Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Εκδήλωση ΙΟΒΕ Τι θα μπορούσε να διδαχθεί η Ελλάδα από μεταρρυθμιστικό μοντέλο της Αυστραλίας


Οι μεταρρυθμιστικές εμπειρίες δεν είναι δυνατόν απλώς να μεταφυτευθούν από χώρα σε χώρα, ωστόσο έχουμε να μάθουμε από τις εμπειρίες άλλων χωρών, τόνισε ο Οδ.Κυριακόπουλος
Οι μεταρρυθμιστικές εμπειρίες δεν είναι δυνατόν απλώς να μεταφυτευθούν από χώρα σε χώρα, ωστόσο έχουμε να μάθουμε από τις εμπειρίες άλλων χωρών, τόνισε ο Οδ.Κυριακόπουλος   (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )

αθήνα
Τα διδάγματα που θα μπορούσε να πάρει η Ελλάδα από το επιτυχημένο μεταρρυθμιστικό μοντέλο της Αυστραλίας και τις μεθόδους που ακολουθήθηκαν, αναδείχθηκαν σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ, με αφορμή την επίσκεψη του διάσημου καθηγητή G.Banks, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάκαμψη της οικονομίας της Αυστραλίας.

Ένα από τα χρήσιμα συμπεράσματα είναι ότι για την επιτυχία του μεταρρυθμιστικού εγχειρήματος απαιτείται βαθμιαία και όχι βίαια προσαρμογή της οικονομίας με ευρύ πλαίσιο παρεμβάσεων, αλλά και ότι απαιτείται μακροπρόθεσμος σχεδιασμός κάτι που στην Ελλάδα δεν υπάρχει, τουλάχιστον μέχρι τώρα.

Όπως επισήμαναν οι ειδικοί στην Ελλάδα ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός και η ανάγκη δημιουργίας πολιτικής συναίνεσης, έχει λάβει σχετικά πολύ μικρότερη σημασία από τη δημοσιονομική προσαρμογή, γεγονός που μεσοπρόθεσμα απειλεί να την υπονομεύσει.

Ειδικότερα, η εκδήλωση, που διοργάνωσαν η πρεσβεία της Αυστραλίας και το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), σε συνεργασία με το Ελληνο-Αυστραλιανό Επιχειρηματικό Συμβούλιο, με θέμα: «Διαρθρωτικές Αλλαγές: Διδάγματα από το Πετυχημένο Μοντέλο της Αυστραλίας», ανέδειξε την ανάγκη αλλαγής του οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης, μέσα από την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που θα επιτρέπουν το άνοιγμα της ελληνικής οικονομίας στον ανταγωνισμό και θα διασφαλίζουν την κοινωνική και οικονομική σταθερότητα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της επίσκεψης στη χώρα μας του καθηγητή Gary Banks, πρύτανη της σχολής Διακυβέρνησης της Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας (ANZSOG) και πρώην πρόεδρου της Επιτροπής Παραγωγικότητας τής Αυστραλίας.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό η πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα, Jenny Bloomfield, και ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΙΟΒΕ, Οδυσσέας Κυριακόπουλος.

πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα, Jenny Bloomfield, αναφέρθηκε στην κοινωνική και οικονομική σταθερότητα που απολαμβάνει σήμερα η Αυστραλία, απόρροια των εκτενών οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων των τελευταίων δεκαετιών, και του ανοίγματος της αυστραλιανής οικονομίας στον ανταγωνισμό.

Τόνισε το ρόλο του καθηγητή κ. Banks, ενός από τους πιο σημαντικούς επιστήμονες της Αυστραλίας, ως προέδρου της Επιτροπής Παραγωγικότητας, στην προσπάθεια της Αυστραλίας να εφαρμόσει τις διαρθρωτικές αλλαγές, που διασφάλισαν την οικονομική και κοινωνική της σταθερότητα εδώ και δύο δεκαετίες.

«Στην Αυστραλία, με τη βούληση της πολιτικής ηγεσίας, την τεχνοκρατική και επιστημονική υποστήριξη θεσμών, όπως της Επιτροπής Παραγωγικότητας, και ευρεία κοινωνική συναίνεση, πραγματοποιήσαμε έναν εθνικό διάλογο, που μας επέτρεψε να διαμορφώσουμε κοινή αντίληψη για το μέλλον της χώρας μας.»

»Και να χαράξουμε έναν οδικό χάρτη για την υλοποίηση ριζικών αλλαγών που οδήγησαν σε οικονομική ανάπτυξη, ανέκτησαν την εμπιστοσύνη των πολιτών και ωφέλησαν το σύνολο της κοινωνίας μας.»

» Το σημαντικότερο δίδαγμα της εμπειρίας μας είναι ότι, το μέλλον της κάθε χώρας είναι στα χέρια των πολιτών της. Εμείς συλλογικά, αλλά και ο κάθε πολίτης ξεχωριστά, αποφασίζουμε για τη μελλοντική πορεία της χώρας μας», επεσήμανε η Jenny Bloomfield.

Ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ, Οδ.Κυριακόπουλος, αφού αναφέρθηκε στη σημαντική πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί στον τομέα της δημοσιονομικής προσαρμογής, υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο των διαρθρωτικών αλλαγών για την επιστροφή της χώρας σε αναπτυξιακή πορεία.

Στην επίτευξη του σκοπού αυτού μπορεί να συμβάλλει η μελέτη των εμπειριών άλλων χωρών, οι οποίες κατόρθωσαν να εκσυγχρονίσουν και να αναπροσαρμόσουν το παραγωγικό τους πρότυπο στο διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές πλαίσιο.

«Είναι βεβαίως αυτονόητο ότι οι μεταρρυθμιστικές εμπειρίες δεν είναι δυνατόν απλώς να μεταφυτευθούν από χώρα σε χώρα, ωστόσο έχουμε να μάθουμε σημαντικά πράγματα από τις εμπειρίες άλλων χωρών, όπως της Αυστραλίας», τόνισε ο κ. Κυριακόπουλος.

Στην ομιλία του ο καθηγητής Gary Banks, αναφέρθηκε στην στρατηγική και τις προκλήσεις που αντιμετωπίστηκαν για να επιτευχθεί η μετάβαση της Αυστραλίας από το καθεστώς του προστατευτισμού στο καθεστώς της ελεύθερης αγοράς.

Σημείωσε ότι, υιοθετήθηκε μια στρατηγική μεταρρυθμίσεων που προέβλεπε, μεταξύ άλλων, την βαθμιαία προσαρμογή της οικονομίας, ένα ευρύ πλαίσιο παρεμβάσεων, τη σταδιακή υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών, ενώ ειδική μέριμνα υπήρξε για την υλοποίηση των προσαρμογών σε ευαίσθητους κλάδους.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Banks, η αλλαγή του μοντέλου οικονομικής λειτουργίας της Αυστραλίας υπαγορεύτηκε από την φθίνουσα πορεία της οικονομίας.

Το 1950, η οικονομία της Αυστραλίας βρίσκονταν στην 4η θέση, σύμφωνα με την κατάταξη του ΟΟΣΑ, ενώ το 1983 βρέθηκε στην 14η θέση.

Με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, που ξεκίνησαν από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, και την απελευθέρωση των αγορών και της οικονομίας, η Αυστραλία πέτυχε να ανακτήσει την χαμένη ανταγωνιστικότητα και το 2010 η οικονομία της επανήλθε στην 5η θέση της κατάταξης τού ΟΟΣΑ.

Αναφερόμενος στα εμπόδια που αντιμετωπίστηκαν στην πορεία της προσπάθειας, τόνισε την χρονική υστέρηση μεταξύ κόστους, που συνήθως είναι άμεσο, και οφέλους, το οποίο επιτυγχάνεται μακροπρόθεσμα.

Σημείωσε ακόμα ότι, ενώ το κόστος μιας μεταρρύθμισης είναι συγκεκριμένο, τα οφέλη μπορεί να αφορούν ένα πολύ μεγαλύτερο εύρος παραγόντων, γεγονός που δεν βοηθά την άμεση αναγνώρισή τους.

Επίσης, σε αντίθεση με όσους χάνουν από μια μεταρρύθμιση, πολλές φορές όσοι ωφελούνται δεν έχουν επαρκή πληροφόρηση. Τέλος, υπογράμμισε τις δυσκολίες που δημιουργούν οι κατακερματισμένες γραφειοκρατικές δομές.

Ο καθηγητής Banks αναφέρθηκε, επίσης, σε μια σειρά καινοτόμων κρατικών θεσμών της Αυστραλίας, που συνέβαλλαν αποφασιστικά στην υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων, όπως η Επιτροπή Παραγωγικότητας, η Υπηρεσία Ρύθμισης Βέλτιστων Πρακτικών, η Επιθεώρηση Κυβερνητικών Υπηρεσιών, καθώς και το Εθνικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης του Συμβουλίου των Κυβερνήσεων της Αυστραλίας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην Επιτροπή Παραγωγικότητας. Πρόκειται για μια ανεξάρτητη κυβερνητική αρχή, που εξετάζει αμερόληπτα πολιτικές, προγράμματα και ρυθμιστικές δράσεις, και παρέχει ερευνητικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες αναφορικά με μεταρρυθμίσεις που εξυπηρετούν το μακροπρόθεσμο εθνικό συμφέρον.

Η Επιτροπή λειτουργεί συμβουλευτικά για ένα μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων όπως: θέματα κλαδικής υποστήριξης και εμπορικών πολιτικών, ρυθμιστικά πλαίσια για υποδομές και δημόσιες υπηρεσίες, ρύθμιση ανταγωνισμού και καταναλωτών, μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, κοινωνικά και περιβαλλοντικά προγράμματα/ρυθμιστικές δράσεις, μείωση γραφειοκρατίας, που αφορά τον επιχειρηματικό κλάδο, καθώς και θέματα παραγωγικότητας.

Ο καθηγητής Τεχνολογικής Οικονομικής και Βιομηχανικής Στρατηγικής τουΕΜΠ, Γιάννης Καλογήρου, αναφέρθηκε στη σημασία της διεθνούς μεταφοράς γνώσης και εμπειρίας σχετικά με τον σχεδιασμό, αλλά και την υλοποίηση δημόσιων πολιτικών για τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Τόνισε την επείγουσα ανάγκη να διαμορφωθεί μια στρατηγική για τη βελτίωση της ανταγωνιστικής θέσης της ελληνικής οικονομίας που κινδυνεύει να περιπέσει σε μια θέση χαμηλού αναπτυξιακού δυναμικού και χαμηλής ποιότητας στο διεθνή καταμερισμό εργασίας.

Σημείωσε ότι η ανταγωνιστικότητα με αποκλειστικό γνώμονα το μοναδιαίο κόστος εργασίας περιορίζει τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.

Ο καθηγητής τού Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Βέττας, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ανάπτυξης και αύξησης της παραγωγικότητας στην Αυστραλία και επισήμανε ομοιότητες, αλλά και σημαντικότατες διαφορές από την ελληνική περίπτωση.

Μια κύρια διαφορά, τόνισε, σχετίζεται με τη δυνατότητα δημιουργίας πολιτικής συναίνεσης και μεσοπρόθεσμου σχεδιασμού.

Επισήμανε ότι, μια πολιτική δομικών μεταρρυθμίσεων είναι ο απαραίτητος καταλύτης σε κάθε επιτυχές πρόγραμμα ανάπτυξης.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, τόνισε ο κ. Βέττας, ο σχεδιασμός και η εφαρμογή μια τέτοιας πολιτικής, έχει λάβει σχετικά πολύ μικρότερη σημασία από τη δημοσιονομική προσαρμογή, γεγονός που μεσοπρόθεσμα απειλεί να την υπονομεύσει.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Βρέθηκε και τρίτο «στικάκι» Χωρίς τα αρχεία των συγγενών του Γ.Παπακωνσταντίνου ο υπολογιστής Διώτη


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Τη δεύτερη πραγματογνωμοσύνη της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας στο φορητό υπολογιστή του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη έστειλαν στη Βουλή οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη πραγματογνωμοσύνη που έγινε στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή προκύπτει ότι υπάρχουν ίχνη από 23 USB, εκ των οποίων τρία «παρουσιάζουν ανακριτικό ενδιαφέρον», δηλαδή σχετίζονται με τη λίστα Λαγκάρντ.
Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι υπήρχαν δύο USB: Αυτό που φέρεται να έδωσε ο Γ.Παπακωνσταντίνου στον κ. Διώτη και αυτό που φέρεται να έδωσε ο κ. Διώτης στον Ευάγγελο Βενιζέλο. Το τρίτο USB «μπαίνει» για πρώτη φορά στον υπολογιστή του κ. Διώτη στις 15/7/2011 ενώ η τελευταία σύνδεση του γίνεται στις 16/1/2012.
Επίσης στην αναζήτηση που έγινε στο σκληρό δίσκο βρέθηκαν συνολικά 2.059 αρχεία αλλά δεν υπάρχουν τα τρία αρχεία των συγγενών του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Σύμφωνα με μέλη της Προανακριτικής στην ίδια πραγματογνωμοσύνη, αναφέρεται ότι το «στικάκι» που έδωσε ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ στον Ευάγγελο Βενιζέλο «μπήκε» στον υπολογιστή του κ. Διώτη στις 8/7/2011 στις 14:01:41 μμ και αποσυνδέθηκε από τον υπολογιστή του το ίδιο βράδυ στις 11:01:44.
Εν τω μεταξύ στοιχεία από την Τράπεζα Ελλάδος αναφορικά με το ποια πρόσωπα από τη «λίστα Λαγκάρντ» έκαναν χρήση της ευνοϊκής ρύθμισης για επαναπατρισμό κεφαλαίων το επίμαχο διάστημα που ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου την είχε στα χέρια του, θα ζητήσει η Προανακριτική Επιτροπή.
Για το σκοπό αυτό τα μέλη της Επιτροπής θα ζητήσουν από το ΣΔΟΕ να απευθυνθεί άμεσα στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπάρχουν και συγγενικά πρόσωπα του κ. Παπακωνσταντίνου.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Ρουπακιώτης: «Εικόνες ενός δουλεμπορικού Νότου αυτές που είδαμε στη Μανωλάδα»...



Ιδιαίτερα καυστικός υπήρξε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης στις δηλώσεις του, με αφορμή τη δολοφονική επίθεση εναντίον μεταναστών στη Νέα Μανωλάδα.

Ο κ. Ρουπακιώτης συσχέτισε τις...
εικόνες στην Ηλεία με αντίστοιχες εικόνες στον Νότο των Ηνωμένων Πολιτειών την εποχή της δουλείας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης στάθηκε ιδιαίτερα στη στάση της κοινωνίας απέναντι σε παρόμοιες συμπεριφορές και ζήτησε την καθολική αποδοκιμασία τους.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Ρουπακιώτη έχει ως εξής:

«Η βάρβαρη και απάνθρωπη ένοπλη επίθεση ελλήνων εργοδοτών κατά εργαζομένων μεταναστών στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας ανασύρει απεχθείς εικόνες ενός δουλεμπορικού Νότου που στη χώρα μας δεν έχουν καμία θέση».

»Εκφράζω τον αποτροπιασμό και τη βαθιά ανησυχία μου για το φαινόμενο αυτό και τονίζω ότι η πολιτεία θα επιβάλει την τήρηση της νομιμότητας και θα δώσει άμεση απάντηση στην εγκληματική αυτή ενέργεια. Ήδη απευθύνθηκα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την κατά προτεραιότητα διερεύνηση της υπόθεσης και την απόδοση ευθυνών.

»Ωστόσο και η κοινωνία πρέπει να αποδοκιμάσει παρόμοιες συμπεριφορές αλλά και όποιες πολιτικές δυνάμεις τις στηρίζουν»....


Read more...

Το επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ψάχνουν στρατόπεδο - φυλακή για οικονομικά εγκλήματα!

Σε αναζήτηση στρατοπέδου προκειμένου να μεταφερθούν εκεί οι κρατούμενοι για οικονομικά εγκλήματα βρίσκεται το υπουργείο Δικαιοσύνης σύμφωνα με όσα ανέφερε στην Βουλή ο υφυπουργός Κώστας Καραγκούνης.

Ειδικότερα, ο κ. Καραγκούνης μιλώντας για το πρόβλημα της συμφόρησης των ελληνικών σωφρονιστικών καταστημάτων, εξήγησε ότι «αναζητούνται χώροι, σε αγροτικά καταστήματα κράτησης για όσους έχουν ποινές έως δύο έτη και έχουν διαπράξει οικονομικά εγκλήματα» και στην συνέχεια πρόσθεσε πως «μέχρι να ολοκληρωθούν οι νέες δομές στα αγροτικά καταστήματα αναζητούμε προσωρινές λύσεις. Όντως αναζητούμε στρατόπεδο εντός της Αττικής ώστε με την κατάλληλη διαμόρφωση να πάνε εκεί οι άνθρωποι και να έχουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης».

Πέραν αυτών ο κ. Καραγκούνης ανέφερε πως «το 67% του πληθυσμού των φυλακών είναι αλλοδαποί. Εάν δεν τους είχαμε τότε οι φυλακές θα έφταναν και θα περίσσευαν για τους έλληνες κρατουμένους» και συμπλήρωσε πως γίνονται διαπραγματεύσεις με τον Αλβανό ομόλογό του προκειμένου οι αλβανοί κρατούμενοι να μεταφέρονται από τα ελληνικά στα αλβανικά σωφρονιστικά καταστήματα.

Να σημειωθεί ότι πριν από μια εβδομάδα, κύκλοι του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη ανέφεραν για το συγκεκριμένο θέμα ότι «αυτό είναι κάτι που θα γίνει άμεσα, δεν είναι κάτι που το λέμε για να το πούμε» εξηγώντας ότι στον ίδιο χώρο θα φιλοξενούνται και κρατούμενοι για ήσσονος σημασίας και ποινικής απαξίας αδικήματα, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί σε μικρές ποινές φυλάκισης που δεν ξεπερνούν τα 2 χρόνια. Τόνιζαν δε ότι στόχος του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι οι οικονομικοί εγκληματίες να μεταφερθούν σε διαφορετικό χώρο από αυτόν όπου κρατούνται δράστες άλλων βαρύτερων αξιόποινων πράξεων.
«Δεν μιλάμε για στρατόπεδα συγκέντρωσης», διευκρινίζει ο Καραγκούνης
Πάντως, ο κ. Καραγκούνης συνομιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες  έσπευσε να διευκρινίσει ότι το υπουργείο αναζητεί διάφορες δομές για την προσωρινή φύλαξη των κρατουμένων ήπιας παραβατικότητας και όχι αποκλειστικά χώρους στρατοπέδων. Σημείωσε ότι «οι βασικές μας προτεραιότητες για την αποσυμφόρηση των φυλακών είναι το βραχιολάκι και η διαμόρφωση των αγροτικών φυλακών όπου θα μεταφερθούν  όσοι έχουν ποινές εως δύο έτη και βαρύνονται με οικονομικά εγκλήματα» και εξήγησε: «Μέχρι να διαμορφωθούν οι αγροτικές φυλακές αναζητούμε άλλες δομές, όπως στρατόπεδα, όπως ένας χώρος στην Κασσάνδρα για τοξικομανείς για την προσωρινή τους κράτηση. Σε κάθε περίπτωση δεν μιλάμε για στρατόπεδα συγκέντρωσης». 
protothema.gr

Read more...

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑ 20% «Κούρεμα» στους ανώτατους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων



kourema-stoys-anotatoys-aksiomatikous-ton-enoplon-dynameon 
Στην τελική ευθεία βρίσκεταιτο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής β για τη νέα δομή δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο προβλέπει δραστική μείωση του αριθμού των ανώτατων αξιωματικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νομοσχέδιο προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η μείωση του αριθμού των ανώτατων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων (αντιστρατήγων, αντιναυάρχων, αντιπτεράρχων, υποστρατήγων, υποναυάρχων, υποπτεράρχων, ταξιαρχών -Στρατού και Αεροπορίας- και αρχιπλοιάρχων) κατά 20% κατά μέσο όρο. 

Με την ολοκλήρωση της σύνταξής του, το νομοσχέδιο θα τεθεί προς συζήτηση στη Βουλή και στοΚΥΣΕΑ. Εν ευθέτω χρόνω θα υπάρξει περαιτέρω μείωση του αριθμού των ανωτάτων αξιωματικών, ανέφεραν οι ίδιες πληροφορίες.
http://newpost.gr

Read more...

New York Post: Οι αρχές κυκλοφορούν τις φωτογραφίες δυο ανδρών που μετέφεραν τσάντες κοντά στο χώρο του μαραθωνίου



Δύο άνδρες κοντά στη γραμμή τερματισμού του μαραθωνίου της Βοστόνης προσπαθούν να αναγνωρίσουν οι διωκτικές αρχές σύμφωνα με την New York Post.
Οι αμερικανικές αρχές που διεξάγουν τις έρευνες για τις βομβιστικές επιθέσεις στη Βοστόνη επιχειρούν να αναγνωρίσουν δύο άνδρες που καταγράφηκαν να συνομιλούν μεταξύ τους κοντά στη γραμμή τερματισμού του μαραθωνίου, υποστηρίζει σε σημερινό της άρθρο η εφημερίδα Νιου Γιορκ Ποστ, δημοσιεύοντας και τρεις φωτογραφίες που απαθανατίζουν τα εν λόγω πρόσωπα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι φωτογραφίες αυτές έχουν διανεμηθεί εσωτερικά σε όλες τις μονάδες των δυνάμεων της τάξης προκειμένου να αναγνωρισθούν.
Ο πρώτος από τους δύο άνδρες φέρει ένα μεγάλο σακίδιο πλάτης, ένα ανοικτόχρωμο καπέλο και γυαλιά ηλίου, ο δεύτερος φορά ένα πανωφόρι μπλε με ρίγες και κρατά έναν μεγάλο αθλητικό σάκο επίσης μπλε χρώματος.
"Δεν υπάρχουν άμεσες ενδείξεις που να τους συνδέουν με την επίθεση, όμως οι αρχές θέλουν να αναγνωρισθούν", επισημαίνει η εφημερίδα.
Χθες, δικαστικές πηγές ανέφεραν πως οι διωκτικές αρχές διαθέτουν φωτογραφίες "ενός προσώπου που θεωρείται ότι είναι ύποπτο", αλλά δεν έχει αναγνωρισθεί ακόμη διότι δεν φαίνεται καλά στις εικόνες.
Έκτοτε, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης έχουν κάνει λόγο και για έναν δεύτερο ύποπτο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Μπόστον Γκλόουμπ είναι η βιντεοκάμερα ασφαλείας ενός πολυκαταστήματος εκείνη που τους επέτρεψε να έχουν σαφή εποπτεία όλης της ζώνης κοντά στη γραμμή τερματισμού, αλλά μεγάλη βοήθεια έχουν παράσχει και οι ζωντανές εικόνες από ένα τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο.
Μέχρι στιγμής, οι αρχές δεν έχουν πραγματοποιήσει καμία σύλληψη.
Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Απειλείται με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης ο Βγενόπουλος αν δεν παραστεί σε δικαστήριο της Πάφου



Σε περίπτωση που δεν παρουσιαστούν οι δύο κατηγορούμενοι, ο πολίτης που έχει καταχωρήσει ιδιωτική ποινική υπόθεση εναντίον τους έχει το δικαίωμα να ζητήσει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης

Δια των δικηγόρων τους εκπροσωπήθηκαν την Πέμπτη (18/04) ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου οι κ.κ. Ανδρέας Βγενόπουλος και Ευθύμιος Μπουλούτας, οι οποίοι είναι κατηγορούμενοι σε ιδιωτική ποινική υπόθεση, που καταχώρησε πολίτης, ο οποίος θεωρεί ότι έχει εξαπατηθεί από τη Λαϊκή Τράπεζα για την υπόθεση των αξιογράφων.
Όπως υποστήριξε η υπεράσπιση των κ.κ. Βγενόπουλου και Μπουλούτα, οι πελάτες τους δεν έχουν παραλάβει τα κατηγορητήρια.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Δικαστήριο, υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι τα κατηγορητήρια έχουν επιδοθεί.
Το Δικαστήριο διέκοψε τη συνεδρίασή του και θα επανέλθει αύριο.
Σε περίπτωση που δεν παρουσιαστούν οι δύο κατηγορούμενοι, ο πολίτης που έχει καταχωρήσει ιδιωτική ποινική υπόθεση εναντίον τους έχει το δικαίωμα να ζητήσει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.
Μεταξύ των υπολοίπων κατηγορουμένων είναι και ο τέως διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης, ο οποίος επίσης εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο του.
Στο κατηγορητήριο περιλαμβάνονται οι κατηγορίες της συνωμοσίας προς καταδολίευση, της απάτης και της ανακριβούς δήλωσης.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Read more...

Υπ. Οικονομικών: Το πόθεν έσχες της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας



Όλα τα ποσά που έλαβε "η Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων - Αθήνα 2004" - Στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών και τη ΓΓ Αθλητισμού

Κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, σύμφωνα με τη νομοθεσία περί ανωνύμων εταιρειών, λειτούργησε η Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων 2004, όπως επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή και αναφέρει τα ποσά που έλαβε η Οργανωτική Επιτροπή από την ίδρυσή της.
Από το έγγραφο προκύπτει επίσης ότι την εποπτεία της Οργανωτικής Επιτροπής ασκούσε η ειδική Διυπουργική Επιτροπή Συντονισμού Ολυμπιακής Προετοιμασίας (ΔΕΣΟΠ).
Στη Βουλή, εκτός από τα στοιχεία που διαβιβάζει ο υπουργός Οικονομικών, απεστάλησαν και στοιχεία από τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη αναφορικά με τα ολυμπιακά έργα.
Και τα δύο έγγραφα διαβιβάστηκαν διότι ο βουλευτής της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης είχε απευθύνει ερώτηση στα δύο υπουργεία, επισημαίνοντας ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν δημοσιοποιηθεί καταστάσεις και αναλυτικοί πίνακες για την οικονομική διαχείριση από την Οργανωτική Επιτροπή του Αθήνα 2004.
Όπως αναφέρει ο υφυπουργός Αθλητισμού δεν υπάρχει πόρισμα ελέγχου για την Α.Ε. "Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων- Αθήνα 2004" από το Ελεγκτικό Συνέδριο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, διότι ο λογιστικός και διαχειριστικός έλεγχος διενεργείται από το προαναφερόμενο συμβούλιο μόνο στους φορείς που εποπτεύει και επιχορηγεί, και ύστερα από σχετική εντολή του εκάστοτε αρμόδιου υπουργού.
Το υπουργείο Οικονομικών
Όπως διευκρινίζει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, βάσει της νομοθεσίας περί ανωνύμων εταιρειών, οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις, εγκεκριμένες από ορκωτούς λογιστές, διαβιβάστηκαν στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών, "προς ενημέρωση και τελική έγκριση".
Επιπλέον, τα χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν από το ελληνικό Δημόσιο στην Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων- Αθήνα 2004 ΑΕ, συνολικού ύψους 459.396.016 ευρώ από της ιδρύσεως της, για τις αιτίες που αναφέρονται στις εκάστοτε διατάξεις καταβολής θεωρούνται επιχορηγήσεις προς την Οργανωτική Επιτροπή και δεν αυξάνουν το μετοχικό της κεφάλαιο.
Τα ποσά που καταβλήθηκαν από το ελληνικό Δημόσιο στην Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων-Αθήνα 2004 είναι τα ακόλουθα:
Α. Συμβατικές υποχρεώσεις του Ελληνικού Δημοσίου προς την Οργανωτική Επιτροπή Αθήνα 2004 ΑΕ
- 236.992.475 ευρώ, ως επιχορήγηση του ελληνικού Δημοσίου για τη συμμετοχή του στον προϋπολογισμό της "Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων-Αθήνα 2004 Α.Ε.", για τη διαμόρφωση των ολυμπιακών αγώνων, βάσει φακέλου διεκδίκησης, σύμφωνα με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Συντονισμού Ολυμπιακής Προετοιμασίας (ΔΕΣΟΠ), τον Ιούνιο του 2006.
- 45.500.000 ευρώ για τη συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου στον προϋπολογισμό της "Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων- Αθήνα 2004 Α.Ε.", για τη διοργάνωση των Παραολυμπιακών Αγώνων, βάσει φακέλου διεκδίκησης και σύμφωνα με απόφαση της ΔΕΣΟΠ, τον Φεβρουάριο του 2004.
Β. Δράσεις του ελληνικού Δημοσίου που δεν αποτελούσαν συμβατικές υποχρεώσεις προς την ΟΕΟΑ Αθήνα 2004 ΑΕ
- 52.824.652 ευρώ, για κάλυψη δαπανών απαλλοτριώσεων και αμοιβών τεχνικών συμβούλων ασφαλείας, σύμφωνα με απόφαση της ΔΕΣΟΠ, τον Αύγουστο του 2003.
- 14.673.532 ευρώ για απόδοση εσόδων από την έκδοση του ολυμπιακού επετειακού κέρματος των 500 δραχμών.
- 8.378.357 ευρώ για την αναβάθμιση του ΟΑΚΑ, σύμφωνα με απόφαση της ΔΕΣΟΠ, τον Φεβρουάριο του 2004.
- 1.027.000 ευρώ για την προβολή της ολυμπιακής προετοιμασίας στην περιφέρεια.
- 100.000.000 ευρώ για τη συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου στο Πρόγραμμα Ολυμπιακής Προετοιμασίας για δράσεις, έργα, προμήθειες που αφορούν κατά κύριο λόγο ανάγκες τρίτων φορέων και έχουν μεταολυμπιακή χρησιμότητα, σύμφωνα με απόφαση της ΔΕΣΟΠ, τον Φεβρουάριο του 2004.
Όπως εξάλλου επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με τον απολογισμό της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων- Αθήνα 2004 Α.Ε. και των ελεγμένων οικονομικών καταστάσεων που έχουν δημοσιευθεί, η Οργανωτική Επιτροπή διασφάλισε διαχειριστικό- ταμειακό πλεόνασμα ύψους 130,6 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Στουρνάρας υπογραμμίζει εξάλλου ότι, πέραν των όσων προβλέπονται στις γενικές διατάξεις περί ανωνύμων εταιρειών, εποπτικό ρόλο, σύμφωνα με τον συστατικό νόμο, ασκούσε το υπουργικό συμβούλιο μέσω της ειδικής Διυπουργικής Επιτροπής Συντονισμού Ολυμπιακής Προετοιμασίας (ΔΕΣΟΠ).
Το πλαίσιο ανάθεσης για την παροχή υπηρεσιών και την προμήθεια αγαθών διεπόταν από τους κανονισμούς ανάθεσης παροχής υπηρεσιών και προμήθειας αγαθών, που εκδόθηκαν κατ’ εξουσιοδότηση του συστατικού νόμου και οποίοι τροποποιήθηκαν με Κοινή Υπουργική Απόφαση το 2001 και το 2004, ενώ διεπόταν και από τις κοινοτικές οδηγίες.
Τέλος, ο κ. Στουρνάρας ενημερώνει το βουλευτή της ΝΔ Άδ. Γεωργιάδη ότι οι ισολογισμοί της Οργανωτικής Επιτροπής είναι δημοσιευμένοι από το Εθνικό Τυπογραφείο, στα Τεύχη ΑΕ και ΕΠΕ της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.
Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού
Σύμφωνα με τα στοιχεία που απέστειλε από τη δική του πλευρά, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης, από το 2002 έως το 2004 εγκρίθηκαν ποσά ύψους 72.907.500 ευρώ για ολυμπιακά έργα στο πλαίσιο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού χρηματοδότησε μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και μετά από συλλογική απόφαση την "Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004" με το ποσό των 198.324.651,52 ευρώ. Η αναφερόμενη χρηματοδότηση κατανεμήθηκε ως εξής:
- Ποσό 26.412.325,76 ευρώ για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004, με απόφαση το Δεκέμβριο του 1999.
- Το ίδιο ποσό, 26.412.325,76 ευρώ, και πάλι τον Δεκέμβριο του 1999, για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων- Αθήνα 2004.
- Ποσό 100.000.000 ευρώ με απόφαση του Απριλίου του 2004 για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΟΕΟΑ-Αθήνα 2004
- Ποσό 45.500.000 ευρώ για δράσεις και έργα που αφορούσαν στη λειτουργία των εγκαταστάσεων και την οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, με απόφαση του Ιουλίου του 2004.
Αναφορικά με το κόστος κατασκευής των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων που είχε αναλάβει η Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ο υφυπουργός Αθλητισμού αναφέρει ότι όλες οι δαπάνες προέρχονταν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και έχουν ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο από την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου και τις αρμόδιες φορολογικές αρχές.
- Η συνολική δαπάνη κατασκευής των έργων ανήλθε στο ποσό του 1.606.967.962,1 ευρώ.
- Για τις μελέτες των έργων διατέθηκε συνολικό ποσό 16.309.085,08 ευρώ.
- Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες η Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων για την εξυπηρέτηση των Ολυμπιακών Αγώνων ανέλαβε τη φύλαξη και τη συντήρηση των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων που κατασκεύασε, καθώς και τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις που κατασκεύασε η Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων/Ολυμπιακά Έργα 2004 του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Η δαπάνη συντήρησης και φύλαξης από 1.2.2007 περιήλθε στην "Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ". Η δαπάνη φύλαξης έως 1.2.2007 ανήλθε στο ποσό των 4.863.473,11 ευρώ. Η δαπάνη συντήρησης ανήλθε στο ποσό των 28.748.788,52 ευρώ. Σύνολο: 33.612.261,63 ευρώ.
Ανάμεσα στα ερωτήματα που είχε θέσει ο ερωτών βουλευτής της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης ήταν "εάν έχει πραγματοποιηθεί επίσημος έλεγχος και δημοσιοποίηση των στοιχείων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για τα ποσά που δαπανήθηκαν και με ποιες διαδικασίες από την Οργανωτική Επιτροπή-Αθήνα 2004" και "αν αληθεύει ότι ο απολογισμός της Οργανωτικής Επιτροπής Αθήνα 2004 εμφανίστηκε πλεονασματικός κατά 7 εκατ. ευρώ, αλλά όμως από τα συνολικά έξοδα των 2.271 εκατ. ευρώ αφαιρέθηκαν 462,7 εκατ. ευρώ που καταγράφηκαν στον κρατικό προϋπολογισμό, ως επιχορηγήσεις".
Ζητούσε επίσης να ενημερωθεί αν υπήρξε πόρισμα ελέγχου από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και γιατί δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί στοιχεία για τις αμοιβές των ατόμων που πλαισίωναν τον Οργανισμό "Αθήνα 2004".

Read more...

Ισονομία ζήτησε ο Δέλλας Σε αναμονή της απόφασης για ΑΕΚ, οπαδοί έκλεισαν συμβολικά τη λεωφόρο Κηφισιάς


  (Φωτογραφία:  Intime )

Ολοκληρώθηκε η ακροαματική διαδικασία της ΠΑΕ ΑΕΚ ενώπιον της πειθαρχικής επιτροπής.

«Η ΑΕΚ δεν ζητάει να υποβιβαστεί καμία ομάδα, ζητάει ισονομία» είπε ο Τραϊνός Δέλλας εξερχόμενος των γραφείων.

Και συνέχισε:

«Αυτό που αισθάνεται κάθε παίκτης, προπονητής, δεν θέλω να εκφραστώ σαν ΑΕΚ, αλλά αν μου επιτρέπεται να τοποθετηθώ εκ μέρους προπονητών, παικτών που μοχθούν για να βγάλουν αποτέλεσμα κάθε Κυριακή.

»Η ΑΕΚ δεν ζητάει να υποβιβαστεί καμία ομάδα, ζητάει ισονομία. Το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν χρειάζεται αποφάσεις σε αίθουσες, αλλά αποτελέσματα στα γήπεδα. Το πιο δίκαιο είναι ένα αποτέλεσμα στο γήπεδο. Εκεί πρέπει να αρχίζουν και να τελειώνουν τα ματς».

Από την πλευρά του ο νομικός εκπρόσωπος της ΑΕΚ, Χάρης Γρηγορίου είπε:

«Εγινε μια συνολική προσπάθεια για το δίκαιο της ΑΕΚ. Η απόφαση του Τριτσώνη ήταν μονομερής, αδικαιολόγητη και σε πλήρη αντίθεση με τους υπόλοιπους αξιωματούχους του αγώνα. Η μάχη θα συνεχιστεί και στην εφέσεων την Τετάρτη. Εμείς πιστεύουμε ότι σίγουρα το αποτέλεσμα θα είναι επιτυχές γιατί έχουμε δίκιο: ανατροπή της απόφασης του Τριτσώνη.

Για τον χαρακτηρισμό «σκευωρός» που είχε αποδωθεί στον Τριτσώνη:

«Αντί να συνεργάζεται με τις ποδοσφαιρικές αρχές και τους αξιωματούχους του αγώνα κι αναλώνεται σε τηλεφωνικές επικοινωνίες, είναι λίγος ο χαρακτηρισμός αυτός. Θεωρώ ότι δεν έκανε ό,τι έπρεπε, αλλά προσπάθησε να τυλίξει σε μια κόλλα χαρτί μια ομάδα. Ολα αυτά ανετράπησαν στην ακροαματική διαδικασία από όλες τις πλευρές».

Αν βάσει της εμπειρίας του κι ως αθλητικός δικαστής θεωρεί ότι θα δικαιωθεί η ΑΕΚ:

«Από το ένα ζύγι είναι μόνο η έκθεση του Τριτσώνη, από την άλλη είναι οι εκθέσεις του ΟΑΚΑ που είχε συμμαζέψει τον αγωνιστικό χώρο και την αρχική πρόθεση της ομάδας της Κομοτηνής να συνεχιστεί το παιχνίδι».

Ο νομικός εκπρόσωπος της «Ένωσης» υποστήριξε κατά τη διάρκεια της εκδίκασης:
«Πουθενά στο φύλλο αγώνα δεν αναφέρει ο κ. Τριτσώνης εάν ρώτησε την αστυνομία ή τους παρατηρητές του αγώνα για την απόφαση που θα λάβει για το αν συνεχίσει το ματς».
Παρουσίασε το φύλλο αγώνα του περσινού ΠΑΟ – Ολυμπιακού που διεκόπη, στο οποίο ο Τάσος Κάκος είχε γράψει «θέλοντας να εξαντλήσω όλα τα περιθώρια προκειμένου να μην διακοπεί το ματς, έγινε νέα επιθεώρηση του αγωνιστικού χώρου και ο Υποστράτηγος Τσιβίκης που ξεκαθάρισε ότι δεν διασφαλίζεται η σωματική ακεραιότητα των παικτών για να συνεχιστεί το ματς και τότε αποφάσισα την οριστική διακοπή του αγώνα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΠΑΕ Πανθρακικός, που είχε κληθεί να παρευρεθεί στη διαδικασία, κατέθεσε υπόμνημα, όπου αναφέρει ότι υιοθετεί την απόφαση του Σταύρου Τριτσώνη να διακόψει τον αγώνα.
Μέχρι το βράδυ αναμένεται η απόφαση από την πειθαρχική επιτροπή.
Συμβολικός αποκλεισμός της Κηφισίας
Η απόφαση του Πανθρακικού να ταχθεί υπέρ της απόφασης του Σταύρου Τριτσώνη να διακόψει τον αγώνα της Κυριακής προκάλεσε την οργή των οπαδών της ΑΕΚ. Έτσι, περίπου 200 εξ αυτών έκλεισαν για λίγα λεπτά τη λεωφόρο Κηφισίας στο ρεύμα προς το Μαρούσι, θέλοντας να εκφράσουν την αντίθεσή τους.

Και μήνυση κατά Τριτσώνη

Η ΑΕΚ κατέθεσε σε βάρος του Σταύρου Τριτσώνη μήνυση, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος της ΑΕΚ, Ανδρέας Δημητρέλος και ο αντιπρόεδρος Ηλίας Μπρουσιανός.

Η ΠΑΕ ΑΕΚ, βασιζόμενη στο έγγραφο του ΟΑΚΑ, υποστηρίζει ότι υπάρχουν αναληθείς αναφορές στο φύλλο αγώνα σχετικά με την κατάσταση στην οποία βρισκόταν ο αγωνιστικός χώρος του γηπέδου μετά τη διακοπή.

Το συγκεκριμένο έγγραφο κατατέθηκε και υπόψη της Πειθαρχικής Επιτροπής της Σούπερ Λίγκας που εκδίκασε την υπόθεση της ΑΕΚ για το διακοπέν ματς με τον Πανθρακικό.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Στο Κύπελλο Ελλάδας Ολυμπιακός - Πανθρακικός (20:00) στον 2ο ημιτελικό


  (Φωτογραφία:  Icon )

Aθήνα
Ο ημιτελικός Κυπέλλου Ελλάδας του Ολυμπιακού με τον Πανθρακικό (20:00, ΟΤΕ Sport 3) έχει διπλή σημασία για τους «ερυθρολεύκους». Η ομάδα του Μίτσελ αναζητά εκτός από ένα σκορ πρόκρισης και μία καλή εμφάνιση ώστε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την ισοπαλία με τον Παναθηναϊκό την περασμένη Κυριακή στο «Καραϊσκάκη».

Ο Ισπανός προπονητής φαίνεται πως θα κάνει αρκετές αλλαγές στην ενδεκάδα. Αρχικά, το σίγουρο είναι η επιστροφή του Κώστα Μήτρογλου στο βασικό σχήμα αφού ο Τζεμπούρ είναι εκτός αποστολής όπως θα ξεκινήσει και ο Βλαχοδήμος λόγω της απουσίας του Αμπντούν.

Κάτω από τα δοκάρια θα βρεθεί ο Ρόι Κάρολ, στην άμυνα Μοντέστο και Χολέμπας θα είναι στα άκρα ενώ στο πλευρό του Σιόβα θα είναι ή ο Αβραάμ Παπαδόπουλος ή ο Μανωλάς. Στον άξονα, Φέισα, Μανιάτης και Μασάντο φαίνονται σίγουρο πως θα ξεκινήσουν ενώ στην επίθεση πέρα από τους δύο που είπαμε παραπάνω, μία θέση διεκδικούν οι Φετφατζίδης και Φουστέρ. 
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

O Καραμανλής στο νοσοκομείο...



Στο νοσοκομείο  ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας
Καραμανλής.
Σύμφωνα με...
ανακοίνωση, η εισαγωγή του γίνεται για προγραμματισμένες ιατρικές εξετάσεις...


Read more...

Συνελήφθη ένας από τους απαγωγείς του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου...


Αλλοδαπός, ο οποίος καταζητείτο για συμμετοχή στην απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου και για ένα διάστημα υπήρξε συνεργάτης του διαβόητου ποινικού Μιχάλη Μακρυγιάννη, συνελήφθη μετά από...
πολύμηνες, συστηματικές έρευνες του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Ασφαλείας Αττικής, κατηγορούμενος, εκτός των άλλων για σωρεία ένοπλων ληστειών σε τράπεζες.

Πρόκειται για έναν 34χρονο από τα Σκόπια, ο οποίος εντοπίστηκε και συνελήφθη προχτές το απόγευμα, στο Περιστέρι.

Σε βάρος του 34χρονου εκκρεμούσαν: – Μία καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, με την οποία καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 15 ετών και 18 μηνών και σε χρηματική ποινή, για κατοχή αυτοσχέδιας βόμβας από κοινού και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση, που διέπραξε την απαγωγή του εφοπλιστή.

– Τρία εντάλματα σύλληψης για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, σωματεμπορία και εκβίαση, για ληστείες, καθώς και για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 34χρονος, από τον Μάιο του 2012 έως και τον Μάρτιο του 2013, είχε διαπράξει ή είχε συμμετάσχει στη διάπραξη 21 ληστειών τραπεζών σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπως Βοιωτία, Αττική, Αργολίδα, Εύβοια, Αχαΐα, Μεσσηνία, Τρίπολη, και Κορινθία, από τις οποίες είχε αποκομίσει πάνω από 250.000 ευρώ.

Επίσης, από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο του 2012 συνεργαζόταν στη διάπραξη ληστειών με τον Μακρυγιάννη και έναν ακόμα ποινικό κρατούμενο, δραπέτη, αφού είχε παραβιάσει πενθήμερη άδεια.

Στην κατοχή του 34χρονου και σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο σπίτι του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μία συσκευή TAZER, ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο, φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, τρεις απομιμήσεις πιστολιών, τρεις περούκες, πλαστό δελτίο ταυτότητας και δίπλωμα οδήγησης με φωτογραφία του 34χρονου και διαφορετικά στοιχεία ταυτότητας, ποσότητα ηρωίνης, πλήθος κινητών τηλεφώνων, τα ρούχα τα οποία φορούσε κατά τη διάπραξη ληστειών και χρηματικό ποσό.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών και θα προσαχθεί ξανά ενώπιον του ανακριτή, προκειμένου να απολογηθεί...
 trelokouneli.gr


Read more...

Ήττα για τον Μπερσάνι Μαύρος καπνός στην πρώτη ψηφοφορία για Μαρίνι πρόεδρο της Ιταλίας


Ο Περ Λουίτζι Μπερσάνι με τον γραμματέα της μπερλουσκονικής δεξιάς Αντζελίνο Αλφάνο. Η συμφωνία για τον Φράνκο Μαρίνι δεν πέρασε...
Ο Περ Λουίτζι Μπερσάνι με τον γραμματέα της μπερλουσκονικής δεξιάς Αντζελίνο Αλφάνο. Η συμφωνία για τον Φράνκο Μαρίνι δεν πέρασε...   (Φωτογραφία:  Reuters )

Ρώμη, Ιταλία
Βαριά ήττα συνιστά για τον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι ο «μαύρος καπνός» που αναδύθηκε στην πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή του νέου προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας. Ο Μπερσάνι ρίσκαρε τη διάσπαση στην Κεντροαριστερά με την επιλογή του 80χρονου Φράνκο Μαρίνι και έχασε, καθώς η «εξέγερση» των Δημοκρατικών τορπίλισε μία γρήγορη εκλογή του υποψήφιου προέδρου που υποστηρίχθηκε επίσης από την μπερλουσκονική δεξιά, το κέντρο Μόντι και τη Λέγκα του Βορρά.

Ο Φράνκο Μαρίνι δεν κατόρθωσε να αποσπάσει τα δύο τρίτα των ψήφων (672 «ναι» σε σύνολο 1.007 βουλευτών, γερουσιαστών και εκπροσώπων περιφερειών) που απαιτούνται για την ανάδειξη προέδρου κατά την πρώτη μυστική ψηφοφορία.

Ο βαθιά καθολικός πρώην πρόεδρος της Γερουσίας και πρώην επικεφαλής του μετριοπαθούς συνδικάτου CISL απέσπασε 521 ψήφους, μόλις 20 περισσότερες από την απόλυτη πλειοψηφία. Το ρήγμα στην Κεντροαριστερά είναι εμφανές, περίπου το ένα τρίτο των εκλεγμένων αντιπροσώπων του Δημοκρατικού Κόμματος δεν τον υποστήριξε.

Ψήφοι των Δημοκρατικών κατευθύνθηκαν στον υποψήφιο Σέρτζιο Καμπαρίνο, ενώ τα μέλη του κόμματος Αριστερά και Ελευθερία (Sel) του Νίκι Βέντολα, του μικρού εταίρου της Κεντροαριστεράς, στράφηκαν προς τον υποψήφιο του Κινήματος 5 Αστέρων Στέφανο Ροντοτά. Ο νομικός, πρώην υπεύθυνος της αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων, συγκέντρωσε 240 ψήφους.

Καταμετρήθηκαν επίσης περισσότερα από 100 λευκά ή άκυρα ψηφοδέλτια.

Η εξέγερση εντός του Δημοκρατικού Κόμματος (Pd) ήλθε κυρίως από το «στρατόπεδο» του Ματέο Ρέντσι, του 38χρονου δημάρχου της Φλωρεντίας και βασικού εσωκομματικού αντιπάλου του Μπερσάνι, ο οποίος είχε διαμηνύσει από την Τετάρτη ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει «υποψήφιο του περασμένου αιώνα».

Διαρροές υπήρξαν πιθανώς και από τους κόλπους του μπερλουσκονικού Λαού της Ελευθερίας (Pdl) και της Επιλογής Πολιτών (Sc) του Μάριο Μόντι. Την υποψηφιότητα Μαρίνι στήριξε, πάντως, και η Λέγκα του Βορρά του Ρομπέρτο Μαρόνι.

Υπό το βάρος των εξελίξων ο Ρέντσι κατευθύνεται στη Ρώμη για συνάντηση με τον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, καθώς η κεντροαριστερά καλείται να βρει τρόπο να ανακτήσει τη χαμένη της ενότητα. Η κατάσταση είναι αβέβαιη και σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο επιστρέφει ακόμη και το σενάριο υποψηφιότητας του Ρομάνο Πρόντι.

Μπροστά στο «φόβητρο» Πρόντι, ο γραμματέας του μπερλουσκονικού Λαού της Ελευθερίας (Pdl) Αντζελίνο Αλφάνο κάλεσε το Δημοκρατικό Κόμμα να επιδιώξει διακομματική συμφωνία για άλλον υποψήφιο πέραν του Φράνκο Μαρίνι.

Τόσο στη δεύτερη, όσο και στην τρίτη ψηφοφορία για εκλογή προέδρου, απαιτείται επίσης πλειοψηφία δύο τρίτων. Από την τέταρτη ψηφοφορία και έπειτα ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας εκλέγεται με το 50% συν μια ψήφο.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι και Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατευθύνουν τα κόμματά τους να ψηφίσουν λευκό μέχρι την τέταρτη ψηφοφορία, στην οποία απαιτείται απλή πλειοψηφία.

Γεγονός που καταδεικνύει ότι Μπερσάνι, Μπερλουσκόνι, Μόντι και Μαρόνι μπορεί να μην προσπαθήσουν να «κάψουν» την υποψηφιότητα Μαρίνι με άλλες δυο αποτυχίες και να προσπαθήσουν να την στηρίξουν και πάλι, δυναμικά, το απόγευμα της Παρασκευής, κατά την τέταρτη ψηφοφορία, όταν θα αρκούν 504 ψήφοι.

Μένει όμως να διαπιστωθεί στο μεταξύ πως θα εξελιχθεί η εσωτερική αντιπαράθεση των Δημοκρατικών. Πέραν του Ματέο Ρέντσι, σοβαρές επιφυλάξεις για την υποψηφιότητα Μαρίνι έχουν εκφράσει επίσης βουλευτές και γερουσιαστές που πρόσκεινται στον πρώην πρωθυπουργό Ρομάνο Πρόντι.
Τις προηγούμενες εβδομάδες ως λύσεις ευρείας αποδοχής προβάλλονταν τα ονόματα του πρώην κομμουνιστή Μάσιμο Ντ'Αλέμα και του σοσιαλιστή Τζουλιάνο Αμάτο, αλλά και οι δυο υποψηφιότητες προκαλούσαν αρνητικές αντιδράσεις στους κόλπους της κεντροαριστεράς.
Από την πλευρά του, ο αρχηγός του Κινήματος 5 Αστέρων Μπέπε Γκρίλο χαρακτήρισε «καταστροφή» την επιλογή των κύριων ιταλικών κομμάτων να στηρίξουν τον Μαρίνι για την προεδρία. «Είναι ένας άνθρωπος του συστήματος. Ήταν χριστιανοδημοκράτης, συνδικαλιστής, πρόεδρος της Γερουσίας. Η εκλογή του θα ήταν μια καταστροφή» δήλωσε.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

«Δεν ξέρουμε πόσοι παραμένουν παγιδευμένοι στα συντρίμμια» λένε οι Αρχές στο Τέξας...



Ενα θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με τον αριθμό των θυμάτων της τραγωδίας στο Τέξας, καθώς μέχρι αυτή την ώρα οι Αρχές δηλώνουν ανήμπορες να προσδιορίσουν τον αριθμό των ανθρώπων που βρίσκονται...
παγιδευμένοι στα συντρίμμια του εργοστασίου λιπασμάτων της πόλης Γουεστ, αλλά και σε παρακείμενα κτίρια που κατέρρευσαν.

Η έκρηξη στο εργοστάσιο λιπασμάτων στο Γουέστ, βορείως του Γουάκο του Τέξας, σημειώθηκε στις 7 το απόγευμα της Τετάρτης τοπική ώρα (3 τα ξημερώματα της Πέμπτης ώρα Ελλάδας).

«Δεν ξέρουμε πόσοι άνθρωποι έχουν διασωθεί και πόσοι παραμένουν παγιδευμένοι» δήλωσε ο Αρχηγός της Αστυνομίας του Γουάκο Γουίλιαμ Πάτρικ Σουάντον, προσθέτοντας οτι «αγνοούνται τρεις ή τέσσερις πυροσβέστες» που συμμετείχαν στις έρευνες για τον εντοπισμό εγκλωβισμένων.

Οι νεκροί είναι από πέντε έως 15, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 160 τουλάχιστον, σύμφωνα με ανακοίνωση της τοπικής αστυνομίας.

Όμως, εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί, καθώς τα σωστικά συνεργεία αναζητούν επιζώντες στα ερείπια δεκάδων κτιρίων που κατέρρευσαν φλεγόμενα.

Σύμφωνα με τον Τζορτζ Σμιθ, επικεφαλής των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών του Γουέστ, τον οποίο επικαλέσθηκε το CNN, «οι νεκροί θα είναι πολλοί, όπως και οι τραυματίες».

Η έκρηξη είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφούν ή να προκληθούν ζημιές σε πολλά κτίρια, ανάμεσά τους ένα σχολείο και ένα γηροκομείο και να τραυματιστούν εκατοντάδες άνθρωποι, ενώ άγνωστος παραμένει ο ακριβής αριθμός των νεκρών.

«Ηταν σαν πυρηνική έκρηξη με ένα τεράστιο μαύρο μανιτάρι πάνω μας» δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Γουέστ Τόμι Μούσκα προσθέτοντας ότι «πολλοί άνθρωποι δεν θα είναι μαζί μας αύριο».

Το τράνταγμα της πόλης από την έκρηξη ισοδυναμούσε με σεισμική δόνηση μεγέθους 2,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN επικαλούμενο τοπικό αξιωματούχο υγείας, ανέφερε, νωρίτερα, ότι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ωστόσο αξιωματούχοι της Πυροσβεστικής του Τέξας υπολόγιζαν ότι ο τελικός απολογισμός θα κυμαίνεται μεταξύ 60 και 70 νεκρών.

Νωρίτερα, το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο KWTX είχε μεταδώσει ότι οι οι νεκροί στο Γουέστ είναι 60 με 70.

Το Γουέστ, είναι μια κωμόπολη 2.800 κατοίκων, η οποία βρίσκεται περίπου 130 χιλιόμετρα νοτίως του Ντάλας και 32 χιλιόμετρα βορείως του Γουάκο.

Χτίστηκε από Τσέχους που έφθασαν εκεί μετανάστες το 1880 και πολλά καταστήματα έχουν τσέχικες ονομασίες και προϊόντα.

«Η καταστροφή είναι μεγάλη. Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο. Μοιάζει με εμπόλεμη ζώνη με όλα αυτά τα συντρίμμια» δήλωσε ο σερίφης της κομητείας Πάρνελ ΜακΝαμάρα.

Εκπρόσωπος της υπηρεσίας δημόσιας ασφάλειας του Τέξας δήλωσε ότι η έκρηξη έχει προκαλέσει πιθανότατα «εκατοντάδες θύματα» και μεγάλες ζημιές σε κτίρια, ωστόσο δε μίλησε για νεκρούς.

Πρόσθεσε όμως ότι ένα γηροκομείο με 133 ηλικιωμένους, κατέρρευσε και ότι υπάρχουν παγιδευμένοι στα ερείπιά του.

Επισήμως, μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει αναφορά στην αιτία της καταστροφής, ενώ εκκενώθηκε η μισή πόλη του Γουέστ.

Οι τοπικές αρχές ανέφεραν, πάντως, ότι το εργοστάσιο δεν είχε άδεια ή τις προδιαγραφές ποιότητας για την άδεια από το 2006, όταν υπήρξαν παράπονα από τους κατοίκους του Γουέστ για έντονη μυρωδιά αμμωνίας στην περιοχή.

Οπως δήλωσε ο διοικητής της αστυνομίας στο Γουάκο, Γουίλιαμ Σουάτον, το εργοστάσιο λιπασμάτων λειτουργούσε χωρίς άδεια και οι αρχές δεν γνωρίζουν τον αριθμό των εργαζομένων σε αυτό.

Ο ίδιος είπε ότι η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο τέσσερις ώρες μετά το ξέσπασμά της.

Ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας δημόσιας ασφάλειας στο Γουάκο δήλωσε ότι την πρώτη έκρηξη ακολούθησαν δυο μικρότερες και ότι όλες προκλήθηκαν ύστερα από φωτιά που ξέσπασε στο εργοστάσιο.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει κίνδυνος να εκραγεί μια δεξαμενή λιπασμάτων, η οποία είναι μέχρι στιγμής ανέπαφη και ότι οι αρχές εκκενώνουν την περιοχή γύρω από το εργοστάσιο.

«Ακούστηκαν σα να εξερράγησαν τρεις βόμβες» είπε η Λίντια Ζίμερμαν κάτοικος του Γουέστ.

Ο δήμαρχος Τόμι Μούσκα δήλωσε στο CNN ότι 60 με 70 σπίτια γύρω από το εργοστάσιο έχουν καταρρεύσει.

Πυκνά σύννεφα καπνού έχουν καλύψει την περιοχή πάνω από το εργοστάσιο, ενώ ο τηλεοπτικός σταθμός WFAA του Ντάλας μετέδωσε εικόνες από ελικόπτερο που δείχνουν κατεστραμμένη μια περιοχή τριών οικοδομικών τετραγώνων.

Ιατρικό Κέντρο των Βαπτιστών στο Γουάκο ανέφερε ότι νοσηλεύονται εκεί 66 άτομα, μεταξύ των οποίων και παιδιά με τραύματα στα πόδια, εγκαύματα και κατάγματα.

Ο δήμαρχος του Γουέστ, εθελοντής πυροσβέστης ο ίδιος, δήλωσε ότι κινητοποιήθηκε όλη η πυροσβεστική δύναμη μαζί με τους εθελοντές από την πρώτη στιγμή, δηλαδή μισή ώρα πριν από τη μεγάλη έκρηξη στο εργοστάσιο λιπασμάτων που σκόρπισε την πυρκαγιά σε τεράστια έκταση και κατέστρεψε ολοσχερώς δεκάδες κτίρια.

Ο δήμαρχος ανέφερε ότι οι φωτιές μετά την ισχυρή έκρηξη των χημικών του εργοστασίου, εξαπλώθηκαν σε ακτίνα πέντε οικοδομικών τετραγώνων γύρω από το εργοστάσιο.

«Νόμιζα ότι έγινε σεισμός. Κουνηθήκαμε και η γη έτρεμε από την έκρηξη. Πετάγονταν διάφορα αντικείμενα στον αέρα, έμοιαζε με πύρινο ανεμοστρόβιλο» δήλωσε η Ντέπι Μάρακ, που οδήγησε αρκετά χιλιόμετρα για να απομακρυνθεί από το σημείο του δυστυχήματος και να τηλεφωνήσει στον άνδρα της, ώστε να φύγουν μαζί.

Ο αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός έχει κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις του στο Τέξας για να βοηθήσει στην περίθαλψη των τραυματιών και στην αναζήτηση καταφυγίου για τους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Εκτός από το εργοστάσιο λιπασμάτων καταστράφηκε ένα σχολείο, ένα γηροκομείο και δεκάδες σπίτια.


Read more...

Στη βουλή, η υπόθεση διαφυγής του Κυριακίδη...





Διαβιβάστηκαν στη Βουλή οι έγγραφες απαντήσεις των υπουργών Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη και Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια για την υπόθεση διαφυγής του επιχειρηματία Πέτρου Κυριακίδη.

Τα ... έγγραφα διαβιβάστηκαν μετά από ερώτηση που είχαν καταθέσει στη Βουλή, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθης Παναγούλης, Δημήτρης Τσουκαλάς και Νάσος Αθανασίου, στην οποία έκαναν λόγο για «εγκληματική αδράνεια των διωκτικών αρχών, που είχε ως αποτέλεσμα να διαφύγει στο εξωτερικό ο κ. Κυριακίδης». Γι΄ αυτό και οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσαν να ενημερωθούν πότε εκδόθηκαν και πού κοινοποιήθηκαν τα εντάλματα σύλληψης του Πέτρου Κυριακίδη και του υιού του, Γιώργου Κυριακίδη.

Στο έγγραφο του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, σύμφωνα με την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, την 1η Νοεμβρίου του 2011, χρεώθηκε σε εισαγγελικό λειτουργό η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης η οποία, μόλις περαιώθηκε, ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά 32 προσώπων για την υπόθεση της Proton Bank. Η δίωξη αφορούσε συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής ομάδας, με σκοπό τη διάπραξη πλειόνων κακουργημάτων, απάτη κατά συναυτουργία και κατ΄ εξακολούθηση, κατ΄ επάγγελμα και κατά συνήθεια, υπεξαίρεση κατά συναυτουργία και κατ΄ εξακολούθηση με αντικείμενο ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, άμεση συνέργεια σε κακουργηματική απάτη και απιστία. Η δικογραφία διαβιβάστηκε την 5η Μαρτίου του 2012, ως εξαιρετικά επείγουσα στον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος. Επιστραφείσα, διαβιβάστηκε την 23η Μαρτίου του ίδιου χρόνου, στον 2ο ειδικό ανακριτή του Πρωτοδικείου Αθηνών, για τη διενέργεια κύριας ανακρίσεως, ενώπιον του οποίου εκκρεμεί μέχρι σήμερα.

Στην έγγραφη απάντησή του, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας αναφέρει ότι, σε βάρος των αναφερομένων προσώπων, εκδόθηκαν από την ανακρίτρια του 2ου Ειδικού Τμήματος του Πρωτοδικείου Αθηνών, εντάλματα σύλληψης στις 13 Δεκεμβρίου του 2012 και 06 Μαρτίου του 2013, τα οποία περιήλθαν στην αρμόδια Υπηρεσία της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, την 14η Δεκεμβρίου του 2012 και 6η Μαρτίου του 2013, αντίστοιχα. Τα εντάλματα αυτά καταχωρήθηκαν στην Εθνική Βάση Δεδομένων αναζήτησης καταδιωκομένων ατόμων και απεστάλησαν για εκτέλεση στο Τμήμα Ασφαλείας Π. Φαλήρου.

Αναφερόμενος στις ενέργειες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των φυγόδικων, είπε ότι οι αρμόδιες Υπηρεσίες Ασφαλείας αναζήτησαν άμεσα αυτούς, στις διευθύνσεις που περιέχονταν στα εντάλματα, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Οι τρεις βουλευτές είχαν ζητήσει να ενημερωθούν «πώς, μετά τη σύλληψη του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και ενώ ήταν γνωστή η εμπλοκή του επιχειρηματία Πέτρου Κυριακίδη στο σκάνδαλο της Proton Bank, η Ελληνική Αστυνομία δεν προέβη στην άμεση σύλληψή του, ώστε να μην διαφύγει στο εξωτερικό ο υπόδικος Πέτρος Κυριακίδης».

  ΑΜΠΕ


Read more...

Μαριλένα Κοππά: Τρεις διαπιστώσεις για τη Μανωλάδα...





Δελτίο τύπου της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Μαριλένας Κοππά για τα γεγονότα στη Μανωλάδα:

Δεν είναι πρώτη φορά που η Μανωλάδα τραβάει την προσοχή της δημοσιότητας για κακουργηματικές πράξεις εναντίων ...εργαζόμενων μεταναστών.

Πριν τέσσερα περίπου χρόνια δύο Έλληνες, κτηνοτρόφοι το επάγγελμα, προκάλεσαν επίσης επικίνδυνη σωματική βλάβη και επιχείρησαν να λιντσάρουν δύο Μπανγκλαντεσιανούς. Οι δυο μετανάστες τότε κατηγορήθηκαν για ζωοκλοπή σε βαθμό κακουργήματος, ενώ οι δυο Έλληνες κατηγορήθηκαν σε βαθμό πλημμελήματος. Σήμερα οι επιστάτες στις φυτείες φράουλας πήραν και τα όπλα, πάλι ενάντια σε Μπαγκλαντεσιανούς και Πακιστανούς εργάτες. Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη...


...φορά η δικαιοσύνη θα πράξει το καθήκον της.
Εκ του αποτελέσματος είναι σαφές ότι η δικαιοσύνη δεν είναι τυφλή. Εάν όλοι οι πολίτες – και οι λειτουργοί της δικαιοσύνης προσπαθούσαν να κυνηγήσουν το όραμα μιας ευνομούμενης πολιτείας, θα έπρεπε να είχαν κάνει εδώ και καιρό μια σειρά από διαπιστώσεις:

1. Θα είχαν διαπιστώσει ότι η Μανωλάδα είναι ένας οικισμός 2.000 κατοίκων, περιτριγυρισμένος από διακριτές παραγκουπόλεις με πληθυσμό μεγαλύτερο της ίδιας της πόλης, ιδιαίτερα σε εποχές συγκομιδής. Θα είχαν φροντίσει να μάθουν ότι οι τσίγκινες, ξύλινες, και πλαστικές παράγκες διατίθενται έναντι ενοικίου, ότι υδροδοτούνται και ηλεκτροδοτούνται παράνομα, ότι δεν έχουν αποχέτευση. Τότε, οι αρχές – δήμος, νομαρχία, αστυνομία, κ.ο.κ. – θα είχαν πράξει βάσει αυτής της διαπίστωσης. Όμως, η τοπική αυτοδιοίκηση δεν ήταν παρούσα όταν έπρεπε, η αστυνομία δεν ήταν εκεί όταν έπρεπε, η επιθεώρηση εργασίας δεν ήταν εκεί όταν έπρεπε. Τώρα, για μια ακόμα φορά, τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα.

2. Θα είχαν διαπιστώσει ότι το μεροκάματο στην περιοχή είναι πενιχρό, ότι υπάρχει παιδική εργασία, ότι δεν υπάρχει ασφάλιση ούτε δια μέσου εργόσημου, και ότι η αστυνομία καλείται συχνά στο τέλος του μήνα – λίγο πριν την πληρωμή – για να συλλάβει τους μετανάστες χωρίς χαρτιά, υποχρέωση που αγνοούσε κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.

3. Θα είχαν διαπιστώσει ότι τα σχολεία της Μανωλάδας δεν έχουν μετανάστες, ότι δεν υπάρχει καμία μέριμνα για την υγεία των παιδιών των μεταναστών, ότι δεν υπάρχει ούτε ένας δημόσιος χώρος έκφρασης και αναψυχής. Όμως, οι υγειονομικές και εκπαιδευτικές αρχές σιώπησαν όταν έπρεπε.
Η δικαιοσύνη και ο Τύπος δίνουν το παρόν μόνο μετά τη διαπίστωση μιας ακόμα ακραίας αυτοδικίας. Όμως, όταν το κράτος δίνει μόνο ένα κατασταλτικό παρόν, τι αξιοπιστία μπορεί να έχει μια τέτοια παρέμβαση; Η Μανωλάδα είναι μια περιοχή πρότυπο, με καινοτόμα αγροτικά προϊόντα, χωρίς αγρότες να κλείνουν δρόμους ή να κατεβαίνουν με τρακτέρ στην Αθήνα. Αυτή η «ανταγωνιστικότητα» βασίζεται τελικά στα φθηνά μεροκάματα των μεταναστών. Και το στοίχημα δεν είναι να καταστραφεί η ανταγωνιστικότητα, αλλά να καταργηθεί η σύγχρονη δουλεία. Αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί όσο το κράτος δηλώνει επιλεκτικά το παρόν. Δεν μπορούμε πλέον να σιωπούμε.

Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά η πολιτεία θα πράξει, πράγματι, το καθήκον της. Το οφείλουμε στη χώρα μας, ιδιαίτερα σε μια εποχή που κάθε Έλληνας δηλώνει ότι «πίσω από τα νούμερα υπάρχουν άνθρωποι» και ότι «η ανταγωνιστικότητα δεν μπορεί να εξασφαλίζεται με οποιοδήποτε κόστος» ".

parapolitiki.com


Read more...

Μποϊκοτάζ στις «αιματοβαμμένες φράουλες» ...




Δείτε τις φωτογραφίες...
Θύελλα αντιδράσεων στο διαδίκτυο προκάλεσε το αιματηρό περιστατικό που σημειώθηκε χθες στην περιοχή της Μανωλάδας.

Μάλιστα, μέσα σε χρόνο ρεκόρ, η ... οργή που ξεχειλίζει για όσα έγιναν στην περιοχή, οδήγησε ακόμη και στη δημιουργία αφισών που καλούν σε μποϊτοτάζ στις φράουλες της Μανωλάδας.

Δείτε τις αφίσες που κάνουν τον γύρω του διαδικτύου



Read more...