Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Ξορκίζει τη... «διάσωση», αλλά ζητά βοήθεια για τις τράπεζές της η Ισπανία

Προσφυγή στην Ευρωζώνη


Τις τράπεζες και την... υπόληψή της θέλει να διασώσει η Ισπανία
Τις τράπεζες και την... υπόληψή της θέλει να διασώσει η Ισπανία   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Μαδρίτη
Η Ισπανία δέχτηκε να ζητήσει βοήθεια για τις τράπεζές της μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup, αίτημα το οποίο συμφώνησαν θα αποδεχθούν οι χώρες της Ευρωζώνης, όπως ανακοίνωσε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος.

Οι όροι που θα συνοδεύουν το δάνειο στήριξης θα αφορούν μόνο τον χρηματοπιστωτικό τομέα και όχι την οικονομική πολιτική, υποστήριξε ο ντε Γκίντος, υπογραμμίζοντας πολλές φορές πως δεν πρόκειται για «πλήρες πρόγραμμα διάσωσης».

Το ΔΝΤ, σε εμπλοκή του οποίου ήταν κατηγορηματικά αντίθετη η Μαδρίτη, θα έχει μόνο «συμβουλευτικό, υποστηρικτικό ρόλο» στην κατάρτιση του προγράμματος.

Τα κεντρικά στοιχεία του πακέτου -διάρκεια, επιτόκια, όροι, ακόμη και ο μηχανισμός στον οποίο θα γίνει η προσφυγή- δεν έχουν αποσαφηνιστεί ακόμη. Το Eurogroup σε ανακοίνωσή του μετά την τηλεδιάσκεψη ανέφερε ως ανώτατο όριο, αν χρειαστεί, τα 100 δισ. ευρώ.

H Μαδρίτη θα υποβάλει επίσημο αίτημα τις επόμενες ημέρες και οι ανάγκες της θα αποσαφηνιστούν μετά την ολοκλήρωση όλων των εκθέσεων που γίνονται για την κατάσταση του ισπανικού τραπεζικού τομέα. Τα κεφάλαια από το δάνειο θα δοθούν στο ταμείο τραπεζικών αναδιαρθρώσεων της ισπανικής κυβέρνησης (FROB).

Ο Λουίς ντε Γκίντος απέφυγε να μιλήσει με συγκεκριμένα ποσά, περιοριζόμενος μόνο στο ότι τα κεφάλαια που θα διοχετευθούν προς την Ισπανία θα είναι «υπερ-επαρκή» με σημαντικό «περιθώριο ασφάλειας» για την εξυγίανση του τραπεζικού τομέα.

Το εάν τα κεφάλαια για τις τράπεζες θα προέλθουν από τον EFSF ή ESM «θα ξεκαθαριστεί τις επόμενες ημέρες». Το δάνειο στήριξης θα δοθεί με «πολύ ευνοϊκούς όρους», περιορίστηκε να αναφέρει όσον αφορά το κόστος.

Θέλοντας να αποφύγει το στίγμα της διάσωσης, ο ντε Γκίντος φρόντισε να κρατήσει εξαιρετικά χαμηλούς τόνους, να καθησυχάσει πως δεν θα χρειαστούν όλες οι τράπεζες στήριξη και κυρίως να υπογραμμίσει αρκετές φορές ότι η Ισπανία «ζητά υποστήριξη, αλλά όχι διάσωση». «Δεν θα υπάρχουν προϋποθέσεις μακροοικονομικής φύσης, το δάνειο δεν θα συνδέεται με οικονομικές ή δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις» τόνισε.

«Η Ισπανία θέλει να συμβάλει στην αποκατάσταση της σταθερότητας στην Ευρωζώνη» ανέφερε ο ντε Γκίντος.

Ολλανδία και Φινλανδία φέρονται να κράτησαν σκληρή στάση στην τηλεδιάσκεψη, ζητώντας να τεθούν αυστηροί όροι.

Εurogroup: Μέχρι 100 δισ. ευρώ, αν χρειαστεί

Στην ανακοίνωσή του μετά την τηλεδιάσκεψη διάρκειας δυόμισι ωρών, το Eurogroup ανέφερε πως το δάνειο μπορεί να φτάνει μέχρι και τα 100 δισ. ευρώ.

Η Μαδρίτη, σύμφωνα με την ανακοίνωση (αγγλικά), θα υποβάλει άμεσα επίσημο αίτημα για οικονομική βοήθεια στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού της τομέα, στο οποίο η Ευρωζώνη «είναι πρόθυμη να ανταποκριθεί θετικά». Η βοήθεια θα δοθεί «από τους EFSF/ESM για την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση», αναφέρει το Eurogroup, και θα λειτουργεί ως δίχτυ «που θα καλύπτει όλες τις πιθανές κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν από τη διαγνωστική άσκηση» για το τραπεζικό σύστημα.

«Το ύψος του δανείου πρέπει να καλύπτει τις κεφαλαιακές ανάγκες με ένα επιπλέον όριο ασφαλείας, τα οποία αθροιστικά υπολογίζονται μέχρι τα 100 δισ. ευρώ».

Τα κεφάλαια θα δοθούν στο FROB, το οποίο, «ως φορέας της ισπανικής κυβέρνησης» όπως τονίζεται, θα τα διοχετεύσει στα τραπεζικά ιδρύματα. «Η ισπανική κυβέρνηση θα διατηρεί την πλήρη ευθύνη της οικονομικής βοήθειας και θα υπογράψει το μνημόνιο συμφωνίας» σημειώνει το Eurogroup.

Oι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης επισημαίνουν τις δεσμεύσεις που έχει ήδη αναλάβει η Ισπανία για διόρθωση των δημοσιονομικών της και προώθηση μεταρρυθμίσεων, τονίζοντας πως η πρόοδος σε αυτές θα «επιθεωρείται στενά και τακτικά, παράλληλα με την οικονομική βοήθεια».

«Πέραν της αποφασιστικής τήρησης» αυτών των ήδη ειλημμένων δεσμεύσεων, τονίζεται, «το Eurogroup θεωρεί πως οι όροι της οικονομικής βοήθειας θα πρέπει να επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις στοχευμένες στον τραπεζικό τομέα».

Από την πλευρά του Βερολίνου, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε χαιρέτισε τη συμφωνία που επετεύχθη, λέγοντας πως η Ισπανία βρίσκεται σε καλό δρόμο. «Το EFSF είναι έτοιμο να χορηγήσει τα κεφάλαι, θα ήταν ακόμη καλύτερο αν ο EMS, ο οποίος είναι ακόμη πιο αποτελεσματικός, μπορούσε να χρησιμοποιηθεί» προσέθεσε ο Σόιμπλε.

To στίγμα της διάσωσης και το αγκάθι των όρων

Η δεινή θέση του ισπανικού τραπεζικού συστήματος ανάγκασε τη Μαδρίτη να κοιτάξει, απρόθυμα, προς την κατεύθυνση των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης. Παραμένει αδιευκρίνιστη η ακριβής μορφή που θα πάρει η βοήθεια: Στο οπλοστάσιο του ευρωπαϊκού EFSF περιλαμβάνονται η χρηματοδότηση ανακεφαλαιοποιήσεων πιστωτικών ιδρυμάτων μέσω δανείων προς τις κυβερνήσεις αλλά και προληπτικές γραμμές πίστωσης. Ο μόνιμος μηχανισμός ESM, ο οποίος δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ (ενώ εκκρεμεί η έγκρισή του από το γερμανικό Κοινοβούλιο) διέπεται από διαφορετικό πλαίσιο λειτουργίας.

Ωστόσο, όπως είχε επαναλάβει με νόημα ο επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ νωρίτερα το Σάββατο, η κάθε στήριξη δίνεται με όρους. «Όλα τα νέα εργαλεία συνδέονται με τις ανάλογες προϋποθέσεις» ανέφερε σε ομιλία του στη φινλανδική πόλη Κόκκολα. «Δεν υπάρχουν "δωρεάν γεύματα" για καμία χώρα που δέχεται βοήθεια» τόνισε, επισημαίνοντας τη δυνατότητα του Ταμείου να ανοίγει προληπτικές γραμμές πίστωσης.

Επισήμως, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επέμεναν πως η απόφαση για αίτημα στήριξης εναπόκειτο στην ίδια την ισπανική κυβέρνηση και μόνο. Ωστόσο, το τεταμένο κλίμα γύρω από την Ευρωζώνη -με τις εξελίξεις στο ισπανικό τραπεζικό τοπίο, τις υποβαθμίσεις αλλά και τις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα- ενίσχυσαν την ανάγκη για κινήσεις που θα αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη στο κοινό νόμισμα.

Η ίδια η Μαδρίτη από την πλευρά της είχε περιοριστεί σε σποραδικές μόνο αναφορές για ανάγκη ευρωπαϊκής συνδρομής για την στήριξη του τραπεζικού της τομέα -με τον υπουργό Προϋπολογισμού να προειδοποιεί πως η πόρτα των αγορών κινδυνεύει να κλείσει ενώ άλλα στελέχη επεσήμαναν πως οι κεφαλαιακές ανάγκες δεν είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Όπως σημειώνουν πάντως ισπανικά ΜΜΕ, η κυβέρνηση Ραχόι (η οποία πριν από μόλις 12 μέρες δήλωνε ότι δεν χρειάζεται χρήματα για τη σωτηρία των τραπεζών) προσπαθεί να αποφύγει τη χρήση της λέξης «βοήθεια», ώστε να περιορίσει και τις πολιτικές απώλειες.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Η χώρα οδηγείται εκ νέου σε αδιέξοδο, εκτιμά ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Ζητεί κυβέρνηση συνευθύνης


Πρέπει να είμαστε όλοι μέσα στο σύστημα διακυβέρνησης εθνικής ευθύνης, δήλωσε ο Ευ.Βενιζέλος
Πρέπει να είμαστε όλοι μέσα στο σύστημα διακυβέρνησης εθνικής ευθύνης, δήλωσε ο Ευ.Βενιζέλος   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Θεσσαλονίκη
Την εκτίμηση ότι από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου δεν θα προκύψει λύση και πως για δεύτερη φορά μετά τις 6 Μαΐου «η χώρα οδηγείται σε αδιέξοδο», εξέφρασε το βράδυ του Σαββάτου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σε εκδήλωση για τη νεολαία στη Θεσσαλονίκη. Όπως είπε, «διαφαίνεται ένας τεχνητός διπολισμός, ένας δήθεν δικομματισμός νέου τύπου ο οποίος όμως είναι υποκατάστατο –για να μην πω καρικατούρα- του προηγούμενου κλασικού δικομματισμού της μεταπολίτευσης». Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι απαιτείται «διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης» και στο πλαίσιο αυτό θα αποστείλει την Κυριακή επιστολή με «οκτώ βασικά σημεία» και θα ζητεί από τους πολιτικού αρχηγούς «να δεσμευτούν σε ένα κοινό εθνικό παρονομαστή».

«Η χώρα βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο ενός πολιτικού αδιεξόδου, που θα κάνει ακόμη πιο οξύ το οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο. Διασπάται η κοινωνική συνοχή και η εθνική ενότητα. Στην κοινωνία διαχέεται ένταση και βία, ακυρώνονται βασικοί κανόνες της πολιτικής και κοινωνικής συμβίωσης των Ελλήνων» είπε, σημειώνοντας:
«Από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου δεν θα προκύψει λύση. Για δεύτερη φορά μετά τις 6 Μαΐου η χώρα οδηγείται σε αδιέξοδο, γιατί διαφαίνεται ένας τεχνητός διπολισμός, ένας δήθεν δικομματισμός νέου τύπου ο οποίος όμως είναι υποκατάστατο –για να μην πω καρικατούρα- του προηγούμενου κλασικού δικομματισμού της μεταπολίτευσης. Εκεί είχαμε ένα δικομματισμό σε πολύ υψηλά επίπεδα εκλογικής δύναμης, τώρα έχουμε ένα δήθεν δικομματισμό, που δεν δικαιολογείται από τους αριθμούς».
Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, «όσοι σκέφτονται ότι τη λύση τη δίνει το bonus των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, δεν ξέρουν καλή αριθμητική. Γιατί ούτε με τις 50 έδρες σχηματίζεται κυβέρνηση, η οποία να έχει νομιμοποίηση, αντοχή, κοινωνική στήριξη, ικανότητα εκπροσώπησης και διαπραγμάτευσης της χώρας».

«Οι Έλληνες θέλουν να εκπροσωπούνται, να αντιπροσωπεύονται στη νέα κυβέρνηση. Δεν θέλουν να γίνει τίποτε ερήμην τους και σωστά και οι ξένοι θέλουν να έχουν απέναντί τους ένα πολιτικό σύστημα που δεσμεύεται. Άρα πρέπει να έχει τα χαρακτηριστικά εθνικής συνευθύνης και εθνικής ενότητας. Αλλιώς δεν πείθεται κανείς. Ούτε ο ελληνικός λαός, ούτε οι Ευρωπαίοι εταίροι ότι έχουν απέναντί τους μια κυβέρνηση η οποία δεσμεύεται μακροχρόνια για τη χώρα και η υπογραφή της έχει αξία» συνέχισε.
Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, «το ΠΑΣΟΚ, που ηττήθηκε στις εκλογές της 6ης Μαΐου, που σήκωσε το βάρος της κρίσης, βάρος, πολύ μεγαλύτερο από αυτό που του αναλογούσε, γιατί άλλοι κρύφτηκαν, σιώπησαν, διάλεξαν την ευκολία της αντιπολίτευσης [...] καλείται, εκ των πραγμάτων, λόγω του αδιεξόδου να εγγυηθεί τη λύση». Στο σημείο αυτό ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι την Κυριακή θα στείλει επιστολή με οκτώ βασικά σημεία και θα ζητεί από τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων «να δεσμευτούν σε ένα κοινό εθνικό παρονομαστή».
«Πρέπει να είμαστε όλοι μέσα στο σύστημα διακυβέρνησης εθνικής ευθύνης, με σεβασμό στη δημοκρατία, με όλες τις θεσμικές αλλαγές στο Σύνταγμα και τη νομοθεσία, που απαιτούνται για να λειτουργεί ένα σύγχρονο δημοκρατικό πολίτευμα. Ένα κράτος Δικαίου, μια πολιτεία που αμύνεται στη βία. Μια πολιτεία που κρατάει ενωμένη την κοινωνία και προσφέρει στους πολίτες ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος. Πρέπει να γίνουμε μια κανονική χώρα σύγχρονη, ανταγωνιστική» τόνισε.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι εάν είχε προηγηθεί η προσφυγή της Ισπανίας στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης, η χώρα δεν θα είχε πετύχει τη μείωση του χρέους, τη μείωση των τόκων, τη μείωση των επιτοκίων, τη στήριξη των Τραπεζών, τη στήριξη της ρευστότητας.
Συζήτηση με τους νέους

Στη διάρκεια συζήτησης που είχε με νέους της Θεσσαλονίκης στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε πως το αδιέξοδο είναι δεδομένο, είτε η ΝΔ έρθει πρώτο κόμμα, είτε ο ΣΥΡΙΖΑ, και η μόνη λύση είναι η διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης, αλλά για να γίνει χρειάζεται να σπάσει η τεχνητή πόλωση Ν.Δ.-ΣΥ.ΡΙΖ.Α, να βγει ισχυρό το ΠΑΣΟΚ και να αναδειχθεί στον πόλο της ευθύνης.
Ο κ. Βενιζέλος καταλόγισε προκλητική συμπεριφορά, αλαζονεία και μικρομεγαλισμό στον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή προβάλλει το δίλημμα «μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ» και τόνισε πως αν και αυτοπροσδιορίζεται ως ριζοσπαστική δύναμη προκαλεί συντηρητική συσπείρωση και διακατέχεται από κρατισμό και συντεχνιασμό.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε κριτική στον κ. Τσίπρα για την πρωτοβουλία του να καλέσει σε συνάντηση τους πρέσβεις της G20, λέγοντας ότι στη G20 η Ελλάδα εκφράζεται μέσω της ΕΕ και πρέπει να γίνονται υπεύθυνες κινήσεις για να μας παίρνουν οι ξένοι στα σοβαρά. Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος διατύπωσε αμφιβολίες κατά πόσον ο κ. Τσίπρας γνώριζε τις θέσεις των χωρών που εκπροσωπήθηκαν στη συνάντηση.
Για τον κ. Κουβέλη σημείωσε ότι μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου αρνήθηκε να γίνει πρωθυπουργός και να προωθήσει την απαγκίστρωση της χώρας από το Μνημόνιο. Το ΠΑΣΟΚ θα απευθυνθεί και πάλι στη ΔΗΜΑΡ, αλλά αυτή από την πλευρά της πρέπει να αποσαφηνίσει τη θέση της.

Απαντώντας στις κατηγορίες του προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνου Καμμένου, για την υπογραφή που έβαλε στη δανειακή σύμβαση, δήλωσε υπερήφανος, διότι είναι ο μόνος υπουργός Οικονομικών σε δύο αιώνες που μείωσε το χρέος, και αναρωτήθηκε τι έχει προσφέρει στη χώρα ο κ. Καμμμένος.

Διατύπωσε προβληματισμό και για το νέο πολιτικό προσωπικό της χώρας και παρατήρησε: «Ποιο είναι το νέο πολιτικό προσωπικό; Ο Κασιδιάρης, οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ο ΣΥΡΙΖΑ; Έχετε αξιολογήσει την αισθητική, τις ικανότητες, τις προσωπικές διαδρομές και τις απόψεις αυτού του προσωπικού;».

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο ανασύστασης του ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το νέο ΠΑΣΟΚ θα είναι το κόμμα της νέας γενιάς, χωρίς μηχανισμούς, παράγοντες και βαρόνους.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Προκλητική συνέντευξη Μιχαλολιάκου για Κανέλλη, Κασιδιάρη και άλλα πολλά...(βίντεο)



«Πολύς ιπποτισμός έχει πέσει σε αυτή τη χώρα. Δεν μιλάμε για ισότητα μεταξύ των δύο φύλων; Οπότε, ότι μας συμφέρει;».Αυτό σχολίασε ο Ν. Μιχαλολιάκος σχετικά με... τον ξυλοδαρμό της Λ. Κανέλλη από τον Η. Κασιδιάρη στον τηλεοπτικό αέρα του ΑΝΤ1.

Μιλώντας στο Sigmalive.com είπε ότι η εκπομπή ήταν στημένη...
24h.gr

Read more...

Ξεκάθαρη και ισχυρή εντολή ζήτησε από την Καβάλα ο Αλ.Τσίπρας

Νέο άνοιγμα σε ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ


Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη ρεαλιστική πρόταση εξουσίας για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, είπε ο Αλ.Τσίπρας
Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη ρεαλιστική πρόταση εξουσίας για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, είπε ο Αλ.Τσίπρας   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Αθήνα
Την «ξεκάθαρη και ισχυρή εντολή» των ψηφοφόρων, προκειμένου να καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει το πρόγραμμά του «προς όφελος του λαού και του τόπου», ζήτησε από την Καβάλα όπου βρέθηκε το Σάββατο ο Αλ.Τσίπρας. «Δώστε μας ξεκάθαρη και ισχυρή εντολή. Μεγάλη πρωτιά στην κάλπη» είπε, επαναλαμβάνοντας ότι το πραγματικό δίλημμα των εκλογών είναι «Μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ». Παράλληλα, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην Αυγή της Κυριακής ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει ανεξαρτήτως αποτελέσματος «τόσο το ΚΚΕ όσο και η ΔΗΜΑΡ να είναι κυβερνητικοί εταίροι σε μια κυβέρνηση Αριστεράς». Την Κυριακή ο Αλ.Τσίπρας θα μιλήσει σε εκδήλωση στη Χίο (19:30).

Κατά την ομιλία του στην Καβάλα, ο κ. Τσίπρας ζήτησε ξεκάθαρη εντολή «για την επανεκκίνηση της Ελλάδας, για την αναζωογόνηση της κοινωνίας, για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της οικονομίας, για την αποκατάσταση της διεθνούς αξιοπρέπειας και αξιοπιστίας της χώρας, για τον τερματισμό της φαυλότητας, του κομματισμού και της αναξιοκρατίας, της διαφθοράς και της διαπλοκής».

Επίσης, άσκησε οξύτατη κριτική στην Αγκελα Μέρκελ για τη δήλωσή της ότι η τήρηση των δεσμεύσεων από την Ελλάδα είναι προϋπόθεση για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, καλώντας τη Γερμανίδα Καγκελάριο να δηλώσει «ποιο άρθρο των ευρωπαϊκών συνθηκών θέτει ως προϋπόθεση τη συμμετοχή στην Ευρωζώνη τα μνημόνια λιτότητας». Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «εκτόξευση προεκλογικής κορώνας της κυρίας Μέρκελ» και διερωτήθηκε «που ακούστηκε ότι η εξόντωση ενός λαού και η διάλυση μιας χώρας είναι όρος για τη συμμετοχή της στο ευρώ;».
Ο Αλ.Τσίπρας υποστήριξε ότι στις εκλογές της Κυριακής οι πολίτες θα επιλέξουν μεταξύ «του μνημονίου της δραχμής ή του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για την ισότιμη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη», μεταξύ «του χτες της λιτότητας ή του αύριο της ανάπτυξης», μεταξύ «της φτώχειας και της υποτέλειας ή της αξιοπρέπειας, της σταθερότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Παράλληλα, εμφανίστηκε υπέρ της μετεκλογικής συνεργασίας με ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ, λέγοντας πως οι πολίτες θα επιλέξουν μεταξύ «της μετεκλογικής συγκυβέρνησης του Μνημονίου, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ή της μετεκλογικής κυβέρνησης της Αριστεράς, με κορμό τον ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ».
Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «φεύγει το σάπιο και φαύλο πολιτικό κατεστημένο της δικομματικής μεταπολίτευσης. Φεύγουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αφού λεηλάτησαν τη χώρα, αφού χρεοκόπησαν τους Έλληνες, την παρέδωσαν όμηρο στους δανειστές της».
«Κανείς δεν εκβιάζεται από την προεκλογική συστράτευση των δανειστών με τους ανθρώπους τους στην Ελλάδα. Με τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο» συνέχισε, χαρακτηρίζοντας «ψευτοδίλημμα» τις αναφορές ότι η τήρηση του Μνημονίου είναι προϋπόθεση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
«Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι η μόνη επεξεργασμένη και ρεαλιστική πρόταση εξουσίας για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι όλες οι προσπάθειες κατασυκοφάντησης του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχουν καταρρεύσει».
Συνέντευξη στην Αυγή της Κυριακής
Σε συνέντευξή του στην Αυγή της Κυριακής ο κ. Τσίπρας δεσμεύεται για περικοπή στο μισό των υπουργικών μισθών, κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, απόδοση ευθυνών για περιπτώσεις πολιτικής διαφθοράς, συγκρότηση ευέλικτου κυβερνητικού σχήματος, μείωση στο ελάχιστο δυνατό των σπαταλών του κρατικού μηχανισμού εξουσίας, δημιουργία περιουσιολογίου για όσους στελεχώνουν τον κυβερνητικό μηχανισμό και κατάρτιση Εθνικού Σχεδίου Ανόρθωσης που θα αντικαταστήσει το μνημόνιο.
«Η εμπιστοσύνη της κοινωνίας στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και η κατάρρευση του μνημονιακού μπλοκ, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια μεγάλη νίκη στις 17 Ιουνίου» τονίζει και συνεχίζει:
«Ανεξάρτητα από το εύρος μιας τέτοιας νίκης, εμείς θα επιδιώξουμε την συνεννόηση και την συνεργασία ανάμεσα στις δυνάμεις της Αριστεράς. Σταθερή μας θέση είναι ότι χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα προχωρήσει στην ακύρωση και αντικατάσταση του Μνημονίου από ένα Εθνικό Σχέδιο Ανόρθωσης για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, την παραγωγική ανασυγκρότηση και τη δίκαιη δημοσιονομική εξυγίανση, καθώς και στην επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης».
Ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει ανεξαρτήτως αποτελέσματος «τόσο το ΚΚΕ όσο και η ΔΗΜΑΡ να είναι κυβερνητικοί εταίροι σε μια κυβέρνηση Αριστεράς», ωστόσο κατηγορεί τα δύο κόμματα ότι «συμπεριφέρονται σαν να μη συνειδητοποιούν αμφότεροι την ιστορική ευκαιρία για την Αριστερά και για το λαϊκό κίνημα στη χώρα μας».
Απαντώντας στις επικρίσεις για το πρόγραμμα που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας το χαρακτηρίζει «ρεαλιστικό και τεκμηριωμένο». «Στο πρόγραμμά μας έχουμε καταθέσει αναλυτικές προτάσεις για αύξηση των εσόδων μέσα από ένα δίκαιο, αποδοτικό και διαφανές φορολογικό σύστημα, ώστε να ανακουφιστούν τα αδύναμα στρώματα που σήμερα σηκώνουν το μέγιστο βάρος της κρίσης. Αυτό σε συνδυασμό με ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης των δαπανών δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τα πρώτα βήματα ανάκαμψης από την κρίση» συμπληρώνει.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Παπανδρέου στο Bloomberg: Η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη ...



«Ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, προβλέπει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη».Την πεποίθηση του ότι η χώρα μας θα παραμείνει στη Ευρωζώνη εξέφρασε σε συνέντευξη του στο Bloomberg o Γιώργος Παπανδρέου.

«Μπορούμε να... έχουμε κάποιες τροποποιήσεις στο πρόγραμμα. Αν «απλώσουμε» τη δημοσιονομική προσαρμογή για ένα ακόμη έτος θα είναι πιο ομαλές οι μεταρρυθμίσεις» ανέφερε ενώ μιλώντας για τις προτάσεις ορισμένων Ελλήνων πολιτικών για μη τήρηση των όρων του μνημονίου τόνισε πως δημιουργούν μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι ελπίζει οποιαδήποτε κυβέρνηση και αν βγει στις εκλογές να δράσει υπεύθυνα.

Πρόσθεσε επίσης πως αποτέλεσμα της εξόδου από την Ευρωζώνη θα ήταν ο υπερπληθωρισμός, η φυγή καταθέσεων, χαμηλότερη ανάπτυξη και χαμηλότεροι μισθοί.

Όσον αφορά την Ισπανία είπε «Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο για ανακεφαλοποίηση των ισπανικών τραπεζών. Οι πολιτικοί πρέπει να πάρουν αποφάσεις για να ηρεμήσει η αγορά».

Τέλος ανέφερε πως οι υπηρεσίες του προς τη χώρα είχαν προσωπικό κόστος: «Έκανα ό,τι μπορούσα. Τώρα εξαρτάται από την επόμενη κυβέρνηση να αναλάβει αυτό το πακέτο και να το διαχειριστεί.»
newsbomb.gr


Read more...

Επιστολή Κοτσακά για Άκη-ΠΑΣΟΚ



Με ανοιχτή επιστολή του ο Αντώνης Κοτσακάς απαντά σε όσα λέγονται για τον ίδιο σχετικά με την απόφασή του να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ και την σχέση του με τον πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο.
"Τους τελευταίους μήνες έχω στοχοποιηθεί, καθώς συγκεκριμένα πρόσωπα από το πολιτικό προσωπικό της χώρας αναφέρονται στο πρόσωπο μου εξ αιτίας της πολιτικής μου επιλογής να στηρίξω τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ", αναφέρει ο κ. Κοτσακάς. Τονίζει ότι "προσπαθούν, σκόπιμα, να "αξιοποιήσουν" την παλιά πολιτική μου σχέση με τον κ. Τσοχατζόπουλο", επισημαίνοντας ότι ο θόρυβος που έχει περιβάλει το όνομά του "αποτελεί μέρος ενορχηστρωμένης προπαγάνδας εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ".

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή

Ως πολίτης αυτής της χώρας, με υποχρεώσεις και δικαιώματα, αισθάνομαι την ανάγκη να καταθέσω τη δική μου αλήθεια στον δημόσιο διάλογο. Τους τελευταίους μήνες έχω στοχοποιηθεί, καθώς συγκεκριμένα πρόσωπα από το πολιτικό προσωπικό της χώρας αναφέρονται στο πρόσωπο μου εξ αιτίας της πολιτικής μου επιλογής να στηρίξω τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ.
Προσπαθούν, σκόπιμα, να "αξιοποιήσουν" την παλιά πολιτική μου σχέση με τον κ. Τσοχατζόπουλο. Μια σχέση που πράγματι υπήρξε, ιδιαίτερα τη δεκαετία του 1990, όπως υπήρξε και για εκατοντάδες άλλα στελέχη, πολλά από τα οποία παραμένουν στην ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Καθώς, όμως, ορισμένοι επιλέγουν να επιτεθούν προνομιακά στο πρόσωπό μου, με προφανή στόχο να πλήξουν εξ αντανακλάσεως τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, υποχρεούμαι να απαντήσω επί προσωπικού.
Ναι, συνεργάστηκα με τον κ. Τσοχατζόπουλο, ιδιαίτερα την περίοδο 1989-1993. Ήμουν εκλεγμένος, από την Κεντρική Επιτροπή, γραμματέας του Τομέα Οργανωτικού του κόμματος και ο κ. Τσοχατζόπουλος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής. Η συνεργασία μας ήταν θεσμική και επιβεβλημένη. Συμπορεύτηκα με τον κ. Τσοχατζόπουλο το 1996, όταν ήταν υποψήφιος για την εκλογή νέου προέδρου, όπως άλλωστε έπραξαν τα μισά οργανωμένα μέλη του κόμματος. Η συνεργασία εδράζονταν σε πολιτικές επιλογές, αφετηρία των οποίων αποτελούσε η αντίθεσή μας στη συντηρητική μετατόπιση του ΠΑΣΟΚ που βρισκόταν σε εξέλιξη. Αν αργότερα ο οποιοσδήποτε έκανε άλλες επιλογές, δεν μπορεί να καθίσταμαι εγώ υπόλογος. Η διαφοροποίησή μου από τον κ. Τσοχατζόπουλο, γεγονός στο οποίο κανείς από όσους σήμερα μου επιτίθενται δεν θυμήθηκε να αναφερθεί, ξεκίνησε στο συνέδριο του 2001. Άσκησα σκληρή κριτική στην τότε κυβέρνηση ενώπιον χιλιάδων στελεχών. Ο κ. Τσοχατζόπουλος και το περιβάλλον του δεν ακολούθησαν, προκειμένου να μη ρισκάρουν την παραμονή τους στην κυβέρνηση.
Άλλο ένα σημείο, το οποίο σκόπιμα παραλείπουν με σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων οι κάθε λογής ερασιτέχνες "δημόσιοι κατήγοροι", είναι ότι δεν είχα ποτέ συμμετοχή οποιουδήποτε τύπου στις κυβερνητικές και όποιες άλλες δραστηριότητες του εν λόγω προσώπου, πλην των κομματικών. Ο χαρακτηρισμός μου ως "στενού συνεργάτη" παραπέμπει τεχνηέντως στο σύνολο των δραστηριοτήτων του κ. Τσοχατζόπουλου και αυτό είναι τουλάχιστον ανέντιμο από όσους το επιχειρούν. Η προσπάθεια στοχοποίησης των πολιτικών μου επιλογών έχει σαν στόχο να με οδηγήσει σε ιδιώτευση και αδράνεια. Η αντίληψη που καλλιεργείται με σκοπό την εξυπηρέτηση μικροκομματικών συμφερόντων, περί συλλογικής ευθύνης για πράξεις και επιλογές μεμονωμένων προσώπων, είναι βαθιά αντιδημοκρατική, κοινωνικά κανιβαλική και προσβάλει τον πολιτικό μας πολιτισμό, που ιδιαίτερα αυτή την περίοδο έχουμε ανάγκη να κρατήσουμε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.
Αν σήμερα κατηγορούμαι γιατί δεν έφυγα από το ΠΑΣΟΚ από το 2001, που διαφοροποίησα σθεναρά τη θέση μου, απαντώ ότι η κριτική είναι ορθή και την αποδέχομαι. Έκανα το λάθος να πιστέψω ότι σε συνεργασία με κάποιους συντρόφους μου θα μπορούσαμε να αποτελέσουμε το ισχυρό αντίβαρο στη συντηρητική μετατόπιση που είχε δρομολογηθεί από το 1996. Ήταν λάθος μου που καθυστέρησα να παραιτηθώ από το ΠΑΣΟΚ. Το έκανα μόλις τον Μάιο του 2011. Δεν μου ήταν εύκολο να αποποιηθώ 38 χρόνια από τη ζωή μου και ίσως η διαχρονική μου συνάφεια με αυτό το κόμμα δεν με άφηνε να δω καθαρά τα όσα συνέβαιναν. Ήταν αδυναμία και λάθος μου που δεν μπόρεσα να διακρίνω έγκαιρα ότι οι πρακτικές και οι επιλογές συγκεκριμένων προσώπων δεν μπορούσαν να συνάδουν με τις δικές μου αξίες και αρχές και εύχομαι ειλικρινά σε όσους σήμερα εμφανίζονται ως τιμητές μου να μη βρεθούν ποτέ στη θέση να κληθούν να απολογηθούν για πράξεις και επιλογές προσώπων με τα οποία συνεργάστηκαν στην πολιτική ή επαγγελματική τους πορεία.
Η πολιτική της "ταμπέλας" του τύπου, "βαθύ ΠΑΣΟΚ", "τσοχατζοπουλικός" και άλλα παρόμοια έχει δοκιμαστεί συχνά στο παρελθόν. Όσοι, όμως, με γνωρίζουν και δεν περιμένουν να σχηματίσουν άποψη από τα ΜΜΕ κάθε τύπου, ξέρουν ότι ποτέ δεν υποθήκευσα την πολιτική μου αυτονομία, ακόμα και σε σχέση με τον Αν. Παπανδρέου.
Η επιλογή μου να στηρίξω εκλογικά τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ είναι απόρροια της ιδεολογικής και πολιτικής μου αντίληψης και είναι αναφαίρετο δικαίωμά μου, το οποίο δεν εκχωρώ σε κανενός είδους τιμητή. Δεν προσχώρησα και δεν είμαι μέλος ή στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά συνέπεια δεν μπορώ να επηρεάσω την πολιτική του και όσα μου αποδίδονται, όπως "οργανωτικός νους" κ.ά., δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Είμαι μόνιμα εγκατεστημένος στη Χίο και ως εκ τούτου η συμμετοχή μου είναι μικρή. Διατηρώ επιφυλάξεις σε επί μέρους ζητήματα, ωστόσο πιστεύω ότι το κενό που άφησε η συντηρητική μετατόπιση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ στη χώρα μας είναι κατεπείγουσα ανάγκη να καλυφθεί από μια νέα ευρωπαϊκή, κυβερνητική Αριστερά.
Ο θόρυβος που έχει περιβάλει το όνομά μου αποτελεί μέρος ενορχηστρωμένης προπαγάνδας εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, που εξαπολύει η μέχρι πρότινος πολιτικά ηγεμονεύουσα τάξη, που βλέπει τα προνόμια της να χάνονται. Είναι εντυπωσιακό και σημείο των καιρών, ότι όσο μεγαλώνει η ένταση της επίθεσης τόσο μεγαλώνει και η υποστήριξη του κόσμου προς τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ.
Κλείνοντας αυτή την επιστολή, που δεν προέκυψε αβίαστα, αλλά ως αποτέλεσμα επίπονης προσωπικής διεργασίας, θέλω να σημειώσω ότι αν ο στόχος της επίθεσης που δέχομαι ήταν να αλλάξω πολιτική θέση, όσοι το επιχειρούν έχουν αποτύχει. Αν στόχος ήταν να περιορίσω την πολιτική μου δράση, μερικώς το έχουν επιτύχει γιατί ο κάθε άνθρωπος έχει και τα δικά του όρια αντοχής... Η περιουσιακή μου κατάσταση είναι γνωστή και εύκολο σε όποιον το επιθυμεί να την ελέγξει. Κατά κύριο λόγο προέρχεται από ό,τι κληρονόμησα από την οικογένειά μου. Καταθέσεις ή άλλα εισοδήματα δεν έχω. Ζω με τη σύνταξή μου και επιδιώκω να ζω με αξιοπρέπεια. Αν κάποιοι επιθυμούν να με κρίνουν, ζητώ να το κάνουν στη βάση της δικής μου πολιτικής πορείας και του δικού μου τρόπου ζωής.

Read more...

Τουρκία:Αντιδρούν για Μιχαλολιάκο


Έντονα αντέδρασαν τα ΜΜΕ της Τουρκίας στις δηλώσεις του γγ της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου για την Κωνσταντινούπολη.
Το ιδιωτικό κανάλι NTV και ανέφερε πως ο αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος της Ελλάδας, δήλωσε σε συνέντευξη του πως "θα μπορούσαμε να πάρουμε πίσω την Κωνσταντινούπολη σε λίγα χρόνια". Στην ιστοσελίδα του το NTV μάλιστα αναφέρει οτι "Ο Έλληνας Φύρερ θέλει την Κωνσταντινούπουλη".
Παρόμοιο τίτλο "Ο Φύρερ της Ελλάδας θέλει πίσω την Κωνσταντινούπολη" έχει και η εφημερίδα Χουριέτ, η οποία στο άρθρο της σχολιάζει : "Το προσωνύμιο του Μιχαλολιάκου είναι Φύρερ, παραμέμποντας στον Χίτλερ, και όπως ο ίδιος έχει πει αυτό το προσωνύμιο δεν τον ενοχλεί»,
Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος στο πλαίσιο της συγκέντρωσης μελών της Χρυσής Αυγής στο Σύνταγμα με αφορμή την συμπλήρωση 559 ετών από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης είχε δηλώσει : "Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Παλαιολόγο. Για εμάς η Κωνσταντινούπολη είναι και θα είναι ελληνική".enikos.gr

Read more...

Τι θα αλλάξει ο Βενιζέλος στο ΠΑΣΟΚ


Από την επόμενη ημέρα των εκλογών κιόλας, σχεδιάζει να ξεκινήσει τις αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ΝΕΤ η πρώτη κίνηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι η...μετακόμιση. Σκοπεύει, δηλαδή να μεταφερθούν τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ από την Ιπποκράτους σε έναν μικρότερο χώρο, λόγω υψηλού κόστους. Κατά πάσα πιθανότητα, θα επιστρέψουν στα παλιά γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Χαριλάου Τρικούπη.
Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει αλλαγές στο όνομα και τα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ, στελέχη του κόμματος λένε ότι "το ζυγίζει". "Μην το αποκλείετε κιόλας", τονίζουν, προσθέτοντας όλα θα δείξουν στην πορεία...

Read more...

Ανεβαίνουν οι τόνοι στην κόντρα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Λίγο πριν τις κάλπες…



 



Λίγες ημέρες έχουν μείνει πριν τις εκλογές και οι τόνοι στη κόντρα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνουν.

Οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα την Παρασκευή, στις οποίες χαρακτήρισε τον Αντώνη Σαμαρά ως ένα φοβισμένο άνθρωπο, προκάλεσαν την αντίδραση της ΝΔ με τον εκπρόσωπο της να κατηγορεί τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ότι «μπερδεύει την υπευθυνότητα με τον φόβο».

«Ο κ. Σαμαράς είναι ένας φοβισμένος άνθρωπος» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από την ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, υπογραμμίζοντας ότι η ΝΔ επιχειρεί να πολώσει ακόμα περισσότερο το πολιτικό σκηνικό με τα νέα διαφημιστικά σποτ που επιχειρούν να αποδομήσουν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας, υποστήριξε ότι ο αρχηγός της ΝΔ «επενδύει στον φόβο» και πρόσθεσε «βάζει τηλεοπτικά σποτάκια με μικρά παιδιά και δεν ντρέπονται καθόλου που έχουν οδηγήσει τα μικρά παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο και να λιποθυμάνε από την πείνα, από την ασιτία και τώρα τα εκμεταλλεύονται» (διαβάστε περισσότερα εδώ).

Η απάντηση του Γ. Μιχελάκη δεν άργησε να έρθει με τον εκπρόσωπο της ΝΔ να κατηγορεί τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ότι «μπερδεύει την υπευθυνότητα με τον φόβο».

Ο κ. Μιχελάκης καταλόγισε συγκεκριμένα ανευθυνότητα στον κ. Τσίπρα, για το γεγονός όπως είπε ότι θέλει να γυρίσει τη χώρα «στη δραχμή και την απομόνωση».

Αναφερόμενος στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης, ο κ. Μιχελάκης στηλίτευσε το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας υπόσχεται «ελληνοποίηση του κάθε λαθρομετανάστη, δίνοντας του ελληνική ταυτότητα και επίδομα ανεργίας», κι ενώ, όπως είπε, «θέλει να αφοπλίσει την αστυνομία, την ώρα που η ελληνική κοινωνία τη χρειάζεται περισσότερο παρά ποτέ».

Υποστήριξε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συστεγάζει συνιστώσες «που επισήμως θεωρούν τον Κουφοντίνα και άλλους τρομοκράτες αγωνιστές της δημοκρατίας», ενώ όσον αφορά στην φορολογία, χαρακτήρισε επικίνδυνο το ότι ο κ. Τσίπρας «θέλει να φορολογήσει με κάθε τρόπο καταθέσεις, επιχειρήσεις και νοικοκυριά σε μια ώρα που η οικονομία ψάχνει για δουλειές και όχι για φόρους». «Όλα αυτά, είναι και ανεύθυνα και επικίνδυνα και τριτοκοσμικά για τον κάθε Έλληνα», κατέληξε.

Απαντώντας στις βολές που εξαπέλυσε ο Γ. Μιχελάκης, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τη ΝΔ για «αυτογελοιοποίηση», υποστηρίζοντας ότι «ο τελευταίος που μπορεί να μιλήσει σε αυτή τη χώρα για υπευθυνότητα είναι ο κ. Σαμαράς».

Επισήμανε ακόμη ότι ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί να κρύψει «ούτε την ευθύνη του για το που έχει φτάσει η χώρα, ούτε το μέλλον που ετοιμάζει για τον ελληνικό λαό εφόσον γίνει κυβέρνηση, όσα ψέματα και εκβιασμούς και αν επιστρατεύσει». «Η αυτογελοιοποίηση της σημερινής ΝΔ δεν έχει τέλος», προστίθεται στην ανακοίνωση του κόμματος.

Read more...