Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

Νέο σύστημα από την 1η Οκτωβρίου Ηλεκτρονικό «πόθεν έσχες»: Τι θα δηλώνεται, πώς και από πότε


Ηλεκτρονικό «πόθεν έσχες»: Τι θα δηλώνεται, πώς και από πότε
  (Φωτογραφία:  Reuters )
Αθήνα
Το πληροφορικό σύστημα είναι έτοιμο. Η ιστοσελίδα λειτουργεί ήδη. Από την 1η Οκτωβρίου χιλιάδες βουλευτές, δικαστικοί, αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γιατροί, αστυνομικοί, διαιτητές και δημοσιογράφοι, όλοι όσοι είχαν υποχρέωση υποβολής πόθεν έσχες τα προηγούμενα χρόνια θα κληθούν για πρώτη φορά να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, αποτυπώνοντας μάλιστα σε αυτές ακόμα και τα λεφτά στο στρώμα στον βαθμό που υπερβαίνουν τα 15.000 ευρώ.

Όπως γράφουν Τα Νέα, το χρονοδιάγραμμα υποβολής των φετινών δηλώσεων πόθεν έσχες προσδιορίστηκε με τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης από την 1η Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016, οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις έχουν ήδη εκδοθεί και οι υπόχρεοι μπορούν να λάβουν ήδη μια πρόγευση στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.pothen.gr.

Η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων πόθεν έσχες θεωρείται πρόβα για το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, το οποίο παρ' ότι σχεδιάζεται εδώ και χρόνια δεν έχει ακόμα ενεργοποιηθεί και σύμφωνα με τους τελευταίους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να μπει στις ζωές οκτώ εκατομμυρίων φορολογουμένων από το 2017.

Προς το παρόν, το ηλεκτρονικό πόθεν έσχες βρίσκεται προ των πυλών και η ενεργοποίησή του αναμένεται να προκαλέσει πονοκέφαλο σε χιλιάδες φορολογουμένους οι οποίοι σύντομα θα βρεθούν μπροστά στο δίλημμα της δήλωσης ή μη κεφαλαίων τα οποία μπορεί να είναι μεν νόμιμα και φορολογημένα, βρίσκονται όμως εκτός τραπεζικού συστήματος, σε θυρίδες, στρώματα ή θαμμένα στον κήπο.

Η κοινή υπουργική απόφαση Τσακαλώτου-Παπαγγελόπουλου ρητά ορίζει ότι «με τη Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης δηλώνονται τα φυλασσόμενα εκτός πιστωτικών ιδρυμάτων ή εντός θυρίδων και ιδίως μετρητά, τιμαλφή, πολύτιμα είδη, πολύτιμα μέταλλα, πολύτιμοι λίθοι, όταν το μεν συνολικό ποσό των μετρητών υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ, η δε συνολική αξία των λοιπών υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ. Τα προαναφερόμενα ποσά αφορούν αθροιστικά υπόχρεο, σύζυγο και ανήλικα τέκνα».

Η έκδοση της απόφασης στα τέλη του περασμένου έτους δημιούργησε προβληματισμό στους κόλπους των τραπεζιτών καθώς θεωρήθηκε ότι δημιουργεί αντικίνητρο για την επαναφορά των καταθέσεων ιδίως στις τραπεζικές θυρίδες.

Μέχρι σήμερα η απόφαση δεν έχει τροποποιηθεί, επομένως η υποχρέωση ισχύει. Ευρύτερα όμως, επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες, εγείρονται ζητήματα αναφορικά με τον προσδιορισμό της αξίας τιμαλφών και πολύτιμων ειδών όπως και αναφορικά με τις κυρώσεις εις βάρος όσων δεν δηλώσουν για παράδειγμα ότι έχουν στο σπίτι τους 15.000 ευρώ τα οποία έχουν δηλωθεί και φορολογηθεί αλλά αποσύρθηκαν από τις τράπεζες υπό την απειλή του Grexit.

Επί της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης οι υπόχρεοι με τη χρήση των προσωπικών κωδικών που χρησιμοποιούν για την είσοδο στο Taxis θα εισέρχονται στο ολοκληρωμένο πληροφορικό σύστημα Πόθeν, όπου θα εμφανίζονται προσυμπληρωμένα τα βασικά τους στοιχεία όπως ο ΑΦΜ, το επώνυμο, το όνομα και το πατρώνυμο, όπως τηρούνται στο φορολογικό μητρώο. Κατά την πρώτη υποβολή της δήλωσης καταγράφονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία ενώ τα επόμενα έτη θα συμπληρώνονται μόνο οι μεταβολές.

Τα δεδομένα τα οποία αφορούν τα δηλωθέντα εισοδήματα και αυτά που αφορούν στα ακίνητα του φορολογουμένου μπορούν να αντληθούν από τον ίδιο τον φορολογούμενο από τις φορολογικές του δηλώσεις και το Ε9 ή εναλλακτικά ο υπόχρεος σε δήλωση πόθεν έσχες μπορεί να αποδεχθεί μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής υποβολής της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης την απευθείας άντληση των δηλώσεων αυτών από το Τaxis.

Στη συνέχεια οι υπόχρεοι θα καλούνται να συμπληρώσουν δεκατέσσερις διαφορετικούς ηλεκτρονικούς πίνακες με κάθε είδους εισόδημα που απέκτησαν ή είχαν στην κατοχή τους το 2015 από μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια, παράγωγα χρηματοοικονομικών προϊόντων, καταθέσεις εντός και εκτός Ελλάδας, θυρίδες, μετρητά εκτός τραπεζών και τιμαλφή έως μισθούς, συντάξεις, ακίνητα, οχήματα, πλωτά και εναέρια μέσα και συμμετοχές σε κάθε είδους επιχείρηση.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Τι αναφέρουν οι αρμόδιοι «Τελειώνουν τα ταμειακά διαθέσιμα» προειδοποιούν στην ΕΒΖ


«Τελειώνουν τα ταμειακά διαθέσιμα» προειδοποιούν στην ΕΒΖ
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Θεσσαλονίκη
Ολιγωρία στην πρόσληψη του απαραίτητου εξειδικευμένου εποχικού προσωπικού, ώστε να γίνει η συντήρηση των εργοστασίων και να ξεκινήσει χωρίς προβλήματα η καμπάνια των εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, διαπιστώνουν οι εργαζόμενοι, όπως προκύπτει από δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδίας τους, Χριστόδουλου Βαρκάκη.

«Θέτουμε άμεσα προ των ευθυνών τους και των συνεπειών (για την εύρυθμη και την ασφαλή λειτουργία των εργοστασίων, το υψηλό κόστος παραγωγής που δημιουργείται και την ασφάλεια του προσωπικού) όλους τους εμπλεκόμενους» ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Σημείωσε δε ότι είναι γνωστό πόσο σημαντική είναι η προβλεπόμενη από τους κατασκευαστές και τους κανονισμούς συντήρηση νευραλγικών τμημάτων, αλλά και του συνόλου των εργοστασίων για την αποφυγή λειτουργικών προβλημάτων τόσο σε ό,τι αφορά την ίδια την παραγωγική διαδικασία όσο και την επίτευξη των επιθυμητών παραγωγικών αποτελεσμάτων για τη μείωση του κόστους παραγωγής.

«Τελειώνουν τα ταμειακά διαθέσιμα»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της εισηγμένης εταιρείας, Χρήστος Ρώσσιος, αφού επεσήμανε ότι «τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας τελειώνουν», σημείωσε:

«Εάν δεν απελευθερωθεί η πρώτη δόση των 5 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 12 εκατ. ευρώ της συμφωνηθείσας νέας χρηματοδότησης με την πιστώτρια τράπεζα, δεν μπορεί να προχωρήσει καμία διαδικασία.»

Υπενθύμισε ακόμα ότι η διοίκηση της ΕΒΖ έχει κλείσει το «πακέτο» όλων των ενεργειών που όφειλε να κάνει στο πλαίσιο της συμφωνίας με τον βασικό πιστωτή, ώστε να προχωρήσουν έγκαιρα οι διαδικασίες.

Για τις 26 Αυγούστου 2016 ορίστηκε η σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας, με σκοπό να επικυρώσει και τυπικά τις αποφάσεις του ΔΣ για την αποδοχή του σχεδίου διάσωσης της εταιρείας, που έχει προτείνει η Τράπεζα Πειραιώς και το οποίο ενέκρινε η ΕΒΖ ΑΕ σε συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου, στις 27 Ιουλίου.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Σήμερα οι πρώτες μειώσεις στις επικουρικές...


Φωτογραφία: Eurokinissi/Χρήστος ΜπόνηςΠοιοι είναι οι μεγάλοι χαμένοι των περικοπών...

Σήμερα Τρίτη 2 Αυγούστου, ξεκινάει το... τσεκούρι στις επικουρικές συντάξεις.

Η αρχή γίνεται αυτό το μήνα με...
μερίδα των συνταξιούχων του δημοσίου οι οποίοι θα χάσουν μέχρι και το 22% των επικουρικών συντάξεων, ενώ το δεύτερο κύμα αναμένεται να έρθει τον Σεπτέμβρη.

Οι περικοπές ξεκινούν από τις συντάξεις των τριών επικουρικών ταμείων του Δημοσίου (ΤΕΑΔΥ, ΤΑΔΚΥ, ΤΕΑΠΟΚΑ), του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Εκπαιδευτικών Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, του ΟΤΕ-ΕΛΤΑ και του επικουρικού των αστυνομικών ΤΕΑΧ.

Οι συνταξιούχοι που επηρεάζονται από το πρώτο κύμα μειώσεων ανέρχονται στους 312.000 (ανακαθορισμένες με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού) , ενώ από αυτούς εκτιμάται πως περίπου 20.000 μπαίνουν στο φάσμα των περικοπών και χάνουν 10% μεσοσταθμικά (9,45%) από το καταβαλλόμενο ποσό.

Μεγάλοι χαμένοι του πρώτου «πακέτου» περικοπών είναι:


  • δημοτικοί υπάλληλοι που θα δουν μειώσεις 10% με ακραίες περιπτώσεις στο 16% - 20%
  • ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί με περικοπές 8 – 10%
  • συνταξιούχοι τραπεζουπάλληλοι της πρώην ΕΤΒΑ με «ψαλίδι» 10% και ακραίες περιπτώσεις στο 20%

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα Τρίτη 2 Αυγούστου τα ακόλουθα ταμεία του ΕΤΕΑ θα προχωρήσουν σε μειώσεις:


· ΤΕΑΔΥ (εργαζόμενοι σε Υπουργεία, περιφέρειες)

· ΤΑΔΚΥ(δημοτικοί υπάλληλοι)

· ΤΕΑΠΟΚΑ (εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία)

· Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Εκπαιδευτικών Ιδιωτικής Εκπαίδευσης

· Επικουρικό ταμείο των ΕΛΤΑ

· Επικουρικό ταμείο του ΟΤΕ

· Επικουρικό των αστυνομικών (ΤΕΑΧ)...


iefimerida.gr

Read more...

Καμένη γη η βόρεια Εύβοια, τεράστια η οικολογική καταστροφή...


Καμένη γη η βόρεια Εύβοια, τεράστια η οικολογική καταστροφή


Τεράστια είναι η οικολογική καταστροφή από την πυρκαγιά στην βόρεια Εύβοια, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις κάηκαν περισσότερα από...
30.000 στρέμματα δάσους. 

Το απόγευμα της Δευτέρας τέθηκε υπό έλεγχο το μέτωπο της πυρκαγιάς στη Λίμνη. Η προσοχή της Πυροσβεστικής στρέφεται πλέον προς το ανατολικό μέτωπο της φωτιάς, ανάμεσα στη Μονή Αγίου Νικολάου Γαλατάκη και στο Όρος Καντήλι. Εκεί συνεργεία εργάζονται για τη δημιουργία δύο αντιπυρικών ζωνών, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος να περάσει η φωτιά στο χωριό Τρούπι που βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού.
Και το πρωί της Τρίτης ρίψεις νερού επιχειρούν τέσσερα αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα. Στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν και 140 πυροσβέστες με 58 οχήματα, 74 άτομα πεζοπόρου τμήματος, 30 στρατιώτες, 27 υδροφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά) και 12 χωματουργικά μηχανήματα.

Η περιοχή της Λίμνης Ευβοίας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να ενισχυθεί η παροχή άμεσης βοήθειας για την αποκατάσταση των ζημιών από την πύρινη λαίλαπα.

Δεκάδες άτομα είχαν εγκλωβιστεί το Σάββατο στις παραλίες Αγίου Γεωργίου και Γαλατάκη Λίμνης Ευβοίας, εξαιτίας της πυρκαγιάς. Συνολικά 44 άνθρωποι απεγκλωβίστηκαν από τις Λιμενικές Αρχές και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Λίμνης.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, κατά το τελευταίο 24ωρο οι δυνάμεις της κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν 45 αγροτοδασικές πυρκαγιές ανά τη χώρα...

in.gr

Read more...

Ελεύθερες οι προσλήψεις σε δήμους και περιφέρειες για ανταποδοτικού χαρακτήρα υπηρεσίες...


Ελεύθερες οι προσλήψεις σε δήμους και περιφέρειες για ανταποδοτικού χαρακτήρα υπηρεσίες Ανοίγει ο δρόμος για την πρόσληψη εκατοντάδων συμβασιούχων σε Δήμους και Περιφέρειες εφόσον αυτοί θα απασχοληθούν σε...
ανταποδοτικού χαρακτήρα υπηρεσίες τους (καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός, κοιμητήρια κλπ).

Με εγκύκλιο που υπογράφει ο Υφυπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας εξαιρούνται από την μνημονιακή αναστολή των προσλήψεων μέχρι 31/12/2016 οι υποψήφιοι Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αρκεί να εργαστούν σε ανταποδοτικές υπηρεσίες για τις οποίες δεν θα απαιτείται πλέον απόφαση κατανομής προσωπικού από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Προτεραιότητα στις προσλήψεις θα έχουν περιπτώσεις επιτυχόντων παλαιότερων προκηρύξεων του ΑΣΕΠ οι οποίες εκκρεμούν εδώ και χρόνια.

Διαβάστε τη σχετική εγκύκλιο (εδώ)

Από το Σεπτέμβριο με την δημοσίευση από το ΑΣΕΠ στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των πρώτων προκηρύξεων για 4.633  προσλήψεις μονίμων και αορίστου χρόνου σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ ολοκληρώνεται  ο κύκλος των προσλήψεων για το 2016.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης και αρμόδιων Υπουργείων και μετά από έγκριση της τριμελούς επιτροπής αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα από το ΑΣΕΠ και να κληθούν οι υποψήφιοι να υποβάλουν αιτήσεις εντός του Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου για τουλάχιστον 3 προκηρύξεις...

newpost.gr

Read more...