Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Επιτροπή αποτίμησης της πραγματικής κατάστασης

Το ζήτημα διαφάνειας αποτελεί κεντρική επιλογή της κυβέρνησης και το ίδιο ισχύει και για τα δημόσια οικονομικά, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος είχε το μεσημέρι συνάντηση με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο.

O Γιώργος Παπακωνσταντίνου πρόσθεσε ότι με δεδομένο τη μεγάλη διαφορά που διαπιστώνεται στο έλλειμμα που είχε ανακοινώσει η προηγούμενη κυβέρνηση και στο πραγματικό έλλειμμα είναι αναγκαίο να διασφαλίσουμε την αξιοπιστία.

Για το λόγο αυτό, όπως ανέφερε ο υπουργός, αποφασίστηκε η δημιουργία μιας επιτροπής στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από το ΙΟΒΕ, το ΚΕΠΕ, την Τράπεζα της Ελλάδος, το Ινστιτούτο Εργασίας (έχει κληθεί να συμμετάσχει και εκπρόσωπος από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών), η οποία θα παραδώσει πριν το τέλος του έτους την αποτίμηση της πραγματικής κατάστασης, την αξιολόγησή της και παράλληλα θα υποβληθούν προτάσεις βελτίωσης του όλου συστήματος, με σκοπό να έχουμε μια εγκυρότητα ως προς τα στοιχεία, γεγονός που θα είναι χρήσιμο και για τις σχέσεις με τους εταίρους μας.

Επίσης, ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε ότι τα μεγέθη τα οποία αφορούν το 2009 δεν αλλάζουν και η επιτροπή η οποία θα παραδώσει το πόρισμά της έως το τέλος Δεκεμβρίου, θα διευκολύνει την πολιτική ηγεσία να αποτιμήσει την κατάσταση να διαπιστώσει πού δημιουργήθηκαν τα προβλήματα στο παρελθόν και να διασφαλιστεί ότι τα στοιχεία που θα έχουμε θα είναι αξιόπιστα.

Η απόφαση αυτή του υπουργείου, πρόσθεσε, δείχνει τη βούληση για διαφάνεια και παρουσίαση των πραγματικών στοιχείων και όχι κουκούλωμα.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις είπε, ότι δεν πρόκειται για απογραφή, γιατί τότε, άλλαξαν οι κανόνες, ενώ τώρα, δεν αλλάζουν οι κανόνες. Αναφερόμενος εξάλλου, στα θέματα προϋπολογισμού είπε ότι το προσχέδιό του θα κατατεθεί στο τέλος της άλλης εβδομάδας, ενώ μέσα σε μια βδομάδα μια δέκα ημέρες θα είναι έτοιμο το σχέδιο νόμου για την αυτονομία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΣΥΕ).

Επίσης δήλωσε, ότι το υπουργείο βρίσκεται σε επαφή με τους οίκους αξιολόγησης, οι οποίοι τηρούν μια στάση αναμονής, ότι υπάρχει πρόβλημα αξιοπιστίας και ανάκτηση της αξιοπιστίας αυτής στο χρόνο.

Για το θέμα της πλήρωσης των θέσεων των γραμματέων στο υπουργείο είπε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα ανακοινωθούν τα ονόματα των πέντε γενικών γραμματέων και των τριών ειδικών γραμματέων την προσεχή Δευτέρα, ενώ δεν απέκλεισε την πρόσκληση ενδιαφέροντος και για την κάλυψη θέσεων στις διοικήσεις διαφόρων οργανισμών.

Για την ΕΤΕ, ΟΠΑΠ και Ι.Χ.

Δεν υπάρχει απόφαση που να αφορά τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε η κυβέρνηση είναι να προκαλέσει αναταραχή στην τραπεζική αγορά.

Αναφερόμενος στον ΟΠΑΠ είπε ότι για τον Οργανισμό αλλά και τις εισηγμένες εταιρίες, στις οποίες έχουν παραιτηθεί οι διοικήσεις τους, θα καταβληθεί προσπάθεια να υπάρξει άμεση στελέχωσή τους, είτε μέσω γενικών είτε μέσω έκτακτων συνελεύσεων.

Τέλος, για την απόσυρση των ΙΧ αυτοκινήτων και των νέων τελών κυκλοφορίας είπε ότι αύριο θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις από την υπουργό Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη, ενώ όσοι έχουν αποσύρει τα ΙΧ με το υφιστάμενο καθεστώς, θα αποζημιωθούν με βάση αυτό το καθεστώς.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: