Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

ΣΤΟΝ "ΑΕΡΑ" ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΑΛΛΑΣ"


Ρεπορτάζ : Δημήτρης Διαμαντίδης
(από την Ημερησία)
Αδιέξοδο στον ορίζοντα προμηνύεται τελικά για το ιστορικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, «Μακεδονία-Παλλάς», καθώς το ΙΚΑ δεν έχει προχωρήσει τον σχετικό διαγωνισμό, ενώ ο όμιλος Δασκαλαντωνάκη... 
αναγκαστικά και εκ της σχετικής σύμβασης θα αποχωρήσει από το ξενοδοχείο το αργότερο μέχρι τις 13 Ιανουαρίου του 2013. 
Την ίδια στιγμή, εάν επιχειρηθεί να δοθεί νέα παράταση με κάποιον προσήκοντα νομικό σχεδιασμό στη συνεργασία μεταξύ ΙΚΑ και ομίλου Δασκαλαντωνάκη και χωρίς να έχει προηγηθεί ανοιχτός διαγωνισμός, τότε μάλλον θα υπάρξει αντίδραση από άλλες τοπικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν συμφέρον να κλείσει το «Μακεδονία -Παλλάς». Μάλιστα υπάρχουν ξενοδόχοι στη Θεσσαλονίκη, που εκτιμούν πως εάν δρομολογηθεί νέα απευθείας ανάθεση-συμφωνία ΙΚΑ και ομίλου Δασκαλαντωνάκη, τότε προκύπτει αθέμιτος ανταγωνισμός εις βάρος τους.
Ο κίνδυνος είναι μεγάλος, τόσο για τη διατήρηση των 120 θέσεων εργασίας στο ξενοδοχείο, όσο και επειδή η πόλη θα στερηθεί 300 κλίνες πολυτελείας και μία μονάδα, η οποία έχει συνδέσει την ύπαρξή της μ' όλα τα μεγάλα γεγονότα στη συμπρωτεύουσα. Από την πλευρά του ΙΚΑ η κωλυσιεργία ήταν σημαντική, καθώς μόλις το καλοκαίρι και με καθυστέρηση αρκετών μηνών υπογράφτηκε σύμβαση ανάδειξης συμβούλου για το έργο της αξιοποίησης -επαναμίσθωσης του «Μακεδονία-Παλλάς».
Διαχείριση Ωστόσο διαγωνισμός για την εύρεση νέου εκμισθωτή δεν έχει προκύψει ακόμη και έτσι είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθεί καινούργια διαχείριση για τη μονάδα, χωρίς να έχει προηγηθεί πριν «λουκέτο» με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απαξίωση και την αδυναμία συντήρησης των εγκαταστάσεων.
Το «Μακεδονία-Παλλάς» αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα στο τέλος του 2011 και παρέμεινε και τότε κλειστό για ένα χρονικό διάστημα, καθώς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ο όμιλος Δασκαλαντωνάκη αναζητούσαν επί δύο μήνες και πλέον μία λύση για να μπορέσει να ανοίξει και πάλι, αφού είχε κλείσει ύστερα από 17 συναπτά έτη λειτουργίας.
Τελικά από τις 14 Ιανουαρίου 2012 τέθηκε εκ νέου σε λειτουργία, έχοντας χάσει όλα τα έσοδα της εορταστικής περιόδου.
Με το ειδικό συμφωνητικό, που υπογράφτηκε μεταξύ των δύο πλευρών, το συμβολικό μίσθωμα που καταβάλλει ο όμιλος ορίστηκε στις 5.000 ευρώ μηνιαίως, ενώ μετά το τέλος της περιόδου ενοικίασης θα καταβάλει στο Ίδρυμα και τα τυχόν καθαρά κέρδη προ τόκων και αποσβέσεων από την εκμετάλλευση του ξενοδοχείου.

Read more...

Ύφεση 4,5% το 2013 Μετά το 2014 η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη, εκτιμά ο ΟΟΣΑ


Το δημοσιονομικό έλλειμμα (της Γενικής Κυβέρνησης) εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 6,9% του ΑΕΠ εφέτος, στο 5,6% το 2013 και στο 4,6% το 2014
Το δημοσιονομικό έλλειμμα (της Γενικής Κυβέρνησης) εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 6,9% του ΑΕΠ εφέτος, στο 5,6% το 2013 και στο 4,6% το 2014   (Φωτογραφία:  Reuters )

Παρίσι, Γαλλία
Η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης προβλέπεται προς τα τέλη του 2014, καθώς το παγκόσμιο εμπόριο θα ενισχύεται, η ανταγωνιστικότητα της θα βελτιώνεται και η εμπιστοσύνη θα επανέρχεται, αναφέρει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην εξαμηνιαία έκθεσή του (Economic Outlook), που έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα.

Ο ΟΟΣΑ θεωρεί ότι πρέπει να υλοποιηθούν τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα, αλλά σημειώνει ότι αν η ανάπτυξη είναι μικρότερη απ' αυτή που προβλέπεται στο δημοσιονομικό πρόγραμμα, τότε θα πρέπει να αφεθούν να λειτουργήσουν οι αυτόματοι σταθεροποιητές, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί.

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η ύφεση θα φθάσει εφέτος το 6,3% και η ανάπτυξη θα παραμείνει αρνητική το 2013 (-4,5%) και το 2014 (-1,3%).

Για την ανεργία προβλέπει ότι θα αυξηθεί από 23,6% εφέτος στο 26,7% το 2013 και το 27,2% το 2014.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα (της Γενικής Κυβέρνησης) εκτιμάται στο 6,9% του ΑΕΠ εφέτος, στο 5,6% του ΑΕΠ το επόμενο έτος και στο 4,6% του ΑΕΠ το 2014, ενώ το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να μειωθεί από 5,5% του ΑΕΠ εφέτος στο 4,6% το 2013 και στο 2,3% το 2014.

Ο πληθωρισμός (αποπληθωριστής ιδιωτικής κατανάλωσης) αναμένεται να γίνει αρνητικός το 2013 (-0,2%) και το 2014 (-0,8%), από 1,3% που εκτιμάται ότι θα κλείσει σε μέσα επίπεδα εφέτος.

Οι πιο ευάλωτοι στην ελληνική κοινωνία πρέπει να προστατευθούν καλύτερα από τις μειώσεις των κοινωνικών δαπανών, αναφέρει ο Οργανισμός.

Η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος πρέπει να είναι προτεραιότητα για να ενισχυθούν τα πιστωτικά κανάλια που θα στηρίξουν την ανάπτυξη.

Τέλος, ο ΟΟΣΑ θεωρεί αναγκαίο να εφαρμοσθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, της αύξησης της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και της άρσης των εμποδίων στον ανταγωνισμό.

Αυτές οι μεταρρυθμίσεις, σημειώνεται στην έκθεση, είναι ο μόνος τρόπος για την επίτευξη σταθερής αύξησης στο επίπεδο διαβίωσης των Ελλήνων.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Ομιλία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα Το 2013 θα μπούμε στο δρόμο εξόδου από την κρίση, είπε ο Ευ.Βενιζέλος


Ο Ευάγγελος Βενιζέλος
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Το πρώτο εξάμηνο του 2013 θα είναι ένα πολύ δύσκολο διάστημα, αλλά στη διάρκεια της χρονιάς αυτής θα μπούμε στο δρόμο της εξόδου από την κρίση, δήλωσε μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. 



Live video by Ustream
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Σοκ-Σε ειδικό λογαριασμό τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις...





...αλλά και το 30% κάθε υπέρβασης του πρωτογενούς πλεονάσματος!...
kourdistoportocali

Όσο περνάνε οι ώρες και έρχονται στην επιφάνεια οι λεπτομέρειες της συμφωνίας τόσο πιο συναρπαστικό γίνεται το θρίλερ που μας περιμένει.
Διαβάζουμε λοιπόν στο... ρεπορτάζ του Capital.gr ότι το Eurogroup οριστικοποίησε και την νέα επιτροπεία.

Αναφέρεται στα «νέα μέσα για τη βελτίωση της εφαρμογής του προγράμματος, ιδίως μέσω των μηχανισμών διόρθωσης για τη διασφάλιση της επίτευξης των δημοσιονομικών» και στον ειδικό λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του χρέους στον οποίο η Ελλάδα θα μεταφέρει όλα τα έσοδα ιδιωτικοποιήσεων, αλλά «και το 30% κάθε υπέρβασης του πρωτογενούς πλεονάσματος».

Αναφέρεται επίσης ότι «η Ελλάδα θα αυξήσει επίσης τη διαφάνεια και θα παρέχει πλήρεις εκ των προτέρων και εκ των υστέρων πληροφορίες στο EFSF για κάθε ξεχωριστή συναλλαγή από τον λογαριασμό».

Σας είπαμε το θρίλερ προμηνύεται συναρπαστικό...


Read more...

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις Τρεις συλλήψεις στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης για τις λίστες διαθεσιμότητας



  (Φωτογραφία:  Fosphotos )

Αθήνα
Αστυνομική επέμβαση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης στο κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, που τελούσε υπό κατάληψη για να μην αποσταλούν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης οι λίστες διαθεσιμότητας. Η αστυνομία έσπασε την πόρτα του κτιρίου και πραγματοποίησε τρεις συλλήψεις.

Την ίδια ώρα, η ΠΟΕ-ΟΤΑ συνεχίζει τις κινητοποιήσεις και οι δήμοι εξακολουθούν να μην στέλνουν λίστες με τα ονόματα υπαλλήλων.

Αυτή την ώρα η ΠΟΕ-ΟΤΑ πραγματοποιεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στη Βασ.Σοφίας, ενώ πορείες θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες πόλεις της χώρας. 

Οι καταλήψεις σε δημαρχεία και δημοτικά κτίρια συνεχίζονται έως σήμερα, Τρίτη, ενώ την Τετάρτη οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ του νομού Θεσσαλονίκης θα προχωρήσουν σε τετράωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί.

Ειδικά για το δήμο Αθηναίων, ο Σύλλογος Εργαζομένων αποφάσισε να συνεχίσει και σήμερα, Τρίτη, την κατάληψη των γραφείων της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού και να επεκτείνει την κατάληψη και στις Τεχνικές Υπηρεσίες.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ, σε ανακοίνωσή της, δηλώνει ότι οι εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, μέχρι να αναγκασθεί η κυβέρνηση να αναιρέσει το μέτρο της διαθεσιμότητας.

Ουδέν νεώτερον από την πλευρά του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, πάντως. Το υπουργείο εξακολουθεί να μην δίνει στοιχεία για τη διαθεσιμότητα των 2.000 υπαλλήλων, ενώ η προθεσμία για την αποστολή στοιχείων από τις διευθύνσεις έχει λήξει.

Πάντως, το υπουργείο επανέφερε στο προσκήνιο την απειλή της απαίτησης της τρόικας για 15.000 απολύσεις, προκειμένου να πείσει για την αναγκαιότητα υλοποίησης της διαθεσιμότητας 2.000
υπαλλήλων έως το τέλος του έτους, σημειώνοντας ότι εντάσσεται στα προαπαιτούμενα μέτρα.
Newsroom ΔΟ
Λ

Read more...

Με την εφημερίδα στο χέρι οι βουλευτές...





...για να νοικιάσουν σπίτι... 
Με τις εφημερίδες μικρών αγγελιών στο χέρι είναι περίπου 200 βουλευτές, οι οποίοι αναζητούν να νοικιάσουν σπίτι μέχρι 1.000 ευρώ, αφού μετά τις περικοπές που αποφάσισε η Βουλή, δεν θα δικαιούνται 2.500 ευρώ για...
να κλείνουν ξενοδοχείο κάθε φορά που έρχονται από την περιφέρεια τους για να λάβουν μέρος σε συνεδριάσεις και επιτροπές.

Όπως αναφέρει και η "Espresso" τώρα οι συνεργάτες των βουλευτών σαρώνουν την περιοχή κοντά στη Βουλή, προκειμένου να βρουν ένα διαμέρισμα σε κοντινή απόσταση (όπως στο Κολωνάκι) είτε απευθύνονται σε μεσίτες προκειμένου να μπορέσουν να εγκατασταθούν γρήγορα.

Βέβαια ανάμεσα τους υπάρχουν και αυτοί που προτιμούν να απομακρυνθούν από το κέντρο και αναζητούν σπίτι σε Ψυχικό, Χαλάνδρι και Μαρούσι. Ελάχιστοι πάντως είναι αυτοί που προτιμούν θάλασσα και αναζητούν σπίτι σε Γλυφάδα και Βουλιαγμένη.


Read more...

«Δεν είναι λύση» Χωρίς βιώσιμο σχέδιο για την Ελλάδα η συμφωνία του Eurogroup, λέει ο Αλ.Τσίπρας



Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Αθήνα
Η λύση που δόθηκε στο Eurogroup δεν περιλαμβάνει ένα βιώσιμο σχέδιο για την Ελλάδα, γι' αυτό και δεν είναι λύση, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ήταν απούσα από την διαπραγμάτευση.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι το κόμμα του αισθάνεται δικαιωμένο για τις προβλέψεις του σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης, σημειώνοντας ότι «μετά από διαδοχικές αποτυχίες ενός προγράμματος που έχει οδηγήσει την κοινωνία στην καταστροφή και δεν πιάνει κανέναν από τους στόχους που έχει υποσχεθεί, όλοι μας ακούν με μεγαλύτερη προσοχή και εμείς αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί όλες οι προβλέψεις μας δυστυχώς επαληθεύτηκαν».

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είπε άλλα προεκλογικά και ακολούθησε μια στρατηγική υποτέλειας και προσέθεσε ότι «πριν δυο χρόνια μας έλεγαν ότι στόχος της βιωσιμότητας του χρέους είναι το 120% του ΑΕΠ. Τώρα μας λένε ότι μπορεί να είναι 124%. Αύριο μπορούν να μας πουν και 130%. Αυτές δεν είναι λύσεις».

Η μόνη πραγματική λύση, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, είναι να σταματήσουν να λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο, να μπει ξανά η Ελλάδα στο κάδρο της διαπραγμάτευσης, να βρίσκεται στις αποφάσεις.

«Η μόνη πραγματική λύση είναι μια μεγάλη πολιτική αλλαγή που έρχεται, να μπει ο λαός στο προσκήνιο. Και όλοι πια αναμένουν αυτή τη μεγάλη πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Κεδίκογλου: «Η Ελλάδα τα κατάφερε»
Για μικροψυχία κατηγορεί τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση. «Είναι κατανοητό το θλιβερό αδιέξοδο του κ. Τσίπρα, που πόνταρε στην καταστροφή και στο λόμπι της δραχμής. Οι μικρόψυχες και αλλοπρόσαλλες τοποθετήσεις του δεν πείθουν πια ούτε τις συνιστώσες του. Η Ελλάδα τα κατάφερε και θα συνεχίσει να τα καταφέρνει» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠ
Ε

Read more...

Η πρώτη κόντρα, Βενιζέλου-Λοβέρδου...



Η πρώτη αντιπαράθεση Βενιζέλου-Λοβέρδου, οι μεγάλες αντιδράσεις που προκαλούνται από το ενδεχόμενο όχι απλώς να παραμείνει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση Σαμαρά αλλά και να ενισχύσει τη συμμετοχή του, αλλά και... το επικείμενο Συνέδριο αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής κοινής συνεδρίασης ΚΟ, Πολιτικής και Οργανωτικής Γραμματείας και άλλων στελεχών της Ιπποκράτους.
Μια συνεδρίαση που σαφώς επηρεάζεται από τις εξελίξεις με το ελληνικό χρέος μετά τις αποφάσεις του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σύμφωνα με πληροφορίες  , θα αναφερθεί στη νέα πορεία που έχει μπροστά της η συμμαχική κυβέρνηση Σαμαρά, αλλά και στον τρόπο που αυτή θα πρέπει στο εξής να λειτουργεί, χωρίς αναφορά στον ανασχηματισμό και στον τρόπο συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στο νέο υπουργικό σχήμα. Αναμένεται, μάλιστα, να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να αποστείλει σαφή μηνύματα σε όσους τον αμφισβητούν στην Ιπποκράτους, επιλέγοντας, πάντως, να μην τραβήξει το σκοινί.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος θα αμφισβητήσει συνολικά την τακτική του Ευ. Βενιζέλου όλο το χρονικό διάστημα της ηγεσίας του, με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να επιθυμεί να τον σπρώξει εκτός κόμματος. Μόνο τυχαίο, άλλωστε, δεν είναι ότι ο Ευ. Βενιζέλος δεν συγκάλεσε στη συνεδρίαση μόνο την ΚΟ, όπως είχε ζητήσει ο Α. Λοβέρδος, αλλά και τα – διορισμένα - κομματικά όργανα, ώστε να διαθέτει περισσότερους υποστηρικτές.

Στη συνεδρίαση, ωστόσο, αναμένεται να ακουστούν πολλές φωνές για τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, με πολλούς βουλευτές να επιμένουν πως είναι λάθος, καθώς το κόμμα γίνεται «ουρά» του Αντώνη Σαμαρά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει και η τοποθέτηση του Ευ. Βενιζέλου για το τι σηματοδοτεί η εξέλιξη με το Eurogroup.

Και άνοιγμα στην κεντροαριστερά

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ , πάντως, θα απευθύνει άνοιγμα στην κεντροαριστερά και δεν είναι τυχαία η συμμετοχή του Γραμματέα της ΚΟ Γιάννη Μανιάτη στην εκδήλωση που διοργανώνουν αύριο έξι κινήσεις του συγκεκριμένου χώρου.

real.gr


Read more...

Άνοιξε ο δρόμος για ανασχηματισμό Στη στρατηγική της κυβέρνησης μετά την απόφαση του Eurogroup εστιάζει το Μαξίμου



Η κυβέρνηση προτάσσει το επιχείρημα ότι η εκταμίευση της πρώτης δόσης θα αποτελέσει την αφετηρία για να αλλάξει το κλίμα στην ελληνική οικονομία
Η κυβέρνηση προτάσσει το επιχείρημα ότι η εκταμίευση της πρώτης δόσης θα αποτελέσει την αφετηρία για να αλλάξει το κλίμα στην ελληνική οικονομία   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Στα επόμενα βήματα και στη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί μετά τησυμφωνία στο Eurogroup εστιάζει πλέον το Μέγαρο Μαξίμου. Στο πλαίσιο αυτό, την Τετάρτη συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο (ώρα 13:00), ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συγκληθεί σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων ώστε να συζητηθεί η απόφαση των Βρυξελλών και να καθοριστούν οι κινήσεις της κυβέρνησης. Στη σύσκεψη εκτιμάται πως θα συζητηθεί για πρώτη φορά επί της ουσίας και το θέμα του ανασχηματισμού. 

Πηγές της κυβέρνησης δεν κρύβουν την ικανοποίηση που έφερε η συμφωνία στο Eurogroup. Τονίζουν, όμως, ότι δεν είναι ώρα για θριαμβολογίες αλλά για σκληρή δουλειά προκειμένου να επιτευχθεί η ανάκαμψη και η μείωση της ανεργίας, που είναι και ο βασικός της στόχος.

Σύμφωνα με το Βήμα, ως ιδιαίτερα θετικό εκτιμά η ελληνική πλευρά την πρόβλεψη της μείωσης της εθνικής συνεισφοράς στα συγχρηματοδοτούμενα έργα από τα διαρθρωτικά ταμεία που θα απελευθερώσει επιπλέον πόρους για τα μεγάλα έργα.

Η κυβέρνηση προτάσσει το επιχείρημα ότι η εκταμίευση της πρώτης δόσης θα αποτελέσει την αφετηρία για να αλλάξει το κλίμα στην ελληνική οικονομία και δίνει ιδιαίτερη σημασία στην αύξηση της ρευστότητας.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να αξιοποιήσει στο έπακρο τη συμφωνία, για να αλλάξει το βαρύ κλίμα στο εσωτερικό της χώρας, ενώ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα επιχειρήσει να απαντήσει και στην κριτική περί της στρατηγικής του.

Ιδιαίτερα κρίσιμο κρίνεται το ζήτημα του ανασχηματισμού, αφού οι νέοι υπουργοί θα πρέπει να κινηθούν άμεσα ώστε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος στην πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων της χώρας έναντι των δανειστών.

Σ.Κεδίκογλου: «Καθόλου αναμενόμενο το αποτέλεσμα»
«Το αποτέλεσμα του Eurogroup δεν ήταν καθόλου αναμενόμενο, ούτε μια εύκολη διαδικασία. Ήταν η ευόδωση των προσπαθειών όλων των Ελλήνων. Χάρη στις θυσίες των Ελλήνων έμεινε η Ελλάδα ζωντανή στην καρδιά της Ευρώπης» τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνει ότι η απόφαση συνιστά «μια γενναία απόφαση των εταίρων μας που εκτιμήσανε την υπερπροσπάθεια που κάνει η πατρίδα μας. Είχαμε μεγάλη συμπαράσταση. Δεν ήταν εύκολη διαδικασία».
Αβραμόπουλος: «Μπορούμε να γυρίσουμε το παιχνίδι»
«Τώρα έχουμε τα μέσα και το χρόνο που χρειαζόμαστε, για να γυρίσουμε το παιχνίδι» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, αναφερόμενος στην απόφαση του Eurogroup.
Στο πλαίσιο ομιλίας του στο 7ο RED Business Forum, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στις προσπάθειες της Ελλάδας και της Ευρώπης συνολικά να βάλει τέλος στην κρίση και «με αποφασιστικό βηματισμό να μπει στο δρόμο της ανάκαμψης».
Όπως σημείωσε, οι χθεσινές αποφάσεις του Eurogroup απαντούν στο πιο κρίσιμο ερώτημα, που πλανάται τα τελευταία τρία χρόνια στην παγκόσμια οικονομία. Απαντούν στο έλλειμμα εμπιστοσύνης με τρόπο αποφασιστικό, με τρόπο οριστικό: «Η Ευρώπη αποφάσισε χθες να μείνει ενωμένη» είπε χαρακτηριστικά.
Newsroom ΔΟ
Λ

Read more...

Τα ξένα ΜΜΕ, για τη συμφωνία στο ελληνικό χρέος...





Le Figaro: "Η συμφωνία είναι επίπονη αλλά εποικοδομητική για την Κριστίν Λαγκάρντ..."...
Πρώτο θέμα είναι στα διεθνή μέσα ενημέρωσης η συμφωνία στο Eurogroup για το ελληνικό χρέος και τη δόση που θα καταβληθεί στην Ελλάδα.

Όπως γράφει το BBC «Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφωνούν για... τη διάσωση της Ελλάδας». Το άρθρο αναφέρει ότι στο χθεσινό Eurogroup αποφασίστηκε το ξεμπλοκάρισμα των 44 δισ. και ελάφρυνση του χρέους κατά 40 δισ. Επίσης, αναφέρεται η δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού «μια νέα μέρα ξεκινά για όλους τους Έλληνες».
Στο άρθρο σχολιάζεται ότι η συμφωνία επήλθε ύστερα από δέκα ώρες συνομιλιών κι ενώ διεξαγόταν το τρίτο Eurogroup σχετικά με την Ελλάδα.

Επίσης, το CNN αναφέρεται στη συμφωνία του ΔΝΤ και της Ευρωζώνης σχετικά με το ελληνικό χρέος και επισημαίνει ότι η χώρα μας αναμένεται να λάβει ένα τεράστιο ποσό βοηθείας. Σχετικά με την περίπτωση διαγραφής του ελληνικού χρέους, τονίζεται πως η πρόταση «μπήκε στο αρχείο», αν και μερικοί διαπραγματευτές τη θεωρούν αναγκαία ως μέτρο για τη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας.



Οι Financial Times γράφουν "Η ευρωζώνη συμφωνεί για την ελληνική βοήθεια" και αναφέρουν ότι οι διεθνείς δανειστές κατέληξαν σε συμφωνία για την αναμόρφωση του προγράμματος διάσωσης" και θα ληφθεί μία σειρά μέτρων που θα ανακουφίσουν το χρέος της Ελλάδας μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ενώ γίνεται αναφορά στις σκληρές διαπραγματεύσεις όπως η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ σχολίασε.



Με παρόμοιο τίτλο και η γαλλική Liberation "Ευρωζώνη και ΔΝΤ συμφώνησαν για το ελληνικό χρέος", ενώ ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για την απελευθέρωση της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα και παράλληλα επιτυγχάνεται ελάφρυνση του χρέους κατά 40 δισ. ευρώ έως το 2020.




"Συμφωνία για την περικοπή του ελληνικού χρέους" τιτλοφορείται η Le Monde, στην οποία τονίζεται ότι η συμφωνία αφορά το "πώς να μειωθεί σημαντικά το ελληνικό χρέος και να καταβληθεί η πολυαναμενόμενη δόση ζωτικής σημασίας για μία χώρα στα πρόθυρα ασφυξίας". Για σωτηρία από τη χρεοκοπία κάνει λόγο το άρθρο, τονίζοντας πως η συμφωνία "άνοιξε τον δρόμο για τη δόση που θα σώσει τη χώρα". Όπως και ο λοιπός διεθνής Τύπος έτσι και η γαλλική εφημερίδα σχολιάζει ότι οι ασιατικές αγορές δέχθηκαν με ανακούφιση την είδηση της συμφωνίας και σημειώθηκε και μικτή άνοδος τόσο στην αγορά του πετρελαίου και τα ασιατικά χρηματιστήρια όσο και στο ευρώ.



Από την πλευρά της η Le Figaro έχει τίτλο "ΕΕ και ΔΝΤ ελαφρύνουν το ελληνικό χρέος κατά 40 δισ." χωρίς βέβαια να γίνεται λόγος για διαγραφή του. "Η συμφωνία είναι επίπονη αλλά εποικοδομητική για την Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ η Ελλάδα αποφεύγει την πτώχευση και της μένει "αρκετό οξυγόνο" για να οδηγηθεί στην ανάπτυξη... Η Αθήνα έπειτα από πολλούς μήνες αβεβαιότητας αναλαμβάνει μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για το χρέος" επισημαίνεται.



Η El Pais με τίτλο "Η Ευρώπη και το ΔΝΤ ξεκλειδώνουν 'στα άκρα' τη βοήθεια προς την Ελλάδα" σχολιάζει ότι η συμφωνάι μπορεί να φαντάζει ως μία μικρή αλλαγή, αλλά ήταν ζωτικής σημασίας για να ξεκλειδώσει την καταβολή 43,7 δισ. ευρώ και βοηθά ώστε να αποφευχθεί -άγνωστο για πόσο καιρό- η χρεοκοπία της Ελλάδας αλλά και η πρώτη έξοδος χώρας από τη νομισματική ένωση".



Στη Γερμανία η Bild τιτλοφορείται "Είναι σωτηρία για την Ελλάδα;" αναφερόμενη στη συμφωνία π[ου επετεύχθη στο Eurogroup σχετικά με το χρέος της χώρας μας. "Αναπνεύστε στην Ελλάδα!" προτρέπει ο αρθρογράφος της γερμανικής εφημερίδας ο οποίος σημειώνει ότι με τη συμφωνία αποτρέπεται η χρεοκοπία.


 



Read more...

Στα 118,1 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν τα κέρδη της ΔΕΗ στο εννεάμηνο...



Άνοδος 30,1% της κερδοφορίας, και παρ'όλα αυτά ετοιμάζουν αυξήσεις!...
Στα 118,1 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της ΔΕΗ στο εννεάμηνο του 2012, αυξημένα κατά 30,1% από ένα χρόνο νωρίτερα, που ήταν 90,8 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Επιχείρηση την Τρίτη.

Τα...
προ φόρων κέρδη του εννεαμήνου αυξήθηκαν κατά 18,3 εκατ. ευρώ στα 156,7 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ τόκων φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 813,8 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 19,1 εκατ. ευρώ από το εννεάμηνο του 2011.

Σε επίπεδο τριμήνων, το περιθώριο EBITDA διαμορφώνεται σε 20,3% το τρίτο τρίμηνο, από 12,8% το τρίτο τρίμηνο του 2011.

Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 8,7% ή 363,9 εκατομμύρια σε 4.563,7 εκατ. ευρώ.

Στον κύκλο εργασιών συμπεριλαμβάνεται ποσό 90,1 εκατ. ευρώ που αφορά τη συμμετοχή χρηστών του δικτύου ηλεκτροδότησης για τη σύνδεσή τους.

Το αντίστοιχο μέγεθος στο εννεάμηνο του 2011 ήταν 91,1 εκατ. ευρώ.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα, ο επικεφαλής της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, δήλωσε :

«Στα οικονομικά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου επέδρασαν θετικά η επίλυση οικονομικών διαφορών με τη ΔΕΠΑ, που ήταν σε εκκρεμότητα για πάνω από τέσσερα χρόνια, και η υπογραφή της νέας σύμβασης προμήθειας φυσικού αερίου, η οποία επιφέρει προσαρμογή σε χαμηλότερα επίπεδα τιμολόγησης με αναδρομική ισχύ από 1.1.2012, συνεισφέροντας στα αποτελέσματα κατά €191,7 εκατ. και €14,1 εκατ. αντίστοιχα.

Εξαιρουμένης της εφάπαξ θετικής επίδρασης από την επίλυση των διαφορών με τη ΔΕΠΑ, τα οικονομικά αποτελέσματα της Μητρικής εταιρείας διαμορφώνονται αρνητικά καθώς εξακολουθούν να επηρεάζονται σημαντικά από εξωγενείς παράγοντες.

Αναφορικά με τις συνολικές ελεγχόμενες δαπάνες, σημειώθηκε περαιτέρω μείωση κατά 10,2% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2011, επηρεάζοντας θετικά τα οικονομικά αποτελέσματα κατά €43,9 εκατ. Επιπλέον, οι συνολικές ελεγχόμενες δαπάνες ως ποσοστό των συνολικών εσόδων μειώθηκαν σε 23,8% έναντι 28,9% το γ’ τρίμηνο του 2011, ενώ το μισθολογικό κόστος ανά διανεμηθείσα KWh μειώθηκε κατά 21%, έπειτα και από την περαιτέρω μείωση του συνολικού κόστους μισθοδοσίας κατά € 155,2 εκατ.

Αντίθετα, και παρά τη μείωση της ζήτησης, η οποία, ειδικά τον Σεπτέμβριο του 2012, σημείωσε μεγάλη πτώση κατά 19,5% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2012, το πραγματικό κόστος της χονδρεμπορικής αγοράς αποδείχτηκε ανελαστικό λόγω της ύπαρξης στρεβλώσεων στη λειτουργία της.

Συγκεκριμένα, η δαπάνη για αγορές ενέργειας από το Σύστημα παρέμεινε στα επίπεδα του Αυγούστου (€124,7 εκατ. τον Σεπτέμβριο έναντι € 130,7 εκατ. τον Αύγουστο), καθώς η πτώση της Οριακής Τιμής του Συστήματος, λόγω της μείωσης της ζήτησης, αντισταθμίστηκε από την αύξηση της αποζημίωσης των τρίτων παραγωγών μέσω του μηχανισμού ανάκτησης μεταβλητού κόστους.

Τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι η ύπαρξη τέτοιων στρεβλώσεων, σε συνδυασμό με τον τρόπο προσφοράς των μονάδων στην ημερήσια αγορά, οδηγούν σε μη-βέλτιστη λειτουργία των διαθέσιμων πόρων ηλεκτροπαραγωγής, επιβαρύνοντας άσκοπα την εθνική οικονομία, καθώς εγχώρια καύσιμα εκτοπίζονται από το εισαγόμενο φυσικό αέριο, αλλά και σε αυξημένο κόστος, το οποίο, εκτός από τη δυσμενή επίπτωση στα αποτελέσματα της ΔΕΗ, εμποδίζει το άνοιγμα της λιανικής αγοράς.

Η αναδιοργάνωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι απόλυτα αναγκαία και εμείς ως ΔΕΗ συμμετέχουμε ενεργά στη σχετική δημόσια διαβούλευση της ΡΑΕ. Πιστεύουμε ότι η αναδιοργάνωση θα πρέπει να στοχεύει στη δημιουργία μιας αγοράς η οποία θα λειτουργεί με διαφάνεια και προβλεψιμότητα σε ικανό βάθος χρόνου προκειμένου να είναι ελκυστική για νέες επενδύσεις, θα ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας και θα ελαχιστοποιεί τις αρνητικές επιπτώσεις στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας, ενώ ταυτόχρονα θα εξασφαλίζει την ασφάλεια του εφοδιασμού σε μακροπρόθεσμη βάση.

Θα ήθελα επίσης να σημειώσω ότι μέσα σε ένα δύσκολο χρηματοοικονομικό περιβάλλον με συνθήκες έλλειψης ρευστότητας υπογράψαμε στις 22.11.2012 δεύτερη δανειακή σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη νέα μονάδα φυσικού αερίου «Μεγαλόπολη V», εξέλιξη που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην Επιχείρηση και στην Ελληνική Οικονομία, δεδομένου ότι πρόκειται για εισροή νέων κεφαλαίων.

Για το σύνολο του έτους και λαμβάνοντας υπόψη:

- μέση τιμή πετρελαίου Brent $109/bbl και μέση ισοτιμία $/€ 1,28 για το διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2012,
- ετήσια έσοδα από πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας € 5,7 δισ. και ετήσιο κύκλο εργασιών € 6 δισ.,
- αυξητική τάση στο σχηματισμό προβλέψεων λόγω της παρατεταμένης ύφεσης και της έλλειψης επαρκούς ρευστότητας,
- τη θετική επίπτωση από τη νέα σύμβαση προμήθειας και τη διευθέτηση οικονομικών εκκρεμοτήτων με τη ΔΕΠΑ

αναμένουμε το περιθώριο EBITDA να κυμανθεί στα επίπεδα του 17,5% - 18%, με την προϋπόθεση ότι το μακροοικονομικό και ρυθμιστικό περιβάλλον δεν θα επιδεινωθεί.»...


Read more...

Κλαίνε οι χήρες, κλαίνε και οι παντρεμμένες...



antinews.gr
«Είναι φοβερός ο σιγανός κρότος του σφικτού αυγού που σπάζει πάνω στον τσίγκινο πάγκο του μπαρ
είναι φοβερός αυτός ο κρότος όταν σαλεύει μέσα στη μνήμη του πεινασμένου ανθρώπου ….. »

Ζακ Πρεβέρ
Κλαίνε οι δικαστικοί επειδή τους έκοψαν τους μισθούς και τα εφάπαξ.
Κλαίνε οι Πανεπιστημιακοί. Κλαίνε και οι ...
Αξιωματικοί.
«Κλαίνε οι χήρες, κλαίνε και οι παντρεμένες» λένε στο χωριό μου!

Και με τα ψευτο – κλάματά τους σκεπάζουν την βουβή απελπισία αυτών που θα έπρεπε πραγματικά να κλαίνε. Αυτών που δεν έχουν όχι 800 ή 900 ευρώ τον μήνα, αλλά ούτε λεπτό για να αγοράσουν γάλα και ψωμί στα μικρά παιδιά τους. Αυτών που τους κόβει η ΔΕΗ το ρεύμα, που αδυνατούν να πληρώσουν το νερό (!), το ενοίκιο, το λογαριασμό στον φούρναρη, τον μπακάλη, τον χασάπη της γειτονιάς τους. Αυτών που σιτίζονται από τις ενορίες, ντύνονται από την φιλόπτωχο της γειτονιάς και δεν ξέρουν πως θα βγάλουν την επόμενη μέρα.

Ολόκληρος ΑΓΕΝ βγήκε πρωτοσέλιδος και οργίλος για τα «εφάπαξ» των Αξιωματικών και το πεσμένο τους «ηθικό». Ολόκληροι Πρυτάνεις (του ΑΠΘ για παράδειγμα) ανέχονται να μετατρέπονται τα Πανεπιστήμιά τους σε χωματερές κάνοντας «παθητική αντίσταση» στην μείωση των αποδοχών τους. Τα συνδικαλιστικά όργανα των Δικαστικών μας, έχουν προχωρήσει σε «λευκή απεργία» και σκούζουν για τις μειώσεις των (παχυλών) μισθών τους. Ώρα είναι να βγει και η «συμπαθής» τάξη των υπαλλήλων της Βουλής στο Σύνταγμα θρηνώντας για τα χαμένα της προνόμια! Βγήκαν στο κουρμπέτι οι δήθεν «πεινασμένοι», αλλόφρονες. Βγήκαν και μυξοκλαίνε για τους χαμένους «παραδείσους». Βγήκαν και απειλούν θεούς και δαίμονες να τους φοβηθούμε. «Θα πάμε σύσσωμοι στην Χ.Α. Θα μας στείλετε εν σώματι στον Τσίπρα. Θα μας ψεκάσετε προς Καμένο μεριά». Θα έτσι, θα αλλιώς, μέχρι και ότι θα φτάσουν οι Τούρκοι σε 6 ώρες στο Σύνταγμα ακούσαμε και φρίξαμε.

Να πάτε όπου επιθυμείτε αγαπητές «παντρεμένες» των ειδικών μισθολογίων. Αρκετά ασχοληθήκαμε με τα μιστά και τα εφάπαξ σας. Αρκετά μας φλομώσατε με τα παράκαιρα δάκρυά σας. Κρατήστε τους λυγμούς σας και μην τους σπαταλάτε. Μπορεί να σας χρειαστούν πραγματικά στο μέλλον και από την παράχρηση να έχουν στερέψει. Πηγαίνετε αν θέλετε να φάτε με χρυσά κουτάλια στα φαστφουντάδικα του Αλέξη, του Πάνου και του Νίκου. Δικαίωμά σας. Αλλά μην μας ζαλίζετε άλλο με την μαύρη σας τύχη και το άραχλο το ριζικό σας. Κι όσοι νομίζετε πως παίρνετε λίγα, ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα: ελάτε στον ιδιωτικό τομέα να μας δείξετε τι αξίζετε. Ελάτε στον πραγματικό εφιάλτη της ανεργίας, της αληθινής φτώχειας, της απελπισίας και της μαυρίλας να κλάψετε μαζί μας και τα δάκρυά σας να πιάνουν πραγματικά τόπο. Να κλάψετε με τον άνεργο, τον καταστραμμένο μικροέμπορο και βιοτέχνη, τον ελεύθερο επαγγελματία χωρίς αύριο. Με τον δάσκαλο των 600 ευρώ, τον συνταξιούχο του ΤΕΒΕ των 500 ευρώ, τον υπάλληλο των 550 ευρώ που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Με τους νέους που δεν βρίσκουν ούτε «μισή» δουλειά και παίρνουν τον δρόμο της ξενιτιάς όπως παλιά.

Ελάτε με τις «χήρες» που θα έπρεπε να κλαίνε στην θέση σας αλλά η αξιοπρέπεια και η απόγνωση δεν τους το επιτρέπουν. Με αυτούς που θα έπρεπε όλοι μαζί ως κοινωνία, αν μας είχε μείνει έστω και το ελάχιστο ίχνος αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, να έχουμε συνταχθεί και να προσπαθούμε έστω και από το υστέρημά μας να βοηθήσουμε. Με αυτούς που όλοι – μα όλοι μας – θα έπρεπε να θυσιάσουμε ένα μικρό μέρος του μισθού – εισοδήματός μας, για να τους ανακουφίσουμε. Με αυτούς που η Πολιτεία θα πρέπει να έχει άμεση φροντίδα και καθημερινό βάσανο την επιβίωσή τους αρχικά και την αποκατάστασή τους αργότερα σε μια δουλίτσα, έστω και με τον κουτσουρεμένο μισθό όλων ημών και υμών των υπολοίπων. Συντελείται αυτή την δύσκολη ώρα, ένα στυγερό έγκλημα από όλους μας: η αποκοπή από το σώμα της Κοινωνίας και της Πολιτείας 1.500.000 συνελλήνων που τυχαίνει τούτη την στιγμή να μην έχουν κυριολεκτικά «που την κεφαλή κλίναι». Ο ορισμός της κοινωνικής αναλγησίας είναι το να ξεχνάμε αυτούς τους ανθρώπους, ως να μην υπάρχουν, ως να μην ζουν δίπλα μας, στην ίδια γειτονιά, στην ίδια πόλη, στην ίδια χώρα και να ασχολούμαστε μονάχα με τον μισθό, την σύνταξη και το εφάπαξ των τυχερών που ακόμη τα διαθέτουν (ορισμένοι και πλουσιοπάροχα).

Akenaton

Υ.Γ. Από όσα έγραψα παραπάνω, εξαιρώ τους ιπτάμενους της Π.Α. και τα στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων του Ελληνικού Στρατού, που ποτέ αυτό το δοβλέτι δεν μπόρεσε (και ούτε θα μπορέσει, αν δεν αλλάξει) να τους ανταμείψει τουλάχιστον ικανοποιητικά σε υλικό επίπεδο, για αυτά που πρόσφεραν και συνεχίζουν να προσφέρουν στην Πατρίδα.


Read more...

Κατάλληλη οδός για καλύτερο μέλλον Την ικανοποίησή του για τη συμφωνία στο Eurogroup εξέφρασε ο Ζοζέ Μπαρόζο


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Βρυξέλλες, Βέλγιο
Την ικανοποίησή του για την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα στο Eurogroup, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Όπως επισημαίνει, η συμφωνία αυτή υπογραμμίζει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Κομισιόν για ταχεία εφαρμογή του προγράμματος, διασφαλίζοντας την κατάλληλη στήριξη προς την Ελλάδα μέχρι να επιστρέψει στις αγορές.

Οι ελληνικές αρχές απέδειξαν ισχυρή δέσμευση προς το πρόγραμμα και η Επιτροπή χαιρετίζει τις προσπάθειες των Ελλήνων πολιτών σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, τόνισε ο κ. Μπαρόζο, ο οποίος επισήμανε ότι η Κομισιόν εξακολουθεί να πιστεύει ότι αυτές οι προσπάθειες αποτελούν την κατάλληλη οδό για ένα καλύτερο μέλλον του ελληνικού λαού.
Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επίτροπου Όλι Ρεν, Σάιμον Ο' Κόνορ, ερωτηθείς κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων από ποιες πηγές πρόκειται να προέλθει η χρηματοδότηση για το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, τόνισε ότι οι λεπτομέρειες του εγχειρήματος απομένει να καθοριστούν, τονίζοντας πως είναι ένα ζήτημα που απευθύνεται στις ελληνικές αρχές.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με τη στάση του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση της Ελλάδας ο Σ. Ο΄Κόνορ εξέφρασε τη βεβαιότητα της Επιτροπής για τη συνέχιση της συμμετοχής του ΔΝΤ, υπογραμμίζοντας πως τόσο η ανακοίνωση του Eurogroup όσο και οι δηλώσεις της κ.Λαγκάρντ είναι σαφείς.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Λαγκάρντ: Όταν σημειωθεί πρόοδος...



...στις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί, θα πληρώσει το ΔΝΤ...
Στα βασικά σημεία της συμφωνίας στο Eurogroup και συνάμα στo επόμενo βήμα από πλευράς Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφέρεται η Κριστίν Λαγκάρντ, με γραπτή δήλωσή της που...
δόθηκε από τα γραφεία του ΔΝΤ, στην Ουάσιγκτον.

«Χαιρετίζω τις πρωτοβουλίες που συμφωνήθηκαν σήμερα από το Eurogroup για την περαιτέρω στήριξη του προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας και που θα συμβάλουν ουσιαστικά στη βιωσιμότητα του χρέους της», αναφέρει η κ. Λαγκάρντ, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό βασίζεται στις σημαντικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την προώθηση δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ τονίζει ότι «οι πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν επαναγορά ελληνικού χρέους, την επιστροφή των κερδών του Προγράμματος Αγοράς Τίτλων (SMP) στην Ελλάδα, τη μείωση των επιτοκίων της Ελληνικής Δανειακής Διευκόλυνσης (GLF), τη σημαντική επέκταση της αποπληρωμής των δανείων της Ελληνικής Δανειακής Διευκόλυνσης (GLF) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και την αναβολή των πληρωμών των τόκων για το EFSF».

Στη συνέχεια, επισημαίνει ότι «στο σύνολό τους, αυτά τα μέτρα θα βοηθήσουν στην επαναφορά του ελληνικού χρέους σε βιώσιμη πορεία και θα διευκολύνουν τη σταδιακή επιστροφή (της Ελλάδας) στις αγορές. Το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, μέσω σημαντικών μέτρων μείωσης του χρέους -εκ των προτέρων- κατά 20% του ΑΕΠ. Επιπλέον, χαιρετίζω τη δέσμευση από τους Ευρωπαίους εταίρους να επαναφέρουν το ελληνικό χρέος ουσιαστικά κάτω από το 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, κάτι που εξαρτάται από την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος από την Ελλάδα. Αυτό αντιπροσωπεύει μια σημαντική μείωση του χρέους για την Ελλάδα, σε σχέση με την τρέχουσα πορεία του χρέους της».

Καταλήγοντας, η κ. Λαγκάρντ αναφέρει ότι «από την στιγμή που έχει σημειωθεί πρόοδος με τον καθορισμό και την εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί σήμερα, ιδίως για την εφαρμογή του προγράμματος επαναγοράς χρέους, θα είμαι σε θέση να προτείνω στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ την ολοκλήρωση της πρώτης αναθεώρησης του ελληνικού προγράμματος».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ


Read more...

44 δις σε 3 δόσεις. Ειδικός λογαριασμός....




Συμβιβασμός με την Λαγκάρντ. Στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, κάτω από το 110% μέχρι το 2022. Κούρεμα 20%...
Συμφωνία στο Eurogroup. Γιούνκερ, Ολι Ρεν και Λαγκάρντ ανακοίνωσαν τις λεπτομέρειες.
 Στις 13 Δεκεμβρίου η πρώτη δόση από το κοινοτικό ταμείο (η συμμετοχή του ΔΝΤ θα έρθει αργότερα).
Το eurogroup άναψε το πράσινο φως για την έγκριση των 44 δις, σε τρεις δόσεις, από τα ευρωκοινοβούλια των χωρών-μελών της ευρωζώνης.
Μέσα από  ειδικό λογαριασμό θα παρακολουθούν την κίνηση των χρημάτων, ενώ γίνεται ακόμη πιο αυστηρή η ... επιτήρηση της εφαρμογής των δρακόντειων μέτρων.
Η Λαγκάρντ δήλωσε "θέλαμε να διασφαλίσουμε τις αναγκαίες δράσεις για τη μείωση του χρέους". Και αναφέρθηκε στην δέσμευση της ΕΕ για επαναγορά του χρέους από την δευτερογενή αγορά και μείωση του κατά  20%.
Περιέγραψε τον "ιστορικό συμβιβασμό" στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 και κάτω του 110%μέχρι το 2022.
Αφησε πολλά όμως αδιευκρίνιστα σημεία και απέφυγε να δώσει σαφείς απαντήσεις στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, για το πότε θα ενεργοποιηθεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης... 


Read more...

Η κακοδαιμονία των Ελλήνων...




Μια σπάνια συνέντευξη του Οδ. Ελύτη...
Σπάνια συνέντευξη που έδωσε ο Οδυσσέας Ελύτης στον Ρένο Αποστολίδη, στην Ἐφημερίδα Ἐλευθερία στις 15 Ιουνίου του 1958.
Ο μοναδικός λόγος του Ελύτη παραμένει δραματικά επίκαιρος.

Ζητεῖται ἡ γνώμη σας, κύριε Ἐλύτη, ἡ ἐντελῶς ἀνεπιφύλακτη καί ἀδέσμευτη, ἐπάνω σέ ὅ,τι θεωρεῖτε ὡς τήν πιό κεφαλαιώδη κακοδαιμονία τοῦ τόπου. Ἀπό τί κυρίως πάσχουμε καί τί πρωτίστως μᾶς... λείπει; Ποιά θά ὀνομάζατε «πρώτη μάστιγα» τῆς νεοελληνικῆς ζωῆς;

Ἀπό τί πάσχουμε κυρίως; Θά σᾶς τό πῶ ἀμέσως: ἀπό μιά μόνιμο, πλήρη, καί κακοήθη ἀσυμφωνία μεταξύ τοῦ πνεύματος τῆς ἑκάστοτε ἡγεσίας μας καί τοῦ «ἤθους» πού χαρακτηρίζει τόν βαθύτερο ψυχικό πολιτισμό τοῦ ἑλληνικοῦ λαοῦ στό σύνολο του!

Ἄ! Ἀρχίσαμε!… Μόνιμος, πλήρης καί κακοήθης ἀσυμφωνία!…
Βεβαίως! Ἀλλ᾿ ἀφῆστε με νά συνεχίσω. Αὐτή ἡ ασυμφωνία δέν εἶναι μιά συγκεκριμένη κακοδαιμονία, εἶναι, ὃμως, μιά αἰτία πού ἐξηγεῖ ὃλες τίς κακοδαιμονίες, μικρές καί μεγάλες, τοῦ τόπου αὐτοῦ. Ἀπό τήν ἡμέρα πού ἔγινε ἡ Ἑλλάδα κράτος ἕως σήμερα, οἱ πολιτικές πράξεις, θά ἔλεγε κανένας, ὅτι σχεδιάζονται καί ἐκτελοῦνται ἐρήμην τῶν ἀντιλήψεων γιά τή ζωή, καί γενικότερα τῶν ἰδανικῶν πού εἶχε διαμορφώσει ὁ Ἑλληνισμός μέσα στήν ὑγιή κοινοτική του ὀργάνωση καί στήν παράδοση τῶν μεγάλων ἀγώνων γιά τήν άνεξαρτησία του. Ἡ φωνή τοῦ Μακρυγιάννη δέν ἔχει χάσει, οὔτε σήμερα ἀκόμη, τήν ἐπικαιρότητά της. Σημειῶστε ὅτι δέν βλέπω τό πρόβλημα ἀπό τήν ἀποκλειστική κοινωνική του πλευρά, οὔτε κάνω δημοκοπία.

Δημοκοπία ἀσφαλῶς ὄχι. Πολιτική, ὅμως, ναί. Τό ἐντοπίζετε, δηλαδή, [τό πρόβλημα] κυρίως μέσα στόν χώρο τῆς πολιτικῆς – ἤ κάνω λάθος; Στό κέντρο μάλιστα τοῦ δικοῦ της χώρου. Ἐκεῖ μᾶς πάει τό πρόβλημα πού θέσατε, τῶν σχέσεων μεταξύ λαοῦ καί ἡγεσίας.

Μά ναί. Γιατί εἶναι βασικό. Εἶναι πρῶτο… κι ἄς εἶμαι ποιητής, ἐγώ πού τό λέω, μακριά πάντα ἀπό τήν «πολιτική». Κοιτάξτε: ὁ λαός αὐτός κατά κανόνα ἐκλέγει τήν ἡγεσία του. Καί ὅμως, ὅταν αὐτή ἀναλάβει τήν εὐθύνη τῆς ἐξουσίας –εἴτε τήν ἀριστοκρατία ἐκπροσωπεῖ εἴτε τήν ἀστική τάξη εἴτε τό προλεταριάτο–, κατά ἕναν μυστηριώδη τρόπο ἀποξενώνεται ἀπό τή βάση πού τήν ἀνέδειξε, καί ἐνεργεῖ σάν νά βρισκόταν στό Τέξας ἤ στό Οὐζμπεκιστάν!


Στό Τέξας καί στό Οὐζμπεκιστάν; Ποιητικές χῶρες!… Ἤ μήπως θέλετε νά πεῖτε: «Σάν νά βρισκόταν στή χώρα τοῦ ἑκάστοτε ρυθμιστικοῦ ‘‘ξένου παράγοντος’’; Τοῦ ἑκάστοτε… ‘‘προστάτου’’ μας;» Μήπως ἐκεῖ ἀκριβῶς ἔγκειται τό κακό;

Τό εἶπα μέ τρόπο, ἀλλά βλέπω ὅτι τό θέλετε γυμνό. Καί δέν ἔχω ἀντίρρηση νά τό ξαναπῶ φανερά, καί πιό ἔντονα: ἕνας ἀπό τούς κυριότερους παράγοντες τῶν «παρεκκλίσεων» τῆς ἡγεσίας ἀπό τό ἦθος τοῦ λαοῦ μας, εἶναι ἡ ἐκ τοῦ ἀφανοῦς καί ἐκ τῶν ἔξω «προστατευτική» κατεύθυνση. Ἀποτέλεσμα καί αὐτό τῆς ἀπώλειας τοῦ ἕρματος, τῆς «παράδοσης». Ἀντιλαμβάνομαι ὅτι στήν ἐποχή μας ἡ ἀλληλεξάρτηση τῶν ἐθνοτήτων εἶναι τόση, πού ἡ πολιτική δέν μπορεῖ ν᾿ ἀγνοήσει, ὥς ἕναν βαθμό, αὐτό πού θά λέγαμε «γενικότερη σκοπιμότητα». Ὅμως, ὑπάρχει τεράστια διαφορά ἀνάμεσα στήν «προσαρμοστική πολιτική» καί στή δουλοπρέπεια! Αὐτό εἶναι τό πιό εὐαίσθητο σημεῖο τοῦ ἑλληνικοῦ λαοῦ, «τό τιμιώτατόν του»! Καί αὐτό τοῦ καταπατοῦν συνεχῶς, κατά τόν ἐξοργιστικότερο τρόπο, οἱ ἐκπρόσωποί του στήν ἐπίσημη διεθνῆ σκηνή!

Κι ὁ «ἐπίσημος» ὅρος τῆς δουλοπρέπειας αὐτῆς, κύριε Ἐλύτη; Μήπως εἶναι ὑποκριτικότερος ἀπ᾿ τό «προσαρμοστική πολιτική»; Ἐξοργιστικότερος;

Δέν μ᾿ ἐνδιαφέρει ὁ ἐπίσημος ὅρος τῆς δουλοπρέπειας. Μ᾿ ἐνδιαφέρει ἡ οὐσία. Κι ἐκεῖνο πού ξέρω εἶναι ὅτι μ᾿ αὐτά καί μ’ αὐτά ἐφτάσαμε σέ κάτι πού θά μοῦ ἐπιτρέψετε νά ὀνομάσω «ψευδοφάνεια». Ἔχουμε, δηλαδή, τήν τάση νά παρουσιαζόμαστε διαρκῶς διαφορετικοί απ’ ὅ,τι πραγματικά εἴμαστε. Καί δέν ὑπάρχει ἀσφαλέστερος δρόμος πρός τήν ἀποτυχία, εἴτε σάν ἄτομο σταδιοδρομεῖς εἴτε σάν σύνολο, ἀπό τήν ἔλλειψη τῆς γνησιότητας. Τό κακό πάει πολύ μακριά. Ὅλα τά διοικητικά μας συστήματα, οἱ κοινωνικοί μας θεσμοί, τά ἐκπαιδευτικά μας προγράμματα, ἀρχῆς γενομένης ἀπό τούς Βαυαρούς, πάρθηκαν μέ προχειρότατο τρόπο ἀπό ἔξω, καί κόπηκαν καί ράφτηκαν ὅπως ὅπως ἐπάνω σ᾿ ἕνα σῶμα μέ ἄλλες διαστάσεις καί ἄλλους ὅρους ἀναπνοῆς.

«Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΕΠΕΤΥΧΕ ΩΣ ΓΕΝΟΣ ΑΛΛ᾿ ΑΠΕΤΥΧΕ ΩΣ ΚΡΑΤΟΣ»
Ὥστε, λοιπόν, ζητᾶτε «δικούς μας ὅρους ἀναπνοῆς»!


Ναί. Καί δέν πρόκειται βέβαια γιά «προγονοπληξία». Τά λέω, ἄλλωστε, αὐτά ἐγώ πού, σ᾿ ἕναν τομέα ὅπως ὁ δικός μου, κήρυξα μέ φανατισμό τήν ἀνάγκη τῆς ἐπικοινωνίας μας μέ τό διεθνές πνεῦμα, καί πού σήμερα μέ ἐμπιστοσύνη ἀποβλέπω στή διαμόρφωση ἑνός ἑνιαίου εύρωπαϊκοῦ σχήματος, ὅπου νά ἔχει τή θέση της ἡ Ἑλλάδα. Μέ τή διαφορά ὅτι ὁ μηχανισμός τῆς ἀφομοιώσεως τῶν στοιχείων τῆς προόδου πρέπει νά λειτουργεῖ σωστά, καί νά βασίζεται σέ μιά γερή καί φυσιολογικά ἀναπτυγμένη παιδεία. Ἐνῶ σ’ ἐμᾶς, ὄχι μόνον δέν λειτουργεῖ σωστά, ἀλλά δέν ὑπάρχει κἄν ὁ μηχανισμός αὐτός γιά νά λειτουργήσει! Καί μέ τή διαφορά ἀκόμη ὅτι, ἐκτός ἀπό ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις, ἡ ἡγετική μας τάξη, στό κεφάλαιο τῆς ἑλληνικῆς παιδείας, ἔχει μαῦρα μεσάνυχτα! Κοιτάξετε μέ προσοχή τά ἔντυπα πού εκδίδει ἡ ἴδια, ἤ πού προτιμᾶ νά διαβάζει, τά διαμερίσματα ὅπου κατοικεῖ, τίς διασκεδάσεις πού κάνει, τή στάση της ἀπέναντι στή ζωή. Οὔτε μιά σταγόνα γνησιότητας! Πῶς θέλετε, λοιπόν, ν᾿ ἀναθρέψει σωστά τή νέα γενιά; Ἀπό τά πρῶτα διαβάσματα πού θά κάνει ἕνα παιδί ὥς τά διάφορα στοιχεῖα πού θά συναντήσει στό καθημερινό του περιβάλλον, καί πού θά διαμορφώσουν τό γοῦστο του, μιά συνεχής καί άδιάκοπη πλαστογραφία καί τίποτε ἄλλο!
Θά μοῦ πεῖτε: εἶσαι λογοτέχνης, καλαμαράς, καί βλέπεις τά πράγματα ἀπό τή μεριά πού σέ πονᾶνε. Ὄχι, καθόλου! Καί νά μοῦ έπιτρέψετε νά ἐπιμείνω. Ὅλα τά ἄλλα κακά πού θά μποροῦσα νά καταγγείλω –ἡ ἔλλειψη οὐσιαστικῆς ἀποκεντρώσεως καί αὐτοδιοικήσεως, ἡ ἔλλειψη προγραμματισμοῦ γιά τήν πλουτοπαραγωγική ἀνάπτυξη τῆς χώρας, ἀκόμη καί ὁ τρόπος μέ τόν ὁποῖο ἀσκεῖται ἡ ἐξωτερική μας πολιτική– εἶναι ζητήματα βαθύτερης ἑλληνικῆς παιδείας! Ἀπό τήν ἄποψη ὅτι μόνον αυτή μπορεῖ νά προικίσει ἕναν ἡγέτη μέ τήν ἀπαραίτητη εὐαισθησία πού χρειάζεται γιά νά ἐνστερνιστεῖ, καί ἀντιστοίχως νά ἀποδώσει, τό ἦθος τοῦ λαοῦ. Γιατί αὐτός ὁ λαός, πού τήν ἔννοιά του τήν ἔχουμε παραμορφώσει σέ σημεῖο νά μήν τήν ἀναγνωρίζουμε, αὐτός ἔχει φτιάξει ὅ,τι καλό ὑπάρχει – ἄν ὑπάρχει κάτι καλό σ᾿ αὐτόν τόν τόπο! Καί αὐτός, στίς ὧρες τοῦ κινδύνου, καί στό πεῖσμα τῆς συστηματικῆς ἡττοπαθείας τῶν ἀρχηγῶν του, αἴρεται, χάρη σ᾿ ἕναν ἀόρατο, εὐλογημένο μηχανισμό, στά ὕψη πού ἀπαιτεῖ τό θαῦμα!
Ὅσο, λοιπόν, καί ἄν εἶναι λυπηρό, πρέπει νά τό πῶ: ὁ Ἑλληνισμός, γιά τήν ὥρα τουλάχιστον, ἐπέτυχε ὡς γένος, ἀλλ᾿ ἀπέτυχε ὡς κράτος! Καί παρακαλῶ νύχτα μέρα τόν Θεό, καί τό μέλλον, νά μέ διαψεύσουν.

Πρίν κλείσομε, κύριε Ἐλύτη, τη συνέντευξη, κάτι πού ἐθίξατε στήν ἀρχή, τό τῆς παλαιᾶς ὑγιοῦς κοινοτικῆς ὀργανώσεως τοῦ λαοῦ μας, πού ἔχει χαθεῖ πιά, πῶς νομίζετε ὅτι θά μποροῦσε ν’ ἀναβιώσει; «Αν κατεβάλλετο προσπάθεια», πρός ποιά κατεύθυνση;

Σέ μιάν ἀναβίωση αὐθεντική δέν εἶναι δυνατόν πιά νά ἐλπίζουμε – ἀλίμονο! Ἑκατόν τριάντα καί πλέον ἔτη ἀχρησίας εἶναι ἀρκετά γιά ν᾿ ἀτροφήσουν ἀκόμη καί οἱ πιό ζωντανοί θεσμοί. Ὡστόσο, ὑπάρχει τρόπος νά πλησιάσουμε, μέ σωφροσύνη καί μελέτη, στή λύση τοῦ προβλήματος, καί αὐτό σαφώς πρός τήν πλευρά τῆς αὐτοδιοικήσεως, μέ τήν πιό αὐστηρή της ἔννοια.
Δέν εἶμαι ἀρμόδιος βέβαια νά σᾶς προτείνω σχέδια. Θά ἤθελα μόνο νά κάνω δύο παρατηρήσεις: ἡ μία εἶναι ὅτι κάθε ἀπόπειρα πρός τήν κατεύθυνση αὐτή θά πρέπει νά βασιστεῖ στή φυσική καί ἱστορική διαίρεση τῆς χώρας σέ μεγάλα διαμερίσματα, πού εἶναι μιά πραγματικότητα δοσμένη, καί ὄχι στή θεωρητική τῆς γεωοικονομίας, ὅπως ἄκουσα νά ὑποστηρίζεται ἀπό πολλούς. Θά εἶναι μεγάλο σφάλμα νά παραγνωριστοῦν οἱ ψυχολογικοί παράγοντες, ἀπό τούς ὁποίους πολλές φορές ἐξαρτᾶται τό μεγαλύτερο μέρος της ἐπιτυχίας. Ἡ ἄλλη παρατήρηση εἶναι ὅτι τά μεγάλα αὐτά διαμερίσματα (μέσα στά ἑλληνικά μέτρα πάντοτε) θά πρέπει νά ὑποδιαιρεθοῦν σέ πολλές μικρές μονάδες, στενότερες καί ἀπό τήν ἐπαρχία, μέ ἀρχές δικές τους καί μέ τή δυνατότητα γιά κοινοπραξίες, προπάντων σέ ὅ,τι ἀφορᾶ τή γεωργία. Γιατί ὁ πρῶτος ἀντικειμενικός σκοπός εἶναι νά λυτρωθεῖ ὁ πολίτης ἀπό τό «ταμπού» τῆς ἐξουσίας! Καί θά λυτρωθεῖ μόνον ἄν ἔχει τρόπο νά παρακολουθεῖ ἀπό κοντά ποῦ καί πῶς ἀξιοποιοῦνται οἱ θυσίες του, οἰκονομικές καί ἄλλες, πού σήμερα καταβροχθίζονται ἀπό ἕνα μακρινό καί ἀόρατο Φάντασμα.

πηγη theinsider.gr


Read more...

Κίνητρα στις τράπεζες Στο 35% της ονομαστικής τιμής η επαναγορά των ελληνικών ομολόγων


Η επαναγορά θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως τις 13 Δεκεμβρίου, καθώς το ΔΝΤ δεν θα αποδεσμεύσει τη δική του συνεισφορά από το μηχανισμό στήριξης εάν δεν επιτύχει αυτή η διαδικασία
Η επαναγορά θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως τις 13 Δεκεμβρίου, καθώς το ΔΝΤ δεν θα αποδεσμεύσει τη δική του συνεισφορά από το μηχανισμό στήριξης εάν δεν επιτύχει αυτή η διαδικασία   (Φωτογραφία:  Reuters )

Αθήνα
Μια εθελοντικού χαρακτήρα επαναγορά χρέους που προβλέπει την αυξημένη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών και των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τους συμβούλους του.
Η διαδικασία αυτή δίνει παράλληλα κίνητρα στις τράπεζες να βελτιώσουν την εικόνα του ισολογισμού τους μέσω στοχευμένης απομόχλευσης.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν στην εθελοντική επαναγορά των ελληνικών ομολόγων των ιδιωτών επενδυτών, σε τιμή που αντιστοιχεί κοντά στο 35% της ονομαστικής τιμής των τίτλων, και συγκεκριμένα στο υψηλότερο κλείσιμο της Παρασκευής 23 Νοεμβρίου.
Καθώς η τιμή του 10ετούς ομολόγου είχε διαμορφωθεί τότε στα 34,44% της ονομαστικής αξίας, συμπεραίνεται ότι αυτό θα είναι το ανώτερο εύρος της επαναγοράς.
Η επαναγορά θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως τις 13 Δεκεμβρίου, καθώς το ΔΝΤ δεν θα αποδεσμεύσει τη δική του συνεισφορά από το μηχανισμό στήριξης εάν δεν επιτύχει αυτή η διαδικασία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr η διαδικασία επαναγοράς έχει ήδη σχεδιασθεί και αναμένεται να υπάρξει δημόσια προσφορά στην εβδομάδα που ξεκινά στις 3 Δεκεμβρίου.
Η εθελοντική αυτή διαδικασία στοχεύει στις ελληνικές τράπεζες οι οποίες έχουν ήδη βολιδοσκοπηθεί και στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ ενδιαφέρον αναμένεται να δείξουν και επιθετικά επενδυτικά κεφάλαια που όλο το προηγούμενο διάστημα έκτισαν θέσεις στο ελληνικό χρέος αγοράζοντας τίτλους ακόμη και στο 12% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων. Αυτοί οι επενδυτές, μέσω της δημόσιας προσφοράς, θα τριπλασιάσουν τις αποδόσεις τους.
Επιλέξιμο στα πλαίσια της δημόσιας προσφοράς θα είναι το 50% του συνολικού ιδιωτικού χρέους της Ελλάδας δηλαδή 31 δισ. ευρώ εκ συνόλου 62 δισ. ευρώ.
Καθώς η επαναγορά χρέους θα χρηματοδοτηθεί (είτε απευθείας με δάνειο του EFSF είτε με βραχυπρόθεσμους τίτλους εγγυημένους από τον EFSF) με 10 δισ. ευρώ θα αποσυρθεί τελικά χρέος 28 δισ. ευρώ περίπου.
Αν αφαιρεθεί το δάνειο της επαναγοράς, τότε η καθαρή μείωση χρέους με πρόχειρους υπολογισμούς θα είναι κοντά στα 15 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των τόκων του δανείου).
Βασικός στόχος του εν λόγω σχεδίου είναι να αποσυρθούν ομόλογα ονομαστικής αξίας 13 δισ. ευρώ, από τα 17 δισ. ευρώ ομολόγων που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες. Για να γίνει αυτό, η απόφαση του Eurogroup προέβλεψε τη χορήγηση κίνητρου προς τις τράπεζες.
Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του Eurogroup αναφέρει τα εξής για το ζήτημα:
«Το Eurogroup θεωρεί ότι στις υπό ανακεφαλαιοποίηση ελληνικές τράπεζες πρέπει να διενεργηθούν ασκήσεις διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού (liability management exercise) όσον αφορά στους εναπομείναντες κατόχους χρέους μειωμένης εξασφάλισης (remaining subordinated debt holders) , ώστε να διασφαλιστεί η δίκαιη κατανομή των βαρών».
«Το subordinated debt είναι μόνο τα δάνεια των τραπεζών», διευκρίνισε στο in.gr ανώτατο τραπεζικό στέλεχος για το σχετικό θέμα, αποκαλύπτοντας την πρόβλεψη της Ευρωομάδας για έμμεση παρέμβαση για τη μείωση των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών.
Πιο απλά, οι υπό ανακεφαλαιοποίηση ελληνικές τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν τον τρόπο αποτύπωσης του subordinated debt δηλαδή ομολόγων και ομολογιακών ή υβριδικών δανείων προκειμένου να βελτιώσουν την κεφαλαιακή τους θέση και ως εκ τούτου τις κεφαλαιακές τους ανάγκες.
Ωστόσο, το εάν αυτό θα είναι επικερδές θα εξαρτηθεί από τα πόσα ομόλογα θα ανταλλάξουν και το πώς τελικά θα διαχειριστούν το subordinated debt.
Στον απόηχο του σχεδίου επαναγοράς, το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται στα 34,44 σεντς με απόδοση στο 16,43% και spread στις 1.499 μονάδες, δηλαδή στα επίπεδα της 23ης Νοεμβρίου.
Θανάσης Κουκάκης
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Μαράθωνιες συνομιλίες Πληροφορίες για συμφωνία σχετικά με το ελληνικό χρέος στο Eurogroup


  (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )

Βρυξέλλες
Σε συμφωνία για μείωση του ελληνικού χρέους στο 124% το 2020, με επιπλέον παρεμβάσεις της τάξης του 20% του ΑΕΠ, που αντιστοιχεί σε ελάφρυνση του χρέους κατά περίπου 40 δισ. ευρώ, φέρεται να κατέληξε το Eurogroup λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται στο Eurogroup για το ποια θα είναι η δέσμη μέτρων που θα περιληφθεί σε αυτές τις αναγκαίες παρεμβάσεις. Η όποια απόφαση θα τελεί πλέον υπό την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...