Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Σε νέα δίκη στέλνει ο Αρειος Πάγος τους Εφραίμ και Αρσένιο

Αναίρεση της απόφασης του Εφετείου Θράκης

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Από το Εφετείο Θράκης θα δικαστούν και πάλι ο προφυλακισμένος ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου, Εφραίμ, ο μοναχός της ίδιας Μονής Αρσένιος και η εφέτης Μαρία Ψάλτη, για τα αδικήματα της παράβασης δικαστικού απορρήτου και της παράβασης καθήκοντος η εφέτης και της ηθικής αυτουργίας ο ηγούμενος και ο μοναχός της Μονής.

Και αυτό γιατί το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου δεχόμενο την πρόταση του αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ν. Τσάγγα, αναίρεσε την απόφαση του Εφετείου Θράκης με την οποία και οι τρεις είχαν καταδικαστεί σε φυλάκιση 10 μηνών ο καθένας με τριετή αναστολή για τα επίμαχα αδικήματα.

Παράλληλα, ο 'Αρειος Πάγος αναπέμπει την υπόθεση στο Πενταμελές Εφετείο Θράκης για νέα δίκη υπό διαφορετική όμως σύνθεση από αυτή που τους δίκασε την πρώτη φορά.

Η υπόθεση αφορά το κλείσιμο της δίκης η οποία εκκρεμούσε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ροδόπης για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκτάσεων της Μονής Βατοπεδίου.

Οι αρεοπαγίτες με την υπ' αριθμ. 28/2012 απόφασή τους έκριναν ότι η εφετειακή απόφαση δεν έχει νόμιμη αιτιολογία, παρουσιάζει λογικά κενά, αντιφάσεις και ελλείψεις.

Η ποινική αντιμετώπιση των τριών στη νέα δίκη θα είναι ευνοϊκότερη, καθώς ο 'Αρειος Πάγος έκρινε ότι η τυχόν γνωστοποίηση του αποτελέσματος μόνο της διάσκεψης ενός δικαστηρίου (χωρίς τις διεργασίες, τις νομικές σκέψεις κ.λπ. των δικαστών) δεν αποτελεί πλέον αξιόποινη πράξη, αφού πρόκειται για στοιχεία τα οποία θα περιληφθούν στην απόφαση που θα δημοσιευθεί στη συνέχεια.

Επίσης, οι αρεοπαγίτες σημειώνουν ότι παράνομα στο Εφετείο Θράκης προστέθηκε στο κατηγορητήριο ότι οι μοναχοί πληροφορήθηκαν τις νομικές διεργασίες, με συνέπεια την ακυρότητα της διαδικασίας, λόγω παραβίασης υπερασπιστικών δικαιωμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι στην Μ. Ψάλτη καταλογίζεται η μεταφορά στους μοναχούς, κατόπιν έντονων πιέσεών τους, του αποτελέσματος της διάσκεψης του Πρωτοδικείου Ροδόπης που ήταν αρνητικό (με πλειοψηφία 2 έναντι 1) για τη Μονή, ωφελώντας τους με τον τρόπο αυτό, ενώ παράλληλα υπήρχε αντίστοιχη ζημία του ελληνικού Δημοσίου.

Επίσης, οι δικαστές του Ποινικού Τμήματος έκριναν ότι η αιτιολογία της εφετειακής απόφασης έχει προβλήματα, καθώς δεν διευκρινίζει με σαφήνεια και πληρότητα πώς συνδέεται η παράβαση καθήκοντος με την παράλειψη δημοσίευσης της απόφασης και τη βλάβη του Δημοσίου.

Παράλληλα, δεν αιτιολογεί επαρκώς το Εφετείο γιατί η μη δημοσίευση της απόφασης ήταν αντικειμενικά πρόσφορη για τους σκοπούς που επιδιώκουν οι μοναχοί.

Οι δικαστές αποφάνθηκαν ακόμη ότι υπάρχουν αντιφάσεις και κενά στην εφετειακή απόφαση ως προς τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της ηθικής αυτουργίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Την Παρασκευή συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ

Εν αναμονή κρίσιμων εξελίξεων


(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Την Παρασκευή θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, όπου αναμένεται να αποφασιστεί η σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου για το Σαββατοκύριακο, καθώς και η ημερήσια διάταξη.

Αναμένεται, επίσης, να οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων, οι οποίες αφορούν τον εσωτερικό διάλογο για τη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ, όσο και το θέμα της ηγεσίας.

Το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ επρόκειτο να συνεδριάσει αύριο, Πέμπτη, αλλά αναβλήθηκε για την επόμενη ημέρα, λόγω και της απουσίας του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την Παρασκευή αναμένεται να αποσαφηνιστεί πλήρως η θέση του κ.Παπανδρέου, ο οποίος σε προηγούμενη συνεδρίαση είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος ούτε για πρόεδρος του κόμματος, ούτε για πρωθυπουργός.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Πάνος Μπεγλίτης, δηλώνει ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κ.Παπανδρέου να είναι και πάλι υποψήφιος.

Κι ενώ οι διεργασίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ είναι έντονες, άλλα δύο στελέχη του κινήματος, οι πρώην υπουργοί Χάρης Καστανίδης και Στέφανος Τζουμάκας εμφανίζονται έτοιμοι να διεκδικήσουν την προεδρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων, ο μεν Χάρης Καστανίδης θα λάβει την όποια απόφαση αφού μελετήσει τις οριστικές επιλογές του Γιώργου Παπανδρέου, ο δε Στέφανος Τζουμάκας θα δώσει την Πέμπτη συνέντευξη Τύπου στην οποία θα ανακοινώσει τις προθέσεις του.

Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου με επιστολή της προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και τον Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου, εν όψει των κρίσιμων συνεδριάσεων την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο ζητά να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την εκλογή προέδρου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, που θα ηγηθεί του Κινήματος σε περίπτωση ξαφνικών εκλογών.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

«Μπήκατε στο ευρώ με λάθος στοιχεία αλλά θα παραμείνετε...

Ο Όλι Ρεν για την Ελλάδα:


http://img.protothema.gr/C0407139E87F032211F55AB0DB974886.jpg

«Η Ελλάδα μπήκε στο ευρώ με λανθασμένα στοιχεία, αλλά πλέον είναι και θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης».

Αποκαλυπτικός ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν σε συνέντευξη του στο BBC, επανέρχεται, καθώς ερωτήθηκε σχετικά, στο θέμα των στατιστικών στοιχείων βάσει των οποίων η χώρα μας έγινε δεκτή στο ευρώ, λέγοντας πως το 2001 η Ελλάδα εισήχθη στο ευρώ «εν μέρει βάση λανθασμένων στατιστικών πληροφοριών», αλλά ξεκαθάρισε πως αυτό ανήκει στο παρελθόν.

«Η Ελλάδα δεν αποκάλυψε την αληθινή οικονομική και δημοσιονομική της κατάσταση. Αλλά πλέον η Ελλάδα είναι μέλος του ευρώ και θα παραμείνει μέλος του ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του στο BBC και στη δημοσιογράφο Sarah Montague. (Ακούστε εδώ το χαρακτηριστικό απόσπασμα: http://news.bbc.co.uk/today/hi/today/newsid_9675000/9675407.stm)

Στην ίδια συνέντευξη ο κύριος Ρεν αναφέρθηκε και στην πορεία των διαπραγματεύσεων για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους λέγοντας πως αυτές βρίσκονται στο τελικό στάδιο και προέβλεψε πως μέσα στις ερχόμενες ημέρες ή το αργότερο εβδομάδες θα υπάρξει τελική συμφωνία για το PSI.

Κληθείς να απαντήσει κατά πόσον το «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις είναι το ύψος του «κουρέματος» (άνω του 50%) δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση, περιοριζόμενος να σχολιάσει πως το τελικό deal «σε κάθε περίπτωση θα κινείται στο πλαίσιο της συμφωνίας του Οκτωβρίου».

Read more...

Ποιοι φορείς του δημόσιου τομέα θα τεθούν σε διαδικασία αξιολόγησης

Προσδιορίστηκαν με ΚΥΑ

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Τους φορείς του δημόσιου τομέα, των οποίων οι οργανικές μονάδες και το προσωπικό θα αξιολογηθούν προσδιόρισαν με Κοινή Υπουργική Απόφαση τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών.

Σε διαδικασία αξιολόγησης των οργανικών μονάδων και του προσωπικού τους τίθενται από 1η Ιανουαρίου του 2012 οι εξής φορείς:

  • Υπουργεία και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου εποπτείας τους
  • Η Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης και η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας, Ενημέρωσης
  • Αυτοτελείς δημόσιες υπηρεσίες
  • Αποκεντρωμένες Διοικήσεις
  • Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές
  • Οι ΔΕΚΟ και τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου του Κεφ. Α΄ του Ν3429/2005 εφόσον απασχολούν τουλάχιστον 30 εργαζόμενους.
Ο κατάλογος των φορέων μπορεί να συμπληρωθεί με με νεότερη υπουργική απόφαση.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Συγκλίνουν Βορίδης – ταξιτζήδες

Σε καλό κλίμα η συνάντηση


http://img.protothema.gr/49CE4629F030954D13EF07719DB7CD28.jpg
Σε πολύ καλό κλίμα, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των δύο πλευρών, διεξήχθη η συνάντηση του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μάκη Βορίδη και του προεδρείου των Ιδιοκτητών Ταξί, με αντικείμενο το θέμα της απελευθέρωσης του συγκεκριμένου επαγγέλματος.

Στη διάρκεια της συνάντησης, ο υπουργός ενημέρωσε τους επαγγελματίες αυτοκινητιστές για τα κυριότερα σημεία του νομοσχεδίου που προωθεί για την απελευθέρωση των Ταξί και το οποίο, όπως δήλωσε ο ίδιος, θα είναι έτοιμο την προσεχή εβδομάδα, προκειμένου να ψηφιστεί και να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατόν.

Από την πλευρά τους, οι ιδιοκτήτες Ταξί αφού ανέλυσαν στον κ. Βορίδη τη διαμάχη που είχαν με τον προκάτοχό του Γιάννη Ραγκούση, του παρέθεσαν τις απόψεις και τις θέσεις τους, ενόψει της απελευθέρωσης του επαγγέλματος, κάνοντας ειδική αναφορά στα πληθυσμιακά κριτήρια, αλλά και στις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονταν στο προεδρικό διάταγμα Ρέππα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της συνομιλίας διαπιστώθηκε η πρόθεση και από τις δύο πλευρές να καταβληθεί προσπάθεια συνεννόησης, καθώς υπάρχουν σχεδόν συγκλίνουσες απόψεις, προεξάρχουσας αυτής των πληθυσμιακών κριτηρίων, που αποτελούσε πάγια θέση του ΛΑΟΣ και την οποία πρόσφατα είχε διατυπώσει και ο κ. Βορίδης.

Μετά τη συνάντηση, ο υπουργός χαρακτήρισε εξαιρετικά χρήσιμη τη συζήτηση, ανέφερε ότι το σχέδιο νόμου θα είναι σχεδόν έτοιμο σε περίπου μία εβδομάδα και πρόσθεσε ότι θα περιέχει ρυθμίσεις στην κατεύθυνση της απελευθερώσεως του συγκεκριμένου επαγγέλματος, αλλά με όρους και κριτήρια τα οποία κατ' επανάληψη έχουμε θέσει.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ Θύμιος Λυμπερόπουλος, χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα με πολύ
βαριές εκφράσεις κατά του πρώην υπουργού κ. Ραγκούση, υποστηρίζοντας ότι χωρίς να το επιβάλει η Τρόικα έφτιαξε ένα νόμο, στόχος του οποίου ήταν η διάλυση των ταξί, κατηγορώντας τον πρώην υπουργό πως «ήταν υποταγμένος στους νταβατζήδες της ελληνικής κοινωνίας που έχουν χρεοκοπήσει το οικονομικό σύστημα στη χώρα μας».

Ο κ. Λυμπερόπουλος πρόσθεσε ότι ο κλάδος δεν είναι αντίθετος στο να εξυγιανθεί, να λειτουργήσει όπως σε όλη την Ευρώπη, με κριτήρια που έχουν να κάνουν με το κυκλοφοριακό, το περιβαλλοντολογικό, το πληθυσμιακό και αυτό τη βιωσιμότητα ενός επαγγέλματος.

Read more...

Στο αυτόφωρο και για χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία









Στο αυτόφωρο και για χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία
Λογική «μαστιγίου και καρότου» υιοθετεί και το υπουργείο Εργασίας αντιγράφοντας το μοντέλο του υπουργείου Οικονομικών για να εισπράξει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα από τις συσσωρευμένες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Όσοι χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ θα οδηγούνται στο αυτόφωρο –ότι ακριβώς ισχύει και για τις οφειλές προς την εφορία- ενώ για μια ακόμη φορά το υπουργείο Εργασίας προχωρεί σε ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.


Η δυνατότητα ρύθμισης θα ισχύσει και για τις οφειλές που έχουν συσσωρευτεί μέσα στο 2011 ενώ η δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση θα παρέχεται ακόμη και σε όσους έχουν υπαχθεί στις ρυθμίσεις των προηγούμενων ετών. Ως κίνητρο παρέχεται έκπτωση 30% επί των προσαυξήσεων ενώ ενσωματώνεται και η λογική της καταβολής με δόσεις οι οποίες έχουν ως εξής:

1. Για εφάπαξ αποπληρωμή ή για αποπληρωμή έως και σε 3 δόσεις χαρίζεται το 100% των προσαυξήσεων

2. από τέσσερις 4 έως έξι 6 δόσεις δίδεται έκπτωση 75% και

3. από επτά 7 έως εννέα 9 δόσεις έκπτωση ποσοστού 50%

Ολόκληρη η διάταξη για τη ρύθμιση των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία έχει ως εξής:

1. Για τους οφειλέτες των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οποίοι δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης ή έχουν εκπέσει του δικαιώματος συνέχισης των προηγούμενων ρυθμίσεων, παρέχονται οι εξής δυνατότητες, εφόσον αυτοί υποβάλουν σχετική αίτηση στις αρμόδιες υπηρεσίες μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενο μήνα από τον μήνα δημοσίευσης του παρόντος και καταβάλλουν ανελλιπώς τις από 1/1/2012 και εφεξής τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές:

α) υπαγωγή των οφειλών τους σε καθεστώς προσωρινού διακανονισμού κατά τις διατάξεις της παραγράφου Α1 του άρθου 48 του ν. 3943/2011, με έκπτωση 30% επί των προσθέτων τελών της κεφαλαιοποιημένης την 31/12/2011 οφειλής τους. Αν η σχετική αίτηση υπαγωγής υποβληθεί μετά την ως άνω ημερομηνία, δεν θα παρέχεται η έκπτωση του 30% επί των προσθέτων τελών της κεφαλαιοποιημένης την 31/12/2011 οφειλής.

Η ανωτέρω έκπτωση παρέχεται επί των προσθέτων τελών της κεφαλαιοποιημένης την 31/12/2010 οφειλής και στους οφειλέτες που έχουν ήδη υπαχθεί είστε στη ρύθμιση του άρθρου 48 του ν. 3943/2911 είτε στη ρύθμιση της παραγράφου 17 του άρθρου 20 του ν. 4019/2011 και είναι συνεπείς με τους όρους της ρύθμισης.

Κατά τα λοιπά ισχύουν οι διατάξει του άρθρου 48 του ν. 3943/2011 με εξαίρεση τα οριζόμενα στην παράγραφο Α2.

β) κεφαλαιοποίηση της μέχρι 31/12/2011 οφειλής τους και καταβολή της κατά τις εξής διακρίσεις σε ισόποσες μηνιαίες ή διμηνιαίες, κατά περίπτωση, δόσεις με τις αντίστοιχες εκπτώσεις επί των κάθε είδους προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων που έχουν επιβληθεί λόγω της καθυστέρησης αποπληρωμής:

αα) εφάπαξ ή έως τρεις (3) δόσεις με έκπτωση ποσοστού εκατό τοις εκατό (100%)

ββ) από τέσσερις (4) έως έξι (6) δόσεις με έκπτωση ποσοστού εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) και

γγ) από επτά (7) έως εννέα (9) δόσεις με έκπτωση ποσοστού πενήντα τοις εκατό (50%)

Η εφάπαξ καταβολή και η καταβολή της πρώτης δόσης γίνεται υποχρεωτικά έως την τελευταία ημέρα του μεθεπόμενου μήνα από τον μήνα δημοσίευσης του παρόντος. Μη καταβολή δύο (2) συνεχόμενων δόσεων συνεπάγεται έκπτωση από την παρούσα ρύθμιση.

Η λήψη αναγκαστικών και λοιπών μέτρων είσπραξης, αναστέλλεται έως την 31.12.2912 για τους οφειλέτες που θα υπαχθούν στην παρούσα ρύθμιση.

Οι παράγραφοι 6 και 7 της περίπτωσης Α του άρθρου 48 του ν. 3943/2011 εφαρμόζονται αναλογικά και στην παρούσα ρύθμιση.

Η διάταξη της περίπτωσης αυτής εφαρμόζεται και σε όσους έχουν ήδη υπαχθεί σε ρύθμιση και είναι συνεπείς στην καταβολή των δόσεων, κατόπιν αιτήσεώς τους. Οι οφειλέτες αυτοί απαλλάσσονται από την καταβολή του υπόλοιπου οφειλόμενου ποσού αν το ποσό που προκύπτει μετά την εφαρμογή της ανωτέρω έκπτωσης επί των κάθε είδους προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων που έχουν επιβληθεί λόγω της καθυστέρησης αποπληρωμής είναι μεγαλύτερο από το υπόλοιπο οφειλόμενο ποσό.

2. Στα αρμόδια όργανα της παραγράφου 1 του άρθρου 54 του ν. 3863/2010 (Α' 115), για τη χορήγηση διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, παρέχεται η αρμοδιότητα της επανένταξης των οφειλετών σε καθεστώς ρύθμισης, στην οποία είχαν υπαχθεί και δεν τήρησαν τον όρο της εμπρόθεσμης καταβολής των δόσεων της ρύθμισης ή των απαιτητών τρεχουσών εισφορών, με την προϋπόθεση της καταβολής αυτών καθώς και των αναλογούντων προσθέτων τελών της εκπρόθεσμης καταβολής τους. Ειδικά για τους οφειλέτες που απώλεσαν το δικαίωμα συνέχισης της ρύθμισης, στην οποία είχαν υπαχθεί, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος και εφόσον δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης με νεότερες διατάξεις ρυθμίσεων, δύναται να επανενταχθούν σε αυτή, με την προϋπόθεση της καταβολής του συνόλου των απαιτητών δόσεων της ρύθμισης και των απαιτητών τρεχουσών εισφορών, καθώς και των αναλογούντων προσθέτων τελών της εκπρόθεσμης καταβολής τους.

3. Επιχειρήσεις, εργοδότες ή ασφαλισμένοι με επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα σε περιοχές που επλήγησαν από θεομηνίες ή άλλες φυσικές καταστροφές ή έχουν δεχθεί τρομοκρατική επίθεση, μετά την ημερομηνία δημοσίευσης του ν. 2256/1994 (Α' 196), και έχουν αποδεδειγμένα υποστεί ζημιές, και οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, μπορούν, αφού υποβάλουν αντίστοιχη αίτηση στους ανωτέρω ΦΚΑ μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από το μήνα δημοσίευσης του παρόντος νόμου, να υπαχθούν: α) είτε στις διατάξεις του άρθρου 8 του ν. 2256/1994 (Α' 196), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, εφόσον δεν έχουν ποτέ στο παρελθόν υπαχθεί σε αυτές. Η αναστολή καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών της περίπτωσης β) της παραγράφου 1 του άρθρου 8 του ν. 2256/1994 αρχίζει από την επομένη της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης. β) είτε στον προσωρινό διακανονισμό της περίπτωσης Α του άρθρου 48 του ν. 3943/2011, με την κεφαλαιοποίηση της έως την 31।12.2011 οφειλής τους. Ειδικά για την περίπτωση αυτή, δεν εφαρμόζεται ο περιορισμός του ποσοστού του 1,25% της περίπτωσης ί. και η παράγραφος 4 του ανωτέρω άρθρου.
http://newpost.gr
Read more...

Στις 29 Φεβρουαρίου «ανοίγουν» οι οδικές μεταφορές - Αλλαγές και στους συμβολαιογράφους

Τι προβλέπει το σχέδιο-νόμου


(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Μετατίθεται για τις 29 Φεβρουαρίου 2012 η πλήρης απελευθέρωση των οδικών μεταφορών, αντί για την 1η Ιανουαρίου, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί.

Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σαρωτικές αλλαγές έρχονται και για τα επαγγέλματα των δικηγόρων και συμβολαιογράφων.

Σχετικά με τα επαγγέλματα, στο σχέδιο νόμου προβλέπεται:

  • η δυνατότητα σε δυο ή περισσότερους δικηγόρους να συστήσουν δικηγορική εταιρεία στην περιφέρεια στην οποία ο ένας από τους δύο έχει την έδρα του.
  • η δυνατότητα διαφήμισης των δικηγορικών εταιρειών καθώς και την υποχρέωση των δικηγορικών συλλόγων να δημοσιεύουν σε ετήσια βάση τα οικονομικά τους.
  • η κατάργηση της ελληνικής ιθαγένειας ως προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος του συμβολαιογράφου.
  • το επάγγελμα του οδικού μεταφορέα θα μπορεί να ασκείται και από εμπορικές επιχειρήσεις καθώς και από κοινοτικούς μεταφορείς.
  • η απελευθέρωση των οδικών μεταφορών θα τεθεί σε ισχύ από 29ης Φεβρουαρίου αντί για την 1 Ιανουαρίου 2012.
Ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, είχε την Τετάρτη συνάντηση στα κεντρικά γραφεία του κόμματος με τους εκπροσώπους της ομοσπονδίας ιδιοκτητών Δημοσίας Χρήσης Αυτοκινήτων, όπου ενημερώθηκε για τα προβλήματα του κλάδου. Επανέλαβε ότι η ΝΔ θα κάνει ό,τι είναι δυνατό και εφικτό στις παρούσες οικονομικές συνθήκες ώστε να διατηρηθεί η ελληνική μεταφορά σε ελληνικά χέρια.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Τώρα το πήραν χαμπάρι...


...ότι δόθηκε λάθος συνταγή στην Ελλάδα...
Τα δεδομένα, με τα οποία θα έρθουν αντιμέτωποι οι τροϊκανοί δε θα τους χαροποιήσουν καθόλου, καθώς για μία ακόμα φορά υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις από τους στόχους, όπως μεταδίδει σήμερα σε άρθρο της η Deutsche Welle. Όπως σημειώνει ο ... Ρολφ Λανγκχάμερ, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Οικονομία που εδρεύει στο Κίελο:


“Η χώρα δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της χωρίς ξένη βοήθεια. Δεν πρόκειται για ένα προσωρινό πρόβλημα έλλειψης ρευστότητας, αλλά ξεκάθαρα για ένα πρόβλημα χρεοκοπίας”.


Χωρίς το σχεδιαζόμενο κούρεμα του χρέους η Ελλάδα κινδυνεύει να βουλιάξει ακόμη περισσότερο στο βούρκο των χρεών.


Γιατί όμως ο ασθενής δεν παρουσιάζει βελτίωση παρά τα “αλλεπάλληλα φάρμακα” που του δόθηκαν; Γιατί, πολύ απλά, η συνταγή ήταν λανθασμένη, θα πει ο Χόλγκερ Σμίντινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Μπέρενμπεργκ Μπανκ (Berenberg Bank):


“Τα μέτρα ήταν υπερβολικά σκληρά. Η χώρα έκανε περικοπές μέχρι τελικής πτώσης. Αυτό που χρειάζεται είναι περισσότερος χρόνος προκειμένου να μπορέσει να σταθεί και πάλι στα πόδια της μέσω μεταρρυθμίσεων που ευνοούν την ανάπτυξη, όπως είναι τα ανοίγματα στην αγορά εργασίας και μια πιο αποτελεσματική διοίκηση”.



Read more...

Υποχωρήσεις Αβραμόπουλου στους Γερμανούς εμπόρους όπλων...



Αναποτελεσματική κρίνουν οι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων τη στάση που τηρεί ο πολιτικός προϊστάμενός τους κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις των Γερμανών, οι οποίοι θέλουν να παίξουν το ρόλο του αποκλειστικού προμηθευτή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Την ώρα που οι...
Γερμανοί επιβάλουν στυγνά και επώδυνα οικονομικά μέτρα, την ώρα που διογκώθηκε το χρέος της Ελλάδας από τη σκανδαλώδη αγορά Γερμανικών οπλικών συστημάτων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δ. Αβραμόπουλος, φέρεται να βρίσκεται επικεφαλής των μυστικών διαπραγματεύσεων που γίνονται με τους ντόπιους εκπροσώπους των Γερμανικών πολεμικών βιομηχανιών προκειμένου να συναφθούν συμβόλαια ύψους 80 δισ. ευρώ.

Στρατιωτικές πηγές λένε ότι η υπόθεση των υποβρυχίων, ωχριά μπροστά στις απαιτήσεις των Γερμανών οι οποίοι απαιτούν την αγορά πολεμικών αεροσκαφών Eurofighter και φρεγατών.

Αυτά συμβαίνουν την ώρα που ο κ. Αβραμόπουλος εξακολουθεί να κρατά την ίδια αναποτελεσματική τακτική με αυτή που ακολούθησε και ο προκάτοχός του κ. Πάνος Μπεγλίτης.

Αξιωματικοί που συμμετείχαν πρόσφατα στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο και γνωρίζουν πολύ καλά το περιεχόμενο εισηγήσεων προς το ΚΥΣΕΑ, επισημαίνουν ότι έτσι ανοίγει η πόρτα του «φρενοκομείου».

Από τη μια πλευρά δεν υπάρχουν ανταλλακτικά για φρεγάτες, τεθωρακισμένα, αεροσκάφη, Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ), ενώ από την άλλη η πολιτική ηγεσία δεν επιδεικνύει ρανίδα πυγμής έναντι των Γερμανών.

Από την εποχή της κυβέρνησης Σημίτη με τις (περιβόητες ασκήσεις τεθωρακισμένων στον Ασκό Προφήτη Θεσσαλονίκης), οι Γερμανικές πολεμικές βιομηχανίες (που απασχολούν κυρίως Τούρκους εργάτες) έχουν λάβει τη μερίδα του λέοντος στους εξοπλισμούς, χωρίς να τηρούν χρονοδιαγράμματα και προδιαγραφές.

Ο υπουργός Εθνικής Αμύνης καλείται να απαντήσει γιατί δόθηκαν 2,2 δισ. ευρώ για τα γερμανικά υποβρύχια από τα οποία έχει παραδοθεί μόνο ένα;

Γιατί δεν απαιτεί επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας επικαλούμενος τη ζοφερή κατάσταση στην εθνική οικονομία και την αποκάλυψη του σκανδάλου ότι λαδώθηκαν «διάφοροι» αξιωματούχοι για να κλειστεί το συμβόλαιο;

Γιατί απέκλεισε βουλευτές από συνεδριάσεις της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας που ζητούσαν εξηγήσεις για το σκάνδαλο των υποβρυχίων; Αληθεύει ότι έχουν σχέσεις επίορκοι εφοριακοί με το σκάνδαλο και σ’ αυτούς έχει αναφερθεί ο Οικονομικός Εισαγγελέας κ. Γρηγόρης Πεπόνης;

Γιατί δεν ζητεί εξηγήσεις από τους Γερμανούς για την «αμαρτωλή» σύμβαση, σύμφωνα με την οποία θα εκσυγχρονίζονταν οι φρεγάτες τύπου “S”;

Θα μας πει ο κ. Αβραμόπουλος τι έχει κάνει από τη στιγμή που διαπιστώθηκαν ρωγμές στη θωράκιση των τεθωρακισμένων τύπου Leopard και ενώ η ελληνική πλευρά έχει καταβάλει 1,7 δισ. ευρώ;

Οι απαντήσεις σε τέτοια ερωτήματα κρίνουν την επάρκεια ενός υπουργού, κ. Αβραμόπουλε και όχι οι επιθεωρήσεις τμημάτων φρουράς μέσα στο Πεντάγωνο...
www.newsbomb.gr



Read more...

Νέο θαύμα Βενιζέλου: «Ξεσκόνισμα» της εφορίας και στις τραπεζικές καταθέσεις









Νέο θαύμα Βενιζέλου: «Ξεσκόνισμα» της εφορίας και στις τραπεζικές καταθέσεις
«Ο προσδιορισμός των αποτελεσμάτων με έλεγχο μπορεί να διενεργείται και με την εφαρμογή μιας ή περισσότερων από τις κατωτέρω τεχνικές ελέγχου... το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων και των δαπανών σε μετρητά».

Νέοι καιροί, νέα ήθη στη διαδικασία του φορολογικού ελέγχου. Η παραπάνω φράση που ενσωματώθηκε στο πολυνομοσχέδιο Βενιζέλου, ανοίγει το δρόμο για πλήρες ξεσκόνισμα των τραπεζικών καταθέσεων που διατηρούν επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Η νομοθετική διάταξη που προστίθεται στον κώδικα φορολογίας εισοδήματος αφήνει στους ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών όλα τα περιθώρια για να αποκτούν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Κι όχι μόνον αυτό. Ανάλογα με τα «ευρήματα» στους τραπεζικούς λογαριασμούς, θα μπορούν: «να προσδιορίζονται τα ακαθάριστα έσοδα, οι εκροές του επιτηδευματία, τα φορολογητέα κέρδη και ο οφειλόμενος Φόρος Προστιθέμενης Αξίας, βάσει των γενικά παραδεκτών αρχών και τεχνικών της Ελεγκτικής».

Η νομοθετική διάταξη δεν ξεκαθαρίζει με ποιον τρόπο θα δρομολογείται αυτή η διαδικασία και όλα αφήνονται στη διακριτική ευχέρεια του υπουργού να τα καθορίσει με υπουργική απόφαση.

Το πλήρες κείμενο της νομοθετικής διάταξης είναι το εξής:

«1. Ο προσδιορισμός των αποτελεσμάτων με έλεγχο μπορεί να διενεργείται και με την εφαρμογή μιας ή περισσοτέρων από τις κατωτέρω τεχνικές ελέγχου:

α) της αρχής των αναλογιών

β) της ανάλυσης ρευστότητας του φορολογούμενου

γ) της καθαρής θέσης του φορολογούμενου


δ) της σχέσης της τιμής πώλησης προς τον συνολικό όγκο κύκλου εργασιών και

ε) το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων και των δαπανών σε μετρητά

Με τις πιο πάνω τεχνικές μπορούν να προσδιορίζονται τα ακαθάριστα έσοδα, οι εκροές του επιτηδευματία, τα φορολογητέα κέρδη και ο οφειλόμενος Φόρος Προστιθέμενης Αξίας, βάσει των γενικά παραδεκτών αρχών και τεχνικών της Ελεγκτικής.

2. Τα προσδιοριζόμενα, με τις τεχνικές ελέγχου της προηγούμενης παραγράφου ακαθάριστα έσοδα λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό των λοιπών φορολογιών. Για το κόστος που αναλογεί στην προσαύξηση των ακαθαρίστων εσόδων, που προσδιορίζονται με τις πιο πάνω τεχνικές, εκπίπτεται ο αναλογών σε αυτούς Φ.Π.Α.

3. Εφόσον το αποτέλεσμα του ελέγχου έχει εξαχθεί με την εφαρμογή του τεχνικού ελέγχου της παραγράφου 1, ο Προϊστάμενος της ελεγκτικής μονάδας πριν την έκδοση της πράξης καταλογισμού του φόρου, καλεί τον υπόχρεο σε ακρόαση, ο οποίος δικαιούται σε ανταπόδειξη.

4. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζονται το ειδικότερο περιεχόμενο τεχνικών ελέγχου της παραγράφου 1, ο τρόπος εφαρμογής τους και κάθε σχετικό θέμα για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.»


Αρίστος Οικονομίδης
http://newpost.gr

Read more...

Κάνει πίσω το ΥΠΕΚΑ για το ενεργειακό πιστοποιητικό...


Την αναστολή εφαρμογής του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης σε μισθώσεις εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, όπως προκύπτει από έγγραφη απάντηση του υπουργού ΠΕΚΑ Γιώργου Παπακωνσταντίνου, σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Χατζηδάκη.

Υπενθυμίζεται ότι...
, από 9ης Ιανουαρίου, οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να προσκομίζουν ενεργειακά πιστοποιητικά στις Εφορίες...
προκειμένου να νοικιάσουν ακίνητα, καθώς η σχετική υποχρέωση που ίσχυε από πέρυσι για τις αγοραπωλησίες επεκτείνεται και στις μισθώσεις. Το κόστος έκδοσης των πιστοποιητικών κυμαίνεται από 1 - 2,5 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ανάλογα με τη χρήση του ακινήτου.

«Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής εξετάζει το θέμα της περαιτέρω παράτασης μη εφαρμογής του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης σε μισθώσεις όχι μόνον από πλευράς οικονομικής συγκυρίας αλλά και από πλευράς των κοινοτικών μας υποχρεώσεων για ενεργειακή αναβάθμιση της κτιριακής υποδομής της χώρας», αναφέρεται στο έγγραφο του υπουργού Περιβάλλοντος...



Read more...

Κατέθεσε ο προϊστάμενος των οικονομικών εισαγγελέων...



Ολοκλήρωσε, αργά το απόγευμα της Τετάρτης, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και προϊστάμενος των οικονομικών εισαγγελέων Ν.Παντελής την κατάθεσή του στον Φώτη Μακρή, επίσης αντεισαγγελέα ΑΠ, ο οποίος διεξάγει την έρευνα για τις καταγγελίες των κ.κ. Γρ.Πεπόνη και Σπ.Μουζακίτη.

Στην...

κατάθεσή του ο κ. Παντελής ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ουδέποτε αντιλήφθηκε ότι υπάρχουν παρεμβάσεις, αλλά και ο ίδιος δρούσε πάντα στα πλαίσια του υπηρεσιακού του καθήκοντος.

Αυτή την ώρα ο κ. Μακρής επισκέπτεται το ΣΔΟΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες η επίσκεψη συνδέεται με τη διεξαγόμενη έρευνα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο αντεισαγγελέας θα επισκεφθεί και την εισαγγελία Πρωτοδικών.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ι.Τέντες βρίσκεται στη Ρωσία, απ' όπου αναμένεται να επιστρέψει τη Δευτέρα, οπότε εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί και η έρευνα...
NEA.



Read more...

Κόβουν τα δώρα και σε όσους συνταξιούχους παίρνουν κάτω από 400 ευρώ!

Και από τη μύγα ξύγκι...


http://img.protothema.gr/9D139E0CEE30F34DCC382B293E5F8637.jpg
Ούτε αρχή ούτε τέλος έχει το φοροεισπρακτικό αμόκ της κυβέρνησης, καθώς μετά από ενάμισι χρόνο Μνημόνιο αποκαλύπτεται τώρα ότι, παρά τη γενική σφαγή μισθών και συντάξεων, υπήρχαν και χιλιάδες περιπτώσεις όπου χαμηλοσυνταξιούχοι ελάμβαναν δώρα και Χριστουγέννων και Πάσχα, έως και 200 ευρώ μεγαλύτερα από εκείνα που ελάμβαναν... τους καλούς καιρούς.

Στο πολυνομοσχέδιο υπάρχει διάταξη με την οποία ορίζεται πως όσοι έπαιρναν σύνταξη κάτω από 400 ευρώ το μήνα, δεν θα παίρνουν το 400ρι σαν δώρο Χριστουγέννων ή το 200ρι το Πάσχα και το καλοκαίρι, αλλά το ποσό που αντιστοιχεί στη μικρότερη των 400 ευρώ σύνταξη!

Το μέτρο αφορά εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους που λαμβάνουν την κατώτατη σύνταξη ή σύνταξη χηρείας αρκετών Ταμείων (ΟΓΑ, πρώην ΤΕΒΕ κλπ) και οι οποίοι είδαν τα ποσά τους να αυξάνονται αντί να μειώνονται. Σημειώνεται ότι οι κατώτατες <<δια νόμου>> συντάξεις, σπανίως μόνο είναι ανταποδοτικές και αναλογούν (στην συντριπτική τους πλειοψηφία) σε πάρα πολύ χαμηλές εισφορές, σε σχέση το τελικό ποσόν της συντάξεως.





Read more...

Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατά της απαγόρευσης δόμησης σε εκτός σχεδίου περιοχές

Ζητούν απόσυρση του ΠΔ


(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Σάμος
Επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Παπακωνσταντίνου, καθώς και τον αναπληρωτή υπουργό, Νίκο Σηφουνάκη, απέστειλαν 35 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με την οποία ζητούν την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος το οποίο απαγορεύει τη δόμηση σε εκτός σχεδίου περιοχές και την εισαγωγή του στη Βουλή ως νομοθετική ρύθμιση ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όλους να τοποθετηθούν και ανάλογα να ψηφίσουν.

Οι βουλευτές χαρακτηρίζουν την απαγόρευση «αδιανόητη και αδικαιολόγητη» και επισημαίνουν, μεταξύ άλλων: «Εκατομμύρια περιουσίες απαξιώνονται. Οι ιδιοκτήτες τους, μεταξύ των οποίων και χιλιάδες Ευρωπαίοι πολίτες, εγκλωβίζονται και εξαπατώνται για άλλη μια φορά από το ελληνικό κράτος. Ένας ολόκληρος κλάδος, από τους σημαντικότερους -αυτός της οικοδομής- που ήδη χειμάζεται από την οικονομική κρίση, δέχεται καίριο πλήγμα. Μια νέα γενιά αυθαιρέτων ετοιμάζεται» αναφέρουν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Επιμονή Χρυσοχοϊδη, δεύτερες σκέψεις Βενιζέλου, κίνηση - έκπληξη από Γιώργο;

Εντείνονται οι ζυμώσεις στο ΠΑΣΟΚ


http://img.protothema.gr/B5620512CBEB8951013DA3B05285B83C.jpg

Εντείνονται οι ζυμώσεις των κορυφαίων του ΠΑΣΟΚ ενόψει της σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου κόμματος το σαββατοκύριακο, της οποίας θα έχει προηγηθεί η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου την Παρασκευή.

Στο πλαίσιο αυτό – και εν αναμονή της επιστροφής, από το Λονδίνο, του Γιώργου Παπανδρέου, με τη σχετική φημολογία να παραπέμπει και σε κίνηση έκπληξη από την πλευρά του, ολοκληρώθηκαν χτες οι επαφές του Ευάγγελου Βενιζέλου με όλα τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ο υπουργός Οικονομικών τάσσεται υπέρ μίας καθαρής λύσης, άμεσα, και έχει ως κύριο σκοπό την αποφυγή της εσωκομματικής σύγκρουσης.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται και άλλα κορυφαία στελέχη, όπως ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου και η Βάσω Παπανδρέου.

Όμως, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα επιμείνει στην υποψηφιότητά του, προοπτική που εξετάζουν σοβαρά ο Χάρης Καστανίδης και η Λούκα Κατσέλη. Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι αν υπάρξουν πολλές υποψηφιότητες είναι πολύ πιθανό να αποσύρει το ενδιαφέρον του ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Νωρίτερα σήμερα, την εκλογή του νέου αρχηγού πριν από τις εκλογές, αλλά μετά τη δανειακή σύμβαση είχε ζητήσει με επιστολή της στον Γιώργο Παπανδρέου η Άννα Διαμαντοπούλου.

Η υπουργός Παιδείας θέτει θέμα ασυμβιβάστου υποψηφίου- υπουργού και ζητά να διευκολυνθεί ο Λουκάς Παπαδήμος για την ανασύνθεση της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, ζητά από όλους να σταματήσουν την εκλογολογία.
Read more...

Προτεραιότητα για την Ευρωζώνη το PSI και η νέα σύμβαση στην Ελλάδα, τονίζει η Μέρκελ

«Η πρώτη υποχρέωση για το 2012»



Βερολίνο
H διασφάλιση του δεύτερου πακέτου προς την Ελλάδα, όρος για την οποία είναι η ολοκλήρωση του PSI, συνιστούν βασική προτεραιότητα για την Ευρωζώνη, σημειώνει η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου της Άνγκ.Μερκελ με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι που επισκέπεται το Βερολίνο, η Γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε πως το θέμα της ελληνικής βοήθειας θα πρέπει να επιλυθεί πριν η Ευρώπη αρχίσει να ασχολείται με την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

«Η πρώτη υποχρέωση της ευρωζώνης φέτος είναι να επιλυθεί το θέμα του δεύτερου δανειακού προγράμματος για την Ελλάδα και να οριστικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες προκειμένου να μπορέσουμε να επικεντρωθούμε στα διαρθρωτικά προβλήματα στην ευρωζώνη» ανέφερε η Μέρκελ, όπως μεταδίδει το Reuters.

Τόσο το Βερολίνο όσο και το Παρίσι έχουν καταστήσει σαφές στην Αθήνα πως χωρίς πρόοδο στις διαδικασίες για το δεύτερο πακέτο -προϋπόθεση για το οποίο είναι το PSI- δεν θα υπάρξει επόμενη δόση.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Αυξήθηκαν οι ενισχύσεις προς τα κόμματα!

Τα νοικοκυριά έχουν διαλυθεί στην Ελλάδα του Μνημονίου, αλλά…



http://img.protothema.gr/B523CFC13CA162B974AAFC5A6DF4D276.jpg

Την ώρα που οι Έλληνες βιώνουν τα απεχθέστερα δημοσιονομικά μέτρα που περιορίζουν δραστικά τα εισοδήματά τους σε σημείο που πολλά νοικοκυριά αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα επιβίωσης τα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου αντί να μειώσουν, αύξησαν τα ποσά που λαμβάνουν ως κρατική ενίσχυση τα οποία μάλιστα τα έχουν ονομάσει «οικονομική ενίσχυση για ερευνητικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς».

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την αποκαλυπτική απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμμαχίας Λευτέρη Αυγενάκη, το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, το ΚΚΕ, ο ΛΑΟΣ, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Οικολόγοι Πράσινοι (ως κόμμα της ευρωβουλής) έλαβαν συνολικά για το 2011, 4.823.089 ευρώ εναντι 4.000.728 ευρώ που πήραν το 2010.

Το επιπλέον ποσό των 823 χιλιάδων ευρώ μπορεί να μην φαντάζει υπερβολικό, όμως η αύξηση πραγματοποιήθηκε μέσα σε μια περίοδο που τα πάντα περιορίζονται και περικόπτονται δραστικά εκτός – όπως φαίνεται – από τις χρηματικές ενισχύσεις των κομμάτων με αποτέλεσμα να δημιουργείται μείζον θέμα ηθικής για το σύνολο του πολιτικού κόσμου.

Πιο αναλυτικά:

Το ΠΑΣΟΚ έλαβε ως εκλογική ενίσχυση το 2009 3.084.772,47 ευρώ ενώ η χρηματοδότηση του 2010 ανήλθε σε 1.768.724,80 ευρώ και του 2011 σε 1.941.547,36 ευρώ

Η ΝΔ πήρε ως εκλογική ενίσχυση (2009) 2.932.510,15 ευρώ και οι χρηματοδοτήσεις ανέρχονται σε 1.344.300 ευρώ για το 2010 και 1.517.818 ευρώ για το 2011

Το ΚΚΕ χρηματοδοτήθηκε για τις εκλογές με το ποσό των 602.940,19 ευρώ και επιχορηγήθηκε το 2010 με 418.936 ευρώ και το 2011 με 466.526,6 ευρώ

Ο ΛΑΟΣ για τις εκλογές του 2009 πήρε 346.073,03 ευρώ, το 2010 χρηματοδοτήθηκε με 356.412 ευρώ και το 2011 με 389.063, 72 ευρώ

Ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά έλαβε 371.039,65 ευρώ, το 2010 πήρε 321.866 ευρώ και το 2011 347.366 ευρώ

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τις εκλογές πήραν 191.614,51 ευρώ το 2010 έλαβαν155.902 ευρώ και το 2011 160.769,72 ευρώ

Δείτε εδώ την απάντηση του υπουργού Εσωτερικών
Read more...

Κορυφώνεται η αγωνία για το χρέος

Μία μέρα πίσω η άφιξη Νταλάρα


http://img.protothema.gr/2B7A4C0B98053335C38E9E247E2A6C79.jpg
Για την Πέμπτη φαίνεται ότι μετατιθεται η άφιξη στην Αθήνα και η συνάντηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, του επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου IIF, κ. Τσαρλς Νταλάρα.

Στην κυβέρνηση αναμένουν με αγωνία τις τελευταίες πληροφορίες και τις εκτιμήσεις του ...«αρχιστράτηγου του κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων, από το μέτωπο των αγορών, ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού. Οι εισηγήσεις του θα καθορίσουν εν πολλοίς και το μέλλον του σχεδίου διάσωσης της χώρας από την χρεοκοπίας.

Παρότι η έλευση του Τσαρλς Νταλάρα φαίνεται να πιστοποιεί τη μεγάλη κινητικότητα γύρω από την εφαρμογή του PSI (σε αντίθεση μάλιστα με ό,τι είχε μεσολαβήσει μετά τη συμφωνία-πρόδρομο της 21ης Ιουλίου), στην πράξη η ανησυχία των αγορών είναι πολύ μεγάλη και τα μηνύματα που στελνουν στην ελληική κυβέρνηση συγκεχυμένα. Το σχέδιο της ΕΕ, του ΔΝΤ και του IIF προβλεπει «βαθύ κούρεμα» έως και 100 δισ. ευρώ, τα οποία οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων θα πρέπει να αποδεχθούν πως θα χάσουν, στο πλαίσιο της εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, ορισμένα hedge funds φαίνεται να αντιδρούν έντονα στο ενδεχόμενο συμμετοχή τους στο πρόγραμμα εθελοντικής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, επειδή έχουν ποντάρει ήδη πολλά στη χρεοκοπία της χώρας μας.

Το «ατού» στα χέρια των υποστηρικτών της λύσης που κομίζει το IIF είναι πως όσοι έχουν βάλει «στοίχημα» πως η Ελλάδα δεν θα αποπληρώσει τα χρέη της –κάτι που θα σημάνει την ενεργοποίηση των συμβολαίων αντιστάθμισης κινδύνου (CDS) - πληρώνουν συνεχώς χρήματα εδώ και δύο χρόνια, χωρίς όμως ακόμα να «πάνε ταμείο». Έτσι κινδυνεύουν να χάσουν πολλά, την ίδια ώρα που οι υπόλοιποι δανειστές φαίνεται να αποδέχονται ένα ορθολογικο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, για να μην χάσουν τα πάντα.

«Τα λεφτά είναι πολλά» όμως για τα funds που έχουν ποντάρει στα ελληνικά CDS και υπάρχει ο κίνδυνος να μπορούν να εκτροχιάσουν το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας. Τα hedge funds σχεδιάζουν να μην συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής και θα προτιμούσαν να συμβάλουν στην πτώχευση της χώρας, ώστε να εισπράξουν από τα ασφάλιστρα κινδύνου που έχουν αγοράσει.

Ορισμένοι πάλι μπορεί να ελπίζουν πως οι ίδιοι θα εξασφαλίσουν την πλήρη αποπληρωμή τους στο 100%, εφόσον άλλοι –περισσότερο πρόθυμοι- ομολογιούχοι αποδεχθούν να χάσουν περί το 50%!

Αν τελικώς δεν επέλθει συμφωνία, το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας δεν θα είναι σε θέση να προχωρήσουν το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

Read more...

Βόμβα για τα ενοικιοστάσια από τους φόρους: Στα 10 ενοίκια, τα έξι τα παίρνει το κράτος









Βόμβα για τα ενοικιοστάσια από τους φόρους: Στα 10 ενοίκια, τα έξι τα παίρνει το κράτος
Έσπειραν φόρους, θερίζουν φοροδιαφυγή. Έναν… στρατό ελεγκτών θα χρειάζεται σε λίγους μήνες το ελληνικό δημόσιο για να εντοπίσει τις «πατέντες» που εφευρίσκουν τη μία μετά την άλλη οι φορολογούμενοι προκειμένου να απαλλαγούν από τα χαράτσια. Διαμερίσματα δηλώνονται ως ιδιοκατοικούμενα αλλά στην πραγματικότητα ενοικιάζονται με... μαύρα.

Τα συμβόλαια κατατίθενται στην εφορία με το μισό ενοίκιο από αυτό που καταβάλλεται στην πραγματικότητα. Οι παροχές ηλεκτροδότησης διακόπτονται η μία μετά την άλλη και οι ιδιοκτήτες «μοιράζονται» το ίδιο ρολόι για να απαλλαγούν από το χαράτσι.

Οι ταβέρνες, μετά την αύξηση του ΦΠΑ στο 23% «ξεχνούν» ολοένα και περισσότερες αποδείξεις ενώ οι εργαζόμενοι προτιμούν να έρθουν σε συμφωνία με τον εργοδότη και να εισπράττουν ένα μέρος των αποδοχών τους με «μαύρα» παρά να φορολογούνται με συντελεστές που φτάνουν και στο 50%. Έχει γεμίσει πλέον η χώρα με ΙΧ που κυκλοφορούν χωρίς πινακίδες και ανασφάλιστα, ειδικά στο επαρχιακό δίκτυο όπου οι έλεγχοι είναι λιγότεροι. Όσο για τους μικρο-επαγγελματίες συνεχίζουν να εισρέουν στις εφορίες για να «κλείσουν» τα βιβλία τους γνωρίζοντας ότι θα συνεχίσουν να δουλεύουν είτε χωρίς τιμολόγια είτε με το «μπλοκάκι» κάποιου άλλου.

Χαμογέλασαν στο υπουργείο Οικονομικών επειδή τον Δεκέμβριο καταγράφηκε αύξηση στα φορολογικά έσοδα (οι πληροφορίες κάνουν λόγο για αύξηση της τάξεως του 9% που περιορίζει ελαφρώς την τρύπα στο σκέλος των εσόδων). Και πως όμως να μην αυξηθούν τα έσοδα όταν σε έναν μήνα εισπράχτηκαν έξι διαφορετικοί φόροι και χαράτσια (ημιυπαίθριοι, τέλη κυκλοφορίας, χαράτσι ΔΕΗ, εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος, φόρος εισοδήματος 2010 κ.ά). Το ζητούμενο είναι τι θα γίνει από εδώ και στο εξής καθώς οι φορολογούμενοι έχουν αρχίσει να παίρνουν τα... μέτρα τους.

Θα ήταν χρήσιμο να μας πει η ΔΕΗ πόσες διακοπές ηλεκτροδότησης έχουν καταγραφεί μέσα στους τελευταίους δύο μήνες. Διότι μπορεί με το χαράτσι το δημόσιο να εισπράττει από την μία αλλά από την άλλη χάνει καθώς το «κλείσιμο» του ρολογιού μειώνει τα έσοδα από ΦΠΑ, τα δημοτικά τέλη, τα έσοδα της ΕΡΤ και φυσικά εκμηδενίζει και τις εισπράξεις από το χαράτσι στα ακίνητα.

Καλό θα ήταν να μάθουμε πόσοι επιτηδευματίες έκλεισαν μέσα στο 2011 τα βιβλία τους και ποιες είναι οι οικονομικές συνέπειες όχι μόνο για τα φορολογικά έσοδα αλλά και για τους πόρους των ασφαλιστικών ταμείων (ΤΕΒΕ)

Σε τι βαθμό, άραγε έχει αυξηθεί ο αριθμός των ξενοίκιαστων διαμερισμάτων; Είναι όλα ξενοίκιαστα ή κάποια από αυτά εμφανίζονται ως ιδιοκατοικούμενα αλλά στην πραγματικότητα ενοικιάζονται; Και πώς να μην βρουν οι ιδιοκτήτες τέτοια κόλπα όταν ο φόρος επί των ενοικίων τείνει προς το… 65%.

Αν προκαλεί εντύπωση το ποσοστό, ιδού και η απόδειξη:

1. Ο φόρος εισοδήματος φτάνει στο 45%
2. Επί του ενοικίου επιβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης η οποία φτάνει και στο 4%
3. Στα ακίνητα επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος με συντελεστή 1,5%
4. Το χαράτσι της ΔΕΗ φτάνει και στα 20 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Για ένα διαμέρισμα που ενοικιάζεται προς 6 ευρώ το μέτρο ανά μήνα (ήτοι 72 ευρώ σε ετήσια βάση), αν το χαράτσι είναι 12 ευρώ ανά τετραγωνικό, αυτομάτως προσθέτει στη φορολογική επιβάρυνση ακόμη 16 ποσοστιαίες μονάδες

Αν προστεθούν αυτά τα τέσσερα ποσοστά φτάνουμε αισίως στο 66%.



Aρίστος Οικονομίδης
http://newpost.gr

Read more...

Κίνηση Βάσως υπέρ μοναδικής υποψηφιότητας...









Κίνηση Βάσως υπέρ μοναδικής υποψηφιότητας...
Η πανσπερμία δυνάμει υποψηφιοτήτων στο ΠΑΣΟΚ τρομάζει πλέον πολλά κορυφαία στελέχη, που φοβούνται ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να βρεθεί να στήνει κάλπες σε πολυδιάσπαση, κάτι που ενδεχομένως να διώξει και τους τελευταίους πιστούς και να απαξιώσει εντελώς τη διαδικασία, επιτρέποντας ενδεχομένως στο Γιώργο να αμφισβητήσει και να μην αποδεχτεί το αποτέλεσμα.

Δεν είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες μέρες και όσο αυγατίζουν τα ονόματα που παίζουν να θέσουν υποψηφιότητα, ο εκνευρισμός στο βενιζελικό στρατόπεδο αυξάνει. Στενοί συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών μάλιστα επαναφέρουν στο προσκήνιο το σενάριο που είχε κυκλοφορήσει πριν από δύο μήνες, δηλαδή ότι σε μια αναμέτρηση με περισσότερους υποψηφίους ο κ. Βενιζέλος θα αρνηθεί να κατέβει.

Οι Βενιζέλικοί μάλιστα επιστρέφουν στην πολύ σκληρή γραμμή, θέλουν λένε ο Βενιζέλος να είναι ο μόνος υποψήφιος, αλλιώς δεν πρόκειται να κατέβει.

Αυτή η γραμμή όσο παράδοξη και αν ακούγεται, αναμένεται να αποκτήσει πολύ ισχυρή υποστήριξη τις επόμενες μέρες. Σύμφωνα με πηγές στο ΠΑΣΟΚ, η Βάσω Παπανδρέου ετοιμάζει κίνηση για να στηρίξει ακριβώς αυτό το αίτημα, δηλαδή να υπάρχει μόνο μια υποψηφιότητα στην διαδικασία διαδοχής.

Δεν επιβεβαιώνεται, ότι με την κ. Παπανδρέου βρίσκονται σε κοινή γραμμή οι κ.κ. Σκανδαλίδης και Παπαϊωάννου, ωστόσο το βέβαιο είναι ότι η Βάσω ετοιμάζει κίνηση για να στηρίξει σε όλα τα όργανα το αίτημα της μοναδικής υποψηφιότητας.

Η κ. Παπανδρέου παραμένει πολύ υπολογίσιμο μέγεθος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και οι παρεμβάσεις τις τον τελευταίο χρόνο ήταν εξόχως αποτελεσματικές. Τόσο τον Ιούνιο του 2011, όταν 30 βουλευτές ακολούθησαν το αίτημα της να συγκλιθεί η ΚΟ, όσο και το Νοέμβριο, όταν έβγαλε μπροστά τη γραμμή, να αποχωρήσει ο Γιώργος από την Πρωθυπουργία και να γίνει κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας.

Οι βουλευτές εμπιστεύονται το πολιτικό της ένστικτο. Αν πετύχει πάντως και τώρα, ο Βενιζέλος θα της χρωστάει πολλά...



Θέμης Δαγκλής

Read more...

Ο Γιώργος θέλει να μείνει πρόεδρος και οι βενιζελικοί μαζεύουν υπογραφές για να φύγει από «μίνι» Συνέδριο









Ο Γιώργος θέλει να μείνει πρόεδρος και οι βενιζελικοί μαζεύουν υπογραφές για να φύγει από «μίνι» Συνέδριο
Λίγα 24ωρα πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, το παρασκήνιο οργιάζει καθώς τόσο ο Γ. Παπανδρέου όσο και οι επίδοξοι διάδοχοί του, αναζητούν συμμαχίες και εξετάζουν σενάρια κινήσεων τακτικής.

Το σκηνικό έχει «θολώσει» μετά την επιμονή που δείχνει ο Γ. Παπανδρέου να παραμείνει στην προεδρία του κόμματος τουλάχιστον ως το καλοκαίρι. Για τον λόγο αυτό, όπως αποκάλυψε χθες το Newpost.gr, βρίσκεται κοντά στην απόφαση να παραιτηθεί από πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, διατηρώντας όμως την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

Οι «προεδρικοί» προσπαθούν να συσπειρώσουν τις δυνάμεις τους στο Εθνικό Συμβούλιο, επιζητώντας τη στήριξη της Αριστερής Πρωτοβουλίας του Γ. Παναγιωτακόπουλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, διερεύνησαν (χωρίς επιτυχία όμως) και το ενδεχόμενο συμμαχίας με την «ομάδα των τεσσάρων». Ο Ανδρέας Λοβέρδος εμφανίζεται ιδιαιτέρως επιφυλακτικός για τις πραγματικές προθέσεις του Γ. Παπανδρέου.

Τις τελευταίες ώρες, έχει ανασυρθεί και το χαρτί της... επιστροφής του Γ. Παπανδρέου στην προεδρία. Δηλαδή λέγεται ότι στην περίπτωση κατά την οποία οι προτάσεις του δεν γίνουν αποδεκτές, το σκηνικό αλλάζει και δεν αποκλείεται ο Γιώργος να διεκδικήσει και πάλι την αρχηγεία από τη βάση!

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, οι βενιζελικοί συγκεντρώνουν υπογραφές προκειμένου να ζητήσουν την εκλογή νέου προέδρου, πριν τις εθνικές εκλογές, από ένα σώμα μικρότερο του Συνεδρίου και μεγαλύτερο του Εθνικού Συμβουλίου, επικαλούμενοι την κρισιμότητα των καταστάσεων, για να αποφύγουν τον σκόπελο του καταστατικού. Οι υπογραφές έχουν αρχίσει να συλλέγονται από βουλευτές, τη στιγμή κατά την οποία ο Βενιζέλος συναντάται με κορυφαία στελέχη του κόμματος. Χθες το βράδυ πχ, συναντήθηκε στη Βουλή με τον Απόστολο Κακλαμάνη.

Η κίνηση αυτή, είναι σαφές ότι εκτός των Παπανδρεϊκών θα προκαλέσει την αντίδραση και των άλλων υποψηφίων για την προεδρία, οδηγώντας την αντιπαράθεση στα ύψη.

Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί εκτιμούν πως το ΠΑΣΟΚ οδεύει προς ένα νέο Πεντελικό, όταν η ενότητά του δοκιμάστηκε και όπως αποδείχθηκε τραυματίστηκε...

Θέμης Δαγκλής
http://newpost.gr

Read more...

Κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών

Την Πέμπτη στις επιτροπές


Το νομοσχέδιο αναμένεται να φτάσει στην Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα
Το νομοσχέδιο αναμένεται να φτάσει στην Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Επείγουσες Ρυθμίσεις που αφορούν την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 - 2015».

Η επεξεργασία του σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου θα ξεκινήσει την Πέμπτη, ενώ αναμένεται να φτάσει στην Ολομέλεια την ερχόμενη εβδομάδα.

Το νομοσχέδιο περιέχει, μεταξύ άλλων, διατάξεις για την άμεση συγχώνευση των ΔΕΚΟ και φορέων του Δημοσίου, την απελευθέρωση επαγγελμάτων, φορολογικές παρεμβάσεις και ρυθμίζει θέματα που αφορούν στις διαδικασίες και στους τρόπους αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχειών του που περιέρχονται στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Πιέσεις από την κυβέρνηση στους κοινωνικούς εταίρους για το θέμα των αποδοχών

Προαναγγέλλει νομοθετική ρύθμιση


(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Τελεσίγραφο απευθύνει το Μέγαρο Μαξίμου προς τους κοινωνικούς εταίρους να καταλήξουν σε συμφωνία για τις μειώσεις στις αμοιβές του ιδιωτικού τομέα, εν όψει των σκληρών διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Όπως ξεκαθαρίζεται πλέον, η κυβέρνηση θα υπογράψει πράξη νομοθετικού περιεχομένου εάν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.

Πάντως, η ΓΣΕΕ λέει «όχι» στις μειώσεις των αποδοχών και συζητά μόνο το μη μισθολογικό κόστος, προειδοποιώντας για μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Από την πλευρά τους οι εργοδότες τάσσονται υπέρ τριετούς παγώματος των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα, ενώ οι βιομήχανοι θέτουν θέμα επιβολής «πλαφόν» στον 14ο μισθό, δηλαδή να μην καταβάλλεται στους υψηλόμισθους. Όπως φαίνεται δεν ζητούν μείωση κατώτατου μισθού, ενώ οι δύο πλευρές αναμένεται να συμφωνήσουν στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, δηλαδή στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η συμφωνία των κοινωνικών εταίρων πάνω στα θέματα που θέτουν οι ευρωπαίοι εταίροι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και
τα οποία αποτυπώθηκαν στο υπόμνημα της τρόικας προς την κυβέρνηση (κατώτατα όρια των μισθών, ο 13ος και ο 14ος μισθός, η μισθολογική ωρίμαση, καθώς και το ύψος των επικουρικών συντάξεων) θεωρείται από την κυβέρνηση προαπαιτούμενο για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Δεν αποκλείεται, δε, να τεθεί το θέμα και σε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό, εφόσον κριθεί σκόπιμο να πραγματοποιηθεί τέτοιου είδους συνάντηση. Στην περίπτωση που κάτι τέτοιο αποφασισθεί, ο Λ.Παπαδήμος θα θέσει εκ νέου στους πολιτικούς αρχηγούς τα ζητήματα που βρίσκονται στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης για τη νέα δανειακή σύμβαση.






Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ανοιχτό παραμένει το πολιτικό «μέτωπο» για επικουρικές και μισθούς

Ενδεχόμενο συνάντησης των πολιτικών αρχηγών


Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος
Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία κατάληξη στις συζητήσεις που έγιναν μεταξύ του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση για τα «καυτά» μέτωπα που παραμένουν ανοιχτά εν όψει της άφιξης της τρόικας: τις επικουρικές συντάξεις και τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα.

Μετά τη συνάντηση που θα έχει ο κ. Παπαδήμος με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, το Σάββατο το πρωί, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο συνάντησης των τριών πολιτικών αρχηγών και του πρωθυπουργού, προκειμένου να εξευρεθεί λύση.

Ο κ. Παπαδήμος, συνομιλώντας στο Μέγαρο Μαξίμου με τους πολιτικούς συντάκτες, με τους οποίους είχε συνάντηση γνωριμίας, κατέστησε σαφές πως θεωρεί ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η αύξηση της απασχόλησης.

Στο πλαίσιο αυτό, η τρόικα φέρεται να έχει θέσει θέμα επανεξέτασης των κατώτατων αμοιβών, του 13ου και 14ου μισθού, της αυτόματης ωρίμανσης και αμοιβών στις ΔΕΚΟ. Ωστόσο η κυβέρνηση περιμένει τα αποτελέσματα του κοινωνικού διαλόγου που γίνεται στο πλαίσιο της συζήτησης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, αναφερόμενοι στο ενδεχόμενο να προχωρήσει η κυβέρνηση σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τα εργασιακά, αν ναυαγήσει ο κοινωνικός διάλογος, αλλά και εάν η τρόικα ζητά την επιβολή τέτοιας πράξης, απάντησαν ότι η τρόικα ζητά συγκεκριμένα πράγματα με συγκεκριμένο τρόπο.

Αναφορικά με τις επικουρικές συντάξεις, ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι χρειάζεται να γίνει προσαρμογή, καθώς άλλωστε υπάρχει ανειλημμένη υποχρέωση από τη χώρα στο πλαίσιο του ισχύοντος προγράμματος. Εξάλλου το κράτος δεν έχει την δυνατότητα να κλείνει «τρύπες» στα ελλειμματικά Ταμεία.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι μπορούν να δημιουργηθούν συνθήκες ανάπτυξης από το τέλος του χρόνου αν «εργαστούμε όλοι μαζί συστηματικά και αποφασιστικά» και ξεπεραστεί επιτυχώς τις επόμενες εβδομάδες ο «σκόπελος» του PSI, της διαμόρφωσης του νέου προγράμματος στήριξης και της υλοποίησης των δεσμεύσεων που απορρέουν από το ισχύον πρόγραμμα.

Ο κ. Παπαδήμος επανέλαβε εξάλλου ότι εκλογές θα πρέπει να γίνουν μετά την ολοκλήρωση του έργου που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, χωρίς να προσδιορίζει ακριβή ημερομηνία, ενώ προετοιμάζεται για την αντιμετώπιση όποιου ζητήματος προκύψει για την κυβέρνηση από τις εσωτερικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Χιονίζει στην Πάρνηθα και την Πεντέλη - Δεμένα στα λιμάνια τα πλοία

Συνεχίζεται το κύμα κακοκαιρίας


(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Απαγορεύτηκε το πρωί της Τετάρτης ο απόπλους των πλοίων από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο λόγω των ισχυρών ανέμων που φθάνουν τοπικά τα 8 έως 9 μποφόρ. Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η χιονόπτωση στην Πάρνηθα και την Πεντέλη και το κρύο είναι τσουχτερό.

Απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στο οδικό δίκτυο μετά το τελεφερίκ της Πάρνηθας και στην περιφερειακή οδό Πεντέλης από το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο προς Αγιο Πέτρο.

Βροχές αναμένονται και την Τετάρτη, κυρίως στα νότια τμήματα της χώρας ενώ θα χιονίσει σε όλα τα ορεινά αλλά και σε ημιορεινές περιοχές και στα κεντρικά. Παράλληλα η θερμοκρασία θα διατηρηθεί χαμηλή.

Στην Αττική αναμένονται τοπικές βροχές ή χιονόνερο κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά του νομού και κυρίως τις πρωινές ώρες, ενώ θα χιονίσει στα ορεινά - ημιορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 8 βαθμούς Κελσίου.

Παροδικά αυξημένη συννεφιά θα έχει η Θεσσαλονίκη. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι βορειοδυτικοί 4-5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

Δείτε περισσότερα για τον καιρό από την ειδική υπηρεσία του in.gr.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...