Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Η αντιμετώπιση των φαινομένων βίας θα απασχολήσει το Υπουργικό Συμβούλιο

Αναμένεται έκκληση του πρωθυπουργού


Ο πρωθυπουργός κ. Γ.Παπανδρέου αναμένεται να αναφερθεί στα περιστατικά βίας κατ΄ατην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο
Ο πρωθυπουργός κ. Γ.Παπανδρέου αναμένεται να αναφερθεί στα περιστατικά βίας κατ΄ατην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση των φαινομένων πολιτικής βίας με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στην διάρκεια της 48ωρης απεργίας την περασμένης εβδομάδας αλλά και όσα συμβαίνουν με βουλευτές και άλλα πολιτικά πρόσωπα, αναμένεται να εκδηλώσει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με παρέμβασή του στην συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη.

Κατά την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να απευθύνει έκκληση προς όλους για να σταματήσουν τα φαινόμενα αυτά.

Τα υπόλοιπα θέματα του αυριανού υπουργικού συμβουλίου είναι τα εξής:

  • Σχέδιο νόμου: Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και άλλες διατάξεις -εισηγητής: Γ.Κουτρουμάνης
  • Σχέδιο νόμου: Έρευνα, Παραγωγή και Δίκτυα Μεταφοράς Υδρογονανθράκων και άλλες ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής -εισηγητής: Γ.Παπακωνσταντίνου
  • Σχέδιο νόμου: Λειτουργία Ενεργειακών Αγορών Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου -εισηγητής: Γ.Παπακωνσταντίνου
  • Σχέδιο νόμου: Δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς και προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό -εισηγητής: Κ. Σκανδαλίδης
  • Σχέδιο νόμου: Διάθεση φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην αγορά, ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων και άλλες διατάξεις -εισηγητής: Κ.Σκανδαλίδης
  • Σχέδιο νόμου: Αναβάθμιση του θεσμού του Εθελοντή Πυροσβέστη και των Εθελοντικών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών -εισηγητής: Χρ.Παπουτσής.
Πριν από το Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο γραφείο του στη Βουλή με τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρο Ρακιντζή.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Στις Βρυξέλλες θα μεταβεί ο Μ.Χρυσοχοΐδης για την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ

Επί τάπητος οι τεχνικές λεπτομέρειες

Ο υπουργός Ανάπτυξης Μ.Χρυσοχοΐδης
Ο υπουργός Ανάπτυξης Μ.Χρυσοχοΐδης (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Τις τεχνικές λεπτομέρειες για την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ θα συζητήσει ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στις Βρυξέλλες, όπως αναφέρουν πληροφορίες από την υπουργική σύσκεψη για θέματα ανάπτυξης που έγινε στη Βουλή υπό τον πρωθυπουργό την Τρίτη.

Την σύσκεψη απασχόλησε επίσης απασχόλησαν επίσης τα θέματα της μείωσης της εθνικής συμμετοχής και μεταφοράς της στο τέλος της περιόδου, της απάλειψης της γραφειοκρατίας και της τεχνικής υποστήριξης, σε συνέχεια της επιστολής που απέστειλε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Σχετικά με τις πολιτικές απασχόλησης, η συνισταμένη της συζήτησης επικεντρώθηκε στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων για την ενίσχυση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας, καθώς και κοινοτικών κονδυλίων για την κατάρτιση και διά βίου μάθηση, ενταγμένων, όμως, σε ενιαίο πλαίσιο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Ποιες αλλαγές εξετάζουν οι τράπεζες στο σχέδιο για την μετακύλιση του ελληνικού χρέους

Προς μείωση του επιτοκίου

Το σύνθετο σχέδιο που παρουσίασαν οι γαλλικές τράπεζες για το rollover έχει δεχθεί σφοδρή κριτική, καθώς εκτιμάται ότι ουσιαστικά διασώζει τους ιδιώτες ομολογιούχους και όχι το Ελληνικό Δημόσιο
Το σύνθετο σχέδιο που παρουσίασαν οι γαλλικές τράπεζες για το rollover έχει δεχθεί σφοδρή κριτική, καθώς εκτιμάται ότι ουσιαστικά διασώζει τους ιδιώτες ομολογιούχους και όχι το Ελληνικό Δημόσιο (Φωτογραφία: Reuters )
Αθήνα
Την ώρα που εντείνεται η σύγκρουση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων με τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης σχετικά με τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, οι τράπεζες εξετάζουν ορισμένες αλλαγές σε σχέση με την γαλλική πρόταση, κυρίως σε ό,τι αφορά το επιτόκιο των νέων ομολόγων και το ποσοστό των κεφαλαίων που θα επανεπενδυθεί σε 30ετή ελληνικά ομόλογα.

Η πρόταση την οποία επεξεργάστηκε η ένωση γαλλικών τραπεζών έχει δύο σκέλη:

1) Η πρώτη αφορά στην επανεπένδυση του 90% ή του 100% των ομολόγων που λήγουν έως τον Ιούνιο του 2014, με αγορά νέων ελληνικών τίτλων, 5ετούς χρονικής διάρκειας και επιτόκιο (κουπόνι) 5,5%.

2) Η δεύτερη, η οποία είναι αυτή που προτιμούν οι τράπεζες, προβλέπει ότι από τα ομόλογα που λήγουν από τον Ιούλιο του 2011 έως τον Ιούνιο του 2014 οι επενδυτές θα λαμβάνουν πίσω (όταν λήγει κάθε ξεχωριστό ομόλογο) το 30% του ποσού.

Το υπόλοιπο 70% θα -επαν- επενδύεται σε ένα όχημα ειδικού σκοπού (Special Purpose Vehicle) το οποίο με τη σειρά του θα αγοράσει με το 50% νέα ελληνικά κρατικά ομόλογα, 30τούς διάρκειας, και με το υπόλοιπο 20% ένα 30ετές ομόλογο μηδενικού επιτοκίου με την υψηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση «ΑΑΑ», το οποίο θα είναι η εγγύηση («ασφαλιστικό κεφάλαιο») για τους επενδυτές, σε περίπτωση που το Ελληνικό Δημόσιο οδηγηθεί στο μέλλον σε στάση πληρωμών.

Δηλαδή, από τα 100 εκατομμύρια κρατικών ομολόγων που λήγουν έως τα μέσα του 2014, οι ιδιώτες πιστωτές κρατούν στην τσέπη τα 30 εκατομμύρια και με τα υπόλοιπα 20 αγοράζουν το ομόλογο μηδενικού επιτοκίου και με τα 50 τα 30ετή ελληνικά ομόλογα. Δηλαδή, στα χέρια του Ελληνικού Δημοσίου παραμένουν τα 50 εκατομμύρια από τα 100 που έχει αποπληρώσει τους δανειστές του.

Η γαλλική πρόταση προέβλεπε επιτόκιο 5,5% συν προσαύξηση έως 2,5% ανάλογα με το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Συνεπώς, το επιτόκιο με το οποίο η Ελλάδα θα δανεισθεί για 30 χρόνια μπορεί να ανέλθει έως το 8%, ενώ σε πραγματικούς όρους το επιτόκιο αυτό είναι υψηλότερο (ίσως και διψήφιο), καθώς το Δημόσιο πρέπει να πληρώσει ετήσιο επιτόκιο (κουπόνι) για τα 70 εκατ. ευρώ, ενώ στα χέρια του έχει μόνο τα 50 εκατομμύρια.

Αλλαγές στο επιτόκιο

Καθώς το μέσο κουπόνι για τα ελληνικά ομόλογα που λήγουν ώς το τέλος του 2014 είναι 4,57% κατά μέσο όρο, η γαλλική πρόταση δέχθηκε σφοδρή κριτική ότι ουσιαστικά δεν βοηθά την Ελλάδα, καθώς το κόστος εξυπηρέτησης (τόκοι) του χρέους θα είναι υψηλότερο τόσο σε σχέση με το υφιστάμενο χρέος λήξεως 2011-2014 όσο και με τα δάνεια από τον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ (κοντά στο 5%).

Έστι, λοιπόν, η εναλλκτική πρόταση που συζητείται, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι Financial Times, προβλέπει διαφορετικό τρόπο υπολογισμού του επιτοκίου:

Συγκεκριμένα, προτείνεται να επιβληθεί το 3μηνο διατραπεζικό επιτόκιο του ευρώ (3-month Euribor), συν ένα περιθώριο 1,7% συν προσαύξηση έως 2,5% με βάση την πορεία του ελληνικού πληθωρισμού.

Το 3μηνο Euribor, το οποίο είναι κυμαινόμενο και συνδέεται με την πορεία του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ, διαμορφώθηκε σήμερα στο 1,568%. Συνεπώς, με τη νέα εκδοχή το επιτόκιο μπορεί να ανέλθει έως το 5,768%, με βάση τα σημερινά επιτόκια της ΕΚΤ (1,25%). Καθώς η ΕΚΤ θα αυξήσει την προσεχή Πέμπτη το βασικό της επιτόκιο κατά 0,25% σε 1,50%, ανάλογα θα αυξηθεί και το Euribor και συνεπώς το τελικό κόστος του δανείου.

Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι αναλυτές βλέπουν το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ στο 2% έως τις αρχές του 2012. Σε μία τέτοια περίπτωση, το επιτόκιο των 30ετών ομολόγων θα μπορούσε να αυξηθεί στο 6,7% περίπου.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την προσαύξηση του 2,5% με βάση την πορεία του δείκτη τιμών καταναλωτή, δεν θεωρείται ιδιαίτερα ευνοϊκή, δεδομένου του υψηλού πληθωρισμού στη χώρα μας.

Σε ό,τι αφορά το ποσοστό των ομολόγων που θα ενταχθούν στο rollover, προτείνεται η αύξηση του ποσού επανεπένδυσης στο 70% του ποσοστού από τα ομόλογα που λήγουν, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος να ενταχθούν σε αυτή τη διαδικασία περίπου 30 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την αρχική γαλλική πρόταση, υπολογίζεται ότι το σύνολο των ελληνικών κρατικών ομολόγων που λήγουν ώς τα μέσα του 2014 είναι 85,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 25 ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και σε άλλες κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης.

Οι γαλλικές τράπεζες εκτιμούν ότι το 80% των κατόχων ελληνικών ομολόγων, αξίας 60,5 δισ. ευρώ, θα συμμετάσχουν στο σχέδιο.

Δεν είναι σαφές ακόμα τι προτείνεται σχετικά με την πρόταση για επανεπένδυση του 20% σε ομόλογα μηδενικού επιτοκίου, τα οποία θα είναι η εγγύηση για τους πιστωτές που θα συμμετάσχουν.

Αν δηλαδή οι επενδυτές αγοράσουν με τα 70 εκατομμύρια νέα ελληνικά 30ετή ομόλογα και στη συνέχεια το Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να τοποθετήσει τα 20 εκατομμύρια για την αγορά του ομολόγου μηδενικού επιτοκίου ή αν συμβεί κάτι άλλο, όπως για παράδειγμα να μειωθεί το ποσοστό του ποσού που θα αποπληρωθεί κανονικά στη λήξη του (τα 30 εκατομμύρια) ή -το λιγότερο πιθανό- να εγκαταλειφθεί η σκέψη για το ασφαλιστικό κεφάλαιο.

Πάντως, σύμφωνα με τους αναλυτές της Commerzbank, η ΕΚΤ δεν πρόκειται να αποδεχθεί τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση σε περίπτωση υποβάθμισης σε καθεστώς «χρεοκοπίας» και γι' αυτό είναι πολύ πιθανό το γαλλικό σχέδιο να αλλάξει δραστικά ή να αποσυρθεί, προκειμένου να βρεθεί η «χρυσή τομή».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Διακομματική επιτροπή για τα μεγάλα έργα πρότεινε ο Γιάννης Ραγκούσης

«Κάνουμε τα αδύνατα δυνατά»

Ο υπουργός Υποδομών κ. Ι. Ραγκούσης ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κομμάτων για τα προβλήματα
Ο υπουργός Υποδομών κ. Ι. Ραγκούσης ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κομμάτων για τα προβλήματα (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Τη σύσταση διακομματικής επιτροπής που θα αναλάβει την τελική διαπραγμάτευση με τις κατασκευαστικές κοινοπραξίες για την οριστική επίλυση των προβλημάτων των έργων συμβάσεων παραχώρησης, πρότεινε την Τρίτη στους τομεάρχες Δημοσίων Εργων των κομμάτων της Αντιπολίτευσης ο υπουργός Υποδομών, κ. Γ.Ραγκούσης.

Ο υπουργός Υποδομών υποδέχθηκε στο κτίριο του Παπάγου τον τομεάρχη Δημοσίων Έργων της ΝΔ, κ. Στ.Καλογιάννη -ο οποίος συνοδευόταν από τον αναπληρωτή τομεάρχη, κ. Δ.Τσουμάνη-, τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Δ.Παπαδημούλη, τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμμαχίας, κ. Λ.Αυγενάκη και την εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Αριστεράς, κυρία Ασημίνα Ξηροτύρη. Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ και του ΛΑΟΣ δεν κατάφεραν να παραστούν στη συνάντηση.

Ο κ. Ραγκούσης ανέφερε ότι θα προχωρήσει σε τροποποίηση του Ν. 2741/1999 που αφορά στην κρατικές προμήθειες υπηρεσιών, ώστε να συμπεριλάβει και τα μεγάλα δημόσια έργα, προκειμένου να δώσει και θεσμική κατοχύρωση στην προτεινόμενη διακομματική επιτροπή.

«Κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να ξεκινήσουν πάλι τα έργα» τόνισε ο υπουργός, όμως απέφυγε να δεσμευτεί για κάποιο χρονοδιάγραμμα, σημείωνοντας ότι στόχος είναι η επανέναρξη τους να γίνει το συντομότερο δυνατόν.

«Είμαστε στην τελική ευθεία και στην τελική φάση διαπραγμάτευσης» υπογράμμισε ο κ. Ραγκούσης και ξεκαθάρισε ότι, εάν τα έργα σταματήσουν με υπαιτιότητα του δημοσίου, το συνολικό κόστος για το κράτος θα φτάσει τα 3,4 δισ. ευρώ.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Αυστηρά χρονοδιαγράμματα, προώθηση μεταρρυθμίσεων ζητά η έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Την Παρασκευή η συζήτησή της

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα συζητήσει την έκθεση για το ελληνικό πρόγραμμα την Παρασκευή
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα συζητήσει την έκθεση για το ελληνικό πρόγραμμα την Παρασκευή (Φωτογραφία: Reuters )
Ουάσινγκτον
Αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και προώθηση των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών ζητά η έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ως κεντρικής σημασίας τη σύσταση της επιτροπής για τις αποκρατικοποιήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, η έκθεση αναγνωρίζει πως το πρόγραμμα έχει δώσει αποτελέσματα, σημειώνοντας ωστόσο πως θα πρέπει να βελτιωθεί η φορολογική διαχείριση και να γίνουν οι απαραίτητες φορολογικές μεταρρυθμίσεις.

Στην έκθεση τονίζεται επίσης ως αναγκαία την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών, υποστηρίζοντας επίσης πως θα πρέπει να συνεχιστεί η χρηματοδότηση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος από την ΕΚΤ.

Η έκθεση θα συζητηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου την Παρασκευή, υπό την προεδρία της Κριστίν Λαγκάρντ.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Κριτική στη Βουλή για την εκ των υστέρων επικύρωση της πρόσφατης απογραφής

Ενστάσεις για τον τρόπο διενέργειας


Η Γενική Απογραφή Πληθυσμού - Κατοικιών 2011 διενεργήθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ σε όλη τη χώρα με προσωπική συνέντευξη σπίτι-σπίτι
Η Γενική Απογραφή Πληθυσμού - Κατοικιών 2011 διενεργήθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ σε όλη τη χώρα με προσωπική συνέντευξη σπίτι-σπίτι (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Δυσφορία για την εκ των υστέρων επικύρωση της πρόσφατης απογραφής πληθυσμού και κατοικιών, αλλά και επί της ουσίας ενστάσεις για τον τρόπο διενέργειάς της, εκφράστηκαν στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου που κυρώνει σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Όπως υπενθύμισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι μία διαδικασία που το Σύνταγμα περιορίζει «σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης» και η κυβέρνηση δεν έχει προσδιορίσει τις αιτίες προσφυγής στην νομοθετική αυτή φόρμουλα.

«Εμείς βεβαίως θα υπερψηφίσουμε για να μην είναι έωλη η διαδικασία, αλλά εδώ έχουμε το κάρο μπροστά από το άλογο και επικυρώνουμε τα όσα ήδη γίνανε, και ενδεχομένως πράγματα που δεν έπρεπε να γίνουν» ανέφερε ο Θανάσης Μπούρας (ΝΔ), ενώ ο ΛΑΟΣ (Μάκης Βορίδης και Π.Μαρκάκης) στηλίτευσε την «αντικανονική διαδικασία που αφαιρεί εξουσία από τη Βουλή» και δήλωσε πως καταψηφίζει.

Το ΚΚΕ, διά του Νίκου Παπακωνσταντίνου επιφύλαξε επίσης αρνητική ψήφο, διατηρώντας ενστάσεις για την δημιουργία βάσης δεδομένων «με στοιχεία προσωπικού χαρακτήρα, τα οποία θα διατηρηθούν για τρία χρόνια».

Ο ΣΥΡΙΖΑ (Δ.Παπαδημούλης), επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια, υποστηρίζοντας παράλληλα πως «είχαμε αρκετά δείγματα προχειρότητας και κακής οργάνωσης της απογραφής, δεν ενημερώθηκαν όσο έπρεπε οι άνθρωποι που την διενήργησαν -κι αυτό αποτυπώνεται στα στατιστικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν».

Ενστάσεις για την διαδικασία, διατύπωσαν επίσης, η προεδρεύουσα Βάσω Παπανδρέου και ο Κώστας Γείτονας (ΠΑΣΟΚ).

Κατά τα άλλα, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Σπυροπάνος Μαργέλης, χαρακτήρισε την απογραφή «εργαλείο για πιο ορθολογικό σχεδιασμό καλύτερων και πλέον στοχευμένων δημοσίων πολιτικών» και ζήτησε να μην γίνουν αντικείμενο εύκολου σχεδιασμού τα δεδομένα που θα παρουσιάσει η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης αναγνώρισε πως «υπάρχουν πολλά ζητήματα που σχετίζονται με την ποιότητα των στατιστικών στοιχείων της χώρας, αλλά και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον τρόπο λειτουργίας της ΕΛΣΤΑΤ από την στιγμή που έγινε ανεξάρτητη. Ίσως όντως θα πρέπει να καλέσει η Επιτροπή τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, η οποία τελεί υπό την δικαιοδοσία της Βουλής».

Απαντώντας στους φόβους του ΚΚΕ, ο κ. Σαχινίδης υπενθύμισε πως το νομοσχέδιο προβλέπει πρόστιμα μέχρι 200.000 ευρώ για όποιον παραβιάσει το στατιστικό απόρρητο - και υποσχέθηκε να παράσχει περισσότερες διευκρινίσεις για τις νομοπαρασκευαστικές επιλογές της κυβέρνησης, στην Ολομέλεια.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Επικοινωνιακό τρικ η σύγκρουση του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ!


/newpost.gr
Επικοινωνιακό τρικ η σύγκρουση του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ!
Εν αρχή λοιπόν ήν ο λόγος. Ο λόγος είναι το μνημόνιο αφού μοιραίως εγκαταλείφθηκε η διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη. Η νέα αυτή ιδεολογική προσέγγιση του ΠΑΣΟΚ διερμηνεύεται και “χρωματίζεται” συνεχώς και απαρέγκλιτα απο τον Γιώργο Παπανδρέου.

Αυτός είναι προφανώς και ο λόγος που το τελευταίο διάστημα αποφασίσθηκε να απουσιάζει συνειδητά ο Πρωθυπουργός απο το κάδρο των εξελίξεων.

Η ιδιομορφία αυτής της επικοινωνιακής σύλληψης συνίσταται στο ότι η πηγή της νέα πολιτικής πρέπει να τεθεί στο απυρόβλητο, πέραν πάσης κριτικής. Το πολιτικό κλίμα δεν είναι κατάλληλο για παρεμβάσεις και πολύ περισσότερο για δημόσιες εμφανίσεις του ηγέτη.

Παρά τούτα όμως η πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα δεν υπακούει στην επιδεξιότητα των κομματικών επιτελείων παρά μόνο όσο είναι αναγκαίο για να φτιαχτούν οι μύθοι και οι γενικές εκχωρήσεις. Αλλά και αυτό αποκαλύφθηκε με την επικοινωνιακή στροφή της Κυβερνητικής πλειοψηφίας ρίχνοντας το βάρος και τις ευθύνες της οργής και της αγανάκτησης των πολιτών στην Αριστερά.

Στο Μέγαρο Μαξίμου οι παλαιότεροι κατάλαβαν γρήγορα οτι χρειάζεται εξιλαστήριο θύμα προκειμένου να απεγκλωβιστούν απο την καθημερινή κριτική που γίνεται στα Μέσα μαζικής Ενημέρωσης. Παράλληλα συνειδητοποίησαν οτι ο κ. Παπανδρέου δεν διαθέτει ισχυρή πολιτική προσωπικότητα-όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου- ώστε να μπορεί να πλάσει τις μάζες υπό συνθήκες συναισθηματικού -ψυχολογικής ρευστότητας στην οποία βρίσκονται και δεν προϋπάρχουν ως πεποιθήσεις ή ευαισθησίες ενός κόσμου που η εξέχουσα προσωπικότητα έρχεται να σαγηνεύσει. Δεν είναι συνεπώς σε θέση ο κ. Πρωθυπουργός να υπηρετήσει αυτή την ανάγκη και πολύ περισσότερο αυτού του είδους ιδεολογικό μοτίβο που επιτακτικά προτείνει η κοινωνία. Γιατί είναι εξόχως δύσκολο ο κ. Παπανδρέου να συνθέσει ετερόκλητα λαϊκά αιτήματα και λαϊκές η ακόμα πληβειακές ιδεολογίες σε έναν συνεκτικό πολιτικό λόγο όπως έκανε ο πατέρας του.

Είναι συνεπώς πασίδηλο οτι έπρεπε να να ξεφύγει η Κυβέρνηση απο την γωνία και θεωρήθηκε επιτακτική ανάγκη να αλλάξει η καθημερινή ατζέντα στα ΜΜΕ. Έτσι υιοθετήθηκε η ιδεολογία της συνωμοσίας φέρνοντας στην επικαιρότητα τον εμφύλιο, τους κουκουλοφόρους των Γερμανών, και την ιδεολογία της αποστασίας του 65. Φυσικά πολλές φορές και χωρίς φραγμούς χρησιμοποιείται η ρητορική των φασιζουσών πολιτικών πρωτοβουλιών και κινήσεων. Και φυσικά αυτό που έμενε να βρεθεί ήταν το κατάλληλο θύμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ φαινόταν απο την αρχή ο ποιο κατάλληλος...πελάτης κυρίως λόγω της ρητορικής που χρησιμοποιούν τα στελέχη του. Έτσι και ο κ. Παπανδρέου βγαίνει απο το κάδρο και εξυπηρετούνται καλύτερα τα συμφέροντα των δανειστών.

Αυτό όμως που δεν κατάλαβαν οι επικοινωνιακοί σύμβουλοι του Πρωθυπουργού είναι οτι ότι και να κάνουν δεν είναι δυνατόν να αλλάξει η ατζέντα απλούστατα γιατί τις επιπτώσεις της οικονομικής πολιτικής τις βιώνουν και τα 10 εκατομμύρια Έλληνες. Και αυτοί έχουν καταλάβει οτι κανένα επικοινωνιακό τρικ δεν μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα της βίαιης καθημερινότητας.

Γιατί τελικά την βία την ασκεί η Κυβέρνηση.


Τάκης Χατζής
Read more...

Bενιζέλος: «Μεγάλος Φιλέλληνας ο Γιουνκέρ- το 2014 στις αγορές η Ελλάδα»

newpost.gr
Bενιζέλος: «Μεγάλος Φιλέλληνας ο Γιουνκέρ- το 2014 στις αγορές η Ελλάδα»
Με τη βοήθεια των εταίρων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με ανανεωμένη αποφασιστικότητα η Ελλάδα θα ανακτήσει το συντομότερο δυνατόν την οικονομική κυριαρχία της και σκοπεύει να επιστρέψει στις αγορές το 2014, τονίζει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Ρόιτερς ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει επειδή αυτό είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για την ίδια αλλά και για τη σταθερότητα ολόκληρης της ευρωζώνης και της παγκόσμιας οικονομίας.

Όπως είπε, τα καλά νέα για την ελληνική οικονομία έρχονται από τον τομέα του τουρισμού καθώς τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι τώρα από το υπουργείο Τουρισμού και την Τράπεζα της Ελλάδας είναι "ενθαρρυντικά" και δείχνουν αύξηση των εσόδων κατά 10%.

Αναφερόμενος στα πρόσφατα σχόλια του προέδρου του Γιούρογκρουπ Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ ο οποίος φέρεται να δήλωσε ότι "η κυριαρχία των Ελλήνων θα μειωθεί δραστικά", ο κ. Βενιζέλος τον χαρακτήρισε "μεγάλο Φιλέλληνα" ο οποίος αναμφίβολα θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα και την ευρωζώνη να ξεπεράσουν τα προβλήματα και κυρίως να αποφύγουν τους συστημικούς κινδύνους.

Σχολιάζοντας την αποστολή εμπειρογνωμόνων από την Ευρώπη στην Ελλάδα, είπε ότι δεν θα τοποθετηθούν ξένοι επιθεωρητές στα υπουργεία για να ελέγχουν την πρόοδο της ελληνικής κυβέρνησης, ούτε θα αφαιρεθούν αρμοδιότητες από την ελληνική βουλή, την κυβέρνηση ή τη δημόσια διοίκηση.

Ο κ. Βενιζέλος είπε τέλος ότι προτεραιότητά του είναι οι αποκρατικοποιήσεις και η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και ότι την επόμενη εβδομάδα σκοπεύει να παρουσιάσει ένα σχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση της είσπραξης των φόρων.

Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος θα ανακοινώσει στο επόμενο Συμβούλιο Eurogroup, που θα γίνει στις 11 Ιουλίου, τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας, όπως δήλωσε ο ίδιος.

«Θα την ανακοινώσω (σ.σ.: τη σύνθεση), αφού ολοκληρώσω τις συζητήσεις με την Αντιπολίτευση για τα 2-3 σημαντικά πρόσωπα, επειδή χρειαζόμαστε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.

Ο υπουργός διέψευσε τις αναφορές σχετικά με την τοποθέτηση ξένων επιθεωρητών στα υπουργεία για να ελέγχουν την πρόοδο. «Δεν θα υπάρξουν ελεγκτές», είπε, προσθέτοντας: «Μπορούμε όλοι να προσφύγουμε στην τεχνογνωσία και την εμπειρία της ΕΕ και άλλων χωρών-μελών. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα τοποθετηθούν επιθεωρητές ούτε ότι θα αφαιρεθούν οι αρμοδιότητες από την ελληνική Βουλή, την ελληνική Κυβέρνηση ή την ελληνική δημόσια διοίκηση».

Ερωτηθείς για την προειδοποίηση του οίκου Standard & Poor's ότι μπορεί να χαρακτηρίσει ως επιλεκτική χρεοκοπία το σχέδιο των γαλλικών τραπεζών για την αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η συμμετοχή των ιδιωτών πρέπει να είναι αυστηρά εθελοντική και πρόσθεσε: "Καθώς οι αγορές είναι αυστηρές και αμείλικτες, θέλουμε το νέο πρόγραμμα να έχει μία μορφή που να γίνεται αποδεκτή από τις αγορές και να αντιδράσουν αυτές θετικά".
Read more...

Συνεχίζονται οι προπηλακισμοί βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, νέα επεισόδια με Καρχιμάκη-Κουτσούκο

Στα άκρα η κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σούλα Μερεντίτη
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σούλα Μερεντίτη (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Καθημερινά έχουν γίνει πλέον τα περιστατικά προπηλακισμού βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, την ώρα που η κόντρα του κυβερνώντος κόμματος με τον ΣΥΡΙΖΑ έχει οδηγηθεί στα άκρα. Νέα επεισόδια καταγράφηκαν τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια εκδήλωσης για τον Ανδρέα Παπανδρέου με ομιλητή τον Μιχ.Καρχιμάκη, αλλά και στην Πάτρα όπου βρέθηκε ο υφυπουργός Εργασίας Γ.Κουτσούκος. Υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2009 αναγνώρισε η βουλευτής Σ.Μερεντίτη μεταξύ των πολιτών που της επιτέθηκαν φραστικά στη διάρκεια τηλεοπτικής της συνέντευξης.

Σύμφωνα με τα «Νέα», το περιστατικό στη Θεσσαλονίκη σημειώθηκε τη Δευτέρα όταν ομάδα πολιτών επιχείρησε να εισβάλει σε ξενοδοχείο της πόλης, την ώρα που ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης μιλούσε σε εκδήλωση για τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Οι διαδηλωτές επιχείρησαν να μετακινηθούν στην κεντρική είσοδο του ξενοδοχείου, αλλά απομακρύνθηκαν από αστυνομικές δυνάμεις.

Επίσης, ένταση μεταξύ εργαζομένων στην ΕΒΟ Αιγίου και αστυνομικών σημειώθηκε στην Πάτρα, μπροστά από ξενοδοχείο που φιλοξενούσε εκδήλωση με ομιλητή των υφυπουργό Εργασίας Γιάννη Κουτσούκο.

Οι εργαζόμενοι στην ΕΒΟ επιχείρησαν να μπουν στην αίθουσα της εκδήλωσης, αλλά απωθήθηκαν από αστυνομικές δυνάμεις. Λίγο αργότερα, φραστική επίθεση δέχθηκε ο περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας που βγήκε από την αίθουσα προκειμένου να συζητήσει με τους εργαζομένους της ΕΒΟ. Τα πνεύματα ηρέμησαν με την παρέμβαση των ψυχραιμοτέρων.

Στο στόχαστρο αγανακτισμένων πολιτών βρέθηκε, επίσης, τη Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Σωκράτης Ξυνίδης. Το περιστατικό σημειώθηκε έξω από το Επιμελητήριο Ξάνθης, όπου είχαν συγκεντρωθεί περίπου 50 άτομα, εκφράζοντας συνθήματα κατά του ιδίου, της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ.

Όσον αφορά στο συμβάν με τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σούλα Μερεντίτη, η ίδια δήλωσε την Τρίτη στο Mega πως μεταξύ των πολιτών που εισέβαλαν στο στούντιο του τηλεοπτικού σταθμού «TV 10» των Τρικάλων, την ώρα που έδινε συνέντευξη, ήταν και μία υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2009.

Απαντώντας στην κ. Μερεντίτη, ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΝ Πάνος Σκουρλέτης είπε ότι η συγκεκριμένη γυναίκα έχει αποστασιοποιηθεί από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ από το 2009.

«Τους γνωρίζω. Αναρωτιέμαι τι θέλουν να επιτύχουν» δήλωσε η κ. Μερεντίτη, καταγγέλλοντας ότι πριν μεταβεί στο στούντιο είχε δεχθεί απειλητικά τηλεφωνήματα αγνώστων που της έλεγαν ότι «θα σε περιμένουμε εκεί».

Η κ. Μερεντίτη δεν διέψευσε, πάντως, την αναφορά ότι μεταξύ των πολιτών που μπήκαν στο στούντιο ήταν και ο πρώην γραμματέας της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ στα Τρίκαλα.

Στην Άρτα, δε, έχει κυκλοφορήσει αφίσα με τις φωτογραφίες των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Τσιρώνη και Παύλου Στασινού, καθώς και του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Παπασιώζου, στην οποία και οι τρεις χαρακτηρίζονται ανεπιθύμητοι. Την αφίσα υπογράφουν οι «Αγανακτισμένοι» της πόλης.

Κόντρα ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ και Μίκη-Πεταλωτή

Με βαρύτατους χαρακτηρισμούς επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης, υποστηρίζοντας ότι υποκινούν τους προπηλακισμούς βουλευτών.

Ο κ. Καρχιμάκης έκανε λόγο για «Γκοτζαμάνηδες χωρίς τρίκυκλα, που επιδιώκουν να χυθεί αίμα» και αποκάλεσε τον Αλ.Τσίπρα «αρχιστράτηγο του μπάχαλου».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πυροδοτεί το μπάχαλο, κινείται ανάμεσα στα όρια του κοινοβουλευτισμού και του μπάχαλου. Υπονομεύει μέσα από αυτήν την τροφοδότηση, ομιλεί διπλή γλώσσα. Άλλα λέει μπροστά και άλλα υποκινεί κάτω από το τραπέζι» είπε.

Κόντρα έχει ξεσπάσει και μεταξύ του υφυπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Πεταλωτή και του Μίκη Θεοδωράκη.

«Ο κ. Πεταλωτής, αστόχαστα και ανιστόρητα, με χαρακτήρισε έμμεσα φασίστα. Για να του φρεσκάρω τη μνήμη, φασιστική πράξη είναι όταν το 20% του εκλογικού σώματος, όπως δείχνουν όλα τα γκάλοπ ότι είναι η σημερινή δύναμη του ΠΑΣΟΚ, περιφρονεί το 80%. Και οχυρωμένο πίσω από την τρόικα, τα ΜΑΤ και τους κουκουλοφόρους, υποβάλλει τον Λαό και το Έθνος σε σκληρή δοκιμασία με απρόβλεπτες συνέπειες για την ίδια την ύπαρξή τους» αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε γραπτή δήλωσή του ο Μ.Θεοδωράκης.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Όλες οι αλλαγές του υπουργείου Παιδείας σε ΑΕΙ- ΤΕΙ


/newpost.gr
Όλες οι αλλαγές του υπουργείου Παιδείας σε ΑΕΙ- ΤΕΙ
Στη δημοσιότητα έδωσε το βράδυ της Δευτέρας το υπουργείο Παιδείας το σχέδιο νόμου για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, καθιερώνεται η τριετία για το πτυχίο, ενώ μπαίνει «τέλος» στους «αιώνιους φοιτητές». Παράλληλα, αλλάζουν οι διαδικασίες για την εκλογή διοικήσεων στα πανεπιστήμια, ορίζονται συμβούλια διοίκησης, ενώ αλλάζει και ο τρόπος χρηματοδότησης των ιδρυμάτων.

Ειδκότερα, από το ακαδημαϊκό έτος 2014-15 παύει η διανομή των διδακτικών συγγραμμάτων με δαπάνες του Δημοσίου. Οι φοιτητές θα προμηθεύονται τα συγγράμματά τους από το Διαδίκτυο, όπου και θα βρίσκουν τις αναλυτικές σημειώσεις των διδασκόντων τους. Παράλληλα ιδρύονται επώνυμες Εδρες στα Ιδρύματα, για την αναζήτηση επιπλέον χρηματοδότησης. Επίσης προβλέπονται σπουδές σε ξένες γλώσσες, αλλαγές στην εκλογή των συμβουλίων αλλά και στην αξιολόγηση των καθηγητών.

Η υπουργός Παιδείας μιλώντας στην εκπομπή «Φάκελοι» στον ΣΚΑΙ δήλωσε ότι «το άσυλο, όπως το ξέραμε, καταργείται». Η κ. Διαμαντοπούλου επεσήμανε ότι στο χώρο των πανεπιστημίων θα υπάρχει η δυνατότητα περιφρούρησης, όπως και σε άλλους χώρους, και μόνο ο πρύτανης θα μπορεί να καλέσει την αστυνομία.

Μάλιστα, ακόμα και απόλυση του πρύτανη από το Συμβούλιο Διοίκησης σε περίπτωση σωματικής ή πνευματικής ανεπάρκειας και πλημμελούς άσκησης καθηκόντων προβλέπει το προσχέδιο του νέου νόμου - πλαίσιο για τη λειτουργία της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Οι επτά αλλαγές που προωθούνται:

1. Παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης τίτλου σπουδών έπειτα από τριετή φοίτηση.

2. Διαγράφονται από τα μητρώα των σχολών οι "αιώνιοι φοιτητές", αν δεν ολοκληρώσουν τις σπουδές σε έξι χρόνια.

3. Καθιερώνονται χρηματικά μπόνους σε όσα ιδρύματα και σχολές πρωτεύουν.

4. Θεσπίζονται 15μελή μεικτά συμβούλια διοίκησης, με συμμετοχή έως και 7 εξωπανεπιστημιακών.

5. Καταργείται στην πράξη το πανεπιστημιακό άσυλο με τις ευελιξίες που παρέχονται σε κάθε ίδρυμα.

6. Καθιερώνεται η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού προσωπικού ανά πενταετία.

7. Παρέχεται δυνατότητα εκπόνησης διδακτορικών και στα ΤΕΙ.

Οι πρυτάνεις αντιδρούν στο νομοσχέδιο, θεωρώντας ότι δίνει τη «χαριστική βολή στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο», και αρχίζουν ενημερωτικές επαφές με τα πολιτικά κόμματα.

Κατ’ αρχήν θετικοί εμφανίζονται οι πρόεδροι των ΤΕΙ.

Την Τρίτη οι πρυτάνεις θα συναντηθούν με τους κ.κ. Αλ.Τσίπρα και Φ.Κουβέλη, ενώ έχουν ζητήσει συναντήσεις και με τον κ. Ευ.Βενιζέλο και τον κ. Αντ.Σαμαρά.

Διαβάστε εδώ το νομοσχέδιο.
Read more...

Μπαράζ νομοσχεδίων για βασικές δεσμεύσεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος

«Καυτός» μήνας ο Ιούλιος


(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Αυστηρό χρονοδιάγραμμα πρόκειται να ακολουθήσει η κυβέρνηση για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Σε αυτό το πλαίσιο, ο μήνας Ιούλιος αναμένεται «καυτός», καθώς θα πρέπει έως τα τέλη του να έχουν πάρει το δρόμο για τη Βουλή, μεταξύ άλλων, τα νομοσχέδια για το ενιαίο μισθολόγιο και τα αυθαίρετα.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα, σε σύσκεψη μεταξύ των υπουργών Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρη Ρέππα, τη Δευτέρα, παρά τις δυσκολίες που διαπιστώθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου ενιαίου μισθολογίου - βαθμολογίου, αποφασίστηκε να καταβληθεί προσπάθεια ώστε να είναι αυτό έτοιμο προς κατάθεση ει δυνατόν εντός του Ιουλίου, όπως προβλέπει το αναθεωρημένο Μνημόνιο.

Ισως να μην προλάβει να ψηφιστεί, αλλά τουλάχιστον θα επιδιωχθεί να κατατεθεί εντός του Ιουλίου, όπως επισημαίνεται.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επισημαίνει πάντως ότι για φέτος δεν προβλέπεται περικοπή δαπανών από το μισθολόγιο, επομένως δεν τίθεται σε κίνδυνο το οικονομικό αποτέλεσμα του Μνημονίου με τη συγκεκριμένη αναβολή. Οι εξοικονομήσεις που προβλέπονται φέτος από το μισθολογικό κόστος θα προέλθουν από το πάγωμα της ωρίμασης, που ψηφίστηκε ήδη με το Μεσοπρόθεσμο, την καθιέρωση εισφορών υπέρ ανεργίας, τη μείωση των συμβασιούχων και τη μείωση των προσλήψεων, με βάση τον κανόνα του 1 προς 10 (πρόσληψη προς αποχωρήσεις).

Την ίδια ώρα, επιταχύνονται οι διαδικασίες για την κατάθεση του νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα. Το υπουργείο Περιβάλλοντος βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, σε διαβουλεύσεις με το Συμβούλιο της Επικρατείας, έτσι ώστε να αποφύγει τον κίνδυνο να απορριφθεί το νομοσχέδιο, που βεβαίως θα εξαιρεί από τη ρύθμιση τα αυθαίρετα που έχουν χτιστεί σε ζώνες αιγιαλού και δασικές εκτάσεις.
Ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα εγκαινιάσει, όπως φαίνεται, τη νομοθετική δραστηριότητα που έρχεται ως επακόλουθο του Μεσοπρόθεσμου, καταθέτοντας την Τετάρτη το τρίτο ενεργειακό πακέτο για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, ενώ το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα θα ακολουθήσει.
Εξάλλου, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φέρεται να δίνει προτεραιότητα στην προώθηση του νομοσχεδίου για την τουριστική κατοικία, καθώς οι σχετικές επενδύσεις συνδέονται προφανώς με την τόνωση της ανάπτυξης.
Το Μνημόνιο προβλέπει ότι η κυβέρνηση οφείλει να φέρει ώς το τέλος Αυγούστου νομοσχέδιο για την προώθηση των επενδύσεων στον τουρισμό και στη δευτερεύουσα τουριστική κατοικία. Ο νόμος αυτός, μαζί με τη νομοθεσία για τη χρήση γης, σημειώνεται, θα επιτρέψει και την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων των ακινήτων της ΕΤΑ.

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος έστειλε ήδη επιστολή στα κόμματα ζητώντας τους να ορίσουν εκπροσώπους τους στη διακομματική επιτροπή που θα συσταθεί για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Αυτό προγραμματίζεται να είναι έτοιμο το φθινόπωρο.


Σημειώνεται ότι στα τέλη του μήνα φτάνει στην Αθήνα και πάλι αποστολή της τρόικας για να εξετάσει την πρόοδο που σημειώνεται στην εφαρμογή του νέου Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, καθώς τα χρονοδιαγράμματα πιέζουν.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Προς αναβολή η υποχρέωση έκδοσης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης για μισθώσεις ακινήτων

Παράταση ώς τον Ιανουάριο


Ενεργειακοί επιθεωρητές κατατάσσουν τα κτίρια σε βαθμίδες ενεργειακής απόδοσης
Ενεργειακοί επιθεωρητές κατατάσσουν τα κτίρια σε βαθμίδες ενεργειακής απόδοσης (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Σε εξάμηνη αναβολή της υποχρέωσης έκδοσης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης για τις μισθώσεις ακινήτων, προσανατολίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Το πιστοποιητικό, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, θα είναι υποχρεωτικό για τις νέες μισθώσεις που θα γίνουν από τις 9 Ιουλίου και μετά, δηλαδή από το προσεχές Σάββατο. Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, αναμένεται αναβολή της προθεσμίας, για τις 9 Ιανουαρίου του 2012 για τις μισθώσεις, ενώ για τις αγοραπωλησίες ακινήτων τα πιστοποιητικά εφαρμόζονται ήδη υποχρεωτικά από τον περασμένο Ιανουάριο.

Τα ενεργειακά πιστοποιητικά εκδίδονται από τους ενεργειακούς επιθεωρητές οι οποίοι μετά από έλεγχο κατατάσσουν τα κτίρια σε βαθμίδες ενεργειακής απόδοσης, κατά τρόπο αντίστοιχο με αυτόν που ισχύει ήδη για τις ηλεκτρικές συσκευές.

Τα ενεργειακά πιστοποιητικά αποσκοπούν στην ενημέρωση του ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή για την κατανάλωση ενέργειας του κτιρίου που χρησιμοποιούν, ενώ περιλαμβάνουν και συστάσεις για λήψη μέτρων που θα μπορούσαν να αναβαθμίσουν την ενεργειακή συμπεριφορά του κτιρίου.

Την αναβολή της υποχρέωσης έκδοσης ενεργειακών πιστοποιητικών για τις μισθώσεις είχε ζητήσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, επισημαίνοντας ότι «με τις υπάρχουσες συνθήκες της αγοράς στον τομέα των μισθώσεων και τη διαρκή συρρίκνωση του εισοδήματος από μισθώματα, είναι απολύτως αδύνατο για χιλιάδες ιδιοκτήτες, τόσο των ξενοίκιαστων διαμερισμάτων όσο και των επαγγελματικών χώρων μεγάλου εμβαδού, να βρουν τα πάμπολλα απαιτούμενα δικαιολογητικά αλλά και τα χρήματα της αμοιβής του ενεργειακού επιθεωρητή, όταν μάλιστα αυτή καθορίζεται ελεύθερα από τον ίδιο και συχνά είναι μεγαλύτερη ακόμα και από το μηνιαίο μίσθωμα».

Η κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών που προβλέπει η σχετική νομοθεσία για τους ενεργειακούς επιθεωρητές, για την έκδοση των πιστοποιητικών, είναι ένα ακόμη αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ. Με τα ισχύοντα τώρα, το κόστος έκδοσης πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης είναι:

  • Για επιθεώρηση ολόκληρης πολυκατοικίας 1 ευρώ ανά τετραγωνικό, με ελάχιστο κόστος 200 ευρώ.
  • Για διαμερίσματα 2 ευρώ ανά τ.μ., ελάχιστο κόστος 150 ευρώ.
  • Για μονοκατοικίες 1,5 ευρώ ανά τ.μ., ελάχιστο κόστος 200 ευρώ.
  • Για τις λοιπές χρήσεις κτιρίων (εκτός κατοικίας) οι αμοιβές είναι 2,5 ευρώ ανά τ.μ. για επιφάνεια έως 1000 τ.μ. (ελάχιστο κόστος 300 ευρώ) και 1,5 ευρώ ανά τ.μ. για τα επιπλέον τετραγωνικά, άνω των 1000.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...