Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Θεοδωρικάκος (GPO): 4-5 μονάδες πάνω το ΠΑΣΟΚ με αρχηγό τον Παπανδρέου...



Την άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κερδίσει 4-5 μονάδες περισσότερες από τα σημερινά του ποσοστά σε περίπτωση που αναλάβει ξανά την ηγεσία του ο Γιώργος Παπανδρέου διατυπώνει ο Τάκης Θεοδωρικάκος της GPO σε σχετικό αφιέρωμα των New York Times.

Θυμίζω ότι...
η GPO είναι η εταιρεία με την οποία συνεργάζεται εδώ και χρόνια η εκπομπή «Ανατροπή» του Γιάννη Πρετεντέρη και μόνο για ιδιαίτερη συμπάθεια στον πρώην πρωθυπουργό δεν μπορεί να κατηγορηθεί.

Παραθέτω το σχετικό απόσπασμα από το ρεπορτάζ της εφημερίδας:

But Takis Theodorikakos, the head of the polling group GPO, said that with Mr. Papandreou at the head of Pasok it might score 4 or 5 percentage points higher. “He has a core of loyal followers,” Mr. Theodorikakos said. But, he added, there are many Greeks who blame him for signing the first bailout agreement and for the austerity cuts they have endured ever since at the hands of their creditors.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ των NYT. 

parapolitiki.com

Read more...

Σοροί στα αζήτητα Γεμίζουν τα ανατομεία με τους νεκρούς της κρίσης


Γεμίζουν τα ανατομεία με τους νεκρούς της κρίσης
Στο εργαστήριο ανατομίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, αυξάνονται χρόνο με το χρόνο οι νεκροί που «περιμένουν» να ανέβουν στα μαρμάρινα τραπέζια για να διδάξουν τους ζωντανούς. Πρόκειται για σορούς ανθρώπων που επέλεξαν λόγω ένδειας να γίνουν δωρητές σώματος για να μην επιβαρύνουν τις οικογένειές τους με τα έξοδα κηδείας. Στα χρόνια της κρίσης όλο και περισσότερες οικογένειες αδυνατούν να καλύψουν οικονομικά την ταφή των συγγενών τους, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι νεκροί που βρίσκονται στα αζήτητα.Αθήνα

«Λόγω της κρίσης, πολλές οικογένειες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα κηδείας και δίνουν τις σορούς των συγγενών τους στο Εργαστήριο Ανατομίας» λέει στο in.gr ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος.

Η οικονομική κρίση έχει αυξήσει τους αζήτητους νεκρούς. Δεν λείπουν ακόμη και οι περιπτώσεις οικογενειών που δεν παραλαμβάνουν καν τους νεκρούς τους από τα νοσοκομεία όπου πέθαναν.

Στα περισσότερα νοσοκομεία γίνονται διαγωνισμοί μέσω των οποίων γραφεία τελετών αναλαμβάνουν τις κηδείες των άπορων και αμείβονται είτε από τα ίδια τα νοσοκομεία, είτε από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η αύξηση έως και 50% των κονδυλίων που διαθέτουν για το σκοπό αυτό τα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας.

Για να ταφεί ένας νεκρός από τα αζήτητα ακολουθείται η εξής διαδικασία: Αφού διαπιστωθεί ο θάνατος από το νοσοκομείο, αναζητούνται οι συγγενείς – συχνά και με αστυνομική συνδρομή. Εκείνοι δηλώνουν οικονομική αδυναμία και η ταφή ανατίθεται στο συμβεβλημένο γραφείο τελετών, με αμοιβή γύρω στα 1300 ευρώ.

Στην Αθήνα οι αζήτητοι νεκροί ενταφιάζονται στο Γ’ Κοιμητήριο. Οι τάφοι τους δεν έχουν ονόματα, μόνο αριθμούς...

Χρόνο με το χρόνο αυξάνονται και εκείνοι που αποφασίζουν να δωρίσουν μετά το θάνατο τους το σώμα τους στην επιστήμη για να μην επιβαρύνουν την οικογένεια τους με τα έξοδα ταφής.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι την τελευταία πενταετία έχει σχεδόν υπερδιπλασιαστεί ο αριθμός των δωρητών σώματος.

«Τον τελευταίο χρόνο έχει αυξηθεί η εκ της ένδειας προσφορά. Το χρονικό διάστημα 2000-2005 οι προσφορές που είχαμε ήταν πολύ λίγες, 8-10 σοροί το χρόνο. Μόνο το τελευταίο έτος έχουν δοθεί στο εργαστήριο ανατομίας 25-30 σοροί» λέει ο επίκουρος καθηγητής Ανατομίας, Αντώνης Μαζαράκης.

Όπως τονίζουν στο ανατομείο, πάντα υπήρχε ένας μικρός αριθμός δωρητών που παρακινούνταν από το υψηλό κόστος της ταφής. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί κυρίως γιατί οι οικογένειες δεν έχουν τα χρήματα να καλύψουν τα έξοδα ταφής.

Όπως λέει ο κ. Μαζαράκης πολύ συχνά δέχεται πιέσεις από συγγενείς θανόντων που θέλουν να δώσουν τις σορούς στο ανατομείο. «Μας λένε ότι δεν τους περισσεύουν χρήματα για να κάνουν την κηδεία και μας πιέζουν να δεχτούμε τις σορούς. Ωστόσο, δεν μπορούμε να παραλάβουμε σορούς εάν πρώτα δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες διαδικασίες».

Όπως εξηγούν στο ανατομείο, όποιος θέλει να γίνει δωρητής σώματος θα πρέπει να έχει υπογράψει, εν ζωή και έχοντας σώας τας φρένας του, σχετική δήλωση και στη συνέχεια να πάρει την κάρτα δωρητή. Ο ίδιος θα πρέπει να έχει ενημερώσει άτομα της εμπιστοσύνης του για αυτή του την επιθυμία και όταν συμβεί το μοιραίο τα άτομα αυτά επικοινωνούν με το ανατομείο και ενημερώνονται για το τι πρέπει να κάνουν.

«Όλο αυτό που συμβαίνει είναι λυπηρό, είναι η κατάντια της εποχής μας» καταλήγει ο κ. Μαζαράκης.

Κική Μαργαρίτη
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Παζάρι για γερά νεύρα Νέο πακέτο θέσεων απέστειλε η κυβέρνηση στην τρόικα


Νέο πακέτο θέσεων απέστειλε η κυβέρνηση στην τρόικα
Αποψη του υπουργείου Οικονομικών   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Στα χέρια των επικεφαλής της τρόικας βρίσκονται οι προτάσεις με τις οποίες η ελληνική πλευρά σκοπεύει να γεφυρώσει το χάσμα που τη χωρίζει με τους δανειστές και θα επιτρέψει την επιστροφή του κλιμακίου της τριμερούς στην Αθήνα.

Το βράδυ του Σαββάτου το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης απέστειλε στους εκπροσώπους της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ τις ελληνικές θέσεις με τις οποίες καλύπτεται το δημοσιονομικό κενό του 2015 και προχωρούν βασικά προαπαιτούμενα του μνημονίου.

Σήμερα Κυριακή, ή το αργότερο τη Δευτέρα, αναμένεται η απάντηση των κλιμακίων των επικεφαλής της τρόικας.

Διακηρυγμένος στόχος όλων των πλευρών είναι να δρομολογηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες που θα οδηγήσουν το ταχύτερο δυνατό σε ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης του προγράμματος και θα ανοίξουν το δρόμο για λήψη των αποφάσεων για τη νέα ημέρα του ελληνικού προγράμματος.

Την Τετάρτη ξεκινά στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό, η οποία θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία την Κυριακή, παραμονές του Eurogroup. Αν υπάρξει συμφωνία, τα μέτρα που δεν περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό θα ενσωματωθούν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται και η λύση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου.

«Ή μέτρα ή ναυάγιο»

Σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής, η «τύχη» της οικονομίας παίχθηκε σε τέσσερα εικοσιτετράωρα -Τρίτη και Τετάρτη στο Παρίσι, Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες- ανοιχτών και παρασκηνιακών διαβουλεύσεων. Εκεί τέθηκαν οι απαιτήσεις των δανειστών, οι οποίοι επανήλθαν ακόμη και στη ρύθμιση των 100 δόσεων ζητώντας να εξαιρεθούν από αυτήν οι πλούσιοι.

Εκεί η κυβέρνηση πέρασε τις «κόκκινες γραμμές» που είχαν θέσει οι πολιτικοί αρχηγοί και άνοιξε τη συζήτηση για την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και την κατάργηση του χαμηλού συντελεστή 6,5% που ισχύει για φάρμακα, βιβλία, εφημερίδες, ξενοδοχεία και θεατρικές παραστάσεις.

«Στο Παρίσι δεν είχαμε την πρόοδο που περιμέναμε» ανέφερε στο «Βήμα» στέλεχος της τρόικας. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, το δίλημμα «ή παίρνετε μέτρα ή οδηγούμαστε σε ναυάγιο» ετέθη ωμά στη συνάντηση του Παρισιού από τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ Ρίσι Γκογιάλ, ο οποίος αναμένεται τη Δευτέρα στην Αθήνα για να μιλήσει στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας».

Ακολούθησε η συνεδρίαση του Euroworking Group, όπου οι Ευρωπαίοι, οι εκπρόσωποι της Κομισιόν εμφανίστηκαν θετικοί και παράλληλα κατέβαλαν προσπάθεια ώστε να πειστεί και το ΔΝΤ να έρθει στην Αθήνα. Ο πρόεδρος όμως της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων - εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών Τόμας Βίζερ εμφανίστηκε σκληρός. Φέρεται να είπε: «Είχατε πολύ χρόνο να συμφωνήσετε, τώρα δεν προλαβαίνουν τα κοινοβούλια να εγκρίνουν τη συμφωνία».

Για να προσπεραστούν οι αντιδράσεις οι εκπρόσωποι της Ελλάδας δέχθηκαν μία σειρά από συστάσεις, ωστόσο όλα κατέληγαν σε ώτα μη ακουόντων. Κατόπιν τούτων εστάλησαν την Παρασκευή και χθες Σάββατο τα κείμενα με τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς και αναμένονται οι αποφάσεις.
Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Τι προβλέπει ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος για το 2015...


 
Υπέρογκα ποσά φόρων θα κληθούν να πληρώσουν το 2015 χιλιάδες ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων και εργαζόμενοι με μπλοκάκια, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους απέκτησαν πολύ χαμηλά εισοδήματα, καθώς επίσης και χιλιάδες...
φοιτητές και άνεργοι μη εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, οι οποίοι απασχολήθηκαν φέτος περιστασιακά σε κάποια δραστηριότητα εισπράττοντας πενιχρά ποσά αμοιβών. 
Ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος (ν.4172/2013) προβλέπει για όλες αυτές τις κατηγορίες φορολογουμένων ένα απίστευτα σκληρό καθεστώς φορολόγησης, σύμφωνα με το οποίο ο φόρος εισοδήματος θα υπολογίζεται με εξοντωτικούς συντελεστές φόρου 26% έως 40,3%.
 
Πατήστε ΕΔΩ και διαβάστε ποιες ρυθμίσεις ισχύουν με το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος...

                   

Read more...

Όλες οι αλλαγές που έρχονται στις συντάξεις...


Όλες οι αλλαγές που έρχονται στις συντάξεις
Η κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων πριν από το 62ο έτος της ηλικίας και η δραματική αύξηση των ετών ασφάλισης από τα 15 στα 21,5 για την παροχή της κατώτατης σύνταξης ανατρέπουν πλήρως την υφιστάμενη εικόνα του ασφαλιστικού συστήματος. Και...
σε συνδυασμό με την προτεινόμενη μείωση των συντάξεων κύριας ασφάλισης σαρώνουν και τα τελευταία υπολείμματα του ισχύοντος καθεστώτος παροχών.
Ο νέος χάρτης του ασφαλιστικού βρίσκεται εν πολλοίς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης-τρόικας, με τους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας να επιμένουν στην υιοθέτηση νέων επώδυνων μέτρων και την ελληνική κυβέρνηση να προσπαθεί να μετριάσει τις κοινωνικές επιπτώσεις.
Μέχρι στιγμής, ο κυβερνητικός επανασχεδιασμός του ασφαλιστικού συστήματος περιελάμβανε μόνο τις εξοικονομήσεις πόρων μέσω της οργανωτικής ανασυγκρότησης και τις ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν κρίθηκε επαρκές από την τρόικα, η οποία θεωρεί απαραίτητη την αλλαγή των όρων και προϋποθέσεων συνταξιοδότησης, όπως και τη μείωση των συντάξεων, προκειμένου να υποστηριχθεί η νέα «κεντρική» φιλοσοφία» του – υπό δημιουργία –ασφαλιστικού, που είναι η διασφάλιση της οικονομικής του αυτοδυναμίας, δηλαδή η κάλυψη των υποχρεώσεών του, χωρίς την ανάγκη της συνεισφοράς του κρατικού προϋπολογισμού.
Κάντε κλικ για μεγέθυνση:
"Το Βήμα της Κυριακής"

Read more...

Spiegel: Τρίτο πακέτο - μνημόνιο 10 δισ. ευρώ για την Ελλάδα ...





Για τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα κάνει λόγο το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, επικαλούμενο κοινοτικές πηγές. 
Μάλιστα αναφέρεται σε απόφαση που ελήφθη στις Βρυξέλλες, για...
στήριξη ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ανώτεροι αξιωματούχοι, από τα κράτη- μέλη της ζώνης του ευρώ, συμφώνησαν σε μεγάλο βαθμό για ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα, σε συνάντηση στις Βρυξέλλες στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Spiegel, όπου προδημοσιεύεται ρεπορτάζ του τεύχους της Δευτέρας, στο οποίο γίνεται αναφορά στο EuroWorkingGroup της προηγούμενης Πέμπτης και στις αποφάσεις που ελήφθησαν σε αυτό για τη χορήγηση προληπτικής γραμμής στήριξης προς την Ελλάδα.
Βάσει των αποφάσεων που ελήφθησαν θα τεθούν στη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο της λεγόμενης προληπτικής χρηματοδοτικής βοήθειας περίπου 10 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ενώ ο ESM δεν θα χρειασθεί να κινητοποιήσει επιπλέον χρήματα για τον σκοπό αυτό, καθώς θα ανακατανεμηθούν τα ποσά από το δεύτερο πακέτο βοήθειας, τα οποία προβλεπόταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά τελικώς δεν χρειάστηκαν.
Το Spiegel αναφέρει πως ο ESM διαθέτει δύο εργαλεία προληπτικής χρηματοδοτικής βοήθειας και η Ελλάδα θα κάνει χρήση εκείνου που προβλέπει αυστηρότερους όρους και ελέγχους (Enhanced Conditions Credit Line -ECCL).

Read more...