Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Ζούνη: Είμαστε σε μία σκηνή θεάτρου όπου το κοινό πετά λεμονόκουπες

newpost.gr








Ζούνη: Είμαστε σε μία σκηνή θεάτρου όπου το κοινό πετά λεμονόκουπες
eurokinissi
Η Πέμη Ζούνη δεν αρκέστηκε να επιτεθεί χθες κατά του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για την πολιτική που ασκεί αλλά σήμερα ανέβασε την ομιλία της και στο προσωπικό της site. Τι λέει λοιπόν η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ;


Ότι ο λόγος της είναι εκ προοιμίου ακυρωμένος και έχει χαθεί η αξιοπιστία της κυβέρνησης .

''Δεν μπορείς σε μια σκηνή θεάτρου, όπου το κοινό πετάει λεμονόκουπες, να λες «βγες και μάγεψέ τους"!

"Οι επιλογές σας για το τι λέγεται και πώς λέγεται, αποδεικνύονται λάθος. Δεν το λέω εγώ, το λέει η αποσταθεροποίηση που ζούμε. Οι ιστορικές στιγμές, τις οποίες όλοι επικαλούμαστε, βάζουν αμείλικτα ερωτήματα και απαιτούν ανάλογες απαντήσεις".

Read more...

ΣΤΑ 1,66 ΔΙΣ. ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΥΠ.ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2011


Συνολικά πρόσθετα μέτρα ύψους 1,66 δισ. θα πάρει, το υπουργείο Εργασίας για το 2011 λόγω της αναποτελεσματικής αντιμετώπισης της ανεργίας. Σύμφωνα με το υπουργείο, η αύξηση της ανεργίας έχει μειώσει την είσπραξη των εισφορών κατά 1 δισ. ευρώ. Παράλληλα, οι χαμηλότεροι μισθοί που...
εισπράττουν οι φορολογούμενοι έχουν μειώσει τις εισφορές που εισπράττει η κυβέρνηση. Αυξημένο κατά 400 εκατ. είναι το ποσό που πληρώνεται σε επιδόματα ανεργίας. Τα νέα πρόσθετα μέτρα 1,66 δισ. ευρώ θα έρθουν: ♦μείωση φαρμακευτικών δαπανών 365 εκατ. ♦μείωση παροχών-επιδομάτων 445 εκατ. ♦Μείωση επικουρικών συντάξεων -εφάπαξ 425 εκατ. ♦εισφορά αλληλεγγύης 425 εκατ.
Read more...

Βαραίνει κι άλλο το κλίμα στην κυβέρνηση

Με φόντο την έκθεση-κόλαφο της Τρόικας


http://img.protothema.gr/85A1DA1DDD965F046BC25802A45A98A4.jpg
Αν και τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ μαζί με τέσσερις υπουργούς της κυβέρνησης βρίσκονταν κλεισμένα στην Ιπποκράτους, προφανώς κατέστησαν κοινωνοί της έκθεσης της Τρόικας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Μιας έκθεσης με την οποία, πέραν της αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής που επισημαίνεται σε όλους τους τομείς, καθίσταται σαφές ότι κάθε άλλο παρά διασφαλισμένη είναι η 5η δόση χρηματοδότησης εάν προηγουμένως δεν έχουν δρομολογηθεί όλα εκείνα τα μέτρα που θα διασφαλίσουν ότι θα υπάρξει συνέχεια χρηματοδότησης από την ίδια την Τρόικα!

Κοινώς, η χώρα μας για να πάρει έως τα μέσα Ιουλίου την 5η δόση θα πρέπει να έχει πείσει τους δανειστές της ότι τα μέτρα που θα ληφθούν θα είναι αρκετά για να δοθεί και η επόμενη δόση ή και η επιμήκυνση της χρηματοδότησης…

Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι σαφές ότι επιβαρύνει κι άλλο το κλίμα που επικρατεί στην κυβέρνηση, μετά και το πρωτοφανές σφυροκόπημα που δέχθηκε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στη διάρκεια του ΚΤΕ Οικονομίας.

Ο υπουργός Οικονομικών, μαζί με τους υπουργούς Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρη Ρέππα και τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη μετέχει στην εν εξελίξει συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, η οποία προηγείται της αυριανής συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο έχει ως αντικείμενο την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου και των οδυνηρών μέτρων που αυτό περιλαμβάνει.

Στην εισήγησή του ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου υπερασπίστηκε την οικονομική πολιτική που ακολουθείται, επισημαίνοντας την ανάγκη ευρύτερων αλλαγών. Πρόσθεσε, δε, ότι «τις αλλαγές, δεν θα τις φέρει κανένας σωτήρας, δε θα τις φέρει καμία μαγική συνταγή. Δε θα τις φέρει η κατάργηση της Βουλής των Ελλήνων, δηλαδή η κατάλυση της δημοκρατίας. Εμείς πρέπει να είμαστε οι καταλύτες αυτών των μεγάλων αλλαγών».

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο κίνημα των Αγανακτισμένων στην πλατεία Συντάγματος λέγοντας: «δικαίως πολλοί αγανακτούν. Εμείς όμως πρέπει να συμβάλουμε στο να διαμορφωθεί ένα πραγματικό Κίνημα Πολιτών που αντιδρούν σε κάθε ανομία, κάθε παρανομία, κάθε ρουσφέτι, κάθε χαριστική μεταχείριση, κάθε περιστατικό διαφθοράς, αδιαφάνειας, αυθαιρεσίας, αδικίας, είτε είναι το φακελάκι, είτε η συναλλαγή κάτω από το τραπέζι».

Από την πλευρά του, ο γραμματέας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Καρχιμάκης εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι ασχήμιες που στήνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πλέον πολιτεύεται με τη λογική της ακροαριστεράς της δεκαετίας του 70, δεν θα πρέπει να μας πτοήσουν».
Read more...

Συνεχίζουν ακάθεκτοι για 15η ημέρα οι «Αγανακτισμένοι»

newpost.gr








Συνεχίζουν ακάθεκτοι για 15η ημέρα οι «Αγανακτισμένοι»
Χιλιάδες «Αγανακτισμένοι» συγκεντρώθηκαν για 15η συνεχή ημέρα στην πλατεία Συντάγματος, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για για την επικείμενη ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, την τρόικα, το χρέος, το τραπεζικό σύστημα, καθώς και για τους Έλληνες πολιτικούς. Κλειστή η λεωφόρος Αμαλίας στο ύψος της Βουλής είναι κλειστή.

Με συνθήματα και πανό κατά του μνημονίου, της λιτότητας και της ανεργίας, άνθρωποι όλων των ηλικιών, πιστοί στο ραντεβού τους, απαίτησαν, γι άλλη μία ημέρα, ελπίδα και καλύτερο αύριο.

Επί της πλατείας, τα αντίσκηνα των εθελοντών των ομάδων εργασίας έχουν πολλαπλασιαστεί, ενώ δύο μουσικές σκηνές έχουν στηθεί στα «ορεινά» και τα «πεδινά» της πλατείας.

Οι «Αγανακτισμένοι», φαίνεται πως είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις ειρηνικές και...πολύχρωμες κινητοποιήσεις τους, ενώ όλο και περισσότεροι πολίτες συμμετέχουν στις καθημερινές λαϊκές συνελεύσεις που πραγματοποιούνται στην πλατεία Συντάγματος.
Read more...

Για αποτυχία σε όλους τους στόχους μιλά η Τρόικα

Και “περιορισμένη χρεοκοπία” εξετάζει ο Τρισέ

http://img.protothema.gr/65274F9022097A87CA7763B084B9C82F.jpg
Για εκτροχιασμό του δημοσιονομικού προγράμματος της Ελλάδας, πλήρη αδυναμία της χώρας να βγει ξανά στις αγορές μέσα στην τρέχουσα χρονιά και για επιτακτική ανάγκη «αλλαγής πολιτικής» προκειμένου η χώρα να επιστρέψει σε τροχιά ανάταξης της οικονομίας της μιλάει η έκθεση της Τρόικας, έτσι όπως αναμεταδίδεται ταχύτατα την τελευταία ώρα στα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα.

Την ίδια ώρα, τη λύση της «περιορισμένης, ή άλλως πως επιλεκτικής χρεοκοπίας» φέρεται να προκρίνει η ΕΚΤ ως συμβιβαστική λύση στο πρόβλημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους.

Οι εκπρόσωποι ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ που ολοκλήρωσαν την εξέταση προόδου της ελληνικής οικονομίας ουσιαστικά περιγράφουν στην έκθεσή τους μια πλήρη αποτυχία στην εφαρμογή των μέτρων σύγκλισης, ενώ ξεκαθαρίζουν πως η περιβόητη δόση του υφιστάμενου δανείου (των αρχικών 110 δισ. ευρώ) προς τη χώρα μας «δεν μπορεί να αποδεσμευτεί εάν δεν επιλυθεί το πρόβλημα χρηματοδότησης της Ελλάδας»!

Επισημαίνουν δε ότι το τρέχον πρόγραμμα ΔΕΝ επαρκεί και πως εάν δεν ληφθούν νέα μέτρα τότε δεν πρόκειται να υποχωρήσει ούτε το έλλειμμα φέτος.
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο ότι το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα «πρέπει να άπτεται και να φορά ΟΛΟΥΣ τους τομείς της κυβερνητικής δραστηριότητας», αλλά και στο γεγονός ότι ενώ υπάρχουν σημεία όπου μπορεί να αναζητηθεί πολιτική συναίνεση εντούτοις οι της Τρόικας δεν δίνουν πολλές πιθανότητες σε κάτι τέτοιο.

Ύφεση 3,8% φέτος
Στη γλώσσα των αριθμών η έκθεση της Τρόικας αναφέρει πως η ύφεση – για την οποία πάντως υπάρχει η παραδοχή πως απεδείχθη πολύ βαθύτερη απ’ ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί – θα φτάσει στο 3,8% φέτος και υπό προϋποθέσεις μπορεί να καταγραφεί μια ισχνή ανάπτυξη της τάξης του 0,6% το 2012, ενώ και το χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ) αναμένεται να κορυφωθεί το 2012-13 κι έκτοτε να αρχίσει η αποκλιμάκωσή του.

Άλλη ξεχωριστή μνεία γίνεται στην αναγκαιότητα άμεσης σύστασης του Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας για να «τρέξουν» οι αποκρατικοποιήσεις, ενώ η έκθεση καταλήγει με την εκτίμηση πως στην μη αποτελεσματική διαχείριση του ελληνικού χρέους μερίδιο ευθύνης έχει και η «αβεβαιότητα» ως προς τον τρόπο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που «αυξάνει την ένταση και την επιθετικότητα των αγορών» …

Όπως μεταδίδει, επίσης, το πρακτορείο Reuters ήδη από τις αρχές της εβδομάδας τα μέλη του Δ.Σ της ευρωτράπεζας αλλά προφανώς και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν ενημερωθεί από τον Γερμανό Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για μια μεθόδευση που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τριπλό στόχο: και να συμπεριλάβει ιδιώτες επενδυτές στη νέα διάσωση της Ελλάδας και να άρει τις ενστάσεις της ίδιας της ΕΚΤ ως προς μια μετάθεση αποπληρωμής των ελληνικών ομολογιακών εκδόσεων και τέλος να «αφοπλίσει» τους κερδοσκόπους μιας και μπορεί οι οίκοι αξιολόγησης να έθεταν σε καθεστώς default την Ελλάδα, αλλά για περιορισμένο διάστημα, όσο θα χρειαστεί για να επιβεβαιώσουν πως η ανταλλαγή «παλαιών» ελληνικών ομολόγων με νέα θα γίνει σε εθελοντική βάση.

Σε μια τέτοια περίπτωση ΔΕΝ θα είχαμε «πιστωτικό γεγονός», όπως διαβεβαίωσε και σήμερα η Διεθνής Ένωση Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA), οπότε και ΔΕΝ θα πληρωθούν τα cds των περί ων ο λόγος ομολόγων!!!

Συνεπώς, όπως μεταδίδει το Reuters, οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες εξετάζουν τώρα την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές με νέα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας, υπό αυτό το ιδιότυπο καθεστώς της περιορισμένης χρεοκοπίας, ήτοι ΧΩΡΙΣ να αλλάξει η βασικότερη παράμετρος των αρχικών εκδόσεων, δηλαδή ΧΩΡΙΣ να μειωθεί η ονομαστική αξία των ομολόγων. Αυτό όντως θα συνιστούσε – κατά τους οίκους αξιολόγησης – «πλήρη» χρεοκοπία με όλα όσα αυτό συνεπάγεται …

Με τον τρόπο αυτό κανείς δεν χάνει: οι Γερμανοί περνάνε το βασικό τους αίτημα για συμμετοχή ιδιωτών, οι τελευταίοι ΔΕΝ χάνουν κεφάλαια, όπως ΔΕΝ χάνει και η ΕΚΤ που ας μην ξεχνάμε κρατάει ελληνικά ομόλογα ύψους 45 δισ. ευρώ στο χαρτοφυλάκιό της.
Read more...

Κινδυνεύει η 5η δόση - Αναμένεται έκτακτη δήλωση Γιούνκερ

newpost.gr
Κινδυνεύει η 5η δόση - Αναμένεται έκτακτη δήλωση Γιούνκερ
Δεν εκταμιεύει η τρόικα την πέμπτη δόση για την Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγησης που μεταδίδει το Ρόιτερς.


Επισημαίνει ότι η επόμενη δόση των δανείων δεν μπορεί να εκταμιευθεί αν δε διορθωθούν τα ζητήματα χρηματοδότησης της Ελλάδας στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής.

Η έκθεση αναφέρει ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει τους στόχους για το έλλειμμα εάν δεν πάρει περαιτέρω μέτρα καθώς η ύφεση διαπιστώνεται βαθύτερη από ό,τι είχε εκτιμηθεί.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς στην έκθεση αναφέρεται ότι η χορήγηση της πέμπτης δόσης δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν λυθεί το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης του προγράμματος της Ελλάδας δεδομένου ότι η χώρα δεν θα βγει στις αγορές το 2012.

Η ύφεση είναι βαθύτερη από ότι είχε αρχικά υπολογιστεί 3,8% έναντι 3% το 2011 και η ανάπτυξη το 2012 μικρότερη επίσης από τους αρχικούς υπολογισμούς 0,6% έναντι 1%.

Πηγή: skai.gr
Read more...

Πίστεψα στο όραμα του Γιώργου Παπανδρέου... Τα βρόντηξε στο νεοφιλελευθερισμό & παρέμεινε σοσιαλιστής ο Γραμματέας της Ν. ΠΑΣΟΚ Γέρακα…


Του Λάμπρου Γκόγκα
Γραμματέας της Νεολαιας ΠΑ.ΣΟ.Κ. Γέρακα

Η ομιλία στην Aντιπεριφερειακή Συνδιάσκεψη ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ανατολικής και Βόρειας Αττικής
"'Εχω την αίσθηση πως βρισκόμαστε εκτός τόπου και χρόνου. Κλείνουμε τα μάτια στα προβλήματα. Στα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας που είμαστε και εμείς συμμέτοχοι.
Ναι είμαστε συμμέτοχοι όσο και να μην μας αρέσει. Η διακυβέρνηση της Νέας Δημοκατίας ήταν καταστροφική. Το γνωρίζουμε, τη ζήσαμε, την είδαμε. Όπως είπε και ο Γιώργος Παπανδρέου το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα ειναι πρόβλημα 10ετιων... Είμαστε και εμείς συμμέτοχοι. Είτε μας αρέσει είτε όχι.
Και εμείς διογκώσαμε το κράτος, και εμείς δώσαμε μισθούς στα "golden boys" δυσανάλογους των προσόντων τους, και εμείς θέλαμε και πιέσαμε ώστε το...
παιδί μας να γίνει δημόσιος υπάλληλος... Να αποκατασταθεί επαγγελματικά...
Και τι καταφέραμε; Γεμίσαμε το κράτος πλεονάζοντες και άχρηστους υπαλλήλους και καταδικάσαμε ταυτόχρονα την νεολαία σε απραξία.
Και εμείς δώσαμε υποσχέσεις προεκλογικά που δεν τις τηρήσαμε. Ο λαός ακουλούθησε τις ιδέες αυτές και το όραμα μας.
Και εμείς τι κάναμε για αυτο;;;
Κοροιδευόμαστε μεταξύ μας...
Βλέπω σε αυτή την αίθουσα γύρω μου ανθρώπους απλούς, στελέχοι, θεσμικούς. Ανθρώπους που αγωνίστηκαν, πάλεψαν έδωσαν μάχες. Κυνηγήθηκαν και φυλακίστηκαν για το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα. Πάλεψαν για μια καλύτερη Ελλάδα. Αυτό ειναι το ευχαριστώ;
Όταν το 2001 γράφτηκα στην Νεολαία ΠΑ.ΣΟ.Κ. το έκανα συνειδητά. Δέν είχα κανένα αυτοσκοπό ούτε προέρχομαι απο πολιτική οικογένεια. Πίστεψα στο όραμα του Γιώργου Παπανδρέου για ένα κράτος πρόνοιας, μια Δίκαιη κοινωνία για πλήρη διαφάνεια στους θεσμούς, για Συμμετοχική Δημοκρατία.
Αγωνίστηκα και εγώ από το μετερίζι μου όπως και εσείς άλλωστε.
Πετύχαμε και βοηθήσαμε το κίνημα να αναλάβει τις τύχες αυτής της χώρας.
Γιατί; Οχι επειδή είμαστε πρόβατα, αλλά επειδή πιστέψαμε στο όραμα του Γιώργου Παπανδρέου.
Και το αποτέλεσμα ποιο είναι κύριοι;
Ψήφισε κανένας από σας αυτά τα αντιλαικά μέτρα που εφαρμόζοντε σήμερα;
Σπάσαν τα δάκτυλα μας να χειροκροτούμε τον Γιώργο Παπανδρέου να μας λέει οτι λεφτά υπάρχουν. ΠΟΥΝΤΑ;
Είχε χρέος να γνωρίζει. Αλλιώς μας κορόιδεψε.
Οι χειροκροτητές πεθάνανε. Και σας ρωτώ ευθέως...
Εσείς που αγωνιστήκατε τόσα χρόνια για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. επικροτείτε αυτή την κατάσταση;
-Πως κοιτάτε στα μάτια την ΝΕΟΛΑΙΑ; Τα παιδιά σας. Που δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει αύριο; Που η ανεργία εχει ξεπεράσει καθε όριο;
-Πως κοιτάτε στα μάτια τους ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ; Τους γονείς σας. Που δεν μπορούν να ζήσουν με τις πενιχρές συντάξεις;
-Πως κοιτάτε στα μάτι τον ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ; Τον άνθρωπο της διπλανής πόρτας, τον συγγενή σας που εαν δεν έχει κλείσει ακόμα την επιχείρηση του ζεί μέσα στην επαγγελματική αβεβαιότητα;
ΤΟΥΣ ΚΟΙΤΑΤΕ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ; ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΕΙΤΕ;
Κύριοι όπως σας είπα και ποιο πρίν νιώθω συμμέτοχος από την στιγμή που και εγώ πίστεψα στο όραμα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Που έγινα κοινωνός του προγράμματος και το μετέφερα έξω στην κοινωνία. ΕΓΩ δεν ψήφισα κατι τέτοιο σαν αυτό που γίνετε σήμερα.
Ας αναλάβει ο καθένας μας τις ευθύνες του.
ΕΧΩ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΑΩ ΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΨΗΛΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΟΥ ΤΟ ΑΦΑΙΡΕΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ.
Συμμέτοχος σε αυτό το έγκλημα κατά της χώρας μας δεν θα γίνω κύριοι.
Η ΠΑΙΔΕΙΑ μου οι ΙΔΕΕΣ μου και η ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ μου δεν μου επιτρέπουν να συμβιβαστώ με αυτή την κατάσταση.
Καταθέτω ενώπιον σας την παραίτηση μου απο γραμματέας της Νεολαιας ΠΑ.ΣΟ.Κ. Γέρακα, λόγω σοβαρών πολιτικών διαφωνιών με την κυβερνητική πολιτική"
Ευχαριστώ
Φιλικά
Λάμπρος Χ. Γκόγκας

Read more...

Ο Μ. Θεοδωράκης "κατέλαβε" την πλατεία Αριστοτέλους...


Από το http://greece-salonika.blogspot.com/

Πρίν από λίγα λεπτά (19.50') ο Μ.Θεοδωράκης έφτασε στην πλατεία Αριστοτέλους και την "κατέλαβε" όπως είχε προειδοποιήσει παρά την απαγόρευση του Δ.Θεσσαλονίκης.
Ο κ.Θεοδωράκης κάθησε σε μια πολυθρόνα που τοποθέτησαν στο σημείο (κάτω από τη Μητροπόλεως,εντός της πλατείας) μέλη της "Σπίθας" και δήλωσε πως προτίθεται να.. προχωρήσει στην αυριανή προγραμματισμένη του ομιλία ακόμα και αν ο κ.Μπουτάρης στείλει τη Δημοτική Αστυνομία να τον απομακρύνει...

Read more...

Υπογράφτηκε η «Φιλική Διευθέτηση» μεταξύ ΟΛΠ και Cosco για τη σύμβαση παραχώρησης

Από τη Βουλή η κύρωση

Οι δύο πλευρές «διευθέτησαν φιλικά» τις διαφωνίες σχετικά με την σύμβαση παραχώρησης
Οι δύο πλευρές «διευθέτησαν φιλικά» τις διαφωνίες σχετικά με την σύμβαση παραχώρησης (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Πειραιάς
Προσυπογράφτηκε το Πρακτικό της «Φιλικής Διευθέτησης» για τη σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του ΟΛΠ και της θυγατρικής της Cosco «ΣΕΠ ΑΕ». Το κείμενο συνυπογράφτηκε την Τετάρτη για τον ΟΛΠ από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Γ.Ανωμερίτη και για τη ΣΕΠ από τον Captain Φου Τσενγκιού.

Σύμφωνα με τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι δύο πλευρές, ημερομήνια έναρξης της κατασκευής του προβλήτα III από την Cosco - που ήταν και το βασικό επιχείρημα για παραχώρηση του εμπορευματικού λιμένα στην κινεζική πλευρά- παραμένει η 01/10/2011.

Όσον αφορά δε την έννοια της «Ανωτέρας Βίας» -που επικαλείτο η Cosco κατά την άρνησή της να καταβάλλει μέρος του μισθώματος προς τον ΟΛΠ για τις μέρες του 2010 που υπήρχαν κινητοποιήσεις των τελωνειακών και ιδιοκτητών φορτηγών- διευκρινίστηκε πως αφορά τα «εντός λιμενικής ζώνης».

Επίσης, ΟΛΠ και Cosco κατέληξαν πως δεν θα αλλάξει το συμφωνηθέν οικονομικό αντάλλαγμα σε όιλη την 35ετή διάρκεια της σύμβασης παραχώρησης, ή η καταβολή των ετήσιων ανταλλαγμάτων, ενώ ρυθμίστηκαν και θέματα συνεργασίας μεταξύ ΟΛΠ,ΣΕΠ και MSC.

Το πρακτικό θα υποβληθεί στο υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων μαζί με το σχέδιο αναδιατυπώσεων της σύμβασης παραχώρησης, ώστε το τελικό κείμενο να τεθεί υπόψη του Ελεγκτικού Συνεδρίου και να κυρωθεί από τη Βουλή, καθώς η σύμβαση είχε ψηφιστεί ως νόμος.

Οι δύο εταιρείες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους, αναφέροντας πως χωρίς προσφυγές σε Διαιτησία ή τη Δικαιοσύνη «επέλυσαν θέματα με αμοιβαία κατανόηση και προς το συμφέρον των δύο πλευρών, θέματα τα οποία προέκυψαν από τη συγκυρία, ασάφειες και διαφορετικές απόψεις επί της εφαρμογής ορισμένων συμβατικών ρυθμίσεων».

Όπως ανέφερε ο Γ.Ανωμερίτης «σε μια μακρόχρονη σύμβαση συνεργασίας, 35ετούς μάλιστα διάρκειας, όπως έχει δείξει η διεθνής εμπειρία επί Συμβάσεων Παραχωρήσεων, πολλές φορές τίθενται θέματα προσαρμογών και ερμηνειών. Χαιρόμαστε, γιατί στην πρώτη περίοδο και επί διαφορετικών προσεγγίσεων, επιλέξαμε τη διαδικασία της φιλικής διευθέτησης, η οποία ολοκληρώθηκε με επιτυχία».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

“Όχι” Σαμαρά στην πίεση των Ευρωπαίων

Ξεκαθάρισε ότι δεν στηρίζει λάθος πολιτική


http://img.protothema.gr
Την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου ζήτησε από του Ευρωπαίους αξιωματούχους, με τους οποίους συναντήθηκε στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντώνης Σαμαράς και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να στηρίξει το Μεσοπρόθεσμο.

«Στηρίξαμε και στηρίζουμε ό,τι είναι σωστό για την πατρίδα, ενώ δεν μπορούμε να στηρίξουμε οτιδήποτε έχει ήδη αποδειχτεί λάθος», ανέφερε χαρακτηριστικά μετά τις συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο του ΕΛΚ κ. Βίλφριντ Μαρτένς, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, καθώς και τον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και πρόσθεσε: «Το διήμερο αυτό είχε ένα διπλό αποτέλεσμα: και συνεισφέραμε στην εθνική προσπάθεια για ταχύτερη έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και οι απόψεις μας ακούστηκαν με προσοχή από την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Όπως μετέδωσε και νωρίτερα το protothema.gr, οι δύο “κεφαλές” της Ευρωπαϊκής Ένωσης πίεσαν αρκετά τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για την συναίνεση.

Στις συναντήσεις που είχε μαζί με τον αντιπρόεδρο του κόμματος και πρώην επίτροπο κ. Σταύρο Δήμα ο κ. Σαμαράς υποστήριξε: «Ολα τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν, πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι η σημερινή οικονομική πολιτική στην Ελλάδα δεν αποδίδει και πρέπει να αλλάξει». Παρουσίασε τη δική του οικονομική πρόταση και υποστήριξε ότι μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. είπε ότι «συμφωνούμε με τους βασικούς στόχους, δηλαδή τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους, αλλά πρέπει να αλλάξει η εφαρμοζόμενη πολιτική μέσα από επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου».

Στη δήλωση που έκανε μετά τις συναντήσεις αναφέρει ακόμη ότι «υπογραμμίσαμε ότι το σχέδιό μας προβλέπει εκτενείς περικοπές από τη σπατάλη του Δημοσίου. Αλλά ταυτόχρονα περιλαμβάνει απαραίτητα μέτρα που τονώνουν την οικονομία, ώστε να καταπολεμηθεί μαζί με το έλλειμμα και η βαθιά ύφεση. Και να στηριχθεί η κοινωνική συνοχή, χωρίς την οποία κανένα σχέδιο εξυγίανσης δεν μπορεί να αποδώσει ως το τέλος. Και, βεβαίως, επιβεβαιώσαμε την απόλυτη στήριξή μας στην ανάγκη αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Αλλωστε, και τα δύο αποτελούν προτάσεις στις οποίες εμείς επιμένουμε εξαρχής».
Read more...

Απλοποίηση της αποστολής των δηλώσεων από λογιστές στο παρά πέντε...



Tην απλοποίηση της ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων από λογιστές αποφάσισε να θέσει σε λειτουργία το υπουργείο Οικονομικών, περίπου 20 μέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων και ενώ περισσότερο από 1,6 εκατ. δηλώσεις έχουν ήδη εκκαθαριστεί.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, από σήμερα οι φορολογούμενοι μπορούν να...

πιστοποιούν λογιστές για να στείλουν τις δηλώσεις τους, δίνοντας τους τρία πληροφοριακά στοιχεία:

α) τον Α.Φ.Μ. του,

β) τον αριθμό ταυτότητας ή διαβατηρίου του, όπως αυτός εμφανίζεται στο μητρώο TAXIS και

γ) τον αριθμό ειδοποίησης τού περσινού του εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος (του οικονομικού έτους 2010).

Στη συνέχεια οι λογιστές θα μπορούν χρησιμοποιώντας τα στοιχεία αυτά να μπαίνουν στο σύστημα για λογαριασμό του φορολογούμενου και να στέλνουν τη δήλωση του ενώ θα έχουν πρόσβαση σε αυτήν μέχρι και 15 μέρες μετά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής. enet.gr



Read more...

ΠΑΤΡΑ: Τεταμένη η κατάσταση - οπλισμένοι μετανάστες με καδρόνια...



Τεταμένη η κατάσταση στην Πάτρα. Ομάδα αλλοδαπών οπλισμένη με καδρόνια και λοστούς. Η αστυνομία παρακολουθεί τις κινήσεις τους, προκειμένου να ...αποτρέψει έγκαιρα, εμπλοκή σε επεισόδια.
dete.gr



Read more...

Δεν έχουν τέλος οι κόντρες στο ΠΑΣΟΚ «Σφαγή» Ρέππα – Γιαννακοπούλου για το αεροδρόμιο

http://img.protothema.gr/560A6D683014234EC9ABBFBB79B153D4.jpgΚόντρα με βαρύτατους χαρακτηρισμούς ξέσπασε μεταξύ της κυρίας Νάντιας Γιαννακοπούλου και του κ. Δημήτρη Ρέππα με την βουλευτή να τον χαρακτηρίζει εμμέσως πλην σαφώς ως «αναξιόπιστο» και τον υπουργό να της συστήνει πως «καλό είναι να μιλάμε λιγότερο και να δουλεύουμε περισσότερο». Η αιτία της βεντέτας είναι το μέλλον του αεροδρομίου της Καλαμάτας. Αναλυτικά, σε ανακοίνωσή της η κυρία Γιαννακοπούλου – μεταξύ άλλων – αναφέρει
«Η αναδίπλωση του κ. Ρέππα, προφανώς εκφράζει την πολιτική σχολή που πρεσβεύει ότι «άλλα λέμε στη Μεσσηνία και άλλα στην Αρκαδία» για το ίδιο θέμα. Εγώ δεν έχω τελειώσει αυτήν τη «σχολή», ούτε ενστερνίζομαι τις πρακτικές της. Λυπάμαι, δε, γιατί τέτοιου είδους τερτίπια, έχουν οδηγήσει το πολιτικό σύστημα και τους πολιτικούς σε αναξιοπιστία».

Η κόντρα, με έντονα τοπικιστικό στοιχείο, ξεκίνησε πριν από λίγες εβδομάδες όταν ο κ. Ρέππας διαβεβαίωσε τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη πως η Τρίπολη θα αποκτήσει πολιτικό αεροδρόμιο. Η συγκεκριμένη είδηση προκάλεσε την γειτονική Καλαμάτα, η οποία διαθέτει αεροδρόμιο, με αποτέλεσμα η κυρία Γιαννακοπούλου (σ.σ. εκλέγεται στην Μεσσηνία) στο περιθώριο της χθεσινής συνεδρίασης του ΚΤΕ Οικονομικών να προσεγγίσει τον υπουργό ο οποίος τελικά – σύμφωνα πάντα με την ίδια – την διαβεβαίωσε πως δεν θα υλοποιηθεί το σχετικό έργο.

Η βουλευτής δεν έχασε την ευκαιρία και άμεσα ενημέρωσε τους, συμπολίτες της, μέσω των τοπικών ΜΜΕ, για τις προθέσεις του υπουργού. Όμως, λίγες ώρες μετά ο κ. Ρέππας με ανακοίνωσή του διέψευσε ότι μίλησε με την κυρία Γιαννακοπούλου. Η συγκεκριμένη ανακοίνωση προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της νεαρής βουλευτού η οποία δηλώνει «Μεγάλη απορία κι έκπληξη μου προκαλεί η ανακοίνωση του Υπουργού Υποδομών κ. Ρέππα, με την οποία «ανασκευάζει» όσα μου είχε αναφέρει το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, σχετικά με τη μη λειτουργία πολιτικού αεροδρομίου στην Τρίπολη. Για να μη δημιουργούνται παρεξηγήσεις και λαθεμένες εντυπώσεις, δηλώνω ξεκάθαρα ότι όσα ανέφερα στις χθεσινές δηλώσεις μου στηρίζονται σε ρητές διαβεβαιώσεις του κ. Υπουργού… Αρκετή ζημιά έχει γίνει ήδη στην Πελοπόννησο, επειδή διαχρονικά κορυφαίοι Υπουργοί και στελέχη έχουν αρνηθεί να γίνει ενιαία Περιφέρεια! Ας μην τη ζημιώσουμε άλλο με παιχνίδια μικροπολιτικής. Ελπίζω ο κ. Ρέππας, μιλώντας σε «ουδέτερο έδαφος», στη Βουλή των Ελλήνων, μετά από την ερώτηση που κατέθεσα, να μας πει επιτέλους την αλήθεια, χωρίς μισόλογα και χωρίς υπεκφυγές. Το ίδιο ελπίζω να συμβεί όχι μόνο για το θέμα του αεροδρομίου, αλλά και για το τμήμα της Ολυμπίας Οδού Καϊάφας – Καλό Νερό και για τον περιμετρικό Καλαμάτας, αφού η θέση του Υπουργείου επίσης και για αυτά τα θέματα δεν είναι ούτε σαφής ούτε ξεκάθαρη».

Στην σκληρή ανακοίνωση απάντησε ο κ. Ρέππας με νέα ανακοίνωση που αναφέρει «Καλό είναι να μιλούμε λιγότερο και να δουλεύουμε περισσότερο. Άλλωστε, το δημόσιο πολιτικό ήθος κατακτάται με πράξεις, όχι με λόγια. Κι αυτό το ήθος είναι εύκολα αντιληπτό αν κάποιος το διαθέτει ή όχι. Υπενθυμίζεται, ότι σήμερα το πρωί εκδόθηκε Δελτίο Τύπου από το Γραφείο μας, το οποίο αναφέρει: Το θέμα του αεροδρομίου της Τρίπολης, ο Δημήτρης Ρέππας το έθεσε πρώτος εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό το θέμα παραμένει. Ως αρμόδιος Υπουργός δεν πρόκειται να το χειριστεί με τρόπο επιπόλαιο για τη δημιουργία εντυπώσεων. Έχει αποδείξει ότι οι εντυπώσεις δεν τον ενδιαφέρουν. Όλα εξαρτώνται από τη μελέτη της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και το ενδιαφέρον ιδιωτών επενδυτών. Το κράτος δεν πρόκειται να διαθέσει πόρους, ιδίως αυτήν την περίοδο για ένα ακόμη αεροδρόμιο. Έχει κάθε συμφέρον όμως, να αξιοποιήσει τα δικαιώματά του σε αυτή τη σημαντική υποδομή, προσελκύοντας ιδιωτικά κεφάλαια και αξιόπιστους επενδυτές».

Διαβάστε σχετικό ρεπορτάζ στο www.arcadiaportal.gr και στο www.eleftheriaonline.gr protothema.gr

Read more...

Ξεπούλημα όσο-όσο στον ΟΤΕ!

Πέρσι η μετοχή ήταν 60% ψηλότερα…


http://img.protothema.gr/22BC60BE55954225168D19A2BD65FD65.jpg

Σοβαρά ερωτήματα οικονομικής και ηθικής τάξης εγείρει η απόφαση πώλησης του 10% των μετοχών του ΟΤΕ κοντά στην τιμή των 6,40 ευρώ ( χρηματιστηριακή ), μ ένα τίμημα περί τα 400 εκατ. ευρώ.

Από πλευράς αποτιμήσεων και τιμήματος τα ερωτήματα για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ειδικά για τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου είναι αμείλικτα, ιδιαίτερα, αν συνυπολογιστούν τα εξής :

** Το 2009 η κυβέρνηση Καραμανλή πώλησε το 30% των μετοχών του ΟΤΕ έναντι 4 δισ.. ευρώ όταν η χρηματιστηριακή κεφαλαιοποίηση ήταν 5 δισ. ευρώ.

** Η θυγατρική Cosmote εξαγόρασε την Γερμανός έναντι 1,2 δισ. ευρώ

** Ο χρυσός Οδηγός πωλήθηκε έναντι 300 εκατ. ευρώ

** Η Wind πωλήθηκε έναντι 2 δισ. ευρώ.

** Διεθνώς οι καλές τηλεπικοινωνιακές εταιρείες πωλούνται 4-5 φορές πάνω από τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA).

Γιατί όχι πέρσι;
Σήμερα ( και όχι πέρυσι, τέτοια εποχή, όταν η χρηματιστηριακή τιμή ήταν 10,20 ευρώ ) η κυβέρνηση ενεργοποίησε το δικαίωμα ( option ) πώλησης των μετοχών του ΟΤΕ με την χρηματιστηριακή τιμή είναι περίπου 6,40 ευρώ.

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, με την δικαιολογία ότι το κλίμα είναι κακό πέρασε ένας ολόκληρος χρόνος χωρίς καμία πράξη, κι η Ελλάδα έφθασε στο κατώφλι νέας χρεοκοπίας. Μάλιστα, οι περισσότεροι επισημαίνουν ότι αν είχε γίνει μια ιδιωτικοποίηση το κλίμα θα ήταν πολύ διαφορετικό.

Προς επίρρωση των λεγομένων τους θυμίζουν ότι το 2010 τα spread άρχισαν να εκτινάσσονται όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε 3ετες πρόγραμμα και όχι 4ετες. Οι αγορές δεν πίστεψαν ότι θα προχωρήσει, και εκ του αποτελέσματος δικαιώθηκαν.

Η σημερινή πώληση
Η παλαιά συμφωνία μετόχων όριζε ότι η τιμή του 10% θα έβγαινε με βάση την μέση τιμή των 20 τελευταίων ημερών συν ένα premium 15%. Ήτοι η κυβέρνηση πωλεί το 10% έναντι 400 εκατ. ευρώ με μια χρηματιστηριακή αξία 3,38 δισ. ευρώ.

Συνεπώς, γιατί η κυβέρνηση προτίμησε να πωλήσει το 10% φέτος και όχι το 2010 όταν η τιμή της μετοχής ήταν 10,20 ευρώ, δηλαδή 60% υψηλότερη; Περαιτέρω για ποιο λόγο η κυβέρνηση πωλεί το 10% έναντι 400 εκατ. ευρώ, δηλαδή μόλις όσο ήταν τα EBIDTA του α΄τριμήνου του ΟΤΕ (393 εκατ. ευρώ ); Πρόκειται για αποτίμηση η οποία δεν έχει κανένα διεθνές προηγούμενο!
Γ. Παπανδρέου : Απιστία
Το θέμα ηθικής τάξης για την κυβέρνηση προκύπτει από την παλιά ερώτηση που το ΠΑΣΟΚ είχε καταθέσει. Ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Παπανδρέου είχε καταθέσει ερώτηση κατά την πώληση του ΟΤΕ αναφέροντας τα εξής : «Εφόσον προχωρείτε σε αυτόν τον δρόμο θα βρείτε την πρόταση μας για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για απιστία ώστε να ριχτεί άπλετο φως. Να περιορίσετε την εθνική ζημιά. Ως παράταξη ευθύνης κινούμαστε διότι πληγώνετε την Ελλάδα κ. Καραμανλή, μικραίνετε την Ελλάδα»
Read more...

Το μανεκέν Τζάκρη και η οργή των Ποντίων

newpost.gr
Το μανεκέν Τζάκρη και η οργή των Ποντίων
Ως γνήσιο fashion victim η υφυπουργός Εσωτερικών Θεοδώρα Τζάκρη εμφανίστηκε στην κεντρική εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου την οποία οργάνωσε η αντιπεριφέρεια του Ν. Πέλλας στην Έδεσσα και νόμισε ότι έκανε πασαρέλα.


Η βουλευτής του Ν. Πέλλας κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη των 353.000 και πλέον σφαγιασθέντων Ελλήνων από τους Τούρκους. Όμως η κ. Τζάκρη δεν παέι πουθενά χωρίς την τσάντα της με αποτέλεσμα οι Πόντιοι της Πέλλας να βγουν από τα ρούχα τους. Μάλιστα ο Σύλλογος Ποντίων έλεγε ότι η υφυπουργός Εσωτερικών πήγε για τα μάτια του κόσμου στην εκδήλωση.
Read more...

«Ο προϋπολογισμός είναι 100% εκτός στόχων!»

Φλωρίδης κατά οικονομικού επιτελείου


http://img.protothema.gr/AA19E579CF9F42CEE812C31D0F772349.jpg

Κόντρα με υψηλούς τόνους στην επιτροπή ισολογισμού και προϋπολογισμού της Βουλής με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρωην υπουργό κ. Γιώργο Φλωρίδη να επικρίνει – για μια ακόμα φορά - το οικονομικό επιτελείο λέγοντας πως έχει εκτροχιάσει τον προϋπολογισμό του 2011 και τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Φίλιππο Σαχινίδη να του απαντά χαρακτηρίζοντάς τον αλχημιστή.

Αναλυτικά, ο κ. Φλωρίδης ανέφερε ότι «με βάση αυτά που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση ο προϋπολογισμός που εκτελείται το 2011 είναι εκτός στόχων 100% - αυτό αναγνωρίζει η κυβέρνηση μιας και ζητάει επιπλέον μέτρα 6,4 δισ.». Ο κ. Σαχινίδης – ο οποίος το τελευταίο διάστημα απαντά σε υψηλούς τόνους στις επικρίσεις των συντρόφων του – πήρε τον λόγο και είπε «ακούω αλχημιστικές προσεγγίσεις».

Η φράση ενόχλησε ιδιαίτερα τον κ. Φλωρίδη που ξαναπήρε τον λόγο και ανέφερε «εδώ δεν παίζουμε! Με είπατε αλχημιστή …Με βάση αυτά που είπα, ονομάστηκα αλχημιστής από τον υπουργό. Είναι απλά τα πράγματα, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει επίσημα ότι θέλει να πάρει πρόσθετα μέτρα εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2011 τα οποία θα φέρουν 6,5 δισ. περίπου. Όμως, το έλλειμμα που έπρεπε να μειώσει είναι 6,8% γιατί λοιπόν θα πάρει πρόσθετα μέτρα που ισούνται με το 100% του στόχου του 2011;».


Read more...

Την άρση της ασυλίας τεσσάρων βουλευτών αποφάσισε η Βουλή

Σε μυστική ψηφοφορία

Οι βουλευτές αποφάσισαν σε μυστική ψηφοφορία
Οι βουλευτές αποφάσισαν σε μυστική ψηφοφορία (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Την άρση της ασυλίας των βουλευτών Γ.Αμοιρίδη (ΠΑΣΟΚ), Λ.Μίχου (ΠΑΣΟΚ), Κ.Κόλλια (ΝΔ) και Π.Μαρκάκη (ΛΑΟΣ) αποφάσισε η Βουλή, κατόπιν μυστικής ψηφοφορίας.

Για τον κ. Αμοιρίδη, ο οποίος κατηγορείται για ρύπανση του περιβάλλοντος, ψήφισαν «ναι» στην άρση της ασυλίας του 133 βουλευτές, 49 όχι, βρέθηκαν 7 παρών και ένα άκυρο.

Υπέρ της άρσης ασυλίας του κ. Μίχου, ο οποίος κατηγορείται για ελαφρά σωματική βλάβη και απειλή, ψήφισαν 167, κατά 17, παρών 5 και βρέθηκε ένα άκυρο.

Για τον κ. Κόλλια, ο οποίος κατηγορείται για εμπρησμό από αμέλεια, «ναι» στην άρση της ασυλίας του ψήφισαν 168 βουλευτές, 13 είπαν «όχι», παρών 8 και βρέθηκε ένα άκυρο.

Υπέρ της άρσης της ασυλίας του κ. Μαρκάκη, για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος και απιστίας, ψήφισαν 148, 30 κατά, 11 παρών και ένα άκυρο. Για την κατηγορία για σωματική βλάβη από αμέλεια από υπόχρεο, που του αποδίδεται, επίσης υπέρ της άρσης ψήφισαν 151, κατά 30, 8 παρών και βρέθηκε ένα άκυρο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

«Ευρωδραχμή» για δυο χρόνια προτείνει ο Καρατζαφέρης!

Ως νόμισμα στο εσωτερικό


http://img.protothema.gr/E0634755FDA4FBFA8FB3D2C556634A97.jpg
Την υιοθέτηση της «ευρωδραχμής» ως νομίσματος της χώρας, για τις συναλλαγές στο εσωτερικό, πρότεινε ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, ως ένα από τα μέτρα που συμπεριλαμβάνει το κόμμα του στο πρόγραμμά του για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Μιλώντας σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό Alter, ο Γ. Καρατζαφέρης πρότεινε να κάνει η χώρα μας ό,τι έκανε η Γερμανία το ’23.

«Επίσημο νόμισμα της χώρας, το ευρώ, αλλά ευρωδραχμή για το εσωτερικό της χώρας και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα 2 ετών», όπως είπε και εξήγησε το σκεπτικό του: Σύμφωνα με αυτό, η «ευρωδραχμή» θα χρησιμοποιείται μόνο στην Ελλάδα, ενώ το επίσημο νόμισμα στις σχέσεις μας με το εξωτερικό, θα είναι το ευρώ. Πράγμα που -σύμφωνα με τον κ. Καρατζαφέρη - σημαίνει «μαζεύω ευρώ από τον τουρισμό, μαζεύω τα δικά μου ευρώ από το δασμό και ταυτοχρόνως έχω την δραχμή - όπως έκανε ο αμερικανός με το δολάριο και σώθηκε - και σε δύο χρόνια την αντικαθιστώ με αξίες σε ευρώ».

Όπως είπε, η «ευρωδραχμή» θα αποθαρρύνει την έξοδο του χρήματος από την Ελλάδα και πρόσθεσε:

«Έτσι, ο λαθρομετανάστης που θα πληρώνεται στην ευρωδραχμή, δεν θα μου βγάζει 12 δισ. έξω, δεν θα έχουν καμία αξία. Το Lidl, το Carefour που μαζεύουν κάθε Παρασκευή όλο το βιός των Ελλήνων, δεν θα μου βγάζει στο εξωτερικό, γιατί δεν θα έχει καμία αξία».

Κατά τον κ. Καρατζαφέρη, με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθεί κίνηση στην αγορά, θα παραχθεί πλούτος για φορολόγηση, θα υπάρχει ανάπτυξη και η χώρα θα μπορέσει να τα βγάλει πέρα.

«Αλλά όλα αυτά θέλουν μια δυνατή κυβέρνηση, αποφασισμένη, που να γνωρίζει το αντικείμενο και να έχει όρεξη να πολεμήσει προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε.

Υποστήριξε επίσης ότι η Ευρώπη έχει απογοητευτεί από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και εκτίμησε ότι τον πίστευε στην αρχή, αλλά αυτός την απογοήτευσε στην συνέχεια.

«Γέλασε χθες η Ευρώπη, όταν έβλεπε για 9 ώρες τον Έλληνα Πρωθυπουργό να προσπαθεί να πείσει - αν έπεισε - τους υπουργούς του, για την αναγκαιότητα των μέτρων», είπε ο κ. Καρατζαφέρης.

Και πρόσθεσε: «Γέλασε και χθες το βράδυ με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, τους οποίους προσπαθούσε να πείσει ο Υπουργός των Οικονομικών. Άκουσα μάλιστα από μία μεγάλη προσωπικότητα που διετέλεσε Πρωθυπουργός κατ΄ επανάληψη στη χώρα του να μου λέει: 'Αν ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θα το είχε λύσει το θέμα αυτό σε μισή ώρα και ο Αντρέας Παπανδρέου σε άλλο τόσο'».

Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ υποστήριξε, επίσης, ότι σήμερα ο πρωθυπουργός «έχει μόνο την εμπιστοσύνη και το στήριγμα του κ. Ομπάμα», ενώ επιτέθηκε στην κυβέρνηση χαρακτηρίζοντάς την «ανήμπορη, ασύνδετη και ως εκ τούτου, ίσως και ανίκανη».

Σύμφωνα με τον κ. Καρατζαφέρη, από τη στιγμή που δεν μπόρεσαν να συνεννοηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί δεν υπάρχει τίποτα άλλο, παρά μόνο εκλογές για να ξεκαθαρίσει το σκηνικό.

Τέλος, πρότεινε να γίνει δημοψήφισμα για τους λαθρομετανάστες και, όπως είπε, μάζεψε 600.000 υπογραφές γι' αυτό το σκοπό, τις οποίες πήγε και στο Κοινοβούλιο.

«Ας κάνουμε πρώτα αυτό κεντρικό θέμα, γιατί η Ελλάδα κινδυνεύει και σ’ αυτόν τον τομέα και μετά κάνουμε οποιοδήποτε άλλο δημοψήφισμα θέλει», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Tσακώθηκαν στον «αέρα» δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

newpost.gr








Tσακώθηκαν στον «αέρα» δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ
Με καζάνι που βράζει μοιάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ενώ οι διαφωνίες μεταξύ των βουλευτών της κυβέρνησης είναι έντονες ακόμη και σε κρίσιμα θέματα, όπως οι απολύσεις στο Δημόσιο.

H κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης αποτυπώθηκε παραστατικά σήμερα το πρωί στον «αέρα» του ΣΚΑΙ με την έντονη διαφωνία μεταξύ του βουλευτή Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Θανάση Οικονόμου και του βουλευτή Αρκαδίας Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου λίγες ώρες μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ την Τρίτη.

Οι δύο άνδρες διαφώνησαν πλήρως όσον αφορά το ζήτημα των απολύσεων στο δημόσιο ενώ προς στιγμής δημιουργήθηκε ένταση μεταξύ τους.

«Έχουμε συνείδηση των δανειακών αναγκών της χώρας; υπάρχει άλλος τρόπος; Γι’ αυτό διαφώνησα με τους «16» δεν υπάρχει αντιπρόταση» δήλωσε ο κ. Οικονόμου για τα μέτρα.

Ο βουλευτής Ιωαννίνων τάχθηκε σαφώς υπέρ των αποκρατικοποιήσεων και της συρρίκνωσης των δημοσίων δαπανών με απολύσεις για να μην επιβάλλονται άδικοι φόροι στον ιδιωτικό τομέα. «Αν δεν συρρικνωθεί ο δημόσιος τομέας θα μπαίνουν άδικοι φόροι» δήλωσε.

Ο κ. Οικονόμου χαρακτήρισε δε ως ψευτοδίλημμα αν θα είναι ιδιωτικές ή κρατικές επιχειρήσεις. «Η ΔΕΗ της Γαλλίας είναι κρατική αλλά λειτουργεί με όρους αγοράς» ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο κ. Κωνσταντινόπουλος παρότι επανέλαβε ότι στο υπουργείο Ανάπτυξης υπάρχουν άχρηστοι οργανισμοί που κοστίζουν στο δημόσιο 10 εκατ. το χρόνο, εντούτοις τάχθηκε κατά των απολύσεων στο δημόσιο.

«Τον ιδιωτικό τομέα δεν τον στηρίζεις με το να απολύεις στον δημόσιο τομέα. Κλείνεις οργανισμούς, δεν κάνεις απολύσεις» ανέφερε.

«Δεν φοβηθήκαμε τα σκληρά μέτρα, αλλά θέλουμε να είναι αποτελεσματικά. Για πολλούς νόμους δεν έχουν βγει Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις και Προεδρικά Διατάγματα» επισήμανε.

Read more...

Σπάει όλα τα ρεκόρ η ανεργία

Σκαρφάλωσε στο 16,2% τον Μάρτιο

http://img.protothema.gr/863519770E8D127B6D709392C979EF4F.jpg
Ανεξέλεγκτες διαστάσεις φαίνεται πως παίρνει η ανεργία στην χώρα μας καθώς ο αριθμός των ανέργων ξεπέρασε τις 800.000 και ο σχετικός δείκτης άγγιξε το 16,2%, τον Μάρτιο από 11,6% τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.

Οπως ανακοινώθηκε σήμερα από την ΕΛ.ΣΤΑΤ, η ανεργία σκαρφάλωσε στο 16,2% το Μάρτιο του 2011 από 15,9% που ήταν το Φεβρουάριο του 2011. Οι απασχολούμενοι εκτιμάται ότι ανήλθαν σε 4.185.325 άτομα, μειώθηκαν δηλαδή κατά 238.574 άτομα σε σχέση με το Μάρτιο του 2010 (μείωση 5,4%) ενώ αυξήθηκαν κατά 7.013 άτομα σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2011 (αύξηση 0,2%)...

Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 232.617 άτομα σε σχέση με το Μάρτιο του 2010 (αύξηση 40,2%) και κατά 24.111 άτομα σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2011 (αύξηση 3,1%), ανερχόμενοι το Μάρτιο του 2011 σε 811.340 άτομα. Ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός διαμορφώθηκε σε 4.335.461 άτομα.

Read more...

Μπαρόζο και Βαν Ρομπάι πιέζουν Σαμαρά για συναίνεση

newpost.gr
Μπαρόζο και Βαν Ρομπάι πιέζουν Σαμαρά για συναίνεση
Την ανάγκη ευρείας και εποικοδομητικής πολιτικής στήριξης στις προσπάθειες της Ελλάδας να ανάκαμψη, υπογραμμίζει σε γραπτή δήλωσή του που εξέδωσε από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρομπάι, λίγο μετά τη συνάντηση που είχε με τον αρχηγό της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, ζητώντας παράλληλα από τον από τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης , «να φανεί συνεργάσιμος».

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του Χ. Ρομπάι έχει ως εξής: «Είναι ανάγκη η Ελλάδα να συνεχίσει με αποφασιστικότητα τις προσπάθειες προσαρμογής προκειμένου να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της και την ανταγωνιστικότητα και προκειμένου να διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Τον τελευταίο χρόνο επετεύχθη σημαντική πρόοδος, αλλά θα πρέπει να γίνουν περισσότερα για να εξασφαλιστεί η βιώσιμη ανάκαμψη. Απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες τόσο σε ότι αφορά τα έσοδα, όσο και τις δαπάνες. Η ετοιμότητα της ευρωζώνης να συνεχίσει να παρέχει στήριξη στην Ελλάδα εξαρτάται από ένα ισχυρό και φιλόδοξο πρόγραμμα προσαρμογής όπως πρότεινε η αποστολή της τρόικας.

Οι προσπάθειες για να επιστρέψει η Ελλάδα σε βιώσιμη δημοσιονομική οδό, καθώς και σε οικονομική ανάκαμψη, απαιτεί από όλες τις πλευρές ευρεία και εποικοδομητική και πολιτική στήριξη. Ζήτησα επειγόντως από τον κ. Σαμαρά να φανεί συνεργάσιμος προς αυτή την κατεύθυνση».

Πιέσεις και από τον Μπαρόζο

Tη δέσμευση του Αντώνη Σαμαρά να συμβάλλει στην επίτευξη «ευρείας εθνικής συναίνεσης», ώστε να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά οι σημερινές ιστορικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ζήτησε «επειγόντως» και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε την Τετάρτη, μετά τη συνάντησή του με τον αρχηγό της Ν.Δ. στις Βρυξέλλες.

Ανάμεσα σε άλλα ο κ Ζ. Μπαρόζο, υποστήριξε ότι «κάλεσε επειγόντως τον κ. Σαμαρά να δεσμευτεί στην επίτευξη ευρείας εθνικής συναίνεσης, ούτως ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να αντιμετωπίσει με τον πιο αποφασιστικό και αποτελεσματικό τρόπο τις σημερινές ιστορικές προκλήσεις για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών της».
Read more...

Μετά το «θρίλερ» στον ΚΤΕ Οικονομικών Στο Πολιτικό Συμβούλιο συζητείται το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα

Ο πρωθυπουργός προσέρχεται σε συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου
Ο πρωθυπουργός προσέρχεται σε συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Στον απόηχο του δωδεκάωρου «σφυροκοπήματος» των βουλευτών του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ προς τον υπουργό Οικονομικών και άλλους τέσσερις υπουργούς για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα συνεδριάζει το απόγευμα της Τετάρτης (6.30 μμ) το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου.Η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ήταν αρχικώς προγραμματισμένη για το απόγευμα της Τρίτης, όμως η δωδεκάωρη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών οδήγησε σε αλλαγή του προγραμματισμού.

Την Πέμπτη θα ακολουθήσει η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Στη συζήτηση στο Πολιτικό Συμβούλιο θα λάβουν μέρος και τρεις υπουργοί, οι Γ. Παπακωνσταντίνου, Δ. Ρέππας και Μιχ. Χρυσοχοΐδης.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η εισήγηση του κ. Παπανδρέου στο Πολιτικό Συμβούλιο, έπειτα από τις επικρίσεις που ακούστηκαν από τους βουλευτές για την οικονομική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση, αλλά και οι τοποθετήσεις των μελών του ανώτατου οργάνου του κόμματος, πολλοί εκ των οποίων ήταν παρόντες και στη συζήτηση στη Βουλή.

Στη μαραθώνια συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών αναφέρθηκε την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής τονίζοντας ότι «εκτός από τα 'πιπεράτα' που βγήκαν από την συνεδρίαση του ΚΤΕ, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έδειξαν υπευθυνότητα και σοβαρότητα μέσα σε μια ατμόσφαιρα, ειδικά για αυτούς, ισοπεδωτική. Είπαν πολλά αντάξια της σοβαρότητας που έχει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ».

Πρόσθεσε ότι πολλές από τις προτάσεις των βουλευτών θα ενσωματωθούν στο τελικό κείμενου του Μεσοπρόθεσμου και εξέφρασε την πεποίθηση ότι, χωρίς αμφιβολία, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσουν το Πρόγραμμα.

Σημείωσε ότι κάθε βουλευτής εκφράζει τον εαυτό του και δεν μπορούν να ομαδοποιηθούν, σε ένα ΠΑΣΟΚ που μάχεται συνεχώς και είναι δική τους απόφαση να ψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Σχετικά με το αν η κριτική των βουλευτών αφορά και τον πρωθυπουργό, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι «εάν ακούστηκαν συλλήβδην και ατάκτως ερριμμένες εκφράσεις, δεν αντανακλούν στον πρωθυπουργό».

Ειδικότερα για την κριτική της Βάσως Παπανδρέου στον υπουργό Οικονομικών, ο εκπρόσωπος είπε ότι κανείς άλλος υπουργός Οικονομικών δεν έκανε όσα έκανε ο κ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε ότι δεν γνώριζε η κυβέρνηση, όταν ανέλαβε, το πραγματικό μέγεθος του ελλείμματος και της ανεργίας, που έκρυβε η κυβέρνηση Καραμανλή.

Αναφερόμενος σε όσους υποστηρίζουν ότι το Μνημόνιο απέτυχε τόνισε ότι «όσοι το λένε, δεν εξηγούν γιατί δεν χρεοκόπησε πέρσι η χώρα, γιατί δεν κήρυξε πτώχευση, γιατί το έλλειμμα μειώθηκε κατά 5 μονάδες».

Σχόλιο Μιχελάκη

Στα επικριτικά σχόλια των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης. «Με καθυστέρηση ενάμιση χρόνου, ο ένας μετά τον άλλον οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έρχονται στα λόγια μας και δικαιώνουν τις θέσεις που από την αρχή αναπτύξαμε, αναγνωρίζουν πόσο δίκαιο είχε ο Αντώνης Σαμαράς. Συμφωνούν πως η κυβέρνηση δεν έλεγε και δεν λέει την αλήθεια για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας και την εξέλιξή της κατά τους 20 μήνες που βρίσκεται στην εξουσία» είπε.

Ακόμη, υποστήριξε πως το μισό ΠΑΣΟΚ στρέφεται εναντίον του άλλου μισού. «Την ώρα που η κυβέρνηση ζητά αόριστα συναίνεση από την αντιπολίτευση για να κρύψει την αναποτελεσματικότητά της, δεν έχει τη συναίνεση των βουλευτών που τη στηρίζουν» τόνισε ο κ. Μιχελάκης.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Συνεδριάζει στην Αθήνα (26 Ιουνίου) η Σοσιαλιστική Διεθνής...


Ποια σημασία έχει εν μέσω πολιτικής
και κοινωνικής έντασης

Από τον Στάθη Παλαιολόγο
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Σύμφωνα με πληροφορίες μου, η επόμενη σύνοδος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (στην οποία πρόεδρος ως γνωστόν είναι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου) θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 26 Ιουνίου - αν και επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη.
Η σύνοδος θα διαρκέσει τρεις μέρες και θα γίνει στον "Αστέρα" της Βουλιαγμένης. Το γεγονός αποκτά ιδιαίτερη σημασία λόγω...
της οξυμένης πολιτικής και κοινωνικής συγκυρίας στη χώρα μας.
Η παρουσία των ξένων σοσιαλιστών ηγετών αναμένεται να συνοδευτεί και από ένα "μήνυμα" στήριξης των προσπαθειών που κάνει η κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά όμως έχει σημασία να δούμε και ποιες κοινωνικές αντιδράσεις θα έχουν διαμορφωθεί γενικότερα στη χώρα μας μέχρι τότε. Πάντως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη γίνονται σχεδιασμοί για αυξημένα μέτρα ασφαλείας.

Read more...

Απώλειες έως 14% για τους συνταξιούχους λόγω ΛΑΦΚΑ και εισφορών σε κύριες και επικουρικές συντάξεις

Μείωση αποδοχών από τα «χαράτσια»

Από την 1η Σεπτεµβρίου θα ισχύσει η κλιµακωτή εισφορά ΛΑΦΚΑ από 3% έως 10% σε όσους έχουν επικουρική σύνταξη άνω των 300 ευρώ
Από την 1η Σεπτεµβρίου θα ισχύσει η κλιµακωτή εισφορά ΛΑΦΚΑ από 3% έως 10% σε όσους έχουν επικουρική σύνταξη άνω των 300 ευρώ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Πρόσθετες απώλειες σε συνταξιούχους, από 3% έως 14%, επιφέρουν η αύξηση του ΛΑΦΚΑ και η επιβολή πρόσθετων εισφορών στις επικουρικές και τις κύριες συντάξεις που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα για την οικονοµία µαζί µε το ψαλίδι στο εφάπαξ.

Το πακέτο των νέων µέτρων περιλαµβάνει τα εξής:

1) Κλιµακωτή εισφορά ΛΑΦΚΑ (ειδική εισφορά) από 3% έως 10% σε όσους έχουν επικουρική σύνταξη άνω των 300 ευρώ, από την 1η Σεπτεµβρίου.

Ειδικότερα, 3% θα είναι η ελάχιστη εισφορά για σύνταξη 301 έως 350 ευρώ, 4% για σύνταξη 351 έως 400 ευρώ κ.ο.κ. έως και έως 10% για τις επικουρικές συντάξεις άνω των 700 ευρώ.

Μειώσεις για τις επικουρικές συντάξεις θα υπάρξουν από 1/1/2012, αφού ολοκληρωθούν οι αναλογιστικές µελέτες για τα ταµεία.

2) Νέος αυξηµένος ΛΑΦΚΑ (ειδική εισφορά) στις κύριες συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.700 ευρώ. Η εισφορά θα παραµείνει στο 3% για συντάξεις από 1.400 έως 1.700 ευρώ, αλλά τα ποσοστά θα αυξηθούν από 4% σε 6% για 1.701 ευρώ και άνω και θα φθάνουν το 14% (από 10%) για τις συντάξεις των 3.500 ευρώ.

3) Όσοι έχουν κύρια σύνταξη άνω των 1.700 ευρώ και έχουν συνταξιοδοτηθεί εθελουσίως πριν από το 60ο έτος της ηλικίας τους, εκτός από την εισφορά ΛΑΦΚΑ θα τους επιβληθεί κλιµακωτή εισφορά (ανάλογα µε το ποσό της σύνταξης) 6%, 8% και 10%. Στο µέτρο αυτό δεν περιλαµβάνονται οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις γυναικών και µητέρων.

4) «Πλαφόν» στις κύριες συντάξεις, καθώς θα ενεργοποιηθούν οι προβλεπόµενες από το νόµο διατάξεις, σύµφωνα µε τις οποίες το ανώτατο όριο είναι στα 2.775 ευρώ (2.350 στο ΙΚΑ) και για δύο κύριες συντάξεις στα 3.650 ευρώ περίπου.

5) Αυστηρότερα κριτήρια για το ΕΚΑΣ, από την εφαρμογή των οποίων εκτιμάται ότι θα θιγούν περίπου 150.000 δικαιούχοι.

6) Μείωση του εφάπαξ κατά 10%. Η περικοπή θα ισχύσει από εφέτος και αφορά τα ελλειµµατικά ταµεία πρόνοιας, αρχής γενομένης από το Ταµείο Πρόνοιας ∆ηµοσίων Υπαλλήλων.

7) Αύξηση εισφοράς υπέρ ανεργίας στον ιδιωτικό τοµέα κατά 0,5% για τον εργοδότη και κατά 0,5% για τον εργαζόµενο, ενώ καθιερώνεται εισφορά (υπέρ ανεργίας) 3% για τους δηµοσίους υπαλλήλους.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Πιθανή παράταση για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων Ε9 μέχρι τον Σεπτέμβριο

Προβλήματα και για το «πόθεν έσχες»
(Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )
Η προθεσμία κανονικά λήγει στις 30 Ιουνίου.

Η εφαρµογή του Taxisnet θα άνοιγε για τους φορολογουµένους την 1η Ιουνίου, αλλά το μόνο που έγινε είναι η ενεργοποίηση της πρόσβασης στις ηλεκτρονικές δηλώσεις παρελθόντων ετών.

Αιτία της καθυστέρησης είναι η ανάγκη να αποσυµφορηθεί το Taxisnet προκειµένου να δεχθεί τον µεγάλο όγκο των δηλώσεων εισοδήµατος µισθωτών και συνταξιούχων.

Παράλληλα, πρέπει να διευκολυνθούν και οι φοροτεχνικοί οι οποίοι προλαβαίνουν να εξυπηρετήσουν όλο αυτόν τον όγκο.

Ένα πιθανό σενάριο, σύμφωνα με Τα Νέα, για την έναρξη της λειτουργίας της e-υπηρεσίας υποβολής των εντύπων Ε9 είναι να ανέβει το πρόγραµµα από τη ΓΓΠΣ µέσα στον Ιούνιο ή στις αρχές Ιουλίου και να δέχεται δηλώσεις µέχρι και τον Σεπτέµβριο, χωρίς να είναι γνωστό αν η προθεσµία θα λήξει στις αρχές ή στο τέλος του µήνα.

Η καθυστέρηση στην έναρξη λειτουργίας της εφαρµογής δηµιουργεί και προβλήµατα σε όσους είναι υποχρεωµένοι να υποβάλουν δήλωση «πόθεν έσχες», για την οποία η προθεσµία λήγει στο τέλος Ιουνίου, καθώς µαζί µε τη δήλωση ο υπόχρεος πρέπει να συνυποβάλει αντίγραφο τόσο της φορολογικής του δήλωσης όσο και του εντύπου Ε9, εφόσον υπάρχουν αλλαγές στην περιουσιακή του κατάσταση.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Jestar: Οι επιβάτες Θα φορτώνουν μόνοι τους τις αποσκευές στο αεροπλάνο ...



Η αεροπορική εταιρία Jetstar, γνωστή για την ελαχιστοποίηση των υπηρεσιών που προσφέρει στους πελάτες της, προκειμένου να διατηρήσει φθηνά ναύλα και να είναι ανταγωνιστική, σχεδιάζει να αυτοματοποιήσει ακόμα περισσότερο το σύστημα υπηρεσιών της.

Αυτό σημαίνει ότι θα υποχρεώσει τους πελάτες της να... πληρώνουν έξτρα για τις υπηρεσίες που απολαμβάνουν.

Αν δεν θέλουν να επιβαρυνθούν οικονομικά περισσότερο, θα πρέπει να κλείνουν και να τυπώνουν οι ίδιοι τα εισιτήριά τους και να στέλνουν για φόρτωση τις αποσκευές τους (cheek in), από τον ερχόμενο Νοέμβριο που θα αρχίσει να λειτουργεί το νέο σύστημα αυτοματοποίησης.

Σύμφωνα με την εταιρία, στα αεροδρόμια θα τοποθετηθούν συσκευές οι οποίες και θα εκδίδουν τις κάρτες εισόδου (boarding passes) και τις καρτέλες για τις επισκευές των επιβατών, οι οποίοι αφού τοποθετούν τις καρτέλες, τις δίνουν οι ίδιοι για να φορτωθούν στο αεροσκάφος.

Αναφερόμενος στο θέμα, ο διευθυντής της εταιρίας Bruce Buchanan, είπε ότι το αυτόματο σύστημα θα είναι πολύ απλό, αλλά η εταιρία θα διατηρήσει και προσωπικό για να εξυπηρετεί τα άτομα με ειδικές ανάγκες και όσους έχουν πρόβλημα να χειριστούν τις ηλεκτρονικές συσκευές του αεροδρομίου.



Read more...

Φόβοι στο ΠΑΣΟΚ για τις διαρροές στην ψηφοφορία

newpost.gr








Φόβοι στο ΠΑΣΟΚ για τις διαρροές στην ψηφοφορία
Στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην οδό Ιπποκράτους εκτιμούν ότι 153 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα υπερψηφίσουν τελικά το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα όταν αυτό θα έρθει προς ψήφιση στην Βουλή.

Σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή του Νewpost.gr το δίδυμο Αθανασάκης-Καρχιμάκης με την βοήθεια του γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας κ. Έξαρχου έχουν ενημερώσει το Μέγαρο Μάξιμου ότι στην ψηφοφορία υπολογίζουν ότι θα υπάρξουν μόνο 3 διαρροές από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ την συσσωρευμένη δυσαρέσκεια για το πρόγραμμα σταθερότητας.

Την παραπάνω πληροφορία διέρρευσε υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ το οποίο γνωρίζει τα ενδότερα της κοινοβουλευτικής ομάδας και ο οποίος θεωρεί ότι η πολιτική επιβίωση των βουλευτών θα είναι ο καταλυτικός παράγοντας που θα μετρήσει την ύστατη στιγμή.

Η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ έχει μετρήσει τα κουκιά και εκτιμά ότι η κίνηση των "16" -και όσοι φλερτάρουν μαζί τους - δεν θα είναι συμπαγής στην διαδικασία της ψηφοφορίας.

Read more...

Αν χάσουμε τους κοινοτικούς πόρους θα πληρώσουμε εμείς τον ΧΥΤΥ!

Ανοιχτή παραμένει η υπόθεση της Κερατέας


http://img.protothema.gr/18DB92235CF2D7EF3D0CE7B03FDA72D5.jpg
Η θέση «Φοβόλες» παραμένει η επικρατέστερη για τη χωροθέτηση του ΧΥΤΥ, του εργοστασίου και της μονάδας κομποστοποίησης της Κερατέας με μοναδικό στοίχημα -εφόσον υπάρξει συμφωνία κυρίων- τον χρόνο που θα απαιτήσει η νέα λύση για να υλοποιηθεί. Δεν αποκλείεται, εάν το έργο «ξεστρατίσει» χρονικά, να γίνει με δημόσιους πόρους!

Η κοινοτική χρηματοδότηση για ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ κινδυνεύει να ακυρωθεί εάν τα κονδύλια (περί τα 12 εκατ. ευρώ) δεν απορροφηθούν έως τα τέλη του έτους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τροποποίηση της χωροθέτησης θα απαιτήσει νέες περιβαλλοντικές μελέτες που ακόμη και αν προωθηθούν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος θα δημιουργήσουν νέες καθυστερήσεις.

Από την περασμένη εβδομάδα στο περιφερειακό συμβούλιο Αττικής διαφάνηκε η δυνατότητα τροποποίησης του περιφερειακού σχεδιασμού για τα απορρίμματα της Αττικής, χωρίς να απαιτείται η αναθεώρησή του, που είναι το ζητούμενο για την κυβέρνηση, για να αποφύγει νέους χρονικούς εκτροχιασμούς.

Επί του παρόντος όμως η πρόταση για την εγκατάσταση των έργων στην παλιά χωματερή της Κερατέας δεν έχει υποβληθεί επισήμως στο υπουργείο Περιβάλλοντος.
Η συνάντηση με την υπουργό κυρία Τίνα Μπιρμπίλη αναμένεται από μέρα σε μέρα μολονότι ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Ηλίας Λιακόπουλος δήλωνε πρόσφατα ότι η πρόταση του Δήμου της Λαυρεωτικής έχει σταλεί στην υπουργό από τον ίδιο.

Στο μεταξύ υπέρ της καύσης δήλωνε τη Δευτέρα στη Βουλή ο υφυπουργός ΠΕΚΑ κ Θάνος Μωραΐτης, λέγοντας ότι το υπουργείο υποστηρίζει την καύση «ως αποδεκτή λύση, μεταξύ άλλων, για τη διαχείριση των παραγόμενων καυσίμων από την επεξεργασία των απορριμμάτων».

Ο κ. Μωραΐτης, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώς Διώτη, με θέμα τη θερμική επεξεργασία των απορριμμάτων, έριξε το γάντι στους ΟΤΑ, που, όπως είπε, «έχουν την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα για την επιλογή του κατάλληλου συνδυασμού μεθόδων και τεχνολογιών που θα εφαρμόσουν στην περιοχή τους».

Read more...

Με Μαρτένς, Ρομπάι και Μπαρόζο συναντάται στις Βρυξέλλες ο Αντώνης Σαμαράς

Μετά τις γαλλικές πιέσεις για συναίνεση

Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Στις Βρυξέλλες βρίσκεται σήμερα, Τετάρτη, ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος θα συναντηθεί κατ' ιδίαν με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βίλφρεντ Μαρτένς, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Στην τετ-α-τετ συνάντηση που θα έχει με τον Βίλφρεντ Μαρτένς ο πρόεδρος της ΝΔ θα εξηγήσει τις θέσεις της ΝΔ, όπως αυτές διατυπώθηκαν στο Ζάππειο ΙΙ, ενώ θα συζητήσει και τις τελευταίες εξελίξεις στην ευρωζώνη.

Στη συνέχεια θα έχει μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, τόσο με τον κ. Μαρτένς, όσο και με τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι, με τους οποίους θα έχει γεύμα εργασίας.

Η περιοδεία του κ. Σαμαρά θα ολοκληρωθεί με τη συνάντηση που θα έχει με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον οποίο και θα συναντήσει εκ νέου και στις 22 Ιουνίου, την παραμονή της Συνόδου του ΕΛΚ.

Ο κ.Σαμαράς πήρε στο Παρίσι μία πρώτη γεύση των πιο ασφυκτικών πιέσεων που αναμένεται να δεχτεί στις Βρυξέλλες.

Στην ωριαία κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Γάλλο πρωθυπουργό, Φρανσουά Φιγιόν, ο κ. Σαμαράς, άκουσε να τον προτρέπει ότι πρέπει να υπάρξει συνεννόηση στην Ελλάδα μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι εκδόθηκε και σχετική ανακοίνωση του γαλλικού πρωθυπουργικού γραφείου (κάτι που δεν συνηθίζεται ειδικά σε συναντήσεις με αρχηγούς αντιπολίτευσης), κίνηση που αναδεικνύει το πιεστικό κλίμα που υπάρχει για τον κ. Σαμαρά να αλλάξει ρότα και να συναινέσει.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως ο κ. Φιγιόν τόνισε την ανάγκη «επίδειξης υπεύθυνης στάσης από τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις, σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο, πράγμα που συνεπάγεται ειδικότερα, την υποστήριξη των κυριότερων πολιτικών ομάδων στο νέο διαρθρωτικό σχέδιο που διαπραγματεύθηκε η ελληνική κυβέρνηση, το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο κ. Σαμαράς μετά το τέλος της συνάντησης επιχείρησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους και επέμεινε ότι κεντρική θέση της ΝΔ είναι η ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου.

Σημείωσε χαρακτηριστικά: «Εξέφρασα τις θέσεις μας για την οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα στην Ελλάδα. Παρέθεσα τα στοιχεία που δείχνουν ότι η πολιτική αυτή έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο και εξήγησα τη δική μας εναλλακτική πρόταση».

«Επίσης, διατύπωσα την άποψή μας για την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, ώστε να βγούμε μια ώρα νωρίτερα από αυτό» τόνισε.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Σφοδρή επίθεση των πρυτάνεων κατά του υπουργείου Παιδείας

newpost.gr
Σφοδρή επίθεση των πρυτάνεων κατά του υπουργείου Παιδείας
Σφοδρή επίθεση κατά του υπουργείου Παιδείας εξαπέλυσαν οι πρυτάνεις των ελληνικών ΑΕΙ σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο πανεπιστήμιο Αθηνών, ζητώντας την υπεράσπιση του δημοσίου πανεπιστημίου.

Για «καταρράκωση του κύρους των πανεπιστημίων και τις συνεχείς επιθέσεις σε βάρος της αξιοπιστίας τους» μίλησε ο πρύτανης του πανεπιστημίου Πελοποννήσου και προεδρεύων της Συνόδου κ. Θ.Παπαθεόδωρου.

Χειμαρρώδης στην ομιλία του ήταν και ο καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κ.Τσουκαλάς. «Δεν έχω να κάνω προτάσεις και μάλιστα έχω ήδη συνταξιοδοτηθεί» είπε ο κ.Τσουκαλάς. «Θέλω να καταθέσω όμως την οργή μου για τις επιθέσεις σε βάρος των πανεπιστημίων καθώς όλοι συναγωνίζονται αυτές τις ημέρες για να καταγγείλουν την "σπατάλη" μας και την "διαφθορά" μας». Τόνισε ότι το κράτος προσπαθεί να απομακρυνθεί από τα δημόσια πανεπιστήμια, τα οποία οδηγούνται με τις διαρκείς περικοπές στα οικονομικά τους σε υποβάθμιση και κατάρρευση, «ώστε να εγκαθιδρυθεί ένα φιλελεύθερο μοντέλο στην εκπαίδευση και να ιδρυθούν ιδιωτικά ΑΕΙ».

«Ενα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης έχει πεισθεί ότι τα ελληνικά ΑΕΙ πάσχουν» είπε ο κ. Τσουκαλάς και συνέχισε: «ο κοινός παρονομαστής είναι ένας: ιδιωτικοποιηθείτε. Το προσδοκώμενο αποτέλεσμα είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο να πάψει να είναι δημόσιο. Ελπίζω να μην τεθεί ακόμη και θέμα εκτελεστικού αποσπάσματος. Εξάλλου στις ημέρες μας οι "θεραπείες" έρχονται με την μέθοδο σοκ». «Κόψτε τα όλα και μαζί και το λαιμό σας» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Τσουκαλάς ενώ επεσήμανε ότι δεν θα έρθουν στην Ελλάδα το Χάρβαρντ η Οξφόρδη, αλλά θα δημιουργηθούν κακέκτυπα τους.

«Μην περιμένετε από εμένα συνταγές επίλυσης λύσεων» είπε ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Στ. Πεσμαζόγλου στην ομιλία του. «Για πιο πανεπιστήμιο άραγε ενδιαφερόμαστε;» αναρωτήθηκε.

«Για εντονότατο επαρχιωτισμό στο όνομα ενός ευρωπαϊκού ανοίγματος» κατηγόρησε την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ο κ. Πεσμαζόγλου αναφερόμενος στις προτάσεις του για αλλαγές στην διοίκηση των ΑΕΙ. Οπως είπε «μοναδικό μέλημα του υπουργείου Παιδείας είναι η περικοπή χρημάτων» ενώ χαρακτήρισε ως «κακοποίηση και αεροπειρατεία όρων» τις αναφορές του υπουργείου σε αυτονομία, αυτοδιαχείριση και αξιολόγηση. Είπε μάλιστα ότι στόχος είναι η «διαχειριστική αποικιοποίηση» των ΑΕΙ.

Στη συζήτηση που ακολούθησε ιδιαίτερα επικριτικός κατά του κ. Πανάρετου ήταν ο πρύτανης του Α.Π.Θ κ. Μυλόπουλος. «Εφτασε στην κυβερνητική φιλία και προσπαθεί να πάρει το αίμα του πίσω αφού δεν εξελίχθηκε στο πανεπιστήμιο. Ενας άνθρωπος που στο τρίτο μέρος της ζωής του αγωνίζεται να αποδείξει ότι όλοι είμαστε λάθος και αυτός είναι ο σωστός», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: Το Βήμα

Read more...

Αλλάζει το Μεσοπρόθεσμο, καλεί ΝΔ, «τελειώνει» Παπακωνσταντίνου

Δραματικές κινήσεις από Παπανδρέου


http://img.protothema.gr/7E00CA3D3C91564559CE53EAE7135839.jpg
Μπορεί να περίμεναν στο Μέγαρο Μαξίμου την αποδοκιμασία του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αλλά ότι δεχόταν η κυβερνητική πολιτική μία τέτοια συνολική και σκληρή απόρριψη, ήταν για τους επιτελείς του πρωθυπουργού ένα καθοριστικό πολιτικό χαστούκι, που τους οδηγεί να επανεξετάσουν όλα τα δεδομένα.

Κατ’ αρχήν το περιβόητο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας μπαίνει ξανά στο τραπέζι και να ίσως να υποστεί σημαντικές αλλαγές και όχι μόνο οριακές διορθώσεις. Προς τούτο θα αξιοποιηθούν όσο γίνεται οι εναλλακτικές προτάσεις των βουλευτών, πολλές εκ των οποίων είναι κοστολογημένες και «ισοδύναμου οικονομικού αποτελέσματος». Αναμένονται λοιπόν αλλαγές, όπως η μη μείωση του αφορολόγητου ορίου, το πάγωμα των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, η μη επιμονή σε απολύσεις, η υποχώρηση σε ακραίες μορφές ιδιωτικοποίησης κάποιων ΔΕΚΟ κ.α.

Έτσι ελπίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι οι βουλευτές θα πειστούν να δώσουν θετική ψήφο και να μην υπάρξουν διαρροές και παραιτήσεις.

Επειδή όμως κανείς δεν γνωρίζει τι θα πράξουν τελικά οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα επαναφέρει τις επόμενες ημέρες την πρόσκληση προς τη ΝΔ για συναίνεση. Θα ζητήσει προς τούτο συγκεκριμένες προτάσεις από τον Αντώνη Σαμαρά για τη βελτίωση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Άλλωστε στο θέμα των απολύσεων των δημοσίων υπαλλήλων η κυβέρνηση φαίνεται να υιοθετεί την πρόταση της ΝΔ για την «εργασιακή εφεδρεία». Ο κ. Παπανδρέου ελπίζει έτσι ότι ακόμη κι αν δεν σύρει ολόκληρη τη ΝΔ σε ψήφιση του προγράμματος, θα εξασφαλίσει μεμονωμένες ψήφους από βουλευτές της, ή θα δώσει το πάτημα σε άλλες πολιτικές δυνάμεις (ΛΑΟΣ, ΔΗΣΥ) να στηρίξουν το πακέτο.

Το τρίτο βήμα, που φαίνεται να είναι βέβαιο και ήδη το εκπέμπουν προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, στελέχη του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος είναι η απομάκρυνση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου από το υπουργείο Οικονομικών, μόλις οριστικοποιηθεί η βοήθεια από την τρόικα και ο κ. Παπανδρέου προχωρήσει σε ανασχηματισμό. Ο κ. Παπακωνσταντίνου θεωρείται τελειωμένος για το Μαξίμου και δεν γεννάται θέμα για τις διαθέσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ: Από τους 70 βουλευτές, που μίλησαν στη συνεδρίαση του ΚΤΕ την Τρίτη, μόνο ένας βουλευτής είπε καλά λόγια για το έργο του, ο Στάθης Κουτμερίδης. Όλοι οι άλλοι του έδειξαν την πόρτα της εξόδου, άλλοτε με εύσχημο και άλλοτε με άκομψο τρόπο.

Read more...

Οι τραπεζίτες παίρνουν αποστάσεις από τον Πρωθυπουργό

newpost.gr








Οι τραπεζίτες παίρνουν αποστάσεις από τον Πρωθυπουργό
Το τελευταίο ραντεβού του Πρωθυπουργού με έναν σημαντικό οικονομικό παράγοντα ήταν εκείνη η μυστική συνάντηση με το Λουκά Παπαδήμο, στο γραφείο του στη βουλή, παρόντος του Γ. Παπακωνσταντίνου. Έκτοτε το σήριαλ της υπουργοποίησης Παπαδήμου καλά κρατεί, μόνον όμως στους σχεδιασμούς επί χάρτου του Μεγάρου Μαξίμου.

Ο Λουκάς αντιστέκεται σθεναρά: άνθρωπος της πρώτης γραμμής δεν υπήρξε ποτέ και οσμίζεται το κλίμα στον επιχειρηματικό και οικονομικό χάρτη: Απογοήτευση από τον Πρωθυπουργό, καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση.

Ο οικονομικός κόσμος παίρνει τις αποστάσεις του από έναν Πρωθυπουργό, που μοιάζει να κλείνεται όλο και περισσότερο στο καβούκι του για να αποφύγει τα δυσάρεστα. Με τον Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος, Γ. Προβόπουλο έχει να μιλήσει από τον Ιανουάριο. Με τον Ράπανο της Εθνικής, από τις αρχές Μαίου. Και παρά την κοινή γραμμή περί δημοψηφισμάτων, με το Δασκαλόπουλο δεν υπήρχε προσυνενόηση, ο Πρωθυπουργός έμαθε τι θα πει ο πρόεδρος του ΣΕΒ μια ώρα πριν. Πριν τις εκλογές, ο κ. Παπανδρέου είχε ανοικτή γραμμή με πολλούς επιχειρηματίες, γίνονταν και τραπεζώματα, όπως αυτό στην οικία του Ν. Καραμούζη. Όλα αυτά πλέον ανήκουν στο παρελθόν.

Στους επιχειρηματικούς και οικονομικούς κύκλους θεωρούν τον Παπανδρέου τελειωμένη υπόθεση, και το μόνο στο οποίο ελπίζουν είναι να μπορέσει να περάσει το μεσοπρόθεσμο και να οδηγήσει τη χώρα με ηρεμία σε εκλογές το Σεπτέμβρη.

Δεν έχουν καθόλου πεισθεί ότι θα τα καταφέρει. Η τριήμερη ψυχοθεραπεία για το μεσοπρόθεσμο στην οποία έχουν υποβληθεί Πρωθυπουργός, κυβέρνηση και κυβερνών κόμμα αντιμετωπίζονται από αυτούς τους κύκλους ως άσκοπο χάσιμο χρόνου και έλλειψη αποφασιστικότητας. Δηλώσεις του τύπου «καταλαβαίνω τους αγανακτισμένους» προκαλούν απλώς θυμηδία, θεωρούνται εκδήλωση πολιτικού πανικού.

Σε αυτήν την αποξένωση και απομόνωση υποχρεωτική εξαίρεση ήταν η επίσκεψη του Διευθύνοντος Συμβούλου της Εθνικής Γ. Ταμβακάκη στο Γραφείο του Πρωθυπουργού στη βουλή.

Ο Ταμβακάκης ήθελε να ενημερώσει το Μαξίμου ότι ο πανικός που είχαν προκαλέσει οι δηλώσεις περί διλλήματος ευρώ ή δραχμή τέθηκε υπό έλεγχο, και να προειδοποιήσει, να μην διανοηθούν να τον επαναλάβουν ξανά…

Read more...

Επιβολή έκτακτης εισφοράς 3% σε μισθωτούς και συνταξιούχους μελετά το υπ. Οικονομικών

Περίπου 4 εκατοµµύρια φορολογούµενοι θα κληθούν να πληρώσουν συνολικό φόρο 2,7 δισ. ευρώ
Περίπου 4 εκατοµµύρια φορολογούµενοι θα κληθούν να πληρώσουν συνολικό φόρο 2,7 δισ. ευρώ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Εισήγηση για την επιβολή έκτακτης εισφοράς 3% σε µισθωτούς και συνταξιούχους µε ετήσιο εισόδηµα µεγαλύτερο των 6.000 ευρώ έχει δεχθεί ο υπουργός Οικονοµικών Γ.Παπακωνσταντίνου. Η έκτακτη εισφορά θα επιβληθεί -ως παρέµβαση ισοδύναµου δηµοσιονοµικού αποτελέσµατος- στην περίπτωση που δεν εγκριθούν τα σενάρια για µείωση του αφορολόγητου ποσού εισοδήµατος.

Στην περίπτωση αυτή 4 εκατοµµύρια φορολογούµενοι θα κληθούν να πληρώσουν συνολικό φόρο 2,7 δισ. ευρώ.

Η µείωση του αφορολογήτου και η προσθήκη νέου κλιµακίου θα οδηγούσε σε πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση 3,8 εκατοµµύρια φορολογουµένους που θα καλούνταν να πληρώσουν πρόσθετο φόρο 2,3 δισ. ευρώ. Ωστόσο, δεν θα επιβαρύνονταν 1,8 εκατοµµύρια φορολογούµενοι µε ετήσια εισοδήµατα έως 7.999 ευρώ, κυρίως συνταξιούχοι και άτοµα που διαβιούν µε µεικτές µηνιαίες αποδοχές 666,5 ευρώ.

Η «πρόσκρουση» της πρότασης του υπουργού Οικονοµικών στις αντιδράσεις υπουργών και βουλευτών οδηγεί πλέον την ηγεσία του υπουργείου στην εξέταση του εναλλακτικού σεναρίου, που έχει εξετάσει η κυβέρνηση σε συνεργασία µε την τρόικα.

Η επιβολή έκτακτης εισφοράς 3% -εφόσον εγκριθεί- θα βαρύνει 4 εκατοµµύρια µισθωτούς και συνταξιούχους µε εισόδηµα µεγαλύτερο των 6.000 ευρώ. Θα εξαιρεθούν περίπου 300.000 συνταξιούχοι µε ετήσιο µεικτό εισόδηµα χαµηλότερο των 6.000 ευρώ, δηλαδή όσοι έχουν σύνταξη µικρότερη των 500 ευρώ.

Ενδεικτικά έκτακτη εισφορά 180 ευρώ θα πλήρωναν περίπου 40.000 φορολογούµενοι µε ετήσιο εισόδηµα 6.000 ευρώ, ενώ περισσότερα από 27.000 ευρώ θα πλήρωνε καθένας από τους 73 φορολογουµένους που δηλώνει ετήσιο εισόδηµα άνω των 900.000 ευρώ.

Έτσι, φορολογούµενος µε µέσο ετήσιο εισόδηµα 16.800 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει πρόσθετο φόρο 504 ευρώ, ενώ φορολογούµενος µε µεικτό ετήσιο εισόδηµα 28.000 ευρώ θα πληρώσει έκτακτη εισφορά 840 ευρώ.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

TON EIΔΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ


ΜΟΝΟ ΣΤΟ FIMOTRO
ΣΤΟ "ΠΕΝΤΕΛΙΚΟΝ" ΠΡΟΧΘΕΣ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΛΑΤΣΗ
Μετά το όχι του Ταμβακάκη και του Παπαδήμου, ένας άλλο τραπεζικό στέλεχος προσεγγίζει τα κριτήρια που θέλει να βάλει ο Παπανδρέου. Το Fimotro, είναι σε θέση να γνωρίζει ότι πριν από μερικές ημέρες (προχθές) ο πρωθυπουργός συνάντησε στο Πεντελικόν τον...
Ν। Καραμούζη. Είναι ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank και προσωπικός φίλος του πρωθυπουργού. Του πρότεινε την θέση του υπουργού Οικονομικών. Επιφυλάχτηκε να απαντήσει. Προφανώς περιμένει το πράσινο φως από το μεγάλο αφεντικό. Τον Σπ. Λάτση που εάν δεν εξασφαλίσει εξαγορά της Eurobank από την Εθνική αποκλείεται να συναινέσει...
http://fimotro.blogspot.com/2011/06/ton-ei.html
Read more...

Ολι Ρεν: Χρεοκοπία της Ελλάδας χωρίς στήριξη

Βρυξέλλες, Βαγγέλης Δεμίρης

http://content-mcdn.feed.gr/filesystem/images/20110607/engine/assets_LARGE_t_942_41284818_type11585.jpg«Οσο περισσότερες αποκρατικοποιήσεις πραγματοποιηθούν τόσο λιγότερες θα είναι οι θυσίες που θα απαιτηθούν από τα πιο ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού», δήλωσε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ
Χωρίς στήριξη η Ελλάδα θα βρεθεί και πάλι αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία, υποστήριξε ο Ευρωπαίος επίτροπος Ολι Ρεν ενώ παράλληλα ανέφερε ότι εξετάζεται η λύση του ευρω-ομόλογου. Την ίδια ώρα αισιόδοξος για την επίτευξη συνολικής λύσης σχετικά με τη στήριξη της Ελλάδας, μέσα στον Ιούνιο, εμφανίστηκε χθες ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.Σε συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν ετέθη ποτέ θέμα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, καθώς, όπως είπε, «κάτι τέτοιο θα ήταν το απόλυτο αδιέξοδο και έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού που αξίζει περισσότερα από την απαξίωση που καλλιεργούν ορισμένοι αδικαιολόγητα».
http://content-mcdn.feed.gr/filesystem/images/20110523/engine/assets_LARGE_t_420_53499742_type11104.jpg
Αναδιάρθρωση
Ο πρόεδρος του Eurogroup επανέλαβε επίσης ότι δεν τίθεται θέμα συνολικής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και εξέφρασε την πεποίθηση ότι με τα πρόσθετα μέτρα που θα λάβουν οι ελληνικές αρχές η Ελλάδα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2011.«Οσο περισσότερες αποκρατικοποιήσεις πραγματοποιηθούν, τόσο λιγότερες θα είναι οι θυσίες που θα απαιτηθούν από τα πιο ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού», δήλωσε ο Ζ. Γιούνκερ, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δημιουργία ανεξάρτητου φορέα. Τάχθηκε ακόμη υπέρ της συμπληρωματικής χρηματοδοτικής βοήθειας με την εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Ο πρόεδρος του Eurogroup επανήλθε και στην ανάγκη να υπάρξει διακομματική συναίνεση, υπογραμμίζοντας ότι αναμένει από την Ελλάδα ν' ακολουθήσει την ίδια προσέγγιση με την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, όπου οι πολιτικοί ιθύνοντες επέδειξαν «ευρωπαϊκή και εθνική στάση». «Δεν λέμε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα πρέπει να συμφωνεί σε όλα τα σημεία, αλλά είναι απαραίτητο να υπάρχει δέσμευση στους βασικούς στόχους», διεμήνυσε ο Ζ. Γιούνκερ, ο οποίος σημείωσε ότι «είναι σημαντικό για την εικόνα της χώρας να αποδεικνύει ότι γνωρίζει προς τα πού οδεύει». Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται θα τονώσουν την ανάπτυξη.

Ολι Ρεν
Εξάλλου, ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Ολι Ρεν τόνισε, ενώπιον της ίδιας επιτροπής, ότι ο Ιούνιος είναι κρίσιμος για τις «δύσκολες και γενναίες» αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν για την ελληνική οικονομία και υπογράμμισε ότι χωρίς στήριξη η Ελλάδα θα βρεθεί και πάλι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο χρεοκοπίας. Ο κοινοτικός επίτροπος, αφού επανέλαβε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους δεν βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων, αποκάλυψε ότι επεξεργάζεται μια λύση στο πρότυπο της λεγόμενης «πρωτοβουλίας της Βιέννης», που ως γνωστόν αφορά ουσιαστικά σε εθελούσια ανταλλαγή ομολόγων τα οποία λήγουν τα επόμενα χρόνια με νέα ομόλογα. Σύμφωνα με τον Ολι Ρεν, εξετάζεται η αναμόρφωση του ελληνικού χρέους με τρόπο όμως που δεν θα προκαλέσει πιστωτικό γεγονός, και το οποίο θα ενεργοποιούσε τα ασφάλιστρα κινδύνου.

Φοροδιαφυγή
Ο Φινλανδός επίτροπος αναφέρθηκε και στις βασικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα, όπως η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τα μειωμένα φορολογικά έσοδα και η αποφασιστική προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα πρέπει να τρέξουν αποτελεσματικά και γρήγορα κυρίως στην Υγεία, την αγορά εργασίας, τις μεταφορές και την ενέργεια.

Ο Ολι Ρεν σημείωσε παράλληλα ότι τα κλειστά επαγγέλματα στη χώρα μας αποτελούν «σοβαρό εμπόδιο για την ανάπτυξη». Τέλος, τόνισε ότι στην Ελλάδα εξακολουθεί να υπάρχει «χάσμα αξιοπιστίας» που καθιστά δύσκολες τις συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε μια προσπάθεια να πειστούν οι πιστωτές στην Ευρωζώνη για την ανάγκη ενίσχυσης της χώρας μας.imerisia.gr

Read more...