Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Σε τρεις ιδιωτικές εταιρείες ανέθεσε η Περιφέρεια Αττικής την αποκομιδή

Αρχή από νοσοκομεία,σχολεία και κέντρο

(Φωτογραφία: Icon )


Αθήνα
Ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός, μετά και τη την υγειονομική διάταξη επείγουσας ανάγκης αποκομιδής απορριμμάτων που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας, ανέθεσε το συγκεκριμένο έργο σε τρεις ιδιωτικές εταιρείες, με την εντολή να ξεκινήσει άμεσα η αποκομιδή των απορριμμάτων από ευαίσθητους για τη δημόσια υγεία χώρους.

Τα απορριμματοφόρα θα ξεκινήσουν το έργο της αποκομιδής από τα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, τους κεντρικούς δρόμους της πόλης και τα σχολεία «σε συνεργασία με την εισαγγελία, την αστυνομία και το υπουργείο Εσωτερικών», όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα ηλεκτρισμένη είναι η ατμόσφαιρα στον ΧΥΤΑ της Φυλής, όπου ΜΑΤ, παρουσία εισαγγελέα, έχουν εντολή να εποπτεύσουν την απόθεση των απορριμμάτων. Εντούτοις, οι πόρτες του ΧΥΤΑ έχουν κλείσει από τις 6:00 το απόγευμα και συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ έχουν «οχυρωθεί» μέσα, στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν.

Ο υπουργός Εσωτερικών έχει προειδοποιήσει ότι όσοι παρεμποδίζουν το έργο της καθαριότητας δεν θα πληρώνονται. Μιλώντας, δε, στο κεντρικό δελτίο του MEGA ο κ. Χάρης Καστανίδης προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, δηλώνοντας ότι αν δεν ομαλοποιηθεί άμεσα η κατάσταση, τότε το υπουργείο θα εξετάσει το ενδεχόμενο να δώσει μόνιμα την αποκομιδή των σκουπιδιών σε ιδιωτικές εταιρείες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, τα Προεδρικά Διατάγματα για την κατάργηση των τομέων καθαριότητας των δήμων Αττικής και Θεσσαλονίκης έχει έτοιμα η κυβέρνηση και αναμένεται να τα ενεργοποιήσει άμεσα αν δεν ανασταλούν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Ποινές σε όσους εμπποδίζουν την αποκομιδή

Όσοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα αρνηθούν να μαζέψουν τα σκουπίδια και να τα μεταφέρουν στη χωματερή Άνω Λιοσίων θα βρεθούν αντιμέτωποι με βαριές ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις. ακόμη και με το αυτόφωρο, που προβλέπεται στην υγειονομική διάταξη που εξέδωσε το μεσημέρι το υπουργείο Υγείας (επικαλούμενο αναγκαστικό νόμο του 1940), λόγω του αυξημένου κινδύνου μετάδοσης επιδημικών νόσων, από τους χιλιάδες τόνους σκουπιδιών που έχουν συσσωρευτεί στους δρόμους.

Όσοι παραβιάζουν την Υγειονομική Διάταξη που αφορά την αποκομιδή των απορριμμάτων τιμωρούνται με κράτηση έως τριών μηνών ή με χρηματικό πρόστιμο που φθάνει τις 3.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η Υγειονομική Διάταξη του υπουργείου Υγείας επιβάλλει την αποκομιδή όλων των απορριμάτων χωρίς άλλη καθυστέρηση και την κατά νόμο απρόσκοπτη μεταφορά και ταφή των απορριμμάτων στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής.

Τα αρμόδια όργανα των Δήμων, της Περιφέρειας και κάθε άλλο αρμόδιο όργανο, θα διενεργούν ανά τακτικά χρονικά διαστήματα ελέγχους και θα επιβάλουν κυρώσεις στους ρυπαντές ή σε όσους, με πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων τους, δεν συμβάλλουν στην επίλυση του προβλήματος.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: