Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

«Θα αντέξει τις προκλήσεις» Μαξίμου: Η κυβέρνηση είναι συμπαγής και με 153


Μαξίμου: Η κυβέρνηση είναι συμπαγής και με 153

Αθήνα
Δεν τίθεται θέμα αστάθειας της κυβέρνησης, είναι το μήνυμα που εκπέμπει το Μέγαρο Μαξίμου μετά την απώλεια δύο εδρών για τον κυβερνητικό συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην ψηφοφορία της Πέμπτης για τα προαπαιτούμενα.

Θέλοντας να αντικρούσει τη σύζητηση περί οικουμενικής κυβέρνησης, που φούντωσε και με την αναγγελία της επίσκεψης του πρωθυπουργού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Παρασκευή, το Μαξίμου διαμηνύει ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 153 είναι συμπαγής και ότι δύσκολα θα καταγραφούν και νέες απώλειες στις επόμενες ψηφοφορίες.

Σύμφωνα με Τα Νέα, η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα -κατά τη συνάντησή του με τον Πρ.Παυλόπουλο- στην ανάγκη συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων στα μεγάλα εθνικά θέματα, αλλά και στο Ασφαλιστικό και στην παιδεία με παρέμβαση του ιδίου του Προκόπη Παυλόπουλου θα ήταν ευχής έργον, χωρίς να μεταφράζεται σε κάτι παραπάνω.

«Είναι άλλο η συναίνεση και άλλο η συνεννόηση» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές με την επισήμανση πως θα ήταν σκόπιμο να γίνει ένας διάλογος για τα μεγάλα θέματα με τρόπο που ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να επιλέξει.

«Δεν είναι πολιτική αδυναμία, είναι δημοκρατία το να συζητάς» σπεύδουν να εξηγήσουν.

Εξάλλου, κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο το πρωί του Σαββάτου πως «η κυβέρνηση διαθέτει την κοινοβουλευτική και κοινωνική στήριξη που χρειάζεται, για να υλοποιήσει τον άμεσο και τον μακροπρόθεσμο πολιτικό της σχεδιασμό, χωρίς κανενός είδους υπαναχωρήσεις, απορρίπτοντας παράλληλα τα σενάρια περί «οικουμενικής κυβέρνησης».

Τα σενάρια αυτά, σύμφωνα με την κυβέρνηση, δεν είναι τίποτα περισσότερο από «ευσεβείς πόθοι» «συγκεκριμένων κέντρων, που θα ήθελαν να ελέγξουν την κυβερνητική πολιτική, ιδιαίτερα στα ζητήματα αντιμετώπισης της διαφθοράς».

Η κυβέρνηση, συνέχιζαν οι ίδιοι κύκλοι, προσηλώνεται τώρα στον επόμενο στόχο: την πρώτη αξιολόγηση, καθώς επίσης και την έναρξη της διαπραγμάτευσης για την απομείωση του χρέους.

ΠτΔ: Αναγκαία η σταθερότητα

Την ίδια ώρα, κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας τονίζουν την ανάγκη κυβερνητικής σταθερότητας και βεβαιώνουν ότι ο Πρόεδρος θα κάνει ό,τι αρμόζει στο πλαίσιο του ρυθμιστικού του ρόλου.
«Τώρα που η χώρα μετά την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της δικαιούται να διεκδικεί από τους εταίρους της σημαντικά πράγματα, όπως είναι ιδίως η ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και η ελάφρυνση του χρέους, είναι αδιανόητο να γίνεται λόγος για εκλογές ή άλλες εξελίξεις που θα έθεταν σε κίνδυνο την κυβερνητική σταθερότητα» αναφέρουν και προσθέτουν:
«Η χώρα τουλάχιστον ως το τέλος του 2016 πρέπει να προχωρήσει ομαλά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα κάνει ό,τι αρμόζει στο πλαίσιο του ρυθμιστικού του ρόλου».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Προϋπολογισμός 2016: «Πετσοκόβουν» συντάξεις, ΕΚΑΣ, κοινωνικές παροχές...


Προϋπολογισμός 2016: «Πετσοκόβουν» συντάξεις, ΕΚΑΣ, κοινωνικές παροχές
«Αφαίμαξη» νοικοκυριών και επιχειρήσεων με μέτρα εξοικονόμησης 5,7 δισ. ευρώ προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός για το 2016. 

Από αυτά, τα 3,2 δισ. ευρώ είναι νέα μέτρα, ενώ άλλα 1,5 δισ. θα εισπραχθούν από...
μέτρα που ψηφίστηκαν ή θα ψηφιστούν μέσα στο 2015 και ξεκινούν ή ξεκίνησαν ήδη να εφαρμόζονται στα τέλη της χρονιάς.

Η κυβέρνηση «τα δίνει όλα», για να εισπράξει συνολικά 3,2 δισ. επιπλέον από τους φορολογούμενους και άλλα 2,5 δισ. ευρώ από περιοριστικά μέτρα λιτότητας και «μαχαίρι» στις κρατικές δαπάνες.

Για να βρεθούν τα επιπλέον έσοδα, ο νέος προϋπολογισμός του 2016 προβλέπει:

- Περικοπές σε κοινωνικά επιδόματα: 105 εκατομμύρια λιγότερα για επίδομα πετρελαίου

- Περικοπές στις συντάξεις: 538,5 εκατομμύρια θα εξοικονομηθούν από την αύξηση ορίων ηλικίας για πρόωρη σύνταξη (29 εκατομμύρια), κατάργηση της κατώτατης σύνταξης για τους κάτω των 67 ετών (16 εκατομμύρια) και ακόμα 470 εκατομμύρια προβλέπονται από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση των συντάξεων που δίνουν όλα τα Ταμεία.

- Αυξήσεις εισφορών: θα εισπραχθούν 1,112,6 δισ. επιπλέον, δηλαδή 712 εκατομμύρια μεγαλύτερη αύξηση από φέτος, με μέτρα όπως η εισφορά 6% στις κύριες και επικουρικές που επιβλήθηκε φέτος (περίπου 700 εκατομμύρια για το 2016), αλλά και από νέα μέτρα που θα «τρέξουν» το 2016, δηλαδή 102 εκατομμύρια από αύξηση της εισφοράς των αγροτων στον ΟΓΑ, 223 εκατομμύρια από τη μείωση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ κλπ.

- Από το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων προβλέπεται εξοικονόμηση περίπου 25 εκατ. ευρώ.

- Νέοι φόροι και αύξηση εισπράξεων: προβλέπονται 3,2 δισ. ευρώ επιπλέον το 2016, σχεδόν 2,2 δισ. παραπάνω από τα επιπλέον έσοδα του 2015. Νέους φόρους 150 εκατομμύρια ευρώ κρύβουν οι αλλαγές στον φόρο εισοδήματος, 114 εκατομμύρια από την αύξηση της προκαταβολης φόρου στους επαγγελματίες, 13 εκατομμύρια από την κατάργηση της επιστροφής του φόρου του ντίζελ στους αγρότες, 32 εκατομμύρια από  τις αυξήσεις φόρου εισοδήματος στους αγρότες, 210 εκατομμύρια από την επιβολή τέλους στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ και άλλα 110 εκατομμύρια που δεν έχουν ακόμα προσδιοριστεί (όπως ο φόρος στο κρασί και άλλα ισοδύναμα που θα αντικαταστήσουν τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση.

Συνολικά, από φόρους εισοδήματος το 2016 το Δημόσιο αναμένει να εισπράξει σχεδόν ένα δισ.  ευρώ. Και αυτό γιατί στα πιο πάνω μέτρα θα προστεθούν και νέα μέτρα που ξεκίνησαν ή ξεκινούν να εφαρμόζονται από το 2015, όπως 377 εκατομμύρια από αύξηση του ειδικού φόρου αλληλεγγύης, 150 εκατομμύρια επιπλέον από αύξηση συντελεστών φόρου στις επιχειρήσεις, 28 εκατομμύρια από κατάργηση της έκπτωσης για εφάπαξ πληρωμή φόρου εισοδήματος, 156 εκατομμύρια από την αύξηση της προκαταβολής φόρου στις επιχειρήσεις, άλλα 78 εκατ. από προκαταβολές φόρου από αγρότες κλπ. 

Επιπλέον, προβλέπονται να εισπραχθούν και 100 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω από φόρους στα ενοίκια.

Τα νέα μέτρα δεν σταματούν εδώ: προβλέπονται 22 εκατομμύρια από αυξήσεις στα εισιτήρια στις αστικές συγκοινωνίες, φόροι 30 εκατομμύρια στα μουσεία, περικοπές 500 εκατομμύρια στην Άμυνα κλπ. 

protothema.gr

Read more...

Ομόφωνα «πέρασε» στον ΟΗΕ το γαλλικό ψήφισμα...


ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΟΗΕ
... για το ISIS...
Έκκληση σε όλα τα κράτη μέλη που έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στον πόλεμο ενάντια στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ, απηύθυνε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών να το πράξουν και...
να διπλασιάσουν τις προσπάθειες τους για να αποτρέψουν άλλες επιθέσεις της οργάνωσης.

Τα 15 κράτη μέλη του ΣΑ υιοθέτησαν ομόφωνα το ψήφισμα που υπέβαλε η Γαλλία, με το οποίο καλεί να ληφθούν «όλα τα αναγκαία μέτρα» για να αντιμετωπιστεί το Ισλαμικό Κράτος, που ανέλαβε την ευθύνη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της περασμένης Παρασκευής στο Παρίσι.

«Το Ισλαμικό Κράτος αποτελεί μια παγκόσμια και πρωτόγνωρη απειλή για την διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», υπογραμμίζεται στο κείμενο του ψηφίσματος.

Παράλληλα καλούνται «όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ, που έχουν την ικανότητα, να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα... στα εδάφη που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του ΙΚ... στη Συρία και το Ιράκ». Επιπρόσθετα ζητείται από τα κράτη να εντείνουν τις προσπάθειες τους για να περιορίσουν το ρεύμα των ξένων που επιδιώκουν να πολεμήσουν με την οργάνωση στο Ιράκ και τη Συρία, να αποτρέψουν και να εμποδίσουν την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

«Καλωσορίζω όποιον επιτέλους ξύπνησε και εντάχθηκε στην ομάδα που καταπολεμά τρομοκράτες» , δήλωσε ο πρεσβευτής της Συρίας στον ΟΗΕ, Μπασάρ Τζαφάρι, στους δημοσιογράφους, πριν την ψήφιση του γαλλικού σχεδίου ψηφίσματος.

Read more...

Τρεις νεκροί στην έφοδο Άνδρας καμικάζι στο Σεν Ντενί και όχι η Χάσνα Αϊτμπουλαχσέν


Άνδρας καμικάζι στο Σεν Ντενί και όχι η Χάσνα Αϊτμπουλαχσέν
Η φωτογραφία φέρεται να εικονίζει την Χάσνα Αϊτμπουλαχσέν και προέρχεται από ανοιχτή σελίδα στο Facebook  

Παρίσι, Γαλλία
Άνδρας αγνώστων στοιχείων επί του παρόντος και όχι η 26χρονη Χάσνα Αϊτμπουλαχσέν ήταν ο καμικάζι που ανατινάχθηκε κατά την έφοδο των γαλλικών ειδικών δυνάμεων στο Σεν Ντενί, δηλώνουν γαλλικές πηγές και επιβεβαιώνει ο εισαγγελέας του Παρισού στον Guardian.

Τον εντοπισμό και τρίτης σορού στο διαμέρισμα της επιδρομής είχε ανακοινώσει νωρίτερα η γαλλική εισαγγελία -ως φαίνεται αυτός είναι ο καμικάζι.

Η έφοδος οδήγησε στο θάνατο του «εγκεφάλου» των τρομοκρατικών επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου Αμπντελχαμίν Αμπαούντ, της 26χρονης ξαδέλφης του Χάσνα Αϊτμπουλαχσέν και του άνδρα καμικάζι που δεν έχει ακόμη ταυτοποιηθεί.

Μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης οι ερευνητές είχαν δηλώσει ότι πρόσωπο που βρισκόταν μέσα στο διαμέρισμα στο Σεν Ντενί ανατινάχτηκε πυροδοτώντας τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένο. Η αστυνομία πίστευε μέχρι τώρα ότι επρόκειτο για γυναίκα.

Η Χάσνα Αϊτμπουλαχσέν, Γαλλίδα υπήκοος, πέθανε στην αστυνομική έφοδο, κατά την οποία έπεσαν περισσότερες από 5.000 σφαίρες, αλλά δεν ήταν η καμικάζι, μετέδωσε ο γαλλικός τηλεοπτικός σταθμός iTele το βράδυ της Παρασκευής.

Ο εισαγγελέας του Παρισιού το επιβεβαίωσε στον Guardian: «Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι ο καμικάζι δεν ήταν η Χάσνα».

Άγνωστα παραμένουν, εν τω μεταξύ, τα ίχνη του υπ' αριθμόν ένα καταζητούμενου Σάλεχ Αμπντεσλάμ.

Βέλγοι και Γάλλοι αξιωματούχοι εξετάζουν και το ενδεχόμενο ο Αμπντεσλάμ να γκατέλειψε το σχέδιο επίθεσης και τώρα να κρύβεται όχι μόνο από την αστυνομία, αλλά και από τους τρομοκράτες συνεργούς του.

Φερόμενος ως φίλος του φυγά ισχυρίζεται ότι ο Σάλεχ Αμπντεσλάμ βρισκόταν στο Μόλενμπεκ του Βελγίου μέχρι και το βράδυ της Τρίτης παρά το πανευρωπαϊκό κυνήγι για τη σύλληψή του.

Η αρχηγός της γαλλικής αστυνομίας παραδέχθηκε ότι οι Αρχές δεν έχουν ακόμη καμία σαφή ένδειξη για το πού μπορεί να βρίσκεται.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ομιλία στην 2η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας: Θα κάνουμε τα πάντα για να δικαιώσουμε τις προσδοκίες του λαού


Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος απόψε στη 2η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε στις ασφυκτικά δύσκολες συνθήκες στις οποίες βρέθηκε η κυβέρνηση τους πρώτους 7 μήνες διακυβέρνησης όταν «κληθήκαμε να δώσουμε έναν σκληρό και άνισο αγώνα για να βάλουμε ένα τέλος στην πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης, της λιτότητας και του αυταρχισμού και να υλοποιήσουμε ένα ριζοσπαστικό πολιτικό σχέδιο σε σύγκρουση με τις πολιτικές και γραφειοκρατικές ελίτ της Ευρώπης αλλά και σε σύγκρουση με την εγχώρια ολιγαρχία».
tsipras
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση είχε απέναντί της «αντιδραστικούς και νεοφιλελεύθερους κύκλους σε Ελλάδα και Ευρώπη που ήταν έτοιμοι να κάνουν τα πάντα ώστε το πολιτικό πείραμα του ΣΥΡΙΖΑ να αποτύχει».
Επισήμανε ότι η χώρα βρέθηκε σε καθεστώς απόλυτης χρηματοπιστωτικής και χρηματοδοτικής ασφυξίας, δεχόμενη πυρά πανταχόθεν, ενώ η κυβέρνηση κατάφερε να φέρει «για πρώτη φορά το ελληνικό ζήτημα και την ελληνική κρίση στο πολιτικό προσκήνιο της Ευρώπης και του κόσμου, ως αυτό που είναι: Ως μια προσπάθεια των κυρίαρχων οικονομικών και πολιτικών κύκλων της Ευρώπης να μετατρέψουν την κρίση σε ευκαιρία για να αφαιρέσουν δικαιώματα, να αποδιαρθρώσουν την αγορά εργασίας, να ολοκληρώσουν μια τεράστια επιχείρηση αναδιανομής πλούτου και ισχύος σε βάρος των εργαζόμενων τάξεων και της νεολαίας».
«Κατά τη διάρκεια των πρώτων επτά μηνών της διακυβέρνησής μας, στη διάρκεια της σκληρής διαπραγμάτευσης χρησιμοποιήσαμε όλα μας τα όπλα για να διεκδικήσουμε το δίκιο του ελληνικού λαού, το δίκιο των ανθρώπων που επί μια πενταετία χτυπήθηκαν βάναυσα από την κρίση: Από την στάση πληρωμών στο ΔΝΤ, μέχρι την προσφυγή στο δημοψήφισμα, κάναμε ότι κανείς άλλος δεν τόλμησε να κάνει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη» είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι η απάντηση των δανειστών με τον έλεγχο κεφαλαίων συνιστά ωμό εκβιασμό.
Σε ότι αφορά την αποδοχή εκ μέρους της κυβέρνησης του προγράμματος προσαρμογής «το οποίο αν και σαφώς ηπιότερο από τα προηγούμενα, απέχει πολύ από το να αντικατοπτρίζει το δικό μας κοινωνικό και πολιτικό όραμα», είπε ότι συνιστούν συνειδητή διαστρέβλωση και πολιτική μυωπία οι κατηγορίες κατά του ΣΥΡΙΖΑ για προσχώρηση στην λογική ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στον νεοφιλελευθερισμό.
«Όχι μόνο δεν έχουμε υιοθετήσει αυτή την πολιτική και κοινωνική προοπτική, αλλά είμαστε εμείς που πρωταγωνιστούμε στον μεγάλο αγώνα των ευρωπαϊκών κινημάτων και της ευρωπαϊκής αριστεράς για την αλλαγή των συσχετισμών και την αντιστροφή της νεοφιλελεύθερης πορείας της ΕΕ» τόνισε ο κ. Τσίπρας, καθώς, όπως είπε «η στάση της κυβέρνησης τους προηγούμενους μήνες δημιούργησε μεγάλα ρήγματα στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών κοινωνιών, αλλά και στις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης».
Ανέφερε ότι λόγω της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ από τους «Ευρωπαίους σοσιαλιστές μέχρι τους πράσινους και την ευρωπαϊκή αριστερά αρχίζουν να δημιουργούνται πολιτικά μέτωπα που μπορούν να βάλουν φρένο στην φρενήρη πορεία του νεοφιλελευθερισμού», ενώ με αφορμή τις εξελίξεις στην Πορτογαλία είπε ότι η πολιτική κρίση εκεί δείχνει ότι η Ευρώπη προοδευτικά χωρίζεται σε δύο μεγάλα στρατόπεδα: «Το συγκροτημένο πολιτικό στρατόπεδο του νεοφιλελευθερισμού από τη μια και το υπό συγκρότηση στρατόπεδο των δυνάμεων που θέλουν την αλλαγή της σημερινής πολιτικής των περικοπών και της λιτότητας από την άλλη».
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα, είναι η διατήρηση στρατηγικών θέσεων, η πυροδότηση εξελίξεων και η δημιουργία συμμαχιών ώστε να επιτευχθεί χειροπιαστή βελτίωση στην καθημερινότητα των εργαζόμενων τάξεων και της νεολαίας ,και χαρακτήρισε το σχέδιο αυτό ως το μόνο βιώσιμο για την ευρωπαϊκή αριστερά στις σημερινές συνθήκες.
Αναφέρθηκε στις προκλήσεις και τους κινδύνους που δημιουργούν το προσφυγικό ζήτημα και η τρομοκρατία και τόνισε την αναγκαιότητα απάντησης εκ μέρους της αριστεράς μέσω διαμόρφωσης πολιτικού σχεδίου και συμμαχιών και όχι «ακαδημαϊκής κριτικής».
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ «απέναντι στις κενές θεωρητικολογίες του εγχώριου αριστερισμού», έχει την αποστολή να οικοδομήσει μια οργάνωση νεολαίας αριστερής και ριζοσπαστικής αλλά και γειωμένης με τις πραγματικές αγωνίες και προσδοκίες της μεγάλης πλειοψηφίας των νέων ανθρώπων.
Επισήμανε ότι ένα από τα δυσκολότερα προς απάντηση προβλήματα είναι ο συνδυασμός της κατάκτησης της κυβερνητικής εξουσίας από την Αριστερά, σε συνθήκες κρίσης, και των κοινωνικών διεκδικήσεων.
Ανέφερε ότι υπάρχουν θεωρητικές παρακαταθήκες για την απάντηση τέτοιων ζητημάτων με σημαντικότερη την γνώση πως «η κατάκτηση της κυβερνητικής εξουσίας από την Αριστερά, δεν συνεπάγεται και την κατάκτηση της κρατικής εξουσίας. Γιατί το κράτος έχει τις δικές του αυτονομημένες δομές και στηρίζεται σε διοικητικά δίκτυα που έχουν δικές τους προτεραιότητες, δικούς τους σχεδιασμούς και εξυπηρετούν δικά τους συμφέροντα».
«Η μάχη λοιπόν με αυτά τα αυτονομημένα δίκτυα εξουσίας στο Πανεπιστήμιο, στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στα Συνδικάτα, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στη Δικαιοσύνη είναι μια μάχη απολύτως πολιτική» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Τόνισε τον ελλοχεύοντα κίνδυνο του φασισμού εξαιτίας της απώλειας προοπτικής και προσδοκίας σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση και η νεολαία πρέπει να βρουν πρακτικές απαντήσεις, με δεδομένη την ασφυκτική οικονομική πραγματικότητα που θα αλλάζουν άμεσα την καθημερινότητα των νέων ανθρώπων.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις τομές που έχει προχωρήσει η κυβέρνηση στην Εκπαίδευση, όπου εξήγγειλε και την έναρξη συντόμως κοινωνικού διαλόγου για δημοκρατική μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος.
Αναφέρθηκε επίσης στα βήματα της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της ανεργίας, στο στόχο της καταπολέμησης της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, στον τρόπο διαμόρφωσης του νέου ΕΣΠΑ, στον νόμο -πλαίσιο που θα κατατεθεί για την Κοινωνική Οικονομία.
Ο κ. Τσίπρας μίλησε και για το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης στον χώρο των δικαιωμάτων.
Κάλεσε την νεολαία ΣΥΡΙΖΑ να τεθεί επικεφαλής στην οργάνωση των κινημάτων και των αγώνων απέναντι στις κοινωνικές δυνάμεις που θέλουν να συντηρήσουν την υπάρχουσα κατάσταση πραγμάτων και εγγυήθηκε προσωπικά την «απόλυτη και αμέριστη στήριξη του κόμματος».
«Δεν σας λέω ότι η περίοδος των δυσκολιών και των πολιτικών εκβιασμών έχει παρέλθει» είπε ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας «θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να δικαιώσουμε τις προσδοκίες του ελληνικού λαού, των εργαζόμενων και της νεολαίας, αλλά και τις δικές σας προσδοκίες για μια μεγάλη ριζοσπαστική αλλαγή στην πατρίδα μας».
Ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μένει στην εξουσία προκειμένου να παλέψει να φέρει εγγύτερα τον στρατηγικό του στόχο του κοινωνικού μετασχηματισμού «που στις μέρες μας, δε μπορεί να υλοποιηθεί σε μια μόνο χώρα. Χρειάζονται ευρύτερες συμμαχίες και αλλαγή των συσχετισμών».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε συνάντηση που είχε με την ηγεσία του κόμματος της Τουρκικής αριστεράς προχθές, όπου μεταξύ άλλων του είπαν «ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί για εμάς πηγή έμπνευσης. Μην έχετε ενδοιασμούς γιατί προχωρήσατε σε συμβιβασμό με την Ευρώπη. Τα ιστορικά άλματα χρειάζονται ιστορικούς συμβιβασμούς για να σταθούν. Αλλιώς είναι άλματα στο κενό».
«Έμπνευσή μας οι αγώνες των λαών για δημοκρατία και ελευθερία. Όραμά μας ο δημοκρατικός σοσιαλισμός, ο σοσιαλισμός του 21ου αιώνα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Όραμα και στόχος στρατηγικός που ορίζει τη δράση μας στο σήμερα και καθορίζει τα βήματα και τις αποφάσεις μας στο αύριο. Και από αυτό τον στόχο δεν θα παραιτηθούμε ποτέ!» κατέληξε στον χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Αποφασίστηκε σε κλειστό κύκλο το βράδυ της Πέμπτης Αποκλειστικό: Η ΕΕ δίνει 3 δισ.ευρώ στην Τουρκία για να φτιάξει hotspots για τους πρόσφυγες


Σύμφωνα με έγκυρες και αποκλειστικές πληροφορίες του Matrix24 χθες βράδυ αποφασίστηκε σε ηγετικό επίπεδο στις Βρυξέλλες να δοθούν 3 δισ. ευρώ στην Τουρκία προκειμένου να δημιουργηθούν τα περίφημα hot spots, τα κέντρα υποδοχής προσφύγων στο έδαφος της.
prof turk
Τα χρήματα θα δοθούν από τα κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά και από τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Συγκεκριμένα τα κράτη μέλη θα καταβάλουν τα 2,5 δισ.ευρώ ενώ 500 εκατ. θα καλυφθούν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με την κατανομή η χώρα μας θα χρειαστεί να καταβάλει περίπου 35 εκατ. ευρώ.
Είναι μια επιπλέον επιβάρυνση την οποίαν θα πρέπει να δει πως θα καλύψει, αλλά οπωσδήποτε είναι κάτι απαραίτητο να γίνει καθώς θα αποφορτίσει τις πιέσεις που δέχονται, κυρίως τα νησιά μας, από τις προσφυγικές ροές.
Εξάλλου η ταυτοποίηση των προσφύγων στο τουρκικό έδαφος και δημιουργία εκεί ενός μεγάλου προσφυγικού καταυλισμού ήταν και πρόταση της ελληνικής κυβερνήσεως. Με την απόφασή της αυτή η ΕΕ προσπαθεί να ανακόψει τη ανεξέλεγκτη μετανάστευση στο έδαφος της και να μειώσει τους κινδύνους που συνεπάγεται για την ασφάλεια των πολιτών της. Σίγουρα η εξέλιξη αυτή συνδέεται και με την τρομοκρατική επίθεση του ISIS στο Παρίσι, ενώ απομένει να δούμε πως θα γίνει δεκτή από την Τουρκία.
Σχετικές συζητήσεις πάντως που προετοίμασαν το έδαφος είχαν γίνει, κυρίως μεταξύ της Άνγκελα  Μέρκελ και του Ταγίπ Ερντογάν.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

ΚΚΕ: Ο λαός θα συνεχίσει να ματώνει...



Ο λαός «θα συνεχίσει να ματώνει με νέα μέτρα φοροεπιδρομής, μειώσεις μισθών και συντάξεων» τονίζει το ΚΚΕ με αφορμή την κατάθεση του προϋπολογισμού σήμερα από...
τον Νίκο Βούτση και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο Περισσός προσθέτει στην ανακοίνωσή του ότι αυτό «προβλέπεται στον ορυμαγδό των προαπαιτουμένων και στο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2016».

«Τα πανηγύρια της κυβέρνησης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τους βελτιωμένους -σε σχέση με τις προβλέψεις- δείκτες της ελληνικής οικονομίας δεν έχουν καμία απολύτως αξία για τον εργαζόμενο λαό», σχολιάζει το κόμμα για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού.

«Γι’ αυτό και ο κ. Τσίπρας ζητάει συναίνεση για τα επόμενα μέτρα, έτσι ώστε αυτά να περάσουν με τις λιγότερες δυνατές λαϊκές αντιδράσεις, ενώ εξαπατά με τα χιλιοειπωμένα για “ξέφωτα” και “τελευταίους κάβους”, που ο λαός έχει πληρώσει πολλές φορές στο παρελθόν», καταλήγει η ανακοίνωση...

efsyn.gr

Read more...

EWG: «Πράσινο» φως για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ...



Βρυξέλλες, Του Θάνου Αθανασίου

Την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ αποφάσισε του Euro Working Group μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα από την ελληνική βουλή. 

«Υπήρξε ευρεία συμφωνία επί της έκθεσης που εκπόνησαν...
οι θεσμοί» τόνισε κοινοτικός αξιωματούχος αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης του EWG.

Τα χρήματα θα έχουν μπει στα ελληνικά ταμεία μέχρι τη Δευτε΄ρα καθώς ήδη έχουν ξεκινήσει όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Παράλληλα, αποδεσμεύτηκαν και τα 10 δισ. των τραπεζών για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τα οποία είναι πλέον διαθέσιμα προς χρήση όταν τα πιστωτικά ιδρύματα χρειαστούν τα χρήματα...

real.gr

Read more...

Με νίκη επί της Πάντοβα Ολόχρυσα «ερυθρόλευκα» κορίτσια στον θρόνο του ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ


Ολόχρυσα «ερυθρόλευκα» κορίτσια στον θρόνο του ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ
  (Φωτογραφία:  Intime )

Aθήνα
Η γυναικεία ομάδα πόλο του Ολυμπιακού ολοκλήρωσε την ονειρική χρονιά της, κατακτώντας απόψε και το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ. Οι πρωταθλήτριες Ελλάδας και Ευρώπης επικράτησαν 10-6 της ιταλικής Πάντοβα στο κολυβητήριο «Πέτρος Καπαγέρωφ» του Πειραιά και έγιναν η δεύτερη ελληνική ομάδα, μετά τη Βουλιαγμένη, που προσθέτει στην τροπαιοθήκη της το συγκεκριμένο τίτλο. Η Αβραμίδου με πέντε γκολ και η Μπιανκόνι με τρία (τα δύο στη «δύσκολη» πρώτη περίοδο) ήταν οι κορυφαίες των «ερυθρολεύκων», που κράτησαν τη φιναλίστ του LEN Trophy «άσφαιρη» επί δύο οκτάλεπτα.

Οι πρωταθλήτριες Ιταλίας (μία ομάδα ελαφριά και γρήγορη, με πολύ καλό κολύμπι) προβλήματισαν ως ένα σημείο τον Ολυμπιακό και προηγήθηκαν 3-2 στο πρώτο οκτάλεπτο. Όταν το συγκρότημα Χάρη Παυλίδη βελτίωσε τις επιστροφές του στην άμυνα και βρήκε λύσεις την επίθεση με καλή κυκλοφορία της μπάλας και σουτ από πλάγια, έφερε το ματς στα μετρα του και προηγήθηκε 5-3 στο ημίχρονο, παρότι είχε 0/3 στην παίκτρια παραπάνω σε αυτό το διάστημα.

Όταν βελτιώθηκαν και σε αυτό τον τομέα (2-2 στις αρχές της τρίτης περιόδου), οι «ερυθρόλευκες» ξέφυγαν 7-3 και «καθάρισαν» τη νίκη, μετατρέποντας το υπόλοιπο του αγώνα σε τυπική διαδικασία.

Τα οκτάλεπτα: 2-3, 3-0, 2-0, 3-3

Διαιτητές: Βένγκενροτ-Μαρτινέλι (Ελβετία), Κουνίκοβα (Σλοβακία)

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Χάρης Παυλίδης): Διαμαντοπούλου, Τετζαλίδου, Ελευθ. Πλευρίτου 1, Σώρα, Μανωλιουδάκη 1, Αβραμίδου 5, Ασημάκη, Μαργ. Πλευρίτου, Έμολο, Ελευθεριάδου, Μπιανκόνι 3, Νιαρχάκου, Σταματοπούλου

ΠΑΝΤΟΒΑ (Στέφανο Ποστερίβο): Τεάνι, Μπαρτζόν 1, Ιλ. Σαβιόλι, Φίσκο, Μ. Σαβιόλι 1, Κεϊρόλο 2, Μίλο 1, Ντάριο, Ρόκο 1, Ρόμπινσον, Νέντσα, Λασκιαλάντα, Φραντσεσκίνο

Η εξέλιξη του σκορ: 1-0 Μπιανκόνι (πέναλτι), 1-1 Μπαρτζόν (π.π.), 2-1 Μπιανκόνι (κόντρα), 2-2 Κεϊρόλο (κόντρα), 2-3 Κεϊρόλο (περιφέρεια), 3-3 Αβραμίδου (περιφέρεια), 4-3 Μανωλιουδάκη (περιφέρεια), 5-3 Αβραμίδου (περιφέρεια), 6-3 Μπιανκόνι (π.π.), 7-3 Αβραμίδου (π.π.), 8-3 Ελευθ. Πλευρίτου (φουνταριστός), 9-3 Αβραμίδου (πέναλτι), 9-4 Μ. Σαβιόλι (περιφέρεια), 10-4 Αβραμίδου (περιφέρεια), 10-5 Ρόκο (φουνταριστός), 10-6 Μίλο (π.π.)

Ο Ολυμπιακός είχε 2/6 με παίκτρια παραπάνω, 2/2 πέναλτι, 4 γκολ από την περιφέρεια, 1 από θέση φουνταριστού και 1 στην κόντρα. Η Πάντοβα είχε 2/4 με παίκτρια παραπάνω, 2 γκολ από την περιφέρεια, 1 από θέση φουνταριστού και 1 στην κόντρα.

Με τρεις ποινές αποβλήθηκαν η Ρόμπινσον, 3΄57΄΄πριν τη λήξη του αγώνα, και η Μαργαρίτα Πλευρίτου στα 58΄΄.

* Η είσοδος των δύο ομάδων για την παρουσίαση έγινε υπό τους ήχους της “Μασσαλιώτιδας”, στη μνήμη των θυμάτων από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας στο Παρίσι. Ανάλογο μήμυνα αναγραφόταν και στα μπλουζάκια που φορούσαν οι παίκτριες των δύο φιναλίστ, όπου απεικονιζόταν και ένα περιστέρι. Για τον ίδιο λόγο τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στην έναρξη του αγώνα.

Η «χρυσή βίβλος»  
(Οι νικητές του Σούπερ Καπ γυναικών)
2006 Χόνβεντ (Ουγγαρία)
2007 Φιορεντίνα (Ιταλία)
2008 Οριζόντε Κατάνια (Ιταλία)
2009 Βουλιαγμένη (Ελλάδα)
2010 Βουλιαγμένη (Ελλάδα)
2011 Προ Ρέκο (Ιταλία)
2012 Μεντιτερανέα Ιμπέρια (Ιταλία)
2013 Σαμπαντέλ (Ισπανία)
2014 Σαμπαντέλ (Ισπανία)
2015 Ολυμπιακός (Ελλάδα)
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Με απόφαση του Ιωάννη Μπάκα Ακυρώθηκε η απόφαση Σαββαΐδου για επανέλεγχο προστίμου σε εταιρεία


Ακυρώθηκε η απόφαση Σαββαΐδου για επανέλεγχο προστίμου σε εταιρεία
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Ακυρώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση της πρώην Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Αικατερίνης Σαββαΐδου για επανέλεγχο του προστίμου των 78 εκατομμυρίων ευρώ στην εταιρεία Gennet ΑΕ, με απόφαση του Ιωάννη Μπάκα οποίος έχει ορισθεί ως αναπληρωτής της κ. Σαββαΐδου για το χρονικό διάστημα από τη λήξη της θητείας της, μέχρι τον διορισμό του διαδόχου της.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Μπάκας επικαλούμενος νομικές διατάξεις, αναφέρει στην απόφασή του πως ο επανέλεγχος αυτός δεν έπρεπε να διαταχθεί από την κ.Σαββαΐδου.
Η κ. Σαββαΐδου παύθηκε από τα καθήκοντα της με κυβερνητική απόφαση εξαιτίας αυτής της υπόθεσης και η Εισαγγελία Διαφθοράς άσκησε σε βάρος της ποινική δίωξη για απόπειρα απιστίας στην υπηρεσία, κατηγορία που απαγγέλθηκε σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Μεγάλες αλλαγές μετά το μακελειό στο Παρίσι...



EE: Tο μέτρο που προτείνεται είναι τα «ευφυή σύνορα»...

Οι «28» αποφάσισαν να δράσουν άμεσα για την καταπολέμηση του εμπορίου όπλων σε ευρωπαϊκό έδαφος μέσω της καλύτερης συνεργασίας των...
εθνικών αστυνομικών, αντιτρομοκρατικών και δικαστικών αρχών. 

Σε συμφωνία σε τρία σημεία για την αποτροπή μελλοντικών τρομοκρατικών χτυπημάτων σε ευρωπαϊκό έδαφος κατέληξαν οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης στις Βρυξέλλες, στο έκτακτο Συμβούλιο της Ε.Ε. 

Οι «28» αποφάσισαν να δράσουν άμεσα για την καταπολέμηση του εμπορίου όπλων σε ευρωπαϊκό έδαφος μέσω της καλύτερης συνεργασίας των εθνικών αστυνομικών, αντιτρομοκρατικών και δικαστικών αρχών, στην ενίσχυση του ευρωπαϊκού αρχείου καταγραφής δεδομένων των επιβατών στις αεροπορικές μεταφορές (PNR) και στην μεταρρύθμιση της Συνθήκης Σένγκεν, ώστε να επιβάλλονται αυστηροί έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα ακόμα και για τους Ευρωπαίους πολίτες που είναι κάτοικοι των 26 κρατών-μελών του χώρου Σένγκεν.

Πάντως, στα συμπεράσματα της Συνόδου δεν περιλαμβάνεται τελικά ο όρος «εσωτερικά σύνορα» καθώς όπως τονίζουν αρκετοί αναλυτές αποτελεί εν δυνάμει μια φραστική κατάργηση της συνθήκης του Σένγκεν και θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερα προβλήματα για το οικοδόμημα της ζώνης του Σένγκεν.

Από την πλευρά της Επιτροπής το μέτρο που προτείνεται είναι τα «ευφυή σύνορα», δηλαδή αυξημένο έλεγχο και ταυτοποίηση ταξιδιωτών στην Ευρώπη με τη λήψη της εικόνας της ίριδας, τα δακτυλικά αποτυπώματα, την εικόνα προσώπου, τον ηλεκτρονικό έλεγχο της αυθεντικότητας των ταξιδιωτικών εγγραφών αλλά και τον αυτόματο υπολογισμό της επιτρεπόμενης παραμονής ταξιδιωτών από τρίτες χώρες στην Ευρώπη. 

Παράλληλα, η Επιτροπή στοχεύει και να δημιουργήσει από τις αρχές του νέου έτους ένα κέντρο συντονισμού της Europol, όπως δήλωσε ο Έλληνας Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο ρόλος του κέντρου θα είναι ο εναρμονισμός των ευαίσθητων πληροφοριών που διαθέτουν τα κράτη μέλη και ο συγχρονισμός της δράσης τους έτσι ώστε να εντοπίζονται τρομοκρατικές απειλές εντός των συνόρων, ακόμα και όταν παρεισφρέουν στις μεταναστευτικές ροές.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, υπογράμμισε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να παρουσιάσει ένα «επιχειρησιακό σχέδιο δράσης» για το λαθρεμπόριο όπλων στα Βαλκάνια πριν από το τέλος του έτους, ζητώντας παράλληλα μεγαλύτερη συνεργασία ανάμεσα στις αστυνομικές, αντιτρομοκρατικές και δικαστικές αρχές των κρατών. 

Ο κ. Καζνέβ τόνισε επίσης πως οι το Συμβούλιο της Ε.Ε. συμφώνησε στην επέκταση της διατήρησης του αρχείου καταγραφής δεδομένων των επιβατών στις αεροπορικές μεταφορές (PNR), για έναν ολόκληρο χρόνο, ένα ζήτημα για το οποίο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει έντονες επιφυλάξεις. 

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας υπογράμμισε ακόμα πως για να υπάρξει άμεση και διαρκής ευρωπαϊκή απάντηση στο πρόβλημα της τρομοκρατίας απαιτείται αυστηρός έλεγχος όλων όσων εισέρχονται στα εσωτερικά σύνορα του χώρου Σένγκεν, ακόμα και για Ευρωπαίους πολίτες. 

«Αυτό που συνέβη στο Παρίσι δεν πρέπει να επαναληφθεί και γι' αυτό πρέπει να δράσουμε με ισχύ. Η φωνή της Γαλλίας ακούστηκε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καζνέβ, ο οποίος επανέλαβε πως η Γαλλία θα διατηρήσει τον έλεγχο στα σύνορά της για όσο χρονικό διάστημα απαιτεί η ασφάλεια των πολιτών. 

Από την πλευρά της προεδρίας του Συμβουλίου από το Λουξεμβούργο, ο υπουργός Εσωτερικών του Μεγάλου Δουκάτου, Ετιέν Σνάιντερ, υπογράμμισε πως ο έλεγχος ακόμα και των Ευρωπαίων πολιτών στα εξωτερικά σύνορα του χώρου Σένγκεν προβλέπεται ήδη και δεν πρόκειται για επιλογή αλλά υποχρέωση. Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Μεγάλου Δουκάτου Φελίξ Μπράζ δήλωσε πως οι εθνικές λύσεις δεν αρκούν για να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία και απαιτείται μια ευρωπαϊκή λύση. 

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την πρόταση για τη σύσταση μιας Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Πληροφοριών, δήλωσε πως κάτι τέτοιο θα ήταν μια ιδανική περίπτωση καθώς θα πρόκειται για μια ευρωπαϊκή λύση, αλλά κάτι τέτοιο δεν συζητήθηκε στο αποψινό Συμβούλιο. Αναφορικά με την Τουρκία ο Επίτροπος Αβραμόπουλος, υποστήριξε πως συνεχίζεται ο διάλογος με μια «χώρα κλειδί», όπως χαρακτήρισε την Τουρκία και σύντομα θα έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο δράσης ανάμεσα σε Ε.Ε. και Τουρκία. 

Από την πλευρά του, μετά τη λήξη της Συνόδου, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, δήλωσε πως αναμένεται να ολοκληρωθεί η «τριλογία» των ευρωπαϊκών οργάνων, το σχέδιο για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού αρχείου καταγραφής δεδομένων των επιβατών στις αεροπορικές μεταφορές (PNR) μέσα στον Δεκέμβριο και επανέλαβε την ανάγκη περεταίρω ελέγχων για πολίτες που έρχονται στην ΕΕ από τρίτες χώρες.

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως υπάρχουν ακόμα πολλές ευαισθησίες από τα κράτη-μέλη της ΕΕ σχετικά με τη βελτίωση των τραπεζών πληροφοριών και γίνεται προσπάθεια για να βρεθεί μια λύση που να ισορροπεί μεταξύ ασφάλειας και δημοκρατικών δικαιωμάτων. Η λύση δηλαδή δεν βρίσκεται σε ένα «κράτος λεβιάθαν» που θα πατάει τα δημοκρατικά δικαιώματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ως προς τη χρονική διάρκεια κράτησης των πληροφοριών, με το Κοινοβούλιο να ζητάει την κράτηση πληροφοριών για ένα χρόνο και το Συμβούλιο να επιμένει στα τρία.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν πως η ελληνική πλευρά αντέδρασε πολύ γρήγορα, με την ανταλλαγή στοιχείων με τις γαλλικές αρχές μετά τα γεγονότα στο Παρίσι, αναλαμβάνοντας άμεσα την προστασία χώρων γαλλικών συμφερόντων όπως η Πρεσβεία και άλλα σημεία «στόχους». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, αυτό φάνηκε και στον υποστηρικτικό ρόλο που είχε η γαλλική πλευρά στη σημερινή Σύνοδο...

Βασίλης Δαλιάνης/protothema.gr

Read more...

Βίντεο: Δείτε την εκτόξευση ρωσικών πυραύλων Κρουζ...


Μπαράζ επιθέσεων των Ρώσων από αέρος και θαλάσσης εναντίον του Iσλαμικού Κράτους...

Oι Ρώσοι όπως φαίνεται έχουν πάρει πολύ σοβαρά τις επιχειρήσεις στην Συρία, εκτοξεύοντας σήμερα 18 πυραύλους Κρουζ από πλοία στην Κασπία Θάλασσα εναντίον στόχων...
των τζιχαντιστών στην Συρία.

Όπως όλα δείχνουν, η επέμβαση στην Συρία και οι πολεμικές επιχειρήσεις, ήταν αυτό ακριβώς που χρειαζόταν ο Πούτιν για να βγει από την γωνιά της στρατηγικής σκακιέρας που τον είχε οδηγήσει η Ουκρανική κρίση. Και πέρα από τους βομβαρδισμούς με τα αεροπλάνα τους, επιχειρούν και με πυραύλους Κρουζ από μεγάλη απόσταση, για την ακρίβεια από την Κασπία Θάλασσα.

VIDEO...
Σύμφωνα λοιπόν με το υπουργείο Άμυνας της χώρας, σήμερα εκτοξεύθηκαν 18 πύραυλοι από ρωσικά πλοία στην Κασπία, με στόχους στις πόλεις Ράκα, Ιντλίμπ και Χαλέπι. Η ανακοίνωση κάνει λόγο για πλήρη επιτυχία της επίθεσης, με όλους τους στόχους των ισλαμιστών του ISIS να έχουν καταστραφεί.

Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε ότι δέκα ρωσικά πλοία εμπλέκονται στις επιχειρήσεις στην Συρία, με τα έξι από αυτά να βρίσκονται στην Μεσόγειο. Ο ίδιος υποστήριξε ότι 826 στόχοι τρομοκρατών καταστράφηκαν στις προηγούμενες 4 ημέρες, ενώ στην χώρα δραστηριοποιούνται αυτή την στιγμή 69 αεροσκάφη που κάνουν περίπου 143 «εξόδους» κάθε ημέρα εναντίον στόχων του ISIS. 

O Πούτιν δήλωσε νωρίτερα σε τηλεδιάσκεψη με τους στρατιωτικούς που εμπλέκονται στην επιχείρηση ότι παρά τις επιτυχημένες επιθέσεις, δεν είναι αρκετές ώστε να κάμψουν το Ισλαμικό Κράτος ή την τρομοκρατία, και ότι υπάρχει αρκετή δουλειά εμπρός για να γίνει για να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα. 

Ένα αποτέλεσμα που εκτός των άλλων περιλαμβάνει και την τόνωση της θέσης του -αλλά και της πολεμικής βιομηχανίας της χώρας- μέσω των βίντεο όπως αυτό που βλέπουμε που διανέμει καθημερινά το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας...

protothema.gr

Read more...

Οι επιδόσεις κάθε ομίλου Με επιτυχία κλείνει ο τρίτος γύρος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών


Με επιτυχία κλείνει ο τρίτος γύρος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών

Αθήνα
Με επιτυχία ολοκληρώνεται ο τρίτος από το 2013 γύρος ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων συστημικών ομίλων, βάζοντας τέλος στα σενάρια «κουρέματος» των καταθέσεων, ενόψει της εφαρμογής της νέας κοινοτικής οδηγίας για τις διασώσεις τραπεζών από την 1η Ιανουαρίου 2016.

Alpha Bank και Eurobank κάλυψαν το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών που προέκυψαν από τα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ενώ Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς αναπλήρωσαν το έλλειμμα του βασικού σεναρίου της άσκησης.

Συνολικά τα τέσσερα πιστωτικά ιδρύματα ενισχύονται με 13,7 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 6,65 δισ. ευρώ εισφέρονται από τον ιδιωτικό τομέα και τα υπόλοιπα 7 δισ. ευρώ περίπου από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Μέσω των βιβλίων προσφορών που έκλεισαν την περασμένη εβδομάδα, οι επενδυτές τοποθέτησαν στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα 3,5 δισ. ευρώ περίπου, ποσό που ενδεχομένως να αυξηθεί ελαφρώς από το ποσοστό των προσφορών που θα γίνουν τελικώς δεκτές στην ανταλλαγή ομολόγων και από εκδόσεις μετοχών που θα πραγματοποιηθούν εντός συνόρων.

Από την άλλη πλευρά, μέσω της προαιρετικής ή της υποχρεωτικής συμμετοχής των ομολογιούχων στις αυξήσεις κεφαλαίου εξασφαλίστηκαν επιπλέον 3,1 δισ. ευρώ περίπου, τα οποία αναπλήρωσαν ένα σημαντικό μέρος του ελλείμματος.

Κοινό χαρακτηριστικό και των τεσσάρων διεθνών προσφορών ήταν τα υψηλά discount σε σχέση με τις τρέχουσες χρηματιστηριακές τιμές, τα οποία ήταν αναμενόμενα δεδομένων των υψηλών κεφαλαιακών αναγκών που προέκυψαν.

Ενδεικτικό της μεγάλης έκπτωσης που πέτυχαν οι θεσμικοί επενδυτές είναι το γεγονός πως με βάση το κλείσιμο της Παρασκευής 20/11, η κεφαλαιοποίηση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος εάν είχαν εισαχθεί οι νέες μετοχές, θα προσέγγιζε τα 45 δισ. ευρώ έναντι μόλις 1,86 δισ. ευρώ σήμερα.

Η άνοδος του ρίσκου χώρας λόγω της καθυστέρησης στην εκταμίευση του τραπεζικού πακέτου των 10 δισ. ευρώ, το σφιχτό χρονοδιάγραμμα της όλης διαδικασίας, αλλά και η ταυτόχρονη έξοδος τεσσάρων ομίλων στις αγορές για την άντληση ενός τόσο μεγάλου ποσού, επηρέασαν σημαντικά την τιμολόγηση των νέων μετοχών.

Οι επιδόσεις κάθε ομίλου

Αναλυτικότερα, κάθε τράπεζα πέτυχε τα εξής:

* Η Alpha Bank κάλυψε με επιτυχία κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 2,55 δισ. ευρώ, αντλώντας από το βιβλίο προσφορών 1,55 δισ. ευρώ και από το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων 1 δισ. ευρώ περίπου.

Μάλιστα, οι προσφορές για τις νέες μετοχές της στο εξωτερικό διαμορφώθηκαν αρκετά πάνω από το ζημούμενο ποσό, φτάνοντας τα 2,5 δισ. ευρώ.

Η τιμή έκδοσης των νέων μετοχών διαμορφώθηκε σε 0,04 ευρώ ανά μετοχή.

Μετά την αύξηση, το ποσοστό του ΤΧΣ στο μετοχικό της κεφάλαιο θα διαμορφωθεί σε περίπου 11% από 66,4% σήμερα.

* Η Eurobank κάλυψε από τον ιδιωτικό τομέα των σύνολο των αναγκών των stress tests, ύψους 2,04 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της τράπεζας δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα κάνει χρήση κεφαλαίων που υπερκάλυψαν το βιβλίο προσφορών ύψους 300 εκατ. ευρώ, για να εξαιρέσει ορισμένους από τους πιστωτές της από την ανταλλαγή ομολόγων με μετοχές.

Εάν καταλήξει σε αυτήν την απόφαση, θα αντλήσει από τη διεθνή προσφορά περί τα 1,6 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα θα καλυφθούν από την ανταλλαγή ομολόγων.

Η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών ορίστηκε στο 0,01 ευρώ.

Το ποσοστό του ΤΧΣ στην τράπεζα πέφτει από το 35% στο 2,4%.

* Η Εθνική Τράπεζα άντλησε από τη διεθνή προσφορά μετοχών 475 εκατ. ευρώ έναντι ζητούμενου ποσού έως και 1,45 δισ. ευρώ από τις συνολικές ανάγκες των 4,48 δισ. ευρώ.

Το ποσό αυτό σε συνδυασμό με το όφελος των 690 εκατ. ευρώ που προκύπτει από την ανταλλαγή ομολόγων και των 300 εκατ. ευρώ από την υποχρεωτική ανταλλαγή υβριδικών τίτλων της τράπεζας με κοινές μετοχές, αρκεί για να καλυφθεί το έλλειμμα του βασικού σεναρίου των stress tests της ΕΚΤ.

Θα ακολουθήσει διάθεση μετοχών στην Ελλάδα με στόχο την άντληση έως και 300 εκατ. ευρώ από τους Έλληνες επενδυτές.

Η έκδοση θα πραγματοποιηθεί γύρω στις 30 Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσε η τράπεζα.

Η τιμή της θα είναι ίδια με αυτήν που προέκυψε από το βιβλίο προσφορών, στα 0,02 ευρώ.

Με βάση τα παραπάνω και εφόσον η δημόσια προσφορά στην Ελλάδα καλυφθεί πλήρως, η Εθνική Τράπεζα θα λάβει κρατική βοήθεια 2,75 δισ. ευρώ για την αναπλήρωση των συνολικών της κεφαλαιακών αναγκών ύψους 4,48 δισ. ευρώ.

Από το ποσό αυτό τα 2,06 δισ. ευρώ περίπου θα ληφθούν με την έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos) και τα υπόλοιπα με κοινές μετοχές.

Οι ομολογίες θα αποπληρωθούν με το προϊόν ρευστοποίησης της τουρκικής θυγατρικής Finansbank.

Το ποσοστό του ΤΧΣ θα υποχωρήσει μετά την αύξηση στο 33% από 57% σήμερα.

Σημειώνεται ότι παύει και η υποχρέωση επιστροφής της κρατικής βοήθειας του νόμου Αλογοσκούφη μέσω των προνομιούχων μετοχών ύψους 1,35 δισ. ευρώ, καθώς θα μετατραπούν σε κοινές.

* Η Τράπεζα Πειραιώς που εμφάνισε τις υψηλότερες κεφαλαιακές ανάγκες 4,6 δισ. ευρώ, έκλεισε τελευταία το βιβλίο προσφορών αντλώντας 1,34 δισ. ευρώ.

Με το επιπλέον όφελος των 600 εκατ. ευρώ από την ανταλλαγή ομολόγων κάλυψε πλήρως το βασικό σενάριο της άσκησης.

Η τιμή έκδοσης των νέων μετοχών ορίστηκε στα 0,003 ευρώ ανά μετοχή.

Από το ΤΧΣ ο όμιλος θα λάβει συνολικά 2,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2 δισ. ευρώ με έκδοση CoCos και τα υπόλοιπα με κοινές μετοχές.

Το ποσοστό του Ταμείου στην τράπεζα θα πέσει στο 22% από 67% σήμερα.

Αγης Μάρκου
Newsroom ΔΟΛ


Read more...