Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Τους 700.000 πλησιάζουν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ...



Αυξημένος κατά 18,4% είναι ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στο μητρώο του ΟΑΕΔ σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Οργανισμού για το φετινό Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2010. Συνολικά ανήλθαν στα 695.259 άτομα ενώ από αυτούς πάνω από ...

ένας στους τρεις είναι μακροχρόνια άνεργος, δηλαδή είναι χωρίς δουλειά τουλάχιστον επί ένα χρόνο.

Από τη σύγκριση των στοιχείων του ΟΑΕΔ, μεταξύ Σεπτεμβρίου 2010 – 2011, προκύπτει ότι παρά την «έκρηξη» στον αριθμό των εγγεγραμμένων ανέργων από αυτούς μόνο ο ένας στους τρεις περίπου (213.335 άτομα) λαμβάνει επίδομα ανεργίας. Αριθμός αυξημένος ετήσια κατά 7,8%.


Σύμφωνα με τα δημογραφικά στοιχεία των εγγεγραμμένων ανέργων για τον περασμένο μήνα, προκύπτει ότι το 62,47% εξ αυτών ανήκει στην ηλικιακή ομάδα των 30-54 ετών. Κάτω των 30 ετών είναι το 28,30% και στην ηλικιακή ομάδα άνω των 55 ετών αναλογεί το 9,23%.

Το 46,12% των εγγεγραμμένων ανέργων είναι απόφοιτος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στο εκπαιδευτικό επίπεδο υποχρεωτικής εκπαίδευσης (έως 3η Γυμνασίου) αναλογεί το 34,70%, με πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι το 17,97% των εγγεγραμμένων ανέργων ενώ χωρίς εκπαίδευση είναι το 1,20% εξ αυτών.



Read more...

Παράνομη η απεργία των τελωνειακών

Πλαφόν στην τιμή των καυσίμων


http://img.protothema.gr/16783CA26CD18461272294E6F70B49B2.jpg
Παράνομη κρίθηκε η απεργία των τελωνειακών και οι υπάλληλοι απειλούνται με πρόστιμο 1.000 ευρώ ημερησίως στην περίπτωση που δεν επιστρέψουν στην εργασία τους.

Ωστόσο η κυβέρνηση με το φόβο της απεργίας έχει επιβάλει πλαφόν στην τιμή των καυσίμων σε όλη τη χώρα.

Η ανώτατη τιμή πώλησης αφορά την αμόλυβδη και τη Super βενζίνη, καθώς και το πετρέλαιο κίνησης και θα τεθεί σε ισχύ από τις 15/10/2011 και ώρα 00.01.

Το πλαφόν θα ποικίλλει από νομό σε νομό, καθώς θα διαμορφωθεί με βάση τη μέση τιμή ανά νομό της Πέμπτης 14 Οκτωβρίου. Μάλιστα, θα παραμείνει σε ισχύ για όσο χρονικό διάστημα κριθεί αναγκαίο για την πλήρη εξομάλυνση της αγοράς.

Σε δηλώσεις του, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Σωκράτης Ξυνίδης επισήμανε πως σε ορισμένα πρατήρια διαπιστώθηκαν αδικαιολόγητες ανατιμήσεις και η απόφαση της κυβέρνησης έχει στόχο να αποτρέψει την επέκταση τέτοιων φαινομένων εξαιτίας της απεργίας στα τελωνεία της χώρας.

Πρόσθεσε πως το υπουργείο θα επανακαθορίσει τη μετέπειτα στάση του, αναλόγως με την εξέλιξη της απεργίας στα τελωνεία.

Οι καταναλωτές, αν διαπιστώσουν υψηλότερες τιμές από το πλαφόν, μπορούν να το καταγγέλλουν στη γραμμή καταναλωτή 1520 και στον αριθμό fax 210-3815317 της Διεύθυνσης Παρατηρητηρίου Τιμών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου.

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι από το πλαφόν στα καύσιμα εξαιρείται το πετρέλαιο θέρμανσης, η διανομή του οποίου ξεκινά από το Σάββατο, 15 Οκτωβρίου. Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να κινηθεί στα 0,85 ευρώ/λίτρο.
Read more...

Σε τρεις ιδιωτικές εταιρείες ανέθεσε η Περιφέρεια Αττικής την αποκομιδή

Αρχή από νοσοκομεία,σχολεία και κέντρο

(Φωτογραφία: Icon )


Αθήνα
Ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός, μετά και τη την υγειονομική διάταξη επείγουσας ανάγκης αποκομιδής απορριμμάτων που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας, ανέθεσε το συγκεκριμένο έργο σε τρεις ιδιωτικές εταιρείες, με την εντολή να ξεκινήσει άμεσα η αποκομιδή των απορριμμάτων από ευαίσθητους για τη δημόσια υγεία χώρους.

Τα απορριμματοφόρα θα ξεκινήσουν το έργο της αποκομιδής από τα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, τους κεντρικούς δρόμους της πόλης και τα σχολεία «σε συνεργασία με την εισαγγελία, την αστυνομία και το υπουργείο Εσωτερικών», όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα ηλεκτρισμένη είναι η ατμόσφαιρα στον ΧΥΤΑ της Φυλής, όπου ΜΑΤ, παρουσία εισαγγελέα, έχουν εντολή να εποπτεύσουν την απόθεση των απορριμμάτων. Εντούτοις, οι πόρτες του ΧΥΤΑ έχουν κλείσει από τις 6:00 το απόγευμα και συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ έχουν «οχυρωθεί» μέσα, στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν.

Ο υπουργός Εσωτερικών έχει προειδοποιήσει ότι όσοι παρεμποδίζουν το έργο της καθαριότητας δεν θα πληρώνονται. Μιλώντας, δε, στο κεντρικό δελτίο του MEGA ο κ. Χάρης Καστανίδης προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, δηλώνοντας ότι αν δεν ομαλοποιηθεί άμεσα η κατάσταση, τότε το υπουργείο θα εξετάσει το ενδεχόμενο να δώσει μόνιμα την αποκομιδή των σκουπιδιών σε ιδιωτικές εταιρείες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, τα Προεδρικά Διατάγματα για την κατάργηση των τομέων καθαριότητας των δήμων Αττικής και Θεσσαλονίκης έχει έτοιμα η κυβέρνηση και αναμένεται να τα ενεργοποιήσει άμεσα αν δεν ανασταλούν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Ποινές σε όσους εμπποδίζουν την αποκομιδή

Όσοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα αρνηθούν να μαζέψουν τα σκουπίδια και να τα μεταφέρουν στη χωματερή Άνω Λιοσίων θα βρεθούν αντιμέτωποι με βαριές ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις. ακόμη και με το αυτόφωρο, που προβλέπεται στην υγειονομική διάταξη που εξέδωσε το μεσημέρι το υπουργείο Υγείας (επικαλούμενο αναγκαστικό νόμο του 1940), λόγω του αυξημένου κινδύνου μετάδοσης επιδημικών νόσων, από τους χιλιάδες τόνους σκουπιδιών που έχουν συσσωρευτεί στους δρόμους.

Όσοι παραβιάζουν την Υγειονομική Διάταξη που αφορά την αποκομιδή των απορριμμάτων τιμωρούνται με κράτηση έως τριών μηνών ή με χρηματικό πρόστιμο που φθάνει τις 3.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η Υγειονομική Διάταξη του υπουργείου Υγείας επιβάλλει την αποκομιδή όλων των απορριμάτων χωρίς άλλη καθυστέρηση και την κατά νόμο απρόσκοπτη μεταφορά και ταφή των απορριμμάτων στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής.

Τα αρμόδια όργανα των Δήμων, της Περιφέρειας και κάθε άλλο αρμόδιο όργανο, θα διενεργούν ανά τακτικά χρονικά διαστήματα ελέγχους και θα επιβάλουν κυρώσεις στους ρυπαντές ή σε όσους, με πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων τους, δεν συμβάλλουν στην επίλυση του προβλήματος.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Διεγράφη ο Θύμιος Λυμπερόπουλος από τη Νέα Δημοκρατία

Έπειτα από εμπρηστικές δηλώσεις

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Διεγράφη από τη Νέα Δημοκρατία ο αναπληρωτής γραμματέας Παραγωγικών Τάξεων και πρόεδρος του ΣΑΤΑ Θύμιος Λυμπερόπουλος, έπειτα από δηλώσεις του κατά του διοικητή του ΙΚΑ.

«Ο κ. Λυμπερόπουλος διαγράφεται από τη Νέα Δημοκρατία. Αυτά που λέει ο Αντώνης Σαμαράς τα εννοεί» δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Γιάννης Μιχελάκης.

Η διαγραφή έρχεται λίγες μέρες μετά την τοποθέτηση του κ. Σαμαρά ότι ότι «είναι αντίθετος με όσους νοιάζονται μόνο να διατηρήσουν τα προνόμιά τους, με όσους απειλούν να κατεβάσουν τους διακόπτες, με όσους θεωρούν δικαίωμά τους να παραλύουν την οικονομική ζωή της πόλης με καθημερινές πορείες».

Η τοποθέτηση αυτή είχε προκαλέσει τη διαμαρτυρία του Θύμιου Λυμπερόπουλου, ο οποίος την επομένη είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, έπειτα από την οποία δήλωσε «ικανοποιημένος» και το χάσμα φαινόταν να έχει γεφυρωθεί.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Το ΔΝΤ θα χρειαστεί «350 δισ. επιπλέον κεφάλαια για να βοηθήσει την Ελλάδα»

Πρόθυμες να το ενισχύσουν οι BRICS

Τα γραφεία του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον
Τα γραφεία του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Παρίσι, Γαλλία
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενδέχεται να χρειάζεται αύξηση κεφαλαίων της τάξης των 350 δισ. δολαρίων για να μπορέσει να βοηθήσει την Ελλάδα, είπε την Παρασκευή υψηλόβαθμη πηγή από αναδυόμενη οικονομία στους κόλπους του G20.

Η πηγή, μιλώντας στην έναρξη της διήμερης συνόδου του G20 στο Παρίσι, διευκρίνισε ωστόσο ότι οποιαδήποτε συμφωνία για επανακεφαλαιοποίηση του ΔΝΤ δεν θα αποτελεί μέρους του εκκολαπτόμενου σχεδίου της ευρωζώνης για τη διάσωση της Ελλάδας.

Αρκετές από τις χώρες BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Ν. Αφρική) τάσσονται υπέρ της παροχής κεφαλαίων στο ΔΝΤ προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την διάσωση της Ελλάδας.

Η πηγή είπε στο Reuters ότι οι επιλογές που εξετάζονται περιλαμβάνουν διμερή δάνεια, οχήματα ειδικού σκοπού και συμφωνίες αγοράς τίτλων (Note Purchase Agreements).

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Αίρεται η απαγόρευση εξόδου για τους 29 εμπλεκόμενους στην υπόθεση των υποβρυχίων









Αίρεται η απαγόρευση εξόδου για τους 29 εμπλεκόμενους στην υπόθεση των υποβρυχίων
Την άρση της απαγόρευσης εξόδου που είχε επιβληθεί σε 29 άτομα, τα οποία εμπλέκονται στην υπόθεση των υποβρυχίων, μέχρι να απολογηθούν, ανακοίνωσε με σχετικά βουλεύματα το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο.

Τον περασμένο μήνα η Εισαγγελία Πρωτοδικών άσκησε σε βάρος των 29 εμπλεκόμενων στην υπόθεση ποινικές διώξεις για οκτώ κακουργηματικές πράξεις, που μεταξύ άλλων αφορούσαν τα αδικήματα: της ενεργητικής δωροδοκίας, της συνέργειας σε δωροδοκία, της παθητικής δωροδοκίας σε βάρος του Δημοσίου και τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα।
newpost.gr

Read more...

O Πετσάλνικος ετοιμάζει σαλέ για βουλευτές στην Καστοριά!









O Πετσάλνικος ετοιμάζει σαλέ για βουλευτές στην Καστοριά!
Σαλέ για… βουλευτές φέρεται να ετοιμάζει στην εκλογική του περιφέρεια, το νομό Καστοριάς, πλησίον του χωριού Πεύκο, ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, εν μέσω μεγάλης οικονομικής κρίσης!

Σύμφωνα με σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυριανή», το σαλέ έχει κοστίσει 16 εκατομμύρια ευρώ συνολικά μέχρι σήμερα, χωρίς καν να έχει ολοκληρωθεί ακόμη.

Η ιστορία του σαλέ, ξεκινά στα μέσα της δεκαετίας του ’80, με την πρόθεση δημιουργίας ξενώνα σε συνδυασμό με την ίδρυση χώρου εκθέσεων και συνεδριακού κέντρου στον Γράμμο, στο «πάρκο εθνικής συμφιλίωσης», από αναπτυξιακή εταιρεία, που συστάθηκε με την συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως δήλωσε o Δήμαρχος Νεστορίου. Αλλά επί κυβέρνησης Σημίτη ουσιαστικά προωθήθηκε η κατασκευή του έργου, όταν ο σημερινός πρόεδρος της Βουλής ήταν ένας εκ των ισχυρών του ΠΑΣΟΚ και υπουργός. Από τότε υπήρχαν ενστάσεις πάντως για τη δημιουργία ενός «μεγαθηρίου» σε μια περιοχή μοναδικής ομορφιάς, έστω και σε αρχιτεκτονική μακεδονικού παραδοσιακού ρυθμού, ενώ ορισμένοι υποστήριζαν ότι επρόκειτο για δασική έκταση, που κακώς νομιμοποιήθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το 2001 το έργο «πάγωσε», λόγω έλλειψης πόρων, παρά τα ποσά που είχαν διατεθεί μέχρι τότε. Το έργο φαίνεται να σταματά οριστικά επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας και Κώστα Καραμανλή, με προσωπική εντολή του τότε πρωθυπουργού, ο οποίος σύμφωνα με την εφημερίδα «Αυριανή» ξεκαθάρισε, αμέσως μετά την πρώτη ενημέρωσή του ότι «πρόκειται για σκάνδαλο που θα ταράξει το πολιτικό σύμπαν». Τότε αποφασίσθηκε να τεθεί σε εκκαθάριση.

Το έργο αποδείχθηκε «εφτάψυχο» όμως, καθώς με την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία και την εκλογή του κ. Πετσάλνικου ως προέδρου της Βουλής, περνά στη δικαιοδοσία του Ιδρύματος της Βουλής. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Βουλής, «η Τοπική Αυτοδιοίκηση, δηλαδή οι τότε Δήμοι Νεστορίου, Καστοριάς και Άργους Ορεστικού, παραχώρησαν τη χρήση των εγκαταστάσεων στο Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, προκειμένου αυτό να αποπερατώσει, οργανώσει και λειτουργήσει το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης». Στην ίδια ανακοίνωση το γραφείο Τύπου της Βουλής υποστηρίζει ότι το δημοσίευμα της «Αυριανής» είναι ένα «συκοφαντικό κείμενο, με χονδροειδώς ψευδείς αναφορές», παραδέχεται όμως ότι προβλέπεται χώρος φιλοξενίας 12 κλινών.

Υποστηρίζεται ακόμα ότι «είναι εντελώς ανυπόστατος άλλωστε και ο ισχυρισμός ότι έχουν διατεθεί 16 εκατομμύρια ευρώ» και ότι οι συνολικές δαπάνες για την ολοκλήρωση, οργάνωση και λειτουργία του «Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης» θα κυμανθούν περί το 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Ο τελευταίος ισχυρισμός όμως δεν αναιρεί τον ισχυρισμό της εφημερίδας, καθώς αφορά μόνον την αποπεράτωση του έργου και όχι το συνολικό κόστος του, το οποίο από τον κρατικό κορβανά βγήκε επίσης…

Αλλά ακόμη και 1,5 εκ. ευρώ «μόνο» να κόστισε, το ερώτημα είναι από πού κι ως που περισσεύουν στο ελληνικό Δημόσιο αυτά τα χρήματα, όταν οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι έχουν «ξεζουμισθεί» από τα αλλεπάλληλα φορολογικά μέτρα και τις οριζόντιες περικοπές, τα οποία τους έχουν οδηγήσει στην ανέχεια. Πολύ δε περισσότερο, όταν ο Πρόεδρος της Βουλής φέρεται σύμφωνα με δημοσιεύματα (τα οποία δεν έχουν διαψευσθεί), να ήταν ο «εμπνευστής» της έκτακτης εισφοράς και του τρόπου με την οποία εφαρμόσθηκε, με εισήγησή του προς το οικονομικό επιτελείο.

Ο ίδιος ο κ. Πετσάλνικος άραγε, όταν ανακοίνωνε τον λογαριασμό της «ελεημοσύνης» για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, γιατί δεν διέθετε το συγκεκριμένο ποσό εκεί, έστω του 1,5 εκ. ευρώ, αντί για ένα έργο στην εκλογική του περιφέρεια; Και ούτε φυσικά μπορεί να γίνει σύγκριση, όπως επιχειρείται ατυχέστατα στην ανακοίνωση, ανάμεσα στην αναστήλωση με δαπάνες της Βουλής των ιστορικών κτιρίων της Ιονίας Βουλής και της Μπενακείου Βιβλιοθήκης με ένα έργο κυρίως αναψυχής σε ορεινό όγκο. Αλλά όπως φαίνεται, για τους βουλευτές… «σαλέ υπάρχουν»! Για λεφτά στους «παραζαλισμένους» από τα απανωτά χαράτσια πολίτες, έχει ο Θεός…

Εάν σε κάτι έχει δίκιο ο Πρόεδρος της Βουλής είναι ότι είχε υπάρξει δημόσια ενημέρωση από τον ίδιο, χωρίς να υπάρξει αντίδραση. Και το γεγονός αυτό καθιστά συνυπεύθυνα τα υπόλοιπα κόμματα, τα οποία θα έπρεπε όχι απλώς να είχαν αντιδράσει, αλλά να είχαν χαλάσει τον κόσμο. Αλλά για «συντεχνιακά» θέματα είθισται να μην υπάρχει αντίδραση στη Βουλή μας.


Πηγή: star.gr
newpost.gr
Read more...

Πλαφόν στην τιμή των καυσίμων

Σε όλη τη χώρα


http://img.protothema.gr/16783CA26CD18461272294E6F70B49B2.jpg
Πλαφόν στην τιμή των καυσίμων σε όλη τη χώρα επέβαλε η κυβέρνηση, λόγω της απεργίας που ξεκινούν οι τελωνειακοί.

Η ανώτατη τιμή πώλησης αφορά την αμόλυβδη και τη Super βενζίνη, καθώς και το πετρέλαιο κίνησης και θα τεθεί σε ισχύ από τις 15/10/2011 και ώρα 00.01.

Το πλαφόν θα ποικίλλει από νομό σε νομό, καθώς θα διαμορφωθεί με βάση τη μέση τιμή ανά νομό της Πέμπτης 14 Οκτωβρίου. Μάλιστα, θα παραμείνει σε ισχύ για όσο χρονικό διάστημα κριθεί αναγκαίο για την πλήρη εξομάλυνση της αγοράς.

Σε δηλώσεις του, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Σωκράτης Ξυνίδης επισήμανε πως σε ορισμένα πρατήρια διαπιστώθηκαν αδικαιολόγητες ανατιμήσεις και η απόφαση της κυβέρνησης έχει στόχο να αποτρέψει την επέκταση τέτοιων φαινομένων εξαιτίας της απεργίας στα τελωνεία της χώρας.

Πρόσθεσε πως το υπουργείο θα επανακαθορίσει τη μετέπειτα στάση του, αναλόγως με την εξέλιξη της απεργίας στα τελωνεία.

Οι καταναλωτές, αν διαπιστώσουν υψηλότερες τιμές από το πλαφόν, μπορούν να το καταγγέλλουν στη γραμμή καταναλωτή 1520 και στον αριθμό fax 210-3815317 της Διεύθυνσης Παρατηρητηρίου Τιμών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου.

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι από το πλαφόν στα καύσιμα εξαιρείται το πετρέλαιο θέρμανσης, η διανομή του οποίου ξεκινά από το Σάββατο, 15 Οκτωβρίου. Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να κινηθεί στα 0,85 ευρώ/λίτρο.

Read more...

Μέρκελ: «Θέλει προσοχή ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους»

«Αν επιχειρηθεί δεν αποτελεί πανάκεια»


http://img.protothema.gr/80AC6357740377748E8C2E87B47B9235.jpg
Μεγάλη προσοχή όσον αφορά στις επιπτώσεις που θα έχει ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους συστήνει η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ενώ ζητεί εκ νέου την αλλαγή των συνθηκών για να μπορούν να τιμωρούνται οι δημοσιονομικοί παραβάτες.

Το κούρεμα του χρέους δεν αποτελεί πανάκεια, είπε η κυρία Μέρκελ, λέγοντας ότι «στην περίπτωση που επιχειρηθεί, αυτό, να γίνει μόνο εφόσον έχει προετοιμαστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να αποφευχθούν τα χειρότερα».

Η Γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει μία γρήγορη και ριζική λύση για την κρίση μέσα σε ένα βράδυ, επισημαίνοντας ότι τα ευρωομόλογα δεν αποτελούν μαγική λύση και δεν μπορούν να υιοθετηθούν υπό τις παρούσες συνθήκες.
Read more...

Οι υπάλληλοι της Βουλής θα αποκλείσουν τη... Βουλή









Οι υπάλληλοι της Βουλής θα αποκλείσουν τη... Βουλή
Οι υπάλληλοι της Βουλής αποφάσισαν πριν από λίγο να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις της Τετάρτης και της Πέμπτης και στο πλαίσιο αυτό να αποκλείσουν τη Βουλή!

Αυτό σημαίνει ότι προκειμένου να μπουν οι βουλευτές στο κοινοβούλιο να συζητήσουν και να ψηφίσουν για το πολυνομοσχέδιο θα πρέπει να σπάσει ο κλοιός που θα δημιουργήσουν οι ίδιοι οι υπάλληλοι της Βουλής।
newpost.gr

Read more...

«Μεγάλο haircut δεν σημαίνει και μεγάλη μείωση του χρέους»

«Καμπανάκι» από Σάλλα


http://img.protothema.gr/DC4E63EE1B69FD0940058310437C5037.jpg

Μια καταλυτική παρέμβαση σε όλα όσα είχαν επικρατήσει τις τελευταίες μέρες με το περίφημο haircut του ελληνικού χρέους έκανε ο πρόεδρος της Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας.

Όπως υποστηρίζει, η διαπραγμάτευση που γίνεται αυτές τις μέρες στην Ευρώπη για το ύψος του κουρέματος, αν δηλαδή θα είναι 21%, 30% ή 50%, μικρό όφελος θα έχει το ελληνικό κράτος και το συνολικό χρέος της χώρας.

Υποστηρίζει δε ότι, ακόμα και στην περίπτωση κουρέματος 50%, το τελικό όφελος θα είναι περίπου 20-25 δισ. επιπλέον της απόφασης της 21ης Ιουλίου, καθώς η όλη ρύθμιση θα αφορά μόνο τους ιδιώτες κατόχους ομολόγων και όχι την ΕΚΤ, τον EFSF και τους λοιπούς κατόχους ελληνικού χρέους.

Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Σάλλα έχει ως εξής:

«Αυτοί που υποστηρίζουν το μεγάλο «κούρεμα» των Ελληνικών Ομολόγων, δηλαδή το πάνω από 21%, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Στην πρώτη ανήκουν εκείνοι που δεν έχουν να χάσουν τίποτα, ούτε από την κατάρρευση της Ελλάδας και φυσικά ούτε από τα χαρτοφυλάκια τους. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν αυτοί που δεν έχουν καταλάβει τίποτα από τις συνέπειες αυτής της ενέργειας και το πιθανότερο ούτε καν περί ποίου «κουρέματος» πρόκειται. Το λυπηρό είναι ότι σε αυτούς περιλαμβάνονται και άνθρωποι που οφείλουν να καταλαβαίνουν.

Με βάση τις συμμετοχές που εκτιμάται ότι δηλώθηκαν για το εθελοντικό PSI της 21ης Ιουλίου, εάν δεχτούμε ότι αντί για το 21% «κούρεμα» που προέβλεπε η απόφαση αυτή, τώρα το εθελοντικό «κούρεμα» θα φθάσει στο 50%, τότε οδηγούμαστε σε μία επιπλέον μείωση του Ελληνικού Δημοσίου Χρέους ουσιαστικά κατά 20 έως 25 δισεκ. ευρώ περίπου, σε παρούσες αξίες, και όχι κατά 180 δισεκ. ευρώ, που πολλοί, είτε από αφέλεια είτε από ελλιπή ενημέρωση, πιστεύουν. Το όφελος δηλαδή θα ήταν περίπου 20 - 25 δισ. ευρώ, το οποίο, όμως, κατά το μεγαλύτερο μέρος, η Ελλάδα θα είναι αναγκασμένη και πάλι να το ξαναδανειστεί από τις ευρωπαϊκές χώρες και το Δ.Ν.Τ., προκειμένου να ενισχύσει τα Ασφαλιστικά Ταμεία και να επανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες. Μιλάμε δηλαδή, στο τέλος της ημέρας, για ένα όφελος της τάξης των 10 ή 15 δισ. ευρώ, από ένα σύνολο χρέους 360 δισεκ. ευρώ! Δυστυχώς, δεν έχει γίνει αντιληπτό ότι στο προτεινόμενο από διαφόρους «κούρεμα» μέσω του PSI , εξαιρούνται τα Ομόλογα της ECB, περίπου € 60 δις ονομαστικής αξίας, τα δάνεια της Τρόϊκα, ύψους € 65 δις, άλλα δάνεια που έχει συνάψει το Ελληνικό Δημόσιο περίπου 20 δις, τα Έντοκα Γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου 15 δις, Ομόλογα λήξης μετά το 2020 άλλα 40 - 45 δις, άλλες υποχρεώσεις προς προμηθευτές κλπ του Ελληνικού Δημοσίου και ασφαλώς εκείνους στο Εξωτερικό οι οποίοι και δεν προσήλθαν ούτε στο «κούρεμα» του 21% στο PSI του Ιουλίου.

Επίσης, θα πρέπει να γίνει αντιληπτό, ότι αυτοί που δήλωσαν συμμετοχή για την συγκεκριμένη περίοδο λήξης Ομολόγων στο PSI του Ιουλίου, ήταν σχεδόν πάνω από 50% Ελληνικές Τράπεζες, Ασφαλιστικές Εταιρίες και Ελληνικά Ασφαλιστικά Ταμεία. Δηλαδή, όλη η ιστορία αφορά κυρίως το Ελληνικό Ασφαλιστικό και Τραπεζικό Σύστημα, για τα οποία το Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να ξαναδανειστεί για να καλύψει τις ανάγκες που δημιουργούνται εξαιτίας αυτής της αύξησης «κουρέματος».

Έτσι, θα έχουμε το φαινόμενο, το Ελληνικό Δημόσιο να αποδέχεται να διαγράψουν τα Ελληνικά Ιδρύματα, χρέος που θα τα οδηγήσει σε μείωση των αποθεματικών ή της κεφαλαιακής τους επάρκειας, για να δανειστεί στη συνέχεια και πάλι το Κράτος από Διεθνείς Οργανισμούς, με ό,τι αυτό σημαίνει πολιτικά και οικονομικά, για να επανακεφαλαιοποιήσει τις Τράπεζες και να καλύψει τα Ταμεία.

Συνέπεια όλων αυτών είναι η χώρα να καταρρακώνεται διεθνώς, να της ασκούν ακόμη περισσότερες πιέσεις, να δημιουργείται κίνδυνος μόλυνσης ολόκληρου του Ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος, όπως άλλωστε υποστηρίζει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ασφαλώς να διαλύεται για πολλά χρόνια το Ελληνικό Χρηματιστήριο, το οποίο έχει υποστεί ήδη δεκάδες δις ζημία από την όλη συζήτηση».
Read more...

Αυτόφωρο για τη μη αποκομιδή των σκουπιδιών με εντολή εισαγγελέα

Τρίτη δικαστική παρέμβαση

(Φωτογραφία: Associated Press )


Αθήνα
Μία ακόμα εντολή -η τρίτη- από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών για το θέμα της αποκομιδής των σκουπιδιών.

Με δεδομένη και την υγειονομική διάταξη που εκδόθηκε νωρίτερα από το αρμόδιο υπουργείο, η κ. Ράικου ζητά να τηρηθεί η αυτόφωρη διαδικασία εις βάρος όποιου θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Η εισαγγελέας ζητάει ειδικότερα να εντοπιστεί ποιοί ευθύνονται για την τέλεση των αξιόποινων πράξεων της μόλυνσης του περιβάλλοντος και της έκθεση του πληθυσμού σε κίνδυνο και τα συγκεκριμένα πρόσωπα να συλληφθούν κατά την αυτόφωρη διαδικασία.

Επιπροσθέτως με την εισαγγελική παραγγελία ζητείται:

Να προσκομιστούν οι εκθέσεις της Υγειονομικής Υπηρεσίας και του ΚΕΕΛΠΝΟ, που διαπιστώνουν κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία.

Να εξεταστούν οι υπάλληλοι των υπηρεσιών αυτών και να διερευνηθεί, αν υπάρχει έκθεση των πολιτών, που να έχουν προσβληθεί από ιούς, λόγω της μη αποκομιδής των σκουπιδιών.

Παράλληλα, έδωσε εντολή να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση για τα επεισόδια που δημιουργήθηκαν την Πέμπτη κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στους ΟΤΑ.

Συγκεκριμένα διέταξε να ερευνηθούν τα έκτροπα εις βάρος του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών, Σίμου Δανιηλίδη, και άλλων αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η δικαστική λειτουργός ζητά να εντοπιστούν οι δράστες της επίθεσης στον κ. Δανιηλίδη και να ασκηθούν σε βάρος τους οι σχετικές διώξεις, καθώς επίσης να ερευνηθεί αν δέχθηκαν επίθεση και άλλα πρόσωπα που βρίσκονταν στον ίδιο χώρο.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στα δικαστήρια η απεργία των τελωνειακών









Στα δικαστήρια η απεργία των τελωνειακών
Στη Δικαιοσύνη προσέφυγε το υπουργείο Οικονομικών κατά της απεργίας των τελωνειακών. Με προσφυγή που θα συζητηθεί σήμερα το μεσημέρι ζητείται να κριθεί παράνομη και καταχρηστική η προγραμματισμένη για τις επόμενες μέρες απεργία των τελωνειακών υπαλλήλων, που θα έχει επιπτώσεις στην αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι από αύριο οι τελωνειακοί αρχίζουν δεκαήμερη απεργία με 48ωες επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις έπειτα από απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας Τελωνειακών Υπαλλήλων.

Η απεργία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 23 του μήνα και οι τελωνειακοί αντιδρούν στο πολυνομοσχέδιο για το μισθολόγιο-βαθμολόγιο και την εργασιακή εφεδρεία।
newpost.gr

Read more...

Έρχεται Αθήνα ο Μεντβέντεφ

Το ανακοίνωσε ο Ευ. Βενιζέλος


http://img.protothema.gr/78AA2005434318963BB8F5D441EB7B40.jpg
Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ πρόκειται να επισκεφτεί την Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, είδηση που αναμεταδίδει και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Μιλώντας σήμερα στη Βουλή ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θέλει την υποστήριξη της Ρωσίας, όπως επίσης και της Κίνας, της Ινδίας και της Βραζιλίας μέσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς το πρόγραμμα βοήθειας προς τη χώρα μας δεν είναι μόνο ευρωπαϊκό αλλά είναι και διεθνές.

Ο υπουργός δεν ξεκαθάρισε πότε θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη Μεντβέντεφ.

Read more...

«Μαχαίρι» στις αποδοχές δημοσίων υπαλλήλων-συνταξιούχων και στην Πορτογαλία του Μνημονίου

Μονόδρομος, κατά τον πρωθυπουργό

Mονόδρομο χαρακτήρισε τα μέτρα ο Πέντρο Πάσους Κοέλιο
Mονόδρομο χαρακτήρισε τα μέτρα ο Πέντρο Πάσους Κοέλιο (Φωτογραφία: Associated Press )


Λισαβόνα, Πορτογαλία
«Μαχαίρι» στα επιδόματα Χριστουγέννων και θερινής άδειας βάζει η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Πορτογαλίας, προκειμένου να πετύχει τους στόχους του προϋπολογισμού του 2012.

Το μέτρο ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Πέντρο Πάσους Κοέλιο, και αφορά τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και τους συνταξιούχους με αποδοχές άνω των 1.000 ευρώ. Επιπλέον, επεκτείνεται το ωράριο των δημοσίων υπαλλήλων.

Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο αύξησης των διοδίων σε μεγάλους αυτοκινητόδρομους της χώρας, αλλά και αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23%.

Ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζει μονόδρομο τα μέτρα, προκειμένου η χώρα να πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί από την τρόικα βάσει του δανείου που έχει λάβει από το μηχανισμό στήριξης.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο προϋπολογισμός θα ψηφιστεί αφού το Κεντροδεξιό κόμμα του πρωθυπουργού έχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Πορτογαλίας ανήλθε σε 8,3% του ΑΕΠ κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο, έναντι 10,4% κατά την ίδια περυσινή περίοδο, σύμφωνα με τα προσωρινά δεδομένα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INE).

Η Πορτογαλία, η οποία το Μάιο μπήκε στο μηχανισμό στήριξης, έχει δεσμευτεί να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμά της στο 5,9% του ΑΕΠ στο τέλος του 2011.

Ήδη, ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι θα λάβει όσα επιπλέον μέτρα χρειάζονται, προκειμένου η χώρα να πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί από την τρόικα.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Παραληρεί ξανά ο Λυμπερόπουλος...



Πριν από λίγο ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ, Θύμιος Λυμπερόπουλος, για ακόμη μια φορά προχώρησε σε προκλητικές και βαρύγδουπες δηλώσεις, εξαπολύοντας απειλές προς την κυβέρνηση αλλά και... λόκληρη την κοινωνία.

Χαρακτηριστική είναι η φράση: «Αν είναι να πεθάνουμε εμείς θα πεθάνετε όλοι μαζί μας» σε ομιλία του προς τους ιδιοκτήτες ταξί έξω από τα γραφεία του ΣΑΤΑ στην οδό Μάρνης.

Και συνέχισε λέγοντας μεταξύ άλλων:

- «Θα πάμε τόσο κοντά τους, ώστε η ανάσα μας να τους πνίγει και να μη μπορούν να αναπνεύσουν»
- «Εμείς είμαστε αυτοί που θα ρίξουν την κυβέρνηση»
- «Θα περικυκλώσουμε το ξενοδοχείο των Τροϊκανών και θα τους πάμε σηκωτούς στον Βενιζέλο»
πηγή: protothema.gr



Read more...

Την επόμενη εβδομάδα θα δημοσιοποιηθεί η λίστα των μεγαλοφειλετών, δήλωσε ο Ευ.Βενιζέλος

Αφορά σε 6.500 φυσικά πρόσωπα


Ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος
Ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Την επόμενη εβδομάδα θα δημοσιοποιηθεί η λίστα των μεγαλοφειλετών του Δημοσίου, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος μιλώντας σήμερα Παρασκευή από το βήμα της Βουλής.

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε πως περιμένει την απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και σημείωσε ότι ελπίζει πως θα είναι θετική. Αφησε, πάντως, να εννοηθεί πως η λίστα των μεγαλοφειλετών θα δημοσιοποιηθεί σε κάθε περίπτωση.

Σημειώνεται πως 14.700 οφειλέτες του Δημοσίου, από τους οποίους οι 6.500 είναι φυσικά πρόσωπα και 8.200 νομικά πρόσωπα, έχουν χρέη ύψους 37 δισ. ευρώ και οφείλουν ή το 90% των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αποτελούν δε το 1,6% των φοροφυγάδων και οι οφειλές τους είναι από 150.000 ευρώ και άνω.

Συνολικά, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ανέρχονται σε 41 δισ. ευρώ και οφείλονται από 900.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα και από αυτούς οι 892.000 οφείλουν ποσά μέχρι 150.000 ευρώ, με τους 716.000 να οφείλουν ποσά μέχρι μόλις 3.000 ευρώ.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Εκδόθηκε η υγειονομική διάταξη για την επείγουσα αποκομιδή των σκουπιδιών

Εν αναμονή εισαγγελικής εντολής

Τα συσσωρευμένα σκουπίδια απειλούν πλέον τη δημόσια σκουπίδια
Τα συσσωρευμένα σκουπίδια απειλούν πλέον τη δημόσια σκουπίδια (Φωτογραφία: Icon )


Αθήνα
Το υπουργείο Υγείας εξέδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής επείγουσα υγειονομική διάταξη για την αποκομιδή των σκουπιδιών από τους δρόμους που απειλούν πλέον τη δημόσια υγεία. Οι αστυνομικές Αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή, αναμένοντας εντολή από την εισαγγελία να ανοίξει η χωματερή της Φυλής.

Για να απαρέμβουν οι αστυνομικές Αρχές, ώστε να ανοίξουν οι ΧΥΤΑ, πρέπει να εκδώσει σχετική απόφαση η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Αθηνών Ελένη Ράικου που θα επικαλείται την υγειονομική διάταξη.

Το πρόβλημα που έχει προκύψει από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην ΠΟΕ - ΟΤΑ τέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στο περιθώριο της σημερινής συνάντησης που είχαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής με τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη. Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό, ωστόσο λόγω της επικαιρότητας ο κ. Καμίνης έθεσε το ζήτημα στον κ. Παπουτσή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο δήμαρχος Αθηναίων με τον υπουργό συζήτησαν τη συνεργασία Αστυνομίας και Δήμου για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου, ενώ για το ζήτημα της παρουσίας χρηστών ναρκωτικών σε σημεία της πόλης ο κ. Παπουτσής εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το φαινόμενο θα αντιμετωπιστεί αμέσως με την υλοποίηση των εξαγγελιών του υπουργού Υγείας για την αποκέντρωση των υπηρεσιών του ΟΚΑΝΑ στα δημόσια νοσοκομεία.

Ακόμη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε στις επιχειρήσεις της Αστυνομίας που γίνονται στο κέντρο της Αθήνας προαναγγέλλοντας ότι θα πολλαπλασιαστούν τις επόμενες εβδομάδες σε όλη την πρωτεύουσα και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Έξοδος από το ευρώ δεν οδηγεί στην εθνική υπερηφάνια, αλλά στην εξαθλίωση, τόνισε ο Ευ.Βενιζέλος

Κόντρα με Καρατζαφέρη

O αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος
O αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα

Διαξιφισμούς αντάλλαξαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ.Βενιζέλος με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρη στη Βουλή την Παρασκευή. Ο κ. Καρατζαφέρης τάχθηκε υπέρ της απαγκίστρωσης από το μνημόνιο, λέγοντας: «Δεν θέλουμε τα λεφτά, προτιμούμε να πεινάσουμε», για να απαντήσει ο κ. Βενιζέλος: «Η έξοδος από το ευρώ δεν οδηγεί στην εθνική υπερηφάνεια, αλλά στην εξαθλίωση και τη ζούγκλα».

«Δεν τίθεται θέμα πεινασμένης, αλλά αξιοπρεπούς Ελλάδας. Πρόκειται για ανέξοδη ρητορία. Ο λαός είναι και περήφανος και αξιοπρεπής και δουλεύει σκληρά» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε: «Πρέπει να είμαστε μέσα στον κόσμο· στη Δύση των ονείρων μας κι όχι στη δύση των ελπίδων. Ας μην ξανατεθεί το ερώτημα "ανατολή ή δύση;" Πρέπει να υπάρχουμε δημοσιονομικά και χρηματοοικονομικά, πρέπει να υπάρχει Οικονομία. Είναι υπαρκτός κίνδυνος. Δεν μπορεί να υπάρχουν μοιρολατρίες ή αμερημνησία. Τώρα όλοι ξέρουν. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ήξερε ή δεν άκουσε».

Εγκάλεσε, δε, τον κ. Καρατζαφέρη για αλλαγή τακτικής, σημειώνοντας ότι άλλο να προσπαθεί κάποιος να συγκεράσει πολλές απόψεις, κι άλλο να μετακινείται από την μία άποψη στην άλλη. Ζήτησε, δε, στράτευση πίσω από έναν κοινό και βασικό στόχο που έχει η χώρα για να διαφύγει τον κίνδυνο.

Ο κ. Καρατζαφέρης απάντησε: «Είμαστε σταθεροί στον άξονα υπερασπίσεως της χώρας. Είχαμε πάρει εισιτήριο για το πλοίο και πιστεύαμε ότι ο καπετάνιος θα μας πάει με ασφάλεια, αλλά μας πάτε στην ξέρα και πηδήσαμε. Τώρα την βουλιάξατε τη χώρα, είδαμε και τη βαρβαρότητα».

Ο ίδιος απάντησε για το θέμα της παραμονής στην Ευρωζώνη, ότι «όλοι ενδιαφέρονται για το ευρώ, όχι για μας», ενώ σημείωσε: «Η Ελλάδα έπαψε να είναι έντιμη όσο κυβερνιέται από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, από όταν τόσες υποθέσεις που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη κουκουλώθηκαν».

Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Μεταξύ ενός σκάφους που έχει βυθιστεί και ενός που κινδυνεύει είναι κολοσσιαία. Γιατί αυτός που έρχεται μετά το ναυάγιο, παίρνει και το σκάφος, σύμφωνα με το ιδιωτικό ναυτικό δίκαιο. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι βρισκόμαστε μέσα σε τρικυμία κι ίσως έχετε ζαλιστεί - να πάρετε μια δραμαμίνη. Σας το είπε ο καπετάνιος, σας το λέει και ο ύπαρχος».

Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έκανε λόγο για εικόνα ανομίας. «Δεν έχουμε ούτε κοινωνική συνοχή, ούτε ενότητα της κοινωνίας. Κάποιοι νομίζουν ότι οι καταλήψεις μπορούν να έχουν αποτέλεσμα υπέρ συντεχνιακών συμφερόντων εις βάρος του εθνικού συμφέροντος, αλλά αυτό δεν θα συμβεί. Αλλο αγωνίζομαι, κι άλλο εκβιάζω.

»Υπάρχουν όρια και η κρατική μηχανή πρέπει να δουλεύει, δεν μπορεί να καταλαμβάνεται το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Αυτά που συμβαίνουν αποτελούν πλήγμα στην καρδιά της Δημοκρατίας και η Δημοκρατία πρέπει να αμυνθεί στο όνομα της νομιμότητας και του εθνικού συμφέροντος».

Η αντιπαράθεση μεταξύ του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και του προέδρου του ΛΑΟΣ ξεκίνησε, όταν ο κ. Καρατζαφέρης ζήτησε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να καταψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο.

«Να σηκωθείτε να φύγετε. Και δεν είναι απαραίτητο να πάμε σε εκλογές. Μόνο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αποφασίσει. Μπορεί να προτείνει να αναλάβει άλλος να σχηματίσει κυβέρνηση. Αφου ο πρωθυπουργός δεν μπορεί και δεν θέλει, αφού θέλει να φύγει, καταψηφίστε δύο - τρία άρθρα για να παραδώσει την εντολή ο πρωθυπουργός» υπογράμμισε.

Ο Ευ.Βενιζέλος δήλωσε βέβαιος ότι το πολυνομοσχέδιο θα ψηφιστεί και πως αυτά που συμβαίνουν θα χαλυβδώσουν τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Επιτέθηκε, δε, στον κ. Καρατζαφέρη, ρωτώντας: «Ποιο πολίτευμα έχουμε; Έχουμε κοινοβουλευτική δημοκρατία ή δημοκοπική δημοκρατία; Ποια κυβέρνηση θα αναλάβει; Ποια πολιτική θα ακολουθήσει;»

Σκληρή κριτική Τσίπρα

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για τη φορολογική επιδρομή σε μισθωτούς και συνταξιούχους εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών, αναφερόμενος, επίσης, και στην απουσία του πρωθυπουργού από τη Βουλή.

«Με τους μεγαλοοφειλέτες και τους μεγαλοεφοπλιστές συζητάτε, τους άλλους τους ξεσκίζετε» είπε ο κ.Τσίπρας, τονίζοντας πως «δεν θέλετε να συγκρουστείτε με αυτούς που κυβερνούν πραγματικά».

Κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση ότι έχει παραδώσει τα όπλα και ζήτησε εκ νέου εκλογές. «Ή θα αποφασίσει ο λαός το μέλλον του και θα είναι υπεύθυνος για αυτό ή το τέλος της κοινωνίας δεν θα είναι καλό» τόνισε.

Ο κ.Βενιζέλος απαντώντας στο αίτημα του κ.Τσίπρα για εκλογές, τόνισε χαρακτηριστικά: «Θα πρέπει να ξέρετε πως τα κυβερνητικά κόμματα έχουν ευθύνη. Ό,τι λένε ως αντιπολίτευση τα χρεώνονται και ως κυβέρνηση».

Ο υπουργός τάχθηκε, επίσης, κατά των κινητοποιήσεων ενάντια στα μέτρα, σημειώνοντας ότι «δεν πείθονται οι δανειστες μας ότι μπορουμε να βάλουμε στο ταμείο αυτά που ψηφίζουμε». Και πρόσθεσε: «Κάθε απειλή για κατάληψη μετρά αρνητικά στους καταλόγους των συνομιλητών μας».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, τόνισε ότι το κόμμα του δεν δείχνει καμία ανοχή στη φοροδιαφυγή. Ωστόσο, όπως είπε, δεν γίνεται διαχρονικά ένα φορολογικό σύστημα να είναι προσανατολισμένο στη φορολόγηση των πολιτών.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

ΝΔ: Οι αντιπρόεδροι «προετοιμάζονται» και διερευνούν το κλίμα στο εξωτερικό...









ΝΔ: Οι αντιπρόεδροι «προετοιμάζονται» και διερευνούν το κλίμα στο εξωτερικό...
H διαφαινόμενη ραγδαία κατάρρευση της κυβέρνησης έχει συνέπειες. Στην αξιωματική αντιπολίτευση αντιλαμβάνονται ότι ο Γ. Παπανδρέου μπορεί να μην περάσει τον κάβο της ψηφοφορίας της 20ης Οκτωβρίου.

Ακόμα και αν το πολυνομοσχέδιο ψηφιστεί επί της αρχής, η κυβέρνηση είναι δυνατόν να υποστεί δεινή ήττα στην ψηφοφορία για το άρθρο 37, όπου απειλεί να εκδηλωθεί μαζική ανταρσία των βουλευτών. Ένα από τα σενάρια, που λαμβάνουν σοβαρά υπ’ όψη τους στη Συγγρού, είναι να βρεθούν στην κυβέρνηση ακόμα και εντός τριμήνου με ότι αυτό συνεπάγεται.

Η πρώτη σημαντική αντίδραση της ΝΔ σε αυτές τις προοπτικές, που δεν διαφημίστηκε στην κοινή γνώμη, είναι να προσπαθήσει να σχηματίσει μια ακριβή αίσθηση του κλίματος στο διεθνές περιβάλλον. Έτσι έγινε γνωστό μόλις χθες ότι ο αντιπρόεδρος του κόμματος κ. Δ. Αβραμόπουλος πήγε στη Νέα Υόρκη για να συναντήσει την επικεφαλής του ΔΝΤ κυρία Κριστίν Λαγκάρντ και να της εκθέσει τις απόψεις και να εξηγήσει τις ενστάσεις της ΝΔ για στην πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, αλλά να αποκομίσει και τις δικές της εκτιμήσεις.

Καθόλου γνωστό δεν έγινε ότι την ίδια ημέρα που ο κ. Αβραμόπουλος βρισκόταν στη Νέα Υόρκη, ο έτερος αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Στ. Δήμας βρέθηκε στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στην συνάντηση εργασίας του ΕΛΚ, το οποίο θα προετοιμάσει την επόμενη συνάντηση κορυφής, πιθανότατα μια μέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Δήμας, ο οποίος και λόγω της θητείας του στην Επιτροπή διατηρεί ένα ευρύτατο δίκτυο σχέσεων στην Ευρώπη και στο ΕΛΚ είχε την ευκαιρία να ανιχνεύσει το κλίμα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά και το πώς βλέπουν τα αδελφά κόμματα της ΝΔ την πιθανή άνοδο της στην εξουσία. Αυτό που προσέλαβε τον προβλημάτισε, αφού το τι θα γίνει με την Ελλάδα έχει πάψει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τους Ευρωπαίους, οι οποίοι προβληματίζονται πολύ περισσότερο για τη διάσωση των τραπεζών τους και την πολιτική τους επιβίωση.

Οι εμπειρίες και οι εκτιμήσεις των δύο αντιπροέδρων αναμένεται να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψη από τον κ. Σαμαρά εν όψει της συμμετοχής του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ την ερχόμενη εβδομαδα, αλλά και στο σχεδιασμό της στρατηγικής της ΝΔ για το αμέσως επόμενο διάστημα.


Πάνος Ρασσιάς
newpost.gr

Read more...

Το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων θα ξεπεράσει το 21%, δηλώνει ο Μπαρουάν

Σε δέκα ημέρες οι τελικές αποφάσεις

O Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουάν
O Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουάν (Φωτογραφία: Reuters )


Αθήνα
Την βεβαιότητα ότι το «κούρεμα» που θα υποστούν οι ιδιώτες επενδυτές κάτοχοι ελληνικών ομολόγων θα είναι μεγαλύτερο του 21% εξέφρασε σήμερα Παρασκευή ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουάν.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Μπαρουάν σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio 1 ερωτήθηκε για το ένα η απομείωση των ελληνικών ομολόγων θα είναι υψηλότερη του 21% που είχε σχεδιαστεί αρχικώς και επιβεβαίωσε την εξέλιξη αυτή. «Θα είναι περισσότερο, αυτό είναι σίγουρο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στην ίδια συνέντευξή ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε πως η έκθεση των γαλλικών τραπεζών στο ελληνικό χρέος προσεγγίζει τα 8 δισ. ευρώ και προσδιόρισε τις τελικές αποφάσεις για το «κούρεμα» στα ελληνικά ομόλογα σε περίπου δέκα ημέρες.

Η αναφορά αυτή συνεπάγεται πως οι Γερμανία και Γαλλία θα γνωστοποιήσουν τα προτεινόμενα σχέδια στους Ευρωπαίους ηγέτες κατά την Συνοδό Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου. Οριστική δε λύση δεν πρέπει να αναμένεται πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της G20 (3-4/11 στις Κάννες).

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Από την ΑΛΛΑΓΗ στην ΠΡΟΔΟΣΙΑ

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhYJq0Te-NqQGPofAtC3cpQ1OR-juHdfnkdeGJe5RnMDoUBe3pK8fMfRPlUN0s3qjYpkbXGbj8deblUdw7Lmyh4FAtbum4kRMb_cTjs8IUpG2stX388vQWJdUZQP-Lm0Xc4uKQLwVvnFiRS/s640/agonistis.jpg
Read more...

Η ολοκλήρωση της διάλυσης...




Αντάρτισσες στον καιρό των τροϊκανών συνταγματαρχών… Έλεος!

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi8Ea2YASmExumt6AsL4HcZI6S9xJjbafAeHPlvXTkfcKiL12LmzOSjteDUnsCgLA9WtA7CmaXZyPQYKMPNUQfZepVnfzc0Iw8gisD65Dj8Shd8T-p65a5z8PxSCB-hNs-z38iOAw3c-dw/s1600/Kastanidis+colonel.jpg

1. Nα μην πληρωθεί το προσωπικό των ΟΤΑ που απεργεί, κάνει καταλήψεις ή εμποδίζει την αποκομιδή απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους στον ΕΣΔΚΝΑ και στον Σύνδεσμο ΟΤΑ μείζονος Θεσσαλονίκης. Όποιος διατάκτης παραβιάσει την εγκύκλιο που θα αποσταλεί άμεσα στους ΟΤΑ, θα υπάρξει καταλογισμός των σχετικών ποσών σε βάρος του.
2. Καλούνται οι δήμαρχοι να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που τους παρέχει το άρθρο 61 του ν. 3979/2011, σύμφωνα με το οποίο μπορούν να αναθέσουν συγκεκριμένες υπηρεσίες συλλογής και μεταφοράς απορριμμάτων, καθώς και υπηρεσίες καθαριότητας κοινόχρηστων χώρων και δημοσίων κτιρίων σε ιδιώτες.
3. Σε συνεργασία με το... Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα εξασφαλιστεί η λειτουργία των ΧΥΤΑ Φυλής στην Αττική και Μαυροράχης στη Θεσσαλονίκη.
4. Αν δεν ομαλοποιηθεί αμέσως η κατάσταση, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αναθεωρήσει όλο το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των υπηρεσιών καθαριότητας των ΟΤΑ.

Read more...

Η φτώχεια είναι πλέον ποινικό αδίκημα!


Όσοι δεν έχουν λεφτά να πληρώνουν χαράτσια (και δεν είναι τραπεζίτες) αρχικά θα τους κόβουν το ρεύμα και αν επιμείνουν θα εκτελούνται για παραδειγματισμό.
Πόσους φτωχούς να χωρέσει αυτή η χώρα;
Δεν πάει άλλο, η...
βάρκα γέμισε… που έλεγε και μια ψυχή παλιότερα…

Read more...

Στο μικροσκόπιο 19.000 επιδόματα αναπηρίας!

Άμεσος επανέλεγχος από ΙΚΑ και υπουργείο Υγείας


http://img.protothema.gr/71473C98F42E676173E3AE76B75063F1.jpg
«Επιδημία» τυφλών και βαρέως αναπήρων φαίνεται ότι πλήττει τέσσερις περιοχές της χώρας! Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθος, Βοιωτία και Κόρινθος παρουσιάζουν την τελευταία τριετία εντυπωσιακή αύξηση στον αριθμό των ατόμων που δικαιούνται επίδομα λόγω αναπηρίας και τυφλότητας, γεγονός που έχει ήδη κινητοποιήσει τον αρμόδιο ελεγκτικό μηχανισμό του ΙΚΑ και του υπουργείου Υγείας.

Οπως μαρτυρά έγγραφο του υπουργείου Υγείας, που αποκαλύπτει το protothema.gr, στις παραπάνω περιοχές περισσότερα από 19.000 άτομα έλαβαν επίδομα λόγω αναπηρίας ή τυφλότητας μέσα σε τρία μόλις χρόνια. Σε κάποια περίπτωση δε το ποσοστό των δικαιούχων του επιδόματος βαριάς αναπηρίας εκτινάχθηκε κατά 18,1% σε διάστημα ενός έτους ενώ η απογραφή σε άλλη περιοχή έδειξε ότι οι δικαιούχοι αυξάνονται κάθε δίμηνο με γεωμετρική πρόοδο!

Ειδικότερα, στο έγγραφο που εστάλη στο ΙΚΑ πριν από τρεις εβδομάδες, αναφέρεται ότι «σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των επιδοτούμενων ατόμων με αναπηρίες για τα έτη 2009, 2010, 2011 παρατηρείται στις πρώην Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Θεσσαλονίκης, Ζακύνθου, Βοιωτίας και Κορίνθου μη αναμενόμενη αύξηση στις αντίστοιχες πληρωμές». Έτσι, ο υφυπουργός Υγείας κ. Μάρκος Μπόλαρης καλεί τον διοικητή του ΙΚΑ κ. Ροβέρτο Σπυρόπουλο να διενεργήσει άμεσα με τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας «τον επανέλεγχο των περιπτώσεων εκείνων που εισπράττουν την προαναφερόμενη οικονομική ενίσχυση στις εν λόγω περιοχές».

Θεσσαλονίκη: αύξηση κατά 29% στον όγκο των καταβαλλόμενων επιδομάτων αναπηρίας
Περί τα 3,4 εκατ. ευρώ ήταν το μέσο μηνιαίο κόστος των καταβαλλόμενων επιδομάτων βαριάς αναπηρίας στο νομό Θεσσαλονίκης το 2009. Το ποσό αυξήθηκε κατά 16% το επόμενο έτος, με τις πληρωμές για επιδόματα να φτάνουν σε 4,1 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο τον μήνα, ενώ σε… ανοδική πορεία βρισκόταν και μέχρι τον Αύγουστο του 2011: καταγράφηκε αύξηση κατά 12,7% στα επιδόματα βαριάς αναπηρίας.

Βοιωτία: αύξηση κατά 35% στις πληρωμές για επιδόματα
Κατά την τριετία 2009 -2011 το μέσο μηνιαίο κόστος των επιδομάτων αυξήθηκε κατά 35%. Το 2009 η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας κατέβαλε 396.000 ευρώ το μήνα σε άτομα με αναπηρία και το 2011 η αύξηση των δικαιούχων εκτίναξε και το ποσό των επιδομάτων σε 550.000 ευρώ μηνιαίως.

Κόρινθος: εγκρίθηκαν 91 νέα επιδόματα βαριάς αναπηρίας μέσα σε δύο μήνες
Το μέσο μηνιαίο κόστος επιδομάτων βαριάς αναπηρίας για την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κορινθίας ανερχόταν το 2009 στο ποσό των 720.000 ευρώ. Δύο χρόνια αργότερα ήταν 810.000 ευρώ (άλλως καταγράφεται αύξηση κατά 12,5%). Τονίζεται δε στο έγγραφο ειδικά για την Κόρινθο η μη αναμενόμενη αύξηση των πληρωμών. Αναφέρεται ενδεικτικά ότι το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου 2011 ο αριθμός των δικαιούχων βαριάς αναπηρίας ήταν 1305 (αύξηση κατά 6% σε σχέση με το προηγούμενο δίμηνο) και το χρονικό διάστημα Μαΐου –Ιουνίου ήταν 1396 άτομα (αύξηση κατά 7% σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα).

Ζάκυνθος: διπλασιάστηκαν οι δικαιούχοι του επιδόματος τυφλότητας σε επτά χρόνια
Ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος τυφλότητας για την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ζακύνθου το 2004 ήταν 367 άτομα. Το 2009 είχαν φτάσει τα 689 άτομα, το επόμενο έτος καταγράφηκαν 662 άτομα και το 2011 -μέχρι και τον Αύγουστο- οι δικαιούχοι επιδόματος τυφλότητας ήταν 639 άτομα. Ο αριθμός σε κάθε περίπτωση κρίνεται πολύ υψηλός σε σχέση με τον πληθυσμό.


Οπως μαρτυρά έγγραφο του υπουργείου Υγείας, που αποκαλύπτει το protothema.gr, στις παραπάνω περιοχές περισσότερα από 19.000 άτομα έλαβαν επίδομα λόγω αναπηρίας ή τυφλότητας μέσα σε τρία μόλις χρόνια



Read more...

Η ΕΚΤ δεν θα δέχεται χρεοκοπημένα ελληνικά ομόλογα, ξεκαθαρίζει ο Τρισέ

«Έχουμε εξαντλήσει όλα τα μέσα»

(Φωτογραφία: Associated Press )


Αθήνα
Την προειδοποίηση ότι χρεοκοπία της Ελλάδας συνεπάγεται μη αποδοχή των ομολόγων της ως ενέχυρο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απηύθυνε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ σε ε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Τρισέ δήλωσε πως η ΕΚΤ έχει εξαντλήσει όλα τα μέσα στην περίπτωση της ελληνικής κρίσης χρέους, η οποία είναι μια ξεχωριστή περίπτωση δεδομένων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα, και πως πλέον η ευθύνη περνά στις κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ.

«Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει η ΕΚΤ δεν θα είναι σε θέση πλέον να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι άλλες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα πρέπει να στηρίξουν το χρηματοοικονομικό σύστημα για να αποτρέψουν μια οικονομική καταστροφή» δήλωσε.

Στο σημείο αυτό επανέλαβε πως η στήριξη της ΕΚΤ σε χώρες της Ευρωζώνης που πλήττονται από την κρίση κρατικού χρέους ήταν μεγάλη και δεν πρόκειται να στηρίξει μέτρα που επιτρέπουν στις κυβερνήσεις να μεταθέσουν τις ευθύνες που έχουν και να τακτοποιήσουν τα δημοσιονομικά τους μεγέθη.

«Η ΕΚΤ έχει κάνει οτιδήποτε για να ανταποκριθεί στις ευθύνες της σε εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις. Η τελική στήριξη ασφαλώς είναι των κυβερνήσεων» ανέφερε.

Τέλος, κάλεσε τις κυβερνήσεις να αποκαταστήσουν το συντομότερο δυνατό την αξιοπιστία του κρατικού χρέους και να πετύχουν τους δημοσιονομικούς στόχους που τέθηκαν με τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Άννα, τα έμαθες τα νέα; Τα βιβλία ακόμα δεν πήγαν στα σχολεία...

Άννα, τα έμαθες τα νέα; Τα βιβλία ακόμα δεν πήγαν στα σχολεία...
«Μέχρι τις 15 Οκτώβρη όλα τα σχολεία της χώρας θα έχουν βιβλία. Σας το εγγυώμαι εγώ προσωπικά» διεμήνυε λίγο πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, το Σεπτέμβριο, σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου. Μπορεί η υπουργός να είχε δεσμευτεί προσωπικά για την επίλυση του προβλήματος της έλλειψη βιβλίων, αλλά η πραγματικότητα φαίνεται ότι την διαψεύδει.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, κ. Παπαχρήστος, η κατάσταση στα σχολεία παραμένει στάσιμη με τα βιβλία να είναι άπιαστο όνειρο για την πλειονότητα των μαθητών και ο μήνας έχει 14. «Ο σχεδιασμός της υπουργού αποδείχτηκε εκτός πραγματικότητας και για ακόμη μια φορά η οποιαδήποτε προσπάθεια μαζέματος του προβλήματος με τα βιβλία χαρακτηρίζεται από προχειρότητα».

Σύμφωνα με στοιχεία της ΟΛΜΕ, το 80% των σχολείων στην Αθήνα δεν έχουν λάβει ακόμα τα βιβλία από το υπουργείο παρά μόνο κάποιες μικρές ποσότητες αυτών που όμως φωτοτυπήθηκαν και βιβλιοδέθηκαν με πρωτοβουλία του εκάστοτε δήμου. Στην ουσία, λίγο πριν τη παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι μαθητές συνεχίζουν να διαβάζουν από φωτοτυπίες και dvd. Η εικόνα στην επαρχία είναι λίγο καλύτερη με τον μεγαλύτερο όγκο βιβλίων να έχουν φτάσει στα σχολεία, αλλά… λειψά.

Αν και οι μηχανές σε Εθνικό Τυπογραφείο και ιδιωτικά τυπογραφεία συμβεβλημένα με το υπουργείο, όπως υποστηρίζει το υπουργείο Παιδείας, έχουν πάρει «φωτιά» η προχειρότητα και η βιασύνη στις διαδικασίες τύπωσης είναι έκδηλες στα βιβλία που έχουν ήδη παραλάβει κάποια σχολεία της επαρχίας.

Ενδεικτικά, ο κ. Παπαχρήστος επισκεπτόμενος χτες σχολεία της Ηγουμενίτσας στα πλαίσια μιας εκπαιδευτικής διημερίδας που διοργανώθηκε στην περιοχή έγινε αυτόπτης μάρτυρας ορισμένων ευτράπελων συμβάντων σε σχολεία της πόλης.

Παράλληλα, ο κ. Παπαχρήστος έγινε δέκτης καταγγελιών από μαθητές που έλαβαν βιβλία της Γλώσσας Γ’ Γυμνασίου χωρίς εξώφυλλο, ενώ ορισμένα βιβλία έφτασαν με λευκό εξώφυλλο όπου αναγραφόταν «Εθνικό Τυπογραφείο» αντί ο τίτλος του μαθήματος.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΟΛΜΕ, τα βιβλία δεν πρόκειται να φτάσουν σε όλα τα σχολεία της χώρας πριν τα τέλη Οκτώβρη, ενώ οι γονείς μάλλον έχουν συμβιβαστεί στην ιδέα των dvd… Επομένως, είναι φανερό ότι η προσωπική ευθύνη και η αναξιοπιστία του υπουργείου στις δεσμεύσεις του βαραίνουν την κυρία Διαμαντοπούλου, που προς το παρόν τηρεί σιγή ιχθύος για το εν λόγω ζήτημα.

Αναστασία Γαλάνη
newpost.gr/

Read more...

Τα χειρότερα είναι μπροστά... Θα πληρώσουμε μαζεμένους τρεις κεφαλικούς φόρους!

http://img.protothema.gr/5B2EACC911FB475B9076A8A514778374.jpgΤα μισά λεφτά από όσα θα βγάλουν (αν έχουν δουλειά) οι έλληνες πολίτες το 2012 θέλει να αρπάξει άμεσα το Κράτος, μέσα στο 2012.

Για να το καταφέρει, το υπουργείο Οικονομικών επινόησε μια νέα «μηχανή αφαίμαξης»: θα επιβάλλει άμεσους φόρους στο εισόδημα που συνολικά φτάνουν έως και στο 60% των εισοδημάτων της χρονιάς!

Αφού εκμηδένισε το αφορολόγητο από φέτος κιόλας, υποχρεώνει τους φορολογούμενους να πληρώσουν μαζεμένους επιπρόσθετα δύο ή και τρεις «κεφαλικούς φόρους», αποδεκατίζοντας το εισόδημά τους. Όσα τυχόν περισσέψουν στην τσέπη τους, το Κράτος θα φροντίσει να τους τα αρπάξει με τους έμμεσους φόρους, με έκτακτες εισφορές και φόρους στα ακίνητα κλπΤο κόλπο που στήνεται, θα περιγράφεται στην τροπολογία που καταθέτει σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, θα καθιερώνεται ότι από 1-1-2012 η έκτακτη εισφορά θα προκαταβάλλεται τμηματικά, μαζί με την μηνιαία παρακράτηση φόρου που διενεργούν στο μισθό τα λογιστήρια των επιχειρήσεων. Έτσι πριν τελειώσει η χρονιά, θα πληρώσουν τμηματικά και την έκτακτη εισφορά 1%-5%.

Δεν θα πληρώσουν όμως μόνο την εισφορά του 2012 αλλά επιπλέον -στα μέσα του 2012- θα πληρώσουν και την εισφορά για τα εισοδήματα του 2011, μαζί με την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος του 2011! Έως τότε, περίπου 2 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πληρώνουν ακόμη σε δόσεις και την εισφορά που επιβλήθηκε στα εισοδήματα του 2010!

Η τροπολογία προβλέπει ακόμη πως επιπλέον ποσό έκτακτης εισφοράς θα πληρώσουν το 2013 όσοι το 2012 θα έχουν και εισοδήματα από άλλες πηγές, εκτός από τους μισθούς. Θα κληθούν να τα καταβάλουν μαζί με την εκκαθάριση φόρου εισοδήματος του 2012, στα μέσα του 2013.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, προβλέπεται ότι από το 2012 θα αυξηθεί και η παρακράτηση φόρου στους ελεύθερους επαγγελματίες και όσους αμείβονται με μπλοκάκι (στο 25%-30% από 20% σήμερα). Αυτοί θα πληρώσουν το 2012 και το «πέναλτι» των 500 ευρώ το χρόνο, ως επιτηδευματίες.

Η κλοπή σε νούμερα

Μεγάλοι χαμένοι θα βγουν όσοι έχουν παιδιά, όσοι έχουν εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ το χρόνο (χάνουν πάνω από τα μισά λεφτά της χρονιάς) αλλά φυσικά και όσοι τα βγάζουν ούτως ή άλλως δύσκολα πέρα, με πολύ χαμηλά εισοδήματα της τάξεως των 20.000-30.000 ευρώ το χρόνο.



Για παράδειγμα, μέσα στο 2012 θα πληρώσουν:

Άγαμος με μισθό 12.100 ευρώ καθαρά που μέχρι φέτος πλήρωνε μηδενικό φόρο:

- 700 ευρώ για φόρο εισοδήματος του 2011

- 690 ευρώ σε παρακράτηση φόρου 2012 στους μισθούς του (57,5 ευρώ Χ 12 μήνες ή 49,5 ευρώ Χ 14 μήνες)

- 121 ευρώ ως έκτακτη εισφορά για τα εισοδήματα του 2011

- 121 ευρώ ως επιπλέον παρακράτηση στο μισθό για την εισφορά του 2012

Σύνολο αμέσων φόρων 1.632 ευρώ. Του μένουν για να ζήσει 10.468 ευρώ. Χάνει 14,5% του εισοδήματός του.



Έγγαμος με ένα παιδί και 20.000 ευρώ ετησίως:

- φόρος εισοδήματος 2011: 920 ευρω (παρακρατήθηκαν φέτος άλλα 1300)

- συνολική παρακράτηση φόρου από 1/1/12 στους μισθούς τους: 2.200 ευρώ

- Εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα του 2011: 200 ευρώ

- Παρακράτηση εισφοράς στα εισοδήματα του 2012: 200 ευρώ

Σύνολο αμέσων φόρων 2012: 3.520 ευρώ. Του μένουν στην τσέπη 16.480 ευρώ. Χάνει 17,6% του εισοδήματός του.



Έγγαμος με δύο παιδιά και 20.000 ευρώ ετησίως:

- φόρος εισοδήματος 2011: 700 ευρω (του παρακρατήθηκαν 1520 φέτος)

- συνολική παρακράτηση φόρου από 1/1/12 στους μισθούς τους: 2.020 ευρώ

- Εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα του 2011: 200 ευρώ

- Παρακράτηση εισφοράς στα εισοδήματα του 2012: 200 ευρώ

Σύνολο αμέσων φόρων 2012: 3.620 ευρώ. Του μένουν στην τσέπη 16.380 ευρώ. Χάνει 18,1% του εισοδήματός του.



Άγαμος με 15.000 ευρώ από μισθό και άλλα 5.000 από μπλοκάκι:

- 420 ευρώ ως φόρο εισοδήματος του 2011 (τα 2.000 παρακρατήθηκαν μέσα στη χρονιά με αφορολόγητο 12.000 ευρώ)

- 1200 ευρώ ως παρακράτηση φόρου 2012 στους μισθούς του

- 1.250 ευρώ (αντί 1.000) με παρακράτηση 25% στο μπλοκάκι

- 200 ευρώ ως έκτακτη εισφορά για τα εισοδήματα του 2011

- 150 ευρώ ως επιπλέον παρακράτηση στο μισθό για την εισφορά του 2012

- 500 ευρώ για τέλη επιτηδευματία

Σύνολο αμέσων φόρων 4.970 ευρώ. Του μένουν στην τσέπη 15.030 ευρώ. Δεν ξόφλησε όμως ακόμα. Θα πληρώσει και άλλα 90 ευρώ το 2013 με την εκκαθάριση φόρου. Χάνει 25% του εισοδήματός του.



Έγγαμος με τρία παιδιά και 25.000 ευρώ ετησίως:

- φόρος εισοδήματος 2011: 2.500 ευρω (του παρακρατήθηκαν ελάχιστα φέτος)

- συνολική παρακράτηση φόρου από 1/1/12 στους μισθούς τους: 2.900 ευρώ

- Εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα του 2011: 500 ευρώ

- Παρακράτηση εισφοράς στα εισοδήματα του 2012: 500 ευρώ

Σύνολο αμέσων φόρων 2012: 7.400 ευρώ. Του μένουν στην τσέπη 17.620, για να θρέψει πέντε στόματα. Χάνει 29,6% του εισοδήματός του.



Έγγαμος με δύο παιδιά και 50.000 ευρώ ετησίως:

- φόρος εισοδήματος 2011: 2.220 ευρω (του παρακρατήθηκαν 10.000 φέτος)

- συνολική παρακράτηση φόρου από 1/1/12 στους μισθούς τους: 12.000 ευρώ

- Εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα του 2011: 1000 ευρώ

- Παρακράτηση εισφοράς στα εισοδήματα του 2012: 1000 ευρώ

- Δόσεις εισφοράς 2010 μέσα στο 2012: 400 ευρώ

Σύνολο αμέσων φόρων 2012: 16.620 ευρώ. Του μένουν στην τσέπη 33.320. Χάνει 33,2% του εισοδήματός του.





Άγαμος στέλεχος επιχείρησης (πχ τράπεζας) με καθαρό εισόδημα 150.000 ευρώ ετησίως:

- φόρος εισοδήματος 2011: 4.920 ευρω (παρακρατήθηκαν 50.000 μέσα στο 2011)

- συνολική παρακράτηση φόρου από 1/1/12 στους μισθούς: 54.500 ευρώ

- Εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα του 2011: 6.000 ευρώ

- Παρακράτηση εισφοράς στους μισθούς του 2012: 6.000 ευρώ

- Δόσεις εισφοράς στα εισοδήματα του 2010 (4 δόσεις μέσα στο 2012): 4.000 ευρώ

Σύνολο αμέσων φόρων 2012: 85.420 ευρώ. Του μένουν στην τσέπη 64.580 ευρώ. Χάνει αμέσως-αμέσως το 57% του εισοδήματός του το 2012.



Τρίτεκνος με 110.000 ευρώ ετησίως:

- φόρος εισοδήματος 2011: 6.500 ευρω (του παρακρατήθηκαν 30.000 φέτος)

- συνολική παρακράτηση φόρου από 1/1/12 στους μισθούς τους: 36.000 ευρώ

- Εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα του 2011: 4400 ευρώ

- Παρακράτηση εισφοράς στα εισοδήματα του 2012: 4400 ευρώ

- Δόσεις εισφοράς του 2010 (4 δόσεις μέσα στο 2012): 2933 ευρώ

Σύνολο αμέσων φόρων 2012: 67.733 ευρώ. Του μένουν στην τσέπη 42.267. Χάνει 62% του εισοδήματός του.
.protothema.gr

Read more...

Ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, τι αλλάζει σε αποδοχές και επιδόματα

Περικοπή μισθού στους «εφέδρους»

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Περικοπή του 60% του βασικού μισθού των υπαλλήλων που ενώ βρίσκονται σε καθεστώς εφεδρείας βρουν δουλειά είτε στον Δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, προβλέπει ρύθμιση που συμπεριελήφθη στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Η κυβέρνηση, εξάλλου, με τροπολογίες που κατέθεσε την Πέμπτη επιφέρει μια σειρά αλλαγές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

Πρώτον, στο νέο μισθολόγιο εντάσσονται και οι:

  • υπάλληλοι της Γραμματείας των Δικαστηρίων και Εισαγγελιών, των Έμμισθων Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων της χώρας.
  • οι γιατροί υπηρεσίας υπαίθρου και οι μόνιμοι αγροτικοί γιατροί.
  • οι υπάλληλοι της Βουλής, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στον Κανονισμό της.
  • οι διοικητικοί υπάλληλοι των Ανεξάρτητων Αρχών και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
  • οι υπάλληλοι των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (Π.Ε.Δ.), της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.) και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.Π.Ε).
  • οι υπάλληλοι των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων.
  • οι θρησκευτικοί λειτουργοί των νομικών προσώπων της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας του Χριστού.
Δεύτερον, η οικογενειακή παροχή, που επαναδιαμορφώνεται, αντικαθιστά το οικογενειακό επίδομα που ελάμβαναν τόσο οι υπάλληλοι του στενού δημόσιου τομέα όσο και οι εργαζόμενοι των ειδικών μισθολογίων.

Κατά τ' άλλα, η οικογενειακή παροχή για υπάλληλο με τέκνα ανήλικα ή ανίκανα σωματικά ή πνευματικά για άσκηση βιοποριστικού επαγγέλματος με ποσοστό αναπηρίας 50% τουλάχιστον, ορίζεται σε πενήντα ευρώ (50€) για ένα τέκνο, σε εβδομήντα ευρώ (70€) συνολικά για δύο τέκνα, σε εκατόν είκοσι ευρώ (120€) συνολικά για τρία τέκνα, σε εκατόν εβδομήντα ευρώ (170€) συνολικά για τέσσερα τέκνα, και προσαυξάνεται κατά εβδομήντα ευρώ (70€) ανά επιπλέον τέκνο.

Τρίτον, αναπροσαρμόζονται τα επιδόματα ευθύνης για ορισμένα στελέχη του Δημοσίου ως εξής:

  • Περιφερειακοί Διευθυντές 900 ευρώ.
  • Προϊστάμενοι Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης των Περιφερειακών Δ/νσεων Εκπαίδευσης, 450 ευρώ.
  • Σχολικοί Σύμβουλοι προσχολικής αγωγής, δημοτικής εκπαίδευσης, ειδικής αγωγής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Προϊστάμενοι Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, 400 ευρώ.
  • Διευθυντές Ενιαίων Λυκείων, Επαγγελματικών Λυκείων, ΚΕ.Δ.Δ.Υ και Ε.Ε.Ε.Ε.Κ., 350 ευρώ.
  • Διευθυντές Γυμνασίων, Επαγγελματικών Σχολών, Τετραθέσιων και άνω Δημοτικών Σχολείων και Σχολικών Εργαστηριακών Κέντρων, 250 ευρώ. Εφόσον τα σχολεία διαθέτουν τουλάχιστον εννέα (9) τμήματα, 300 ευρώ.
  • Υποδιευθυντές Σχολικών Μονάδων και Σχολικών Εργαστηριακών Κέντρων, Υπεύθυνοι Τομέων Σχολικών Εργαστηριακών Κέντρων, και Προϊστάμενοι Τμημάτων Εκπαιδευτικών Θεμάτων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, 150 ευρώ.
  • Προϊστάμενοι Μονοθέσιων, Διθέσιων και Τριθέσιων Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων, 100 ευρώ.
Τέταρτον, αναπροσαρμόζεται το Κίνητρο Επίτευξης Στόχων και το Κίνητρο Επίτευξης Δημοσιονομικών Στόχων, ως εξής:

  • Το Κίνητρο Επίτευξης Στόχων που καταβάλλεται στους υπαλλήλους ισούται με ποσό μέχρι 50% ενός βασικού τους μισθού, εφόσον επέτυχαν τους στόχους σε ποσοστό μέχρι και 90% και με ποσό μέχρι 100% ενός βασικού τους μισθού, εφόσον επέτυχαν τους στόχους σε ποσοστό από 90% και πάνω.
  • Στους υπαλλήλους που πέτυχαν τους δημοσιονομικούς στόχους σε ποσοστό άνω του 90% καταβάλλεται προσαύξηση 15%, όχι του μηνιαίου βασικού μισθού τους, αλλά γενικά του βασικού τους μισθού.
  • Η συνολική δαπάνη για την καταβολή του Κ.Ε.Δ.Σ. δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το ποσό των 100 εκατ. ευρώ ετησίως. Εάν η εκτιμώμενη δαπάνη για την καταβολή του Κ. Ε. Δ. Σ. υπερβαίνει το ποσό αυτό, το Κ.Ε.Δ.Σ. καταβάλλεται μειωμένο αναλογικά κατά το ποσοστό της υπέρβασης.
Πέμπτον, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης καθορίζονται ανάλογα οι αποδοχές του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α.

Εξάλλου, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης καθορίζονται οι αποδοχές του ειδικού επιστημονικού προσωπικού των Ανεξάρτητων Διοικητικών ή Ρυθμιστικών Αρχών, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και κάθε αναγκαίο θέμα.

Οι αποφάσεις αυτές αναμένεται να εκδοθούν σε διάστημα ενός μηνός από την ημερομηνία έναρξης ισχύος των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου και ισχύουν από την ημερομηνία αυτή.

Οι κάθε είδους αποδοχές και επιδόματα των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων Υπουργείων και Αποκεντρωμένων Διοικήσεων καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

Έκτον, από την 1η Ιανουαρίου 2012 η καταβολή των αποδοχών των αποσπασμένων υπαλλήλων διενεργείται από την υπηρεσία στην οποία έχουν τοποθετηθεί.

Έβδομον, για τους υπαλλήλους που κατέχουν διδακτορικό δίπλωμα, καθώς και για τους αποφοίτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφαιρούνται από τον απαιτούμενο χρόνο για την τελική κατάταξη, 6 έτη. Για τους κατόχους αναγνωρισμένου μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών 2 έτη.

Όγδοον, επέρχονται οι εξής αλλαγές στο μισθολογικό καθεστώς των ΔΕΚΟ:

  • Το ανώτατο όριο μέσου κατά κεφαλή κόστους αμοιβής προσωπικού εφαρμόζεται, και στις δημόσιες επιχειρήσεις, οργανισμούς και ανώνυμες εταιρείες που υπάγονται στο Κεφάλαιο Β' του ν. 3429/2005, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
α) το δημόσιο ή τα νομικά πρόσωπα των παραγράφων 1, 2 και 3 του ν. 3429/2005 διορίζουν ως μέτοχοι μόνα ή από κοινού την πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου

β) το δημόσιο είναι πλειοψηφών μέτοχος και

γ) η διοίκηση της επιχείρησης δεν ασκείται από τον μέτοχο της μειοψηφίας»

  • Το μέσο κατά κεφαλή κόστος των πάσης φύσεως αποδοχών, επιδομάτων, αποζημιώσεων και αμοιβών γενικά, εξαιρουμένων των εργοδοτικών εισφορών, των φορέων της γενικής κυβέρνησης απαγορεύεται να υπερβαίνει τα 1.900 ευρώ το μήνα.
  • Για τις επιχειρήσεις, τους οργανισμούς και τις εταιρείες που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο το μέσο κατά κεφαλή κόστος των πάσης φύσεως αποδοχών, επιδομάτων, αποζημιώσεων και αμοιβών γενικά του πάσης φύσεως προσωπικού δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 65% του μέσου κατά κεφαλήν αντίστοιχου κόστους της επιχείρησης, του οργανισμού

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ, ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ. 13/10/11


http://www.tsantiri.gr/wp-content/media/2011/10/%CE%91%CE%A6%CE%99%CE%A3%CE%91-%CE%A0%CE%91%CE%A3%CE%9F%CE%9A-%CE%91%CE%A1%CE%99%CE%A3%CE%A4%CE%95%CE%A1%CE%97-%CE%A0%CE%A1%CE%A9%CE%A4%CE%9F%CE%92%CE%9F%CE%A5%CE%9B%CE%99%CE%91-2-300x229.jpg30 χρόνια μετά τις 18 Οκτώβρη του 1981:

Αγώνες που δικαιώθηκαν, προσδοκίες που διαψεύστηκαν.

Στην πιο κρίσιμη στιγμή για το λαό, την πατρίδα και την παράταξη, η Αριστερή Πρωτοβουλία ΠΑ.ΣΟ.Κ, καλεί τους φίλους και τα μέλη του κινήματος να συζητήσουμε τις δραματικές εξελίξεις.

Η χώρα βιώνει πρωτόγνωρες καταστάσεις με την Τρόικα να απειλεί, να απαιτεί και να διαμορφώνει συνθήκες ενός σύγχρονου Μεσαίωνα, με τους εργαζόμενους να οδηγούνται σε μαζική φτώχεια, το δημόσιο πλούτο να εκποιείται σε τιμή ευκαιρίας και την Ελλάδα να βρίσκεται αντιμέτωπη με ενός νέου τύπου κατοχής.

Η Κυβέρνηση αδύναμη, ανίκανη και συμβιβασμένη, σε πλήρη αναντιστοιχία με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, έχοντας αποτύχει σε κάθε της εκτίμηση και πολιτική εφαρμογή, χρησιμοποιείται σαν άβουλο πιόνι στη σκακιέρα των σχεδίων των ισχυρών της Ευρώπης.

Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται αντιμέτωπο με μια πρωτόγνωρη κρίση σε όλα τα επίπεδα. Κρίση ιδεολογίας, πολιτικής, στρατηγικής αλλά και οργανωτική με φανερά τα σημάδια της αποσυσπείρωσης και της διάλυσης. Η ηγετική ομάδα στην Κυβέρνηση και το κόμμα, ενισχυμένη με νεόκοπους πολιτικούς, με ακραίες νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις, στοχοποιούν τα μέλη και τα στελέχη του κινήματος, προσπαθώντας να φιμώσουν τις ενοχλητικές φωνές στο εσωτερικό του.

Η κατάσταση δεν πάει άλλο.

Αυτή η πολιτική πρέπει να αλλάξει εδώ και τώρα.

Επειδή δεν θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ συμβιβασμένο, μικρό, φοβικό και αντιμέτωπο με το λαό.

Επειδή δεν θέλουμε μια χώρα που οι άνθρωποι θα δυστυχούν, θα απολύονται και θα φτωχαίνουν.

Επειδή δεν θέλουμε η πατρίδα μας να αποκτήσει νέους αποίκους και κατακτητές που θα απομυζούν τον ιδρώτα του λαού και τον δημόσιο πλούτο.

Επειδή πιστεύουμε ότι οι μονόδρομοι της αποτυχίας και οι ερασιτεχνισμοί στην πολιτική είναι ταυτόσημοι με την υποταγή.

Βρισκόμαστε και συζητάμε για την σωτηρία του λαού, της πατρίδας και της παράταξης,

Το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011, ώρα 10:30 στο ξενοδοχείο Imperial (Πλ. Καραϊσκάκη).


Read more...

Με απολύσεις για τα σκουπίδια απειλεί η κυβέρνηση - «Θα χυθεί αίμα» λένε οι εργαζόμενοι

Στα άκρα η κόντρα

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Σκληραίνει τη στάση της η κυβέρνηση για το θέμα των απορριμμάτων, απειλώντας τους εργαζόμενους που θα συνεχίσουν την παρεμπόδιση της αποκομιδής με απολύσεις. «Θα χυθεί αίμα και θα πέσει η κυβέρνηση» απαντούν οι εργαζόμενοι, αντιδρώντας στην ανάθεση του έργου της αποκομιδής σε ιδιώτες. Τα σκουπίδια θα αρχίσουν να μαζεύονται από τους δρόμους σήμερα, μέρα και όχι νύχτα, δεσμεύτηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Πάρις Κουκουλόπουλος.

Με δηλώσεις του ίδιου του προέδρου της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θ.Μπαλασόπουλου, θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 το πρωί της Παρασκευής συνάντηση των εργαζομένων στους ΟΤΑ με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Πάρις Κουκουλόπουλος, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, τόνισε ότι ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος εκδίδει υγειονομική διάταξη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στους δρόμους από τη συσσώρευση των σκουπιδιών. Με τη διάταξη αυτή θα κινηθούν αυτόφωρες διαδικασίες για όσους εμποδίζουν την αποκομιδή των απορριμμάτων που -όπως είπε - έχουν μετατραπεί σε «υγειονομική βόμβα».

Υπογράμμισε, μάλιστα, πως εάν συνεχιστεί η παρεμπόδιση στην αποκομιδή των απορριμμάτων, τότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε κατάργηση θέσεων εργασίας, δηλαδή σε απολύσεις. «Δεν είναι απειλή, ούτε αντεργατική πολιτική» είπε ο κ.Κουκουλόπουλος.

«Τα σκουπίδια θα αρχίσουν να μαζεύονται σήμερα, μέρα και όχι νύχτα» δεσμεύτηκε ο κ.Κουκουλόπουλος, τονίζοντας ότι η αποκομιδή θα γίνει είτε από τους εργαζόμενους στους Δήμους, εφόσον αλλάξουν τη στάση τους, είτε από ιδιώτες.

Απηύθυνε, μάλιστα, έκκληση στους κατοίκους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης να μην κατεβάζουν σκουπίδια στους δρόμους μέχρι τη Δευτέρα.

Επισήμανε, επίσης ότι έχει ληφθεί οριστικά η απόφαση για κατασκευή ΧΥΤΑ μέσω ΣΔΙΤ και από το 2012 «Δεν θα υπάρξει ξανά ομηρία των πολιτών με τα σκουπίδια» είπε.

Αναφερόμενος στα επεισόδια που σημειώθηκαν την Πέμπτη κατά τη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ και στους προπηλακισμούς που δέχτηκαν τόσο ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ.Καμίνης, όσο και ο δήμαρχος Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ο υφυπουργός Εσωτερικών έκανε λόγο για «τραμπούκους που μπουκάρουν και δέρνουν δημάρχους».

«Η Δημοκρατία δεν θα υποχωρήσει με απειλές και τραμπουκισμούς» είπε και πρόσθεσε πως στο τέλος θα υπάρξει λογική και ψυχραιμία από τους εργαζόμενους και «όχι εξαλλοσύνες».

Ο νομάρχης Αθηνών, Γ.Σγουρός, τόνισε από την πλευρά του ότι η αποκομιδή θα ξεκινήσει εντός της ημέρας. Όλοι οι δήμαρχοι έχουν την εντολή να εξαντλήσουν κάθε μέσο για χάρη της προστασίας των πολιτών. Άμεσα θα μαζευτούν σκουπίδια γύρω από σχολεία, γηροκομεία και κάθε είδους υπηρεσία που περιλαμβάνει ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες».

Μιλώντας στον Βήμα 99,5 ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γ.Μπουτάρης είπε πως μόλις εκδοθεί η υγειονομική διάταξη θα ζητήσει την παρέμβαση του εισαγγελέα για την κατάληψη στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης. «Τίθεται πλέον θέμα δημόσιας υγείας. Δεν μπορούν να μείνουν έτσι τα πράγματα» τόνισε.

«Θα χυθεί αίμα»

Ωστόσο, παρά τις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ εμφανίζονται ανυποχώρητοι στις θέσεις τους.

«Οι χωματερές μπορεί να ανοίξουν με τα ΜΑΤ, αλλά δεν θα υπάρξει απορριμματοφόρο για να μαζέψει τα σκουπίδια» είπε στον Βήμα 99,5 ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Γ.Χαρίσης, προειδοποιώντας κυβέρνηση και ιδιώτες να μην προχωρήσουν σε καμία ενέργεια.

«Εάν αναθέσετε σε ιδιώτες την αποκομιδή των σκουπιδιών θα χυθεί αίμα και θα πέσει η κυβέρνηση» είπε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Αθηναίων, Β.Πολυμερόπουλος, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση μάς έχει μετατρέψει σε δημόσιες υπηρεσίες β' διαλογής».

«Ο κ. Κουκουλόπουλος δεν εκφράζει κανέναν, δεν μπορεί να βάλει ιδιώτες» πρόσθεσε.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...