Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

ΔΝΤ: Δεν ζητά βοήθεια η Ελλάδα...


Η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε αξιωματούχος του ΔΝΤ μετά την ολοκλήρωση σύσκεψης στην έδρα του Ταμείου, με επίκεντρο τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.

Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι η Ελλάδα εκτιμά πως το...

...κόστος δανεισμού θα μειωθεί και επομένως δεν θα χρειαστεί να ζητήσει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του Ταμείου, συσκέψεις τέτοιου είδους, όπως αυτή για την Ελλάδα, αποτελούν κοινή πρακτική.

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής επικεφαλής εξωτερικών σχέσεων του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, είχε δηλώσει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα και είναι έτοιμο να βοηθήσει, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι δεν έχει ζητηθεί βοήθεια από την Ελλάδα.

Δεν διευκρίνισε, ωστόσο, ποιος θα είναι ο ρόλος του ΔΝΤ σε έναν ενδεχόμενο μηχανισμό βοήθειας της Ελλάδας, σημειώνοντας μόνο ότι θα υπάρξουν διαβουλεύσεις τόσο με τις ελληνικές όσο και με τις ευρωπαϊκές αρχές.

Εξηγώντας τη διαδικασία που ακολουθείται όταν ένα κράτος-μέλος προσεγγίζει το Ταμείο και ζητά οικονομική βοήθεια, επεσήμανε: «στέλνουμε μια αποστολή στη χώρα για διαβουλεύσεις με τις Αρχές και συμφωνούμε στον καλύτερο τρόπο για να προχωρήσουμε. Υπό αυτή την έννοια το Ταμείο έχει έναν συμβουλευτικό ρόλο στην υποστήριξη του πλέον βιώσιμου οικονομικού προγράμματος. Από τη στιγμή που το πρόγραμμα αυτό έχει χαραχθεί, η διοίκηση του Ταμείου και τελικά η εκτελεστική επιτροπή το επικυρώνουν. Αυτή είναι η διαδικασία».

«Στις συζητήσεις μας με χώρες της ευρωζώνης έχουμε, φυσικά, διαβουλεύσεις όχι μόνο με τις Αρχές της χώρας αλλά και ευρωπαϊκούς θεσμούς καθώς εμπίπτουν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και είναι μέλη του συστήματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», πρόσθεσε.

Πηγές: Naftemporiki.gr, Reuters, ΑΠΕ - ΜΠΕ

nonews-news

Read more...

ΣΤΟ 49,7% ΤΟΥ ΑΕΠ Η 'ΔΑΝΕΙΑΚΗ' ΘΗΛΙΑ ΤΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ


Η συνολική δανειακή επιβάρυνση των επιχειρήσεων ανήλθε το Φεβρουάριο του 2010 στο 56,2% του ΑΕΠ, έναντι του υψηλότερου μέσου όρου της δανειακής επιβάρυνσης στην ευρωζώνη που ανήλθε στο 73%, όπως αναφέρεται στο τελευταίο εβδομαδιαίο δελτίο της Alpha Bank...

Αντίστοιχα, η δανειακή επιβάρυνση των νοικοκυριών ανήλθε το Φεβρουάριο του 2010 στο 49,7% του ΑΕΠ, έναντι 64,2% στη ευρωζώνη.

Επίσης, για ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα για την Ισπανία, την Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, ο βαθμός χρέωσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων είναι πολύ υψηλότερος από το μέσο όρο της ζώνης του ευρώ.

Όπως εκτιμούν οι αναλυτές της Alpha Bank, για το 2010, ως σύνολο, η πιστωτική επέκταση των τραπεζών θα εξαρτηθεί, σε μεγάλο βαθμό, από την αποκατάσταση της πιστοληπτικής ευρυθμίας του δημόσιου τομέα της χώρας, που θα δώσει τη δυνατότητα και στις τράπεζες να αναπτύξουν απρόσκοπτα τα χρηματοδοτικά τους προγράμματα.
fimotro


Read more...

Καμπανάκι Γιώργου για τη διαφθορά

Επιστολή του πρωθυπουργού στους υπουργούς

Την αντιμετώπιση των φαινομένων διαφθοράς και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη από τις δημόσιες υπηρεσίες θέτει ως προτεραιότητα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου για το επόμενο διάστημα, παράλληλα βεβαίως με τις άλλες μάχες στο μέτωπο της οικονομίας.

Με αφορμή την ετήσια έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, που κατατέθηκε πρόσφατα, ο κ. Παπανδρέου έστειλε επιστολή σε όλους τους υπουργούς συνιστώντας τους να παραλάβουν από ένα αντίτυπο και αφού μελετήσουν όσα αναφέρονται στον τομέα της ευθύνης τους να του αποστείλουν συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση της κατάστασης.

Ο πρωθυπουργός ζητάει τις προτάσεις αυτές έως τις 19 Απριλίου, προκειμένου στην συνέχεια να συγκαλέσει συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου – πιθανόν με την παρουσία του Γιώργου Καμίνη – ώστε να συζητηθούν ολοκληρωμένα όλα τα θέματα, που αφορούν στην καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.
Συνεργάτες του κ. Παπανδρέου τονίζουν ότι τα θέματα της καθημερινότητας είναι ψηλά στην πρωθυπουργική και κυβερνητική ατζέντα και απαιτούνται γρήγορα δράσεις.
protothema.gr


Read more...

Αγκαλιάστε τη Φερστέ

Μια πρωτοβουλία του «ΘΕΜΑτος»


Όσο υπάρχουν άνθρωποι υπάρχει ελπίδα. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρωτοβουλία-έκκληση της εφημερίδας «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» και του ραδιοφωνικού σταθμού «ΘΕΜΑ 98.9» να οργανώσει όλους όσοι μπορούν να βοηθήσουν άμεσα για να σωθεί η όραση της 10χρονης Φερστέ Νατζάφι. Η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί συγκλονισμένη το δράμα του κοριτσιού από το Αφγανιστάν, που τραυματίστηκε σοβαρά από τη βόμβα η οποία σκότωσε τον αδελφό της και το «ΘΕΜΑ» αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να συντονίσει τους εκατοντάδες συμπολίτες μας που εκφράζουν την επιθυμία να βοηθήσουν.

Ήδη η εφημερίδα και το ραδιόφωνο δημιούργησαν group στο Facebook με τίτλο: «Για τα μάτια της Φερστέ - Μια Πρωτοβουλία του ΘΕΜΑτος», αλλά και τον λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email):

agaliaste.ti.ferste@protothema.gr ώστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν οποιαδήποτε βοήθεια επιθυμούν να προσφέρουν (χρήματα, ρούχα, παιχνίδια, υπηρεσίες) στην άτυχη οικογένεια. Παράλληλα, δρομολογείται το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού, προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για να βοηθηθεί η μικρή Φερστέ αλλά και η οικογένειά της. Η πρώτη κατάθεση, για την αντιμετώπιση των αρχικών αναγκών της οικογένειας, θα γίνει από την εφημερίδα «ΘΕΜΑ».

Μετά την πρωτοβουλία-έκκληση της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» και του ραδιοφωνικού σταθμού «ΘΕΜΑ 9,89» και σχετική επιστολή προς τον πρωθυπουργό, η οποία απεστάλη στο opengov.gr, ο κ. Παπανδρέου ευαισθητοποιήθηκε άμεσακαι επικοινώνησε με την υπουργό Υγείας και της έδωσε εντολή να συγκληθεί άμεσα ιατρικό συμβούλιο για να εκτιμηθεί η κατάσταση της άτυχης μικρής Αφγανής. Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε από την κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου να εξεταστεί το ενδεχόμενο να έρθουν στην Ελλάδα ειδικοί χειρουργοί οφθαλμίατροι για να βοηθήσουν τους Έλληνες συναδέλφους τους και εφόσον οι Έλληνες γιατροί το κρίνουν απαραίτητο, η μικρή Φερστέ να μεταφερθεί άμεσα σε ειδικό οφθαλμολογικό κέντρο του εξωτερικού. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως όλα τα έξοδα θα καλυφθούν από το Ελληνικό Δημόσιο.

Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου συνεχάρη το «Πρώτο Θέμα» και τον ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ 9,89» για την πρωτοβουλία τους να προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια στην μικρή Αφγανή, προκειμένου να μη χάσει την όρασή της από την έκρηξη της βόμβας που σκότωσε τον αδερφό της.

Η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» και ο ραδιοφωνικός σταθμός «ΘΕΜΑ 9,89» έστειλαν ήδη επιστολή προς την υπουργό Υγείας κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου με την οποία αναλαμβάνουν όλα τα έξοδα νοσηλείας και διαμονής της 10χρονης Φερστέ στο εξωτερικό ώστε να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια να μη χάσει την όρασή της.
.protothema.gr

Read more...

Η ασάφεια για το «δίχτυ ασφαλείας» ΕΕ-ΔΝΤ διατηρεί υψηλά τα spreads

Ανησυχία για το κόστος δανεισμού

Παρά τις προσεκτικές διατυπώσεις, ΔΝΤ και ΕΚΤ διαφωνούν για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στο σχέδιο στήριξης
Αθήνα
Τελευταία ενημέρωση 14:35



Οι «γκρίζες ζώνες» γύρω από το «δίχτυ ασφαλείας» ΕΕ-ΔΝΤ διατηρούν σε υψηλά επίπεδα το κόστος κρατικού δανεισμού, εντείνοντας τις ανησυχίες για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ενώ οι δανειακές ανάγκες του Ελληνικού Δημοσίου θα εξακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια να είναι πολύ μεγάλες.

Τη Μ.Τετάρτη, η διαφορά απόδοσης (επιτοκίου) του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο σκαρφάλωσε μέχρι τις 349 μονάδες βάσης, από 333 τη Μ.Τρίτη.

Τα επιτόκια κινήθηκαν ανοδικά σε όλες τις διάρκειες, με τα spreads στους 2ετείς και 3ετείς τίτλους να ξεπερνούν τις 400 μονάδες και στους 5ετείς και 7ετείς τις 350.

Σημειώνεται ότι το επιτόκιο του νέους 7ετούς ομολόγου, που εκδόθηκε τη Μ.Δευτέρα, ανήλθε στο 6,44% από 6% στις 29 Μαρτίου.

Σήμερα, Μ.Πέμπτη, το spread στην 10ετία ανήλθε μέχρι τις 352 μονάδες. Στις 14:30, διαμορφωνόταν στις 343 μονάδες.

Ουσιαστικά, αυτό που παρατηρείται στα ελληνικά ομόλογα τις τελευταίες ημέρες είναι η αύξηση των επιτοκίων στα επίπεδα προς της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, όπου αποφασίστηκε ο μηχανισμός στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ.

Απ' αυτή την άποψη, δεν προκαλεί εντύπωση η δήλωση του επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Π.Χριστοδούλου, στο δίκτυο CΝΒC, τη Μ.Τρίτη, ότι η συζήτηση για τον μηχανισμό βοήθειας έχει κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

«Αν δεν υπήρχε η συζήτηση για το ΔΝΤ και τα πακέτα στήριξης», είπε, «θα είχαμε την ησυχία μας και θα ήμασταν σε θέση να προχωρήσουμε σε εκδόσεις και να έχουμε μια εύρυθμη λειτουργία της αγοράς».

Ο ρόλος του ΔΝΤ στο επίκεντρο

Σήμερα, Μ.Πέμπτη, θα γίνει σύσκεψη στα κεντρικά γραφεία του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, όπου το εκτελεστικό συμβούλιο του διεθνούς οργανισμού θα ενημερωθεί για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Την ίδια ώρα, παρά τις κατηγορηματικές διαψεύσεις εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, φουντώνουν τα σενάρια περί προσφυγής, «αργά ή γρήγορα», στο ΔΝΤ.

Όμως, στις αγορές και όχι μόνο, υπάρχει σύγχυση σχετικά με το ρόλο που θα κληθεί να παίξει το ΔΝΤ, σε περίπτωση που η Ελλάδα ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν ξεκαθάρισε ότι «εάν υπάρξει κάποιο πρόγραμμα, θα είναι πρόγραμμα του ΔΝΤ, αποφασισμένο από το ΔΝΤ, όπως συμβαίνει με όλες τις χώρες. Το ΔΝΤ θα καθορίσει τους όρους, όπως κάνουμε με κάθε χώρα».

Κομισιόν και ΕΚΤ διαφωνούν κάθετα με αυτή τη θέση, καθώς θέλουν να έχουν το πάνω χέρι στο «δίχτυ ασφαλείας». Η κατάσταση περιπλέκεται από τη δογματική εμμονή της κυβέρνησης Μέρκελ στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Ταμείου.

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ είναι αναπόφευκτη μέσα στο επόμενο διάστημα.

Οι αναλυτές της Royal Bank of Scotland προβλέπουν ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει, «μέσα στους επόμενους μήνες» την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης. Αυτό θα οδηγήσει σε ραγδαία μείωση των επιτοκίων κρατικού δανεισμού, τονίζουν.

Από την πλευρά του ο στρατηγικός αναλυτής της αγοράς πιστώσεων, της Evolution Securities, μιλώντας στο Bloomberg, εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να απευθυνθεί στο ΔΝΤ, καθώς δεν μπορεί να συνεχίζει να δανείζεται με επιτόκια 6%.

Ο Γκάρι Τζένκινς προέβλεψε ότι το επιτόκιο με το οποίο θα δανειστεί η Ελλάδα από το ΔΝΤ, αν χρειαστεί, θα είναι της τάξεως του 3,5% για ένα ποσό κοντά στα 20 δισ. δολάρια.

Pimco: Αναποτελεσματική η στήριξη

Η PIMCO, το μεγαλύτερο επενδυτικό fund ομολόγων στον κόσμο, θεωρεί ότι το ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα είναι αναποτελεσματικό στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας, σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος της εταιρίας.

Ο επικεφαλής του διεθνούς χαρτοφυλακίου της Pacific Investment Management Co, Σκοτ Μέιδερ, σε δηλώσεις του τη Μ.Πέμπτη, είπε ακόμα ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν ανακοίνωσαν το ύψος της οικονομικής στήριξης που θα διαθέσουν στην Ελλάδα, προκαλώντας περαιτέρω σύγχυση στην αγορά.

Η εταιρία του έδωσε αξιολόγηση «underweight» για τα 10ετή πανευρωπαϊκά, βρετανικά και αμερικανικά κρατικά ομόλογα. «Θα χρειαστούν θαύματα τους επόμενους έξι μήνες προκειμένου να διατηρηθεί η οικονομική ανάπτυξη στον αναπτυγμένο κόσμο», τόνισε.

Newsroom ΔΟΛ




Read more...

Ελληνική διοίκηση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ Το Αφγανιστάν επισκέπτεται ο Αρχηγός του ΓΕΘΑ

Το Αφγανιστάν επισκέπτεται ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου  Εθνικής Άμυνας Πτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος, από τις 30 Μαρτίου έως τις 2  Απριλίου 2010.

Το Αφγανιστάν επισκέπτεται ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Πτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος, από τις 30 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου 2010.

Σήμερα παρευρέθη στην επίσημη τελετή ανάληψης των καθηκόντων της διοίκησης του αεροδρομίου ΚΑΙΑ της Καμπούλ από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.
Την διοίκηση, που θα διαρκέσει έξι μήνες, ασκεί ομάδα 56 στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας. Το αντικείμενο της διοίκησης είναι ο συντονισμός κι ο έλεγχος της εναέριας κυκλοφορίας- διαδικασία που είχε κάνει ξανά στο παρελθόν η Πολεμική Αεροπορία.
Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Πτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και να ανταλλάξει ευχές για το Πάσχα με τα στελέχη του Ελληνικού Τάγματος Ειδικής Σύνθεσης Αφγανιστάν, τους Έλληνες αξιωματικούς εκπαιδευτές του Αφγανικού Στρατού (OMLT's) και τους Έλληνες επιτελείς του Στρατηγείου της ISAF.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε και συνομίλησε με το Διοικητή της ISAF, Στρατηγό Stanley McCrystal (ΗΠΑ), καθώς και με το Διοικητή της περιοχής της Kabul, Ταξίαρχο Levent Colak (Τουρκία), για θέματα που αφορούν στην τρέχουσα κατάσταση και στις προοπτικές της ISAF (International Security Assistance Force Afghanistan). Με τον αμερικανό στρατηγό συζήτησε και θέματα που αφορούν το μελλοντικό ρόλο του ελληνικού τάγματος, που έχει προταθεί να είναι εκπαιδευτικός.

Ο αρχηγός ΓΕΣ στο Δ΄ΣΣ
Από το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοινώνεται ότι, ο αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Φραγκούλης Φράγκος, επισκέφθηκε σήμερα σχηματισμούς και μονάδες στο Δ΄ΣΣ.
Ο κ. Αρχηγός, κατά τη διάρκεια της επισκέψεώς του, ενημερώθηκε πάνω σε επιχειρησιακά θέματα και θέματα προσωπικού και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει
και να δώσει κατευθύνσεις και οδηγίες στους Διοικητές και στο προσωπικό των Σχηματισμών και των Μονάδων καθώς και να τους ευχηθεί με την ευκαιρία των Αγίων Ημερών του Πάσχα.

Στη Χίο ο αρχηγός του ΓΕΝ

Τη νήσο Χίο επισκέφθηκε χθες, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Αντιναύαρχος Δημήτριος Ελευσινιώτης Π.Ν.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο νησί, ο κ. Α/ΓΕΝ επισκέφθηκε το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νήσων Χίου Ψαρών & Οινουσσών κκ. Διονύσιο.
Επισκέφθηκε επίσης, το Ναυτικό Σταθμό Χίου, τo Ναυτικό Παρατηρητήριο της νήσου και το περιπολικό πλοίο ΣΤΑΜΟΥ, όπου πέραν της σύντομης ενημέρωσής του,
αντάλλαξε ευχές με το προσωπικό με την ευκαιρία των Αγίων Ημερών του Πάσχα.

Πάσχα στην Κόρινθο ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνος Μπεγλίτης θα επισκεφθεί την Κυριακή του Πάσχα και ώρα 11:45 το 6ο Σύνταγμα Πεζικού στην Κόρινθο,
όπου θα ανταλλάξει ευχές με το προσωπικό του Συντάγματος.
tanea.gr

Read more...

Δηλώσεις υφυπουργού Εργασίας Ξεκινά η καταβολή του ΕΚΑΣ στις 22 Μαΐου

Στις 22 Μαΐου αρχίζει η καταβολή του ΕΚΑΣ στους δικαιούχους, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Κουτρουμάνης μιλώντας στη ΝΕΤ, τονίζοντας ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, ενώ το συγκεκριμένο βοήθημα θα καταβληθεί αναδρομικά και σε όσους δεν το πήραν το 2009.

Αναφερόμενος στην απόφαση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής να σταματήσει τη χορήγηση φαρμάκων επί πιστώσει για τους ασφαλισμένους τεσσάρων ταμείων, ο Γ. Κουτρουμάνης δήλωσε ότι έγινε προσπάθεια να αποτραπεί αυτή η εξέλιξη αλλά κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατόν.

Για το θέμα των συντάξεων, υπογράμμισε ότι ως το 2013, οι γυναίκες που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα θα μπορούν να το ασκήσουν.

Σχετικά με τη βασική σύνταξη, τόνισε ότι θα υπάρχει ΕΚΑΣ και στο καινούργιο σύστημα συνταξιοδότησης.

.enet.gr


Read more...

«Ο κόσμος ζορίζεται» είπε από την Βαρβάκειο η Λούκα Κατσέλη

«Να βάλουμε όλοι πλάτη»


ΑΠΕ
«Ο κόσμος ζορίζεται, είναι ένα πραγματικό πρόβλημα, αλλά αν όλοι βάλουμε πλάτη μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα», τόνισε η κ.Κατσέλη
Αθήνα



Αυξημένη είναι από το πρωί της Μ.Πέμπτης η κίνηση στη Βαρβάκειο αγορά, όπου βρέθηκε και η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη.

«Πρέπει να είμαστε συνέχεια εδώ, να διασφαλίσουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για τον πολίτη που αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται», τόνισε η κ.Κατσέλη.

Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη να στηριχθεί από όλους η ελληνική οικονομία. «Ο κόσμος ζορίζεται, είναι ένα πραγματικό πρόβλημα, αλλά αν όλοι βάλουμε πλάτη μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα».

Στην αγορά και ο Β.Παπαγεωργόπουλος

Την ευχή να αντιστραφεί το κλίμα απαισιοδοξίας που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία εξέφρασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος επισκέφθηκε την κεντρική αγορά της πόλης.

«Η κίνηση είναι καλή, οι τιμές είναι εξαιρετικές, όμως ο κόσμος δυσκολεύεται να αγοράσει. Υπάρχει ένα κλίμα απαισιοδοξίας, το οποίο πρέπει να αντιστρέψουμε. Θα πρέπει να κινηθεί η ελληνική οικονομία και να κρατηθούν όρθιες οι θέσεις εργασίας», τόνισε ο κ.Παπαγεωργόπουλος.

Εντοπίστηκαν 16 τόνοι ακατάλληλες ελιές

Φορτίο βάρους 16 τόνων, που περιείχε μαύρες ελιές σε άλμη, προέλευσης Τουρκίας, κρίθηκε ακατάλληλο για κατανάλωση, μετά από έλεγχο που διενήργησαν τα αρμόδια συνεργεία της νομαρχίας Θεσσαλονίκης.

Το προϊόν παρουσίαζε ποιοτικά ελαττώματα συνολικά πάνω από το 30% κατά βάρος. Το φορτίο κρίθηκε ακατάλληλο για κατανάλωση και απαγορεύτηκε η διάθεσή του στην αγορά.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ




Read more...

Άνοιξαν τα Τέμπη

Δόθηκε στην κυκλοφορία, στις 12 ακριβώς το μεσημέρι, η κοιλάδα των Τεμπών με εκατοντάδες ΙΧ αυτοκίνητα, αλλά και φορτηγά να έχουν «παραταχθεί» από νωρίς και στις δύο εισόδους και να περιμένουν σε ατελείωτες ουρές, το σήμα εκκίνησης για να την διασχίσουν. Μάλιστα, επειδή βρισκόταν από νωρίς εκεί, οι οδηγοί είχαν αρχίσει να διαμαρτύρονται ζητώντας να ανοίξουν τα Τέμπη νωρίτερα.

Ωστόσο, άνοιξαν ακριβώς στις 12 και αφού προηγουμένως ο γενικός γραμματέας Υποδομών Στ. Λαμπρόπουλος και η γενική γραμματέας Περιφέρειας Θεσσαλίας Π. Γερακούδη, διέσχισαν την κοιλάδα και σε δηλώσεις που ακολούθησαν επεσήμαναν μεταξύ άλλων ότι: ο στόχος που είχε τεθεί να δοθούν στην κυκλοφορία τα Τέμπη το Πάσχα επετεύχθη.

Και ακόμη ότι η διέλευση των οχημάτων γίνεται με ασφάλεια. Παράλληλα επισημάνθηκε ότι αυτή είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για το κράτος, με αφορμή τα Τέμπη να αποκτήσει γνώση σχετικά με το πώς θα αντιμετωπίζει ανάλογες καταστάσεις αν προκύψουν στο μέλλον.

Η κοιλάδα δόθηκε στην κυκλοφορία παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, οχημάτων της πυροσβεστικής και ασθενοφόρων. Υπολογίζεται ότι μέσα στην κοιλάδα έχουν διασπαρεί περί τους 100 αστυνομικούς οι οποίοι και ελέγχουν την διέλευση των οχημάτων.

Η διέλευση γίνεται χωρίς στάση και στάθμευση ενώ όλες οι θέσεις πάρκινγκ είναι κλειστές. Μαζί με την επανάληψη της κυκλοφορίας στα Τέμπη, άνοιξαν και τα καταστήματα-τα όποια είχαν κλείσει έχοντας υποστεί μεγάλη οικονομική ζημιά-προς ικανοποίηση των καταστηματαρχών οι οποίοι ελπίζουν τώρα να μπορέσουν να δουλέψουν αναπληρώνοντας την ζημιά.
nooz.gr


Read more...

Ο Μπελογιάννης ζει ....



58 χρόνια μετά...

Έχω πάνω στο τραπέζι μου
τη φωτογραφία του ανθρώπου
με τ’ άσπρο γαρούφαλο
που τον τουφέκισαν
στο μισοσκόταδο
πριν την αυγή
κάτω απ’ το φως των προβολέων.....


Άρμεγε, με τα μάτια του, το φως της οικουμένης....
Αυτός ο στίχος του ποιητή έρχεται και ξανάρχεται στο μυαλό μου κάθε φορά που κοιτάζω τη φωτογραφία, με την οποία πέρασε στην αθανασία ο Νίκος Μπελογιάννης!!!




vathiprasino

Read more...

ΠΟΙΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ


Το μήνυμα ότι η κυβέρνηση αισθάνεται έτοιμη να σταθεί δίπλα στα προβλήματα του πολίτη και ιδιαίτερα στο θέμα της ανεργίας μέσα από ολοκληρωμένες λύσεις θέλησε να δώσει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος επισκέφθηκε χθες τα γραφεία του ΟΑΕΔ στο Περιστέρι...

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, ανακοίνωνε ότι άρχισαν ήδη να «τρέχουν» τέσσερα νέα επιδοτούμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ για την ενίσχυση 119.000 ανέργων, συνολικού προϋπολογισμού 816 εκατομμυρίων ευρώ.

Σε αυτή την εποχή οικονομικής κρίσης κάνουμε ένα μεγάλο βήμα στον χώρο την ανεργίας με την επιδότηση της εργασίας και των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και με προγράμματα για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα σε νέους τομείς, όπως αυτός της πράσινης ανάπτυξης, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ειδικότερα, τα προγράμματα που θέτει σε ισχύ το υπουργείο Εργασίας είναι:

* Ειδικό τετραετές πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης 40.000 ανέργων με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών. Το πρόγραμμα θα κοστίσει 500 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που θα καλυφθεί από τον αλληλόχρεο λογαριασμό ΙΚΑ και ΟΑΕΔ.

Το ποσό επιχορήγησης υπολογίζεται σε ποσοστό επί των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων) για ακαθάριστες αποδοχές μέχρι του ύψους του κατώτατου βασικού μισθού. Το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται:

Για την πλειονότητα των ανέργων στο 100% για το πρώτο έτος, στο 75% για το δεύτερο έτος, στο 50% για το τρίτο έτος και στο 25% για το τέταρτο.

Για «ειδικές» ομάδες ανέργων στο 100% για τα δύο πρώτα έτη και στο 50% για τα δύο υπόλοιπα. Αυτό αφορά α) νέους έως 30 ετών, β) ανέργους, που χρειάζονται μέχρι 1.500 ημέρες ασφάλισης ή έως 5 έτη για την συμπλήρωση του ορίου ηλικίας για τη θεμελίωση της κατώτατης σύνταξης γήρατος του ΙΚΑ, γ) γυναίκες μακροχρόνια άνεργες άνω των 45 ετών και δ)άνεργες γυναίκες, άνω των 50 ετών, πολύτεκνους και τρίτεκνους, καθώς και αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών.

* Ειδικό διετές πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη 25.000 ανέργων. Για την πλειονότητα των ανέργων η επιδότηση είναι 80% για τα πρώτο έτος και 60% για το δεύτερο έτος.

Για νέους έως 30 ετών και τις υπόλοιπες ειδικές ομάδες (που αναφέρθηκαν στο προηγούμενο πρόγραμμα) τα ποσοστά επιχορήγησης είναι 80% για τη διετία.

Και στα δύο αυτά προγράμματα δίνεται προτεραιότητα σε μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 άτομα και στους τομείς της πράσινης οικονομίας, ενώ δεν υπάγονται στα προγράμματα δραστηριότητες όπως είναι νυχτερινά κέντρα, εταιρείες προσωρινής απασχόλησης, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών καθαριότητας και φύλαξης.

Για να μπουν στο πρόγραμμα οι επιχειρήσεις δεν πρέπει να έχουν μειώσει το προσωπικό τους λόγω απόλυσης τους τελευταίους 6 μήνες, ενώ επιβάλλεται ένα πρόσθετο έτος υποχρεωτικής απασχόλησης.

* Πρόγραμμα επιχορήγησης 4.000 νέων ελεύθερων επαγγελματιών. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε γυναίκες από 22 έως 64 ετών και έχει προϋπολογισμό 96 εκατομμύρια ευρώ.

Η διάρκεια της επιχορήγησης είναι 36 μήνες και το ποσό διαμορφώνεται στα 24.000 ευρώ. Προτεραιότητα θα δοθεί στις γυναίκες με δικαίωμα επιδότησης ανεργίας που θα αναπτύξουν δραστηριότητα σε καινοτόμους κλάδους και ιδιαίτερα της πράσινης οικονομίας. Ακόμη:

* Ειδικό πρόγραμμα διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την επαναπρόσληψη 50.000 ανέργων σε εποχικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Ο προϋπολογισμός είναι 50 εκατομμύρια ευρώ και το κόστος θα καλυφθεί από τον αλληλόχρεο λογαριασμό ΙΚΑ-ΟΑΕΔ.

Το ποσό επιχορήγησης αφορά το 100% των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων) για ακαθάριστες αποδοχές μέχρι του 30πλάσιου του κατώτατου βασικού ημερομισθίου. Η επιχορήγηση δίνεται για δύο μήνες που επιλέγουν οι επιχειρήσεις στο διάστημα Απριλίου - Οκτωβρίου (εκτός από το διάστημα Ιουνίου - Σεπτεμβρίου).

Αναγκαία προϋπόθεση είναι οι επιχειρήσεις να απασχολούν συνολικά τον ίδιο ή μεγαλύτερο αριθμό προσωπικού σε σχέση με το 2009.
/fimotro.


Read more...

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΗΣ ΕΛΒΕΤΙΑΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΤΟ ΥΠ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ



Ένα CD στο οποίο περιέχονται στοιχεία για καταθέσεις Ελλήνων σε τράπεζες της Ελβετίας φαίνεται ότι έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον του υπουργείου Οικονομικών στην προσπάθειά του να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή...


Όπως αναφέρει η σατυρική εφημερίδα «Το Ποντίκι», στα μέσα Ιανουαρίου έφτασε πληροφορία σε ελληνική πρεσβεία που βρίσκεται σε ευρωπαϊκή χώρα ότι υπάρχει «πληροφοριοδότης-κομιστής» ενός CD-Rom με ονόματα 2.650 Ελλήνων φοροφυγάδων που διατηρούν λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες.

Το θέμα επιβεβαίωσε -μιλώντας στο «BHMA FM»- ο γγ του υπουργείου Δημήτρης Γεωργακόπουλος. Ο ίδιος χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσα» την πρόταση, αποφεύγοντας πάντως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχη πρόταση έγινε πρόσφατα και στην Γερμανία, όπου το υπουργείο Οικονομικών τελικώς συμφώνησε και απέκτησε αντίστοιχες πληροφορίες.
fimotro
Read more...

ΣΦΟΔΡΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ!



Σφοδρή αντιπαράθεση προκάλεσε στη Βουλή και στη συνεχιζόμενη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο, η κριτική της αντιπολίτευσης για τα επιτόκια δανεισμού στις κινήσεις των τελευταίων ημερών. «Η ΝΔ παραμένει αδιόρθωτη χωρίς να θέλει να παραδεχθεί την χειρίστη κατάσταση στην οποία έφερε την οικονομία», τόνισε παρεμβαίνοντας ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενώ λίγο νωρίτερα η κ. Ντόρα Μπακογιάννη απέρριψε τους ισχυρισμούς βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ότι η ΝΔ επιχαίρει για τη σημερινή κατάσταση. -Ψυχραιμία, είπε ο κ.Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι δεν είναι δυνατόν ό,τι συζητείται σε έναν οργανισμό στην Ουάσιγκτον να προκαλεί θόρυβο στην Αθήνα. Ο διάλογος ξεκίνησε από τον εισηγητή της ΝΔ Θεόδωρο Καράογλου που είπε για την χθεσινή (σ.σ. Τρίτη) κίνηση δανεισμού 1 δισ ευρώ ότι «είναι η πρώτη φορά στην τελευταία εικοσαετία που η χώρα δεν μπόρεσε να δανειστεί». Ακολούθησε ο αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης που χαρακτήρισε τα προχθεσινά (σ.σ. Δευτέρα) επιτόκια δανεισμού «ως ψυχρολουσία για την κυβερνητική προπαγάνδα για γρήγορη αποκλιμάκωση των επιτοκίων». -Το πιστόλι αποδείχθηκε νεροπίστολο, συνέχισε ο κ. Παπαδημούλης, προσθέτοντας ότι «η υφεσιακή δυναμική μας οδηγεί πιο κοντά στο ΔΝΤ το οποίο δίνει άλλη ερμηνεία σε σχέση με την Κομισιον για όσα αποφασίστηκαν στις Βρυξέλλες». Ο υπουργός συνέχισε λέγοντας ότι δεν συνιστά σοβαρή αντιμετώπιση και υπεύθυνη στάση να γίνεται για τα θέματα αυτά έτσι η συζήτηση. Η Ελλάδα, υπογράμμισε, δανείζεται κάθε φορά χαμηλότερα από την προηγουμένη, κι αυτό οφείλεται στο ότι έχουν ληφθεί σωστά μέτρα αποκλιμάκωσης του κόστους δανεισμού. Ειδικά για τον προ ημερών δανεισμό με ομόλογο επταετούς διάρκειας, είπε ότι έγινε σκοπίμως, γιατί τα προηγούμενα δάνεια ήταν πενταετούς και δεκαετούς διάρκειας, ενώ το συγκεκριμένο απευθυνόταν σε συγκεκριμένους ενδιαφερομένους. Για το χθεσινό δανεισμό, είπε ότι ήταν κάτι απολύτως ειδικό «κι όποιος μιλά και σχολιάζει, δείχνει πως δεν ξέρει πώς λειτουργεί το σύστημα» -Η χώρα συνεχίζει να δανείζεται πιο ψηλά από ό,τι θέλουμε, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, δήλωσε όμως βέβαιος ότι θα επέλθει αποκλιμάκωση σε συνάρτηση με τα μέτρα που λαμβάνουμε και την απόλυτη εφαρμογή του Προγράμματος Σταθεροποίησης. Ήδη, είπε, έχει ολοκληρωθεί η δανεισμός του Απριλίου που είναι ο πιο δύσκολος μήνας και θα ακολουθήσει ο Μάιος, ενώ από εκεί και πέρα θα πορευθούμε με τις δικές μας δυνάμεις.
Ανταπαντώντας ο εισηγητής της ΝΔ κ. Καράογλου επέμεινε ότι η χθεσινή προσπάθεια ήταν ατυχής: «Ήταν η πρώτη φορά που η χώρα δεν μπόρεσε να δανειστεί το ποσό που ήθελε. Να σταματήσει το παραμύθι ότι για όλα φταίει η ΝΔ. Είστε κυβέρνηση έξι μήνες και ήδη έχετε διαμορφώσει ένα πολύ αρνητικό κλίμα στην οικονομία εντός και εκτός χώρας». Ο υπουργός επανήλθε στην κριτική και απέκλεισε το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ: «Είναι ακατανόητο γιατί συγχέεται ό,τι υποστηρίζει ένας οργανισμός στην Ουάσιγκτον. Το ΔΝΤ είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός που έχει τους δικούς του κανόνες και αυτά που δήλωσε ο επικεφαλής Στρος Καν είναι το προφανές. Η πραγματική διάσταση δεν έχει σχέση με το θόρυβο. Η πραγματική διάσταση είναι ότι η Ελλάδα χρειαζόταν την απόφαση που ελήφθη για ευρωπαϊκή στήριξη»

fimotro

Read more...

Εξόρμηση της Εφορίας ενόψει ελέγχων ΔΝΤ-Ε.Ε....


Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ
Αντιμέτωπη με το τέρας της ύφεσης βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς μετράει μείωση των εσόδων από ΦΠΑ 10% τον Μάρτιο. Η επιβολή των συμπληρωματικών μέτρων του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης στις αρχές του Μαρτίου ενέτεινε το αρνητικό κλίμα της υπάρχουσας οικονομικής κρίσης.
* προσωρινά στοιχεία * προσωρινά στοιχεία Φυσικό επακόλουθο ήταν ο φόβος για το τι έρχεται να οδηγήσει σε μείωση των συναλλαγών. Και το αποτέλεσμα αυτού είναι να «ψάχνουν» τον ΦΠΑ, που έχει μειωθεί 10% σύμφωνα με...

τα προσωρινά στοιχεία που έχει συλλέξει το υπουργείο Οικονομικών.

Εξέλιξη που προκαλεί έντονες ανησυχίες στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς θα δώσει δείγματα γραφής στα κλιμάκια του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης αμέσως μετά το Πάσχα. Τα δύο κλιμάκια, το ένα για τα έσοδα και το άλλο για τις δαπάνες, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναμένεται να φτάσουν στην Αθήνα την Τετάρτη. Αλλωστε, στην πρώτη έκθεση εφαρμογής του ΠΣΑ υπήρχε πρόβλεψη για ύφεση 2% έναντι 0,9%, σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο του αρχικού Προγράμματος.

Και τα στοιχεία που θα δουν δεν θα είναι και τόσο ικανοποιητικά. Από την αύξηση των εσόδων (τα προ επιστροφών φόρων κοινοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή) κατά 9,9% του Ιανουαρίου, έπεσαν στο 4,5% τον Φεβρουάριο και επίσης στο 4,5% και μέχρι 5,5% αναμένεται να διατηρηθούν τον Μάρτιο. Το δίμηνο Φεβρουαρίου - Μαρτίου η σωτηρία ήρθε από την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης κυρίως στα καύσιμα. Η μείωση του ΦΠΑ κατά 10% του Μαρτίου οφείλεται κυρίως στον περιορισμό των συναλλαγών. Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι σαφή εικόνα θα έχουν στα τέλη Απριλίου, με τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, στις οποίες θα περάσει τόσο το κύμα συλλογής αποδείξεων όσο και η αύξηση κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες (ίσχυσε από 15/3).

Η πορεία των εσόδων προβληματίζει εντόνως τους επιτελείς της οδού Νίκης, οι οποίοι επαναπροσδιορίζουν τους στόχους τους και στρέφονται πλέον στην πάταξη της φοροδιαφυγής και το παραεμπόριο, ώστε να αποφύγουν τυχόν απρόοπτα όσον αφορά την πορεία των εσόδων.

6 σημεία δράσης

Το σχέδιο δράσης που ενεργοποιήθηκε από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, των οποίων προΐστανται οι Γιάννης Καπελέρης και Διομήδης Σπινέλης επικεντρώνεται σε «6» σημεία:

1 Τους μεγαλογιατρούς πέραν του Κολωνακίου. Τα συνεργεία της ΥΠΕΕ οργώνουν την Κηφισίας και την Ιωάννου Μεταξά στη Γλυφάδα όπου εδρεύουν μεγάλα ονόματα του ιατρικού κόσμου. Και τα πρώτα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών είναι εντυπωσιακά. Εντοπίστηκαν 3 γιατροί που εργάζονται στο ΚΑΤ και στο «Αγ. Ολγα» να λειτουργούν ιδιωτικά ιατρεία όπου έκοβαν αποδείξεις από τα απογευματινά ιατρεία του ΕΣΥ. Ο έλεγχος είναι εξονυχιστικός και αφορά το σύνολο της περιουσίας τους, ακίνητα, αυτοκίνητα, μετοχές, ομόλογα, καταθέσεις κ.λπ.

2 Μέσα στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Σοφοκλέους, ανθεί το παραεμπόριο. Συνεργεία της ΥΠΕΕ εντόπισαν 4 αποθήκες με προϊόντα-μαϊμού που δεν είχαν δηλωθεί ως αποθηκευτικοί χώροι. Μόνο στη μία βρήκαν 26.000 τεμάχια (τσάντες, αρώματα κ.λπ.). Τα προϊόντα-μαϊμού κατασχέθηκαν και οι αποθήκες σφραγίστηκαν, ενώ εντός των επόμενων ημερών θα γίνει πραγματογνωμοσύνη.

3 Σε διόδια, εθνικές οδούς και αγορά κυκλοφορούν αυτές τις ημέρες τα κλιμάκια ελέγχου της ΥΠΕΕ. Ο έλεγχος στην αγορά φτάνει ακόμα και στα καταστήματα που βρίσκονται πλησίον των νεκροταφείων!

4 Η ΓΓΠΣ υποχρεώνει τους φορολογούμενους που υποβάλλουν ηλεκτρονικά τη δήλωση εισοδήματος (σήμερα ανοίγει η δικτυακή πύλη) δίπλα στο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες (πίνακας 4Α) να καταχωρούν πλήρη στοιχεία του εργοδότη και του ασφαλιστικού φορέα (ΑΦΜ, επωνυμία ή ονοματεπώνυμο) βάσει των βεβαιώσεων αποδοχών, ώστε να εντοπιστούν εργοδότες που δεν αποδίδουν τους παρακρατούμενους φόρους.

5 Στο μικροσκόπιο της ΓΓΠΣ μπήκαν 2.297 επιχειρήσεις και επιτηδευματίες «μαϊμού» με βιβλία Β' και Γ ' κατηγορίας που έκαναν έναρξη εργασιών το 2008 και το πρώτο εξάμηνο του 2009 και οι οποίες ελέγχονται ως ύποπτες, καθώς μπορεί να έχουν συσταθεί μόνο για την πραγματοποίηση εικονικών συναλλαγών.

6 Αμέσως μετά το Πάσχα ενεργοποιείται το σχέδιο δράσης της ΥΠΕΕ για τον έλεγχο των συναλλαγών των off shore με επιτόπιους ελέγχους. Από τον Μάιο δε αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία και ειδικό σχέδιο πραγματογνωμοσύνης για τα ακίνητα των περίπου 3.000 υπεράκτιων σε όλα τα τουριστικά σημεία της χώρας. *
enet.gr

nonews-news


Read more...

«Ψαλίδι» στις δαπάνες ...


Δέκα αυστηρές... εντολές δίνει το υπουργείο Οικονομικών σε ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια και άλλους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα οι οποίοι επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Στόχος το συμμάζεμα των δαπανών καθώς τίθεται εν κινδύνω ακόμη και η καταβολή των μισθών του προσωπικού. Μάλιστα, σύμφωνα με την πιο αυστηρή από τις εντολές, οι φορείς καλούνται να ρευστοποιήσουν τα αποθεματικά τους (καταθέσεις, ομόλογα, ακίνητα κ.λπ.) αν δεν τους φθάνουν τα κονδύλια που έχουν εγκριθεί για τη μισθοδοσία του προσωπικού. Κι αυτό καθώς δεν...
προβλέπεται αύξηση των πιστώσεων.

Οι εντολές περιέχονται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών για την εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, από την οποία εξαιρούνται μόνο οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού.

«Στις περιπτώσεις που τα εγκριθέντα κονδύλια για μισθοδοσία δεν επαρκούν, η συμπλήρωσή τους θα γίνει από τα ίδια έσοδα του φορέα ή τα αποθεματικά του», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εγκύκλιο.

Επιπλέον το υπουργείο Οικονομικών ζητά τη δραστική περιστολή των λειτουργικών δαπανών κάνοντας συστάσεις, μεταξύ των άλλων, για οικονομία στη χρήση κινητών τηλεφώνων και κλιματιστικών.

Εξάλλου, θεωρεί ότι είναι επιβεβλημένος ο αυστηρός έλεγχος των δαπανών δημοσίων σχέσεων.

Μάλιστα προκαλεί εντύπωση ότι όχι μόνο ξεκαθαρίζεται ότι δεν πρόκειται να αυξηθούν τα προϋπολογισμένα κονδύλια, αλλά παράλληλα σημειώνεται πως η εγγραφή επιχορηγήσεων «δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην την υποχρέωση καταβολής τους.

Είναι χαρακτηριστικό πως μέσω της εγκυκλίου συστήνεται στις διοικήσεις των φορέων «να καθορίσουν τις προτεραιότητές τους, να ιεραρχήσουν τις ανάγκες τους και να προσαρμόσουν τους προϋπολογισμούς τους στο ύψος των αντίστοιχων πιστώσεων».

Ειδικότερα, στην εγκύκλιο αναφέρονται τα ακόλουθα:

1. Ανάληψη υποχρεώσεων καθ’ υπέρβαση των εγκεκριμένων πιστώσεων δεν επιτρέπεται.

2. Η εγγραφή πιστώσεων στον κρατικό προϋπολογισμό για επιχορήγηση φορέων, δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην και υποχρέωση καταβολής τους. Για την είσπραξή τους από το συγκεκριμένο νομικό πρόσωπο θα λαμβάνονται υπόψη ο σκοπός διάθεσής τους και οι επιμέρους ανάγκες που θα καλυφθούν, έπειτα από συνεκτίμηση της οικονομικής κατάστασης των υπό επιχορήγηση φορέων.

3. Οι αμοιβές που καταβάλλονται στο προσωπικό των επιχορηγούμενων φορέων δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τα ποσά που αντιστοιχούν σε παρόμοιο προσωπικό του εποπτεύοντος υπουργείου των ιδίων κλάδων, κατηγοριών και κλιμακίων, πλην των περιπτώσεων ειδικών μισθολογίων (ερευνητών, εμπειρογνωμόνων κ.λπ.).

4. Κονδύλια που χορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό για μισθοδοσία προσωπικού, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να διατεθούν για πρόσθετες αμοιβές αν δεν έχει εξασφαλισθεί η πλήρης και σε ετήσια βάση πληρωμή των τακτικών αποδοχών. Στις περιπτώσεις που τα εγκριθέντα κονδύλια για μισθοδοσία δεν επαρκούν, η συμπλήρωσή τους θα γίνει από τα ίδια έσοδα του φορέα ή τα αποθεματικά του.

5. Οι μετακινήσεις υπαλλήλων θα πρέπει να μειωθούν και να περιοριστούν στις απόλυτα επιβεβλημένες και σύμφωνα με όσα καθορίζονται στις σχετικές οδηγίες.

6. Οι λειτουργικές δαπάνες και προμήθειες θα πρέπει να συγκρατηθούν στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα και να μειωθούν με τη λήψη διοικητικών ή άλλων δραστικών μέτρων. Συστήνεται περιορισμός δαπανών σταθερής τηλεφωνίας, δαπανών κινητής τηλεφωνίας, κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, έλεγχος διάθεσης αναλώσιμων υλικών, ορθολογική διαχείριση του χρόνου λειτουργίας της θέρμανσης και του κλιματισμού, αυστηρός έλεγχος και εντός των ορίων διάθεσης των πιστώσεων για πραγματοποίηση δαπανών δημοσίων σχέσεων. Επίσης, επισημαίνεται η ανάγκη έγκαιρης καταβολής των δαπανών για παροχή υπηρεσιών ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ.).

7. Ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να αναλάβει το οικονομικό βάρος όλων των επιλογών των διοικήσεων των φορέων που επιχορηγούνται από τον προϋπολογισμό. Ετσι, οι διοικήσεις οφείλουν να καθορίσουν τις προτεραιότητές τους, να ιεραρχήσουν τις ανάγκες τους και να προσαρμόσουν τους προϋπολογισμούς τους στο ύψος των αντίστοιχων πιστώσεων.

8. Ζητείται η συνεχής παρακολούθηση των οικονομικών μεγεθών και σε περίπτωση αποκλίσεων στο σκέλος των εσόδων, οι διοικήσεις θα πρέπει να προχωρούν έγκαιρα σε διορθωτικές ενέργειες και τροποποιήσεις του προϋπολογισμού τους, ώστε να προσαρμόζουν ανάλογα τα έξοδα και να μη δημιουργούν ελλείμματα.

9. Οι τροποποιήσεις του προϋπολογισμού θα πρέπει να εξετάζονται με μεγάλη προσοχή και να είναι πλήρως αιτιολογημένες. Κάθε τροποποίηση πρέπει να συνοδεύεται από εμπεριστατωμένη αιτιολογική έκθεση.

10. Αν στην αρχή του χρόνου δεν έχει εγκριθεί ο εμπρόθεσμα υποβληθείς προϋπολογισμός τους, τότε κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους μπορούν να εκδίδονται αποφάσεις υπερωριακής απασχόλησης, με την προϋπόθεση ότι η δαπάνη δεν μπορεί να υπερβεί το 50% των αντίστοιχων πιστώσεων του 2009.

Κώστας Τσαχάκης ΕΘΝΟΣ

nonews-news.


Read more...

Οι εφημερίδες σήμερα...




ΤΟ ΒΗΜΑ.Θύελλα στους δήμους με μετατάξεις-απολύσεις
Σαρωτικές οι αλλαγές που φέρνει στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης το νομοσχέδιο που θα περιληφθεί στο σχέδιο «Καλλικράτης». Περισσότεροι από 200....
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Η εφορία βγήκε παγανιά.


ΕΘΝΟΣ.Τι αλλάζει στο φορολογικό νομοσχέδιο
Σε αλλαγές επί των άρθρων του φορολογικού νομοσχεδίου, που δεν θα θίγουν τη δομή και τη φιλοσοφία του, προσανατολίζεται η κυβέρνηση.Οι αλλαγές θα γίνουν γνωστές την Πέμπτη 8 Απριλίου, οπότε θα συνεχιστεί η επεξεργασία του νομοσχεδίου, έτσι ώστε να εισαχθεί στην Ολομέλεια στις 13 Απριλίου, προκειμένου να ολοκληρωθεί και ψηφιστεί στις 15 Απριλίου, σε πέντε συνεδριάσεις.
TA NEA.Σε αλλαγές επί των άρθρων του φορολογικού νομοσχεδίου, που δεν θα θίγουν τη δομή και τη φιλοσοφία του, προσανατολίζεται η κυβέρνηση.Οι αλλαγές θα γίνουν γνωστές την Πέμπτη 8 Απριλίου, οπότε θα συνεχιστεί η επεξεργασία του νομοσχεδίου, έτσι ώστε να εισαχθεί στην Ολομέλεια στις 13 Απριλίου, προκειμένου να ολοκληρωθεί και ψηφιστεί στις 15 Απριλίου, σε πέντε συνεδριάσεις.




Read more...

Δυο νέα γκάλοπ το Μ.Σάββατο...



Λαϊκή αποδοχή για το Γιώργο...
"Πρώτο Θέμα" και "REAL NEWS" στην Πασχαλινή τους έκδοση (κυκλοφορούν Μ.Σάββατο) παρουσιάζουν δυο νέα γκάλοπ με το σφυγμό της κοινής γνώμης για την οικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας. Οι...

προσπάθειες και ο συνεχής αγώνας του πρωθυπουργού να σώσει την κατάσταση φαίνεται ότι εκτιμώνται από το λαό. Ο κόσμος του δίνει ακόμη περιθώρια, καθώς δε βλέπει άλλη λύση. Στις ίδιες δημοσκοπήσεις η Ν.Δ. συνεχίζει να παρουσιάζει καθοδική πορεία...

nonews-news
Read more...