Κάνοντας μια νέα αρχή κάθε καινούρια χρονιά, αναλογιζόμαστε τα λάθη του παρελθόντος φροντίζοντας να μην τα επαναλάβουμε και σχεδιάζουμε το μέλλον ρεαλιστικά και πάντα με ανθρωπιστική (ή ανθρωποκεντρική) βάση.
Το πιο σημαντικό για κάθε τοπική κοινωνία είναι τα μέλη που την αποτελούν να νιώθουν ότι ζουν και κινούνται ελεύθερα, ότι τους ανοίγονται προοπτικές εργασίας και επικοινωνίας ότι δεν είναι αποκλεισμένα μέσα στην ίδια τους την πόλη. Ο κοινωνικός αποκλεισμός – που δε σημαίνει φυσικά στέρηση μόνο υλικών αγαθών, αλλά κυρίως στέρηση των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων – είναι μεγάλη πληγή που ξεκινά από την έλλειψη στην πληροφόρηση – ή ακόμη χειρότερα την κακή πληροφόρηση, τη δυσκολία στην εύρεση εργασίας αλλά και την αδιαφορία για τις πιο αδύναμες ομάδες του πληθυσμού ( τους φτωχούς, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τους γέροντες, τους οικονομικούς μετανάστες).
Γίνονται κάποιες προσπάθειες από τη Δημοτική Αρχή του Γαλατσίου για τη βοήθεια των ανθρώπων που ζουν, πραγματικά, κάτω από δύσκολες συνθήκες, αλλά είναι ελάχιστα και δε βοηθούν στην επίλυση του προβλήματος. Αυτά τα μέτρα είναι «ασπιρίνες» που γιατρεύουν μόνο τα συμπτώματα και δε χτυπούν την «αρρώστια» στην αιτία της.
Άλλωστε, ο Κοινωνικός αποκλεισμός – όπως τονίσαμε και παραπάνω - δεν είναι μόνο η έλλειψη εισοδήματος και γενικότερα οικονομικών πόρων που εξασφαλίζουν μια αξιοπρεπή διαβίωση, αλλά είναι και η περιορισμένη πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες εκπαίδευσης και υγειονομικής περίθαλψης, είναι η έλλειψη στέγης, οι κοινωνικές διακρίσεις και – τελικά – η αδυναμία συμμετοχής στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και στην οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική ζωή, ιδίως έλλειψη ευκαιριών απασχόλησης και «απόδρασης» από τη φτώχια.
Ένας από τους στόχους της Διοικητικής μεταρρύθμισης είναι η διαπίστωση, μέσω της συντονισμένης καταγραφής και η επίλυση των προβλημάτων του πολίτη. Η Δημοτική Αρχή πρέπει να ενεργεί προληπτικά και όχι μόνον θεραπευτικά. Μόνο ο σωστός σχεδιασμός μπορεί να δώσει λύσεις, που θα έχουν μακροχρόνια αποτελέσματα. Τα «μπαλώματα» δεν έχουν μέλλον και προοπτική.
Αν διαπιστώναμε ότι στο Δήμο Γαλατσίου γίνονται τα σωστά βήματα προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης και της οριστικής επίλυσης των προβλημάτων, θα θεωρούσαμε λογικό και απαραίτητο να υπομείνουμε το αναγκαίο διάστημα της θεμελίωσης των υποδομών εκείνων που θα συμβάλλουν στην εφαρμογή της κοινωνικής πολιτικής. Όμως, δυστυχώς, δε διαπιστώνουμε κάτι τέτοιο.
Η σύγχρονη δημοτική αρχή δεν νοείται να αντιμετωπίζει σύνθετα κοινωνικά προβλήματα με παρωχημένες λύσεις, που έχουν μοναδικό άξονα την φιλανθρωπία. Τα προνοιακά προγράμματα, που οφείλει να εκπονεί, πρέπει να είναι διαρκώς ανατροφοδοτούμενα και αναπροσαρμοζόμενα στις ανάγκες και τις προτεραιότητες των πολιτών καθώς επίσης και να χαρακτηρίζονται από την ευελιξία του σωστού συντονισμού μεταξύ των επιμέρους δομών και υπηρεσιών.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει αποκτήσει ένα ρόλο που διαρκώς διευρύνεται και το πεδίο της κοινωνικής πολιτικής είναι, πλέον, ένα πρωταρχικό πεδίο δράσης της, που περιλαμβάνει πολλούς βασικούς τομείς, όπως: Ανάπτυξη, περιβάλλον, ποιότητα ζωής και εύρυθμή λειτουργία της πόλης, απασχόληση, κοινωνική προστασία και αλληλεγγύη, παιδεία, πολιτισμός, αθλητισμός και πολιτική προστασία.
Χρέος της δημοτικής αρχής, στο πλαίσιο της αναβάθμισης της πόλης, είναι να παρέχει κοινωνικό έργο και όχι επιδερμικές λύσεις.
Έλενα Ζέρβα
Read more...