Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

"Πρόκληση η αντιστροφή του αρνητικού κλίματος"

H αντιστροφή του αρνητικού κλίματος των αγορών αποτελεί για την Ελλάδα την μεγαλύτερη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα η μακροοικονομική πολιτική, επισημαίνει η Ενδιάμεση Έκθεση για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα που δημοσιοποίησε εκτάκτως η Τράπεζα της Ελλάδος.

Όπως αναφέρεται σ΄αυτήν, μεταξύ άλλων, η ικανότητα της εγχώριας οικονομίας να παρακολουθήσει τους ρυθμούς και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες της διαφαινόμενης παγκόσμιας ανάκαμψης, θα εξαρτηθεί καθοριστικά από την ταχύτητα με την οποία θα διορθώνονται οι δημοσιονομικές ανισορροπίες και θα αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και της διεθνούς κοινότητας στις δημοσιονομικές προοπτικές και τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας.

Επιπροσθέτως, η παγίωση κλίματος εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία θα συμβάλλει ώστε να διατηρηθεί και στο μέλλον, η αξιοσημείωτη αντοχή του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Τα αίτια των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, σ΄ αντίθεση με ότι συμβαίνει σε άλλες χώρες, δεν πηγάζουν από τον τραπεζικό τομέα.

Ο διοικητής της ΤτΕ αναγνωρίζει ότι τα θεμελιώδη μεγέθη του τραπεζικού συστήματος στη χώρα έχουν παραμείνει κατά βάση υγιή και δεν εγκυμονούν κινδύνους για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Ωστόσο οι κατά καιρούς αντιδράσεις των διεθνών αγορών και οι δευτερογενείς επιδράσεις από τις εγχώριες οικονομικές εξελίξεις και μέτρα οικονομικής πολιτικής εκτιμά ότι απαιτούν επαγρύπνηση.

Για τους δανειστές

Για το 2010 η κατάσταση προμηνύεται δύσκολη καθώς όπως αναφέρεται στην Έκθεση ο "κίνδυνος εισοδήματος των νοικοκυριών θα ενισχυθεί". Τούτο σημαίνει ότι η πιθανότητα να επιδεινωθεί η ικανότητα των νοικοκυριών να αποπληρώσουν τα χρέη τους θα αυξηθεί.

Τα νοικοκυριά και δη τα υπερδανεισμένα θα βρεθούν σε δυσχερέστερη θέση επειδή- όπως προβλέπει η ΤτΕ- "το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα τους θα παρουσιάσει μικρότερη άνοδο απ΄ αυτή που εμφάνισε το 2009, ενόψει της διαφαινόμενης αύξησης της φορολογικής τους επιβάρυνσης καθώς και του ενδεχόμενου να συνεχιστεί η υποχώρηση της απασχόληση." "Οι πιέσεις αυτές ενδεχομένως να οδηγήσουν σε αδυναμία εκπλήρωσης των δανειακών υποχρεώσεων κυρίως ορισμένων ομάδων νοικοκυριών", προσθέτει.

Το χρέος των ομάδων αυτών σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η ΤτΕ είναι περιορισμένο σε σύγκριση με το τραπεζικό χρέος των νοικοκυριών το οποίο προσεγγίζει τα 119 δισ. ευρώ.

Άλλωστε, εξαιτίας των πιέσεων που ασκήθηκαν στην καθαρή χρηματοοικονομική θέση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, ο λόγος των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο δανείων τον Σεπτέμβριο 2009 ανήλθε σε 7,2%. Πάντως, ο ρυθμός ανόδου του λόγου αυτού επιβραδυνόταν στη διάρκεια του έτους (β' τρίμηνο 2009: 6,8%, α' τρίμηνο 2009: 6%, Δεκέμβριος 2008: 5%).

Άνοδος του ποσοστού των καθυστερήσεων παρατηρήθηκε σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες δανείων. Παρατηρήθηκε επίσης αισθητή μείωση του ποσοστού κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση από τις συσσωρευμένες προβλέψεις.

Οι συνθήκες αυτές επιβάλλουν στις τράπεζες το σχηματισμό αυξημένων προβλέψεων και την εφαρμογή συνετής πολιτικής όσον αφορά τις αμοιβές των στελεχών και τη διανομή των κερδών.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: