Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Η κοινοπραξία μιλά για 4 μήνες Πάσχα βλέπει ο Ρέππας για τα Τέμπη

Το Πάσχα βάζει ως στόχο για να παραδοθεί ο δρόμος τω Τεμπών στην κυκλοφορία, ο υπουργός υποδομών μεταφορών και δικτύων κ. Δημήτρης Ρέππας, παρά το γεγονός ότι στην έκθεση που παραδόθηκε την Παρασκευή στο υπουργείο από την κοινοπραξία του έργου, τίθεται χρονοδιάγραμμα δεκαέξι εβδομάδων.

Ο υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων απέδωσε ευθύνες στον παραχωρησιούχο για την μη έγκυρη διάγνωση και επιμέλεια του φαινομένου των κατολισθήσεων, μολονότι όπως ανέφερε ήταν γνωστό από παλιά ότι η περιοχή εμφανίζει έντονα γεωλογικά προβλήματα.

Το υπουργείο πάντως δηλώνει ότι θα περιμένει την κρίση των ειδικών επιστημόνων και αν χρειαστεί ο χρόνος της παράδοσης του έργου θα παραταθεί προκειμένου τα Τέμπη να παραδοθούν με ασφάλεια στην κυκλοφορία.

Αυτό επισήμανε ο κ. Ρέππας σε ερώτηση του protothema gr. σχετικά με την αναφορά της κοινοπραξίας στην έκθεση σύμφωνα με την οποία το έργο μπορεί να παραδοθεί νωρίτερα αλλά σε αυτή την περίπτωση την ευθύνη θα αναλάβει το δημόσιο.

Ελλιπής η προμελέτη

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν είναι ικανοποιημένος από την προμελέτη που κατατέθηκε από τον παραχωρησιούχο, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να δώσει περισσότερα στοιχεία και να εξειδικεύσει τη μεθοδολογία της αποκατάστασης των Τεμπών υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα σύνθετο και δύσκολο έργο.

Ο κ. Ρέππας ανέφερε επίσης ότι όσο πιο σύντομα κατατεθεί η μελέτη τόσο πιο γρήγορα θα ξεκινήσουν οι εργασίες θεραπείας το οδικού δικτύου.

Προς το παρόν οι οδηγοί θα πρέπει να χρησιμοποιούν τις τρεις εναλλακτικές διαδρομές του επαρχιακού οδικού δικτύου (ανατολικός παράδρομος Αγιάς Αγιόκαμπος- Ομώλιο, Λάρισσας Ελασσώνας Κοζάνη, Δυτικός παράδρομος Καλαμπάκα Τρίκαλα προς Παναγιά Γρεβενά) το οποίο πρόκειται να αναβαθμιστεί σε μήκος 120 χιλιόμετρων.

protothema.gr

Read more...

Και στο Υδροθεραπευτήριο της Αιδηψού...


...έκανε προεκλογικούς διορισμούς ο Κ. Μαρκόπουλος. Μόνο που ... χειμωνιάτικα οι συμβασιούχοι δεν έχουν τι να κάνουν. Τι λέει η κ. Γκερέκου;
.
Από τον Χάρη Φλώρο
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ


Τώρα που αρχίζει η έρευνα για τα πεπραγμένα στον ΕΟΤ επί υπουργίας Κώστα Μαρκόπουλου, γιατί δεν γίνεται μια έρευνα και για το Υδροθεραπευτήριο της Αιδηψού;
Αυτό υπολειτουργούσε για χρόνια. Και ξαφνικά λίγο πριν από τις εκλογές, άρχισαν προσλήψεις συμβασιούχων οι οποίοι έπιασαν δουλειά ...μετά τις εκλογές. Κι έτσι ...χειμωνιάτικα πηγαίνουν, πίνουν τον καφέ τους και φεύγουν. Και να μπορούσαν, τι άλλο να κάνουν μέσα στο καταχείμωνο στο ...Υδροθεραπευτήριο που ούτως ή αλλιώς αυτή την εποχή δεν λειτουργεί;
Σημειώνω ότι...
ο κ. Μαρκόπουλος εκλέγεται στην Εύβοια, ήταν υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, σήμερα είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ (να τον χαίρεστε κ. Σαμαρά) και φυσικά δεν παύει να κάνει κηρύγματα για τη ανάγκη περιστολής των σπαταλών στο δημόσιο τομέα. Μόνο που ο ίδιος διαπιστώνεται ότι έδρασε διαφορετικά.
Το ερώτημα είναι τι θα κάνει τώρα με αυτές τις ρουσφετολογικές προσλήψεις η διάδοχός του Αντζελα Γκερέκου...




Read more...

ΠΑΣΕΓΕΣ για πληρωμή των ενισχύσεων του 2009 στους αγρότες

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας δήλωσε με αφορμή την κριτική που ασκείται στη Συνομοσπονδία για την καθυστέρηση πληρωμής των ενισχύσεων του 2009 στους αγρότες, ότι χάρη στις ενέργειες της Συνομοσπονδίας οι δικαιούχοι αγρότες θα κατοχυρώσουν τις ενισχύσεις τους.

Ειδικότερα η δήλωση του κ. Καραμίχα έχει ως εξής:

"Η ΠΑΣΕΓΕΣ, διαπιστώνοντας από τις αρχές Ιανουαρίου του προηγούμενου χρόνου μέχρι τις 4 Οκτωβρίου 2009, την αδυναμία και την πολιτική ανικανότητα της τότε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ΟΠΕΚΕΠΕ, τόλμησε αναλαμβάνοντας όλη την πολιτική ευθύνη για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων των αγροτών και την ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων τους, χωρίς να έχει στη διάθεση των Ενώσεων τους απαραίτητους ορθοφωτοχάρτες, χωρίς τη δημιουργία του αρχείου των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, χωρίς υπογεγραμμένη σύμβαση και με τεράστιες ελλείψεις και αναπάντητα ερωτήματα, να προχωρήσει στην υλοποίηση των εργασιών αυτών. Έτσι στις 31 Ιανουαρίου 2010 η μεν χώρα θα βγει ασπροπρόσωπη, οι δε δικαιούχοι αγρότες θα κατοχυρώσουν τις άμεσες ενισχύσεις τους. Τονίζω", προσθέτει ο κος Καραμίχας, "ότι η όποια κριτική ασκείται σε βάρος της ΠΑΣΕΓΕΣ εξυπηρετεί πολυποίκιλα άλλα συμφέροντα, εκτός εκείνων που αφορούν στους αγρότες".
nooz.gr

Read more...

"Δεν υπάρχουν προβλήματα στο συντονισμό της κυβέρνησης"

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς αν συζητήθηκε το αγροτικό ζήτημα σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ανάμεσα σε κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, υπό τον πρωθυπουργό, ανέφερε ότι “είναι μια εσωτερική σύσκεψη” και πρόσθεσε ότι “εννοείται ότι για τους αγρότες ανησυχούμε”. “Θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στο συντονισμό της κυβέρνησης”, τόνισε ο κ. Πεταλωτής.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει ανοίξει όλα τα μεγάλα ζητήματα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και ότι ορισμένα από αυτά τα έχει κλείσει. Αναφορικά δε με τα ανοιχτά ζητήματα, τόνισε ότι αυτά προχωρούν “με τον καλύτερο τρόπο”.

Για το ενδεχόμενο συγκρότησης εξεταστικής για την οικονομία

"Ως προς τα ψευδή στοιχεία που αποστέλλονταν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως δήθεν αληθή για την ελληνική οικονομία, το θέμα το βλέπουμε”, δήλωσε ο Γιώργος Πεταλωτής, ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση προτίθεται να συγκροτήσει σχετική εξεταστική επιτροπή.

Ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι, ήδη, εδώ και καιρό, έχει ανακοινωθεί ότι υπάρχει και "τρέχει" τις εργασίες της μια επιτροπή που έχει συσταθεί από τον κ. Παπακωνσταντίνου, η οποία θα βγάλει πόρισμα σχετικά με το εάν γινόταν και με ποιον τρόπο αυτή η παραπληροφόρηση, η διοχέτευση στοιχείων που παραπλανούσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Για διορισμούς στην ΤΡΑΜ ΑΕ

"Αυτοί οι διορισμοί έγιναν επί ΝΔ,το όργιο προσλήψεων στην ΤΡΑΜ Α.Ε., αλλά και σε άλλες παρόμοιου χαρακτήρα εταιρείες το έχουμε καταγγείλει επανειλημμένα και θα πάρει το δρόμο προς την αποκατάσταση της νομιμότητας”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς σχετικά με το πόρισμα του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή για διορισμούς που έγιναν στην ΤΡΑΜ Α.Ε.

Για ενδεχόμενο κατάργησης της Γ.Γ. Ενημέρωσης και άλλων γραμματειών

“Συζητάται η κατάργηση κάποιων γενικών γραμματειών που κατά την διαπίστωσή μας δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν. Σαφέστατα δεν υπάρχει κανένα θέμα με τους εργαζόμενους σε αυτές τις γενικές γραμματείες αφού θα παραμείνουν στη θέση τους ή θα διατεθούν σε άλλη γενική γραμματεία”, δήλωσε ο Γιώργος Πεταλωτής, ερωτηθείς εάν εξετάζεται ενδεχόμενο να καταργηθεί η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης.

nooz.gr

Read more...

Ανεξάρτητη υπηρεσία ασύλου ανακοίνωσε ο Γ. Παπανδρέου

Ανεξάρτητη υπηρεσία ασύλου ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Ο Γ. Παπανδρέου ενημέρωσε τον Αντόνιο Γκουτιέρες για τις προωθούμενες αλλαγές στο θέμα του ασύλου και της ιθαγένειας των μεταναστών.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη του Οργανισμούς στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα. Κάλεσε, μάλιστα, την ΕΕ να κατανοήσει τη δυσανάλογη πίεση που δέχεται η χώρα μας και να τη συνδράμει με όλα τα μέσα. Ο ίδιος τόνισε ότι υποστηρίζει τη μεταρρύθμιση που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για το άσυλο, την ιθαγένεια και την υποδοχή των μεταναστών.

Ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε τον κ. Γκουτιέρες για τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση εντός των προσεχών εβδομάδων, κατανέμοντας τα σε πέντε προτεραιότητες: Τη στενή επιτήρηση συνόρων, την αντιμετώπιση της λαθρεμπορίας ανθρώπων, τη σωστή διαχείριση των πολιτικών προσφύγων για την προστασία εκείνων που πραγματικά διώκονται, τη συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία, την ΕΕ και τις γειτονικές χώρες και την ομαλή ένταξη νομίμων μεταναστών, ειδικά της δεύτερης γενιάς, καθώς και τη ριζική αλλαγή της πολιτικής ασύλου.
nooz.gr

Read more...

Ξαναχτυπούν Moody΄s- Standard & Poor's- Fitch


Στελέχη του διεθνούς οίκου σημειώνουν ότι στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν εφαρμόσει με αυστηρότητα το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, λόγω κοινωνικών και πολιτικών αντιδράσεων, ελλοχεύει ο κίνδυνος νέας υποβάθμισης.

Στέλεχος της Standard and Poor’s δήλωσε ότι "οι κίνδυνοι όσον αφορά την εφαρμογή παραμένουν και η εφαρμογή είναι αυτή που είναι κρίσιμη για την αξιολόγηση".

Πρόσθεσε ότι "είναι πιθανές οι πολιτικές και κοινωνικές πιέσεις, οι οποίες εάν ενισχυθούν και εμποδίσουν την κυβέρνηση να προχωρήσει και μετριάσουν τη δημοσιονομική προσπάθεια, οδηγώντας σε αποτυχία συμμόρφωσης με τη στρατηγική σταθεροποίησης, οι αξιολογήσεις θα μπορούσαν να μειωθούν".

Κατέληξε, υπογραμμίζοντας: "Το ιστορικό επιτυχίας των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων όσον αφορά τα προγράμματα σταθερότητας σε σχέση με τα αποτελέσματα είναι μάλλον απογοητευτικό, πράγμα που στρέφει την προσοχή στην εφαρμογή του σημερινού σχεδίου. Ο ορίζοντας για την απόφαση αναφορικά με την αξιολόγηση της χώρας είναι μέσα στους επόμενους τρεις μήνες".

Τον Δεκέμβριο, η S&P υποβάθμισε την Ελλάδα σε BBB+ από Α-, δίνοντας αρνητικές προοπτικές.

Αρνητικές διατηρεί τις προοπτικές η Moody's

Συμβατό με τη βαθμολογία των ελληνικών κρατικών ομολόγων με A2 χαρακτηρίζει σε έκθεση της το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ελληνικής κυβέρνησης ο οίκος αξιολόγησης, Moody's. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψιν την αβεβαιότητας που επικρατεί σχετικά με την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να θέσει το πρόγραμμα σε εφαρμογή, επιμένει στην αρνητική προοπτική της χώρας.

Η Moody's σημειώνει ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης περιλαμβάνει μέτρα αντιμετώπισης των τριών μεγαλύτερων απειλών για την μακροχρόνια αξιοπιστία της Ελλάδας: των ασθενών δημοσιονομικών θεσμών, την αργή φθορά της ανταγωνιστικότητάς της και την εντατικοποίηση των δημογραφικών πιέσεων.

Ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι το ΠΣΑ στοχεύει στην επίλυση σημαντικών και επίμονων προβλημάτων, όπως η διαδεδομένη φοροδιαφυγή και η αναφορά ανακριβών οικονομικών στοιχείων, τα οποία έχουν υπονομεύσει την αξιοπιστία της κυβέρνησης, επιδεινώνοντας τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας.

Fitch: Αβεβαιότητα για πρόθεση Ελλάδας να εφαρμόσει το ΠΣΑ

Μεγάλη αβεβαιότητα περιβάλλει την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να ακολουθήσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που ανακοίνωσε, δεδομένων των φτωχών επιδόσεων των ελληνικών κυβερνήσεων κατά το παρελθόν όσον αφορά τη μείωση του ελλείμματος, υποστηρίζει ο Brian Coulton της Fitch.
nooz.gr

Read more...

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ...


To βρισίδι της ζωής του άκουσε σήμερα ο Νικήτας Κακλαμάνης από τους οδηγούς Ι.Χ. που πήγαιναν προς το κέντρο της Αθήνας. Στην Σταδίου και την Αμερικής σχηματίστηκαν απίστευτες ουρές, επειδή ο Δήμαρχος είχε την... φαεινή ιδέα να βγάλει 2 απορριμματοφόρα στους δρόμους για να μην πληρώνει διπλές βάρδιες τις νύχτες. Σήμερα το μεσημέρι στις 2, το fimotro εντόπισε ένα από τα δυο οχήματα που σταματούσε στα αριστερά του δρόμου για να μαζέψει τα απορρίμματα! Απαράδεκτος...
fimotro

Read more...

BOMBEΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΠΑΤΑΛΕΣ ΤΟΥ ΓΑΛΑΖΙΟΥ ΕΟΤ


Άσχημα τα πράγματα για τον πρώην υπουργό Κώστα Μαρκόπουλο. Πριν από λίγο ο Π. Γερουλάνος μιλώντας στο Ν. Χατζηνικολάου στον Real fm έκανε λόγο για υπερβολικά έξοδα του ΕΟΤ προς συγκεκριμένα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τα οποία όπως χαρακτηριστικά είπε "επειδή τους χρωστάμε μας αντιμετωπίζουν αρνητικά"... Για να δούμε τι θα... βρουν οι ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης που έχουν μπει και κάνουν φύλλο και φτερό τις συμβάσεις και τις απευθείας αναθέσεις έργων που υπέγραψε ο πρώην υπουργός την περίοδο 2008-2009...

fimotro.

Read more...

Έπιασαν δουλειά οι «Αστυνομικοί της Γειτονιάς»


Από το ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ
Κάλεσμα στους πολίτες να στηρίξουν το θεσμό απηύθυνε ο Αστυνομικός Διευθυντής Ιωαννίνων Θεοχάρης Αγόρης
Περιπολίες ξεκίνησαν από χθες οι έξι αστυνομικοί που συμμετέχουν στον θεσμό «Αστυνομικός της Γειτονιάς» με περιπολίες σε κεντρικούς δρόμους και γειτονιές των Ιωαννίνων.Ο θεσμός επανήλθε με απόφαση του υπουργείου και γνώμονα την καλύτερη δυνατή συνεργασία της αστυνομίας με τους πολίτες για την διευθέτηση καθημερινών προβλημάτων, αλλά και για την ανάπτυξη μιας σχέσης εμπιστοσύνης.Οι έξι Αστυνομικοί της Γειτονιάς της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων θα πραγματοποιούν ανά δύο περιπολίες, πεζοί και με συμβατικές μηχανές, καθημερινά.Οι περιπολίες θα γίνονται πρωί και απόγευμα, κυρίως όταν τα καταστήματα είναι ανοιχτά, σε σχολεία, κτίρια τοπικών φορέων, καθώς και στις ζώνες εμφάνισης της πόλης, δηλαδή στιςεισόδους και την παραλίμνια περιοχή.Μέσα από την καθημερινή επαφή με τον κόσμο οι Αστυνομικοί της Γειτονιάς καλούνται να εντοπίσουν τυχόν προβλήματα, να συμβάλουν στην
επίλυσή τους, να προχωρήσουν σε υποδείξεις και συστάσεις και να διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών.Σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή Ιωαννίνων Θεοχάρη Αγόρη, ο θεσμός του Αστυνομικού της Γειτονιάς ήταν αναγκαίος, ώστε να αντιμετωπιστεί η φοβία του κόσμου για την εγκληματικότητα, αλλά και η δυσπιστία απέναντι στην Αστυνομία. Παράλληλα, αποτελεί μια ευκαιρία να αναδειχθεί το κοινωνικό έργο και η προσφορά των αστυνομικών σε τοπικό επίπεδο.Ο κ. Αγόρης κάλεσε τους αστυνομικούς να στηρίξουν τον θεσμό, αλλά και τους πολίτες να δουν με ζεστασιά τους Αστυνομικούς της Γειτονιάς, μέσα από την καθημερινή γνωριμία και την διευθέτηση τυχόν προβλημάτων.Διερευνητική ήταν η χθεσινή πρώτη ημέρα εφαρμογής του θεσμού για τους έξι αστυνομικούς που συμμετέχουν σε τοπικό επίπεδο. Σύμφωνα με τον αρχιφύλακα Δημήτρη Κουταλή, την πρώτη ημέρα έγινε η πρώτη γνωριμία με τους πολίτες και η καταγραφή της γνώμης τους, ενώ το επόμενο διάστημα θα είναι σε θέση να υλοποιήσουν τις υπόλοιπες δράσεις που προβλέπει ο θεσμός.



Read more...

Ανησυχία Ρηγίλλης για νέες εξεταστικές επιτροπές


Μήνυμα προς την κυβέρνηση αλλά κυρίως προς το εσωτερικό του κόμματός του έστειλε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς επαναλαμβάνοντας τις βασικές του τοποθετήσεις που είχαν προκαλέσει δημόσιες και παρασκηνιακές διαφοροποιήσεις στελεχών.

Μιλώντας στην ΚΕ της ΟΝΝΕΔ επανέλαβε τον χαρακτηρισμό περί ακυβερνησίας που προκάλεσε συζητήσεις στο εσωτερικό του κόμματός του και τον οποίο δεν δέχονται πολλά στελέχη. Η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη όπως και ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος όταν ρωτήθηκαν από τους δημοσιογράφους για το αν συμφωνούν με την κριτική περί ακυβερνησίας απέφυγαν να ευθυγραμμισθούν με τον αρχηγό του κόμματος.

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε τις βασικές του θέσεις και για τον εκλογικό νόμο όπως και για το μεταναστευτικό που επίσης έχουν προκαλέσει διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό του κόμματός του. Με ανοιχτή την ατζέντα και με δεδομένες τις διαφοροποιήσεις των στελεχών ο κ. Σαμαράς συγκαλεί το Σάββατο την Κεντρική Επιτροπή του κόμμάτος του. Και ενώ είναι δεδομένο ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θα επαναλάβει τις γνωστές θέσεις του υπάρχει προβληματισμός για το αν τα στελέχη του θα συμφωνήσουν έστω και σιωπηρά ή εάν στην πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής μετά την αλλαγή αρχηγού σημειωθούν και οι πρώτες εσωκομματικές αψιμαχίες και καταγραφούν οι αντιθέσεις που διατρέχουν πια τη ΝΔ.

Ακόμη και βουλευτές που είναι κοντά στον κ. Σαμαρά θεωρούν ότι οι δημόσιες τοποθετήσεις του και κυρίως στο μεταναστευτικό συνιστούν στροφή προς τα δεξιά. Τα ίδια πρόσωπα υποστηρίζουν ότι αν ο κ. Σαμαράς επιμείνει υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί κενό στον χώρο του κέντρου το οποίο θα διαμορφώσει προυποθέσεις για πολιτικές κινήσεις ή και την ίδρυση νέου κόμματος. Εισηγούνται ότι ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να προσδιορίσει την κεντροδεξιά πολιτική με στόχευση προς το κέντρο και όχι προς τα δεξιά του πολιτικού φάσματος όπως θεωρούν ότι κάνει μέχρι τώρα και να αντιπαρέλθει τις προκλήσεις του ΛΑΟΣ. Κριτική δέχεται πάντως παρασκηνιακά ο κ. Σαμαράς και γιατί καθυστερεί να κάνει κινήσεις ανασύνταξης του κόμματος χάνοντας σταδιακά την δυναμική που δημιούργησε η θριαμβευτική εκλογή του.

Ένα ακόμη σημείο στο οποίος υπάρχει σύγχυση στο εσωτερικό του κόμματος είναι η κριτική στο παρελθόν. Μέχρι τώρα ο κ. Σαμαράς αποφεύγει την ρήξη με την καραμανλική πενταετία και περιορίζεται σε γενικόλογες αναφορές. Ορισμένοι αποδίδουν την τακτική αυτή στο ότι ο κ. Σαμαράς δεν θέλει να συγκρουστεί με τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή όταν έχει ανοικτό μέτωπο με την οικογένεια Μητσοτάκη. Έτσι όμως έρχεται σε αντίθεση με το κοινό συναίσθημα αλλά και με σειρά στελεχών που υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να γίνει ουσιαστική αυτοκριτική και να επισημανθούν λάθη, παραλήψεις και αστοχίες και να καταλογισθούν ευθύνες αν χρειαστεί και με ονοματεπώνυμα.
Εν τω μεταξύ προβληματισμός επικρατεί στην Ρηγίλλης για την έρευνα που προωθεί η κυβέρνηση για την διαχείριση των διαφημιστικών κονδυλίων του υπουργείου Τουρισμού επί των ημερών της ΝΔ.

Το θέμα αφορά τον κ. Κώστα Μαρκόπουλο που είναι συνδεδεμένος με τον κ. Σαμαρά. Ορισμένοι θέτουν από τώρα το ερώτημα τι θα κάνει ο πρόεδρος του κόμματος αν το ΠΑΣΟΚ ζητήσει σύσταση εξεταστικής επιτροπής, αν θα στηρίξει τον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο ή εάν θα πάρει αποστάσεις.

Σε ένα άλλο επίπεδο την Τρίτη η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη θα κάνει την πρώτη δημόσια ομιλία της στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ ενώ τις προσεχείς ημέρες θα πραγματοποιήσει περιοδείες στην Θεσσαλονίκη και στην Κρήτη προκειμένου να έλθει σε επαφή με τον κομματικό μηχανισμό. Μετά από μία περίοδο περισυλλογής και ξεκούρασης η κ. Μπακογιάννη δηλώνει παρούσα αν και προς το παρόν δεν σκέπτεται να ανεβάσει τόνους παρότι είναι βέβαιο ότι σε θέματα όπως ο εκλογικός νόμος διαφωνεί με την επίσημη γραμμή του αρχηγού.
.protothema.gr

Read more...

Σκληρό πόκερ για τη θέση του Παπαδήμου

Σε σκληρό πόκερ εξελίσσεται η επιλογή του αντικαταστάτη του Λουκά Παπαδήμου στην αντιπροεδρία της ΕΚΤ καθώς οι υπ. Οικονομικών του Eurogroup δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν κατά τη σημερινή συνεδρίαση επιλέγοντας να λάβουν μία μικρή παράταση. Το χρονικό όριο για μία συμφωνία λήγει στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπ. Οικονομικών της Ευρωζώνης το Φεβρουάριο.

Η θητεία του κ.Παπαδήμου ολοκληρώνεται το Μάιο και οι υποψήφιοι που εμφανίζονται ως φαβορί για τη θέση είναι ο Κεντρικός Τραπεζίτης του Λουξεμβούργου, Yves Mersch, ο ομόλογος του Πορτογάλος, Vitor Constancio και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας των Τραπεζών Peter Praet.

Όποιος εκλεχθεί θα λάβει τη Νο2 θέση στην ΕΚΤ τον Ιούνιο καθώς η Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσει να αποσύρει τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της ύφεσης και θα έχει να αντιμετωπίσει τη δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα ώστε να μην μεταδοθεί στην υπόλοιπη ΕΕ.

Επίσης ο διορισμός ενδεχομένως να δώσει και μία ιδέα προς τα πού γέρνει η πλάστιγγα για την αντικατάσταση του Jean Claude Trichet στη θέση του Προέδρου το 2011.

Εάν φερ ειπείν επιλεχθεί ο Λουξεμβούργιος Mersch, γνωστό «γεράκι» σε ότι έχει να κάνει με τη νομισματική πολιτική, τότε οι αναλυτές λένε ότι στενεύουν κατά πολύ τα περιθώρια εκλογής αργότερα του διοικητή της Bundesbank, Αxel Weber στην Προεδρία της ΕΚΤ, ο οποίος τάσσεται επίσης υπέρ της επιθετικής νομισματικής πολιτικής.

Η επιλογή θα επικυρωθεί απ’ τους ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο που θα διεξαχθεί 25 και 26 Μαρτίου.
nooz.gr

Read more...

GPO: Προβάδισμα 11μονάδων για το ΠΑΣΟΚ

Καλό βαθμό βάζουν οι πολίτες στις 100 πρώτες ημέρες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ενώ πρωθυπουργός συνεχίζει να διατηρεί το ισχυρό του έρεισμα, σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση της GPO για το Mega.

Θετικά κρίνει το 53,9% το έργο της κυβέρνησης τις 100 πρώτες ημέρες, ενώ το 62,8% των ερωτηθέντων εκφράζεται θετικά για τον Γιώργο Παπανδρέου. Αντίθετα αρνητική άποψη έχουν οι Έλληνες για την αξιωματική αντιπολίτευση. Το 56,7% κρίνει αρνητικά το έργο της ΝΔ αν και για τον Αντώνη Σαμαρά οι 5 στους 10 ερωτηθέντες εκφράζουν θετική άποψη με ποσοστό 50,6%.

Στην ερώτηση ποιον θεωρείται καταλληλότερο για πρωθυπουργό ο Γιώργος Παπανδρέου συγκεντρώνει το 51,3% και ο Αντώνης Σαμαράς το 28,3%, ενώ τουλάχιστον οι μισοί από τους ερωτηθέντες πιστεύουν ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της οικονομίας.

Στο ακανθώδες θέμα της οικονομίας οι πολίτες σε ποσοστό 58,6% πιστεύουν ότι η κυβέρνηση διαχειρίζεται τα προβλήματα της ικανοποιητικά, ωστόσο το 63,3% της καταλογίζει καθυστέρηση σε εξαγγελίες συγκεκριμένων μέτρων οικονομικής πολιτικής. Υπάρχει σχέδιο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης πιστεύει το 55,2%, την ώρα που οι 7 στους 10 ζητούν η οικονομική πολιτική της Ελλάδας να κινηθεί προς την κατεύθυνση που υποδεικνύει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Να μην χορηγηθεί Ελληνική ιθαγένεια και δικαίωμα ψήφου στους μετανάστες που βρίσκονται πέντε χρόνια στην Ελλάδα λένε οι 5 στους 10 Έλληνες, αν και το 64,9% βλέπει θετικά την χορήγηση ιθαγένειας στα παιδιά των νόμιμών μεταναστών. Οι 6 στους 10 ερωτηθέντες από την GPO απαντούν ότι πρέπει να γίνει δημοψήφισμα για τους μετανάστες.

Τέλος στη πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ προηγείται της ΝΔ με 40,3% έναντι 29,3% που συγκεντρώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 7% για το ΚΚΕ, 5,5 για το ΛΑΟΣ, 4,2 για τον ΣΥΡΙΖΑ και 3% για τους Οικολόγους Πράσινους. Σημειώνεται ότι το 10,7% δεν έδωσε απάντηση.


nooz.gr

Read more...

Eυπρόσδεκτα τα σχέδια για μείωση του χρέους στην Ελλάδα

Σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής εξυγίανσης στην Ελλάδα χαρακτήρισαν ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ και ο Επίτροπος, Χοακίν Αλμούνια το τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας, τις βασικές πτυχές του οποίου παρουσίασε στη σύνοδο των υπουργών της Ζώνης του Ευρώ, ο υπουργός οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα στις απαιτήσεις των αγορών και στις εκκλήσεις των κοινοτικών παραγόντων. Φάνηκε δε επικριτικός “στη νέα μόδα που θέλει όποια κι αν είναι τα μέτρα που θα λάβει η Ελλάδα να είναι αναποτελεσματικά” , εκφράζοντας την ελπίδα ότι σιγά σιγά η ελληνική οικονομία θα μπει στο “σωστό δρόμο” και πως σύντομα θα ανακτήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη των αγορών.

Ανέφερε, ακόμη, ότι το θέμα της δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας δεν αφορά μόνο την ίδια τη χώρα, αλλά το σύνολο της ευρωζώνης. Καταλήγοντας, δήλωσε ότι τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και ο ελληνικός λαός πρέπει να δείξουν το κουράγιο που απαιτείται για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας.

Ωστόσο, και οι δύο κοινοτικοί ιθύνοντες επεσήμαναν το σημαντικό πρόβλημα της Ελλάδας, όσον αφορά τη δυνατότητα να παρέχει αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία.

Αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων ανά τρίμηνο

Στο πλαίσιο αυτό, ο Χοακίν Αλμούνια ανακοίνωσε ότι εκτός από τη σύσταση που θα υιοθετήσει το προσεχές διάστημα η Επιτροπή για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος, με βάση το Άρθρο 126, παράγραφος 9, αλλά και τη γνωμοδότησή της για το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, θα υιοθετήσει συστάσεις για τη βελτίωση των ελληνικών στατιστικών στοιχείων.

Επιπλέον, ο Επίτροπος Οικονομίας τόνισε ότι στο πλαίσιο της παρακολούθησης της εφαρμογής του προϋπολογισμού θα υιοθετηθούν συγκεκριμένες ημερομηνίες εντός του 2010, με τις οποίες θα αξιολογείται η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, κάθε τρεις μήνες.

Νωρίτερα, την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα λύσει από μόνη της τα προβλήματα που αντιμετωπίζει εξέφρασε προσερχόμενος στη συνεδρίαση των χωρών μελών της ευρωζώνης ο Ολλανδός υπουργός οικονομίας Βούτερ Μπος. Ο Ολλανδός υπουργός είπε ακόμη ότι έχει εμπιστοσύνη στον Έλληνα ομόλογό του Γιώργο Παπακωνσταντίνου ο οποίος, όπως σημείωσε, έχει επίγνωση του πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση και προσπαθεί σκληρά για την αντιμετώπισή της.

Ο Β. Μπος τόνισε επίσης ότι στην Ελλάδα υπάρχει μια νέα κυβέρνηση εδώ και μερικούς μήνες, η οποία έχει ανάγκη από τη στήριξη της κοινής γνώμης για τα σκληρά μέτρα που καλείται να λάβει και επεσήμανε τη δυνατότητα να δοθεί κάποια βοήθεια στην Ελλάδα από διεθνείς οργανισμούς για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων.

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός οικονομίας Βόλφανγκ Σόιμπλε εξέφρασε την ελπίδα η Ελλάδα στο μέλλον να κοινοποιεί στις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες πιο αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία και τόνισε ότι στο σημερινό Eurogroup θα γίνει συζήτηση σε βάθος για το θέμα αυτό.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ενημερώνει προφορικά για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, τα συμβούλια Eurogroup και Eco/fin. To πρόγραμμα αναμένεται να εγκριθεί από τα επόμενα συμβούλια στις 15- 16 Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται, ότι στην ατζέντα του Eco/fin την Τρίτη, βρίσκεται και το θέμα των ελληνικών στατιστικών δεδομένων. Το Συμβούλιο αναμένεται να υιοθετήσει συμπεράσματα, βάσει της έκθεσης της Κομισιόν για τα στατιστικά στοιχεία της περιόδου 2004-08.

Ανανέωση της θητείας Ζ.Κ. Γιούνκερ

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, η ανανέωση της θητείας του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία του Eurogroup ενεκρίθη στις Βρυξέλλες "ομόφωνα" για ακόμη δυόμισι χρόνια. Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια συνάντησης του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Γιούνκερ, ο οποίος είχε εκλεγεί πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου προεδρεύει του ευρωπαϊκού οικονομικού φόρουμ από τον Ιανουάριο του 2005. Βετεράνος στις ευρωπαϊκές υποθέσεις, ο πρώην πρωθυπουργός είχε επανεκλεγεί επικεφαλής του Eurogroup το 2008.
nooz.gr

Read more...

Ανερμάτιστα διόδια...


Της Λώρης Κέζα
Το ελληνικό κράτος φέρεται στους εργολάβους σαν διαμερισματούχος που σε στιγμή τρέλας χαρίζει την περιουσία του στους νοικάρηδες. «Και μην ανησυχείτε για τα έξοδα μεταβίβασης. Ολα πάνω μου».

Το ελληνικό κράτος αναλαμβάνει τις απαλλοτριώσεις, κάνει σχέδια και χρονοδιαγράμματα, υπολογίζει τα έξοδα, και μετά καλεί τους εργολάβους να διαχειριστούν την είσπραξη. Εντάξει, ο εργολάβος ρίχνει και τα μπετά. Το ελληνικό κράτος έχει χάσει την αυτοεκτίμησή του, οπότε δεν...

αντιδρά ή φέρεται συμπλεγματικά. Ολη αυτή η φασαρία που γίνεται με τα διόδια είναι ενδεικτική.

Αυξήθηκαν ως και 100% χωρίς να εκδηλωθεί επίσημη δυσαρέσκεια. Από το υπουργείο Υποδομών διακινείται η πληροφορία ότι το κόστος της διέλευσης θα μειωθεί με έναν απλούστατο τρόπο. Το Δημόσιο ίσως αποποιηθεί τα μελλοντικά έσοδά του.

Μια καλή ερώτηση που υποβάλλουμε στον υπουργό Υποδομών είναι πόσα καταβάλλουν ετησίως οι οδηγοί στα διόδια. Ποια είναι η εθνική σούμα. Ο κ. Δ. Ρέππας δεν μπορεί να απαντήσει για τον απλούστατο λόγο ότι ορισμένες κατασκευαστικές εταιρείες κρατούν μυστικά. Οι εισπράξεις υπολογίζονται αδρομερώς από τους κατά τόπους οργανωμένους πολίτες. Μια δυναμική ομάδα δραστηριοποιείται στη Βόρεια Αττική. Εκεί λοιπόν που περνούσαν τζάμπα, ξαφνικά μπήκε στη μέση ιδιώτης και έγινε απαιτητό 1,75 ευρώ, ακόμη και για απόσταση 10 χιλιομέτρων. Αναφέρονται σε περισσότερες από 10 εκατ. διελεύσεις ετησίως. Συνηθίζουν να κάνουν κατάληψη τις Κυριακές στα κουβούκλια στις Αφίδνες. Δημιουργούνται εντάσεις. Αντιθέτως, στην Εγνατία παρατηρείται μακαριότητα. Οι οδηγοί απολαμβάνουν τα 670 χιλιόμετρα εντελώς δωρεάν. Κανένας δεν σκέφτηκε ως τώρα να βάλει διόδια από την Ηγουμενίτσα ως την Αλεξανδρούπολη, παρά το γεγονός ότι η συντήρηση του οδικού δικτύου κοστίζει 60 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Ο κ. Ρέππας ανακοίνωσε ότι μόλις έλθει το καλοκαίρι, με το καλό, θα βάλει διόδια και στη Μακεδονία. Η κατάσταση στους εθνικούς δρόμους είναι ανερμάτιστη. Αλλού εταιρείες, αλλού κρατικές υπηρεσίες.

Κάθε ανάδοχος έργου βάζει τους δικούς του όρους. Τα πάντα αξιολογούνται κατά περίσταση, με τρόπο ώστε να θίγεται το Δημόσιο. Ας μη μετρήσουμε πόσες εκατοντάδες εκατομμύρια χάθηκαν από την Εγνατία τόσα χρόνια επειδή κανένας δεν πήρε την πρωτοβουλία να χρεώσει το έργο έστω με ένα συμβολικό τίμημα. Από τεμπελιά ή από υστεροβουλία ένα χρυσωρυχείο θάφτηκε. Να πούμε ενδεικτικά ότι ένας και μόνο σταθμός διοδίων, του ξεδοντιασμένου Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας, θα μπορούσε να συντηρήσει τα ετήσια έξοδα όλης της Εγνατίας. Τα διόδια στην Κατερίνη, στον σταθμό Μαλγάρων, εισπράττουν 65 εκατ.

ευρώ τον χρόνο. Αν τη διαχείριση της Εγνατίας την είχαν αναλάβει Γάλλοι, Γερμανοί και Ιουδαίοι, θα είχαν ρεφάρει το έργο, θα είχαν φυτέψει τουλάχιστον 100 εισόδους, θα απασχολούσαν τουλάχιστον 2.000 άτομα και θα καβάτζωναν δυσθεώρητα κέρδη. Εν ολίγοις καθοδηγούμαστε στην εξύμνηση των ιδιωτών.

Με τους δρόμους ισχύει ό,τι και με το αεροδρόμιο, το Λιμάνι, τις τηλεπικοινωνίες, την Ολυμπιακή. Στα χέρια των υπουργών απαξιώνονται: καταπίνουν κρατική χορηγία, τιγκάρουν σε αργόμισθους, περιφρονούν τον πελάτη. Ο εθνικός δρόμος έγινε συνώνυμο λακκούβας, ανύπαρκτου φωτισμού, κακής σήμανσης.

Ερχονται οι εργολάβοι και κάνουν στην Ψωροκώσταινα νησίδες σουηδικού πολιτισμού. Χρεώνουν κατά το δοκούν, με τις κυβερνήσεις να παρατηρούν αμήχανες, αν όχι ευγνώμονες. Ποιος θα επιπλήξει τον εργολάβο που αποφάσισε να αυξήσει κατά 50% τα διόδια, και τον επόμενο μήνα με δέκα λεπτά, και όποτε του καπνίσει με άλλα τόσα; Ολα αυτά έχουν μια λογική όταν κυβερνά η Δεξιά. Ριγούν από χαρά οι φιλελεύθεροι όταν οι υπηρεσίες περνούν στα χέρια των μεγάλων εταιρειών. Το ερώτημα είναι κατά πόσον μπορεί να συμμαζευτεί η κατάσταση εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα.
BHMA

nonews-news


Read more...

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΑ 65


Ρεπορτάζ : Ηλίας Π. Γεωργακής
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Σε βάθος επταετίας, από το 2013 έως το 2020, θα γίνει η σταδιακή εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών- γυναικών στο Δημόσιο μετά τη γνωστή καταδίκη της Ελλάδας από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η προσαρμογή του συνταξιοδοτικού καθεστώτος των...
δημοσίων υπαλλήλων στην προοπτική της εξίσωσης των ορίων ανδρών και γυναικών, που έχει προκαλέσει αναστάτωση στον χώρο, δεν πρόκειται να επηρεάσει όσες εργαζόμενες έχουν θεμελιώσει ή θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέσα στα επόμενα χρόνια. Δηλαδή, δεν θα επιβαρυνθούν με επιπλέον έτη υποχρεωτικής παραμονής στην εργασία όσες γυναίκες έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα με βάση το ισχύον καθεστώς χρόνια υπηρεσίας (20 ή 25, κατά περίπτωση) και βρίσκονται κοντά στην προβλεπόμενη ηλικία καταβολής της σύνταξης (55 για μειωμένη ή 60 για πλήρη οι έγγαμες).
Το κυβερνητικό σχέδιο για την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών- γυναικών στη Δημόσια Διοίκηση (το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί εντός του Φεβρουαρίου και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στα τέλη Ιανουαρίου) σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπει μεταβατική περίοδο 7 ετών για την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού συστήματος, διατήρηση του σημερινού καθεστώτος για όσες γυναίκες θεμελιώνουν τουλάχιστον έως το 2013 ή έχουν ήδη θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και κατοχύρωση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης στο Δημόσιο.
Οι μεγάλες χαμένες
Πάντως, με την εξίσωση των ορίων, περίπου 140.000 εργαζόμενες στο Δημόσιο θα είναι πλέον υποχρεωμένες να συνταξιοδοτηθούν είτε στα 60 με μειωμένη είτε στα 65 με πλήρη σύνταξη. Μεγάλες χαμένες θα είναι οι παλαιές ασφαλισμένες, δηλαδή όσες άρχισαν να εργάζονται την 1η Ιανουαρίου 1983 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 1992, αφού θα δουν τα όρια συνταξιοδότησής τους να αυξάνονται ακόμη και αν υποβάλουν αίτηση για μειωμένη σύνταξη. Μεταξύ άλλων, θίγονται:
● Οι μητέρες ανηλίκων που χάνουν το δικαίωμα να συνταξιοδοτούνται πρόωρα σε ηλικία 50 ετών έπειτα από 25 χρόνια υπηρεσίας.
● Οι τρίτεκνες που σήμερα δικαιούνται να συνταξιοδοτηθούν ύστερα από 20 χρόνια υπηρεσίας ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.
● Οι γυναίκες που δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες αλλά είχαν το δικαίωμα να αποχωρήσουν πρόωρα, στα 55, με μειωμένη σύνταξη. ● Οι αλλαγές αγγίζουν και τις νεώτερες ασφαλισμένες μητέρες ανηλίκων, που στο εξής θα αποχωρούν στα 65 αντί για τα 55.
Η ΑΔΕΔΥ (που θα οργανώσει 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 10 Φεβρουαρίου) εκτιμά ότι, αν προωθηθεί ένα σχέδιο βίαιης αλλαγής του συνταξιοδοτικού, θα προκληθεί μεγάλη αναγκαστική έξοδος από την εργασία δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων γυναικών και θα οδηγηθούν σε διάλυση τα ασφαλιστικά ταμεία και οι δημόσιες υπηρεσίες.

fimotro

Read more...

ΚΛΙΚ ΣΤΟ "ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ"...





Read more...

ΑΝΑΣΑ ΕΞΙ ΜΗΝΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ...


Ρεπορτάζ : Ειρήνη Χρυσολωρά

Πράσινο φως στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης άναψε χθες η Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέροντας ανάσα στην κυβέρνηση, αλλά θέτοντας ταυτόχρονα υπό στενή παρακολούθηση την οικονομική πολιτική της, έτσι ώστε να διασφαλίσει ότι οι υποσχέσεις της θα τηρηθούν μέχρι κεραίας. Τον Ιούνιο η Ελλάδα θα περάσει το πρώτο τεστ, σύμφωνα... με όσα είπε χθες ο επίτροπος κ. Χοακίν Αλμούνια, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών της ευρωζώνης, ενώ συνολικά το β΄ εξάμηνο η Ελλάδα θα δώσει τρεις φορές εξετάσεις στις Βρυξέλλες! Σε περίπτωση που διαφανεί κίνδυνος αποτυχίας του Προγράμματος, η κυβέρνηση θα επιστρατεύσει, όπως διαβεβαίωσε και χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου τους ομολόγους του, το «σχέδιο Β΄». Το συγκεκριμένο σχέδιο περιλαμβάνει πρόσθετα πιο επώδυνα μέτρα εφεδρείες, που δεν κατονομάζει. Σύμφωνα με πληροφορίες είναι η επιβολή ενός έκτακτου φόρου, η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ, αλλά και μεγαλύτερες περικοπές δαπανών. Ανάμεσα σ΄ αυτές τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων. Μάλιστα, ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει πει ότι αν χρειαστεί θα κατατεθεί και συμπληρωματικός προϋπολογισμός.
Στήριξη υπό προϋποθέσεις
«Το πρόγραμμα είναι στη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο πρόεδρος της ευρωζώνης κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του οποίου η θητεία ανανεώθηκε χθες για άλλα δυόμισι χρόνια, προσθέτοντας ότι έχει την υποστήριξη των υπουργών της ευρωζώνης.
Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθούν πρόσθετα μέτρα από την Κομισιόν, προσθέτοντας: «Το αν τα μέτρα θα αποδειχθούν αρκετά ή όχι θα το δούμε». Άλλωστε και κατά την είσοδό του στο Συμβούλιο, ο κ. Γιούνκερ είχε δηλώσει ότι τα μέτρα «δεν είναι απολύτως αρκετά για την αντιμετώπιση της κατάστασης».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναφορά αυτή του κ. Γιουνκέρ αφορούσε την ανάγκη να εξειδικευθούν και να κατονομασθούν τα μέτρα των επόμενων δύο ετών, μετά το 2010, στα οποία η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αναφερθεί.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να δεσμεύσει την κυβέρνηση ότι δεν θα κάνει μόνο φέτος προσπάθεια και μετά θα την εγκαταλείψει, αλλά θα συνεχίσει την προσαρμογή και τα επόμενα χρόνια.
Υπό την προϋπόθεση αυτή, αποφάσισε προφανώς χθες να προχωρήσει σε συντονισμένη στήριξη της Ελλάδας, καθώς διαπιστώνει ότι η αμφισβήτήσή της κινδυνεύει να συμπαρασύρει σε κρίση όλο το οικοδόμημα του ευρώ.
«Είμαι πεπεισμένος», συνέχισε, «ότι η κυβέρνηση θα πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα» για να πετύχει το πρόγραμμα, ενώ κάλεσε τον ελληνικό λαό να «φανεί γενναίος» σε μια τέτοια δύσκολη στιγμή.
«Αυτήν τη φορά η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε εγκαίρως», είπε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα αποκαταστήσει την ισορροπία στα δημοσιονομικά της.
Εξάλλου, ο Ισπανός επίτροπος, στην αποχαιρετιστήρια γι΄ αυτόν συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών της ευρωζώνης (από τον ερχόμενο μήνα στη θέση του θα βρίσκεται ο Φινλανδός κ. Όλι Ρεν), δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση «έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος της πρόκλησης που αντιμετωπίζει». Ο ίδιος χαρακτήρισε την προβλεπόμενη από το Πρόγραμμα μείωση του ελλείμματος «επαρκή», αν και επιφυλάχθηκε να εξετάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα συγκεκριμένα μέτρα.
Πιο επιφυλακτικός, αν και στα πλαίσια της γραμμής στήριξης, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Β. Σόιμπλε είπε χθες ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας ένα δύσκολο έργο, «έχει το δικαίωμα να λάβει υποστήριξη, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα επιτρέψουμε στην Ελλάδα να μη λάβει τα απαραίτητα μέτρα».
Εξάλλου, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών κ. Βούτερ Μπος είπε, προσερχόμενος στο Συμβούλιο, πως οι Έλληνες γνωρίζουν πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση και ότι πρέπει να λύσουν μόνοι τους τα προβλήματά τους. Είμαι σίγουρος, πρόσθεσε, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προβεί στην αναγκαία μείωση του ελλείμματός της για να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

imotro

Read more...

ΣΤΟ 8%-9% Ο ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ...


Ρεπορτάζ : Κώστας Σιωμόπουλος

Τα πάνω κάτω στη φορολογία ακινήτων σκοπεύει να φέρει η κυβέρνηση με στόχο να απλοποιηθούν οι διαδικασίες μεταβίβασης αλλά και να εισπράττονται περισσότεροι φόροι σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών έχει καταλήξει στην απόφαση να καταργήσει το υφιστάμενο καθεστώς φορολόγησης παλαιών ακινήτων το οποίο εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια και βασίζεται στον φόρο αυτομάτου υπερτιμήματος...
και στο τέλος συναλλαγής και να καθιερώσει ενιαίο φορολογηικό συντελεστή για όλες τις μεταβιβάσεις ακινήτων, ο οποίος να κυμαίνεται στα επίπεδα του 8%-9% από 9%-11% που είναι σήμερα. Τα μόνα ακίνητα που θα εξακολουθήσουν να φορολογούνται με συντελεστή ΦΠΑ 19% είναι τα νεόδμητα με άδεια οικοδομής που έχει εκδοθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2006 εφόσον δεν προορίζονται για πρώτη κατοικία. Παράλληλα, το αφορολόγητο για την απόκτηση πρώτης κατοικίας αιτία αγοράς, γονικής παροχής κτλ. αλλάζει και πλέον δεν θα υπολογίζεται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα αλλά με βάση την αντικειμενική αξία του ακινήτου. Σήμερα, αν κάποιος αποκτήσει πρώτη κατοικία εμβαδού ως 200 τ.μ. και είναι άγαμος ή έγγαμος και έχει ως και 2 παιδιά, δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ φόρο είτε αυτή η κατοικία βρίσκεται στη Φιλοθέη είτε στο Περιστέρι. Με το νέο καθεστώς που σκοπεύει να εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών με την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου από τα τέλη του επόμενου μήνα θα υπάρχει αφορολόγητο για τους αγάμους που θα διαμορφωθεί στα επίπεδα των 150.000- 200.000 ευρώ και για τους εγγάμους στα επίπεδα των 250.000- 300.000 ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με ανώτερο παράγοντα του υπουργείου, το αφορολόγητο αυτό αναμένεται να αυξάνεται κάθε φορά που θα αναπροσαρμόζονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.
Χθες κατά τη διάρκεια συνεδρίασης που πραγματοποίησε η αρμόδια ομάδα εργασίας για τις αλλαγές στη φορολογία ακινήτων συζητήθηκε η πρόταση να βρεθεί μια φόρμουλα ώστε οι φόροι μεταβίβασης να υπολογίζονται στις αντικειμενικές αξίες προσαυξημένες με έναν ειδικό συντελεστή συναλλαγών, όπως θα λέγεται, προκειμένου να προσεγγίσουν τις πραγματικές αξίες και να μειωθεί η «επίσημη» φοροδιαφυγή που συντελείται με τη χρήση των αντικειμενικών αξιών. Ωστόσο οι τιμές ζώνης που καθορίζει η Εφορία θα συνεχίσουν να ισχύουν για τον προσδιορισμό του ΦΜΑΠ, του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας κτλ.
Η μείωση του φόρου μεταβίβασης στο επίπεδο του 8%-9% αναμένεται να βοηθήσει στο να κινηθεί η κτηματαγορά, όμως μια σημαντική αύξηση των αντικειμενικών αξιών που πρόκειται να συμβεί μέσα στους επόμενους μήνες θα οδηγήσει σε ουσιαστική ακύρωση της φοροελάφρυνσης που θα προκύψει από τη μείωση των υφιστάμενων συντελεστών. Παράλληλα, από την κατάργηση του φόρου αυτομάτου υπερτιμήματος και του τέλους συναλλαγής που ισχύει σήμερα για μεταβιβάσεις μεταχειρισμένων ακινήτων, τα οποία έχουν ήδη αλλάξει «χέρια» τουλάχιστον μία φορά μετά την 1η Ιανουαρίου 2006, αναμένεται το κράτος να εξοικονομεί ετησίως περίπου 160 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό προέκυψε από στοιχεία της αρμόδιας Διεύθυνσης Φορολογίας Κεφαλαίου. Αυτό συμβαίνει διότι τα τελευταία τρία χρόνια όποια μεταβίβαση πραγματοποιήθηκε έγινε με αμετάβλητες αντικειμενικές αξίες. Κατά συνέπεια, γι΄ αυτές τις περιπτώσεις προέκυψε μηδενικός φόρος, αφού αν κάποιος είχε αγοράσει τον Απρίλιο του 2007 ένα μεταχειρισμένο διαμέρισμα, π.χ. στη Νέα Ιωνία, αντικειμενικής αξίας 150.000 ευρώ και το πούλαγε σήμερα, θα έγραφε στο συμβόλαιο την ίδια αντικειμενική αξία. Αρα δεν θα προέκυπτε ούτε υπεραξία ούτε φόρος φυσικά.
Σύμφωνα με τον νόμο ως φορολογητέα αξία για τον υπολογισμό του φόρου αυτομάτου υπερτιμήματος ορίζεται η διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης και της τιμής πώλησης του ακινήτου, οι οποίες εξευρίσκονται σύμφωνα με το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων ή με βάση τα συγκριτικά στοιχεία, όπου δεν εφαρμόζεται το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το τυχόν μεγαλύτερο δηλούμενο τίμημα. Ο συντελεστής του φόρου αυτομάτου υπερτιμήματος ορίζεται σε ποσοστό 20%, αν η μεταβίβαση γίνει σε χρονικό διάστημα μέχρι και 5 ετών από την κτήση του ακινήτου, 10% αν η μεταβίβαση γίνει σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 5-15 ετών από την κτήση του ακινήτου, 5% αν η μεταβίβαση γίνει σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 15-25 ετών από την κτήση του ακινήτου. Αν η μεταβίβαση γίνει μετά την πάροδο 25 ετών από την κτήση του ακινήτου ή του εμπράγματου επ΄ αυτού δικαιώματος, δεν επιβάλλεται φόρος αυτομάτου υπερτιμήματος. Αυτά ισχύουν για τον πωλητή, ενώ ο αγοραστής επιβαρύνεται με τέλος συναλλαγής 1% επί της συνολικής αξίας του ακινήτου που αναγράφεται στο συμβόλαιο.

fimotro

Read more...

Ζ.Κ. ΓΙΟΥΝΚΕΡ : "ΕΙΣΤΕ ΣΕ ΚΑΛΟ ΔΡΟΜΟ, ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ"...


Ρεπορτάζ : Γ. Δαράτος - Κ. Τσαχάκης

Είστε σε καλό δρόμο, προχωρήστε τις μεταρρυθμίσεις, πάρτε μέτρα και θα σας στηρίξουμε. Το μήνυμα αυτό έστειλαν χθες από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, και ο αρμόδιος επίτροπος, Χ. Αλμούνια, οι οποίοι ενημερώθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, για τις κατευθυντήριες γραμμές του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Χαρακτήρισαν φιλόδοξο το πρόγραμμα, διευκρίνισαν ότι περιέχει ακριβείς στόχους...
και ζήτησαν τη λήψη περαιτέρω μέτρων για να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις.
Ο κ. Γιούνκερ ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ θα στηρίξει την Ελλάδα στη δύσκολη προσπάθειά της και προσέθεσε ότι διαφωνεί με όσους λένε ότι η χώρα μας δεν θα τα καταφέρει.
Οπως είπε, ο υπουργός Οικονομικών στην παρέμβασή του στο Γιουρογκρούπ τούς γνωστοποίησε πως η ελληνική κυβέρνηση θα πάρει κάθε αναγκαία πρωτοβουλία και μέτρο που κρίνει κατάλληλο προς την κατεύθυνση της μείωσης των ελλειμμάτων, αν όσα περιέχει το ΠΣΑ κριθούν ως μη επαρκή,
Μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου ο κ. Παπακωνσταντίνου μίλησε για «θετική αποδοχή» του ΠΣΑ.
Οι ομόλογοί του σημείωσαν πως αν επιτευχθεί ο στόχος για την περιστολή της φοροδιαφυγής, δεν θα υπάρξει πρόβλημα και του διεμήνυσαν ότι θα παρακολουθούν την πιστή εκτέλεση του προγράμματος.
Επίσης χθες επιβεβαιώθηκε ότι ο πρώτος μεγάλος έλεγχος... προόδου θα γίνει τον Ιούνιο και από εκεί και πέρα θα ακολουθούν τριμηνιαίοι έλεγχοι. Το ακριβές χρονοδιάγραμμα των ελέγχων θα επισημοποιηθεί στο Εκοφίν του Φεβρουαρίου (15 του μήνα), όταν εγκριθεί το ΠΣΑ και περάσει η Ελλάδα στο πολύ αυστηρό καθεστώς επιτήρησης της παραγράφου 9 του άρθρου 106.
Λεπτομέρειες
Επιπλέον ζητήθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών περισσότερες λεπτομέρειες για τη δημοσιονομική προσαρμογή του 2011 και του 2012.
Πιο αναλυτικά, ο κ. Γιούνκερ έδωσε το στίγμα των προθέσεων των κοινοτικών εταίρων.
«Είμαστε της γνώμης ότι οι Ελληνες κάνουν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, πιστεύουμε όμως ότι αυτά τα βήματα δεν είναι απολύτως επαρκή», ανέφερε.
Προσέθεσε ότι η Αθήνα δείχνει καλή θέληση και τα μέλη της Ευρωζώνης θα φροντίσουν όλα μαζί για μια κοινή θεραπεία για την Ελλάδα.
«Οφείλουμε να στηρίξουμε την Ελλάδα στις προσπάθειές της, γιατί έτσι στηρίζουμε και την ίδια την Ευρωζώνη. Είμαι πεπεισμένος ότι δεν υπάρχει επιστροφή προς τα πίσω για την Ελλάδα», σημείωσε απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.
Χαρακτήρισε, δε, φιλόδοξο το ΠΣΑ, με λίστα σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως είναι για το συνταξιοδοτικό, που θα πρέπει να υιοθετηθούν στις λεπτομέρειές τους τους επόμενους μήνες.
Τέλος, εξέφρασε ανοιχτά τη διαφωνία τους «με όσους λένε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να κάνει όσα έχει δεσμευθεί να κάνει».
Κατέληξε λέγοντας πως τόσο η κυβέρνηση όσο και οι Ελληνες χρειάζονται πολύ κουράγιο για να υλοποιήσουν τις μεταρρυθμίσεις.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Χ. Αλμούνια υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα περιέχει πολύ ακριβείς αντικειμενικούς στόχους για τη διόρθωση των δημοσιονομικών ανισορροπιών καθώς και μία λίστα μεταρρυθμίσεων.
«Είμαι βέβαιος ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει πλήρη συνείδηση της διάστασης του προβλήματος της οικονομίας και δείχνει ότι τα μέτρα στις γενικές τους γραμμές είναι τα κατάλληλα. Τώρα θα περιμένουμε τις λεπτομέρειες για συγκεκριμένα μέτρα που θα συνοδεύουν τις μεταρρυθμίσεις», συμπλήρωσε.
ΕΚΟΦΙΝ
Στο μικροσκόπιο τα «greek statistics»
Οι Βρυξέλλες εγκαλούν στην... τάξη την Αθήνα όσον αφορά την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων μετά και την έκθεση της Κομισιόν για τα «Greek Statistics» από το 2004 και μετά.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ενωσης στο σημερινό Εκοφίν αναμένεται να καλέσουν, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες κοινοτικές πηγές, την Ελλάδα να αναπτύξει και να υποβάλει «ειδικό σχέδιο δράσης μέσα στον επόμενο μήνα, με το οποίο να αναθεωρεί και τον τρόπο συλλογής και τα μεθοδολογικά λάθη εκτίμησης των στατιστικών μακροοικονομικών στοιχείων» της, που στέλνει ανά τακτά διαστήματα στη Γιούροστατ.
Το Εκοφίν θα ακούσει το ειδικό σχέδιο του κ. Παπακωνσταντίνου για την ανεξαρτητοποίηση το ταχύτερο δυνατόν από την κυβέρνηση της ΕΣΥΕ. Ο υπουργός και χθες το βράδυ ανέφερε ότι σύντομα κατατίθεται στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο. Στο θέμα των στατιστικών στοιχείων αναφέρθηκε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Β. Σόιμπλε. «Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της κυρίως σε θέματα αξιοπιστίας στατιστικών στοιχείων», είπε χαρακτηριστικά, προσερχόμενος στο Γιουρογκρούπ.
Προσέθεσε πως υπάρχει μια νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, η οποία οφείλει να πετύχει δύσκολους στόχους, από τους οποίους δεν μπορεί να ξεφύγει.
fimotro.


Read more...

ΜΠΡΟΣ ΤΡΑΚΤΕΡ ΚΑΙ ΠΙΣΩ 1 ΔΙΣ...


Ρεπορτάζ : Μιχάλης Κουρμούσης

Αυξάνονται και «σκληραίνουν» καθημερινά τα μπλόκα των αγροτών και ήδη σε 20 σημεία όλης της χώρας υπάρχουν τρακτέρ τα οποία αποκλείουν την κίνηση σε τακτά διαστήματα. Η κυβέρνηση τηρεί στάση αναμονής περιμένοντας να διαπιστώσει τη δυναμική της κινητοποίησης, ενώ, πολύ προσεκτικά, αποκλείει συνάντηση με τον...
πρωθυπουργό (ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πεταλωτής δήλωσε ότι μια συνάντηση τώρα θα ήταν άκαιρη, καθώς ο διάλογος που γίνεται με τους αγρότες θα ολοκληρωθεί στις 26 Ιανουαρίου) και επισημαίνει ότι οι εθνικές επιδοτήσεις δεν λύνουν το πρόβλημα.
Ξεπερνά το ένα δισ. ευρώ το ποσόν που απαιτείται για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των αγροτών, ενώ μια καλή βάση για συνεννόηση και συνεργασία για ν' ανοίξουν οι δρόμοι και τα τελωνεία θ' αποτελούσε η «τιμαριθμοποίηση» των 500 εκατ. ευρώ (ήταν 425 εκατ. τελικά) που έδωσε πέρσι η Ν.Δ., μπροστά τότε και στις πρόωρες εκλογές.
Τα μεγάλα κονδύλια αφορούν τα σιτηρά (γύρω στα 200 εκατ. ευρώ για μια ενίσχυση 10-12 λεπτά το κιλό), το λάδι με κόστος 150 εκατ. ευρώ, το πάγωμα των αγροτικών δανείων με κόστος 150-200 εκατ. ευρώ και την ενίσχυση της κτηνοτροφίας (να δοθεί εφάπαξ ενίσχυση 15.000 ευρώ σε περίπου 20.000 εκμεταλλεύσεις), κόστους 300 εκατ. ευρώ.
Κομψό «όχι»
Η κυβέρνηση πάντως χθες ξέκοψε κάθε σκέψη για χορήγηση ενισχύσεων. Η αρμόδια υπουργός κ. Κ. Μπατζελή, με κομψότερο τρόπο, επανέλαβε τη φράση του υπουργού Απασχόλησης Α. Λοβέρδου ότι δεν «υπάρχει σάλιο». Είπε ότι «η παροχή εθνικών επιδοτήσεων χωρίς προγραμματισμό και δομή στήριξης της αγροτικής οικονομίας δεν έχει πραγματικό αποτέλεσμα στο αγροτικό εισόδημα». Και τόνισε με έμφαση: «Δεν επιλέγουμε πρόσκαιρες διευθετήσεις, αλλά δίκαιες και βιώσιμες λύσεις».
Εναυσμα των φετινών κινητοποιήσεων αποτέλεσε η μη πληρωμή όλων των κοινοτικών επιδοτήσεων τον περασμένο Δεκέμβριο, όπως γινόταν από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ το 2005. Η δυσλειτουργία αυτή και η πτώση των τιμών κυρίως στα σιτηρά και το λάδι οδηγούν τους αγρότες στα μπλόκα των δρόμων. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι πέρσι οι σιτοπαραγωγοί πήραν από 22 ώς 29 λεπτά το κιλό για το σκληρό και το μαλακό σιτάρι. Φέτος, δεν πήραν πάνω από 15-17 λεπτά το κιλό, με μέση τιμή για το μαλακό τα 10-12 λεπτά το κιλό. Γι' αυτό τώρα ζητούν τουλάχιστον 10-12 λεπτά το κιλό.
«Παιχνίδι»
Πέρα όμως από τα αγροτικά αιτήματα, στους δρόμους της χώρας παίζεται κι ένα «πολιτικό παιχνίδι». Είναι η πρώτη σοβαρή δοκιμασία της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, καθώς έρχεται σε αντιπαράθεση με τη μεγαλύτερη κοινωνική ομάδα, η οποία έχει και μεγάλη παράδοση στις κινητοποιήσεις.
Οι αγρότες στα μπλόκα έχουν κομματική ταυτότητα και, εκτός από τα καθαρά αιτήματά τους, έχουν ως μέλημα και την όποια φθορά της κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστικές δύο κινήσεις που καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες. Κυβερνητικά στελέχη (Μπατζελή, Χρυσοχοΐδης, Σαχινίδης) εμφανώς ανήσυχα επισκέφθηκαν «ευαίσθητα» σημεία των μπλόκων (Κάστρο, Αλαμάνα, Λάρισα) με κύριο στόχο τους αγρότες που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ. Οι παρεμβάσεις αυτές δεν είχαν αποτέλεσμα, παρ' όλο που σηματοδοτούσαν και μία κατασταλτική στάση.
Από την άλλη πλευρά, ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σωτ. Χατζηγάκης «πήρε ξανά» το τρακτέρ και κατέβηκε στους δρόμους. Περιόδευσε το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλία, στα «γαλάζια» μπλόκα και έστειλε το μήνυμα ότι «εγώ πέρσι έδωσα 500 εκατ. ευρώ», φέτος ποιος θα δώσει και πόσα. Αυτό σημαίνει ότι η Ν.Δ. θα κάνει την πρώτη δυναμική αντιπαράθεσή της μετά τη μεγάλη ήττα στις εκλογές.
Η ένταση της αντιπαράθεσης θα φανεί αύριο που οι «γαλάζιοι» αγρότες κατευθύνονται προς τον Τύρναβο που αποτελεί και τη μία παρακαμπτήριο των Τεμπών.
Μέχρι στιγμής, τα πιο δυναμικά μπλόκα συναντώνται στη Βόρεια Ελλάδα όπου κυριαρχούν «γαλάζιοι» αγροτοσυνδικαλιστές σε συμπαράταξη με πασόκους (π.χ. Χαλκιδική, Εβρος).
Τόσο ο κ. Πεταλωτής όσο και η κ. Μπατζελή διαβεβαιώνουν ότι μέχρι τις 15 Μαρτίου θα έχουν εξοφληθεί οι κοινοτικές επιδοτήσεις (γύρω στο 1,2 δισ. ευρώ) με την ολοκλήρωση του ΟΣΔΕ, ενώ θα υπάρξουν θεσμικές παρεμβάσεις με την ολοκλήρωση του διαλόγου (νομοσχέδια για ΕΛΓΑ, αναδιάρθρωση ΕΦΕΤ, κ.ά.). *
Ν.Δ.
«Διαφωνούμε με το κλείσιμο των δρόμων»
Ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, στηρίζει τα αιτήματα των αγροτών αλλά δεν συμφωνεί με τα μπλόκα η Ν.Δ. «Με τις μέχρι σήμερα γενικολογίες και τα ευχολόγια, όχι μόνον δεν λύνονται τα προβλήματα, αλλά χάνουμε και πολύτιμο χρόνο», δήλωσε ο υπεύθυνος του τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης βουλευτής Γιώργος Κασαπίδης. «Ως Ν.Δ., στηρίζουμε τον αγώνα και τα αιτήματα των αγροτών» συνέχισε. «Διαφωνούμε, όμως, με το κλείσιμο των δρόμων και τη λογική της πρόκλησης προβλημάτων σε άλλες κοινωνικές ομάδες της χώρας».
ΚΚΕ
«Μονόδρομος ο αγώνας των αγροτών»
Το ΚΚΕ σχολιάζοντας δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιώργου Πεταλωτή σχετικά με τα μπλόκα των αγροτών ανέφερε: «Η κυβέρνηση ας μην κοροϊδεύει. Η πολιτική της Ε.Ε. που εφαρμόζει εξυπηρετεί εμποροβιομηχάνους και τραπεζίτες και ξεκληρίζει τη φτωχή αγροτιά. Γι' αυτό ο αγώνας της είναι μονόδρομος».
ΣΥΝ
«Τους ξεχνούν όταν γίνονται κυβέρνηση»
«Η κατάρρευση της αγροτικής παραγωγής, τα τραγικά οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα των αγροτών δεν λύνονται με υποσχέσεις και προσχηματικό διάλογο», σύμφωνα με τον ΣΥΝ. Το κόμμα της Αριστεράς χαρακτηρίζει «υπονομευμένη εξαρχής απ' τα δημοσιονομικά πλαίσια που έχει διαμορφώσει» η κυβέρνηση την «αγροτική μεταρρύθμιση» που έχει εξαγγείλει. «Φαίνεται πως τους αγρότες τους θυμούνται όταν είναι στην αντιπολίτευση και τους ξεχνούν όταν γίνονται κυβέρνηση», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΝ.
fimotro


Read more...

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΠΙΟ ΣΚΛΗΡΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΩΝ...


Μαζικότερες και δυναμικότερες του αναμενομένου, οι αγροτικές κινητοποιήσεις κλιμακώνονται, καθώς αύριο αναμένεται να βγουν στον δρόμο και τα γαλάζια τρακτέρ στη Θεσσαλία. Τις επόμενες ημέρες έχουν εξαγγελθεί κινητοποιήσεις και σε Θεσσαλονίκη, Πελοπόννησο και Χανιά. Τα μπλόκα που έχουν στηθεί σε... πολλά σημεία του οδικού δικτύου προκαλούν κυκλοφοριακό έμφραγμα. Κλειστοί παραμένουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα και οι μεθοριακοί σταθμοί στη Βόρεια Ελλάδα. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης ζητεί από την αστυνομία, αν στηθούν μπλόκα στον νομό, να εφαρμοστεί η αυτόφωρη διαδικασία. Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν υπάρχουν χρήματα, δεσμεύεται ότι θα έχει καταβάλει το σύνολο των επιδοτήσεων έως τις 15 Μαρτίου και δηλώνει «ανοιχτή» στον διάλογο.

fimotro.

Read more...

"ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΤΗΣ" ΤΩΝ ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΩΝ!


Ο Μάκης έχει μια ειδικότητα στους... πεθαμένους. Όταν ο Μολυβιάτης ήταν ισχυρός βάραγε προσοχές μπροστά του. Ασχολήθηκε δεκάδες φορές με τα χρήματα για τους πυρόπληκτους στην Ηλεία αλλά πάντα με στόμφο και έμφαση διαχώριζε τον Μολυβιάτη. "Ο έντιμος Μολυβιάτης", έλεγε συνεχώς την περίοδο της διακυβέρνησης του Καραμανλή... και τα έριχνε στους άλλους υπουργούς της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Τώρα τελευταία τον μπλέκει παντού. Είτε έχει σχέση, είτε δεν έχει. Δεν έχει να χάσει τίποτα. Πολιτικό πτώμα ο Μολυβιάτης δεν μπορεί να του κάνει το παραμικρό. Ο Μολυβιάτης που βγήκε να παρέμβει σε μια τέτοια εκπομπή δεν σκέφτηκε τις συνέπειες; Ή μήπως τις σκέφτηκε, αλλά επειδή έχει γεράσει έχει μπερδέψει τις... εκπομπές;

fimotro.

Read more...