Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Στα ίχνη «χορηγών» της Χ.Α. ...


Στα ίχνη «χορηγών» της Χ.Α

Την περασμένη Παρασκευή ένας από τους πιο έμπειρους υπαλλήλους του ΣΔΟΕ, που εκπροσωπεί τον οργανισμό στην επιτροπή επίλυσης σημαντικών φορολογικών διαφορών (επιτροπή του άρθρου 70Α) και κατά καιρούς έχει ερευνήσει σοβαρά...
φορολογικά αδικήματα (μεταξύ των οποίων και τη λίστα Λαγκάρντ), πέρασε την πόρτα των ανακριτών, Γεωργουλέα και Παπακώστα στο κτίριο 6 της σχολής Ευελπίδων. Ο λόγος; Να συζητήσει μαζί τους τις λεπτομέρειες των οικονομικών – φορολογικών ελέγχων της Χρυσής Αυγής.

Η υπόθεση, λένε δικαστικές πηγές, μόνο απλή δεν θα είναι. Κι αυτό γιατί για πρώτη φορά στην Ιστορία της μεταπολίτευσης, θα ελεγχθεί από υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, ένα κόμμα που εκπροσωπείται στη Βουλή των Ελλήνων.

«Μέχρι τώρα γνωρίζαμε έναν φανερό χρηματοδότη, το κράτος, που είχε κατάβάλει στο κόμμα περί τις 500.000 ευρώ. Αν προστεθεί στο ποσό αυτό και ένα άλλο ποσό 200-250.00 από τις κρατήσεις στους μισθούς των βουλευτών που είχε επιβάλει ο κ. Μιχαλολιάκος, φτάνουμε στις 750.000 ευρώ», λέει πηγή που γνωρίζει καλά το αντικείμενο της έρευνας. «Απέναντι στο ποσό αυτό πρέπει να αντιπαραβάλλει κανείς έξοδα που προσεγγίζουν τα 2-3 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς για πληρωμή ενοικίων 70 γραφείων, επαγγελματικών και ημιεπαγγελματικών στελεχών, την έκδοση δύο εφημερίδων, τη συντήρηση διαδικτυακών και ηλεκτρονικών μέσων και φυσικά τις διάφορες δράσεις, όπως αιμοδοσίες συλλογή και διανομή τροφίμων, ταξίδια και περιοδείες. Πολλές από αυτές πληρώνοντας σε «είδος», έπειτα από μεθοδική και συχνά φορτική πίεση που ασκούσαν παράγοντες του «Λαϊκού Συνδέσμου», σε ντόπιούς επιχειρηματίες, όπως αποδεικνύει η περίπτωση της Κορίνθου.

Τα χρήματα αυτά τα έβαλαν ιδιώτες. Ποιοι ιδιώτες; Διότι αν δεχθούμε ότι η Χρυσή Αυγή έκαναν προπαρασκευαστικές ενέργειες για την ανατροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος, οι χρηματοδότες ενισχύουν αυτές τις προπαρασκευαστικές ενέργειες.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Read more...

Τα «μυστικά του Bristol»...


Ο υπάλληλος της βουλής με το στέκι των νεοναζί 
...και ο διορισμένος υπάλληλος της Χ.Α. στη Βουλή...
Για τους περαστικούς είναι άλλο ένα καφέ της περιοχής. Οι «μυημένοι» ωστόσο ξέρουν ότι πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή στέκια χρυσαυγιτών, τα τραπεζοκαθίσματα του οποίου τιμούν τακτικά στελέχη και βουλευτές της ΧΑ.
Τα...
«μυστικά του Bristol» αποκάλυψε στην κατάθεσή του στις ανακριτικές Αρχές και ο «μάρτυρας Γ’», ο οποίος όχι μόνο το κατονόμασε ως στέκι μελών και πρωτοκλασάτων της Χρυσής Αυγής, αλλά και σημείωσε στην κατάθεσή του ότι «ο ιδιοκτήτης του καφέ είναι διορισμένος υπάλληλος της Χρυσής Αυγής στη Βουλή».

Πρόκειται για τον Χρήστο Ζέρβα του Δημητρίου, ο οποίος στις 31 Δεκεμβρίου 2012 διορίστηκε υπάλληλος στη Βουλή και ειδικότερα στο γραφείο του προέδρου Νίκου Μιχαλολιάκου. Ο ίδιος δίνει νέα… ώθηση στον ορισμό του «πολυθεσίτη» αφού εμφανίζεται να εκτελεί και χρέη «πορτιέρη» στα γραφεία της ΧΑ στη Λ. Μεσογείων. Κομβικό ρόλο στην τριγωνική εργασιακή διαδρομή του Χρ. Ζέρβα, έχει το «Bristol», το οποίο σύμφωνα και με επώνυμες καταγγελίες, λειτουργεί ως τοποτηρητήριο αλλά και «ορμητήριο» χρυσαυγιτών που εφορμούν στην ευρύτερη περιοχή των Αμπελοκήπων.

EΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Read more...

Έρχονται νέες διώξεις για την Χ.Α. ...


 Έρχονται νέες διώξεις για την Χ.Α.

Ακόμα και με την έκδοση εντάλματος σύλληψής τους μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Π. Ηλιόπουλος, Γ. Γερμενής και Στ. Μπούκουρας, μετά την αναμενόμενη άρση της ασυλίας τους με την κατηγορία της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση.
Την ...
απόφαση για την έκδοση ή μη του εντάλματος σύλληψης θα λάβει ο ειδικός εφέτης ανακριτής που θα οριστεί την Πέμπτη μετά τη συνεδρίαση της ολομέλειας Εφετών και θα αναλάβει στο εξής τον χειρισμό της πολύκροτης υπόθεσης που έχει συνταράξει το πανελλήνιο.
Όπως αναφέρουν οι δυο ανακριτές Γεωργουλέας και Παπακώστας, σε βάρος των 3 βουλευτών της Χρυσής Αυγής έχουν προκύψει βάσιμες ενδείξεις εμπλοκής στην εγκληματική οργάνωση.
Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Γερμενής κατονομάζεται από προστατευόμενο μάρτυρα ως Ταγματάρχης, με κεντρικό ρόλο στην επιλογή και στην εκπαίδευση νεοσυλλέκτων αλλά και στις επιχειρήσεις σε βάρος αλλοδαπών. Είναι ο βουλευτής που δεν διστάζει να τραβήξει όπλο.
Για τον Στάθη Μπούκουρα έχουν προκύψει ενδείξεις ότι διατηρεί και να κρύβει οπλισμό τύπου Ζάσταβα, ενώ σύμφωνα με προστατευομένο μάρτυρα, φέρεται ότι είναι ο αρχηγός του πυρήνα της Κορίνθου, αλλά και μπροστάρης του κυκλώματος που πουλά προστασία μαγαζιά της Κορίνθου, του Ξυλόκαστρου και του Κιάτου.
Ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος, που έχει κάνει ελέγχους σε πάγκους στην λαϊκή χαρακτηρίζεται από τους ανακριτές ως σημαίνον στέλεχος της οργάνωσης λόγω του ότι έκανε και ιδεολογική κατήχηση στους νεοσύλλεκτους.
Ο εφέτης ανακριτής όμως θα αποφασίσει και την διεύρυνση της βάσης του κατηγορητήριου με νέα αδικήματα, όπως αυτά που έχουν προκύψει από το υλικό που έχουν συγκεντρώσει οι συνάδελφοί του και αφορούν το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, φοροδιαφυγή, αλλά και πράξεις που συνδέονται με την προσβολή του πολιτεύματος.
Τα οικονομικά αδικήματα φαίνεται να σχετίζονται με την επιχειρηματική δράση του Ηλία Παναγιώταρου, ο οποίος ήδη βαρύνεται με την κατηγορία της συμμετοχής και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

 real.gr

Read more...

Κρήτη: Προσομοίωση τσουνάμι από τον σεισμό του 365 μ.Χ. ...




Μία ενδιαφέρουσα επιστημονική επεξεργασία των δεδομένων από τον σεισμό που σημειώθηκε το 365 μ.Χ. στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κρήτης και είχε το ίδιο επίκεντρο με τη χθεσινή δόνηση εκπόνησε το ...
«Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το εν λόγω Κέντρο είναι ο αρμόδιος επιχειρησιακός φορέας για θέματα τσουνάμι στη νοτιανατολική Μεσόγειο. Στο πλαίσιο των ευρύτερων επιστημονικών δραστηριοτήτων του, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, με διευθυντή τον καθηγητή Κώστα Μαρκόπουλο, συμμετέχει στο σύστημα προειδοποίησης τσουνάμι της Ουνέσκο στη Μεσόγειο. Στη συντονιστική επιτροπή παίρνει μέρος και ο δρ Γεράσιμος Χουλιάρας, κύριος ερευνητής σεισμολογίας.

Παρακολουθήστε την προσομοίωση του θαλάσσιου κύματος τσουνάμι που προκλήθηκε έπειτα από τον ισχυρότατο σεισμό του 365 μ.Χ. με εκτιμώμενο μέγεθος τα 8,5 Ρίχτερ. Στη συγκεκριμένη περιοχή έχει καταγραφεί πλούσια σεισμική δραστηριότητα κατά το παρελθόν.



-Πάνω δεξιά καταγράφεται το χρονικό διάστημα (λεπτά) από την ώρα γέννεσης του θαλασσίου κύματος (τσουνάμι) μετά τη σεισμική δόνηση του 365 μ.Χ. και η εξέλιξη του φαινομένου μέχρι να πλήξει τις ακτές των χωρών της Μεσογείου.

-Κάτω δεξιά βρίσκεται ο πίνακας στον οποίο αποτυπώνονται χρώματα που καθορίζουν το ύψος του κύματος.

Το zougla.gr επικοινώνησε με τον Δρ. Γεράσιμο Χουλιάρα ο οποίος τόνισε ότι υπάρχει ειδικό σύστημα παλιρροιογράφων που καταγραφεί όλα τα δεδομένα. Στην Ελλάδα οι χρόνοι εξάπλωσης του κύματος είναι πολύ μικροί, σε αντίθεση με τα παλιρροιακά φαινόμενα στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Όπως επισημαίνει, θα πρέπει οι κάτοικοι, κυρίως των παραθαλάσσιων περιοχών, να δίνουν μεγάλη βάση στην πρόληψη.

Ο σεισμός του 365 μ.Χ.



Ο σεισμός σημειώθηκε στις 21 Ιουλίου του 365 μ.Χ σε υποθαλάσσια περιοχή. Σεισμολόγοι εκτιμούν σήμερα ότι ο σεισμός είχε μέγεθος πάνω από 8R.

Ακολούθησε τσουνάμι που έπληξε τις νότιες και ανατολικές ακτές της Μεσογείου, ιδίως της Λιβύης, της Αλεξάνδρειας και προκλήθηκαν εκτεταμένες καταστροφές σε Κεντρική και Νότια Ελλάδα, Κρήτη, βόρεια Λιβύη, Αίγυπτο, Κύπρο και Σικελία.

zougla.gr

Read more...

Ενισχυμένος ο Σαμαράς Δημοσκόπηση: Δικαιολογημένες οι διώξεις κατά της Χ.Α. λένε οκτώ στους δέκα πολίτες



Προβάδισμα της ΝΔ με 24,1% έναντι 22,8% του ΣΥΡΙΖΑ-Τρίτη η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 6,3% σύμφωνα με τη Rass


Στο μέτωπο των εξελίξεων της Χρυσής Αυγής, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι ερωτηθέντες χαρακτηρίζουν δικαιολογημένες τις διώξεις του αρχηγού και των στελεχών της ΧΑ μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα  σε ποσοστό 81,9% σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Rass για λογαριασμό του Τύπου της Κυριακής. Παράλληλα, σύμφωνα με τα ευρήματα, καταγράφεται προβάδισμα της ΝΔ κατά 1,3 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, η ΝΔ συγκεντρώνει το 24,1% της πρόθεσης ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 22,8%.

Καμμία άλλη παράταξη δεν συγκεντρώνει διψήφιο ποσοστό εκλογικής επιρροής. Τρίτο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή, με ποσοστό 6,3%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,2%, πέμπτο αναδεικνύεται το ΠΑΣΟΚ με 5%, στο 4,8% βρίσκονται οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ στο όριο της εισόδου στο κοινοβούλιο, με 3%, βρίσκεται η ΔΗΜΑΡ.

Εκτός Βουλής φαίνεται να παραμένουν οι Οικολόγοι-Πράσινοι με 1,4% και η Νέα Ελλάδα με 1%.

Επικράτηση της ΝΔ και στην παράσταση νίκης, με 60,8%, έναντι 33,7% του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, σαφές προβάδισμα όσον αφορά την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία έχει ο Αντώνης Σαμαράς έναντι του Αλέξη Τσίπρα, με τον πρόεδρο της ΝΔ να συγκεντρώνει την προτίμηση του 45,5%, τη στιγμή που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προτιμάται από το 26,5%.

Στο μέτωπο της Χρυσής Αυγής, εκτός του γεγονότος ότι  οι ερωτηθέντες χαρακτηρίζουν δικαιολογημένες τις διώξεις του αρχηγού και των στελεχών της ΧΑ μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα (81,9%), περισσότεροι από 7 στους 10 εκτιμούν ότι η δράση της οργάνωσης είναι εγκληματική (76,7%) και περισσότεροι από 8 στους 10 θεωρούν ότι η ναζιστική προπαγάνδα πρέπει να διώκεται ποινικά (85,4%).

Τέλος, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, είναι ενισχυμένος μετά τις εξελίξεις στο θέμα της Χρυσής Αυγής (58,9%) ενώ ικανοποίηση εκφράζουν 51 στους 100 για το θέμα του χειρισμού της υπόθεσης.
protothema.gr

Read more...

Kυκλοφορούν και οπλοφορούν...



...με αδειες από το Δαφνί...
Τρεις βουλευτές της Χρυσής Αυγής, ένας υποψήφιος βουλευτής και ένας δημοτικός της σύμβουλος κυκλοφορούν και οπλοφορούν σε ολόκληρη την Ελλάδα χάρη στα πιστοποιητικά ψυχικής υγείας που έχει υπογράψει και παράσχει ο ψυχίατρος Κωνσταντίνος Παρασχάκης.

Πρόκειται για ...
τους βουλευτές Αθήνας Ηλία Παναγιώταρο, Κορινθίας Στάθη Μπούκουρα και Θεσσαλονίκης Πολύβιο Ζησιμόπουλο, τον υποψήφιο ΧΑ Φθιώτιδας Απόστολο Γκλέτσο και τον δημοτικό σύμβουλο που αντικατέστησε τον Νίκο Μιχαλολιάκο στο δήμο Αθηναίων, Ιωάννη Βουλδή.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που έχουν λάβει πιστοποιητικό ικανής ψυχιατρικής κατάστασης βρίσκεται και το όνομα του πατέρα κατηγορουμένου για την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, που σήμερα έχει προφυλακιστεί.

"Πρωταγωνιστής" στον αριθμό των πιστοποιητικών για άδειες οπλοφορίας και οπλοκατοχής στη λίστα, είναι το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχουν δοθεί, από την 1η Ιανουαρίου του 2012 έως τις 26 Ιουνίου του 2013 έχουν εκδοθεί συνολικά 76 πιστοποιητικά, τα οποία αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για να εκδοθεί η άδεια για τα όπλα.

Παρόλο που δεν έχει διευκρινιστεί σε πόσα από αυτά "φιγουράρει" η υπογραφή του κ. Παρασχάκη, αστυνομικές πηγές εκτιμούν ότι η πλειοψηφία έχει εκδοθεί με την ευθύνη του.

Στα χέρια των ειδικών βρίσκεται και ο πλήρης κατάλογος των ονομάτων και των προσώπων στους οποίους έχουν εκδοθεί πιστοποιητικά, που επίσης ελέγχονται. Ανάμεσα στα ονόματα ξεχωρίζει εκείνο του πατέρα κατηγορουμένου στην υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.

"Εθνος της Κυριακής"

Read more...

Πάνω από 1,3 εκατ. θα κοστίσει η μηχανοκίνητη παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου...






Τρία χρόνια μετά την απόσυρση των μηχανοκίνητων τμημάτων από τις στρατιωτικές παρελάσεις -για λόγους οικονομίας- η ηγεσία του υπουργείου Αμυνας αποφάσισε να τα επαναφέρει εν όψει της 28ης Οκτωβρίου για να...
τονώσει το αίσθημα ασφάλειας (!)

Μετά λοιπόν την πραγματοποίηση της πανάκριβης άσκησης «Παρμενίων» και την απόφαση για την ετήσια διεξαγωγή της, αδιαφορώντας για την ανάγκη οικονονικών περικοπών στις Ένοπλες Δυνάμεις που είχαν οδηγήσει στο μπλοκάρισμα της από το 2009, το ΥΠΕΘΑ ξαναχτυπά. Στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου επιστρέφουν τα μηχανοκίνητα τμήματα, με απόφαση του Αβραμόπουλου, μετά από εισήγηση του ΑΓΕΕΘΑ Κωσταράκου.


Αξίζει να θυμηθούμε ότι το 2012 τα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για "ακόμα μεγαλύτερες περικοπές στις δαπάνες για τη στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη καθώς η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση επιβάλλει μεγαλύτερο ψαλίδι στις Ενοπλες Δυνάμεις".

Το κόστος της παρέλασης του 2012 ήταν αρκετά μικρότερο από την παρέλαση που έγινε το 2011 και δεν είχε καμία σχέση με το κόστος των παρελάσεων μέχρι πριν από μερικά χρόνια. Υπολογίζεται ότι δεν ξεπέρασε τις 230.000 ευρώ αφού αποφασίστηκε το Πολεμικό ναυτικό να συμμετέχει στις εορταστικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη με δύο αρματαγωγά και να μην αποσταλεί φρεγάτα, όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί. Ας σημειωθεί ότι η δαπάνη για την παρέλαση ξεπερνούσε το 1 εκατ. ευρώ τα προηγούμενα χρόνια. Δεν παρέλασαν μηχανοκίνητες μονάδες ούτε πραγματοποιήθηκαν συνοδευτικές πτήσεις πολεμικών αεροσκαφών. Ετσι, το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας κατέγραψε μηδενική συμμετοχή στο κόστος της παρέλασης.
Σύμφωνα με πληροφορίες της κυριακάτικης Καθημερινής για τις δύο στρατιωτικές παρελάσεις, το κόστοςγια το 2012 υπολογίστηκε στις 320.000 ευρώ, μειωμένο κατά 115.000 ευρώ σε σχέση με το 2011, όταν δαπανήθηκαν για τις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου και της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα συνολικά 435.000 ευρώ.


Η στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ στοίχισε 750.000 ευρώ στο ΓΕΣ, 308.000 στο ΓΕΣ και 695.000 στο ΓΕΑ, σύνολο 1.753.000 ευρώ!


Για τη στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη το κόστος ήταν 430.000 για το ΓΕΣ, 468.000 για το ΓΕΝ και 415.000 για το ΓΕΑ, σύνολο και για τα τρία όπλα 1,313.000 ευρώ. Αθροιστικά και οι τρεις παρελάσεις στοίχιζαν 3.066.000 ευρώ". Τώρα, το κόστος μόνο για τη Θεσσαλονίκη θα εκτοξευθεί, με τιμές του 2009, στα 1.313.000 ευρώ!



Read more...

Παπαχρήστος: Θεωρώ τίτλο τιμής, την μήνυση του Καμμένου...


Ελεύθερος αφέθηκε ο Γ. Παπαχρήστος

Τα υπόλοιπα, θα τα πούμε στα δικαστήρια...
Δηλώσεις εκανε ο δημοσιογράφος των ΝΕΩΝ, Γ. Παπαχρήστος, κατά την αποχώρηση του από τον εισαγγελέα Ιωαννίνων, όπου είχε οδηγηθεί με τη διαδικασία του αυτοφωρου.
«Θεωρώ... 
τίτλο τιμής τη μήνυση του Πάνου Καμμένου. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε στις αίθουσες των δικαστηρίων», ειπε συγκεκριμένα... 

Read more...

Tραγάκης: Ακόμη περιμένουμε την απάντηση των κομμάτων... .



...για την κατάργηση των προνομίων της Χρυσή Αυγής...
Ακόμη περιμένουμε την απάντηση των κομμάτων, στην πρόταση του προεδρείου της Βουλής για κατάργηση των προνομίων και της βουλευτικής αποζημίωσης των βουλευτών της Χρυσή Αυγής, δήλωσε στον...
BHMA 99,5 ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Τραγάκης.

Ο κ. Τραγάκης πρότεινε πάντως σε εξαιρετικές περιπτώσεις και μόνο για βιοποριστικούς λόγους να παρέχεται η ελάχιστη δυνατή βουλευτική αποζημίωση.

Ο κ. Τραγάκης εκτίμησε ότι θα υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ της κυβερνητικής πρότασης και της επικείμενης τροπολογίας από το ΣΥΡΙΖΑ, και θα ψηφιστεί ομόφωνα η αναστολή της χρηματοδότησης.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, εκτίμησε στον ΒΗΜΑ 99,5 ότι στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας θα συζητηθεί και το αίτημα για άρση ασυλίας, ακόμη τριών βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Read more...

Χρυσαυγίτες σχεδίαζαν επίθεση με μολότοφ στο τζαμί του Βόλου...




Tο Νοέμβριο του 2012 μέλης της ΧΑ Μαγνησίας ετοιμάζονταν να πυρπολήσουν με βόμβες μολότοφ το τζαμί του Βόλου.
Η υπόθεση συγκατελέγεται μεταξύ των 32 που έχουν συμπεριληφθεί στη δικογραφία του Άρειου Πάγου για τη Χρυσή Αυγή.
Συμφωνα με...
δημοσίευμα της «Καθημερινής της Κυριακής» οι καταθέσεις στον ανακριτή δύο εκ των συλληφθέντων είναι αποκαλυπτικές για την ευρύτερη δράση της νεοναζιστικής οργάνωσης και τον τρόπο με τον οποίο «ψάρευαν» νέους οπαδούς και μέλη.

Ειδικότερα, τον Νοέμβριο του 2012 αστυνομικοί της Ασφάλειας εντόπισαν και συνέλαβαν τρία μέλη της Χ.Α λίγα λεπτά πριν πυρπολήσουν με βόμβες μολότοφ τζαμί στην οδό Αδμήτου της Νέας Ιωνίας του Βόλου.

«Βρεθήκαμε με τους υπόλοιπους στα γραφεία της Χ.Α. καθώς είχα ακούσει ότι προσφέρουν δουλειές σε Ελληνες και εγώ ήμουν σε αναζήτηση εργασίας καθώς είμαι άνεργος» ανέφερε ο 22χρονος απαντώντας σε ερώτηση του ανακριτή σχετικά με τα κίνητρα που τον οδήγησαν στη ΧΑ. «Όση ώρα διήρκεσε η συνάντησή μας στα γραφεία ( το απόγευμα της 15ης Νοεμβρίου 2012), μας ενημέρωναν για την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου, δηλαδή μας εξηγούσαν την ιστορία όπως έχει πραγματικά».

Σχετικά με τη σύλληψή του ο 22χρονος είχε αναφέρει: «Φτάνοντας στην περιοχή της Ν. Ιωνίας και συγκεκριμένα την οδό Αδμήτου, είδαμε να κινείται ένα περιπολικό. Βλέποντάς το ο Ζ. μας είπε ότι κινείται εκεί η Αστυνομία γιατί επιτηρεί ένα τζαμί στο οποίο προσεύχονται μουσουλμάνοι. Ξεκινήσαμε να επιστρέφουμε σπίτι χωρίς να συμβεί κάτι, ωστόσο στην οδό Γιάννη Δήμου μας σταμάτησε για έλεγχο η Αστυνομία».

Ο δεύτερος από τους δύο συλληφθέντες ανέφερε ενώπιον του ανακριτή ότι εντάχθηκε στη ΧΑ από «περιέργεια» και στη συνέχεια από «αλτρουισμό». «Δύο φορές πήγα για να δούμε τι είναι και εάν χρειάζεται να βοηθήσουμε, να δώσουμε αίμα, για παράδειγμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο 27χρονος.

Και οι τρεις συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, μετά τις απολογίες τους στον ανακριτή.

Read more...

Οι 22 αλλαγές στο ασφαλιστικό σε συντάξεις, όρια ηλικίας και εφάπαξ



Ποιες είναι όλες οι ανατροπές του 2014 για τα ασφαλιστικά Ταμεία καθώς και οι παρεμβάσεις που προωθούνται για τη βιωσιμότητα τους. Διαβάστε αναλυτικά
Αλλαγές με 22 τουλάχιστον ρυθμίσεις που επηρεάζουν συντάξεις, όρια ηλικίας, επιδόματα ανεργίας, εφάπαξ, ασφαλιστικές κρατήσεις αλλά και τους μισθούς 3 εκατ. εργαζομένων φέρνει η εφαρμογή ψηφισμένων διατάξεων που μπαίνουν σε ισχύ από την 1/1/2014, αλλά και μια σειρά νέων παρεμβάσεων που δρομολογούνται για τη βιωσιμότητα των Ταμείων προκειμένου να καλυφθούν τα υψηλά ελλείμματα που αποτυπώνονται στους προϋπολογισμούς τους για την επόμενη χρονιά.
Ο "γρίφος" των ελλειμμάτων είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα για την κυβέρνηση και η λύση του ως προς τον τρόπο που θα αντιμετωπιστούν οι «μαύρες τρύπες» των Ταμείων θα αποφασιστεί με την έλευση της τρόικας μετά τις 20 Οκτωβρίου.
Το κύριο πρόβλημα εντοπίζεται στο ΙΚΑ, καθώς το 2014 θα εμφανίσει έλλειμμα 1,17 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ φέτος εκτιμάται ότι ο προϋπολογισμός του θα κλείσει με έλλειμμα 73,3 εκατ. ευρώ, όπως φαίνεται στον αναλυτικό πίνακα με τα μεγέθη του νέου προϋπολογισμού του Ιδρύματος πουαποκαλύπτει σήμερα ο Τύπος της Κυριακής.
Η έκρηξη του ελλείμματος οφείλεται σε μείωση εσόδων από εισφορές κατά 863 εκατ. ευρώ και στην αύξηση δαπανών από συντάξεις και άλλα έξοδα κατά 307 εκατ. ευρώ.
"Γρίφος" το έλλειμμα του 1,17 δισ. ευρώ στο ΙΚΑ χωρίς μείωση συντάξεων το 2014
Στην εξίσωση, λοιπόν, που έχουν να λύσουν το υπουργείο Εργασίας με την τρόικα, θα πρέπει να βρουν πώς θα καλυφθεί το έλλειμμα του 1,17 δισ. ευρώ στο ΙΚΑ χωρίς μείωση συντάξεων το 2014, όταν το 2013 που εφαρμόστηκαν οι μειώσεις στα ποσά άνω των 1.000 ευρώ, το ΙΚΑ θα έχει έλλειμμα 73,3 εκατ. ευρώ.
Εν όψει αυτών των δύσκολων αποφάσεων, που θα γίνουν γνωστές στο επόμενο διάστημα, υπάρχουν αλλαγές που έχουν ψηφιστεί από παλαιότερους και πρόσφατους νόμους οι οποίες θα ισχύσουν αυτόματα από την 1/1/2014 και θα επηρεάσουν τόσο τις συντάξεις όσο και το εφάπαξ, όπως και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για εκατομμύρια μισθωτούς.
Οι νομοθετημένες ρυθμίσεις που μπαίνουν σε ισχύ σε περίπου δύο μήνες είναι:
1. Αύξηση των ορίων ηλικίας για μειωμένη σύνταξη γυναικών από το ΙΚΑ και για σύνταξη με βαρέα ένσημα για άνδρες και γυναίκες.
Πρόκειται για δύο από τις μεταβατικές διατάξεις του ασφαλιστικού που αλλάζουν τους όρους συνταξιοδότησης για μια μεγάλη κατηγορία ασφαλισμένων. Ετσι από την 1/1/2014 οι γυναίκες που είναι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ (με πρώτη έναρξη της ασφάλισης τους πριν από το 1993) συνταξιοδοτούνται με κατοχύρωση δικαιώματος τις 10.000 ημέρες και με όριο ηλικίας το 60ό έτος και 6 μήνες από το 60ό που είναι φέτος το όριο ηλικίας για όσες έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα εξόδου με μειωμένη σύνταξη και με συμπληρωμένες τις 10.000 ημέρες ασφάλισης.
Στο χρόνο κατοχύρωσης υπάρχει παγίδα καθώς οι γυναίκες θα πρέπει αφενός να έχουν συμπληρώσει τις 10.000 ημέρες ασφάλισης, αλλά κατά το χρόνο της συνταξιοδότησής τους θα πρέπει να έχουν συνολικά 12.000 ημέρες ασφάλισης.
Διαφορετικά θα υποχρεωθούν είτε να αναγνωρίσουν το διάστημα από τις 10.000 μέχρι τις 12.000 ημέρες ασφάλισης είτε θα συνταξιοδοτηθούν με άλλες προϋποθέσεις (σύνταξη γήρατος με τουλάχιστον 4.500 ημέρες ασφάλισης) και με όριο ηλικίας που είναι 62 για μειωμένη και 67 για πλήρη σύνταξη.
Αύξηση των ορίων ηλικίας έρχεται και για τη συνταξιοδότηση με 10.500 ημέρες ασφάλισης εκ των οποίων οι 7.500 στα βαρέα και ανθυγιεινά. Για μειωμένη σύνταξη το όριο ηλικίας αυξάνεται στο 59ο έτος και 6 μήνες (από 58,9 που είναι φέτος), ενώ για πλήρη σύνταξη το όριο ηλικίας αυξάνεται από την επόμενη χρονιά στο 61ο έτος και 9 μήνες από 60,9 που είναι φέτος.
Πρακτικά οι αλλαγές αυτές σημαίνουν ότι οι ασφαλισμένοι άνδρες και γυναίκες θα επιβαρυνθούν με αυτή την αύξηση του ορίου ηλικίας που κυμαίνεται από 6 έως 9 μήνες παρατείνοντας το χρόνο συνταξιοδότησής τους. Αν όμως δεν έχουν τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης και δεν μπορούν να τον συμπληρώσουν με αναγνωρίσεις πλασματικών ετών, τότε είναι πολύ πιθανό ότι θα εγκλωβιστούν σε μεγαλύτερη αύξηση του ορίου ηλικίας και η συνταξιοδότησή τους θα πάει ακόμη πιο πίσω.
2. Μειώνεται στο 2% το ποσοστό αναπλήρωσης για το συντάξιμο χρόνο των ετών 2013 και 2014.
Η αλλαγή αυτή επηρεάζει όσους συνταξιοδοτούνται το 2013 και κυρίως όσους αποχωρούν το 2014 καθώς οι αποδοχές των δύο τελευταίων ετών θα υπολογιστούν για σύνταξη με συντελεστή 2%. Στην πράξη, ωστόσο, η επίπτωση στο ποσό της σύνταξης θα είναι μικρή. Η αλλαγή αυτή έχει προβλεφθεί στο νόμο 3863/10 και αφορά όσους συνταξιοδοτούνται από το Δημόσιο, τον ΟΑΕΕ καθώς και ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών.
Η μείωση της σύνταξης που θα έχουν, για παράδειγμα, οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ που θα συνταξιοδοτηθούν το 2014 δεν θα υπερβαίνει τα 15-20 ευρώ, ενώ σε ανάλογα ποσά θα είναι οι μεταβολές για όσους συνταξιοδοτηθούν από τα υπόλοιπα Ταμεία.
3. Μειώνεται στο 73% (από 74% που είναι φέτος) το ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξης που αντιστοιχεί σε χρόνο ασφάλισης από την 1/1/2008 και μετά.
Είναι διάταξη του ασφαλιστικού νόμου 3029/02 (νόμος Ρέππα) που έχει μπει σε εφαρμογή για τον υπολογισμό της σύνταξης που αντιστοιχεί σε χρόνο ασφάλισης από το 2008 και μετά και "κατεβάζει" 1% ετησίως το ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξης από το 2008 και μετά.
Η διάταξη αφορά όσους αποχωρούν από το Δημόσιο, τις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες. Πρακτικά, ένας εργαζόμενος που θα συνταξιοδοτηθεί από τη ΔΕΗ ή τον ΟΤΕ, ή τα ΕΛΤΑ ή από την Εθνική Τράπεζα θα πάρει σύνταξη που θα υπολογιστεί επί της ουσίας με τρεις τρόπους: α) για το χρόνο ασφάλισης ως το 2007 με ποσοστό αναπλήρωσης 80%, β)για τα χρόνια από το 2008 ως το 2013 με ποσοστό 74% και γ) για τα έτη 2013 και 2014 οι συντάξιμες αποδοχές θα υπολογιστούν με ποσοστό 2% στον υπολογισμό της σύνταξης.
4. Μπαίνει αναλογικός συντελεστής στο τμήμα σύνταξης που αντιστοιχεί στα έτη ασφάλισης από το 2011 και μετά.
Η αλλαγή αυτή είναι προπομπός των μεγάλων ανατροπών που έρχονται στο ασφαλιστικό σύστημα από την 1/1/2015 καθώς ο νόμος 3863/10 προβλέπει ότι όσοι αποχωρούν από το 2015 και μετά, για το τμήμα σύνταξης που αντιστοιχεί στα έτη της ασφάλισής τους μετά το 2011, θα λάβουν αναλογικό ποσό που κυμαίνεται μεταξύ του 0,8% και 1,5%. Η αλλαγή αυτή λοιπόν μπορεί να καταλαμβάνει όσους πρόκειται να αποχωρήσουν από το 2015 και μετά, πλην όμως το 2014 είναι η τέταρτη χρονιά που «μετρά» στο αναλογικό ποσό σύνταξης που θα πάρουν όσοι αποχωρήσουν μετά το 2015.
5. Αυξάνονται σε 7 τα πλασματικά έτη που μπορούν να αναγνωρίσουν άνδρες και γυναίκες για να κατοχυρώσουν και να θεμελιώσουν τις συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις.
Φέτος ο νόμος δίνει τη δυνατότητα να αναγνωριστούν μέχρι 6 πλασματικά έτη για σύνταξη.
6. Παύει να ισχύει το δικαίωμα εξαγοράς πλασματικού χρόνου για συνταξιοδότηση με τις προϋποθέσεις του 2010.
Στην πράξη η δυνατότητα αυτή ακυρώνει για χιλιάδες ασφαλισμένους (κυρίως των ΔΕΚΟ και των τραπεζών) την ευκαιρία να αποχωρήσουν με τα χαμηλά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης του 2010, εξαγοράζοντας τα χρόνια που τους λείπουν για να συμπληρώσουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.
7. Αλλάζει εκ βάθρων ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ και έρχονται μειώσεις 25%-30% για όσους αποχωρήσουν το 2014.
Η εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού του εφάπαξ βοηθήματος θα γίνει με νέο τύπο και με ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Αυτό σημαίνει ότι από το 2014 όλα τα ταμεία πρόνοιας και κυρίως του Δημοσίου υποχρεώνονται από το νόμο 4052/12 να πληρώνουν εφάπαξ ανάλογα με τα έσοδά τους και σε κάθε περίπτωση να υπάρχει εγγυημένη πρόβλεψη ότι θα εφαρμόζεται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.
Στην πράξη ο νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ οδηγεί σε σίγουρες μειώσεις, καθώς πέραν των εσόδων η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος θα τηρείται από το συντελεστή βιωσιμότητας που θα αλλάζει κάθε χρόνο, καθώς θα είναι ανάλογος με τις οικονομικές δυνατότητες του κάθε Ταμείου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας θα παρουσιάσει στην τρόικα πρόταση για μετριασμό των μειώσεων σε όσους είναι ήδη σε λίστα αναμονής για το εφάπαξ από το 2012. Με το νέο τρόπο δύο ασφαλισμένοι με τα ίδια έτη ασφάλισης και τις ίδιες εισφορές, αποχωρώντας με διαφορά 1 έτους, μπορεί να έχουν διαφοροποίηση στο ύψος του εφάπαξ, ενώ με την τρόικα συζητείται η εφαρμογή διπλού συστήματος υπολογισμού του εφάπαξ για μεταβατική περίοδο (ένα τμήμα ποσού για την ασφάλιση με τα ήδη ισχύοντα + ένα τμήμα με το νέο τρόπο υπολογισμού για το χρόνο ασφάλισης από 1/1/2014 και μετά).
8. Αλλάζει εκ βάθρων ο τρόπος υπολογισμού στις επικουρικές συντάξεις.
Στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο (Ιούλιος 2013) προβλέπεται ότι το νέο σύστημα υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Ιούνιο του 2014. Και εδώ υπάρχει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, που θα εφαρμοστεί όχι μόνο για τις νέες, αλλά και για τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, καθώς το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, μετά τη μελέτη βιωσιμότητας που προετοιμάζει η Εθνική Αναλογιστική Αρχή, θα πρέπει να καταρτίσει ενιαίο κανονισμό ασφάλισης και παροχών για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους, προσαρμόζοντας (μειώνοντας) τα υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης των καταβαλλόμενων συντάξεων για να επιτυγχάνεται ο μηδενισμός του ελλείμματος.
Μάλιστα ο νόμος 4052/12 αναφέρει ότι οι επικουρικές συντάξεις θα μπορούν να αλλάζουν ανά τρίμηνο και με βάση τις εκτιμήσεις-προβλέψεις που θα γίνονται τόσο για τη βιωσιμότητά τους όσο και για το έλλειμμα. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι μπορεί στο τρίτο τρίμηνο του 2014 οι συντάξεις να μειωθούν κατά 5% και στο τέταρτο τρίμηνο του 2014 να έρθει άλλο ένα -5%.
9. Έρχεται μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ κατά 1,3 ποσοστιαίες μονάδες με προϋποθέσεις που θα καθοριστούν στο επόμενο διάστημα.
Η μείωση των εισφορών θα προκαλέσει μια απώλεια εσόδων της τάξης των 280 εκατ. ευρώ που το ΙΚΑ θα πρέπει να καλύψει χωρίς να καταφύγει σε έκτακτη κρατική χρηματοδότηση. Το 2015 και το 2016 θα γίνουν οι επόμενες δύο μειώσεις στις εισφορές ώστε να ολοκληρωθεί η πρόβλεψη του Μνημονίου για μια συνολική μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες από το 2014 ως το 2016. Τι σημαίνει αυτή η μείωση; Ότι η μείωση των εσόδων θα φέρει αναπόφευκτα και μείωση των συνταξιοδοτικών παροχών.
10. Έρχεται μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν ΔΕΚΟ και τράπεζες για όλο το προσωπικό που απασχολούν.
Οι εισφορές -όπως αναφέρει το Μνημόνιο- θα πρέπει να πέσουν στα επίπεδα του ΙΚΑ. Σήμερα οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη σε ΔΕΚΟ και κυρίως στις τράπεζες φτάνουν στο 26% όταν στο ΙΚΑ η εργοδοτική εισφορά είναι 13,3%.
Ο τρόπος που θα γίνει η μείωση των εισφορών στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες θα προσδιορίσει και το πόσο θα μειωθούν και οι συντάξεις, καθώς είναι βέβαιο ότι από αυτή την αλλαγή θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις που χορηγούν τα εν λόγω (πρώην ευγενή) Ταμεία. Tο μέτρο αφορά όλους τους παλαιούς (προσληφθέντες μέχρι 31/7/2008) εργαζομένους σε OTE, OΣE, HΣAΠ, στα EΛTA, στην ETE, στην πρώην ETBA, στην TτE και την Eθνική Aσφαλιστική, για τους οποίους καταβάλλονται υψηλότερες εισφορές, σε σχέση με το IKA, και μεγαλύτερες συντάξεις.
11. Προωθείται με νομοθετική διάταξη που ήδη επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας η συνταξιοδότηση των αγροτών με 40 έτη ασφάλισης σε ηλικία 62 ετών.
Το μέτρο θα ισχύει από το 2014. Παράλληλα μειώνεται η βασική σύνταξη του ΟΓΑ. Οσοι συνταξιοδοτηθούν το 2014 από τον ΟΓΑ θα πάρουν ως βασική σύνταξη 172 ευρώ καθώς με το νόμο του 1998 (σύσταση κλάδου κύριας ασφάλισης στον ΟΓΑ) προβλέπεται ότι από το 2003 και κάθε χρόνο η βασική σύνταξη θα μειώνεται κατά 4% έως ότου να καταργηθεί (2026).
Το 2014 η μείωση είναι 48% και η βασική των 360 πέφτει στα 172 ευρώ. Το ποσό των 360 ευρώ μόνο συμβολικό είναι παρά ουσιαστικό, καθώς τα 360 ευρώ του ΟΓΑ παίρνουν όσοι ήταν συνταξιούχοι μέχρι και το 2002.
12. Κόβεται το ΕΚΑΣ από συνταξιούχους που είναι κάτω των 65 ετών.
Το επίδομα θα χάσουν από το 2014 περίπου 65.000 δικαιούχοι που είναι σήμερα από 60 έως 64 ετών. Από την περικοπή αυτή εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν 114 εκατ. ευρώ.
13. Αλλάζουν τα κριτήρια για το επίδομα ανεργίας.
Από το 2014 θα παίρνουν επίδομα όσοι είχαν επιδοτηθεί μέχρι 400 ημέρες συνολικά στην τελευταία 4ετία. Ετσι, αν ένας άνεργος επιδοτήθηκε στα έτη 2010-2013 για 400 ημέρες από τον ΟΑΕΔ, δεν θα δικαιούται επίδομα το 2014. Αν επιδοτήθηκε για 350 ημέρες θα δικαιούται επίδομα ανεργίας αλλά μόνο για 50 ημέρες ώστε να συμπληρωθούν οι 400 μέρες της επιδότησής του.
Σύμφωνα με πληροφορίες η διάταξη αυτή ήδη επανεξετάζεται και αναζητείται τρόπος όχι για να αυξηθούν οι μέρες της επιδότησης, αλλά για να μη μείνουν χωρίς επιδόματα το 2014 οι άνεργοι που θα τα δικαιούνται το 2015 και το 2016.
14. Επανεξετάζεται το σύστημα καθορισμού του κατώτατου μισθού των 586 ευρώ.
Στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο αναφέρεται ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί όλη η δομή του κατώτατου μισθού στο πρώτο τρίμηνο του 2014 και είναι πιθανό -όπως έχει ήδη διατυπωθεί σε non paper της τρόικας από τον περασμένο Απρίλιο- ότι από τον κατώτατο μισθό θα καταργηθούν οι τριετίες.
Αυτό σημαίνει ότι τα 586 ευρώ θα είναι «ξερός» μισθός και αν οι εργοδότες το επιθυμούν θα πληρώνουν τις προσαυξήσεις λόγω τριετιών. Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι υπάρχει και ρήτρα επανεξέτασης στο τέλος του 2013 της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που υπέγραψε η ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές οργανώσεις το καλοκαίρι πλην του ΣΕΒ.
15. Αρχίζει η πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
Πρόκειται για ένα συμπληρωματικό ποσό της τάξης των 70 – 250 ευρώ που θα χορηγείται σε οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, ώστε να περνούν πάνω από το όριο της φτώχειας. Το εγγυημένο εισόδημα θα αφορά περίπου 10.000 δικαιούχους και την πρώτη χρονιά (2014) θα εφαρμοστεί σε δύο περιοχές της χώρας.
16. Επεκτείνεται η καταβολή του επιδόματος των 200 ευρώ και σε μακροχρόνια ανέργους, που είναι σήμερα κάτω των 45 ετών και εξαιρούνται από τη χορήγησή του.
Το επίδομα θα δίνεται σε όσους έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 586,08 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο και σε ηλικίες από 20 – 66 ετών, ενώ σήμερα καταβάλλεται σε ηλικίες από 45-65 ετών και με εισόδημα ως τα 12.000 ευρώ.
17. Αυξάνεται στο 95% (από 80% που είναι σήμερα) το ποσοστό της προσωρινής σύνταξης.
Από το 2014, σύμφωνα με τη διάταξη του υπουργείου Εργασίας που αποκάλυψε πρόσφατα ο Τύπος της Κυριακής, οι ασφαλισμένοι που συνταξιοδοτούνται από όλα τα Ταμεία (πλην Δημοσίου) θα δικαιούνται το 95% του ποσού σύνταξης που αντιστοιχεί στα χρόνια ασφάλισης και στις αποδοχές που λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της σύνταξης.
18. Η εφορία μπαίνει στους λογαριασμούς των αγροτών για τις εισφορές στον ΟΓΑ.
Με νομοθετική ρύθμιση που ήδη προωθείται από το υπουργείο Εργασίας θα επιτρέπεται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων να ελέγχει φορολογικά τους αγρότες και να διασταυρώνει τα εισοδήματά τους και τις επιδοτήσεις που παίρνουν, προκειμένου να εισπράττει ο ΟΓΑ τα χρωστούμενα από τις ασφαλιστικές τους εισφορές.
19. Με νομοθετική διάταξη του υπουργείου οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώνουν από την 1η/1/2014 την εισφορά για επικουρική ασφάλιση στο ΕΤΕΑ.
Σήμερα η πληρωμή εισφοράς για επικουρική σύνταξη στον ΟΑΕΕ είναι προαιρετική. Με τη νέα ρύθμιση γίνεται υποχρεωτική και για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
20. Ετοιμάζεται η μεγάλη ανατροπή στα Ταμεία, καθώς με την επιτροπή για το ασφαλιστικό που ανακοινώνει την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εργασίας, προωθείται η ριζική αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων με κατάργηση των επιμέρους τρόπων υπολογισμού που ισχύουν για τα χρόνια ασφάλισης μέχρι το 2008, ή το 2010, ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ που θα παίρνουν από το 2015 όσοι έχουν 35 έτη παραμονής στην Ελλάδα, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα είναι ανάλογο των εισφορών που έχουν πληρώσει καθόλη τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.
Κεντρικό θέμα στην ατζέντα του ασφαλιστικού είναι η πλήρης κατάργηση των 90 μικρών και διάσπαρτων Ταμείων και τομέων ασφάλισης που λειτουργούν σήμερα και η περαιτέρω ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων σε τρία: ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΟΑΕΕ.
21. Έρχεται η νέα "διαδοχική ασφάλιση" καθώς το υπουργείο Εργασίας και το ΙΚΑ επανεξετάζουν τόσο τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης όσο και τους συντελεστές υπολογισμού των συντάξεων για τους ασφαλισμένους που έχουν περάσει από δύο ή περισσότερα Ταμεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες σκοπός της "νέας διαδοχικής" είναι να μπει φραγμός σε περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης.
22. Ετοιμάζεται η είσοδος των ιδιωτικών συστημάτων ασφάλισης και συνταξιοδότησης με πυλώνα σχετική μελέτη που ήδη έχει ετοιμαστεί για τον ασφαλιστικό φορέα της Τραπέζης της Ελλάδος.
Η μελέτη αυτή -όπως αποκαλύπτει σήμερα ο "ΤτΚ"- έχει εκπονηθεί από την εταιρία Ernst Young και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες αναφέρει ότι ένα μέρος της σύνταξης για τα χρόνια ασφάλισης από το 2014 ή το 2015 και μετά θα μπορεί να καταβάλλεται από ιδιωτική ασφάλιση.
Πηγή: Τύπος της Κυριακής

Read more...

ΠΑΣΟΚ: Να ανακληθεί η απόφαση για επιστροφή των αρμάτων στις παρελάσεις...




"Τα άρματα δεν είναι για επίδειξη αλλά για άμυνα" τονίζει σε ανακοίνωση του το ΠΑΣΟΚ, οπου ζητά την αμεση ανάκληση της απόφασης σχετικά με τη συμμετοχή μηχανοκίνητων και...
ιπτάμενων μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, για πρώτη φορά έπειτα από περίπου τέσσερα χρόνια.

«Η απόφαση να μη μετέχουν μηχανοκίνητα τμήματα στις παρελάσεις δεν ελήφθη μόνο για λόγους οικονομικούς αλλά και λειτουργικούς με εισήγηση της στρατιωτικής ηγεσίας», επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, συμπληρώνοντας:

«Τα άρματα δεν είναι για επίδειξη αλλά για άμυνα. Η επιθεώρηση των αρμάτων γίνεται στο τόπο που είναι εγκατεστημένες οι μονάδες και όχι στη Θεσσαλονίκη ή την Αθήνα, τα δε πολεμικά αεροσκάφη μας κάνουν υπερήφανους ως φρουροί του Αιγαίου και όχι με πτήσεις επίδειξης».

Read more...

Nεα σεισμική δόνηση στην Κρητη...




Σεισμική δόνηση μεγέθους 3,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 16:12 στην θαλάσσια περιοχή νότια των Χανίων.

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν...
σε απόσταση μόλις 10 χιλιομέτρων απο την Παλαιόχωρα.

Το εστιακό του βάθος εκτιμάται στα 12 χιλιόμετρα.

Ο σεισμός έγινε ελαφρά αισθητός, ενώ να σημειωθεί πως απο τις 9:20 το πρωί σταμάτησαν οι δεκάδες μετασεισμοί απο τον μεγάλο σεισμό δυτικά της Κισάμου.

flashnews.gr

Read more...

Χωρίς νέα βοήθεια Η Ιρλανδία βγαίνει από το Μνημόνιο έως το τέλος του έτους


Η Ιρλανδία βγαίνει από το Μνημόνιο έως το τέλος του έτους
Έξοδο στην ώρα της και χωρίς βοήθεια βλέπει η Ιρλανδία, η οποία ετοιμάζεται για άλλον έναν προϋπολογισμό λιτότητας   (Φωτογραφία:  Reuters )

Δουβλίνο
Αυτόνομη έξοδο της Ιρλανδίας από το πρόγραμμα στήριξης στα μέσα του Δεκεμβρίου προανήγγειλε ο πρωθυπουργός της χώρας Έντνα Κένι σε συνέδριο του κόμματός του, με το Δουβλίνο να απομακρύνει το ενδεχόμενο ακόμη και να χρειαστεί «προληπτικό σωσίβιο» για την πρώτη περίοδο.

«Υπάρχει ακόμη δρόμος, αλλά επιτέλους η εποχή της διάσωσης τελειώνει» ανήγγειλε ο Έντα Κένι για να καταχειροκροτηθεί από τους συνέδρους του Φίνε Γκάελ.

Η ιρλανδική κυβέρνηση παρουσιάζει την ερχόμενη εβδομάδα τον προϋπολογισμό του 2014, ο οποίος θα έχει μέτρα ύψους 2,5 δισ. ευρώ με περικοπές δαπανών και φορολογικές αυξήσεις.

Επίσημη ημερομηνία έξοδου του Δουβλίνου από το μνημόνιο είναι η 15η Δεκεμβρίου, και ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε πως το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί.

Ερώτημα είναι εάν η Ιρλανδία θα κάνει χρήση των προληπτικών γραμμών πίστωσης που ενδιάμεσα θεσμοθετήθηκαν ως εργαλεία των ευρωπαϊκών μηχανισμών, με στόχο να λειτουργήσουν ως προληπτικά «αναχώματα».

Μέχρι στιγμής, την σαφέστερη ένδειξη πως το Δουβλίνο δεν προτίθεται να κάνει κάτι τέτοιο έχει δώσει μέσω του υπουργού Οικονομικών Μάικλ Νούναν, ο οποίος ανέφερε ότι ο ιρλανδικός οργανισμός δημόσιου χρέους έχει κεφαλαιακά αποθέματα που επαρκούν ως «ανάχωμα».

Η πολιτική σημασία της εξόδου από το μνημόνιο είναι τεράστια, και ο ιρλανδός πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να την υπογραμμίσει στην ομιλία του στο Φίνε Γκαέλ. Ο Έντνα Κένι φιλοδοξεί να εμφανιστεί ως ο πολιτικός που έβγαλε όρθια την ιρλανδική οικονομία από το πρόγραμμα διάσωσης, αποκαθιστώντας την κυριαρχία που εκ των πραγμάτων εκχωρήθηκε από τον προκάτοχό του.

«Δύο χρόνια πριν, απευθύνθηκα στον ιρλανδικό λαό λέγοντας πως ήθελα να γίνω ο πρωθυπουργός που θα αποκαθιστούσε την οικονομική μας κυριαρχία και ανεξαρτησία» είπε ο Κένι. «Ο στόχος αυτός είναι πλέον στην άκρη του χεριού μας» υπογράμμισε.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Βρέθηκαν τα 4,4 δισ. ευρώ για το κενό του 2014



Για τον Μάιο παραπέμπεται η συζήτηση για βιωσιμότητα και μέτρα. Πώς σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο να καλύψει το κενό για το επόμενο έτος
"Λευκή τρύπα" 4,4 δισ. ευρώ με την οποία μπορεί να καλυφθεί εξ ολοκλήρου το χρηματοδοτικό κενό του 2014 έχει εντοπίσει το οικονομικό επιτελείο και την έχει θέσει προς αξιολόγηση στην Τρόικα.
Σύμφωνα με την "Καθημερινή της Κυριακής", πρόκειται για ομόλογα που είχαν δοθεί για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, το 2009, με τον νόμο Αλογοσκούφη, τα οποία λήγουν το 2014.
Εάν καμφθούν οι αντιρρήσεις της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και αντί να εξοφληθούν, αντικατασταθούν με νέα ομόλογα, καλύπτεται το κενό για το επόμενο έτος.
Έτσι, μπορεί να παραπεμφθεί για τον Μάιο το θέμα της επιπλέον χρηματοδότησης της Ελλάδας και να αντιμετωπισθεί ως πακέτο, μαζί με τη βιωσιμότητα του χρέους και τα δημοσιονομικά μέτρα για το 2015 και το 2016.
Οι οριστικές αποφάσεις σε πολιτικό επίπεδο θα ληφθούν μετά τον σχηματισμό της γερμανικής κυβέρνησης, αλλά οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο, τόσο για το χρονοδιάγραμμα όσο και για τις εναλλακτικές λύσεις, έχουν αρχίσει. Σε αυτό το πλαίσιο της προετοιμασίας εντάσσεται και  η επίσκεψη στην Αθήνα, την ερχόμενη Τετάρτη, του επικεφαλής του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ.
Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις του από την Ουάσινγκτον, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, απέκλεισε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, σημειώνοντας πως η χώρα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέο πακέτο στήριξης.

Read more...

Ενώ τα ατυχήματα παραμονεύουν «Παροχές-κοινής αποδοχής Πρόεδρος-κάλπες το 2016» το ρίσκο του Σαμαρά


«Παροχές-κοινής αποδοχής Πρόεδρος-κάλπες το 2016» το ρίσκο του Σαμαρά
«Ο ελληνικός λαός θα έχει επιλέξει με βάση συγκεκριμένα αποτελέσματα. Και ας επιλέξει όποιον θέλει» φέρεται να λέει για τις επόμενες εκλογές   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Παροχές από το πρωτογενές πλεόνασμα, εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας κοινής αποδοχής το 2015 και βουλευτικές εκλογές κανονικά το 2016.

Σε αυτή την πρόταση, σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής, συμπυκνώνεται ο προγραμματισμός ή το τριπλό ρίσκο του πρωθυπουργού μετά τα αποκαλυπτήρια της Χρυσής Αυγής.

O κ. Σαμαράς εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 θα υπερβεί τα 500 εκατ. ευρώ και από αυτά θα μπορούσε να διατεθεί ποσό έως 350 εκατ. ευρώ σε ομάδες του πληθυσμού που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες τα τελευταία χρόνια.

Το πώς θα διατεθεί αυτό το ποσό παραμένει άγνωστο, όπως και το αν θα υπάρξει συναίνεση από την τρόικα για μια τέτοια κίνηση.

Παράλληλα, η ελληνική πλευρά προσδοκά στη νέα ρύθμιση του χρέους την Άνοιξη του 2014 αν και το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν οι φωνές που θέλουν τις αποφάσεις να λαμβάνονται μετά τις ευρωεκλογές του ίδιου χρόνου.

Αυτό άλλωστε είπε καθαρά από την έδρα του ΔΝΤ ο επίτροπος της ΕΕ Όλι Ρεν, αποκλείοντας παράλληλα και νέο «κούρεμα» του χρέους. Αλλά και ο Μάριο Ντράγκι προανήγγειλε νέο πακέτο για την Ελλάδα.
Σε κάθε περίπτωση, επόμενος σταθμός του κ. Σαμαρά είναι το 2015 όταν η Βουλή θα κληθεί να εκλέξει τον διάδοχο του Κάρολου Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Σε ιδιαίτερες συζητήσεις του που επικαλείται «Το Βήμα», ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι θα μπορούσε να είναι και πρόσωπο από το χώρο της αριστεράς. «Μπορεί να βρεθεί πρόσωπο κοινής αποδοχής. Ας τον προτείνει η αριστερά» λέει χαρακτηριστικά.

Στόχος πλέον θα είναι οι εκλογές να γίνουν κανονικά στη λήξη της τετραετίας, το καλοκαίρι του 2016. «Ο ελληνικός λαός θα έχει επιλέξει με βάση συγκεκριμένα αποτελέσματα. Και ας επιλέξει όποιον θέλει» φέρεται να λέει.

«Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι ο δρόμος που έχει επιλέξει είναι εξαιρετικά τραχύς. Τα ατυχήματα παραμονεύουν και ο χρόνος που διεκδικεί είναι πυκνός πολιτικά και πολύ μακρύς» καταλήγει η εφημερίδα.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...