο φως η κυβέρνηση», είπε ο Τσαμάζ. Το 2012 λήγουν τραπεζικά δάνεια ύψους 763 εκατ. ευρώ. Το 2013 λήγουν δάνεια 894 εκατ. ευρώ και ομόλογα ύψους 1,24 δισ. ευρώ.


Τέλος, όπως ανακοίνωσε ο κ. τσαμάζ ο ΟΤΕ φέτος δεν θα δώσει μέρισμα. Ρωτηθείς εάν θα γίνει το ίδιο και του χρόνου, για τα κέρδη της χρήσης του 2012, ο κ. Τσαμάζ απάντησε ότι «Oι χρηματοοικονομικές συνθήκες και οι αποπληρωμές δανείων που έχει απέναντί της η εταιρία δεν της επιτρέπουν πολιτικές μερισμάτων».


Πηγή: Reuters
http://moneypost.gr
Read more...

Άνοιξε το καπάκι του υπονόμου στις επιδοτήσεις…

Άνοιξε το καπάκι του υπονόμου στις επιδοτήσεις…
Σε μία αγορά που στραγγίζεται από ευρώ, η - πασίγνωστη μετά τις καταγγελίες για χρηματισμό - Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων μοίραζε επιδοτήσεις αξίας πάνω από 1 δισ. ευρώ το χρόνο!

Τα 50 στελέχη της, διεύθυναν το μακροβιότερο και μεγαλύτερο μηχανισμό παροχής επενδύσεων: τον επενδυτικό νόμο.Απευθύνεται σε μεγάλα «ψάρια»: μεγάλες και μεσαίες σε μέγεθος εταιρείες, αλλά και στους ξένους επενδυτές που αναζητούνται.


Όπως αναφέρουν στελέχη που ξέρουν τον νόμο,
το 2011 ήταν ο μόνος μηχανισμός που μοίρασε τόσο χρήμα σε επιχειρηματίες. Επί σειρά ετών λάμβαναν πάνω από 1 δισ. ευρώ, παρά την κρίση ρευστότητας και τις καθυστερήσεις άλλων κοινοτικών έργων.

Οι ψίθυροι για τα έργα και τις ημέρες της διεύθυνσης, ακούγονταν καιρό πριν, αλλά κανένα στόμα δεν άνοιγε. Λεγόταν μάλιστα ότι
την τελευταία διετία, το περιθώριο για πιέσεις προς επιχειρηματίες αυξήθηκε, καθώς το χρήμα περιορίστηκε.

Είχαν μείνει στο συρτάρι εκατοντάδες αιτήσεις επενδύσεων που δεν είχαν αξιολογηθεί
, παρά το ότι είχαν περάσει ακόμη και χρόνια από την αίτησή τους στις υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης. Εκκρεμούσαν και πολλές πληρωμές δόσεων που είχαν αργήσει, με πολλούς επιχειρηματίες να αναφέρουν ότι είχαν πέσει στα χέρια ακόμη και τοκογλύφων, όσο τα λεφτά δεν έρχονταν.

Τελικά χρειάστηκε μία επώνυμη καταγγελία στην αστυνομία
, την ίδια περίοδο που το υπουργείο Ανάπτυξης άλλαζε χέρια, για να έλθει το ζήτημα στην επιφάνεια: χρηματισμός με 120.000 ευρώ, δύο υπαλλήλων για να προωθήσουν την επένδυση 4,7 εκατ. ευρώ ενός ξενοδόχου. Δηλαδή ταρίφα 2,5%, τουλάχιστο για την αρχή, καθώς άλλοι επιχειρηματίες κατήγγειλαν δημοσίως ότι οι υπάλληλοι – εκβιαστές επέστρεφαν για νέο χρηματισμό με την επόμενη ευκαιρία..

Η αντίδραση της νέας υπουργού Άννας Διαμαντοπούλου ήταν άμεση. Ζητήθηκαν οι παραιτήσεις των 50 υπαλλήλων και θα γίνει σε αυτούς αναδρομικός έλεγχος των πόθεν έσχες από το 200
5. Θα ανοίξουν όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί, αρχίζει ΕΔΕ, ζητήθηκε η συνδρομή της Εισαγγελίας και αρχίζει η μετακίνηση όλων των υπαλλήλων σε άλλες θέσεις.

Όμως, πολλοί λένε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, άργησε. Και μόνο τώρα που μοιράζεται την εξουσία άρχισε να καθαρίζει ένα κύκλωμα που ήταν εδώ και καιρό ορατό στους παροικούντες. Τα αποτελέσματα των ελέγχων το πιθανότερο είναι ότι θα φτάσουν στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης και έως τότε η Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων είναι άγνωστο πως θα στηρίξει στελεχιακά τους εκατοντάδες επιχειρηματίες που περιμένουν.

Γεωργία Παππά
http://moneypost.gr

Read more...

Κούρεμα στο εφάπαξ επτά Ταμείων


Κούρεμα στο εφάπαξ επτά Ταμείων
Επτά ταμεία τα οποία χορηγούν το εφάπαξ σε εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους, καλούνται εντός της ημέρας να αποστείλουν έναν…κουβά πληροφορίες στην Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Η γραμματεία με τη σειρά της σε συνεργασία με την Εθνική Αναλογιστική Αρχή, θα ελέγξει σε ποιες περιπτώσεις οι παροχές προς τους ασφαλισμένους δεν συμβαδίζουν με το ποσό των παροχών που έχουν καταβάλλει οι ασφαλισμένοι. Τι θα γίνει στη συνέχεια;

Νέο κούρεμα του εφάπαξ, αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών προς τα συγκεκριμένα ταμεία ή και τα δύο. Αυτό επιβάλλει το μνημόνιο, αυτό θα γίνει. Με το έγγραφο που εστάλη από την γενική γραμματεία κοινωνικών ασφαλίσεων στα επτά ταμεία ζητούνται πλήρη στοιχεία για όλους τους ασφαλισμένους. Δηλαδή ζητούνται οι εισφορές που έχουν καταβληθεί και τα ποσά του εφάπαξ που αναλογούν.

Ποια είναι τα επτά ταμεία που έγιναν αποδέκτες της επιστολής;

* Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ)
* Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ)
* Ενιαίο Ταμείο Προσωπικού Εργαζομένων στα ΜΜΕ (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ)
* Ταμείο Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφελείας (ΤΑΥΤΕΚΩ)
* Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητων Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ)
* Ταμείο Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ)
* ΙΚΑ - ΕΤΑΜ (για κλάδους εργαζομένων που έχουν ενταχθεί και δικαιούνται εφάπαξ)


Τα στοιχεία που θα πρέπει να καταθέσουν τα επτά ταμεία θα αποσταλούν στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή προκειμένου να ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις σχετικά με το πώς θα γίνει η αντιστοίχιση εισφορών και εφάπαξ.

Ποια στοιχεία ζητώνται;


1. Η μέση προϋπηρεσία
2. Ο μέσος τελευταίος μισθός εξόδου από την ασφάλιση που λήφθηκε υπόψη για τον υπολογισμό της εισφοράς για το εφάπαξ βοήθημα
3. Ο μέσος όρος αποδοχών που λήφθηκαν υπόψη για τον υπολογισμό εφάπαξ βοηθήματος.
4. Το μέσο ποσό εφάπαξ βοηθήματος
5. Η μέση ηλικία κατά την έξοδο
6. Το συνολικό ποσοστό εισφορών για λήψη εφάπαξ βοηθήματος για τους μέχρι 31/12/1992 ασφαλισμένους, όπως αυτό ίσχυε κατά τα τελευταία 40 έτη
7. Το πλήθος ατόμων ανά κατηγορία (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου) που εισέπραξαν εφάπαξ βοήθημα
8. Ο αριθμός μηνών καταβολής εισφορών μέσα στο έτος, όπως ίσχυαν κατά τα τελευταία 40 έτη

Θα συμψηφίζουν το εφάπαξ με τα χρέη των δημοσίων υπαλλήλων στις τράπεζες

Μετά το σάλο που έχει προκληθεί από το πρωί λόγω του εγγράφου που έχει αποστείλει η γενική γραμματεία κοινωνικών ασφαλίσεων στα επτά ταμεία που χορηγούν το εφάπαξ, ο υπουργός Εργασίας έστειλε γραπτή ανακοίνωση.

Αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης του εφάπαξ, προαναγγέλλει αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και δηλώνει ότι είναι σε επαφές με τον πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Β. Ράπανο, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία συμψηφισμού του εφάπαξ με τα χρέη που έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι στο Ταμείο Παρακαταθηκών και τις τράπεζες.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργού Εργασίας έχει ως εξής:
Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων που αφορούν στο εφάπαξ βοήθημα, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Γιώργος Κουτρουμάνης απάντησε ότι δεν έχει ληφθεί καμιά απόφαση για μείωση του εφάπαξ και σε κανένα ταμείο. Τα ασφαλιστικά ταμεία είναι υποχρεωμένα να ολοκληρώσουν τις μελέτες και αυτή την έννοια έχει και το τελευταίο έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων προκειμένου να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα στοιχεία.

Ο κ. Κουτρουμάνης επεσήμανε ότι υπάρχει δυνατότητα επιλογών, έτσι ώστε να μην υπάρξει καμιά μείωση και εξετάζεται σε ορισμένες περιπτώσεις, όπου έχει ζητηθεί από τους Φορείς των ασφαλισμένων, η αύξηση της εισφοράς προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα ελλέιμματα.

Παράλληλα, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έχει επαφές τις τελευταίες ημέρες με το Ταμείο Παρακαταθηκών και τις Τράπεζες (σήμερα είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Βασίλη Ράπανο) και εξετάζεται το θέμα συμψηφισμού του εφάπαξ βοηθήματος με τις οφειλές στις τράπεζες.

Το μέτρο αυτό που θα είναι προαιρετικό για τον δανειολήπτη – δικαιούχο εφάπαξ, θα βοηθήσει σημαντικά στην εξασφάλιση μεγαλύτερης ρευστότητας για τα ταμεία και επομένως ταχύτερης εξυπηρέτησης για τη λήψη εφάπαξ βοηθημάτων από τους δικαιούχους.



Αρίστος Οικονομίδης
http://moneypost.gr

Read more...

Απολύσεις και λουκέτα αμέσως μετά τις εκλογές...



Ούτε φίδι στον κόρφο για την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επόμενες εθνικές εκλογές. Οι απαιτήσεις της τρόικας των πιστωτών της χώρας είναι πλέον κάτι παραπάνω από υψηλές και ταυτόχρονα κάτι παραπάνω από ... πιεστικές. Μόνο η προειδοποίηση που έστειλε μέσω συνεντεύξεων που έδωσε το προηγούμενο 24ωρο ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα κ. Πολ Τόμσεν, αρκεί για να προκαλέσουν …τρόμο.

Για παράδειγμα, η απαίτηση για απολύσεις στο δημόσιο, αμέσως μετά τις εκλογές, βρίσκεται, σαφώς, στην κορυφή της σχετικής πυραμίδας. Ο κ. Τόμσεν, ωστόσο, είναι κάτι παραπάνω από κατηγορηματικός: η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να μειώσει το κράτος, όπερ σημαίνει ότι θα πρέπει: α) να πουλήσει οργανισμούς και εταιρίες, όπου το δημόσιο εξακολουθεί να έχει πλειοψηφικό ποσοστό και β) να προχωρήσει σε απολύσεις εργαζομένων από το δημόσιο, τηρώντας παράλληλα απαρέγκλιτα το συσχετισμό 1 πρόσληψη για κάθε 5 απομακρύνσεις, που έχει συμφωνηθεί.

Αυτή είναι μια από τις βασικές υποχρεώσεις του νέου ενοίκου του Μεγάρου Μαξίμου, ο οποίος δεν θα μπορεί και να διαπραγματευτεί οτιδήποτε άλλο. Κι αυτό γιατί όλα τα παραπάνω έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, στο πλαίσιο της συμφωνίας για το δεύτερο χρηματοδοτικό πακέτο και φέρουν τις υπογραφές των πολιτικών αρχηγών των μεγάλων κομμάτων. Ίσως γι αυτό στην έκθεση του ΔΝΤ προβλέπεται ότι η Ελλάδα οδεύει εκ νέου σε μια κυβέρνηση συνασπισμού μετά τις επόμενες εκλογές…
voria.gr



Read more...

«Η απόκρυψη του ελλείμματος ήταν το έγκλημα, όχι η αποτύπωση» είπε ο Γ.Παπακωνσταντίνου

Κατάθεση στην Εξεταστική


Ο νυν υπουργός Περιβάλλοντος στην Εξεταστική
Ο νυν υπουργός Περιβάλλοντος στην Εξεταστική (Φωτογραφία: Icon Photopress )


Αθήνα
H απόκρυψη των στοιχείων είναι το πολιτικό έγκλημα και όχι η αποτύπωση, δήλωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην Εξεταστική της Βουλής που εξετάζει την υπόθεση των στοιχείων του 2009.

«Είναι αδιανόητη σήμερα η αμφισβήτηση του πραγματικού ύψους του ελλείμματος του 2009. Σήμερα, μετά από την ανεξαρτητοποίηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, μετά από ενδελεχείς μελέτες μηνών από την Ευρωπαϊκή στατιστική Υπηρεσία, μετά από την πλήρη επικύρωση των Ελληνικών στοιχείων χωρίς επιφυλάξεις.

» Το έλλειμμα του 2009 ήταν τελικά 15,8% του ΑΕΠ. 36 δισεκατομμύρια ευρώ. Δυστυχώς.

» Και όποιος αμφισβητεί αυτό το νούμερο θα πρέπει να εξηγήσει γιατί αυξήθηκε το χρέος κατά 36 δισεκατομμύρια ευρώ το 2009, αν το έλλειμμα ήταν 2, 3, ή 5 δισεκατομμύρια ευρώ μικρότερο – όπως κάποιοι ισχυρίζονται.»

Προσερχόμενος στην Εξεταστική ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας «εσκεμμένα και συστηματικά» απέκρυπτε στοιχεία από την Eurostat και υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει ίχνος απόδειξης από κανέναν μάρτυρα, ότι η κυβέρνηση έκανε οτιδήποτε άλλο από το να αποτυπώσει πιστά τη δημοσιονομική κατάσταση».

Ερωτηθείς εξάλλου για τις καταγγελίες τού πρώην επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας Μανώλη Κοντοπυράκη, ότι τον εξανάγκασε, «όντας μιας ώρας υπουργός», να αλλάξει προς τα άνω τα δημοσιονομικά στοιχεία, ο πρώην υπουργός Οικονομικών παρατήρησε ότι τα στατιστικά δεδομένα τής Ελλάδας αμφισβητούνταν ήδη από τη Eurostat και πως ο ίδιος είχε ελέγξει τον κ. Κοντοπυράκη, επειδή ανακοίνωνε στη Eurostat έλλειμμα 6%, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος το υπολόγιζε σε 8%.

«Ο κ. Κοντοπυράκης θα πρέπει να μάθει να μετρά το ΑΕΠ, το έλλειμμα, τις ώρες της ημέρας».

Στο μεταξύ, την έντονη δυσφορία τους για τη στάση της ΝΔ, που «δεν αφήνει τους υπουργούς της να καταθέσουν», εξέφρασαν ο Παναγιώτης Ρήγας και η Ελπίδα Τσουρή, εκπροσωπώντας τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2009.

Σχολιάζοντας τη γνωστοποίηση της ΝΔ ότι οι πρώην υπουργοί της κ.κ. Αλογοσκούφης, Παπαθανασίου, Αβραμόπουλος και Λέγκας, δεν πρόκειται να προσέλθουν προς κατάθεση, αλλά θα τοποθετηθούν δια υπομνήματος, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ παρατήρησαν πως «μέχρι τώρα, είχαμε δει τη ΝΔ να αποχωρεί από Εξεταστικές Επιτροπές, ή να μην συμμετέχει. Η απόφασή τους αυτή, εισάγει, τώρα, νέα ήθη στη λειτουργία των Εξεταστικών Επιτροπών και τη διερεύνηση της αλήθειας και αποτελεί ευθεία πρόκληση. Ταυτόχρονα, στερεί από τους υπουργούς της το δικαίωμα να καταθέσουν, τη στιγμή που κάποιοι απ' αυτούς - όπως ο Γ.Παπαθανασίου - είχαν διαμηνύσει πως θα προσέλθουν».

Ερωτηθέντες σχετικά, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ απέρριψαν το ενδεχόμενο βίαιης προσαγωγής των πρώην υπουργών και αναγνώρισαν το δικαίωμά τους να τοποθετηθούν δια υπομνήματος- το οποίο, όμως, όπως τόνισαν, «δεν αίρει την υποχρέωσή τους να καταθέσουν». Όπως μάλιστα, ανέφεραν, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει, ήδη, αποστείλει σχετικό υπόμνημα.

Υπενθυμίζεται πως η ΝΔ και το ΚΚΕ έχουν, από την πρώτη στιγμή, δηλώσει πως δεν μετέχουν στις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στον πρόεδρο της Βουλής η ετήσια έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Με στόχο τη διαφάνεια


(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Την ετήσια Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αφορά στην οικονομική διαχείριση του κράτους και των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης του προηγούμενου έτους, παρέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ιωάννης Καραβοκύρης.

«Η ετήσια έκθεση είναι πολύτιμη γιατί η χρηστή διοίκηση και η απόλυτα διαφανής διαχείριση του δημόσιου χρήματος είναι υπέρτατο καθήκον για όλους» τόνισε ο κ. Πετσάλνικος.

«Στην εποχή μας αποδεικνύεται ότι θα πρέπει να είναι πρωταρχικός στόχος για όλους η διαφάνεια στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Είναι ο ιδρώτας του ελληνικού λαού, ο ιδρώτας του Έλληνα φορολογουμένου και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να διαχειρίζεται επιπόλαια ή με άλλους απαράδεκτους τρόπους το δημόσιο χρήμα».

Ο κ. Καραβοκύρης αφού σημείωσε ότι φέτος η Έκθεση υποβάλλεται ηλεκτρονικά, ανέφερε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο προβαίνει σε κάποιες παρατηρήσεις, οι οποίες αφορούν είτε σε αδικίες, είτε σε ελλείψεις, είτε σε παράνομες συναλλαγές που έγιναν, με σκοπό να αποφευχθεί στο μέλλον η επανάληψη τους.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στο τραπέζι ο συμψηφισμός του εφάπαξ με τα τραπεζικά δάνεια, λέει ο Γ. Κουτρουμάνης...



Η κυβέρνηση εξετάζει τον συμψηφισμό του εφάπαξ βοηθήματος με τις οφειλές από δάνεια στις τράπεζες, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης.

Τις τελευταίες ημέρες ο ... υπουργός Εργασίας είχε επαφές γι΄αυτό το θέμα με το Ταμείο Παρακαταθηκών και τις τράπεζες. Σήμερα, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Βασίλη Ράπανο.

Το μέτρο αυτό θα είναι προαιρετικό και, όπως εκτιμά ο κ. Κουτρουμάνης, θα βοηθήσει σημαντικά στην εξασφάλιση μεγαλύτερης ρευστότητας για τα ασφαλιστικά ταμεία και επομένως ταχύτερης εξυπηρέτησης για τη λήψη εφάπαξ βοηθημάτων από τους δικαιούχους.

Ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ακόμα ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση για μείωση του εφάπαξ και αυτό ισχύει για όλα τα Ταμεία.

Τα ασφαλιστικά ταμεία είναι υποχρεωμένα να ολοκληρώσουν τις μελέτες και αυτή την έννοια έχει και το τελευταίο έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προκειμένου να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα στοιχεία, διευκρίνισε.

Ο κ. Κουτρουμάνης υποστήριξε ότι υπάρχει δυνατότητα επιλογών, έτσι ώστε να μην υπάρξουν μειώσεις και προσέθεσε ότι σε ορισμένα Ταμεία, όπου έχει ζητηθεί από τα ίδια, εξετάζεται η αύξηση της εισφοράς προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα ελλείμματα.

Πάντως, τα σενάρια κάνουν λόγο για περικοπές από 10% έως 30% στην εφάπαξ αποζημίωση στο Δημόσιο, τη ΔΕΗ, τις ΔΕΚΟ, τις τράπεζες, τον ιδιωτικό τομέα και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Το υπουργείο Εργασίας έχει αποστείλει επείγον έγγραφο προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ζητώντας οικονομικά και στατιστικά στοιχεία.

Νωρίτερα, σήμερα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ 99,5 ο κ. Κουτρουμάνης διέψευσε αυτά τα σενάρια, λέγοντας πως δεν υπάρχουν προβλέψεις για τέτοια ποσοστά περικοπών αυτή τη στιγμή.

Όπως είπε, οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά την ολοκλήρωση των αναλογιστικών μελετών για τα Ταμεία, κάτι που αναμένεται στα τέλη Μαρτίου.

Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε, πάντως, ότι όσον αφορά στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, «πρόθεσή μας είναι να διατηρήσουμε το εφάπαξ στο ύψος που βρίσκεται τώρα».
in.gr



Read more...

Η Ελλάδα έλαβε την πρώτη δόση του νέου πακέτου στήριξης

Στα ταμεία τα 7,5 δισ. ευρώ


Από τα 7,5 δισ. ευρώ, τα 4,66 δισ. ευρώ θα πάνε για την αποπληρωμή της ΕΚΤ
Από τα 7,5 δισ. ευρώ, τα 4,66 δισ. ευρώ θα πάνε για την αποπληρωμή της ΕΚΤ (Φωτογραφία: Associated Press )


Αθήνα
Την πρώτη δόση του νέου πακέτου βοήθειας έλαβε την Τρίτη η Ελλάδα και το μεγαλύτερο μέρος της θα πάει στην αποπληρωμή του 3ετούς κρατικού ομολόγου που έληξε σήμερα και συγκεκριμένα στην ΕΚΤ και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες που εξαιρέθηκαν από τη διαδικασία του PSI.

Η δόση είναι ύψους 7,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,9 προέρχονται από τις χώρες της Ευρωζώνης και το 1,6 από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης είπε νωρίτερα σήμερα στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για τη διαδικασία κύρωσης της νέας δανειακής σύμβασης, ότι «πριν από λίγο, ενημερώθηκα ότι έχει εισπραχθεί η πρώτη δόση από το δεύτερο πακέτο στήριξης της χώρας μας, που αφορά 5,9 δισ. ευρώ από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό, ενώ αναμένεται να εισπραχθούν και 1,6 δισ ευρώ από το ΔΝΤ» (σ.σ. όπως και έγινε).

Από τα 7,5 δισ. ευρώ, τα 4,66 δισ. ευρώ θα πάνε για την αποπληρωμή της ΕΚΤ, ποσό στο οποίο συμπεριλαμβάνονται 200 εκατ. ευρώ σε τόκους.

Η ονομαστική αξία του ομολόγου που έληξε σήμερα και «κουρεύτηκε» κατά 53,5% ήταν 14,4 δισ. ευρώ περίπου.

Οι επενδυτές που κατείχαν το συγκεκριμένο ομόλογο έλαβαν νέα ελληνικά ομόλογα διάρκειας έως 30 ετών για το 31,5% του κεφαλαίου του ομολόγου που κατείχαν, ενώ το υπόλοιπο 15% το πήραν σε ομόλογα (1 και 2 ετών) του EFSF.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Τελεσίγραφο στα Ταμεία για το εφάπαξ...



Νέες περικοπές στα εφάπαξ προγραμματίζονται με ταχύτατες διαδικασίες. Θα κυμαίνονται από 10% έως 30%. Η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων έστειλε τελεσιγραφικού χαρακτήρα έγγραφο σε 7 Ταμεία. Ζητεί στοιχεία για να προχωρήσουν οι αναπροσαρμογές
«Μαχαίρι» θα μπει στα ...

εφάπαξ βοηθήματα που χορηγούν τα ταμεία πρόνοιας. Η γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων του υπουργείου Εργασίας με έγγραφό της ζητεί αναλυτικά στοιχεία από επτά φορείς, προκειμένου στη συνέχεια να... αναπροσαρμοστούν (όπως τονίζεται χαρακτηριστικά) τα βοηθήματα.

Οι νέες μειώσεις στο εφάπαξ θα γίνουν άμεσα καθώς η τρόικα έχει ζητήσει επίσπευση των μέτρων. Ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για περικοπές στο εφάπαξ, που αναμένεται να κυμαίνονται από 10% έως 30%. Παράλληλα, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο αύξησης των εισφορών σε συγκεκριμένα Ταμεία (π.χ. του Δημοσίου) για να αποφευχθεί μία μεγάλη μείωση στο βοήθημα....
ΕΘΝΟΣ.



Read more...

Και επίσημα εκτός ΠΑΣΟΚ ο Δημητρουλόπουλος



Και επίσημα εκτός ΠΑΣΟΚ ο Δημητρουλόπουλος
Την αποχώρησή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ επισημοποίησε μέσω επιστολής στον Πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο ο βουλευτής Ηλείας Παναγιώτης Δημητρουλόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι, ο κ। Δημητρουλόπουλος προσχώρησε στην «Κοινωνική Συμφωνία» της Λούκας Κατσέλη και του Χάρη Καστανίδη.
http://newpost.gr

Read more...

Η απελευθέρωση των ταξί σε νέο Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη

Πυκνό το νομοθετικό έργο


(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Νέο Υπουργικό Συμβούλιο συγκαλεί την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, στο οποίο πρόκειται να τεθεί προς έγκριση το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τις διατάξεις για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των ταξί.

Το υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ανέμενε την γνωμάτευση την τρόικας στην πρόταση που έχει καταθέσει το υπουργείο για την ρύθμιση του επαγγέλματος και περιλαμβάνει συγκοινωνιακά και περιβαλλοντικά κριτήρια.

Στη συνεδρίαση θα τεθούν επίσης θέματα για το λεγόμενο Ψηφιακό Μέρισμα, ζητήματα τηλεπικοινωνιών, καθώς και επί μέρους διατάξεις που θα ρυθμίζουν νομοθετικά ζητήματα διαφόρων υπουργείων.

Στο Υπουργικό Συμβούλιο της Δευτέρας, στο επίκεντρο βρέθηκε το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την διευκόλυνση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την παροχή κινήτρων για να τονωθεί η ανάπτυξη.

Στο νομοσχέδιο, που αναμένεται να κατατεθεί την Τρίτη το βράδυ στη Βουλή, πρόκειται να ενσωματωθούν επίσης διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών που αφορούν στην ενεργοποίηση προβλέψεων του νέου Μνημονίου καθώς και του υπουργείου Δικαιοσύνης, σχετικά με τον τρόπο συγκρότησης και λειτουργίας προσωπικής εταιρείας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Σάρωμα διευθύνσεων και κατάργηση θέσεων σε 11 υπουργεία

Σχέδιο νόμου από το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης


Το σχέδιο νόμου που προτείνεται από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για ψήφιση στην Εθνική Αντιπροσωπεία για την αναδιοργάνωση των υπουργείων κατατέθηκε από τον αρμόδιο υπουργό Δημήτρη Ρέππας στη Βουλή.

Με το νομοσχέδιο αυτό αναδιοργανώνονται 11 από τα 15 Υπουργεία, οι Γενικές Γραμματείες Μέσων Ενημέρωσης και Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και τα μεγάλα νομικά πρόσωπα, ΟΑΕΔ, ΟΓΑ και Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ), καθώς και ορισμένα μικρότερα. Η αναδιοργάνωση εκτός από τις κεντρικές υπηρεσίες των Υπουργείων περιέλαβε και τις περιφερειακές τους υπηρεσίες, τις οποίες σε πολλές περιπτώσεις τις ενοποίησε.

Σημειώνεται ότι από την κατάργηση των 1.894 οργανικών μονάδων και τη μείωση του αριθμού των επιδομάτων για θέσεις ευθύνης αναμένεται να εξοικονομηθούν 6.211.200 ευρώ κατ’ έτος.

Τέλος για Διευθύνσεις, Γραμματείες, Τμήματα κλπ
Με το σ.ν. μειώνονται οι οργανικές μονάδες των Υπουργείων και των φορέων που αναδιοργανώνονται σε ποσοστό που αγγίζει το 40%, κατά μέσο όρο. Ειδικότερα καταργούνται 6 Γενικές Γραμματείες και 8 Ειδικές Γραμματείες, 12 Γενικές Δ/νσεις, 326 Δ/νσεις, 1 υποδιεύθυνση, 52 αυτοτελή τμήματα, 1.369 τμήματα, 83 αυτοτελή γραφεία και 317 γραφεία. Από τα πιο πάνω στοιχεία προκύπτει ότι καταργούνται περίπου το 1/3 των Δ/νσεων, αυτοτελών ή μη τμημάτων και σχεδόν το σύνολο των αυτοτελών ή μη γραφείων.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η μεταρρύθμιση αυτή για τα Υπουργεία που έχουν προκύψει από ενοποίηση, όπως το ΥΠΕΚΑ, το ΥΠΟΜΕΔΙ κ.λπ. Ορισμένα από τα νέα Υπουργεία που προέκυψαν από τις πρόσφατες συγχωνεύσεις και την ανακατανομή των αρμοδιοτήτων τους, όπως το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, θα λειτουργήσουν πολύ αποτελεσματικότερα μόνον εφόσον αποκτήσουν νέους Οργανισμούς.

Παράλληλα το σ.ν. εισάγει μια δέσμη καινοτομιών και βελτιώσεων στην οργάνωση και λειτουργία του πυρήνα της Δημόσιας Διοίκησης, δηλ. των Υπουργείων με την κατάργηση μη αναγκαίων διοικητικών δομών όλων των διοικητικών επιπέδων, τη συγχώνευση δομών που έχουν παρεμφερή ή επικαλυπτόμενη λειτουργία και τη δημιουργία λειτουργικών συνεργειών, την απλούστευση των δομών με τη μείωση των ιεραρχικών επιπέδων.

Χωρίς αλλαγές από τη δεκαετία του ‘80
Η αναδιοργάνωση των Υπουργείων επιβαλλόταν και από έναν επιπλέον λόγο, την παλαιότητα των Οργανισμών των Υπουργείων. Πολλά Υπουργεία λειτουργούν με τους ίδιους -κατά βάση- οργανισμούς από τη δεκαετία του 1980, ορισμένα και με παλαιότερους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι: το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων διέπεται κατά βάση από τις οργανικές διατάξεις του Π.Δ. 147/1976, το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης από το Π.Δ. 320/1988, το Υπουργείο Εσωτερικών από το Π.Π. 49/1988, το ΥΠΕΚΑ από το Π.Π. 51/1988, το Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης από το Π.Δ.368/1989 κ.λπ..

Από τις καινοτομίες του νόμου είναι η καθιέρωση της υποχρέωσης της επαναξιολόγησης των Οργανισμών των Υπουργείων, των ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ και των αποκεντρωμένων διοικήσεων κάθε πέντε τουλάχιστον έτη, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

Επισημαίνεται επίσης ότι προκειμένου να αξιοποιηθούν τα στελέχη της Διοίκησης που κατείχαν θέσεις ευθύνης ως προϊστάμενοι οργανικών μονάδων που καταργούνται, με τη διάταξη της παρ. 1 του ένατου άρθρου του πρόσφατου ν. 4057/2012, προβλέπεται ένας αξιοκρατικός τρόπος επανατοποθέτησής τους ως προϊσταμένων στις οργανικές μονάδες που διατηρήθηκαν.

Με ειδική διάταξή του, προβλέπεται ότι η τροποποίηση των διατάξεών του που αφορούν στην οργανωτική διάρθρωση των Υπουργείων και των ΝΠΔΔ θα γίνεται σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά εξουσιοδοτικές διατάξεις, ήτοι Προεδρικά Διατάγματα για τους Οργανισμούς των Υπουργείων και των ΝΠΔΔ και Υπουργικές Αποφάσεις για διοικητικές οντότητες που συνιστώνται με αποφάσεις (π.χ. ειδικές υπηρεσίες του ΕΣΠΑ, διαχειριστικές αρχές, ενιαίοι διοικητικοί τομείς κ.ά.).

Διαβάστε εδώ το περιεχόμενο της αιτιολογικής έκθεσης
protothema.gr

Read more...

Λοβέρδος: Είμαι αντίθετος με την επιστροφή των διαγραφέντων...



Έριξαν τις ασπίδες...
Μόλις έφυγε από το παράθυρο του Ντερμπεντερη ο Καστανίδης - που ανέπτυξε τις θέσεις της "Κοινωνικής Συμφωνίας" - πήρε τον λόγο ο Λοβέρδος και είπε : Είμαι απολύτως αντίθετος με ... την επιστροφή όσων έφυγαν. Έριξαν τις ασπίδες. Και μάλιστα , κάποιοι απ' αυτούς χοροπηδούσαν πάνω στις ασπίδες ....



Read more...

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα έχει ο Αντώνης Σαμαράς

Εν όψει και των εκλογών


Ο πρωθυπουργός Λ.Παπαδήμος με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντ.Σαμαρά
Ο πρωθυπουργός Λ.Παπαδήμος με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντ.Σαμαρά (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά θα έχει το απόγευμα της Τρίτης ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα της ημερομηνίας των εκλογών, η οποία πάντως, σύμφωνα με όσα δήλωσε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα γίνει γνωστή την επόμενη εβδομάδα.

Ο κ. Παντελής Καψής τόνισε ότι το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης είναι αυτό που θα καθορίσει κυρίως την ημερομηνία των εκλογών, πρόσθεσε πάντως ότι «τα δύο-τρία Σαββατοκύριακα, τα οποία είναι υποψήφια, είναι γνωστά».

Σημειώνεται ότι εκκρεμεί επίσης το θέμα της αντικατάστασης του Ευάγγελου Βενιζέλου στο υπουργείο Οικονομικών.

Τις τελευταίες ημέρες πιθανολογούνταν ότι τις αρμοδιότητες του υπουργού Οικονομικών θα αναλάμβανε ο πρωθυπουργός.

Εντούτοις, τις τελευταίες ώρες υπήρξαν πληροφορίες για πιθανή αναβάθμιση του αναπληρωτή υπουργού Φίλιππου Σαχινίδη ή μετακίνηση του υπουργού Εσωτερικών Τάσου Γιαννίτση. Στην τελευταία περίπτωση, όμως, ανοίγει θέμα υπουργού Εσωτερικών.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...