Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Επίδειξη δύναμης...


Την έκρηξη την άκουσαν οι βουλευτές στην αίθουσα του Κοινοβουλίου...
Η έκρηξη της βόμβας συγκλόνισε την περιοχή του Συντάγματος, ενώ έγιναν ζημιές και έσπασαν τζάμια στο κτίριο της Βουλής. Λίγο πριν ο...

Χρήστος Παπουτσής βγήκε από την αίθουσα της Βουλής και δήλωσε πως πρόκειται για χτύπημα εναντίον της ίδιας της δημοκρατίας. Η βόμβα ήταν ωρολογιακή και μεγάλης ισχύος...

nonews-news


Read more...

Κοντά στο εκλογικό αποτέλεσμα η διαφορά

Προβάδισμα ΠΑΣΟΚ, με 9,2 και 10,6 ποσοστιαίες μονάδες, καταγράφουν δύο δημοσκοπήσεις, που δημοσιεύονται στον κυριακάτικο Τύπο, τρεις μήνες μετά τις εκλογές.

Συγκεκριμένα, στο γκάλοπ της Alco για το Πρώτο Θέμα, το κυβερνών κόμμα προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 9,2%, λαμβάνοντας ποσοστό 34,7% έναντι 25,5% της ΝΔ. Ακολουθούν ΚΚΕ με 6,3%, ΛΑΟΣ με 4,5%, ΣΥΡΙΖΑ με 3,6%, Οικολόγοι Πράσινοι 2%.

Στην έρευνα της MARC για το Εθνος της Κυριακής, η διαφορά είναι 10,6%. Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 39,6% έναντι 29% της ΝΔ. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 6,7%, ο ΛΑΟΣ με 5,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,9% και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1,6%.

Στην ίδια δημοσκόπηση ο Γιώργος Παπανδρέου έχει 79,8% θετικές και 17,3% αρνητικές γνώμες. Ο Αντώνης Σαμαράς συγκεντρώνει 75,5% θετικές και 18,6% αρνητικές.

Σε ό,τι αφορά τις δημοτικότητες των υπουργών, ο Μιχ. Χρυσοχοϊδης έρχεται πρώτος με ποσοστό 75,6%, δεύτερος ο Γ. Παπακωνσταντίνου με 73,8%, τρίτος ο Ανδ. Λοβέρδος με 70,5%, τέταρτη η Μ. Ξενογιαννακοπούλου με 67% και πέμπτη με 63,5% η Αννα Διαμαντοπούλου.

Στην έκτη θέση είναι η Λούκα Κατσέλη (63,4%), στην έβδομη ο Ευ. Βενιζέλος (62,6%), στην όγδοη ο Γ. Ραγκούσης (61,9%), στην ένατη ο Χ. Καστανίδης (54,2%) και στη δέκατη θέση ο Δ. Ρέππας (51,3%)
nooz.gr

Read more...

Εσκασε βόμβα έξω από τη Βουλή



Μόλις πριν από λίγο εξερράγη βόμβα έξω από τη Βουλή μπροστά στον άγνωστο στρατιώτη.
Είχε προηγηθεί τηλεφώνημα στην Ελευθεροτυπία και η Αστυνομία κατάφερε να απομακρύνει τους περαστικούς.
Μεγάλη όπως φαίνεται ήταν η δύναμη της έκρηξης

Ευτυχώς που είχαν απομακρυνθεί οι Εύζωνοι και δεν θρηνήσαμε θύματα.
Μέσα στο κέντρο της Αθήνας στο καλύτερα φυλασσόμενο σημείο έσκασε βόμβα. Τι να πούμε τώρα
kafeneio-gr


Read more...

Έκρηξη στο Σύνταγμα...


Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε πριν λίγο στο παρκάκι μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Είχε προηγηθεί τηλεφώνημα στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" ...


nonews-news

Read more...

Να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ...


...ζητεί ο Γ. Παναγιωτακόπουλος!

Από τον Χρήστο Μπουκάτη

Νέα "βόμβα" από τον Γιώργο Παναγιωτακόπουλο στο ΠΑΣΟΚ. Το ιστορικό στέλεχος του κόμματος ζητά, σύμφωνα με πληροφορίες, τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ -και μάλιστα σε διήμερη συνεδρίαση- προκειμένου να συζητηθούν η κατάσταση στο κόμμα, η πορεία της κυβέρνησης αλλά και οι παλινωδίες και τα προβλήματα που παρουσιάζει το κυβερνητικό έργο σε επιμέρους τομείς. Ο Γ. Παναγιωτακόπουλος ως γνωστόν τηρεί κριτική στάση απέναντι στην κυβέρνηση ενώ ήταν υποψήφιος και για γραμματέας του κόμματος κόντρα στον Σ. Ξυνίδη.




Read more...

Κοινωνικός Αποκλεισμός και Τοπική Αυτοδιοίκηση






Κάνοντας μια νέα αρχή κάθε καινούρια χρονιά, αναλογιζόμαστε τα λάθη του παρελθόντος φροντίζοντας να μην τα επαναλάβουμε και σχεδιάζουμε το μέλλον ρεαλιστικά και πάντα με ανθρωπιστική (ή ανθρωποκεντρική) βάση.

Το πιο σημαντικό για κάθε τοπική κοινωνία είναι τα μέλη που την αποτελούν να νιώθουν ότι ζουν και κινούνται ελεύθερα, ότι τους ανοίγονται προοπτικές εργασίας και επικοινωνίας ότι δεν είναι αποκλεισμένα μέσα στην ίδια τους την πόλη. Ο κοινωνικός αποκλεισμός – που δε σημαίνει φυσικά στέρηση μόνο υλικών αγαθών, αλλά κυρίως στέρηση των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων – είναι μεγάλη πληγή που ξεκινά από την έλλειψη στην πληροφόρηση – ή ακόμη χειρότερα την κακή πληροφόρηση, τη δυσκολία στην εύρεση εργασίας αλλά και την αδιαφορία για τις πιο αδύναμες ομάδες του πληθυσμού ( τους φτωχούς, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τους γέροντες, τους οικονομικούς μετανάστες).

Γίνονται κάποιες προσπάθειες από τη Δημοτική Αρχή του Γαλατσίου για τη βοήθεια των ανθρώπων που ζουν, πραγματικά, κάτω από δύσκολες συνθήκες, αλλά είναι ελάχιστα και δε βοηθούν στην επίλυση του προβλήματος. Αυτά τα μέτρα είναι «ασπιρίνες» που γιατρεύουν μόνο τα συμπτώματα και δε χτυπούν την «αρρώστια» στην αιτία της.

Άλλωστε, ο Κοινωνικός αποκλεισμός – όπως τονίσαμε και παραπάνω - δεν είναι μόνο η έλλειψη εισοδήματος και γενικότερα οικονομικών πόρων που εξασφαλίζουν μια αξιοπρεπή διαβίωση, αλλά είναι και η περιορισμένη πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες εκπαίδευσης και υγειονομικής περίθαλψης, είναι η έλλειψη στέγης, οι κοινωνικές διακρίσεις και – τελικά – η αδυναμία συμμετοχής στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και στην οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική ζωή, ιδίως έλλειψη ευκαιριών απασχόλησης και «απόδρασης» από τη φτώχια.

Ένας από τους στόχους της Διοικητικής μεταρρύθμισης είναι η διαπίστωση, μέσω της συντονισμένης καταγραφής και η επίλυση των προβλημάτων του πολίτη. Η Δημοτική Αρχή πρέπει να ενεργεί προληπτικά και όχι μόνον θεραπευτικά. Μόνο ο σωστός σχεδιασμός μπορεί να δώσει λύσεις, που θα έχουν μακροχρόνια αποτελέσματα. Τα «μπαλώματα» δεν έχουν μέλλον και προοπτική.

Αν διαπιστώναμε ότι στο Δήμο Γαλατσίου γίνονται τα σωστά βήματα προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης και της οριστικής επίλυσης των προβλημάτων, θα θεωρούσαμε λογικό και απαραίτητο να υπομείνουμε το αναγκαίο διάστημα της θεμελίωσης των υποδομών εκείνων που θα συμβάλλουν στην εφαρμογή της κοινωνικής πολιτικής. Όμως, δυστυχώς, δε διαπιστώνουμε κάτι τέτοιο.

Η σύγχρονη δημοτική αρχή δεν νοείται να αντιμετωπίζει σύνθετα κοινωνικά προβλήματα με παρωχημένες λύσεις, που έχουν μοναδικό άξονα την φιλανθρωπία. Τα προνοιακά προγράμματα, που οφείλει να εκπονεί, πρέπει να είναι διαρκώς ανατροφοδοτούμενα και αναπροσαρμοζόμενα στις ανάγκες και τις προτεραιότητες των πολιτών καθώς επίσης και να χαρακτηρίζονται από την ευελιξία του σωστού συντονισμού μεταξύ των επιμέρους δομών και υπηρεσιών.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει αποκτήσει ένα ρόλο που διαρκώς διευρύνεται και το πεδίο της κοινωνικής πολιτικής είναι, πλέον, ένα πρωταρχικό πεδίο δράσης της, που περιλαμβάνει πολλούς βασικούς τομείς, όπως: Ανάπτυξη, περιβάλλον, ποιότητα ζωής και εύρυθμή λειτουργία της πόλης, απασχόληση, κοινωνική προστασία και αλληλεγγύη, παιδεία, πολιτισμός, αθλητισμός και πολιτική προστασία.

Χρέος της δημοτικής αρχής, στο πλαίσιο της αναβάθμισης της πόλης, είναι να παρέχει κοινωνικό έργο και όχι επιδερμικές λύσεις.

Έλενα Ζέρβα




Read more...

ΑΝΑΒΟΛΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ...

Σε αναβολή της συζήτησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου μέχρι την άνοιξη και την αποσύνδεσή της από τον «Καποδίστρια 2» προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ώστε να μη δημιουργηθεί νέο πεδίο αντιπαράθεσης με εσωκομματικά και αντιπολιτευτικά μέτωπα και να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση. Όπως αναφέρει «Το Βήμα» (πατήστε κλικ), η κυβέρνηση... και η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών επεξεργάζονται σχέδια αλλαγής πλεύσης και εξετάζουν την τροποποίηση της τακτικής τους, ώστε να τεθεί σε νέα βάση η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο.
Έχει μάλιστα κληθεί στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Εσωτερικών ο πρώην υπουργός, υπεύθυνος για τον ισχύοντα εκλογικό νόμο και εισηγητής προτάσεων προσαρμογής του λεγόμενου γερμανικού συστήματος, Κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος θα συμμετάσχει στις σχετικές συσκέψεις.
Σήμερα, Σάββατο, θα συγκληθεί το ΚΤΕ Εσωτερικών του ΠΑΣΟΚ, με θέμα τη διοικητική αναδιάρθρωση, ενώ μετά την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τον «Καποδίστρια 2» την Κυριακή θα ακολουθήσει σύσκεψη του Ι. Ραγκούση με τον Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Σ. Ξυνίδη και τους προέδρους των νομαρχιακών επιτροπών.
O υπουργός Αμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος αναφερόμενος στην αναδιάρθρωση της αυτοδιοίκησης τόνισε ότι «η προγραμματική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ αφορά τη μητροπολιτική περιφέρεια στα μεγάλα αστικά κέντρα. Αυτή, όμως, θα είναι η περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Τώρα ποιος θα είναι ο πληθυσμός αναφοράς ποια θα είναι η έκταση που θα καλύπτει η κάθε περιφέρεια, είτε μητροπολιτική είτε μη μητροπολιτική, είναι κάτι που θα συζητηθεί στη μεγάλη αυτή θεσμική διαβούλευση που ανοίγει αύριο».

fimotro

Read more...

ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΕΣ ΣΤΡΟΦΕΣ...


Ενδιαφέρον το βασικό ρεπορτάζ της Real News η οποία με την επιστροφή του Νίκου Χατζηνικολάου ανεβάζει αντιπολιτευτικές στροφές κερδίζοντας αναγνώστες από όλους τους ιδεολογικο-πολιτικούς χώρους και κυρίως από την κεντροδεξιά που έχει ανάγκη ενός σοβαρού εντύπου για να ηγηθεί στον χώρο των ΜΜΕ. Η πραγματικότητα, άλλωστε δεν απέχει πολύ από το ρεπορτάζ που παρουσιάζει η... εφημερίδα. Αν και δεν έχουν περάσει ούτε 100 ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων του Γ. Παπανδρέου, εν τούτοις η κριτική είναι απαραίτητη γιατί πράγματι η κυβέρνηση εμφανίζει πολύ νωρίς σημάδια αποσύνθεσης. Ενδιαφέρουσα και η φωτογραφία που δημοσιεύει η εφημερίδα με τον Α. Σαμαρά και την σύζυγό του να πίνουν καφέ στην Πύλο κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων.

fimotro

Read more...

Τα κλαρίνα της διαπλοκής



Με εκ…πτώσεις στα έργα στήριξης των πρανών και τις γεωλογικές μελέτες έβαλαν σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών και την οικονομία της χώρας.
troktiko

Read more...

Λουκέτο σε όσους δεν κόβουν απόδειξη



Σε γιατρούς δικηγόρους και εμπόρους αν συλληφθούν για δεύτερη φορά. Ακόμη στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, ελέγχουν όποιον αγόρασε σπίτι τα πέντε τελευταία χρόνια. Γονικές παροχές: δυσφορία για τις τροπολογίες της νύχτας δια χειρός Παμπούκη.
troktiko

Read more...

Διαμαντοπούλου-Χρυσοχοϊδης στ΄ αλώνια της Αθήνας.


Η πρόσφατη διά επιστολών και αμφίσημων δηλώσεων αψιμαχία Διαμαντοπούλου-Χρυσοχοϊδη έφερε-εστω και άκομψα-στο προσκήνιο το δράμα του Πασοκ στον πολύπαθο Δήμο Αθηναίων.Η τελευταία φορά που το Πασοκ διεκδίκησε με αξιώσεις τον Δήμο Αθηναίων συνέβη με την υποψηφιότητα της αειμνήστου Μελίνας Μερκούρη.Έκτοτε η υποψηφιότητα έγινε πολιτικό "παίγνιο" των εσωκομματικών ανταγωνισμών του Πασοκ και των προσωπικών στρατηγικών ένιων πρωτοκλασάτων.Γι' αυτό και καμμία βαρύγδουπη υποψηφιότητα δεν έγινε αποδεκτή απο την πλειοψηφία των Αθηναίων.Γι' αυτό και οι υποψηφιότητες Διαμαντοπούλου και Χρυσοχοϊδη είναι καταδικασμένες σε αποτυχία,ακόμα και τώρα που οι δυνάμεις της Ν.Δ. έχουν εξασθενήσει και ο κ.Ν.Κακλαμάνης δεν αποτελεί πρόταση ψυχής για τον κ.Σαμαρά.Ο Αθηναίος κατανοεί ότι η διεκδίκηση του Δήμου,από προβεβλημένα στελέχη είναι στοιχείο της πολιτικής τακτικής τους που σχετίζεται με τις ηγετικές τους επιδιώξεις,είναι με απλά λόγια στόχος-τράνζιτ και ενίσχυσης του ηγετικού τους προφίλ.Όλα αυτά αφήνουν αδιάφορους τους ψηφοφόρους ,που τελικά εκφράζουν την ενόχληση τους στην κάλπη με απογοητευτικά γιά το Πασοκ αποτελέσματα.Παράλληλα, ο Πρόεδρος του Πασοκ κ.Παπανδρέου είναι προφανές ότι θα προτιμούσε μιά επιλογή περισσότερο ¨κοντινή" του και σε καμμία περίπτωση δεν θα ήθελε να ενισχυθούν μελλοντικοί πολιτικολοί ανταγωνιστές του.Απλά και πρός το παρόν, θα τους αφήσει να "σφάζονται",ώστε και να τους εκθέτει στην λαϊκή βάση και να μεταβάλλει τις ισορροπίες κατά το δοκούν. Ταυτόχρονα θα επιχειρήσει να εντάξει το παιχνίδι των υποψηφιοτήτων στην τακτική των σχέσεων του μετην ανανεωτική αριστερά και τις λοιπές πέραν του Πασοκ πολιτικές Δυνάμεις και σχήματα.
yperpasok


Read more...

Την άνοιξη η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο

[GOCAFJ0O2HCAEKGJYFCAR4X5ZDCAMXXONICAR02YOACAW1Y08LCA49EK6MCA0OV91PCAVK8KO6CAM9YY9GCA2928ZVCAD4IFK0CA4MK5S1CA7OHBJRCAD1S5NLCA374A16CAZR1GB8CACIY24ECASCLSI2.jpg]Η κυβέρνηση αποσυνδέει τη διαδικασία της αλλαγής του από τον «Καποδίστρια 2» για να κάμψει τις αντιδράσεις

Σε αναβολή της συζήτησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου ως την άνοιξη και την αποσύνδεσή της από την πρωτοβουλία για τον «Καποδίστρια 2» προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Στόχος της, να μη δημιουργηθεί νέο πεδίο αντιπαράθεσης με εσωκομματικά και αντιπολιτευτικά μέτωπα και να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και συμφωνία σε έναν νέο εκλογικό νόμο- ει δυνατόν γενικής ισχύος και όχι ανά πάσα στιγμή υποκείμενο σε αναθεωρήσεις και ανατροπές.

Υπό τις συνθήκες αυτές η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών επεξεργάζονται σχέδια αλλαγής πλεύσης και εξετάζουν την τροποποίηση της τακτικής τους, ώστε να τεθεί σε νέα βάση η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, η οποία σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και πληροφορίες αναβάλλεται για τρεις μήνες και χωρίς τα πιεστικά χρονοδιαγράμματα που είχαν αρχικώς τεθεί.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι μόλις τις τελευταίες ημέρες και εφόσον έχει διαμορφωθεί μια κατάσταση την οποία δεν είχε προβλέψει η κυβέρνηση κλήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Εσωτερικών ο πρώην υπουργός, υπεύθυνος για τον ισχύοντα εκλογικό νόμο και εισηγητής προτάσεων προσαρμογής του λεγόμενου γερμανικού συστήματος κ. Κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος θα συμμετάσχει στις σχετικές συσκέψεις, εν όψει της συνεδρίασης του αυριανού Υπουργικού Συμβουλίου για τον «Καποδίστρια 2» και όσων ακολουθήσουν για τον εκλογικό νόμο.

Σήμερα εξάλλου έχει συγκληθεί το ΚΤΕ Εσωτερικών του ΠαΣοΚ, με θέμα τη διοικητική αναδιάρθρωση, ενώ μετά την αυριανή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα ακολουθήσει σύσκεψη του κ. Ι. Ραγκούση με τον Γραμματέα του ΠαΣοΚ κ. Σ. Ξυνίδη και τους προέδρους των νομαρχιακών επιτροπών.

Ο κ. Σκανδαλίδης, με την ιδιότητα του πρώην υπουργού Εσωτερικών και του προέδρου, σήμερα, της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης αναμένεται ότι ούτως ή άλλως θα παρέμβει δημοσίως στη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις. O πως επισημαίνει σε σχετικές συζητήσεις ο πρώην υπουργός η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, δεδομένης και της φύσης της πρότασης που επιθυμεί να προωθήσει η κυβέρνηση, θα πρέπει να τεθεί σε διαφορετική βάση και να αποκτήσει διαφορετικό χαρακτήρα. Υποστηρίζει εν ολίγοις ο κ. Σκανδαλίδης ότι επειδή η σχεδιαζόμενη αλλαγή δεν συνιστά απλώς τροποποίηση αριθμητική αλλά ουσιαστική επαναχάραξη του εκλογικού χάρτη της χώρας δεν θα πρέπει η διαδικασία να αρχίζει με τη μονομερή κατάθεση μιας πρότασης, η οποία είτε θα υπάρχει κίνδυνος να απορριφθεί είτε να αλλάξει από επόμενη κυβέρνηση. Ετσι, προτείνει τη σύσταση διακομματικής επιτροπής, η οποία θα εργαστεί για την επίτευξη συμφωνιών και την κατάθεση ολοκληρωμένης πρότασης που θα ψηφιστεί από τη Βουλή. Υπό την έννοια αυτή, ένα πεδίο στο οποίο θεωρείται ότι είναι δυνατές οι τροποποιήσεις και πιθανή η εκτόνωση των αντιδράσεων της αντιπολίτευσης αφορά τον τρόπο εκλογής βουλευτών στις μονοεδρικές ή κατατμημένες περιφέρειες. Ενα ενδεχόμενο που θα εξετάσει η κυβέρνηση είναι να υπάρχει σταυροδοσία στις μονοεδρικές και η δυνατότητα του ψηφοφόρου να επιλέγει τον υποψήφιο που θα καταλάβει την έδρα. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι είναι δυνατόν να καμφθούν οι αντιδράσεις όσων επιμένουν ότι με το προτεινόμενο σύστημα μετατρέπεται σε απόλυτο και ανεξέλεγκτο άρχοντα ο αρχηγός του κόμματος.

Ενα άλλο πεδίο στο οποίο αναμένεται να συζητηθούν εναλλακτικές προτάσεις είναι το ενδεχόμενο να μη χωριστεί η χώρα αποκλειστικά σε μονοεδρικές περιφέρειες.

Γεγονός πάντως είναι ότι η κυβέρνηση έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται πως και μερίδα του ΠαΣοΚ είναι έτοιμη να εκδηλώσει τις αντιρρήσεις της στην περιγραφόμενη αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Σύμφωνα με τα εμπειρότερα στελέχη διαπράχθηκε το λάθος να γίνει ταυτόχρονα απόπειρα εκκίνησης της συζήτησης για τον εκλογικό νόμο και τη διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας και μάλιστα μέσω διαρροών.


Read more...

Ευ. Βενιζέλος για απόδοση στρατοπέδων στις τοπικές κοινωνίες

Το θέμα της απόδοσης στις τοπικές κοινωνίες εκτάσεων στρατοπέδων που δεν χρησιμοποιούνται πλέον από τις Ενοπλες Δυνάμεις, συζήτησε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, στη διάρκεια συνάντησης που είχε με δημάρχους και εκπροσώπους Δήμων της Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης και τον μητροπολίτη Σταυρουπόλεως-Νεαπόλεως Βαρνάβα.

Η απόδοση αυτών των εκτάσεων είναι μια προγραμματική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ και πρέπει να οργανωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, είπε ο κ. Βενιζέλος.

«Μερικά στρατόπεδα μπορούν να δοθούν αμέσως, για άλλα χρειάζεται συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών και αυτό που έχει σημασία είναι η τοπική αυτοδιοίκηση να έχει ώριμες, ολοκληρωμένες προτάσεις και να είναι σε θέση να διαχειριστεί αυτή τη νέα πρόκληση», τόνισε.

Ο υπουργός επισήμανε ότι η Δυτική Θεσσαλονίκη έχει αδικηθεί, καθώς έχει πέσει θύμα βάρβαρων ταξικών διαιρέσεων του χώρου και ενός μοντέλου ανάπτυξης που υποβαθμίζει περιοχές και ανθρώπους. Γι' αυτό το λόγο χρειάζεται να γίνει αποκατάσταση των αδικιών με αντισταθμιστικά μέτρα, είπε.

Τη συνάντηση οργάνωσε η Αναπτυξιακή Εταιρία Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης και ο πρόεδρος της και δήμαρχος Νεάπολης Νάκης Λαδόπουλος είπε ότι τα στρατόπεδα που δεν χρησιμοποιούνται είναι τέσσερα (Ζιάκα, Μ. Αλεξάνδρου, Π. Μελά, Καρατάσιου) συνολικής έκτασης 1.500 στρεμμάτων και είναι καιρός να γίνει πράξη μια εξαγγελία χρόνων, γιατί θα συμβάλει αποφασιστικά στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και στην ανάπτυξη της περιοχής.

Στο περιθώριο της συνάντησης ο υπουργός Εθνικής Αμυνας απάντησε σε ερώτηση για την πρωτοβουλία που αναλαμβάνει η κυβέρνηση σχετικά με την αναδιάρθρωση της Αυτοδιοίκησης.

Υπογράμμισε ότι «η προγραμματική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ αφορά τη μητροπολιτική περιφέρεια στα μεγάλα αστικά κέντρα. Αυτή, όμως, θα είναι η περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Τώρα ποιος θα είναι ο πληθυσμός αναφοράς ποια θα είναι η έκταση που θα καλύπτει η κάθε περιφέρεια, είτε μητροπολιτική είτε μη μητροπολιτική, είναι κάτι που θα συζητηθεί στη μεγάλη αυτή θεσμική διαβούλευση που ανοίγει αύριο».

Σε ερώτηση για την τροπολογία που αφορά στις γονικές παροχές και τις μεταβιβάσεις ακινήτων υπογράμμισε:

«Το βασικό ζητούμενο στη νομοθεσία και ιδίως στην φορολογική νομοθεσία, είναι να μην υπάρχουν αναδρομικές εκπλήξεις, να υπάρχει ασφάλεια δικαίου να ξέρει ο πολίτης ποια είναι η φορολογική του επιβάρυνση τι χρωστάει στο δημόσιο. Να είσθε βέβαιοι ότι η κυβέρνηση θα το διασφαλίσει».

Σχετικά με την επίσκεψη των ελεγκτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρατήρησε:

«Στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας δεν ζητήθηκε συνάντηση μαζί μου, σε πολιτικό επίπεδο. Γιατί όταν μια υπηρεσιακή αντιπροσωπεία της Κομισιόν έρχεται στην Ελλάδα, συναντάται με ομολόγους της, δηλαδή με υπηρεσιακούς παράγοντες, όπως και έγινε στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Ο υπουργός υπάρχει για να συνομιλεί όποτε χρειάζεται με τους αρμοδίους Επιτρόπους γιατί πρέπει να υπάρχει αυτή η δυνατότητα της πολιτικής διαβούλευσης, γιατί η ΕΕ δεν κάτι πάνω ή έξω από μας. Οι διαδικασίες και τα στοιχεία είναι απολύτως διαφανή και απολύτως προσιτά».

Σε ερώτηση γιατί οι ελεγκτές συναντήθηκαν με άλλους υπουργούς, απάντησε: «Κάθε υπουργείο έχει την ιδιορρυθμία του και τον θεσμικό του ρόλο».
nooz.gr

Read more...

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΔΙΚΗΣΗ;



Γράφει ο Νίκος Σάνσης
(οικονομολόγος)
nisansis@hotmail.com


Η χρονιά δεν ξεκίνησε καλά. Όχι μην φοβάστε δεν θα σας κουράσω με οικονομικές Κασσάνδρειες προβλέψεις. Το αφήνω σε άλλους. Εφέτος κλιματολογικές, συνθήκες εκ διαμέτρου αντίθετες με άλλα μέρη, λαμβάνουν χώρα στην πατρίδα μας. Από τα τέλη Νοέμβρη, οι καιρικές συνθήκες, με 19 και 23 βαθμούς θερμοκρασία θυμίζουν άνοιξη. Και παράλληλα χλμ βορειότερα στην Κεντρική έως την Βόρεια Ευρώπη, και από την Αμερική έως την Κίνα οι καιρικές συνθήκες είναι στην αντίπερα όχθη. Ο χειμώνας...
δείχνει το χειρότερο του πρόσωπο, των τελευταίων 40 χρόνων. Άγριοι χιονιάδες, βροχές, πλημμύρες, σκέτος χειμερινός Αρμαγεδόνας. Στην Πολωνία 149 νεκροί από το ψύχος. Όλα ακινητοποιημένα, με το πετρέλαιο να σηκώνει και πάλι το αδηφάγο κεφάλι των τιμών του, στην παγκόσμια αγορά.
Και επανέρχομαι στην Νότια Ευρώπη. Εδώ άνοιξη και ζέστη. Ανήμερα πρωτοχρονιά ακουμπήσαμε τους 25 βαθμούς θερμοκρασία. Ενενήντα χρόνια είχε να κάνει τέτοια ζέστη στο καταχείμωνο. Τα χιονοδρομικά κέντρα έπαθαν οικονομική ζημιά από την μείωση των χιονιών. Αντίθετα στις παραλίες οι κολυμβητές με 17 βαθμούς την θερμοκρασία στη θάλασσα, προσελκύουν τους βουνίσιους δραπέτες. Οι ποσότητες κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης σε κάμψη. Πολλές μέρες δεν ανάψαμε καν καλοριφέρ. Ούτε στα σπίτια, αλλά ούτε και στα αυτοκίνητα μας όπως τα παλιά παγωμένα πρωινά. Τα βασικά χειμωνιάτικα ρούχα στα μαγαζιά, απούλητα στα ράφια, επιβαρύνουν την ήδη υπάρχουσα οικονομική κρίση. Το παγωτό και τα αναψυκτικά, σε ψηλές για την εποχή καταναλώσεις, σε αντίθεση με τα θερμαντικά ποτά της εποχής. Οι υπαίθριοι χώροι αναψυχής με πολύ κόσμο, αντίθετα με τους κλειστούς χώρους. Βόλεψε ο καιρός καπνίζοντες και μη. Πολλά φυτά πέταξαν πρώιμα μικρολούλουδα ζαλισμένα από την ζέστη. Η αρκούδα στην Μακεδονία αδύνατον να βρει την χειμέρια νάρκη της. Έχει κουραστεί να περιμένει τον χειμώνα. Πολλοί επιστήμονες αναφέρουν ότι,αν εξακολουθήσει ο ίδιος καιρός για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε τον Μάιο η καταστροφή της γεωργικής παραγωγής θα είναι τεράστια από την έλλειψη βασικών υδάτινων πόρων που παράγονται όταν λειώσουν τα χιόνια. Και η πολλά υποσχόμενη συνάντηση της Κοπεγχάγης δεν έδωσε τίποτα το ουσιώδες. Τίποτα το ενθαρρυντικό για το μέλλον της ιδίας μας της ζωής αλλά και των παιδιών μας ακόμα. Το Κιότο με την συμφωνία του, παραμένει σαν κτίριο με κήπους στην Σαχάρα, που προσπαθούν οι Ευρωπαίοι, να το διατηρήσουν. Η Αμερική προσπαθεί να πει κάτι. Αλλά η Κίνα με τα αμερικανικά επενδεδυμένα κεφάλαια σφυρίζει και γελά αδιάφορα, απρόθυμα, να συζητήσει κάτι. Έχουμε ανάπτυξη, χρήμα, ευμάρεια, λένε. Να γίνουν όλα μπούλμπερη, ούτε τους ενδιαφέρει τίποτα τους σχιστομάτηδες. Για αυτούς, οι βαθμοί θερμοκρασίας τους ενδιαφέρει να είναι ευθέως ανάλογοι με τις τιμές των χρηματιστηριακών αγορών τους.
Και εμείς οι απλοί άνθρωποι εδώ στην Ελλάδα νομίζουμε ότι βλέπουμε ένα εφιάλτη από σκηνές θρίλερ του κινηματογράφου η του μέλλοντος. Λες και η φύση άρχισε σιγά αλλά σταθερά την εκδίκηση της. Αλήθεια άρχισε κάποιος κλιματολογικός εφιάλτης, ή όλο το σκηνικό είναι κάτι το περαστικό, σαν ένα κακό όνειρο?
Το μέλλον θα δείξει. Ας είμαστε, έστω εδώ, λίγο αισιόδοξοι.
fimotro
Read more...

ΜΕΤΡΑ 3,6 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ...



Ρεπορτάζ : Ειρήνη Χρυσολωρά
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Σε διορθώσεις στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης προχωρεί τώρα η κυβέρνηση, με στόχο να ικανοποιήσει ώς έναν βαθμό τις απαιτήσεις των Βρυξελλών για μεγαλύτερες θυσίες και πιο συγκεκριμένα μέτρα. Η κοινοτική αντιπροσωπεία που επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα την Αθήνα υπολόγισε σύμφωνα με πληροφορίες ότι με βάση τα μέτρα που έχει ώς τώρα ανακοινώσει η κυβέρνηση για το 2010, το έλλειμμα δεν προβλέπεται να μειωθεί ούτε καν κάτω από 10% του ΑΕΠ, από 12,7% του ΑΕΠ το 2009. Λείπουν...
συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους κοινοτικούς υπολογισμούς, μέτρα της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ για να πετύχει η κυβέρνηση τον στόχο της, να φτάσει δηλαδή το έλλειμμα στο 8,7% του ΑΕΠ.
Έτσι, εμμέσως ζητούν πρόσθετα μέτρα 3,6 δισ. ευρώ για το 2010. Εναλλακτικά, η κυβέρνηση πρέπει να τους πείσει, εξειδικεύοντας τα μέτρα που έχει ανακοινώσει, ότι αυτά επαρκούν για να εξασφαλιστούν τα ποσά αυτά. Ζητούν, επίσης, οι κοινοτικοί εξειδίκευση των μέτρων του 2011 και 2012 γιατί δεν προκύπτει από πουθενά, όπως τονίζουν, πώς θα επιτευχθεί η περαιτέρω μείωση του ελλείμματος κατά 6% συνολικά τα δύο αυτά χρόνια.
Eνόχληση υπουργών
Οι κοινοτικοί υπάλληλοι δεν έκρυψαν τις επιφυλάξεις και τις αμφιβολίες τους, κατά τις συναντήσεις τους με τα στελέχη της κυβέρνησης. Οι συζητήσεις ήταν μακρές και κάποιες στιγμές ενοχλητικές για ορισμένους υπουργούς, που βρέθηκαν στη δυσάρεστη θέση να δίνουν εξηγήσεις όχι σε ομολόγους τους, αλλά σε απλούς τεχνοκράτες των Βρυξελλών. Αυτό όμως είναι το τίμημα του δημοσιονομικού εκτροχιασμού και της αναξιοπιστίας της χώρας, σχολίαζαν. Το καθεστώς επιτήρησης στο οποίο μπήκε η χώρα προοιωνίζεται ότι αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί και στο μέλλον.
Τι διεμήνυσαν οι κοινοτικοί
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κοινοτικοί διεμήνυσαν στα κυβερνητικά στελέχη τα εξής:
● Θεωρούν ότι το σενάριο για την ανάπτυξη που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση είναι αισιόδοξο (υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 0,3% φέτος και στη συνέχεια ανάκαμψη με επιταχυνόμενο ρυθμό το 2011 και 2012). Επομένως, πιστεύουν ότι τα έσοδα που προβλέπονται δύσκολα θα εισπραχθούν αφού δεν θα υπάρχει φορολογητέα ύλη και θα υπάρχει τάση για φοροδιαφυγή. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργός Οικονομίας κ. Λ. Κατσέλη κέρδισε τις εντυπώσεις στις εξηγήσεις που έδωσε για το πώς η κυβέρνηση θα ενισχύσει την ανάπτυξη.
● Δεν κρίνουν επαρκείς τις περικοπές δαπανών που κάνει η κυβέρνηση. Πιστεύουν ότι έπρεπε να είναι πιο αυστηρή, ειδικά στο θέμα των μισθολογικών δαπανών, τις οποίες θέλουν να δουν να περικόπτονται περαιτέρω.
● Θέλουν περισσότερες εξηγήσεις για τις μεταρρυθμίσεις που σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση, όπως π.χ. στο Ασφαλιστικό ή στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. ● Ζητούν ποσοτικοποίηση των μέτρων που αφορούν τους φόρους, τις δαπάνες του προϋπολογισμού και των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών που σκοπεύει να πάρει η κυβέρνηση το 2011 και 2012.
Δεν ικανοποιήθηκαν
«Η συζήτηση δεν ήταν ενθαρρυντική», σχολίαζαν υψηλόβαθμα στελέχη των Βρυξελλών, μετά την ενημέρωση που τους έγινε από την κοινοτική αντιπροσωπεία. «Δεν διαφάνηκαν μεγάλες αλλαγές σε σχέση με ό,τι ήδη γνωρίζαμε εδώ και καιρό. Επίσης, θα περιμέναμε μεγαλύτερη εξειδίκευση και ειδικότερα για τα επόμενα χρόνια. Για παράδειγμα ενώ αναφέρεται ότι η περικοπή των επιδομάτων θα οδηγήσει σε συμπίεση του κόστους μισθών κατά 3%, δεν διευκρινίζεται τι θα γίνει για την περαιτέρω συμπίεση που υπόσχονται τα επόμενα χρόνια».
fimotro
Read more...

ΚΛΙΚ ΣΕ "ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ" ΚΑΙ "ΠΑΝΔΩΡΑ"...





Read more...

ΚΛΙΚ ΣΤΟ "ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ"...





Read more...

ΑΝ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΤΕ ΤΩΡΑ, ΘΑ ΜΑΘΕΤΕ ΤΟΝ ΦΟΡΟ ΤΟΝ... ΜΑΡΤΙΟ!


Σε πάγωμα όλων σχεδόν των γονικών παροχών οδηγεί η τροπολογία που κατέθεσε χθες το υπουργείο Οικονομικών, με την οποία οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν «τον λογαριασμό» για τη μεταβίβαση στην εφορία τον Μάρτιο. Χιλιάδες φορολογούμενοι που θα επιθυμούσαν να προχωρήσουν άμεσα σε γονική παροχή είναι υποχρεωμένοι... να βαδίσουν στα τυφλά, καθώς δεν είναι σε θέση να υπολογίσουν αλλά ούτε και να εικάσουν πόσο φόρο θα κληθούν να καταβάλουν. Το οικονομικό επιτελείο κρατά προς το παρόν κλειστά τα χαρτιά του, τόσο για το πού θα διαμορφωθεί το ύψος του αφορολογήτου, όσο και για τους συντελεστές οι οποίοι θα ισχύσουν.
Αν στους δύο αυτούς αγνώστους προστεθεί και η πιθανολογούμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, τότε η φορολογική επιβάρυνση προκύπτει από μία «εξίσωση με τρεις αγνώστους». Το σημερινό καθεστώς για τις γονικές παροχές προέβλεπε αφορολόγητο όριο 95.000 ευρώ και φορολόγηση της υπερβάλλουσας αξίας με συντελεστή 1%. Για πρώτη κατοικία ίσχυε αφορολόγητο για ακίνητα έως 200 τ.μ. ανεξαρτήτως αξίας.
Σύμφωνα με την τροπολογία, από την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου, ο υπολογισμός του φόρου που αναλογεί, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, για τις κτήσεις περιουσίας αιτία δωρεάς ή γονικής παροχής, θεωρείται προσωρινός και η οριστική εκκαθάριση του οφειλόμενου φόρου θα γίνει με τις διατάξεις του νέου φορολογικού νόμου, για τον οποίο η κοινωνική διαβούλευση έχει ήδη αρχίσει.
Δηλαδή μια πράξη γονικής παροχής αν γίνει από τις 8 Ιανουαρίου και μετά θα αντιμετωπιστεί φορολογικά με αφορολόγητο όριο τις 95.000 ευρώ, και με συντελεστή 1% για την αντικειμενική αξία, που υπερβαίνει τις 95.000 ευρώ. Αλλά ο φόρος που θα καταβληθεί θα συμψηφιστεί με τον φόρο και τα κλιμάκια που θα προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα προκύψει μετά την ολοκλήρωση της κοινωνικής διαβούλευσης.
Συνεπώς ελλείψει κυβερνητικών εξαγγελιών μόνο ασκήσεις επί χάρτου μπορεί να γίνουν για τον υπολογισμό του φόρου που θα προκύψει με το νέο σύστημα.
Ετσι, αν το νέο αφορολόγητο όριο των δωρεών και γονικών παροχών διαμορφωθεί στις 300.000 ευρώ, που αναφέρουν πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών τότε, όσοι κάνουν τώρα γονικές παροχές και δωρεές, θα έχουν επιστροφή φόρου. Αν η αξία της μεταβιβαζόμενης ακίνητης περιουσίας είναι υψηλότερη, τότε θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο.
Πάντως ο κ. Παπακωνσταντίνου, τη μόνη διευκρίνιση που έδωσε είναι ότι ο φόρος, πάνω από το αφορολόγητο όριο θα είναι κλιμακωτός, ανάλογα με την αξία της περιουσίας που μεταβιβάζεται.
Ωστόσο, υπάρχει ένα θέμα, που θέτει η ΠΟΜΙΔΑ, με ποιές αντικειμενικές αξίες θα υπολογιστεί ο φόρος. Με τις ισχύουσες, ή με τις νέες που τυχόν ανακοινωθούν, μέχρι τον Μάρτιο.
2ος άγνωστος, η κλίμακα
* Οσον αφορά τον δεύτερο άγνωστο της εξίσωσης, δηλαδή την κλίμακα φορολογίας, πληροφορίες αναφέρουν ότι κλίμακα φορολογίας γονικών παροχών, που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, θα προβλέπει αφορολόγητο όριο 300.000 ευρώ και για τα επιπλέον ποσό θα εφαρμόζονται κλιμακωτά συντελεστές φόρου από 1% έως 20%.
Η νέα κλίμακα θα επιβαρύνει τα ακίνητα που μεταβιβάζονται και είναι αξίας άνω των 300.000 ευρώ. Παράδειγμα, ένα ακίνητο αξίας 400.000 ευρώ, με το ισχύον σύστημα επιβαρύνεται με φόρο 3.050 ευρώ. Με το νέο σύστημα και με την υπόθεση εργασίας, ότι το αφορολόγητο όριο θα είναι 300.000 ευρώ, και ότι οι επόμενες 100.000 θα φορολογούνται με 5%, ο φόρος που θα καταλογιστεί φτάνει στις 5.000 ευρώ ή και περισσότερο, ανάλογα με την κλιμάκωση των συντελεστών.
Για ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 ευρώ, ο φόρος μεταβίβασης πολλαπλασιάζεται, αφού οι συντελεστές που θα εφαρμόζονται θα φτάνουν μέχρι και το 20%.
Πάντως οι επιβαρύνσεις θα είναι πολύ μεγαλύτερες, αν στο μεταξύ αυξηθούν και οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, κάτι που έχει προαναγγείλει ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου υποστηρίζει ότι η κατάργηση του αφορολόγητου των δωρεών και των γονικών παροχών είχε προαναγγελθεί, τόσο προεκλογικά όσο και πρόσφατα από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, στις 13 Δεκεμβρίου.
Υποστηρίζει επίσης ότι το μέτρο «είναι δίκαιο και εύλογο. Συμπλήρωσε ότι σύμφωνα με τις δηλώσεις Ε9 από 5.500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων μόνο το 2% έχει περιουσία που υπερβαίνει τα 400.000 ευρώ. Ο υπουργός, τέλος, θεωρεί πως το σύστημα θα είναι ευνοϊκότερο για μικρές περιουσίες και παραδέχτηκε πως θα επιβαρύνεται η μεγάλη ιδιοκτησία.
fimotro


Read more...

ΤΑ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ...


Ρεπορτάζ : Κώστας Σιωμόπουλος

Ερχονται τα πάνω κάτω στη φορολογία ακινήτων πολύ προτού ολοκληρωθεί η πολυδιαφημισμένη φορολογική μεταρρύθμιση, με χαμένους όλους όσοι δεν πρόλαβαν το προηγούμενο διάστημα να μεταβιβάσουν στα παιδιά τους ακίνητα με γονική παροχή των οποίων η αντικειμενική αξία είναι άνω των 200.000 ευρώ. Και αυτό διότι, σύμφωνα με πρόταση που έχει κατατεθεί στο υπουργείο...
Οικονομικών στο πλαίσιο του διαλόγου για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, το αφορολόγητο όριο του πρώτου κλιμακίου της κλίμακας γονικών παροχών- δωρεών αναμένεται να διαμορφωθεί στο ύψος των 200.000 ευρώ, ενώ υπάρχουν εισηγήσεις να ανέλθει ακόμη και σε πιο υψηλά επίπεδα (300.000 ευρώ). Από το ποσό αυτό και πάνω θα υπάρχουν διαφορετικοί συντελεστές με τον ανώτατο να διαμορφώνεται σε 20% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω των 550.000 ευρώ. Παράλληλα, πρόσθετες επιβαρύνσεις και «διαγραφή» μέρους του παραπάνω αφορολόγητου ποσού θα προκύψουν μόλις ανακοινωθούν οι νέες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες εκτιμάται από πολλούς ότι είναι θέμα μηνών αν όχι μερικών εβδομάδων να αυξηθούν. Η νέα αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών είναι βέβαιον ότι θα επιφέρει σχεδόν στο σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων μεγάλες επιβαρύνσεις καθώς οι τιμές ζώνης θα επηρεάσουν τόσο τον προσδιορισμό του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας όσο και τους φόρους μεταβίβασης, γονικών παροχών, κληρονομιών κτλ. Κερδισμένοι των μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση αναμένεται να είναι οι πολίτες που θα αποκτήσουν ακίνητο χαμηλής αντικειμενικής αξίας, δηλαδή κάτω από 200.000 ευρώ. Αυτό με την προϋπόθεση ότι θα γίνει αποδεκτή η πρόταση για αύξηση του αφορολογήτου από τις 95.000 ευρώ που είναι σήμερα στα επίπεδα των 200.000 ευρώ. Αν δεν συμβεί αυτό, τότε θεωρητικά όλοι όσοι αποκτούν ακίνητο με γονική παροχή ή δωρεά αξίας άνω των 95.000 ευρώ θα πληρώσουν επιπλέον φόρο σε σχέση με ό,τι ίσχυε πριν από την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας.
Ειδικότερα, αργά χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου κατέθεσε προσθήκη-τροπολογία στη Βουλή, που αφορά τον υπολογισμό του φόρου για τις κτήσεις περιουσίας από δωρεά ή γονική παροχή και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης σε τσιγάρα και αλκοολούχα ποτά. Η συγκεκριμένη τροπολογία προστέθηκε στο σχέδιο νόμου «Προστασία δασών και δασικών εκτάσεων του Νομού Αττικής, σύσταση Ειδικής Γραμματείας Περιβάλλοντος και Ενέργειας και λοιπές διατάξεις».
Σύμφωνα με την τροπολογία, από χθες, Παρασκευή 8 Ιανουαρίου, ο υπολογισμός του φόρου που αναλογεί σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για τις κτήσεις περιουσίας αιτία δωρεάς ή γονικής παροχής θεωρείται προσωρινός και η οριστική εκκαθάριση του οφειλόμενου φόρου θα γίνει με τις διατάξεις του νέου φορολογικού νόμου, για τον οποίο η κοινωνική διαβούλευση έχει ήδη αρχίσει.
Αυτό σημαίνει ότι κάποιος θα πηγαίνει στην Εφορία, θα πληρώνει τον φόρο γονικής παροχής με βάση το αφορολόγητο ποσό των 95.000 ευρώ και για το επιπλέον θα επιβαρύνεται με συντελεστή 1%. Μόλις θεσμοθετηθεί η νέα κλίμακα με το αυξημένο αφορολόγητο αλλά και τη γενναία αύξηση των φορολογικών συντελεστών, η Εφορία θα καλέσει τους φορολογουμένους που θα σπεύσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες για να «προλάβουν» τις νέες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες να πληρώσουν τον επιπλέον φόρο αν προκύπτει ή να του επιστρέψουν τη διαφορά.
Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, « όπως εξήγγειλε η κυβέρνηση στις προγραμματικές δηλώσεις της, καθώς και ο πρωθυπουργόςΓιώργος Α. Παπανδρέου, στις 13 Δεκεμβρίου 2009, προτείνεται να επανέλθει η φορολόγηση των κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών με προοδευτική κλίμακα με υψηλό αφορολόγητο. Ηδητο θέμα αυτό αποτελεί αντικείμενο των ομάδων εργασίας κοινωνικού διαλόγου για τη φορολογική μεταρρύθμισηπου έχει συστήσει το υπουργείο Οικονομικών. Κρίνεται δίκαιο και εύλογο, προκειμένου να μην ακυρωθεί το αποτέλεσμα του κοινωνικού διαλόγου, για τις όποιες πράξεις κτήσεων περιουσίας αιτία δωρεάς ή γονικής παροχής, των οποίων η φορολογική υποχρέωση ισχύει από την επομένη της κατάθεσης της διάταξης στη Βουλή, δηλαδή από σήμερα, 8 Ιανουαρίου, να θεωρείται ο υπολογισμός του φόρου προσωρινός. Στην τροπολογία προτείνεται να γίνει οριστική εκκαθάριση με τις διατάξειςπου θα προκύπτουν στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου».
Παράλληλα, σημαντικές αυξήσεις αναμένεται να προκύψουν στις τιμές των τσιγάρων και των ποτών. Σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, σε σχέση με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, στα βιομηχανοποιημένα καπνά αυξάνεται στην πλέον ζητούμενη τιμή από 57,5% που είναι σήμερα σε 70% και στα αλκοολούχα ποτά κατά 20%. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, « οι ρυθμίσεις αυτές κρίνονται σκόπιμες, προκειμένου αφενός να αυξηθούν τα έσοδα του προϋπολογισμού, αφετέρου η αυξημένη τιμή να αποτελέσει στον καταναλωτή αντικίνητρο κατανάλωσης για σκοπούς προστασίας της δημόσιας υγείας. Με την αναπροσαρμογή των συντελεστών του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσηςπροσεγγίζεται ο μέσος όρος φορολογίας, που ισχύει σε κοινοτικό επίπεδο, τόσο στα καπνοβιομηχανικά προϊόνταόσο και στα αλκοολούχα ποτά. Επισημαίνεται ότι οι αυξήσεις αυτές είναι αναλογικές και επιβαρύνουν λιγότερο τα προϊόντα με χαμηλή τιμή, που καταναλώνονται από τα κοινωνικά στρώματα με χαμηλό εισόδημα. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι η επιβάρυνση λόγω του φόρου στο πακέτο 20 τσιγάρων, που πωλείται σήμερα 2 ευρώ, ανέρχεται στα 0,19 ευρώ και στο πακέτο 20 τσιγάρων που πωλείται σήμερα 3,20 ευρώ (που είναι και τα τσιγάρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση) η επιβάρυνση είναι 0,41 ευρώ. Στα αλκοολούχα ποτά η επιβάρυνση ανά φιάλη ουίσκι είναι 0,91 ευρώ, για ούζο, τσίπουρο, τσικουδιάείναι 0,45 ευρώ, ενώ για τη φιάλη μπίρας από 0,009 ως 0,002 ευρώ» .
Η ισχύς των διατάξεων για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα τσιγάρα αρχίζει από την Τρίτη 12 Ιανουαρίου, ενώ για τα ποτά από την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου. Από τις προτεινόμενες διατάξεις, η ετήσια αύξηση εσόδων στον κρατικό προϋπολογισμό από την αναπροσαρμογή των συντελεστών του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης των βιομηχανοποιημένων καπνών είναι περίπου στα 930 εκατ. ευρώ, από την αναπροσαρμογή των συντελεστών του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην αιθυλική αλκοόλη και στα αλκοολούχα ποτά είναι περίπου στα 70 εκατ. ευρώ.
Από την υπαγωγή των προαναφερόμενων δωρεών και γονικών παροχών στο φορολογικό καθεστώς, που θα ισχύσει από 1ης Μαρτίου 2010, η αύξηση των δημοσίων εσόδων είναι σημαντική και εξαρτάται από τα πραγματικά γεγονότα (αριθμός και αντικείμενο φορολογικών υποθέσεων, φορολογικές κλίμακες νέου θεσμικού πλαισίου κτλ).
Να αποσυρθεί ολοκληρωτικά η τροπολογία για τις γονικές παροχές και τις δωρεές, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα ως αντισυνταγματική, ζητεί η ΠΟΜΙΔΑ από την κυβέρνηση. Σε χθεσινή ανακοίνωσή της αναφέρεται ότι «σε κάθε περίπτωση επιμένουμε ότι ρυθμίσεις που αφορούν φορολογία κεφαλαίου είναι συνταγματικός μονόδρομος να ισχύουν από τη δημοσίευση του σχετικού νόμου και μόνο, αφού η ισχύς από την κατάθεση στη Βουλή επιτρέπεται μόνο για εισαγωγικούς ή εξαγωγικούς δασμούς ή φόρους κατανάλωσης (άρθρο 78,παρ. 3,

fimotro.

Read more...

45 ευρώ θα είναι τελικά οι περικοπές στους βουλευτές

Από το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ

Ωδινεν όρος και έτεκε μυν τελικά στην γενική προσπάθεια λόγω της κρίσης.Ψίχουλα θα είναι οι περικοπές στις αποδοχές των βουλευτών . Πάει και το 10% που είχε ανακοινώσει ο Παπανδρέου πάνε και οι μεγάλες εξαγγελίες

Στο πλαίσιο αυτό, όπως έκανε γνωστό χθες μετά τη Διάσκεψη των Προέδρων του Κοινοβουλίου, ο κ. Πετσάλνικος σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου πρότεινε τη μείωση κατά 15% της ειδικής αμοιβής ύψους περίπου 300 ευρώ που λαμβάνουν οι βουλευτές για τη συμμετοχή τους σε κάθε συνεδρίαση
κοινοβουλευτικής επιτροπής. Η νέα αυτή «μίνι» περικοπή (της τάξεως των 45 ευρώ ανά συνεδρίαση που μπορεί να φθάσει σε μερικές εκατοντάδες ευρώ ετησίως) είναι, όπως υποστήριξε σε χθεσινές δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Βουλής, επιπλέον της μείωσης κατά 5% επί της βασικής βουλευτικής αποζημίωσης, η οποία, όπως διευκρίνισε, «ίσχυσε όλο το 2009, θα παραταθεί για το τρέχον έτος και για όσο ακόμη χρειαστεί...».

«Πενιχρές» όμως περικοπές ανακοινώθηκε ότι θα υπάρξουν και στις απολαβές των υπαλλήλων της Βουλής διά της φορολόγησης των δύο επιπλέον μισθών (συνολικώς, δηλαδή, 16) που λαμβάνουν ετησίως και ως τώρα φορολογούνταν αυτοτελώς με πολύ χαμηλό συντελεστή.
Από kafeneio



Read more...

Ορίστηκαν άλλοι έξι Γραμματείς σε υπουργεία...


Τα ονόματα πέντε ακόμη γενικών γραμματέων και ενός ειδικού γραμματέα ανακοίνωσε η κυβέρνηση:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Γενική Γραμματεία Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής
Βλάχος Γιώργος, Καθηγητής Ναυτιλιακής Οικονομικής και...

Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης
Μπάκας Ευθύμιος, Οικονομολόγος, στέλεχος επιχειρήσεων
Ειδική Γραμματεία Πρωτοβάθμιας - Δευτεροβάθμιας Παιδείας
Κοντογιάννης Μιχάλης, Διευθυντής 99ου Δημοτικού Σχολείου Αγ. Παντελεήμονα Αχαρνών
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης
Δρέττα Αθηνά, Οδοντίατρος, Αντινομάρχης Αθηνών
YΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Γενική Γραμματεία Πρόνοιας
Κατριβάνος Γεώργιος, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Αντινομάρχης Αθηνών
Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας
Δημόπουλος Αντώνης, Οδοντίατρος - Διδάκτωρ Παν. Αθηνών, Αντιπρόεδρος ΙΣΤΑΜΕ




Read more...

H απαξίωση «τρώει» 1,4 δισ. ευρώ ...


Την ίδια ώρα που η κρίση βαθαίνει και οι εργαζόμενοι, χαμηλόμισθοι και μεσαίοι, καλούνται να χρηματοδοτήσουν τη μείωση του ελλείμματος, τα ασφαλιστικά ταμεία μοιάζει να αδιαφορούν για την εκμετάλλευση των ακινήτων που τους ανήκουν.

Εγκαταλελειμμένα στο έλεος του χρόνου, αναξιοποίητα και υπομισθωμένα κτίρια και οικόπεδα, πολλά σε περιοχές-φιλέτα αστικών περιοχών, παραδίδονται στη φθορά του χρόνου, ενώ την ίδια στιγμή τα Ταμεία ξοδεύουν εκατομμύρια ευρώ για να...

...στεγάσουν τις υπηρεσίες τους σε ακίνητα τρίτων.
Tρεις ορόφους διαθέτει το IKA στην οδό Aμερικής 9. Eκμισθώνεται μόνο ο πέμπτος, επιφανείας 275 τ.μ., προς 1.519 ευρώ
Tρεις ορόφους διαθέτει το IKA στην οδό Aμερικής 9. Eκμισθώνεται μόνο ο πέμπτος, επιφανείας 275 τ.μ., προς 1.519 ευρώ

Εικόνες εγκατάλειψης και αδιαφορίας, σφραγισμένες πολυκατοικίες, οικόπεδα μεγάλης αξίας στα πυκνοκατοικημένα αστικά κέντρα που εκμισθώνονται ως υπαίθρια πάρκινγκ...

Αρκεί να αναφερθεί πως η ακίνητη περιουσία όλων των Ταμείων αγγίζει το 1,4 δισ. ευρώ (σε αντικειμενικές αξίες του περασμένου Αυγούστου), ενώ μόνο το ΙΚΑ πληρώνει σχεδόν 35 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για ενοίκια!

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι, άλλωστε, πως τα ετήσια έσοδα όλων των Ταμείων από τα ακίνητα που διαθέτουν ανέρχονται σε περίπου 29,5 εκατ. ευρώ (σύμφωνα με τον κοινωνικό προϋπολογισμό του 2008). Αλλά κι αυτά τα έσοδα είναι σχεδόν σαν... να μην υπάρχουν, αφού αρκούν απλώς για να ισοσκελίσουν τα έξοδα που έχει η συντήρηση της ακίνητης περιουσίας των Ταμείων που ξεπερνά τα 28,5 εκατομμύρια ευρώ.

«Η ακίνητη περιουσία των Ταμείων απαξιώνεται σε μεγάλο βαθμό», σχολιάζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής, Θανάσης Τσιακανίκας. «Τα ανεκμετάλλευτα ακίνητα επιβάλλεται να αξιοποιηθούν, ενώ πολλά από τα εκμισθωμένα δεν αποδίδουν αυτό που θα έπρεπε, με βάση την αντικειμενική τους αξία και την περιοχή στην οποία βρίσκονται. Η αξιοποίηση είναι υποτυπώδης», προσθέτει ο ίδιος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ΙΚΑ. Αν και ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας της χώρας, διαθέτει τη σημαντικότερη ακίνητη περιουσία πληρώνει σε μισθώματα περίπου 2,9 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα. «Η ακίνητη περιουσία του ΙΚΑ μένει ανεκμετάλλευτη. Θα πρέπει επιτέλους να παρθούν άμεσες αποφάσεις, ώστε το ΙΚΑ να αποκτήσει ιδιόκτητα κτίρια και να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την περιουσία που έχει», δηλώνει ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, Βασίλης Κόκαλης. «Είναι ανεπίτρεπτο, κτίρια και οικόπεδα να μένουν ανεκμετάλλευτα για πάνω από 10 χρόνια», συμπληρώνει ο ίδιος.

Οικόπεδα αξίας και πολυώροφα κτίρια σε στρατηγικά σημεία του κέντρου της Αθήνας και στα προάστια, μεγάλης αντικειμενικής αξίας, μένουν ανεκμετάλλευτα. Αλλα ακίνητα υπομισθώνονται, χωρίς να αποδίδουν όσα θα μπορούσαν με βάση τη θέση και τη δυναμικότητά τους.

Μίσθωση
Ενδεικτικό είναι πως το ΙΚΑ εισπράττει από τα εκμισθωμένα ακίνητά του -σύμφωνα με στοιχεία της διοίκησης του ιδρύματος- περίπου 839.000 ευρώ τον μήνα, όταν η αντικειμενική τους αξία κυμαίνεται γύρω στα 200 εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια στιγμή, μισθώνει περίπου 600 ακίνητα σε όλη τη χώρα. Σε πολλές πρωτεύουσες νομών, μάλιστα, αναγκάζεται να τεμαχίζει τις υπηρεσίες του σε διάφορα μισθωμένα ακίνητα, με πολλαπλό κόστος, οικονομικό, οργανωτικό αλλά και λειτουργικό.

Για παράδειγμα, ο Δήμος Ανατολής στα Γιάννενα έχει κάνει δωρεά πάνω από έναν χρόνο ένα οικόπεδο στο ΙΚΑ για να στεγάσει τις υπηρεσίες του και το Ιδρυμα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει ακόμη αποδεχθεί επισήμως τη δωρεά. Στο μεταξύ, πληρώνει περίπου 10.000 ευρώ τον μήνα για να στεγάσει σε 5 διαφορετικά ακίνητα υπηρεσίες του Περιφερειακού Υποκαταστήματος και της Νομαρχιακής Μονάδας Υγείας Ιωαννίνων.

Παρόμοιες περιπτώσεις εντοπίζονται και σε άλλα Ταμεία. Για παράδειγμα, ο ΟΑΕΕ διαθέτει οικόπεδο επί της Χαριλάου Τρικούπη στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο εκμισθώνει ως υπαίθριο πάρκινγκ προς 6 ευρώ το τ.μ., όταν η αντικειμενική του αξία ξεπερνά τα 5.500 ευρώ το τ.μ.!

Τα στοιχεία που παραχώρησαν στο «Εθνος» οι διοικήσεις ορισμένων ασφαλιστικών ταμείων είναι αποκαλυπτικά (το ΕΤΑΑ, το Μετοχικό Ταμείο Υπαλλήλων Τραπέζης Ελλάδος, το ΤΠΔΥ, το ΤΕΑΙΤ και το Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών αρνήθηκαν να ανταποκριθούν στο αίτημά μας και δεν απέστειλαν στοιχεία).

H ΠPOTAΣH
Λύση-ανάσα για το IKA στο κτίριο της Πανεπιστημίου

n Το θηριώδες κτίριο επί της οδού Πανεπιστημίου 46, στην καρδιά της Αθήνας, που καταλαμβάνει επιφάνεια πάνω από 7.000 τ.μ., έχει περάσει από την Εθνική Τράπεζα στο ΙΚΑ. Σήμερα υπομισθώνεται και διάφορα γραφεία στους ορόφους είναι κενά. Οπως τονίζουν στελέχη της διεύθυνσης στέγασης του ασφαλιστικού φορέα, περίπου το 70% του κτιρίου είναι εκμισθωμένο. Από τα καταστήματα και τους υπόλοιπους χώρους που παραμένουν μισθωμένοι στο κτίριο, το ΙΚΑ εισπράττει συνολικά 88.259 ευρώ. Η διεύθυνση στέγασης έχει προτείνει την ανακαίνιση του κτιρίου και τη δημιουργία ενός κέντρου συντάξεων. Ετσι, χωρίς να απομακρυνθούν οι εμπορικές χρήσεις του ισογείου, το ΙΚΑ θα μπορούσε, για παράδειγμα, να αποδεσμεύσει τέσσερα κτίρια που νοικιάζει αυτή τη στιγμή στο κέντρο της Αθήνας (Νικηφόρου 14 και 16, Γερανίου 42 και Πειραιώς 181) και να γλιτώσει περίπου 50.000 ευρώ.

Υπομισθωμένα είναι και τα γραφεία επί της οδού Αμερικής 9, συνολικής δυναμικότητας 699,50 τ.μ. Το ΙΚΑ διαθέτει εκεί τρεις ορόφους (5ος - 7ος), εκ των οποίων -σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της διεύθυνσης στέγασης του ιδρύματος- εκμισθώνεται μόνο ο 5ος, επιφανείας 275 τ.μ., προς 1.519 ευρώ (δηλαδή 5,52 ευρώ το τ.μ.).

Αντίστοιχη είναι η μοίρα και του κτιρίου επί της οδού Αξαρλιάν (πρώην Λέκκα) 7 που ανήκει επίσης στο ΙΚΑ. Εκεί εκμισθώνονται στο υπόγειο 117 τ.μ. και άλλα 475 τ.μ. στα καταστήματα του ισογείου, προς 4.448 ευρώ (περίπου 9 ευρώ το τ.μ.). Τα υπόλοιπα 1.337 τ.μ. του ακινήτου στους ορόφους μένουν ανεκμετάλλευτα.

ΓIANNHΣ ΦΩΣKOΛOΣ - ΕΘΝΟΣ

nonews-news



Read more...

5 νέοι φόροι χτυπούν τα ακίνητα...


Πέντε νέοι φόροι έρχονται το 2010 στα ακίνητα, σε μια περίοδο κατά την οποία οι πωλήσεις κατοικιών έχουν υποστεί καθίζηση και η ύφεση πλήττει την οικοδομή. Πρόκειται για την αύξηση των φόρων στις γονικές παροχές, τις κληρονομιές, την επαναφορά του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας στη θέση του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ), την αύξηση του Ελάχιστου Κόστους Οικοδομής (ΕΚΟ) που αφορά όσους χτίζουν με αυτεπιστασία, καθώς και την αύξηση στις αντικειμενικές αξίες.

Πρώτη γεύση των σχεδίων της κυβέρνησης για τους φόρους στα ακίνητα δόθηκε με την τροπολογία που κατατέθηκε εσπευσμένα το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή και η οποία προβλέπει ότι...

...όσες δωρεές και γονικές παροχές γίνουν από την επομένη της κατάθεσής της, δηλαδή από χθες, θα φορολογούνται με βάση τη νέα κλίμακα, η οποία σύμφωνα με τις εξαγγελίες θα είναι προοδευτική και θα έχει υψηλό αφορολόγητο. Ενώ δηλαδή σήμερα το αφορολόγητο όριο είναι 95.000 ευρώ και από εκεί και πάνω επιβάλλεται συντελεστής 1%, στο εξής θα υπάρχει ένα υψηλό αφορολόγητο, της τάξης των 300.000 ευρώ- σύμφωνα με τις εκτιμήσεις - και το υπόλοιπο θα φορολογείται με συντελεστές που θα αυξάνονται σταδιακά, όσο μεγαλύτερη είναι η περιουσία. Και επειδή ο νέος φορολογικός νόμος είναι ακόμη σε διαδικασία διαβούλευσης και δεν προβλέπεται να ψηφιστεί πριν από το τέλος Φεβρουαρίου ή Μαρτίου, η τροπολογία ορίζει πως όσοι κάνουν τώρα γονικές παροχές θα φορολογούνται προσωρινά με 1% και στη συνέχεια θα γίνει η εκκαθάριση του φόρου τους με βάση το νέο μέτρο. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί φορολογούμενοι θα πληρώσουν με το νέο καθεστώς αυξημένο φόρο.

Η ρύθμιση αυτή της κυβέρνησης προκαλεί ήδη σύγχυση. Εφορίες με τις οποίες επικοινώνησαν χθες «ΤΑ ΝΕΑ» δεν είχαν ακόμη λάβει επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Οικονομικών, με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι να μη γνωρίζουν τις λεπτομέρειες εφαρμογής της, δηλαδή ποιους φορολογουμένους που ήδη είχαν αρχίσει τις διαδικασίες γονικών παροχών πιάνει το μέτρο και ποιους εξαιρεί. Σύμφωνα πάντως με προϊστάμενο μεγάλης Εφορίας, αυτό που ισχύει για την ώρα- και μέχρι να φθάσει η επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Οικονομικών- προκειμένου ο φορολογούμενος να εξαιρεθεί από τη νέα ρύθμιση είναι να έχει υποβάλει τη δήλωση πληρωμής του φόρου για γονική παροχή ή δωρεά στο αρμόδιο Τμήμα Κεφαλαίου και εν συνεχεία να έχει πάρει αριθμό πρωτοκόλλου. Ο λόγος της μεγάλης βιασύνης που επιδεικνύει η κυβέρνηση- η τροπολογία κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή- σχετίζεται με το κύμα των γονικών παροχών που έγιναν τους τελευταίους μήνες, προκειμένου οι φορολογούμενοι να αποφύγουν την επικείμενη, νέα, υψηλότερη φορολογία. Γι΄ αυτό και η κυβέρνηση επιχειρεί να περιορίσει τη διαρροή εσόδων και να μην εξανεμιστεί εντελώς το όφελος για το κράτος από τη νέα ρύθμιση.

Σε αύξηση των φορολογικών συντελεστών αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση και για τις κληρονομιές με το φορολογικό νομοσχέδιο. Η αύξηση θα είναι ανάλογη αυτής που θα αποφασιστεί για τις γονικές παροχές. ΦΜΑΠ αντί για ΕΤΑΚ
Τους επόμενους μήνες έρχεται ακόμη η αντικατάσταση του ΕΤΑΚ από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ο οποίος θα είναι κλιμακωτός, ώστε να επιβαρύνει περισσότερο τους μεγαλοϊδιοκτήτες. Στο πλαίσιο πάντως της κοινωνικής διαβούλευσης που έγινε στο Διαδίκτυο, η επικρατούσα άποψη όσων μετείχαν ήταν ότι ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας πρέπει να επιβληθεί σε όσους έχουν ακίνητα αξίας άνω των 500.000

ευρώ και να κλιμακώνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση. Άδικο είχε θεωρηθεί ακόμη από πολλούς το ισχύον καθεστώς της απαλλαγής πρώτης κατοικίας με κριτήριο μόνο τα τετραγωνικά μέτρα (έως 200 τ.μ.).

Άλλο μέτρο αφορά στην αύξηση των αντικειμενικών αξιών, οι οποίες- όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωσταντίνου σε τηλεοπτική του συνέντευξη την περασμένη Τρίτη- πρέπει να αναπροσαρμόζονται τακτικά, ώστε να ακολουθούν τις εμπορικές αξίες, για να προσθέσει ότι έχουν περάσει τρία χρόνια από την τελευταία αύξησή τους. Το θέμα θα συζητηθεί στην επιτροπή που έχει συσταθεί για τη φορολογική μεταρρύθμιση και, όπως είπε, «τον χρόνο και το ύψος θα το δούμε με βάση τη συζήτηση που θα γίνει». Το σενάριο πάντως που επεξεργάζεται η κυβέρνηση προβλέπει τη σύγκλιση των αντικειμενικών τιμών με τις εμπορικές που αν εφαρμοσθεί θα σημάνει σημαντικές επιβαρύνσεις στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Η ρύθμιση προκαλεί ήδη σύγχυση. Εφορίες με τις οποίες επικοινώνησαν χθες «ΤΑ ΝΕΑ» δεν είχαν ακόμη λάβει επίσημη ενημέρωση από το υπ. Οικονομικών, με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι να μη γνωρίζουν τις λεπτομέρειες εφαρμογής της


Φοροκαπέλο στην οικοδομή με αυτεπιστασία

Φοροκαπέλο έρχεται και για τους ιδιώτες που χτίζουν σπίτια με αυτεπιστασία, αλλά και τους χιλιάδες επαγγελματίες των διάφορων κλάδων της οικοδομής, λόγω της αύξησης του Ελάχιστου Κατασκευαστικού Κόστους Οικοδομής (ΕΚΚΟ)

που εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών. Για τους ιδιώτες, η αύξηση του ΕΚΚΟ συνεπάγεται καταβολή περισσότερου ΦΠΑ στην Εφορία, ενώ για τους επαγγελματίες σημαίνει ότι θα υποχρεωθούν να πληρώσουν υψηλότερο φόρο εισοδήματος, αφού θα πρέπει να εμφανίσουν υψηλότερα τιμολόγια από ό,τι πέρυσι. Ως ΕΚΚΟ ορίζουμε το ελάχιστο κόστος κατασκευής που υπολογίζει ο μηχανικός ενός ακινήτου κατά την έκδοση της οικοδομικής του άδειας, με βάση συγκεκριμένους συντελεστές, και ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του (τιμή ζώνης, μέγεθος, ποιότητα, αριθμός όψεων). Βάσει αυτού του ελάχιστου κόστους προκύπτει εν συνεχεία ο ΦΠΑ τον οποίο καταβάλλει στην Εφορία ο ιδιώτης που κτίζει σπίτι με αυτεπιστασία. Η αύξηση του ΕΚΚΟ ωστόσο αυξάνει και το εισόδημα που πρέπει να δηλώσουν στην Εφορία οι επαγγελματίες της οικοδομής (κτίστες, εργολάβοι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, αλουμινάδες κ.λπ.). Αναλογικά με το ύψος της αύξησης του ΕΚΚΟ, θα πρέπει και εκείνοι να εκδώσουν υψηλότερα τιμολόγια και άρα να εμφανίσουν μεγαλύτερο εισόδημα στη φορολογική τους δήλωση, που σημαίνει ότι θα πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο.

Ένα παράδειγμα
Για να γίνει κατανοητό τι σημαίνουν όλα αυτά στην πράξη, έστω ιδιώτης που χτίζει τριώροφο σπίτι με υπόγειο στον Γέρακα Αττικής με ελάχιστο κόστος κατασκευής (ΕΚΚΟ) 200.000

ευρώ. Στο ποσό αυτό συμμετέχει η κάθε οικοδομική εργασία ξεχωριστά με ένα δικό της ποσοστό το οποίο υπολογίζεται από τον μηχανικό. Έστω ότι αποφασίζεται αύξηση κατά 50% του ΕΚΚΟ, οπότε το κόστος κατασκευής θα φτάσει τα 300.000 ευρώ. Από τα 100.000 ευρώ των επιπλέον τιμολογίων που θα κληθούν να κόψουν οι διάφοροι επαγγελματίες που εργάζονται στο έργο, η Πολιτεία θα εισπράξει 19% ΦΠΑ, δηλαδή 19.000 ευρώ. Παράλληλα, όλοι αυτοί οι τεχνίτες θα εμφανίσουν συνολικά επιπλέον εισόδημα 100.000 ευρώ, που σημαίνει πως αν φορολογούνται με συντελεστή 25% θα πληρώσουν επιπλέον φόρο εισοδήματος 25.000 ευρώ. Με λίγα λόγια, από τη συγκεκριμένη οικοδομή, το κράτος θα εισπράξει επιπλέον 44.000 ευρώ. Επισημαίνεται ότι κάθε ιδιώτης που χτίζει σπίτι, συλλέγει από τους επαγγελματίες κατά τις διάφορες φάσεις κατασκευής του έργου αποδείξεις παροχής υπηρεσιών ή πώλησης αγαθών, οι οποίες αποδεικνύουν ότι δαπανήθηκε το εν λόγω ποσό στη συγκεκριμένη οικοδομή.
Γιώργος Φιντικάκης - ΝΕΑ

nonews-news


Read more...

Oι εφημερίδες σήμερα...


ΕΘΝΟΣ: Λεηλασία στα ακίνητα των Ταμείων
Τεράστια ποσά χάνονται κάθε χρόνο για τα ασφαλιστικά ταμεία, αφού τα ίδια αδιαφορούν για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας που διαθέτουν σε κτίρια και οικόπεδα σε φιλέτα αστικών περιοχών.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Καταργούν τις αντικειμενικές
Με τιμές αγοράς οι φόροι μεταβίβασης που εκτινάσσονται στα ύψη. ποιους συμφέρει ακόμη η προσέλευση στις εφορίες. Χάος στην κτηματαγορά. Παγώνει η οικοδομή.

nonews-news


Read more...

Οι εφημερίδες σήμερα...


ΤΑ ΝΕΑ: 5 νέοι φόροι χτυπούν τα ακίνητα
Πέντε νέοι φόροι έρχονται στα ακίνητα το 2010, μετά την προαναγγελία αύξησης των φορολογικών συντελεστών στις γονικές παροχές
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αλλαγή-γρίφος στις μεταβιβάσεις
Με νέο άγνωστο αφορολόγητο όριο και συντελεστές οι γονικές παροχές. Τον Μάρτιο και οι νέες αυξημένες αντικειμενικές αξίες, ενώ ο Παπακωνσταντίνου υπόσχεται πρόσθετη επιβάρυνση μόνο για τις μεγάλες περιουσίες και ελέφρυνση για τις μικρές

nonews-news.


Read more...

ΣΚΛΗΡΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ...





fimotro


Read more...