Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου 2009

Δρούτσας προς Άγκυρα: "Ακούστε με προσοχή τον Πατριάρχη"


Δρούτσας προς Άγκυρα:

του Μάκη Πολλάτου

«Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε» τόνισε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. Όπως διευκρίνισε όμως ο κ. Δημήτρης Δρούτσας, η στήριξη της Ελλάδας δεν θα πρέπει να θεωρηθεί λευκή επιταγή και αφορά «όχι την σημερινή Τουρκία, αλλά την ευρωπαϊκή Τουρκία».

Ο κ. Δρούτσας έκανε ειδική αναφορά στο Φανάρι και τον Οικουμενικό Πατριάρχη, καθώς οι αναφορές του κκ Βαρθολομαίου ότι στην Τουρκία νιώθει ότι σταυρώνεται, έχουν ανοίξει μεγάλη συζήτηση στη γειτονική χώρα ενώ σημαντική μερίδα του τουρκικού τύπου θεωρεί ακριβείς τις αναφορές του κκ. Βαρθολομαίου και ασκεί κριτική στον υπουργό Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία «να σέβεται τους πολίτες της και να υπερασπίζεται τις θρησκευτικές ελευθερίες και τα μειονοτικά δικαιώματα» και επίσης ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση «να ακούσει με προσοχή τον παγκόσμιο ηγέτη της Ορθοδοξίας, τον Οικουμενικό Πατριάρχη, και να αγκαλιάσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο». Ο κ. Δρούτσας εξέφρασε μάλιστα «την συνεχή και αμέριστη υποστήριξη της Ελλάδας προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο».

Εξειδικεύοντας τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες η Αθήνα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Άγκυρας, ο κ. Δρούτσας κάλεσε την Τουρκία να υπηρετήσει «τις σχέσεις καλής γειτονίας», επίσης «να πάψει να αμφισβητεί την εδαφική μας ακεραιότητα και να συνεργαστεί για την αντιμετώπιση των μεγάλων κοινών προκλήσεων, όπως η λαθρομετανάστευση».

Σε μια έμμεση αναφορά στην μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία να μην επιχειρεί να ανακατεύεται στα εσωτερικά μας.

«Η εξωτερική μας πολιτική πρέπει να αποκτήσει και πάλι σπονδυλική στήλη» τόνισε ο κ. Δρούτσας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στις σχέσεις με την Τουρκία θέλει ξεκάθαρες κουβέντες.

«Θέλουμε την προσέγγιση, θέλουμε την συνεργασία. Θέλουμε τη βελτίωση του κλίματος στις σχέσεις των δύο χωρών. Παίρνουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων. Ορίζουμε το πλαίσιο και δίνουμε το ρυθμό, χωρίς βιασύνη. Με καλή προετοιμασία σχεδιάζουμε τα επόμενα προσεκτικά βήματα. Βήματα που θα μας οδηγήσουν σε αποτελέσματα. Δεν μας ενδιαφέρουν οι κινήσεις εντυπωσιασμού χάριν της επικοινωνίας» ήταν οι χαρακτηριστικές φράσεις του κ. Δρούτσα.

Απευθυνόμενος στα Σκόπια, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι η Ελλάδα θέλει να γίνει και πάλι η κινητήρια δύναμη για την ενταξιακή προοπτική των χωρών της γειτονιάς μας. «Με την «Ατζέντα 2014» καλούμε την Ευρώπη να στρέψει ξανά την προσοχή της στα Βαλκάνια και να δώσει πολιτική υπόσχεση ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στους λαούς της περιοχής» σημείωσε και διευκρίνισε ότι «στο όραμά μας πρωτεύουσα θέση έχει η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Κατά τον κ. Δρούτσα : «θέλουμε μέλλον ειρήνης και συνεργασίας με το γειτονικό λαό. Μέλλον που θα βασίζεται σε ξεκάθαρες σχέσεις – στην «Εθνική Κόκκινη Γραμμή». Και πάνω σε αυτήν την «Εθνική Κόκκινη Γραμμή» πρέπει να συγκεντρωθούμε όλοι». Χαρακτηρίζοντας την κοινή θέση των κομμάτων «επίτευγμα», ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κάλεσε την αντιπολίτευση να μην εγκαταλείψει αυτό το κοινό μέτωπο «χάριν μίας ιδιόρρυθμης συζήτησης για τη λεγόμενη «πολυκατοικία» και το «ρετιρέ της»».

Περιορισμός των δαπανών στο υπουργείο Εξωτερικών

Στο πλαίσιο της συζήτησης για την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2010, ο κ. Δρούτσας αναφέρθηκε και στα μέτρα που λαμβάνονται στο υπουργείο Εξωτερικών για την εξοικονόμηση πόρων και την μείωση της σπατάλης. «Στο ΥΠΕΞ, οδηγός μας θα είναι πάντα η εκπροσώπηση της Ελλάδας με υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια, αλλά χωρίς υπερβολές και σπατάλες», υποστήριξε και αποκάλυψε ότι «πέραν των ανελαστικών δαπανών, όπως οι συνδρομές μας σε Διεθνείς Οργανισμούς και προγράμματα και η λειτουργία 150 περίπου Αρχών της χώρας μας στο εξωτερικό, κάθε άλλη δαπάνη έχει ήδη μπει στο μικροσκόπιο».

Εξειδίκευσε μάλιστα τα μέτρα που λαμβάνονται στο υπουργείο Εξωτερικών για το συμμάζεμα των δπανών :

  • Περιορισμός στις υπηρεσιακές μετακινήσεις καθώς και τα διπλωματικά ταχυδρομεία, ώστε να μειωθούν στις απολύτως απαραίτητες,
  • Ιδιαίτερη μέριμνα και προσοχή σε όσο το δυνατόν πιο οικονομικούς ναύλους ταξιδιών και επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων με ξενοδοχεία σε όλο τον κόσμο,
  • Περικοπές των λειτουργικών δαπανών σε επικοινωνίες, προμήθειες, επισκευές και συντηρήσεις και όπου είναι δυνατόν μείωση των μισθωμάτων κατοικιών και γραφείων στο εξωτερικό.

Κατά τον κ. Δρούτσα, «με μεγάλη προσπάθεια, το 2009, το ΥΠΕΞ μείωσε τις δαπάνες του κατά 40 εκατομμύρια, ενώ συνεισέφερε στο κρατικό αποθεματικό με 21 περίπου εκατομμύρια, μέσω της επιστροφής μέρους των προξενικών εισπράξεων».

Χαρακτηριστική της εφιαλτικής δημοσιονομικής κατάστασης είναι η εξής φράση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών : «εάν με αυτόν τον τρόπο μπορέσουμε να εξοικονομήσουμε έστω και ένα «μηνιάτικο» ενός συμπολίτη μας, ήδη άξιζε την προσπάθεια».

protothema.gr


Read more...

Χαμηλοί τόνοι στην αντιπαράθεση για τον προϋπολογισμό

Με 160 ψήφους υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής ο νέος κρατικός προϋπολογισμός για το 2010, η συζήτηση του οποίου κορυφώθηκε με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την πρώτη κοινοβουλευτική αντιπαράθεση Παπανδρέου - Σαμαρά, που κινήθηκε, σε γενικές γραμμές, σε ήπιους τόνους. Το θερμόμετρο ανέβηκε μόνο κατά την ομιλία του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη. Υπέρ του προϋπολογισμού ψήφισαν οι 160 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψηφίστηκε από τους 139 βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Δεν ψήφισε ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, που απουσιάζει στο εξωτερικό. Οι 90 βουλευτές της ΝΔ υπερψήφισαν μόνον τα κονδύλια της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Τι είπαν οι αρχηγοί:

«Συμβόλαιο τιμής» χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι «θα αποδείξουμε σε κάθε ξένο πως θα αλλάξουμε τη χώρα». Έδωσε έμφαση στη διαφάνεια, κάνοντας αναφορά και στις αμοιβές των golden boys. Περισσότερα.

Μέτρα για μείωση του ελλείμματος, αλλά και την ανάκαμψη της οικονομίας με χαμηλό δημοσιονομικό κόστος πρότεινε ο Αντώνης Σαμαράς. Χαρακτήρισε ανειλικρινή τον προϋπολογισμό, που δείχνει έλλειψη σχεδιασμού και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φουσκώνει το έλλειμμα. Περισσότερα.

Συνεπή με το προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ που έχει όμως προπαγανδιστικό περιτύλιγμα, χαρακτήρισε το νέο προϋπολογισμό η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι για το κόμμα της «ήταν αναμενόμενη η θύελλα αντεργατικών μέτρων που έρχεται, το είχε προβλέψει και το είχε πει στον ελληνικό λαό. Περισσότερα

Όχι στο νομοσχέδιο που δίνει την ελληνική ιθαγένεια σε μετανάστες, «ναι» σε όλες τις εξεταστικές και σε δύο ακόμη για την κρατική τηλεόραση και για τις υποκλοπές, δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης. Καταλόγισε στον πρώην πρωθυπουργό ότι αντί να είναι στη Βουλή ημέρες προϋπολογισμού, χθες ήταν με την παρέα του εννέα ώρες στο Κολωνάκι. Περισσότερα

Με την εθνική οδό μετά τις κατολισθήσεις στα Τέμπη, που έκοψαν την Ελλάδα στα δύο, παρομοίασε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αλέξης Τσίπρας την κατάσταση της οικονομίας. Μια εθνική οδό, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, κατεστραμμένη, για την οποία όμως καταβάλουμε υψηλότατο αντίτιμο διοδίων. Αναλυτικά

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

«Με τον προϋπολογισμό του 2010 κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Για να γίνει επιτέλους η αρχή με το αυτονόητο: να μπει τάξη στο χάος των δημοσίων οικονομικών, να στηριχθεί η οικονομία και οι πολίτες που έχουν ανάγκη. Να αρχίσει να χτίζεται ξανά μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολιτών». Στη θέση αυτή συνόψισε την ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στην κεντρική ομιλία του επί του προϋπολογισμού του 2010.

Ο υπουργός σημείωσε ότι στον υπό ψήφιση προϋπολογισμό προβλέπεται μία σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή της τάξης των 8,4 δισεκ ευρώ, ή 3,6 μονάδων του ΑΕΠ, μία μείωση που προκύπτει ισόποσα από τη μείωση των δαπανών και την αύξηση των εσόδων.

Η κυβέρνηση δεν έχει κρυφό και φανερό πρόγραμμα, ούτε χρησιμοποιεί δύο γλώσσες. Χρησιμοποιεί μόνον τη γλώσσα της πολιτικής που πιστεύουμε και του προγράμματος που μας ζήτησαν οι πολίτες να εφαρμόσουμε, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος αναφέρθηκε εξαρχής στο διάλογο που έχει ανοίξει για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, «για να σταματήσει το βάρος να πέφτει μονίμως στις πλάτες των εντίμων φορολογουμένων, των μισθωτών και των συνταξιούχων καθώς και των μεσαίων εισοδημάτων».

Λούκα Κατσέλη


Για εθνικό στοίχημα αντιστροφής του δημοσιονομικού εκτροχιασμού και ανάταξης της παραγωγικής δραστηριότητας έκανε λόγο η υπουργός Οικονομίας Λ. Κατσέλη. «Τα παιδιά μας σε 5-10 χρόνια δεν θα βρίσκουν δουλειές», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι η άμεση στήριξη της αγοράς και της πραγματικής οικονομίας, μέσω των μέτρων άμεσης απόδοσης που προωθούνται με νομοθετήματα.
nooz.gr

Read more...

"Πρόκληση η αντιστροφή του αρνητικού κλίματος"

H αντιστροφή του αρνητικού κλίματος των αγορών αποτελεί για την Ελλάδα την μεγαλύτερη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα η μακροοικονομική πολιτική, επισημαίνει η Ενδιάμεση Έκθεση για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα που δημοσιοποίησε εκτάκτως η Τράπεζα της Ελλάδος.

Όπως αναφέρεται σ΄αυτήν, μεταξύ άλλων, η ικανότητα της εγχώριας οικονομίας να παρακολουθήσει τους ρυθμούς και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες της διαφαινόμενης παγκόσμιας ανάκαμψης, θα εξαρτηθεί καθοριστικά από την ταχύτητα με την οποία θα διορθώνονται οι δημοσιονομικές ανισορροπίες και θα αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και της διεθνούς κοινότητας στις δημοσιονομικές προοπτικές και τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας.

Επιπροσθέτως, η παγίωση κλίματος εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία θα συμβάλλει ώστε να διατηρηθεί και στο μέλλον, η αξιοσημείωτη αντοχή του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Τα αίτια των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, σ΄ αντίθεση με ότι συμβαίνει σε άλλες χώρες, δεν πηγάζουν από τον τραπεζικό τομέα.

Ο διοικητής της ΤτΕ αναγνωρίζει ότι τα θεμελιώδη μεγέθη του τραπεζικού συστήματος στη χώρα έχουν παραμείνει κατά βάση υγιή και δεν εγκυμονούν κινδύνους για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Ωστόσο οι κατά καιρούς αντιδράσεις των διεθνών αγορών και οι δευτερογενείς επιδράσεις από τις εγχώριες οικονομικές εξελίξεις και μέτρα οικονομικής πολιτικής εκτιμά ότι απαιτούν επαγρύπνηση.

Για τους δανειστές

Για το 2010 η κατάσταση προμηνύεται δύσκολη καθώς όπως αναφέρεται στην Έκθεση ο "κίνδυνος εισοδήματος των νοικοκυριών θα ενισχυθεί". Τούτο σημαίνει ότι η πιθανότητα να επιδεινωθεί η ικανότητα των νοικοκυριών να αποπληρώσουν τα χρέη τους θα αυξηθεί.

Τα νοικοκυριά και δη τα υπερδανεισμένα θα βρεθούν σε δυσχερέστερη θέση επειδή- όπως προβλέπει η ΤτΕ- "το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα τους θα παρουσιάσει μικρότερη άνοδο απ΄ αυτή που εμφάνισε το 2009, ενόψει της διαφαινόμενης αύξησης της φορολογικής τους επιβάρυνσης καθώς και του ενδεχόμενου να συνεχιστεί η υποχώρηση της απασχόληση." "Οι πιέσεις αυτές ενδεχομένως να οδηγήσουν σε αδυναμία εκπλήρωσης των δανειακών υποχρεώσεων κυρίως ορισμένων ομάδων νοικοκυριών", προσθέτει.

Το χρέος των ομάδων αυτών σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η ΤτΕ είναι περιορισμένο σε σύγκριση με το τραπεζικό χρέος των νοικοκυριών το οποίο προσεγγίζει τα 119 δισ. ευρώ.

Άλλωστε, εξαιτίας των πιέσεων που ασκήθηκαν στην καθαρή χρηματοοικονομική θέση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, ο λόγος των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο δανείων τον Σεπτέμβριο 2009 ανήλθε σε 7,2%. Πάντως, ο ρυθμός ανόδου του λόγου αυτού επιβραδυνόταν στη διάρκεια του έτους (β' τρίμηνο 2009: 6,8%, α' τρίμηνο 2009: 6%, Δεκέμβριος 2008: 5%).

Άνοδος του ποσοστού των καθυστερήσεων παρατηρήθηκε σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες δανείων. Παρατηρήθηκε επίσης αισθητή μείωση του ποσοστού κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση από τις συσσωρευμένες προβλέψεις.

Οι συνθήκες αυτές επιβάλλουν στις τράπεζες το σχηματισμό αυξημένων προβλέψεων και την εφαρμογή συνετής πολιτικής όσον αφορά τις αμοιβές των στελεχών και τη διανομή των κερδών.
nooz.gr

Read more...

ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΠΑΛΙ ΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ...


Ρεπορτάζ : Έλενα Λάσκαρη
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Τεκμήρια προσδιορισμού του ελάχιστου εισοδήματος ενός εκατομμυρίου ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών βάζει στο τραπέζι του διαλόγου για την αναμόρφωση του φορολογικού η κυβέρνηση, που συζητά παράλληλα και το ενδεχόμενο επιβολής πράσινου φόρου. Οι προθέσεις της κυβέρνησης διαφαίνονται από τις θέσεις που έθεσε χθες για διαβούλευση στην ιστοσελίδα www. opengov. gr, καλώντας τους πολίτες να υποβάλουν...
τις προτάσεις τους. Ωστόσο, αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναγνωρίζουν πως το θέμα της επαναφοράς των αντικειμενικών κριτηρίων προσδιορισμού των εισοδημάτων θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.
Από την άλλη, τα ίδια στελέχη θεωρούν αποκαλυπτικά εκτεταμένης φοροδιαφυγής στους κόλπους των ελεύθερων επαγγελματιών τα στοιχεία που προέκυψαν από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων που υπεβλήθησαν πέρυσι. Έτσι, 7 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες δήλωσαν εισοδήματα χαμηλότερα από το αφορολόγητο όριο και μόνο 2.557- 0,6% του συνόλου των 421.203 ελεύθερων επαγγελματιών- δήλωσαν εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ. Ανάλογα στοιχεία προκύπτουν και για περισσότερους από 500.000 εμποροβιοτέχνες, για τους οποίους επίσης στο υπουργείο Οικονομικών μελετάται «κοστούμι» ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος.
Πώς θα προσδιορίζεται το εισόδημα
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει δεχθεί εισηγήσεις για τον προσδιορισμό του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών με βάση σειρά αντικειμενικών κριτηρίων, από το καταβαλλόμενο ενοίκιο για την επαγγελματική εγκατάσταση έως τις δαπάνες κινητής τηλεφωνίας και λειτουργίας της εγκατάστασης (π.χ. ηλεκτρικό ρεύμα και δαπάνες τηλεφωνίας) και τον αριθμό των απασχολουμένων. Τα τετραγωνικά μέτρα της επαγγελματικής εγκατάστασης θα σταθμίζονται με συγκεκριμένους συντελεστές, ενώ μεγάλη βαρύτητα θα έχει και η περιοχή άσκησης του επαγγέλματος.
«Δεν μπορεί γιατρός στο Κολωνάκι, με νοικιασμένο ιατρείο σε μια από τις ακριβότερες περιοχές της χώρας, να απασχολεί γραμματέα και να δηλώνει στην εφορία εισόδημα χαμηλότερο του αφορολόγητου» λέει αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, που υπεραμύνεται του μέτρου και υπενθυμίζει τα πρόσφατα ευρήματα διασταυρώσεων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Σύμφωνα με αυτά, από τους 151 γιατρούς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Κολωνακίου, ένας στους πέντε δήλωσε στην εφορία καθαρά ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα των 10.000 ευρώ, άλλοι τόσοι δεν ξεπέρασαν τα 20.000 ευρώ και μόνο 11 γιατροί δήλωσαν καθαρό εισόδημα πάνω από 100.000 ευρώ.
Καταγράφονται αντιδράσεις
Οι προθέσεις της κυβέρνησης για τα τεκμήρια τίθενται από χθες σε δημόσια διαβούλευση στο Διαδίκτυο, όπου προτείνεται «ο λογιστικός προσδιορισμός βάσει λογιστικών καταστάσεων όλων των κατηγοριών ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών και η κατάργηση του ειδικού τρόπου φορολόγησης που ισχύει για ορισμένες κατηγορίες επαγγελμάτων». Μετά την κυβερνητική πρόταση, το υπουργείο Οικονομικών ζητά τις απόψεις των πολιτών σχετικά με το προαναφερόμενο μέτρο και αν «πρέπει να συνοδεύεται από την πρόβλεψη για ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα συνδεδεμένο με συγκεκριμένα κριτήρια επαγγελματικής δραστηριότητας». Αν το μέτρο τελικά προκριθεί και λάβει τη μορφή διάταξης στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον Μάρτιο στη Βουλή, αυτό σημαίνει πως ο γιατρός του Κολωνακίου για παράδειγμα δεν θα μπορεί να δηλώνει εισόδημα χαμηλότερο των 30.000 ευρώ, ή ένας υδραυλικός στη Γλυφάδα δεν θα μπορεί ομοίως να δηλώνει λιγότερα από 20.000 ευρώ στην εφορία.
Όλα σε διαβούλευση
Στη δημόσια διαβούλευση που θα διαρκέσει έως τα μέσα Ιανουαρίου, η κυβέρνηση θέτει το σύνολο των προτάσεών της για τις αλλαγές που σχεδιάζει στο φορολογικό, όπως η ενιαία, τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα, η κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης και χαριστικών φοροαπαλλαγών, η κατάργηση του ΕΤΑΚ και η επαναφορά του ΦΜΑΠ αλλά και η φορολόγηση των off shore εταιρειών και η εκκλησιαστική περιουσία. Όπως προκύπτει από τις θέσεις που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Οικονομικών στο Διαδίκτυο, η κυβέρνηση μελετά και το ενδεχόμενο επιβολής πράσινου φόρου.
Οι διεθνείς τάσεις, αναφέρεται χαρακτηριστικά, δείχνουν αυξανόμενη έμφαση σε φόρους που συνδέονται με περιβαλλοντικούς στόχους καθώς και σε αποκεντρωμένα έσοδα υπέρ της Τοπικής αυτοδιοίκησης. «Ποιες μεταβολές ή πρωτοβουλίες πιστεύετε ότι πρέπει να υπάρξουν σε σχέση με τους φόρους για το περιβάλλον και τα φορολογικά έσοδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;».
Παράλληλα με τη δημόσια διαβούλευση, από την προσεχή Δευτέρα συγκροτούνται οι δέκα επιτροπές διαλόγου με εκπροσώπους των 28 φορέων που μετέχουν σε αυτόν. Η διαβούλευση στις επιτροπές θα ολοκληρωθεί στα τέλη Ιανουαρίου ώστε τον Φεβρουάριο η κυβέρνηση να ανακοινώσει τις τελικές αποφάσεις της και να τις αποτυπώσει στο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή τον Μάρτιο. Ορισμένες από τις αλλαγές που θα προβλέπονται στο νομοσχέδιο δεν αποκλείεται να έχουν εφαρμογή για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2009, όπως η φορολόγηση των μερισμάτων με βάση την κλίμακα, αλλά οι περισσότερες αλλαγές θα ισχύσουν για τα εισοδήματα του 2010 που θα δηλωθούν στην εφορία το 2011.
fimotro


Read more...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΚΑΙ ΔΝΤ ΜΑΣ ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΝ ΛΙΤΟΤΑ...


Ρεπορτάζ : Ειρήνη Δ. Καρανασοπούλου (από ΤΑ ΝΕΑ)

Επισήμως, οι συστάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία δεν έχουν ανακοινωθεί- προηγείται άλλωστε η εξέταση των στοιχείων. Ωστόσο κοινό μυστικό αποτελεί το περιεχόμενό τους, καθώς με δυο ξεχωριστά κείμενα οι Βρυξέλλες και το ΔΝΤ περιγράφουν λεπτομερώς τι πρέπει να πράξουν οι χώρες με μεγάλο έλλειμμα και δημόσιο χρέος εν ολίγοις, με προβληματική δημοσιονομική κατάσταση όπως...
η Ελλάδα.
Το... αξιοπερίεργο είναι ότι οι συστάσεις και των δύο οργανισμών είναι πανομοιότυπες- δεν διαφέρουν ούτε καν στις λεπτομέρειες! Αυτό επιβεβαιώνει τη στενή συνεργασία και το μεταξύ τους... φλερτ, που άρχισε με την έναρξη της οικονομικής κρίσης κι έχει φθάσει μέχρι του σημείου να πραγματοποιούνται κοινές αποστολές εμπειρογνωμόνων σε χώρες με προβλήματα (σαν κι αυτήν που ήρθε και θα ξαναέρθει στην Ελλάδα). Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι η εισαγωγή του κειμένου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράφεται από τον γενικό διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Μάριο Μπούτι, τον ίδιο άνθρωπο που δρομολόγησε την τριμερή επιθεώρηση της δημοσιονομικής κατάσταση της Ελλάδας από το ΔΝΤ, την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Όπως επισημαίνουν κοινοτικές πηγές, τα δύο κείμενα με τα πανομοιότυπα μέτρα- ταυτόχρονη αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης σε όλη την ευρωζώνη, δραστική περικοπή των δαπανών και διαφορετικό καταμερισμό τους και αύξηση των εσόδων μέσω της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης- δεν αποτελούν απλώς οικονομικού χαρακτήρα συστάσεις. Υπηρετούν ταυτοχρόνως τη γενικότερη τάση που έχει διαγραφεί στο γιουρογκρούπ, κυρίως από τον γαλλογερμανικό άξονα και την Κομισιόν, για συντονισμό των οικονομικών πολιτικών με στόχο μια «ομογενοποίηση» των δημοσιονομικών πολιτικών, έτσι ώστε να αποτραπούν στο μέλλον ανεξέλεγκτες οικονομικές κρίσεις και να μην υπάρξουν εμπόδια στην ανάπτυξη.
Το κείμενο. Στο κλίμα αυτό, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι το κείμενο που παρουσίασε ο κ. Μπούτι περιέχει ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο στο οποίο αναλύονται οι διαθέσεις της κοινής γνώμης έναντι των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, στο οποίο καταλήγει πως η κρίση έχει κάνει τους Ευρωπαίους πιο «δεκτικούς» σε αλλαγές που μπορεί να έχουν βραχυπρόθεσμο κόστος. Αναλύεται επίσης ενδελεχώς το όφελος- με όρους ανάπτυξης - που θα έχει η κάθε χώρα από τις διαρθρωτικές αλλαγές- κι ομολογουμένως η Ελλάδα εμφανίζεται σε αυτό να είναι από τις πλέον ωφελημένες, καθώς η αφετηρία της είναι πολύ χαμηλή. Τούτων δοθέντων- όταν δηλαδή οι Βρυξέλες, το ΔΝΤ, οπότε μπορεί κανείς να συμπεράνει με ασφάλεια και οι αγορές, αποφασίσουν τι μέτρα περιμένουν από χώρες με οξύ δημοσιονομικό πρόβλημα όπως η Ελλάδα- το περιβάλλον γίνεται ασφυκτικό όσον αφορά το Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα υποβάλει η ελληνική κυβέρνηση στα μέσα Ιανουαρίου. Μολονότι θα υπάρξει προκαταρκτική διαβούλευση μεταξύ Κομισιόν και Αθήνας για το περιεχόμενό του- σε μια προσπάθεια να μην απορριφθεί με το «καλημέρα»- είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς μπορεί να γίνει δεκτό ένα πρόγραμμα που στο μέγα ζήτημα του Ασφαλιστικού δεν θα λέει τίποτε πέραν του ότι υπάρχει σε εξέλιξη κοινωνικός διάλογος. Κοινοτικές πηγές έλεγαν επίσης ότι δεν κατανοούν την «αυθαιρεσία» του ελληνικού οικονομικού επιτελείου που θέλει να «απλώσει» το πρόγραμμα σε τέσσερα χρόνια, όταν η Επιτροπή έχει ξεκαθαρίσει πως θέλει χρονικό ορίζοντα προ των επόμενων γενικών εκλογών στη χώρα.
fimotro


Read more...

ΚΛΙΚ ΣΤΟ "ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ"...Read more...

ΚΛΙΚ ΣΕ "ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ" ΚΑΙ "ΠΑΝΔΩΡΑ"...

Read more...

160 "ΝΑΙ" ΣΤΟΝ ΠΙΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ...

Με τις 160 ψήφους των βουλευτών της συμπολίτευσης εγκρίθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2010, ο οποίος αποτελεί το πρώτο βήμα για τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας. Θέτει ως στόχο τον περιορισμό του ελλείμματος στο 9,1% του ΑΕΠ. Προσκλητήριο και στους βουλευτές της αντιπολίτευσης, να συμμετάσχουν στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας απηύθυνε ο πρωθυπουργός. Καταψήφισε...τον προϋπολογισμό η Νέα Δημοκρατία, με τον πρόεδρό της, όμως, να δεσμεύεται ότι θα υποστηρίξει όσες κινήσεις κρίνει ότι θα βοηθήσουν την χώρα να εξέλθει της κρίσης. Αρνητική ήταν η ψήφος και των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης.
Τον προϋπολογισμό υπερψήφισαν οι 160 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και καταψήφισαν 139 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δεν ψήφισε, καθώς έλειπε σε ταξίδι. Με επιστολή του προς το προεδρείο της Βουλής ενημέρωσε την ολομέλεια, ότι αν ήταν παρών θα καταψήφιζε τον προϋπολογισμό, πλην του σκέλους που αφορά στην προεδρία της Δημοκρατίας. Τα έξοδα της προεδρίας της δημοκρατίας αποδέχτηκαν 250 βουλευτές.
Ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε "ανεύθυνη κακοφωνία που ακυρώνει κάθε σοβαρό διάλογο" τα περί επερχόμενης φοροεπιδρομής, ενώ απάντησε και στις κορώνες περί κινδύνων από τη χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας και πολιτικών δικαιωμάτων σε νόμιμους μετανάστες: "Τη γαλανόλευκη τη σεβόμαστε και δεν την ευτελίζουμε για μικροκομματικές σκοπιμότητες", τόνισε.
Δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός αποτελεί συμβόλαιο τιμής με τους φορολογούμενους, επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει να γνωρίζουν που πηγαίνουν τα χρήματά τους. Ως παράδειγμα, ανακοίνωσε ότι οι πόροι από την αύξηση της φορολογίας ποτών και τσιγάρων θα χρηματοδοτήσει την Υγεία και τα προγράμματα απασχόλησης νέων.
Ασκήσεις ισορροπίας από τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έπρεπε να δώσει στίγμα της προεδρίας του, χωρίς όμως να αποτάξει το κυβερνητικό παρελθόν της Νέας Δημοκρατίας. Εμφανίστηκε πιστός στις δηλώσεις που είχε κάνει όταν ανέλαβε την προεδρία του κόμματος, ότι θα είναι και μαζί με την κυβέρνηση και απέναντι, όταν πρέπει. Δήλωσε πρόθυμος να συναινέσει στις πολιτικές που κρίνει ότι θα έχουν θετικό αντίκρυσμα για τη χώρα, ασκώντας παράλληλα δριμεία κριτική σε κυβερνητικές επιλογές.
fimotro.


Read more...

4 ΑΓΚΑΘΙΑ "ΠΛΗΓΩΝΟΥΝ" ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ...


Ρεπορτάζ : Βούλα Κεχαγιά

Μηνύματα δυσαρέσκειας με αποδέκτη το Μέγαρο Μαξίμου εκπέμπουν η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και η Ιπποκράτους αντιδρώντας στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση χειρίζεται ζητήματα μείζονος πολιτικής σημασίας. Κορυφαίος κυβερνητικός παράγων παρομοίαζε προ ημερών την Κοινοβουλευτική Ομάδα αλλά και το ΠΑΣΟΚ με καζάνι που βράζει, επιχειρώντας να μεταφέρει σε αρμόδιο υπουργό τη δυσφορία βουλευτών...
και κομματικών στελεχών για ορισμένες κυβερνητικές επιλογές. Δεν είναι τυχαίο ότι προκειμένου να μετριάσει την υποβόσκουσα ένταση- της οποίας και έγινε κοινωνός- οΠρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε τη Δευτέρα με το προεδρείο και τους εισηγητές των κοινοβουλευτικών τομέων ελέγχου, από τους οποίους και ζήτησε στήριξη στις πρωτοβουλίες που παίρνει η κυβέρνηση για να ξεπεραστεί η κρίση.
Πάντως, το επόμενο διάστημα ο Πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να ζητήσει από τους υπουργούς του να έχουν πιο στενές σχέσεις με τους βουλευτές, ούτως ώστε να αλληλοτροφοδοτούνται με πληροφορίες χρήσιμες για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να στέκονται και οι μεν και οι δε απέναντι στην κοινωνία. Κυβερνητικός βουλευτής εξηγούσε προ ημερών πως η δυσφορία πολλών συναδέλφων του τροφοδοτείται κυρίως από τέσσερα μέτωπα.
ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ. Το βασικότερο σημείο αιχμής αφορά τις διοικήσεις των διαφόρων οργανισμών. Σύμφωνα με τον ίδιο, στην Ιπποκράτους φθάνουν σε καθημερινή βάση καταγγελίες πως διοικητές που διορίστηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση και οι οποίοι δεν έχουν αντικατασταθεί είτε αδιαφορούν για την προώθηση των μέτρων, αλλά και της νέας αντίληψης της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ «οπότε στην κοινωνία δεν φαίνεται καμία διαφορά με τους προηγούμενους», είτε μπλοκάρουν αποφάσεις και προκαλούν τεχνητές καθυστερήσεις είτε προχωρούν σε ανεξέλεγκτες προμήθειες κάνοντας απίστευτες σπατάλες. «Όλα αυτά προκαλούν την οργή κομματικών στελεχών, αλλά και βουλευτών της περιφέρειας, που δέχονται καταιγισμό παραπόνων από απορημένους ψηφοφόρους οι οποίοι δεν βλέπουν καμία ουσιαστική διαφορά στο κράτος», σχολίαζε ο συγκεκριμένος παράγων.
ΠΟΛΥΓΛΩΣΣΙΑ. Ενόχληση σε πολλά μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προκαλεί η διχογνωμία που εμφανίζει σε καίρια ζητήματα η κυβέρνηση. Πολλοί βουλευτές θεωρούν «αδιανόητο να μην υπάρχει συντονισμός» και η κυβερνητική παράταξη να εμφανίζεται με πολυγλωσσία για θέματα όπως η εθελουσία έξοδος των λιμενεργατών του ΟΛΠ ή ακόμη οι χειρισμοί στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, όπου κάθε υπουργός «αποτελεί από μόνος του και μία διαφορετική σχολή».
ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ. Υφυπουργός της κυβέρνησης που γνωρίζει τα προαναφερόμενα προβλήματα έλεγε προχθές σε συνομιλητές του πως «ευτυχώς, αυτή η δυσαρέσκεια και το μπάχαλο της κυβέρνησης δεν έχει περάσει ακόμη στην κοινωνία, η οποία δείχνει απρόσμενες αντοχές». Ο ίδιος υφυπουργός πάντως παραπονούνταν πως ακόμη δεν έχει αναλάβει επισήμως αρμοδιότητες και ότι βρίσκεται σε απόλυτη εξάρτηση από τον υπουργό του, εντοπίζοντας για μία ακόμη φορά το ζήτημα της καθυστέρησης στην κατανομή αρμοδιοτήτων σε πολλούς συναδέλφους του υφυπουργούς. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και η προσεκτική στις επισημάνσεις της Βάσω Παπανδρέου άσκησε στη Βουλή κριτική στην κυβέρνηση ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς επιτάχυνση του έργου της.
ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙΣ. Πάντως, ένα ζήτημα που όπως εκτιμήθηκε αρχικώς δεν προκάλεσε μεγάλη ζημιά στην κυβέρνηση, αυτό της απομάκρυνσης του υφυπουργού των Εσωτερικών Ντίνου Ρόβλια, έπειτα από καταγγελίες για ρουσφέτια τείνει να γίνει εσωτερικό «αγκάθι» της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ. Βουλευτές στις μεταξύ τους συζητήσεις εκφράζουν την αγανάκτησή τους, επειδή «μας έχουν δέσει τα χέρια», καθώς όπως εξηγούν αδυνατούν πλέον να συναντήσουν πολίτες στα πολιτικά γραφεία τους, καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα να προωθήσουν κανένα αίτημά τους: «Αποδεχθήκαμε την πολύ ορθή απόφαση να περνούν όλες οι προσλήψεις από το ΑΣΕΠ. Και το εξηγήσαμε και στους ψηφοφόρους μας αυτό. Όμως η αδυναμία να προωθήσουμε τη μετάθεση ενός απλού φαντάρου από τη μια πόλη στην άλλη μας φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση», έλεγε βουλευτής στο καφενείο της Βουλής, εξηγώντας ότι τις 15 ημέρες που θα βρεθεί στην περιφέρειά του για τις διακοπές των Χριστουγέννων δεν θα μπορέσει να ικανοποιήσει ούτε ένα αίτημα των ψηφοφόρων του. «Αν κάνουμε οποιαδήποτε μετάθεση, είναι σαν να αγνοούμε τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Αν δεν κάνουμε τίποτα, είναι σαν να αγνοούμε τους ανθρώπους που μας στήριξαν», έλεγε χαρακτηριστικά καταλήγοντας με τη διαπίστωση πως όποιον δρόμο και αν επιλέξει, θα βγει χαμένος.
fimotro


Read more...

25 ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ...


Ρεπορτάζ : Κώστας Τσαχάκης - Μαρία Βουργάνα

Αντικειμενικά κριτήρια προσδιορισμού των εισοδημάτων φέρνει το 2010 σε 900.000 ελεύθερους επαγγελματίες και εμποροβιοτέχνες. Το υπουργείο Οικονομικών θέτει θέμα επαναφοράς των αντικειμενικών κριτηρίων με στόχο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και το βάζει στο τραπέζι του κοινωνικού διάλογου για τη φορολογική μεταρρύθμιση. Χθες δόθηκαν στη δημοσιότητα και «ανέβηκαν» στη σελίδα www.opengov.gr οι βασικές θέσεις του υπουργείου συνοδευόμενες από 25 ερωτήσεις προς τους φορολογούμενους. Πέρα από την ενεργοποίηση αντικειμενικού προσδιορισμού εισοδήματος περιέχονται...
περιληπτικά προτάσεις για κατάργηση φοροαπαλλαγών και αυτοτελούς φορολόγησης, αντικατάσταση μέρους του αφορολόγητου από αποδείξεις δαπανών, αντικατάσταση του ΕΤΑΚ από προοδευτικό φόρο στη μεγάλη ακίνητη περιουσία και εφαρμογή του «πόθεν έσχες».
Πιο αναλυτικά, το υπουργείο παράλληλα με την καθιέρωση του λογιστικού προσδιορισμού των εισοδημάτων για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, εξετάζει το ενδεχόμενο εφαρμογής ενός νέου συστήματος αντικειμενικών κριτηρίων, τα οποία θα συνδέονται με την επαγγελματική δραστηριότητα. Με βάση το νέο αυτό σύστημα θα προσδιορίζεται ένα ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα.
Υπολογισμός
Αν τώρα το εισόδημα που θα προκύπτει από τον λογιστικό προσδιορισμό (έσοδα μείον έξοδα) είναι μικρότερο από το εισόδημα που υπολογίζεται με τα αντικειμενικά κριτήρια, ο φόρος θα επιβάλλεται στο ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα. Αλλιώς ο φόρος θα υπολογίζεται στο εισόδημα που προκύπτει με τον λογιστικό προσδιορισμό. Η επαναφορά των αντικειμενικών κριτηρίων «κρύβεται» στο σχετικό ερωτηματολόγιο για τη διαβούλευση.
Αρχικά παρατίθεται η θέση του υπουργείου περί εφαρμογής του λογιστικού προσδιορισμού των εισοδημάτων σε όλες τις κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών και στη συνέχεια απευθύνεται το εξής ερώτημα στους πολίτες: «Πιστεύετε ότι το μέτρο (σ.σ. της πλήρους εφαρμογής του λογιστικού προσδιορισμού) θα πρέπει να συνοδεύεται και από την πρόβλεψη για ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα συνδεδεμένο με συγκεκριμένα κριτήρια επαγγελματικής δραστηριότητας; Ποια προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν με τη γενική εφαρμογή του μέτρου του λογιστικού προσδιορισμού των εισοδημάτων;».
Είναι προφανές ότι ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έχει στα χέρια του εισήγηση για την εφαρμογή αυτού του μέτρου, με στόχο τον δραστικό περιορισμό της φοροδιαφυγής σε πολλούς κλάδους αυτοαπασχολουμένων.

ΟΙ 25 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΑΝΕΒΗΚΑΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

1. Εφαρμογή ενιαίας, προοδευτικής, τιμαριθμοποιημένης φορολογικής κλίμακας για όλα τα εισοδήματα. Πώς κρίνετε τα ισχύοντα φορολογικά κλιμάκια, τα αφορολόγητα όρια και τους συντελεστές ανά κλιμάκιο; Ποιες αλλαγές προτείνετε;

2. Ενίσχυση του μέτρου της έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα καταναλωτικών δαπανών βάσει αποδείξεων. Πρέπει να προστεθούν ή να αφαιρεθούν κατηγορίες δαπανών προς έκπτωση και ποιες; Ποιες αλλαγές προτείνετε σε σχέση με τα εκπιπτόμενα από το εισόδημα ποσά; Οι εκπτώσεις δαπανών θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν ένα μέρος του αφορολόγητου ορίου που ισχύει σήμερα;

3. Κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των μερισμάτων από μετοχές και των διανεμόμενων σε φυσικά πρόσωπα κερδών των επιχειρήσεων και ένταξή τους στην ενιαία φορολογική κλίμακα ατομικού εισοδήματος. Συμφωνείτε με ένα τέτοιο μέτρο; Τι προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν;

4. Κατάργηση φοροαπαλλαγών ή αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων όταν δεν επιβάλλονται από λόγους κοινωνικής ευαισθησίας ή αντικειμενικά οικονομικά αίτια. Ποιες από τις ισχύουσες φοροαπαλλαγές πιστεύετε ότι πρέπει να διατηρηθούν και με τι συντελεστές; Ποιες κατηγορίες εισοδημάτων πιστεύετε ότι πρέπει να συνεχίσουν να φορολογούνται αυτοτελώς;

5. Λογιστικός προσδιορισμός, βάσει λογιστικών καταστάσεων, των εισοδημάτων όλων των κατηγοριών ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών και κατάργηση των ειδικού τρόπου φορολόγησης που ισχύει για ορισμένες κατηγορίες επαγγελμάτων (ταξί, φορτηγά ΔΧ, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα, κάμπινγκ, πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες κ.λπ.). Πιστεύετε ότι το μέτρο αυτό θα πρέπει να συνοδεύεται και από την πρόβλεψη για ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα συνδεδεμένο με συγκεκριμένα κριτήρια επαγγελματικής δραστηριότητας; Ποια προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν με τη γενική εφαρμογή του μέτρου του λογιστικού προσδιορισμού των εισοδημάτων;

6. Φορολόγηση της υπεραξίας από βραχυχρόνιες χρηματιστηριακές συναλλαγές με συμψηφισμό των ζημιών. Συμφωνείτε και αν ναι κάτω από ποιες προϋποθέσεις το μέτρο αυτό θα είναι αποδοτικό και δίκαιο;

7. Κατάργηση του ΕΤΑΚ και αντικατάστασή του με προοδευτική φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Από ποια αξία και άνω θα πρέπει να αρχίζει η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας; Κρίνετε ότι το μέτρο θα πρέπει να μην εξαιρεί καμία κατηγορία ακινήτων ή ιδιοκτητών; Σε αντίθετη περίπτωση ποιες εξαιρέσεις θα πρέπει να προβλέπονται; Πώς πρέπει να διαμορφωθεί η κλίμακα φορολόγησης; Πώς θα πρέπει να φορολογείται η ακίνητη περιουσία που εκμεταλλεύονται οι ιεροί ναοί, οι μονές, τα κοινωφελή ιδρύματα κ.λπ.;

8. Επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και των γονικών παροχών με υψηλότερο αφορολόγητο. Εως ποιο ποσό θα πρέπει να ισχύει το αφορολόγητο; Πώς πρέπει να διαμορφωθεί η κλίμακα φορολόγησης;

9. Ποιους από τους ισχύοντες φόρους στα ακίνητα θεωρείτε άδικους ή αναποτελεσματικούς;

10. Αποτελεσματική φορολόγηση των ακινήτων που ανήκουν σε εξωχώριες εταιρείες. Ποια μέτρα κρίνετε ότι θα πρέπει να ληφθούν για να αντιμετωπισθεί η φοροαποφυγή που συντελείται μέσω των offshore ακινήτων;

11. Διαφοροποίηση των συντελεστών φορολόγησης των διανεμόμενων και των αδιανέμητων κερδών των εταιρειών.

12. Καταργήσεις και περικοπές φοροαπαλλαγών για επιχειρήσεις.

13. Σταδιακή κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Πώς κρίνετε τις κυρώσεις του ΚΒΣ;

14. Επανεξέταση του ειδικού καθεστώτος φορολόγησης των ενοικίων των ιερών ναών, μονών, κοινωφελών ιδρυμάτων κ.λπ. Συμφωνείτε; Τι προτείνετε σχετικά;

15. Πληρέστερη καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων του φορολογούμενου στη φορολογική δήλωση, έτσι ώστε να υπάρχει μια συνολική εικόνα της οικονομικής του κατάστασης. Ποιες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων πέραν όσων δηλώνονται με την ισχύουσα σήμερα δήλωση (Ε1) πρέπει να περιληφθούν;

16. Διεξαγωγή των εμπορικών συναλλαγών από μια αξία και άνω, αποκλειστικά με χρέωση/ πίστωση επαγγελματικών τραπεζικών λογαριασμών που θα είναι ανοικτοί στην πρόσβαση των φορολογικών υπηρεσιών. Πώς κρίνετε την αποτελεσματικότητα του μέτρου αυτού;

17. Επιβολή επιπλέον φορολογίας στις συναλλαγές με εξωχώριες (off shore) εταιρείες. Πώς κρίνετε ένα τέτοιο μέτρο;

18. Νέες ρυθμίσεις για τις ενδοομιλικές συναλλαγές, για τον περιορισμό της φοροαποφυγής.

19. Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Ποιες άλλες προτάσεις έχετε;

20. Υποβολή φορολογικών δηλώσεων αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο. Για όσους χρειάζεται, η ηλεκτρονική δήλωση θα μπορεί να υποβάλλεται μέσω των ΚΕΠ ή μέσω λογιστικών - φοροτεχνικών γραφείων.

21. Αποστολή από το υπουργείο Οικονομικών προσυμπληρωμένης δήλωσης σε όσους φορολογούμενους έχουν εισοδήματα προερχόμενα αποκλειστικά από μισθούς ή συντάξεις και απαλλαγή του φορολογούμενου από την υποχρέωση να υποβάλει δήλωση εφόσον συμφωνεί με τα στοιχεία της προσυμπληρωμένης δήλωσης. Πιθανή επέκταση του μέτρου και σε άλλες περιπτώσεις φορολογούμενων.

22. Επέκταση των συναλλαγών των πολιτών με τις ΔΟΥ μέσω Διαδικτύου, καθώς και εξυπηρέτησή τους από σημεία εξυπηρέτησης εκτός ΔΟΥ.

23. Εσωτερική αναδιοργάνωση των ΔΥΟ, ώστε να εξασφαλίζεται καλύτερη εξυπηρέτηση των συναλλασσομένων.

24. Καταργήσεις και απλοποιήσεις διαδικασιών για τη συμμόρφωση προς τη φορολογική νομοθεσία, χωρίς κίνδυνο απώλειας φορολογικών εσόδων για το Δημόσιο.

25. Επιβολή φόρων υπέρ του περιβάλλοντος και αποκέντρωση φορολογικών εσόδων υπέρ της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ποιες μεταβολές ή πρωτοβουλίες πιστεύετε ότι πρέπει να υπάρξουν στην Ελλάδα σε σχέση με τους φόρους για το περιβάλλον;

fimotro

Read more...

ΤΟ ΥΣΤΑΤΟ ΧΑΙΡΕ ΣΤΟΝ ΧΡ. ΛΑΜΠΡΑΚΗ...


Το ύστατο χαίρε στον Χρήστο Λαμπράκη είπαν χθες η οικογένειά του, ο δημοσιογραφικός και πολιτικός κόσμος της χώρας, άνθρωποι του πολιτισμού, των τεχνών και των γραμμάτων, οι εργαζόμενοι στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη αλλά και απλοί πολίτες. Η Ελλάδα αποχαιρέτησε χθες στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών τον άνθρωπο ο οποίος επί πέντε συνεχείς δεκαετίες βρισκόταν στις επάλξεις της ενημέρωσης, την οποία υπερασπίστηκε με σθένος ως... την τελευταία στιγμή. Εκεί ήταν όλοι όσοι τον αγάπησαν, εκτίμησαν το ήθος, την εντιμότητα και την αξιοπρέπειά του, αλλά και τη βαθιά προσήλωσή του σε αρχές και αξίες.
Το κλίμα έντονα συγκινησιακό και η θλίψη άφατη. Τον Χρήστο Λαμπράκη αποχαιρέτησαν πρόσωπα σιωπηλά. Το πένθος αξιοπρεπές, όπως επέβαλλε η προσωπικότητα του εκλιπόντος. Χωρίς επικηδείους, όπως επιθυμούσε ο ίδιος και η οικογένειά του, και με τη διακριτική παρουσία όλων. Η μόνη στιγμή που η σιωπή διεκόπη ήταν όταν άρχισε η πομπή προς την τελευταία κατοικία. Η έξοδος από τον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων, όπου εψάλη η εξόδιος ακολουθία, στην οποία χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, συνοδεύτηκε από ένα ευγενικό και δυνατό χειροκρότημα, ως φόρος τιμής και αναγνώρισης για τη σημαντική προσφορά του στον τόπο.

Τα στεφάνια που κατέκλυσαν τον χώρο έξω από την εκκλησία ήταν εκατοντάδες, ανάμεσά τους και αυτό του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια και ξένων διπλωματικών αντιπροσωπειών, ενώ αρκετοί παρευρισκόμενοι είχαν από ένα λουλούδι στο χέρι για να κατευοδώσουν τον εκλιπόντα. Ενα από τα στεφάνια που ξεχώρισαν ήταν αυτό των αδελφών από την Κίνα, της Liu και της Ging, και της Σοφίας-Ειρήνης, οι οποίες είναι κόρες μουσικών της Καμεράτα, με ταλέντο στη μουσική, που έλαβαν υποτροφίες για μουσικές σπουδές από το πρόγραμμα «Ισες ευκαιρίες για όλους στον πολιτισμό».
Στην εξόδιο ακολουθία παρέστησαν ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου , ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς, ο πρόεδρος της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικος, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης , οι πρώην πρωθυπουργοί κκ. Κ. Σημίτης και Κ. Μητσοτάκης , ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος, οι υπουργοί κκ. Ι. Ραγκούσης, Ευ. Βενιζέλος, Α. Λοβέρδος, Π. Γερουλάνος και οι κυρίες Αννα Διαμαντοπούλου και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Οι υφυπουργοί κυρίες Φώφη Γεννηματά και Αντζελα Γκερέκου και οι κκ. Ν. Σηφουνάκης και Μ. Μπόλαρης. Οι βουλευτές του ΠαΣοΚ, οι κκ. Χρ. Παπουτσής, Απ. Κακλαμάνης, Π. Ευθυμίου, Γρ. Νιώτης, Τ. Χυτήρης, Κ. Σκανδαλίδης , Ι. Κουσελάς, Δ. Καρύδης , Κ. Γείτονας και οι κυρίες Βάσω Παπανδρέου, Μιλένα Αποστολάκη , Αννα Νταλάρα, Σοφία Γιαννακά, οι ευρωβουλευτές κυρίες Συλβάνα Ράπτη, Αννυ Ποδηματά και ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρώην πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου κ. Αντ. Λιβάνης. Οι βουλευτές της ΝΔ κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, οι κκ. Π. Παναγιωτόπουλος, Δ. Σιούφας, Πρ. Παυλόπουλος, Κ. Μαρκόπουλος, Κυρ. Μητσοτάκης , Ν. Δένδιας, Σ. Χατζηγάκης, Αρ. Σπηλιωτόπουλος, Ι. Παπαθανασίου , Ευ. Αντώναρος και Σ. Κεδίκογλου. Η βουλευτής του ΚΚΕ κυρία Λιάνα Κανέλη και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Β. Μουλόπουλος . Οι πρώην υπουργοί κκ. Ι. Παπαντωνίου, Γ. Σουφλιάς, Αλ. Παπαδόπουλος, Γ. Αλογοσκούφης , Χρ. Βερελής, Κ. Λαλιώτης, Αναστ. Πεπονής, Ι. Καψής, Π. Μολυβιάτης, Αναστ. Γιαννίτσης, Γ. Κεφαλογιάννης, Α. Τσοχατζόπουλος , Τ. Χριστοδούλου και πρώην βουλευτές. Ακόμη οι κκ. Β. Ρέστης, Β. Βαρδινογιάννης με τη σύζυγό του Μαριάννα και τον γιο τους Γιάννη, Φ. Μπόμπολας, Θ. Αλαφούζος, Ευ. Μυτιληναίος, Λ. Λαυρεντιάδης, οι κκ. Ι. Κωστόπουλος , Μ. Σάλλας, Β. Ράπανος ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος , η πρώην πριγκίπισσα Ειρήνη κ.ά.
Από τον χώρο των τεχνών και των γραμμάτων εκεί ήταν μεταξύ άλλων ο δημοσιογράφος- στιχουργός κ. Λ. Παπαδόπουλος, οι συνθέτες κκ. Θ. Μικρούτσικος , Θ. Αντωνίου, ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη κ. Αγγ. Δεληβορριάς, οι ηθοποιοί κυρίες Νόνικα Γαληνέα, Μιμή Ντενίση , Αλεξάνδρα Λαδικού, Αμαλία Μουτούση, Ολγα Τουρνάκη , Ξένια Καλογεροπούλου και Τατιάνα Λύγαρη, οι τραγουδιστές κκ. Γ. Νταλάρας, Σπ. Σακκάς , ο βιολονίστας κ. Λ. Καβάκος , ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Αθηνών κ. Γ. Λούκος, ο διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών κ. Β. Φιδετζής, ο συνθέτης- διευθυντής της Ορχήρας των Χρωμάτων κ. Γ. Κουρουπός, ο μαέστρος κ. Λ. Καρυτινός, ο μαέστρος κ. Μ. Λογιάδης, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης κυρία Μαρίνα Λαμπράκη- Πλάκα , οι σκηνοθέτες κκ. Στ. Τσακίρης , Β. Αρδίτης, η μεσόφωνος κυρία Αγνή Μπάλτσα, οι υψίφωνοι Ελενα Κελεσίδη, Σόνια Θεοδωρίδου, ο συγγραφέας κ. Γ. Χρονάς, η συγγραφέας κυρία Ρέα Γαλανάκη και ο σύζυγός της, πανεπιστημιακός κ. Ηλ. Κούβελας , η ποιήτρια κυρία Τζένη Μαστοράκη , ο ζωγράφος κ. Π. Τέτσης , η γκαλερίστα κυρία Δάφνη Ζουμπουλάκη κ.ά.

fimotro.

Read more...

ΣΤΟΠ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΟΥΣ ΧΛΙΔΑΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΗΣ ΕΡΤ


Τέλος στους παχυλούς μισθούς της κρατικής τηλεόρασης έβαλε πριν από λίγο ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας από το βήμα της βουλής στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος και έστειλε μήνυμα προς τη νέα διοίκηση της ΕΡΤ αλλά και τους αρμόδιους υπουργούς να συμμαζέψουν τα οικονομικά της ΕΡΤ με άμεσες περιστολές δαπανών. Συγχαρητήρια κύριε Παπανδρέου.
fimotro


Read more...

ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ -ΚΥΡΙΕ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟ- ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ;


Στην Αγγλία κύριε Γερουλάνο βλέπουν διαφορετικά τα προσωπικά δεδομένα. Μόλις πριν από ένα μήνα (13 Νοεμβρίου 2009) η ιστοσελίδα της Guardian (αλλά και η έντυπη έκδοσή της σε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της δημοσίευσε αναλυτικά στοιχεία και μισθούς για τους εργαζόμενους δημοσιογράφους στο κρατικό BBC. Εμείς προτείνουμε το... εξής : Αφού σας ενοχλεί η δημοσίευση από τα blogs να δώσετε εντολή να δημοσιεύονται όλα τα μισθολογικά στοιχεία στον διαδικτυακό τόπο της ΕΡΤ (www.ert.gr). Πως σας φαίνεται η ιδέα;

fimotro

Read more...

Η ΠΡΩΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΗΣ ΕΡΤ


Η πρώτη ερώτηση στη Βουλή για τις αποκαλύψεις μας σχετικά με τους μισθούς στην ΕΡΤ κατατέθηκε πριν από λίγο. Την κατέθεσε ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Κυριάκος Βελόπουλος και στην αναφορά του αναφέρει το fimotro και το troktiko. Πατήστε κλικ...

fimotro.

Read more...