Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Επικοινωνία Τσίπρα-Τσακαλώτου; Διάλειμμα στο Eurogroup που ζητά στην Ελλάδα περισσότερες εγγυήσεις


Διάλειμμα στο Eurogroup που ζητά στην Ελλάδα περισσότερες εγγυήσεις
Να επικοινωνεί με τον Αλέξη Τσίπρα στο διάλειμμα του Eurogroup θέλουν οι πληροφορίες τον Ευκλείδη Τσακαλώτο   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Μετά από πάνω από τρεις ώρες συνεδρίασης το Eurogroup κάνει διάλειμμα για να φάνε και να ανακτήσουν δυνάμεις οι υπουργοί Οικονομικών και να συνεχίσουν, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση.

Με τις πληροφορίες ωστόσο να θέλουν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να πιέζεται από τους ομολόγους τους για περισσότερες μεταρρυθμίσεις και μέτρα, προκειμένου να τους πείσει η Αθήνα ότι αξίζει να διαπραγματευτούν μαζί της για τρίτο πρόγραμμα στήριξης, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών φέρεται να αξιοποιεί τη διακοπή για επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, ώστε να συζητηθούν τα επόμενα βήματα και αν κριθεί αναγκαίο να λάβει νομιμοποίηση να απαντήσει στις απαιτήσεις.

Άλλωστε οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό είναι συνεχείς, σε ανοιχτή γραμμή με το Eurogroup ώστε έγκαιρα να αντιμετωπιστεί ό,τι προκύψει.

Πάντως η μέχρι τώρα διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup καθώς και οι πληροφορίες για τις συζητήσεις εντός της αίθουσας αν δεν ενισχύουν, σίγουρα δεν αποκλείουν την άποψη ότι αργότερα μπορεί να βγει λευκός καπνός.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

"Lost in space" είναι Ζωή και Λαφαζάνης...



Αγριο «καρφί» από Μάρδα...
 Σκληρή κριτική στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που απείχαν από την χθεσινοβραδινή ψηφοφορία της Βουλής, ασκεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας μέσω...
Facebook.

O Δημήτρης Μάρδας επιτίθεται στην πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου αλλά και στον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Λαφαζάνη οι οποίοι σύμφωνα με εκείνον είναι «lost in space». 


«Lost in space,


Το ελάχιστο που μπορεί να πει κάποιος για την Ζωή τον Λαφαζάνη και τους πέριξ αυτών που απήχαν στην ουσία από την ψηφοφορία στη Βουλή. 


Γοητεύονται -τουλάχιστον- από την αίσθηση της ρήξης, που εισάγει η πρακτική τους, ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΕΕ, θεωρώντας τους εαυτούς τους κάτι ανάμεσα στη Ρόζα Λούξεμπουργκ και τον Γκουεβάρα. 


Η άγνοια του μεγέθους της καταστροφής τους δίνει έναν αέρα πολέμου... Απομένουν τα συνθήματα και τα τοτέμ του πολέμου για να ολοκληρωθεί η τραγωδία, που με πάθος επιθυμούν!», σημείωσε χαρακτηριστικά. 




Read more...

"Spiegel": Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αποφασίσουν αύριο για την Ελλάδα...



 Το "Spiegel" μεταδίδει αυτή την ώρα, πως, απόφαση για την Ελλάδα θα παρθεί αύριο από τους Ευρωπαίους ηγέτες κι όχι...
σήμερα από το Eurogoroup...

Read more...

Σταθάκης: Εγω θα είχα παραιτηθεί...


...αν ήμουν στη θέση των άλλων. 

Τι είπε για κούρεμα καταθέσεων και ανασχηματισμό...

ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Η Σαράφογλου τον ρώτησε, αυτό θα πρεπει να κανει ο κ.Λαφαζάνης, ο κ. Στρατουλης και οι άλλοι. Και ο Γ. Σταθακης της απάντησε: Σας λέω τι θα εκανα εγώ. Ομως πριν... 
από την παραίτηση υπάρχει κι άλλο στάδιο. Της συνομιλίας με τον πρωθυπουργό. 
Για το κούρεμα καταθέσεων, ο Σταθάκης ανέφερε, πως, ποτέ δεν υπήρξε αυτός ο κίνδυνος, ενώ για τονανασχηματισμό, τόνισε, πως, είναι πιθανό να υπάρξουν  κάποιες αντικαταστάσεις..

Read more...

"Ρήγμα" Γερμανίας - Γαλλίας λόγω Ελλάδας, "βλέπει" η DW...



Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δεν φαίνεται να συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις ως προς τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης, γεγονός που...
γίνεται πιο εμφανές τις τελευταίες μέρες.

Όταν πριν από μια εβδομάδα έγινε γνωστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, η καγκελάριος αποφάσισε να μεταβεί την επόμενη μέρα στο Παρίσι για να διαπραγματευτεί με τον Φρανσουά Ολάντ, τον σημαντικότερο εταίρο του Βερολίνου σε καλές και κακές στιγμές και πρόεδρο της δεύτερης σε μέγεθος οικονομίας της ευρωζώνης. Αυτές τις μέρες και ιδιαίτερα σήμερα αποκαλύφθηκε ο λόγος της σπουδής: Μέρκελ και Ολάντ δεν βλέπουν την ελληνική κρίση μέσα από το ίδιο πρίσμα.

Διαφορές στην κοινή γνώμη των δύο χωρών

Ενώ ο Φρανσουά Ολάντ ήταν ο πρώτος που από την περασμένη Παρασκευή επαίνεσε ως σοβαρές τις νέες ελληνικές προτάσεις, η Άνγκελα Μέρκελ προτίμησε να σιωπήσει και το γερμανικό υπουργείο των Οικονομικών να χαρακτηρίσει ανοιχτή την έκβαση του σημερινού Eurogroup. Η επιφυλακτικότητα των Γερμανών έχει να κάνει με το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση προτείνει μεταρρυθμίσεις που αφορούν περισσότερο στην τετράμηνη παράταση του προγράμματος, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα εντελώς νέο πρόγραμμα διάρκειας 3 χρόνων.

Οι δύο ηγέτες στις αποφάσεις τους έχουν να λάβουν υπόψη τους επίσης ένα αριθμό παραγόντων. Καταρχήν την κοινή γνώμη που είναι διαφορετική στις δύο χώρες. Στη Γαλλία είναι ισχυρή η έννοια της αλληλεγγύης προς τους Έλληνες στις τάξεις των κυβερνώντων σοσιαλιστών και περιμένουν από τον Ολάντ να την επιδείξει. Αντίθετα στη Γερμανία επικρατεί έντονη επικριτική διάθεση και η πλειοψηφία απορρίπτει νέα χρηματοδοτική βοήθεια προς τους Έλληνες, όπως φαίνεται άλλωστε και μέσα από τις στήλες και τις κατά καιρούς καμπάνιες της λαϊκής εφημερίδα Bild. Η τάση αυτή αντικατοπτρίζεται και στην σκλήρυνση του τόνου στις πρόσφατες δηλώσεις του αντικαγκελαρίου και υπουργού Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος προειδοποίησε την Αθήνα να μην στηρίζει την πολιτική της στα λεφτά των γερμανών φορολογουμένων.

Διαφορετικοί κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί σε Γαλλία και Γερμανία

Αλλά και οι διαδικασίες στα κοινοβούλια των δύο χωρών είναι διαφορετικές. Στη Γαλλία ο Ολάντ δεν έχει πρόβλημα να περάσει το νέο πακέτο από την Ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης, αντίθετα στη Γερμανία οι διαδικασίες στο πλαίσιο του ESM είναι αυστηρότερες από ό,τι τα προηγούμενα πακέτα. Η Μέρκελ και ο Σόιμπλε πρέπει να λάβουν από τη Bundestag εντολή για να διαπραγματευτούν και οι βουλευτές διατηρούν το δικαίωμα να αρνηθούν τη χορήγηση κάθε βοήθειας. Η κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανικών Koμμάτων (CDU/CSU), στην οποία υπάρχουν πολλοί επικριτές της ελληνικής διάσωσης πρέπει να πειστούν ότι και οι δύο διαπραγματεύτηκαν σκληρά.

Τέλος, η τρίτη διαφορά Γαλλιας και Γερμανίας έχει να κάνει με τη γενικότερη δημοσιονομική φιλοσοφία τους. Η Γαλλία λόγω του αυξανόμενου πληθυσμού της και της παρεμβατικής πολιτικής της δεν έχει «αλλεργία» απέναντι στα χρέη. Αντίθετα στη Γερμανία επικρατεί το δόγμα της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Οι περισσότεροι Γάλλοι οικονομολόγοι και πολιτικοί αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την πολιτική της αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει επιβάλει η Γερμανία στην ευρωζώνη. Γι’ αυτό και σε κυβερνητικούς κύκλους των Παρισίων αντιμετωπίζουν μια περεταίρω μείωση του ελληνικού χρέους με λιγότερο δέος.

Πηγή: DW

Read more...

FAS: Ο Σόιμπλε προτείνει προσωρινό Grexit!..

Διαψεύδει η κυβέρνηση... 

Ένα απίστευτο tweet το οποίο αναφέρει ότι σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα FAS, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προτείνει...
πενταετές Grexit για την Ελλάδα και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας για την χώρα μας, κάνει την τελευταία ώρα τον γύρο του Διαδικτύου.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, o κ. Σόιμπλε προτείνει να υπάρξει ένας περιορισμένος χρόνος όπου η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το ευρώ. Ωστόσο, αυτός ο περιορισμένος χρόνος είναι για τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ τα.. πέντε χρόνια.

Ανυπόστατο το δημοσίευμα της FAZ για την πρόταση Σόιμπλε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στο newpost. Όπως διευκρίνησαν πηγές της κυβέρνησης στο newpost, το εν λόγω δημοσίευμα δεν έχει καμία βάση και σχέση με την πραγματικότητα...

Read more...

Διαπραγματευτικό θρίλερ στο Eurogroup…

Σε πραγματικό θρίλερ έχει μετατραπεί το Eurogroup με την ένταση ανάμεσα στους υπουργούς να είναι μεγάλη.

Όπως...
μεταδίδουν τα διεθνή Μέσα, το 60-70% των ΥΠΟΙΚ είναι υπέρ της ελληνικής πρότασης, ενώ οι υπόλοιποι είναι κοντά στον Σόιμπλε.

Μένει να δούμε αν η άκαμπτη στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών τορπιλίσει τις συζητήσεις...

Read more...

Δήλωση με νόημα από τον Βαρουφάκη...


...για τις δηλώσεις Σόιμπλε περί GREXIT.
-Ευρωπαϊκή πηγή: Σε εσωτερικό γερμανικό έγγραφο τα περί πενταετούς Grexit.

ΤΩΡΑ- Ο Τσίπρας δίνει οδηγίες στον Τσακαλώτο...
Μήνυμα με νόημα από τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος «συνδυάζει» τo δημοσίευμα της FAZ για δηλώσεις  Σόιμπλε περί Grexit, με το άρθρο του στη Guardian. 
Στο συγκεκριμένο άρθρο, ο πρώην υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι...
ο Σόιμπλε επιδιώκει την έξοδο της Ελλάδας, ώστε να «παραδειγματίσει» τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωζώνης.

Aυτή την ώρα, ο Τσακαλώτος εκμεταλλευόμενος στο dinner  στο Eurgoroup, έχει επικοινωνια με τον πρωθυπουργό...


Ευρωπαϊκή πηγή: Σε εσωτερικό γερμανικό έγγραφο τα περί πενταετούς Grexit

Η Γερμανία έχει κάνει σχέδια για πενταετή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αν δεν βελτιώσει τις προτάσεις της, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ευρωπαϊκή πηγή, την ώρα που οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες. 


«Είναι εσωτερικό έγγραφο, δεν διανεμήθηκε σήμερα (στη συνεδρίαση του Eurogroup)» σημείωσε η πηγή και πρόσθεσε ότι σε αυτό το έγγραφο υπάρχουν δύο εναλλακτικές: η βελτίωση των ελληνικών προτάσεων ή προσωρινό Grexit».

Read more...

Δεν παραιτούνται, Λαφαζάνης-Στρατούλης...


Δεν σκοπεύουν να παραιτηθούν Λαφαζάνης και Στρατούλης
Η διαφοροποίηση στη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή των Παναγιώτη Λαφαζάνη και  Δημήτρη Στρατούλη, προκάλεσαν αίσθηση και προϊδέασαν για εξελίξεις. 
 
Ωστόσο... σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον των δύο υπουργών, δεν σκέφτονται να προχωρήσουν σε παραιτήσεις και αφήνουν τις όποιες πρωτοβουλίες στο Μέγαρο Μαξίμου...

πηγη newpost.gr

Read more...

Σε ποιά κοινοβούλια θα πρέπει να ψηφιστεί η συμφωνία...


Έχοντας πάρει το ισχνό πράσινο φως των 251 «ναι», η ελληνική πρόταση αν τελικά καταλήξει σε συμφωνία, θα πρέπει να περάσει και από τα κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης.
 
Η γερμανική Βουλή θα χρειαστεί... να ψηφίσει δύο φορές, την πρώτη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και τη δεύτερη για το τελικό «ναι» στο όποιο πακέτο, με το αποτέλεσμα να μην μπορεί να προβλεφθεί καθώς είναι η χώρα που έχει τορπιλίσει τις μέχρι στιγμής διαπραγματεύσεις.

Η συμφωνία θα κληθεί να περάσει και από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση,  με τον πρόεδρο της χώρας Φρανσουά Ολάντ αλλά και τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς να έχουν πρωτοστατήσει τις τελευταίες μέρες για την εξεύρεση λύσης.

Η Λετονία επίσης θα ψηφίσει με την πολιτική ηγεσία της χώρας να έχει διαμηνύσει ότι «θα είναι δύσκολο να πείσει τους βουλευτές».

Στην Φινλανδία και στη Σλοβακία η συμφωνία θα περάσει αρχικά από ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή -εάν καταγραφεί σημαντική αντίσταση στην τελική πρόταση, η απόφαση θα παραπεμφθεί στην Ολομέλεια.

Στη Σλοβενία, η συμφωνία δεν θα χρειαστεί να ψηφιστεί εάν η συμβολή της στο όποιο πακέτο δεν ξεπερνά τα κεφάλαια που έχει ήδη δεσμεύσει για τον ESM, όμως θα έπρεπε να ψηφίσει εάν τεθεί θέμα απομείωσης του χρέους. Το δεύτερο ισχύει και για την Μάλτα.

Απαραίτητη είναι η ψηφοφορία στη Βουλή της Αυστρίας και της Εσθονίας.

Η Ιρλανδία θα παραπέμψει τη συμφωνία σε ψηφοφορία στη Βουλή μόνο εάν το θεωρήσει απαραίτητο η κυβέρνηση.

Στην Ολλανδία, η Βουλή θα αποφασίσει η ίδια εάν θα ψηφίσει ή όχι.

Δεν χρειάζεται ψηφοφορία στα Κοινοβούλια του Βελγίου, του Λουξεμβούργου, της Κύπρου, της Λιθουανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Read more...

Μητρόπουλος: «Ανέμενα μεγαλύτερη τη διαρροή»...


Μητρόπουλος: «Ανέμενα μεγαλύτερη τη διαρροή»
Τι λέει για Λαφαζάνη - Στρατούλη...
«Την ανέμενα μεγαλύτερη και μαζικότερη τη διαρροή, γνωρίζοντας την ανθρωπογεωγραφία του ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος. 
Μιλώντας στον...
"Real fm 97,8" σχετικά με τους δυο υπουργούς που διαφοροποιήθηκαν στην ψηφοφορία, ο Αλέξης Μητρόπουλος σημείωσε ότι «ο κ. Λαφαζάνης και ο κ. Στρατούλης αποτελούν τους βασικότερους εκφραστές του δευτέρου κυρίαρχου ιδεολογικού και οργανωτικού ρεύματος του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το κυρίαρχο ρεύμα, δεν είναι έτσι, δεν το τελειώνεις, δεν το διαγράφεις». 

Όσον αφορά στη διαπραγμάτευση ο κ. Μητρόπουλος σημείωσε «με αλληλουχία ευθυνών, καταλήξαμε σε ένα κακό αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης. Εάν μπορούσε να επιτευχθεί κάτι καλύτερο, έχει να κάνει με την βαθειά γνώση αν υπήρχε σχέδιο, πόσο το είχαμε επεξεργαστεί, πόσο  ξέραμε τις προθέσεις των δανειστών.  Εγώ και στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, είπα και ότι και πρόγραμμα συγκεκριμένο δεν είχαμε, και επεξεργασία δεν είχαμε και σχέδιο δεν εκτυλίξαμε και φάσεις ίσως χάσαμε και τις προθέσεις των δανειστών ίσως δεν είχαμε αντιληφθεί βαθειά.»

Για τον κ. Βαρουφάκη και την επιλογή του να ταξιδέψει στην Αίγινα αντί να παραβρεθεί στην συνεδρίαση της Βουλής ο κ. Μητρόπουλος σημείωσε: «Δεν έπρεπε να το κάνει. Και αισθητικά δε μου άρεσε.  Έπρεπε να έρθει να εκφράσει την άποψη του.»


Read more...

«Αναμετρόμαστε με το μπόι μας και την ιστορία» Έξαλλος ο Τσίπρας με την Κωνσταντοπούλου


Αιχμές κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου άφησε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του στη Βουλή.
tsi
«Ευχαριστώ τους βουλευτές. Αυτή η διαδικασία εκρίθη απαραίτητη, προκειμένου ο υπουργός Οικονομικών να έχει τη μέγιστη δυνατή στήριξη, για να πετύχει όσο περισσότερο προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος και της ελληνικής πλευράς. Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές η συνείδηση της καθεμιάς βαραίνει. Είναι προφανές ότι η εξουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών αποτελεί μία επιλογή υψηλής ευθύνης. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές καλούμαστε να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις», είπε ο κ. Τσίπρας εμφανώς εκνευρισμένος από τη στάση της Προέδρου της Βουλής.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Βάζουν τις τελευταίες... πινελιές...


Σε εξέλιξη βρίσκεται το τετ-α-τετ (λίγο πριν αρχίσει το Eurogrοup) του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Μισελ Σαπέν. 
Στη συνάντηση, συμμετέχουν αρκετοί...
Γάλλοι τεχνοκράτες, που βάζουν τις τελευταίες πινελιές στις Ελληνικες προτάσεις...

Read more...

Ενέκρινε την ελληνική πρόταση το Euroworking Group...


ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΕΥΡΩ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΚΤ ΕΕ«Πράσινο φως» πήρε η ελληνική πρόταση από την Ευρωομάδα Εργασίας, το EuroWorking Group, που συνεδρίαζε από τις 10 το πρωί, παραδίδοντας τη σκυτάλη στο Eurogroup.
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως...
η ελληνική πρόταση έτυχε θετικής υποδοχής...

Read more...

Το 77% των πολιτών θέλει συμφωνία...


 Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου.
Δημοσκόπηση της "Metron Analysis"...
Συμφωνία με τους δανειστές ζητεί η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών (77%), σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis για την εφημερίδα «Παραπολιτικά», που διενεργήθηκε εν μέσω των κρίσιμων 24ωρων για την έκβαση των διαπραγματεύσεων.

Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με... 19,4% έναντι της ΝΔ και σύμφωνα με την μέτρηση, αν είχαμε την επόμενη Κυριακή εκλογές, το 38,5% των ερωτηθέντων θα ψήφιζε ΣΥΡΙΖΑ, το 19,1% Νέα Δημοκρατία, το 5,3% Ποτάμι, το 4,3% Χρυσή Αυγή, το 4,2% ΠΑΣΟΚ και το 3,8% ΚΚΕ. 
Metron Analysis: Το 77% των πολιτών θέλει συμφωνία – Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου - Media
Οι ΑΝΕΛ εμφανίζονται με 2,7%, ενώ 3,5% θα ψήφιζε την Ένωση Κεντρώων.

Στην ερώτηση «Τι θα θέλατε; Να βρεθεί συμβιβασμός ή να μείνει ανυποχώρητος ο πρωθυπουργός;», το συντριπτικό 77% επιθυμεί συμβιβασμό σε αντίθεση με το 21% που θέλει τον Αλέξη Τσίπρα να μην κάνει πίσω.

Kαταγράφεται ακόμη μεγάλη πλειοψηφία που επιθυμεί την παραμονή της χώρας στο ευρώ (84%).

Read more...

Ανασχηματισμός από Δευτέρα και κάλπες το Φθινόπωρο...



Ανασχηματισμό μετά τη Δευτέρα και κάλπες αρχές φθινοπώρου, μετά την υπογραφή συμφωνίας με τους δανειστές και την ψήφιση των μέτρων, προβλέπει ο σχεδιασμός του πρωθυπουργού μετά τη μίνι-ανταρσία στη Βουλή.

Ο Αλέξης Τσίπρας δέχθηκε ...
τις πρώτες πρωινές ώρες, μετά το αποτέλεσμα, στο γραφείο του στη βουλή τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο, ο οποίος συνοδευόταν από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Νίκο Νικολόπουλο.

Ο πρωθυπουργός έδωσε συγχαρητήρια στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ για την επιτυχία του να κρατήσει συμπαγή την ΚΟ του κόμματός του, αλλά και για την εν γένει συμπεριφορά του το τελευταίο διάστημα.

Ο πρωθυπουργός, αντιθέτως, εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένος από την στάση των δύο υπουργών Παναγιώτη Λαφαζάνη και Δημήτρη Στρατούλη που διαφοροποιήθηκαν κατά την ψηφοφορία.

Μετά την πράξη τους αρχικά σκέφθηκε να ζητήσει ο ίδιος τις παραιτήσεις τους, πλην όμως τελικά αποφάσισε να μην πυροδοτήσει εξελίξεις έως και τη Δευτέρα, προκειμένου να επικεντρωθούν όλες οι δυνάμεις στην επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής αύριο.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη ενημερώσει τους συνομιλητές του ότι θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης αρχές της εβδομάδος ενώ στην ατζέντα του υπάρχουν πια οι πρόωρες κάλπες για αρχές φθινοπώρου.

Ιδιαίτερα ενοχλημένος φέρεται ο πρωθυπουργός και με την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και τη στάση που αυτή κράτησε κατά τη διάρκεια της συζήτησης και της ψηφοφορίας για την κυβερνητική πρόταση προς τους δανειστές.

Στο θέμα της προέδρου της Βουλής, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις.

  real.gr

Read more...

Στο Eurogroup σήμερα Σάββατο Λαγκάρντ και Τόμσεν...


Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και ο διευθυντής Ευρώπης του Ταμείου Πολ Τόμσεν θα δώσουν το παρών στην έκτακτη Σύνοδο του Eurogroup.
 Σύμφωνα με...
πληροφορίες, τις τελευταίες ώρες παρατηρείται έντονη κινητικότητα από πλευράς ΔΝΤ, με αλλεπάλληλες συσκέψεις.

Σε κάθε περίπτωση, η στάση του Ταμείου απέναντι στην ελληνική πρόταση αναμένεται να αποσαφηνιστεί σήμερα κατά τη συνεδρίαση της «Ευρωομάδας»...

Read more...

AFP: Οι πιστωτές λένε «Nαι» ...


AFP: Οι πιστωτές λένε «ναι» και δίνουν 74 δισ. ευρώ
...και δίνουν 74 δισ. ευρώ...
Οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας θεωρούν ότι οι τελευταίες προτάσεις της Αθήνας είναι  θετικές για να αποτελέσουν τη βάση για ένα νέο πακέτο διάσωσης ύψους 74 δισ. ευρώ, αναφέρει πηγή της Ε.Ε., στο Γαλλικό Πρακτορείο.

“Υπήρξε...
θετική αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος” είπε η πηγή με το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας να είναι έτοιμο να εξετάσει να χορηγήσει έως και 58 δισ. ευρώ συν 16 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης.

Read more...

Η κυβέρνηση έχει τη δεδηλωμένη...


Συμφωνία - Βούρκωσε ο Τσίπρας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ: Αν δεν υπάρχει δεδηλωμένη, δεν συνεχίζουμε
...διευκρινίζει ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Γιώργος Σωτηρέλης...
Οι διαφοροποιήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την ψηφοφορία για την παροχή εξουσιοδότησης στη διαπραγματευτική ομάδα, άνοιξε τη συζήτηση για το θέμα της δεδηλωμένης.

«Νομικά η κυβέρνηση έχει...

τη δεδηλωμένη παρά τη διαφοροποίηση των 17 βουλευτών» διευκρίνισε σήμερα στο MEGA, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Γιώργος Σωτηρέλης. «Πολιτικά είναι θέμα του πρωθυπουργού» τόνισε. 

«Ο κ. Τσίπρας μπορεί να ζητήσει την παραίτηση των δυο υπουργών που διαφοροποιήθηκαν (σ.σ Λαφαζάνης, Στρατούλης), αλλά με την πρόεδρο της βουλής τα πράγματα είναι διαφορετικά, γιατί δεν μπορεί να την εξαναγκάσει σε παραίτηση και μόνο με πρόταση μομφής μπορεί να χάσει την θέση της» σχολίασε ο κ. Σωτηρέλης.


«Όταν υπουργοί διαφοροποιούνται και μάλιστα με ψήφο, προφανώς δημιουργείται εξαιρετικά προβληματική κατάσταση, από την οποία δεν εξαιρείται ούτε η πρόεδρος της Βουλής αν και έχει διαφορετικό θεσμικό ρόλο» αναγνώριζαν από την πλευρά τους κυβερνητικοί κύκλοι. 



Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εκλογών, ο κ. Σωτηρέλης τόνισε ότι σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός επιλέξει αυτή τη διέξοδο, δεν μπορεί να ζητήσει τη λεγόμενη "κυβερνητική διάλυση", διότι δεν έχει περάσει ένα έτος από τις εκλογές. Ο μόνος τρόπος είναι να παραιτηθεί. Σε αυτή την περίπτωση δεν πάμε σε διερευνητικές εντολές, αλλά πάμε κατευθείαν στη διαβούλευση του Προέδρου με τους αρχηγούς των κομμάτων και αν διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει τέτοια προοπτική, τότε πάμε σε εκλογές εντός 30 ημερών. Αυτό σημαίνει το νωρίτερο σε 3 εβδομάδες και το αργότερο σε 30 μέρες.

Read more...

Κομισιόν: Πρώτο βήμα θετικό...


Μετά την εξουσιοδότηση που πήρε η κυβέρνηση με ευρεία πλειοψηφία, τα βλέμματα όλων στρέφονται πλέον στις Βρυξέλλες και στις κρίσιμες...
συνεδριάσεις του Euro Working Group (11:00 ώρα Ελλάδος) και του Eurogroup (16:00 ώρα Ελλάδος), που θα κρίνουν εάν η ελληνική πρόταση είναι επαρκής. 

Τα πρώτα σχόλια των Ευρωπαίων ηγετών για τα μέτρα που προτείνει η Αθήνα για το νέο πρόγραμμα και την παραμονή της χώρας στο ευρώ είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Το πρώτο βήμα χαρακτηρίστηκε θετικό, ως βάση διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Ωστόσο, κρατούν ακόμη κλειστά τα χαρτιά τους καθώς περιμένουν την πλήρη αξιολόγηση της πρότασης από τους θεσμούς. 

Σε τηλεδιάσκεψη που έγινε μεταξύ της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, μπήκαν στο μικροσκόπιο τα μέτρα, όπως και τα σημαντικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο τραπεζικό σύστημα από το capital control. 

«Οι θεσμοί αξιολογούν το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για νέο πρόγραμμα βοήθειας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, λαμβάνοντας υπόψη τη σταθερότητα της ευρωζώνης, τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τις πραγματικές χρηματοοικονομικές ανάγκες της χώρας τα επόμενα χρόνια», ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Οι πιστωτές αξιολογούν θετικά τις ελληνικές προτάσεις

Στην περίπτωση που όλα εξελιχθούν ομαλά για την χώρα μας και επέλθει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, υπάρχει το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης και η Σύνοδος Κορυφής των 28 ηγετών της ΕΕ. 

Ντάισελμπλουμ: Καλοδουλεμένη η ελληνική πρόταση 

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε την ελληνική πρόταση «καλοδουλεμένη» και τόνισε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης χρειάζεται σήμερα «να λάβουν μία σημαντική απόφαση». 

Ο πρόεδρος του Eurogroup έκανε επίσης λόγο για ένα «λεπτομερές κείμενο», χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες για τα μέτρα που προτείνει η ελληνική πλευρά. 

Ολάντ: Οι Έλληνες έδειξαν αποφασιστικότητα 

«Οι Έλληνες έδειξαν την αποφασιστικότητά τους να μείνουν στην Ευρωζώνη, καθώς το πρόγραμμά τους είναι σοβαρό και αξιόπιστο», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι ζωτικής σημασίας. 

Ο κ. Ολάντ εμφανίστηκε αισιόδοξος για συμφωνία και τόνισε: «Πρέπει να ολοκληρωθούν αμέσως οι διαπραγματεύσεις με μία συμφωνία που θα σέβεται τους ευρωπαϊκούς κανόνες αλλά και τους Έλληνες, που έχουν υποφέρει πολύ».

Διφορούμενα μηνύματα από το Βερολίνο

Αντικρουόμενες ήταν οι πρώτες αντιδράσεις στελεχών του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού για τις προτάσεις που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση, με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) να εμφανίζονται ικανοποιημένοι, αλλά τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) να εκφράζουν επιφυλάξεις και τους Βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) να επιμένουν στη θέση τους για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Read more...

Γεννηματά: Ο Τσίπρας έχει ισχυρή εξουσιοδότηση...


Οφείλει να ανταποκριθεί...
«O κ. Τσίπρας μετά από την εντολή που έλαβε από τους πολιτικούς αρχηγούς έχει σήμερα ισχυρή εξουσιοδότηση από 251 βουλευτές για να φέρει συμφωνία παραμονής της χώρας στην Ευρώπη και...
την Ευρωζώνη. Οφείλει να ανταποκριθεί», δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, μετά το πέρας της σημερινής ψηφοφορίας... 

Read more...

Στηρίξαμε την πρόταση για να μην πέσει η κυβέρνηση...


Κοινή δήλωση των 4 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που απείχαν από τη ψηφοφορία

Δήλωση 15 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ...
Στήριξη με αστερίσκους δίνουν στην κυβέρνηση 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που υπερψήφισαν την κυβερνητική πρόταση προς τους θεσμούς.

Τη δήλωση υπογράφουν η...
Λίτσα Αμανατίδου, ο Κώστας Δελημήτρος, ο Ζήσης Ζάννας, ο Γιάννης Ζερδελής, ο Κώστας Ήσυχος, ο Ηλίας Ιωαννίδης, ο Ηλίας Καματερός, ο Μιχάλης Κριτσωτάκης, ο Θωμάς Κώτσιας, η Ευγενία Ουζουνίδου, ο Αθανάσιος Πετράκος, ο Στέφανος Σαμοΐλης, η Αλεξάνδρα Τσανάκα, η Δέσποινα Χαραλαμπίδου και ο Νίκος Χουντής.

Όπως τονίζουν, «η πρόταση συνιστά άλλο ένα πρόγραμμα λιτότητας, απορρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο όχι μόνο δεν πρόκειται να δώσει απαντήσεις στα αγωνιώδη και τραγικά οικονομικοκοινωνικά προβλήματα της χώρας, αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών, αλλά και θα επιδεινώσει τις υφεσιακές τάσεις στην οικονομία και θα καταστήσει ακόμα πιο δυσοίωνο το μέλλον της χώρας».

Σημειώνουν ότι «η πρόταση δεν έπρεπε να ψηφιστεί από τη Βουλή» και υποστηρίζουν πως την ψήφισαν «μόνο και μόνο για να μη δώσουν αφορμές για να αξιοποιηθεί η στάση τους προκειμένου να τεθεί ζήτημα δεδηλωμένης στην κυβέρνηση».

Read more...

Με 251 ΝΑΙ, πέρασε η πρόταση...


 ... απ' τη βουλή.
Ο Τσίπρας «έχασε» τη δεδηλωμένη...
Με 251 ψήφους υπέρ (Ναι), 32 κατά (Όχι) και 8 "παρών", ολοκληρώθηκε πριν από λίγα λεπτά η κρίσιμη συνεδρίαση της βουλής και...
παράλληλα εγκρίθηκε η ελληνική πρόταση και εξουσιοδοτήθηκε ο πρωθυπουργός για τις τελικές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Ηχηρά, ωστόσο, ήταν τα «παρών» που ακούστηκαν από την 
Ζωή Κωνσταντοπούλου, Δημήτρη Στρατούλη, Κώστα Λαπαβίτσα, ενώ παράλληλα «παρών» ψήφισαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αγλαϊα Κυρίτση, Ιωάννα Γαϊτάνη, Γιάννης Σταθά, Θανάσης Σκούμας, Παναγιωτης Λαφαζάνης και Στάθης Λεουτσάκος. Δεν ψήφισε η Ραχήλ Μακρή.

Αντίθετα, «Ναι» ψήφισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης ο οποίος και… καταχειροκροτήθηκε, ενώ κάτι αντίστοιχο σημειώθηκε και όταν ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος ψήφισε υπερ.

Read more...