"Η φιλοδοξία της σουηδικής προεδρίας είναι φυσικά να καταφέρουμε να καταλήξουμε σε συγκεκριμένους αριθμούς", στο περιθώριο της συνόδου που ξεκινά σήμερα το απόγευμα και συνεχίζεται και αύριο, Παρασκευή, δήλωσε η σουηδή υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλμστρομ.
Οι ευρωπαϊκές χώρες συμφωνούν μεταξύ τους για την ανάγκη μείωσης της εκπομπής αερίων που ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή, αλλά ακόμα δεν έχουν συμφωνήσει σε ένα θέμα - κλειδί για τις παγκόσμιες διαπραγματεύσεις: το ποσό που θα προσφέρουν στις φτωχές χώρες για να τις βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή και να αναπτύξουν τις οικονομίες τους με τρόπο που να μην προκαλεί μόλυνση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι χρειάζονται 100 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο για αυτό τον σκοπό. Οι Βρυξέλλες ελπίζουν σε μια ευρωπαϊκή συνεισφορά μέχρι 15 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο από το 2013 μέχρι το 2020 και 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο από το 2010 μέχρι το 2013, ποσά που θα είναι δύσκολο να αποκτηθούν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των ελλειμάτων που παρουσιάζουν οι οικονομίες των ευρωπαϊκών κρατών.
Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να αποφασίσουν από την μία το ποσό που θα συνεισφέρουν στην παγκόσμια προσπάθεια, κάτι που θα μπορούσε να συμφωνηθεί κατά την διάρκεια της συνόδου των Βρυξελλών, αλλά και το ποσό που θα αναλογεί σε κάθε χώρα της ΕΕ, κάτι που κινδυνεύει να συζητηθεί αργότερα.
Οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης αρνούνται το κριτήριο του καταμερισμού να είναι ανάλογο με το ποσοστό μόλυνσης που προέρχεται από κάθε χώρα, διότι με αυτό τον τρόπο εκείνες θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα.
Συνολικά εννέα χώρες της ανατολικής Ευρώπης αντιτίθενται στο σχέδιο καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, όπως ανέφερε σήμερα ο ούγγρος πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπαζνάι. Η Σουηδία από την μεριά της έχει προτείνει μία λύση για να προστατευθούν οι πιο φτωχές χώρες της ανατολικής Ευρώπης από το να πληρώσουν περισσότερα χρήματα, που όμως δεν έχει γίνει αποδεκτή. "Η πρόταση για το μοίρασμα της οικονομικής βοήθειας δεν είναι αποδεκτή στην σημερινή της μορφή", δήλωσε ο Μπαζνάι.
Αλλες χώρες επιθυμούν να περιμένουν πρώτα τα αποτελέσματα της συνόδου της Κοπεγχάγης για το κλίμα για να καταλήξουν σε συγκεκριμένους αριθμούς.
Η σουηδική προεδρία προσπάθησε να μειώσει τις επιπτώσεις από μία αποτυχία εξεύρευσης συμφωνίας στην σύνοδο των Βρυξελλών.
"Αν δεν καταφέρουμε (να αποφασίουμε τώρα το ποσό) έχουμε ακόμα χρόνο" από τώρα μέχρι την παγκόσμια σύνοδο για το περιβάλλον στην Κοπεγχάγη τον Δεκέμβριο, δήλωσε η Μάλμστρομ στους δημοσιογράφους.
Read more...