Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2011

Ρε, κόλλημα...Πρόβλημα τους είναι ακόμη ο Παπανδρέου...
Ξεκίνησε το δελτίο αναφέροντας στις πρώτες αράδες τις "καταστρεπτικές συνέπειες του δημοψηφίσματος " και ... ότι ο Παπαδήμος διέψευσε το ΠΑΣΟΚ!
Ρε, κόλλημα...Read more...

Tα ΣΚΙΑΧΤΡΑ !...


ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΟΥΣΑΝ 3 μέρες το λαό, τον φλόμωσαν στα ψέμματα και ρίχνουν το "βάρος" στο... ΠΑΣΟΚ...

Ντερμπεντέρης - Τρέμη το όνειδος της τηλεοπτικής δημοσιογραφίας! Όλες τις αμαρτίες τους για τη παραπληροφόρηση του λαού τις έριξαν απόψε στο ΠΑΣΟΚ .
Ανέθεσαν κι ένα ρολάκι στο Χασαπόπουλο για να πει: Το όργιο των φημών είχε στόχο να ακυρώσει την υποψηφιότητα του Παπαδήμου!
Και μόλις τόλμησε να πει - εκτός σεναρίου - και σήμερα επιμένουν στο Μαξίμου, πέσαν πάνω του με νύχια γαμψά.
Τρέμη - και χθες επέμεναν!
Ντερμπ - Τέτοιο θράσος!
Μας ... φλόμωσαν στα ψέμματα είπε η Τρέμη που για 3 μέρες μαζί με τον Ντερμπεντέρη είχαν αποδυθεί σε ένα ασύλληπτο όργιο παραπληροφόρησης του κοινού...Read more...

Σφοδρή επίθεση της Αριστερής Πρωτοβουλίας κατά Παπανδρέου και κυβέρνησης εθνικής ενότητας

Σφοδρή επίθεση της Αριστερής Πρωτοβουλίας κατά Παπανδρέου και κυβέρνησης εθνικής ενότητας
Tην έντονη διαφωνία της με τον σχηματισμό κυβέρνησης "εθνικής ευθύνης" εξέφρασε η "Αριστερή Πρωτοβουλία" του ΠΑΣΟΚ, διαφωνεί, θεωρώντας ότι, μέσω αυτής, συνεχίζεται και ολοκληρώνεται η πιο βίαιη και ωμή ξένη επέμβαση που έγινε ποτέ στη χώρα.

Όπως αναφέρεται σχετικά σε δελτίο Τύπου της κίνησης, η εθνική ανεξαρτησία καταλύεται, η λαϊκή κυριαρχία εξοβελίζεται, το Σύνταγμα παραβιάζεται και οι ιδρυτικές συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι κενό γράμμα.

Εξαπολύεται σφοδρή επίθεση κατά του απερχόμενου πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, τον οποίο χαρακτηρίζει ως τον "κατ΄εξοχήν υπεύθυνο αυτής της κατάστασης", που "με τις επιλογές του έσπειρε ανέμους και θέρισε θύελλες". Του καταλογίζεται επίσης ότι δεν αντιλήφθηκε ότι, μέσω του σχηματισμού κυβέρνησης "εθνικής σωτηρίας" εξελίσσεται, εδώ και ένα χρόνο, ένα σχέδιο ανασύστασης της κεντροδεξιάς.

Η κίνηση ζητεί τη διεξαγωγή έκτακτου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα πριν από τις εκλογές, ενώ ο επικεφαλής της, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, με προσωπική του δήλωση, ζητεί άμεση προσφυγή σε εκλογές, για να εκφραστεί ο λαός।
http://newpost.gr
Read more...

«Ο Γιώργος Παπανδρέου και η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ εγγυητές για την έξοδο από την κρίση»


«Ο Γιώργος Παπανδρέου και η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ εγγυητές για την έξοδο από την κρίση»
eurokinissi
Ως «σημαντική και ελπιδοφόρα εξέλιξη για τη χώρα», χαρακτηρίζουν συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και απερχόμενου πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου τη σημερινή συμφωνία των πολιτικών αρχηγών ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Αποτελεί», επισημαίνουν, «επιβεβαίωση της βούλησης και της εντατικής προσπάθειας του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για τη συνεννόηση και τη συνεργασία των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων της χώρας στην κατεύθυνση στήριξης και ολοκλήρωσης της μεγάλης προσπάθειας που έχει καταβληθεί για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την προώθηση των μεγάλων αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα».

«Οι πολιτικές δυνάμεις ανταποκρίθηκαν στην ανάγκη ευρύτερης συνεργασίας για τη σωτηρία της χώρας και την προώθηση της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με την μείζονα ανάγκη υλοποίησης όλων όσων περιέχονται στις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου», εκτίμησαν οι ίδιοι κύκλοι, προσθέτοντας ότι «οι μεγάλες προσπάθειες που έγιναν μέχρι σήμερα αποτελούν τη βάση για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της χώρας και επιβάλλουν ενότητα, συνεννόηση και σύνεση».

Οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου ανέφεραν επίσης ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν όλα τα ουσιαστικά θέματα που αποτελούν το πολιτικό πλαίσιο της νέας υπό τον Λουκά Παπαδήμο κυβέρνηση και είναι εκ των πραγμάτων προϋπόθεση για την αποτελεσματική λειτουργία και εκπλήρωση των στόχων της.

«Ο Γιώργος Παπανδρέου και η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ αποτελούν τον εγγυητή της προσπάθειας για την έξοδο της χώρας από την κρίση, την υλοποίηση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου και την συνέχιση των πολιτικών που διασφαλίζουν την διαφάνεια, την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος, την καθαρότητα στις σχέσεις μεταξύ πολιτικής-οικονομίας αλλά και των ΜΜΕ, την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, δηλαδή πολιτικών που αποτελούν και δεσμεύσεις μας και ισχύουν στο ακέραιο», επισήμαναν οι συνεργάτες του κ। Παπανδρέου.


Read more...

Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης

Με εκπροσώπους των τριών κομμάτων

Σε εξέλιξη στο Μέγαρο Μαξίμου η σύσκεψη
Σε εξέλιξη στο Μέγαρο Μαξίμου η σύσκεψη (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη εκπροσώπων των τριών κομμάτων που στηρίζουν τη νέα κυβέρνηση, παρουσία του εντολοδόχου πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου. Βασικό αντικείμενο της σύσκεψης είναι η σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος.

Το ΠΑΣΟΚ εκπροσωπείται από τον στενό συνεργάτη του Γ.Παπανδρέου, Νίκο Αθανασάκη, η ΝΔ από τον γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Λυκουρέντζο και τον Δημήτρη Σταμάτη και ο ΛΑΟΣ από τον αντιπρόεδρο του κόμματος, Γιώργο Γεωργίου.

Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης έχει οριστεί για τις 2 το μεσημέρι της Παρασκευής, ενώ ακόμη δεν έχει καθοριστεί πότε θα ξεκινήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Από τις πρώτες ενδείξεις προκύπτει ότι δεν θα υπάρξει μετακίνηση του Ευάγγελου Βενιζέλου από το υπουργείο Οικονομικών και την αντιπροεδρία της κυβέρνησης.

Αρκετοί από τους υπουργούς της απερχόμενης κυβέρνησης ενδέχεται να βρεθούν και πάλι σε κυβερνητικές θέσεις ωστόσο δεν είναι σίγουρο αν θα παραμείνουν στα ίδια πόστα. Μεταξύ των ονομάτων είναι αυτά των κ.κ. Λοβέρδου, Ρέππα, Διαμαντοπούλου, Χρυσοχοΐδη και Ραγκούση.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΝΔ εξακολουθεί να επιθυμεί να συμμετάσχει με μη κοινοβουλευτικά στελέχη. Εντόνως ακούγονται τα ονόματα των κκ: Δήμα, Βάρδα, Μουρμούρη, Χηνοφώτη, Αρβανιτόπουλο και Μακρυδημήτρη.

O πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, ερωτηθείς αν του έχει προταθεί η θέση αντιπροέδρου, απάντησε: «Οι πολιτικοί αρχηγοί δεν θα είναι μέσα».

Ο κ. Καρατζαφέρης, μιλώντας στο Τηλεάστυ για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης και τυχόν πρόσωπα από το ΛΑΟΣ που θα τη στελεχώνουν δήλωσε: «Θα γίνει επεξεργασία πριν καταλήξουμε, αν θα είμαστε, και βεβαίως ποια πρόσωπα θα εκπροσωπήσουν το ΛΑΟΣ σε αυτήν την 'συναγερμική' κυβέρνηση η οποία δημιουργείται για να βγάλει τη χώρα από την ύφεση. Αυτά είναι τα δεδομένα. Δεν έχω περισσότερα να πω.»

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Ψήφος εμπιστοσύνης Μέρκελ, Μπαρόζο και Ρομπάι στον Λουκά Παπαδήμο

«Ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για την Ελλάδα»


http://img.protothema.gr/6700E229FF826634E0D0FA87954D3557.jpg
Θετικό απόηχο είχε στους ξένους ηγέτες και ευρωπαίους αξιωματούχους ο ορισμός του Λουκά Παπαδήμου στη θέση του πρωθυπουργού.

«Η συμφωνία για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για την Ελλάδα», αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jose Manuel Barroso, ενώ από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, εξέφρασε την πρόθεση της να συνεργαστεί με όλους τους Έλληνες ηγέτες.

"Έχουμε τονίσει εδώ και καιρό την ανάγκη για ευρεία πολιτική συναίνεση στα μέτρα που απαιτούνται για να βγει η Ελλάδα από την βαθιά οικονομική κρίση. Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρετίζουμε θερμά αυτήν την είδηση", αναφέρουν στη δήλωση τους Ρομπάι και Μπαρόζο.

Σημειώνουν ταυτόχρονα ότι αν και αυτή θα είναι μια μεταβατική κυβέρνηση θα έχει εξαιρετικά μεγάλο φόρτο εργασίας.

Όπως επισημαίνουν, θα πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα το δεύτερο πρόγραμμα της οικονομικής βοήθειας όπως προβλέπεται στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της 27ης Οκτωβρίου, ενώ η εθελοντική ανταλλαγή των ομολόγων με τους ιδιώτες πιστωτές θα πρέπει να πραγματοποιηθεί όπως έχει σχεδιαστεί στις αρχές του 2012.

"Είναι σημαντικό για τη νέα ελληνική κυβέρνηση να στείλει ένα ισχυρό διακομματικό μήνυμα επιβεβαίωσης στους Ευρωπαίους εταίρους ότι δεσμεύεται να κάνει ότι χρειαστεί για να βάλει το χρέος σε μια σταθερά πτωτική πορεία, αναφέρουν οι δύο ηγέτες στο μήνυμα τους και προσθέτουν: "Η δημοσιονομική εξυγίανση θα πρέπει να συμβαδίζει με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τη μετατροπή του αναπτυξιακού δυναμικού της Ελλάδας και για τη δημιουργία των θέσεων εργασίας που είναι τόσο απαραίτητες".

"Επαναλαμβάνουμε ότι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα θα συνεχίσουν να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσουν την Ελλάδα. Αλλά και η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσει τον εαυτό της".

Σημειώνουν τέλος ότι προσδοκούν σε συνάντηση με το νέο πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο το συντομότερο δυνατό για να συζητήσουν "τα πιεστικά θέματα που βρίσκονται στην κοινή μας ατζέντα ".

Η κυρία Μέρκελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Ρουμάνο πρόεδρο στο Βερολίνο, εξέφρασε την πρόθεσή της να συνεργαστεί με όλους τους Έλληνες ηγέτες, ερωτηθείσα σχετικά με την ανάληψη της πρωθυπουργίας στην Ελλάδα από τον Λουκά Παπαδήμο, είπε επίσης ότι επιθυμεί ευρεία πολιτική στήριξη των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.

Read more...

Γιατί ο Γιώργος προσπάθησε να «επιβάλλει» Πετσάλνικο...Ύστατη κίνηση για την επιβίωση του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στην παρασκηνιακή μάχη με τους επίδοξους διαδόχους του θεωρήθηκε η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να επιλέξει την “μεταβίβαση” της ...πρωθυπουργίας στον Φίλιππο Πετσάλνικο, καθώς οποιαδήποτε άλλη πασοκογεννής επιλογή για το ανώτερο αξίωμα της χώρας θα μπορούσε να θέσει σε άμεσο κίνδυνο την επιδίωξη του να συνεχίζει να ηγείται του κόμματος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η προοπτική της σωτηρίας του Γιώργου Παπανδρέου την επόμενη ημέρα της κυβέρνησης συνεργασίας και η αποτροπή του κινδύνου το κόμμα περιέλθει σε όσους συνέβαλλαν αποφασιστικά για την “έξοδο” του από το Μέγαρο Μαξίμου αποτέλεσαν τον κεντρικό προβληματισμό και στην προχθεσινή σύσκεψη που έγινε στο γραφείο του στην Βουλή με την συμμετοχή των Φ. Πετσάλνικου, Ε. Βενιζέλου, Ν. Αθανασάκη, Ρ. Βάρτζελη, Γ. Πετρουλάκη και Γ. Ελενόπουλου. “Αν πάμε σε Παπαδήμο διαλύεται και το ΠΑΣΟΚ και τελειώνει και η πολιτική σου καριέρα” ήταν το συμπέρασμα που προέκυψε από την επίμαχη συζήτηση.

Είναι προφανές ότι στους μεγάλους αμφισβητίες του Γιώργου Παπανδρέου στην παρούσα φάση δεν ανήκει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς οι δυνάμεις που τον είχαν ακολουθήσει στην αναμέτρηση τους για την προεδρία το 2007 είτε έχουν αυτονομηθεί λόγω της απόφασης του να εισέλθει στην κυβέρνηση το περασμένο καλοκαίρι είτε αλληθωρίζουν προς την τρόικα εσωτερικού. Δηλαδή τους Α. Λοβέρδο, Α. Διαμαντοπούλου και Γ. Ραγκούση οι οποίοι έγιναν έξω φρενών μόλις πληροφορήθηκαν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου καταλήγει στην υποψηφιότητα του Φίλιππου Πετσάλνικού, ενώ ακόμη πιο σφοδρές αντιδράσεις εκδηλώθηκαν στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας από βουλευτές που το προηγούμενο διάστημα ζητούσαν την απομάκρυνση του Γιώργου Παπανδρέου από την ηγεσία μετά την γκάφα του να παίξει το χαρτί του δημοψηφίσματος.

“Δεν φτάνει που έκανε υπουργούς τους κηπουρούς του, τώρα θέλει να κάνει πρωθυπουργό και τον αρχικηπουρό του” δήλωναν χαρακτηριστικά, διαμηνύοντας ότι εάν έρθει στην Βουλή ο Φ. Πετσάλνικος ως υποψήφιος πρωθυπουργός να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης τότε θα τον καταψηφίσουν. Οι αντιδρώντες βουλευτές, που ξεπερνούν τους 30, θύμιζαν επίσης ότι ο Φ. Πετσάλνικος ήταν ο άνθρωπος που συνέβαλλε στο να οδηγηθεί η χώρα στον γκρεμό και να διασυρθεί και να ταπεινωθεί διεθνώς, καθώς ήταν ένας εξ αυτών που είχε εισηγηθεί στον Γιώργο Παπανδρέου να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση κατά την διάρκεια της μυστικής σύσκεψης που είχε πραγματοποιηθεί στο Καστρί και είχε ληφθεί η σχετική απόφαση. Επίσης παρά το σάλο που είχε προκληθεί διεθνώς συνέχιζε να υπεραμύνεται δημοσίως την πρωτοβουλία για δημοψήφισμα μέχρις ότου ο Γιώργος Παπανδρέου επέστρεψε από τις Κάννες...

www.parapolitika.grRead more...

Στον Κορυδαλλό ο Καπράνος. Εντοπίστηκαν 1,8 εκατ. ευρώ σε λογαριασμό του στην Ελβετία.Ο Δημήτρης Καπράνος κρίθηκε αργά χθες το βράδυ προσωρινά κρατούμενος μετά την απολογία του στο ειδικό εφέτη ανακριτηή κ. Λέκκα, που χειρίζεται την υπόθεση.

Τα αδικήματα που τον βαρύνουν είναι κακουργηματικές πράξεις όπως απιστία απάτη, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και...
δωροδοκία. Αφορούν στην αγορά από το ΤΣΠΕΑΘ τον Ιούλιου του 2006 ομολόγων αξίας 130 εκατ. ευρώ που ζημίωσε τον ασφαλιστικό φορέα των δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το άνοιγμα των λογαριασμών του Δημήτρη Καπράνου σε Ελβετία κυρίως, εντοπίστηκε κατάθεση 1,8 εκατ. ευρώ που συμπίπτει χρονικά με τις ημερομηνίες αγοράς του ομολόγου.

Ο ίδιος στην απολογία αρνήθηκε τα πάντα. Πάντως μετά την απόφαση του ειδικού εφέτη ανακριτή, ο Δημήτρης Καπράνος, αισθάνθηκε αδιαθεσία και οδηγήθηκε σε νοσοκομείο.

Αργότερα ο κατηγορούμενος βγήκε από το νοσοκομείο και οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλού.

K. KAT. enet.grRead more...

Γιατί όλοι θέλουν και εκτιμούν τον Λ.Παπαδήμο

Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός


http://img.protothema.gr/CE274E829A697E4F0942199FD3B46346.jpg

Η απόσταση από τη Βοστόνη -όπου βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Harvard- έως το Μέγαρο Μαξίμου στην Αθήνα είναι περίπου 7.000 μίλια: σίγουρα λιγότερα από όσα έχει διανύσει στη ζωή του ο Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος όταν στις 28 Ιανουαρίου του 2011, στις 14.40 τοπική ώρα, έμπαινε και πάλι στις πανεπιστημιακές αίθουσες για να διδάξει στους φοιτητές του Μακροοικονομική Πολιτική θεωρούσε μάλλον απίθανο ότι κάποια στιγμή θα του προτείνουν να γίνει πρωθυπουργός της χώρας.

https://lh3.googleusercontent.com/-MeSQdYIodkU/Trg6oTUVq4I/AAAAAAAARUQ/MeNuCM_B2ZM/s800/868543.jpgEίναι, λοιπόν, ο δεύτερος τραπεζίτης που γίνεται επικεφαλής κυβέρνησης τα τελευταία 25 χρόνια (μετά τον Ξενοφώντα Ζολώτα) και ο τρίτος στην ιστορία της Ελλάδας. Το μεγάλο του όπλο είναι αναμφισβήτητα οι άριστες σχέσεις που έχει με ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομική ελίτ και ειδικά με το «πολεμικό συμβούλιο» της Φρανκφούρτης (Μέρκελ, Σαρκοζί , Ρεν, Σόιμπλε, Μπαρόζο, Ρομπάι, Ντράγκι).

https://lh5.googleusercontent.com/-DlD7RswnHIA/Trg6l3qhSkI/AAAAAAAART8/0-I8sImphH4/s640/591627.jpgΚανείς ποτέ δεν αμφισβήτησε τις ικανότητές του όσο ήταν αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Μάλιστα στη Γερμανία τον εμπιστεύονται απόλυτα και τον αποκαλούν «Το γεράκι της αντιπληθωριστικής πολιτικής», που είναι και η Βίβλος της Γερμανίας, καθώς μαζί με τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ ταυτίστηκαν απόλυτα με τις οικονομικές επιταγές της Γερμανίας.

https://lh4.googleusercontent.com/-FyqB2ZHPT38/Trg6n8vILZI/AAAAAAAARUM/Dj-YKXgmMig/s800/868546.jpgΉπιων τόνων ο τέως αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, λέγεται ότι του προτάθηκε λίγο πριν ολοκληρωθεί η θητεία του στην ΕΚΤ (το καλοκαίρι του 2010) να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στα οικονομικά πράγματα της χώρας. Ηταν η δεύτερη φορά που τον προσκάλεσε να ασχοληθεί με τα κομματικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Η πρώτη λέγεται ότι ήταν το 2009, όταν του προτάθηκε να τεθεί επικεφαλής στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος. Η φημολογούμενη άμεση ανάμιξή του στα κυβερνητικά τεκταινόμενα όμως δεν φαίνεται ότι βρήκε πολλούς υποστηρικτές εντός της κυβέρνησης.

Γι’ αυτό τον λόγο επελέγη το φθινόπωρο του 2010 από τον Γιώργο Παπανδρέου η λύση του άμισθου συμβούλου με γραφείο στο Μέγαρο Μαξίμου, αν και λέγεται ότι σχεδόν ποτέ δεν το χρησιμοποίησε, καθώς τον βολεύει καλύτερα να εργάζεται στο κτίριο της Τραπέζης της Ελλάδος όπου υπάρχει οργανωμένη υποστήριξη.

Στενοί συνεργάτες του τέως υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου όποτε ερωτήθηκαν στο παρελθόν για τον ακριβή ρόλο του καθηγητή του Harvard δεν έδιναν ποτέ σαφείς απαντήσεις για το τι ακριβώς κάνει, μεταφέροντας παράλληλα την ενόχλησή τους για την πιθανή ενεργοποίηση του ίδιου στα εσωτερικά θέματα της χώρας και κατ’ επέκταση... στα πόδια τους.

https://lh3.googleusercontent.com/-sRwKfk3YbSU/Trg69iTwqkI/AAAAAAAARWo/5gf-2hQCRD4/s800/1595656.jpgΗ ενόχληση δε, έγινε ακόμα μεγαλύτερη όταν φήμες την άνοιξη του 2011 έκαναν λόγο για δυαρχία στο οικονομικό επιτελείο, καθώς λεγόταν τότε ότι ο τέως αντιπρόεδρος της ΕΚΤ θα αναλάβει θέση υπουργού. Πριν από τον πρόσφατο ανασχηματισμό του Ιουνίου του 2011 ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος εκείνος που πρότεινε στον κ. Παπανδρέου να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών ο κ. Παπαδήμος. Ομως ο ίδιος ο κ. Παπαδήμος απέρριψε αυτή την πρόταση, με αποτέλεσμα ο κ. Βενιζέλος εκτός από αντιπρόεδρος να αναλάβει και το χαρτοφυλάκιο του Οικονομικών.
https://lh6.googleusercontent.com/-F7ce6VrO6s0/Trg6s1Ny4EI/AAAAAAAARUw/c_FMxoLMXQ8/s800/1210405.jpg
Το αγαπημένο παιδί του Δ. Χαλικιά

Ο Λ. Παπαδήμος μετά τις εξαιρετικές του σπουδές και αφού είχε εργαστεί στο εξωτερικό επέστρεψε στην Ελλάδα και εργάστηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ηταν το αγαπημένο παιδί του διοικητή Δ. Χαλικιά που έγινε γνωστός στο πανελλήνιο όταν αποκάλυψε το σκάνδαλο Κοσκωτά. Ο Δ. Χαλικιάς ήταν Σύμβουλος του τότε διοικητή και όταν αργότερα προωθήθηκε στην ιεραρχία της ΤτΕ, ο Λ. Παπαδήμος πήρε τη θέση του Συμβουλού που είχε μείνει κενή για να γίνει στη συνέχεια υποδιοικητής και τελικά διοικητής. Παρά το γεγονός οτι βρέθηκε στην κορυφή της Τράπεζας της Ελλάδος επί της Πρωθυπουργίας Κ. Σημίτη, ο Λ. Παπαδήμος δεν ήταν ποτέ αυτό που λέμε «κολλητός» του Κ. Σημίτη. Είχε καλές σχέσεις με πολλούς ανθρώπους στο περιβάλλον του και φυσικά και με τον ίδιο τον πρώην Πρωθυπουργό, αλλά ουδέποτε εντάχθηκε στον σκληρό πυρήνα των φίλων του που συναντιώντουσταν τα Σαββατοκύριακα και συνέτρωγαν.
https://lh5.googleusercontent.com/-XHnX9BNES7c/Trg68xM10WI/AAAAAAAARWc/YiDdwpLvQHs/s800/351434.jpg
Ενας άνθρωπος με ισχυρές διασυνδέσεις και ιδιαίτερο χαρακτήρα

Ο Λ. Παπαδήμος όταν είναι στην Αθήνα κατοικεί σε ένα διαμέρισμα στο Παλιό Ψυχικό. Σε μια διακριτική πολυκατοικία και σε ένα χαμηλών τόνων διαμέρισμα για τα μέτρα της περιοχής. Το διάστημα που ήταν αντιπρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, ένα περιπολικό ήταν μόνιμα παρκαρισμένο έξω απο το σπίτι του τα βράδια. Σε αντίθεση με διαφόρους ...τοπικούς παράγοντες που διαμένουν στην περιοχή ο Λ. Παπαδήμος δεν είχε μόνιμη εγκατεστημένη σκοπιά έξω απο το σπίτι του. Γενικότερα αν τον χαρακτηρίζει κάτι -όπως σημειώνουν όλοι οι φίλοι του -είναι οτι είναι άνθρωπος χαμηλών τόνων. Η αμερικανοολλανδεζα σύζυγος του είναι ερασιτέχνης ζωγράφος και έχει κάνει κατά καιρούς διάφορες εκθέσεις σε γκαλερί στην Πλάκα και σε άλλες περιοχές της Αθήνας.Στις εκδηλώσεις αυτές ουδέποτε προσεκλήθη η κοσμική Αθήνα , σπάνια διέρρεαν κάποιες φωτογραφίες στον τύπο, αλλά και ακόμη και τότε δεν παρουσίαζαν ενδιαφέρον για τους δημοσιογράφους καθώς δεν απεικόνιζαν διάσημους αλλά τους φίλους του ζευγαριού.

Χαμηλών τόνων αλλά όχι... μαλθακός


https://lh6.googleusercontent.com/-KQHyRCugRSk/Trg7BAgJfbI/AAAAAAAARXA/2OnR3XBf3zY/s800/352325.jpgΟπως θυμούνται οι άνθρωποι που έζησαν για χρόνια τον νέο προωθυπουργό στη ΤτΕ, ο Λ. Παπαδήμος είναι ευγενής και χαμηλών τόνων, αλλά δεν είναι μαλθακός. «Εχει τρόπους» λέει παλιός του συνεργάτης. «Θα μιλήσει ευγενικά, αλλά μπορεί να είναι πολύ σκληρός. Το κάνει όμως με έναν τρόπο που δεν ταπεινώνει αυτόν που δέχεται τη ψυχρολουσία. Καθιστά απολύτως σαφές τι σφάλμα έγινε, ποιός έχει ευθύνες για αυτό, αλλά δεν γονατίζει τον συνομιλητή του. Οταν επιπλήττει κάποιον πιστέψτε με, αυτός που δέχεται την επίπληξη πιστέψτε με δεν νοιώθει άνετα. Ειναι διπλωμάτης, δεν συγκρούεται, αλλά μπορεί να είναι σκληρός.» Οι παλιοί του συνεργάτες προσθέτουν ακόμη οτι είναι ήσυχος άνθρωπος χωρίς εξάρσεις, πολύ σοβαρός και ιδιαίτερα ικανός διαπραγματευτής. Με δύο λόγια είναι μια απο τις σπάνιες αυτές περιπτώσεις σοβαρού ανθρώπου που δεν φαίνεται τουλάχιστον να έχει πάθη.
https://lh6.googleusercontent.com/-ihIm0ndI2eI/Trk6_1jhruI/AAAAAAAASHY/U-hl1ga-j_o/s763/2002_10.jpg
Φυσικός, Μηχανολόγος και Οικονομολόγος

Ο Λ. Παπαδήμος, έχοντας εργαστεί στο εξωτερικό (δίδαξε στο Κολούμπια και ήταν εμπειρογνώμονας της κεντρικής τράπεζαςστη Βοστώνη) είναι απο τους λίγους έλληνες που δεν έχει συμπλέγματα και μπορεί να κοιτάζει στα μάτια την οικονομική ελίτ, η οποία τον αναγνωρίζει ως μια προσωπικότητα της οικονομικής ζωής. Οπως θυμούνται παλιοί του συμμαθητές στο Κολέγιο Αθηνών, «ο Λουκάς ήταν πάντα ένα καλό παιδί, ήσυχο, πολύ έξυπνο με μεγάλη κλίση στα μαθηματικά». Μόλις τελειώσει το Κολέγιο Αθηνών θα φύγει για τις ΗΠΑ όπου θα ξεδιπλώσει τις ικανότητες του στο ΜΙΤ. Ενσαρκώνοντας το πρότυπο του homo universalis στο επιστημονικό πεδίο, θα πάρει το πρώτο του δίπλωμα στη Φυσική, θα κάνει μεταπτυχιακό ως ηλεκτρολόγος- μηχανολόγος και θα συνεχίσει με διδακτορικό στην Οικονομία. Οι λαμπρές σπουδές του είναι το εφαλτήριο για μια καριέρα όπου το κάθε βήμα είναι ψηλότερα απο το προηγούμενο.

Ενας άνθρωπος κλειδί για Ευρώπη - τραπεζίτες

Ο Λ. Παπαδήμος γνωρίζει απο τα... γενοφάσκια του το κατεστημένο. Και το πιο σημαντικό: Το ευρωπαικό και τραπεζικό κατεστημένο τον αναγνωρίζει ώς έναν απο την κλειστή ομάδα. Οι επαφές του σε ΗΠΑ και Ευρώπη είναι εντυπωσιακές. Τον αποδέχονται τα think tank των ΗΠΑ, έχει ανοικτό διαβατήριο για τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, μπορεί να μετέχει στις κλειστές συζητήσεις στην καρδιά της τραπεζικής αριστοκρατίας. Οπως θυμάται συμφοιτητής του στο ΜΙΤ, «στο Πανεπιστήμιο ήταν πολύ κοντά στον Franco Modiliani.» Ο διάσημος ιταλός οικονομολόγος που κέρδισε το βραβείο νόμπελ ήταν μαζί με τον R. Solow ο επιβλέπων καθηγητής για τη διδακτορική διατριβή του Μerio Draghi του σημερινού προέδρου της ΕΚΤ. Πόσοι έλληνες μπορούν να απευθύνονται στο κεφάλι της ΕΚΤ αποκαλώντας τον με το μικρό του όνομα και να γνωρίζονται απο τα φοιτητικά τους χρόνια;
https://lh6.googleusercontent.com/-xvUcFUND58g/Trg61T0kSiI/AAAAAAAARVs/FndbWnY5AMo/s800/1274410.jpg
Χωρίς κομματικές περγαμηνές ανάλαβε το 2010 δύσκολες αποστολές

Ο ίδιος ο κ. Παπαδήμος δεν ανέπτυξε ποτέ ισχυρούς δεσμούς με τα κορυφαία «πράσινα» στελέχη. Μπορεί να θεωρείται το λαμπρότερο οικονομικό μυαλό της σύγχρονης Ελλάδας (3 πτυχία από το ΜΙΤ), όμως οι δημόσιες σχέσεις δεν ήταν ποτέ το φόρτε του. Αυτό βέβαια δεν τον εμπόδισε να έχει εξαιρετικές σχέσεις με τον Γ. Παπανδρέου, ο οποίος τον εμπιστεύτηκε να αναλάβει πολλές ειδικές αποστολές. Για παράδειγμα, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου του 2010 ξεκίνησε μια μεγάλη περιοδεία στην Ευρώπη.

Ο πρώτος προορισμός του ήταν η Γερμανία. Εκεί επισκέφθηκε παλαιούς φίλους του -κυρίως στη γερμανική καγκελαρία-, όπου προσπάθησε να βρει μια συμβιβαστική φόρμουλα με τους εκπροσώπους της κυρίας Μέρκελ για τον μηχανισμό με τη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών που προωθούσε τότε η Γερμανία ώστε να ισχύσει από το 2013 και μετά.

Λέγεται ακόμα ότι ο κ. Παπαδήμος ήταν από την αρχή γνώστης όλων των εξελίξεων που αφορούσαν την ελληνική και την ευρωπαϊκή οικονομία τους τελευταίους 18 μήνες. Από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης και την αναδιάρθρωση των δανείων της τρόικας των 110 δισ. ευρώ έως τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού από το 5,2% στο 3%-4%.
https://lh4.googleusercontent.com/-dJeFuM2VM2o/Trg6x2foQ9I/AAAAAAAARVQ/wLtQHR1yuHk/s800/1210728.jpg
Ηταν ο πρώτος που μίλησε για «φούσκα» του ελληνικού χρηματιστηρίου

Ο κ. Λουκάς Παπαδήμος ήταν ο άνθρωπος που όντας διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (θέση που του εμπιστεύθηκε ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου) δεν δίστασε να μιλήσει το 1999 για τη «φούσκα» του Χρηματιστηρίου, προκαλώντας τότε έντονες αντιδράσεις σε πολλούς. Λίγα χρόνια αργότερα, επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, πέρασε κάποιες δύσκολες στιγμές όταν αμφισβητήθηκαν τα στοιχεία με τα οποία εντάχθηκε η χώρα στην ΟΝΕ, με αποτέλεσμα να δεχτεί επιθετικές ερωτήσεις από ορισμένους δημοσιογράφους, ενώ ο υποψήφιος το 2007 Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του αμφισβητώντας την ουδετερότητα των μελών του Δ.Σ. της ΕΚΤ. Ωστόσο, όλα αυτά ξεπεράστηκαν - προφανώς επειδή επικράτησε η προσωπικότητα του ίδιου.

Στο πλευρό του Ζαν-Κλοντ Τρισέ, πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με τον οποίο διατηρούσε στενή σχέση, ο κ. Παπαδήμος είναι σαφές ότι ευνόησε την υιοθέτηση πολιτικών που διευκόλυναν τη χώρα στις δύσκολες στιγμές της, όπως η αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εγγύησης για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.
Δεν ήταν λίγες οι φορές που χτύπησε «καμπανάκι» στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό - είτε ως αντιπρόεδρος της ΕΚΤ είτε -στη συνέχεια- ως σύμβουλός του. Πάντα η θέση του ήταν υπέρ της λήψης των μέτρων εκείνων που θα οδηγούσαν σε δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας και θα καθησύχαζαν τις αγορές, τη δύναμη των οποίων δεν υποτιμά.
https://lh4.googleusercontent.com/-6_xoEo-9zwc/Trg6iPCfjeI/AAAAAAAARTg/d52rU4z27uc/s800/387966.jpg
Κατά του «κουρέματος»

Τις τελευταίες εβδομάδες με άρθρο του στους «Financial Times» πήρε θέση κατά της ευρείας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, του μεγάλου «κουρέματος», θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο περικλείει μεγάλους κινδύνους και μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες. Τώρα καλείται ο ίδιος να διαχειριστεί την ήδη αποφασισμένη αναδιάρθρωση και να αποτρέψει τους κινδύνους για τους οποίους προειδοποίησε.

Εκτός από τις αγορές, ο Λουκάς Παπαδήμος δεν υποτιμά ούτε και τις κοινωνικές αντιδράσεις. Αν και τεχνοκράτης, λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη του αυτό τον παράγοντα, θεωρώντας ότι, αν δεν εξασφαλιστεί ένας βαθμός κοινωνικής συναίνεσης, το πρόγραμμα κινδυνεύει σοβαρά να αποτύχει - αυτό τουλάχιστον έχει διαμηνύσει κατά καιρούς σε συνομιλητές του.

Αν και πιστός στην αντιπληθωριστική γραμμή, ο ίδιος πίστευε και πιστεύει ότι η χώρα χρειάζεται μια αναπτυξιακή ένεση για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της και να πετύχει ακόμη και τους ίδιους τους στόχους του μνημονίου.
https://lh3.googleusercontent.com/-NdaBcBak4QM/Trg6hFZiJUI/AAAAAAAARTU/w7hbfDzxFBw/s720/380573.jpg
Το βιογραφικό

Ο καθηγητής Παπαδήμος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947 και μετά την αποφοίτησή του από το Κολέγιο Αθηνών άρχισε τις σπουδές του στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ). Πήρε το πρώτο του πτυχίο στη Φυσική, συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ηλεκτρολογία-Μηχανολογία και έκανε το διδακτορικό του στα Οικονομικά. Παράλληλα με τις σπουδές του εργάστηκε ως βοηθός ερευνών και ειδικός επιστήμων στο ΜΙΤ. Εκείνη την εποχή παντρεύτηκε τη σύζυγό του Χάνα.

Η ακαδημαϊκή του καριέρα άρχισε στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, όπου κατά την περίοδο 1975-1984 κατείχε θέση επίκουρου στην αρχή και στη συνέχεια αναπληρωτή καθηγητή.

Το 1980 εργάστηκε ως οικονομικός εμπειρογνώμωνας στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, στη Βοστόνη, ενώ λίγα χρόνια αργότερα, το 1985, αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα και να αναλάβει θέση οικονομικού συμβούλου στην Τράπεζα της Ελλάδος, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1993. Τη χρονιά εκείνη διορίστηκε υποδιοικητής και έναν χρόνο μετά έγινε διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος για τα επόμενα οκτώ χρόνια, μέχρι το 2002. Από τη θέση αυτή έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Η αμέσως επόμενη θέση του Λουκά Παπαδήμου ήταν αυτή του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την οποία κατείχε μέχρι τους πρώτους μήνες του 2010.

Από το 1988 ο καθηγητής είναι καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 2006 τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
https://lh3.googleusercontent.com/-4qV_09RTAJ0/Trg6hfe1d7I/AAAAAAAARTY/mCYVvWUStGc/s640/406271.jpg
Η συμμετοχή του σε συμβούλια και επιτροπές υπογραμμίζει την εκτίμηση και την αποδοχή που απολαμβάνει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό: μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (2001 μέχρι σήμερα), μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (1999 μέχρι σήμερα), μέλος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ιδρύματος (1994-98), πρόεδρος της Υποεπιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Επιτροπής των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (1993-95).

Κατά την περίοδο 1989-90 ο Λουκάς Παπαδήμος συμμετείχε στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων υπό την προεδρία του καθηγητή Αγγελου Αγγελόπουλου, η οποία συστάθηκε από τον τότε πρωθυπουργό Ξενοφώντα Ζολώτα για τη σύνταξη έκθεσης για τη Σταθεροποίηση και Ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας. Στο ίδιο διάστημα υπήρξε μέλος της Επιτροπής Schneider για την αξιολόγηση ερευνητικών προγραμμάτων οικονομικών επιστημών στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.
Read more...

Άρχισε ο σχηματισμός της κυβέρνησης Παπαδήμου

Αναζητώνται οι άριστοι και η διατήρηση των ισορροπιών


http://img.protothema.gr/0B824ED193C7402B1FC543B080591D3F.jpg
Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν από τους πρώτους, αν όχι ο πρώτος που δέχθηκε το τηλεφώνημα του εντολοδόχου πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου. Ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ ζήτησε από τον κ. Βενιζέλο να παραμείνει αντιπρόεδρος και στη νέα κυβέρνηση διατηρώντας παραλλήλως και το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Οικονομικών. Ο κ. Βενιζέλος δέχθηκε και ο κ. Παπαδήμος συνεχίζει τα τηλεφωνήματα στα άλλα πρόσωπα που επιθυμεί να εντάξει στην κυβέρνησή του. Οι επόμενοι τρεις υπουργοί που δέχθηκαν κλήσεις ήταν η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, οι κύριοι Ανδρέας Λοβέρδος και Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, οι οποίοι εντάσσονται στην κυβέρνηση Παπαδήμου, χωρίς να είναι προς το παρόν σαφές αν διατηρούν τα χαρτοφυλάκια που ελέγχουν μέχρι σήμερα.
Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός έχει λάβει σημειώματα από τα κόμματα με ονόματα πιθανών υπουργών.

Κάπως έτσι, ο κ. Παπαδήμος ξεκίνησε να υλοποιήσει την πρώτη αποστολή του που είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας. Ο κ. Παπαδήμος, αναφέρουν οι πληροφορίες θα ήθελε στο νέο σχήμα να συμμετέχουν ευρύτερες δυνάμεις. Πέραν των υπουργών που θα προέλθουν από το ΠΑΣΟΚ, ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ έχει ζητήσει την συμμετοχή τεσσάρων ή πέντε πολιτικών προσώπων από τη ΝΔ, ενώ θέσεις υπουργών αναμένεται να αναλάβουν και ένα ή δύο πρόσωπα από το ΛΑΟΣ. Ο κ. Παπαδήμος θα ήθελε να στελεχωθεί η μεταβατική κυβέρνηση από πρόσωπα που ανήκουν σε άλλα κόμματα, ακόμη και από προσωπικότητες όπως οι κύριοι Γιώργος Φλωρίδης και Αλέκος Παπαδόπουλος.

Η ΝΔ είχε θέσει ως όρο για τον σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας να αντικατασταθούν οι σημερινοί υπουργοί Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Κατά πληροφορίες, οι κύριοι Καστανίδης, Παπαϊωάννου, Μπεγλίτης, Παπουτσής και Μόσιαλος αναμένεται να τεθούν εκτός του νέου σχήματος, προκειμένου να ικανοποιηθεί η απαίτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εκτός από τον κ. Βενιζέλο, στην κυβέρνηση είναι γνωστό ότι ήδη περιλαμβάνονται ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Ανδρέας Λοβέρδος. Πιθανοί θεωρούνται οι κύριοι Κώστας Σκανδαλίδης, Γιάννης Ραγκούσης και Δημήτρης Ρέππας, ενώ θέση στη νέα κυβέρνηση θα έχει και ο κ. Κώστας Καρτάλης -ενδεχομένως στο οικονομικό επιτελείο αν δεν προκύψει καραμπόλα με τους υποψηφίους από τη ΝΔ.
Αίνιγμα αποτελεί η τύχη των κυρίων Παπακωνσταντίνου, Λαμπρινίδη και άλλων που θεωρούνται επιλογές του απερχόμενου πρωθυπουργού.

Εκτός από τους κυρίους Φλωρίδη και Παπαδόπουλο, ως πιθανό ακούγεται και το όνομα της κυρίας Βάσως Παπανδρέου που έχει διατελέσει και επίτροπος στην ΕΕ.

Ο κ. Παπαδήμος έχει ζητήσει από τη ΝΔ να στελεχώσει τη νέα κυβέρνηση με τουλάχιστον τέσσερα ή πέντε πολιτικά στελέχη. Έχουν ήδη ακουστεί το όνομα του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, αρχικώς για το υπουργείο Άμυνας αλλά και του κ. Γιάννη Μουρμούρα, συμβούλου του κ. Σαμαρά, για μια θέση στο οικονομικό επιτελείο.

Για το υπουργείο Εσωτερικών συζητείται το όνομα του καθηγητή Δοικητικής Επιστήμης στο πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Αντώνη Μακρυδημήτρη.

Η έκπληξη είναι ότι στην κυβέρνηση -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- θα συμμετάσχουν και βουλευτές από το ΛΑΟΣ. Ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης είχε δεχθεί πρόταση να αναλάβει θέση αντιπροέδρου, όμως μάλλον το σενάριο αυτό δεν προχωρά. Πάντως ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός αναμένεται να τοποθετήσει έναν ή δύο υπουργούς στο νέο σχήμα. Φαβορί θεωρείται ο κ. Μάκης Βορίδης, ενώ ακούγεται ότι δεν είναι απίθανο να υπουργοποιηθεί και ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Read more...

Παπαδήμος: "Τα 27 αίτια της ελληνικής κρίσης"

http://cdn.news247.gr/kosmos/article1485954.ece/ALTERNATES/w380h209/papade.jpg

Διαβάστε τί έλεγε ο Λουκάς Παπαδήμος ένα χρόνο πριν αναλάβει την πρωθυπουργία για τα αίτια της ελληνικής κρίσης και τί πιθανολογείται ότι θα πρεσβεύει για την έξοδο της χώρας μας από το δημοσιονομικό αδιέξοδο (Vids)


Λουκάς Παπαδήμος "Η κρίση δεν έχει λήξει" - 1 by fon1972

Ο πρώην Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουκάς Παπαδήμος σε ομιλία του για τη "δημοσιονομική εξυγίανση και τη χρηματοπιστωτική κρίση" στο Μέγαρο Μουσικής ένα χρόνο πριν, στο πλαίσιο σημαντικού οικονονομικού φόρουμ (Megaron Plus) φαίνεται ότι διαφωνεί ριζικά με τα σενάρια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Στην ομιλία του υποστηρίζει ότι οι κυριότερες αιτίες της κρίσης συναρτώνται στο μέγεθος των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και την αύξηση του δημοσίου χρέους, στη διάβρωση της ανταγωνιστικότητας και στους υψηλούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης.

"Η χρηματοπιστωτική κρίση που εκδηλώθηκε πριν από τέσσερα χρόνια περίπου είναι ασυνήθης όχι μόνο λόγω της δριμύτητας και του εύρους της, αλλά και λόγω της πολυπλοκότητάς της και του εξελισσόμενου χαρακτήρα της. Η φύση και η εστία των πιέσεων στις χρηματοπιστωτικές αγορές έχει μεταβληθεί με την πάροδο του χρόνου και οι συνέπειες της κρίσης είναι ακόμα ορατές στο σύνολο των ευρωπαϊκών οικονομιών", είχε αναφέρει χαρακτηριστικά στην ομιλία του.

Διαβάστε ποιος είναι ο Λουκάς Παπαδήμος. Από το MIT στο Μαξίμου.


Λουκάς Παπαδήμος "Τα αίτια της κρίσης" - 2 by fon1972Παράλληλα, είχε τονίσει: "στη ζώνη του ευρώ, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκε, κατά μέσο όρο, σημαντικά στο 6,3% το 2009 από 0,6% το 2007. Δεν αναμένεται δε ουσιώδης βελτίωση το 2010 και 2011. Πολλοί και διάφοροι παράγοντες συνέβαλαν στην επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών.


Λουκάς Παπαδήμος "Η Αλληλεπίδραση" - 3 by fon1972Οι παράγοντες αυτοί περιελάμβαναν: πρώτον, τη δραστηριοποίηση των αυτόματων σταθεροποιητών ως αποτέλεσμα της έντονης συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, δηλαδή, την καθίζηση των φορολογικών εσόδων λόγω της κάμψης της παραγωγής και των εισοδημάτων, δεύτερον, την επίδραση των ειδικών δημοσιονομικών μέτρων που πήραν πολλές χώρες για να ενισχύσουν την οικονομία τους και, τρίτον, την κρατική στήριξη του χρηματοπιστωτικού τομέα".


Λουκάς Παπαδήμος "Οι φόβοι των αγορών" - 5 by fon1972"Κατά τα προηγούμενα χρόνια, οι κύριες μορφές συστημικών κινδύνων έχουν ποικίλλει: περιελάμβαναν τον κίνδυνο από την έλλειψη ρευστότητας στις αγορές, ιδίως στις αγορές χρήματος, τον κίνδυνο κεφαλαιακής ανεπάρκειας των τραπεζών και τον κίνδυνο οικονομικής ύφεσης και αποπληθωρισμού", είχε δηλώσει το Νοέμβριο του 2010.


Λουκάς Παπαδήμος "Ανάπτυξη και εξυγίανση" - 7 by fon1972

Τις απορριπτικές του θέσεις για τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη είχε επίσης διατυπώσει σε εκείνη την ομιλία.

Παράλληλα, τότε είχε αναφερθεί στις κύριες αιτίες της δημοσιονομικής κρίσης στην Ευρώπη, τις πιθανές επιπτώσεις για την οικονομική δραστηριότητα και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα και με ποιον τρόπο το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης.


Λουκάς Παπαδήμος 6 by fon1972Ταυτόχρονα, ο κ. Παπαδήμος επισήμανε ότι υψηλά και επαναλαμβανόμενα δημοσιονομικά ελλείμματα με τη σειρά τους επιδρούν στις χρηματοπιστωτικές αγορές, με προεκτάσεις για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

http://news247.gr/

Read more...

Εξωτερικών και αντιπροεδρος?...Οι πληροφορίες που κυκλοφορούν αυτή την ώρα θέλουν το Βενιζέλο να είναι υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της νέας κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα... πληροφορίες που διακινούνται στα δημοσιογραφικά γραφεία θέλουν τον Ευάγγελο Βενιζέλο να βρίσκεται εκτός οικονομικού επιτελείου στο νέο υπουργικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Βενιζέλος προορίζεται για υπουργός Εξωτερικών κ πιθανόν αντιπρόεδρος της νέας κυβέρνησης...Read more...

Γρ. Ψαριανός: Ο Λουκάς Παπαδήμος αποτελεί εγγύηση...Ο νέος εντολοδόχος πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος «είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να αποτελεί εγγύηση, γιατί είναι αποδεκτός και από την κοινωνία και από ... το πολιτικό κατεστημένο και από τις τράπεζες, τα χρηματιστήρια, την Ευρώπη και το μέσο πολίτη», δήλωσε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Γρηγόρης Ψαριανός.

Εκτίμησε ακόμη ότι «δεν θα είναι μαριονέτα, δεν θα είναι κούριερ κανενός, ούτε διαμεσολαβητής του δικομματισμού και ταχυδακτυλουργός για να διατηρήσει τις ισορροπίες του δικομματισμού, που είναι γαντζωμένος στην εξουσία και δεν θέλει να αποχωρήσει».

Επισήμανε τέλος ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να είναι σύντομου χρονικού διαστήματος τριών μηνών και να διασφαλίσει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και να συμφωνηθούν κάποια πράγματα, στη βάση της κοινωνικής συνοχής και να πάμε σε εκλογές.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕRead more...

Στις φυλακές Σκοπίων ο Ψωμιάδης ...Ο ανακριτής του Πρωτοδικείου των Σκοπίων διέταξε την προφυλάκιση του Μάκη Ψωμιάδη για διάστημα 40 ημερών, μέσα στο οποίο πρέπει να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες για την έκδοσή του στις ελληνικές αρχές.

Ο Μ. Ψωμιάδης, σε βάρος του οποίου εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης από την... Ιντερπόλ, βρίσκεται από χθες το βράδυ στις δικαστικές φυλακές των Σκοπίων.

Για την έκδοση του Μάκη Ψωμιάδη στην Ελλάδα, οι ελληνικές αστυνομικές αρχές πρέπει να αποστείλουν στις αντίστοιχες αρχές της ΠΓΔΜ το διεθνές ένταλμα σύλληψης και τις σχετικές δικαστικές αποφάσεις στην Ελλάδα σε βάρος του κατηγορούμενου.

Ερωτηθείς σχετικά με το πώς εισήλθε στην ΠΓΔΜ ο Μάκης Ψωμιάδης, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας της ΠΓΔΜ απάντησε ότι πιθανόν εισήλθε παρανόμως στη χώρα και ότι σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες ο κ. Ψωμιάδης κατά την παραμονή του στα Σκόπια δεν διέμενε σε ξενοδοχείο, καθώς δεν υπάρχουν σχετικές καταγραφές, αλλά σε διαμέρισμα που είχε νοικιάσει στα Σκόπια.
voria.grRead more...

Spiegel: «Το νηφάλιο κομπιούτερ της Αθήνας» - N. Observateur: «Νέος πρωθυπουργός για την παραμονή στην ευρωζώνη»

Spiegel: «Το νηφάλιο κομπιούτερ της Αθήνας» - N. Observateur: «Νέος πρωθυπουργός για την παραμονή στην ευρωζώνη»
Η συμφωνία των πολιτικών αρχηγών με τον Λουκά Παπαδήμο, για την ανάληψη της πρωθυπουργίας της μεταβατικής κυβέρνησης συνεργασίας, αποτελεί βασικό θέμα στα διεθνή Μέσα.

«Ο Παπαδήμος θα ηγηθεί της ελληνικής κυβέρνησης συνασπισμού» είναι ο τίτλος της αναφοράς του Reuters. Το πρακτορείο επισημαίνει ότι ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα ηγηθεί της νέας ελληνικής κυβέρνησης συνασπισμού, επιφορτισμένος με την αποστολή της αποτροπης της ελληνικής χρεοκοπίας και της εξόδου από την ευρωζώνη.

«Η Ελλάδα τελικά εξέλεξε μεταβατικό πρωθυπουργό» γράφει το BBC, σημειώνοντας ότι ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ θα είναι επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, έπειτα από μέρες διαπραγματεύσεων.

«Ο Παπαδήμος νέος έλληνας πρωθυπουργός» αναφέρει το Al Jazeera, σημειώνοντας ότι ζητήθηκε από τον πρώην αντιπρόεδρο της ΕΚΤ να ηγηθεί του νέου κυβερνητικού σχήματος που έχει στόχο να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση.

Πρώτο θέμα και στο CNN οι ελληνικές εξελίξεις, το οποίο επισημαίνει ότι «ο Παπαδήμος θα ηγηθεί της ελληνικής κυβέρνησης συνασπισμού» της Ελλάδας που παλεύει με την οικονομική κρίση.

Eκτενές αφιέρωμα κάνει το αμερικανικό Bloomberg, το οποίο τονίζει ότι καλείται να υπερασπιστεί για δεύτερη φορά την παρουσία της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

H ιστοσελίδα της γαλλικής Le Monde αναφέρει ότι «ο Λουκάς Παπαδήμος ανακηρύχθηκε νέος πρωθυπουργός», παραθέτοντας παράλληλα αναλύσεις και αφιερώματα για τον πρώην αντιπρόεδρο της ΕΚΤ.

«Ένας νέος πρωθυπουργός για την παραμονή στο ευρώ» είναι ο τίτλος του Nouvel Observateur, o oποίος σημειώνει ότι ο Λουκάς Παπαδήμος έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

«Το νηφάλιο κομπιούτερ της Αθήνας» γράφει χαρακτηριστικά η ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού Spiegel για την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Λουκά Παπαδήμο. Παράλληλα, προσθέτει ότι έχει τώρα τη δυσκολότερή του αποστολή, να αποτρέψει την κατάρρευση της Ελλάδας.


Β।Β.
http://newpost.gr

Read more...

Tο παρασκήνιο για Παπαδήμο και η μυστική συνάντηση της Φρανκφούρτης...

Tο παρασκήνιο για Παπαδήμο και η μυστική συνάντηση της Φρανκφούρτης...
O Λουκάς Παπαδήμος, αν και σπούδασε φυσική και έκανε μεταπτυχιακό ως ηλεκτρολόγος –μηχανικός, στήριξε την καριέρα του στο διδακτορικό του στα οικονομικά. Οικονομικός σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος, υποδιοικητής και διοικητής στη συνέχεια, αργότερα και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας-θέση από την οποία αποχώρησε το 2010, είναι, θέλοντας και μη, και τεχνοκράτης και τραπεζίτης.


Τον κ. Παπαδήμο, δεν τον τσίμπησε κάποια μύγα εκεί που βρισκόταν στην Ουάσιγκτον και πήρε το αεροπλάνο για να επιστρέψει στην Ελλάδα, την ώρα που το όνομά του άρχισε να συζητείται (την περασμένη εβδομάδα) για τη θέση του Πρωθυπουργού. Είναι προφανές ότι κάποιος από το περιβάλλον του (τέως πλέον Πρωθυπουργού) Γιώργου Παπανδρέου, τον ειδοποίησε.

Τώρα εάν ήρθε και έως χθες το βράδυ είχε μιλήσει μόνον με τη Ρεγγίνα Βάρτζελη, αυτό είναι άλλο θέμα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πτήση του από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα, δεν ήταν direct. Είχε stop over στη Γερμανία και συγκεκριμένα στη Φρανκφούρτη. Και μόνον αυτό το stop over, εάν ο κ. Παπαδήμος ήταν πολιτικός θα αρκούσε για να γραφτούν και να ειπωθούν… δράκοι με φτερά, που βγάζουν φωτιές από το στόμα! Πολλώ δε μάλλον, αν- όπως λέγεται για την περίπτωση Παπαδήμου, κατά τη διάρκεια της ολιγόωρης παραμονής του στη Γερμανία, συνάντησε αξιωματούχους της καγκελαρίας και συζήτησε μαζί τους.

Ο Λουκάς Παπαδήμος βλέπετε, είχε ταχθεί εναντίον του «κουρέματος» των ομολόγων κατά 21% και τώρα θα κληθεί για διαχειριστεί ένα «κούρεμα» της τάξης του 50%! Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι ακριβώς διημείφθη κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι οι Γερμανοί αξιωματούχοι, έθεσαν όρους και στόχους στον εν αναμονή Πρωθυπουργό. Με δυο λόγια, ο Λ. Παπαδήμος έφτασε στην Ελλάδα γνωρίζοντας τι ακριβώς καλείται να κάνει. Αν υποθέσουμε ότι ως τεχνοκράτης- τραπεζίτης ασχολείται με τα νούμερα, δεν προβλέπεται να ευημερήσουν οι άνθρωποι… Τα αναγραφόμενα, είναι γνωστά στο πολιτικό προσωπικό.

Όπως είναι γνωστό και το γεγονός ότι οι Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς δέχθηκαν αφόρητες πιέσεις από το εξωτερικό και το εσωτερικό, από πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους, για να προχωρήσουν στη λύση Παπαδήμου.

Γνωστό- σε όλους πλέον, είναι επίσης ότι ο κ. Παπαδήμος δεν αποτελούσε την πρώτη επιλογή του Γ. Παπανδρέου, ούτε την πρώτη επιλογή του Α. Σαμαρά. Αποτέλεσε όμως την τελευταία. Και αυτό είναι που μετράει. Θυμίζουμε ότι όλα ξεκίνησαν με το πρόσωπο του Παπαδήμου, αλλά για να φτάσουμε στη σημερινή τελική επιλογή, μεσολάβησαν οι Ευ. Βενιζέλος, ο Απ. Κακλαμάνης, ο Π. Ρουμελιώτης, ο Φ. Πετσάλινικος και ο Β. Σκουρής. Άπαντες πλην του τελευταίου με (μικρές η μεγάλες) πολιτικές περγαμηνές. Για να γίνει όμως η τελική επιλογή, χρειάστηκαν και οι έντονες διαμαρτυρίες των «ενδιαφερομένων» με όσα μέσα διαθέτουν και αποδείχθηκε ότι διαθέτουν πολλά.

Ήδη αρκετοί άρχισαν να ψιθυρίζουν ότι η επιλογή Παπαδήμου ήταν μια νίκη του οικονομικού κατεστημένου επί του πολιτικού συστήματος. Στο μέλλον, οι ψίθυροι, ενδεχομένως να μετατραπούν σε φωνές. Ίδωμεν. Το βέβαιο είναι ότι στις προσεχείς εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές- κοντός ψαλμός αλληλούια, ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος δεν θα λογοδοτήσει στον ελληνικό λαό.

Τα κόμματα που τον στήριξαν όμως θα λογοδοτήσουν…
http://newpost.gr

Read more...

Με το καλημέρα ο Παπαδήμος «άδειασε» το Μαξίμου

Με το καλημέρα ο Παπαδήμος «άδειασε» το Μαξίμου
eurokinissi
Με την τελευταία του φράση στην πρώτη του δήλωση ο νέος πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, διέψευσε ξεκάθαρα τα όσα διέρρευσε το βράδυ της Τετάρτης το Μέγαρο Μαξίμου, περί όρων του πρώην αντιπροέδρου της ΕΚΤ για να αναλάβει την πρωθυπουργία.

Ο κ. Παπαδήμος δήλωσε ότι «ουδέποτε τέθηκαν όροι προς τους πολιτικούς αρχηγούς», με το Μέγαρο Μαξίμου να δηλώνει χθες, κοντά στα μεσάνυχτα και πριν από τις συνομιλίες με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, ότι ο νέος πρωθυπουργός έθεσε τρεις όρους.

Συγκεκριμένα, οι κυβερνητικές διαρροές έκαναν λόγο για τις εξής προϋποθέσεις, τις οποίες είχε απορρίψει η ΝΔ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων:

Να συμφωνήσουν τα δύο κόμματα για την ψήφιση της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου και να υπογράψουν το χαρτί που ζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση, να συμμετέχουν στην κυβέρνηση περισσότερα πολιτικά πρόσωπα από τη ΝΔ και μην είναι δεσμευτική η ημερομηνία της 19ης Φεβρουαρίου για τη διεξαγωγή εκλογών, διότι είναι πιθανό ο χρόνος αυτός να μην είναι αρκετός για να υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα μεταξύ των κομμάτων.

Το Μέγαρο Μαξίμου, μάλιστα, έστω και την ύστατη ώρα, κι ενώ πολιτικός κόσμος και πολίτες «έβραζαν» με την κωλυσιεργία στην ανακοίνωση του ονόματος του νέου πρωθυπουργού, διέρρευσε ότι δέχθηκε τους όρους του κ. Παπαδήμου στην συνομιλία με τον κ. Παπανδρέου.

Tα περί όρων πιθανότατα, διέρρευσαν οι άμεσοι συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου, κύριοι Αθανασάκης και Ελενόπουλος.

Στην ουσία, η δήλωση Παπαδήμου δικαίωσε τους ισχυρισμούς Σαμαρά, ο οποίος είχε πει την Τετάρτη ότι ουδέποτε του έθεσε όρους ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ στην μεταξύ τους συνομιλία।
http://newpost.gr
Read more...

Τη Δευτέρα οι βενιζελικοί θέτουν θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ

Τη Δευτέρα οι βενιζελικοί θέτουν θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ
Στην κατάσταση που βρισκόταν η Ελλάδα, ο Λουκάς Παπαδήμος αποτέλεσε τη λύση. Το ότι η επιλογή του καθυστέρησε 4 μέρες δεν οφείλεται μόνο στην αδυναμία του πολιτικού μας συστήματος να πάρει αποφάσεις, αλλά στην μανιώδη σύγκρουση ανάμεσα στον Γιώργο Παπανδρέου, τους Προεδρικούς και τον Ευάγγελο Βενιζέλο για το ποιός θα ελέγξει τις εξελίξεις την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ. Αυτή η μέρα έρχεται ήδη από αύριο.

Η θητεία του Γιώργου Παπανδρέου ως προέδρου του κόμματος λήγει στις 11.11 και σύμφωνα με το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, εφόσον δεν είναι πια πρωθυπουργός δεν ανανεώνεται αυτόματα, αλλά κινούνται οι διαδικασίες διαδοχής. Το μαλλιοτράβηγμα για την κομματική εξουσία έχει ήδη ξεκινήσει.

Ήδη από τη Δευτέρα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Βενιζελικοί βουλευτές θα θέσουν θέμα ηγεσίας. Μετά από τον φιάσκο με το Φίλιππο Πετσάλνικο, αποκλείεται να επιλεγεί η διέξοδος στην οποία προσανατολίζονταν αρχικά, να παραταθεί σιωπηλά η θητεία του Παπανδρέου ως τις εκλογές για να αποφευχθούν οι εσωκομματικές συγκρούσεις. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θέλει να ζητήσει συνέδριο, και να επιβάλλει την εκλογή του στην ηγεσία του κόμματος από αυτό, ότι δηλαδή δεν έκανε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Γνωρίζοντας ότι εκκρεμεί αυτή η εξέλιξη, ο Γιώργος έδωσε τον υπέρ πάντων αγώνα να ελέγξει τη νέα κυβέρνηση, ώστε να προσέλθει ενισχυμένος σε αυτή τη μάχη. Από την άλλη πλευρά, τον ίδιο αγώνα έδωσε και ο Βενιζέλος. Αυτός ήταν ο λόγος που τα ονόματα των φρουρών του παπανδρεϊσμού και του βενιζελισμού εναλλάσσονταν στην Πρωθυπουργία επί τρεις μέρες. Αυτός ο αγώνας εξάντλησε και τους δύο, αποδυνάμωσε και τους δύο, περισσότερο όμως το Γιώργο. Το παπανδρεϊκό μπλοκ εμφανίζεται πολυδιασπαμένο, ενώ το βενιζελικό συμπαγές.

Φτάνει όμως αυτό για να κερδίσει το κόμμα; Ο Βενιζέλος θέλει να πάει σε συνέδριο, το οποίο θα ελέγχει. Λογαριάζει ωστόσο χωρίς τον ξενοδόχο και αυτός είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ο υπουργός Υγείας σκοπεύει να ζητήσει το συνέδριο απλά να επικυρώσει τη συνήθη διαδικασία, δηλαδή την εκλογή από τη βάση.

Αν του περάσει, το αργότερο το Δεκέμβριο στο ΠΑΣΟΚ θα στήσουν κάλπες σε όλη τη χώρα. Ωραία προοπτική. Και με διεκδικητές, περισσότερους από δύο. Το κλειδί των εξελίξεων το βαστάει βέβαια ο Γιώργος, ο οποίος πιθανότατα, θα προσπαθήσει να αποτρέψει την πλήρη αποκαθήλωση και τον εκμηδενισμό του. Το θέμα είναι κατά πόσον μπορεί να το κάνει.Θέμης Δαγκλής
http://newpost.gr

Read more...

Αν επιτύχει ο Παπαδήμος

«By the book» ο πιο ενδεδειγμένος


http://img.protothema.gr/5613B6DA59E1FC9D7BF9B5E1ABBFF7CA.jpg
Γνωρίσαμε , όλη η γενιά των οικονομικών συντακτών της δεκαετίας του "80 ,τον Λουκά Παπαδήμο ως κεντρικό τραπεζίτη. Πιο πριν ως ένα από τα αξιολογότερα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος υπό την διοίκηση του σπουδαίου Δημήτρη Χαλικιά.

Ο κ. Λουκάς Παπαδήμος είναι αναμφισβήτητα η κλασσική περίπτωση ενός από αυτούς που αποκαλούμε "σπουδαίους Έλληνες του εξωτερικού". Γιατί άνευ τζακιών και διαπλοκής από πίσω του, διαπρέπει στο εξωτερικό. Δεν έγινε καθηγητής Πανεπιστημίου στην Ελλάδα με μέσον κάποιου υπουργού ή πολιτικού. Κατέκτησε την εξόχως υψηλή και νευραλγική θέση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επί οκτώ χρόνια με αφεντικό ένα από τα ισχυρότερα ονόματα της οικονομικής ιστορίας την τελευταία εικοσαετία τον Ζαν Κλωντ Τρισέ. Από κει μόλις έφυγε, κατευθείαν έγινε τακτικός καθηγητής στο Harvard. Υπάρχει κανείς που να αμφιβάλλει λοιπόν ότι ο "Λουκάς" όπως τον λένε οι φίλοι του είναι "by the book" ο πιο ενδεδειγμένος για να αναλάβει την χώρα αυτή την περίοδο; Παρά τις αλητείες που εξαπέλυσαν οι κλασσικοί άθλιοι πολιτικοί (όσοι είναι αυτοί) περί συμφερόντων τραπεζών κλπ. Όλα λοιπόν καλά ως εδώ. Αλλά τώρα αρχίζουν για αυτόν και για εμάς τα δύσκολα. Ο κ. Παπαδήμος γνωρίζει ότι δεν έχει να κάνει με θεσμικό Ινστιτούτο αλλά με χώρα υπό χρεοκοπία και δεν έχει να κάνει με στελέχη κεντρικών τραπεζών της Ευρώπης, αλλά με μια κάστα πολιτικών που δυστυχώς φαίνεται ότι πάνω απ όλα κοιτάζουν το τομάρι τους. Ευτυχώς όχι όλοι. Κι αυτοί γνωρίζουν από την πλευρά τους ότι αν πετύχει το μοντέλο Παπαδήμου δηλαδή οι άξιοι και οι καλύτεροι Έλληνες- εντός και εκτός της χώρας- στο τιμόνι της Ελλάδας όλοι αυτοί θα πάνε σπίτι τους μια και καλή. Τι να πει δηλαδή στον κ. Παπαδήμο για την οικονομία ένας ανεπάγγελτος υπουργός; Ας πάνε όλα καλά και ας ανατείλει μια καλύτερη μέρα για την Ελλάδα. Αμην και καλή επιτυχία.
Read more...

Ικανοποίηση από τον Κωστή Στεφανόπουλο «που μπαίνει τέλος σε αυτό το κατάντημα»

Αιχμηρές δηλώσεις

O Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, Πρόεδρος της Δημοκρατίας το διάστημα 1995-2005, αναφέρθηκε στη γνωριμία που είχε με τον Λ.Παπαδήμο τα χρόνια της προεδρίας του
O Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, Πρόεδρος της Δημοκρατίας το διάστημα 1995-2005, αναφέρθηκε στη γνωριμία που είχε με τον Λ.Παπαδήμο τα χρόνια της προεδρίας του (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Ικανοποιημένος από τη διαφαινόμενη εξέλιξη στην υπόθεση της αναζήτησης νέου πρωθυπουργού εμφανίστηκε και ο τέως Πρόεδρος Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, ο οποίος όμως δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για τα γεγονότα.

«Ποτέ άλλοτε η Ελλάδα δεν είχε φτάσει σε αυτό το κατάντημα. Ποτέ άλλοτε δεν είχε υποψηφίους κυβερνήτες αυτά τα πρόσωπα» είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για τον Λουκά Παπαδήμο τον χαρακτήρισε εξαιρετική επιλογή, αλλά τόνισε την ανάγκη ο κ. Παπαδήμος να μην επιβάλλει νέους φόρους.

«Δεν αντέχει ο ελληνικός λαός» κατέληξε.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Επιλογή της πλουτοκρατίας και της ΕΕ ο Λουκάς Παπαδήμος, λέει το ΚΚΕ

Αντιδράσεις των κομμάτων

Ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, Λουκάς Παπαδήμος
Ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, Λουκάς Παπαδήμος (Φωτογραφία: ICON )


Αθήνα
Ποικίλες είναι οι πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την επιλογή του Λουκά Παπαδήμου στη θέση του νέου πρωθυπουργού της χώρας.

Για «μαύρη συμμαχία» ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ κάνει λόγο το ΚΚΕ, τονίζοντας ότι η επιλογή του Λουκά Παπαδήμου στη θέση του νέου πρωθυπουργού «είναι επιθυμία της ελληνικής πλουτοκρατίας και της ΕΕ».

Καλεί, για ακόμη μια φορά το λαό να εμποδίσει και να ανατρέψει τη νέα κυβέρνηση. «Ο λαός πρέπει να αντιτάξει τη δική του εργατική-λαϊκή συμμαχία για να τους εμποδίσει και να τους ανατρέψει» αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

Την ικανοποίησή του από την επιλογή του Λουκά Παπαδήμου στη θέση του νέου πρωθυπουργού εκφράζει εκ μέρους της Δημοκρατικής Αριστεράς ο Γρηγόρης Ψαριανός.

«Είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να αποτελεί εγγύηση, γιατί είναι αποδεκτός και από την κοινωνία και από το πολιτικό κατεστημένο και από τις τράπεζες, τα χρηματιστήρια, την Ευρώπη και το μέσο πολίτη» ανέφερε.

«Νομίζω ότι δεν θα είναι μαριονέτα, δεν θα είναι κούριερ κανενός, ούτε διαμεσολαβητής του δικομματισμού και ταχυδακτυλουργός για να διατηρήσει τις ισορροπίες του δικομματισμού, που είναι γαντζωμένος στην εξουσία και δεν θέλει να αποχωρήσει» πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών Γιάννης Δημαράς με τη σειρά του μίλησε για «κυβέρνηση στις υπηρεσίες των τραπεζιτών και των αγορών» που δεν έχει την εντολή του λαού και τόνισε ότι η μόνη λύση είναι οι εκλογές.

Την ικανοποίησή της για την ολοκλήρωση της προσπάθειας ανάδειξης πρωθυπουργού ευρείας αποδοχής εξέφρασε η Δράση.Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Παπαδήμος : Συντελεστής ευημερίας η συμμετοχή στο ευρώ

Να είναι ενωμένοι, αποφασισμένοι και συνεργαστούν στενά, ζήτησε από τους Έλληνες ο νέος πρωθυπουργός


http://img.protothema.gr/FC086A29DD3A59D0A50AF19F8CC03A63.jpg

"Aποδέχθηκα την εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά από πρόταση των πολιτικών αρχηγών να σχηματίσω κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας επειδή πιστεύω ότι όλοι πρέπει να συμβάλλουμε στην αντιμετωπιση της κρίσης και στην ανόρθωση της οικονομίας", επισήμανε ο νέος πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος.

Με απολύτως καθαρό τρόπο, ο κ. Παπαδήμος περιέγραψε την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι Έλληνες θα υπερβούν τα προβλήματα εφ' όσον προσπαθήσουν με ενότητα, σύνεση και συναίνεση και διευκρίνισε ότι δεν έθεσε κανενός είδους όρο στους πολιτικούς αρχηγούς ως προϋπόθεση για να δημιουργήσει μεταβατική κυβέρνηση συνεργασίας.

Ωστόσο, όπως ο ίδιος ο νέος πρωθυπουργός διευκρίνισε "δεν έχει προσδιοριστεί ακριβώς χρόνος για τις εκλογές". Είναι δεδομένο ότι η ημερομηνία της 19ης Φεβρουαρίου δεν ισχύει πλέον. Κι αυτό διότι στην σημερινή ανακοίνωση των πολιτικών αρχηγών αναφέρεται ότι "έργο της νέας κυβέρνησης είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης της 26ης Οκτωβρίου 2011 και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές"."Η τιμή είναι μεγάλη και η ευθύνη που αναλαμβάνω μεγαλύτερη. Δεν είμαι πολιτικός αλλά έχω αφιερώσει την ζωή μου στην άσκηση οικονομικής πολιτικής τοσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπη" είπε ο κ. Παπαδήμος.

"Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα. Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι επιλογές που θα γίνουν για την πορεία της θα έχουν καθοριστική σημασία για την ευημερία του ελληνικού λαού. Η πορεία δεν θα είναι εύκολη", προειδοποίησε ο νέος πρωθυπουργός και συνέχισε : "Αλλά τα προβλήματα είμαι πεπεισμένος ότι θα επιλυθούν."

Περιέγραψε μάλιστα και τις προϋποθέσεις για την έξοδο από την σημερινή δυσχερή θέση : "Αν υπάρχει ευθύνη, συναίνεση και σύνεση, αν όλοι συνδράμουμε", είπε και τόνισε ότι "έχει σημασία ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας. Η νέα κυβέρνηση είναι μεταβατική. Έχει ένα συγκεκριμένο έργο που πρέπει να επιτελέσει".

Ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι είναι "πεπεισμένος ότι η συμμετοχή της χώρας στη ζώνη του ευρώ αποτελεί προυπόθεση νομισματικής σταθερότητας. Είναι συντελεστής οικονομικής ευημερίας", επισήμανε και κάλεσε όλους τους Έλληνες "να είμαστε αισιόδοξοι για το τελικό αποτέλεσμα εφ' όσον είμαστε ενωμένοι, αποφασισμένοι και συνεργαστούμε στενά".
Ο νέος πρωθυπουργός θέλησε να διαλύσει τις φήμες ότι δεν δεχόταν δήθεν να τεθεί επικεφαλής της κυβέρνησης συνεργασίας λόγω εντσάσεων ή όρων που έθετε προς τα δύο μεγάλα κόμματα. "Θέλω να διευκρινίσω ότι δεν τέθηκαν όροι προς κανέναν πολιτικό αρχηγό", είπε και έκλεισε τις δηλώσεις του έξω από την κεντρική πύλη του προεδρικού Μεγάρου στην οδό Ηρώδου Αττικού επισημαίνοντας ότι δεν έχει προσδιοριστεί ακριβώς χρόνος για τη διεξαγωγή εκλογών.
Read more...

Ο Λουκάς Παπαδήμος είναι ο νέος πρωθυπουργός της χώρας

Το μεσημέρι της Παρασκευής η ορκωμοσία

Ο Λουκάς Παπαδήμος
Ο Λουκάς Παπαδήμος (Φωτογραφία: Reuters )


Αθήνα
Ο Λουκάς Παπαδήμος αναλαμβάνει πρωθυπουργός της χώρας, μετά την ιστορική -αλλά και επεισοδιακή- συμφωνία μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Η συμφωνία επετεύχθη έπειτα από διαβουλεύσεις τριών ημερών μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου και του Αντώνη Σαμαρά. Η ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον κ. Παπαδήμο «σφραγίστηκε» με την ανακοίνωση που εκδόθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης από την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Κατά πληροφορίες, η νέα κυβέρνηση θα σχηματισθεί στη διάρκεια συνάντησης που θα έχει το απόγευμα ο κ. Παπαδήμος με τους πολιτικούς αρχηγούς. Στη συνάντηση δεν αποκλείτεται να προσκληθούν η Δημοκρατική Αριστερά και η δημοκρατική Συμμαχία.

Την Παρασκευή στις 2 θα γίνει η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

Η συμφωνία στο πρόσωπο του πρώην αντιπροέδρου της ΕΚΤ επιτεύχθηκε έπειτα από τριήμερες διαβουλεύσεις μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου και του Αντώνη Σαμαρά και επικυρώθηκε κατά το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, στο οποίο συμμετείχαν ο απερχόμενος πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της ΝΔ και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

Στην ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας αναφέρεται ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της 26ης Οκτωβρίου 2011 και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών «επιβεβαιώθηκε το πλαίσιο αρχών που διατυπώθηκε στη συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών που παρευρέθησαν στη σύσκεψη της 6ης Νοεμβρίου 2011».

Η ανακοίνωση δεν κάνει λόγο για ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών, ωστόσο περιλαμβάνει τη γενική αναφορά στη συμφωνία της 6ης Νοεμβρίου, κατά την οποία είχε ορισθεί η 19η Φεβρουαρίου.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στο 18,4% εκτινάχθηκε το ποσοστό ανεργίας τον Αύγουστο

Ξεπέρασαν τις 900.000 οι άνεργοι

Μέσα σε ένα μήνα οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 87.677 άτομα ή 10,7%
Μέσα σε ένα μήνα οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 87.677 άτομα ή 10,7% (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Στο 18,4% σκαρφάλωσε το ποσοστό ανεργίας τον Αύγουστο, από 16,5% τον προηγούμενο μήνα και 12,2% τον Αύγουστο του 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), καθώς το τελευταίο έτος οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 294.845 άτομα ή 48,1% σε 907.953.

Συγκεκριμένα, οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 364.353 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2010 (-8,3%) και κατά 105.469 άτομα σε σχέση με το Ιούλιο του 2011 (-2,5%).

Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 294.845 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2010 (αύξηση 48,1%) και κατά 87.677 άτομα σε σχέση με το Ιούλιο του 2011 (αύξηση 10,7%).

Ανά περιφέρεια, τα υψηλότερα ποσοστά είναι σε Δυτική Μακεδονία (23,1%), Κεντρική Μακεδονία (20,7%) και Δυτική Ελλάδα (20,6%).

Στις γυναίκες, το ποσοστό είναι 22,3% και στους άνδρες 15,5%.

Στους νέους έως 24 ετών, η ανεργία «θερίζει», καθώς σχεδόν ένας στους δύο (43,5%) είναι χωρίς δουλειά. Στις ηλικίες έως 34 ετών, το ποσοστό ανέρχεται στο 24,9%.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Τα πρώτα ονόματα Υπουργών


Τα πρώτα ονόματα πέφτουν ήδη στο ταρπέζι για τη νέα κυβέρνηση.Για το υπυργείο Προστασίας του Πολίτη επικρατέστερος είναι ο κ. Λευτέρης Οικονόμου...

Για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο . Παναγιώτης Χηνοφώτης ενώ γαι το αναπτυξης φέρεται ως υποψήφιος ο κ. Θ. Βάρδας, Πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ που είναι και παιδικός φίλος του κ. Σαμαρά

Read more...

Προφυλακίστηκε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Καπράνος...Έπεσε λιπόθυμος μόλις το άκουσε. Μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό...

Προφυλακίστηκε ο Δημήτρης Καπράνος, πρώην πρόεδρος του ΤΣΠΕΑΘ για τη γνωστή υπόθεση του ομολόγου του Ταμείου .
Ο ... δημοσιογράφος μόλις το άκουσε έπεσε λιπόθυμος και μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό όπου νοσηλεύεται φρουρούμενος...Read more...

Σε ετοιμότητα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος...Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το οποίο επικαλείται στενούς συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου, ο κ. Ιερώνυμος βρίσκεται σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης.

Μάλιστα, κατά τις ίδιες πηγές, ο... Αρχιεπίσκοπος προσανατολίζεται να αναβάλει το προγραμματισμένο ταξίδι του στη Χίο για την ενθρόνιση του νέου μητροπολίτη του νησιου.Read more...

Επιστολή «πράσινων» βουλευτών προς τον Γ. Παπανδρέου...Περισσότεροι από 50 βουλευτές πήραν την πρωτοβουλία να στείλουν επιστολή στο Μέγαρο Μαξίμου και στον Γ.Παπανδρέου, προειδοποιώντας ότι εάν δεν βρεθεί λύση μέχρι το πρωί θα... υποβάλουν τις παραιτήσεις τους, όπως αποκαλύπτει το cretalive.gr.

Ήταν μάλιστα τέτοια η αγωνία των βουλευτών να προλάβουν τις καταιγιστικές εξελίξεις, ώστε μετά τις νυχτερινές συναντήσεις, κατέληξαν σε μία χειρόγραφη επιστολή, την οποία δε δακτυλογράφησαν, μη "ρισκάροντας" να χάσουν πολύτιμο - ίσως και καθοριστικό – χρόνο.Στην επιστολή ανέφεραν:

Συναισθανόμενοι το μέγεθος της ευθύνης μας έναντι της πατρίδας και του ελληνικού λαού δηλώνουμε την αδιαπραγμάτευτη αξίωσή μας να υπάρξει εντός της σήμερον ομόφωνη απόφαση της ηγεσίας του Κινήματος, επιλέγοντας ισχυρή προσωπικότητα για τη θέση του Πρωθυπουργού.
Εάν αυτό δε συμβεί εντός της σήμερον, αύριο το πρωί, 10.11.2011, υποβάλλουμε τις παραιτήσεις μας. Είναι θέμα προσωπικής και πολιτικής αξιοπρέπειας.


Read more...

Ποιοι υπουργοί μένουν - ποιοι έρχονται

Ένα ή δύο υπουργεία στο ΛΑΟΣ, φαβορί ο Μάκης Βορίδης


http://img.protothema.gr/440C2056F02A8A524E64CD8E66864973.jpg
Στο πρόσωπο του κ. Λουκά Παπαδήμου για τη θέση του επικεφαλής της νέας κυβέρνησης καταλήγουν οι διαπραγματεύσεις των κυρίων Παπανδρέου και Σαμαρά.

Η συγκρότηση του νέου κυβερνητικού σχήματος είναι το επόμενο βήμα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το νέο υπουργικό συμβούλιο οριστικοποιείται ίσως και αυτή την ώρα στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών (πλην ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ) στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η έκπληξη είναι ότι στην κυβέρνηση -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- θα συμμετάσχουν και βουλευτές από το ΛΑΟΣ. Ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης είχε δεχθεί πρόταση να αναλάβει θέση αντιπροέδρου, όμως μάλλον το σενάριο αυτό δεν προχωρά. Πάντως ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός αναμένεται να τοποθετήσει έναν ή δύο υπουργούς στο νέο σχήμα. Φαβορί θεωρείται ο κ. Μάκης Βορίδης και ενδεχομένως υπουργοποιηθεί και ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Η ΝΔ είχε θέσει ως όρο για τον σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας να αντικατασταθούν οι σημερινοί υπουργοί Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει συμφωνήσει να αναλάβει υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η στάση που θα τηρήσει ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Στη χθεσινοβραδυνή του τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε ότι αν θα μείνει στην κυβέρνηση αυτό θα είναι επειδή το ζητούν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αλλά και ως πράξη εθνικού καθήκοντος.

Ο κ. Βενιζέλος συνάρτησε την πιθανή παραμονή του στην κυβέρνηση -που δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη- με την ανάγκη να συνεχιστεί η ομαλή χρηματοδότηση της χώρας.

Αναμένεται να παραμείνει στο υπουργείο Οικονομικών ο αναπληρωτής υπουργός κ. Φίλιππος Σαχινίδης, ενώ θέση στο οικονομικό επιτελείο λαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες και ο Γιάννης Μουρμούρας, σύμβουλος του κ. Σαμαρά.

Για το υπουργείο Εσωτερικών συζητείται το όνομα του καθηγητή Δοικητικής Επιστήμης στο πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Αντώνη Μακρυδημήτρη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κυβέρνηση πρόκειται να παραμείνουν η υπουργός Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου και οι υπουργοί Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος, Υποδομών κ. Γιάννης Ραγκούσης και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκανδαλίδης.

Read more...