Πέμπτη, 6 Μαρτίου 2014

«Θα αξιολογηθούν από την παράταξη» Σπ.Βούγιας: Υποψήφιος με τον Μπουτάρη, με αίτηση και βιογραφικό


Σπ.Βούγιας: Υποψήφιος με τον Μπουτάρη, με αίτηση και βιογραφικό
Ο Σπ.Βούγιας με τον Γ.Μπουτάρη   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Την πρόθεση του να είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης με την παράταξη του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, «Πρωτοβουλία», εξέφρασε ο πρώην υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Βούγιας. «Θα καταθέσω ηλεκτρονικά την αίτηση και το βιογραφικό μου ώστε να αξιολογηθούν από την παράταξη», δήλωσε ο κ. Βούγιας.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

«Η λέξη "συγγνώμη" δεν ειπώθηκε σε καμιά επίσκεψη Γερμανού αξιωματούχου»....
Ο Γερμανός καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Χάγκεν Φλάισερ, με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου της Γερμανίας, Γιοακίμ Γκάουκ, επισημαίνει πως, «η λέξη "συγγνώμη" δεν ειπώθηκε μέχρι σήμερα σε καμιά επίσκεψη Γερμανού αξιωματούχου» στην Ελλάδα.

Ο...
κ Φλάισερ τονίζει επίσης ότι οι θηριωδίες των Ναζί στην Ελλάδα δεν αναφέρονται στα γερμανικά βιβλία, προτείνει δε τη συγγραφή κοινού βιβλίου ιστορίας από ελληνογερμανική επιτροπή.

«Οι Έλληνες ανακαλούν συχνά στη μνήμη τους τα γεγονότα εκείνης της εποχής», υποστηρίζει ο κ. Φλάισερ σε συνέντευξή του στη γερμανική Ραδιοφωνία και εξηγεί ότι η περίοδος της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα ήταν η πιο αιματηρή και η πιο καταστροφική από ό,τι σε όλες τις μη σλαβικές χώρες, αλλά ακόμη και στην Τσεχία.

«Υπήρχαν πολλά Λίντιτσε. Το Λίντιτσε και το Οραντούρ είναι μαρτυρικές πόλεις γνωστές στους μορφωμένους Γερμανούς. Αλλά τα Καλάβρυτα, που επισκέφθηκε το 2000 ο τότε Γερμανός Πρόεδρος Ράου, ή οι Λιγκιάδες, που θα επισκεφθεί ο νυν, δεν τα ξέρει κανείς, παρά το ότι εκτελέστηκαν με τον πιο θηριώδη τρόπο γυναίκες, παιδιά, ακόμη και αγέννητα παιδιά.

Στα γερμανικά σχολικά βιβλία δεν υπάρχουν», αναφέρει χαρακτηριστικά και αποδίδει το γεγονός εν μέρει στην απουσία ελληνικού λόμπι.

«Επιπλέον, η πιο ισχυρή αντιστασιακή οργάνωση κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ελλάδα ήταν οι ηττημένοι του εμφυλίου που ακολούθησε. Που σημαίνει ότι στη δεκαετία του '50 ή τέλος του '40 συμμετείχαν στη κυβέρνηση και πρώην συνεργάτες των Γερμανών», προσθέτει.

Ο κ. Φλάισερ θεωρεί πολύ σημαντική την επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου στην Ελλάδα και θυμίζει ότι το 1956 οι Έλληνες ήταν οι πρώτοι από τους πρώην συμμάχους που έτειναν χείρα συμφιλίωσης προς τους Γερμανούς, με την επίσκεψη του τότε καγκελάριου Τέοντορ Χόις στην Αθήνα.

Σε ερώτηση δε του δημοσιογράφου σχετικώς με το τι θα μπορούσαν να περιμένουν οι Έλληνες να ακούσουν από τον κ. Γκάουκ, ο Γερμανός ιστορικός απαντά: «Η λέξη συγγνώμη δεν ειπώθηκε μέχρι σήμερα σε καμιά επίσκεψη Γερμανού αξιωματούχου. Θα ήταν σημαντικό, αλλά από την άλλη πλευρά, τέτοιες χειρονομίες θα είχαν παλαιότερα άλλη βαρύτητα από ό,τι σήμερα» αναφέρει και συνεχίζει:

«Στο μεταξύ, ο κόσμος παρηγορείται με το ότι Γερμανοί πρέσβεις πηγαίνουν στους μαρτυρικούς τόπους και καταθέτουν στεφάνια. Οι Έλληνες χαρακτηρίζονται ως λαός τεμπέληδων και απατεώνων, όπως γράφει το Focus και άλλα έντυπα. Οι ίδιοι χαρακτηρισμοί υπάρχουν και στους φακέλους της Βέρμαχτ, από τους στρατηγούς που έδιναν εντολή να καούν τα Καλάβρυτα. Έλεγαν ακριβώς τα ίδια, με τις ίδιες λέξεις».

Ο κ. Φλάισερ, πάντως, χαρακτηρίζει θετική την ελληνογερμανική συνεργασία σε όλους τους τομείς και επισημαίνει ότι ιδιαίτερη σημασία θα είχε η συγγραφή βιβλίου ιστορίας από ελληνογερμανική επιτροπή, όπως έχει γίνει και σε άλλες περιπτώσεις.

Read more...

Ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι Προσλήψεις με πλαστά δικαιολογητικά για 156 πρώην δημοτικούς αστυνόμους


Προσλήψεις με πλαστά δικαιολογητικά για 156 πρώην δημοτικούς αστυνόμους
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Με 156 περιπτώσεις πρώην δημοτικών αστυνομικών, που προσλήφθηκαν κάνοντας χρήση πλαστών δικαιολογητικών ή χωρίς να πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις, ολοκληρώθηκε ο έλεγχος τον οποίο πραγματοποίησε το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔ), μετά από κοινή εντολή των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών.

Ελέγχθηκαν 12.377 υποβληθέντα δικαιολογητικά, που χρησιμοποιήθηκαν για το διορισμό των 3.530 πρώην δημοτικών υπαλλήλων, στους 178 δήμους της χώρας.

Εντοπίστηκαν 74 περιπτώσεις πρώην δημοτικών αστυνομικών, που έκαναν χρήση πλαστών δικαιολογητικών, προκειμένου να προσληφθούν, κι άλλες 82 περιπτώσεις πρώην δημοτικών αστυνομικών, οι οποίοι προσελήφθησαν είτε χωρίς να διαθέτουν ορισμένα από τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, είτε χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις διορισμού.

Οι εκθέσεις του ΣΕΕΔΔ προτείνουν στις αρμόδιες δημοτικές αρχές να προβούν στην ανάκληση των εν λόγω διορισμών, ενώ έχουν κοινοποιηθεί και στις εισαγγελικές αρχές για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών των εν λόγω υπαλλήλων, αλλά και των κατά περίπτωση διοικητικών οργάνων που ενέκριναν τις μη νόμιμες προσλήψεις.

Μέχρι σήμερα έχουν ήδη ανακληθεί, βάσει των εκθέσεων του ΣΕΕΔΔ, 68 διορισμοί και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να ανακληθούν και οι υπόλοιποι, καθώς εκκρεμεί η έκδοση των σχετικών αποφάσεων από τις κατά περίπτωση αρμόδιες δημοτικές αρχές.

«Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται και στέφεται με επιτυχία μια τόσο σύνθετη ελεγκτική δράση, η οποία μπορεί να αποτελέσει πιλότο για μια σειρά παρόμοιων ελέγχων στο μέλλον. Είναι η πρώτη φορά, επίσης, που προκύπτουν μετρήσιμα αποτελέσματα και όχι γενικοί αφορισμοί ή εμπειρικές εκτιμήσεις περί χιλιάδων πλαστών δικαιολογητικών» δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την ολοκλήρωση του ελέγχου, και τόνισε ότι το υπουργείο «απόλυτα προσηλωμένο στον έλεγχο του τρόπου με τον οποίο οι δημόσιοι υπάλληλοι μπήκαν στην δημόσια διοίκηση».

«Αναμένουμε ότι ανάλογα και σημαντικά αποτελέσματα θα προκύψουν και από τον οριζόντιο έλεγχο των διοικήσεων για την εγκυρότητα των δικαιολογητικών που περιλαμβάνονται στα ατομικά μητρώα των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά και από τις λοιπές ελεγκτικές δράσεις του ΣΕΕΔΔ» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ρύθμιση για να αποφευχθεί το φιάσκο των αναδρομικών ελέγχων «πόθεν έσχες»


Ρύθμιση για να αποφευχθεί το φιάσκο των αναδρομικών ελέγχων «πόθεν έσχες»

Δεν υπάρχουν στοιχεία τραπεζικών καταθέσεων σε βάθος 40 ετών!

Προς υιοθέτηση βουλευτικής τροπολογίας προσανατολίζεται η κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει την υπόθεση των αναδρομικών ελέγχων των «πόθεν έσχες» πρωθυπουργών, υπουργών κ.α. από το 1974 έως σήμερα που κινδυνεύει να εξελιχθεί σε… φιάσκο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τον έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης και οι ορκωτοί λογιστές που έχουν αναλάβει τους αναδρομικούς ελέγχους, έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία τραπεζικών καταθέσεων σε βάθος 40 ετών.

Σε κάθε περίπτωση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης κατήγγειλε την βουλευτική ρύθμιση που επιχειρείται  να περάσει στην Βουλή λέγοντας ότι «φέρνει μείωση των προβλεπόμενων ποινών και παράταση του χρόνου υποβολής του τελικού πορίσματος».

Να σημειωθεί ότι ο νόμος για τον αναδρομικό έλεγχο είχε ψηφιστεί το 2012 και προέβλεπε ότι το πόρισμα θα παραδιδόταν το 2013. Με την νέα ρύθμιση -που προστίθεται σε παλαιότερες- προτείνεται η ολοκλήρωση ελέγχου έως την 30η Ιουνίου 2015.

Πάντως, από την πλευρά της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ σημειώνουν ότι η παράταση του χρόνου υποβολής του πορίσματος δίνεται καθώς υπάρχει δυσκολία να συλλεχθούν και να επεξεργαστούν όλα τα στοιχεία ενώ για την μείωση των ποινών υποστηρίζουν ότι «υπήρχε το παράδοξο να επιβάλλεται ποινή 8 ετών σε εκείνους που ξέχασαν να δηλώσουν το σύνολο της περιουσία τους και 5 έτη σε όσους αποδεδειγμένα το απέκρυψαν. Με την ρύθμιση επέρχεται ισορροπία».
protothema.gr

Read more...

Τρεις ελαφρά τραυματίες έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Χίου Αιματηρή καταδίωξη λαθρομεταναστών από σκάφος του Λιμενικού στις Οινούσσες


Αιματηρή καταδίωξη λαθρομεταναστών από σκάφος του Λιμενικού στις Οινούσσες

Περιπολικό του Λιμενικού εντόπισε τουρκικό δουλεμπορικό σκάφος με 14 επιβαίνοντες - Γιατί άνοιξαν πυρ οι άντρες του Λιμενικού - Στο «Σκυλίτσειο» της Χίου νοσηλεύονται μία 19χρονη, ένας 30χρονος και ένας 45χρονος

Άγρια καταδίωξη τουρκικού δουλεμπορικού σκάφους από περιπολικό του Λιμενικού Σώματος σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης στη θαλάσσια περιοχή των Οινουσσών.

Οι άντρες του Λιμενικού που περιπολούσαν εντός της ελληνικής χωρικης θάλασσας εντόπισαν ένα τουρκικό ταχύπλοο στο οποίο επέβαιναν 13 λαθρομετανάστες και ο Τούρκος διακινητής. Το σκάφος του Λιμενικού προσπάθησε να προσεγγίσει το δουλεμπορικό όμως ο Τούρκος κυβερνήτης του ταχύπλοου ανέπτυξε ταχύτητα και προσπάθησε να διαφύγει. Έπειτα από καταδίωξη στην περιοχή των Οινουσσών, κοντά στο νησί της Χίου, το πλωτό του ΛΣ κατάφερε να προσεγγίσει το τουρκικό δουλεμπορικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Λιμενικό, ο χειριστής του ταχύπλοου προσπάθησε να εμβολίσει το σκάφος του Λιμενικού. Αντιδρώντας, οι λιμενοφύλακες έριξαν προειδοποιητική βολή στον αέρα για εκφοβισμό. Ο διακινητής επιχείρησε να διαφύγει και προσπάθησε να αναπτύξει ταχύτητα. Τότε, όπως αναφέρουν οι υπάρχουσες πληροφορίες, οι άντρες του Λιμενικού πυροβόλησαν τη μηχανή του ταχύπλοου. Κατά μία άλλη πληροφορία που διακινείται από το υπουργείο Ναυτιλίας, οι λιμενοφύλακες πυροβόλησαν στο πλώριο μέρος του ταχύπλοου που μετέφερε τους λαθρομετανάστες. Κατα την εκδοχή που διακινείται από το Λιμενικό κάποιες από τις σφαίρες εξοστρακίστηκαν με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις από τους επιβαίνοντες στο ταχύπλοο των δουλεμπόρων: Μία 19χρονη, ένας 30χρονος και ένας 45χρονος.

Μετά τους πυροβολισμούς οι άντρες του Λιμενικού έκαναν ρεσάλτο στο ταχύπλοο, συνέλαβαν τον Τούρκο διακινητή και εντόπισαν ακόμη 13 παράνομους μετανάστες στην καμπίνα των επιβατών, εκ των οποίων οι τριες ήταν ελαφρά τραυματίες.

Η πληροφορία ότι οι άντρες του Λιμενικού πυροβόλησαν στη μηχανή του ταχύπλοου όταν δέχθηκαν πυροβολισμούς από το σκάφος των λαθρομεταναστών που προσπαθούσαν να διαφύγουν διερευνάται από τους αξιωματικούς του Λιμενικού που διενεργούν προανάκριση.

Οι τραυματίες διακομίστηκαν στο Σκυλίτσειο νοσοκομείο της Χίου. Η 19χρονη, ο 30χρονος και ο 45χρονος φέρουν τραύματα από σφαίρες στα κάτω άκρα και η κατάστασή τους δεν εμπνέει ανησυχία διότι τα τραύματά τους χαρακτηρίζονται ελαφρά, σύμφωνα με ιατρικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε το protothema.gr. 
protothema.gr

Read more...

Χείμαρρος το ποτάμι σε δημοσκόπηση

Χείμαρρος το ποτάμι σε δημοσκόπηση
Να «παρασύρει» τα πάντα ήρθε « Το Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη, το οποίο σε δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό του newsit συγκεντρώνει ποσοστό 5,7%, ενώ το ΠΑΣΟΚ μόλις που αγγίζει τις τέσσερις μονάδες, συγκεντρώνοντας ποσοστό 3,8%.
Την ίδια στιγμή κλείνει η ψαλίδα στην πρόθεση ψήφου για τις Ευρωεκλογές του 2014 ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, με τη διαφορά να διαμορφώνεται στο 0,9%
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμένει πρώτο συγκεντρώνοντας ποσοστό 20,9% έναντι της Νέας Δημοκρατίας με 20%.
Υπενθυμίζεται πως στην προηγούμενη δημοσκόπηση της ALCO η διαφορά ήταν στο 1,4%.
Τρίτο κόμμα παραμένει η Χρυσή Αυγή με τα ποσοστά της να πέφτουν στο 6,9%. Τέταρτη πολιτική δύναμη είναι το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη με ποσοστό 5,7%.
Τα ποσοστά που συγκεντρώνουν τα κόμματα
ΝΔ 20%
ΣΥΡΙΖΑ 20,9%
ΧΑ 6,9%
Το Ποτάμι 5,7%
ΚΚΕ 5,2%
ΑΝΕΛ 4%
ΠΑΣΟΚ 3,8%
ΔΗΜΑΡ 2,8%
Οικολόγοι 1,5%
ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,1%.
Αποχή 7,2%
Αναποφάσιστοι 13,6%
http://egiakoumis.com/

Read more...

Φασαρίες στην Αθήνα τραυματίστηκε ευρωβουλευτής του ΚΚΕ

Φασαρίες στην Αθήνα τραυματίστηκε ευρωβουλευτής  του ΚΚΕ
Ενταση επικράτησε στο κέντρο της Αθήνας, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης εργατικών σωματείων προσκείμενων στο ΠΑΜΕ. Διαδηλωτές έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό που είχε δημιουργηθεί στο πλαίσιο των μέτρων για την επίσκεψη του Γερμανού προέδρου, Γιοακίμ Γκάουκ, στην Αθήνα. Στα επεισόδια τραυματίστηκε ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Χαράλαμπος Αγγουράκης, αλλά και αρκετά ακόμη άτομα. 
Η ένταση προκλήθηκε στη διασταύρωση Σταδίου και Ομήρου, με την αστυνομία να κάνει χρήση χημικών προκειμένου να εμποδίσει τους διαδηλωτές, ενώ ακολούθησαν μάχες σώμα με σώμα. Κάποιοι από αυτούς όμως κατάφεραν να περάσουν από τον αστυνομικό κλοιό και να κατευθυνθούν προς το Υπουργείο Οικονομικών.
Φωτογραφία: Eurokinissi
http://egiakoumis.com/

Read more...

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΟΥΖΟΣ...


...ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ...
Στην περιοχή του Ψυχικού συνέληφθη σήμερα το μεσημέρι ο Μανώλης Καρούζος.
Ο επιχειρηματίας, που δραστηριοποιείται...
στο χώρο της επώνυμης ένδυσης, συνελήφθη για χρέη 4.014.028 ευρώ προς το Δημόσιο.
Πηγή : protothema.grhttp://fimotro.blogspot.gr/2014/03/blog-post_5177.html

Read more...

Υπερωρίες πρόκληση στο υπουργείο Εσωτερικών. Δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε υπουργικά γραφείαΠόσα χρήματα διέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών για τις υπερωρίες διορισμένων και αποσπασμένων υπαλλήλων, αλλά και τους υψηλά ιστάμενους. Οι δύο αποφάσεις
Πρόκληση αποτελούν τα χρήματα που διαθέτει το υπουργείο Εσωτερικών για τις υπερωρίες των υπαλλήλων που είναι διορισμένοι, αποσπασμένοι ή διατίθενται στα πολιτικά γραφεία του υπουργού, του αναπληρωτή υπουργού, των γενικών γραμματέων, καθώς και για τις υπερωρίες των υπαλλήλων που στελεχώνουν την προσωπική τους ασφάλεια.
Σύμφωνα με το aftodioikisi.gr, όπως φανερώνουν αποφάσεις του υπουργείου Εσωτερικών, μόνο για τους μήνες Ιανουάριο έως Μάρτιο του 2014, το ποσό για τις υπερωρίες φτάνει τις 36.750 ευρώ, εκ των οποίων οι 17.500 αποτελούν την αποζημίωση των εργαζομένων για τις υπερωρίες τους τις Κυριακές και τις νυχτερινές ώρες.
Την ίδια ώρα κοινή υπουργική απόφαση των κ. Σταϊκούρα και Μιχελάκη δίνει σαφείς οδηγίες στους δήμους για την πολιτική εξοικονόμησης που θα πρέπει να ακολουθήσουν σε σχέση με τις υπερωρίες των υπαλλήλων, στο πλαίσιο της περιοριστικής πολιτικής των δαπανών για το 2014.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ΚΥΑ, οι δαπάνες υπερωριακής απασχόλησης του προσωπικού των δήμων, θα πρέπει να αποβλέπουν στην αντιμετώπιση των εκτάκτων υπηρεσιακών αναγκών και να εγκρίνονται, αφού πρώτα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια αξιοποίησής του εντός του ωραρίου εργασίας.
http://news247.gr/

Read more...

Η Ελληνίδα της καρδιάς μας: Ένας φίλος της Μελίνας Μερκούρη θυμάταιΟ ιστορικός τέχνης-συλλέκτης και φίλος της Μελίνας Μερκούρη, Γιώργος Πηλιχός μιλά στο NEWS 247 για το πώς έζησε από κοντά την "τελευταία Ελληνίδα Θεά", 20 χρόνια μετά το θάνατό της. Δείτε φωτογραφίες, μερικές εκ των οποίων αδημοσίευτες
Μπορεί να τη βάφτισαν Αμαλία – Μαρία, αλλά δεν τη φώναξαν έτσι ποτέ. Το όνομα που θα χρησιμοποιούσαν σε όλη της τη ζωή ήταν το «Μελίνα». Πολλές φορές δεν χρειαζόταν καν το επίθετο «Μερκούρη» για να συστηθεί. Ήταν η Μελίνα, που έγινε η δική μας Μελίνα αλλά και η Μελίνα των ξένων.
Με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από τον θάνατό της, μιλήσαμε με τον ιστορικό τέχνης και συλλέκτη Γιώργο Πηλιχό, ο οποίος υπήρξε φίλος με τη Μελίνα Μερκούρη και την έζησε από κοντά.
«Όταν πρωτοάκουσα για την Μελίνα, ήμουν 10 χρονών. Ήταν Σεπτέμβριος του 1967 και βρισκόμουν στη Βιέννη για μια επέμβαση όταν ένας αυστριακός γιατρός ο Ντ. Βίτμαν ρωτούσε τους γονείς μου για τη Μελίνα, για την ιθαγένεια που της είχε αφαιρέσει η χούντα», μου λέει, και προσθέτει ότι αργότερα θα μάθαινε περισσότερα για τη Μελίνα.
«Είμαι στην 5η Γυμνασίου, τρέχουμε τότε, κάνουμε διάφορα, πάμε στο Πολυτεχνείο, κάνουμε καταλήψεις. Θυμάμαι τότε στις εφημερίδες το δημοσίευμα, από την επιστροφή της Μελίνας στην Ελλάδα για λίγες ώρες για να πάει στη κηδεία της μητέρας της», μου αναφέρει και μου αφηγείται πως έγινε πρώτη συνάντηση με τη Μελίνα Μερκούρη.
 
Η Μελίνα Μερκούρη και ο Γιώργος Πηλιχός σε νεαρή ηλικία όταν την γνώρισε
«Τότε το 1974 μου λέει μια φίλη της οποίας η οικογένεια συνδεόταν με τη Μελίνα, θα πάω να δω τη Μελίνα, θες να τη γνωρίσεις; Σα τρελός, απαντάω εγώ. Είναι καλοκαίρι προς αρχές φθινοπώρου του 74, μένει στην οδό Αλωπεκής, την φιλοξενεί η φίλη της ενδυματολόγος Ντένη Βαχλιώτη. Την ώρα που μπήκαμε στο σπίτι η Μελίνα έδινε μια συνέντευξη», εξιστορεί και συνεχίζει «Η Μελίνα ήταν ξαπλωμένη πάνω στο καναπέ και με «έκοψε», με είδε ότι ψάρωσα που την κοιτούσα, και έκανε το εξής αστείο: την έβγαζαν φωτογραφίες και με κοίταζε και μου έκανε διάφορα σκέρτσα και έπαιζε, γελούσε με αυτό. Εγώ βέβαια τα είχα χάσει, είχα και μια φωτογραφική μαζί που είχα δανειστεί από το θείο μου για να  βγάλω φωτογραφίες.
Μόλις τελείωσε η συνέντευξη, μου λέει έλα εδώ μικρέ, πως σε λένε; Γιώργος, της λέω. Είσαι φωτογράφος;, με ρωτάει. Όχι, απαντώ και, σχολιάζει: έχεις ακριβή μηχανή όμως, λέγοντάς μου ότι θέλει να τα ξαναπούμε».
Ωστόσο, δεν τα ξαναείπαν, μέχρι που μετά από ένα χρόνο, ο κ. Πηλιχός πηγαίνει να τη δει στο θέατρο Κάππα που έπαιζε στην «Όπερα της Πεντάρας», του Μπρεχτ.
 
Η Μελίνα στο Broadway
«Τότε βγαίνοντας η Μελίνα βιαστική για να φύγει, περνάει από το διάδρομο και πέφτει επάνω μου, και με κολλάει στον τοίχο και μου λέει μικρέ, μου την έσκασες. Γράφει και μου δίνει το τηλέφωνό της, το οποίο έχω κρατήσει και μου λέει δε θα το δώσεις όμως πουθενά γιατί με παίρνουν και με βρίζουν», θυμάται.
Και κάπως έτσι ξεκίνησε η φιλία του με τη Μελίνα Μερκούρη.
 
H Μελίνα Μερκούρη και ο Γιώργος Πηλιχός σε εκδήλωση στον ΟΛΠ
Η Μελίνα δεν δενόταν με αντικείμενα, μοίραζε το μισθό της πριν φύγει από τη Βουλή «Όσοι δεν γνώρισαν τη Μελίνα ήταν άτυχοι στη ζωή τους και αν σε αγαπούσε έστω και λίγο ήσουν τυχερός», σημειώνει ο κ. Πηλιχός και μου λέει πως ήταν δοτική, αγωνίστρια, είχε ήθος και ήταν πάντα ο εαυτός της.
«Θυμάμαι», μου λέει, «πως όταν είχε πάει στη Β΄Πειραιά, της είχε πει τότε ο Κουτσόγιωργας ο οποίος ήταν υπουργός Εσωτερικών να προσέχει πως ντύνεται και του είχε πει εγώ αυτή είμαι αν ντυθώ διαφορετικά θα είναι σα να τους κοροϊδεύω.
 
Η Μελίνα Μερκούρη και ο Ανδρέας Παπανδρέου
Η Μελίνα Μερκούρη ήταν άνθρωπος καλοσυνάτος που ξεχνούσε εύκολα, «μόνο τη προδοσία δεν συγχωρούσε», τονίζει ο κ. Πηλιχός, ενώ αναφέρει πως δεν είχε καλή σχέση με το χρήμα, δεν δενόταν με αντικείμενα, μόνο με ανθρώπους.
«Έβγαινε από τη Βουλή και το μισθό της τον είχε μοιράσει πριν προλάβει να φύγει. Έδινε χρήματα στους σερβιτόρους, στις καθαρίστριες κτλ.», λέει χαρακτηριστικά.
 
Φωτογραφία της Μελίνας Μερκούρη από τον αντιδικτατορικό αγώνα της
«Η Μελίνα ή σε συμπαθούσε ή αδιαφορούσε για σένα, ήταν ή του ύψους ή του βάθους. Δεν ήταν άνθρωπος με κακίες, μπορεί να θύμωνε, να φώναζε και μετά γελούσε. Εάν σε συμπαθούσε για τον άλφα ή βήτα λόγο, θα σε πλησίαζε, θα σου έπιανε τα χέρια, θα σε κοίταγε στα μάτια και θα έλεγε πες μου για σένα, πως είσαι, τα γκομενικά σου πως πάνε;», προσθέτει και σημειώνει πως «σε περνούσε από ακτίνες Χ, σε «σκάναρε» και δεν μπορούσες να της πεις ψέματα, δε μπορούσες να της αρνηθείς τίποτα, ήταν τόσο διεισδυτική μέσα σου που νόμιζες ότι ήταν στον καθρέφτη της ψυχής σου».
 
Γυρίσματα με τον Μίκη Θεοδωράκη στη Νέα Υόρκη
Παράλληλα, συμπληρώνει πως η Μελίνα είχε απίστευτο χιούμορ. «Αυτό το ξεκαρδιστικό γέλιο της», μου λέει και αναφέρει πως αυτό που θυμάται είναι αυτή η ζεστασιά που είχε όταν μιλούσες πολύ κοντά μαζί της και σε ρώταγε για τα προσωπικά σου, σου γέλαγε, σε συμβούλευε.
«Δεν μπορείς να κλείσεις μέσα σε λέξεις τη Μελίνα, δεν υπάρχουν αρκετές λέξεις να τη χαρακτηρίσεις. Δεν θα υπάρξει δεύτερος άνθρωπος σαν τη Μελίνα», λέει με νοσταλγία.
 
Πρεμιέρα – «Ποτέ τη Κυριακή» στην Αθήνα
 
Το φόρεμα που φόρεσε στις Κάννες για το Ποτέ τη Κυριακή (Έκθεση Αλεξάνδρειας)
Η τεράστια αποδοχή του κόσμου και η «πόρτα» στον τέως
«Όσοι γνώρισαν την Μελίνα, την αγάπησαν, την θυμούνται και ακόμα και αν κάποιοι λένε κάτι εναντίον της και αυτοί την αγαπούν κατά βάθος», μου λέει και τονίζει πως «αυτό είναι που ήθελε, την αγάπη και την αποδοχή του κόσμου. Είχε πει κάποτε θέλω να με αγαπάνε και οι καρέκλες, ούτως ώστε όταν κάθομαι απάνω να μη πονάνε.
«Ο κόσμος την αγαπούσε και η Μελίνα ήθελε να την αγαπάς. Ρώταγε, πόσο με αγαπάς; Της έλεγες πολύ, και σου έλεγε δε μου φτάνει».
«Σίγουρα», μου λέει «θα έχεις ακούσει να λένε ότι η Μελίνα φοβότανε, ήταν ανασφαλής, μπορεί να έκανε την ανασφαλή για πλάκα. Ήθελε την αποδοχή και την αγάπη του κόσμου, ήταν ακομπλεξάριστη αλλά όχι ανασφαλής. Ήξερε ποια είναι, ήξερε το εκτόπισμά της, ήξερε το πόσο μετράει και όταν ήθελε να διεκδικήσει κάτι το κατάφερνε».
 
Αναχώρηση Μελίνας Μερκούρη για το εξωτερικό
Η πρώτη μεγάλη εντύπωση του κ. Πηλιχού για το τι εστί Μελίνα στο εξωτερικό, ήταν όταν βρέθηκε στη Νέα Υόρκη, στο πρώτο της ταξίδι σαν υπουργός πολιτισμού, για τα εγκαίνια της έκθεσης του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Metropolitan Museum.
«Στο Ritz Carlton on the Park που μέναμε, έχει παρελάσει όποιος μπορείς να φανταστείς, από τη Λάιζα Μινέλι, τον Κένεντι κτλ όλη την αμερικάνικη διανόηση να περνά από την σουίτα της», αναφέρει, και συνεχίζει:
«Εν τω μεταξύ στο ξενοδοχείο μένει ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, ο οποίος θέλει να της μιλήσει αλλά εκείνη αρνείται, λέγοντας ότι τον ξέρω τον Κωνσταντίνο, είναι καλό παιδί, αλλά δεν εκτιμώ αυτά που έχει κάνει, εδώ εκπροσωπώ την Ελλάδα ως υπουργός Πολιτισμού και δεν δέχομαι να τον δω».
Παράλληλα, θυμάται ένα μεσημέρι στην 5η για φαγητό και έγινε «σεισμός» στο δρόμο από την παρουσία της. «Μελίνα, Μελίνα», φώναζε ο κόσμος και εκείνη να στέλνει φιλιά και να γυρίζει με το τσιγάρο στο χέρι και να λέει τους τάραξα πάλι, είδατε; Ένα βήμα πίσω όλοι.
«Έγινε, μάλιστα, μια εκπληκτική δεξίωση το βράδυ με τη Μελίνα να λάμπει μέσα στην τουαλέτα της, ενώ μόλις έφυγε ο πολύς ο κόσμος έβγαλε τα παπούτσια της και άρχισε να χορεύει συρτάκι και έγινε χαμός», θυμάται ο κ. Πηλιχός.
 
Η Μελίνα Μερκούρη σε νυχτερινή διασκέδαση
Αν ζούσε η Μελίνα, θα είχε φέρει τα Μάρμαρα πίσω
«Η Μελίνα πίστευε πως το παν για μας τους Έλληνες είναι ο πολιτισμός μας, είναι η ταυτότητά μας, αν το χάσουμε αυτό δεν έχουμε λόγο ύπαρξης», τονίζει ο κ. Πηλιχός, λέγοντας πως η Μελίνα ξαναέβαλε την Ελλάδα στον χάρτη.
«Είμαι σίγουρος πως αν ζούσε, θα είχε φέρει τα Μάρμαρα πίσω», σημειώνει και προσθέτει πως αν ήταν μαζί μας σήμερα θα είχε κάνει πολλά πράγματα, «θα ήταν μια σπουδαία πρόεδρος της Δημοκρατίας, πιστεύω θα ήταν αποδεκτή από όλους, θα έληγε η καριέρα της με αυτό».
Παράλληλα, αναφερόμενος στο θεσμό των Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης σημειώνει πως η Μελίνα Μερκούρη κατόρθωσε κάτι που δεν το είχε συλλάβει ανθρώπινος νους και έφερε την Ελλάδα στο κέντρο του πολιτισμού πάλι.
 
Έκθεση για τη Μελίνα Μερκούρη στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας
Μάλιστα, θυμάται, πως όταν είχε γίνει η πρώτη Συνδιάσκεψη των αρχηγών των Ευρωπαϊκών Κρατών, ο γερμανός υπουργός Χάνς Ντίτριχ Γκένσερ είχε πει ότι είναι πολλά τα λεφτά. Τότε, σηκώνεται η Μελίνα μπροστά στους δημοσιογράφους, του δίνει ένα φιλί και ξανακάθεται. Και ο Γκένσερ είπε το αλησμόνητο: αυτό είναι το ακριβότερο φιλί που έχω πάρει».
 
Έκθεση για τη Μελίνα Μερκούρη στο Τοπ Καπί
«Η Μελίνα όπου και να πήγαινε άφηνε το στίγμα της», προσθέτει. «Στο Τοπ Καπί στην Κωνσταντινούπολη, υπάρχει μια πλακέτα δίπλα στο θρυλικό ξίφος με τα σμαράγδια και γράφει επάνω ότι το Τοπ Καπί έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο εξαιτίας της Μελίνας και της ταινίας του Ντασσέν», τονίζει.
Έκθεση για τη Μελίνα Μερκούρη στο Τοπ Καπί
Τέλος, θέλοντας να τονίσει την τεράστια αποδοχή που είχε η Μελίνα Μερκούρη μας εξιστορεί ένα περιστατικό: «Με είχαν καλέσει στο Πεκίνο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ζήτησαν να κάνουμε έκθεση για τη Μελίνα, στην απαγορευμένη πόλη, σε ένα χώρο σημαντικό για τους κινέζους όπου για πρώτη φορά θα γινόταν έκθεση εκεί και ήταν η μοναδική έκθεση που είχε υπό την αιγίδα η Ολυμπιακή Επιτροπή της Κίνας. Δυστυχώς, η έκθεση δεν έγινε γιατί το ποσό ήταν αστρονομικό, 400.000 ευρώ σε ένα χώρο 2.500 τ.μ».
 
Η Μελίνα Μερκούρη με τον Αλέκο Σακελλάριο και την Αλίκη Βουγιουκλάκη

Τα παρασκήνια μιας θρυλικής φωτογραφίας
 
Πρόκειται ίσως για τη πιο γνωστή φωτογραφία της Μελίνας Μερκούρη, στην οποία απεικονίζεται μια βροχερή μέρα στην Ακρόπολη να χαιρετά.
 
Η Μελίνα Μερκούρη και ο Γιώργος Πηλιχός στην Ακρόπολη
Ο κ. Πηλιχός είχε την τιμή να βρίσκεται μαζί με τη Μελίνα εκείνη τη μέρα και θυμάται:
«Η Μελίνα θέλει να περάσει ένα παγκόσμιο μήνυμα επάνω στην Ακρόπολη, να γίνεται μια εκεχειρία σε όλο τον κόσμο, το οποίο δεν πέτυχε. Έχουμε, λοιπόν, ανεβεί στην Ακρόπολη και δεν πήγαινε καλά αυτό. Η Μελίνα ήταν εκνευρισμένη, έβρεχε, γλίστραγαν κάτω οι πέτρες. Ήταν στις ανάποδές της, αλλά τόσο όμορφη, με μια ωραία καμπαρντίνα. Την ώρα, λοιπόν, που φεύγαμε, και ήταν σα τίγρης εξαγριωμένη, ήμασταν μόνοι μας πάνω στο Βράχο- μαζί και ο φωτογράφος Ηλίας Αναγνωστόπουλος- και της λέω όπως κατεβαίναμε βρε Μελίνα μου δεν υπάρχει μια καλή φωτογραφία σου μέσα στον Παρθενώνα που ζητούν, είναι ευκαιρία να βγάλεις τώρα. Και είσαι ωραία σα Καρυάτιδα με τη καμπαρντίνα. Και γυρίζει και μου λέει βρε, δε πας στο διάολο και εσύ και οι φωτογραφίες σου και ξαφνικά, γυρίζει και φωνάζει Ηλίααααα … και έτσι βγήκε η θρυλική φωτογραφία, της οποίας δυστυχώς ο Ηλίας έχασε τα δικαιώματα γιατί κάηκε το αρχείο του. Χαίρομαι, φυσικά, που βγήκε από μια δική μου πρωτοβουλία».
Ο μύθος για τους πολλούς άνδρες της Μελίνας και ο Ντασέν που ζούσε για εκείνη
«Πολλοί έχουν κατηγορήσει τη Μελίνα ότι είχε πολλούς άνδρες, αλλά αυτό είναι ένας μύθος», μου λέει, και συμπληρώνει πως «της Μελίνας, της άρεσε να φλερτάρει, της άρεσε να ξέρει ότι σε κατέκτησε. Κάποτε ρώτησαν τον Κακογιάννη κάτι προσωπικό της Μελίνας off the record κατά τη διάρκεια ενός γυρίσματος και με παίρνει τηλέφωνο έξαλλος και μου λέει έλα μια στο σπίτι. Και πάω και μου λέει την ξέρεις τη τάδε;, με ρώτησε αυτό για τη Μελίνα και τους πέταξα έξω».
«Και μου λέει: Η Μελίνα δεν ήτανε π….να, οι άντρες που είχε μετριούνται στα δάχτυλα. Της άρεσε να τους ξεσηκώνει και μετά τους παράταγε, αφού λέει καμιά φορά που βγαίναμε στα καταγώγια όταν κάναμε τη Στέλλα με το Φούντα για να δούμε λαϊκούς τύπους και παίρναμε ιδέες, τους ξεσήκωνε και μετά φοβόταν και του’λεγε Μιχάλη σώσε με και της έλεγε εγώ να σε σώσω;, μόνη σου τα’κανες, να πας να σωθείς», θυμάται.
 
Η Μελίνα Μερκούρη στο Παρίσι
Αναφερόμενος στο Ζυλ Ντασσέν, σημειώνει πως του έκανε εντύπωση το πόσο την αγαπούσε, το πώς μίλαγε για τη Μελίνα.
«Μάλιστα μια μέρα ήμουν στο σπίτι, κάτι συζητούσαμε και του λέω η Μελίνα είναι εδώ. Και χτυπάει το χέρι του και μου λέει δεν είναι εδώ η Μελίνα, η Μελίνα έχει φύγει, μη μου λες εμένα αυτά, είμαι μόνος μου. Και μου είχε κάνει εντύπωση το γεγονός ότι δεν είχε πειράξει τίποτα από τα πράγματά της. Όλα ήταν σα να τη περίμεναν να γυρίσει. Ο Ντασέν ζούσε για τη Μελίνα», μου διηγείται. «Εκεί καταλάβαινες την αφοσίωση και τον έρωτα», τονίζει.
 
Ο Ζυλ Ντασσέν σε έκθεση για τη Μελίνα Μερκούρη στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη

Μια «τρελή», «τρελή» γυναικοπαρέα
Η Μελίνα Μερκούρη έδινε βάση στη φιλία και ήταν άκρως δοτική. Όσες φίλες είχε ήταν πολύ δεμένες μαζί της. «Η Δέσπω, η Ντένη Βαχλιώτη, κ.ά είχαν να διηγηθούν το πόσο φίλη πραγματική ήταν η Μελίνα και πως τους στεκόταν. Οι φίλες της ήταν ένας προστατευτικός κλοιός για τη Μελίνα», μου λέει, και συμπληρώνει πως η Μελίνα είχε δύο «γάτες του Σιάμ», η μία ήταν η Αγγελική, ο άνθρωπος του σπιτιού που ήταν μαζί της από το 65’, και η άλλη η Άννα, η αμπιγιέζ της, που την ήξερε από 16 χρονών και την αποκαλούσε «το κοριτσάκι μου», ήταν ο άνθρωπός της. «Ακόμα και τώρα την αποκαλεί έτσι, ενώ η Αγγελική την αποκαλούσε πάντα κυρία Μελίνα ακόμα και όταν τσακωνόντουσαν, της μιλούσε στον πληθυντικό», σχολιάζει.
 
Η Μελίνα Μερκούρη σε πολύ μικρή ηλικία
 
Η Μελίνα Μερκούρη στη «Φαίδρα»
«Εάν κάποιος πείραζε τη Μελίνα, οι φίλες της γινόντουσαν ύαινες να τον φάνε, ακόμα και τον Ντασσέν», τονίζει και θυμάται:
«Μου είχε πει κάποτε μια ιστορία ο Ντασσέν, όταν έκαναν το playback του τραγουδιού Τα παιδιά του Πειραιά. Η Μελίνα δε μπορούσε να συγχρονιστεί με το playback, ήταν ένα πράγμα πρωτόγνωρο. Το είχε κάνει τόσες φορές, που σηκώθηκε και κάνει δε μπορώ άλλο και πάει να φύγει και μπαίνει τότε μπροστά της ένας κολλητός της φίλος, φροντιστής ο Άγγελος Βλάχος και της λέει σε παρακαλώ, άλλη μια φορά και του δίνει η Μελίνα μια σφαλιάρα. Μόλις το βλέπει αυτό ο Ντασέν σηκώνεται και τραβάει και αυτός μια σφαλιάρα στη Μελίνα, και πέφτει πάνω του η Άννα και οι φιλενάδες της και τον γδέρνουνε. Και γίνηκαν μαλλιοκούβαρα και μετά γελάγανε και κατάφερε εν τέλει και τον συγχρονισμό με το playback».
 
Έκθεση για τη Μελίνα Μερκούρη στην Αμμόχωστο
Η συμβουλή της Μελίνας
«Την τελευταία φορά που την είδα ήταν πριν φύγει για την επέμβαση στη Νέα Υόρκη. Βρεθήκαμε σε μια εκδήλωση όπου με κοίταξε από μακριά, μου έκλεισε το μάτι και μου έκανε ένα νεύμα του τύπου γεια σου», μου λέει ο κ. Πηλιχός, διακρίνοντας μια θλίψη.
«Φοβόταν πολύ τις αρρώστιες αλλά πολέμησε απίστευτα», αναφέρει.
 
Μελίνα Μερκούρη-Εξορία. Με αυτό το φόρεμα ζήτησε να ταφεί όπως και έγινε
«Όταν της είπαν ότι έχει καρκίνο, είπε α καλά, και δεν το ξανασυζήτησε, ενώ παλιά έλεγε η φίλη της η Ντένη ότι όταν ακούγανε για καρκίνο σταυρώνανε τα δύο δάχτυλά τους, μόνο στο άκουσμα της λέξης»…. «Κάπνιζε από πολύ μικρή και μου έλεγε ο Σπύρος (σ.σ. ο αδερφός της) ότι επειδή ήθελε συνενόχους έβαζε και εμάς να καπνίζουμε με το ζόρι, και όταν εγώ φύλαγα τσίλιες μου έλεγε ο Σπύρος, της έκανα σύνθημα και πέταγε το πακέτο στον ακάλυπτο».
Παράλληλα, ο κ. Πηλιχός θυμάται την τελευταία παράστασή της, η οποία ήταν στην Επίδαυρο όπου έκανε την Κλυταιμνήστρα στην Ορέστεια. «Έφυγε ίσως στη σωστή στιγμή, με μεγάλη δόξα», αναφέρει ενώ προσθέτει πως η Επίδαυρος ήταν ασφυκτικά γεμάτη, «είχε πιο πολύ κόσμο από όταν έπαιζε η Κάλλας», λέει, χαρακτηριστικά, ενώ μου εκμυστηρεύεται τα λόγια από το στόμα της Μελίνας που δε θα ξεχάσει ποτέ:
«Στη ζωή σου Γιωργάκη δε θα κοιτάζεις ποτέ πίσω, πάντα θα βλέπεις μπροστά. Ότι και αν συμβαίνει, θα κοιτάζεις μπροστά, αν γυρίσεις πίσω, κάηκες. Γιατί ο χρόνος τρέχει μπροστά»…
Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Πηλιχό για την παραχώρηση των φωτογραφιών από το προσωπικό του αρχείο.
*O Γιώργος Πηλιχός σπούδασε Ιστορία της Τέχνης, ενώ εργάστηκε έως το 2007 στον Όμιλο ΣΚΑΙ, έχει συνεργαστεί με το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού στην παραγωγή 8 αρχαιολογικών ντοκιμαντέρ [έρευνα και ιστορική μελέτη], είναι εξωτερικός συνεργάτης στο "Κέντρο Δελφών", Πολιτιστικός Σύμβουλος στο Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού και δημιουργός του επετειακού τόμου ΣΑΕ ¨Κ.Π. Καβάφης Η ΠΟΛΙΣ -σε 33 γλώσσες", επιμελητής εκθέσεων ιδιωτικής συλλογής για την Μελίνα Μερκούρη [Μακεδονικό Μουσείο
Σύγχρονης Τέχνης, Topkapi Palace Museum, Bibliotheca Alexandrina, Πύλη Αμμοχώστου] και τον Μιχάλη Κακογιάννη στην "Αθηναϊδα", συγγραφέας του τόμου "ΜΕΛΙΝΑ - Κυριακή για Πάντα", Μιχάλης Κακογιάννης: Κινηματογράφος, συμμετοχή σε εκδόσεις: "'Αγιοι Τόποι", "Κωνσταντινούπολη", "Πριήνη" κα.
http://news247.gr/

Read more...

Αρχίζουν οι κατασχέσεις για 5.000 οφειλέτες του ΙΚΑ...Αρχίζουν οι κατασχέσεις για 5.000 οφειλέτες του ΙΚΑΠοιοι θα μπουν πρώτοι στο στόχαστρο...

Ξεκινούν οι κατασχέσεις για όσους χρωστάνε στο ΙΚΑ, και σε πρώτη φάση στο "στόχαστρο" βρίσκονται...
5.000 οφειλέτες. Σε έγγραφο -με τον χαρακτηρισμό εξαιρετικά επείγον- επισημαίνεται πως «μεγάλος αριθμός παραγγελιών κατάσχεσης δεν εκτελέστηκε» και πλέον δίνεται δίμηνη διορία από το Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Όπως γράφει σήμερα το «Έθνος, στο «επίκεντρο» βρίσκονται αρχικά όσοι χρωστάνε πάνω από 30.000 ευρώ στο Ταμείο και δεν έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση των οφειλών τους. Σταδιακά στο «μικροσκόπιο» θα βρεθούν και όσοι χρωστούν μικρότερα ποσά, ωστόσο πρέπει να τονιστεί πως οφειλές έως 5.000 ευρώ δεν μεταφέρονται στο ΚΕΑΟ.

Στο έγγραφο του ΚΕΑΟ τονίζεται πως «διαπιστώθηκε ότι πολύ μεγάλος αριθμός των παραγγελιών κατάσχεσης που εκδόθηκαν από 26 Νοεμβρίου 2013 έως 31 Ιανουαρίου 2014 δεν εκτελέστηκε». Πλέον τα περιθώρια στενεύουν, καθώς στο έγγραφο προβλέπεται σαφές χρονοδιάγραμμα...

Read more...

Πως θα γίνουν οι εξετάσεις της Α΄ Λυκείου...


Με "εκπτώσεις" θα λειτουργήσει τελικά η Τράπεζα Θεμάτων για τις εξετάσεις της Α' λυκείου, καθώς αποφασίστηκε να...
εξαιρεθούν όλα τα μαθήματα επιλογής.

Πρόκειται για τα εξής μαθήματα: Γεωλογία και Διαχείριση Φυσικών Πόρων, Εφαρμογές Πληροφορικής, Ελληνικός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός, Καλλιτεχνική Παιδεία.

H Τράπεζα θα χρησιμοποιηθεί κανονικά για όλα τα υπόλοιπα μαθήματα, ενώ για τα επιλογής της Α” λυκείου προωθείται ρύθμιση, ώστε τα θέματα να τα ορίσουν οι διδάσκοντες.

Τα θέματα της Τράπεζας Θεμάτων συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής το οποίο περίπου μια εβδομάδα πριν από την έναρξη των εξετάσεων θα τα αναρτήσει στο διαδίκτυο και αυτό προκειμένου να μην γίνουν πεδίο ανταγωνισμού από τα φροντιστήρια.

Όπως γράφουν «Τα Νέα», η Τράπεζα Θεμάτων θα περιλαμβάνει περίπου 300 θέματα ανά μάθημα (στις άλλες χώρες που ισχύει τα θέματα φτάνουν και τα 1.000). Από αυτά οι διδάσκοντες επιλέγουν ένα 50%, ενώ η τελική επιλογή των θεμάτων γίνεται ηλεκτρονικά, λίγη ώρα πριν από τις εξετάσεις σε κάθε σχολείο...

Read more...

Καρφί Μωραΐτη σε Βενιζέλο για τη δήλωση του για το Ποτάμι ...


Με δηκτικό τρόπο απάντησε μέσω των social media στον...πρόεδρο του στο ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής Θάνος Μωραΐτης για τη δήλωση του σχετικά με το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη.

Θυμίζω ότι...
ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε ευχηθεί ειρωνικά «καλή επιτυχία» σε όσες τηλεοπτικές εκπομπές μετατρέπονται σε κόμματα, μια δήλωση όχι άστοχη επί της ουσίας η οποία όμως ακούγεται εντελώς διαφορετικά όταν εκφέρεται από κάποιον που αποτυγχάνοντας ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει δώσει χώρο για τον καθέναν στην Κεντροαριστερά.

Εξάλλου, αν το Ποτάμι εμφανιστεί πάνω από το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες δημοσκοπήσεις, ο επιπόλαιος Βενιζέλος θα έχει σημείωσε ένα ακόμα υπέροχο αυτογκόλ.

parapolitiki.com

Read more...

Βάζουν αστυνομικούς στην ολομέλεια και το περιστύλιο της Βουλής...
Νομοθετικό... χαλί ώστε να μπορούν οι αστυνομικοί να επεμβαίνουν -με εντολή του προέδρου ή του προεδρεύοντος του Σώματος- στην Ολομέλεια της Βουλής και στις κοινοβουλευτικές επιτροπές σε περίπτωση που...
ξεφύγει η κατάσταση, έστρωσε χθες η κυβέρνηση με σχετική ρύθμιση στο νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που συζητήθηκε χθες στη Βουλή.

Και μπορεί η δυνατότητα αυτή ήδη να παρέχεται μέσω έκδοσης σχετικών προεδρικών διαταγμάτων, ωστόσο φαίνεται πως επιλογή της κυβέρνησης είναι να... λυθούν τα χέρια του προέδρου της Βουλής και μέσω νομοθετικής πρόβλεψης ώστε να μην υπάρχει καμία απολύτως αμφισβήτηση της νομιμότητας, όπως γράφει σήμερα το «Έθνος».

Στόχος της συγκεκριμένης επιλογής είναι να μπορεί η έδρα να διαχειρίζεται περιστατικά που όλο και πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα με πρωταγωνιστές τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, εν όψει μάλιστα και της συζήτησης την επόμενη εβδομάδα στην επιτροπή Δεοντολογίας και εν συνεχεία στην Ολομέλεια της άρσης ασυλίας των 9 χρυσαυγιτών βουλευτών οι οποίοι δεν είχαν εμπλακεί μέχρι πρότινος με τη Δικαιοσύνη.

Όπως προβλέπει χαρακτηριστικά η διάταξη στο νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας «η υπηρεσία της Βουλής των Ελλήνων έχει την ευθύνη της ασφάλειας του κτιρίου της Βουλής και των υπηρεσιών της, καθώς και τη διασφάλιση της τάξης κατά τις συνεδριάσεις της, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής και τις εντολές του Προέδρου της».

Αντιδράσεις
Η αναφορά για τις «συνεδριάσεις» προκάλεσε έντονες συζητήσεις για τη σκοπιμότητα της ρύθμισης, με τους ιθύνοντες τόσο της Αστυνομίας όσο και της Βουλής να διαβεβαιώνουν πως τίποτα δεν αλλάζει σε σχέση με αυτά που ισχύουν για το συγκεκριμένο θέμα. Σε ερώτηση δε γιατί αφού δεν αλλάζει τίποτα, αναφέρεται η ρύθμιση στο παρόν νομοσχέδιο, η απάντηση είναι πως στο νομοσχέδιο περιγράφονται οι κανόνες που διέπουν τη λειτουργία της Αστυνομίας και μέσα σε όλα και αυτό.

Πάντως άλλες πηγές αναφέρουν πως στη σημερινή συνεδρίαση ενδέχεται ο Ν. Δένδιας να τροποποιήσει ή και να αποσύρει τη ρύθμιση, αφού πηγές του υπουργείου ανέφεραν πως «εάν χρειαστεί, ο υπουργός θα δώσει σχετικές διευκρινίσεις σήμερα».

Τοποθετούμενοι στο θέμα ο υπεύθυνος Τύπου και ο γενικός γραμματέας της Βουλής υποστήριξαν ότι ίδια με τις διατάξεις πρόβλεψη υπήρχε παλαιότερα σε προεδρικά διατάγματα του 2001 και του 2005, ωστόσο δεν έδωσαν πειστικές απαντήσεις γιατί ο Κανονισμός της Βουλής δεν προσαρμόστηκε με τις προβλέψεις των προεδρικών διαταγμάτων, τα οποία ως γνωστόν δεν περνούν από την κοινοβουλευτική διαδικασία. Περιστατικό που «κουμπώνει» απόλυτα με την εφαρμογή της εν λόγω ρύθμισης είναι η σφοδρή διένεξη τον Μάιο του 2013 μεταξύ του προεδρεύοντος Γ. Δραγασάκη και σχεδόν του συνόλου της ΚΟ της Χρυσής Αυγής.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής ζήτησε να επέμβει ο φρούραρχος, ωστόσο αυτό δεν χρειάστηκε, αφού οι βουλευτές της ΧΑ αποχώρησαν από την αίθουσα της Ολομέλειας, ενώ εν συνεχεία λοιδορούσαν τον κ. Δραγασάκη για την πρόθεσή του να καλέσει τον φρούραρχο.

Read more...