Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Βυθίσατε τη χώρα...


Από παντού οργή και έκπληξη για τα ψεύτικα στοιχεία. Γίναμε ρεζίλι στην Κοινότητα.Το έλλειμμα που ο τελευταίος υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου έλεγε πως είναι 6, το πολύ 8, έγινε μέσα σ' ένα μήνα 12,5! Ποιός θα πληρώσει αυτή την αναξιοπιστία;

Λέγανε εν γνώσει τους ψέματα. Γνώριζαν την...

...αλήθεια. Κι ενώ γνώριζαν την δραματική κατάσταση της οικονομίας μας έκαναν προεκλογικά παροχές για να κερδίσουν τις εκλογές.

Αυτή είναι η απόφαση ευθύνης του Καραμανλή; Η θαρραλέα πολιτική που προειδοποιούσε για σκληρά μέτρα αλλά χωρίς να λέει στους πολίτες την αλήθεια;...

nonews-news


Read more...

ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ!


Το ενδεχόμενο δανεισμού δεν σημαίνει ότι βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο η κυβέρνηση. Μάλλον ο τοίχος αφορά την οικονομία. Και ενδεχομένως το συνολικό πολιτικό σύστημα. Στην πραγματικότητα όμως το Mega βρήκε την πρώτη ευκαιρία για να ασκήσει αντιπολίτευση και να κάνει κριτική στην κυβέρνηση Παπανδρέου. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Κακό είναι που βρήκε το πεδίο της οικονομίας για να χτυπήσει το Μαξίμου. Η απουσία κριτικής στους προηγούμενους υπουργούς Οικονομίας δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα. Και αυτό είναι ορατό σε όλους τους τηλεθεατές.

fimotro

Read more...

Αποφυλακίστηκε ο μόνος άνθρωπος που μπορούσε να μιλήσει για την Siemens





Πάρτι πρέπει να κάνουν μέσα στη Βουλή σήμερα... Πάει αποφυλακίστηκε ο Χριστοφοράκος και είναι αθώος απο τις Γερμανικές αρχές. Δεν υπάρχει σκάνδαλο Siemens έχει κλείσει ο φάκελος αφού ο Χριστοφοράκος δεν είναι υποχρεωμένος να μας πει ποιος πήρε τα 100.000.000 ευρώ. Τυπικά δεν είναι αθώος αμα έρθει Ελλάδα σίγουρα θα βρουν κάτι να τον βάλουν μέσα... Αλλά χαζός είναι; Μπορεί να κάνει βόλτες σε όλο το κόσμο, τι να κάνει στο Ελλαδιστάν ο άνθρωπος; Όλα μέλι γάλα... το λένε και οι Γερμανικές εφημερίδες.







Read more...

Ξεκινάει ο "Καποδίστριας Β'" στην τοπική Αυτοδιοίκηση



Σε δραστική μείωση του αριθμού των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από 1.034 που είναι σήμερα σε 350 έως 360, θα προχωρήσει η κυβέρνηση, μετά από δημόσια διαβούλευση με την ΚΕΔΚΕ, τις ΤΕΔΚ και την κοινωνία των πολιτών. Παρουσιάζουμε σήμερα το σχέδιο του νέου χωροταξικού σχεδιασμού που έχει στα χέρια του ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης. Πρόκειται για την πρόταση του ΙΤΑ, με βάση την οποία θα γίνουν συνενώσεις


Στο νέο αυτοδιοικητικό τοπίο καταργούνται οριστικά οι 120 υφιστάμενες κοινότητες, ενώ τα ονόματα των νέων δήμων θα προκύψουν μετά από διάλογο μεταξύ υπουργείου-ΚΕΔΚΕ-Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων και των συνενούμενων δήμων.

H διοικητική αναδιάρθρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που εξαγγέλθηκε από την κυβέρνηση εντάσσεται σε ένα συνολικό πρόγραμμα ανάταξης του πολιτικού και διοικητικού συστήματος της χώρας. Το «πακέτο» περιλαμβάνει, πέραν της δραστικής μείωσης του αριθμού των δήμων, και τη συγκρότηση της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στα όρια περίπου των σημερινών (13) διοικητικών περιφερειών, την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την εισαγωγή «διττού» τρόπου εκλογής των βουλευτών, με σταυρό στις μονοεδρικές και λίστα στις (6-7) ευρείες περιφέρειες.

Το πρώτο βήμα του υπουργού Εσωτερικών, το αμέσως επόμενο διάστημα, θα είναι η ......
συγκρότηση επιστημονικής επιτροπής, με τη συμμετοχή και της ΚΕΔΚΕ, η οποία θα ασχοληθεί με την «καυτή πατάτα» της μεταρρύθμισης: τη συνένωση των δήμων της Β’ Αθηνών (48) και του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης (17), στα όρια των οποίων διαμένει ο μισός πληθυσμός της χώρας. Στόχος θα είναι να αντιστοιχηθεί κάθε νέος δήμος, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με μια νέα μονοεδρική εκλογική περιφέρεια. Για τους υπόλοιπους νομούς της χώρας, η κατεύθυνση είναι για περαιτέρω μείωση του προτεινόμενου αριθμού δήμων. Σε ορισμένους νομούς, π.χ. Μυτιλήνη, υπάρχει ενδεχόμενο ο αριθμός των νέων δήμων να μειωθεί από επτά σε πέντε.

Ωστόσο, αν η κυβερνητική πρόταση για «ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση» έχει ως μοναδική συνιστώσα της το διευρυμένο χωρικά και ενισχυμένο πληθυσμιακά νέο δήμο, η αρνητική εμπειρία του προγράμματος «Ιωάννης Καποδίστριας» συνηγορεί αναντίρρητα σε μια ενδεχόμενη αποτυχία των επιχειρούμενων συνενώσεων, ανάλογη με εκείνη του 1997. Οι νέοι δήμοι που θα δημιουργηθούν, για να είναι ισχυροί και αποτελεσματικοί, προϋποθέτουν νέα δομή διοίκησης και νέα ποιότητα λειτουργιών, με συγκροτημένο προγραμματικό επιτελείο και αποκεντρωμένη δομή για την αποτελεσματικότερη ικανοποίηση των καθημερινών αναγκών στις τοπικές κοινωνίες.

Μοναδική προϋπόθεση, λοιπόν, για να ασκήσουν οι νέοι ΟΤΑ όλες εκείνες τις αρμοδιότητες που έχουν οι δήμοι σε ορισμένες αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες (Δανία, Σουηδία, Αυστρία, Γερμανία κ.λπ.), δεν είναι μόνον ο πληθυσμός και η έκτασή τους, αλλά πρώτα απ’ όλα είναι οι πόροι, η υποδομή και το επαρκές ανθρώπινο δυναμικό.

Προσοχή όμως, η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι μόνο διοικητικός μηχανισμός. Ήταν παλιότερα και σε ένα βαθμό παραμένει ακόμα ο πλησιέστερος προς τον πολίτη δημοκρατικός αντιπροσωπευτικός θεσμός. Και αυτή η άμεση σχέση πολίτη-κατοίκου με τη δημοτική αρχή πρέπει να διασφαλιστεί στο νέο αυτοδιοικητικό μοντέλο.
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΉ



Read more...

ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΣ ΓΚΑΛΟΠ...


Πάρτι κάνουν οι δημοσκόποι. Εκεί που τελείωσαν οι εκλογές και νόμιζαν ότι οι δημοσκοπήσεις θα ξεκινούσαν πάλι κοντά στο Δεκέμβριο, προέκυψε η αποχώρηση του Καραμανλή και οι διάδοχοί του και άρχισαν οι χαρούλες. Νέα δημοσκόπηση σήμερα αυτή την φορά της Marc για λογαριασμό του Alpha. Οι αριθμοί τα εξηγούν όλα. Δεν χρειάζεται η δική μας ανάλυση...

fimotro

Read more...

Αυστηρή προειδοποίηση ΤτΕ για το έλλειμμα

Τολμηρές αποφάσεις για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 5% σε δύο χρόνια και την επαναφορά των δημοσιονομικών σε τάξη, ζητεί με την ενδιάμεση έκθεσή του ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο Γιώργος Προβόπουλος εκφράζει την ανησυχία του για τα υψηλά δίδυμα ελλείμματα που αντιμετωπίζει η χώρα στο δημοσιονομικό και εξωτερικό ισοζύγιο πληρωμών.

Διαβάστε τις βασικές επισημάνσεις της έκθεσης, καθώς και όλο το ρεπορτάζ

Ο κ. Προβόπουλος παρέδωσε την έκθεση στον πρόεδρο της Βουλής.

"Η κατάσταση της χώρας είναι αρκετά κρίσιμη, όπως έχουμε πει και στις προηγούμενες Εκθέσεις. Προτείνουμε παρεμβάσεις που θα μπορέσουν να την ομαλοποιήσουν στο συντομότερο δυνατό χρόνο, για να βγούμε από αυτή τη δυσάρεστη θέση. Θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια", είπε ο κ. Προβόπουλος.

"Συμφωνούμε όλοι ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη- Θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια από ολόκληρο τον ελληνικό λαό", σχολίασε ο Φίλιππος. Πετσάλνικος.

Σε ανάλογο μήκος κύματος και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που διαμηνύει ότι χρειάζονται μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα και δείχνει δυσφορία για την αναξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων. Το Δεκέμβριο θα γίνει γνωστό εάν η Αθήνα θα λάβει την παράταση που ζητά για τη μείωση του ελλείμματος.

ΣΕΒ

Την ανάγκη "να προωθηθούν άμεσα και αποφασιστικά οι διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος, ώστε η τρέχουσα δημοσιονομική εκτροπή να αντιμετωπιστεί ως μια μεταβατική φάση μέσα σ' ένα ευρύτερο, σταθερό και συνεπές μεταρρυθμιστικό πλαίσιο" επισημαίνει ο ΣΕΒ σε σημερινή ανακοίνωση αναφορικά με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Ο Σύνδεσμος σημειώνει πως "είναι δύσκολο να διαφωνήσει κανείς με τις κατευθύνσεις των προγραμματικών δηλώσεων-που βρίσκονται άλλωστε σε αντιστοιχία με το οικονομικό πλαίσιο αναφοράς του ΣΕΒ", προσθέτει ωστόσο ότι "οι στόχοι δεν είναι όλοι συμβατοί μεταξύ τους -κάτι που σίγουρα θα επισημανθεί από την Ε.Ε. και τις διεθνείς κεφαλαιαγορές".
.nooz.gr


Read more...

Μήνυμα Παπανδρέου σε Τουρκία και ΕΕ

Με την ομιλία του στη Βουλή των Αντιπροσώπων ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κύπρο. Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι στόχος παραμένει η επίλυση του Κυπριακού και προανήγγειλε την ανάληψη πρωτοβουλιών.

"Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση από την επανένωση του νησιού, θα παραμείνουμε αρωγοί και σύμμαχοι, έτοιμοι να παράσχουμε όποια βοήθεια μας ζητήσει η κυπριακή κυβέρνηση", είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας από το βήμα της κυπριακής Βουλής, τόνισε: "Δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε μαζί και μαζί θα αντιμετωπίσουμε οποιεσδήποτε προκλήσεις του κοινού μας μέλλοντος. Η επίλυση του Κυπριακού είναι υπόθεση των ίδιων των Κυπρίων, για την ευόδωση της ο κυπριακός ελληνισμός έχει βιώσει πολλές απογοητεύσεις".

Επανέλαβε τη στήριξη του στην προσπάθεια των επαφών Χριστόφια- Ταλάτ, λέγοντας ότι "δεν θα είμαστε απλοί θεατές σε αυτή την προσπάθεια. Θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της πολύ στενής μας συνεργασίας και του στενού συντονισμού με την κυβέρνηση της Κύπρου. Θα είμαστε πάντα στο πλευρό της Κύπρου, διατεθειμένοι να παράσχουμε οποία βοήθεια ζητηθεί".

Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε την Τουρκία να εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις που ανέλαβε έως το συμβούλιο αξιολόγησης του Δεκεμβρίου και να συμβάλλει ουσιαστικά στην προσπάθεια συνολικής επίλυσης του Κυπριακού.

Επανέλαβε ότι δεν πιστεύει σε μια ειδική σχέση της Τουρκίας με Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τα ελληνο-κυπριακά συμφέροντα.

Επεσήμανε ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ανοίγουν προοπτικές που παλαιότερα δεν υπήρχαν: "Η συμμετοχή στην ΕΕ οπλίζει την Κύπρο με νέες δυνατότητες για να υπερασπιστεί με ασφάλεια τα συμφέροντά της. Έχουν τη δυνατότητα οι Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι να απαλλαγούν από αναχρονιστικά σύνδρομα εξαρτήσεων από τις μητέρες πατρίδες", είπε.

"Η Τουρκία πρέπει να συμβάλει ουσιαστικά στην προσπάθεια συνολικής επίλυσης του Κυπριακού. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να διαιωνίζεται. Τα θεσμικά όργανα της Ένωσης θα πρέπει να βοηθήσουν στηλιτεύοντας τις παραλείψεις και τα ελλείμματα" σημείωσε.

Ο κ. Παπανδρέου είχε συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, αλλά και Επιτροπές Αγνοουμένων.

Στις συνομιλίες του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του έλληνα πρωθυπουργού, διαπιστώθηκε πλήρης σύμπτωση απόψεων, τόσο σε ό,τι αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τις ευρωτουρκικές σχέσεις, αλλά και τα διεθνή και περιφερειακά προβλήματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η πείνα, οι κλιματικές αλλαγές και η παγκόσμια οικονομική κρίση.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας ζήτησε να γίνει δίκαιη και αντικειμενική αξιολόγηση της Τουρκίας τον Δεκέμβριο.

Αμπντουλά Γκιουλ

Σε εφ’όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλά Γκιουλ επανέλαβε ότι η χώρα του δεν μπορεί να προχωρήσει μονομερώς στην κατάργηση των περιορισμών για τη χρήση των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων από τα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη, εάν δεν αρθούν ταυτόχρονα οι περιορισμοί σε βάρος των Τουρκοκυπρίων στις εμπορικές συναλλαγές τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

.nooz.gr

Read more...

ΜΗΝ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΠΑΛΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ...




Όπως συμβαίνει σε κάθε αλλαγή κυβέρνησης, έτσι και τώρα αναμένεται να αλλάξει ο φρούραρχος της Βουλής. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του fimotro για την θέση προορίζεται ο Στ. Κοζυράκης ο οποίος τώρα είναι προϊστάμενος στην ΕΚΑΜ. Έχουμε ακούσει καλά λόγια για τον συγκεκριμένο αξιωματικό. Ωστόσο, από μια αναλυτική έρευνα που κάναμε, προέκυψε ότι ο πολύ πιθανός νέος φρούραρχος που κάποιοι προωθούν, είναι συγγενής του νέου... προέδρου της Βουλής! Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τις δικές μας αδιάψευστες πληροφορίες, ο Κοζυράκης ήταν υπασπιστής του Φίλιππου Πετσάλνικου όταν ήταν υπουργός στο Δημόσιας Τάξης μετά τον Μ. Χρυσοχοίδη! Ρωτάμε λοιπόν, τον σοβαρό και αξιοπρεπή Πρόεδρο της Βουλής. Είναι δυνατόν να διοριστεί στην συγκεκριμένη θέση στενό συγγενικό του πρόσωπο, όσο ικανό και αν είναι αυτό;
fimotro


Read more...

ΤΡΕΙΣ ΤΟΜΕΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Ο ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ


Ο Χρυσοχοίδης το έχει βάλει ως στόχο να αναμορφώσει τα Αστυνομικά Τμήματα. Αποφάσισε λοιπόν η διαδικασία παροχής πολιτικού ασύλου στους μετανάστες να φύγει από το υπουργείο Προστασίας Πολιτών και να πάει στο υπουργείο Εσωτερικών. Πολύ σωστό μέτρο. Μόνο στην Ελλάδα οι οικονομικοί μετανάστες υπάγονται στο Δημόσιας Τάξης (νυν Προστασίας του Πολίτη). Σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης δεν συμβαίνει αυτό. Παράλληλα, σήμερα ο Χρυσοχοίδης αποφάσισε... ότι θα προσληφθούν άμεσα για τα Αστυνομικά τμήματα περιοχών που υπάρχει έντονο το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, αλλοδαποί οι οποίοι θα λειτουργούν ως διερμηνείς και θα λειτουργούν παράλληλα ώς σύνδεσμοι των πολιτών και της Αστυνομίας με τους αλλοδαπούς. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Μ. Χρυσοχοίδης αποφάσισε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν σε αστυνομικά τμήματα ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι οι οποίοι θα παρατηρούν την συμπεριφορά των αστυνομικών αλλά και ιδιόρρυθυμων περιπτώσεων που έχουν να κάνουν με πολίτες. Όλα αυτά τα μέτρα θα έπρεπε να είχαν ανακοινωθεί πριν από... 30 χρόνια. Πάλι καλά που βρέθηκε ο Χρυσοχοίδης για να τα εφαρμόσει έστω και τώρα...

fimotro

Read more...

SOS ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ...


Επιμέλεια : Νατάσα Μπαστέα
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι της μεσαίας τάξης- άνθρωποι που παραδοσιακά δεν χρειάζονταν βοήθεια- στρέφονται στον Ερυθρό Σταυρό για βοήθεια, καθώς πιέζονται όλο και περισσότερο από τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση. Η κρίση έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της ανεργίας των νέων αλλά και στην... κατάχρηση ουσιών, όπως έδειξε έρευνα του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου στην οποία αναφέρεται ότι οι εθελοντές και οι υπάλληλοι της ανθρωπιστικής οργάνωσης σε 40 ευρωπαϊκές χώρες δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τις «ολοένα αυξανόμενες ανάγκες και τους μειωμένους πόρους» που συνδέονται με την παγκόσμια οικονομική ύφεση. Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού Τρίγκβε Νόρντμπι, η έκθεση αυτή δεν αποτελεί μια ακριβή στατιστική για τις επιπτώσεις της κρίσης στα νοικοκυριά, αλλά μια καταγραφή των όσων παρατηρούν οι εθελοντές στις κοινότητες όπου δραστηριοποιούνται. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα συμπεράσματα πάντως είναι ότι πολλοί Ευρωπαίοι της μεσαίας τάξης παραμένουν χρεωμένοι, γεγονός που τους κάνει να στρέφονται για βοήθεια προς τις ανθρωπιστικές οργανώσεις. Ταυτόχρονα, μεγάλο ποσοστό των νέων δεν μπορούν να βρουν δουλειά - ακόμα και στην εύπορη Σουηδία το ποσοστό ανεργίας των νέων ξεπερνά το 27%. Τα προβλήματα Στην έρευνα τονίζεται ότι παρουσιάζεται αύξηση σε σημαντικά κοινωνικά προβλήματα όπως η κοινωνική απομόνωση, το άγχος, η κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών, αλλά και τα έντονα ψυχολογικά προβλήματα. «Αν δεν γίνει κάτι σύντομα, η κοινωνική συνοχή σε όλη την Ευρώπη θα απειληθεί από τις κοινωνικές εντάσεις που συνδέονται με το αίσθημα αδυναμίας και τον ανταγωνισμό για την εύρεση δουλειάς μεταξύ των λιγότερο προνομιούχων», ανέφερε ο Νόρντμπι. Τουλάχιστον 75% των Ευρωπαίων που ρωτήθηκαν απάντησαν ότι αισθάνονται τις σοβαρές επιπτώσεις της κρίσης, ενώ το 95% συνδέουν με την ύφεση την αύξηση της ανεργίας, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων. Ο χειμώνας προβλέπεται να είναι «ιδιαίτερα δύσκολος» στην Ευρώπη όχι πια μόνο για τους φτωχούς αλλά και για τη μεσαία τάξη. Οι αιτήσεις για οικονομική βοήθεια στα κέντρα του Ερυθρού Σταυρού αυξάνονται συνεχώς στην Ευρώπη και την Ασία «κυρίως από πληθυσμικές ομάδες που μέχρι τώρα δεν είχαν τέτοιες ανάγκες», τονίζεται στην έκθεση. Επίσης αναφέρεται ότι «τα 2/3 των κέντρων του Ερυθρού Σταυρού που βρίσκονται στην Ε.Ε. περιλαμβάνουν πλέον και πρόγραμμα σίτισης», κάτι που δεν γινόταν μέχρι τώρα και αναδεικνύει και το πρόβλημα πείνας που εμφανίζεται για πρώτη φορά σε τέτοιο επίπεδο στην Ευρώπη.

fimotro

Read more...

Γ.Κουτρουμάνης: Οικονομική ισορροπία, πρώτο μας μέλημα

Προτεραιότητα της κυβέρνησης η ισορροπία των ασφαλιστικών ταμείων – πρέπει να περιοριστεί η σπατάλη στον κλάδο υγείας με τα φάρμακα τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κουτρουμάνης, στη συνέντευξη εφ όλης της εργασιακής και ασφαλιστικής που παραχώρησε στον Flash 96.

Επεσήμανε πως θα σταματήσει η κατάσταση με τα σταζ στο δημόσιο, ενώ διευκρίνισε πως αρχίζει άμεσα η καταγραφή των εργαζομένων ανά κατηγορία σε αυτό το καθεστώς.

Συγκροτείται ειδική επιτροπή υπογράμμισε ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση με τη διαδοχική ασφάλιση όσον αφορά τη χορήγηση των συντάξεων. Ελπίζουμε έως το τέλος του 2010 να έχει κατέβει το χρονικό όριο στους τρείς μήνες είπε ο υφυπουργός εργασίας.

Για τα όρια συνταξιοδότησης ο κ. Κουτρουμάνης είπε

Επεξεργαζόμαστε τα στοιχεία για τις συμβάσεις έργου ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα για τις εργασιακές σχέσεις σημείωσε ο υφυπουργός.

Πάνω από 1.000.000 εργαζόμενοι είναι ανασφάλιστοι στη χώρα μας πρόσθεσε ο κ. Κουτρουμάνης, θέλουμε να πάψει η μαύρη εργασίας και αυτό θα επιτευχθεί με την ενοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών.

Επιπλέον 2,2 δισ. ευρώ θέλουν ΙΚΑ και ΟΑΕΕ για συντάξεις


Για τεράστιο πρόβλημα βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος μίλησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Έως το τέλος του έτους απαιτούνται- πέραν των προβλεπομένων από τον προϋπολογισμό- 2,2 δισ. ευρώ για τις συντάξεις του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ.

Παράλληλα παρατηρείται μείωση εσόδων στο ΙΚΑ κατά 1,5 δισ. ευρώ και στον ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών) κατά 300 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά την κατάργηση των διατάξεων του νόμου Πετραλιά, σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, ο υπουργός επανέλαβε ότι θα ισχύσει για τις ρυθμίσεις που αύξησαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωσαν τις συντάξεις.

Αυτό σημαίνει ότι θα επανέλθει το δικαίωμα των μητέρων ανηλίκων να βγαίνουν σε πρόωρη σύνταξη πριν από τα 55, δεν θα ψαλιδίζεται το ποσό της πρόωρης ή της επικουρικής σύνταξης, ενώ οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα αποκτήσουν και πάλι το δικαίωμα να συνταξιοδοτούνται στα 58 έπειτα από 35 χρόνια ασφάλισης, αντί για τα 60 που ισχύει σήμερα. Επίσης ο κ. Λοβέρδος έκανε γνωστό ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρξει ρύθμιση που θα αυξάνει τα εισοδηματικά όρια για το ΕΚΑΣ, ώστε να το πάρουν χιλιάδες συνταξιούχοι που το έχασαν φέτος.
nooz.gr

Read more...

Καστανίδης: Πιστή η κυβέρνηση στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρης Καστανίδης επισκέφθηκε το πρωί εθιμοτυπικά το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ο Καστανίδης επισκέφθηκε τον πρόεδρο του ΣτΕ Παναγιώτη Πικραμμένο και στη συνέχεια είχε σύσκεψη με τους αντιπροέδρους του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Εξερχόμενος του γραφείου του προέδρου του ΣτΕ, ο Καστανίδης δήλωσε:

«Επισκέπτομαι με δική μου πρωτοβουλία την ηγεσία των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας γιατί θέλω να υποδηλώσω, όχι μόνο στο συμβολικό επίπεδο αλλά και με πραγματικό περιεχόμενο, την πίστη της Κυβέρνησης στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Ανεξαρτησία την οποία θα την προστατεύουμε με κάθε τρόπο και ζητούμε και από τους δικαστές να συμπεριφερθούν όπως ακριβώς το Σύνταγμα αναγνωρίζει ότι σέβονται μόνο το νόμο και τη συνείδηση.

Σήμερα στο ΣτΕ ο κύριος πρόεδρος και οι αντιπρόεδροι με ενημέρωσαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΣτΕ κατά την απονομή της Δικαιοσύνης. Θα μου είναι εξαιρετικά χρήσιμες οι ιδέες που θα μου δώσουν για χρονίζοντα θέματα, αλλά και νέα στο χώρο της Δικαιοσύνης. Σε κάθε περίπτωση οι ηγεσίες των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας, ασφαλώς και οι επί μέρους Ενώσεις των δικαστών και των εισαγγελέων, θα μου είναι σταθεροί και χρήσιμοι σύμβουλοι στην διαμόρφωση των λύσεων και την αναβάθμιση της Δικαιοσύνης».
nooz.gr


Read more...

Παπανδρέου: Δεν ξεχνάμε ότι είναι εισβολή και κατοχή

Συνεχίζεται η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κύπρο. Από τη Λευκωσία ο Γιώργος Παπανδρέου ετάχθη αντίθετος σε ειδική σχέση Τουρκίας- ΕΕ, ζητώντας να ξαναδοθεί μια νέα δυναμική στην ευρωπαϊκή πορεία της Άγκυρας. Ο πρόεδρος Χριστόφιας ζήτησε να γίνει δίκαιη και αντικειμενική αξιολόγηση της Τουρκίας τον Δεκέμβριο.

Μιλώντας από το βήμα της κυπριακής Βουλής, ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε: "Συνεχίζω την παράδοση του Ανδρέα, ευχαριστώ για την εγκάρδια υποδοχή, σταθερή επιδίωξη της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι η ανατροπή των επιπτώσεων της τουρκικής εισβολής. Δεν το ξεχνάμε ότι είναι εισβολή και κατοχή και το υπενθυμίζουμε, στόχος είναι να τεθεί τέλος".

"Επίσης να υπάρξει νέα εποχή συνεργασίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την ασφάλεια, τη σταθερότητα, την ανάπτυξη της, στην ελεύθερη διακίνηση Ελληνοκυπρίων, αποκατάσταση περιουσιών και εγκατάσταση σε όλη την επικράτεια της πατρίδας τους" σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.

"Οι επιδιώξεις αυτές πρέπει να επιτευχθούν ειρηνικά, στο πλαίσιο μιας συμπεφωνημένης λύσης του Κυπριακού, που θα επανενώσει το νησί, οδηγώντας στην επανεξέλιξη σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα όλων των κοινοτήτων, όπως ορίζεται από τις αποφάσεις του ΟΗΕ, μία κυπριακή κυριαρχία και μία ιθαγένεια" πρόσθεσε.

Επίσης, ο κ. Παπανδρέου είχε συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, αλλά και Επιτροπές Αγνοουμένων.

Στις συνομιλίες του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του έλληνα πρωθυπουργού, διαπιστώθηκε πλήρης σύμπτωση απόψεων, τόσο σε ό,τι αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τις ευρωτουρκικές σχέσεις, αλλά και τα διεθνή και περιφερειακά προβλήματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η πείνα, οι κλιματικές αλλαγές και η παγκόσμια οικονομική κρίση.
.nooz.gr

Read more...

ΟΙ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ "ΤΡΩΝΕ" ΤΑ ΛΕΥΚΑ ΕΙΔΗ...


Ρεπορτάζ : Μαρία Βασιλείου
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Οι εισαγωγές στην ελληνική αγορά λευκών ειδών αυξάνονται συνεχώς, με τα ξένα προϊόντα να εκτοπίζουν την εγχώρια παραγωγή από τις βιτρίνες τόσο των ακριβών όσο και των πιο προσιτών καταστημάτων. Παράλληλα, η κρίση ψαλιδίζει τον τζίρο τουλάχιστον κατά 15% οδηγώντας τις εταιρείες σε μπαράζ προσφορών. «Τα λευκά είδη... που εισάγονται από τις τρίτες χώρες έχουν κατακτήσει τη μερίδα του λέοντος στην ελληνική αγορά», παρατηρεί ο κ. Χαράλαμπος Ασλαματσίδης, επικεφαλής της εταιρείας Βianco. «Η παραγωγή λευκών ειδών έχει εκτοπιστεί». Πράγματι, τα δύο τελευταία χρόνια ο ρυθμός μείωσης της εγχώριας παραγωγής σεντονιών διπλασιάστηκε και έφτασε στο 11%, ενώ την τελευταία εξαετία η ετήσια μείωση ήταν 6,3%. Ίδιες συνθήκες επικράτησαν, όπως αναφέρει σχετική μελέτη της ΙCΑΡ, και στην παραγωγή πετσετών, με τον μέσο ετήσιο ρυθμό μείωσης την τελευταία πενταετία να διαμορφώνεται γύρω στο 13,8%. Μείωση, αν και μικρότερη, παρουσίασε η παραγωγή σε τραπεζομάντιλα, η οποία διαμορφώθηκε στο 2,4%. Η τάση αναμένεται να κλιμακωθεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης ασκώντας ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις στις ομοειδείς ελληνικές βιοτεχνίες. Πρόκειται, άλλωστε, για έναν τομέα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό, όπως δηλώνουν στελέχη της αγοράς, από το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών. «Αν και η πτώση στα λευκά είδη είναι μικρότερη από τη μείωση του τζίρου στα είδη σπιτιού, είναι αισθητή στην αγορά η επίπτωση της οικονομικής κρίσης», δηλώνει ο κ. Ασλαματσίδης. Ως αποτέλεσμα, οι επιχειρήσεις του κλάδου προχωρούν συνεχώς σε προσφορές που κινούνται συνήθως μεταξύ 20% και 30%. «Κάθε μέρα έχουμε προσφορές. Χωρίς προσφορές, ο πελάτης δεν κοιτάει ούτε τη βιτρίνα», συμπληρώνει ο κ. Ασλαματσίδης. Ξένα προϊόντα το 80% Η παροχή προσφορών ευνοείται και από την ολοένα και μεγαλύτερη διείσδυση φθηνότερων προϊόντων στην αγορά, τα οποία ως φαίνεται έχουν αρχίσει να κερδίζουν ολοένα και περισσότερους καταναλωτές. Μάλιστα, στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι γύρω στο 70% των προϊόντων στην ελληνική αγορά λευκών ειδών κινούνται πλέον σε προσιτές τιμές, ενώ τα ξένα προϊόντα αντιστοιχούν στο 80%. Άλλωστε, χώρες χαμηλού κόστους, όπως είναι το Πακιστάν, η Κίνα και η Ινδία, αποτελούν σημαντικές πηγές προέλευσης λευκών ειδών για την ελληνική αγορά, η οποία εκτιμάται ότι κινείται γύρω στα 350 εκατ. ευρώ ετησίως και αποτελείται από μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων με μικρά μερίδια αγοράς. Από σούπερ μάρκετ το 30% Η διείσδυση των προϊόντων σε προσιτές τιμές έχει ευνοηθεί, όπως παρατηρούν στελέχη της αγοράς, και από την ανάπτυξη αλυσίδων που πωλούν επώνυμα αλλά φθηνότερα λευκά είδη, όπως είναι η Ζara Ηome, η οποία διαθέτει ήδη επτά καταστήματα στη χώρα, αλλά και τα ΙΚΕΑ, τα οποία διαθέτουν ευρεία γκάμα από λευκά είδη. Παράλληλα, στην αγορά έχει μπει με προσιτές τιμές και η αλυσίδα Sprider Stores. Επίσης, αυξάνονται συνεχώς οι πωλήσεις λευκών ειδών στα σούπερ μάρκετ, τα οποία διαθέτουν και προϊόντα ίδιας ετικέτας σε ανταγωνιστικές τιμές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι πωλήσεις λευκών ειδών από τα σούπερ μάρκετ ενδέχεται να αντιστοιχούν ακόμη και στο 30% της συνολικής αγοράς.

fimotro.

Read more...

ΠΕΡΙ ΚΡΙΤΙΚΗΣ...


Η κριτική του Πρώτου Θέματος στην Τίνα Μπιρμπίλη δεν είχε καμία σχέση με τον Γιώργο Μπόμπολα. Το γράψαμε χθες και επιβεβαιωνόμαστε σήμερα από τον "Κοριό" του Έθνους (πατήστε κλικ).

/fimotro

Read more...

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ...


Η πρεμιέρα της δημόσιας διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε χθες με τη δημοσιοποίηση στο Διαδίκτυο από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση του σχεδίου της Υπουργικής Απόφασης για τα κρατικά αυτοκίνητα προσείλκυσε το ενδιαφέρον των πολιτών. Ενδεικτικό της υποδοχής που επιφύλαξαν οι πολίτες στην πρώτη απόφαση της κυβέρνησης για ηλεκτρονική διαβούλευση είναι ότι περίπου πέντε ώρες μετά την ανάρτηση στο Διαδίκτυο του σχεδίου της Απόφασης, πάνω από 350 άτομα είχαν αποστείλει σχετικά σχόλια με τις... απόψεις και προτάσεις τους, τα οποία και δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών www.opengov.gr/ypes. Οι αρμόδιοι φορείς αλλά κυρίως οι πολίτες διατυπώνουν άκρως ενδιαφέρουσες προτάσεις για τις προθέσεις της κυβέρνησης, η οποία, όπως αναφέρει σε σχετικό σημείωμά του ο υπουργός Εσωτερικών, θα προχωρήσει στην καθιέρωση ανωτάτου ορίου κυβισμού για όλα τα κρατικά αυτοκίνητα, θα καταργήσει την αποκλειστική χρήση κρατικών αυτοκινήτων από μεγάλο αριθμό κρατικών λειτουργών, θα περιορίσει τα κρατικά αυτοκίνητα ως πέντε ανά υπηρεσία και θα μειώσει κατά 30% την επιτρεπόμενη κατανάλωση καυσίμων. Τα θέματα αυτά, σε συνδυασμό και με την αντικατάσταση ως το τέλος του 2010 των κρατικών αυτοκινήτων, τα οποία, σύμφωνα με τροποποίηση των αρχικών του δεσμεύσεων, θα είναι «αντιρρυπαντικής τεχνολογίας χαμηλών ρύπων, υβριδικά, ηλεκτρικά και φιλικά προς το περιβάλλον και η προμήθειά τους θα γίνεται ανάμεσα σε μοντέλα τριών τουλάχιστον εταιρειών», προσείλκυσαν και το κύριο ενδιαφέρον τον επισκεπτών της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών. Θετικά, όπως προκύπτει από τα σχόλια τους, κρίνουν οι πολίτες την καθιέρωση ανωτάτου ορίου κυβισμού για τα κρατικά αυτοκίνητα- δεν θα υπερβαίνουν τα 1.600 κυβικά. Ο κ. Παναγιώτης Μιχαλάτος, για παράδειγμα, επισημαίνει: «Φαίνεται θετικό βήμα». Απολύτως σύμφωνη βρίσκει και την κυρία Αρτεμη Τσιροζίδου οποιαδήποτε προσπάθεια μείωσης της σχετικής δαπάνης. Ο κ. Ηλίας Κακιόπουλος κάνει ένα βήμα παραπέρα: ζητεί τα αυτοκίνητα να έχουν το διακριτικό σήμα (κόκκινη και κίτρινη λωρίδα στο πλάι) και την πινακίδα ΚΥ και να εφοδιαστούν με GΡS ώστε να ελέγχεται η θέση τους ανά πάσα στιγμή. «Η Τροχαία» επισημαίνει «να έχει εκ του νόμου δικαίωμα να ελέγχει τα κρατικά αυτοκίνητα και να επιβάλλει τις προβλεπόμενες ποινές». Θα πρέπει να «ζυγίσουμε» το συνολικό όφελος από την αντικατάσταση των οχημάτων επισημαίνει ο Μιχάλης Τσαούτος. Αν το κόστος αγοράς των νέων υβριδικών αυτοκινήτων, μείον το όφελος από την πώληση των υπαρχόντων συμβατικών (θα πουληθούν ή θα χαριστούν; αναρωτιέται), είναι μεγαλύτερο από το όφελος στο κόστος χρήσης, τότε το όλο εγχείρημα θα ζημιώσει τον πολίτη. Ολα τα κρατικά αυτοκίνητα που ανήκουν σε υπηρεσίες και οργανισμούς εντός των πόλεων πρέπει να είναι ηλεκτρικά, λέει ο Βασίλειος Δημητριάδης, εκτός από ένα ανά οργανισμό για τις άνω των 100 χλμ. μετακινήσεις. Τα υπόλοιπα, που αφορούν μετακίνηση στελεχών, παραγόντων, υπαλλήλων, μπορούν να είναι και στην κατηγορία smart. O Νίκος Κατσαρός θεωρεί ότι το νομοσχέδιο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και βρίσκει πολλούς συμπολίτες μας σύμφωνους. «Πρέπει να σκεφθείτε» καταλήγει «ότι για υπηρεσιακές μετακινήσεις εντός Αθήνας και Θεσσαλονίκης αρκούν αυτοκίνητα μέχρι 1.000 κυβικών ή ακόμη και ηλεκτρικά αυτοκίνητα». Διατυπώνονται, ωστόσο, και οι αντίθετες απόψεις. Η πρόσφατη πλειοψηφία εξουσιοδότησε την κυβέρνηση να κάνει ό,τι θεωρεί αναγκαίο, τονίζει ο Ι. Αλεξούλης. Η προσφυγή στην προσωπική και ενδεχομένως καθοδηγούμενη συναίνεση ή όχι δείχνει αδυναμία. Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει τις όποιες αποφάσεις της χωρίς να ζητεί άλλοθι και να δεχθεί τις όποιες επιπτώσεις, θετικές ή μη. Δεν είμαστε Φινλανδία. Αν αισθάνεται τόσο μεγάλη ανάγκη συναίνεσης ας κάνει δημοψηφίσματα. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων αγνοεί το Διαδίκτυο. Εχουν όμως οι υπηρεσίες δικαίωμα χρήσης υπηρεσιακών αυτοκινήτων; Τα σχόλια ποικίλλουν. Το κράτος και οι υπηρεσίες να κατέχουν μόνο μηχανήματα και οχήματα έργου, υποστηρίζει ο κ. Βαγγέλης Αντωνίου. Δεν υπάρχει πλέον λόγος να δίνονται αυτοκίνητα ούτε και στον Πρωθυπουργό. Αυτό είναι δημοκρατία. Ο κ. Στέλιος Καστραντάς γράφει τι του είπε η πρώην ολλανδή βουλευτής κυρία Ηilly Μollenar όταν την ενημέρωσε για τις παροχές που έχουν οι έλληνες βουλευτές και ανώτατοι κρατικοί λειτουργοί. «Στην Ολλανδία η μόνη παροχή που έχουν οι ολλανδοί βουλευτές και ελάχιστοι ανώτατοι κρατικοί λειτουργοί είναι μειωμένο εισιτήριο όταν ταξιδεύουν με τον κρατικό σιδηρόδρομο και τίποτε άλλο». Αποκλειστική χρήση των κρατικών αυτοκινήτων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητεί ο κ. Σπύρος Κουλουμούνδρας. «Ολοι οι υπόλοιποι» λέει «να μην έχουν αποκλειστική χρήση, ενώ η Εκκλησία (Αρχιεπίσκοπος κ.λπ.) να μην έχει κρατικά οχήματα». «Αλλιώς δώστε και στους αντίστοιχους μουσουλμάνους» καταλήγει. Κρατικά αυτοκίνητα να έχουν μόνο ο Πρόεδρος, ο Πρωθυπουργός και οι υπουργοί λέει ο κ. Κ. Μπιθυμήτρης . Κατ΄ εξαίρεση και οι γενικοί γραμματείς υπουργείων. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις να εφαρμόζεται χιλιομετρική αποζημίωση για χρήση ΙΧ αυτοκινήτου. Σ το ίδιος μήκος κύματος είναι και τα σχόλια για τα πρόσωπα που εξυπηρετούνται από τα κρατικά αυτοκίνητα, όπως περιγράφονται στο σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης. Ο κ. Γιώργος Κωνσταντάκης ζητεί να διαγραφούν οι μητροπολίτες από τη σχετική λίστα. «Ολοι τους δήλωσαν στην τηλεόραση ότι έχουν αυτοκίνητα της Μητρόπολης και όχι κρατικά» επισημαίνει. Αν και γενικά το μέτρο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, λέει ο κ. Ν. Γεωργακόπουλος , θα πρέπει κάποια στιγμή επιτέλους να απεξαρτηθεί η φορολόγηση του αυτοκινήτου (αξία αγοράς και τέλη κυκλοφορίας) από τον κυβισμό. Το νομοσχέδιο κινδυνεύει να χαρακτηριστεί φωτογραφικό λέει ο κ. Δ.Δουδουνής. Στην αγορά υπάρχει μόνο ένα αυτοκίνητο υβριδικό με αυτά τα κυβικά. Πρέπει να αυξηθούν τα επιτρεπτά κυβικά ως τα 2.000, ώστε να περιληφθούν και άλλα μοντέλα της αγοράς. Σύμφωνα με τις τεχνικές λεπτομέρειες που δίνει ο κ. Ανδρέας Ζερβάκης, δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή υβριδικά 1.600 κυβικών. Η χρήση του κυβισμού ως κριτηρίου είναι απολύτως αναχρονιστική πιστεύει και ο κ. Β. Βασσάλος . «Για ποιον λόγο να τίθεται τέτοιος περιορισμός, και όχι απλώς περιορισμός στην τιμή (αναπροσαρμοζόμενη ανά έτος), στη μέση κατανάλωση και στους ρύπους;» αναρωτιέται. Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην κατανάλωση καυσίμου και στην εκπομπή ρύπων και όχι απλώς στη χωρητικότητα του κινητήρα, υποστηρίζει και ο κ. Βασίλης Εμμανουηλίδης.
/fimotro


Read more...

ΠΙΕΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΟΙ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ...

Αυστηρή προειδοποίηση προς την Ελλάδα απηύθυναν το Eurogroup και η Κομισιόν τόσο για λήψη μέτρων για τον έλεγχο του δημοσιονομικού ελλείμματος, όσο και για την αναξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων. «Μεγάλες αναθεωρήσεις έχουν γίνει και έχουν ξαναγίνει στο παρελθόν, το θέμα είναι σοβαρό. Το παιχνίδι τελείωσε, χρειαζόμαστε σοβαρά στατιστικά στοιχεία», δήλωσε εμφανώς ενοχλημένος ο πρόεδρος του Eurogroup, κ. Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Ο αρμόδιος επίτροπος για τις... Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, κ. Χοακίν Αλμούνια, τόνισε ότι ανησυχεί για τις στατιστικές διαφορές, οι οποίες απαιτούν εις βάθος εξέταση και ότι θα δώσει σχετική εντολή στη Eurostat.
Μετά τη συνάντηση με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο κ. Αλμούνια είπε ότι είναι απόλυτη προτεραιότητα για την Ελλάδα η υιοθέτηση ενός φιλόδοξου σχεδίου δημοσιονομικής προσαρμογής για τα επόμενα χρόνια, το οποίο θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα ουσιαστικό πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα έδειξε την κατεύθυνση στην οποία οφείλει να κινηθεί ο προϋπολογισμός του 2010, τονίζοντας ότι αυτός θα πρέπει να καταδεικνύει την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να θέσει τα δημόσια οικονομικά σε μονοπάτι εξυγίανσης. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη να προχωρήσει η Ελλάδα σε μεταρρυθμίσεις που θα της επιτρέψουν να αυξήσει την ολική ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της.
fimotro


Read more...

«ΝΑΙ» της Κομισιόν σε έκτακτη ενίσχυση των γαλακτοπαραγωγών


«ΝΑΙ» της Κομισιόν σε έκτακτη ενίσχυση των γαλακτοπαραγωγών

του Βαγγέλη Ανδρουλιδάκη

Το μεγάλο «ναι», πάντως, στο οποίοι ήλπιζε ο ευρωπαϊκός αγροτικός κόσμος του γάλακτος είπε χθες η Επίτροπος για θέματα Γεωργίας κα. Μάριαν Φίσερ Μπόελ.

Σύμφωνα με ξένα μέσα ενημέρωσης, η κα. Μπόελ, μετά την πίεση 21 εκ των 27 κρατών-μελών, υποσχέθηκε ότι θα δώσει κονδύλι 280 εκατ. ευρώ ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους γαλακτοπαραγωγούς που έχουν πληγεί από την πτώση των τιμών, στα πλαίσια της τακτικής συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας που πραγματοποιείται στο Λουξεμβούργο.

Μπορεί το ποσό το οποίο προσφέρει η Επίτροπος να είναι 20 εκατ. ευρώ μικρότερο από αυτό που είχαν αρχικά ζητήσει οι Υπουργοί των κρατών, παρ’ όλα αυτά μετά από αρκετούς μήνες «μαχών», επιτέλους οι γαλακτοπαραγωγοί μπορούν ηρεμήσουν και να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους οι οποίες ξεκίνησαν από τον Ιούνιο.

Η δυσαρέσκεια ανάμεσα στους αγρότες γαλακτοπαραγωγούς είναι ιδιαίτερα έντονη τους τελευταίους μήνες καθώς η οικονομική κρίση και οι χαμηλές τιμές της αγοράς τους έχουν φτάσει στα όρια της χρεοκοπίας. Δεν έχουν περάσει πολλές μέρες από την περασμένη Παρασκευή, όπου οι Γάλλοι σιτοπαραγωγοί έκαψαν λάστιχα και άχυρο στα Ιλίσια Πεδία του Παρισιού δηλώνοντας την αγανάκτησή τους.

Ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας Μπρούνο Λε Μερ, από την πλευρά του, ο οποίος, όπως και άλλοι ομόλογοί του, είχαν πιέσει την Κομισιόν για τη διάθεση του ποσού των 300 εκατ. ευρώ στους παραγωγούς, ανέφερε ότι «το θέμα δεν είναι τελικά πόσα ευρώ θα δαπανηθούν, αλλά θα πρέπει να δοθεί ένα ισχυρό οικονομικό μήνυμα».

Ο Λε Μερ, αλλά και η Γερμανίδα ομόλογός του Ιλσε Άιγκνερ ηγήθηκαν της «καμπάνιας» για την οικονομική ενίσχυση των γαλακτοπαραγωγών. Μάλιστα από την Κομισιόν αναφέρουν ότι οι τιμές καταναλωτή στο γάλα έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν, χωρίς ωστόσο, η αύξηση αυτή να έχει αντίκτυπο στην τσέπη του παραγωγού.

Το Συμβούλιο ενέκρινε χθες και έναν κανονισμό για την επιμήκυνση των περιόδων παρέμβασης για το βούτυρο και το αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση. Επιπλέον το Συμβούλιο καταρχάς συμφωνεί να επεκτείνει τη ρήτρα διατάραξης στον κλάδο των γαλακτοκομικών και να εξαγοράσει ποσοστώσεις το συντομότερο δυνατό.

Πρεμιέρα για Μπατζελή στο συμβούλιο υπουργών Γεωργίας

Στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας δίνει το «παρών» η νέα Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα. Κατερίνα Μπατζελή, το οποίο ξεκίνησε χθες στο Λουξεμβούργο.

Έξω βέβαια από τα γραφεία της συνεδρίασης οι Ευρωπαίοι αγρότες συνέχιζαν τις εδώ και πολλούς μήνες κινητοποιήσεις τους πράγμα το οποίο είχε ως αποτέλεσμα το θέμα της αντιμετώπισης της κρίσης στο γαλακτοκομικό τομέα να κυριαρχήσει στη σύνοδο.

Η κα. Μπατζελή, αναφερόμενη στο θέμα των γαλακτοπαραγωγών τόνισε πως κάθε βραχυπρόθεσμο μέτρο για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι ευπρόσδεκτο, σημειώνοντας όμως ότι χρειάζονται ριζικά μέτρα για την αναδιάρθρωση και τη βιώσιμη ανάπτυξη, όχι μόνο της γαλακτοπαραγωγής, αλλά και άλλων άμεσα συνδεδεμένων κλάδων, όπως των σιτηρών.

Πρόσθεσε μάλιστα πως δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται η κρίση με μέτρα όπως η εξαγορά των ποσοστώσεων, που -πέρα από τους κινδύνους στρέβλωσης της αγοράς και του ανταγωνισμού- δίνει αντικρουόμενα μηνύματα, από τη μία στήριξης της παραγωγής και από την άλλη, εγκατάλειψής της.

Η νέα υπουργός, υποστήριξε πως ένα πρόσθετο ποσό, με τη μορφή εθνικών φακέλων, για να είναι αποτελεσματικό θα πρέπει αφενός να είναι επαρκές και αφετέρου να κατανεμηθεί στα Κράτη Μέλη με βασικό στόχο τη διατήρηση της γαλακτοπαραγωγής και στις μη ανταγωνιστικές περιφέρειες, όπου η εκτατική κτηνοτροφία απειλείται με εγκατάλειψη.

Θα πρέπει επομένως, τα κριτήρια κατανομής των κονδυλίων να είναι σε αντιστοιχία με τα ειδικά προβλήματα της κάθε περιφέρειας, ώστε να έχουν ισόρροπο αποτέλεσμα.

Αναφερόμενη γενικότερα στον αγροτικό κλάδο, η κα. Μπατζελή υποστήριξε τις πρωτοβουλίες για την διαφάνεια της αγοράς, την προώθηση της συμβολαιακής γεωργίας και κτηνοτροφίας, την ενίσχυση των συλλογικών σχημάτων και την επισήμανση καταγωγής, με στόχο την ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης των παραγωγών.

Φυσικά, μετά το τέλος του συμβουλίου δεν έλειψαν και οι συζητήσεις μεταξύ των παρευρισκομένων με την κα. Μπατζελή να συνομιλεί με την Επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, κυρία Mariann Fischer Boel καθώς και το Προεδρείο της CΟPA-COGECA και τους ομολόγους της Υπουργούς Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας και Γερμανίας.

protothema.g


Read more...

Συνάντηση Α. Λοβέρδου με ΟΕΚΙΔΕ

Συνάντηση με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού Δέρματος Ελλάδος (ΟΕΚΙΔΕ) σημερα 20-10-2009 ημερα Τρίτη και ώρα 10 π.μ. ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο της Πειραιώς 40.
nooz.gr

Read more...

Καταγγελία Ανδ. Βγενόπουλου για πτήσεις μεταξύ Αθήνας - Κατεχομένων

Την πραγματοποίηση πτήσεων από την Αθήνα προς το αεροδρόμιο «Ερτζάν» στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, με ενδιάμεσο σταθμό τη Σμύρνη, καταγγέλλει ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της MIG Ανδρέας Βγενόπουλος και καλεί Ελλάδα και Κύπρο να επιληφθούν του θέματος.

Πρόσθεσε ότι το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό, όταν μάλιστα η Τουρκία αρνείται να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Σε δηλώσεις του απόψε στο τηλεοπτικό δελτίο του MEGA Κύπρου ο κ. Βγενόπουλος δήλωσε: «Εμείς πρώτοι είχαμε καταγγείλει ότι με την υπογραφή (πριν μήνες) ενός μνημονίου από τις κυβερνήσεις Ελλάδος -Τουρκίας ξεκίνησαν οι πτήσεις».

Υποστήριξε δε εκ νέου ότι το μνημόνιο υπογράφηκε με τρόπο «αδιαφανή» και δεν κυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων
nooz.gr

Read more...

Επιπλέον 2,2 δισ. ευρώ θέλουν ΙΚΑ και ΟΑΕΕ για συντάξεις


Για τεράστιο πρόβλημα βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος μίλησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Έως το τέλος του έτους απαιτούνται- πέραν των προβλεπομένων από τον προϋπολογισμό- 2,2 δισ. ευρώ για τις συντάξεις του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ.

Παράλληλα παρατηρείται μείωση εσόδων στο ΙΚΑ κατά 1,5 δισ. ευρώ και στον ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών) κατά 300 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά την κατάργηση των διατάξεων του νόμου Πετραλιά, σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, ο υπουργός επανέλαβε ότι θα ισχύσει για τις ρυθμίσεις που αύξησαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωσαν τις συντάξεις.

Αυτό σημαίνει ότι θα επανέλθει το δικαίωμα των μητέρων ανηλίκων να βγαίνουν σε πρόωρη σύνταξη πριν από τα 55, δεν θα ψαλιδίζεται το ποσό της πρόωρης ή της επικουρικής σύνταξης, ενώ οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα αποκτήσουν και πάλι το δικαίωμα να συνταξιοδοτούνται στα 58 έπειτα από 35 χρόνια ασφάλισης, αντί για τα 60 που ισχύει σήμερα. Επίσης ο κ. Λοβέρδος έκανε γνωστό ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρξει ρύθμιση που θα αυξάνει τα εισοδηματικά όρια για το ΕΚΑΣ, ώστε να το πάρουν χιλιάδες συνταξιούχοι που το έχασαν φέτος.
nooz.gr


Read more...

ΕΕ: Όχι άλλα αναξιόπιστα στατιστικά στοιχεία

Την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά και την ελπίδα ότι μέσα στα επόμενα χρόνια μπορεί αυτή να εισέλθει στην οδό της δημοσιονομικής εξυγίανσης εξέφρασαν από το Λουξεμβούργο, λίγο μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, ο πρόεδρός του Ζαν Κλώντ Γιούνκερ, ο επίτροπος Χουακίν Αλμούνια και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλώντ Τρισέ.

Αναφερόμενοι στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και στις συναντήσεις που είχαν με το νέο υπουργό Οικονομίας κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, οι κοινοτικοί ιθύνοντες εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία και για την απόλυτη - όπως ανέφεραν - διάψευση των στατιστικών στοιχείων της προηγούμενης κυβέρνησης. Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στην Ελλάδα για να μειώσει το έλλειμμά της στο 3% του ΑΕΠ, οι κοινοτικοί ιθύνοντες δεν θέλησαν να προβούν σε κανένα σχόλιο, λέγοντας ότι το θέμα θα συζητηθεί στη σύνοδο του Δεκεμβρίου.

Δήλωση Αλμούνια

«Τον Απρίλιο το συμβούλιο ζήτησε από την Ελλάδα να υιοθετήσει μέτρα για την μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2010. Σήμερα αυτός ο στόχος είναι ξεκάθαρα ανέφικτος. Το δημοσιονομικό έλλειμμα φέτος θα είναι υψηλότερο από το στόχο τον οποίο είχε δεσμευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση (3,7%) μία εξέλιξη η οποία μόνο εν μέρει μπορεί να αποδοθεί στην χειρότερη από την αναμενόμενη εξέλιξη της οικονομίας» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ισπανός Επίτροπος.

«Είμαι επίσης βαθύτατα ανήσυχος για τις σημαντικές νέες στατιστικές αποκλίσεις. Η υιοθέτηση ενός φιλόδοξου δημοσιονομικού προγράμματος σταθεροποίησης για τα επόμενα χρόνια που να συνοδεύεται από ένα συνολικό πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την Ελλάδα» συμπλήρωσε.

«Ελπίζω πραγματικά ότι η προετοιμασία του προϋπολογισμού του 2010, θα αποδεικνύει αυτή την αποφασιστικότητα για την αποκατάσταση των δημοσίων οικονομικών σε βιώσιμο δρόμο» καταλήγει η ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στην Ελλάδα για να μειώσει το έλλειμμά της στο 3% του ΑΕΠ, οι κοινοτικοί ιθύνοντες δεν θέλησαν να προβούν σε κανένα σχόλιο, λέγοντας ότι το θέμα θα συζητηθεί στη σύνοδο του Δεκεμβρίου.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, εκτός του Επιτρόπου Αλμούνια, είχε τις πρώτες του συναντήσεις με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ και Λουκά Παπαδήμο, ενώ την Τρίτη θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Ecofin.

nooz.gr


Read more...

Τον πέταξαν τον Καραμανλή από την ταράτσα του Μαξίμου...


Αποκαθήλωση...
'Ενας ένας οι βουλευτές της Ν.Δ. βγαίνουν και λένε φοβερά πράγματα για τον Καραμανλή.
Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος σήμερα στο MEGA, είπε ότι "κάποιοι ανέβασαν στην ταράτσα του Μαξίμου τον Καραμανλή, και τον πέταξαν στο κενό".
Ο Παναγιωτόπουλος μίλησε για διπλή βαρονία που...

τον έκανε ότι ήθελε, και τον κρατούσε απομονωμένο από τους βουλευτές του. "Κι εγώ ζήταγα να τον δω. Ζήταγα, ζήταγα, κι όταν πλησίαζε η ημέρα , απομάκρυναν το ραντεβού".
Κατά τον βουλευτή της Ν.Δ., μετά την περσινή ΔΕΘ, ο Καραμανλής"έχασε εντελώς το παιχνίδι".
Πικρά λόγια, αλλά και αλήθειες...

nonews-news.


Read more...

ΚΛΙΚ ΣΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ...





Read more...

ΑΥΡΙΟ ΤΑ ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΗΝ EUROSTAT ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ


Ρεπορτάζ : Βασίλης Zήρας - Κωνσταντίνος Kαλλέργης
(από την Καθημερινή)

Τα νέα –οριστικά– στοιχεία για το έλλειμμα του 2008, τις εκτιμήσεις για το 2009, καθώς και τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για τη μείωσή του περιμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να αποφασίσει επί του αιτήματος για πολυετή παράταση, για την οποία δεν έλαβε οριστική δέσμευση - απάντηση. Χθες, στο περιθώριο του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, που πραγματοποιήθηκε με...

Αρχή κυρίως κείμενο επεισοδιακό τρόπο (κλειστοί δρόμοι από γαλακτοπαραγωγούς) στο Λουξεμβούργο, ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον επίτροπο για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις κ. Χοακίν Αλμούνια, καθώς και με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζ. Κ. Τρισέ και Λ. Παπαδήμο. Το κτίριο όπου είχε προγραμματισθεί να διεξαχθεί η συνάντηση των 16 υπουργών πολιορκείτο από γαλακτοπαραγωγούς που ζητούσαν να μην απελευθερωθεί η παραγωγή γάλακτος, που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις τιμές (την ίδια ώρα, συνεδρίαζαν και οι υπουργοί Γεωργίας).
Τελικά, οι υπουργοί Οικονομίας φυγαδεύθηκαν σε πύργο στα προάστια της πόλης, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες του Eurogroup.
O κ. Παπακωνσταντίνου, που συνοδεύεται από τον υφυπουργό κ. Φ. Σαχινίδη, παρουσίασε τα πρώτα αποτελέσματα της καταγραφής που βρίσκεται σε εξέλιξη σε συνεργασία και με την Τράπεζα της Ελλάδος και υποσχέθηκε ότι η Eλλάδα πρόκειται να στείλει νέα αναφορά στην Eurostat για το έλλειμμα του 2008 και τις εκτιμήσεις για το 2009 την Τετάρτη. Υπενθυμίζεται ότι στην αναφορά που έστειλε η προηγούμενη κυβέρνηση λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, είχε προσδιορίσει το έλλειμμα του 2008 στο 5,7% του ΑΕΠ και εκτιμούσε ότι το 2009 θα διαμορφωθεί στο 6%. Στη νέα αναφορά, που θα σταλεί αύριο, το έλλειμμα του 2008 εκτιμάται πλέον στα επίπεδα του 6,5% του ΑΕΠ, ενώ του 2009 προβλέπεται ότι θα εκτιναχθεί πάνω από το 12%.
Προκειμένου να διορθωθεί το υπερβολικό έλλειμμα, η Ελλάδα διεκδικεί προθεσμία τριών - τεσσάρων ετών, δηλαδή έως το 2012 - 2013.
Επίσης, έδωσε το περίγραμμα της οικονομικής πολιτικής που σχεδιάζει να εφαρμόσει και παρουσίασε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, δηλαδή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, τα μέτρα για τη συγκράτηση των δαπανών, αλλά και για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας.
Δεδομένης της χαμηλής αξιοπιστίας της Ελλάδας, ύστερα από τις αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις των στοιχείων και την αδυναμία της να θέσει υπό έλεγχο τα δημόσια οικονομικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιμένει τις αμέσως προσεχείς ημέρες, ει δυνατόν και πριν από την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού, συγκεκριμένα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα. Το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται μέτρα που θα είναι προσαρμοσμένα στις κατευθύνσεις που έχει δώσει το Eurogroup και η Κομισιόν. Στόχος είναι η μείωση του ελλείμματος κατά 4% περίπου ή κατά 10 δισ. ευρώ το 2010, ώστε το έλλειμμα να υποχωρήσει στα επίπεδα του 9% του ΑΕΠ. Τα μέτρα θα είναι κυρίως μόνιμου χαρακτήρα και θα αφορούν τόσο την ενίσχυση των εσόδων όσο και την περιστολή των δαπανών και θα συνοδεύονται από μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αξιολογήσει τα μέτρα και θα αποφανθεί επισήμως επί του ελληνικού αιτήματος για παράταση τον Δεκέμβριο. Το πιθανότερο είναι πως η Ελλάδα θα πάρει προθεσμία για μείωση του ελλείμματος τουλάχιστον μέχρι το 2012, αλλά θα τεθεί σε πιο αυστηρό καθεστώς επιτήρησης, όπως προβλέπεται από το άρθρο 104 παρ. 9 της Συνθήκης του Μάαστριχτ, που επιβάλλει στη χώρα με υπερβολικό έλλειμμα η οποία δεν συμμορφώθηκε με τις συστάσεις για δημοσιονομική προσαρμογή να υποβάλλει κάθε τρεις μήνες εκθέσεις προόδου.

/fimotro

Read more...

ΠΕΤΑΞΑΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ 300 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΟ ΡΕΥΜΑ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Φιντικάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)

«Πέταξε» την ευκαιρία που της προσφέρθηκε η Ελλάδα να επιδοτηθεί με κοινοτικά κονδύλια ύψους 300 εκατ. ευρώ για την κατασκευή «καθαρού» λιγνιτικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής, δηλαδή με τεχνολογία κατακράτησης και αποθήκευσης άνθρακα, που τόσο πολύ έχει ανάγκη η ρυπογόνος ΔΕΗ. Πρόκειται για την τεχνολογία (Carbon Capture and Storage- CCS) που... εφαρμόζεται ακόμη πειραματικά στην Ευρώπη και η οποία πρώτα δεσμεύει το διοξείδιο του άνθρακα και εν συνεχεία το αποθηκεύει σε φυσικές γεωλογικές κοιλότητες, που στην Ελλάδα διαθέτουμε άφθονες. Αν και οι Βρυξέλλες απευθύνθηκαν στην προηγούμενη κυβέρνηση μέσα στο 2009, επί θητείας στο υπουργείο Ανάπτυξης του κ. Κ. Χατζηδάκη, καλώντας την να εκμεταλλευθεί σχετικό κοινοτικό πρόγραμμα που επιχορηγεί επενδύσεις σε μονάδες ηλεκτρισμού, οι οποίες κάνουν χρήση της πολύ ακριβής αυτής τεχνολογίας, εκείνη δεν αξιοποίησε την ευκαιρία. Δεν δήλωσε συμμετοχή στο πρόγραμμα, με αποτέλεσμα να χαθεί μία επιδότηση ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ- όπως την υπολογίζουν οι ειδικοί- που θα αντιστοιχούσε στο 30% σχεδόν του συνολικού κόστους κατασκευής μιας τέτοιας μονάδας καθαρού λιγνίτη, ύψους περί το 1 δισ. ευρώ. Αν η Ελλάδα είχε συμπεριληφθεί στις χώρες που εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία, γύρω στο 2015-2016 θα είχε έτοιμη μια σύγχρονη λιγνιτική μονάδα, καθαρού άνθρακα, που θα μπορούσε να εξοικονομεί σημαντικές ποσότητες εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Ένα εργοστάσιο, για παράδειγμα, 350 ΜW της ΔΕΗ, σαν αυτά που θέλει να κατασκευάσει σε Πτολειμαΐδα- Φλώρινα, θα μπορούσε να εξοικονομεί περίπου 2,5 εκατ. τόνους CΟ2 τον χρόνο, με αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά το κόστος αγοράς αδειών εμπορίας που θα καλείται η επιχείρηση να πληρώνει κάθε χρόνο από το 2013 και μετά για το σύνολο των ρύπων που εκπέμπει. Η Ελλάδα επέλεξε να ζητήσει χρηματοδότηση για άλλα έργα, υποστηρίζει ο κ. Χατζηδάκης που ρωτήθηκε από «ΤΑ ΝΕΑ» για το θέμα. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα κονδύλια ήταν συγκεκριμένα για κάθε χώρα και η Ελλάδα πήρε χρήματα για έργα που θεωρούνταν ώριμα προς χρηματοδότηση, όπως για τους αγωγούς φυσικού αερίου. «Πράσινο» από Βρυξέλλες για 6 εργοστάσια Άλλες χώρες, ωστόσο, δεν έχασαν την ευκαιρία. Δώδεκα προτάσεις υποβλήθηκαν συνολικά στην Ε.Ε., εκ των οποίων επελέγησαν τελικά 6 για να χρηματοδοτηθούν. Όπως ανακοίνωσαν προ ημερών οι Βρυξέλλες και δημοσιεύουν σε ρεπορτάζ τους οι «Financial Τimes», τα έξι εργοστάσια που θα μοιραστούν την κοινοτική χρηματοδότηση, ύψους σε πρώτη φάση 1 δισ. ευρώ, βρίσκονται σε Βρετανία, Γερμανία, Ολλανδία, Πολωνία, Ισπανία και Ιταλία. Και το εντυπωσιακό είναι ότι η Ελλάδα, αν και ο 4ος μεγαλύτερος παραγωγός λιγνίτης στην Ευρώπη, που λογικά θα έπρεπε να ενδιαφερθεί από τους πρώτους, δεν συγκαταλέγεται ούτε... μέσα στους 12, αφού αγνόησε τη συγκεκριμένη ευκαιρία. Αν και τα συγκεκριμένα σχέδια που επέλεξε η Ε.Ε., για να ξεκινήσουν να υλοποιούνται θα πρέπει να επικυρωθούν σε έναν μήνα από σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εντούτοις η σημασία που αποδίδουν οι Βρυξέλλες στην τεχνολογία CCS για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι φανερή. Ο στόχος της Κοινότητας είναι να κατασκευαστούν 12 συνολικά εργοστάσια μέχρι το 2015. Το πλεονέκτημα του CCS, που εκτιμάται ότι θα έχει ωριμάσει για ευρεία χρήση προς το 2020, είναι ότι παρέχει έναν τρόπο για τη συνέχιση της χρήσης των ορυκτών καυσίμων μειώνοντας παράλληλα το περιβαλλοντικό τους κόστος. Και δεν είναι τυχαίο πως εκτός της Ε.Ε., πρόσφατα και η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι προγραμματίζει ένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο για μονάδες CCS, χρονικού ορίζοντα τεσσάρων δεκαετιών. 50% της ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη Το θετικό πάντως είναι, όπως αναφέρθηκε και σε πρόσφατη εκδήλωση για το CCS που διοργάνωσε η πρεσβεία της Νορβηγίας στην Αθήνα, ότι θα υπάρξουν και άλλα ευρωπαϊκά κονδύλια προς αξιοποίηση γύρω από το σημαντικό αυτό θέμα. Εναπόκειται, επομένως, στην πολιτική ηγεσία να μη χαθούν άλλες ευκαιρίες, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
fimotro


Read more...

ΚΛΙΚ ΣΤΟ "ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ"...





Read more...

ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΚΑΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ


Αποστολή - ρεπορτάζ : Ειρήνη Χρυσολωρά

Αυστηρή προειδοποίηση στην Ελλάδα απηύθυναν χθες από το Λουξεμβούργο ο πρόεδρος της ευρωζώνης κ. Ζ. Κ Γιουνκέρ, ο κοινοτικός επίτροπος κ. Χ. Αλμούνια και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζ. Κ. Τρισέ να καταβάλει σοβαρή προσπάθεια για τη βελτίωση των οικονομικών της και για τη μείωση του ελλείμματος, Παράλληλα ζήτησαν να επιδείξει σοβαρότητα στην... παρουσίαση των στατιστικών στοιχείων. Οι κοινοτικοί εταίροι μας κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του eurogroup έστειλαν ουσιαστικά τελεσίγραφο στη νέα κυβέρνηση να λάβει μέτρα με τον προϋπολογισμό του 2010, προκειμένου να ξεκινήσει η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος που έχει ξεφύγει και ανέρχεται στα επίπεδα του 12% του ΑΕΠ. «Το παιχνίδι τελείωσε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιουνκέρ αναφερόμενος στις συνεχείς αλλαγές των εκτιμήσεων για το έλλειμμα από την προηγούμενη κυβέρνηση. Στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Αλμούνια έκανε γραπτή δήλωση στην οποία αναφέρει ότι «ανησυχώ σοβαρά για τις σημαντικές νέες στατιστικές ανακρίβειες» και προσθέτει ότι «η υιοθέτηση ενός φιλόδοξου προγράμματος δημοσιονομικής σταθερότητας για τα επόμενα χρόνια συνοδευόμενου από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας είναι η πρώτη προτεραιότητα για την Ελλάδα. Εύχομαι στην προετοιμασία του προϋπολογισμού του 2010 να επιδειχθεί αυτή η αποφασιστικότητα, ώστε να μπουν τα δημόσια οικονομικά επιτέλους σε ένα βιώσιμο δρόμο». Ουσιαστικά οι κοινοτικοί αξιωματούχοι ζητούν από τη νέα κυβέρνηση να λάβει μέτρα με τον προϋπολογισμό του 2010 ώστε να επιτευχθεί σοβαρή μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, διαμηνύοντας ότι θα απαντήσουν σχετικά με το αίτημα της παράτασης- για τον χρόνο της δημοσιονομικής προσαρμογής- αφού αξιολογήσουν τα μέτρα αυτά. Ο κ. Γιουνκέρ μάλιστα είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαντήσει στο αίτημα της Ελλάδας όταν και όποτε κρίνει σκόπιμο. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είπε ότι είναι σημαντικό να βελτιωθεί η κατάσταση της Ελλάδας το συντομότερο δυνατό. Από την πλευρά του ο κ. Γιουνκέρ τόνισε ότι το θέμα των στατιστικών ανακολουθιών έχει κατ΄ επανάληψη παρατηρηθεί στην περίπτωση της Ελλάδας και πρόσθεσε ότι επιτέλους η Ε.Ε. θέλει σοβαρά στατιστικά στοιχεία. Πάντως και οι τρεις κοινοτικοί αξιωματούχοι είπαν ότι καλωσόρισαν τον κ. Παπακωνσταντίνου και εξέφρασαν την ελπίδα να ανταποκριθεί στις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας.O κ. Παπακωνσταντίνου είχε κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον επίτροπο οικονομικών υποθέσεων της Ε.Ε. κ. Χ. Αλμούνια, ενώ συναντήθηκε και με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ και Λουκά Παπαδήμο αντίστοιχα, στο περιθώριο του συμβουλίου. Ήταν η πρώτη «βουτιά» του κ. Παπακωνσταντίνου στα δύσκολα και όπως ήταν αναμενόμενο δεν πήρε συγκεκριμένη απάντηση εκ μέρους της Κομισιόν, που περιμένει συγκεκριμένα στοιχεία και δεσμεύσεις πριν λάβει τις αποφάσεις της για μια χώρα από την πρακτική της οποίας έχει πικρή πείρα τα τελευταία χρόνια. Άλλωστε, ο στόχος του Έλληνα υπουργού ήταν να κερδίσει ένα πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της αποκατάστασης της αξιοπιστίας. Εν μέσω επεισοδίων- στο κατά τα άλλα ήρεμο Λουξεμβούργο- λόγω των διαδηλώσεων Ευρωπαίων αγροτών που διαμαρτύρονταν για την απελευθέρωση της αγοράς γάλακτος, με αφορμή την παράλληλη συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών Γεωργίας, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αποκλείστηκαν από το κτίριο του συμβουλίου και τελικά υποχρεώθηκαν να αλλάξουν τόπο συνεδρίασης. Κατέφυγαν σε πύργο στα προάστια της πόλης, όπου άρχισαν καθυστερημένα τις εργασίες του συμβουλίου. Δίπλα στα οδοφράγματα όμως, ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε ήδη αρχίσει τις επαφές του με τον κ. Αλμούνια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως έγινε γνωστό, περιμένει αύριο από την Αθήνα να της στείλει τα επικαιροποιημένα και επίσημα στοιχεία για το έλλειμμα του 2008 και του 2009. Με βάση αυτά θα ξεκινήσει την αξιολόγησή της για το αίτημα να δοθεί παράταση στην Ελλάδα ώς το 2012 τουλάχιστον, ενδεχομένως δε και ώς το 2013, προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα της κάτω από το 3% του ΑΕΠ της. Η νέα εκτίμηση Ο κ. Παπακωνσταντίνου μετέφερε ήδη, όμως, τα στοιχεία που παρουσίασε και προχθές στη Βουλή, ότι δηλαδή το έλλειμμα του προϋπολογισμού προβλέπεται να φθάσει τα 30 δισ. ευρώ φέτος ή το 12% του ΑΕΠ, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις της Τραπέζης της Ελλάδος. Είπε επίσης ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να μειώσει το έλλειμμα σε μονοψήφιο ποσοστό το 2010. Για το 2008, σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα εκτίμηση της κυβέρνησης (η οποία «διορθώνει» αυτήν της προκατόχου της, για έλλειμμα 5,7%, που είχε σταλεί από την ΕΣΥΕ λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές) είναι ότι το έλλειμμα έφθασε περίπου το 6,5% του ΑΕΠ. Εξάλλου, ο Έλληνας υπουργός, που συνοδεύεται στο Λουξεμβούργο από τον υφυπουργό κ. Φ. Σαχινίδη, είπε ότι τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση: 1) Θα είναι μόνιμα και όχι ευκαιριακά 2) Θα αφορούν όχι μόνο τα έσοδα, αλλά και τις δαπάνες και 3) Θα συνοδεύονται από διαρθρωτικού χαρακτήρα αλλαγές, ώστε να θεραπευθούν χρόνια προβλήματα της οικονομίας.
fimotro


Read more...

ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΜΕΓΑΛΑ ΤΑΜΕΙΑ ΚΑΙ ΟΑΕΔ


Στο «κόκκινο» βρίσκονται τα μεγάλα Tαμεία αλλά και ο OAEΔ, που αναζητούν επειγόντως... δανεικά για να πληρώσουν τις συντάξεις και τα επιδόματα. H νέα ηγεσία του υπουργείου Eργασίας και Kοινωνικής Aσφάλισης βρήκε κυριολεκτικά άδεια «ταμεία», ενώ εκτός από την εισφοροδιαφυγή και τις ανεξέλεγκτες δαπάνες έχει να αντιμετωπίσει και τη μείωση των εσόδων. O υπουργός Eργασίας Aνδρέας Λοβέρδος και ο υφυπουργός Γιώργος Kουτρουμάνης έχουν επιδοθεί σε... αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσουν από το υπουργείο Oικονομικών έκτακτη χρηματοδότηση. Tην ίδια στιγμή, το ένα μετά... το άλλο τα Tαμεία στέλνουν.. σημειώματα στο υπουργείο, με τα οποία ζητούν επιπλέον χρήματα για να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους.
Tο μέγεθος του προβλήματος είναι ορατό από τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η ηγεσία του υπουργείου Eργασίας:
Tο IKA χρειάζεται ένα επιπλέον ποσό της τάξης του 1,2 δισεκατομμυρίου ευρώ για τις συντάξεις για το δώρο των Xριστουγέννων. H νέα ηγεσία του υπουργείου Eργασίας εξασφάλισε την προηγούμενη εβδομάδα 300 εκατομμύρια ευρώ για να καταβάλει στο τέλος αυτού του μήνα τις συντάξεις και αναμένεται να πάρει και τα υπόλοιπα χρήματα από τον προϋπολογισμό.
O OAEΔ χρειάζεται 425 εκατομμύρια ευρώ για να δώσει τα επιδόματα ανεργίας. Σημειώνεται πως το IKA χρωστά στον OAEΔ το ποσό των 4,2 δισεκατ. ευρώ.
O Oργανισμός Aσφάλισης Eλευθέρων Eπαγγελματιών πρέπει να βρει μέχρι το τέλος του έτους 450 εκατομμύρια ευρώ.
Tο TAYTEKΩ (επικουρικό ΔEKO και τραπεζών) χρειάζεται από 30 έως και 90 εκατομμύρια ευρώ (είναι ασαφές το ακριβές νούμερο).
Tο Tαμείο Πρόνοιας Δημοσίων Yπαλλήλων πρέπει να βρει 670 εκατομμύρια ευρώ για να καταβάλει το εφάπαξ (ποσό ωστόσο που δεν είναι απαραίτητο να εξευρεθεί μέσα στο έτος αλλά μπορεί να υπάρξει μια πίστωση χρόνου και την επόμενη χρονιά).
ΠροβλήματαΠροτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση των δύο βασικών κακοδαιμονιών του συστήματος, που είναι η εισφοροδιαφυγή και οι ανεξέλεγκτες δαπάνες στους κλάδους υγείας.
Yπολογίζεται πως οι απώλειες των Tαμείων από τη μαύρη εργασία είναι 8,3 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το ένα τρίτο των δαπανών στους κλάδους υγείας - δηλαδή 3 δισεκατομμύρια- είναι αποτέλεσμα τεχνητής ζήτησης.
Πάντως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Eργασίας και Kοινωνικής Aσφάλισης είναι η μείωση των εσόδων. Oπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Γιώργος Kουτρουμάνης «οι τελευταίοι μήνες τρέχουν με αρνητικό πρόσημο σε ό,τι αφορά στα έσοδα.
Eχουμε στο IKA και στον OAEE 5% λιγότερα έσοδα σε σχέση με τα περσινά. Aυτό σημαίνει 12% κάτω στο IKA σε σχέση με τα προϋπολογιζόμενα έσοδα, 10% σε σχέση με τα προϋπολογιζόμενα έσοδα στον OAEE».
H «τύχη» των Tαμείων του Δημοσίου -πρόνοιας και περίθαλψης- αλλά και η εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης στο Δημόσιο (καθώς η χώρα μας έχει καταδικαστεί στο Eυρωπαϊκό Δικαστήριο) βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης της ηγεσίας του υπουργείου με την AΔEΔY.
fimotro


Read more...

ΟΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΑ STAGE


Ρεπορτάζ : Χρήστος Μέγας

Θέμα Stage προέκυψε αίφνης στην κυβέρνηση αναφορικά με τη μονιμοποίηση όσων συμπλήρωσαν το 24μηνο ή, ακόμη, και την απομάκρυνση των «επί μαθητεία» εργαζομένων που τώρα συμπληρώνουν 2 χρόνια και, κατά συνέπεια, θα εγείρουν απαιτήσεις για «τακτοποίηση». Το θέμα έθεσε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, εντάσσοντας την ανασφαλή εργασία και στο Δημόσιο στον «εργασιακό Μεσαίωνα» που κληροδότησε η κυβέρνηση της Ν.Δ. Αναρωτήθηκε μάλιστα εάν βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα ή στα... τέλη του 19ου (σημ. και την «κατάσταση της εργατικής τάξης στην Αγγλία» για την οποία έγραψε ο Φρ. Ενγκελς). «Ερχονται στο Δημόσιο, δεν παίρνουν μαθητεία, κατ' ουσίαν απασχολούνται πλήρως, κουμπώνουν σε οργανικές θέσεις και δημιουργούν φαινόμενα νέων συμβασιούχων. Δεν θέλουμε εμείς αυτό το φαινόμενο», τόνισε εμφαντικά ο κ. Λοβέρδος, για να συμπληρώσει με νόημα ότι «υπάρχουν κάποιοι που έχουν περάσει το 24μηνο και είναι στο Δημόσιο. Αυτούς δεν μπορείς να τους διώξεις».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εργασίας ζήτησε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο να συγκαλέσει κυβερνητική σύσκεψη προκειμένου να διευθετηθεί το πρόβλημα. Και αυτό γιατί ως απασχόληση στο Δημόσιο αφορά πρωτίστως το υπουργείο Εσωτερικών και τον κ. Γ. Ραγκούση, ενώ το Εργασίας εμπλέκεται ως προς τις συνθήκες εργασίας και λόγω της επιλογής των εν λόγω εργαζομένων από τον ΟΑΕΔ (ο οποίος εκπονεί και τα σχετικά προγράμματα).
Απογραφή από ΟΑΕΔ
Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Εργασίας δίνει εντολή σήμερα, στη διάρκεια της επίσκεψης των κ. Λοβέρδου και Κουτρουμάνη στον ΟΑΕΔ, για απογραφή των εργαζομένων με συμβάσεις stage και με πρόσθετα (βιογραφικά) στοιχεία που έχουν να κάνουν με τον συνολικό χρόνο εργασίας ή την ημερομηνία πρώτης σύμβασης. Κατ' αυτό τον τρόπο θα εντοπιστούν όσοι βρίσκονται κοντά στο 24μηνο για τους οποίους «απαιτείται πολιτική απόφαση εάν τους κρατάμε και τους μονιμοποιούμε ή τους απομακρύνουμε». Σε διαφορετική περίπτωση και με τη συμπλήρωση του 24μήνου «οι εργαζόμενοι μπορούν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και να πετύχουν την παράμονή τους» (διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων) ανέφερε στην «Ε» κυβερνητική πηγή. Ετσι το 24μηνο αναδεικνύεται σε «λυδία λίθο» για την τύχη των εργαζομένων με stage.
Να σημειωθεί ότι η πρώην υπουργός Φάνη Πάλλη-Πετραλιά είχε αποπειραθεί να «τακτοποιήσει» τους εργαζομένους με stage. Ωστόσο το ΑΣΕΠ θεωρεί αντισυνταγματική ακόμη και τη μοριοδότηση των εργαζομένων με stage (για πρόσληψη μέσω διαγωνισμού στο Δημόσιο) πόσο μάλιστα τη μονιμοποίησή τους. Την ίδια αρνητική προσέγγιση έχει το Προεδρικό Διάταγμα (2004) Παυλόπουλου (σημ. εξαιρείται η μαθητεία από το 24μηνο που οδηγεί στη μονιμοποίηση) αλλά και το Σύνταγμα, που απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου ή τη μονιμοποίηση συμβασιούχων. Ετσι, όσοι εργάζονται σε πάγιες θέσεις του Δημοσίου έστω και ανασφάλιστοι, κινδυνεύουν έτσι να μείνουν άνεργοι.
40.000 άτομα σε stage
Να σημειωθεί ότι στα ασφαλιστικά ταμεία εργάζονται πάνω από 4.000 «επί μαθητεία» οι οποίοι έχουν συμπληρώσει το 24μηνο, ενώ συνολικά στα προγράμματα stage απασχολούνται άνω των 40.000 ατόμων. Με άγνωστο τον αριθμό όσων έχουν συμπληρώσει το 24μηνο. Σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς, όμως, ξεπερνούν τις 12.000. Σε αυτούς δεν περιλαμβάνονται οι 7.000 που πρόλαβε να προσλάβει η κυβέρνηση της Ν.Δ. προεκλογικά, τον περασμένο Σεπτέμβριο, από τους 12.000 που σχεδίαζε αρχικά. Και μπορεί όλες αυτές οι συμβάσεις να είναι 18μηνες, οι συμβασιούχοι όμως -σε πολλές περιπτώσεις- είναι οι ίδιοι και οι ίδιοι οι οποίοι ανακυκλώνονται μέσω των κομματικών γραφείων. Αρα, ορισμένοι και από αυτούς τους «φρέσκους» μαθητευομένους με αυτή τη νέα σύμβαση της «τελευταίας στιγμής», ξεπερνούν το κρίσιμο 24μηνο.
Δραματική κατάσταση σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ
* Εάν τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης», τα οικονομικά των Ταμείων βρίσκονται σε δραματική. Αυτό προκύπτει από τη χθεσινή παρουσίαση των επίσημων στοιχείων από τον αρμόδιο υφυπουργό Γιώργο Κουτρουμάνη. Μέχρι τέλος του χρόνου ΙΚΑ και ΟΑΕΕ χρειάζονται άλλο 1 δισ. ευρώ, καθώς τα έσοδα τους τελευταίους μήνες πέρασαν στο «κόκκινο» (μείον 5% σε σχέση με το 2008).
Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και οι ανεξέλεγκτες δαπάνες στους κλάδους υγείας. Αμέσως μετά θα εκπονηθούν αναλογιστικές μελέτες για τη βιωσιμότητα των Ταμείων και θα αναληφθούν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για την άρση των αδικιών του νόμου Πετραλιά, κυρίως σε βάρος των εργαζόμενων μητέρων.
Επίσης, συγκροτούνται δύο κοινωνικές επιτροπές διαλόγου για το Ασφαλιστικό (πρέπει να υποβάλει πόρισμα μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο για την απονομή της σύνταξης εντός 3μήνου μέχρι τα τέλη του 2010) και τις εργασιακές σχέσεις (μέτρα περιορισμού της ευελιξίας και ελέγχου του φαινομένου των «ενοικιαζόμενων» εργατών).

fimotro

Read more...

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΜΙΑΝ ΑΝΑΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε.


Με την ελπίδα να προετοιμάσει όσο το δυνατόν περισσότερο το έδαφος ούτως ώστε περί το τέλος του χρόνου να λάβει η Ελλάδα μια παράταση-ανάσα τουλάχιστον ως το 2012 για τη συρρίκνωση του δημοσιονομικού ελλείμματός της στο 3% του ΑΕΠ, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου πραγματοποίησε χθες στο Λουξεμβούργο την παρθενική εμφάνισή του σε Συμβούλιο της ΕΕ. Μια εμφάνιση μάλλον επεισοδιακή αφού λόγω των συγκεντρωμένων πέριξ της έδρας του Συμβουλίου διαμαρτυρομένων ευρωπαίων γαλακτοπαραγωγών, τόσο ο έλληνας υπουργός όσο και οι ομόλογοί του δεν κατάφεραν να... προσεγγίσουν τον τόπο της συνεδρίασης. Αποτέλεσμα αυτής της κατάσταση ήταν η «φυγάδευσή» τους σε ένα κάστρο το οποίο η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου χρησιμοποιεί για διεθνείς συναντήσεις. Στο περιθώριο αυτής της μεταφοράς ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει τις προγραμματισμένες συναντήσεις του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ και τον αντιπρόεδρό της κ. Λ. Παπαδήμο, καθώς και με τον επίτροπο κ. Χοακίν Αλμούνια, όχι όμως και με τον πρόεδρο του Συμβουλίου των υπουργών της ζώνης του ευρώ και πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου κ. Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. Βασικός στόχος του υπουργού ήταν να διερευνήσει αν και κατά πόσο οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να συναινέσουν στην παροχή πρόσθετου χρόνου στη νέα κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας, αλλά και στην παροχή μιας «περιόδου χάριτος» τουλάχιστον ενός έτους. Στη διάρκεια αυτού του έτους η κυβέρνηση χωρίς να υφίσταται τις αφόρητες συχνά πιέσεις των Βρυξελλών εκτιμά πως θα μπορούσε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας σε υγιείς βάσεις χωρίς να απαιτηθούν εξαιρετικά επώδυνα μέτρα. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, το ενδεχόμενο να τείνουν οι Βρυξέλλες ευήκοον ους στα αιτήματα των Αθηνών δεν αποκλείεται, υπό τον όρο βεβαίως ότι η ελληνική πλευρά θα δεχθεί να αναλάβει ισχυρές μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις. Σ ε γενικές γραμμές πάντως ο υπουργός Οικονομίας ενημέρωσε χθες τόσο τους κκ. Τρισέ, Παπαδήμο και Αλμούνια όσο και τους ομολόγους του ότι η Ελλάδα δεν είναι εφικτό να επιτύχει τους στόχους της δημοσιονομικής εξυγίανσης εντός των ορίων που οι Βρυξέλλες της έθεσαν τον Απρίλιο, δηλαδή συρρίκνωση του ελλείμματος στο 3,7% του ΑΕΠ το 2009 και στο 3% το 2010. Τους προϊδέασε λοιπόν ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η διαμόρφωση ενός μεσοπρόθεσμου προγράμματος συνολικής δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά και τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, στο πλαίσιο του οποίου θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν πάγιες αδυναμίες και αγκυλώσεις της ελληνικής οικονομίας, αρχής γενομένης από το Ασφαλιστικό. Τις βασικές γραμμές αυτού του επικαιροποιημένου, από τη νέα κυβέρνηση, προγράμματος σταθερότητας, το οποίο θα εξηγεί με πειστικό τρόπο το πώς μεσοπρόθεσμα η ελληνική οικονομία θα εξέλθει από την κρίση, ο έλληνας υπουργός δεσμεύθηκε ότι θα τις παρουσιάσει ως το τέλος του μήνα, όπως άλλωστε υποχρεούται. Από κοινοτικής πλευράς το κλίμα ήταν λίγο- πολύ δεδομένο. Ο πρόεδρος του Εurogroup κ. ΖανΚλοντ Γιουνκέρ ήδη από τον Ιούλιο είχε ανακοινώσει στην προηγούμενη κυβέρνηση ότι τα μέτρα που είχε λάβει ήταν παντελώς ανεπαρκή σε σχέση με τον στόχο της δημοσιονομικής εξυγίανσης και ότι ανέμενε από τον κ. Γ. Παπαθανασίου να ενημερώσει αναλυτικά ως προς το τι προτίθεται να πράξει στην υπουργική σύνοδο της 2ας Οκτωβρίου. Στη σύνοδο αυτή, λόγω των εκλογών, ο τέως υπουργός δεν παρέστη. Ε τσι ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ανέλαβε επί της ουσίας χθες να επιχειρηματολογήσει για ποιους λόγους η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση απέτυχε και για ποιους λόγους θεωρεί ότι η υπάρχουσα θα επιτύχει. Στόχος του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ήταν και είναι να πείσει τους ομολόγους του ότι αν δοθούν στην Ελλάδα τα αναγκαία περιθώρια και δεν του βάλουν άμεσα «το μαχαίρι στον λαιμό» απαιτώντας από τη νέα κυβέρνηση να λάβει επειγόντως δρακόντεια μέτρα, είναι εφικτή η δημοσιονομική εξυγίανση μεσοπρόθεσμα και η δημοσιονομική εξισορρόπηση (δηλαδή η εμφάνιση πλεονασματικών κρατικών προϋπολογισμών) μακροπρόθεσμα. Με άλλα λόγια ο υπουργός Οικονομίας ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς να του δοθούν το 2010 κάποια περιθώρια κινήσεων ούτως ώστε από το 2011 και μετά να εισέλθει η χώρα ορμητικά σε πρώτη φάση στην πορεία προς τη συρρίκνωση και σε δεύτερη φάση στην πορεία προς την εξαφάνιση των κρατικών ελλειμμάτων. Συγκεκριμένη απάντηση στα αιτήματά του ο κ. Γ Παπακωνσταντίνου δεν έλαβε χθες, ούτε άλλωστε την ανέμενε. Θετικό σημάδι ωστόσο υπήρξε, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για την παροχή στην Αθήνα μιας παράτασης-ανάσας. Το θετικό σημάδι συνίσταται στην κοινή αίσθηση, που όλο και περισσότερο κερδίζει έδαφος στις Βρυξέλλες και στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ότι η δημοσιονομική εξυγίανση δεν αποτελεί στην παρούσα φάση την απόλυτη προτεραιότητα και ότι επείγει η αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής ύφεσης. Σε αυτό το κλίμα αναβολής λίγο- πολύ των σχεδίων για γενική επιστροφή των κρατών της ΕΕ στην αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ευελπιστεί ότι μπορούν να ανθήσουν οι ελπίδες του για την παροχή μιας ακόμη παράτασης για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας, χωρίς τελεσίγραφα και με περιορισμένες κοινωνικές συνέπειες.
fimotro


Read more...