Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

ΠΩΣ ΘΑ ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ...


Το δρόμο της δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως έχει ήδη πάρει η εγκύκλιος Σαββαΐδου για τις 100 δόσεις στην εφορία...
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εγκύκλιος έχει ήδη υπογραφεί από τη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων και στη συνέχεια θα αναρτηθεί στη «Διαύγεια».


Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θέλει να δώσει τη δυνατότητα να ενταχθεί στις ρυθμίσεις χρεών με τις 100 δόσεις η συντριπτική πλειοψηφία των σχεδόν 4.000.000 μικροοφειλετών της εφορίας, κινούμενη στο πλαίσιο του νόμου που ψηφίστηκε πριν δύο εβδομάδες από τη Βουλή.

Η ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή αναμένεται να είναι έτοιμη για να ανοίξει στο τέλος της εβδομάδας (την Πέμπτη, πιθανότατα, ή έως την ερχόμενη Παρασκευή), για να υποδεχθεί τις πρώτες αιτήσεις των οφειλετών.

Οι ενδιαφερόμενοι όμως θα έχουν πολλούς λόγους να αφιερώσουν χρόνο το ερχόμενο Σαββατοκύριακο ή και τις επόμενες εβδομάδες, πριν υποβάλουν την αίτηση, για να «παίξουν» με την ηλεκτρονική εφαρμογή, προκειμένου να ανακαλύψουν και να δοκιμάσουν τις πολλές εναλλακτικές δυνατότητες που αυτή τους προσφέρει, ώστε να υπολογίσουν σωστά ποιο «πακέτο» ρύθμισης ταιριάζει καλύτερα στην περίπτωσή τους και να κάνουν τη σωστή επιλογή, προκειμένου να δώσουν διέξοδο στα οικονομικά τους προβλήματα.

Πολλοί θα ανακαλύψουν έτσι εύκολα ποια χρέη έχουν και τι μπορούν να ρυθμίσουν, ακόμα και αν νόμιζαν πως δεν τους καλύπτει ο νόμος. Η εφαρμογή στην ηλεκτρονική πύλη www.gsis.gr θα ενσωματώνει και θα εξατομικεύει όλες τις πολύπλοκες παραμέτρους που «κρύβονται» πίσω από νομικές διατάξεις και διατυπώσεις της εγκυκλίου.

Bήμα-βήμα όλες οι ενέργειες που θα πρέπει να κάνουν από σήμερα κιόλας οι οφειλέτες και που, με βάση την εγκύκλιο που ετοιμάζουν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, έχουν ως εξής:

Ποια χρέη εντάσσονται στη ρύθμιση

• Καλύπτονται όλες οι οφειλές έως 1.000.000 ευρώ (αρχική βασική οφειλή χωρίς προσαυξήσεις) προς την εφορία οι οποίες είχαν βεβαιωθεί έως την 1η Οκτωβρίου 2014. Υποχρεωτικά εντάσσονται όλες οι ληξιπρόθεσμες, ο οφειλέτης όμως έχει τη δυνατότητα να επιλέξει αν θα μπουν και όσες έχουν απλώς βεβαιωθεί ως τότε, έστω και αν δεν είχαν καταστεί  ληξιπρόθεσμες.

• Η εγκύκλιος θα καθορίζει και ποια χρέη δεν εντάσσονται στη ρύθμιση. Δεν θα μπορούν να υπαχθούν οφειλές που βεβαιώνονται μετά την 1η Οκτωβρίου (πχ τέλη κυκλοφορίας του 2015) αλλά μπορεί να υπαχθεί ο ΕΝΦΙΑ του 2014. Στη ρύθμιση θα εντάσσονται και οφειλές φόρου εισοδήματος για τις οποίες δεν έχει λάβει ακόμη εκκαθαριστικό ο φορολογούμενος.

Δόσεις και εκπτώσεις

• Μπαίνοντας με τους κωδικούς του στο gsis.gr, ο φορολογούμενος θα βρίσκει ένα μενού επιλογών για το πόσες δόσεις και τι εκπτώσεις μπορεί να ζητήσει. Οι απαλλαγές από προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα φτάνουν μέχρι και το  100%, ενώ ο αριθμός των δόσεων κυμαίνεται από 12 έως και 100, ως εξής:

α) εφάπαξ σε μία δόση, με απαλλαγή 100%

β) έως 12 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή 90%

γ) έως 24 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή 80%

δ) έως 36 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή 70%

ε) έως 48 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή 60%

στ) έως 60 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή 50%

ζ) έως 72 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή 30%

η) έως 100 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή 20%.

• Το ηλεκτρονικό σύστημα θα υπολογίζει αυτόματα και θα εμφανίζει στο φορολογούμενο το σύνολο των ληξιπρόθεσμων και το σύνολο των βεβαιωμένων οφειλών του. Θα τα επανακαθορίζει και θα τα μειώνει αναδρομικά, όπως διαμορφώνονται με το ευνοϊκό επιτόκιο  4,56% το χρόνο (αντί 8,5% που υπολογίζονται σήμερα οι τρέχουσες οφειλές του) εφόσον ενταχθεί στη ρύθμιση.

• Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να δοκιμάσουν πώς διαμορφώνεται γι' αυτούς η μηνιαία καταβολή (από 50 ευρώ μόλις) και το υπόλοιπο της οφειλής τους, σε κάθε μία από τις περιπτώσεις των προσφερομένων δόσεων. Θα δουν δηλαδή τι θα γλίτωναν και τι θα πλήρωναν αν εξοφλούσαν «μια και έξω», αλλά και τι κερδίζουν αν έχουν τη ρύθμιση με τις 48 δόσεις και παραμείνουν σε αυτή (20% μεγαλύτερη έκπτωση).

• Η επιλογή για τις 100 δόσεις δεν θα ανοίγει για όσους χρωστούν πάνω από 15.000 ευρώ (βάσει νόμου περιορίζονται στις 72 δόσεις) ή κάτω από 5.000 ευρώ (επειδή καμία δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 50 ευρώ το μήνα).

Πώς επιλέγω ρύθμιση

• Οι οφειλέτες πρέπει να φανούν πολύ προσεκτικοί στην ρύθμιση που θα επιλέξουν.  Αν για να πετύχουν μεγαλύτερες εκπτώσεις ζητήσουν λιγότερες δόσεις, οι μηνιαίες αυξημένες θα είναι μεγαλύτερες και πρέπει να είναι σίγουροι πως θα τις καλύπτουν συστηματικά.

• Αν χάσουν την προθεσμία πληρωμής έστω και μίας δόσεως μέσα στους πρώτους 6 μήνες μετά την υπαγωγή τους στη ρύθμιση, χάνουν όλη τη ρύθμιση και ενεργοποιούνται τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Μετά τους 6 μήνες, έχουν περιθώριο μέχρι τη λήξη της ρύθμισης (από 6 μήνες έως και για άλλα 8 χρόνια):

α) για μέχρι 2 το πολύ εκπρόθεσμες πληρωμές δόσεως κάθε χρόνο

β) για μία μόνον δόση κάθε χρόνο που θα μείνει απλήρωτη για μέχρι 2 μήνες το πολύ.

Κάθε καθυστέρηση επιβαρύνεται με μηνιαία προσαύξηση 2%!

• Αν όμως ο οφειλέτης επιλέξει (για σιγουριά ενδεχομένως) ρύθμιση με περισσότερες δόσεις και μικρότερο ποσό (πχ 100 δόσεις των 50 ευρώ), αλλά αργότερα διευκολυνθεί και μπορεί να εξοφλήσει νωρίτερα το υπόλοιπο οφειλής του (πχ κοντά στα 2 χρόνια και αφού έχει πληρώσει χαμηλές δόσεις επί 13 ως 23 μήνες), έχει πολύ ισχυρό κίνητρο να το πράξει, επειδή θα γίνει νέα εκκαθάριση και θα κερδίσει αναδρομικά και τη μεγαλύτερη έκπτωση (80% αντί 20% στο παράδειγμα) αλλά και τους τόκους των επομένων 6-7 ετών, όπως δηλαδή εάν είχε εξ αρχής επιλέξει το «πακέτο» με τις 24 δόσεις!

Τι θα έχω για να πληρώσω

Άμεσα ο οφειλέτης πρέπει μέσα σε 3 μέρες να πληρώσει την πρώτη δόση. Άρα, πρέπει να περιμένει να βρει το ποσό, πριν κάνει την αίτηση (έως και τον Μάρτιο).

Επιπλέον, πρέπει να υπολογίσει τι θα πληρώνει για τρέχοντες φόρους στους επόμενους μήνες και χρόνια. Εναλλακτικά, μπορεί να τα ρυθμίσει με την πάγια ρύθμιση των 12-24 δόσεων, όπως ισχύει, και πριν ζητήσει τη ρύθμιση με τις 100 δόσεις. Οι αιτήσεις αυτές γίνονται ηλεκτρονικά, χωρίς να πάει ο φορολογούμενος στη ΔΟΥ.

Όσοι τους έχει ήδη γίνει κατάσχεση

Τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης αναστέλλονται αυτομάτως όταν μπει ο οφειλέτης στη  ρύθμιση.

Για όσους έχουν καταθέσεις, θα γίνεται δέσμευση (όχι κατάσχεση) του 50% της βασικής οφειλής (χωρίς προσαυξήσεις) στο λογαριασμό τους, προς διασφάλιση του Δημοσίου.

Όσοι δεν έχουν καταθέσεις, αλλά στους λογαριασμούς τους μπαίνουν ενοίκια κλπ, οι κατασχέσεις που ξεκίνησαν δεν σταματούν, εκτός αν βρουν να πληρώσουν το 50% από μόνοι τους.

Μπορούν όμως να εντάξουν μισθούς και ενοίκια σε έναν «ακατάσχετο» λογαριασμό, προκειμένου να διαφυλάξουν τα 1.500 ευρώ που προστατεύονται διά νόμου. Για περιορισμό του ποσού κατάσχεσης για σοβαρή αιτία, οι οφειλέτες πρέπει να τη ζητήσουν από τη ΔΟΥ.

Όσοι έχουν φτάσει στα δικαστήρια

Με τη ρύθμιση αίρονται οι ποινές και οι συνέπειες των διώξεων. Δεν επηρεάζει όμως την πορεία της δίκης.

Όσοι προσφεύγουν στο δικαστήριο, μπορούν να ρυθμίσουν υποχρεωτικά το 50% της οφειλής και προαιρετικά το υπόλοιπο 50%, σαν μη ληξιπρόθεσμο.
http://fimotro.blogspot.gr/2014/11/blog-post_273.html

Read more...

Στην τελική ευθεία για τη γεωφυσική διασκόπηση στην Αμφίπολη...


amfipoli stegastro26
Το μεσημέρι της Τετάρτης θα ανακοινωθεί το εκπαιδευτικό ίδρυμα που θα αναλάβει τη...
γεωφυσική διασκόπηση του λόφου Καστά στην Αμφίπολη για να διερευνηθεί αν υπάρχουν άλλα ταφικά μνημεία.
Ήδη, έχουν κάνει αυτοψία και διατύπωσαν τις προτάσεις τους το ΑΠΘ, το Μετσόβειο Πολυτεχνείο και το πανεπιστήμιο Πάτρας. Αύριο αναμένεται να συνεδριάσει η τεχνική επιτροπή της Αμφίπολης για να επιλέξει την πλέον κατάλληλη πρόταση. Η ανακοίνωση της απόφασης που θα ληφθεί θα γίνει στη μία το μεσημέρι της Τετάρτης στο μουσείο της Αμφίπολης, παρουσία, μάλιστα, του πρύτανη του πανεπιστημίου που θα έχει επιλεγεί.
Εν τω μεταξύ με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς και κάτω από...ένα σύμπλεγμα σιδεροκατασκευών, η ανασκαφική ομάδα συνεχίζει την αποχωμάτωση του τεχνητού ορύγματος που αποκαλύφθηκε στο βάθος του τέταρτου χώρου. Βέβαια, μέχρι στιγμής, δεν έχει γνωστό αν έχει βρεθεί κάποιο αξιόλογο εύρημα...
thesstoday.gr

Read more...

Ορκωτοί λογιστές ελέγχουν το πόθεν έσχες του Γ. Καρατζαφέρη...


Φωτογραφία αρχείουΤο πόθεν έσχες του Γιώργου Καρατζαφέρη ελέγχουν οι ορκωτοί λογιστές μετά από εντολή του προέδρου της Επιτροπής Πόθεν Έσχες της Βουλής, Γιώργου Καλαντζή, όπως δήλωσε...
ο ίδιος σε δημοσιογράφους.

Ο κ. Καλαντζής ενημέρωσε ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχαν φτάσει στη Βουλή τα σχετικά εισαγγελικά αιτήματα για το εάν ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είχε συμπεριλάβει τα προηγούμενα χρόνια στο πόθεν έσχες του τις δύο υπεράκτιες εταιρίες που κατέχει μαζί με τον γιο του και στις οποίες εντοπίστηκαν εμβάσματα ύψους 1,6 εκατ. ευρώ.

Ο Γιώργος Καλαντζής ανέφερε ότι έδωσε ήδη εντολή στους ορκωτούς λογιστές και τις υπηρεσίες της Βουλής να προχωρήσουν σε ελέγχους. Μάλιστα, όπως είπε, μόλις θα λάβει τα αποτελέσματα των ελέγχων είναι αυτονόητο ότι αμέσως θα τα θέσει υπόψη των βουλευτών - μελών της Επιτροπής...
πηγή ΑΠΕ - ΜΠΕ

Read more...

Στα 5,5 εκατ. ευρώ η μίζα για τα Super Puma...


Στα 5,5 εκατομμύρια ευρώ φέρεται να φτάνει η μίζα για την προμήθεια των Super Puma, η οποία αποκαλύφθηκε μέσα από μια δαιδαλώδη διαδρομή που ακολούθησαν οι εισαγγελείς διαφθοράς πίσω από...
off shore. 
Η σύμβαση για την προμήθεια των τεσσάρων ελικοπτέρων Super Puma από την Eurocopter ύψους έφτασε τα 64.000.000 ευρώ, οπότε η προσφερόμενη μίζα φέρεται να αγγίζει το 10%.
 
Η έρευνα ξεκίνησε από μια ανώνυμη καταγγελία που έφτασε στην Εισαγγελία Διαφθοράς πριν από ένα χρόνο. Τα ευρήματα και οι απαντήσεις των τραπεζών σε αιτήματα δικαστικών συνδρομών έφεραν στο προσκήνιο και το όνομα του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη καθώς φέρονται να διακινήθηκαν το Νοέμβριο του 2007, μέσω off shore εταιρείας  που εμφανίζεται να του ανήκει, εμβάσματα ύψους  1.650.000 ευρώ.  Από την εισαγγελκή έρευνα προέκυψε ότι στο πλαίσιο της υλοποίησης της σύμβασης μεταξύ της εταιρίας και του ελληνικού δημοσίου, εμφανίζονται ως μεσάζοντες οι εταιρίες KESTREL και MALWERN συμφερόντων των επιχειρηματιών Αλέξανδρου Τσάτσου και Σταύρου Κομνόπουλου.
 
Εξωτικά νησιά 
Από το 2000 έως και το 2008 ο λογαριασμός που τηρούσε στο νησί JERSEY – βρίσκεται στις ακτές της Νορμανδίας- η off shore  MALWERN, με έδρα τον Παναμά, είχε πιστωθεί με εμβάσματα ύψους 5,5 εκατομμυρίων ευρώ από τις λιβανέζικες εταιρείες COPSI SAL και MEDIFIN SAL που ανήκουν στον μεγαλομέτοχο της EUROCOPTER ο οποίος είναι ξένος υπήκοος.  
 
Το μεγαλύτερο μέρος της μίζας, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταφέρθηκε σε τραπεζικούς λογαριασμούς συμφερόντων των δύο επιχειρηματιών στην Ελλάδα, στο Jersey και στην Ελβετία, ενώ ένα μικρότερο μέρος σε τραπεζικούς λογαριασμούς Ελλήνων πολιτών στο νησί GERNSEY, στα στενά της Μάγχης. Μεταξύ των αποδεκτών  έχουν εντοπιστεί τα ονόματα τριών πρώην στρατιωτικών ενώ στο στόχαστρο της ανάκρισης βρίσκονται και νέα πρόσωπα τα οποία δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί.
 
Ανακριτής 
Οι πληροφορίες θέλουν τους εισαγγελικούς λειτουργούς που χειρίστηκαν την έρευνα να έχουν στοιχεία στα χέρια τους από τα οποία προκύπτουν ισχυρές ενδείξεις ότι το ποσό των 5,5 εκατομμυρίων ευρώ αφορούσε σε παράνομες πληρωμές για την μεσολάβηση των δύο επιχειρηματιών για την υπογραφή και υλοποίηση της επίμαχης σύμβασης.  Ήδη από την Εισαγγελία Διαφθοράς έχει ασκήσει ποινική δίωξη για ενεργητική και παθητική δωροδοκία καθώς και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος σε βάρος των επιχειρηματιών αλλά και τριών πρώην στρατιωτικών οι οποίοι αναμένεται σύντομα να περάσουν το κατώφλι του ανακριτή.


  Ρεπορτάζ του Παναγιώτη Στάθη στο capital.gr

topontiki.gr 

Read more...

Ψηφίζεται την Τετάρτη Στη Βουλή η ρύθμιση για το μισθολογικό των ενστόλων και των δικαστών


Στη Βουλή η ρύθμιση για το μισθολογικό των ενστόλων και των δικαστών
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Αθήνα
Με την ίδια ρύθμιση τακτοποιούνται μισθολογικές και συνταξιοδοτικές εκκρεμότητες που αφορούν στους δικαστές και στο κύριο προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (εν ενεργεία και συνταξιούχους).
Η τροπολογία κατατέθηκε (εκπρόθεσμα) στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορά σε ενσωμάτωση αποφάσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης στο ελληνικό δίκαιο.
Η συζήτηση και ψήφιση της ρύθμισης αναμένεται την Τετάρτη, καθώς η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο εισάγεται την Τρίτη στην Ολομέλεια και ολοκληρώνεται την Τετάρτη.
Βάσει της τροπολογίας, εντός του 2014 τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας θα λάβουν τα αναδρομικά για το διάστημα από 1-7-2014 έως 31-12-2014. 
Για τους δικαστικούς, η καταβολή των αναδρομικών για το ίδιο διάστημα πραγματοποιείται ήδη από την 1 Ιουλίου 2014 μέσω της αναπροσαρμογής των μισθών και των συντάξεών τους.
Από το 2015 και σε βάθος τριετίας (36 μηνιαίες ισόποσες δόσεις) θα καταβληθούν οι διαφορές μισθών και συντάξεων που ανάγονται στο χρονικό διάστημα από 1-8-2012 μέχρι 30-6-2014, απομειωμένες κατά το ήμισυ, λόγω των δημοσιονομικών περιθωρίων της χώρας.
Η χορήγηση των αναδρομικών στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας δεν συμψηφίζεται με το επίδομα των 500 ευρώ που δόθηκε πρόσφατα.
Στην τροπολογία διευκρινίζεται, επίσης, ότι οι αναπροσαρμογές των αποδοχών των ενστόλων δεν μεταβάλλουν την παύση της αναστολής ισχύος των μισθολογικών προαγωγών (από 1.8.2012) και του επιδόματος χρόνου υπηρεσίας.
Όσον αφορά την αναπροσαρμογή των τρεχουσών αποδοχών και των συντάξεων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας θα ανέλθει στο 50% των αποδοχών προ των περικοπών του 2012.

Οι μέσες σταθμισμένες μηνιαίες μικτές τακτικές αποδοχές για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας θα ανέρχονται πλέον περίπου στο ποσό των 1.825 ευρώ μηνιαίως, ενώ οι μέσες σταθμισμένες μηνιαίες μικτές τακτικές αποδοχές για τους αμειβόμενους σύμφωνα με το ενιαίο μισθολόγιο ανέρχονται περίπου στο ποσό των 1.325 ευρώ.

Οι συντελεστές προσδιορισμού των βασικών μισθών κυμαίνονται από 0,32 για τον μόνιμο στρατιώτη, 0,57 για τον δεκανέα κ.λπ., 1.231 για τον αντισυνταγματάρχη, έως 2.373 για τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και 2.123 για τους Αρχηγούς των άλλων Όπλων και Σωμάτων Ασφαλείας.

Για τη διαμόρφωση των βασικών μισθών, ο μηνιαίος βασικός μισθός του ανθυπολοχαγού και αντιστοίχων ορίζεται στα 887 ευρώ.

Προσδιορίζεται το επίδομα εξομάλυνσης μισθολογικών διαφορών στο ποσό 105,86 ευρώ για όλους τους στρατιωτικούς εν γένει και αυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.

Με την τροπολογία ορίζεται το ύψος των υπόλοιπων επιδομάτων που λαμβάνουν οι στρατιωτικοί και τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας. Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Δημόσιας Τάξης και Ναυτιλίας, καθορίζεται ο χρόνος και η διαδικασία καταβολής των αναπροσαρμοσμένων αποδοχών και συντάξεων.

Αντίστοιχα ο βασικός μηνιαίος μισθός όλων των βαθμών της ιεραρχίας των δικαστικών καθορίζεται με βάση το βασικό μισθό του πρωτοδίκη και αντιστοίχων πολλαπλασιαζόμενος με συντελεστές από 0,72 για τον ειρηνοδίκη έως 2 για τον πρόεδρο του ΣτΕ, πρόεδρο και εισαγγελέα ΑΠ, πρόεδρο του ΕΣ γενικό επίτροπο της Επικρατείας του ΕΣ και γενικό επίτροπο των ΤΔΔ.

Για τη διαμόρφωση των νέων βασικών μισθών, ο μηνιαίος βασικός μισθός του πρωτοδίκη ορίζεται σε 2.067 ευρώ. Επίσης, προσδιορίζονται τα ποσά που λαμβάνουν οι δικαστικοί ως αποζημιώσεις.

Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης, καθορίζεται ο χρόνος και η διαδικασία καταβολής των διαφορών αποδοχών και συντάξεων στους δικαστικούς.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...