Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Πώς θα διεξαχθούν οι εκλογές Κάλπες για την ανάδειξη του νέου προέδρου της ΝΔ


Κάλπες για την ανάδειξη του νέου προέδρου της ΝΔ
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )
Αθήνα
Μετά την αποτυχία διεξαγωγής των εκλογών στις 22 Νοεμβρίου, τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας προσέρχονται εκ νέου στις κάλπες την Κυριακή για να εκλέξουν νέο πρόεδρο, μεταξύ τεσσάρων υποψηφίων: των Αδ.Γεωργιάδη, Β.Μεϊμαράκη, Κ.Μητσοτάκη και Απ.Τζιτζικώστα. Οι εκλογές διεξάγονται από 7 το πρωί ώς τις 7 το απόγευμα.

Πρόεδρος του κόμματος θα εκλεγεί όποιος από τους τέσσερις διεκδικητές συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψηφοδελτίων. Σε περίπτωση που κανείς από τους υποψηφίους δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, τότε η μάχη θα κριθεί στον β' γύρο, την Κυριακή 10 Ιανουαρίου, ανάμεσα στους δύο πρώτους σε ψήφους υποψηφίους.

Εάν απαιτηθεί β' γύρος, τότε δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο όσοι ψήφισαν στον α' γύρο, δηλαδή δεν μπορούν να ψηφίσουν σε τυχόν επαναληπτική εκλογή όσοι δεν ψηφίσουν στις 20 Δεκεμβρίου.

Πληροφορίες για τη διαδικασία παρέχονται και στα τηλ.: 210-9444732, 210-9444981, 210-9444340, 210-9444341, 210-9444342, 210-9444343, 210-9444344 και 210-9444345.

Δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλα τα μέλη του Κόμματος, τα οποία είτε είναι εγγεγραμμένα και επαναβεβαιώνουν την εγγραφή τους κατά την ημέρα διενέργειας της εκλογής είτε εγγράφονται την ημέρα διενέργειας της εκλογής, με την καταχώρησή τους στη νέα ηλεκτρονική βάση δεδομένων του Κόμματος, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 του Καταστατικού, εφόσον είναι εγγεγραμμένα στους τελευταίους εκλογικούς καταλόγους των εθνικών εκλογών, που έχουν καταρτισθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Στα εκλογικά τμήματα εξωτερικού δεν θα υπάρξει η ηλεκτρονική υποστήριξη μέσω Tablet και Internet και ως εκ τούτου η διαγραφή του ψηφοφόρου από τον εθνικό κατάλογο και η αναγραφή του Ειδικού Εκλογικού Αριθμού στην Αίτηση Επιβεβαίωσης / Εγγραφής μέλους δεν είναι υποχρεωτική.

Σε περίπτωση που ο ψηφοφόρος δεν έχει την Ελληνική ιθαγένεια, για να μπορεί να ψηφίσει πρέπει να είναι εγγεγραμμένος στις τοπικές καταστάσεις μελών του κόμματος έως τις 20
Νοεμβρίου 2015.

Στην εκλογή συμμετέχουν και Έλληνες στο γένος -ανεξαρτήτως αν έχουν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια- εφόσον έχουν αποκτήσει την ιδιότητα του μέλους του Κόμματος έως τις 20 Νοεμβρίου 2015.

Οι ψηφοφόροι των εκλογικών τμημάτων εξωτερικού, που δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια, πρέπει να επιδεικνύουν, ως έγγραφο ταυτοπροσωπίας, δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο ή άδεια
οδήγησης, ενώ όλοι οι υπόλοιποι ψηφοφόροι, μόνον δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο, τα οποία να έχει εκδώσει η Ελληνική Δημοκρατία. Κατά τα άλλα, η διαδικασία γίνεται όπως έχει προσδιοριστεί για τα εκλογικά κέντρα στο εσωτερικό.

Για τη συμμετοχή στην ψηφοφορία απαιτείται η καταβολή του ποσού των 3 ευρώ.

Στα ψηφοδέλτια δεν μπαίνει σταυρός προτίμησης, ενώ για τη συμμετοχή στις εκλογές απαιτείται η επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας, ή σχετικής προσωρινής βεβαίωσης της οικείας αστυνομικής αρχής ή διαβατήριο ή άδεια οδήγησης.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας

Η εκλογή γίνεται με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία των μελών του κόμματος, με βάση τους τελευταίους εκλογικούς καταλόγους των εθνικών εκλογών που έχουν καταρτισθεί από το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Η ψηφοφορία πραγματοποιείται σε κάθε εκλογικό τμήμα με ευθύνη της οικείας Εφορευτικής Επιτροπής.

Κάθε ψηφοφόρος, προσερχόμενος στο χώρο της ψηφοφορίας για την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, παραλαμβάνει, εφόσον δεν φέρει μαζί του, έντυπο αίτησης συμμετοχής του στη διαδικασία, το συμπληρώνει και το υπογράφει.

Στη συνέχεια υποβάλλει το έντυπο στο χειριστή της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων του εκλογικού τμήματος, ο οποίος, με βάση τα αναγραφόμενα στοιχεία, αναζητεί τον ψηφοφόρο από τον εθνικό κατάλογο, δίνοντάς του και τον ειδικό εκλογικό αριθμό του.

Επιπλέον, ο ψηφοφόρος καταβάλει στο μέλος της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης που έχει ορισθεί για το σκοπό αυτό το προβλεπόμενο για τη συμμετοχή ή την επιβεβαίωση της συμμετοχής του ποσό (3 ευρώ) και στη συνέχεια ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Χτύπημα σε σπείρα διακίνησης ναρκωτικών...



Στην εξάρθρωση μεγάλης σπείρας διακίνησης ναρκωτικών, τα έσοδα της οποίας εκτιμάται ότι υπερβαίνουν τα 3 εκατ. ευρώ, προχώρησε η ΕΛΑΣ μετά από...
εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση στην Αττική.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής, με τη συνδρομή των Ε.Κ.Α.Μ, Τ.Ε.Ε.Μ, Ο.Π.Κ.Ε, της Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων της ΕΛ.ΑΣ, της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων, της Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας και τη συνεργασία του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Χανίων, εξάρθρωσε μεγάλη εγκληματική οργάνωση, δραστηριοποιούμενη στην εισαγωγή και διακίνηση στην Ελλάδα σημαντικών ποσοτήτων ναρκωτικών.

Εκτιμάται ότι το ύψος των εσόδων της οργάνωσης υπερβαίνει τα 3 εκατομμύρια ευρώ.

Ειδικότερα, συνελήφθησαν, μετά από εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση, σε διάφορες περιοχές της Αττικής (Ζεφύρι, Άνω Λιόσια, Σαλαμίνα, Παγκράτι, Κολωνός, Ν. Κόσμος και Βούλα), καθώς και στα Χανιά της Κρήτης, 20 μέλη της οργάνωσης, ηλικίας από 20 έως 45 ετών, μεταξύ των οποίων και τα αρχηγικά. Από τους συλληφθέντες οι 10 είναι Έλληνες (μεταξύ των οποίων και ένας αστυνομικός), 9 υπήκοοι Αλβανίας και 1 υπήκοος Συρίας.

Σχηματίστηκε ποινική δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, σε βάρος συνολικά 43 ατόμων, 6 εκ των οποίων είναι έγκλειστοι καταστημάτων κράτησης στην Ελλάδα, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου, της κατάχρησης εξουσίας και παράβαση της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών και περί όπλων.

Η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών, μέσω ανάλυσης και διασταύρωσης πληροφοριακών δεδομένων, εξακρίβωση χώρων, ατόμων και δημιουργία προφίλ των εμπλεκομένων, αποκάλυψε την εγκληματική δράση της οργάνωσης και ταυτοποίησε τα μέλη της. Από την πολύμηνη παρακολούθηση της δράσης της αποκαλύφθηκε η δαιδαλώδης δομή της, υπό την μορφή των ρευστών εγκληματικών δικτύων και η ευρείας έκτασης εγκληματική δραστηριότητά της.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, αρχηγός της οργάνωσης, η οποία συγκροτείτο από τρεις υποομάδες, ήταν 36χρονος υπήκοος Αλβανίας, έγκλειστος στο κεντρικό κατάστημα κράτησης Δυτικής Μακεδονίας.

Η πρώτη υποομάδα, με συντονιστή τον 36χρονο, δραστηριοποιείτο στην εισαγωγή ναρκωτικών στο κατάστημα κράτησης Κορυδαλλού. Η δεύτερη, με συντονιστή επίσης τον ίδιο, έκανε εισαγωγή από Τουρκία και Αλβανία, νόθευση, επανατυποποίηση και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών, σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, καθώς και σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Η τρίτη υποομάδα, με συντονιστές 33χρονο υπήκοο Αλβανίας και 25χρονο Έλληνα, δραστηριοποιείτο στην εισαγωγή από Ολλανδία, Τουρκία και Αλβανία, νόθευση, επανατυποποίηση και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής.

Συνδρομή στις ενέργειες της εγκληματικής οργάνωσης παρείχε ο συλληφθείς αστυνομικός, με τη χορήγηση υπηρεσιακών πληροφοριών που αφορούσαν στην διενέργεια αστυνομικών επιχειρήσεων.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων:

- Κοκαΐνη βάρους 1.795,8 γραμμαρίων.

- Ηρωίνη βάρους 2.085,4 γραμ.

- Ακατέργαστη κάνναβη βάρους 7.864,4 γραμ.

- Εργαστήριο νόθευσης και επανατυποποίησης ναρκωτικών ουσιών.

- Δύο πιστόλια με τρεις γεμιστήρες.

- Δύο κυνηγετικά όπλα.

- Το χρηματικό ποσό των 33.615 ευρώ και των 5.100 λεκ Αλβανίας.

- Τέσσερις χρυσές λίρες.

- Έξι Ι.Χ αυτοκίνητα.

- Μία μοτοσυκλέτα.

- Διάφορα χρυσαφικά.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι κατά το διάστημα διερεύνησης της δράσης της οργάνωσης, εξαρθρώθηκαν πέντε εγκληματικές ομάδες, απόλυτα συσχετιζόμενες με τα μέλη της και συνελήφθησαν 22 άτομα, ενώ κατασχέθηκαν ποσότητες κοκαΐνης βάρους 13.454,1 γραμμαρίων, ηρωίνης βάρους 18.235 γραμ, κατεργασμένης κάνναβης βάρους 12.181,6 γραμ. και ακατέργαστης κάνναβης βάρους 17.321,6 γραμ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ παράλληλα ο εμπλεκόμενος αστυνομικός τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

left.gr

Read more...

ΝΔ: Διευκρινίσεις για τα εκλογικά τμήματα...



Διευκρινίσεις σχετικά με την ενημέρωση των πολιτών για τα εκλογικά τμήματα στα οποία μπορούν να ψηφίσουν αύριο, δίνει η Νέα Δημοκρατία. Όπως αναφέρει σε...
ανακοίνωσή της, «τα μέλη και οι φίλοι της Νέας Δημοκρατίας, που θα προσέλθουν αύριο Κυριακή 20 Δεκεμβρίου, στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέου Προέδρου του Κόμματος, μπορούν να ενημερώνονται για τα εκλογικά τμήματα μόνο από την επίσημη ιστοσελίδα της Νέας Δημοκρατίας www.nd.gr, από τις κατά τόπους Τοπικές και Νομαρχιακές Οργανώσεις (ΝΟΔΕ) και από τους τηλεφωνικούς αριθμούς:
210-9444732
210-9444981
210-9444340
210-9444341
210-9444342
210-9444343
210-9444344
210-9444345».

Read more...

Υπερεκτιμημένα κάποια έσοδα «Τρύπα» έως 3 δισ. ευρώ εντοπίζουν οι δανειστές στον προϋπολογισμό


«Τρύπα» έως 3 δισ. ευρώ εντοπίζουν οι δανειστές στον προϋπολογισμό
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Βουλή   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
«Τρύπα» 2 έως 3 δισ. ευρώ (1,5% του ΑΕΠ) βλέπουν οι δανειστές στον προϋπολογισμό του 2016, γεγονός που σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές προσκείμενες στους θεσμούς, τούς οδηγούν στην απόφαση να ζητήσουν συμπληρωματικό προϋπολογισμό.

Όπως μετέδωσε το Mega το μεσημέρι του Σαββάτου, οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι ο προϋπολογισμός κατατέθηκε χωρίς τη συναίνεσή τους, αλλά και πως έχουν υπερεκτιμηθεί τα έσοδα από τον ΦΠΑ και τον ηλεκτρονικό τζόγο.

Υπολογίζουν επιπρόσθετα ότι το 2015 θα κλείσει με ύφεση 0,5% και όχι με μηδενική ανάπτυξη όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός, κάτι που θα επηρεάσει και τα μέτρα του 2016.

Στα μέτρα αυτά των 3 δισ. ευρώ οι δανειστές συνυπολογίζουν και το 1,8 δισ. από το Ασφαλιστικό και εκτιμούν ότι έως το 2018 ο πήχης των μέτρων που θα ζητηθούν ανεβαίνει στα 6-7 δισ. ευρώ.

Οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου αναμένονται πλέον στην Αθήνα στις 18 Ιανουαρίου, όταν και αναμένεται να ζητήσουν την κατάθεση του πρόσθετου προϋπολογισμού.

Το «θρίλερ» με την υποδόση

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται το «θρίλερ» για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ η οποία, όπως μετέδωσε το Mega, βρίσκεται κυριολεκτικά «στον αέρα», καθώς δεν έχει κλείσει ακόμη το θέμα της ανακοστολόγησης των διαγνωστικών εξετάσεων προς τον ΕΟΠΥΥ.

Οι δανειστές ζητούν μείωση 40% στις δαπάνες που καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ, αλλά το υπουργείο Υγείας δεν έχει εκδώσει ακόμα την σχετική απόφαση και η υποχρέωση της χώρας -σύμφωνα με απόφαση του EuroWorking Group- ήταν μέχρι το βράδυ της Παρασκευής να εκδοθούν και να δημοσιευτούν στο ΦΕΚ όλες οι αποφάσεις για τα προαπαιτούμενα, κάτι που όμως δεν έχει γίνει.

H προθεσμία για το «πράσινο φως» του 1 δισ. ευρώ λήγει τη Δευτέρα, οπότε συνεδριάζει ο ESM.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες Με το βλέμμα στραμμένο στο δεύτερο γύρο οι υποψήφιοι πρόεδροι της ΝΔ


Με το βλέμμα στραμμένο στο δεύτερο γύρο οι υποψήφιοι πρόεδροι της ΝΔ
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Αθήνα
Τις τελικές τους τοποθετήσεις λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες των εσωκομματικών εκλογών στη Νέα Δημοκρατία καταθέτουν οι υποψήφιοι πρόεδροι του κόμματος, με το βλέμμα, όπως όλα δείχνουν, στο δεύτερο γύρο της αναμέτρησης.

«Εγώ αν είμαι δεύτερος θα αποσυρθώ» δήλωσε Βαγγέλης Μεϊμαράκης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και επέμεινε ότι ο πρόεδρος του κόμματος πρέπει να είναι κοινοβουλευτικός και να έχει τουλάχιστον πενταετή θητεία ως μέλος και βουλευτής της ΝΔ. Σε μία τέτοια περίπτωση, όπως είπε, «ή θα πάω στο λευκό ή θα πάω στον κ. Μητσοτάκη».

«Επιτέλους ας αφήσουμε τους Νεοδημοκράτες και τους φίλους αυτής της παράταξης να εκφραστούν ανόθευτα αύριο» δήλωσε από την πλευρά του ο Απόστολος Τζιτζικώστας. «Δεν θεωρώ ότι η δήλωση του κ. Μεϊμαράκη μπορεί να χαρακτηριστεί ως πολιτικό φλερτ. Αυτά είναι παλαιοκομματικές λογικές (...) Και τώρα κάνει το ίδιο πράγμα, την τελευταία στιγμή, εκβιάζει ουσιαστικά, λέγοντας ότι αν δεν με εκλέξετε πρώτο θα φύγω» ανέφερε.

Αν η ΝΔ δεν καταφέρει να ανανεωθεί, «η φύση θα καλύψει αναγκαστικό το οποιοδήποτε κενό δημιουργηθεί» δήλωσε στο in.gr ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε ερώτηση αν είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή, αν εκλεγεί αρχηγός, να πάει σε εκλογές απαντά: «Αν ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί, ας παραιτηθεί και μετά θα δούμε αν μπορεί να σχηματιστεί άλλη κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή. Πρεμούρα για εκλογές και πρεμούρα να διαλύσει τη ΝΔ έχει μόνο ο κ. Τσίπρας».

Αιχμές κατά των τριών ανθυποψηφίων του για την αλλαγή στάσης τους στο θέμα της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, άφησε ο Άδωνις Γεωργιάδης, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί δική του ιδεολογική και πολιτική νίκη ότι τελικά όλοι τάχθηκαν κατά της συνεργασίας παρότι αρχικά είχαν εκφράσει συναινετική διάθεση. «Η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, να ξέρετε, αν συνέβαινε θα ήταν τόσο παρά φύσιν που θα γεννούσε ένα πολιτικό τέρας, που θα έκανε τεράστια ζημιά στην Ελλάδα και στην παράταξη» είπε.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Πέθανε ο... τελευταίος του ηρωικού «Παπανικολής»...


pethane-o-teleutaios-tou-irwikou-papanikolis

Σε ηλικία 101 ετών "έφυγε" από τη ζωή και το τελευταίο μέλος του ηρωικού υποβρυχίου "Παπανικολής", ο Νικόλαος Τασιάκος. 
Γεννημένος στις 9 Αυγούστου 1915, ο Νικόλαος Τασιάκος είχε...
τιμηθεί, τον Οκτώβριο του 2014, από τον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο με τον "Σταυρό Αξίας και Τιμής Α' Τάξεως" για τις διακεκριμένες υπηρεσίες του προς τις Ένοπλες Δυνάμεις και την πατρίδα, παρουσία σύσσωμης της στρατιωτικής ηγεσίας.



Ο Νικόλαος Τασιάκος πέθανε λίγες μέρες προτού συμπληρωθούν 75 χρόνια από τη χειμωνιάτικη εκείνη νύχτα του 1940, παραμονές Χριστουγέννων, όταν το "Παπανικολής" κατόρθωσε να βυθίσει στα Στενά του Οτράντο τρία ιταλικά οπλιταγωγά, που μετέφεραν όπλα και άλλο πολεμικό υλικό στα παράλια της Αλβανίας, προς ενίσχυση των ιταλικών δυνάμεων που μάχονταν κατά των Ελλήνων.

Λίγο μετά το φετινό καλοκαίρι, ο Νικόλαος Τασιάκος, σε μια μεγάλη εκδήλωση στη Δρακότρυπα, τόπο καταγωγής του, δώρισε στον Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο "Η Ανάπλαση" όλες τις τιμητικές του διακρίσεις και τα μετάλλια, τα οποία έχουν τοποθετηθεί σε ειδική προθήκη.

Η κηδεία του Νικόλαου Τασιάκου θα γίνει τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, στις 4μ.μ., στο κοιμητήριο Χαλανδρίου, από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού.

Read more...

Νέα υπέρ-λίστα στα χέρια των εισαγγελέων...


Νέα υπέρ-λίστα στα χέρια των εισαγγελέων για το «αδήλωτο χρήμα» στο εξωτερικό
... για το «αδήλωτο χρήμα» στο εξωτερικό...
Νέες εξελίξεις στις έρευνες για τον εντοπισμό αδήλωτων ποσών που βρίσκονται κατατεθειμένα σε Ελβετία και Γερμανία, δρομολογεί γραπτό αίτημα του επίκουρου οικονομικού εισαγγελέα κ. Ιωάννη Δραγάτση προς την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Το αίτημα έρχεται λίγα 24ωρα μετά την...
έφοδο των οικονομικών εισαγγελέων σε υποκατάστημα της εν λόγω ελβετικής τράπεζας στην Αθήνα και με αυτό κ. Δραγάτσης καλεί την ΤτΕ να του διαβιβάσει ονόματα όλων όσοι έχουν βγάλει χρήματα εκτός Ελλάδας, αλλά μόνο σε τράπεζες της UBS σε Ελβετία και Γερμανία, από το 1995 έως το 2015, δηλαδή την τελευταία 20ετία!

Αυτή τη φορά ο στόχος των οικονομικών εισαγγελέων είναι διπλός: Πρώτον να ταυτοποιήσουν τα στοιχεία της λίστας Ρηνανίας-Bεστφαλίας και να εντοπίσουν τα πρόσωπα που έβγαλαν χρήματα από την χώρα με… σακούλες και όχι μέσω του τραπεζικού συστήματος κατά τα έτη 2006 και το 2008 και δεύτερον να δημιουργήσουν μια νέα υπερ-λίστα που θα εκτείνεται χρονικά μέχρι και σήμερα. Έτσι οι ελληνικές ελεγκτικές αρχές θα έχουν πλήρη γνώση των στοιχείων όσων κατέθεσαν μεγάλα ποσά στη UBS όχι μόνο διατραπεζικά αλλά με άλλους αδιαφανείς, το πιθανότερο, τρόπους.

Είναι η πρώτη φορά που ζητούνται στοιχεία για «φυγάδευση» κεφαλαίων εκτός Ελλάδος και μάλιστα στη UBS σε Γερμανία και Ελβετία μέχρι το 2015. Πλέον, στο εισαγγελικό «μικροσκόπιο» μπαίνουν και οι εκροές κεφαλαίων τα τελευταία κρίσιμα χρόνια της οικονομικής κρίσης, οπότε και υπολογίζεται ότι υπήρξε μεγάλη φυγή τραπεζικών καταθέσεων στο εξωτερικό.

Η κίνηση αυτή του επίκουρου οικονομικού εισαγγελέα, μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί, καθώς αποτελεί κοινό μυστικό πως η UBS, αποτελούσε την πρώτη επιλογή των μελών της λεγομένης υψηλής μεσαίας τάξη στην Ελλάδα (γιατροί, δικηγόροι, επιχειρηματίας κ.ά), που όταν αποφάσιζαν να βγάλουν τις καταθέσεις τoυς εκτός της χώρας, επέλεγαν στην πλειονότητά τους την εν λόγω τράπεζα. Είναι ενδεικτικό ότι η UBS, διατηρούσε αντιπροσωπεία στην Αθήνα, για την προώθηση των υπηρεσιών της, την οποία ωστόσο απέσυρε αμέσως όταν επιβλήθηκαν τα capital controls και σταμάτησε η διακίνηση κεφαλαίων.

Η λίστα αυτή της ΤτΕ με τις καταθέσεις προσώπων σε Ελβετία και Γερμανία και στην τράπεζα UBS, αναμένεται να αποτελέσει το απόλυτο «εργαλείο» για τους οικονομικούς εισαγγελείς στο πλαίσιο των ερευνών τους για την αναζήτηση κεφαλαίων που βγήκαν εκτός Ελλάδας χωρίς να έχουν φορολογηθεί. Και αυτό γιατί, οι οικονομικοί εισαγγελείς έχοντας στα χέρια τους τη λίστα αυτή, θα μπορέσουν να συγκρίνουν τις κινήσεις των λογαριασμών που θα καταγράφονται σε αυτή με τις κινήσεις των λογαριασμών που περιλαμβάνονται στις άλλες λίστες που έχουν ήδη στα χέρια τους και κυρίως στη λίστα Ρηνανίας-Βεστφαλίας, κ.ά.

Σύμφωνα με το εισαγγελικό αίτημα, στη λίστα της ΤτΕ θα πρέπει να καταγράφονται αναλυτικά όλες οι κινήσεις των μεγαλοκαταθετών σε οποιαδήποτε ελληνική τράπεζα. Στη συνέχεια, οι εισαγγελείς θα «τσεκάρουν» τις κινήσεις του καταθέτη που θα περιλαμβάνονται στη λίστα της ΤτΕ με τις κινήσεις στη UBS σε Ελβετία και Γερμανία όπως αυτές καταγράφονται στις άλλες λίστες που έχουν στα χέρια τους.

Με άλλα λόγια δηλαδή, οι οικονομικοί εισαγγελείς που έχουν αναλάβει αυτούς τους ελέγχους, θα μπορούν να διαπιστώσουν άμεσα από τη νέα υπερ-λίστα αν κάποιος καταθέτης έκανε για παράδειγμα ανάληψη ενός εκατομμυρίου ευρώ από λογαριασμό του σε ελληνική τράπεζα και στη συνέχεια τα χρήματα αυτά τα μετέφερε νόμιμα σε υποκατάστημα της στη UBS σε Ελβετία και Γαλλία.

Αν, διαπιστώνουν ότι τα ίχνη του χρήματος χαθούν αμέσως μετά από την ανάληψή των κεφαλαίων από την ελληνική τράπεζα, τότε αυτό θα αποτελεί σοβαρή ένδειξη πιθανής διακίνησης μαύρου χρήματος και θα υποψιάζει τις αρχές για περαιτέρω εξονυχιστικούς ελέγχους.

Σε μια τέτοια περίπτωση οι εισαγγελικές αρχές, θα καλέσουν τον καταθέτη να δώσει εξηγήσεις για την μετέπειτα πορεία των καταθέσεων του, ενώ παράλληλα θα αρχίσει άμεσα και ο φορολογικός έλεγχος. Τότε αυτόματα αυτό θα υποψιάζει ακόμη περισσότερο τις αρχές ότι τα ποσά αυτά βγήκαν από τη χώρα μας όχι διατραπεζικά.

Δικαστικές πηγές ανέφεραν ότι αυτό που θα απέφερε στο κράτος χρήματα από τους ελέγχους θα ήταν η κατάρτιση νομοθετικού πλαισίου που θα επέτρεπε σε όσους έχουν «φυγαδεύσει» τα χρήματά τους στο εξωτερικό να αυτοκαταγγέλονται και να συνεργάζονται με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, διεκδικώντας έτσι μια πιο ήπια φορολογική και ποινική μεταχείριση.
Το δέλεαρ για όσους δεν έχουν δηλώσει τις καταθέσεις τους - ώστε να προσέλθουν αυτοβούλως στις αρχές - θα ήταν η διαφορετική φορολογική αντιμετώπιση για τα πρόσωπα που θα συνεργάζονται και για εκείνους που δεν θα επέλεγαν να  αλλά θα περιμένουν το...ραβασάκι των αρχών που θα τους καλούσε για εξηγήσεις.

Στην πρώτη περίπτωση θα μπορούσε να προβλεφθεί ένας χαμηλότερος συντελεστής φορολόγησης και αντίθετα στην δεύτερη ιδιαίτερα υψηλός. Με τον τρόπο αυτό, εκτιμούν εισαγγελείς και αλλά και ελεγκτές, το ελληνικό δημόσιο θα μπορούσε να αποκομίσει τεράστια οφέλη, καθώς υπολογίζεται ότι πολλοί θα ήταν εκείνοι που θα αποφάσιζαν να εμφανιστούν ενώπιον των αρχών και να αυτοκαταγγελθούν «τακτοποιώντας» με μικρότερο κόστος τις φορολογικές εκκρεμότητες τους, σε σχέση με το τίμημα που θα κατέβαλλαν αν περίμεναν να κληθούν για εξηγήσεις.

Την ίδια ώρα, οι επίκουροι οικονομικοί εισαγγελείς Ι. Δραγάτσης, Ελένη Τουλουπάκη και Χρήστος Ντζούρας συνεχίζουν την εξέταση των στοιχείων που συγκέντρωσαν από την κατάσχεση των σκληρών δίσκων υπολογιστών σε κατάστημα της UBS στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια εφόδου που πραγματοποίησαν. Την εντολή για τη διενέργεια της έρευνας έδωσε ο οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έφοδος απέφερε καρπούς, καθώς από τους σκληρούς δίσκους των υπολογιστών που κατάσχεσαν «αλίευσαν» σημαντικά στοιχεία, όπως αρχεία με αριθμούς λογαριασμών, ονόματα και ποσά. Ήδη, κατάφεραν να ταυτοποίησουν τουλάχιστον 200 μεγαλοκαταθέτες και μέχρι στιγμής προκύπτει ότι η μικρότερη κατάθεση φτάνει το 1,5 εκατομμύριο και η μεγαλύτερη τα 12 εκατομμύρια ευρώ.

protothema.gr

Read more...

Επιστρέφονται από σήμερα πινακίδες και άδειες...


Επιστρέφονται από σήμερα Σάββατο οι άδειες οδήγησης, οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων, προκειμένου οι πολίτες να... διευκολυνθούν στη μετακίνησή τους κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Η σχετική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα αφορά στα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας που έχουν αφαιρεθεί ή κατατεθεί στις Αστυνομικές Αρχές μετά το πέρας της προηγούμενης σχετικής απόφασης μέχρι και την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου.

Για την επιστροφή τους δεν απαιτείται η άμεση καταβολή του διοικητικού προστίμου, για την είσπραξη του οποίου θα ακολουθείται η τακτική διαδικασία, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 104 του Κ.Ο.Κ..

Στο πλαίσιο της ίδιας απόφασης, δεν θα εκτελεστούν οι εκκρεμείς διοικητικές αποφάσεις (επιδοθείσες ή μη) που εκδόθηκαν κατ' εφαρμογή του άρθρου 103 του Κ.Ο.Κ. («Επιβολή διοικητικών μέτρων») για παραβάσεις που βεβαιώθηκαν μέχρι και σήμερα (18/12).

Από την εν λόγω απόφαση εξαιρούνται και δεν επιστρέφονται τα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας οχημάτων που αφορούν σε οδήγηση υπό την επήρεια μέθης ή με ταχύτητα μεγαλύτερη της επιτρεπόμενης, παραβίαση της ένδειξης ερυθρού σηματοδότη, κυκλοφορία ανασφάλιστων οχημάτων και κίνηση στο αντίθετο ρεύμα.

Οι αποφάσεις που έχουν εκδοθεί από δικαστικές ή άλλες Αρχές εκτελούνται κανονικά.

Read more...

Συνάντηση με τον Αθ.Αθανασόπουλο Τσίπρας προς αρχηγό ΛΣ: Έχετε σώσει χιλιάδες ζωές στο Αιγαίο


Τσίπρας προς αρχηγό ΛΣ: Έχετε σώσει χιλιάδες ζωές στο Αιγαίο
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
To έργο του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής στη διαχείριση και διάσωση μεταναστών στο ανατολικό Αιγαίο εξήρε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε ολιγόλεπτη συνάντηση που είχε με τον αρχηγό του Σώματος Αντιναύαρχο Αθανάσιο Αθανασόπουλο.
«Έχετε σώσει χιλιάδες ζωές ανθρώπων στο Αιγαίο» τόνισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος προς τον αρχηγό του Λιμενικού.

Αναφερόμενος στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία μίας ενιαίας ευρωπαϊκής υπηρεσίας φύλαξης των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της ΕΕ, ο Αλ.Τσίπρας είπε ότι έχει αναφέρει στους ευρωπαίους ομολόγους του τη μεγάλη εμπειρία που αυτή τη στιγμή έχει το Λιμενικό Σώμα στα περιστατικά έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θ.Δρίτσα, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού το Σάββατο στην περιοχή των πρώην λιπασμάτων στη Δραπετσώνα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Ο Αλέξης στο Κερατσίνι...


Επίσκεψη Τσίπρα στο χώρο λιπασμάτων στο Κερατσίνι BINTEO...
Ορεξάτος έφτασε στο Κερατσίνι ο Αλέξης Τσίπρας. Φορώντας γκρι κοστούμι κι ενα μαύρο κασκόλ για το κρύο, πέρασε το κατώφλι του Δημαρχείου στις 09:00, όπου έχει αυτή την ώρα συνάντηση  με τον...
δήμαρχο, Χ. Βρεττάκο. 

Αντικείμενο της συνάντησης είναι η αξιοποίηση του χώρου των λιπασμάτων. Για τον λόγο αυτό θα γίνει επίσκεψη και περιήγηση της περιοχής των λιπασμάτων.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε εξερχόμενος: "Υλοποιούμε τις υποσχέσεις μας απέναντι στις λαϊκές γειτονιές του Πειραιά. Δίνουμε ανάσα πνοής και θαλάσσιο μέτωπο".

Ο Tσιπρας είχε προγραμματίσει να επισκεφτεί την περιοχή την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με την μέση του, τον ανάγκασε να την αναβάλει.  

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός  τον Οκτώβριο πήρε θέση υπέρ των τοπικών διεκδικήσεων στη διαμάχη για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των λιπασμάτων εν όψει της παραχώρησης του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΟΛΠ. 

Συγκεκριμένα, μιλώντας ενώπιον της Βουλής, στη συζήτηση για τα προαπαιτούμενα ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε πως το παραλιακό μέτωπο της περιοχής των Λιπασμάτων θα παραχωρηθεί στο Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας μετά από νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει στη Βουλή.


Read more...

Επιμένει η Δανία στο σχέδιό της...



...να κατάσχει τα περιουσιακά στοιχεία των προσφύγων...

Η κυβέρνηση της Δανίας υπερασπίστηκε το αμφιλεγόμενο σχέδιό της να προχωρήσει στην κατάσχεση κοσμημάτων και άλλων πολύτιμων αντικειμένων που έχουν στην...
κατοχή τους οι μετανάστες προκειμένου να χρηματοδοτήσει με τον τρόπο αυτό τις υποδομές για τη φιλοξενία τους, ένα μέτρο που, κατά τους αντιπάλους της, παραπέμπει στη λεηλασία των περιουσιών των Εβραίων από τους Ναζί. 
"Ορισμένα ξένα μέσα ενημέρωσης αποδοκίμασαν το γεγονός ότι μπορεί στο μέλλον να κατάσχουμε περιουσιακά στοιχεία των αιτούντων άσυλο και να απαιτήσουμε να αναλάβουν αυτοί το κόστος της διαμονής τους στα κέντρα για τους πρόσφυγες" έγραψε η υπουργός Ενσωμάτωσης Ίνγκερ Στόιμπεργκ στη σελίδα της στο Facebook. Η υπουργός αναφερόταν, χωρίς να την κατονομάσει, στην εφημερίδα Washington Post. "Οι επικρίσεις αυτές δεν δικαιολογούνται" συνέχισε η Στόιμπεργκ, που προέρχεται από το δεξιό κόμμα Venstre, ενώ ο Πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν εξέφρασε τη λύπη του για "τη λανθασμένη εικόνα" που προβάλλεται για τη Δανία. Ο πρώην μεγάλος ραββίνος της Δανίας Μπεντ Μέλχιορ από την πλευρά του εξέφρασε την άποψη ότι η κυβέρνηση εξ αρχής παρουσίασε στρεβλά το σχέδιό της και μόνο τον εαυτό της θα πρέπει να κατηγορεί. Η αρχική πρότασή της "έμοιαζε με αυτό που συνέβαινε όταν διώκονταν οι μειονότητες από τους Ναζί", είπε στο πρακτορείο Ritzau. Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης πρόκειται να συζητηθεί από το κοινοβούλιο τον Ιανουάριο. Προβλέπει μεταξύ άλλων ότι θα επιτρέπεται η έρευνα στις αποσκευές των μεταναστών και θα κατάσχονται όλα τα αντικείμενα αξίας ή τα μετρητά άνω των 3.000 κορώνων (περίπου 400 ευρώ). Το μέτρο δεν αφορά τα ρολόγια, τα κοσμήματα όπως οι βέρες και τα κινητά τηλέφωνα. Περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής ένα κείμενο διαμαρτυρίας που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και τιτλοφορείται "Όχι στην κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων των μεταναστών". "Η διαφυγή από βάναυσα και ολοκληρωτικά καθεστώτα μαρτυρά τη λαχτάρα αυτών των ανθρώπων να ζήσουν σε μια πιο φιλόξενη κοινωνία. Να αρνηθούμε την υποδοχή των αιτούνταν άσυλο υπό το ίδιο ολοκληρωτικό πνεύμα", υπογραμμίζουν οι συγγραφείς του κειμένου αυτού. Ο αρμόδιος για θέματα ενσωμάτωσης του συντηρητικού κόμματος Konservative, Νάσερ Χάντερ, υποστήριξε όμως ότι αυτοί που φεύγουν από τις χώρες τους είναι οι εύποροι γιατί οι φτωχοί δεν έχουν τα μέσα για να πληρώσουν τους διακινητές. "Είναι απαράδεκτο οι Δανοί φορολογούμενοι να πληρώνουν για αιτούντες άσυλο που διαθέτουν περιουσία", είπε. Το δεξιό Λαϊκό Κόμμα θεωρεί επίσης "φυσιολογικό οι άνθρωποι που έρχονται εδώ να πληρώνουν οι ίδιοι τα έξοδά τους εφόσον έχουν τα μέσα". Από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 30 Οκτωβρίου έφτασαν στη Δανία περισσότεροι από 13.000 αιτούντες άσυλο. Η γειτονική Σουηδία, από την άλλη, αναμένει ότι μέχρι τα τέλη του έτους θα έχει υποδεχτεί 190.000 ανθρώπους. 

left.gr

Read more...