Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

Πώς μπορείτε να πληρώσετε εύκολα τα τέλη κυκλοφορίας



Με ποιους τρόπους μπορούμε να αποφύγουμε την ταλαιπωρία στις εφορίες
Τη δυνατότητα να αποφύγουν την ταλαιπωρία και τις ουρές στην εφορία έχουν όσοι επιλέξουν να πληρώσουν ηλεκτρονικά τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων τους, χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής ή την πιστωτική τους κάρτα.
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών έδωσε τελικά παράταση έως την Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014 για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας 2014.
Οι τρόποι πληρωμής
Οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν τα τέλη ΙΧ με τους εξής τρόπους:
1) Μέσω τραπεζικών υποκαταστημάτων: Κανονικά κλείνουν στις 14:30, ωστόσο παραμένουν ανοιχτά κάποια καταστήματα διευρυμένου ωραρίου, τα οποία κλείνουν στις 17:30.
2) Μέσω e-banking - phone banking: Για να είναι βέβαιη η αποστολή της πληρωμής στο Δημόσιο, θα πρέπει να δοθεί η εντολή το αργότερο μέχρι τις 17:00
3) Μέσω portal πληρωμών: Η εντολή θα πρέπει να δοθεί το αργότερο μέχρι τις 17:30
4) Μέσω ΕΛΤΑ: Υπάρχουν καταστήματα με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας
Ανοικτές θα είναι οι εφορίες την Πέμπτη 2 και την Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014  για έκτακτες μόνο συναλλαγές όπως η έκδοση φορολογικής ενημερότητας, η κατάθεση δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτου και κληρονομιάς, καθώς και η παραλαβή κατατεθειμένων πινακίδων κυκλοφορίας, με την ταυτόχρονη πληρωμή τελών του 2014. Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο οι ΔΟΥ θα πρέπει να ορίσουν υπαλλήλους ειδικώς γι αυτές τις εργασίες.
- Τα χρήματα που αναμένεται να πληρώσουμε για τέλη κυκλοφορίας καθορίζονται από τον πιο κάτω πίνακα ανάλογα με τα κυβικά του οχήματος:
- Από 51 κ.ε. έως 300 κ.ε.: 22€
- Από 301 κ.ε έως 758 κ.ε.: 55€
- Από 786 κ.ε έως 1.071 κ.ε.:120€
- Από 1.072 κ.ε έως 1.357 κ.ε.:  135€
- Από 1.358 κ.ε έως 1.548 κ.ε.: 240€
- Από 1.549 κ.ε έως 1.738 κ.ε.: 265€
- Από 1.739 κ.ε έως 1.928 κ.ε.: 300€
- Από 1.929 κ.ε έως 2.357 κ.ε:  660€
- Από 2.358 κ.ε έως 3.000 κ.ε.: 880€
- Από 3.001 κ.ε έως 4.000 κ.ε.: 1.000€
- Από 4.001 κ.ε και άνω: 1.320€
- Σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο χάσουμε την προθεσμία εξόφλησης και αναγκαστούμε να πληρώσουμε τα τέλη εκπρόθεσμα, το πρόστιμο θα είναι εξαιρετικά τσουχτερό, καθώς βεβαιώνεται το ποσό των τελών στο διπλάσιο. 
Είναι τέλος σημαντικό να μην ξεχάσουμε ότι για τα αυτοκίνητα με κυβικά άνω των 1.929 καθώς και νεότερα της δεκαετίας ισχύει μια επιπλέον χρέωση, αυτή του τέλους πολυτελούς διαβίωσης η οποία φαινομενικά, από το 2014 θα ενσωματώνεται στην εκκαθάριση της δήλωσης φόρου εισοδήματος.

Read more...

Επιδρομή στα κελιά της ΧΑ…


Δείτε το βίντεο... 

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν χθες το βράδυ έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού όταν πλήθος αντιεξουσιαστών πέταξαν μολότοφ προς την μεριά όπου κρατούνται ο...
γραμματέας και οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Συγκριμένα λίγο πριν τις 12 το βράδυ, εκατοντάδες νεαροί συγκεντρώθηκαν όπως κάθε χρόνο, στον Κορυδαλλό, προκειμένου να συμπαρασταθούν σε "ομοϊδεάτες" κρατούμενους των φυλακών.

Οι νεαροί φωνάζοντας συνθήματα συμπαράστασης σε φυλακισμένους αντιεξουσιαστές, άρχισαν να πετούν φωτοβολίδες και κροτίδες στις 12 ακριβώς τα μεσάνυχτα, προς την πτέρυγα, όπου κρατούνται οι συλληφθέντες της Χρυσής Αυγής..

Άνδρες των ΜΑΤ έκαναν χρήση βομβών κρότου λάμψης για να απωθήσουν αντιεξουσιαστές έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Η αστυνομία δεν προχώρησε σε συλλήψεις, ενώ λίγο μετά τις 1 το βράδυ οι 700 περίπου νεαροί αποχώρησαν από τις φυλακές Κορυδαλλού.


Parapolitika.gr

Read more...

Παράταση για τους νεοεισαχθέντες Μέχρι 31 Ιανουαρίου το μειωμένο εισιτήριο για τους πρωτοετείς φοιτητές


Μέχρι 31 Ιανουαρίου το μειωμένο εισιτήριο για τους πρωτοετείς φοιτητές
  (Φωτογραφία:  Phasma )

Αθήνα
Παρατείνεται έως και τις 31 Ιανουαρίου 2014 η περίοδος καταβολής μειωμένου εισιτηρίου στα μέσα μαζικής μεταφοράς από τους νεοεισαχθέντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα φοιτητές του ακαδημαϊκού έτους 2013-2014.

Η έκπτωση θα εξασφαλίζεται με την επίδειξη κατά περίπτωση της βεβαίωσης εγγραφής ή της βεβαίωσης επιτυχίας τους, καθώς και της αστυνομικής τους ταυτότητας. Η παράταση δόθηκε προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής των νέων φοιτητών στα ΑΕΙ και να εκδοθεί η ακαδημαϊκή-φοιτητική τους ταυτότητα.

Υπενθυμίζεται, ότι η βεβαίωση επιτυχίας χορηγείται από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας στην οποία υπάγεται το Λύκειο αποφοίτησης ή εξέτασης των επιτυχόντων στα ΑΕΙ.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ευχές για το νέο έτος στο Προεδρικό Μέγαρο Αισιοδοξία Παπούλια για την οικονομία και την πολιτική ηρεμία


Αισιοδοξία Παπούλια για την οικονομία και την πολιτική ηρεμία
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Ευχές για το νέο έτος από εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας της χώρας δέχθηκε το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Ο Κάρολος Παπούλιας εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το τέλος της καθιερωμένης συνάντησης για ανταλλαγή ευχών με την πολιτική ηγεσία της χώρας, είπε πως το 2014 θα είναι καλύτερο από προηγούμενες χρονιές καθώς, όπως σημείωσε, κάποια πράγματα θα κινηθούν καλύτερα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε μακρά συνομιλία με τον υπουργό Οικονομικών για τον οποίο, είπε, πως έχει αισιοδοξία μαχητή και -όπως τόνισε- σε αυτούς τους μαχητές συγκαταλέγεται και ο ίδιος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την εκτίμηση πως θα υπάρξει πολιτική ηρεμία καθώς όπως τόνισε, δεν συμφέρει κανέναν η πολιτική αναταραχή.

Αναφερόμενος στα φαινόμενα διαφθοράς, ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό κ. Αθανασίου «να πάρει κεφάλια».

«Πρέπει να χτυπηθούν τα φαινόμενα διαφθοράς, πρέπει να παίρνονται κεφάλια» τόνισε.

Σχετικά με τις υποθέσεις του Χρηματιστηρίου χαρακτήρισε αποκρουστικό το γεγονός της αθώωσης των εμπλεκομένων, αν και -όπως είπε- «το λόγο έχει η δικαιοσύνη».

Σε ό,τι αφορά στο θέμα των εξοπλιστικών, ο κ. Παπούλιας, είπε «πως πρέπει να υπάρξουν ουσιαστικές νομοθετικές ρυθμίσεις», τονίζοντας πως δεν μπορεί συγκεκριμένοι άνθρωποι να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ότι κάνουν.

«Και στην Ευρώπη παλαιότερα είχαν το μέλι και έβαζαν ολόκληρο το χέρι μέσα» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ευχές με τον Πρόεδρο αντήλλαξαν ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Τσίπρας, ο γραμματέας του ΚΚΕ Δ.Κουτσούμπας, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Π.Καμμένος και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης.

Νωρίτερα ο κ. Παπούλιας παρέστη στη Δοξολογία για το νέο έτος που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου του Β'.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, και τη Βουλή ο πρόεδρος του σώματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Παρόντες ήταν οι υπουργοί, Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης.

Παραβρεθήκαν επίσης ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμένος, ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι των Πατριαρχείων, ο περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός, ο δήμαρχος της Αθήνας Γιώργος Καμίνης και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρη.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Επιστρέφει το ανταποδοτικό τέλος για τη Δημόσια Τηλεόραση...




Στο ποσό των 3 ευρώ μηνιαίως (αντί 4,24 ευρώ που ήταν το αντίστοιχο για την πρώην ΕΡΤ) ανέρχεται το ανταποδοτικό τέλος που ορίζεται ως...
αντιστάθμισμα για την εκπλήρωση του στόχου της δημόσιας υπηρεσίας της εταιρείας «Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση» (ΝΕΡΙΤ Α.Ε.) σύμφωνα με το νόμο 4173/2013.

Το ανταποδοτικό τέλος ισχύει από 1.1.2014 μετά από σχετική εισήγηση του Δ.Σ. της ΝΕΡΙΤ Α.Ε. και εισπράττεται μέσω του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα έσοδα από το ανταποδοτικό τέλος για το 2014 έχουν προϋπολογιστεί στα 191 εκ. ευρώ από τα οποία τα 101 εκ. καλύπτουν το κόστος λειτουργίας της ΝΕΡΙΤ. Η εταιρεία θα συνεισφέρει 91,4 εκ. στο πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014.

Το 2012, το κόστος λειτουργίας της ΕΡΤ ήταν 245 εκ. ευρώ και τα συνολικά έσοδα από το ανταποδοτικό τέλος περίπου 300 εκ.

 ΑΜΠΕ

Read more...

Με το... αριστερό μπήκε για τον Βενιζέλο το 2014!...




Συρρικνώνεται κι άλλο, το  ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου...
Η μεγαλύτερη οργάνωση του ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα, η άλλοτε πανίσχυρη Τοπική Οργάνωση Μασταμπά Ηρακλείου Κρήτης ετοιμάζεται να βάλει…λουκέτο!
 Ναι, η Τοπική Οργάνωση που ...
τις παλιές καλές εποχές-και όχι πολύ μακρινές- του ΠΑΣΟΚ αριθμούσε μέχρι και 16000 μέλη καταρρέει υπό το βάρος των οικονομικών προβλημάτων αφού δεν μπορεί να ανταπεξέλθει ούτε στα βασικά έξοδα (ενοίκιο, ηλεκτρικό κλπ).

Η απόφαση για ‘κλείσιμο’ έχει παρθεί εδώ και καιρό από τη συντονιστική της ΤΟ αφού δεν έχουν πληρωθεί τα οφειλόμενα στον ιδιοκτήτη, αλλά τελικά μερικοί ρομαντικοί, ιδεολόγοι, στελέχη του ΠΑΣΟΚ αντέδρασαν και ζήτησαν να δοθεί η τελική έγκριση από την Ολομέλεια!

Έτσι, από τις Κεντρικές και Νότιες Συνοικίες συγκαλείται έκτακτη ολομέλεια στις 8 Ιανουαρίου, στις 6.30 το βράδυ η οποία εκτός από την ‘πολιτική συζήτηση’ έχει ως βασικό θέμα τη ‘μετακόμιση της ΤΟ στα γραφεία της Νομαρχιακής Οργάνωσης, δίπλα στην παλιά ακαδημία του Ηρακλείου!

Στην πραγματικότητα δηλαδή καλούνται τα στελέχη να αποφασίσουν λουκέτο και μεταφορά του…αρχείου στη Νομαρχιακή κλείνοντας έναν κύκλο σχεδόν 40 ετών για την οργάνωση που καθόριζε εν πολλοίς τις πολιτικές στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ.

«Ναι, μοιάζει με το κύκνειο άσμα του ίδιου του ΠΑΣΟΚ το επικείμενο λουκέτο που ετοιμάζεται να βάλει η μεγαλύτερη κομματική οργάνωση της Ελλάδας. Και είναι περίεργο γιατί ακόμη έχει μέλη, πολλά μέλη» λέει στο CRETALIVE ένα από τα παλιά και έμπειρα μέλη της οργάνωσης που παρακολουθεί με θλίψη τις εξελίξεις.

«Και είχαμε μείνει όλοι με την αίσθηση ότι το Καλοκαίρι που είχαμε βάλει κάποια χρήματα όλα είχαν τακτοποιηθεί», ανέφερε με νόημα και επεσήμανε ότι πρέπει να δοθούν εξηγήσεις.

Πάντως η ΤΟ Μασταμπά που ήταν και σημείο αναφοράς για όλους τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ, από τον Παπανδρέου μέχρι τον Βενιζέλο σήμερα, έπαιξε καταλυτικό ρόλο σε όλες τις κρίσιμες φάσεις του κόμματος. Κυρίως στις συνεδριακές διαδικασίες αφού έστελνε πάντα τους περισσότερους από όλες τις οργανώσεις.

Read more...

Σώθηκε το εξάμηνο στη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών...


Την 1η Αυγούστου θα τελειώσει το ακαδημαϊκό έτος...

Ευχάριστα ήταν τα νέα που επιφύλασσε λίγο πριν το τέλος του 2013 το Συμβούλιο της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών αφού με τη συνεδρία τους στις 30/12 καθόρισε το ακαδημαϊκό ημερολόγιο και την...
περίοδο πραγματοποίησης των μαθημάτων του πολυπαθούς χειμερινού εξαμήνου.

Σύμφωνα λοιπόν με την Κοσμητεία το χειμερινό εξάμηνο που έχει ξεκινήσει στις 16 Δεκεμβρίου θα ολοκληρωθεί στις 28 Μαρτίου του 2014. Τα μαθήματα των ημερών 17 έως και 20 Δεκεμβρίου όπου η σχολή τελούσε υπό κατάληψη θα αναπληρωθούν σε συνεννόηση με την Κοσμητεία. Οι εξετάσεις του χειμερινού εξαμήνου θα πραγματοποιηθούν από τις 31/3 έως και τις 13/4.

Όσον αφορά το εαρινό εξάμηνο αυτό θα ξεκινήσεις στις 14 Απριλίου και οι παραδόσεις των μαθημάτων θα ολοκληρωθούν στις 11 Ιουλίου. Η εξεταστική περίοδος του εαρινού εξαμήνου θα ξεκινήσει στις 14 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί την 1η Αυγούστου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διακοπές του Πάσχα για τους φοιτητές της Φιλοσοφικής θα έχουν μικρή διάρκεια καθώς θα ξεκινήσουν στις 16 Απριλίου και θα ολοκληρωθούν στις 22 Απριλίου.

Για την εξεταστική του Σεπτεμβρίου όπου εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν μόνο το διάστημα από 2 έως και 9 Σεπτεμβρίου η Κοσμητεία ανακοίνωσε το νέο πρόγραμμα αναπλήρωσης:



Αρχική εξέταση
Αναπλήρωση
10/9/2013
18/1/2014
11/9/2013
19/1/2014
12/9/2013
25/1/2014
13/9/2013
26/1/2014
16/9/2013
1/2/2014
17/9/2013
2/2/2014
18/9/2013
8/2/2014
19/9/2013
9/2/2014
20/9/2013
15/2/2014
23/9/2013
16/2/2014
24/9/2013
22/2/2014
25/9/2013
23/2/2014
26/9/2013
1/3/2014
27/9/2013
2/3/2014

Σημ: Οι ώρες και τα αμφιθέατρα παραμένουν ως έχουν

Επισημαίνεται από την Κοσμητεία ότι κατά τις εξετάσεις του χειμερινού και εαρινού εξαμήνου θα έχουν τη δυνατότητα να εξεταστούν σε όλα τα μαθήματα μόνο οι επί πτυχίω φοιτητές. Η εφαρμογή του πιο πάνω προγράμματος διασφαλίζεται μόνο με την απρόσκοπτη συνέχιση του εκπαιδευτικού έργου εντός των ανωτέρω ημερομηνιών...
newsbeast.gr

Read more...

Ενθουσιασμός για τη νέα χρονιά Γλέντι και πυροτεχνήματα σε ολόκληρο τον κόσμο για το 2014


  (Φωτογραφία:  Reuters )

Με εορταστικές εκδηλώσεις και φαντασμαγορικές επιδείξεις πυροτεχνημάτων υποδέχτηκαν εκατομμύρια πολίτες ανά τον κόσμο το νέο έτος.

19 φωτογραφίες

Με μια φαντασμαγορική επίδειξη πυροτεχνημάτων, τη μεγαλύτερη του κόσμου, γιόρτασε απόψε το Ντουμπάι την έλευση του νέου έτους.
Το Μπουρτζ Χαλίφα, ο ψηλότερος ουρανοξύστης του κόσμου, με ύψος 828 μέτρων, στην καρδιά του εμιράτου, φωτίστηκε ακριβώς τα μεσάνυχτα ενώ το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί τριγύρω παρακολουθούσε μαγεμένο το υπερθέαμα, διάρκειας έξι λεπτών.
Ταυτόχρονα, το Μπουρτζ αλ Αράμπ, ένα από τα πολυτελέστερα ξενοδοχεία στον κόσμο, συμμετείχε στους εορτασμούς με τη νύχτα γύρω του να μετατρέπεται σε μέρα από τη βροχή των πυροτεχνημάτων.
Με τη γιορτή αυτή και τα πυροτεχνήματα που εκτοξεύτηκαν από 400 σημεία, με τη βοήθεια 200 ειδικών, το εμιράτο θέλει να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ και να κατακτήσει μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.
Αντίθετα στη Σαουδική Αραβία η θρησκευτική αστυνομία απαγόρευσε κάθε εορτασμό στο υπερ-συντηρητικό βασίλειο που εφαρμόζει την πιο αυστηρή εκδοχή του Ισλάμ και ακολουθεί την Εγίρα, το μουσουλμανικό ημερολόγιο.
Με θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 50 βαθμούς γιορτάζει η Αυστραλία το νέο έτος. Η υψηλότερη θερμοκρασία, παραμονή της Πρωτοχρονιάς, καταγράφτηκε στην κωμόπολη Μάιλς όπου ο υδράργυρος έφτασε τους 48. 3 βαθμούς Κελσίου σημειώνοντας νέο ρεκόρ.
Η Μετεωρολογική προβλέπει ότι την Πέμπτη η θερμοκρασία ανατολικά της λίμνης Λέϊκ Έϊρ θα ξεπεράσει τους 50 βαθμούς. Έτσι, τις πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις παρακολούθησαν εκατοντάδες χιλιάδες Αυστραλοί κυρίως στις παραλίες!
Πάντως, στο Σίδνεϊ, ο νυχτερινός ουρανός φωτίστηκε από τα εντυπωσιακά πυροτεχνήματα που φέτος είχαν επίκεντρο την περίφημη Όπερα χωρίς να αγνοηθεί και η εξίσου διάσημη γέφυρα της πόλης. Εκτιμάται πως ενάμιση εκατομμύριο άνθρωποι παρακολούθησαν τις εορταστικές εκδηλώσεις στο Σίδνεϊ.
Στη διάρκεια των εκδηλώσεων κινδύνευσαν όμως περίπου 100 άτομα που παρακολούθησαν τα πυροτεχνήματα πάνω σε σκάφη, μέσα στο λιμάνι και χρειάστηκε η επέμβαση σωστικών συνεργείων.
Στο Ρίο 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι, εκ των οποίων το ένα τρίτο τουρίστες, γιόρτασαν στην παραλία της Κοπακαμπάνα, με πυροτεχνήματα και υπαίθριες συναυλίες.
Στη Νέα Υόρκη, περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι εκτιμάται ότι πλημμύρισαν την Times Square προκειμένου να συμμετάσχουν στο υπαίθριο πάρτι με πρωταγωνιστές την τραγουδίστρια της ποπ Μάιλι Σάιρους.
Την έλευση του 2014 σήμανε η πτώση της πολύχρωμης κρυστάλλινης μπάλας των 5,5 κιλών.
Την ίδια ώρα το Λονδίνο γιόρτασε την έλευση του νέους έτους «ψεκάζοντας» το συγκεντρωμένο πλήθος με μια… φρουτένια βροχή.
Συγκεκριμένα, χρησιμοποιήθηκαν  κομφετί που είχαν γεύση μπανάνας και βροχή με άρωμα φράουλα, ενώ τα πυροτεχνήματα πάνω από τον ποταμό Τάμεση φώτισαν το σήμα κατατεθέν, το Big Ben.
Η Γερμανία καλωσόρισε το 2014 σε μία από τις μεγαλύτερες εορταστικές εκδηλώσεις της πρωτοχρονιάς στο Βερολίνο.
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα και μέτρησαν αντίστροφα τα δευτερόλεπτα για την αλλαγή του έτους.
Επισκέπτες από όλο τον κόσμο, που επισκέφτηκαν το Βερολίνο εν όψει των πρωτοχρονιάτικων εορτασμών, ξεχύθηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας φορώντας αστεία τεχνητά αυτιά και λαμπερά ψηλά καπέλα.
Στο Παρίσι, περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στα Ηλύσια Πεδία, όπου είχαν ληφθεί αυστηρά μέτρα ασφαλείας με 9.000 αστυνομικούς, πυροσβέστες και στρατιώτες να είναι επί ποδός.
Ωστόσο οι εορτασμοί επισκιάστηκαν από τον θάνατο στην Αλσατία, στην ανατολική Γαλλία, ενός άνδρα από βεγγαλικό, σύμφωνα με τη χωροφυλακή και από τον θάνατο ενός 20χρονου όταν δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι στους κήπους του Τροκαντερό στο Παρίσι, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.
Στη Ρώμη, μεγάλη συναυλία με ιταλούς τραγουδιστές και ντι τζέι πραγματοποιήθηκε στο Σίρκο Μάσιμο, μετά την ομιλία του δημάρχου Ινιάτσιο Μαρίνο που υποσχέθηκε ότι το «2014 θα είναι μια χρονιά ανάκαμψης».
Στη Βενετία χιλιάδες πολίτες, ντυμένοι στα λευκά, είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Σαν Μάρκο για να γιορτάσουν με συναυλίες και πυροτεχνήματα την έλευση του 2014.
Στην Ισπανία χιλιάδες κάτοικοι της Μαδρίτης συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ για να υποδεχτούν τη νέα χρονιά.
Στο Κίεβο, 200.000 αντικυβερνητικοί διαδηλωτές υποδέχτηκαν τη νέα χρονιά τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο στην πλατεία Μαϊντάν στο οχυρωμένο κέντρο της πρωτεύουσας, το οποίο έχουν καταλάβει εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα μετά τη μεταστροφή της ουκρανικής κυβέρνησης, προς όφελος της Ρωσίας, στο θέμα της προσέγγισης με την ΕΕ.
Στο Μάλι ο πρόεδρος Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κεϊτά ευχήθηκε στους συμπατριώτες του «ειρήνη και μόνο ειρήνη» το 2014 σε όλη τη χώρα, όπου ακόμη σοβεί οξεία πολιτικο-στρατιωτική κρίση.
Οι εορτασμοί αμαυρώθηκαν στις Φιλιππίνες, όταν ένα αγοράκι τριών μηνών σκοτώθηκε από αδέσποτη σφαίρα ενώ κοιμόταν στην κούνια του και οι γονείς γιόρταζαν έξω από το σπίτι τους στην πόλη Καοαγιάν, 250 χλμ. βόρεια της Μανίλας.
Ένα αγοράκι δύο ετών είναι σε κρίσιμη κατάσταση μετά τον τραυματισμό του επίσης από αδέσποτη σφαίρα, ενώ 330 άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τους εορτασμούς σε όλη τη χώρα. Σε βομβιστική επίθεση στη νότια πόλη Σουμισίπ, 900 χλμ. νότια της Μανίλας, επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν ενώ γιόρταζαν σε πάρτι την πρωτοχρονιά.
Στο Χονγκ Κονγκ οι ουρανοξύστες φωταγωγήθηκαν από πυροτεχνήματα τα οποία εκτοξεύονταν από τις φορτηγίδες που είχαν λάβει θέση κατά μήκος ενός χλμ. ανοικτά του λιμανιού Βικτόρια, ανάμεσα στο νησί του Χονγκ Κονγκ και στο Κοουλούν.
Οι πιο αθόρυβοι εορτασμοί οργανώθηκαν στην Ιαπωνία. Μικρά πυροτεχνήματα ερρίφθησαν σε όλα τα σημεία της χώρας. Ωστόσο εκατομμύρια Ιάπωνες πήγαν στους ναούς για να υποδεχτούν τη νέα χρονιά με προσευχή και περισυλλογή.
Στο Κέιπ Τάουν, οι Νοτιοαφρικανοί αφιέρωσαν τη γιορτή για την έλευση του 2014 στη μνήμη του Νέλσον Μαντέλα που πέθανε στις 5 Δεκεμβρίου με μια μεγάλη συναυλία, πυροτεχνήματα και τρισδιάστατη προβολή στην πρόσοψη του δημαρχείου αναδρομικής έκθεσης για τη ζωή του νομπελίστα Ειρήνης. «Οφείλουμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού το 2014 για την οικοδόμηση της Νότιας Αφρικής των ονείρων μας», δήλωσε ο πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα.
Η Ανταρκτική ήταν επίσης από τις πρώτες περιοχές που υποδέχτηκαν το 2014. Οι επιβάτες και το πλήρωμα του ρωσικού ερευνητικού πλοίου που έχει εγκλωβιστεί εδώ και μια εβδομάδα στον πάγο γιόρτασαν την έλευση του νέου χρόνου τραγουδώντας έναν ύμνο που συνέθεσαν με την ευκαιρία αυτή.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...