Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Δεν υπάρχει συμφωνία για στήριξη της Ελλάδας

Κομισιόν

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε το Σάββατο πως τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ δεν κατέληξαν σε συμφωνία για οικονομική στήριξη της Ελλάδας.

Ο Τζόναθαν Τοντ τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να επέμβει αν κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαί*.

Επίσης υπογράμμισε πως συνεχίζεται η επεξεργασία τεχνικών θεμάτων και πως όλα τα υπόλοιπα είναι εικασίε*.

Η βρετανική εφημερίδα Guardian, επικαλούμενη ανώτατο αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υποστηρίζει στο σημερινό της φύλλο πως τα μέλη της ευρωζώνης συμφώνησαν σε «συντονισμένες, διμερείς προσφορές» οικονομικής βοήθειας, υπό την μορφή δανείων ή εγγυήσεων για την λήψη δανείων, στην Ελλάδα εάν η Αθήνα δεν μπορέσει να χρηματοδοτήσει την αποπληρωμή του χρέους της και ζητήσει βοήθεια από την Ένωση.

protothema.gr

Read more...

Βενιζέλος: «Να διατηρήσουμε την εθνική μας συνοχή»

Ομιλία του ΥΕΘΑ για Σκαραμαγκά και Οικονομία

Από τη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το θέμα των ναυπηγείων του Σκαραμαγκά και την οικονομία, δήλωσε τα εξή*:

«Τον Οκτώβριο μεταξύ πολλών άλλων προβλημάτων παραλάβαμε και το πρόβλημα των Ναυπηγείων Σκαρα*αγκά αλλά και το πρόβλημα των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού που βρισκόντουσαν σε καθεστώς οξείας κρίσης. Μετά από εντατικές διαπραγματεύσεις, υπό καθεστώς απόλυτης διαφάνειας, καταλήξαμε σε μία λύση η οποία αναμένεται να υπογραφεί την Πέμπτη, μετά την έγκριση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής υποεπιτροπής, η οποία θα ενημερωθεί πλήρως. Η λύση αυτή προστατεύει τις θέσεις εργασίας, προστατεύει την ελληνική βιομηχανική υποδομή και όλο τον ναυπηγικό τομέα της χώρας. Προστατεύει τα συμφέροντα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, γιατί θα παραλάβει επιτέλους σύγχρονα λειτουργικά υποβρύχια, και προστατεύει τα συμφέροντα του Δημοσίου ενόψει και του δημοσιονομικού μας προβλήματος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο γιατί και ο οικονομικός διακανονισμός είναι απόλυτα συμβατός με τους δημοσιονομικούς περιορισμούς που έχουμε» .

Σε ερώτηση οσον αφορά την οικονομία και την επίθεση από τον κ. Σαμαρά σήμερ*:

«Είναι προφανές ότι εφαρμόζονται μέτρα που είναι και σκληρά και σε πολύ μεγάλο βαθμό άδικα. Γιατί τα μέτρα που αφορούν στη μείωση του εισοδήματος ή στην αύξηση του φόρου κατανάλωσης είναι μέτρα που εφαρμόζονται άμεσα, ενώ τα αναπτυξιακά μέτρα ή τα γενικότερα φορολογικά μέτρα θέλουν μεγαλύτερο χρόνο επώασης και εφαρμογής. Πρόθεση και απόφαση της κυβέρνησης είναι να αντιρροπήσει τα σκληρά εισοδηματικά μέτρα με μέτρα που έχουν κοινωνικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα, μέτρα που ενισχύουν την απασχόληση, μέτρα που στηρίζουν το κοινωνικό κράτος. Χρε*άζεται, όμως, να διατηρήσουμε την εθνική μας συνοχή, την κοινωνική μας αλληλεγγύη, να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της υφεσιακής ψυχολογίας. Γιατί η οικονομική ψυχολογία η ίδια είναι μια αυτοεπιβαιβεούμενη προφητεία, γι’αυτό χρειάζεται να κινηθούμε πέρα από τ*ς κομματικές αντιλήψεις και μικρότητες. Πρέπει να δούμε τα πράγματα μέσα στην ιστορική τους προοπτική για να αποκτήσουμε ξανά αισιοδοξία ως έθνος και ως κοινωνία».
protothema.gr


Read more...

Επεισόδιο σε εκδήλωση για καινοτομίες

Ενταση επικράτησε στη διάρκεια εκδήλωσης που έγινε σε αίθουσα του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, προκειμένου μαθητές και καθηγητές από δεκάδες σχολεία της χώρας να παρουσιάσουν τις καινοτομίες τους στις νέες τεχνολογίες, ενώπιον της υπουργού Παιδείας Αννας Διαμαντοπούλου, της υφυπουργού Εύης Χριστοφιλοπούλου και του γενικού γραμματέα Βασίλη Κουλαϊδή.

Ομάδα ωρομίσθιων εκπαιδευτικών ξεδίπλωσε πανό μέσα στην αίθουσα και άρχισε να φωνάζει συνθήματα εναντίον της υπουργού, μόλις η χορωδία των παιδιών του Κέντρου Αποκατάστασης Τυφλών και του Μουσικού Σχολείου Παλλήνης άνοιξε την εκδήλωση.

Ενας από τους άνδρες ασφαλείας της Αννας Διαμαντοπούλου, ο οποίος επιχείρησε να τους πείσει να κατεβάσουν το πανό και να ηρεμήσουν για να μιλήσει η υπουργός, κυκλώθηκε από τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι είδαν το υπηρεσιακό του περίστροφο, αφού ο αστυνομικός έπεσε κάτω. Τότε, άρχισαν πάλι να φωνάζουν συνθήματα εναντίον της υπουργού.

Ο αστυνομικός βγήκε από την αίθουσα και η υπουργός Παιδείας ανέβηκε στο βήμα και μίλησε για την αριστεία και την καινοτομία, στην οποία επιδίδονται πολλοί εκπαιδευτικοί, οι οποίοι --όπως τόνισε-- κάνουν λαμπρή δουλειά στα σχολεία.

Αργότερα, σε δηλώσεις της, η κ. Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι δεν θα επικρατήσει η λογική εκείνων που αρνούνται την αριστεία.

Το μεσημέρι, αναγνώσθηκε μήνυμα του πρωθυπουργού, στο οποίο ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι τα σχολεία μας έχουν σπουδαίους ανθρώπους που δίδουν τη μάχη μέσα από τη δουλειά τους, έμπρακτα και καθημερινά.

Στο τέλος της εκδήλωσης, βραβεύτηκαν και οι εκατό εκπαιδευτικοί που πρωτοπορούν.

Ανάμεσα στις καινοτομίες των μαθητών και των δασκάλων τους, είναι ένα ρομποτικό μπιλιάρδο, κατασκευή ηλεκτρονικής σκακιέρας-κλεψύδρας, εκπαιδευτική ρομποτική, αυτοανάφλεξη χαρτιού με συμπίεση αέρα, πρόγραμμα αντιμετώπισης δυσκολιών μάθησης, κ.λπ.
nooz.gr

Read more...

Από Δευτέρα οι αυξήσεις στα διόδια


Αυξάνονται από τα ξημερώματα της Δευτέρας οι τιμές των διοδίων στους εθνικούς δρόμους λόγω της απόφασης της κυβέρνησης να ανεβάζει τον ΦΠΑ από 19% στο 21%. Εξαίρεση αποτελεί η Αττική οδός, που ανακοίνωσε ότι θα διατηρηθούν οι σημερινές τιμές, που έχουν παραμείνει σταθερές από τον Φεβρουάριο του 2006.

Την περασμένη Δευτέρα οι τιμές είχαν αυξηθεί κατά 20% και μέσα σε ένα επταήμερο οι τιμές αυξάνονται συνολικά κατά 26,3%!

Στην εθνική οδό Κορίνθου-Τρίπολης...

...οι οδηγοί θα πληρώνουν από τη Δευτέρα σε δύο σταθμούς προς κάθε κατεύθυνση. Σήμερα όσοι κινούνται προς Τρίπολη πλήρωναν μόνον στο Σπαθοβούνι, ενώ στην αντίθετη κατεύθυνση μόνον στη Νεστάνη. Από τις 15 Μαρτίου οι δύο σταθμοί θα λειτουργούν και προς τις δύο κατευθύνσεις και τα ΙΧ θα πληρώνουν 1,40 στο Σπαθοβούνι και 1,30 στη Νεστάνη, έναντι 2,90 που δίνουν σήμερα. Αυτό σημαίνει μείωση κατά 7%. Η κοινοπραξία αποφάσισε να μην κάνει αυξήσεις λόγω ΦΠΑ στα ΙΧ, αλλά θα επιβαρυνθούν οι υπόλοιπες κατηγορίες οχημάτων.

Στην εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης, στα τμήματα Μεταμόρφωση Αττικής-Σκάρφεια Φθιώτιδας και Ράχες Μαλιακού-Κλειδί Ημαθείας, όπου γίνονται έργα από διαφορετικές κοινοπραξίες. Μάλιστα στη δεύτερη περίπτωση, όπου οι οδηγοί ταλαιπωρούνται από τις 17 Δεκεμβρίου 2009 λόγω της κατολίσθησης στα Τέμπη, οι οδηγοί θα πληρώσουν και δεύτερη αύξηση μέσα σε μία εβδομάδα!
citypress-gr

Read more...

Επτά Δισεκατομμύρια για βουλευτές και δικαστικούς και ο υπόλοιπος λαός στη φτώχεια!




Η Παράταξή μας είναι η πρώτη που φέρνει στο φώς της δημοσιότητας ένα κρατικό έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που αποκαλύπτει ότι η Κυβέρνηση έχει προγραμματίσει από φέτος μέχρι και το 2012 (!) να στρώσει πλουσιοπάροχο τραπέζι σε βουλευτές και δικαστικούς χαρίζοντάς τους, με έκτακτα αναδρομικά επιδόματα, εκατομμύρια ευρώ ενώ στερεί από τον ελληνικό λαό και τη στοιχειώδη μισθοδοσία του.

Τα ποσά που προβλέπονται για βουλευτές και δικαστικούς έχουν ανοδική πορεία και, όπως αναφέρει το έγγραφο, δεν θα μείνουν στο ύψος αυτό που προβλέπεται ,γιατί δεν είναι γνωστός ο αριθμός των προσφυγών που θα ασκηθούν από τους ενδιαφερομένους συνταξιούχους βουλευτές και δικαστές για τη διεκδίκησή τους.

Σε καιρό θρυλλούμενης πτωχεύσεως της Ελλάδος δίδονται εκατομμύρια ευρώ σε έκτακτα αναδρομικά επιδόματα βουλευτών και δικαστικών. Οι δικαστικοί επιδικάζουν στους εαυτούς τα επιδόματα ως καθ' ύλην αρμόδιοι και οι βουλευτές εισπράττουν τα δεδικασμένα (δικαστικοί κερνούν, βουλευτές πίνουν).

glk1small glk2small


http://www.koinwnia.com/

Read more...

Ο ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ







Read more...

"ΛΑΓΟΣ" ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΙΑ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΕΙΣ...


Μεγάλο πολιτικό θέμα ανοίγει στο εσωτερικό της κυβέρνησης με τις δηλώσεις του Θόδωρου Πάγκαλου για τον Χρήστο Παπουτσή που φιλοξενεί η Real News. Είναι βέβαιον ότι οι δηλώσεις του Πάγκαλου θα πυροδοτήσουν μια σειρά από... αντιδράσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης Παπανδρέου, καθώς δείχνει την πόρτα της εξόδου στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κινήματος Χρ. Παπουτσή. Ο Πάγκαλος συνήθως σε τέτοια ζητήματα λειτουργεί ως "λαγός" του πρωθυπουργού. Μάλλον κάτι τέτοιο συμβαίνει και τώρα. Ο Παπανδρέου θέλει να κόψει οριστικά τον ομφάλιο λώρο με τους διαφωνούντες...
fimotro


Read more...

Στις 22 Μαρτίου απολογείται ο Γ. Παπαμαρκάκης...

Είναι ο "ιθύνων νους" του σκανδάλου με τα δομημένα ομόλογα. Φοβάται προφυλάκιση και άλλαξε δικηγόρο. 20 εκ. ευρώ η προμήθεια. Τρέμει τις αποκαλύψεις πρώην κορυφαίος υπουργός της ΝΔ

Από τον Στάθη Παλαιολόγο
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες μας, για την μεθεπόμενη Δευτέρα 22 Μαρτίου έχει κληθεί να απολογηθεί για το σκάνδαλο του δομημένου ομολόγου μαμούθ, των 280 εκατ. ευρώ, ο Γιώργος Παπαμαρκάκης ο οποίος στο κατηγορητήριο χαρακτηρίζεται ως ο "ιθύνων νους" του σκανδάλου.
Ενδιαφέρον έχουν και οι πληροφορίες ότι ο 40χρονος κ. Παπαμαρκάκης διέκοψε τη συνεργασία με τον δικηγόρο που είχε μέχρι τώρα, γεγονός που δείχνει ότι εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να ακολουθήσει μια άλλη υπερασπιστική γραμμή.
Μέχρι τώρα, υποστήριζε ότι...

όλες οι κινήσεις του είχαν καθαρά επενδυτικό χαρακτήρα και ότι δεν υπήρξε καμία παρανομία ή διακίνηση μαύρου χρήματος.
Τα δεδομένα έχουν αλλάξει όμως μετά την πρόσφατη προφυλάκιση των Σοφοκλή και Θεόδωρου Πρινιωτάκη καθώς και του Γιώργου Αποστολίδη της "Ακρόπολις Χρηματιστηριακή" με τους οποίους είχε συνεργαστεί για τη διακίνηση του ομολόγου. Ήδη άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι γνωστός πρώην κορυφαίος υπουργός της ΝΔ κυριολεκτικά τρέμει μήπως γίνουν αποκαλύψεις που θα τον εμπλέκουν με πολύ άσχημο τρόπο στο σκάνδαλο. Ο Γ. Παπαμαρκάκης σίγουρα θα ερωτηθεί και θα πρέπει να απαντήσει για τις πολιτικές του σχέσεις ενώ δεν θα είναι έκπληξη αν έχει την ίδια τύχη (δηλαδή προφυλακιστεί) με τους άλλους τρεις.
Για τη διακίνηση του ομολόγου ο Γ. Παπαμαρκάκης χρησιμοποίησε την εταιρεία του North Asset Management, που μεσολάβησε εισπράττοντας προμήθεια περίπου 20 εκατομμυρίων ευρώ. Από αυτά τα χρήματα σε λογαριασμό της Morgan Stanley (θεματοφύλακας του ομίλου Παπαμαρκάκη) απέμειναν τα 11 εκατομμύρια ευρώ. Πού πήγαν τα υπόλοιπα;
Ο Γ. Παπαμαρκάκης θεωρείται το πρόσωπο που μπορεί να αποκαλύψει και πώς διοχετεύθηκαν τα 2,4 εκατ. ευρώ που «σήκωσε» με βαλίτσα ο πρόεδρος της "Ακρόπολις" Γ. Αποστολίδης ενώ οι Πρινιωτάκηδες ήταν αυτοί που θα εξασφάλιζαν τους πελάτες για να αγοράσουν το συγκεκριμένο δομημένο ομόλογο...




Read more...

ΡΙΠΕΣ Τεστ ...


Η απόφαση του Γενικού Επιτρόπου Επικρατείας να ερευνήσει το μεγάλο φαγοπότι που στήθηκε στον δημόσιο τομέα την πενταετία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, ικανοποιεί διπλά το κοινό αίσθημα.
ΠΡΩΤΟΝ επειδή, επιτέλους, βρέθηκε (έστω και με καθυστέρηση) μια αρμόδια αρχή να ελέγξει όλους εκείνους οι οποίοι, από τις κορυφές των κομματικών επιτελείων, βρέθηκαν επικεφαλής κρατικών οργανισμών και υπηρεσιών με μισθούς που προκαλούν ίλιγγο για τους υπόλοιπους εργαζομένους. ΔΕΥΤΕΡΟΝ, γιατί έτσι θα...

αποδειχθεί ότι οι περίφημες δημόσιες δαπάνες, την αναγκαιότητα περιορισμού των οποίων καλείται σήμερα να πληρώσει το σύνολο των εργαζομένων στο Δημόσιο, δεν διογκώθηκαν τυχαία. Ούτε από λάθος ή εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

ΗΤΑΝ και αυτό συνειδητή επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης: «δικά της παιδιά» είναι όλα τα γκόλντεν μπόις, τα οποία την επομένη των εκλογών του 2004 βρέθηκαν επικεφαλής κρατικών οργανισμών και επιχειρήσεων, με ετήσιες απολαβές της τάξεως των 350.000, 400.000 ή και 450.000 ευρώ.

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ αυτών των αμοιβών- χωρίς να είναι τα μόνα- τα μεγαλοστελέχη της κρατικής ΕΡΤ, των τεραστίων ελλειμμάτων και της υποχρεωτικής εισφοράς από όλους τους πολίτες για να λειτουργεί.

ΠΡΟΣ δόξαν των προεκλογικών υποσχέσεων του 2004 από τον κ. Καραμανλή ότι μόλις αναλάβει η Νέα Δημοκρατία «θα προχωρήσει σε περικοπή των δημοσίων δαπανών τουλάχιστον κατά 10 δισεκατομμύρια ευρώ».

ΕΚΤΟΣ από τις τεράστιες αμοιβές όμως εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι η ευκολία με την οποία αμειβόμενοι και αμείβοντες (το κράτος στη δεύτερη περίπτωση) παρέκαμπταν το Σύνταγμα, που δεν επιτρέπει σε κανένα δημόσιο λειτουργό να παίρνει αμοιβή μεγαλύτερη από αυτήν του προέδρου του Αρείου Πάγου- δηλαδή 6.090 ευρώ τον μήνα.

ΤΟΣΑ χρόνια παραβίασης του Συντάγματος και να μη συγκινηθεί κανείς; Η σιωπή ασφαλώς και δείχνει ενοχή: όλοι ήξεραν, αλλά κάλυπταν εαυτούς και αλλήλους.

Και στο μεταξύ τα ελλείμματα ολοένα και αυξάνονταν.

ΤΩΡΑ, αναφέρει η παραγγελία του Γενικού Επιτρόπου, όλοι αυτοί πρέπει να επιστρέψουν τα «αχρεωστήτως καταβληθέντα».

Σωστά.

ΑΛΛΑ υπάρχει Έλληνας που να πιστεύει ότι, στη σύγχρονη Ελλάδα, αυτό μπορεί να συμβεί;

ΙΔΟΥ ένα ακόμη τεστ αξιοπιστίας για τη σημερινή κυβέρνηση...
ΑΙΧΜΕΣ από τα ΝΕΑ.

nonews-news


Read more...

Οι άδειες «καρφώνουν» τον Λάμπρο Φούντα...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Β. Γ. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ
«Κλειδί» η σύμπτωση τρομοκρατικών επιθέσεων και απουσιών του...
Στις «επαναστατικές» άδειες που έπαιρνε ο 35χρονος Λάμπρος Φούντας από ιδιωτικό ιατρικό εργαστήριο, καθώς φαίνεται να συμπίπτουν με ημέρες επιθέσεων του «Επαναστατικού Αγώνα» ή και άλλων ενόπλων οργανώσεων, στρέφεται το ενδιαφέρον της ΕΛ.ΑΣ. μετά την αιματηρή συμπλοκή στη Δάφνη τα ξημερώματα της Τετάρτης.
Ο 35χρονος είχε ζητήσει από το ιδιωτικό ιατρικό εργαστήριο όπου εργάζεται άδεια για την Πέμπτη- μία ημέρα μετά τη συμπλοκή της Δάφνης και την απόπειρα κλοπής αυτοκινήτου- επικαλούμενος πρόβλημα υγείας της μητέρας του, το οποίο όμως, όπως...
διαπιστώθηκε εκ των υστέρων, δεν υφίσταται.

Αυτή η σύμπτωση «ρεπό» και ένοπλων επιθέσεων θεωρείται από τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. «κλειδί» για την περαιτέρω έρευνα. Οι αστυνομικοί εξετάζουν ακόμη ατζέντες, κινητά, έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, έναν μεγάλο αριθμό CD αλλά και έντυπα του αντιεξουσιαστικού χώρου που βρέθηκαν σε μικρό διαμέρισμα, στην οδό Αλδου Μανουτίου στους Αμπελοκήπους, όπου κατοικούσε ο Φούντας. Στόχος τους είναι να εντοπίσουν τις διασυνδέσεις του ανθρώπου που έπεσε νεκρός από σφαίρες αστυνομικών την Τετάρτη τα ξημερώματα στη Δάφνη. Ηδη έχουν πραγματοποιηθεί έρευνες και σε 10 σπίτια ατόμωνορισμένα εξ αυτών στην περιοχή της Κορίνθου- που φαίνεται να γνώριζαν τον 35χρονο, χωρίς όμως να προκύψει οτιδήποτε σημαντικό ως χθες το απόγευμα. Καθοριστικός κρίνεται από την Αστυνομία ο εντοπισμός διαμερίσματος που πιθανόν να το χρησιμοποιούσαν ως αποθήκη όπλων και υλικού.

Γι΄ αυτό προχώρησαν χθες στη δημοσιοποίηση και άλλων τριών φωτογραφιών του Φούντα ζητώντας τη βοήθεια των πολιτών που ενδεχομένως τον είχαν συναντήσει ή τον γνώριζαν στο παρελθόν. Κάτι ανάλογο συνέβη το 2002, όταν από τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών του Σάββα Ξηρού βρέθηκε η γιάφκα της «17 Νοέμβρη» στην οδό Πάτμου και προέκυψαν σημαντικά στοιχεία για τους λοιπούς εμπλεκομένους.

Οπως αναφέρουν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., «αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο,δύσκολα θα υπάρξει πρόοδος στις έρευνές μας.Για εμάς είναι θέμα τακτικής και ουσίας».

ΒΗΜΑ.

nonews-news


Read more...

Φέρτε πίσω τα λεφτά...


Σοκ στον ευρύτερο δημόσιο τομέα προκαλεί παρέμβαση του Γενικού Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΣ), Γ. Σχοινιωτάκη, που ζητεί να εντοπιστούν και να επιστραφούν όλες οι αμοιβές στελεχών και υπαλλήλων του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ, των ΟΤΑ, της ΕΡΤ κ.λπ. που ξεπέρασαν το ανώτατο όριο των αποδοχών του προέδρου του Αρείου Πάγου, γιατί είναι αντισυνταγματικές και παράνομες.
Με την παραγγελία κινδυνεύουν να βρεθούν στον αέρα αναρίθμητες συμβάσεις παροχής υπηρεσιών, συμφωνίες για υψηλές αποδοχές, αλλά και προμήθειες με την υποχρέωση οι υπεύθυνοι και οι εισπράξαντες να επιστρέψουν μεγάλα κονδύλια.
Ο Γ. Σχοινιωτάκης τονίζει ότι...


η ΕΡΤ ανήκει ουσιαστικά στον δημόσιο τομέα, αφού επιχορηγείται από το κράτος
Ο Γ. Σχοινιωτάκης τονίζει ότι η ΕΡΤ ανήκει ουσιαστικά στον δημόσιο τομέα, αφού επιχορηγείται από το κράτος

Κάνοντας λόγο για «αγρίως και αντισυνταγματικά κατασπαταληθέν δημόσιο χρήμα» ο Γ. Επίτροπος παραγγέλλει στους οικονομικούς επιθεωρητές να «ξεσκονίσουν» όλο το Δημόσιο και τους εποπτευόμενους από το κράτος φορείς (ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, κρατικούς οργανισμούς, ιδρύματα κ.λπ.) και την ΕΡΤ για να διαπιστώσουν αν όλες οι συμβάσεις παροχής υπηρεσιών έγιναν με νόμιμο διαγωνισμό και αν όλες οι προμήθειες άνω του 1 εκατ. ευρώ υποβλήθηκαν προηγουμένως για προληπτικό έλεγχο νομιμότητας στο ΕΣ. Οπου δεν τηρήθηκαν οι σχετικές διαδικασίες, αλλά έγιναν π.χ. απευθείας αναθέσεις χωρίς προληπτικό έλεγχο του ΕΣ, οι συμβάσεις πρέπει να ακυρωθούν και να καταλογιστούν τα ποσά σε βάρος των αρμοδίων και όσων εισέπραξαν, προκειμένου να επιστραφούν.

Ειδικά για την ΕΡΤ ο έλεγχος θα αφορά τις αποδοχές διοικητή, διευθυντικών κ.λπ. στελεχών, παρουσιαστών, ηθοποιών, υπαλλήλων κ.λπ., και το αν οι συμβάσεις τους για παροχή υπηρεσιών έγιναν με διαγωνισμό -όπως απαιτείται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα- ή με απευθείας αναθέσεις, οπότε είναι άκυρες. Κατά τον Γ. Επίτροπο, ο διαχειριστικός έλεγχος μπορεί να διαταχθεί από το ΕΣ στην ΕΡΤ, γιατί ουσιαστικά ανήκει στον δημόσιο τομέα (είναι ψευδεπίγραφο ΝΠΙΔ - Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου) και σε κάθε περίπτωση επιχορηγείται από το κράτος, διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα, ενώ εισπράττει και ανταποδοτικό τέλος (εισφορά) που κάθε πολίτης υποχρεώνεται να καταβάλλει μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.

Ερευνα σε βάθος 6 χρόνων
Η παραγγελία-σοκ του Γ. Σχοινιωτάκη αφορά έρευνα αμοιβών της τελευταίας 6ετίας, και σήμερα, για να εντοπιστούν ποιοι εισέπραξαν και εισπράττουν αποδοχές ανώτερες του προέδρου του Αρείου Πάγου (ανέρχονται σε 6.090 ευρώ και με επιδόματα σε 9.700 ευρώ) κατά παράβαση του Συντάγματος.

Στη σχετική παραγγελία προς τους οικονομικούς επιθεωρητές, πέραν της ΕΡΤ, ζητείται να ερευνηθούν για τις αμοιβές διοικητικοί λειτουργοί και υπάλληλοι του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, δηλαδή κρατικοί οργανισμοί και επιχειρήσεις, Ανεξάρτητες Αρχές, ιδρύματα, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ που επιχορηγούνται από το κράτος και διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα. Ακόμα ζητείται να επεκταθεί η έρευνα και σε φορείς που με αντισυνταγματικές διατάξεις εξαιρέθηκαν από τον συνταγματικά θεσπισμένο έλεγχο του δημόσιου χρήματος που διενεργεί το ΕΣ, όπως συνέβη π.χ. με τον ΟΠΑΠ.

Κατά τον Γ. Επίτροπο, κάθε εξαίρεση δημόσιου φορέα από τον έλεγχο δαπανών του ΕΣ είναι ανίσχυρη, ως κατάφωρα αντισυνταγματική, και συνεπώς πρέπει να ερευνηθεί η νομιμότητα της διαχείρισης του δημόσιου χρήματος παντού.

Στην παραγγελία αναλύεται η συνταγματική υποχρέωση ελέγχου τυχόν διασπάθισης δημόσιου χρήματος, η νομολογία που απαγορεύει την υπέρβαση (στο Δημόσιο) των αποδοχών του προέδρου του Αρείου Πάγου, αλλά και δυνατότητα ελέγχου στην ΕΡΤ που όχι μόνο διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα αλλά έχει και κρατικά προνόμια - εξουσίες (για τους τόκους, τον χρόνο παραγραφής αξιώσεων, τη δυνατότητα προσωποκράτησης, την είσπραξη απαιτήσεών της με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, με εκτελεστό τίτλο του προέδρου της ΕΡΤ).

Ο Γ. Σχοινιωτάκης ζήτησε από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης τον περασμένο Νοέμβριο να γίνει διαχειριστικός έλεγχος στην ΕΡΤ, ύστερα από αποκαλύψεις στη Βουλή και στον Τύπο για προκλητικές αμοιβές, κατασπατάληση δημόσιου χρήματος κ.λπ.

Η Οικονομική Επιθεώρηση απάντησε ότι θα διενεργήσει έλεγχο μόνο για τις τηλεοπτικές παραγωγές «Διονύσιος Σολωμός» και «Olympic Trophy», όπου υπήρχαν σημαντικές δαπάνες. Ο Γ. Επίτροπος επανέρχεται αξιώνοντας τον διαχειριστικό έλεγχο σε βάθος 6ετίας όχι μόνο στις δύο παραγωγές αλλά παντού στην ΕΡΤ και σε όλο το Δημόσιο, εξηγώντας ότι όσοι διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα θεωρούνται δημόσιοι υπόλογοι και, σε περίπτωση κακής διαχείρισης, γίνεται σε βάρος τους καταλογισμός και καλούνται να επιστρέψουν τα ποσά.

Πολυθεσίτες
Στην ΕΡΤ και τους υπόλοιπους κρατικούς φορείς ζητεί να ελεγχθεί αν στελέχη και υπάλληλοί τους ήταν ταυτόχρονα πολυθεσίτες χωρίς να το δηλώσουν στο ΕΣ και αν οι συνολικές αποδοχές τους ξεπέρασαν παράνομα του προέδρου του Αρείου Πάγου. Ανάλογη έρευνα ζητεί και για υπαλλήλους ή συμβασιούχους πλουσιοπάροχα αμειβόμενους από την ΕΡΤ και τους άλλους φορείς, εφόσον είναι παράλληλα συνταξιούχοι του Δημοσίου χωρίς να το δηλώσουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ώστε να «κοπεί» κατά 70% η σύνταξή τους μηνιαίως. Κάνει μάλιστα λόγο ότι αναφέρθηκε σε τηλεοπτικό σταθμό συνταξιούχος και ταυτόχρονα αμειβόμενος από την ΕΡΤ με 25.000 ευρώ μηνιαίως.

Οσοι καταλογιστούν με υποχρέωση επιστροφής ποσών θα έχουν δικαίωμα έφεσης για να κριθεί η υπόθεση από το ΕΣ ως ανώτατο δικαστήριο.

Παραγγελία προς την ΥΠΕΕ
Διαχειριστικοί έλεγχοι σε όλα τα καταστήματα αναψυχής στη Μύκονο

Διαχειριστικό έλεγχο σε όλα τα πρωτοκλασάτα εστιατόρια, μπαρ και κλαμπ της Μυκόνου παρήγγειλε προς την ΥΠΕΕ (Υπηρεσία Εδικών Ελέγχων) ο γενικός επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Γ. Σχοινιωτάκης για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει φαινόμενο εκτεταμένης φοροδιαφυγής.

Αφορμή πήρε από την αποκάλυψη στον Τύπο ότι η Εφορία Μυκόνου μείωσε σε μόλις 3.000 ευρώ, το πρόστιμο 2 εκατ. ευρώ που είχε επιβάλει σε γνωστό εστιατόριο - κλαμπ που έκανε συναυλία με πολύ κόσμο χωρίς να κόψει εισιτήρια. Ο έλεγχος επικαλείται δημοσιεύματα ότι εκ συστήματος δεν κόβονταν αποδείξεις, καθώς και ότι άλλο εστιατόριο της Μυκόνου διέθετε διπλές ταμειακές μηχανές και ότι η συντριπτική πλειονότητα των αποδείξεων κόβονταν από την ψεύτικη ταμειακή (μη δηλωμένη στην Εφορία) που βρισκόταν σε διπλανό οίκημα.

Ο Γ. Σχοινιωτάκης ζητεί εξονυχιστικό έλεγχο για να διαπιστωθεί εάν υπήρξε άγρια φοροδιαφυγή και να επιβληθούν οι νόμιμες κυρώσεις, ενώ παραγγέλλει να ελεγχθούν οι αρμόδιοι της ΔΟΥ Μυκόνου σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία δήλωσης «πόθεν έσχες» (κινητά, ακίνητα, λογαριασμοί, αξίες κ.λπ.)

Αλέξανδρος Αυλωνίτης ΕΘΝΟΣ

nonews-news


Read more...

«Οι κόποι μας θα πιάσουν τόπο»...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ
Δεν θα πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού, δεσμεύεται με δήλωσή του στα «ΝΕΑ» ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ενώ παράλληλα απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση ότι θα βάλει τέλος στα όσα «κακώς κείμενα» ταλανίζουν τον τόπο, όπως τα «ρετιρέ» και η παρασιτική οικονομία.
Δύο μόνο 24ωρα μετά τη νέα πανελλαδική απεργία κατά των μέτρων λιτότητας, ο Πρωθυπουργός που επέστρεψε από Ουάσιγκτον, Παρίσι και Βερολίνο δηλώνει ότι είναι αποφασισμένος να συγκρουστεί με τα βαθύτερα αίτια που οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή τραγική κατάσταση. Ο κ. Παπανδρέου, που...

θέτει ως πρώτο μέλημα της κυβέρνησης και δικό του «να σώσουμε την οικονομία», απευθύνεται μέσα από «ΤΑ ΝΕΑ» στους Ελληνες και τονίζει ότι «αυτές τις δύσκολες ώρες για όλους μας, θέλω οι πολίτες να γνωρίζουν πως θα ανταποκριθούμε στην πρόκληση να αλλάξουμε εκ βάθρων τα κακώς κείμενα».

«Διαρκής αγώνας». Ο Πρωθυπουργός δεσμεύεται ότι «ο αγώνας μας για τη χώρα θα είναι διαρκής». Έχει τη σημασία του το γεγονός, ότι αμέσως μετά την απεργία της Πέμπτης που νέκρωσε τον δημόσιο τομέα, ο κ. Παπανδρέου απευθύνει σκληρή προειδοποίηση στα «ρετιρέ», στην παρασιτική οικονομία, στη φοροδιαφυγή κ.λπ., δηλώνοντας ότι «δεν θα ανεχτεί άλλο να βαφτίζεται δικαιοσύνη η σκανδαλώδης εύνοια, κεκτημένα τα προνόμια των λίγων και των συντεχνιών, δικαίωμα η περιφρόνηση του κοινωνικού συνόλου, πολιτισμός ο προκλητικός πλουτισμός, επιχειρηματικότητα το παρασιτικό κέρδος, μαγκιά η ασυλία και η φοροδιαφυγή».

Και προσθέτει «δουλεύουμε για, και μαζί με τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών που εργάζεται σκληρά και δεν ανέχεται πια αυτά τα φαινόμενα. Και καλούμε τον κάθε πολίτη να συμμετάσχει σε αυτή τη νέα πορεία. Επιτέλους, να ανασυγκροτήσουμε την πατρίδα, με στέρεα βήματα, που απαιτούν τη συστράτευση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Εκεί στηριζόμαστε και πουθενά αλλού».

Ο Πρωθυπουργός, που εμφανίζεται αποφασισμένος να πολεμήσει όλα αυτά τα φαινόμενα τα οποία περιγράφει στη δήλωσή του, καλεί σε συστράτευση όλους τους Έλληνες προκειμένου να κερδηθεί αυτή η μεγάλη μάχη. Διαβεβαιώνει «τον κάθε Έλληνα, την κάθε Ελληνίδα, ότι οι κόποι μας αυτή τη φορά θα πιάσουν τόπο», και σημειώνει ότι «θα δώσουμε όλοι μαζί ένα μεγάλο αγώνα για να αλλάξουμε τη χώρα μας. Έτσι ώστε σε τρία χρόνια να έχουμε ανοίξει μια νέα σελίδα. Με ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη. Για την αναβάθμιση της καθημερινής μας ζωής. Για την Ελλάδα των αξιών».

Για τα «ρετιρέ». Οι πληροφορίες φέρουν τον κ. Παπανδρέου τις επόμενες ημέρες να συγκεκριμενοποιεί τις αναφορές του ειδικά για τα «ρετιρέ» στο Δημόσιο και τους εποπτευόμενους από το Δημόσιο οργανισμούς. Ο Πρωθυπουργός θεωρεί ότι σ΄αυτή την κρίσιμη φάση που διέρχεται η οικονομία και η χώρα το τελευταίο που θα ανέμενε κανείς από τους «ευνοημένους» του Δημοσίου, τα λεγόμενα «ρετιρέ», θα ήταν να ηγούνται απεργιακών κινητοποιήσεων που ταλαιπωρούν το κοινωνικό σύνολο τη στιγμή που η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού αποδέχεται την αναγκαιότητα των μέτρων. Κατά τις ίδιες πηγές, θα δοθεί εντολή στα υπουργεία να εξετάσουν διάφορα προκλητικά επιδόματα που δίνονται, καθώς και να εξεταστεί το ενδεχόμενο όσα από αυτά ξεπερνούν τα όρια να περικοπούν εντελώς. Παράλληλα, έχει δοθεί εντολή στον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντινου να επιταχύνει την κατάρτιση ενιαίου μισθολογίου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί συνολικά το πρόβλημα των ανισοτήτων στις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων.

«Πρώτο μας μέλημα να σώσουμε την οικονομία μας.
Είναι το απαραίτητο βήμα για να προχωρήσουμε στο μέλλον»


Η δήλωση του Πρωθυπουργού

Εδώ και πέντε μήνες δίνουμε μια καθημερινή μάχη σε όλα τα μέτωπα, εντός και εκτός της χώρας. Μια μάχη που αφορά πρώτα και πάνω απ΄ όλα τη διάσωση της χώρας, της οικονομίας μας.

Πρωταρχικό καθήκον μας και προϋπόθεση για όλα τα άλλα είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας μας. Να δείξουμε σε όλους πως είμαστε φερέγγυοι, πως ο λόγος μας έχει αξία, πως έχουμε την υπερηφάνεια και την υπευθυνότητα να αντιμετωπίσουμε και να διορθώσουμε μόνοι μας τα δικά μας προβλήματα. Να κλείσουμε τη μαύρη τρύπα της αναξιοπιστίας που άφησε πίσω της η προηγούμενη κυβέρνηση και που αποτελούσε απειλή για την ίδια τη χώρα.

Καταβάλλουμε ως λαός βαρύ τίμημα για τις εγκληματικές επιλογές των προηγουμένων ετών. Αναγκαστήκαμε να λάβουμε αποφάσεις επώδυνες, που αδικούν πολλούς συμπολίτες μας. Αλλά θα ήταν ακόμη πιο άδικο να αφήσουμε τη χώρα μας ανυπεράσπιστη στις ορέξεις των κερδοσκόπων, αδύναμη να καταβάλει μισθούς και συντάξεις και να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της.

Δεσμευτήκαμε, όμως, πως η θυσία δεν θα πάει χαμένη. Οι συναντήσεις μας στη Γερμανία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ δείχνουν πως οι προσπάθειες του ελληνικού λαού αποδίδουν καρπούς. Η Ελλάδα γίνεται ξανά συνδιαμορφωτής των εξελίξεων που αφορούν την ίδια αλλά και την Ευρώπη. Οι εταίροι μας αναγνωρίζουν τη βούλησή μας να διορθώσουμε τα του οίκου μας, αλλά αναγνωρίζουν επίσης πως η Ελλάδα δεν μπορεί να εγκαταλειφθεί μόνη της στη μάχη κατά της διεθνούς κερδοσκοπίας.

Με επιστολή την οποία συνυπογράψαμε με τον πρόεδρο της Γαλλίας, την καγκελάριο της Γερμανίας και τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, ζητάμε από την Ε.Ε. να δρομολογήσει τις απαραίτητες ενέργειες για τον δραστικό περιορισμό των κερδοσκοπικών επιθέσεων. Και αναδείξαμε την ανάγκη να συζητηθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής των G20 ο έλεγχος και η ρύθμιση των κερδοσκοπικών αγορών. Ο αγώνας μας για τη χώρα θα είναι διαρκής. Πρώτο μέλημά μας είναι να σώσουμε την οικονομία μας. Είναι το πρώτο και απαραίτητο βήμα για να προχωρήσουμε στο μέλλον.

Όμως δουλεύουμε ταυτόχρονα για να αντιμετωπίσουμε στη ρίζα τους τα βαθύτερα αίτια που μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Αυτές τις δύσκολες ώρες για όλους μας θέλω οι πολίτες να γνωρίζουν πως θα ανταποκριθούμε στην πρόκληση να αλλάξουμε εκ βάθρων τα κακώς κείμενα. Το να βαφτίζονται δικαιοσύνη η σκανδαλώδης εύνοια, κεκτημένα τα προνόμια των λίγων και των συντεχνιών, δικαίωμα η περιφρόνηση του κοινωνικού συνόλου, πολιτισμός ο προκλητικός πλουτισμός, επιχειρηματικότητα το παρασιτικό κέρδος, μαγκιά η ασυλία και η φοροδιαφυγή. Δουλεύουμε για, και μαζί με τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών που εργάζεται σκληρά και δεν ανέχεται πια αυτά τα φαινόμενα.

Και καλούμε τον κάθε πολίτη να συμμετάσχει σε αυτή τη νέα πορεία. Επιτέλους, να ανασυγκροτήσουμε την πατρίδα, με στέρεα βήματα, που απαιτούν τη συστράτευση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Εκεί στηριζόμαστε και πουθενά αλλού.

Θέλω να διαβεβαιώσω τον κάθε Έλληνα, την κάθε Ελληνίδα, ότι οι κόποι μας αυτή τη φορά θα πιάσουν τόπο. Θα δώσουμε όλοι μαζί έναν μεγάλο αγώνα για να αλλάξουμε τη χώρα μας. Έτσι ώστε σε τρία χρόνια να έχουμε ανοίξει μια νέα σελίδα. Με ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη.

Για την αναβάθμιση της καθημερινής μας ζωής. Για την Ελλάδα των αξιών.

Όσο δύσκολο κι αν είναι, είμαι βέβαιος ότι μπορούμε. Και θα τα καταφέρουμε.».
ΝΕΑ

nonews-news


Read more...

ΔΕΝ ΘΑ ΚΟΒΕΙ ΠΛΕΟΝ ΤΟ ΡΕΥΜΑ Η ΔΕΗ!



Πηγή: Βήμα

Θα απαγορεύεται στο εξής στη ΔΕΗ να κόβει το ρεύμα σε καταναλωτές με δηλωμένη αδυναμία πληρωμής λογαριασμών, όπως προβλέπει ο Κώδικας Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας που ετοιμάζει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Ο Κώδικας, ο οποίος θα εφαρμοστεί υποχρεωτικά μόλις γίνει νόμος του κράτους, δίνει πολλές δυνατότητες στον πελάτη αν δεν πληρώσει σε 20 ημέρες τον λογαριασμό. Η οφειλή γράφεται έπειτα από δύο μήνες στον επόμενο λογαριασμό και, αν πάλι δεν υπάρξει εξόφληση, ο προμηθευτής προβαίνει σε διαδοχικές προειδοποιήσεις με δεκαήμερη προθεσμία προτού κηρύξει τον πελάτη του υπερήμερο. Ολη αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει 100 ημέρες και αν στο μεταξύ ο πελάτης προσφύγει σε ένδικα μέσα ή αμφισβητήσει εξωδίκως το ύψος των οφειλών, ο προμηθευτής δεν μπορεί να καταγγείλει τη σύμβαση. Βεβαίως, η καταβολή της οφειλής θα είναι έντοκη αν χάσει ο πελάτης την ένδικη μάχη. Προνομιακή είναι και η αντιμετώπιση αν ο πελάτης ανήκει σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (άνεργος, πάνω από 65 χρόνων ή με σοβαρά προβλήματα υγείας). Σε περιπτώσεις «ευάλωτων» πελατών απαγορεύεται η διακοπή της ηλεκτροδότησης για τις εξής περιόδους: από τον Δεκέμβριο ως τον Μάρτιο καθώς και το δίμηνο Ιουλίου- Αυγούστου. Προβλέπεται επίσης η εξόφληση λογαριασμών σε δόσεις, η αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος με ευκολία, η προειδοποίηση δύο μηνών για αυξήσεις τιμολογίων.
fimotro


Read more...