Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Tα επεισόδια στην Αθήνα (ΦΩΤΟ)...


athens03
ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΑΘΗΝΑΜέσα από τον φακό του...
"Reuters"... 
athens02
athens04
athens05
athens06

Read more...

Έφτασε στο 24,6% Μεγάλη πτώση της ανεργίας τον Αύγουστο


Σε πείσμα αναλυτών και ειδικών που έβλεπαν άνοδο της ανεργίας λόγω capital controls, η ελληνική οικονομία τον Αύγουστο δημιούργησε περισσότερες θέσεις εργασίας και η ανεργία μειώθηκε στο 24,6%.
anergia1
Το στοιχείο αυτό δείχνει ότι οι συνέπειες των capital controls στην οικονομία θα είναι λιγότερο σοβαρές από τις αρχικές προβλέψεις, ενώ και η ύφεση το 2015 θα είναι πολύ μικρότερη από το 2 ως 4% που εκτιμούσαν οι ειδικοί. Που σημαίνει ότι η ανάπτυξη θα έρθει πολύ νωρίτερα το 2016.
Αναλυτικά η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνει ότι το εποχικά διορθωµένο ποσοστό ανεργίας τον Αύγουστο του 2015 ανήλθε σε 24,6% έναντι 26,2% τον Αύγουστο του 2014 και του αναθεωρηµένου προς τα κάτω 24,9% τον Ιούλιο του 2015.
Το σύνολο των απασχολουµένων κατά το Αύγουστο του 2015 εκτιµάται ότι ανήλθε σε 3.614.192 άτοµα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.180.001 άτοµα, ενώ ο οικονοµικά µη ενεργός πληθυσµός ανήλθε σε 3.286.686 άτοµα.
Οι απασχολούµενοι αυξήθηκαν κατά 67.426 άτοµα σε σχέση µε το Αύγουστο του 2014 (αύξηση 1,9%) και κατά 10.662 άτοµα σε σχέση µε τον Ιούλιο του 2015 (αύξηση 0,3). Οι άνεργοι µειώθηκαν κατά 78.084 άτοµα σε σχέση µε το Αύγουστο του 2014 (µείωση 6,2%) και κατά 15.740 άτοµα σε σχέση µε τον Ιούλιο του 2015 (µείωση 1,3%). Οι οικονοµικά µη ενεργοί, δηλαδή τα άτοµα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, µειώθηκαν κατά 36.476 άτοµα σε σχέση µε το Αύγουστο του 2014 (µείωση 1,1%) και κατά 1.535 άτοµα σε σχέση µε τον Ιούλιο του 2015 (µείωση 0,1%).

Read more...

Εγκρίθηκαν 8 προγράμματα 12 εκατ. ευρώ από την ΕΕ για την Ελλάδα...


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα νέα προγράμματα προώθησης γεωργικών προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αγορές της ΕΕ και τρίτων χωρών...

Στα προγράμματα αυτά περιλαμβάνονται και 8 που αφορούν την Ελλάδα με συνολική ευρωπαϊκή χρηματοδότηση σχεδόν 12 εκατομμυρίων ευρώ σε ορίζοντα τριετίας. Το ποσό αυτό θα καλύψει...
κατά 50% το κόστος υλοποίησης προγραμμάτων προώθησης ελληνικών γεωργικών προϊόντων τόσο στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και εκτός ΕΕ (Βόρεια Αμερική, Λατινική Αμερική, Μέση Ανατολή, Νοτιοανατολική Ασία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Αυστραλία). Αφορά δε σε προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) ή/και Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα (ΕΠΙΠ), αλλά και σε αποστάγματα, καθώς και νωπά και μεταποιημένα οπωροκηπευτικά ελληνικής παραγωγής. Συγκεκριμένα, από την Ελλάδα, θα χρηματοδοτηθούν ο οινοποιητικός συνεταιρισμός Τυρνάβου, γεωργικοί συνεταιρισμοί από τη Ζάκυνθο, τη Νάξο, το Αίγιο, τη Ζαγορά Πηλίου και τη Μαγνησία, φορείς από το Μώλο και τη Θάσο, η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου κ.ά.

Γενικότερα, τα 33 προγράμματα που εγκρίθηκαν σήμερα θα χρηματοδοτηθούν με 108 εκατ. ευρώ κατά την επόμενη τριετία, και το μισό ποσό (54 εκατ. ευρώ) θα προέλθει από τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Τα προγράμματα θα συμβάλλουν στο άνοιγμα νέων αγορών και την αύξηση της κατανάλωσης των προωθούμενων προϊόντων εντός και εκτός της ΕΕ.

Τα επιλεγέντα προγράμματα καλύπτουν ευρύ φάσμα κατηγοριών προϊόντων, ιδίως εκείνα που επλήγησαν από τις πρόσφατες δυσκολίες στην αγορά, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά και το κρέας, τα φρέσκα και τα μεταποιημένα οπωροκηπευτικά, τα προϊόντα ποιότητας (ιδίως όσα προστατεύονται βάσει των τριών καθεστώτων γεωγραφικών ενδείξεων της ΕΕ) καθώς και το ελαιόλαδο και τα βιολογικά προϊόντα. Από τα 33 επιλεγέντα προγράμματα, τα 20 στοχεύουν την εσωτερική αγορά και τα 13 τρίτες χώρες και περιοχές...
enikos.gr

Read more...

"Τα λόγια του Αλέξη"...


Μήνυμα για τον... Αλέξη σε μπαλόνια που κρατούσαν διαδηλωτές - ΦΩΤΟ

...είναι λόγια του αέρα (?)... 
Μια διαφορετική διαμαρτυρία -με ροζ και λευκά μπαλόνια- στο κέντρο της Αθήνας.
Τη... 
 φωτό ανέβασε στο Twitter, o @sapienchia...

Read more...

Σουλτς: Εμείς θα αναλαμβάναμε ευχαρίστως την προστασία των συνόρων...


ΜΑΛΤΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ
Τη σύσταση ενός ταμείου αρωγής για την Αφρική με στόχο την καταπολέμηση των αιτίων του μεταναστευτικού και προσφυγικού ρεύματος από την αφρικανική ήπειρο, αποφάσισαν οι εκπρόσωποι των 28 χωρών μελών της ΕΕ, ενώ ο Μάρτιν Σουλτς ανέφερε ότι...
η ΕΕ θα αναλάμβανε ευχαρίστως την προστασία των ελληνικών συνόρων.

Η σχετική συμφωνία υπεγράφη το πρωί της Πέμπτης στη Βαλέτα της Μάλτας, σε μια πανηγυρική τελετή που έγινε στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ και χωρών της βόρειας Αφρικής για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Με το ειδικό αυτό ταμείο με κεφάλαιο ύψους 1,8 δισ. ευρώ θα χρηματοδοτούνται προγράμματα και σχέδια για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Το αρχικό αυτό κεφάλαιο προέρχεται από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Ισόποσα κονδύλια καλούνται να συνεισφέρουν από την πλευρά τους και οι χώρες μέλη της Ένωσης, εντούτοις μέχρι στιγμής η ανταπόκριση είναι πενιχρή. Σύμφωνα με την Κομισιόν μόλις 25 από τις 28 χώρες μέλη έχουν προσφέρει προς το παρόν μόλις 78,2 εκατομμύρια.

Μιλώντας στο πρωινό μαγκαζίνο της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς εμφανίστηκε - σύμφωνα με τη Deutsche Welle - σχεδόν εξοργισμένος: «Συμβαίνει πάντα το ίδιο. Η ΕΕ κινητοποιείται, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί καταθέτουν προτάσεις, αλλά οι κυβερνήσεις των χωρών μελών δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε τίποτα».

Πέρα από το ταμείο βοήθειας, το σχέδιο δράσης που συμφωνήθηκε στη Βαλέτα με τις αφρικανικές χώρες περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το συντονισμό των δράσεων στη μάχη κατά της παράνομης μετανάστευσης. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπονται και συμφωνίες επαναπροώθησης μεταναστών στις πατρίδες τους, οι οποίες δεσμεύονται να εντείνουν τον αγώνα κατά των διακινητών. Παράλληλα συμφωνήθηκε να διευρυνθούν οι δυνατότητες νόμιμης εισόδου στην ευρωπαϊκή επικράτεια, τόσο ατόμων που αναζητούν εργασία όσο και φοιτητών και καθηγητών που συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής. Οι διαδικασίες χορήγησης βίζας αναμένεται να απλοποιηθούν. Οι δυο πλευρές συμφώνησαν επίσης σε μια στενότερη συνεργασία προκειμένου να καταστεί δυνατή η πολιτική σταθεροποίηση χωρών της Αφρικής και να καταπολεμηθούν τα αίτια των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Ο κ. Σουλτς είπε ακόμα: «Η Ουγγαρία βρίσκεται παράλληλα και στην κορυφή των χωρών εκείνων που λένε ότι δεν εκχωρούμε αρμοδιότητες στην ΕΕ. Εάν είχαμε εμείς την αρμοδιότητα να προστατεύσουμε τα σύνορα στην Ελλάδα ή την Βουλγαρία, τότε θα προστατεύονταν. Εντούτοις χώρες όπως η Ουγγαρία επιμένουν οι εθνικές κυβερνήσεις, εν προκειμένω η ελληνική ή η βουλγάρικη, να έχουν την αρμοδιότητα. Εμείς θα αναλαμβάναμε ευχαρίστως την προστασία των συνόρων, για παράδειγμα προς την Τουρκία».

Read more...

Συνεχίζεται ο πετροπόλεμος...




Μολότοφ στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΦΩΤΟ).
Νέα ΒΙΝΤΕΟ από τα επεισόδια στο κέντρο...

ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Συνεχίζεται ο πετροπόλεμος στο κέντρο της Αθήνας, μεταξύ ΜΑΤ και νεαρών. 
Νωρίτερα, στις φλόγες τυλίχθηκε, στο ύψος της παλαιάς βουλής, ενα...
αυτοκίνητο του ΟΤΕ, ενώ υπάρχουν ζημιές σε βιτρίνες.
Μολότοφ έπεσαν στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Δείτε την φωτογραφία:
Μολότοφ και στην Τράπεζα της Ελλάδος – ΒΙΝΤΕΟ


Read more...

Χημικά και μολότοφ στο κέντρο...


Επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας: Βροχή από μολότοφ στο Σύνταγμα
33
ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ...

ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Επεισόδια σημειώνονται στο κέντρο της Αθήνας, με τα ΜΑΤ να κάνουν χρήση χημικών εναντίον ομάδας νεαρών, που... 
έχουν συγκεντρωθεί στο κάτω μέρoς της πλατείας Συντάγματος και απαντούν με πέτρες και μολότοφ....

Read more...

Η πορεία από ψηλά...


Η πορεία από ψηλά – ΦΩΤΟ
ΦΩΤΟ...
Εντυπωσιακές εικόνες από την πορεία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στο κέντρο της Αθήνας...



Οι φωτο, από την ανταποκρίτρια του AP, Elena Becatoros (@ElenaBec)...

Read more...

Με στενό «μαρκάρισμα»...



...συνεχίζεται η πορεία των αντιεξουσιαστών, στη Θεσσαλονίκη...
Τουλάχιστον 30 μηχανές και 5 διμοιριες ΜΑΤ  ακολουθούν την πορεία των αντιεξουσιαστών στην Εγνατία, όπως... 
διαβάζουμε στο "alter thess"...

Read more...

Σε εξέλιξη οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο λιμάνι...


 Στη σημερινή κινητοποίηση συμμετέχουν 13 σωματεία του Πειραιά, αποτελούμενα από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα με κεντρικό σύνθημα «Κατάργηση του μνημονίου - ΟΧΙ άλλη λιτότητα». Μεταξύ των σωματείων είναι η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού, η Ένωση λιμεναργατων Πειραια, το Σωματείο εργαζομένων Παπαστρατου και η Πανελλήνια ομοσπονδία υπαλλήλων του  Υπουργείου Ναυτιλίας.«Βασικός στόχος του σημερινού αγώνα είναι η κατάργηση των μνημονιακών δεσμεύσεων που αφορούν το ασφαλιστικό,το εργασιακό, η  υπογραφή συλλογικών  συμβάσεων εργασίας. Όχι στην ιδιωτικοποίηση  του ΟΛΠ», δηλώνει στο protothema.gr ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ, κ. Αντώνης Νταλακογιώργος. protothema.grΣε εξέλιξη οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά
... του Πειραιά (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)...
Ξεκίνησαν πριν από λίγο οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά, μία από τις μεγαλύτερες στη χώρα, καθώς η απεργία των υπαλλήλων τόσο σε ιδιωτικό όσο και το δημόσιο τομέα αγγίζει το...
100%.

Με σύμμαχο τον καιρό, μαθητές και εργαζόμενοι κρατώντας στα χέρια τους πανό με συνθήματα όπως «Όχι στην ιδιωτικοποιήσεις, το λιμάνι στα χέρια των εργατών» αλλά και «Η Μνημονιακή επιδρομή Κυβέρνησης-Κουαρτέτου  εναντίων των δικαιωμάτων μας δεν θα περάσει»,
ύψωσαν το ανάστημα τους για πρώτη φορά στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, διεκδικώντας τα δικαιώματα τους και ζητώντας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τη λήψη αποφάσεων μέσα από τις οποίες θα προστατευτούν τα εργασιακά τους δικαιώματα.


Read more...

Koυτσούμπας: Όλοι μαζί μπορούμε να επιβάλουμε ανατροπές...


ΒΙΝΤΤΕΟ...
Δηλώσεις έκανε ο γ.γ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος έδωσε το παρών στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στην Ομόνοια.
"Από σήμερα μπορεί να γίνει ένα νέο...
πιο δυναμικό ξεκίνημα, με κλιμάκωση της λαϊκής πάλης. Ο κάθε τόπος δουλειάς, η κάθε γειτονιά, ο κάθε κλάδος πρέπει να γίνει κάστρο αντίστασης, διεκδικητικού αγώνα και αλληλεγγύης. Οι εστίες αντίστασης, όλες αυτές που θα δημιουργούνται καθημερινά, μπορούν να συνενώνονται με ενιαίους στόχους σε κλαδικό, τοπικό, πανελλαδικό επίπεδο, μαζί με όλο το υπόλοιπο εργατικό - λαϊκό κίνημα. Η λαϊκή συμμαχία με πάλη και αγώνα ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό, όλοι μαζί μπορούμε να επιβάλουμε ανατροπές, ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την κοινωνία για το καλό του λαού μας", τόνισε.

Δείτε το βίντεο:


Read more...

«Κατεβάζουν ρολά» δημόσιος και ιδιωτικός τομέας «Παραλύει» η χώρα - Ποιοι απεργούν


Νεκρώνει... η χώρα σήμερα, καθώς απεργούν ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας.
apergia
Σχεδόν όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν ανακοινώσει την συμμετοχή τους στη γενική 24ωρη απεργία που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ενάντια στην ψήφιση του 3ου Μνημονίου.
Συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος από την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, ενώ μισή ώρα νωρίτερα (10:30) είναι προγραμματισμένη αυτή του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.
Στην απεργία μετέχουν και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, είτε πραγματοποιώντας 24ωρη, είτε με στάσεις εργασίας, ενώ συμμετοχή έχει δηλώσει και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία και η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών (ΟΜΥΛΕ). Έτσι τα πλοία θα μείνουν δεμένα στα λιμάνια.
Επίσης συμμετοχή έχουν δηλώσει οι αυτοαπασχολούμενοι (έμποροι, μηχανικοί, γιατροί,, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και οι φαρμακοποιοί).
Απεργία και για τους εμπόρους
Από τις λίγες φορές που συμμετέχουν σε απεργία είναι η αυριανή για τους έμπορους, μετά από απόφαση του ΔΣ της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (έπειτα όμως από σχετικές αποφάσεις των τοπικών συλλόγων και Ομοσπονδιών). «Πάγια θέση της ΕΣΕΕ, σημειώνεται, είναι να διαφυλάσσεται ως τελευταίος προμαχώνας το κλείσιμο των καταστημάτων μας και να μην θεωρείται ως η πλέον δραστική συνδικαλιστική αντίδραση, αφενός επειδή συνεπάγεται μεγάλο τίμημα μόνο για τους μικρομεσαίους εμπόρους, και αφετέρου επειδή δεν τηρείται από όλους τους άλλους κλάδους της αγοράς».
Κλειστά τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι
Η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ) καλεί τα μέλη της να συμμετάσχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχουν προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ.
ΠΟΕ – ΟΤΑ
Τη συμμετοχή της στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της 12ης Νοεμβρίου ανακοίνωσε και η ΠΟΕ – ΟΤΑ. Υπενθυμίζεται ότι η ομοσπονδία είναι μέλος της ΑΔΕΔΥ που έχει προκηρύξει απεργία για το δημόσιο τομέα, ενώ για τον ιδιωτικό, αντίστοιχη απόφαση έλαβε η ΓΣΕΕ.
ΠΟΕΔΗΝ
Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία, καθώς στην απεργία συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων.
ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ
Συμμετοχή στην 24ωρη Γενική Απεργία της ΓΣΕΕ αποφάσισε η ΓΕΝΟΠ, η οποία καλεί τους εργαζόμενους στο συλλαλητήριο των συνδικάτων στην Αθήνα στις 11.00 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος και στα κατά τόπους συλλαλητήρια των Εργατικών Κέντρων σε όλη τη χώρα. «Οι εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι, είναι για μια ακόμη φορά αντιμέτωποι με σκληρά και άδικα μέτρα, μετά από έξι συνεχόμενα χρόνια λιτότητας και βάρβαρης επίθεσης στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία.
ΠΟΕΣΥ: Απεργούν και οι δημοσιογράφοι
Στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετέχουν και οι δημοσιογράφοι, όπως ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ). Εξαιρούνται μόνο οι δημοσιογράφοι που θα καλύψουν το απεργιακό ρεπορτάζ. Επίσης, τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα έχουν δικαίωμα προβολής δύο δεκάλεπτων δελτίων ειδήσεων, που θα αφορούν γεγονότα που σχετίζονται με τις κινητοποιήσεις.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Χάνουν το δικαίωμα για πλήρη σύνταξη 50.000 δημόσιοι υπάλληλοι...


Νέες απαιτήσεις των δανειστών...

Η διευκρίνιση στην εγκύκλιο Χουλιαράκη για τα νέα όρια ηλικίας στο δημόσιο ανατρέπει τον προγραμματισμό πολλών κατηγοριών υπαλλήλων οι οποίοι είχαν δικαίωμα να βγουν ακόμα και...
σήμερα στη σύνταξη.

Την ώρα, που στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές μπαίνουν αιφνιδιαστικά νέες απαιτήσεις για περικοπή έως 40% του ύψους των συντάξεων ( σύνολο κύριας και επικουρικής ) για όσους συνταξιοδοτούνται πριν από τα 65, νέα βασανιστική ανατροπή αντιμετωπίζουν περίπου 50.000 δημόσιοι υπάλληλοι που χάνουν μέσα από τα χέρια τους το δικαίωμα για πλήρη σύνταξη.

Η διευκρίνιση στην εγκύκλιο Χουλιαράκη για τα νέα όρια ηλικίας στο δημόσιο ,ότι « οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι και την 31 /12/2012 και δεν έχουν συμπληρώσει το κατά περίπτωση ισχύον όριο ηλικίας για την καταβολή της σύνταξης μέχρι και την 18/8/2015 , υπάγονται στον Πίνακα 2 » ανατρέπει τον προγραμματισμό πολλών κατηγοριών υπαλλήλων οι οποίοι είχαν δικαίωμα να βγουν ακόμα και σήμερα στη σύνταξη. 

Ουσιαστικά κυνηγούν την «ουρά» τους καθώς επιβαρύνονται με επιπλέον χρόνια για να λάβουν ακόμα και σε ηλικία 60 ετών μειωμένη σύνταξη , ψαλιδισμένη διπλά εξαιτίας των αυξημένων πέναλτι ( μειώσεις με καπέλο) . 

Δηλαδή , υπάλληλος που είναι σήμερα 56 ετών και μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί πριν από ένα χρόνο, στα 55 με μειωμένη σύνταξη αλλά έμεινε στην υπηρεσία , θα πρέπει να περιμένει άλλα 8,5 έτη για να πάρει πλήρη σύνταξη.

Σύμφωνα με τα ενδεικτικά παραδείγματα που παραθέτει ο εργατολόγος κ. Διονύσης Ρίζος 

1. Γυναίκα δημοτικός υπάλληλος που προσελήφθη το 1985 είναι σήμερα 56 ετών. Είχε θεμελιωμένο δικαίωμα ώστε να μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με πλήρη σύνταξη σε ηλικία 60 ετών και με μειωμένη σύνταξη από τα 55 που έχει ήδη συμπληρώσει. Με τις αλλαγές που επήλθαν ως αναφέρεται στην εγκύκλιο το νέο όριο ηλικίας για τη λήψη πλήρους σύνταξης είναι 64 ετών και 5 μηνών κι επομένως μειωμένη σύνταξη μπορεί να πάρει σε ηλικία 59 ετών και 5 μηνών χάνοντας έτσι την άμεση δυνατότητα συνταξιοδότησης και το «θεμελιωμένο δικαίωμα»

2. Εκπαιδευτικός 56 ετών σήμερα διορισμένος το 1986 συμπλήρωσε το 2011 την απαραίτητη 25ετία για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί σε ηλικία 61 ετών με πλήρη σύνταξη και σε ηλικία 56 ετών με μειωμένη (5 έτη πριν) ηλικία που είχε ήδη συμπληρώσει. Με τις αλλαγές που επήλθαν ως αναφέρεται στην εγκύκλιο το νέο όριο ηλικίας για τη λήψη πλήρους σύνταξης είναι 65 ετών και 6 μηνών κι επομένως μειωμένη σύνταξη μπορεί να πάρει σε ηλικία 60 ετών και 6 μηνών ετών χάνοντας τη δυνατότητα άμεσης συνταξιοδότησης και το «θεμελιωμένο δικαίωμα»

3. Δημόσια υπάλληλος 55 ετών σήμερα με συμπληρωμένη 25ετία το 2010 μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί στην ηλικία των 60 ετών με πλήρη σύνταξη και των 55 με μειωμένη σύνταξη, ηλικία που έχει ήδη συμπληρώσει από τον 1/2015. Η εν λόγω υπάλληλος μετά τις αλλαγές του νόμου 4336/2015 και τη σχετική εγκύκλιο μπορεί να συνταξιοδοτηθεί σε ηλικία 65 ετών και 3 μηνών και με μειωμένη σύνταξη σε ηλικία 60 ετών και 3 μηνών χάνοντας έτσι τη δυνατότητα για άμεση συνταξιοδότηση.


4. Άντρας δημόσιος υπάλληλος 57 ετών σήμερα είχε συμπληρώσει 25ετία το 2011 και μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί άμεσα καθώς πλήρη σύνταξη θα ελάμβανε στα 61 και μειωμένη στα 56 που είχε ήδη συμπληρώσει. Ήδη με την αλλαγή του ορίου ηλικίας ο ασφαλισμένος χάνει το δικαίωμα σύνταξης άμεσα καθώς μπορεί να συνταξιοδοτηθεί σε ηλικία 64 ετών και 9 μηνών με πλήρη σύνταξη και σε ηλικία 59 ετών και 9 μηνών με μειωμένη.Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι δανειστές ζητούν συνυπολογισμό όλων των συντάξεων ώστε να παίρνουν το 60% όσοι βγαίνουν πριν τα 65 έτη και αφού τα συμπληρώσουν να λαμβάνουν το 100% της σύνταξής τους.

Στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων, η απαίτηση των δανειστών να λαμβάνουν το 60% της σύνταξής τους όσοι είναι μικρότεροι των 65 ετών ( χωρίς να διευκρινιστεί αν αυτό αφορά και όσους έχουν αναπηρικές συντάξεις, χηρείας ) προκαλεί έντονες αντιδράσεις παρότι επισήμως έχει διαψευστεί από το Υπουργείο Εργασίας.

Πάντως στο ίδιο μήκος κύματος κυμαινόταν προηγούμενη πρόταση των δανειστών καθώς και της επιτροπής σοφών ,το ποσοστό αναπλήρωσης για κύρια και επικουρική σύνταξη να μην υπερβαίνει το 56% του συντάξιμου μισθού ώστε να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του συστήματος...
protothema.gr

Read more...