Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Επιστολή Συντονιστικού 3 Ενώσεων Αποστράτων


Read more...

Δήλωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την πολυσυζητημένη υπόθεση Σταθάκης: Πιθανόν ατελής η δήλωση πόθεν έσχες του 2012


Απόλυτα πλήρεις, χωρίς να αποκρύβεται κανένα στοιχείο, ήταν και οι τρεις δηλώσεις πόθεν έσχες που κατέθεσα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης. Αναφερόμενος σε σχετικά δημοσιεύματα, ο κ. Σταθάκης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα εξής:
stathakis4
«Ο νόμος απαγορεύει τη δημόσια συζήτηση επί του περιεχομένου των δηλώσεων πόθεν έσχες, για τις οποίες δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Για τον λόγο αυτό και ενώ τα ΜΜΕ συζητούν το θέμα, επέλεξα να παραμείνω σιωπηλός. Κρίνω, όμως, σκόπιμο να δηλώσω τα εξής:
Τον Ιούνιο του 2012 εκλέχθηκα βουλευτής και υπέβαλα δήλωση πόθεν έσχες τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Η δήλωση αυτή ήταν πρώιμη και πιθανόν ατελής. Αντίθετα, η δήλωση που υπέβαλα τον Σεπτέμβριο του 2013 ήταν πλήρης και περιελάμβανε όλα τα απαιτούμενα συμπληρωματικά στοιχεία μαζί με το επίμαχο ποσό. Το ίδιο πλήρης ήταν και η δήλωση πόθεν έσχες που υπέβαλα το 2014. Αν και το θέμα είχε λυθεί με τις δύο δηλώσεις, με την ανάληψη των υπουργικών καθηκόντων μου θεώρησα σκόπιμο, και κατά πλεονασμό, να καταθέσω συμπληρωματική δήλωση τον Μάρτιο του 2015 που αφορά αποκλειστικά αυτήν του 2012 και απλώς επαναλαμβάνει τα στοιχεία που έχω καταθέσει ήδη από το 2013.
Ως εκ τούτου:
α) Δεν απέκρυψα κανένα στοιχείο
β) Και οι τρεις δηλώσεις μου είναι απόλυτα πλήρεις και στην κρίση της Επιτροπής».
http://www.matrix24.gr/

Read more...

"Νίκη" στο Ευρωκοινοβούλιο για τις γερμανικές αποζημιώσεις...


Νίκη στο Ευρωκοινοβούλιο για τις γερμανικές αποζημιώσεις με τη συμβολή του Μαριά  BINTEO...
Σημαντική ελληνική νίκη σημειώθηκε πριν από λίγη ώρα στη Συνεδρίαση των Συντονιστών της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς μετά από αρκετές αντεγκλήσεις έγινε δεκτή η...
πρόταση του Ανεξάρτητου Ευρωβουλευτή, Αντιπροέδρου των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες Καθηγητή Νότη Μαριά  να κριθεί παραδεκτή η υπ΄ αρίθμ. 2214/14 Αναφορά της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ)  για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Παρά τις συστηματικές προσπάθειες αρκετών κύκλων να κλείσουν κάθε συζήτηση για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το ανεδαφικό επιχείρημα ότι δήθεν το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Επιτροπής Αναφορών, τελικά έγινε δεκτή η πληρέστατη Εισήγηση του Νότη Μαριά η οποία μάλιστα ανέτρεψε και σχετική προγενέστερη Γνωμοδότηση της Νομικής υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Είχε προηγηθεί η υποβολή Ένστασης εκ μέρους του Νότη Μαριά για λογαριασμό των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών κατά της Σύστασης της Προέδρου της Επιτροπής Αναφορών που ζητούσε να απορριφθεί η παραπάνω υπ΄ αρίθμ. 2214/14 Αναφορά ως δήθεν μη-παραδεκτή.

Την πρόταση του Νότη Μαριά, ο οποίος είναι και ο μοναδικός Έλληνας  Ευρωβουλευτής μεταξύ των επτά συντονιστών της Επιτροπής Αναφορών, υπερψήφισαν οι Ευρωπαίοι Αντιφεντεραλιστές, η Ευρωπαϊκή Αριστερά, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και οι Ευρωπαίοι Πράσινοι.

Στη συνέχεια οι Συντονιστές μετά από νέα Εισήγηση του Νότη Μαριά αποφάσισαν να σταλεί εκ μέρους της Επιτροπής Αναφορών σχετική επιστολή στην Ελλάδα, τη Γερμανία και την Κομισιόν προκειμένου να εκφράσουν εγγράφως τις απόψεις τους για τις Γερμανικές Πολεμικές Επανορθώσεις, το Αναγκαστικό Κατοχικό Δάνειο και τις Αποζημιώσεις των Συγγενών των Θυμάτων που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στο Δίστομο και σε άλλες πόλεις και χωριά της Ελλάδας.

Είναι λοιπόν η πρώτη φορά που η Γερμανία καλείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να  τοποθετηεί εγγράφως, δημοσίως και επισήμως για το ζήτημα των Γερμανικών Πολεμικών Επανορθώσεων. Η εποχή της μυστικής διπλωματίας και των κατ΄ιδίαν ανεπισήμων συναντήσεων για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων έληξε πλέον ανεπιστρεπτί.

Σημειώνεται ότι αργά χθες το βράδυ ο Νότης Μαριάς με αφορμή τη συζήτηση για τον αντισημιστισμό έκανε παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαίκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες για τις  γερμανικές αποζημιώσεις και την 71η Επέτειο της Απελευθέρωσης της Αθήνας από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής. 



Δείτε το βίντεοεο

enikos.gr

Read more...

Δεν θεωρώ πλούσιο κάποιον που παίρνει σύνταξη 3.000 ευρώ...


Πλούτο δεν θεωρούμε το εισόδημα...
Θα γίνουν μειώσεις στις υψηλές συνταξεις, είπε ο Γιάννης Δραγασάκης στο MEGA. Στην προσπαθεια του μάλιστα να - αν είναι δυνατόν- ωραιοποιήσει το νεο ψαλίδισμα, είπε, πως, "ας μη το πούμε μειώσεις, αλλά πράξη αλληλεγγύης" (των μεγαλοσυνταξιούχων προς τους ασθενέστερους). 
Ο Ντερμπεντερης τον "κάρφωσε" δε λέγοντας, "ενας συνταξιούχος 75 ετών, πότε θα προλάβει να...
εισπράξει το αντίτιμο αυτής της αλληλεγγύης".
Ο Δραγασάκης είπε εδώ, πως, δεν θεωρεί πλούσιο κάποιον συνταξιούχο ακόμη κι οταν παίρνει 3.000 ευρώ.
Οπως είπσης, πως, πλούτο δεν θεωρεί αυτή η κυβέρνηση το εισόδημα, αλλά το συσσωρευμένο πλούτο (ακίνητα, καταθέσεις, κ.λπ.). Αυτά θα ξεκαθαρίσουν πρόσθεσε. 
Με το περιουσιολόγιο για τους υπουργούς που έχουν θέμα με το Πόθεν Εσχες, πέταξε ενα γενικό κι αόριστο "θα λάμψει η αλήθεια"...

Read more...

ΚΚΕ: Μνημείο άγριας ταξικής πολιτικής το πόρισμα των «σοφών» της κυβέρνησης...


«Αυτό το σχέδιο είναι αιτία πολέμου με την αντιλαϊκή πολιτική στο σύνολό της, με στόχο την ανατροπή της» αναφέρει το κόμμα του Περισσού...
«Μνημείο άγριας ταξικής πολιτικής» χαρακτηρίζει το ΚΚΕ το πόρισμα των «σοφών» της κυβέρνησης για το συνταξιοδοτικό. Όπως αναφέρεται...
σε ανακοίνωσή του το κόμμα του Περισσού, «οι δήμιοι παρουσιάζονται ως σωτήρες των συντάξεων και του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος».

Επιπλέον, το ΚΚΕ σημειώνει πως «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έρχεται να αποτελειώσει τη βρώμικη δουλειά που άφησαν οι προηγούμενοι» ακώντας δριμεία κριτική στις προηγούμνες κυβερνήσεις ενώ υπογραμμίζεται πως η κυβέρνηση μετατρέπει το κοινωνικό μέρος της κοινωνικής ασφάλισης σε πλήρως ανταποδοτικό, όπως και το δικαίωμα στην ασφάλιση μετατρέπεται σε ατομική υπόθεση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 
«Η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα το πόρισμα των "σοφών" της. Όλα όσα προτείνει θα φέρουν νέες δραματικές-κατακόρυφες μειώσεις στις συντάξεις και τις παροχές, αυξήσεις των ορίων ηλικίας μέχρι τα βαθιά γεράματα χωρίς εξαιρέσεις, κατάργηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών. 

Αυτό το πόρισμα είναι μνημείο άγριας ταξικής πολιτικής, με προτάσεις πρωτοφανούς σκληρότητας και βαναυσότητας. Είναι προκλητικό, αφού δείχνει ως υπεύθυνους για την κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων, του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, τους ίδιους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους αγώνες τους. Στο πολυσέλιδο έκτρωμα δεν υπάρχει ούτε μια λέξη για την τεράστια ληστεία όλες αυτές τις δεκαετίες για την ενίσχυση των καπιταλιστών, για την εισφοροδιαφυγή της μεγαλοεργοδοσίας, τα κλεμμένα στο χρηματιστήριο, τα «κουρέματα» για το χρέος, που δεν δημιούργησε ο λαός. Ο λαός πλήρωσε την οικονομική κρίση με αιματηρές θυσίες για τα κέρδη της πλουτοκρατίας. Τώρα απαιτούν την πλήρη συντριβή των δικαιωμάτων που απέμειναν για την καπιταλιστική ανάπτυξη. Οι δήμιοι παρουσιάζονται ως σωτήρες των συντάξεων και του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος. 

Στο πόρισμα, μεταξύ άλλων προβλέπεται νέο σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με ατομικούς λογαριασμούς κι αβέβαιο το τελικό ποσό σύνταξης. Νέο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης με κατά πολύ χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης. Εγγύηση μόνο ενός προνοιακού βοηθήματος, της λεγόμενης «εθνικής σύνταξης» και μάλιστα με την επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων. Ενοποίηση των ταμείων με ισοπέδωση προς τα κάτω συντάξεων και παροχών.

Έτσι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έρχεται να αποτελειώσει τη βρώμικη δουλειά που άφησαν οι προηγούμενοι. Την απαλλαγή του κράτους και της εργοδοσίας από την μεγαλύτερη κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος, την κοινωνική ασφάλιση. Αυτή ήταν η επιδίωξη χρόνων, της αστικής τάξης και των κομμάτων της, των επιτελείων της Ε.Ε. που βρήκε εμπόδια από τους αγώνες του εργατικού λαϊκού κινήματος. Αυτό που κατόρθωσε να κρατήσει μέσα στην κρίση ο λαός με τον αγώνα του, έρχεται να αποτελειώσει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Κανένας εργάτης, κανένας νέος δεν πρέπει να ξεγελαστεί από τα ψέματα της κυβέρνησης ότι νοιάζεται για τη σωτηρία του ασφαλιστικού συστήματος, ότι νομοθετεί για ένα πιο δίκαιο σύστημα ή για την καταπολέμηση των ανισοτήτων. Την ίδια στιγμή απαλλάσσουν μονοπωλιακά μεγαθήρια από χρέη εκατομμυρίων, δίνουν γη και ύδωρ στο κεφάλαιο με φοροαπαλλαγές και εισφοροαπαλλαγές.

Μέσα από το σημερινό πόρισμα αφαιρούν από την κοινωνική Ασφάλιση το κοινωνικό της μέρος, τη μετατρέπουν σε πλήρως ανταποδοτική και το δικαίωμα στην ασφάλιση μετατρέπεται σε ατομική υπόθεση. Ανοίγουν το δρόμο μεγαλύτερης κερδοφορίας των ασφαλιστικών εταιρειών και των επιχειρηματιών της υγείας, που αντιμετωπίζουν την ασφάλιση ως εμπόρευμα. Αυτό το σχέδιο είναι αιτία πολέμου με την αντιλαϊκή πολιτική στο σύνολό της, με στόχο την ανατροπή της.

Η εργατική τάξη, οι φτωχοί αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι, οι γυναίκες, η νεολαία, έχουν διέξοδο. Συμπόρευση με το ΚΚΕ στο δρόμο του αγώνα, στην αναγέννηση του εργατικού λαϊκού κινήματος, στην συγκρότηση της μεγάλης λαϊκής συμμαχίας της ρήξης και της ανατροπής με την εξουσία του κεφαλαίου. Η δύναμη του οργανωμένου λαού που αγωνίζεται είναι ανεξάντλητη»...

Read more...

Ποινική δίωξη κατά της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου...


Επειδή έδωσε περιθώριο ενός έτους -και όχι ενός μήνα όπως ορίζει ο νόμος- στα κανάλια να αποδώσουν στο Δημόσιο το 20%...
που εισπράττουν για λογαριασμό του επί της αξίας των διαφημίσεων...

Ποινικά υπόλογη για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος είναι η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Αικατερίνη Σαββαΐδου, καθώς σύμφωνα με ποινική δίωξη που της ασκήθηκε...
φέρεται να έδωσε χρονικό περιθώριο εντός έτους – και όχι ενός μήνα όπως ορίζει ο νόμος – στους τηλεοπτικούς σταθμούς προκειμένου να προκειμένου να αποδώσουν στο Δημόσιο το 20% που εισπράττουν για λογαριασμό του επί της αξίας των διαφημίσεων.

Ειδικότερα, σε βάρος της κ Σαββαΐδου ασκήθηκε από την εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας μετά από έρευνα που διενεργήθηκε ποινική δίωξη για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Η κατηγορία είναι σε βαθμό πλημμελήματος και αφορά σε απόφαση την οποία η κυρία Σαββαΐδου έλαβε και στις 12 Ιανουαρίου 2015, λίγες ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές.

Με την απόφασή αυτή η Γενική Γραμματέας Εσόδων έδωσε μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο στα κανάλια από αυτήν που προέβλεπε ο νόμος προκειμένου να αποδώσουν στο Δημόσιο το 20% που εισπράττουν για λογαριασμό του επί της αξίας των διαφημίσεων.

Ειδικότερα, η σχετική νομοθεσία και συγκεκριμένα ο νόμος 3845/2010 προβλέπει ότι ο ειδικός φόρος εισπράττεται από τους τηλεοπτικούς σταθμούς και αποδίδεται στο Δημόσιο την 20η ημέρα κάθε μήνα για τα έσοδα του προηγούμενου μήνα.

Ωστόσο, η απόφαση που έλαβε την 12η Ιανουαρίου η κ. Σαββαΐδου (δημοσιεύτηκε λίγες ημέρες αργότερα στο ΦΕΚ) προέβλεπε ότι η δήλωση μπορεί να υποβληθεί μέχρι την 20η Ιανουαρίου για έσοδα του προηγούμενου έτους και όχι μήνα.

Αφορμή για την έναρξη της έρευνας από την εισαγγελία Πρωτοδικών αποτέλεσε μήνυση δικηγόρου που κατατέθηκε στον Άρειο Πάγο. Η μήνυση διαβιβάστηκε στη συνέχεια στην εισαγγελία Πρωτοδικών από τον αντεισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου, Αθανάσιο Κατσιρώδη και με εντολή του προϊσταμένου της εισαγγελίας κ. Ηλία Ζαγοραίου ξεκίνησε άμεσα η ποινική προκαταρκτική εξέταση...

Read more...

Φώφη Γεννηματά: Οι πρόθυμοι αριστεροί ψηφίζουν νεοφιλελεύθερες συνταγές...


Θα στηρίξουμε όποιο μέτρο συμβάλλει στην έξοδο από την κρίση, αλλά μένουμε σταθεροί στα μεγάλα «όχι» μας, τόνισε...
η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την στάση των βουλευτών στην ψηφοφορία.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο, αλλά θα πει ναι σε διατάξεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής, και άλλες χρήσιμες ρυθμίσεις, όπως ποτέ δεν έπραξαν οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ στο παρελθόν, δήλωσε η Φώφη Γεννηματά, για τη στάση που θα κρατήσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη στη ψηφοφορία στη Βουλή.

Λίγη ώρα πριν από την -κλειστή στα ΜΜΕ- κοινή συνεδρίαση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και των μελών του Πολιτικού Γραφείου, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε: «Στηρίζουμε με συνέπεια κάθε μέτρο που πραγματικά συμβάλλει στην πορεία εξόδου από την κρίση. Αλλά μένουμε σταθεροί στα μεγάλα "όχι" μας».

Επέκρινε δε τον ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας, οι πρόθυμοι αριστεροί, φέρνουν από το παράθυρο και εφαρμόζουν νεοφιλελευθερες συνταγές. Γιατί δεν είναι προοδευτικές, οι φορομπηχτικές λογικές εξόντωσης της μεσαίας τάξης. Γιατί είναι βαθειά άδικες και καταστροφικές οι προτάσεις συνειδητής αποδόμησης του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης. Προτάσεις που οδηγούν ανθρώπους που έχουν καταβάλλει πολλά χρόνια εισφορές στο ΙΚΑ σε συντάξεις αναξιοπρέπειας»...
toprotothema.gr

Read more...

Ελεύθερη η Βίκυ από το Δρομοκαΐτειο...




crimenet.gr

Από την Έρρικα Βαλλιάνου


Η Βίκυ Σταμάτη αφέθηκε ελεύθερη από το Δρομοκαΐτειο για να πάει στο παιδί της.


Ο δικηγόρος του συζύγου της Άκη Τσοχατζόπουλου, Γιάννης Παγορόπουλος, κατόρθωσε να  ξεπεράσει το εμπόδιο για την καταβολή εγγύησης των 50.000 ευρώ -που ξεκαθάρισε ότι ούτως ή άλλως δεν υπάρχουν- επικαλούμενος μια...

κοινή υπουργική απόφαση με τα capital control.

Συγκεκριμένα μέχρι τέλος Οκτωβρίου δεν ισχύουν οι εγγυήσεις για τις αποφυλακίσεις αφού δεν μπορούν να γίνουν αναλήψεις από τις τράπεζες


Η Βίκυ Σταμάτη θα πρέπει να παραδώσει και το διαβατήριό της,αφού της απαγορεύεται η έξοδος από τη χώρα και θα πρέπει να εμφανίζεται στο αστυνομικό τμήμα δυο φορές το μήνα

Read more...

Με εισοδηματικά κριτήρια όλες οι συντάξεις...


Σοκ και δέος: Με εισοδηματικά κριτήρια όλες οι συντάξεις
Κατρούγκαλος: Το Νοέμβριο στη Βουλή το τελικό νομοσχέδιο...
Σε άμεση εφαρμογή της μεταρρυθμίσης του ασφαλιστικού εφόσον υπάρχει προσδοκία να αποτελέσει ισοδύναμο των μνημονιακών μέτρων θα προχωρήσει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ο οποίος είπε ότι θα θέσει...
την πρόταση της επιτροπής σοφών υπόψιν του υπουργικού συμβουλίου την επόμενη εβδομάδα.

Ο κ. Κατρούγκαλος ανακοίνωσε ότι το τελικό νομοσχέδιο θα προωθηθεί στη Βουλή το Νοέμβριο ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο φορολόγησης του μεγάλου πλούτου και επιβολής νέων εισφορών σε οικονομικές δραστηριότητες για την ενίσχυση του «κουμπαρά» που θα δημιουργηθεί υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων.


Το μέλος της επιτροπής Μιλτιάδης Νεκτάριος (πρώην διοικητής του ΙΚΑ) άφησε να εννοηθει ότι η αναπλήρωση της κύριας σύνταξης δεν θα υπερβαίνει το 45%-55% όπως και ότι θα δοθεί μεγαλύτερο βάρος στα επαγγελματικά ταμεία και την ιδιωτική ασφάλιση με φορολογικά κίνητρα.


Η επιτροπή στο πόρισμά της προτείνει ενιαίους κανόνες για τις εισφορές και τις παροχές ενώ για τις εισφορές τονίστηκε ότι θα είναι πολύ κάτω από το 26% για τις επόμενες γενιές.


Ο κ. Κατρούγκαλος τάχθηκε υπερ των ενιαίων κανόνων αναπλήρωσης και εισφορών επιβεβαιώνοντας ότι τα χαμηλότερα εισοδήματα θα έχουν μεγαλύτερη αναπλήρωση της σύνταξης ενώ για τα υψηλότερα εισοδήματα οι απώλειες θα είναι μεγαλύτερες. Με τον τρόπο αυτό, δηλαδή, επιβεβαίωσε τα όσα είχαν δει το φως της δημοσιότητας ότι δηλαδή θα επιβληθούν εισοδηματικά κριτήρια για την παροχή όλων των συντάξεων. Ό ίδιος, ωστόσο, διαχώρισε τη θέση του και είπε ότι προσωπικά πιστεύει ότι οι συντάξεις πρέπει να χορηγούνται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.


Η πρόεδρος της επιτροπής Αθηνά Πετρόγλου είπε ότι πρέπει να τερματιστούν οι διαφορές ανάμεσα σε παλαιούς και νέους και να γεφυρωθεί το χάσμα, αφήνοντας, έτσι, να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επανυπολογισμό των συντάξεων των νυν συνταξιούχων.


Η πρωτοφανής αυτή παρέμβαση σύμφωνα με τα μέλη της επιτροπής δεν προσκρούει σε διάταξεις του Συντάγματος.


Προτείνεται ένα ταμείο που θα συγχωνευθούν κύριες, επικουρικές και εφάπαξ ενώ η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της ενσωμάτωσης των επικουρικών στις κύριες.



protothema.gr

Read more...

Στα χέρια Κατρούγκαλου η «καυτή πατάτα» του Ασφαλιστικού

Με τη φράση-«κλειδί» «το μόνο που χάραξε η Επιτροπή είναι το μονοπάτι και γι’ αυτό περιορίστηκε στην παράθεση των αρχών του προτεινόμενου συστήματος», η «Επιτροπή Σοφών για του Ασφαλιστικό» αφήνει την «καυτή πατάτα» της μετάβασης και την πολλή πρακτική δουλειά στο υπουργείο και, όπως η ίδια σημειώνει, «η υλοποίησή του προϋποθέτει περαιτέρω τεχνικές επεξεργασίες».  Αρα τώρα αρχίζει η νέα περιπέτεια.Γιώργος Κατρούγκαλος
Η ενοποίηση πάντως είναι η μοναδική λύση, σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής: «Ο στόχος θα πρέπει να είναι ένας, εθνικός φορέας κοινωνικής ασφάλισης με ένταξη σε αυτό όλων των φορέων κύριας, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών (διοικητική ενοποίηση), μετά από ουσιαστική ενοποίηση του υπάρχοντος καθεστώτος κοινωνικής ασφάλισης.
Σύμφωνα με μειοψηφούσα άποψη στην Επιτροπή, προτείνεται και η λύση των τριών μεγάλων Ταμείων, διότι «ο επιβαλλόμενος σεβασμός κάποιων επαγγελματικών και ασφαλιστικών ιδιαιτεροτήτων μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία τριών ταμείων: α. Μισθωτών β. Αυτοαπασχολουμένων γ. Αγροτών». Ο φόβος είναι βεβαίως η μεταβατική φάση προς το ενιαίο καθεστώς των διαφορετικών υφιστάμενων ασφαλιστικών όρων.
Το πόρισμα υπογραμμίζει ότι «η ενοποίηση Ταμείων με διαφορετικό επίπεδο βιωσιμότητας εμπεριέχει σοβαρούς κινδύνους, για τους ασφαλισμένους των υγιών φορέων, εφόσον βέβαια τέτοια ταμεία υπάρχουν ακόμη. Για το λόγο αυτό θα πρέπει το κράτος να εγγυηθεί, όπως είναι και η συνταγματική του υποχρέωση, τη βιωσιμότητα του συστήματος και την προστασία του ασφαλιστικού κεφαλαίου ως συνόλου». 
Το μοντέλο ασφάλισης που προκρίνεται είναι, όπως είπαμε, ενιαίο αλλά και μεικτό στη δομή του (σαν το σουηδικό), δηλαδή και κεφαλαιοποιητικό - ανταποδοτικό (αποκλείοντας ευτυχώς την ανάληψη οικονομικού κινδύνου από τον ασφαλισμένο) αλλά και σαφώς κοινωνικά αναδιανεμητικό. 
Η έκθεση υπογραμμίζει ότι «αποτιμώντας τις διαχρονικές ενοποιήσεις των ασφαλιστικών δομών που έλαβαν χώρα τα τελευταία χρόνια, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ήταν κυρίως επιφανειακές και ορισμένες φορές, λόγω του ελλιπούς σχεδιασμού τους, βιαστικές. Χωρίς ουσιαστική προετοιμασία και προσαρμογή, αλλά με υποχωρήσεις συχνά σε συνδικαλιστικές πιέσεις, ήταν αναποτελεσματικές και δημοσιονομικά επιβλαβείς». 
Και ομολογείται το γνωστό οικονομικό αδιέξοδο (μείωση εσόδων αύξηση δαπανών, διαρκής μεγέθυνση ελλειμμάτων και χρέους που βεβαίως μετατρέπεται σε όλο και μεγαλύτερο δημόσιο χρέος). Συνεπώς η Επιτροπή κατέληξε στο επίσης αυτονόητο ότι «με βάση την ελληνική πραγματικότητα, τρεις είναι οι κύριες κατευθύνσεις που μπορεί να επιτευχθεί αυτό: η πρώτη είναι η αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής με την καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, η δεύτερη είναι η επιβολή ασφαλιστικών εισφορών σε πρόσθετα εισοδήματα από εργασία που δεν υπάγονται σε ασφαλιστικές κρατήσεις, και η τρίτη είναι η αύξηση των απασχολούμενων με τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης».
Ενοποιούνται, λοιπόν, οι όροι ασφάλισης και απονομής συντάξεων όλων των ασφαλισμένων πολιτών και επομένως καταργούνται τα ειδικά Ταμεία, οι ειδικές εισφορές, τα ειδικά συστήματα απονομής σύνταξης (δηλαδή τα διαφορετικά ποσοστά αναπλήρωσης, χρόνια ασφάλισης και όρια ηλικίας συνταξιοδότησης). 
Ο χρόνος συνταξιοδότησης αφήνεται εν μέρει και υπό προϋποθέσεις στον ίδιο τον ασφαλισμένο και προβλέπεται και δικαίωμα μερικής απασχόλησης στην εργασία και μετά τη συνταξιοδότηση. Σημασία δίνεται -επιτέλους- στην αλληλεγγύη των γενιών και όχι στα αδιέξοδα μεταβατικά σχήματα που όλα τους θυσίαζαν τα δικαιώματα και τις ασφαλιστικές προσδοκίες των νεοτέρων εργαζομένων (και ανέργων) γενεών. 
Η Επιτροπή ρητά οδηγείται στην  «υιοθέτηση ενός νέου συστήματος συντάξεων για τις νέες γενιές, το οποίο θα βασίζεται στην γενική αρχή της ίσης μεταχείρισης των πολιτών τόσο εντός κάθε γενιάς όσο και μεταξύ των γενεών. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με ένα σύστημα που θα προσφέρει μια διαφανή αρχιτεκτονική συνεργασίας μεταξύ των διαφόρων τύπων αλληλεγγύης.
»Για να επιτύχει η προτεινόμενη συστημική μεταρρύθμιση απαιτείται η αναζωογόνηση της εμπιστοσύνης των νεότερων γενεών μέσω της αξιόπιστης σύνδεσης εισφορών και δικαιωμάτων».
Όσον αφορά τις εισφορές προβλέπεται:
1. ενιαία ποσοστά εισφορών και βάσει υπολογισμού τους α) για κύρια σύνταξη, β) για επικουρική σύνταξη και γ) για εφάπαξ παροχές, με μόνη διάκριση αυτή σε μισθωτούς και αυτοτελώς απασχολούμενους.
2. υποχρέωση για δήλωση των ασφαλιστικών εισφορών όλων των φορέων κύριας, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ μέσω μιας ενοποιημένης διαδικασίας.
ανάθεση στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ/ΚΕΑΟ της βεβαίωσης και είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών.
Και σε ό,τι αναφέρεται τις παροχές, προκρίνεται η απλή λογική:
α) Κατάργηση των οριζόντιων περικοπών των συντάξεων διότι υποσκάπτουν την ασφαλιστική συνείδηση, δημιουργούν κίνητρο για εισφοροδιαφυγή και για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις,  υπονομεύουν το ασφαλιστικό σύστημα.
β) Καθιέρωση ενιαίου τρόπου υπολογισμού της σύνταξης, κύριας και επικουρικής, για παλιούς και νέους ασφαλισμένους, αφού προηγουμένως καθοριστεί με Αναλογιστική Μελέτη το ποσοστό, κατά το οποίο τόσο η κάθε σύνταξη χωριστά, όσο και όλες από κοινού, θα αναπληρώνουν τις αποδοχές του ασφαλισμένου.
γ) Ανακαθορισμός, κατ’ επιταγή των αρχών της συμμετοχικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης των γενεών, των συντάξεων των ήδη συνταξιούχων με αναφορά στο νέο, ενιαίο τρόπο υπολογισμού της κύριας και επικουρικής σύνταξης για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους.
Ωστόσο, πέρα από την ενδιαφέρουσα πρόταση εξορθολογισμού του ασφαλιστικού συστήματος της Επιτροπής, η κυβέρνηση,  βάσει του δημοσιονομικού στόχου του νέου Μνημονίου, καλείται σε μια κατεστραμμένη οικονομία με πρωτοφανή ανεργία και μαύρη εργασία να εξοικονομήσει επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ μέσα στο 2016, από τις τρέχουσες συντάξεις υψηλότερες και χαμηλότερες, έστω αναλογικά. Πάλι δηλαδή στα μεταβατικά συστήματα (μπαλώματα) θα καταλήξουμε, και πάλι θα τσακωνόμαστε οι παλιοί με τους νέους ασφαλισμένους των υπό ενοποίηση Ταμείων με τα ειδικά καθεστώτα και τις παραδόσεις τους.
Διαβάστε αναλυτικά το πόρισμα:
http://www.efsyn.gr/

Read more...

Απορρίπτει την πρόταση Γιουνκερ, ο Κοτζιάς...




Κανένα θέμα κοινών περιπολιών με την Τουρκία στο Αιγαίο.
"Κάτι τέτοιο θα σήμαινε είσοδο τουρκικών πλοίων στα χωρικά μας ύδατα"...
«Δεν τίθεται θέμα κοινών ελληνο-τουρκικών περιπολιών στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού», τόνισε εκ νέου  ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha». 
«Αυτό σημαίνει είσοδο τουρκικών πλοίων στα χωρικά μας ύδατα, κάτι που θα έχει ...
μακροπρόθεσμες συνέπειες», εξήγησε ο κ. Κοτζιάς.

Η σαφέστατη τοποθέτηση του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, αποτελεί και απάντηση στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος μιλώντας χθες στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εξέφρασε την άποψη ότι «θα ήταν πολύ χρήσιμο» αν «υπό ευρωπαϊκή αιγίδα» υπήρχε ναυτική συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας, «ούτως ώστε να επιτηρείται η πύλη εισόδου» των μεταναστών στην Ευρώπη, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι είναι θέμα ευρωπαϊκό και όχι ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ο κ. Γιουνκέρ προχώρησε μάλιστα περισσότερο λέγοντας ότι για τις αντιρρήσεις της ελληνικής πλευράς θα υπάρξουν διαβουλεύσεις και αφήνοντας να εννοηθεί ότι εξ όσων αντελήφθη κατά τις πρόσφατες συνομιλίες του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρεγίπ Ερντογάν, η 'Αγκυρα δεν έχει αντιρρήσεις.


Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατηγορηματική άρνηση της Ελλάδας να εξετάσει το ενδεχόμενο κοινών ελληνοτουρκικών περιπολιών στο Αιγαίο, είχε επισημανθεί ήδη προχθές από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνο Κούτρα με μεγάλη σαφήνεια.

Read more...

Αυτοί είναι οι 12 σοφοί του Κατρούγκαλου...

ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ... που αποφασίζουν για τις τύχες όλων των συνταξιούχων... Το σχεδιασμό για την ολική ανατροπή του ασφαλιστικού ανέλαβε 12μελής Επιτροπή Σοφών που ορίστηκε από τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο. Ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας μέσα στον Αύγουστο συγκρότησε την επιτροπή με σκοπό την επεξεργασία και υποβολή προτάσεων για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. Ωστόσο... στις αρχές Σεπτεμβρίου η «Εφημερίδα των Συντακτών» αποκάλυψε το βασικό σενάριο πάνω στο οποίο δούλεψε η Επιτροπή Σοφών που είναι η ιδέα της καθιέρωσης συστήματος νοητής κεφαλαιοποίησης αναδιανεμητικού χαρακτήρα, το οποίο κατά τους υπολογισμούς της εφημερίδας οδηγούσε σε συντάξεις 600 ευρώ για τους περισσότερους ασφαλισμένους. Κάθε ασφαλισμένος δηλαδή διαθέτει έναν ατομικό λογαριασμό μέσω του οποίου «κτίζει» το ποσό της σύνταξης του ανάλογα με τις εισφορές που καταβάλει. Μέσω της νοητής κεφαλαιοποίησης θα παρακρατείται ένα ποσό βάσει εισοδηματικών κριτηρίων υπέρ της ενίσχυσης του ασφαλιστικού συστήματος. Το ποσό της σύνταξης που θα προκύπτει από το σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης θα προστίθεται στην εθνική σύνταξη η οποία θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία. (Δείτε εδώ αναλυτικά για το πόρισμα της επιτροπής σοφών). Τότε εν μέσω προεκλογικής περιόδου ο κ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για προβοκάτσια και για δημοσίευμα που δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα. Ωστόσο τις τελευταίες μέρες το κλίμα καλλιεργήθηκε για να έρθει η πρόταση της επιτροπής των σοφών με δηλώσεις. Χαρακτηριστικότερα είναι όσα είπε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αναστάσιος Πετρόπουλος στη Βουλή ο οποίος περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στο ασφαλιστικό χαρακτηρίζοντας το σύστημα «ετοιμόρροπο». Δήλωσε, μάλιστα, ότι χρειάζονται άμεσα μέτρα για να αποφευχθεί η κατάρρευση του συστήματος το 2030. Η 12μελής επιτροπή «σοφών» αποτελείται από τα εξής μέλη: 1. Αννα Λιγωμένου, Αντιπρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου, ως Πρόεδρος. Η κυρία Λιγωμένου είναι αριστούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με άριστες μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημόσιο Δίκαιο, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ξεκίνησε ως ασκούμενη στο νομικό τμήμα της ΕΡΤ. Απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, με οικονομικές σπουδές στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, με ειδίκευση στα Χρηματοοικονομικά. Γνωρίζει Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά. Υπήρξε υπότροφος του ΙΚΥ και μεταπτυχιακή υπότροφος του Ινστιτούτου Δικονομικών Μελετών και Ερευνών κατά την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής «Το Πειθαρχικό Δίκαιο των Δικαστών». Διορίστηκε ως δικαστής στο Ελεγκτικό Συνέδριο το 1989. Προήχθη σε αντιπρόεδρο του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου το 2014. 2. Βασίλης Ανδρουλάκης, Δικαστής Συμβουλίου της Επικρατείας. 3. Διονύσιος Γράβαρης, Καθηγητής Κοινωνικής Πολιτικής. Ο Διονύσης Γράβαρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954 και μεγάλωσε στις γειτονιές της. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στην Ελλάδα και στον Καναδά και από το 1985 δίδαξε αρχικά στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Σήμερα είναι καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Από το 2008 είναι επιστημονικός διευθυντής στο Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ. Υπό την τελευταία του ιδιότητα έχει επιβλέψει την εκπόνηση μελετών για την κατάσταση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στην περίοδο της κρίσης. Ήταν υποψήφιος με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη για το Δήμο της Αθήνας. 4. Ξενοφών Κοντιάδης, Καθηγητής Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας. Ο Ξενοφών Κοντιάδης γεννήθηκε το 1967 στη Χαϊδελβέργη. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και στο Μόναχο. Δικηγόρος Αθηνών από το 1992. Δίδαξε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ως επίκουρος και εν συνεχεία αναπληρωτής Καθηγητής) από το 1998 και στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου από το 2004, όπου εκλέχθηκε το 2006 πρωτοβάθμιος Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας. Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (2008-2010) και Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών (2010-2014). Από το 1995 Επιστημονικός Διευθυντής και από το 2006 Πρόεδρος Δ.Σ. του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, θέση στην οποία διαδέχθηκε τον δάσκαλό του, συνταγματολόγο Δημήτρη Θ. Τσάτσο. Συγγραφέας 20 βιβλίων και περισσότερων από 130 μελετών στα ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά και ιταλικά. Κριτής πολλών διεθνών επιστημονικών περιοδικών και διευθυντής επιστημονικών σειρών. Προσκεκλημένος ομιλητής σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Τακτικός αρθρογράφος στον ημερήσιο τύπο, με περισσότερα από 400 άρθρα. 5. Κωνσταντίνος Κρεμαλής, ομ. Καθηγητής Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας. O Κωνσταντίνος Κρεμαλής γεννήθηκε στο Βόλο το 1947. Πραγματοποίησε νομικές σπουδές στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Μονάχου και Βιέννης. Είναι Δικηγόρος παρ' Aρείω Πάγω ειδικευμένος σε θέματα Εργατικού Δικαίου, Κοινωνικού Δικαίου, Ασφαλιστικού Δικαίου και Δικαίου της Υγείας. O καθηγητής Κρεμαλής είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Υγείας και Πρόνοιας του Πανεπιστημίου Αθηνών. 6. Σταυρούλα Κτιστάκη, Δικαστής Συμβουλίου της Επικρατείας. Η Σταυρούλα Κτιστάκη σπούδασε στη Σχολή Νομικών και Οικονομικών Επιστημών (Ν.Ο.Ε.) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έλαβε πτυχίο Νομικής και πτυχίο Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών της Σχολής αυτής. Έλαβε DΕΑ Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Paris I - Pantheon - Sorbonne όπου και εκπόνησε διδακτορική διατριβή (1990) με θέμα: «L' evolution du controle juridictionnel des motifs de l' acte administratif» και με βαθμό άριστα. 7. Φρόλη Κουσκουνά, Πρόεδρος Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής. 8. Σπύρος Μαρκάτης, Δικαστής Συμβουλίου της Επικρατείας. 9. Δημήτριος Μπούρλος, Δικηγόρος, εξειδικευμένος σε συνταξιοδοτικά θέματα. Ο κ. Δημήτριος Μπούρλος, είναι γνωστός εργατολόγος και από το έτος 1984 εκδότης του περιοδικού «ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΙΚΑ». Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Επιτροπής για την Διαδοχική Ασφάλιση, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το Ασφαλιστικό, Πρόεδρος της Επιτροπής Κωδικοποίησης Κανονισμών Ι.Κ.Α. και μέλος πολλών επιτροπών που έχουν συσταθεί για το Ασφαλιστικό. Γεννήθηκε στην Τρίπολη Αρκαδίας το 1957. 10. Μιλτιάδης Νεκτάριος, Καθηγητής Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης. Ο Μιλτιάδης Νεκτάριος είναι πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της International Life ΑΕΑΖ,. Είναι αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Έχει εργασθεί ως Διευθύνων Σύμβουλος στην Χρηματιστηριακή Βορείου Ελλάδος (1991-1993), Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής (1993-1999) και Διοικητής του ΙΚΑ (1999-2004) επί κυβέρνησης Κ. Σημίτη. Έχει επίσης διατελέσει Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (1993-1996) και Πρόεδρος της ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών (2000-2004). Είναι γνωστή προσωπικότητα στον χώρο της Κοινωνικής και Ιδιωτικής Ασφάλισης καθώς και συγγραφέας αρκετών βιβλίων. 11. Αθηνά Πετρόγλου, Δικηγόρος, εξειδικευμένη σε συνταξιοδοτικά θέματα. 12. Αγγελος Στεργίου, Καθηγητής Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας. Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Διδάσκει για το Δίκαιο Κοινωνικής Ασφάλισης. Διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Paris I – Panthéon- Sorbonne (1985). Η διατριβή του βραβεύτηκε από το Centre Françaisde Droit Comparé. Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Read more...

Σοκάρουν τα νέα συγκλονιστικά στοιχεία...


Νέα συγκλονιστικά στοιχεία για την υπόθεση βιασμού ανηλίκου στο Παπάφειο - Media
... για την υπόθεση βιασμού ανηλίκου στο Παπάφειο...
Σοκαριστικές είναι οι αποκαλύψεις της εφημερίδας "Espresso" για το Παπάφειο Ορφανοτροφείο στη Θεσσαλονίκη και για όσα φέρεται να βίωσε το επτάχρονο αγοράκι το 2012.

Βιντεοσκοπούσαν και...
επευφημούσαν την κακοπόιηση!

Όπως προκύπτει από τη δικογραφία, δεν είναι ένας, αλλά έξι οι ανήλικοι – ηλικίας μεταξύ  10 και 13 ετών – εμπλεκόμενοι στην υπόθεση κακοποίησης του μικρού.

Τα περιστατικά – θρίλερ περιλαμβάνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, βιασμούς αλλά και βιντεοσκοπήσεις της παρενόχλησης του 7χρονου φιλοξενούμενου στο ίδρυμα.

Το δράμα του ανήλικου δεν είχε τέλος, καθώς φέρεται ότι υπέστη σεξουαλική κακοποίηση ακόμη και ενώ κοιμόταν στο θάλαμο του ορφανοτροφείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρεται ότι οι εμπλεκόμενοι έφτασαν σε σημείο να καταγράψουν σε βίντεο -προφανώς από κινητό τηλέφωνο τη στιγμή που τέσσερα παιδιά επευφημούσαν και χειροκροτούσαν την παρενόχληση του παιδιού από άλλα δύο.

Οι προτροπές τους φαίνεται ότι ήταν εμφανείς με συνέπεια να αντιμετωπίζουν κατηγορίες για ηθική αυτουργία.
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ

πηγη topontiki.gr

Read more...

Είχαμε εντολή να φύγουμε, λέει ο αστυνομικός...

Λεπτό προς λεπτό η δίκη της Χρυσής Αυγής... Και ενώ μας είπε το κέντρο να φύγουμε, εμείς μείναμε, τόνισε ο αστυνομικός Ρώτας, περιγράφοντας τη βραδιά της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα - Δεν μπορούμε... οκτώ άτομα να επέμβουμε σε 50, σημείωσε ο μάρτυρας, αιτιολογώντας τη στάση των αστυνομικών δυνάμεων, στην κατάθεσή του - Σχετικά με τη στιγμή της δολοφονίας, Γ. Ρώτας ανέφερε: «Δεν γινόταν να δούμε το μαχαίρι από μακριά. Όταν τους χωρίσαμε ... ο Ρουπακιάς είχε φύγει προς το αυτοκίνητο και ο Φύσσας φώναξε 'με μαχαίρωσαν - με μαχαίρωσε'». Σημειώνεται ότι ο αστυνομικός, απάντησε αρνητικά σε ερώτηση για το αν θεωρεί λογικό το ότι οι επιτιθέμενοι δεν πτοήθηκαν από την παρουσία της αστυνομίας. Ζωντανή κάλυψη της δίκης της Χρυσής Αυγής από το thepressproject.gr (Ορέστης Βέλμαχος και Μάνος Φραγκιουδάκης). 11:30 Πολιτική Αγωγή: Είπατε ότι ο Τσολακίδης μεταβιβάζει στο κέντρο ότι χρυσαυγίτες διαπληκτίζονται με άτομα του «Γνωστόυ Χώρου» όπως τον αποκαλεί. Συμμερίζεστε ότι ήταν αναρχικοί η πλευρά που διαπληκτιζόταν με την Χρυσή Αυγή; Ρ: Είπα ότι δεν είδα για την παρέα του Φύσσα. Είδα ότι τους κυνηγούσαν, αλλά δεν είδαμε ποιους κυνηγούσαν. Είδα μόνο τον Φύσσα όταν έφτασα στο σημείο. 11:27 Πολιτική Αγωγή: Τα άτομα της ομάδας των 50 ατόμων πήγαινε οργανωμένα ή μπουλούκι; Ρ: Εννοείτε τετράδες; Πολιτική Αγωγή: Ο καθένας πήγαινε όπου ήθελε ή πήγαιναν προς συγκεκριμένο προορισμό; Ρ: Μέχρι τη διασταύρωση όπου μετά απλώσανε, από το μέσο της Παύλου Μελά, πήγαιναν όλοι προς την ίδια κατεύθυνση. Πολιτική Αγωγή: Με το «κάτι είχαν στο μυαλό τους, ήταν σχεδιασμένο» που καταθέσατε, λέτε ότι πήγαιναν συγκεκριμένα προς ένα σημείο; Ρ: Έχω απαντήσει. Πιθανόν.Έχω πει ότι δεν άκουσα να τους λένε κάτι, αλλά γνώριζαν που πήγαιναν, φαινόταν από τον τρόπου που κινούνταν. Πολιτική Αγωγή: Αυτοί που έκαναν την επίθεση τα 30-40 άτομα και ο Ρουπακιάς με τους 4-5 ήταν όλοι στην ίδια οργάνωση και αν ναι ποια είναι αυτή; Ρ: Από τα στοιχεία που έχω όλοι είναι στη Χρυσή Αυγή. 11:20 Πολιτική Αγωγή: Είδατε τον συνάδελφό σας Τσολακίδη κατά τη διάρκεια της σύλληψης να πιάνει την καρδιά του Ρουπακιά; Πρόεδρος: Άλλη ερώτηση 11:18 Πολιτική Αγωγή: Γνωρίζετε αν αστυνομικοί του ΑΤ Νίκαιας είναι αποσπασμένοι στην προσωπική φρουρά του βουλευτή της ΧΑ Κούζηλου; Πρόεδρος: Άλλη ερώτηση 11:16 Πολιτική Αγωγή: Η αστυνομία χρησιμοποιεί αλεξίσφαιρα γιλέκα; Ρ: Ναι. Πολιτική Αγωγή: Για ποιόν λόγο; Ρ: Για ασφάλεια. Πολιτική Αγωγή: Μπορείτε να μας περιγράψετε πώς είναι τα αλεξίσφαιρα γιλέκα; Πρόεδρος: Μπορείτε κ. μάρτυρα να καταλάβετε αν κάποιοςφοράει αλεξίσφαιρο γιλέκο αν το δείτε σε φωτογραφία; Ρ: Ναι Επιδεικνύεται στον μάρτυρα φωτογραφία από την δικογραφία(σκληρό δίσκο Πατέλη, Σκαρπέλη) με φερόμενα ως μέλη της Χρυσής Αυγής, σε δράσεις της οργάνωσης. Ο μάρτυρας λέει πως αυτό που εικονίζεται να φορά άτομο της φωτογραφίας, είναι «θήκη» η οποία αν έχει μέσα βαλλιστικό υλικό είναι όντως αλεξίσφαιρο γιλέκο, κάτι που δεν μπορεί να γνωρίζει όμως από την φωτογραφία. 11:11 Η Πολιτική Αγωγή ζητά να επιδειχθεί φωτογραφία ώστε να δει ο μάρτυρας αν μέλη της Χρυσής Αυγής κρατάνε ασυρμάτους. Η φωτογραφία δεν είναι από το βράδυ της δολοφονίας. Είναι από δράσεις της Χρυσής Αυγής. Ο δικηγόρος της Χρυσής Αυγής, επιμένει ότι πρέπει να δει τη φωτογραφία ο μάρτυρας ώστε να φανεί αν η οργάνωση χρησιμοποιεί ασυρμάτους. Ο μάρτυρας αναγνωρίζει ότι οι άνθρωποι που βλέπει στις φωτογραφίες κρατάνε όντως ασυρμάτους. 11:07 Πολιτική Αγωγή:Με τέτοιο οπλισμό γιατί φοβηθήκατε απέναντι στους άλλους 50; Ρ: Είπα ότι δεν είμαστε αθάνατοι. Κάθε αστυνομικός φοβάται μην συμβεί οτιδήποτε σε ένα τέτοιο περιστατικό με τόσα άτομα απέναντι. Πολιτική Αγωγή: Οι φίλοι του Φύσσα πώς δεν φοβήθηκαν παρ’ότι δεν είχαν τίποτα πάνω τους; Πρόεδρος: Άλλη ερώτηση 11:05 Πολιτική Αγωγή:Έχετε δει επεισόδια με όχλους στο κέντρο της Αθήνας από τα κανάλια, αφού δεν έχετε παρευρεθεί; Εννοώ συγκεντρώσεις ενάντια στο μνημόνιο ας πούμε. Ρ: Ναι Πολιτική Αγωγή: Ήταν ίδια η εικόνα με αυτή που είδατε στην Παύλου Μελά; Ρ: Όχι. Πολιτική Αγωγή: Τι ήταν διαφορετικό στην ομάδα που είδατε; Έχει ενιαίες κινήσεις; Στέκονται και κινούνται μαζί για παράδειγμα; Ρ: Ναι. Πολιτική Αγωγή: Γινόταν κάτι μέσα στο Κοράλλι; Ρ: Όχι. Πολιτική Αγωγή: Θα μπορούσε δηλαδή να έχει φύγει αυτή η ομάδα; Ρ: Ναι. Πολιτική Αγωγή: Ποια είναι η διαφορά των 7 όπλων που είχατε όλοι σας με το υποπολυβόλο Μ-5; Είναι ένα όπλο που γίνεται ορατό; Ρ:Ναι φαίνεται ότι είναι διαφορετικό. Η Πολιτική Αγωγή δείχνει στον μάρτυρα δύο φωτογραφίες με όπλα για να φανεί το μέγεθος του όπλου. 10:59 Πολιτική Αγωγή:Τι οπλισμό είχατε εσείς; ;Hταν εμφανής; Ρ: Είχαμε όλοι πιστόλι και ο ένας είχε ένα υποπολυβόλο. Πολιτική Αγωγή: Αλεξίσφερα και κράνη; Ρ: Ναι. Πολιτική Αγωγή:Ήταν εμφανή αυτά; Ρ: Ναι. Πολιτική Αγωγή: Τα γραφεία της ΧΑ στην περιοχή ξέρετε που είναι; Ρ: Καισαρείας Πολιτική Αγωγή: Είναι πάνω από 2 χιλιόμετρα από το Κοράλλι; Ρ: Νομίζω παραπάνω Πολιτική Αγωγή: Σε επιχείρηση που είπατε ότι είχατε κάνει, όταν πήγατε στην Καισαρείας, είπατε ότι είδατε ανθρώπους γύρω που ήλεγχαν τα γραφεία. Πως καταλάβατε ότι είχαν σχέση και ότι ήταν χρυσαυγίτες; Ρ:Φορούσαν την παραλλαγή που φοράνε συνήθως. Πολιτική Αγωγή: Τη νύχτα της δολοφονίας, από πού ξεκίνησαν τα άτομα να έρθουν εκεί ξέρετε; Ρ: Από τα ΜΜΕ, έμαθα ότι πήραν sms. Ξεκίνησαν από την οργάνωση μάλλουν, δε θυμάμαι. 10:53 Πολιτική Αγωγή: Υπήρξε εξωτερικό ερέθισμα για να ξεκινήσουν οι 50 χρυσαυγίτες να κινούνται προς το σημείο; Ρ: Δεν άκουσα κάτι. Φαινόταν σαν να είναι από συννενόηση όμως. Δεν πήγαιναν τυχαία. Πολιτική Αγωγή: Έχετε δει Τσαλδάρη και Κεφαλληνίας να σταματάει ένα ταξί και να επιβιβάζεται κάποιος; Ρ: Όχι Πολιτική Αγωγή:Η ομάδα των Χρυσαυγιτών που ακολουθείτε όταν βγαίνει στην Κεφαλληνίας κινείται αριστερά ή σε όλες τις κατευθύνσεις; Ρ: Αριστερά και μετά σπάσανε. 10:50 Πολιτική Αγωγή: Που πήγαν τα 50 άτομα που λέγατε; Πώς είδατε το περιστατικό στο 62 αφού είχε τόσο κόσμο που έτρεχε; Ρ: Είδα πολύ κόσμο κοντά στο 62. Πολιτική Αγωγή: Όταν φτάσατε στο σημείο ήταν οι δύο τους; Ρ: Όταν έφτασα είχαν μόλις χωριστεί και ήταν οι δύο τους. Πολιτική Αγωγή: Υπήρχε κάποιος άλλος στο σημείο από τους 50; Ρ: Οι άλλοι είχαν ξεκινήσει και τρέχανε. Πολιτική Αγωγή: Πόση ώρα έκανε το περιπολικό; Ρ: 2 λεπτά. Κάναμε σωματικό έλεγχο στον Ρουπακιά και τον βγάλαμε από το αυτοκίνητο μέχρι να έρθει. Πολιτική Αγωγή: Γνωρίζατε από εμπειρία την επικυνδινότητα της Χρυσής Αυγής; Ρ: Ναι Πολιτική Αγωγή: Γι αυτό αποφασίσατε να μην εμπλακείτε; Ή αν ήταν 50 άτομα μη χρυσαυγίτες θα μπαίνατε; Ρ:8 άτομα δεν μπορούν να πάνε σε 50. Πολιτική Αγωγή: Άκουσα ότι ο Τσολακίδης διαβιβάζει ότι είναι μόνο μια ομάδα εκεί.Δεν σας έχει αντιληφθεί εσάς; Ρ: Ρωτήστε τον Τσολακίδη. 10:45 Πολιτική Αγωγή: Έξω από το Κοράλλι είχε κόσμο; Ρ: Σε όλο τον δρόμο είχε. Πολιτική Αγωγή: Πήγατε προς την καφετέρια να ρωτήσετε τι συμβαίνει; Ρ: Όχι Πολιτική Αγωγή: Γίνονται συχνά συμπλοκές αναρχικών και χρυσαυγιτών σε συμπλοκή; Ρ: Όχι Πολιτική Αγωγή: Ο Χατζησταμάτης σας είπε για συμπλοκές αναρχικών. Έχετε δει ποτέ εικόνα αναρχικών σε περιστατικά; Ρ: Όχι Πολιτική Αγωγή: Χρυσαυγιτών; Ρ: Όχι. Έχω ακολουθήσει μια πορεία. Πολιτική Αγωγή: Ο κόσμος γιατί σας έλεγε τρέξτε; Ρ:Προφανώς για το περιστατικό στο 62. Το είχαμε δει και πηγαίναμε προς τα εκεί. 10:41 Πολιτική Αγωγή: Σας έδωσα εντολή το κέντρο να δεσμεύσετε άτομα της Χρυσής Αυγής που έτρεχαν σωστά; Ρ:Ναι Πολιτική Αγωγή: Πόσους πιάσατε; Ρ: Κανέναν εκτός του Ρουπακιά Πολιτική Αγωγή: Το περιπολικό της άμεσης δράσης από πού ήρθε; Ρ: Από Σαλαμίνος προς Λαμπράκη. Πολιτική Αγωγή: Το μαχαίρι το εντοπίσατε εσείς; Ρ: Εμείς υποδείξαμε στον αστυνομικό του περιπολικού το μαχαίρι. Πολιτική Αγωγή: Τον Ρουπακιά τον βγάλατε εσείς από το αμάξι; Ρ: Εμείς. Πολιτική Αγωγή: Πόση ώρα σας πήρε από το Κοράλλι μέχρι την Τσαλδάρη; Ρ: 2-3 λεπτά. 10:37 Πολιτική Αγωγή: Επικαλούμαι τις απομαγνητοφωνήσεις από την ομάδα ΔΙΑΣ, που είναι στη δικογραφία. Γιατί στην συμπλοκή Ο κ.Τσολακίδης την ώρα 00:00 και 50 δευτερόλεπτα λέει υπάρχει διαμάχη και προσπαθούμε να κατευνάσουμε τα πνεύματα. Και λέει, συγκλίνει και το Πέραμε.Εσείς ήσασταν εκεί. Ρ: Δεν ξέρω πότε έγινε αυτή η διαβίβαση. Πολιτική Αγωγή: Γιατί είπε κάτι τέτοιο; Ρ: Δεν ξέρω. Μπορεί να το είπε εκ παραδρομής. Πολιτική Αγωγή:Γιατί ο Τσολακίδης λέει στον ασύρματο ότι είναι μόνο το Κερατσίνι εκεί; Ρ: Μπορεί να μη μας είχε δει. Πολιτική Αγωγή: Ήσασταν τόσα άτομα και δεν σας είχε δει; Ρ: Θα σας απαντήσει ο Τσολακίδης. 10:32 Πολιτική Αγωγή: Είχατε εντολή να φύγετε ή να μείνετε σε απόσταση και να παρακολουθείτε; Ρ: Εγώ την εξέλαβα να μείνουμε σε απόσταση. Πολιτική Αγωγή: Την εντολή την πήρατε την ώρα της συμπλοκής; Ρ: Ναι. Όταν είδαμε ότι γινόταν η συμπλοκή πήραμε αυτή την εντολή. 10:30 Πολιτική Αγωγή: Πόση ώρα μεσολάβησε μετά το μαχαίρωμα μέχρι να πάρετε το ΕΚΑΒ; Ρ: 1 λεπτό περίπου. Πολιτική Αγωγή: Είπατε ότι πήρε ο Δεληγιάννης από το κινητό του; Ρ: Ναι Πολιτική Αγωγή: Η πρώτη κλήση από ομάδα ΔΙΑΣ είναι 00:04 προς το ΕΚΑΒ. Να υποθέσουμε ότι έγινε 00:03 η δολοφονία; Ρ: Ναι. 10:27 Πολιτική Αγωγή: Είπατε ότι είδατε τον Ρουπακιά και τον Φύσσα να συμπλέκονται έτσι; Ρ: Ναι Πολιτική Αγωγή: Κλωτσιές μπουνιές; Ρ: Ναι Πολιτική Αγωγή: Για πόση ώρα; Ρ: 10-15 δευτερόλεπτα. Πολιτική Αγωγή: Μπορείτε να μας πείτε γιατί σύμφωνα με την εξέταση δεν διαπιστώθηκε κάκωση στο σώμα του αλλά μόνο κάποια ερυθρότητα στο μάτι του και άρα δεν υπάρχουν σημάδια συμπλοκής. Ρ: Δεν ξέρω. Θα ήταν καλός. 10:24 Πολιτική Αγωγή: Μπορείτε να μου προσδιορίσετε, κατά τη διάρκεια της συλλήψεως που βρισκόσασταν σε σχέση με την Λεγάκου; Ρ: Εγώ ήμουν στην άκρη του πεζοδρομίου και αυτή μέσα στην οδό. Πολιτική Αγωγή: Τότε πώς ξέρετε ότι δεν ειπώθηκε το «Α, όχι και μαχαίρι»; Ρ: Είπα ότι δεν το άκουσα εγώ κάτι τέτοιο και επίσης δεν θα έλεγε κάτι τέτοιο η Λεγάκου. Πολιτική Αγωγή: Πώς ξέρατε τότε την ατάκα αυτή και την διαψεύσατε; Ρ: Την άκουγα κάθε μέρα στα κανάλια. 10:20 Πολιτική Αγωγή: Καταθέσατε ότι θα επεμβένατε αν γινόταν διαπληκτισμός. Τώρα λέτε ότι δεν κάνατε γιατί ήταν πολλοί. Πότε θα κάνατε κάτι; Ρ: Δεν είπα ότι δεν κάναμε. Ενώ μας είπε το κέντρο να φύγουμε εμείς μείναμε, μπήκαμε στην συμπλοκή και κάναμε και σύλληψη. 10:18 Πολιτική Αγωγή: Πιάνετε τον Ρουπακιά και τον συλλαμβάνετε. Εκείνη τη στιγμή υπάρχουν χρυσαυγίτες κοντά; Ρ: Λίγο πιο πάνω είναι χρυσαυγίτες. Μας βλέπουν ότι τον έχουμε πιάσει και μας κοιτάνε. Ήταν αρκετοί. Αν ερχόντουσαν προς τα εμάς θα έκαναν ότι ήθελαν. Πολιτική Αγωγή: Γιατί δεν είπατε στους συναδέλφους σας να συλλάβουν κάποιους από τους χρυσαυγίτες εκεί; Ρ: Τι να κάνουμε να κυνηγάει ο κάθε αστυνομικός πέντε άτομα; Πολιτική Αγωγή: Εσείς τι ώρα φύγατε από τον τόπο της δολοφονίας; Ρ: Μετά από μια ώρα. Πολιτική Αγωγή: Μέχρι να έρθει το ΕΚΑΒ ήσασταν εκεί; Ρ: Ναι. Υπάρχει μια διακοπή για 15 20 λεπτά. Μας έστειλαν σήμα ότι υπάρχουν άτομα σε μια πιλοτή. Πήγαμε, δεν βρήκαμε κανέναν και επιστρέψαμε στο σημείο. Πολιτική Αγωγή: Χρυσαυγίτες κυκλοφορούσαν στο σημείο; Ρ: Όχι. 10:14 Πολιτική Αγωγή: Ο Φύσσας είχε την πλάτη του προς το 62; Ρ: Ναι Πολιτική Αγωγή: Ποιος τον προσέγγισε; Ρ: Ο Δεληγιάννης με την Λεγάκου Πολιτική Αγωγή: Τον Ρουπακιά; Ρ: Εγώ με τον Τσολακίδη. Πολιτική Αγωγή: Πώς μπόρεσε και μπήκε στο αυτοκίνητό του τότε; Ρ: Είχε προλάβει. Τρέχαμε προς το σημείο. Είχαν χωριστεί εκείνη την ώρα. Οι πρώτοι τρέχουν στον Φύσσα να τον κάνουμε πίσω και οι υπόλοιποι τρέξαμε στον Ρουπακιά και τον βγάλαμε από το αυτοκίνητο. Δείτε λεπτό προς λεπτό την κατάθεση, ΕΔΩ... πηγη thepressproject.gr Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Read more...

Φορτηγό με αναμμένη μηχανή στο γκαράζ του Norman...


Νέες αποκαλύψεις για την τραγωδία με το επιβατηγό πλοίο, που σημειώθηκε τη νύχτα της 27ης προς 28η Δεκεμβρίου του 2014 στα νερά της Αδριατικής, φέρνει σήμερα στο φως η ιταλική εφημερίδα «Ιl Fatto Quotidiano».

Σύμφωνα με ηχογραφημένη συνομιλία που περιέχεται στο... μαύρο κουτί και έχει αναρτηθεί στη διαδικτυακή πύλη της εφημερίδας, στο Norman Atlantic υπήρχε φορτηγό με αναμμένη μηχανή μέσα στο γκαράζ.

Συγκεκριμένα, στις 4:17 το πρωί μέλος που πληρώματος, το οποίο βρισκόταν στη γέφυρα 4, πληροφορεί όσους βρίσκονται στην αίθουσα διακυβέρνησης του πλοίου ότι έχει εντοπίσει αναμμένη, ντίζελ μηχανή φορτηγού, από την οποία βγαίνει καπνός.

Στην ερώτηση αν ο καπνός προέρχεται από το συγκεκριμένο σημείο, το μέλος του πληρώματος απαντά: «Ναι, προέρχεται από εδώ, η μηχανή είναι αναμμένη και βγαίνει καπνός. Η κατεύθυνση είναι αυτή, ίσια, κοντά στην έξοδο». Επιβεβαιώνει, δε, ότι «το φορτηγό δεν είναι συνδεδεμένο με το ηλεκτρικό δίκτυο του πλοίου».

Η Il Fatto υπενθυμίζει ότι απαγορεύεται ρητά να μένουν αναμμένες μηχανές μέσα στα γκαράζ των πλοίων.

Εννέα λεπτά αργότερα, ο καπετάνιος Αρτζίλιο Τζιακομάτσι σημαίνει συναγερμό μόνο για το πλήρωμα, με «crew call», και αμέσως μετά δίνει την εντολή να τεθεί σε λειτουργία το μόνιμο σύστημα πυρόσβεσης.

Λίγο αργότερα, όμως, στις 4:40 τα ξημερώματα, η πυρκαγιά στο πλοίο είναι ήδη εκτός ελέγχου.

Θυμίζουμε ότι εξαιτίας της πυρκαγιάς έχασαν τη ζωή τους 11 άνθρωποι και παραμένουν αγνοούμενοι άλλοι18.

Read more...

Επιμένουν σε περιπολίες με την Τουρκία Στη Σύνοδο για το προσφυγικό ο Τσίπρας, εν μέσω πιέσεων για το Αιγαίο


Στη Σύνοδο για το προσφυγικό ο Τσίπρας, εν μέσω πιέσεων για το Αιγαίο
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Αντιμέτωπος με νέες πιέσεις για συνεργασία με την Τουρκία στην επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων αναμένεται να βρεθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό την Πέμπτη.
Παρόλο που η Αθήνα απορρίπτει τις παραινέσεις, εντούτοις τόσο το Βερολίνο όσο και η Κομισιόν, διά του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επιμένουν ότι χρειάζονται κοινές περιπολίες στο Αιγαίο.
Το θέμα της αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών συζήτησαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Τετάρτη εν όψει της Συνόδου, αλλά και με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη της Ανγκελα Μέρκελ στην Άγκυρα. Οι δύο ηγέτες ενδέχεται να έχουν και ολιγόωρη κατ' ιδίαν συνάντηση σήμερα στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός μετέφερε στη γερμανίδα καγκελάριο τη θέση της Αθήνας ότι η καταγραφή και ταυτοποίηση προσφύγων θα πρέπει να γίνεται στις ηπειρωτικές περιοχές της Τουρκίας. Βασικό επιχείρηση της κυβέρνησης είναι ότι με αυτόν τον τρόπο θα ελέγχεται η ροή προσφύγων και θα αποφεύγονται οι συνεχείς τραγωδίες στο Αιγαίο.
Στην κυβερνητική σύσκεψη της Τρίτης υπό τον Αλέξη Τσίπρα, πέραν της αποτίμησης των έως τώρα δράσεων της κυβέρνησης επί του θέματος, προγραμματίστηκε η ολοκλήρωση των έργων και υποδομών των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων και συζητήθηκαν πτυχές του συντονισμού της διαχείρισης των προσφυγικών ρευμάτων, καθώς και ο ορισμός συντονιστών στα νησιά πρώτης υποδοχής.
Όπως προέκυψε από τη διυπουργική σύσκεψη, η κυβέρνηση προσέρχεται στη σημερινή Σύνοδο με ατζέντα που αφορά, πρώτον, στα θέματα της υλοποίησης των υποχρεώσεων της χώρας απέναντι στην Ευρώπη, με τα κέντρα καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων (hot spots) στα πέντε νησιά (Λέσβο, Χίο, Κω, Σάμο, Λέρο) και, δεύτερον, στα ζητήματα που θέτει η Αθήνα.

Αυτά αφορούν, μεταξύ άλλων, την επανεγκατάσταση (resettlement) των προσφύγων σε χώρες της Ευρώπης και τη μετεγκατάσταση (relocation) των προσφύγων σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Άλλο ένα σημαντικό ζήτημα που ενδιαφέρει την Ελλάδα και για το οποίο η Ευρώπη δεν έχει λάβει πρωτοβουλίες, αφορά στο γεγονός ότι σημαντικό τμήμα των προσφυγικών ροών που υποδέχεται η χώρα (πέραν των Σύρων) αποτελείται από αφγανούς πρόσφυγες, που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές και για τους οποίους θα πρέπει να αναγνωρίζεται ο προσφυγικός χαρακτήρας.

Επιπλέον, στις θέσεις της ελληνικής ατζέντας συμπεριλαμβάνονται και αντισταθμιστικές ενέργειες (τεχνική και οικονομική υποστήριξη) που θα πρέπει να αναληφθούν εκ μέρους της Ευρώπης, ώστε να ενισχυθούν τα νησιά που αποτελούν τις κύριες πύλες εισόδου προσφύγων.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Μοντέλο Αυστραλίας στις συντάξεις και σύνδεση με τα ακίνητα...


Μεγάλες ανατροπές και μειώσεις στις συντάξεις στα χέρια Κατρούγκαλου...

Ανατροπές - σοκ στο Ασφαλιστικό προτείνει το πόρισμα της 12μελούς επιτροπής σοφών το οποίο θα παραδοθεί σήμερα στον υπουργό εργασίας κ. Γιώργο Κατρούγκαλο και στους κοινωνικούς φορείς.

Μεταξύ άλλων...
προτείνεται το περίφημο μοντέλο της Αυστραλίας όπου όποιος έχει εισόδημα από ακίνητα ή μετοχές ή τόκους από καταθέσεις χάνει μέρος της σύνταξής του.

Συγκεκριμένα βασική σύνταξη 360 ευρώ με εισοδηματικά κριτήρια και μόνο για αυτούς που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας, μειωμένο ποσοστό αναπλήρωσης αλλά και επανυπολογισμό των συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ για τους νυν συνταξιούχους με στόχο δραματικές περικοπές, προβλέπει το πόρισμα της επιτροπής σοφών.

Η βασική σύνταξη των 360 ευρώ προτείνεται να συνδέεται με εισοδήματα από ενοικία, μερίσματα, καταθέσεις και επενδύσεις.

Η πρόταση προβλέπει μάλιστα ενιαίους κανόνες για τον υπολογισμό των συντάξεων που θα οδηγήσουν σε δραματική μείωση. Οι ενιαίοι κανόνες θα επιφέρουν τεράστιες μειώσεις για όσους λαμβάνουν ήδη σύνταξη και αποτελεί έναν έμμεσο τρόπο να υπάρξει γενναία περικοπή συτάξεων, χωρίς όμως να εμφανιστεί έτσι...

Το νέο συνταξιοδοτικό σύστημα που προτείνει η επιτροπή σε κείμενο 28 σελίδων βασίζεται στις εισφορές του ασφαλισμένου (αναλογική ) τακτοποιημένες σε ατομικές μερίδες με βάση κανόνες νοητής κεφαλαιοποίησης συν τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ που θα χορηγείται στα 67. Ωστόσο αυτή τη σύνταξη δε θα τη δικαιούνται όλοι αλλά μόνο όσοι διαβιούν στα όρια της φτώχειας αφού θα χορηγείται με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Δηλαδή θα λαμβάνεται υπόψη το ατομικό και οικογενειακό εισόδημα αλλά και εισοδήματα από ενοίκια, μερίσματα, επενδύσεις και καταθέσεις. Όσοι δηλώνουν κάτι επιπλέον θα παίρνουν μέρος της σύνταξης ενώ οι «έχοντες» δε θα δικαιούνται καθόλου σύνταξη από το κράτος παρά μόνο το ποσό που συγκέντρωσαν στον ατομικό τους κουμπαρά από τις εισφορές. Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα συμπληρωματικών παροχών από επαγγελματικά ταμεία και την ιδιωτική ασφάλιση.

Το νέο σύστημα με τις ατομικές μερίδες που θα εφαρμοστεί για τους πρωτοασφαλιζόμενους από την 1/1/2016, θα προβλέπει μειωμένους συντελεστές υπολογισμού των συντάξεων και θα οδηγεί σε χαμηλότερες συντάξεις.

Μέχρις ότου ωριμάσει το νέο σύστημα και να μπορεί να αποδώσει την εξοικονόμηση που απαιτείται , θα υπάρξει μεταβατική περίοδος 5-10 χρόνω.

Η μείωση που υπολογίζεται ότι θα επέλθει σε συντάξεις που έχουν εκδοθεί εδώ και χρόνια θα ξεπεράσει το 12%....
newsbeast.gr

Read more...