Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Διαψεύδει η μεγαλύτερη οργάνωση του ΠΑΣΟΚ οτι βάζει λουκέτο διαβάστε την ανακοίνωση της

20140102-191239.jpg
Ήμασταν οι μόνοι που δεν γράψαμε οτι κλείνει μια μεγάλη και ιστορική οργάνωση του ΠΑΣΟΚ στο νόμο Ηρακλείου. Που βάζει λουκέτο επειδη δεν εχει να αντιμετωπίσει οικονομικά τις δυσκολίες της. Σημερα η συγκεκριμένη οργάνωση εξέδωσε ανακοινωση που ναι μεν δεν κρύβει το πρόβλημα, οχι όμως οτι βάζει λουκέτο. Διαβάστε την ανακοινωση που υπογράφει ο γραμματέας της οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ :
«Συνεχίζουμε πιο δυνατοί»
Καμιά απόφαση για κλείσιμο της οργάνωσης του 4ου ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (Κεντρικών/ Μασταμπά & Νοτίων) δεν έχει κατατεθεί και πολύ περισσότερο δεν έχει ληφθεί.
Η Σ.Ε. της Τοπικής Οργάνωσης συνεχίζει να εργάζεται για την ανασυγκρότηση με συνεχείς συνελεύσεις μελών και εκδηλώσεις, τους τελευταίους μήνες.
Βεβαίως, ανάμεσα στα θέματα που μας απασχολούν είναι και η αυτοχρηματοδότηση της οργάνωσης, που αποτελεί πολιτική επιλογή.
Την πρόταση για ενδεχόμενη μεταστέγαση που κατέθεσαν μέλη της Σ.Ε. είμαστε υποχρεωμένοι εκ του καταστατικού να τη θέσουμε στην προσεχή συνέλευση την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου στις 6.30 μ.μ.
Όμως αυτό είναι εσωτερικό θέμα που αφορά και τη διαπραγμάτευση με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου στην οποία κάποιοι φαίνεται ότι θέλουν να παρέμβουν.
Η πολιτική απόφαση μας είναι να συνεχίσουμε τη δράση μας με εντατικοποίηση της δουλειάς μας, με νέες πρωτοβουλίες, πιο δυναμικά, για να είμαστε χρήσιμοι στον τόπο μας και στους ανθρώπους του. Αυτά θα πράξουμε διαψεύδοντας τους ευσεβείς πόθους ορισμένων που βιάστηκαν να διαδώσουν τα περί “κλεισίματος” και δικαιώνοντας τα πολυάριθμα μέλη που με αφορμή τα δημοσιεύματα εξέφρασαν τη θέλησή τους να στηρίξουν την οργάνωση.
Για την Συντονιστική Επιτροπή
της Τ.Ο. 4ου Διαμερίσματος Δήμου Ηρακλείου
(Κεντρικών & Νοτίων)
Ο Γραμματέας
Γιώργος Δροσανάκης

Read more...

Σαμαράς: Ντροπή η ύπαρξη νεοναζιστικού κόμματος στην Ελλάδα



Πρώτη συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά το 2014 σε αυστριακή εφημερίδα. Τι είπε για την ανεργία, τη Χρυσή Αυγή και τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε.
"Το σημαντικότερο μέλημά μας είναι να φροντίσουμε να υπάρξει ανάπτυξη, οικονομική ανάκαμψη και νέες θέσεις εργασίας και αυτό αποτελεί επίσης προτεραιότητα ολόκληρης της Ε.E." τονίζει ο Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Kurier, υπό τον τίτλο "Κόκκινο χαλί στους επενδυτές".
Στην εισαγωγή -"μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις που δίνει ο Έλληνας πρωθυπουργός" όπως παρατηρεί η εφημερίδα - επισημαίνεται πως ο κ. Σαμαράς κυβερνά στην Ελλάδα από τον Ιούνιο του 2012 με πυγμή, έχοντας κατορθώσει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις σε βάθος και σκληρά προγράμματα λιτότητας, ώστε η Ελλάδα να μην βρίσκεται πλέον στο χείλος του γκρεμού όπως συνέβαινε το 2010 και το 2011, όταν κανείς δεν γνώριζε αν η χώρα θα χρεοκοπήσει και θα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ.
Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, ο πρωθυπουργός τονίζει πως θα πρέπει να προωθηθεί η ατζέντα της Ε.Ε., όπως για παράδειγμα η υλοποίηση της τραπεζικής ένωσης.
"Το σημαντικότερο μέλημά μας είναι να φροντίσουμε να υπάρξει ανάπτυξη, οικονομική ανάκαμψη και νέες θέσεις εργασίας και αυτό αποτελεί επίσης προτεραιότητα ολόκληρης της ΕΕ", αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η ανεργία είναι το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας, με το ποσοστό της να ανέρχεται στο 27% και στους νέους στο 60%, ενώ ένα επίσης σημαντικό ζήτημα είναι η μετανάστευση.
Όπως παρατηρεί, η ανεργία των νέων είναι όπως η αγωνία του θανάτου, μια ολόκληρη γενιά πλήττεται από αυτή και για την αντιμετώπισή της επιδοτούνται "Start-ups" για νέους στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, για τις εφευρέσεις, των οποίων διεθνείς επιχειρήσεις δείχνουν ενδιαφέρον, ενώ ανάλογα συμβαίνουν και στον τομέα του τουρισμού. Επίσης τονίζει πως ο νέος επενδυτικός νόμος "στρώνει κόκκινο χαλί στους επενδυτές".
Για την παράνομη μετανάστευση και τους ανέργους
Στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης, ο πρωθυπουργός σημειώνει ως παράδειγμα πως ο αριθμός των ανέργων στην Ελλάδα είναι τόσο μεγάλος όσο και εκείνος των παράνομων μεταναστών και πως και τα δύο μαζί μπορούν να σχηματίσουν ένα εκρηκτικό μείγμα που θα μπορούσε να απειλήσει την κοινωνική συνοχή, και προβλήματα στην κοινωνική συνοχή επιτείνουν τα πολιτικά προβλήματα και όλα αυτά αποσταθεροποιούν τη χώρα –και μια τέτοια εξέλιξη πρέπει οπωσδήποτε να αποτραπεί.
Απαντώντας στην ερώτηση της εφημερίδας για τη "συνταγή" του που συνέβαλε σε "επιτυχίες, στη μείωση του ελλείμματος στον προϋπολογισμό το 2013, στην επίτευξη μικρού πρωτογενούς πλεονάσματος και την πρόβλεψη για οικονομική ανάπτυξη το 2014 που κατέστησαν σταθερότερη την Ελλάδα υπό την ηγεσία του", τονίζει ως σημαντικότερο τη μείωση του ελλείμματος στον προϋπολογισμό και την εξυγίανση της οικονομίας, ανεξάρτητα από το κόμμα όπου ανήκει κάποιος.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης, αυξανόμενης ανεργίας και μεγάλων θυσιών, μέσα στο 2013 τα έσοδα ήταν περισσότερα από τα έξοδα, ενώ κατά τη διάρκεια της κρίσης η απόδοση της οικονομίας έχει μειωθεί κατά 25%, υπήρξαν απώλειες φορολογικών εσόδων, οι πολίτες έχασαν το 38% του εισοδήματός τους και όταν, κάτω από τέτοιες συνθήκες, κάποιος επιτυγχάνει ένα πρωτογενές πλεόνασμα, τότε σημαίνει πως έχει δώσει τον καλύτερο εαυτό του.
Όπως συμπληρώνει, ο ίδιος εκπλήρωσε αυτά που έπρεπε να κάνει και εφάρμοσε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ στη συνέχεια παρατηρεί ότι σε αυτό βοήθησε και ο Γιοχάνες Χαν (ο αυστριακής καταγωγής Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής), καθώς τα ταμεία υποδομών της ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα.
Ο πρωθυπουργός για τη Χρυσή Αυγή
Τέλος, στην ερώτηση ως προς την ύπαρξη πρόθεσης για απαγόρευση της Χρυσής Αυγής, διαμηνύει πως στη Δημοκρατία δεν απαιτούνται επιπλέον όπλα για να χτυπηθούν ιδιαίτεροι εχθροί και πως στον αγώνα κατά των νεοναζιστών η Ελλάδα χρησιμοποιεί τα όπλα που της παρέχει η δημοκρατία.
Επισημαίνοντας πως οι ηγέτες αυτού του κόμματος βρίσκονται στη φυλακή και το σύστημα της δικαιοσύνης λειτουργεί, υπενθυμίζει, σύμφωνα με την εφημερίδα, πως στη διάρκεια του εθνικοσοσιαλισμού το 10% των Ελλήνων εξαναγκάστηκαν σε φυγή, και για τον ίδιο αποτελεί ντροπή αυτή και μόνον η ύπαρξη ενός νεοναζιστικού κόμματος.
Ωστόσο, όπως συμπληρώνει, οι άνθρωποι που το ψηφίζουν δεν είναι ναζιστές, σε αντίθεση με τους ηγέτες του, απλώς οι ψηφίζουν το κόμμα αυτό λόγω της ύφεσης και της ανεργίας.

Read more...

Ανοιχτά μέχρι το βράδυ τα ΕΛΤΑ για την αποπληρωμή τελών κυκλοφορίας



Την Παρασκευή 3/1/2014 η τελευταία ημέρα για την αποπληρωμή των τελών κυκλοφορίας. Κλειστές οι εφορίες. Μέχρι τι ώρα θα παραμείνουν ανοιχτά τα ΕΛ.ΤΑ. για να εξυπηρετηθούν οι φορολογούμενοι
Τελευταία ημέρα πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του 2014 στις τράπεζες αλλά και τα ΕΛΤΑ είναι η Παρασκευή.
Μάλιστα, σε ανακοίνωσή τους τα Ελληνικά Ταχυδρομεία επισημαίνουν ότι υπάρχουν καταστήματά τους που λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο μέχρι τις 8.30 το βράδυ.
Όσοι δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο ώστε να εκτυπώσουν τα σχετικά ειδοποιητήρια, έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τα τέλη κυκλοφορίας 2014 προσκομίζοντας στα ΕΛΤΑ μόνο τον ΑΦΜ και την άδεια κυκλοφορίας του οχήματός τους.

Read more...

"Καμπάνα" 60.000 ευρώ σε βουλευτή της ΝΔ...


Κατηγορείται για απιστία ιδιαίτερα μεγάλης αξίας...

Περισσότερο από τέσσερα χρόνια ερευνά η δικαιοσύνη τον τρόπο με τον οποίο η άλλοτε νομαρχία Ευρυτανίας παρείχε εγγύηση σε εταιρεία της για να πάρει δάνειο 4,7 εκατ. Eυρώ από...
το ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Ανακριτής και εισαγγελέας στο Καρπενήσι ολοκλήρωσαν τις διαδικασίες της ανάκρισης και αποφάσισαν, σε 18 μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου που κλήθηκαν σε απολογία, δηλαδή το σύνολο της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας που υπηρετούσε έως 31/12/2010, να επιβάλουν απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, σε ένα μέλος του να αντικαταστήσουν την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα με εγγυοδοσία 3000 Eυρώ, ενώ στον πρώην νομάρχη και νυν βουλευτή της Ν.Δ. στην Ευρυτανία, Κώστα Κοντογεώργο που απολογήθηκε τελευταίος, επέβαλαν την καταβολή εγγύησης 60.000 Eυρώ.

Όλοι τους αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες, όπως απιστία ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.

Από τη σύνθεση του νομαρχιακού συμβουλίου όλων των πλευρών μόνο δύο δεν πέρασαν το κατώφλι του ανακριτή, καθώς δεν μετείχαν σ” αυτή την απόφαση.

Πρόκειται για μια απόφαση η οποία έχει προκαλέσει σοκ στην Ευρυτανία, καθώς η δικαστική έρευνα σ” αυτή τη φάση είναι προσανατολισμένη μόνο στο επίπεδο λήψης του δανείου και στην παροχή εγγύησης 100% από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ευρυτανίας.

Η ανακριτική έρευνα επεκτείνεται όμως περαιτέρω ως προς τα μέλη του Δ.Σ. της εταιρίας «ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΑΕ» που πήραν αποφάσεις διάθεσης των χρημάτων από το δάνειο μαμούθ 4,7 εκατομμυρίων ευρώ αλλά και σε αυτούς που εισέπραξαν χρήματα, όπου ερευνάται αν νομίμως εισέπραξαν χρήματα ή όχι.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι υπάρχουν τεράστιες εκκρεμότητες ακόμη και με το ελληνικό δημόσιο, καθώς η συγκεκριμένη εταιρεία δεν ανταποκρίθηκε ποτέ στις δόσεις του δανείου και πλέον καλείται η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ως διάδοχος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ευρυτανίας να καταβάλλει κάθε χρόνο τις δόσεις του δανείου ως μοναδικός εγγυητής του.

Παράλληλα, έχει δημιουργηθεί ένα πλέγμα εταιριών στις οποίες συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο η ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΑΕ με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά. Πρόκειται για «εταιρείες-φαντάσματα» που παράγουν συνεχώς μεγάλες ζημιές την τελευταία δεκαετία, με εργαζόμενους που έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη για αξιώσεις ετών παρά το γεγονός, ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες έχουν καταρρεύσει ουσιαστικά προ πολλού και παραμένουν ουσιαστικά κλειστές.

Η ιδιαίτερα υψηλή εγγυοδοσία για τον πρώην νομάρχη και νυν βουλευτή της ΝΔ Κώστα Κοντογεώργο έχει προκαλέσει πανικό στην περιοχή, ενώ αναμένεται προσφυγή των δικηγόρων του κ. Κοντογεώργου στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Ευρυτανίας μέχρι τις αρχές της ερχόμενης βδομάδας για μείωση ή εξάλειψη της εγγυοδοσίας.

Με τη συγκεκριμένη υπόθεση έχουν ασχοληθεί σε επίπεδο έρευνας τόσο ο Ελεγκτής Δημόσιας Διοίκησης όπως επίσης και Οικονομικοί Επιθεωρητές του υπουργείου Οικονομικών, έχει συνταχθεί πόρισμα το οποίο πήγε στη δικαιοσύνη, ενώ ο ίδιος ο Κώστας Κοντογεώργος ως Βουλευτής ζήτησε και πήρε την άρση της ασυλίας του από την Βουλή. Όλη αυτή η διαδικασία κράτησε περισσότερο από τέσσερα χρόνια και εξελίσσεται καθώς η δικαστική έρευνα συνεχίζεται.

Πλέον η υπόθεση μεταβιβάζεται στον Εισαγγελέα Εφετών της Λαμίας, οποίος θα κρίνει αν το ζήτημα θα τεθεί στο ακροατήριο ή θα πρέπει να εισηγηθεί στο Συμβούλιο Εφετών της Λαμίας την απαλλαγή όλων με βούλευμα...
koolnews.gr

Read more...

Ευσταθίου: Αυτούς δωροδόκησα για τα εξοπλιστικά...


Έδωσε δέκα ονόματα...


Ονόματα στρατιωτικών και μελών επιτροπών έδωσε ο αντιπρόσωπος της γερμανικής Atlas Elektroniks, που είχε δωροδοκήσει τον Αντώνη Κάντα με 2,5 εκατ. ευρώ - Κατονόμασε τον ...
εκλιπόντα πρώην Αρχηγό ΓΕΝ, Γ. Θεοδωρουλάκη και τον πρώην Αρχηγό ΓΕΣ, Κ. Παναγιωτάκη - Μιλά για μίζες τριών εκατ. ευρώ, όταν οι πληροφορίες τον θέλουν να έχει δώσει 18.000.000

Δέκα πρόσωπα, που δωροδόκησε ως εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας Atlas Elektroniks στην Ελλάδα, κατονόμασε, σύμφωνα με πληροφορίες, στον ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή, ο κατηγορούμενος Πάνος Ευσταθίου. Πρόκειται, στο σύνολό τους, για μέλη επιτροπών που χειρίστηκσαν συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας φέρεται να κατονομάζει στην απολογία του τον πρώην Αρχηγό ΓΕΝ, ναύαρχο Γιώργο Θεοδωρουλάκη, ο οποίος έχει φύγει από τη ζωή, όπως και τον πρώην Αρχηγό ΓΕΣ, στρατηγό Κωνσταντίνο Παναγιωτάκη, καθώς και άλλους αξιωματούχους που, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, δωροδοκήθηκαν.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κατηγορούμενος κατονόμασε τρεις Γερμανούς, στελέχη της Atlas, που μοίραζαν τις μίζες, ενώ φέρεται ακόμη να έχει κατονομάσει και πρώην ηγετικό στέλεχος της ΕΒΟ ότι έλαβε χρήματα, προκειμένου να τα δώσει στον Παύλο Νικολαΐδη, επίσης ηγετικό στέλεχος της ΕΒΟ και κουμπάρο του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, μέχρι αυτή την ώρα, ο κατηγορούμενος δεν έχει αναφερθεί σε δωροδοκία του Γιάννη Σμπώκου και του Άκη Τσοχατζόπουλου από τον ίδιο, ούτε όμως και του Γιάννου Παπαντωνίου, για τον οποίο φέρεται να δέχεται «βροχή» ερωτήσεων από τον ανακριτή.

Ακόμη, ο Π. Ευσταθίου, στην απολογία του, κατονομάζει ως εκβιαστή τον συγκατηγορούμενό του και προφυλακισμένο Αντώνη Κάντα, λέγοντας ότι αυτός ήταν εκείνος που του ζήτησε χρήματα, προκειμένου να μην μπλοκάρει τη διαδικασία προμήθειας δύο οπλικών συστημάτων -Asrad και γερμανικά υποβρύχια.

Ο Π. Ευσταθίου φέρεται επίσης να ομολόγησε ότι μοίρασε μίζες συνολικού ύψους τριών εκατ. ευρώ. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσό μαύρου χρήματος, που διένειμε ως δωροδοκία σε διάφορα πρόσωπα, ανέρχεται στα 18 εκατ. ευρώ.

Πολλές φορές, πάντως, κατά την απολογία του, δημιουργήθηκε εκνευρισμός, με τον ανακριτή να επιμένει και να ζητάει από τον κατηγορούμενο να κατονομάσει όλα τα πρόσωπα, από την κορυφή έως τη βάση της ιεραρχίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τα οποία δωροδόκησε.

Ακόμη, ο κ. Ευσταθίου φέρεται να συναινεί στο άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών και, γενικότερα, εμφανίζεται πρόθυμος να συνεργαστεί πλήρως με τις Αρχές.

Ο συνήγορος του Πάνου Ευσταθίου, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, δήλωσε νωρίτερα ότι ο υπέργηρος επιχειρηματίας είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τις Αρχές και να κατονομάσει πρόσωπα που έχουν εμπλακεί στη διακίνηση μαύρου χρήματος.

Ο Πάνος Ευσταθίου, ο οποίος έχει ήδη δώσει κατάθεση και στην Εισαγγελία της Βρέμης, δραστηριοποιείτο από τη δεκαετία του '80 ως αντιπρόσωπος της Atlas Elektroniks στην Ελλάδα, που είχε αναλάβει να εξοπλίσει τα υποβρύχια με σόναρ στο πλαίσιο της σύμβασης «Ποσειδώνας 2». Επρόκειτο για σύμβαση αναβάθμισης των υποβρυχίων που υπογράφτηκε το 2002 επί θητείας Γιάννου Παπαντωνίου.

Έτοιμος, όμως, να συνεργαστεί με τις δικαστικές αρχές εμφανίζεται και ο αντιπρόσωπος γερμανικής εταιρείας Δημήτρης Παπαχρήστος, ο οποίος συνελήφθη με ένταλμα του ανακριτή κατά της Διαφθοράς Σπύρου Γεωργουλέα για τις μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα.

Ο προφυλακισμένος Αντώνης Κάντας είχε κατονομάσει τον Δ. Παπαχρήστο ως το πρόσωπο εκείνο που τον δωροδόκησε με συνολικά 750.000 ευρώ για την προμήθεια των αυτοκινούμενων γερμανικών πυροβόλων PZH 2000.

Η απολογία του Δ. Παπαχρήστου


Μέσω των συνηγόρων του ο Δ. Παπαχρήστος δηλώνει έτοιμος να συνεργαστεί με τις δικαστικές αρχές την Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία αναμένεται να απολογηθεί μετά την προθεσμία που ζήτησε και έλαβε από τους ανακριτές.

Το όνομα του Δ. Παπαχρήστου αναφέρεται επίσης στην απολογία του Αντώνη Κάντα, ο οποίος είχε αναφέρει ότι ο συγκατηγορούμενος του τον δωροδόκησε με 750.000 ευρώ για την προμήθεια ενός εξοπλιστικού συστήματος...
protothema.gr

Read more...

150 εκατ. Ευρω παρά την κρίση έπαιξαν στο τζόγο οι Έλληνες

20140102-102718.jpg
Μειωμένος αλλά σε μεγάλα για την εποχή επίπεδα παραμένει ο τζίρος στον τζόγο, με τους Ελληνες να παίζουν μέσα στις γιορτές περίπου 150 εκατ. ευρώ, την ίδια στιγμή που ανησυχητικές διαστάσεις έχει πάρει το φαινόμενο των εξαθλιωμένων παικτών που ποντάρουν «τα ρέστα τους».
Οι Ελληνες όπως φαίνεται εξακολουθούν να είναι λάτρεις του τζόγου, αλλά λόγω κρίσης ποντάρουν λιγότερα χρήματα, αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος ο οποίος επισημαίνει πως τα εισιτήρια των καζίνο είναι τα ίδια σε ετήσια βάση δηλαδή 2,5 εκατ. ευρώ, ωστόσο τα στοιχήματα που ποντάρουν οι παίχτες είναι λιγότερα, με αποτέλεσμα την μείωση του συνολικού τζίρου κατά 10% το 2013 σε σύγκριση με το 2012.
Υπολογίζεται ότι στην περίοδο των εορτών, τα στοιχήματα που πόνταραν οι παίχτες στα 9 ελληνικά καζίνο ήταν γύρω στα 150 εκ. ευρώ, έναντι 170 εκ. ευρώ που ήταν πέρυσι.
Πάντως, σε σχέση με το 2007 όπου οι τζίροι στα καζίνο άγγιξαν τα 3,37 εκατ. ευρώ σε εισιτήρια, 3,2 δισ. ευρώ σε στοιχήματα και 776 εκατ. ευρώ έσοδα στα ταμεία των καζίνο, το 2013 τα νούμερα είναι μισά:
Με βάση τα δεδομένα του φετινού 11μηνου και τις τάσεις της αγοράς, προκύπτει πως σε όλη την διάρκεια του 2013 τα στοιχήματα που παίχτηκαν είναι ύψους 1,65 δισ. ευρώ περίπου, εκ των οποίων το 1 δισ. είναι χρήματα που πόνταραν οι παίχτες σε «μηχανάκια» και «κουλοχέρηδες» και τα υπόλοιπα τα στοιχήματα σε ρουλέτα και μπλακ τζακ κυρίως, ενώ τα έσοδα των καζίνο ήταν γύρω στα 300 εκατ. ευρώ.

Read more...

"Φωτιά" στην τσέπη μας από τις νέες αυξήσεις στα διόδια



Σε ισχύ οι αυξήσεις στα διόδια. Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από 1η Ιανουαρίου 2014
Η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, που κατασκευάζει τον οδικό άξονα Μαλιακός – Κλειδί Ημαθίας προχώρησε σε αυξήσεις από την 1η Ιανουαρίου 2014, αλλά και αναπροσαρμογές των διοδίων, όπως προβλέπεται από τη σύμβαση παραχώρησης, επισημαίνοντας πάντως ότι τελούν υπό την έγκριση του υπουργού Υποδομών.
Συγκεκριμένα, στα διόδια Πελασγίας και Μοσχοχωρίου, οι αυξήσεις αφορούν μόνο όσους πληρώνουν μετρητά και ανέρχονται σε 0,040 ευρώ/χλμ , με τις νέες τιμές να διαμορφώνονται ως εξής : 2,40 ευρώ (1,90) για τις μοτοσικλέτες, 3,50 (2,70) ευρώ για ΙΧ, 8,7 (6,60) ευρώ για μικρά φορτηγά, 12,2 (9,3) ευρώ για νταλίκες. Και στο Μοσχοχώρι 2,8 (2,10) ευρώ για μοτοσικλέτες, 4 (3,10) ευρώ για ΙΧ, 10,10 (7,60) ευρώ για φορτηγά και 14,10 (10,70) ευρώ για νταλίκες.
*Σε παρένθεση οι τιμές πριν την αύξηση.
Στους υπόλοιπους σταθμούς, γίνονται αναπροσαρμογές. Στις κατηγορίες 1 και 2 (μοτοσικλέτες και ΙΧ) επέρχεται μείωση που δεν είναι ορατή, λόγω της πολύ μικρής διαφοράς και της στρογγυλοποίησης, ενώ στις κατηγορίες 3 και 4 (μικρά φορτηγά και νταλίκες), η αναπροσαρμογή επιφέρει μειώσεις, και αυτό οφείλεται στον αρνητικό δείκτη τιμών καταναλωτή.
Για όλους τους ηλεκτρονικούς χρήστες (όλων των κατηγοριών οχημάτων) που διαθέτουν πομποδέκτη, είτε της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου είτε των συνεργαζόμενων διαλειτουργικών αυτοκινητοδρόμων, οι τιμές διοδίων στην Πελασγία και το Μοσχοχώρι παραμένουν ίδιες με σήμερα.
Μέσα στο 2014 προβλέπεται να τεθούν σε λειτουργία πλευρικά διόδια στον κόμβο της Γλύφας με την τιμή να είναι ίδια με εκείνη των διοδίων της Πελασγίας.
Εντός του 2014 αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή και να τεθούν σε λειτουργία και τα πλευρικά διόδια του Ευαγγελισμού, που βρίσκεται στο νομό Λαρίσης, λίγο πριν το Μακρυχώρι, ενώ έως τα τέλη του 2015 θα λειτουργήσει κι ο πλευρικός σταθμός διοδίων στον Πλαταμώνα.

Read more...

"Ποδαρικό" με 18 ανατροπές στο ασφαλιστικό. Οδοστρωτήρας σε όρια ηλικίας, εφάπαξ, επικουρικές



Μεγάλες ανατροπές στην ασφάλιση για 3.500.000 εργαζόμενους με το νέο έτος. Πάρτε βαθιά ανάσα και διαβάστε τι μας περιμένει
Δέκα συν οκτώ ανατροπές στην ασφάλιση για 3.500.000 εργαζόμενους έφερε το νέο έτος.
Οι αλλαγές αυτές είναι αποτέλεσμα τεσσάρων νόμων, που ανάγονται χρονικά από το 1993 και αφορούν αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μειώσεις 20% στα εφάπαξ και στις επικουρικές συντάξεις, με στόχο την κάλυψη των υψηλών ελλειμμάτων που αποτυπώνονται στους προϋπολογισμούς των Ταμείων.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της "Ελευθεροτυπίας", ήδη με την έλευση της Τρόικα μέσα στον Ιανουάριο, θα εξεταστούν οι "μαύρες τρύπες" των Ταμείων, με το ΙΚΑ να έχει τη "μερίδα του λέοντος", καθώς ο προϋπολογισμός του 2014 θα κλείνει με έλλειμμα της τάξης του 2,2 δισ. ευρώ.
Οι νομοθετικές ρυθμίσεις που μπαίνουν σε ισχύ τις επόμενες μέρες, περιλαμβάνουν τα εξής:
  • Αύξηση ορίων ηλικίας των γυναικών στο ΙΚΑ: Αύξηση των ορίων ηλικίας για μειωμένη σύνταξη γυναικών από το ΙΚΑ και για σύνταξη με βαρέα ένσημα για άνδρες και γυναίκες.
  • Αύξηση στα ΒΑΕ: Αύξηση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση με 10.500 ημέρες ασφάλισης, εκ των οποίων οι 7.500 σε βαρέα και ανθυγιεινά.
  • Μείωση αναπλήρωσης των συντάξεων: Μειώνεται στο 2% το ποσοστό αναπλήρωσης για το συντάξιμο χρόνο των ετών 2013 και 2014.
  • Αναπλήρωση συντάξεων Δημοσίου: Μειώνεται στο 73% από 74% το ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξης που αντιστοιχεί σε χρόνο ασφάλισης από την 1η Ιανουαρίου του 2008 και μετά.
  • Αναλογικός συντελεστής στον υπολογισμό της σύνταξης: Μπαίνει αναλογικός συντελεστής στο τμήμα σύνταξης που αντιστοιχεί στα έτη ασφάλισης από το 2011 και μετά.
  • Αύξηση των πλασματικών ετών: Αυξάνονται σε 7 τα πλασματικά έτη που μπορούν να αναγνωρίσουν άνδρες και γυναίκες για να κατοχυρώσουν και να θεμελιώσουν τις συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις.
  • Παύει η ισχύς του δικαιώματος εξαγοράς πλασματικού χρόνου για συνταξιοδότηση με τις προϋποθέσεις του 2010.
  • Αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ: Έρχονται μειώσεις μεσοσταθμικά 20%.
  • Αλλαγές στις επικουρικές συντάξεις: Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού στις επικουρικές συντάξεις από την 1η Ιουλίου 2014.
  • Μείωση των εισφορών: Θα  μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές στο ΙΚΑ κατά 1,3% με προϋποθέσεις που θα καθοριστούν το επόμενο διάστημα.
  • Μείωση εισφορών στις ΔΕΚΟ: Θα μειωθούν οι εισφορές που καταβάλλουν ΔΕΚΟ και τράπεζες, οι οποίες θα πρέπει να πέσουν στα επίπεδα του ΙΚΑ.
  • ΕΚΑΣ σε αναπήρους: Θα εξακολουθεί να χορηγείται το ΕΚΑΣ σε αναπήρους κάτω των 65 ετών, με νομοθετική ρύθμιση που θα ψηφιστεί άμεσα.
  • Περικοπή ΕΚΑΣ: Κόβεται το ΕΚΑΣ στους συνταξιούχους που είναι κάτω των 65 ετών.
  • Αρχίζει η πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος: Πρόκειται για ένα συμπληρωματικό ποσό της τάξης των 70-250 ευρώ που θα χορηγείται σε οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, ώστε να περνούν πάνω από το όριο της φτώχιας.
  • Σύνδεση TAXIS με ΟΓΑ: Η εφορία μπαίνει στους λογαριασμούς των αγροτών για τις εισφορές στον ΟΓΑ.
  • Επικουρική ασφάλιση στους ελεύθερους επαγγελματίες: Θα πληρώνουν από την 1η Ιανουαρίου εισφορά για επικουρική ασφάλιση στο ΕΤΕΑ.
  • Επέκταση της ασφάλισης στον ΟΑΕΕ: Θα επεκταθεί η υποχρέωση ασφάλισης των επαγγελματιών στον ΟΑΕΕ και σε περιοχές που έχουν κάτω από 2.000 κατοίκους, οι οποίοι σήμερα ασφαλίζονται στον ΟΓΑ.
  • Επιτροπή Σοφών: Προωθείται η ριζική αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, με κατάργηση των επιμέρους τρόπων υπολογισμού που ισχύουν για τα χρόνια ασφάλισης μέχρι το 2008 ή το 2010, ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ, που θα παίρνουν από το 2015 όσοι έχουν 35 έτη παραμονής στην Ελλάδα. 
  • http://news247.gr/

Read more...

Έως τις 7 Ιανουαρίου οι μετεγγραφές σε ΑΕΙ-ΤΕΙ...


Πώς γίνεται η διαδικασία...

Έως την Τρίτη 7 Ιανουαρίου έχουν προθεσμία για μετεγγραφές σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας οι δικαιούχοι, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν οι ...
επιτυχόντες που είχαν εισαχθεί στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, είτε:

α) με τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου Γενικού (ΓΕΛ) ή Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) Ομάδας Α'και Ομάδας Β', Μαΐου-Ιουνίου των σχολικών ετών 2009-2010, 2010-2011, 2011-2012 και 2012-2013,

β) με τη χρήση της βεβαίωσης πρόσβασης των δύο προηγούμενων της εισαγωγής τους ετών, κατά τα σχολικά έτη 2009-2010, 2010-2011, 2011-2012 και 2012-2013 και των οποίων το κατά κεφαλήν οικογενειακό εισόδημα, δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ ή τις 18.000 ευρώ για Ειδικές κατηγορίες που προβλέπονται στο άρθρο 34 παρ. 1 του Ν. 4186/2013 (μονογονεϊκές οικογένειες, επιτυχόντες με σοβαρές παθήσεις ή δωρητές οργάνων ή μυελού των οστών σε συγγενείς α' ή β' βαθμού, επιτυχόντες με γονείς ή κηδεμόνες που ο ένας εκ των δύο ή και οι δύο αθροιστικά έχουν αποδεδειγμένα συμπληρώσει οκτώ (8) μήνες ανεργίας εντός του 2013)

Η διαδικασία υποβολής της αίτησης μεταφοράς έχει ως εξής:

Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά. Για την ηλεκτρονική αίτηση, ο υποψήφιος που επιθυμεί τη μεταφορά της θέσης εισαγωγής του, προσέρχεται σε οποιαδήποτε Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, επιδεικνύοντας το Δελτίο Αστυνομικής του Ταυτότητας/Διαβατήριο (ταυτοποίηση), προκειμένου να δημιουργήσει Προσωπικό Κωδικό Ασφαλείας. Με τον Προσωπικό Κωδικό Ασφαλείας και τον οκταψήφιο Κωδικό Πανελληνίων Εξετάσεων υποβάλλεται η αίτηση ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Παιδείας...

Read more...

Είσοδος 25 ευρώ για τα δημόσια νοσοκομεία...


Σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα η απόφαση του υπουργείου Υγείας για εισιτήριο 25 ευρώ που θα πρέπει να καταβάλλει κάποιος πολίτης, προκειμένου να...
του επιτραπεί η νοσηλεία σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο.

Οι γιατροί από την πλευρά τους εξακολουθούν να αντιδρούν, και όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του σωματείου στον “Ευαγγελισμό”, ο μηχανισμός είσπραξης δεν είναι ακόμη έτοιμος...
ysterografa.gr

Read more...

Σε λίγες ημέρες η εγκύκλιος για το ένα ευρώ ανά συνταγή...


 Εντός των ημερών ξεκινά και η χρέωση 1 ευρώ ανά συνταγή που θα καταβάλλεται στους φαρμακοποιούς.

Μιλώντας ...
στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA", ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, διευκρίνισε ότι η σχετική εγκύκλιος για το εισιτήριο των 25 ευρώ έχει βγει και ότι από αυτό εξαιρούνται οι χρονίως πάσχοντες και οι άποροι. Σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει να πληρώσει, "δεν θα τον πηγαίνουμε φυλακή, μην ανησυχείτε" συμπλήρωσε.

Σχετικά με τη χρέωση 1 ευρώ ανά συνταγή, ανέφερε ότι “ θα βγει η διευκρινιστική εγκύκλιος μέσα στις επόμενες μέρες και θα αρχίσει να λειτουργεί” και διευκρίνισε ότι το ευρώ αυτό θα αφορά την κάθε συνταγή και όχι το κάθε φάρμακο και θα εξαιρούνται οι χρονίως πάσχοντες που οφείλουν να συνταγογραφούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. “Μέχρι να βγάλουμε την εγκύκλιο, να μην εισπράττεται από τους φαρμακοποιούς” διαμήνυσε ο κ. Γεωργιάδης...
enet.gr

Read more...

Αϊ-Βασίλης ο Καρέλιας...



Ιδού και μια εταιρεία που δεν κάνει απολύσεις και περικοπές, αλλά, αντιθέτως, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός της, προχωρεί σε 35 νέες προσλήψεις, δίνει 2,5 εκατομμύρια μπόνους στους εργαζομένους και άλλα 3 εκατομμύρια για νέες επενδύσεις.
Είναι η...
καπνοβιομηχανία «Καρέλια» με έδρα την Καλαμάτα.

Οπως είπε ο Ανδ. Καρέλιας στην ομιλία του στους εργαζομένους την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, το ποσό που θα τους δοθεί κατανέμεται ως εξής:

* Το επίδομα «γαλοπούλας» θα είναι φέτος 200 ευρώ για κάθε εργαζόμενο στην εταιρεία.

* Το επίδομα παρουσίας θα είναι 800 ευρώ. Αυτό το δικαιούνται όσοι δεν έλειψαν ούτε μία μέρα από την εργασία τους.

* Ο κάθε εργαζόμενος, που έχει παιδιά που σπουδάζουν σε κρατικό πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ, θα λάβει έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.400 ευρώ.

* Οι εργαζόμενοι των οποίων τα παιδιά πέτυχαν στις παραπάνω σχολές μέσα στο 2012 θα λάβουν επιπλέον ενίσχυση 525 ευρώ.

* Η εταιρεία θα κάνει δώρο έναν υπερσύγχρονο φορητό υπολογιστή Apple σε κάθε παιδί που πέτυχε την εισαγωγή του σε μία από τις παραπάνω σχολές μέσα στο 2012.

* Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές πάνω από 2.001 ευρώ θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 750 ευρώ.

* Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές 1.701 έως 2.000 ευρώ θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 800 ευρώ.

* Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές 1.401 έως 1.700 ευρώ θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.570 ευρώ.

* Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές 1.201 έως 1.400 ευρώ θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.600 ευρώ.

* Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές 1.001 έως 1.200 ευρώ θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 2.550 ευρώ.

* Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές κάτω από 1.000 ευρώ θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 2.600 ευρώ.

Επίσης:

* Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές 1.201 έως 1.700 ευρώ που έχουν από 3 ανήλικα παιδιά και πάνω θα λάβουν επιπλέον 750 ευρώ.

* Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές έως 1.200 ευρώ και οι οποίοι έχουν από 2 ανήλικα παιδιά και πάνω θα λάβουν επιπλέον 450 ευρώ για κάθε ανήλικο παιδί.

* Ο κάθε λαχνός της σημερινής γιορτής (σ.σ. έγινε προχθές παραμονή Πρωτοχρονιάς) είναι 800 ευρώ.

Επίσης ανακοινώθηκε ότι «οι παραπάνω παροχές δίνονται "καθαρές" στους εργαζομένους, αφού η εταιρεία θα καλύψει όλες τις φορολογικές και ασφαλιστικές κρατήσεις».

Ο επικεφαλής της εταιρείας, που εξάγει καπνικά προϊόντα σε όλο τον κόσμο, ανακοίνωσε ότι οι παροχές προς τους εργαζομένους για τη διετία 2012-2013 φτάνουν πλέον στα 5 εκατομμύρια ευρώ. Ανακοίνωσε επίσης:

«Για πρώτη φορά στην ιστορία μας ξεπεράσαμε τα 16 δισ. τσιγάρα σε πωλήσεις εντός και εκτός Ελλάδος, και φτάσαμε τα 16,8 δισ. τσιγάρα, όγκος που αποτελεί νέο ρεκόρ για την εταιρεία μας. Μια αύξηση περίπου 8%. Οι πωλήσεις μας εκτός Ελλάδος ξεπέρασαν τα 14,6 δισ. τσιγάρα, όγκος που αποτελεί νέο ρεκόρ για την εταιρεία μας. Ιδιαίτερα σημαντικό ήταν το γεγονός ότι στην ελληνική αγορά, και μάλιστα εν μέσω της κρίσης, και με εχθρική για εμάς φορολογία στα τσιγάρα, καταφέραμε να έχουμε αύξηση πωλήσεων κατά 2%, πράγμα ιδιαίτερα ικανοποιητικό».


enet.gr

Read more...

Ανοίγουν στόματα ...




...για το σκάνδαλο με τα εξοπλιστικά... 
Ενώπιον των ανακριτών Γαβριήλ Μαλλή και Ι. Σταυρόπουλου βρίσκεται από τις εννέα το πρωί της Πέμπτης ο Π. Ευσταθίου ο οποίος φέρεται να...
έδωσε μίζα στον Αντώνη Κάντα ύψους 1,5 εκατ. ευρώ για δύο συμβάσεις εξοπλιστικών: Τα γερμανικά υποβρύχια τύπου 214 και τα αντιαεροπορικά τύπου Asrad. Ακόμη ένα εκατ.ευρώ (με τη σημερινή ισοτιμία) είχε δώσει ο Πάνος Ευσταθίου στον Αντώνη Κάντα επί κυβέρνησης Ζολώτα το 1989 για την αναβάθμιση των αρμάτων Μ48, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα ισχυρίστηκε ο προφυλακισμένος πρώην διευθυντής Εξοπλισμών.
Έτοιμος, όμως, να συνεργαστεί με τις δικαστικές αρχές εμφανίζεται ο αντιπρόσωπος γερμανικής εταιρείας Δημήτρης Παπαχρήστος, ο οποίος συνελήφθη με ένταλμα του ανακριτή κατά της Διαφθοράς Σπύρου Γεωργουλέα για τις μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα.


Read more...

Αυξήσεις-φωτιά στο ρεύμα ...



... αν αποτύχουν τα μέτρα για τις ΑΠΕ...
Αυξήσεις που πιθανόν να φτάνουν μέχρι και στο 157% στο τέλος ETMEAΡ (έως πρότινος αποκαλούμενο Ειδικό Τέλος ΑΠΕ) μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ ενδέχεται να επιβληθούν από...
1η Μαρτίου αν αποτύχουν τα μνημονιακά μέτρα να οδηγήσουν σε μηδενισμό του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού.
Ειδικότερα όπως ανακοίνωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) διατηρείται αμετάβλητο μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2014, το ύψος των μοναδιαίων χρεώσεων του Ειδικού Τέλους - ΕΤΜΕΑΡ αλλά θα γίνει αναπροσαρμογή από την 1η Μαρτίου 2014 ώστε να επιτυγχάνεται μηδενισμός του ελλείμματος στο τέλος του 2014 και εφόσον δεν έχουν αποδώσει τα μέτρα που σχεδιάζει το αρμόδιο υπουργείο (Περιβάλλοντος).

"Για τον ακριβή προσδιορισμό του ύψους της αναπροσαρμογής θα ληφθούν υπ' όψη, μεταξύ άλλων, ιδίως τα ακόλουθα: τα τρέχοντα επίπεδα του ελλείμματος (560,51 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2013), και η περαιτέρω εξέλιξη του σωρευτικού ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού εντός του πρώτου διμήνου του 2014", επισημαίνει η ΡΑΕ.

Όπως αναφέρεται σε επιστολή του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής προς τη ΡΑΕ το εν λόγω υπουργείο έχει εκπονήσει νομοσχέδιο με προτεινόμενες ρυθμίσεις για την οριστική διευθέτηση του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού, το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου και θα κατατεθεί προς ψήφιση μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα.

"Οι ρυθμίσεις αυτές λαμβάνουν υπ΄όψιν τα σημερινά επίπεδα ΕΤΜΕΑΡ, και μεταξύ άλλων παρεμβάσεων προβλέπουν μείωση της αποζημίωσης των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ μέσω του συστήματος εγγυημένων τιμών, κατά τρόπο που να μειώνεται σταδιακά το τρέχον έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού, με τελικό στόχο τον μηδενισμό του στο τέλος του 2014. Ο σχεδιασμός αυτός λαμβάνει υπ' όψιν τον περιορισμό των λοιπών επιπτώσεων στην οικονομία και την κοινωνία σε σχέση με το κόστος της ενέργειας την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε", αναφέρει το ΥΠΕΚΑ.

Read more...

Απάντηση σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ Υπ.Άμυνας: Η ιδιωτικοποίηση των ΚΨΜ συμβάλλει στην ανάπτυξη


Υπ.Άμυνας: Η ιδιωτικοποίηση των ΚΨΜ συμβάλλει στην ανάπτυξη
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Τη θέση ότι «η ανάθεση των κυλικείων των στρατιωτικών Μονάδων σε ιδιώτες θα συμβάλει στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, μέσω της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας» και, ταυτόχρονα, θα αποδεσμεύσει οπλίτες ώστε να είναι απρόσκοπτη η ενασχόληση τους με τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα, προβάλλει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης ΚΨΜ.

Έγγραφο του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αθανάσιου Δαβάκη, που διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ΚΚΕ, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους αποφασίστηκε η ανάθεση της εκμίσθωσης εκμετάλλευσης κυλικείων σε Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, κυρίως όσων υπάρχει ανάγκη εξυπηρέτησης μεγάλου αριθμού στρατιωτικού- πολιτικού προσωπικού, οπλιτών και επισκεπτών.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας και Λιάνα Κανέλλη είχαν καταθέσει ερώτηση στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, καθώς από τις 12 Νοεμβρίου στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού στη Θήβα λειτουργούν ιδιωτικά κυλικεία με συνέπεια τη μεγάλη αύξηση των τιμών.

Στην ερώτηση αναφέρεται ειδικότερα ότι η τιμή του καφέ αυξήθηκε από 0,40 ευρώ σε 1,40 ευρώ, η τιμή του κρουασάν από 0,40 σε 1,20 ευρώ, η τιμή του νερού των 500 ml από 0,20 σε 0,35 ευρώ. Οι βουλευτές έχουν επισημάνει ότι, πλέον, οι στρατιώτες αναγκάζονται να πληρώνουν ακριβά για τις καθημερινές τους ανάγκες, φορτώνοντας νέα βάρη στις οικογένειες τους, ενώ η οικονομική τους ενίσχυση από την κυβέρνηση εξαντλείται στα 8,62 ευρώ το μήνα.

Αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτές Γιάννης Σταθάς, Βασίλης Κυριακάκης και Θοδωρής Δρίτσας είχαν απευθύνει ερώτηση στο υπουργείο επισημαίνοντας ότι είναι απαράδεκτη η πολιτική του outsourcing, η οποία βρίσκει μια πρώτη εφαρμογή στην ιδιωτικοποίηση των ΚΨΜ των Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων.

Οι βουλευτές είχαν καταγγείλει, συγκεκριμένα, ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας επιτρέπει «τρελά κέρδη» στους ιδιώτες σε βάρος των φαντάρων από το outsourcing στις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς «οι τιμές στα προϊόντα που διακινούσαν τα ΚΨΜ έχουν τετραπλασιαστεί. Ειδικότερα, ο μηνιαίος κύκλος εργασιών του ιδιωτικού ΚΨΜ μόνο στο ΚΕΝ Θήβας, όπου βρίσκει πιλοτική εφαρμογή το νέο αντιλαϊκό μέτρο, υπολογίζεται έως 600.000 ευρώ, χωρίς σε καμία περίπτωση να αποδεικνύεται η αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών και των προϊόντων, επιτρέποντας σε ιδιώτες να κερδοσκοπούν εις βάρος του στρατεύματος, παρά τις αντιδράσεις, εκτός των νεοσυλλέκτων και της ηγεσίας του Στρατού».

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αθανάσιος Δαβάκης εξηγεί ότι η επιλογή της εκμίσθωσης της εκμετάλλευσης των κυλικείων σε ιδιώτες προέκυψε από την ανάγκη εξυπηρέτησης μεγάλου αριθμού στρατιωτικού- πολιτικού προσωπικού, οπλιτών και επισκεπτών και από τη δυσχέρεια κάλυψης της απαίτησης από οπλίτες, ο αριθμός των οποίων βαίνει συνεχώς μειούμενος.

Για τις τιμές διάθεσης ειδών στα μισθωμένα κυλικεία των Μονάδων αλλά και τα μισθώματα που καταβάλλουν οι ιδιώτες υπέρ των Ενόπλων Δυνάμεων, ο υφυπουργός αναφέρει ότι έχουν επιτευχθεί κατόπιν Δημοσίων Μειοδοτικών Διαγωνισμών και Ειδικών Όρων Συμφωνιών που διασφαλίζουν το συμφέρον του εξυπηρετούμενου προσωπικού και της Υπηρεσίας. Στους διαγωνισμούς αυτούς δε, υπάρχει ρητή πρόβλεψη ανώτατου ποσού πώλησης στα βασικά είδη, με σκοπό τη διασφάλιση της μη μετακύλισης του κόστους λειτουργίας των εν λόγω κυλικείων στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ειδικά για το Διακλαδικό Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσύλλεκτων της 124ΠΒΕ, όπου παρουσιάζεται ο μεγαλύτερος αριθμός των οπλιτών και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, ο κ. Δαβάκης αναφέρει ότι λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για την άριστη εξυπηρέτηση των οπλιτών και τη διασφάλιση του ελάχιστου κόστους επιβάρυνσης τους. Για τον σκοπό αυτό, λειτουργεί ένα κεντρικό κυλικείο και πέντε μερικά (με ίδια μέσα των ΕΔ και όχι από εταιρεία), τα οποία στελεχώνονται από μόνιμο και στρατευμένο προσωπικό, η δε προμήθεια των ειδών που διατίθενται πραγματοποιείται βάσει συμβάσεων από την επιτόπια και ευρύτερη αγορά και κατόπιν νομίμων διαγωνιστικών διαδικασιών.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Ενώπιον του ανακριτή Απολογείται ένας ακόμη κατηγορούμενος για τις μίζες στα εξοπλιστικά


Απολογείται ένας ακόμη κατηγορούμενος για τις μίζες στα εξοπλιστικά
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Ενώπιον του ανακριτή Διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλή απολογείται από το πρωί της Πέμπτης  ο 83χρονος εκπρόσωπος γερμανικής εταιρείας για την υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Ο κατηγορούμενος στην υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων κατονομάστηκε από τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών, Αντώνη Κάντα, ότι του έδωσε συνολικό ποσό 1,5 εκατ. ευρώ για δύο εξοπλιστικά προγράμματα, μεταξύ των οποίων και τα υποβρύχια.

Σύμφωνα με τον συνήγορό του, Μιχάλη Δημητρακόπουλο, ο 83χρονος προτίθεται να συνεργαστεί με τους ανακριτές της υπόθεσης και να αποκαλύψει όσα στοιχεία γνωρίζει.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Ανήλθαν σε 4,6 δισ. ευρώ Υπερκαλύφθηκε ο στόχος απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων για το 2013


Υπερκαλύφθηκε ο στόχος απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων για το 2013
  (Φωτογραφία:  Reuters )

Aθήνα
Ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων το 2013.

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία για την πορεία απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων (ΕΣΠΑ) και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων το 2013 ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης τόνισε πως το 2013 η Ελλάδα «ξέφυγε οριστικά από το άγχος των απορροφήσεων» και κατετάγη στις πρώτες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην απορρόφηση Κοινοτικών κονδυλίων.

Σύμφωνα με τα επίσημα απολογιστικά στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης ο στόχος απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων που είχε τεθεί στο μνημόνιο όχι μόνο επιτεύχθηκε, αλλά υπερκαλύφθηκε κατά 118%.

Οι απορροφήσεις από τα Κοινοτικά Ταμεία ανήλθαν σε 4,6 δισ. ευρώ, έναντι 3,89 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος του μνημονίου. Η συνολική δημόσια δαπάνη, συμπεριλαμβανομένης της εθνικής συμμετοχής ξεπέρασε τα 5  δισ. ευρώ και το ποσοστό των απορροφήσεων άγγιξε το 74 %.

Όπως εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης το 2013 η συνολική δημόσια δαπάνη, δηλαδή η Κοινοτική συμμετοχή μαζί με τη συνεισφορά του κρατικού προϋπολογισμού, ήταν μεγαλύτερη από την δαπάνη του 2012 κατά 47 % και ανήλθε στα 5,007 δισ. ευρώ έναντι 3,414 δισ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά.

«Μέχρι σήμερα η συνολική δημόσια δαπάνη  για το ΕΣΠΑ ανέρχεται σε 16,5 δισ. ευρώ ευρώ. Από τον Ιούλιο του 2012 μέχρι σήμερα, από τότε δηλαδή που ανέλαβε η κυβέρνηση Σαμαρά, η δημόσια δαπάνη έφθασε στα 7,7 δις. ευρώ. Δηλαδή το τελευταίο 18μηνο επενδύθηκαν σχεδόν όσα είχαν επενδυθεί τα προηγούμενα τριάμισι χρόνια» υπογράμμισε ο υπουργός.

Στο πλαίσιο αυτό επεσήμανε πως το 2014 και το 2015 υπολείπονται προς απορρόφηση ακόμη 5,8 δισ. ευρώ.

Αναφερόμενος στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως εξαντλήθηκε και το τελευταίο ευρώ, φθάνοντας σε ποσοστό ανάλωσης το 100%.
Έτσι, το 2013 διοχετεύθηκαν στην αγορά 6,650 δισ. ευρώ, όταν το αντίστοιχο ύψος ανάλωσης το 2012 ήταν 6,113 δισ. ευρώ.
Η συνολική απορρόφηση του ΕΣΠΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Ποσοστό Πραγμ/σων Δαπανών (%)
Ε.Π. Περιβάλλον - Αειφόρος Ανάπτυξη
69,36%
Ε.Π. Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας
79,67%
Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα
90,86%
Ε.Π. Ψηφιακή Σύγκλιση
45,54%
Ε.Π. Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού
61,15%
Ε.Π. Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση
62,26%
Ε.Π. Διοικητική Μεταρρύθμιση
84,77%
Ε.Π. Τεχνική Υποστήριξη Εφαρμογής
84,14%
Π.Ε.Π. Μακεδονίας - Θράκης
76,74%
Π.Ε.Π. Δυτικής Ελλάδας - Πελοποννήσου - Ιονίων Νήσων
64,27%
Π.Ε.Π. Κρήτης & Νήσων Αιγαίου
77,49%
Π.Ε.Π. Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας - Ηπείρου
85,67%
Π.Ε.Π. Αττικής
77,16%
ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΩΝ
69,27%


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ποσοστό Πραγμ/σων Δαπανών (Συγχρ/νη ΔΔ) (%)
ΕΛΛΑΔΑ - ΚΥΠΡΟΣ
61,19%
ΕΛΛΑΔΑ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
56,54%
ΕΛΛΑΔΑ - ΙΤΑΛΙΑ
57,38%
ΕΛΛΑΔΑ - ΠΓΔΜ
26,62%
ΕΛΛΑΔΑ - ΑΛΒΑΝΙΑ
30,12%
ΣΥΝΟΛΟ ΕΣΠΑ
73,92%

Newsroom ΔΟΛ


Read more...