Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Αναταραχή στη γερμανική πολιτική σκηνή με φόντο τις δηλώσεις για Grexit

Επικριτικός ο Τύπος


Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ
Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Βερολίνο, Γερμανία
Οι παρεμβάσεις Γερμανών πολιτικών που ζητούν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και η σύσταση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ «να μετρούν οι εμπλεκόμενοι τα λόγια τους» όταν αναφέρονται στο ζήτημα της Ελλάδας—μία σύσταση με αποδέκτες εντός και εκτός της κυβέρνησης έφερε αναταραχή στην γερμανική πολιτική σκηνή, εκτιμά ο Τύπος της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξή του προς την κυριακάτικη Bild, λίγες ώρες μετά την συνάντηση Σαμαρά – Μέρκελ στο Βερολίνο, ο γγ της CSU, Α. Ντόμπριντ δήλωσε ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι αναπόφευκτη. «Βλέπω την Ελλάδα εκτός ευρώ το 2013», είπε.

«Βρισκόμαστε σήμερα σε μία αποφασιστική φάση για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και γι΄ αυτό πιστεύω ότι όλοι θα πρέπει να ζυγίζουμε τα λόγια μας» ήταν η έμμεση απάντηση της Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη προς την γερμανική κρατική τηλεόραση την Κυριακή.

Πάντως ο Ντόμπριντ δέχεται πυρά ακόμη και από στελέχη του κόμματός του με τον Μαξ Στράουμπινγκερ να του καταλογίζει επαρχιώτικη γκρίνια και τον Μάρκους Φέρμπερ να λέει ότι με τις δηλώσεις του τορπιλίζει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στην Ελλάδα και βλάπτει τους Γερμανούς φορολογούμενους καθώς έτσι κρατά μακριά από τη χώρα δυνητικούς επενδυτές.

* Στο ίδιο μήκος κύματος με την καγκελάριο και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε που ζήτησε «μεγαλύτερο σεβασμό για τις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν κρίση». Όπως διευκρίνισε, «η εποχή που οι λαοί της Ευρώπης αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλο με επιφύλαξη,πρέπει να ξεπεραστεί. Θέλουμε να αντισταθούμε σε αυτό το πνεύμα του λαϊκισμού και της επανεθνικοποίησης. Δεν θέλουμε να συμβάλουμε ώστε η Ευρώπη να πάρει τον λάθος δρόμο», και σημείωσε ότι αν η Ευρώπη μακροπρόθεσμα δεν πάει καλά, δεν πάει καλά μακροπρόθεσμα ούτε η Γερμανία.

Επικριτικός ο Τύπος

Η απαίτηση του CSU, εταίρου στον κυβερνητικό συνασπισμό, για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ (απαίτηση που δεν διατυπώθηκε για πρώτη φορά) «γελοιοποίησε την καγκελάριο» αναφέρει η Süddeutsche Zeitung.

Σημειώνει ακόμη ότι «η καγκελάριος δεν μπορεί να θέσει υπό έλεγχο τη συζήτηση εντός του κυβερνητικού της συνασπισμού για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Η σαφής απαίτηση εξόδου της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα ήρθε το Σαββατοκύριακο κυρίως από το CSU.

» Με τον τρόπο αυτό γελοιοποιήθηκε μέσα σε μόλις λίγες ώρες η δήλωση που έκανε η Μέρκελ στο πλαίσιο της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού Σαμαρά στο Βερολίνο ότι τα κόμματα που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό επιθυμούν ομόφωνα την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ».

Αντιθέτως η Stuttgarter Zeitung διερωτάται: «Πώς θα πιστέψουν οι επενδυτές ότι οι Έλληνες θα καταφέρουν να κάνουν τη στροφή προς το καλύτερο, όταν ο υπ. Οικονομίας της κορυφαίας βιομηχανικής χώρας της Ευρώπης ποντάρει, τη μια περισσότερο, την άλλη λιγότερο, στην αποτυχία;

» Μπορεί οι Ρέσλερ και ο Ντόμπριντ να θέλουν να κερδίσουν τους ψηφοφόρους, ωστόσο φέρονται ανεύθυνα. Οι Έλληνες θα πρέπει να υλοποιήσουν τα συμφωνηθέντα. Την ίδια ώρα όμως θα πρέπει να τους αναγνωριστεί η προθυμία να κάνουν θυσίες, προκειμένου να τους δοθούν με αυτό τον τρόπο κίνητρα να συνεχίσουν. Ορισμένοι πολιτικοί φαίνεται πως χάνουν την αίσθηση για τα αναγκαία».

Ιδιοτελή κίνητρα στις δηλώσεις του Ντόμπριντ βλέπει η Märkische Oderzeitung που σχολιάζει, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

«Τέτοιες δηλώσεις δεν συμβάλουν στην επίλυση των προβλημάτων. Αυτό όμως δεν είναι το ζητούμενο για την CSU. Στην πραγματικότητα έχει μόνο έναν στόχο: την ερχόμενη χρονιά θέλει να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βαυαρία. Και σε αυτό δεν ενδιαφέρει η Ελλάδα», αναφέρει για τον Γερμανό πολιτικό.

Εκτιμήσεις για τις επόμενες κινήσεις της Ανγκ.Μέρκελ κάνει η Rheinische Post που σχολιάζει για το σχέδιο με το οποίο ασχολείται εδώ και δύο χρόνια η καγκελάριος, το ευρωπαϊκό.

«Η Μέρκελ δεν θέλει να μπει στα βιβλία της ιστορίας ως η σιδηρά καγκελάριος που έριξε στη φτώχεια την κοιτίδα της δημοκρατίας. Πολλά συνηγορούν υπέρ του ότι με τη βοήθεια της ΕΚΤ και διάφορα τεχνάσματα η Μέρκελ θα κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ μέχρι τις επόμενες εκλογές στη Γερμανία. Και ότι θα δώσει μετά –εντός ενός μεγάλου συνασπισμού;- νέα δισεκατομμύρια».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Με έκδοση εντόκων γραμματίων εξετάζει η Ελλάδα να χρηματοδοτήσει την επιμήκυνση

Στα 18 δισ. εκτιμάται το κόστος της διευκόλυνσης




Αθήνα
Η Ελλάδα εκτιμά ότι η επιδιωκώμενη από την κυβέρνηση διετής επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόζει θα δημιουργήσει χρηματοδοτικό κενό μικρότερο των 18 δισ. ευρώ, ποσό που μπορεί να καλυφθεί με την έκδοση βραχυπρόθεσμου χρέους, είπαν στο Reuters κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Το επιχείρημα αυτό αποτελεί μέρος των προσπαθειών της Ελλάδας να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους της και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι η επιμήκυνση δεν συνεπάγεται αυτομάτως και νέο δάνειο από ΕΕ/ΔΝΤ.

«Αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι να μην επιβαρύνει τους δανειστές το χρηματοδοτικό κενό που θα δημιουργηθεί εάν δοθούν δυο χρόνια παράτασης για την εφαρμογή των μέτρων», είπε κυβερνητικός αξιωματούχος που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

«Αυτή είναι η στρατηγική μας σε αυτό το θέμα. Γι' αυτό ο (πρωθυπουργός Αντώνης) Σαμαράς διαμήνυσε στις πρόσφατες συναντήσεις του ότι θέλουμε χρόνο, όχι επιπλέον χρήματα», είπε.

H Αθήνα εκτιμά ότι μπορεί να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό με την έκδοση εντόκων γραμματίων δημοσίου (ΕΓΔ), είπε ο αξιωματούχος.

Στα ΕΓΔ στηρίχτηκε η χώρα και στο παρελθόν προκειμένου να αντιμετωπίσει την έλλειψη ρευστότητας εν αναμονή δόσεων οικονομικής βοήθειας από ΕΕ/ΔΝΤ.

«Η κυβέρνηση έχει σειρά προτάσεων για το πως θα μπορούσε να καλυφθεί (το χρηματοδοτικό κενό)», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

«Μια από αυτές είναι να μας επιτραπεί να εκδώσουμε περισσότερα ΕΓΔ το 2013, όταν οι συνθήκες στην οικονομία θα είναι καλύτερες και θα μπορούμε να το κάνουμε με μικρότερο κόστος», επισήμανε.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι ενδεχόμενη επιμήκυνση θα τονώσει την ανάπτυξη, επιτρέποντας στην Ελλάδα να επιτύχει ευκολότερα τους δημοσιονομικούς στόχους της.

«Αναμένουμε (σε περίπτωση επιμήκυνσης) η οικονομία να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης το 2014 αντί το 2015 και αυτό θα λειτουργήσει προς όφελος της δημοσιονομικής μας θέσης μακροπρόθεσμα», είπε στο Reuters δεύτερος κυβερνητικός αξιωματούχος που επίσης θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ανέβηκαν οι τόνοι στην Ολομέλεια της Βουλής για το συμβιβασμό με τη Siemens

Πυρά από τον ΣΥΡΙΖΑ


O Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση για τον συμβιβασμό του ελληνικού Δημοσίου με την Siemens
O Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση για τον συμβιβασμό του ελληνικού Δημοσίου με την Siemens   (Φωτογραφία:  Fosphotos )


Αθήνα
«Κουκούλωμα του μεγαλύτερου και πλέον συμβολικού, από άποψη διακομματικής διαπλοκής, σκανδάλου της μεταπολίτευσης» χαρακτήρισε τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με την Siemens, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση σχετικής επερώτησής του στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Το σκάνδαλο Siemens φανερώνει πως μαζί τα φάγατε -τα κόμματα και το πολιτικό προσωπικό των κομμάτων που εναλλάσσεται στην εξουσία από τη μεταπολίτευση και μετά», είπε. Κατά τον ίδιο, ο συμβιβασμός αποδεικνύει την παροιμία του λαού ότι «χέρι που σε ταΐζει, δεν το δαγκώνεις».

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αμφισβήτησε το βάσιμο των εκτιμήσεων της Εξεταστικής Επιτροπής για την Siemens, σημειώνοντας πως ο υπολογισμός της ζημίας στα 2 δισ. ευρώ, είναι ασύμμετρος σε σχέση με τις συνολικές αποζημιώσεις που έχει πληρώσει η εταιρεία σε όλο τον κόσμο - και οι οποίες δεν ξεπερνούν τα 1,7 δισεκατομμύρια.

Ο υπουργός Οικονομικών, υπενθύμισε επίσης πως το κείμενο του συμβιβασμού, το βρήκε έτοιμο στο γραφείο του από τους προκατόχους του και επικυρωμένο από την πλειοψηφία του Κοινοβουλίου. «Η διευθέτηση κλείνει με τρόπο επωφελή για τους Έλληνες» εκτίμησε ο κ. Στουρνάρας.

Βολές Τσίπρα

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε υποσχέθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακυρώσει την συμφωνία όταν αναλάβει την διακυβέρνηση, θα αναθέσει την εκτίμηση της ζημίας σε τρίτο αξιολογητή και θα διεκδικήσει δικαστικά την σχετική αποζημίωση.

Ο κ. Τσίπρας επετέθη κατά του Πρωθυπουργού για το «ουδείς αναμάρτητος» που είπε ενώπιον της Ανγκελα Μέρκελ, σχετικά «με το αντιμνημονιακό θέατρο που έπαιζε επί 3,5 χρόνια».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε καταστροφικό για την ελληνική οικονομία («σκοινί για να κρεμαστούμε») το αίτημα της επιμήκυνσης και προέβλεψε «ιδιωτικοποίηση των πάντων» και «πώληση νησιών».

«Δεν υπάρχει σήμερα καμία αμφιβολία, πως τη χώρα πτώχευσε μια διακομματική συμμορία διαπλεκομένων, που αφού ξεκοκάλισε το δημόσιο πλούτο, οδηγεί τη χώρα στην καταστροφή, γιατί δεν έχει το σθένος να διεκδικήσει εξ ονόματος του ελληνικού λαού» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στο ότι ο κ. Σαμαράς απέφυγε, όπως είπε, να αναφερθεί σε επαναδιαπραγμάτευση κατά τη συνάντηση με την Ανγκελα Μέρκελ.

«Ανάπτυξη με Μνημόνιο δεν μπορεί να υπάρξει. Σε μία χώρα με λεηλατημένο τον φυσικό της πλούτο και τα εργασιακά της δικαιώματα δεν μπορεί να υπάρξει. Είναι εθνική επιταγή να ανατραπεί αυτή η πορεία και θα ανατραπεί πολύ γρηγορότερα απ' ό,τι περιμένουν» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε επίσης επίσημη τοποθέτηση από πλευράς του κ. Σαμαρά, αναφορικά με δημοσιεύματα που θέλουν νομικό του σύμβουλο να αμείβεται από την εταιρεία Siemens και κατά την περίοδο Χριστοφοράκου.

«Εγνώριζε ο πρωθυπουργός ότι ο νομικός του σύμβουλος αμείβονταν από τα μαύρα ταμεία της Siemens και ποιος ο ρόλος του νομικού του συμβούλου στον συμβιβασμό; Και τώρα που γνωρίζει ο κ. Σαμαράς, θα τον καλύψει;» αναρωτήθηκε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Απάντηση Στουρνάρα

«Η διευθέτηση της υπόθεσης Siemens με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που επετεύχθη, κλείνει με τρόπο επωφελή για τους Έλληνες» υποστήριξε στην τοποθέτησή του ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Ο κ. Στουρνάρας απέκρουσε τις κατηγορίες που του εκτοξεύθηκαν από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ότι «ανέλαβε να κάνει τη βρώμικη δουλειά», τονίζοντας πως «βρίσκεται στη θέση του από πατριωτικό καθήκον» και πως «θα φύγει όταν τελειώσει τη δουλειά του». «Δεν είμαι βρώμικος (…) Ο φάκελος της σύμβασης ήταν απλά στο γραφείο μου και πρέπει να καθαρίζουμε κάποια στιγμή με τις εκκρεμότητες τους παρελθόντος» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

«Βεβαίως και συμβουλεύτηκα το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Μου είπε πως πρέπει να υπογράψω τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με βάση την εξουσιοδότηση που είχα λάβει απ' τη Βουλή.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, δεν έχει την αρμοδιότητα να συζητήσει για τα στοιχεία της υπόθεσης Siemens, ή να αναζητήσει ευθύνες. Αυτό είναι δουλειά της Δικαιοσύνης και του Κοινοβουλίου που συγκρότησε Εξεταστική Επιτροπή. Αυτό που εξουσιοδοτήθηκε ο υπουργός να διεκπεραιώσει, είναι αποκλειστικά η υπογραφή του κειμένου της συμφωνίας που η Βουλή έχει εγκρίνει» συμπλήρωσε ο κ. Στουρνάρας.

Σε σχέση με τις κατηγορίες που δέχθηκε ο νομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Ι.Καράκωστας, ο υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για «γκεμπελικές μεθόδους», υπογραμμίζοντας πως «ο κ. Καράκωστας δεν είχε καμία σχέση με τον συμβιβασμό και με το τι έκανα εγώ. Είχε συμβουλεύσει την μητρική Siemens για μία υπόθεση που δεν είχε να κάνει με την Ελλάδα. Πληρώθηκε κανονικά, όχι από μαύρα ταμεία, αμείφθηκε με 15000 ευρώ περίπου, δεν είχε καμία ανάμειξη και οι χαρακτηρισμοί που του αποδώσατε ήταν άδικοι».

Σε σχέση με την διάσταση που παρατηρείται ανάμεσα στην αποζημίωση που θα καταβάλει η Siemens (σ.σ. ο συνολικός υπολογισμός μαζί με τις δράσεις που αναλαμβάνει η εταιρεία ανέρχεται στα 270 εκ. ευρώ) και το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που εκτιμά την ζημία για το ελληνικό Δημόσιο στα 2 δισ., ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε πως η Επιτροπή, παρά το πλούσιο έργο της, οδηγήθηκε σε ελλιπώς τεκμηριωμένη εκτίμηση από έλλειψη στοιχείων.

«Όταν στο σύνολο του κόσμου, οι αποζημιώσεις της Siemens ανέρχονται σε 1,7 δισ. Θα ήταν ασύμμετρο εμείς να ζητάμε 2 δισ. Ο συνολικός τζίρος της εταιρείας από πρόχειρο υπολογισμό, ανέρχεται σε 3,5 δισ. Το συνολικό ποσό των παροχών, δεν προκύπτει από πουθενά. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να λέμε στον κόσμο την αλήθεια, να μην συσκοτίζουμε την πραγματικότητα» παρατήρησε ο κος Στουρνάρας.

Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών, υπενθύμισε πως ο συμβιβασμός του Δημοσίου με την Siemens, δεν αφορά το ποινικό σκέλος της υπόθεσης, το οποίο βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών, εγκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα για «ομιχλώδη ρητορική που εμπλέκει την επιμήκυνση, την επαναδιαπραγμάτευση, το Μνημόνιο και την Siemens, συσκοτίζοντας την αλήθεια. Είπατε να βγούμε απ' το Μνημόνιο. Καλώς. Και μετά τι; Δραχμή;»

Οι κοινοβουλετικοί εκπρόσωποι
Από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, ο Μάκης Βορίδης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ, πως «δολίως ανέδειξε το έλασσον ζήτημα του κου Καράκωστα σε κεντρικό - κάτι που μαρτυρά την ασθενή του επιχειρηματολογία επί των σημαντικών» και χαρακτήρισε «ορισμό της συκοφαντίας» τα όσα κατήγγειλε σε βάρος του κου Καράκωστα ο Αλέξης Τσίπρας.

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης διέκρινε αντιφάσεις στην επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τα αποτελέσματα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, παρατηρώντας πως «η Εξεταστική αντιμετωπίζεται, πότε ως πλυντήριο σκανδάλου και πότε ως Επιτροπή που έκανε καλά τη δουλειά της».

Για τον Νότη Μαριά (Ανεξάρτητοι Έλληνες) «η υπόθεση αυτή έχει σχέση με τον τρόπο που η Γερμανία περνά το νέο αποικισμό και εξάρτηση στη χώρα μας». «Μέσα από τη συμφωνία αυτή, που συνιστά νεοαποικιακή σύμβαση, η Siemens βγαίνει λάδι. Το θέμα μένει ανοικτό για ποινικές και για άλλες ευθύνες, σε μια αντιμνημονιακή κυβέρνηση» είπε.
Από πλευράς Χρυσής Αυγής, ο Χρήστος Παππάς δήλωσε πως «συμφωνούμε με το πνεύμα και την ουσία της επερώτησης σχετικά με τον σκανδαλώδη εξώδικο συμβιβασμό και διαπιστώνουμε και συμφωνούμε πως η σημερινή κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες - και πως η στάση της αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων».
Ο Νίκος Τσούκαλης (Δημοκρατική Αριστερά) αποδέχθηκε ότι «ο οποιοσδήποτε υπουργός Οικονομικών δεν μπορούσε να γράψει την συμφωνία στα παλιά του υποδήματα. Ακόμα και οι κακοί νόμοι πρέπει να τηρούνται - αυτό λέμε εμείς». Από κει και πέρα, ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ εξέφρασε εκ νέου την αντίθεση του κόμματός του στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.
«Μνημείο κυνισμού που προσβάλλει την νοημοσύνη του ελληνικού λαού» χαρακτήρισε την σύμβαση ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής. «Διατυπώνετε άφεση αμαρτιών στην Siemens, δηλώνοντας πως είναι αξιόπιστη και υπεύθυνη επιχείρηση, αίροντας όλα τα εμπόδια για συμμετοχή της σε δημόσιους οργανισμούς» ανέφερε.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Επιχειρείται η ρύθμιση θεμάτων δημοσιονομικού ενδιαφέροντος Στην Βουλή το πολυνομοσχέδιο για την «περιστολή των δημόσιων δαπανών»

Πολυνομοσχέδιο  για την «περιστολή δημοσίων δαπανών και την ρύθμιση θεμάτων δημοσιονομικών ελέγχων» κατατέθηκε στην Βουλή από τα συναρμόδια υπουργεία.

Με το σχέδιο νόμου επιχειρείται η ρύθμιση θεμάτων δημοσιονομικού ενδιαφέροντος, που άπτονται της ταχείας και αποτελεσματικής εφαρμογής των δημοσιονομικών ελέγχων αλλά και του δημοσίου συμφέροντος σκοπού της περιστολής των δημοσίων δαπανών, με απώτερη επιδίωξη την ικανοποίηση του επιτακτικού αιτήματος για δημοσιονομική εξυγίανση. Ειδικότερα:

Ι. Επέρχονται διαρθρωτικές αλλαγές στην οργάνωση του συστήματος δημοσιονομικών ελέγχων, προσαρμοσμένες στα νέα δεδομένα, που επιβάλλουν τη μείωση του κόστους της ελεγκτικής διαδικασίας, καθώς και την απλοποίηση και ευελιξία της όλης λειτουργίας των ελεγκτικών σχημάτων, και ενεργοποιούνται οι υπηρεσιακές μονάδες, που θα διεξάγουν τους ελέγχους.

ΙΙ. Μειώνονται τα μισθώματα, που καταβάλλουν το Ελληνικό Δημόσιο και οι φορείς του δημοσίου τομέα για τη μίσθωση ακινήτων, στα οποία στεγάζονται οι υπηρεσίες τους, επιφέροντας, κατά τον τρόπο αυτό, μείωση των δημοσίων δαπανών.

ΙΙΙ. Καταργούνται τα έξοδα παράστασης του Προέδρου της Βουλής, του Προέδρου της Κυβέρνησης, των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου και του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.protothema.gr

Read more...

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ


Την Τετάρτη η νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών


Την Τετάρτη η νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών
Την Τετάρτη το πρωί στις 10:00 θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους κυβερνητικούς εταίρους για τις συναντήσεις του με τη γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, ενώ θα συνεχιστούν οι συζητήσεις για το πακέτο μέτρων.

Αύριο στις 14.00 το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο για να συναντηθεί με τον Κάρολο Παπούλια

Read more...

Μεγάλη φωτιά σε πευκοδάσος της Ασπροβάλτας απειλεί σπίτια

Εκκενώθηκε οικισμός


Στην Ασπροβάλτα, οι πυροσβέστες έχουν αντίπαλο τους ισχυρούς ανέμους -εικόνα αρχείου
Στην Ασπροβάλτα, οι πυροσβέστες έχουν αντίπαλο τους ισχυρούς ανέμους -εικόνα αρχείου   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Θεσσαλονίκη
Πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας σε πευκοδάσος της Ασπροβάλτας Θεσσαλονίκης πήρε μεγάλες διαστάσεις και προκάλεσε ζημιές σε δύο σπίτια του οικισμού Ριβιέρα, ο οποίος εκκενώθηκε.

Δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα κι ένα ελικόπτερο συμμετέχουν στην κατάσβεση, ενώ από ξηράς επιχειρούν 20 πυροσβέστες με δέκα οχήματα και 12 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Το έργο των πυροσβεστικών μέσων δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι.

 Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση
Φωτιά ξέσπασε επίσης το απόγευμα σε δασική έκταση στην περιοχή Λαϊνάκι Λευκάδας, όπου επιχειρούν 15 πυροσβέστες με έξι οχήματα, δέκα άτομα πεζοπόρο τμήμα και τέσσερα αεροσκάφη.

Σε εξέλιξη βρίσκεται το απόγευμα και η φωτιά σε χορτολιβαδική έκταση στη Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής, χωρίς όμως να απειλούνται σπίτια ή εγκαταστάσεις.

Επιτόπου βρίσκονται δέκα πυροσβέστες με πέντε οχήματα, ενώ από αέρος κάνουν ρίψεις νερού δύο αεροπλάνα.

Στη Δυτική Μακεδονία η πυροσβεστική δίνει στο μεταξύ μάχη σε τρία μέτωπα:

Στη Φλώρινα, η φωτιά καίει δασική και χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Σκοπός. Η πυρκαγιά έφτασε το απόγευμα της Κυριακής στο ελληνικό έδαφος από την ΠΓΔΜ, όπου ξέσπασε πριν από τέσσερις μέρες.

Στην περιοχή των Γρεβενών παραμένουν σε εξέλιξη δύο πυρκαγιές στις θέσεις Δασύλλιο και Φελί. Στο Δασύλλιο καίγονται εκτάσεις με βελανιδιές, ενώ στο Φελί δάσος με δρύες και κέδρους.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στις Αφίδνες.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΑ ΑΛΛΑ ΔΥΟ


«Στο σφυρί» ένα από τα πολυτελή πρωθυπουργικά αεροσκάφη


«Στο σφυρί» ένα από τα πολυτελή πρωθυπουργικά αεροσκάφη
Αλλάζει το καθεστώς  χρήσης, κατόπιν σχετικής απόφασης του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, για τρία VIP κυβερνητικά αεροσκάφη. Η εξέλιξη αυτή αφορά σε δύο Embraer 30 και 13 θέσεων αντίστοιχα, καθώς και σε ένα Gulfstream jet.

To πολεμικό Embraer των 30 θέσεων θα διατεθεί στην Πολεμική Αεροπορίαγια την εκπαίδευση των πιλότων των – ιδίου τύπου – ιπτάμενων ραντάρ, ενώ το άλλο, εκείνο των 13, θα πωληθεί και τα έσοδα θα διατεθούν και πάλι στις ΕΔ για την κάλυψη αναγκών τους. 

To Embraer θα χρησιμοποιείται παράλληλα για την αεροδιαμετακομιδή ασθενών, μοσχευμάτων κοκ.

Το Gulfstream είναι το μόνο που θα παραμένει στη διάθεση της κυβέρνησης, αλλά θα χρησιμοποιείται από την Πολεμική Αεροπορία, κατόπιν υποβολής σχετικού αιτήματος.

Οι αποφάσεις αυτές λήφθηκαν αφενός για να μειωθεί το συνολικό κόστος χρήσης και συντήρησης των αεροσκαφών, αφετέρου για να μην καταπονούνται τα στρατιωτικά μεταγωγικά. Παράλληλα με αυτή τη μέθοδο, αναμένεται να μειωθεί και το κόστος συγκεκριμένων αποστολών που μέχρι τώρα εκτελούνταν από τα αεροσκάφη της ΠΑ.

Read more...

Μας περιμένει αρκετή δουλειά υπό δύσκολες συνθήκες, είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Ομιλία στην Οργανωτική Γραμματεία


Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος   (Φωτογραφία:  Fosphotos )


Αθήνα
«Μας περιμένει αρκετή δουλειά κάτω από δύσκολες συνθήκες» τόνισε, σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους, ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη συνεδρίαση της Οργανωτικής Γραμματείας, σημειώνοντας ότι το Κίνημα στήριξε τις προσπάθειες του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στις διεθνείς επαφές του και πως το αρνητικό στερεότυπο ότι η Ελλάδα δεν πετυχαίνει τους στόχους της πρέπει να αλλάξει.

Επ' αυτού, οι ίδιες πηγές παρέπεμπαν σε σημείωμα που ο κ. Βενιζέλος είχε παραδώσει στον πρωθυπουργό πριν από τις επαφές του και στο οποίο αναφέρεται ο δρόμος που έχει διανύσει η χώρα και τα αποτελέσματα που έχει επιτύχει.

Στη συνεδρίαση της Οργανωτικής Γραμματείας, ανακοινώθηκε ότι ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιάννης Μανιάτης και το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Πάνος Μπεγλίτης θα εκπροσωπήσουν το ΠΑΣΟΚ στο συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που θα συνέλθει στο Κέηπ Τάουν και στο οποίο υποψήφιος πρόεδρος είναι ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Στην εκεί παρουσία τους, οι κκ. Μανιάτης και Μπεγλίτης θα παρουσιάσουν έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας, στην οποία περιγράφονται τα αποτελέσματα που έχει επιτύχει η Ελλάδα και οι προσπάθειες που έχει καταβάλει από το 2010.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, για την ίδια έκθεση μίλησε στον κ. Βενιζέλο ο πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Δρ. Βόλφγκανγκ Ντολντ στη συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα, στις 22 Αυγούστου.

Ο κ. Βενιζέλος, στη σημερινή συνεδρίαση, δεν αναφέρθηκε εκτενώς στις πολιτικές εξελίξεις, με συνεργάτες του να επισημαίνουν αφενός ότι θα τοποθετηθεί για τις εξελίξεις στη χώρα στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος που θα γίνει αύριο, Τρίτη και πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένει τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, στην οποία θα συζητηθεί η εθνική στρατηγική και το πλαίσιο που θα κινηθεί η χώρα.

Η συζήτηση στην Οργανωτική Γραμματεία περιστράφηκε γύρω από τα οργανωτικά ζητήματα για την ανασύσταση του Κινήματος, ενόψει και της εκδήλωσης για την επέτειο από τη Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη και την παρουσία του κ. Βενιζέλου στη ΔΕΘ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε να ενεργοποιηθούν οι Νομαρχιακές Επιτροπές Ανασύστασης, ώστε να ενισχυθεί η παρουσία του Κινήματος παντού και, παράλληλα, υπογράμμιζαν πως δίνεται μεγάλο βάρος στην εκδήλωση της 3ης Σεπτεμβρίου.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν, ανέφεραν, ότι στην ομιλία του ο κ. Βενιζέλος θα κάνει αναφορά στη Διακήρυξη του '74 και στο πώς αυτή μπορεί να απαντήσει στα σημερινά προβλήματα της κοινωνίας, ενώ υπογράμμιζαν ότι θα προσκληθούν όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ιδρυτικά, ιστορικά και νέα. Επιπλέον, στην ίδια εκδήλωση θα παρουσιαστεί το ανανεωμένο έμβλημα του ΠΑΣΟΚ.

Στην ίδια συνεδρίαση τέθηκε και ο προγραμματισμός για τις εκδηλώσεις του ΠΑΣΟΚ για την 3η Σεπτέμβρη στις πρωτεύουσες των περιφερειών, στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου, και την παρουσία του κ. Βενιζέλου στη ΔΕΘ.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ακολούθησε σύσκεψη των υπεύθυνων Περιφερειακής Ανασύστασης, κατά την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος τους χαρακτήρισε «αιχμή του δόρατος» της μεγάλης προσπάθειας για την ανασύσταση και τους κάλεσε να πάρουν πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μετά την 3η Σεπτέμβρη, αναμένεται να υπάρξει κοινή συνεδρίαση των κομματικών οργάνων.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Από την τσέπη των ασφαλισμένων στον ΕΟΠΥΥ και οι ιατρικές επισκέψεις

Σε κινητοποιήσεις και οι γιατροί


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Αθήνα
Αναστέλλουν από τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου τη συνεργασία τους με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) οι συμβεβλημένοι γιατροί, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι, εκτός από τα φάρμακα -αφού και οι φαρμακοποιοί έχουν εξαγγείλει κινητοποιήσεις- να πληρώνουν από την τσέπη τους και τις ιατρικές επισκέψεις.

Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ καταγγέλλει ότι η συγκρότηση του μεγαλύτερου οργανισμού παροχής υπηρεσιών υγείας έγινε με πρόχειρο και αποσπασματικό τρόπο, χωρίς σωστό σχεδιασμό και κυρίως με ελλιπέστατη χρηματοδότηση.

Ο προϋπολογισμός του, σημειώνεται, ξεκίνησε με έλλειμμα 683 εκατ. ευρώ και αυτή τη στιγμή παρουσιάζει ήδη για τους πρώτους 8 μήνες του 2012 «μαύρη τρύπα» 1,5 δισ. ευρώ με προοπτική αυτό το ποσό να γίνει 2 δισ. μέχρι τέλους του έτους.

Σύμφωνα με την Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, ο Οργανισμός οφείλει στους κλινικούς ιατρούς πάνω από 50 εκατ. ευρώ και στους εργαστηριακούς ιατρούς 200 εκατ. ευρώ για το 2012 καθώς και 570 εκατ. ευρώ και 540 εκατ. ευρώ αντίστοιχα για τα έτη 2010 και 2011.

«Όλα τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι ιατροί έχουν δανείσει ατόκως τον ΕΟΠΥΥ με πάνω από 1,3 δισ. ευρώ τα τελευταία 2 έτη» προσθέτουν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ και κατηγορούν τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Μάριο Σαλμά, για έλλειψη διαλόγου και για «τακτική απειλών και εκβιασμών».

Στο μεταξύ, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) προτείνει για όσο διάστημα οι γιατροί παραμένουν απλήρωτοι (εφημερίες-ιατρικές πράξεις), να μην εισπράττουν το μισθό τους ο διοικητής του ΕΟΠΥΥ και ο αρμόδιος υπουργός Υγείας. «Να στηρίξουμε όλοι μαζί, χωρίς εξαιρέσεις και για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, το Δημόσιο Σύστημα Υγείας» προσθέτει.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κόβει δύο ακτίνες από τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ



Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κόβει δύο ακτίνες από τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ
H επιχειρούμενη διαδικασία ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ, περνά μέσα και από την αλλαγή στο έμβλημα του κόμματος. Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Δευτέρα στο Μουσείο Μπενάκη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα παρουσιάσει τον αναμορφωμένο ήλιο του Κινήματος, ο οποίος πλέον θα φέρει επτά αντί για εννιά ακτίνες που έχει σήμερα. Σύμφωνα με τον «Μικροπολτικό», στην οδό Πειραιώς, όπου και θα δημοσιοποιηθεί η ανανεωμένη διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ, ανήμερα των «γενεθλίων» του κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο νυν πρόεδρος θα κάνει τα αποκαλυπτήρια και του ήλιου των επτά ακτινών.

Σύμφωνα με την Ιπποκράτους, η αλλαγή σηματοδοτεί αφενός… την επιστροφή στις ρίζες, καθώς επτά ήταν και οι ακτίνες του «πρώτου» ήλιου, αφετέρου αντιστοιχείται προς τους μείζονες άξονες της ανανεωμένης πολιτικής στρατηγικής του κόμματος.

Στα… αποκαλυπτήρια του «ανακαινισμένου» ΠΑΣΟΚ της 3ης Σεπτέμβρη 2012, αναμένεται, με ξεχωριστό ενδιαφέρον, η παρουσία τόσο του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, όσο και άλλων κορυφαίων, πρώην και νυν, που έχουν λάβει σαφείς αποστάσεις από την πορεία που έχει χαράξει η υφιστάμενη ηγεσία.

Η αναζήτηση της ταυτότητας ενός σύγχρονου σοσιαλδημοκρατικού σχηματισμού, όπως  περιγράφουν τη διαδικασία ιδεολογικής ανασύνθεσης από την Ιπποκράτους, περνά, κατά πως φαίνεται, μέσα τόσο από τη διαχείριση των συμβόλων όσο και από την αναδιαπραγμάτευση των συμβολισμών.

Π.Σ.
http://newpost.gr

Read more...

«ΔΙΟΡΙΑ» ΤΡΙΩΝ ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ ΣΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ ΔΙΝΕΙ Ο ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ


Spiegel: Η τύχη της Ελλάδας θα κριθεί στη Σύνοδο του Οκτωβρίου


Spiegel: Η τύχη της Ελλάδας θα κριθεί στη Σύνοδο του Οκτωβρίου
Επανέρχεται το «Der Spiegel» στο ελληνικό ζήτημα, αυτή τη φορά με άρθρο που αφορά στην αξιολόγηση της δραστηριότητας του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, αλλά και στα σενάρια που επεξεργάζονται οι εταίροι της Ελλάδας σχετικά με την προοπτική της χώρας εντός της ευρωζώνης. Οι άκαμπτοι ευρωπαίοι εταίροι   

Όπως καταγράφεται, η πρώτη συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ήταν «θερμή» μόνο μπροστά στους τηλεοπτικούς φακούς. Εντός του Μεγάρου Μαξίμου, οι εγκάρδιες προσφωνήσεις αφέθηκαν στην άκρη, με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου να μην αφήνει περιθώρια παρερμηνειών.   

Ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια επιείκειας για την Ελλάδα, οπότε καλό θα ήταν, όπως προέτρεψε το συνομιλητή του, να υπάρξει επικέντρωση στην επίτευξη των στόχων και στην παραγωγή θετικών αποτελεσμάτων, παρά ανάλωση στις δημόσιες δηλώσεις που σχετίζονται με την ενδεχόμενη χαλάρωση των χρονικών πλαισίων.

Αλλά και σε ό,τι αφορά την άφιξη του Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο, το περιοδικό επισημαίνει ότι παρά τα περί του αντιθέτου θρυλούμενα, η άκαμπτη στάση της Άνγκελα Μέρκελ δεν άφησε κανένα περιθώριο για συζητήσεις περί χρονικής αναπροσαρμογής του προγράμματος σταθεροποίησης.

Ο «καυτός μήνας» Σεπτέμβριος 

Για το γερμανικό έντυπο, δεν είναι περισσότερες από δύο με τρεις οι εβδομάδες που απομένουν στον πρωθυπουργό, ώστε εκείνος να καταφέρει να συνθέσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα συσταλτικών δημοσιονομικών πολιτικών συνολικού κόστους 14 δισ. ευρώ. 

Για το Spiegel, αν και ο Αντώνης Σαμαράς φαίνεται αισιόδοξος, Βρυξέλλες και Βερολίνο διατηρούν ακόμη επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά τη δυναμική αλλά και την προσδοκώμενη αποτελεσματικότητα των προς υλοποίηση σχεδιασμών. Παρά τη δέσμευση για τόνωση των φορολογικών εσόδων, γοργή διενέργεια των αποκρατικοποιήσεων, καθώς και περιστολή του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, οι εταίροι μοιάζουν δύσπιστοι.

Σε ό,τι αφορά την επικείμενη αξιολογητική έκθεση της τρόικας, για τους αναλυτές του Spiegel είναι αμφίβολη η υποβολή της μέχρι το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου, οπότε, ως «μητέρα των μαχών» μοιάζει η Σύνοδος Κορυφής στις 18 και 19 Οκτωβρίου, όπου και αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το ελληνικό ζήτημα.   

Το ΔΝΤ και η τοποθέτηση του Βερολίνου   

Εκείνο που προκαλεί προβληματισμό στο Spiegel είναι η στάση του ΔΝΤ, καθώς οι αντιπρόσωποί του αμφισβητούν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, απειλώντας με πλήρη απόσυρση από το πρόγραμμα βοήθειας. Σε μία τέτοια περίπτωση, δε μοιάζει να υπάρχει άλλη διέξοδος από ένα«κούρεμα» του χρέους προς τον επίσημο τομέα (Official Sector Involvement), κάτι το οποίο προϋποθέτει ότι η ΕΚΤ θα ναι η πρώτη που θα ενταχθεί σε ένα τέτοιο σχέδιο.

Σε κάθε περίπτωση, για το γερμανικό έντυπο, η Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται να είναι απορριπτική προς κάθε σχέδιο που απαιτεί επιπλέον χρηματοδότηση, είτε αυτή θα προκύψει μέσω ενός τρίτου πακέτου βοήθειας είτε μέσω κάλυψης χρηματοδοτικού κενού που αναμενόμενα θα δημιουργούσε ηχρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής. Και τα δύο παραπάνω ενδεχόμενα είναι μάλλον αδύνατο να τύγχαναν της θετικής έγκρισης του γερμανικού κοινοβουλίου.   

Εκείνο που για το συντάκτη του κειμένου φαντάζει ως σχετικά πιθανό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα ρύθμιση στη ροή των υφιστάμενων δόσεων, υπό την έννοια ότι μία δόση μπορεί να είναι μικρότερη ή μεγαλύτερη αν οι υπόλοιπες αναπροσαρμοστούν ανάλογα. Σύμφωνα με αξιωματούχο, αυτό θυμίζει το «πρόβλημα της κοντής κουβέρτας». Όταν κρυώνεις όποιο μέρος του σώματος και να σκεπάσεις, κάποιο μένει ακάλυπτο.

Τα σενάρια της εξόδου και η στάση της Αθήνας   

Κατόπιν τούτων, ο συντάκτης βλέπει να πλησιάζει το «Grexit», γι’ αυτό μάλιστα, όπως σημείωνεται, τρεις ομάδες εργασίας, σε ΕΚΤ, Bundesbank και υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας αντίστοιχα, επεξεργάζονται σχετικά σενάρια. Όλοι οι αναλυτές συμπίπτουν σε ένα σημείο. Ο κοινός τόπος δεν είναι άλλος από την άγνοια για το τι μέλλει γενέσθαι.   

Εν τούτοις, ακριβείς είναι για τους επιτελείς του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε οι συνέπειες ενδεχόμενης ελληνικής εξόδου στη γερμανική οικονομία. Αν η ελληνική κυβέρνηση δηλώσει «δεν πληρώνω», τότε οι απώλειες για το Βερολίνο θα ανέλθουν σε 2,5 δισ. ετησίως, για ποσό όμως που είναι αποπληρώσιμο σε βάθος δεκαετιών.   

Τούτου δοθέντος, για τις βόρειες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες η κατάσταση είναι διαχειρισίμη με όρους δημόσιων οικονομικών. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, η Αθήνα προβάλλει πλέον μία συγκεκριμένη στρατηγική πολιτικής εξουδετέρωσης αυτού του γεγονότος. Ο Αντώνης Σαμαράς, παρατηρεί το Spiegel, ποντάρει στο ότι ένα «Grexit», με την αποσταθεροποίηση που αυτό θα επέφερε στην Ελλάδα, θα προκαλούσε περιδίνηση της ευρωζώνης, με τα κράτη-μέλη της ΟΝΕ να απειλούνται από ένα «τσουνάμι προσφύγων», εξαθλιωμένων μεταναστών που θα αναζητούν την τύχη τους στην Εσπερία.  

Αυτό σίγουρα είναι κάτι που κανείς, τουλάχιστον δημοσίως, δεν φαίνεται να επιθυμεί.  

Read more...

ΑΝΩΜΑΛΗ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


Ταξίδι στα ουράνια για Σαμαρά το Βερολίνο και το Παρίσι


Ταξίδι στα ουράνια για Σαμαρά το Βερολίνο και το Παρίσι
 Στο εσωτερικό της χώρας στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον για τον Πρωθυπουργό που καλείται να διαχειριστεί έναν πολιτικά κρίσιμο μήνα κατά τον οποίο, δε θα δέχεται μόνο τα έντoνα πυρά της αντιπολίτευσης, αλλά αναντίρρητα θα δοκιμαστεί και η συνοχή της κυβέρνησής του. Από το Μαξίμου υποδέχθηκαν με εμφανή ικανοποίηση, όχι μόνο τα αποτελέσματα των συναντήσεων Σαμαρά και τις δηλώσεις των κ.κ. Μέρκελ και Ολάντ. Περισσότερο ίσως τα όσα ακολούθησαν και ειδικότερα το μήνυμα της Γερμανίδας Καγκελαρίου στο εθνικό της κοινοβούλιο, πρός όλους εκείνους οι οποίοι –προφανώς με το βλέμμα στο εσωτερικό της χώρας- χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως σάκο του μποξ ενισχύοντας τα σενάρια περί εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη.

Παράλληλα, οι επιτελείς του κ. Σαμαρά διέκριναν την εμφανή αγωνία του γαλλογερμανικού άξονα να εμφανιστεί ευθυγραμμισμένος, με το Βερολίνο και το Παρίσι να ανταγωνίζονται ως προς το τίνος η δήλωση θα είναι «φιλικότερη» για την Ελλάδα και, φυσικά, ανακουφιστικότερη για τις διεθνείς αγορές. Το «διά ταύτα» βέβαια που συνιστά και την ουσιώδη επιτυχία της ελληνικής πλευράς είναι το «σπάσιμο του βράχου» -όπως το αποτυπώνει στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού- κυρίως με την γερμανική καγκελαρία, γεγονός που σηματοδοτεί το τέλος της επί διετία απομόνωσης της Ελλάδας.

Η επιστροφή του κ. Σαμαρά από Βερολίνο- Παρίσι βέβαια προσγειώνει τον Πρωθυπουργό σε μια σκληρή πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα η οποία αφήνει το οικονομικό επιτελείο με ένα κενό περί τα 4 δις –από τα 11,5 έχουν κλείσει τα 7,5. Και τα οποία θα πρέπει να εξευρεθούν σε χρόνο- ρεκόρ δεδομένου ότι, πρώτον επιστρέφει η Τρόικα, η έκθεση της οποίας θα κρίνει τα πάντα και δεύτερον, υπάρχει η δέσμευση Σαμαρά ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού και το πακέτο των μετρων θα είναι έτοιμα πριν το άτυπο Γιούρογκρουπ της 14-15 Σεπτεμβρίου στην Λευκωσία.

Ήδη από σήμερα οι κ.κ. Στουρνάρας και Σταϊκούρας ξεκινούν νέο κύκλο επαφών με τους υπουργούς, προκειμένου να κλείσει η «τρύπα» των 4 δις με δύο υπουργεία να ορθώνουν ήδη τείχος. Το υπουργείο Άμυνας και το υπουργείο Δημόσιας Ταξης διαφοροποιούνται αναφορικά με τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια με το οικονομικό επιτελείο να πιέζει ώστε να υπάρξει η κατά το δυνατόν δικαιότερη κατανομή των βαρών. 

Πάνος Ρασσιάς

Read more...