Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Γ. Παπανδρέου: Αναγκαία η αναμόρφωση της χώρας με συντονισμένη δράση


Είναι ζωτικής σημασίας για την εθνική οικονομία να καταστεί η Βόρεια Ελλάδα ατμομηχανή της ανάπτυξης, ένα αναπτυξιακός πόλος για όλη την επικράτεια, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου στη σύσκεψη που είχε με εκπροσώπους παραγωγικών και κοινωνικών φορέων της Θεσσαλονίκης, παρουσία υπουργών. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη γύρω από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης: τί θα πάρει η Θεσσαλονίκη, τί θα δώσει η Αθήνα, μια μιζέρια γύρω από την νομή κρατικής πίτας, μια διαλυτική συζήτηση, είπε. Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση της χώρας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι περνάμε δύσκολες στιγμές, καθώς υπάρχει ύφεση, ανεργία, κλείνουν καταστήματα, αλλά, όμως, υπάρχουν και χρονίζοντα προβλήματα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της φοροδιαφυγής, που πρέπει να αντιμετωπιστούν μακριά από πελατειακές αντιλήψεις.

Εκτός από τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το μνημόνιο, είπε ότι είναι ανάγκη η αναμόρφωση της χώρας με συντονισμένη δράση. Σε σχέση με την κριτική που ασκείται στο μνημόνιο, παρατήρησε πως αν δεν είχαμε το μνημόνιο δεν θα είχαμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις. Επίσης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση του "Καλλικράτη" μέσω του οποίου μεταφέρονται εξουσίες από την κεντρική διοίκηση στην Περιφέρεια και σημείωσε ότι η εφαρμογή του θα έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα.




Read more...

ΣΤΗΝ 83Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Η ΕΛΛΑΔΑ


Η Ελλάδα υποχώρησε το 2010 στην 83η θέση του Παγκόσμιου Δείκτη Ανταγωνιστικότητας του World Economic Forum (WEF) μεταξύ 139 χωρών, από την 71η θέση το 2009....
Η υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, σύμφωνα με την έκθεση World Economic Report που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την Κίνα, οφείλεται στη μεγάλη επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντός της.


Η επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος σε συνδυασμό με τη «φτωχή» λειτουργία των θεσμών και τη χαμηλή αποδοτικότητα των αγορών εξηγεί, όπως αναφέρει η έκθεση, ότι η Ελλάδα βρίσκεται χαμηλά στην κατάταξη ανταγωνιστικότητας και καταλαμβάνει την τελευταία θέση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ. Η βαθμολογία των χωρών από το WEF γίνεται με βάση στοιχεία που αφορούν 12 τομείς της οικονομίας και γενικότερα της κοινωνίας τους καθώς και με βάση συνεντεύξεις με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου κάθε χώρας, οι οποίοι δίνουν την εκτίμησή τους για το επιχειρηματικό περιβάλλον.


Η κατάταξη της Ελλάδας σε σχέση με τους 12 τομείς είναι η ακόλουθη: Στους θεσμούς 84η, στις υποδομές 42η, στο μακροοικονομικό περιβάλλον 123η, στην υγεία και το εκπαιδευτικό σύστημα 40η, στην ανώτερη εκπαίδευση και κατάρτιση 42η, στην αποδοτικότητα των αγορών αγαθών 94η, στην εξέλιξη της χρηματοπιστωτικής αγοράς 93η, στην τεχνολογική ετοιμότητα 46η, στο μέγεθος αγοράς 39η, στην εξειδίκευση των επιχειρήσεων 74η και στην καινοτομία 79η.


Πρώτη χώρα σε ανταγωνιστικότητα στον κόσμο παραμένει και φέτος η Ελβετία, σύμφωνα με την έκθεση του WEF, ενώ στη δεύτερη θέση από την τέταρτη πέρυσι ανέβηκε η Σουηδία, εκτοπίζοντας τις ΗΠΑ που έπεσαν φέτος στην τέταρτη θέση.


Η Σιγκαπούρη παρέμεινε στην τρίτη θέση, ενώ η Γερμανία ανέβηκε στην 5η θέση (από 6η πέρυσι). Η έκθεση σημειώνει τις πολύ υψηλές επιδόσεις των σκανδιναβικών χωρών, καθώς, εκτός από τη Σουηδία, στην πρώτη 20άδα βρίσκονται και η Φινλανδία (7η), η Δανία (9η από 5η πέρυσι) και η Νορβηγία (14η). Βελτίωσε παρουσίασε και η Κίνα, η οποία ανέβηκε δύο σκαλοπάτια στην 27η θέση.


Επίσης, πολλές χώρες από την περιοχή της Μέσης Ανατολής - κυρίως του Περσικού Κόλπου - και της Βόρειας Αφρικής βρίσκονται στην πρώτη 50άδα. Για τις χώρες της ΕΕ, η έκθεση διαπιστώνει ότι, αν και έχουν επιμέρους διαφορές στα προβλήματα, αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις, όπως την αύξηση της ευελιξίας των αγορών, τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα ενισχύει περισσότερο την καινοτομία και τη μεγαλύτερη ολοκλήρωση των αγορών.
Read more...

'ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ' ΖΗΤΑ Η ΓΣΕΕ


Τη «δυναμική υπέρβαση του Μνημονίου» πρότεινε σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, λέγοντας ότι χωρίς να χάσει η χώρα το πλεονέκτημα του δανεισμού, μπορεί να διατηρήσει την κοινωνική συνοχή της...


Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε με αφορμή το συλλαλητήριο που οργανώνουν το Σάββατο στις έξι το απόγευμα στο άγαλμα του Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΘ και η Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης, ο Γ. Παναγόπουλος επισήμανε ότι πέρυσι τέτοια εποχή οι εργαζόμενοι είχαν εναποθέσει προσδοκίες και ελπίδες στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, καθώς ήταν προεκλογική περίοδος, αλλά αυτές διαψεύστηκαν. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εφαρμόζει σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική και είπε ότι Κομισιόν και ΕΚΤ χρησιμοποίησαν το ΔΝΤ, ως «φερετζέ» για να επιβάλλουν τις πολιτικές τους.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, είπε ότι είναι καχύποπτος ως προς το ζήτημα της λήψης και νέων μέτρων, ενώ είπε ότι δεν είναι αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, για την οποία εξέφρασε το φόβο ότι μπορεί να πέσει ή να περιέλθει σε βαθιά «κατάψυξη». Ο κ. Παναγόπουλος, εξέφρασε την έντονη αντίδραση της ΓΣΕΕ, στη σχεδιαζόμενη εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο κίνησης και το πετρέλαιο θέρμανσης, λέγοντας ότι δεν διαφωνεί στο να παταχθεί το λαθρεμπόριο καυσίμων, αλλά θα πρέπει να καταβληθεί από πριν στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους η διαφορά που θα προκύψει από την αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει προτεραιότητα στα θέματα της απασχόλησης και της ανεργίας, και διατύπωσε το αίτημα για αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού. Σε ό,τι αφορά την ανεργία, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μέχρι το τέλος του 2010 οι άνεργοι στην Ελλάδα να φθάσουν στο ένα εκατομμύριο άτομα. Επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι είναι αγανακτισμένοι και αυτή την αγανάκτηση θα την εκφράσουν στο συλλαλητήριο του Σαββάτου και στο πανευρωπαϊκό συλλαλητήριο που θα γίνει στις 29 Σεπτεμβρίου, στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Παναγόπουλος σε ερώτηση για το γεγονός, ότι η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ δεν θα παραστεί στην ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ο κ. Παναγόπουλος είπε, ότι ο ίδιος θα πάει όπως πήγαινε πάντα, με το θεσμικό του ρόλο γιατί θα ήταν αντίφαση να συναντάται με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και να μην πηγαίνει στην ομιλία του στη ΔΕΘ. Υπέρ της ακύρωσης του Μνημονίου τάχθηκε ο γγ της ΓΣΕΕ, Βαγγέλης Μπουζούλας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν θέλουμε άλλη τρόικα, δεν θέλουμε το Μνημόνιο, φτάνει πια».

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιώργος Γαβρίλης, τόνισε τον βίαιο χαρακτήρα επιβολής του Μνημονίου από την κυβέρνηση και αμφισβήτησε, ότι μέσα από την εφαρμογή του θα έρθει η σωτηρία της χώρας. Διαμαρτυρία κατά της κυβερνητικής πολιτικής, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, διοργανώνει στις 12 το μεσημέρι τυης Παρασκευής, η Πρωτοβουλία Σωματείων από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, την ώρα που εντός του λιμανιού θα συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο. Το δίκτυο συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ, καλεί τους εργαζόμενους να ξεσηκωθούν για το συλλαλητήριο του Σαββάτου, προκειμένου να στείλουν το μήνυμά τους στην κυβέρνηση.

Read more...

Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ...


Η γυναίκα της ημέρας Κατερίνα Μπατζελή μιλάει για πρώτη φορά μετά την απομάκρυνσή της από την κυβέρνηση στο Κουρδιστό Πορτοκάλι. Το διαδίκτυο πρόλαβε τα Κυριακάτικα φύλλα...
Read more...

Προσφυγή της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ στη Δικαιοσύνη .


ΑΙΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΚΑΙ
ΑΓΩΓΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ Ή ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΟΥ 13ου ΚΑΙ 14ου ΜΙΣΘΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΣΗΜΕΡΑ Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ συνεπής στις δεσμεύσεις της για την προσφυγή στην δικαιοσύνη κατά των όσων περιλαμβάνουν οι αντεργατικοί – αντιλαϊκοί νόμοι 3833 και 3845 που επέβαλαν οι σύγχρονοι κατακτητές της ΤΡΟΪΚΑ κατέθεσε σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης και στα πολιτικά δικαστήρια αγωγές που υπογράφονται και υποστηρίζονται από τους εγνωσμένης αξίας και κύρους κ.κ. Ρουπακιώτη Αντώνη πρώην πρόεδρο δικηγορικού συλλόγου Αθηνών, Λουκά Αποστολίδη πρώην αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Κατρούγκαλο Γιώργο αναπληρωτή καθηγητή στο ΔΠΘ, Χρυσόγονο Κώστα καθηγητή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, για την αντισυνταγματικότητα του μνημονίου και την απαράδεκτη και παράνομη περικοπή των μισθών μας.
Η ενέργεια μας αυτή σε καμία περίπτωση δεν έχει να κάνει με ενέργεια ανεύθυνων ανθρώπων που δεν κατανοούν την τραγικότητα της κατάστασης της Ελληνικής Οικονομίας και που αρνούνται να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του δημοσιονομικού ελλείμματος και στο ξεπέρασμα της κρίσης ή πολύ περισσότερο από μια συντεχνιακή διάθεση να γλυτώσουμε εμείς έναντι των υπολοίπων. Άλλωστε οι συνδικαλιστικοί μας αγώνες με μπροστά τη ΓΣΕΕ ήταν για το σύνολο του λαού μας.
Η προσφυγή μας στη δικαιοσύνη είναι συνειδητή επιλογή για την υπεράσπιση των όσων με αγώνες και θυσίες κατακτήσαμε τις προηγούμενες δεκαετίες.
Είναι το λιγότερο που οφείλει να κάνει ο κάθε πολίτης που σέβεται τον εαυτό του όταν αδίκως τον βάζουν να πληρώνει τα σπασμένα και κλεμμένα άλλων.
Για την κατάσταση που έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία οι μόνοι που δεν φταίνε είναι οι εργαζόμενοι.
Η κρίση και η κατάντια του ελληνικού κράτους έχει ονοματεπώνυμο και υπευθύνους που μόνο οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι δεν είναι.
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ. ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ, ΤΙΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΘΑ ΜΕΤΡΙΟΜΑΣΤΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ.
ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑ ΕΜΕΙΣ ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ

Υ.Γ. Επιπροσθέτως τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί προσφυγή στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας για την καταστρατήγηση και την ωμή παραβίαση των Σ.Σ.Ε..

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

Read more...

Προσωπάρχης του Μαξίμου η Ρεγγίνα Βάρτζελη

Γραμματέας για την υποστήριξη του πρωθυπουργικού έργου


protothema.gr
Ένα πρόσωπο της απόλυτης εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού αναλαμβάνει κρίσιμο ρόλο στο κυβερνητικό σχήμα στο πλαίσιο της ενίσχυσης του κεντρικού επιτελείου της κυβέρνησης, όπως είχε αποκαλύψει το protothema.gr.

Πρόκειται για την κυρία Ρεγγίνα Βάρτζελη, μέχρι σήμερα διευθύντρια της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, η οποία με απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου αναλαμβάνει γενική γραμματέας στη νεοσυσταθείσα Γενική Γραμματεία για την υποστήριξη του έργου του Πρωθυπουργού.

Στόχος της νέας γραμματείας είναι να συντονιστεί καλύτερα η δουλειά στο υπουργικό συμβούλιο.

Η κυρία Βάρτζελη θεωρείται πρόσωπο χαμηλών τόνων και χαρακτηρίζεται από συνεργάτες της ως εργατική και επιτυχημένη.

Read more...

Η τιμή της βενζίνης στο Καράκας και στην Ελλάδα...


Από τον Δημήτρη Τσίμπλινα

Η φωτο που σας επισυνάπτω είναι από βενζινάδικο στο Καράκας (Βενεζουέλα). Την τράβηξα γιατί δεν θα με πιστεύατε αν σας έλεγα την τιμή της βενζίνης ανά λίτρο. Η τιμή είναι 0,070Bs/λίτρο , όπου 1Ευρώ = 5,3 Bs αλλά αρκετά εύκολα μπορείτε να πετύχετε πολύ καλύτερη τιμή (εγώ αντάλλαξα 1Ευρώ=9,5Bs).
Δηλαδή 1λίτρο βενζίνης κοστίζει περίπου 0,007Ευρώ. Απίστευτο και όμως αληθινό! Η επιλογή του βενζινάδικου ήταν...
εντελώς τυχαία!.Δεν έψαξα να βρω το φθηνότερο.
Δεν θα ήταν και ό,τι καλύτερο για μας η τιμή να είναι σε αυτά τα επίπεδα (το Καράκας έχει πολύ καυσαέριο) αλλά όχι και το σημερινό χάλι που ζούμε! Εκεί γεμίζουνε με 30λεπτά και εδώ με 80 Ευρώ! Εμείς ζητάμε μια normal τιμή γύρω στο 1Ευρώ/λίτρο!
Φανταστείτε, όταν το λίτρο πωλείται 0,007Ευρώ πόσο ξεκινάει από την πηγή;
Και γιατί σε εμάς καταλήγει στο 1,50Ευρώ/λίτρο;
Μεγάλο πάρτυ γίνεται με τα κάυσιμα και δυστυχώς την πληρώνουμε εμείς.

Read more...

Πολιτικό θρίλερ στην Χαλκίδα...


Από το http://www.evianews.com/

Σε θρίλερ εξελίσσεται η ανακοίνωση από το ΠΑΣΟΚ της υποψηφιότητας για τον Δήμο Χαλκιδέων.
Από την μεριά του ο Θανάσης Μπουραντάς επιβεβαίωσε τις φήμες ότι δέχτηκε τηλεφώνημα από τα Κεντρικά του ΠΑΣΟΚ και αποδέχτηκε να είναι υποψήφιος εφόσον του ζητηθεί.
Ο ίδιος μίλησε τηλεφωνικά στην εκπομπή του Δημήτρη Μπατσακούτσα στον 9,65 fm και μπορείτε να παρακολουθήσετε το...
βίντεο όπου παραδέχεται πως οι φήμες τελικά είναι αληθείς.

Read more...

Για τον ανασχηματισμό...



Από τον ΜΙΧΑΛΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ
http://www.polis-agora.blogspot.com/

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ
ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ
Είναι πολύ γνωστό ότι πριν τις εκλογές του Οκτωβρίου του 1981 έκφρασα τις απόψεις μου για το πώς μπορεί να κυβερνηθεί η χώρα. Τις έκανα πρώτα πράξη και μετά βιβλίο. Η χώρα, Άρχοντες και λαός ήθελαν μια σύγχρονη παιδεία διακυβέρνησης. Δεν την είχαν. Η μεταπολίτευση έκανε το Κυβερνώ διορίζω, το Κόμμα μιζοκόμμα και την Κυβέρνηση μιζοκυβέρνηση. Η ιστορία μου έδωσε δίκαιο.
Για το σήμερα δεν νομίζω ότι χρειάζεται να κάνω σχολιασμούς. Είναι ορατό ότι είμαστε στην σφαίρα του κωμικού και του εμπαιγμού. Της απάτης δηλαδή. Ας μείνω όμως σε ένα γεγονός. Όταν σε συνθήκες Παγκοσμιοποίησης, σε μια Ωκεανική χώρα όπως είναι η Ελλάδα υποβαθμίζεις, καταργείς το Υπουργείο Ναυτιλίας, το μεταφέρεις στην ξηρά, στην πλατεία Συντάγματος και μετά 11 μήνες το επαναφέρεις τότε...
όχι μόνο δεν έχεις σχέση με το γίγνεσθαι, το είναι αυτής της χώρας, του Έθνους, του Πλανήτη Γη, αλλά δεν ξέρεις τι σου γίνεται. Κάτι που ήταν βέβαια γνωστό.
Η Πολιτική και διακυβέρνηση στην χώρα πρέπει να βρουν την αξιοπρέπεια, το κύρος, την εξυπνάδα, την σοβαρότητα, το αίσθημα ευθύνης προς αυτόν τον τόπο.
Η χώρα δεν είναι παιχνιδάκι στα χέρια κανενός.

Read more...

Ανακοίνωσε την υποψηφιότητα για την περιφέρεια Αττικής ο Αλ. Αλαβάνος

.i-reportergr

Την υποψηφιότητά του για την περιφέρεια Αττικής, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Αλέκος Αλαβάνος, σημειώνοντας ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής" θα αποφασίσει για τον επικεφαλής του συνδυασμού, που προφανώς θα είναι ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις δηλώσεις του ο κ. Αλαβάνος είπε ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές δίνουν μια μοναδική ευκαιρία στον ελληνικό λαό να τοποθετηθεί για το κοινωνικό κράτος και την ανάπτυξη, "ενάντια στο Μνημόνιο και σε μια κυβέρνηση που πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατό".

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και την αδυναμία να υπάρξει κοινός υποψήφιος, ο κ. Αλαβάνος σημείωσε στις δηλώσεις του ότι "δεν χρειαζόταν να φτάσουμε σε αυτό το σημείο αν τοποθετούμασταν με βάση τα κριτήρια της κοινωνίας και όχι με βάση τα κριτήρια προσώπων και ομάδων".

Αναφορικά με την υποψηφιότητα του εργατολόγου Αλέξη Μητρόπουλου, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι είναι μια πρόταση, η οποία δεν έγινε δεκτή από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για τον Παναγιώτη Λαφαζάνη ανέφερε ότι θα μπορούσε να ήταν κοινός υποψήφιος, αλλά δεν δέχθηκε ο ίδιος.

Ο κ. Αλαβάνος τόνισε ότι με την κάθοδό του στις εκλογές και "τις συνεργασίες με δυνάμεις από τον σοσιαλιστικό χώρο, θα επιδιώξουμε την αποφασιστική καταδίκη του Μνημονίου και των πολιτικών δυνάμεων που μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση".

Ανέφερε ότι στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας το "Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής" θα επιδιώξει την ευρύτερη δυνατή ενότητα, ενώ για την περιφέρεια Αττικής σημείωσε ότι το εγχείρημα είναι ενωτικό και είναι ανοιχτό σε μεγαλύτερη διεύρυνση.

Στην ερώτηση σχετικά με το τι θα θεωρήσει επιτυχία στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κ. Αλαβάνος απάντησε ότι το αποτέλεσμα μπορεί και να μην είναι καλό, ωστόσο, πρόσθεσε, "ξέρουμε ότι διακινδυνεύουμε, αλλά ζούμε ιστορικές στιγμές και κανείς δεν μπορεί να είναι απών", ενώ για τον εαυτό του είπε ότι αισθάνεται απλά αγωνιστής της Αριστεράς.




Read more...

Η πρώτη συνεδρίαση για τον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη

i-reportergr

Τον Οκτώβριο στο Άμστερνταμ θα γίνει η συνέλευση των μετόχων και της διοίκησης της εταιρείας Trans-Balkan Pipeline BV, διαχειρίστριας του σχεδιαζόμενου πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Αυτό δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής "ΤρανσΝιέφτ" Βλαντίμιρ Κουσναριόφ έπειτα από τις διαβουλεύσεις, που είχε από χθες με βουλγαρική αντιπροσωπεία, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας. Όπως διευκρίνισε ο κ. Κουσναριόφ, κατά τη συνέλευση των μετόχων θα συζητηθεί το οικονομικό μοντέλο του σχεδίου, καθώς και οι οικολογικές και λοιπές παράμετροι της υλοποίησης του αγωγού.

Η ρωσική πλευρά παρουσίασε στη βουλγαρική το συνολικό σχέδιο του αγωγού, όπως έχει έως σήμερα διαμορφωθεί και κατά τον κ. Κουσναριόφ "ως αποτέλεσμα της συνάντησης οι δύο πλευρές συμφώνησαν καταρχήν ότι κινούμαστε εποικοδομητικά, στο πλαίσιο της επεξεργασίας του μοντέλου χρηματοδότησης του σχεδίου με συνυπολογισμό των συμφερόντων της αγοράς και των περιοχών σχετικά με τα οικολογικά ζητήματα και τα ζητήματα της μακροπρόθεσμης αποτελεσματικότητας κατά την υλοποίηση του έργου".

Με τη σειρά του ο επικεφαλής του γραφείου του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών της Βουλγαρίας Ρουμέν Παραντζάνοφ διαπίστωσε ότι η Trans-Balkan Pipeline θα επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες για τα οικονομικά ζητήματα της υλοποίησης του σχεδίου, ώστε να μπορούν να υπολογιστούν τα οικονομικά οφέλη της κάθε πλευράς.

Ενεργειακές πηγές κοντά στους διαπραγματευτές έκαναν λόγο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για "σαφείς δυσκολίες" στην πορεία των ρωσο-βουλγαρικών διαβουλεύσεων και "χαμηλό επίπεδο" των αντιπροσωπειών, "γεγονός που επιβεβαιώνει ότι ακόμη χρειάζεται να διανυθεί μεγάλος δρόμος για την κάμψη των βουλγαρικών και ίσως όχι μόνο βουλγαρικών αντιρρήσεων".




Read more...

Στη Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός

nooz.gr
Με την συνάντηση με εκπροσώπους τοπικών παραγωγικών και κοινωνικών φορέων ξεκινά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην 75η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, που θα ολοκληρωθεί με την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου την Κυριακή το μεσημέρι.

Ο Γ. Παπανδρέου είχε συναντήσεις με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Μάρκο Μπόλαρη και τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, καθώς και με τους εκπροσώπους των συνεργαζόμενων φορέων της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας.

Την Παρασκευή συνεδριάζει για πρώτη φορά το νέο υπουργικό Συμβούλιο, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά τον ανασχηματισμό. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στον ΟΛΘ, νωρίς το μεσημέρι.

Το πρόγραμμα του κ. Παπανδρέου συνεχίζεται το Σάββατο με τη συμμετοχή του στην τελετή εγκαινίων στο κτίριο διοίκησης της ΔΕΘ, νωρίς το πρωί και τις συναντήσεις που θα πραγματοποιήσει αμέσως μετά με τις διοικήσεις και τους εκπροσώπους των εργαζομένων των εταιρειών ΔΕΘ ΑΕ και HELEXPO.

Εν συνεχεία, ο πρωθυπουργούς θα επισκεφθεί τους εκθεσιακούς χώρους της ΔΕΘ και το βράδυ θα απευθύνει ομιλία στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης". Η παρουσία του κ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της φετινής ΔΕΘ, ολοκληρώνεται με τη συνέντευξη Τύπου, την Κυριακή στη 1.00 μ.μ.

Read more...

Έξωση...



Η κυρία Θεοδώρα Τζάκρη είναι η μοναδική υφυπουργός που διατήρησε τη θέση της αλλά έχασε την καρέκλα της! Μαθαίνω ότι ο κ. Ι. Ραγκούσης έκανε έξωση στην υφυπουργό Εσωτερικών (η οποία είχε γραφείο στον 6ο όροφο του επί της Βασιλίσσης Σοφίας κτιρίου του υπουργείου) και την...
έστειλε στο κτίριο της πλατείας Κλαυθμώνος.

Η αιτία είναι ότι το γραφείο της πρόκειται να γίνει γραφείο Πρωθυπουργού, δηλαδή εκεί θα βρίσκεται από εδώ και στο εξής (έπειτα από τις αναγκαίες προετοιμασίες που θα διαρκέσουν λίγες ημέρες φυσικά) το γραφείο του κ. Γ. Παπανδρέου . Ενδεχομένως η μικρή καθυστέρηση στη μετακίνηση του Πρωθυπουργού στη «νέα πρωθυπουργική δομή» να οφείλεται στην ανάγκη να ρυθμιστεί η ενέργεια του χώρου, αφού με την κυρία Τζάκρη το γραφείο του 6ου ορόφου είχε μετατραπεί σε μαγειρείο ρουσφετιών.

***Επιφανής υπουργός, από τους πλέον πολιτισμένους, όταν έμαθε από συνεργάτη μου ότι ο Πρωθυπουργός μετακομίζει στο γραφείο της κυρίας Τζάκρη, αναφώνησε: «Καλά που μου το είπες, για να σηκώνω το τριψήφιο όταν θα μου τηλεφωνούν από εκείνο το γραφείο» . Τα τριψήφια ασφαλώς δεν έχουν αναγνώριση κλήσης, αλλά ο εν λόγω υπουργός συμφώνησε κρυφά με τους τεχνικούς του ΟΤΕ για να ενσωματωθεί η υπηρεσία αναγνώρισης στο δικό του, ακριβώς για να αποφεύγει την κυρία Τζάκρη...
ΒΗΜΑτοδότης.


Read more...

Με σημαία τους λαθρομετανάστες...


Μόλις ο Καρατζαφέρης ανακοίνωσε τ' όνομα του, ο Άδωνις Γεωργιάδης βγήκε στη ραδιοφωνική εκπομπή της Έλλης Στάη (Flash 96). Η λαθρομετανάστευση όπως...

...είπε, θα είναι από τα θέματα που θα προβάλλει ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του προεκλογικού του αγώνα. Για τον Μάκη Βορίδη είπε ότι είναι μαζί του και τον στηρίζει. Όταν όμως τον ρώτησαν "Γιατί ο κύριος Καρατζαφέρης δεν κατεβάζει στις εκλογές τον κύριο Βορίδη, υποστηρίζοντας ότι τον προστατεύει; Εσάς που σας κατεβάζει σας αφήνει απροστάτευτο;" απάντησε "Ρωτήστε τον κύριο Καρατζαφέρη".

Σωστά. Αν και η απάντηση είναι γνωστή...


Read more...

ΣΥΣΤΗΝΕΤΑΙ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ


Η σύσταση Γενικής Γραμματείας για την υποστήριξη του έργου του πρωθυπουργού, με απόφαση του Γ. Παπανδρέου, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας ορίστηκε η κα Ρεγγίνα Βάρτζελη (φωτό)...
Το πρωί της Πέμπτης συνεδρίασε για δεύτερη φορά μετά τον ανασχηματισμό το νέο συντονιστικό όργανο υπό το Γιάννη Ραγκούση, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού, ενώ το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα έχει στη Θεσσαλονίκη σειρά επαφών με παραγωγικούς φορείς. Παράλληλα, θα συνέλθει και η διευρυμένη Σύνοδος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής.


Την Παρασκευή στις 12:00 θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο στον ΟΛΘ, με θέμα το σχέδιο εξυγίανσης του ΟΣΕ, ενώ το πρωί του Σαββάτου θα γίνουν τα εγκαίνια της 75ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Στις 8:00 το βράδυ του Σαββάτου ο Γιώργος Παπανδρέου θα μιλήσει στο συνεδριακό κέντρο «Ι.Βελλίδης» και το μεσημέρι της Κυριακής θα παραχωρήσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.


Στο μεταξύ, «βροχή» ερωτήσεων δέχθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχετικά με την απουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνηση, Θεόδωρου Πάγκαλου, από την πρώτη συνεδρίαση του συντονιστικού. «Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχει πολύ σοβαρό ρόλο», ξεκαθάρισε ο Γιώργος Πεταλωτής. Όπως είπε, «η σύνθεση του οργάνου θα αυξάνεται ή θα περιορίζεται ανάλογα με τις ανάγκες και το αντικείμενο της συζήτησης. Είναι ομάδα σχεδιασμού και ο ρόλος της είναι εξειδικευμένος».
Read more...

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΕΙ ΣΤΙΣ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΛΑΒΕ Ο ΚΟΥΜΠΑΡΟΣ ΤΟΥ Τ.ΜΑΝΤΕΛΗ


Προθεσμία για να απολογηθεί στις 28 Σεπτεμβρίου ζήτησε και έλαβε από τους ανακριτές της υπόθεσης της Siemens ο επιχειρηματίας, κουμπάρος του πρώην υπουργού Τάσου Μαντέλη, Γιώργος Τσουγκράνης...


Ο κ. Τσουγκράνης κατηγορείται για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, κατηγορία που αφορά τους δύο λογαριασμούς που είχε ανοίξει σε ελβετική τράπεζα, προς τους οποίους εμβάστηκαν 450.000 μάρκα, τα οποία σύμφωνα με το κατηγορητήριο ήταν δώρο της Siemens προς τον κ. Μαντέλη. Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση της Siemens ασκήθηκε δίωξη και για το αδίκημα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, το οποίο αναμένεται να προσωποποιηθεί από τους ανακριτές σε εμπλεκόμενους στην υπόθεση.

Read more...

ΠΤΩΣΗ 8,6% ΣΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ


Ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Ιουλίου 2010, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιουλίου 2009, παρουσίασε μείωση κατά 8,6%, έναντι μείωσης 10,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2009 προς το 2008...


Ο μέσος Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου - Ιουλίου 2010, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου - Ιουλίου 2009, παρουσίασε μείωση κατά 6,3%, έναντι μείωσης 10,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2009 προς το 2008.

Read more...

ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΓΚΡΙΝΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ... ΕΚΤΟΣ ΝΥΜΦΩΝΟΣ


Ρεπορτάζ : Νίκος Χασαπόπουλος
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)
Αποτελεί παράδοση να ξεσπούν γκρίνιες για τον ανασχηματισμό μόλις αρχίσει να κάθεται η σκόνη της αναταραχής. Από τον κανόνα δεν ξέφυγε ούτε η νέα κυβέρνηση Παπανδρέου , την...
οποία άρχισαν από χθες να σχολιάζουν ή να σαρκάζουν βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που έμειναν... εκτός νυμφώνος. «Γίναμετώραμια μικρή και ευέλικτη... Κοινοβουλευτική Ομάδα» παρατήρησε χθες μιλώντας στο «Βήμα» η βουλευτής του ΠαΣοΚ κυρία Πέμη Ζούνη. Η κυρία Ζούνη, ηθοποιός, μέλος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, τιμημένη με το βραβείο α΄ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία «Μια τόσο μακρινή απουσία», έλεγε χαμογελώντας αυτή την ατάκα σε κάθε βουλευτή του ΠαΣοΚ που συναντούσε χθες στη Βουλή, θέλοντας προφανώς να δείξει ότι από τους 157 μέλη που διαθέτει η Κοινοβουλευτική Ομάδα το 1/3 έγιναν είτε υπουργοί είτε αναπληρωτές υπουργοί είτε υφυπουργοί και ορισμένοι μάλιστα προτού συμπληρώσουν καν 12μηνη θητεία στη Βουλή. Με αρκετές δόσεις χιούμορ αλλά και αιχμές υποδέχθηκαν ορισμένοι βουλευτές του ΠαΣοΚ τον ανασχηματισμό, ο οποίος, όπως αναμενόταν, ήταν το κυριότερο θέμα συζήτησης στα «πηγαδάκια» της Βουλής. Αλλοι, όπως έλεγαν, «έχασαν» από την παρέα που έκαναν στο καφενείο της Βουλής τους φίλους και συναδέλφους τους, άλλοι «έχασαν» τον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής για τα ομόλογα κ. Ντ. Ρόβλια, που έγινε υφυπουργός, άλλοι τον πρόεδρο της Προανακριτικής για το Βατοπαίδι κ. Εμμ. Οθωνα που έγινε και αυτός υφυπουργός, άλλοι τον Γραμματέα της ΚΟ κ. Χρ. Παπουτσή, που έγινε υπουργός. Παράπονα εκφράζουν κυρίως οι αρχαιότεροι σε θητεία ή ηλικία βουλευτές, επισημαίνοντας: «Κλήθηκε και η... ΕΣΣΟ μαςμε την υπουργοποίηση των κκ. Χυτήρη, ετών 65, και Διαμαντίδη , ετών 62, αλλά εμείς πάλι μείναμε απέξω». Ο κ. Αθ. Παπαγεωργίου, οικονομολόγος, βουλευτής Πιερίας, επεσήμανε σε «πηγαδάκι» βουλευτών ότι δεν είναι δυνατόν ένα καθαρά οικονομικό υπουργείο, όπως το νέο υπουργείο Ανάπτυξης, να έχει έναν υπουργό, τον κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, και τρεις υφυπουργούς, τους κκ. Ξυνίδη, Ρόβλια και Ρήγα, όλους δικηγόρους και κανέναν οικονομολόγο. Το ίδιο συμβαίνει, έλεγε, και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου τόσο ο υπουργός κ. Κ. Σκανδαλίδης όσο και οι υφυπουργοί κυρία Μελίνα Αποστολάκη και κ. Ι. Κουτσούκος δεν είναι αγρότες: «Τι θα γίνει τώρα; Θα κάνουν αγροτική πολιτική από το... Da Capo;» διερωτήθηκε. Ο επίσης οικονομολόγος, βουλευτής Σερρών κ. Ευ. Κουτμερίδης μιλώντας για τον ανασχηματισμό είπε ότι έγινε για «την καλύτερη διαχείριση της κρίσης και για τη μετάβαση από την εποχή της κρίσης στη μετά την κρίση εποχή». Επεσήμανε παράλληλα ότι πολλές εκλογικές περιφέρειας της χώρας έμειναν χωρίς εκπροσώπηση στην κυβέρνηση. Ο ηθοποιός κ. Ι. Βούρος ετάχθη υπέρ του ανασχηματισμού, λέγοντας ότι τον θεωρεί «ιδιαίτερα χρήσιμο για την περίοδο που διανύουμε», ενώ σχολίασε και τον μεγάλο αριθμό των μελών της κυβέρνησης: «Χρειάζονται, νομίζω, πολλά χέρια για τη βρώμικη δουλειά» , χωρίς να δώσει περισσότερες εξηγήσεις. Ο κ. Γ. Λιάνης, ο οποίος δεν θέλει να επανεκλεγεί, ήθελε τον σχηματισμό «λιγότερο ευρύ, λιγότερο παχύ και να ήταν πολύ πιο ευκίνητος και πολύ πιο συγκεκριμένος» . Ο κ. Αθ. Αλευράς φαινόταν ενοχλημένος με κάποιες «επιτροπές» που ξαφνικά εμφανίστηκαν χθες, λέγοντας ότι «πρέπει να υπάρχουν νομοθετημένα κυβερνητικά όργανα» και ότι «μεγάλη κυβέρνηση σημαίνει ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα συντονισμού για να μπορέσει να κερδίσει το στοίχημα».
Read more...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΡΙΝ ΤΗ ΔΙΑΣΠΑΣΗ;


Συνεδριάζει από το πρωί η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για την υποψηφιότητα στην Περιφέρεια Αττικής. Στη συνεδρίαση αναμένεται να αποφασιστεί ποιος εκ των Θανάση Δρίτσα και Νάντιας Βαλαβάνη θα πάρει το χρίσμα, μετά και τις τελευταίες κινήσεις του Αλέκου Αλαβάνου. Εάν δεν...
υπάρξει ομοφωνία, θα υπάρξουν δύο ψηφοδέλτια. Η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ στη μακρά και έντονη συνεδρίαση που είχε την Τετάρτη ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία την τελική πρόταση που διατύπωσε ο Αλέξης Τσίπρας υπέρ της υποψηφιότητας του Αλέξη Μητρόπουλου. Εναλλακτικά προτείνεται η υποψηφιότητα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Δρίτσα, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει συμφωνία στο πρόσωπό του στην Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με την πρόταση του κ. Τσίπρα, προβλέπεται η συμμετοχή του Αλέξη Μητρόπουλου στον συνδυασμό για την Περιφέρεια Αττικής με υποψηφιότητα του εργατολόγου στη θέση του αντιπεριφερειάρχη. Αν υπάρξει συμφωνία στην πρόταση αυτή, τότε δεν θα προχωρήσει η πρόταση Αλαβάνου για υποψηφιότητα της κ. Βαλαβάνη. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, ο ΣΥΝ θα στηρίξει τον κ. Μητρόπουλο. Παράλληλα, στις 12 το μεσημέρι ο Αλέκος Αλαβάνος έχει προγραμματίσει συνέντευξη Τύπου. Εν τω μεταξύ, μιλώντας στον BHMA 99,5 ο βουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης άσκησε κριτική στον Αλέκο Αλαβάνο λέγοντας ότι «ο Αλέκος Αλαβάνος μετάνιωσε για την αποχώρησή του και προσπάθησε να επιβάλει εκβιαστικά την επιστροφή του. Επέλεξε μια πολιτική μετωπικής αντιπαράθεσης». Πρόσθεσε ότι ο κόσμος της Αριστεράς περνά «οδυνηρές ώρες».

Read more...

ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ... ΠΑΓΚΑΛΟ


Ρεπορτάζ : Γιάννης Αντύπας
(από το Έθνος)
Το ερώτημα πώς μπορεί από τη «βασική ομάδα σχεδιασμού και παρακολούθησης της κυβερνητικής πολιτικής», σύμφωνα με τη διατύπωση του Γ. Πεταλωτή, να λείπει ο Θ. Πάγκαλος κυριαρχεί από χθες στους κόλπους της κυβέρνησης. Κάποια στιγμή το μεσημέρι ο Γ. Παπανδρέου...
πήγε στο παλιό υπουργείο Προεδρίας στη Βασιλίσσης Σοφίας, το οποίο θα ανασυσταθεί, και προήδρευσε του νέου συντονιστικού οργάνου. Στο τραπέζι μαζί του ήταν ο οικοδεσπότης Γ. Ραγκούσης, ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ο Δ. Δρούτσας, ο Π. Γερουλάνος, ο Γ. Πεταλωτής, η Ρ. Βάρτζελη, ενώ στις μελλοντικές συνεδριάσεις θα συμμετέχουν και οι Ν. Αθανασάκης και Τ. Χυτήρης. Ουσιαστικά, πρόκειται για τα στελέχη που μαζεύονταν στην Ιπποκράτους κατά την προεκλογική περίοδο. Ο πρωθυπουργός δεν κάλεσε τον Χ. Παμπούκη που ήταν στο Μέγαρο Μαξίμου να τον ακολουθήσει. Η απουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και του υπουργού Επικρατείας δευτερευόντως σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως. Οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι κράτησαν χαμηλούς τόνους, αλλά δεν έκρυψαν τη δυσφορία τους. Από το περιβάλλον του Θ. Πάγκαλου έγινε γνωστό πως ο πληθωρικός πολιτικός ούτε είχε κληθεί, ούτε καν γνώριζε τη σύσκεψη. «Αλλά δεν αλλάζει κάτι ως προς τον ρόλο και τις αρμοδιότητές του» επισήμαιναν οι συνεργάτες του, που εξέφραζαν την εκτίμηση πως «μεγαλύτερο πρόβλημα πρέπει να έχει ο Χάρης (σ.σ.: ο Παμπούκης). Η ουσία είναι ότι την πρώτη ημέρα του νέου συντονιστικού οργάνου, αντί να βγουν πολιτικές ειδήσεις και «γραμμή», θέμα έγινε η σύνθεση. Οι παρουσίες και οι απουσίες. Ποιοι εμφανίζονται στα πάνω τους και ποιοι στα κάτω τους. Το θέμα κυριάρχησε στην πολιτική ενημέρωση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε τις δικές του εξηγήσεις: Καταρχάς για τον Θ. Πάγκαλο: «Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχει πολύ σοβαρό ρόλο, έχει συγκεκριμένες ευθύνες, «τρέχει», ας μου επιτραπεί η έκφραση, συγκεκριμένα προγράμματα και φυσικά θα υπάρχουν και άλλες ομάδες, όπως η αναπτυξιακή και πολλές άλλες, στις οποίες θα συμμετέχει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης». Ακολούθως για τον υπουργό Επικρατείας: «Ο κ. Παμπούκης έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Είναι υπουργός Επικρατείας με ειδίκευση και ειδικότερη αρμοδιότητα στα θέματα των επενδύσεων. Θα παίξει σοβαρότατο ρόλο. Και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι επενδύσεις στην προσέλκυσή τους και στην υλοποίησή τους είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα για να υπάρχει ανάπτυξη». Στο πλαίσιο της «ανάκρισης» από τους δημοσιογράφους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε και ποιος θα αντικαθιστά τον πρωθυπουργό όταν θα λείπει ο πρωθυπουργός. «Θα το δούμε» απάντησε. Ο Γ. Πεταλωτής προσπάθησε να καθησυχάσει και άλλους υπουργούς, που ένιωσαν να τους βάζουν «καπέλο». «Η σύνθεση αυτής της επιτροπής θα αυξάνεται ή θα περιορίζεται ανάλογα με τις ανάγκες και το αντικείμενο της συζήτησης» είπε και προσέθεσε: «Δεν αφαιρείται καμία αρμοδιότητα κανενός μέλους της κυβέρνησης. Είναι μια ομάδα που είναι τελείως ξεχωριστή από αρμοδιότητες και υπουργούς. Γι’ αυτό ακριβώς σας είπα ότι οι υπουργοί, φυσικά, στον τομέα της ευθύνης τους διαμορφώνουν και εκφράζουν και την πολιτική βούληση, την επεξεργάζονται, όπως ακριβώς ορίζει το Σύνταγμα και οι νόμοι». «Αλλά» συνέχισε «τη χάραξη αυτής της γενικότερης πολιτικής στρατηγικής και ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, θα την έχει η ομάδα αυτή». Εξαγγελίες Γ. Παπανδρέου Το αναπτυξιακό πακέτο στη ΔΕΘ Στην πρώτη συνεδρίαση τα στελέχη περισσότερο άκουσαν παρά μίλησαν. Ακουσαν τον πρωθυπουργό να τους δίνει κατευθύνσεις για τις προτεραιότητες των ερχόμενων μηνών: τις ΔΕΚΟ, τη δημόσια διοίκηση, τα κλειστά επαγγέλματα, τα νοσοκομεία κ.ά. Ολα τα στελέχη επιβεβαίωσαν τη βούλησή τους να ανοίξουν τα μέτωπα, «όχι όμως όλα μαζί». «Κάθε φορά θα πιάνουμε ένα και θα το τελειώνουμε» είπε στο «Εθνος» εις εκ των συμμετεχόντων. Ο Γ. Παπανδρέου ενημέρωσε τους συνεργάτες του και για το αναπτυξιακό πακέτο που θα εξαγγείλει στη ΔΕΘ. Τα μέτρα για την άρση των γραφειοκρατικών και φορολογικών εμποδίων για τη διενέργεια μεγάλων επενδύσεων στη χώρα μας. Το μοντέλο που αποφασίστηκε προσιδιάζει σε εκείνο των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ ελλείψει χρημάτων τα έργα θα πραγματοποιηθούν με συμβάσεις παραχώρησης και με συγχρηματοδότηση από δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια. Οι εισηγήσεις Στο Μέγαρο Μαξίμου, όμως, αναζητούν και μέτρα που θα έχουν αντίκτυπο στον μέσο πολίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έχει στα χέρια του εισήγηση για ριζικές ανατροπές στην πολιτική για το σπίτι και το αυτοκίνητο. Συγκεκριμένα: Μείωση του ΦΠΑ για τις νέες οικοδομές και όσες παλαιότερες έχουν ανεγερθεί με το συγκεκριμένο μέτρο. Το ζητούν οι κατασκευαστές, που βλέπουν τα ακίνητά τους να στοκάρονται. Το ζητούν και οι τράπεζες που έχουν ανάγκη από καλά δάνεια, όπως θεωρούνται τα στεγαστικά. Το ζητεί το οικονομικό επιτελείο που βλέπει τα έσοδά του πεσμένα. Μείωση του φόρου πολυτελείας και των τεκμηρίων στα αυτοκίνητα, καθώς οι επιχειρήσεις του κλάδου, καινούργιων και μεταχειρισμένων, κλείνουν η μία μετά την άλλη. Επιπλέον, μελετάται η αναθεώρηση του συστήματος των τελών κυκλοφορίας, καθώς το χαράτσι του 2009 οδήγησε και αυτό σε υστέρηση εσόδων. Οι πολίτες προτίμησαν να καταθέσουν πινακίδες, παρά να πληρώσουν. Στο παρασκήνιο η κυβέρνηση έχει λάβει σημειώματα από αυτοκινητοβιομηχανίες για απόσυρση με δικά τους έξοδα. Για πράσινα αυτοκίνητα, κατά προτίμηση μικρού κυβισμού. Και, το σημαντικότερο, η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να επιτρέψει την πετρελαιοκίνηση στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Ενα μέτρο που θα συνοδεύσει την εξίσωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης με εκείνης του πετρελαίου κίνησης, ώστε και τα έσοδα να αυξηθούν και το λαθρεμπόριο που ανθεί στον κλάδο να αντιμετωπιστεί. Ειδικά για το τελευταίο, όμως, παραμένει ισχυρό το «λόμπι» των υπουργών που αντιτίθενται στην απελευθέρωση της πετρελαιοκίνησης στα μεγάλα αστικά κέντρα. Η κυβέρνηση αναμένει εκθέσεις διεθνών οργανισμών για την επίπτωση του καθαρού πετρελαίου στο περιβάλλον.
Read more...

"ΤΟ 'ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΝAMΕ"...


Γράφει ο Γ. Παναγόπουλος
Μπορώ να πω, ότι η πρόσφατη δήλωση της κας Κατσέλη «το’παμε και το κάναμε» σχετικά με τις μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων περισσότερο με εξόργησε παρά με καθησύχασε. Μα τόσο εύκολο ήταν; Και τόσο καιρό (και τα δύο κόμματα) γιατί δεν το λέγατε και δεν το κάνατε και...
αφήσατε τα ταμεία να καταστραφούν; Γιατί ας μην γελιόμαστε. Η υπερτιμολόγηση των φαρμάκων και ιατρικών υλικών στην Ελλάδα , πρέπει να είναι μία από τις μεγαλύτερες απάτες στα χρονικά της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Βασικά αυτό που έγινε για όσους δεν το κατάλαβαν ακόμα, είναι ότι μέσω του δεκαπλασιασμού των τιμών (και βάλε), κατέληξε ο πλούτος των ταμείων δηλαδή οι εισφορές των εργαζομένων σε offshore. Πρόκειται για έγκλημα. Δεν έχει τόσο να κάνει με τους εμπόρους. Αφού μπόρεσαν και το’καναν το’καναν. Οι εγκληματίες είναι αυτοί που επέτρεψαν να γίνει το κακό, ενώ το καθήκον τους ήταν να το σταματήσουν. Και πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Δεν χρειάζεται να αποδείξουμε ύποπτες διασυνδέσεις και διακίνηση μαύρου χρήματος κλπ. Αυτό είναι δύσκολο και χρονοβόρο, και ίσως να μην αποδειχθεί ποτέ. Υπάρχει άλλος τρόπος αντιμετώπισης γιατί στην καλύτερη περίπτωση πρόκειται για έγκλημα εξ αμελείας. Είτε γιατί «δεν γνώριζαν» ότι πληρώνουμε στην Ελλάδα δεκαπλάσιες (και παραπάνω) τιμές και το αποτέλεσμα που θα είχε αυτό για τα ασφαλιστικά ταμεία, ή γιατί γνώριζαν αλλά δεν έκαναν τίποτα. Είναι επίσης εύκολο να εξακριβωθεί από πότε οι τιμές χτύπησαν τη στρατόσφαιρα. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, οι υπεύθυνοι πρέπει να κάτσουν στο σκαμνί. Ξεκινώντας βέβαια από τους εκάστοτε υπουργούς υγείας. Γιατί είχαν τη τελική ευθύνη, όφειλαν να σταματήσουν το κακό και δεν το έκαναν. Η να παραιτηθούν αφού διαπίστωναν το πρόβλημα και συνειδητοποιούσαν ότι δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα. Υπάρχει παράβαση καθήκοντος, υπάρχει έγκλημα εξ αμελείας. Ας κάτσουν στο σκαμνί γι’αυτό. Δε χρειάζεται να αποδείξουμε ότι το κακό έγινε απο πρόθεση. Και η διαδικασία αυτή πρέπει να ξεκινήσει άμεσα, γιατί όσο αργεί, τόσο η οργή θα φουντώνει.

Read more...

ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΝΕΟΙ, ΟΡΕΞΑΤΟΙ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ... ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ


Ρεπορτάζ : Δήμητρα Κρουστάλλη
(από ΤΑ ΝΕΑ)
O υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας κ. Ι. Διαμαντίδης και η υφυπουργός κυρία Ελπίδα Τσουρή κάθονταν όλη την ημέρα σε αναμμένα κάρβουνα. Το Μέγαρο Μαξίμου τους είχε ειδοποιήσει ότι η ορκωμοσία τους ήταν πιθανόν να γίνει χθες, όμως το τηλέφωνό τους...
δεν χτύπησε και είναι αβέβαιο πότε θα «συναρμολογηθεί» το νέο υπουργείο. Οι αρμοδιότητες οι οποίες θα πρέπει να συγκεντρωθούν υπό τον κ. Διαμαντίδη βρίσκονται προς το παρόν σε τρία υπουργεία: Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Υποδομών και Προστασίας του Πολίτη. Από το τελευταίο ακούγεται ότι δύσκολα θα αποσπαστούν, καθώς ο κ. Χρ. Παπουτσής δεν έχει εκτιμήσει ακόμα τις αρμοδιότητες του δικού του υπουργείου. Επίσης, παίρνει την αρμοδιότητα της Αλιείας από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Χαοτική είναι η κατάσταση και στο υπουργείο Εργασίας με τις νέες αρμοδιότητές του. Το υπουργείο αυτό διαχειρίζεται μεγάλο κομμάτι του ΕΣΠΑ, τους λεγόμενους κοινωνικούς πόρους, οι οποίοι αναμένεται να μείνουν στην εποπτεία της κυρίας Λούκας Κατσέλη και του κ. Γ. Κουτρουμάνη. Το υπουργείο αυτό έχει αρμοδιότητα και για την κοινωνική καινοτομία και για την προστασία του καταναλωτή (από το Οικονομίας), μεταναστευτικής πολιτικής (από το Εσωτερικών) και Νέας Γενιάς (από το υπουργείο Παιδείας). Η αρμοδιότητα για τη μεταναστευτική πολιτική που θα δοθεί στην κυρία Αννα Νταλάρα παραμένει θολή, καθώς βασικά θέματα όπως η ιθαγένεια και οι άδειες παραμονής και εργασίας δεν είναι εύκολο να μεταφερθούν από το υπουργείο Εσωτερικών και τις Περιφέρειες αντιστοίχως. Για τις αρμοδιότητες του έτερου υφυπουργού κ. Β. Κεγκέρογλου ουδέν νεότερο προς το παρόν. Ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης μοίρασε ταχύτατα τις αρμοδιότητες στο δικό του υπουργείο. Ο κ. Π. Ρήγας ανέλαβε το ΕΣΠΑ και ο κ. Ντ. Ρόβλιας την εποπτεία της αγοράς. Αντιθέτως, οι κυρίες Αννα Διαμαντοπούλου και Φώφη Γεννηματά αναμένουν τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου να τους μοιράσει τις αρμοδιότητες της Παιδείας. Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο κ. Κ. Σκανδαλίδης είχε σύσκεψη με τους υφυπουργούς του ( Μιλένα Αποστολάκη και Ι. Κουτσούκο ) χθες το βράδυ και σήμερα αποστέλλει την κοινή εισήγηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος παίρνει εκτός της Διατροφής και του Αθλητισμού, τον ΟΠΑΠ και τα τυχερά παιχνίδια, που ως τώρα υπάγονταν στο υπουργείο Οικονομικών. Πότε θα ξεμπλέξει το κουβάρι των αρμοδιοτήτων παραμένει άγνωστο. Χθες ο κ. Γ. Πεταλωτής δήλωσε: « Ζούμε σε μια συντεταγμένη πολιτεία. Δεν μπορούμε να παρακάμψουμε τις νόμιμες διαδικασίες. Αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν δουλεύει. Οι μείζονες αρμοδιότητες είναι ορισμένες και προκαθορισμένες από τον νόμο. Οι επί μέρους αρμοδιότητες επεξεργάζονται και θα τυποποιηθούν νομοτεχνικά, οπότε θα ανακοινωθούν κιόλας».
Read more...

ΝΕΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΥΠΕΣ


Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρωί της Πέμπτης νέα συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου της κυβέρνησης στο κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας....
Η σύσκεψη πραγματοποιείται υπό την προεδρία του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, καθώς ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη εν όψει της ΔΕΘ, ενώ δεν μετέχει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος. Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος.
Read more...

ΣΤΟ ΧΕΙΛΟΣ ΤΗΣ... ΤΡΙΧΟΤΟΜΗΣΗΣ


Ρεπορτάζ : Βούλα Κεχαγιά
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, επιβεβαιώνοντας τις οριακές σχέσεις που έχουν διαµορφωθεί στο εσωτερικό του εγχειρήµατος. Τρεις µόλις µήνες µετά τη διάσπαση του Συνασπισµού και την αποχώρηση της Ανανεωτικής Πτέρυγας, ο κ. Τσίπρας αναγκάστηκε χθες...
να παραδεχθεί πως «οι πολιτικές συµµαχίες δεν προχωρούν µε εκβιασµούς και καταναγκασµούς» Υποστήριξε δε ότι δυνάµεις του ΣΥΡΙΖΑ εκδηλώνουν ανταγωνιστικά σχέδια απέναντι στον Συνασπισµό. Παράλληλα, σε µία πρωτοφανή σε οξύτητα επίθεση προς το πρόσωπο του Αλέκου Αλαβάνου, χαρακτήρισε τον πρώην πρόεδρο του κόµµατος εκβιαστή και τόνισε ότι η επιµονή του να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης στην Αττική λειτουργεί υπονοµευτικά για το εγχείρηµα. Η επίθεση του προέδρου του ΣΥΝ προς τον κ. Αλαβάνο αλλά και προς δυνάµεις του Μετώπου σχετίζεται άµεσα µε την υποψηφιότητα του πρώην επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Αττικής και την άρνηση του Μετώπου να αποδεχθεί οποιαδήποτε άλλη πρόταση της Κουµουνδούρου. Σύµφωνα όµως µε πληροφορίες προκάλεσε την οργή του κ. Αλαβάνου, ο οποίος σήµερα το πρωί ανακοινώνει σε συνέντευξη Τύπου την κάθοδό του. «Δεν υπάρχει περίπτωση µετά τους χαρακτηρισµούς Τσίπρα ο Αλαβάνος να κάνει πίσω» έλεγαν χθες συνεργάτες του πρώην προέδρου του ΣΥΝ. Να σηµειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον κ. Αλαβάνο από το βήµα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΝ να δώσει εξηγήσεις, λέγοντας δηκτικά: «Οφείλουν εξηγήσεις ειδικά αυτοί που επένδυσαν σε ένα κακό εκλογικό αποτέλεσµα και απουσίαζαν επιδεικτικά από την εκλογική µάχη του περασµένου Οκτωβρίου. Αυτοί που την ώρα που η ενότητα του κόµµατος τραυµατιζόταν µε επίδικο την παραµονή µας στον ΣΥΡΙΖΑ χλεύαζαν τον κόσµο του ΣΥΝ µιλώντας για “γλυκύ βραστό συνέδριο” και “φυτά εσωτερικού χώρου”», για να καταλήξει: «Επιτέλους, οι εκβιασµοί, οι µπλόφες, τα κόλπα δεν µπορεί να έχουν σχέση µε την κουλτούρα της Αριστεράς». Με Μητρόπουλο ο ΣΥΝ Την πρόταση της ηγεσίας του κόµµατος για στήριξη της υποψηφιότητας του Αλέξη Μητρόπουλου στην Περιφέρεια Αττικής επικύρωσε χθες η Κεντρική Επιτροπή του Συνασπισµού. Νωρίτερα ο εργατολόγος µε γραπτή δήλωσή του διευκρίνιζε ότι αποδέχθηκε την πρόταση του Κέντρου Πολιτικού Διαλόγου και Δράσης «Δηµοκρατική Συνεννόηση», καθώς και δυνάµεων της Αριστεράς, να συµµετάσχει σε ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο κοινωνικής αυτονοµίας. Κατόπιν τούτου ο Αλέξης Τσίπρας εισηγήθηκε στην Κεντρική Επιτροπή τη στήριξη της υποψηφιότητας Μητρόπουλου «µε όλες µας τις δυνάµεις», λέγοντας ότι προωθεί τη συνάντηση της ριζοσπαστικής Αριστεράς µε τον αριστερό σοσιαλιστικό χώρο. Τη συγκεκριµένη απόφαση του οργάνου µετέφερε αργότερα η αντιπροσωπεία του Συνασπισµού στη συνεδρίαση της Γραµµατείας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου κάποιες από τις συνιστώσες, κυρίως αυτές που υποστηρίζουν το Μέτωπο Αλαβάνου, την απέρριψαν λέγοντας για µία ακόµη φορά ότι δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους. Στο κενό έπεσε και η πρόταση για υποψηφιότητα της Νάντιας Βαλαβάνη, η οποία είχε υποβληθεί στην αµέσως προηγούµενη συνεδρίαση της Γραµµατείας και παρά το γεγονός ότι το απόγευµα µε δήλωσή του ο Αλέκος Αλαβάνος τάχθηκε υπέρ της. Η κίνηση του κ. Αλαβάνου ερµηνεύτηκε όµως ως τακτική ελιγµού ούτως ώστε να µην κατηγορηθεί το Μέτωπο για το αδιέξοδο. Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ πήρε τις οριστικές αποφάσεις του για την κάθοδό του θεωρώντας ότι µετά την επίθεση Τσίπρα δεν είχε περιθώριο άλλων κινήσεων. Η συνεδρίαση της Γραµµατείας του ΣΥΡΙΖΑ έγινε σε φορτισµένο κλίµα, ενώ εκπρόσωποι συνιστωσών εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τους χαρακτηρισµούς του Αλέξη Τσίπρα. Κατόπιν όλων αυτών θεωρείται δεδοµένο ότι θα συγκροτηθούν δύο διαφορετικά ψηφοδέλτια για την Αττική: Το ένα από την Κουµουνδούρου µε επικεφαλής τον Αλέξη Μητρόπουλο που θα εξασφαλίζει και τη στήριξη κάποιων δυνάµεων του ΣΥΡΙΖΑ και το δεύτερο από το Μέτωπο Αλληλεγγύης µε επικεφαλής τον Αλέκο Αλαβάνο. Ο Συνασπισµός πάντως εµφάνισε χθες κάποιες διαρροές καθώς δύο µέλη της Κεντρικής Επιτροπής, οι Βαγγέλης Πιλάλης και Ράνια Ιωσηφίδου, δήλωσαν ότι «η υποψηφιότητα του συντρόφου Αλέκου Αλαβάνου πληροί τις προϋποθέσεις που θέτουµε και γι’ αυτό πρέπει να προκριθεί».
Read more...

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΦΚΑ


Αναλυτικές οδηγίες και παραδείγματα για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η παρακράτηση από τις συντάξεις της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) -πρώην ΛΑΦΚΑ- δίνει με εγκύκλιό του το υπουργείο Οικονομικών...
Καθώς η ΕΑΣ παρακρατήθηκε για πρώτη φορά από τις συντάξεις του Σεπτεμβρίου, τα αντίστοιχα ποσά για τον Αύγουστο θα παρακρατηθούν σε τέσσερις ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τη σύνταξη του Σεπτεμβρίου.


Επιπλέον ποσά, τα οποία παρακρατήθηκαν για πρώτη φορά από τις συντάξεις Σεπτεμβρίου, επειδή ο υπολογισμός τους διενεργήθηκε διαφορετικά, συμψηφίζονται. Για τον προσδιορισμό του συνολικού ποσού σύνταξης λαμβάνονται υπόψη τα ακαθάριστα ποσά της μηνιαίας βασικής σύνταξης, του επιδόματος εξομάλυνσης καθώς και της τυχόν προσωπικής και αμεταβίβαστης διαφοράς.


Για την πρώτη κατηγορία, το ποσό της σύνταξης μετά την παρακράτηση της ΕΑΣ δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.400 ευρώ. Το ποσοστό της ΕΑΣ υπολογίζεται στο συνολικό ποσό της σύνταξης και όχι σε τμήμα αυτού.


Παραδείγματα:


α) Ποσό σύνταξης 1.426,00 ευρώ ποσοστό εισφοράς 3% (1.426Χ3% = 42,78 ευρώ. 1.426-42,78 = 1.383,22 ευρώ). Επειδή το ποσό μετά την παρακράτηση δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.400 ευρώ. η παρακράτηση θα περιορισθεί στο ποσό των 26,00 ευρώ).


β) Ποσό σύνταξης 1.500 ευρώ ποσοστό εισφοράς 3% (1.500Χ3% = 45 ευρώ. 1.500 - 45 = 1.455 ευρώ. Το ποσό της παρακράτησης θα είναι 45 ευρώ).


γ) Ποσό σύνταξης 1.950 ευρώ ποσοστό εισφοράς 4% (1.950Χ4% = 78 ευρώ. Το ποσό της παρακράτησης θα είναι 78 ευρώ).


δ) Ποσό σύνταξης 2.320 ευρώ ποσοστό εισφοράς 6% (2.320Χ6% = 139,20 ευρώ. Το ποσό της παρακράτησης θα είναι 139,20 ευρώ).


ΔΙΠΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ


Στις περιπτώσεις καταβολής στο ίδιο πρόσωπο περισσότερων της μιας κύριας σύνταξης από το Δημόσιο, λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των συντάξεων αυτών και η παρακράτηση γίνεται από τη μεγαλύτερη κατά ποσό σύνταξη.


Παραδείγματα
α) Ποσό πρώτης σύνταξης 1.000 ευρώ. Ποσό δεύτερης σύνταξης 800 ευρώ. Συνολικό ποσό συντάξεων 1.800 ευρώ. Ποσοστό εισφοράς 4%. Παρακράτηση 1.800Χ4% = 72.00 ευρώ. Το ανωτέρω ποσό των 72 ευρώ θα παρακρατηθεί από τη σύνταξη των 1.000 ευρώ.


β) Ποσό πρώτης σύνταξης 800 ευρώ. Ποσό δεύτερης σύνταξης 500 ευρώ. Συνολικό ποσό συντάξεων 1.300 ευρώ. Επί των ανωτέρω ποσών δεν θα παρακρατηθεί ΕΑΣ.


Τα ανωτέρω θα ισχύσουν και στην περίπτωση που ο συνταξιούχος του Δημοσίου λαμβάνει περισσότερες της μιας συντάξεις (μία από το Δημόσιο και άλλες από Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης).


Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν σχετικά στοιχεία στο Μηχανογραφικό Αρχείο, ο εντοπισμός των προσώπων της περίπτωσης αυτής θα γίνει ηλεκτρονικά από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ Α.Ε.


Επομένως σε αυτή την κατηγορία συνταξιούχων η παρακράτηση της ΕΑΣ, σύμφωνα με τα ανωτέρω παραδείγματα, θα γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο. Εφόσον η σύνταξη του Δημοσίου υπερβαίνει τα 1.400 ευρώ, η παρακράτηση θα γίνει αρχικά από το Δημόσιο.


Στις περιπτώσεις που συνταξιούχος του Δημοσίου λαμβάνει μία εξ ιδίου δικαιώματος σύνταξη και μία εκ μεταβιβάσεως, εκ των οποίων η μία καταβάλλεται μειωμένη κατά 75%, ο υπολογισμός της ΕΑΣ θα γίνει επί του αθροίσματος των καταβαλλόμενων ακαθάριστων ποσών των δύο συντάξεων.


ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΜΕΛΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ


Α) Στις περιπτώσεις που στην κατά μεταβίβαση σύνταξη συμμετέχουν περισσότερα του ενός συνδικαιούχα πρόσωπα, για τον προσδιορισμό του ποσού επί του οποίου θα υπολογιστεί η ΕΑΣ λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό της σύνταξης που έχει μεταβιβαστεί και το ποσό που πρέπει να παρακρατηθεί επιμερίζεται ανάλογα.


Β) Εάν στην κατά μεταβίβαση σύνταξη συμμετέχει άγαμη ή διαζευγμένη θυγατέρα η οποία έχει εισοδήματα από άλλη πηγή και για τον λόγο αυτό το μερίδιό της καταβάλλεται μειωμένο, ο υπολογισμός της ΕΑΣ θα γίνει σύμφωνα με τα προαναφερόμενα και η παρακράτηση θα διενεργηθεί επί του καταβαλλόμενου ποσού του μεριδίου σύνταξής της.


Παραδείγματα:


Ποσό μεταβιβαζόμενης σύνταξης 1.500 ευρώ. Συνδικαιούχοι: χήρα και άγαμη θυγατέρα, μερίδιο σύνταξης για καθεμία. Ποσό μεριδίου σύνταξης της χήρας 750 ευρώ. Ποσό μεριδίου σύνταξης της θυγατέρας 750 ευρώ, το οποίο περιορίζεται στο ήμισυ (375 ευρώ λόγω ύπαρξης εισοδημάτων). Ο συντελεστής παρακράτησης επί των 1.500 ευρώ ανέρχεται σε 3%. Παρακράτηση στη χήρα: 750Χ3% = 22,5 ευρώ. Παρακράτηση στη θυγατέρα: 375Χ3% = 11,25 ευρώ. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που η χήρα ή η θυγατέρα λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη επειδή κατέχουν θέση του ευρύτερου δημόσιου τομέα.


Γ) Εάν κάποιο από τα συνδικαιούχα πρόσωπα λαμβάνει και δεύτερη σύνταξη ο υπολογισμός της ΕΑΣ θα γίνει ως εξής: Κατ' αρχήν θα διενεργηθεί η παρακράτηση σύμφωνα με τα ισχύοντα για τις περιπτώσεις που στη σύνταξη συμμετέχουν περισσότερα συνδικαιούχα πρόσωπα.


Εκ των υστέρων θα αθροισθούν το ποσό του μεριδίου σύνταξης του δικαιούχου που λαμβάνει και δεύτερη σύνταξη και το ποσό της δεύτερης σύνταξής του. Εάν το άθροισμα των ποσών αυτών είναι μικρότερο των 1.400 ευρώ θα διενεργηθεί κράτηση μόνον επί του ποσού του μεριδίου της κατά μεταβίβαση σύνταξης σύμφωνα με τα ανωτέρω.


Εάν το ανωτέρω άθροισμα είναι μεγαλύτερο των 1.400 ευρώ, η κράτηση της ΕΑΣ θα διενεργηθεί επί του ποσού αυτού και με συντελεστή που αντιστοιχεί στο συνολικό αυτό ποσό. ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑ 70% Στις περιπτώσεις που η σύνταξη καταβάλλεται μειωμένη κατά 70% λόγω κατοχής θέσης του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ο υπολογισμός της ΕΑΣ θα γίνει επί του καταβαλλόμενου ποσού.


Παραδείγματα:
Ποσό πλήρους σύνταξης 5.000 ευρώ. Ποσό μετά την περικοπή κατά 70% = 1.500 ευρώ. Ποσό σύνταξης 1.500 ευρώ ποσοστό εισφοράς 3% (1.500Χ3% = 45 ευρώ. Το ποσό της παρακράτησης θα είναι 45 ευρώ).
Read more...

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ Δ.Ε.Θ. Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ


Συνάντηση με εκπροσώπους τοπικών παραγωγικών και κοινωνικών φορέων θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, όπου μεταβαίνει για την 75η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης...
Την Παρασκευή συνεδριάζει για πρώτη φορά το νέο Υπουργικό Συμβούλιο, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά τον ανασχηματισμό. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στον ΟΛΘ, νωρίς το μεσημέρι.


Το πρόγραμμα του κ. Παπανδρέου συνεχίζεται το Σάββατο με τη συμμετοχή του στην τελετή εγκαινίων στο κτίριο διοίκησης της ΔΕΘ, νωρίς το πρωί και τις συναντήσεις που θα πραγματοποιήσει αμέσως μετά με τις διοικήσεις και τους εκπροσώπους των εργαζομένων των εταιρειών ΔΕΘ ΑΕ και HELEXPO.


Εν συνεχεία, ο πρωθυπουργούς θα επισκεφθεί τους εκθεσιακούς χώρους της ΔΕΘ και το βράδυ θα απευθύνει ομιλία στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης". Η παρουσία του κ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της φετινής ΔΕΘ, ολοκληρώνεται με τη συνέντευξη Τύπου, την Κυριακή στη 1.00 μ.μ.

Read more...

9 ΜΗΝΕΣ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΞΗΡΑΣ


Ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να μειωθεί ή να αυξηθεί η στρατιωτική θητεία και θα παραμείνει στους 9 μήνες...Θητεία τέλος σε ναυτικό και αεροπορία,μέσα στην επόμενη διετία...
Όλοι οι στρατεύσιμοι θα καλούνται και θα εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις στο στρατό ξηράς.


Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης,μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής,αποκάλυψε σημαντικά στοιχεία για τα μεγάλα προβλήματα επάνδρωσης που προκλήθηκαν σε κρίσιμους στρατιωτικούς σχηματισμούς,από τη μείωση της θητείας στου 9 μήνες.


Κατηγόρησε τη ΝΔ,ότι προχώρησε στη μείωση της στρατιωτικής θητείας χωρίς κανένα σχέδιο αλλά διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να αυξήσει τη χρονική διάρκεια της θητείας. Ο κ.Μπεγλίτης απευθυνόμενος σε βουλευτές της ΝΔ είπε:


Εννέα μήνες στρατιωτική θητεία. Ξέρετε που βρεθήκαμε; Να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας. Ρωτήστε τη στρατιωτική ηγεσία, την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων σε τι ποσοστά είναι σήμερα η πληρότητα μειζόνων ή ελασσόνων στρατιωτικών σχηματισμών ανά την Ελλάδα.


Αυτή η απροετοίμαστη και αψυχολόγητη μείωση στο όνομα της προεκλογικής σκοπιμότητας, έναν μήνα πριν τις εκλογές, μας έχει οδηγήσει σε πολύ σοβαρά προβλήματα και πρέπει να πάρουμε αποφάσεις, χωρίς λαϊκισμούς και χωρίς διάφορες σκοπιμότητες, που ακούστηκαν.


Σε δυόμισι, τρία χρόνια ουσιαστικά καταργείται η στρατιωτική θητεία στην Αεροπορία και το Ναυτικό και όλα τα νέα παιδιά θα υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία στο Στρατό ξηράς. Ναι, η στρατιωτική θητεία θα συνεχίσει, δεν θα αυξηθεί, γιατί ακούγονται διάφορα στο πλαίσιο μιας κατασκευασμένης, συνειδητής ή ασυνείδητης, παραπληροφόρησης. Όχι, δεν έχουμε καμία πρόθεση να αυξήσουμε τη στρατιωτική θητεία.»

Read more...

Το ΠΑΣΟΚ που αντιστέκεται στην προσπάθεια διάλυσης του Κινήματος. Κείμενο 34 στελεχών προς το Ε.Σ. του ΠΑΣΟΚ, αλλά το Ε.Σ. δεν βλέπει, δεν ακούει δεν αφουγκράζεται…


sibilla - σίβυλλα: Το ΠΑΣΟΚ που αντιστέκεται στην προσπάθεια διάλυσης του Κινήματος. Κείμενο 34 στελεχών προς το Ε.Σ. του ΠΑΣΟΚ, αλλά το Ε.Σ. δεν βλέπει, δεν ακούει δεν αφουγκράζεται…


Read more...

Φριχτές εικόνες από το εξπρές του μεσονυχτίου.ΠΡΙΝ 88 ΧΡΟΝΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ........


Οι Ελληνες ήσαν πάντα μόνοι
(και στο "συνωστισμό" της Σμύρνης)
(Στη φωτο η γαλλική σημαία παρακολουθεί τον συνωστισμό...)


“συνωστισμός” στη Σμύρνη...

video του πανικού και της φυγής
τραγουδάει ο Νταλάρας

Απόψε το εξπρές
έχει αφήσει στο σταθμό του press-gr ακόμη ένα κιβώτιο που το ανοίγουμε και βγάζουμε τη πυρπόληση και τη σφαγή της Σμύρνης , που παραδόθηκε οριστικά στους Τούρκους πριν 88 χρόνια σαν σήμερα. Και ενώ πνευματικοί άνθρωποι στη γειτονική χώρα παραδέχονται ότι αυτό το γεγονός ήταν τραγικό για τους Έλληνες και μαύρη σελίδα για τους Τούρκους, "αρμόδιοι" του Ελληνικού υπουργείου Παιδείας βάζουν σε σχολικά βιβλία ότι η σφαγή της Σμύρνης ήταν ένας συνωστισμός στην αποβάθρα της... "Συνωστισμός" σε μιά πόλη με 50.000 θύματα στις 65 ελληνικές συνοικίες της, με καμένα 55.000 σπίτια και νοικοκυριά, με λεηλατημένα και πυρπολημένα 5.000 καταστήματα, πνευματικά ιδρύματα και...
εκκλησίες... Αλλά και με τον μητροπολίτη Χρυσόστομο λιντσαρισμένο και τεμαχισμένο... Τις σκίσανε τις σελίδες που τα γραφαν όλα αυτά από τα σχολικά βιβλία οι παγκοσμιοποιημένες καρακαηδόνες του υπουργείου Παιδείας, κι΄εσύ αετέ Μίκη Θεοδωράκη τους τά σουρες, αντί να πάρεις σάπιες ντομάτες και να πας ο ίδιος να τους τις πετάξεις...
πάντα είμαστε μόνοι
* Γιὰ πρώτη φορὰ ομολογεῖται στὸ φύλλο τῆς 6ης Σεπτεμβρίου 1970 τῆς εφημερίδας της Κωνσταντινούπολης «Μιλιέτ» ότι ο Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος λιντσαρίστηκε απὸ τον τουρκικὸ όχλο.
* Γιὰ την κατακρεούργηση τοῦ μητροπολίτη και τη σφαγή Ἑλλήνων οἱ ευρωπαίοι και "Μεγάλοι Σύμμαχοί" μας είχαν δείξει αδιαφορία, ιδιαίτερα οι Γάλλοι. Μόλις έγινε γνωστὴ στὸ Παρίσι η κατακρεούργηση τοῦ Χρυσοστόμου, ο αρχιεπίσκοπος Λουΐ Ντυμπουά τοιχοκόλλησε στὶς εκκλησίες και στοὺς κεντρικούς δρόμους έκκληση πρὸς το ποίμνιό του καλώντας το σὲ σταυροφορία. Αυτό εξώργισε τον πρόεδρο Πουανκαρέ, γιατί θα επηρέαζε το γαλλικὸ λαὸ υπὲρ τῆς Ελλάδας και διέταξε την αστυνομία να εξαφανίσει την έκκληση.
* Ο μισελληνισμὸς της Γαλλίας ήταν την εποχὴ εκείνη αφάνταστος, όχι μόνο γιατί το 1916 είχαν δολοφονηθεί στην Αθήνα Γάλλοι ναύτες, αλλά -κατά τον Γάλλο ανταποκριτή στη Σμύρνη Rene Puaux- η Γαλλία ήταν ο μεγαλύτερος δανειστής της οθωμανικής αυτοκρατορίας, με το 60% του δημόσιου χρέους της...
* Τριανταδύο κανονιοφόρα πολεμικὰ ήσαν στὸ λιμάνι της Σμύρνης και τα νερά που τα χτυπούσαν ήσαν κατακόκκινα απὸ το αίμα τῶν ανθρώπων, που χάνονταν σε λίγη απ' αυτὰ απόσταση. Ναύαρχοι, αξιωματικοί, ναύτες, παρακολουθούσαν με απάθεια, τη σφαγὴ και την πυρπόληση της πόλης που διήρκεσε τέσσερα μερόνυχτα...
Σεπτέμβρης ήταν και το 1959, τέτοιες ακριβώς ημέρες, όταν ο Μεγάλος Σμυρνιός πατούσε το πόδι του μετά 37 χρόνια, στη πόλη που είχε γεννηθεί... Ερχόταν με τη θαλαμηγό και τους καλεσμένους του απο τη Κωνσταντινούπολη...
ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ...

Read more...