Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Υπόθεση Siemens: Νέα πρόσωπα στο "κάδρο"


Καυτή αναμένεται η ερχόμενη εβδομάδα για το σκάνδαλο της Siemens, καθώς στο επίκεντρο θα τεθεί ο φάκελος ΟΣΕ. Με ενδιαφέρον, αναμένεται η κατάθεση, του Κωνσταντίνου Γιαννακού, που διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, επί υπουργίας Χρήστου Βερελή και Μιχάλη Λιάπη, όταν κατοχυρώθηκε και υπογράφηκε η επίμαχη σύμβαση, για τον Προαστιακό. Παράλληλα, κλιμάκιο της εξεταστικής θα μεταβεί στη Γερμανία για συνάντηση με τους διαχειριστές των μαύρων ταμείων της μητρικής εταιρείας, ενώ αναμένεται η δικαστική συνδρομή για το άνοιγμα λογαριασμών και του πόθεν έσχες πρώην Υπουργών.

Αύριο συζητείται στη Βουλή το πόρισμα της εξεταστικής για το Βατοπαίδι, ενώ ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Καπελέρης δήλωσε στη ΝΕΤ ότι εξετάζονται πρόσωπα και υπεράκτιες εταιρίες που εμφανίζονται τόσο στη Siemens όσο και στο Βατοπαίδι.

.i-reportergr
Read more...

Στην Ολομέλεια το πόρισμα για Βατοπέδι


Στην Ολομέλεια της Βουλής θα συζητηθεί σήμερα το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για το Βατοπέδι, που απαρτίζεται από τις πέντε εκθέσεις των κομμάτων. Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης αναμένεται να βρεθεί η σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών πρώην υπουργών. Επιστολή στον διευθυντή της Ζήμενς απέστειλε με εντολή του πρωθυπουργού ο υπουργός Επικρατείας, ζητώντας όλα τα στοιχεία για τις παράνομες χρηματοδοτήσεις και πρόσωπα σε Ελλάδα και εξωτερικό που σχετιζονται με την υπόθεση.

Νέα στοιχεια για την υπόθεση της Ζήμενς αναμένονται με την εξέταση του φακέλου του ΟΣΕ. Κλιμάκιο της Εξεταστικής θα μεταβεί στη Γερμανία, προκειμένου να ανακρίνει στο προξενείο του Μονάχου τους Ράϊνχαρτ Σίκατσεκ και Μίχαελ Κουτσενρόϊτερ κι αν καταστεί δυνατό -εφόσον συναινέσει - και τον Μιχάλη Χριστοφοράκο.

.i-reportergr.
Read more...

Συνεδριάζουν οι 9 ανεξάρτητοι και εκλέγουν δικό τους "εκπρόσωπο" στη Βουλή!...


Από τον Χρήστο Μπουκάτη
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
Μετά και την αποχώρηση του Κ. Κιλτίδη, οι ανεξάρτητοι βουλευτές είναι στο σύνολό τους εννιά.
Από το ΠΑΣΟΚ είναι οι Γιάννης Δημαράς, Σοφία Σακόραφα, Βασίλης Οικονόμου.
Από τη ΝΔ, η Ντόρα Μπακογιάννη και τώρα ο Κώστας Κιλτίδης
Από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι Φώτης Κουβέλης, Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός.
Η αποκλειστική πληροφορία που έχουμε είναι ότι οι εννιά ανεξάρτητοι θα συνεδριάσουν όλοι μαζί την...
Πέμπτη στη Βουλή προκειμένου να δουν διαδικαστικά θέματα για τη λειτουργία τους μέσα στο Κοινοβούλιο. Και το πρώτο από αυτό είναι ο ορισμός εκπροσώπου τους στη "Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής", όπου μετέχουν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων. Τη σχετική έγγραφη πρόσκληση τους απηύθυνε ο πρόεδρος της Βουλής Φιλ. Πετσάλνικος, αναγνωρίζοντάς τους έτσι ως αυτοτελή κοινοβουλευτική ομάδα. Ετερόκλητη μεν, ομάδα δε...
Ποιος άραγε θα αναλάβει να τους εκπροσωπεί;
Πάντως οι διαδικασίες ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού προχωρούν...

Read more...

Μπεγλίτης μαινόμενος...


Από το http://www.e-aftodioikisi.gr

Σε σύσκεψη που έγινε στο εργατικό κέντρο στην Κόρινθο από τη Νομαρχιακή του ΠΑΣΟΚ, παρευρέθη ο υπουργός αναπληρωτής του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης και βουλευτής Κορινθίας, Παναγιώτης Μπεγλίτης.
Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους αν θα θέσει υποψηφιότητα για περιφερειάρχης, ο κ. Μπεγλίτης το αρνήθηκε κατηγορηματικά.
Όταν ρωτήθηκε ότι ακούγεται ευρέως στην Πελοπόννησο πως το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει τον Πέτρο Τατούλη πρώην βουλευτή της ΝΔ, ως περιφερειάρχη Πελοποννήσου, ο κ. Μπεγλίτης...
απάντησε χαρακτηριστικά.
«Αυτή η αθλιότητα, κάποιοι να γυρίζουν σαν γυρολόγοι δεξιά και αριστερά, πρέπει κάποτε να σταματήσει», ενώ συνέχισε λέγοντας πως «το ΠΑΣΟΚ με τη σοβαρότητα που το διακρίνει, δεν νομίζω ότι έχει λόγους να στηρίξει στην Πελοπόννησο τον Πέτρο Τατούλη. Υπάρχουν σημαντικές προσωπικότητες μέσα στον χώρο μας». Πηγή: Πρώτη NEWS Κορινθίας

Read more...

Η ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ << ΠΡΑΣΙΝΟ ΓΑΛΑΤΣΙ>> Η κ.ΕΛΕΝΑ ΖΕΡΒΑ


DIMO
I NEWS Έλενα Ζέρβα- Πράσσινο Γαλάτσι.


Την ιδρυτική διακήρυξη Νέας Δημοτικής Παράταξης θα παρουσιάσει η κα Έλενα Ζέρβα, η επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Πολιτών «Πράσινο Γαλάτσι», στις 14 Ιουνίου και ώρα 8.30 το βράδυ στο Κέντρο «Θεόφιλος» (πρώην «Όμορφη Νύχτα»).
Κατά την κρίση μας, η δημαρχιακή υποψηφιότητα της κας Ζέρβα είναι πλέον αδιαμφισβήτητο γεγονός. Όλοι αναμένουμε με ενδιαφέρον την πρώτη επίσημη παρουσία της και αναρωτιόμαστε εάν θ’ ανακοινωθούν συγχρόνως υποψηφιότητες δημοτικών συμβούλων από τον πρώτο πυρήνα συμπολιτών μας που βρίσκονται δίπλα της, στηρίζοντας την υποψηφιότητά της.
Η κα Ζέρβα συνεχίζει να προχωράει με σταθερά, σίγουρα και «μελετημένα» βήματα, προκαλώντας «τριγμό» στο πολιτικό κατεστημένο του Δήμου. Άραγε, πόσο δυνατό θα είναι το «ταρακούνημα» που θα προκαλέσει στις 14 Ιούνη;


Read more...

Πρώτος έλεγχος μετά την υπογραφή του Μνημονίου


Από «κόσκινο» θα περάσει αυτήν την εβδομάδα η τρόικα (Κομισιόν- EKT- ΔΝΤ) τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας.

Οι ελεγκτές, οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα από τη Δευτέρα, θα εστιάσουν την προσοχή τους τόσο στην εκτέλεση του προϋπολογισμού όσο και στις νομοθετικές παρεμβάσεις στο μέτωπο των διαρθρωτικών αλλαγών. Επίσης, θα κάνουν την πρώτη αποτίμηση για την πορεία εκτέλεσης του Μνημονίου που συμφωνήθηκε πριν από ενάμιση μήνα.

Το κλιμάκιο θα παραμείνει μέχρι τις 18 του μήνα και εκτός από το υπουργείο Οικονομικών θα επισκεφθεί τα υπουργεία Εργασίας, Οικονομίας, Άμυνας, Υγείας, Υποδομών, αλλά και Ασφαλιστικά Ταμεία.

Για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης, θα επανέλθει στα τέλη Ιουλίου, οπότε και θα συνταχθεί η πρώτη κρίσιμη έκθεση προόδου.


Βάσει των στοιχείων του πενταμήνου, το έλλειμμα του Δημοσίου μειώθηκε κατά 5,1 δισ. ευρώ (περίπου 2,2 μονάδες του ΑΕΠ) και, το κυριότερο, οι δαπάνες κόπηκαν κατά 10% ή 3 δισ. ευρώ, χωρίς ακόμη να έχουν τεθεί σε πλήρη εφαρμογή τα πιο επώδυνα μέτρα λιτότητας που έχουν ανακοινωθεί.

Γ. Παπακωνσταντίνου

Ειδικότερα, «αγκάθια» του Προγράμματος θεωρούνται τα έσοδα του ΦΠΑ, οι νοσοκομειακές δαπάνες (στόχος περικοπές 1,4 δισ. ευρώ), Ασφαλιστικά Ταμεία (στόχος περικοπές 550 εκατ. ευρώ) και φαρμακευτικές δαπάνες (στόχος περικοπές 800 εκατ.-1 δισ. ευρώ).

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προσερχόμενος σε συνέδριο του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), δήλωσε ικανοποιημένος από την εκτέλεση του προϋπολογισμού το πρώτο πεντάμηνο και τη μείωση του ελλείμματος κατά περίπου 40%. Επίσης, ανέφερε ότι «προηγούμαστε των χρονοδιαγραμμάτων», που έχουν τεθεί με το μνημόνιο, ενώ προχωρούν και οι διαρθρωτικές αλλαγές.

Σχετικά με την έντονη φημολογία περί χρεοκοπίας της χώρας, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «οι Κασσάνδρες πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν, αλλά είναι στο χέρι μας να τις διαψεύσουμε».

Την Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι και η δεύτερη και η τρίτη δόση του «πακέτου» στήριξης της ελληνικής οικονομίας είναι εξασφαλισμένες, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει την απόλυτη βούλησή της και την ικανότητά της να προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση.

Σε συνέντευξή του Realnews τονίζει ότι «αν χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, δεν θα έχουμε κάνει καλά τη δουλειά μας και όλοι θα κριθούμε γι΄ αυτό», προσθέτοντας πως «παρ' ότι τίποτα δεν έχει κερδηθεί ακόμα, προχωράμε καλά και όσο προχωράμε με αυτούς τους ρυθμούς, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας».

«Δεν διεκδικώ το "αλάνθαστο"», υπογραμμίζει ο κ. Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος στις εκτιμήσεις ότι αποτελεί τον στόχο του λεγόμενου «αριστερού ΠΑΣΟΚ» και σημειώνει πως αντιλαμβάνεται τη δυσκολία κάποιων στελεχών του κόμματος να αποδεχθούν την αναγκαιότητα όσων κάνει η κυβέρνηση.

Δηλώνει «πιο αισιόδοξος από ποτέ» για την πορεία του ευρώ, όσο δε, για την πορεία της χώρας προς τη δεύτερη δόση του δανείου τον Σεπτέμβριο, ξεκαθαρίζει πως «δεν έχουμε λόγους να ανησυχούμε, όσο το πρόγραμμα υλοποιείται με τους σημερινούς ρυθμούς και με επιτυχία».

Εκστρατεία ΣΔΟΕ κατά της φοροδιαφυγής

Στο μεταξύ, το Βήμα της Κυριακής γράφει ότι το ΣΔΟΕ έχει καταρτιστεί νέα λίστα με 20 μεγαλογιατρούς, οι οποίοι φοροδιαφεύγουν. Επίσης, από τους ελέγχους εντοπίστηκαν δεκάδες δικηγόροι, οι οποίοι δεν δήλωναν καμία αμοιβή πέραν των υποχρεωτικών παραστάσεων στα δικαστήρια.

Στο στόχαστρο μπήκαν και γνωστά ονόματα που εμφανίζονται σε τηλεοπτικά παράθυρα. Ακόμη, εντοπίστηκαν ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων και καλλιτέχνες που δεν δήλωναν τις εισπράξεις ούτε τα «νυχτοκάματά» τους, αλλά και γνωστοί συμβολαιογράφοι, οι οποίοι συμμετείχαν με το αζημίωτο σε δεκάδες μεταβιβάσεις ακινήτων μεγάλης αξίας μέσω offshore.

Σύμφωνα με την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, στο στόχαστρο του σώματος βρίσκονται τουλάχιστον 50 μεταβιβάσεις ακινήτων μεγάλης αντικειμενικής αξίας από off shore σε φυσικά πρόσωπα και εταιρείες. Στις περισσότερες από τις επίμαχες πράξεις διαπιστώθηκε ότι τα ακίνητα αυτά δεν ήταν καν δηλωμένα στις εφορίες.nooz.gr

Read more...

Οριστικά χωρίς αναδρομική ισχύ ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

Αφήνουν έξω Βατοπέδι, Siemens

protothema.gr
Στην επικείμενη τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών αναφέρθηκε ο κ. Καστανίδης σε συνέντευξη Τύπου τονίζοντας ότι δεν θα έχει αναδρομική ισχύ και δεν θα αφορά τις υποθέσεις που εκκρεμούν αυτή τη στιγμή ενώπιον των εξεταστικών επιτροπών, όπως Siemens και Βατοπέδι. Για αυτές τις υποθέσεις όπως είπε ο κ. Καστανίδης υπάρχει πλούσιο νομοθετικό οπλοστάσιο προκειμένου να αποδοθούν οι ευθύνες, όπου αυτές εντοπιστούν. Ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε μάλιστα ότι ο νομοθέτης είναι ευρηματικός και μπορεί να αντιμετωπίσει όλες τις υποθέσεις κατά περίπτωση. Μάλιστα συνέστησε σε όσους μιλούν για παραγραφή στην υπόθεση πχ της Siemens να μη βιάζονται διότι κάποιες από αυτές τις πράξεις όπως είπε ο κ. Καστανίδης συνεχίζονται ακόμα και σήμερα.Τέλος επανέλαβε τη βούληση της κυβέρνησης να αποδώσει ευθύνες όπου αυτές υπάρχουν.
Read more...

ΣΒΗΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ


Ρεπορτάζ : Δήμητρα Σκούφου
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Με προσφορές και μειώσεις τιμών οι μεγάλες αλυσίδες της αγοράς τροφίμων αλλά και μικρές επιχειρήσεις του κλάδου επιχειρούν να τονώσουν το αγοραστικό ενδιαφέρον των καταναλωτών που έχει μειωθεί σημαντικά του τελευταίους μήνες ακόμα και...
σε βασικά καταναλωτικά είδη. Η ανακοίνωση της απορρόφησης, από την αλυσίδα Lidl, της δεύτερης δόσης του ΦΠΑ που έρχεται από την 1η Ιουλίου, εντείνει τον ανταγωνισμό που έχει ξεσπάσει στην αγορά.

H πτώση στην κατανάλωση τροφίμων έχει φτάσει στο 8% σύμφωνα με τους εκπροσώπους της αγοράς και των ενώσεων καταναλωτών και αναμένεται να προσλάβει μεγαλύτερες διαστάσεις τους επόμενους μήνες, καθώς από τον Ιούλιο αναμένονται και νέες ανατιμήσεις λόγο του δεύτερου μέρους της αύξησης του ΦΠΑ (από 21% γίνεται 23%). Η μείωση της κατανάλωσης φαίνεται- σύμφωνα με τα στοιχεία των λιανεμπόρων- και από το γεγονός ότι η μέση απόδειξη ανά καταναλωτή για την αγορά ειδών σούπερ μάρκετ παρουσιάζει μείωση άνω του 20% από τις αρχές του χρόνου. Ετσι, οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν αρχίσει μπαράζ προσφορών ακόμα και εκπτώσεων για δεκάδες είδη ενώ, όπως λένε οι επιχειρηματίες, ίδια θα είναι η εικόνα και τους επόμενους μήνες.
Αν και οι προσφορές στα σούπερ μάρκετ δεν είναι καινούργια τακτική, το τελευταίο διάστημα έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας, καθώς οι επιχειρήσεις ελπίζουν να συγκρατήσουν τις πωλήσεις που έχουν πάρει την κατιούσα. Μετά την πρώτη απορρόφηση του ΦΠΑ- τον περασμένο Μάρτιο- σε μεγάλο αριθμό προϊόντων από τις περισσότερες επιχειρήσεις, σειρά πήραν οι εκπτώσεις που φτάνουν ακόμα και το 30% σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι καταναλωτές μπορούν με τις αγορές συγκεκριμένων προϊόντων να πάρουν και άλλα είδη δωρεάν.
Απορροφά τη δεύτερη αύξηση του ΦΠΑ
Τώρα που έρχεται η αύξηση του ΦΠΑ, ουδείς μπορεί να προβλέψει πώς θα αντιδράσουν οι επιχειρήσεις, αν και η πρώτη αντίδραση υπήρξε ήδη από την αλυσίδα Lidl, η οποία ανακοίνωσε ότι θα απορροφήσει τη δεύτερη αύξηση του ΦΠΑ που θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου και δεν θα μετακυλίσει στους καταναλωτές τις αυξήσεις στο λειτουργικό κόστος που θα προκαλέσει η νέα αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. Παράλληλα, η γερμανική αλυσίδα συνεχίζει την πολιτική των προσφορών που ακολουθεί σε εβδομαδιαία βάση και αφορά όχι μόνο τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας που διαθέτει στα ράφια της, αλλά και επώνυμα προϊόντα.
Οσο για τις άλλες αλυσίδες του κλάδου, συνεχίζουν την πολιτική των προσφορών που ακολουθούν από την αρχή της χρονιάς και αφορούν μειωμένες τιμές σε επιλεγμένα επώνυμα προϊόντα, εκπτώσεις έως και 30% σε συγκεκριμένες κατηγορίες, προσφορές με δώρα και προσφορές 2+1. Επιπλέον, ορισμένες επιχειρήσεις πραγματοποιούν ειδικές προσφορές σε κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες όπως οι άνεργοι και οι πολύτεκνοι, ενώ για τους κατόχους των καρτών πιστότητας έχουν προγράμματα ανταμοιβής με τη συγκέντρωση πόντων που αφορούν δωροεπιταγες, μειώσεις τιμών κ.λπ.
Read more...

ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΜΕ ΒΑΡΙΑ ΑΤΖΕΝΤΑ...


Ρεπορτάζ : Ειρήνη Χρυσολωρά
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Επιασε σήμερα από τις 9.30 δουλειά στο υπουργείο Οικονομικών η τρόικα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προκειμένου να αξιολογήσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα στην...
εφαρμογή των δεσμεύσεων του μνημονίου. Η αντιπροσωπεία θα συντάξει ενδιάμεση έκθεση, πριν από την τελική- στο τέλος Ιουλίου-, από την οποία θα κριθεί η χορήγηση της δεύτερης δόσης του δανείου στη χώρα. Η ενδιάμεση έκθεση θα χτυπήσει καμπανάκια για τους τομείς εκείνους στους οποίους η τρόικα θα διαπιστώσει καθυστέρηση ή ολιγωρίες, ώστε να γίνουν διορθώσεις και να αποτραπεί ο όποιος κίνδυνος για την περαιτέρω δανειοδότηση.
Τα πιο δύσκολα σημεία, όπως έχουν διαφανεί μέχρι στιγμής, αφορούν την πορεία των εσόδων και τις δαπάνες των νοσοκομείων, των ασφαλιστικών ταμείων και κυρίως των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Πέραν της εκτέλεσης του προϋπολογισμού και του Ασφαλιστικού, υπάρχει μια σειρά από δεσμεύσεις για διαρθρωτικά μέτρα και ψήφιση νομοσχεδίων, στα οποία σημειώνεται σχετική πρόοδος σε σχέση με την προθεσμία του τέλους Ιουνίου. Πάντως, η μείωση του ελλείμματος κατά 38,8% το πεντάμηνο θεωρείται ικανοποιητική σε γενικές γραμμές, όπως και οι περικοπές των δαπανών στην κεντρική κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι οι πρωτογενείς δαπάνες μειώθηκαν κατά 10,6% έναντι στόχου για μείωση κατά 4,8%.
Η αντιπροσωπεία της τρόικας, της οποίας θα προΐσταται ο κ. Πολ Τόμσεν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Σ. Ντερούζ από την Ευρωπαϊκή Ενωση και Κ. Μαζούχ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα συναντηθεί και με εκπροσώπους άλλων υπουργείων, όπως της Υγείας, και της Τραπέζης της Ελλάδος. Η επίσκεψη αναμένεται να διαρκέσει μία εβδομάδα.
Η πορεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού αναμένεται να βελτιωθεί μόλις ενεργοποιηθούν τα μέτρα του Μαΐου, δηλαδή η δεύτερη δόση της αύξησης του ΦΠΑ και του φόρου στα τσιγάρα, και μόλις εισπραχθεί το ΕΤΑΚ του 2009 και ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας του 2010. Τα μέτρα αυτά αναμένεται να αποδώσουν 2 δισ. ευρώ. Αλλα 4,1 δισ. ευρώ, εξάλλου, θα εξοικονομηθούν από τις δαπάνες με την περικοπή των επιδομάτων Χριστουγέννων και αδείας των δημοσίων υπαλλήλων, την αναστολή της δεύτερης δόσης του επιδόματος αλληλεγγύης και την περικοπή των συντάξεων. Ετσι, συνολικά αναμένεται περαιτέρω μείωση του ελλείμματος κατά 2,5% του ΑΕΠ.

Read more...

ΤΣΟΥΧΤΕΡΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟ 2011


Ρεπορτάζ : Γιώργος Φιντικάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Τσουχτερές αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ έρχονται από το 2011, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να γίνουν σε δύο ή και παραπάνω δόσεις, προκειμένου να μειωθούν οι κοινωνικές αντιδράσεις. Το πρώτο...
βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση έγινε την Παρασκευή με τη δημοσίευση στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ της γνωμάτευσης που έχει αποστείλει στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με την οποία εγκρίνει την αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ μαζί με τη μείωση των κατηγοριών τους από 32 σήμερα σε 13 όπως έχει ζητήσει η τελευταία, χωρίς ωστόσο να εισηγείται νούμερα. Την εισήγησή της για τα επίπεδα στα οποία πρέπει να διαμορφωθούν τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ θα την αποστείλει στο υπουργείο το αργότερο στις αρχές Ιουλίου.
Από εκεί και πέρα, αν οι αυξήσεις θα γίνουν σε μία, δύο ή τρεις δόσεις εντός του 2010 είναι θέμα της κυβέρνησης. Εκείνο που δεν είναι στα χέρια της, όπως παλαιότερα, είναι πότε θα ισχύσουν οι αναπροσαρμογές, καθώς δεν έχει τη δυνατότητα να τις μεταθέσει χρονικά- ακόμη κι αν το επιθυμεί- για λόγους κοινωνικής πολιτικής. Τον πρώτο λόγο έχει πλέον η τρόικα. Στο παράρτημα του Μνημονίου της 3ης Μαΐου που αναλύει τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις για το 2010 ανά κατηγορία και ανά τρίμηνο προσαρμογής, στις οποίες δεσμεύεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, ένας από τους όρους για την εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου είναι ότι μέχρι το τέλος του 3ου τριμήνου του 2010 (Σεπτέμβριος) «θα εκδώσει υπουργική απόφαση για τον εξορθολογισμό των τιμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας», όπως επίσης «Προεδρικό Διάταγμα για την απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ενέργειας».
Μεταβατική περίοδος 1-2 ετών
Εξορθολογισμός των τιμών του ρεύματος συνεπάγεται μεγάλες αυξήσεις στην πλειονότητα των οικιακών πελατών, αλλά και στους αγρότες, δύο κατηγορίες τιμολογίων που επί χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις διατηρούσαν για κοινωνικούς λόγους σε επίπεδα κάτω του κόστους, με τη ΔΕΗ να «επιδοτεί» τις ζημιές αυτές μέσω των πολύ ακριβών εμπορικών τιμολογίων. Το χειρότερο των σεναρίων είναι να μη δοθεί στην κυβέρνηση η ευχέρεια να εξορθολογίσει τις τιμές σε βάθος 2-3 ετών, όπως ήταν το αρχικό σενάριο προ Μνημονίου, αλλά να καλύψει το χάσμα αυτό μέσα σε μερικούς μήνες. Για παράδειγμα, να υποχρεωθεί να αυξήσει τα οικιακά τιμολόγια 20%-30% εντός του 2011. Σε μια τέτοια περίπτωση, μια εισήγηση που έχει γίνει- σύμφωνα με τις πληροφορίες- προς την ηγεσία του υπουργείου είναι να διαπραγματευθεί μια μεταβατική περίοδο, τουλάχιστον ενός έτους για τα οικιακά και τουλάχιστον δύο ετών για τα αγροτικά. Να «σπάσει» δηλαδή τις αυξήσεις των οικιακών σε τρίμηνα το 2010 και να «μοιράσει» τις ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις που θα πρέπει να γίνουν στο αγροτικό σε 24 μήνες.
Η ΡΑΕ με την εισήγησή της την Παρασκευή «συνιστά την άμεση, εντός του 2010, εφαρμογή της πρώτης φάσης μείωσης του εμπορικού τιμολογίου, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναπροσαρμογής των τιμολογίων στα τέλη Ιουνίου».
Read more...

ΑΜΕΣΗ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΦΟΡΩΝ ΑΠΟ 150.000 ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ!

Ρεπορτάζ : Κώστας Τσαχάκης
(από το Έθνος)

Mε διαδικασίες-εξπρές θα επιχειρήσει το υπουργείο Οικονομικών να εισπράξει φόρους από 150.000 μισθωτούς, οι οποίοι για τη χρήση του 2008 απέκρυψαν 206 εκατ. ευρώ, καθώς δήλωσαν χαμηλότερα εισοδήματα από αυτά που...
προέκυψαν από τις δηλώσεις των εργοδοτών τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο ετοιμάζεται νομοθετική ρύθμιση, ώστε να καταστεί δυνατό να... παρακαμφθούν οι ΔΟΥ και τα εκκαθαριστικά με τον επιπλέον φόρο που αναλογεί να σταλούν στους υπόχρεους απευθείας από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Η ΓΓΠΣ έχει ολοκληρώσει, όπως είναι γνωστό, τις διασταυρώσεις στις δηλώσεις των μισθωτών για το οικονομικό έτος 2009 που αφορούν τα εισοδήματα του 2008. Eχουν εξακριβωθεί οι περιπτώσεις της φοροδιαφυγής, καθώς και τα ποσά των επιπλέον φόρων έχουν προκύψει από τη διασταύρωση και κρίνεται σκόπιμο να σταλούν τα εκκαθαριστικά χωρίς να παρεμβληθούν οι εφορίες. Oμως γι’ αυτό είναι απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση. Στόχος να μειωθεί η γραφειοκρατία και οι εισπράξεις να γίνουν άμεσα. Oπως λέει στέλεχος του υπουργείου, η ΓΓΠΣ μπορεί να αποστείλει τα περίπου 150.000 εκκαθαριστικά μέσα σε τρεις ημέρες. Αντίθετα τον... δρόμο για τις εφορίες έχουν πάρει οι 28.177 περιπτώσεις μισθωτών που δεν έκαναν καθόλου δήλωση και απέκρυψαν εισοδήματα της τάξης των 507 εκατ. ευρώ. Αυτές οι περιπτώσεις είναι πιο σύνθετες και θα πρέπει να ελεγχθούν από τους εφόρους για τον καταλογισμό πέρα από τον φόρο και προστίμων. Να υπενθυμίσουμε πως η ΓΓΠΣ προχώρησε στη διασταύρωση των δεδομένων των οριστικών Δηλώσεων Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (έντυπο Ε7) και των βεβαιώσεων αποδοχών για υπηρεσίες του Δημοσίου. Αυτά τα δεδομένα διασταυρώθηκαν με τα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις που δηλώθηκαν με τη δήλωση εισοδήματος φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων του οικονομικού έτους 2009. Από τη συγκεκριμένη διασταύρωση προέκυψαν τα ακόλουθα: Σε περίπου 150.000 περιπτώσεις φορολογουμένων διαπιστώθηκε ότι δηλώθηκαν εισοδήματα χαμηλότερα από αυτά που προκύπτουν από τις δηλώσεις των εργοδοτών τους. Το συνολικό ύψος των μη δηλωθέντων αποδοχών προσεγγίζει τα 206 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, σε περίπου 28.000 περιπτώσεις φορολογουμένων, οι οποίοι, ενώ δηλώθηκαν από εργοδότες ως αποδέκτες αμοιβών για μισθωτές υπηρεσίες άνω των 10.000 ευρώ, δεν υπέβαλαν καθόλου δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το αντίστοιχο έτος. Το συνολικό ποσό εισοδήματος που δεν δηλώθηκε από αυτές τις περιπτώσεις αγγίζει τα 507 εκατ. ευρώ.
Read more...

ΧΑΜΟΣ ΣΤΟ ΓΕΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΤΙ ΣΤΟ "ΑΒΕΡΩΦ"...


Εντονες αντιδράσεις προκλήθηκαν από γαμήλιο πάρτι στο θωρηκτό Αβέρωφ, το οποίο σύμφωνα με την εφημερίδα Πρώτο Θέμα, μετατράπηκε για μία νύχτα από ιστορικό σύμβολο σε κλαμπ. Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι...
«είχε ενημερωθεί ότι επί του ΠΝΜ Γ. Αβέρωφ επρόκειτο να πραγματοποιηθεί, την Πέμπτη 10 Ιουνίου εκδήλωση για την ολοκλήρωση των "Ποσειδωνίων 2010", τη διοργάνωση της οποίας είχε αναλάβει ναυτιλιακή εταιρεία. Για το λόγο αυτό άλλωστε το ΓΕΝ προχώρησε στην παραχώρησή του».
Επίσης, δηλώνει ότι «στο πλαίσιο σχετικής έρευνας που διεξάγεται από το ΓΕΝ έχουν ήδη ζητηθεί από τον διευθυντή του ΠΝΜ Αβέρωφ έγγραφες εξηγήσεις για το τι ακριβώς έγινε στο χώρο», τονίζοντας ότι «εφόσον προκύψουν ευθύνες για συγκεκριμένα πρόσωπα, αυτές θα καταλογιστούν».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, το πλοίο έγινε αγνώριστο, προκειμένου να φιλοξενήσει το πάρτι του νεαρού εφοπλιστή. Στο κατάστρωμα είχε τοποθετηθεί πίστα, ενώ στην είσοδο του θωρηκτού υπήρχαν στολισμένες ανθοστήλες. Ακόμη, υπήρχε και ειδικός μπουφές που είχε μόνο κουφέτα σε διάφορα χρώματα, για όσους προφανώς δεν ήταν καλεσμένοι στο γάμο, ενώ σε άλλους δύο μπουφέδες πάνω στο κατάστρωμα σερβιριζόντουσαν τα ποτά της βραδιάς.
Read more...

Απόχη για τα «κρυφά» ακίνητα...

Μπλόκο σε «χρυσά» ακίνητα, των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν πληρώνουν ούτε... ένα ευρώ φόρο, επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών μέσω συνδυασμένων διασταυρώσεων που πραγματοποιεί αυτήν την περίοδο η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ).
Ηδη από τις διασταυρώσεις έχει...
προκύψει πως 1.000 offshore εταιρείες, που έχουν στην κατοχή τους ένα ή περισσότερα ακίνητα μεγάλης αξίας, δεν έχουν καταβάλει τον ετήσιο φόρο 3% επί της αντικειμενικής τιμής.


Την ίδια ώρα, η ΓΓΠΣ συλλέγει στοιχεία από το Κτηματολόγιο και τη ΔΕΗ για να εντοπίσει τους ιδιοκτήτες που... αμελούν να δηλώσουν στην εφορία τα ακίνητά τους, είτε τα δηλώνουν ως άδεια για να μη φορολογηθούν.

Επίσης, οι έρευνες του υπουργείου στρέφονται και στο... πόθεν της αγοράς ακινήτων. Ετσι προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν ζητηθεί και λαμβάνονται στοιχεία από την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών που αφορούν τη λήψη και αποπληρωμή στεγαστικών δανείων.

Μελέτη
Παράλληλα, η ΓΓΠΣ καταρτίζει ειδική μελέτη με δεδομένα για την πληρωμή μηνιαίων δόσεων στεγαστικών δανείων σε συνάρτηση με το εισόδημα του δανειολήπτη.

Από αυτήν θα προκύψει μία κλίμακα με βαθμολογία ρίσκου για το ποιοι δανειολήπτες είναι αδύνατο να αποπληρώσουν τις δόσεις τους με το εισόδημα που δηλώνουν στην εφορία.

Στόχος να βρεθούν οι ιδιοκτήτες που χρησιμοποίησαν τα στεγαστικά για να καλύψουν το πόθεν της αγοράς και στη συνέχεια σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα αποπλήρωσαν το δάνειο.

Το πρόγραμμα των αλλεπάλληλων διασταυρώσεων με επίκεντρο την ακίνητη περιουσία έχει φέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, ικανοποιητικά αποτελέσματα και στο υπουργείο εκτιμάται ότι, όταν ολοκληρωθούν τα οφέλη για τα δημόσια ταμεία, θα φτάσουν σε δεκάδες ή ακόμη και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Το ύψος των διαφυγόντων εσόδων είναι μεγάλο, καθώς η φοροδιαφυγή κατά κύριο λόγο αφορά ακίνητα ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.

Απέναντι στα «κόλπα» των φοροφυγάδων
Τέσσερα όπλα στη διάθεση του υπουργείου Οικονομικών

Στο υπουργείο Οικονομικών κινούνται προς τις ακόλουθες κατευθύνσεις.

Επιχειρούν να στριμώξουν τους ιδιοκτήτες των offshore εταιρειών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων εξακρίβωσε πως πάνω από 1.000 εξωχώριες εταιρείες (offshore) που κατέχουν ακίνητα δεν έχουν πληρώσει τον ειδικό ετήσιο φόρο επί των ακινήτων ύψους 3%. Οι περισσότερες εξ αυτών δεν έχουν καταβάλει και το ΕΤΑΚ.

Τα στοιχεία τους έχουν σταλεί στις ΔΟΥ για τον καταλογισμό των φόρων και των προστίμων. Παράλληλα, ο φάκελος έχει πάει και στο ΣΔΟΕ για περαιτέρω έλεγχο, ώστε να διαπιστωθεί ποιοι είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες αυτών των εταιρειών, καθώς η φοροδιαφυγή μέσω των offshore έχει πάρει τη μορφή επιδημίας.

Στο οικονομικό επιτελείο πιστεύουν ότι το τοπίο θα ξεκαθαρίσει μετά την αύξηση του φόρου για τα ακίνητα των εξωχώριων εταιρειών από το 3% στο 15%. Εκτιμάται πως το υψηλό ποσοστό φόρου -με βάση το οποίο σε έξι χρόνια οι εταιρείες θα έχουν πληρώσει στην εφορία την αντικειμενική αξία των ακινήτων τους- σε συνδυασμό με τους εξονυχιστικούς ελέγχους θα εξαναγκάσει να μεταβιβαστούν τα ακίνητα των offshore σε φυσικά πρόσωπα ή εταιρείες.

Δημιουργείται στη ΓΓΠΣ μία τεράστια βάση δεδομένων για την ακίνητη περιουσία. Σε αυτήν θα μπουν δεδομένα από το Κτηματολόγιο αλλά και από τη ΔΕΗ, για να καταστούν γνωστά όχι μόνο τα τετραγωνικά των ακινήτων αλλά και οι καταναλώσεις ρεύματος.

Και όλα αυτά καθώς οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν διαπιστώσει πως εταιρείες και φυσικά πρόσωπα δεν έχουν δηλώσει ακίνητα στο Ε9 ή στο Ε1 ή έχουν καταγράψει παραπλανητικά στοιχεία.

Για παράδειγμα, σε πολλές περιπτώσεις έχουν δηλωθεί διαμερίσματα ή μονοκατοικίες ως «άδεια», αλλά από τη διασταύρωση των στοιχείων της ΔΕΗ προέκυψε πως στα συγκεκριμένα ακίνητα ο λογαριασμός του ηλεκτρικού φτάνει τα 300 με 400 ευρώ. Τα ευρήματα των διασταυρώσεων φεύγουν κατευθείαν για τις εφορίες, προκειμένου να καταλογιστούν οι αναλογούντες φόροι.

Σε ανοιχτή γραμμή βρίσκεται η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, με στόχο να αξιοποιηθούν τα στοιχεία των τραπεζών που αφορούν την αποπληρωμή δόσεων στεγαστικών δανείων.

Εχει παρατηρηθεί ότι κάποιοι παίρνουν ως «βιτρίνα» ένα στεγαστικό δάνειο για να δικαιολογήσουν την αγορά του ακινήτου και ύστερα από σύντομο χρονικό διάστημα δεν αναγράφουν στις δηλώσεις τους τις δόσεις αποπληρωμής, κάτι που σημαίνει ότι το έχουν αποπληρώσει. Με την αξιοποίηση των στοιχείων θα αναζητηθεί από τις ελεγκτικές αρχές η προέλευση των χρημάτων που χρησιμοποιήθηκαν για την αποπληρωμή των στεγαστικών.

Ετοιμάζεται μελέτη στην οποία θα περιέχονται δεδομένα για τα ελάχιστα απαιτούμενα εισοδήματα προκειμένου να αποπληρώνεται ένα στεγαστικό δάνειο. Επί της ουσίας θα γίνει μία προσομοίωση κινδύνου και θα καταρτίζεται ειδική βαθμολογία.

Με αυτήν την πρωτοποριακή μέθοδο για τα ελληνικά δεδομένα και σε συνάρτηση με τα συμπεράσματα που θα προκύψουν από τη βάση δεδομένων της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών θα στοχοποιηθούν δανειολήπτες που πρακτικά είναι αδύνατο να αποπληρώσουν τις δόσεις τους με το εισόδημα που δηλώνουν στην εφορία.

Κώστας Τσαχάκης ΕΘΝΟΣ


Read more...

Στο «απόσπασμα» οι γυναίκες...



ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ηλίας Γεωργάκης
Ποινή έως 15 χρόνια από το 2011 στο όριο συνταξιοδότησης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα...

Στο... απόσπασμα με ποινή έως και 15 χρόνια, αρχής γενομένης από το 2011, στο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών αλλά και των μητέρων ανηλίκων τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα φέρνει το νέο Ασφαλιστικό, το οποίο την Πέμπτη αναμένεται να εγκριθεί από...
την τρόικα ώστε να πάρει τον δρόμο για τη Βουλή μέχρι το τέλος του μήνα, εν μέσω εργατικών κινητοποιήσεων.

Ηδη έχουν κλειδώσει οι σημαντικές αλλαγές (μετά τις συζητήσεις της τρόικας και του υπ. Εργασίας) οι οποίες αφορούν την ανατροπή των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης καθώς και τη μείωση των συντάξεων, ενώ για το όλο θέμα υπήρξε και επιστολή του υφυπουργού Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνη προς τον επικεφαλής της τρόικας, κ. Ντερούζ.

Το καθεστώς συνταξιοδότησης των μητέρων με ανήλικα θα καταργηθεί σταδιακά από την 1/1/2011 έως το 2013 στο Δημόσιο και- όπως όλα δείχνουν- έως το 2015 στα υπόλοιπα Ταμεία (ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, Τύπου κ.ά.).

Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα ήταν γνωστό ότι θα εφαρμοστεί από το 2011 ο νόμος Πετραλιά τόσο στο ΙΚΑ όσο και στα ειδικά ταμεία μισθωτών και Τύπου. Αυτό σήμαινε πως το όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση θα ανέβαινε από το 50ό στο 55ο έτος. Η αύξηση θα ήταν 12 μήνες ανά έτος και το όριο θα διαμορφωνόταν στο 51ο έτος της ηλικίας το 2011, στο 52ο έτος το 2012, στο 53ο έτος το 2013, στο 54ο έτος το 2014 και στο 55ο έτος το 2015.

Ο νόμος Πετραλιά
Ωστόσο η τρόικα- επικαλούμενη και το μνημόνιο- ζητεί το όριο ηλικίας να πάει στο 65ο έτος και για τις μητέρες ή εναλλακτικά στο 60ό έτος εφόσον συμπληρώνονται 40 έτη ασφάλισης. Αυτό το θέμα θα κλειδώσει στις 17 του μήνα, στη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα. Στη συνάντηση αυτή η ελληνική πλευρά θα επισημάνει πως με τον νόμο Πετραλιά το όριο συνταξιοδότησης θα πάει από τα 50 στα 55 έτη και θα ζητήσει να μην υπάρξει νέα επιβάρυνση. Ωστόσο, τα περιθώρια ελιγμών είναι περιορισμένα, με δεδομένο πως ανάλογη ρύθμιση προωθείται ήδη στο Δημόσιο. Ετσι το επικρατέστερο σενάριο είναι να υπάρξει αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και για τις γυναίκες του Δημοσίου να φτάσει τα 15 έτη. Σε μια τέτοια περίπτωση η αύξηση θα είναι τρία χρόνια ετησίως, με το όριο ηλικίας να διαμορφώνεται στο 53ο έτος το 2011, στο 56ο έτος το 2012, στο 59ο έτος το 2013, στο 62ο έτος το 2014 και στο 65ο έτος το 2015.

Εξάλλου θα πρέπει να τονιστεί ότι σαρωτικές αλλαγές έρχονται στο ασφαλιστικό καθεστώς των γυναικών που απασχολούνται στον δημόσιο τομέα και στα σώματα ασφαλείας. Το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών είναι έτοιμο και οδηγεί σε αύξηση των ορίων ηλικίας έως και 15 χρόνια. Από τις επερχόμενες αλλαγές απειλούνται 140.000 εργαζόμενες στο Δημόσιο, οι οποίες δεν έχουν προλάβει να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Ασφαλισμένες πριν από το 1982
Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών θα προβλέπονται τα ακόλουθα:

Γυναίκες που έχουν προσληφθεί στο Δημόσιο μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1982 (ανύπαντρες, έγγαμες ή χήρες). Θα απαιτούνται 17 έτη υπηρεσίας το 2011, 20 έτη το 2012 και 25 έτη το 2013.

Μητέρες με τρία παιδιά, που έχουν προσληφθεί πριν από το 1983. Θα απαιτούνται 21 έτη το 2011, 23 έτη το 2012 και 25 έτη το 2013.

Γυναίκες (έγγαμες, χήρες, διαζευγμένες), που έχουν προσληφθεί από 1ης Ιανουαρίου 1983 έως 31 Δεκεμβρίου 1992. Το όριο ηλικίας βρίσκεται στο 60ό έτος το 2011, πάει στο 63ο έτος το 2012 και στο 65ο έτος το 2013.

Μητέρες ανηλίκων, που έχουν προσληφθεί από 1ης Ιανουαρίου 1983 έως 31 Δεκεμβρίου 1992. Σήμερα συνταξιοδοτούνται με 25ετία στο 50ό έτος της ηλικίας. Το 2011 το όριο ηλικίας πάει στο 55ο έτος, το 2012 στο 60ό έτος και το 2013 στο 65ο έτος. Μητέρες με τρία παιδιά, που έχουν προσληφθεί από 1ης Ιανουαρίου 1983 έως 31 Δεκεμβρίου 1992. Σήμερα συνταξιοδοτούνται με 20ετία χωρίς όριο ηλικίας. Ωστόσο το 2011 θα πρέπει να συμπληρώνουν το 50ό έτος, το 2012 το 63ο έτος και το 2013 το 65ο έτος.

Μειωμένη σύνταξη για γυναίκες που έχουν προσληφθεί από 1ης Ιανουαρίου 1983 έως 31 Δεκεμβρίου 1992. Σήμερα συνταξιοδοτούνται με 25ετία σε ηλικία 55 ετών. Το όριο ηλικίας πάει στο 56ο έτος το 2011, στο 58ο έτος το 2012 και στο 60ό έτος το 2013.
ΝΕΑ


Read more...

Επιστολή Χάρη Παμπούκη στην Siemens και απάντηση της εταιρείας


Πρόσκληση εκ μέρους του πρωθυπουργού και της ελληνικής κυβέρνησης απηύθυνε με επιστολή του προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Siemens, Παναγιώτη Ξυνή, ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης, ώστε η εταιρεία να καταθέσει όλα τα στοιχεία που έχει στην Εξεταστική Επιτροπή, ενώ στην επιστολή υπογραμμίζεται πως "η αναζήτηση της αλήθειας και η συμβολή σε αυτή αποτελεί...
στοιχειώδη ηθική και πολιτειακή υπέρτατη υποχρέωση κάθε Έλληνα πολίτη ή νομικού προσώπου, πολύ δε περισσότερο όταν έχει εταιρική σχέση με το Ελληνικό Δημόσιο και επιθυμεί να εξακολουθήσει να την έχει".



Ολόκληρη η επιστολή του υπουργού Επικρατείας, έχει ως εξής:

"Αξιότιμε κύριε Ξυνή,



Όπως γνωρίζετε, η Εξεταστική των πραγμάτων Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων διερευνά το σκάνδαλο των "μαύρων ταμείων" της SIEMENS, μέσα σε ένα κλίμα που δηλητηριάζει την πολιτική ζωή και εν μέσω κρίσιμης οικονομικής συγκυρίας για την Ελλάδα.

Οι διερευνόμενες πράξεις έχουν έντονη ηθική απαξία και ζημιώνουν επίσης τη φήμη της εταιρείας σας, που πιστεύω θα θέλει να βάλει ένα οριστικό τέλος τόσο στην ιστορία αυτή όσο και σε αυτές τις πρακτικές. Έμπρακτα αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να συμβάλετε με την πλήρη αποκάλυψη πράξεων παράνομων "χρηματοδοτήσεων" συγκεκριμένα καθώς και προσώπων που ενέχονται σε αυτές.

Γιατί ευθύνη έχουν τόσο αυτοί που τα παίρνουν όσο και αυτοί που τα δίνουν. Η Κυβέρνησή μας έχει ως προτεραιότητα την ανόρθωση της αξιοπιστίας της χώρας μας, που ζημιώθηκε από τη διαφθορά, αιτία εν μέρει της κατάστασης στην οποία βρεθήκαμε. Και με τον Ελληνικό λαό να υποβάλλεται σε μεγάλη θυσία θέλοντας να κατακτήσει ένα καλύτερο και καθαρότερο αύριο.

H εταιρεία σας υπήρξε από τους κυριότερους προμηθευτές του Δημοσίου τις τελευταίες δεκαετίες και συνεπώς συμμετέχει στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου μας.

Η αναζήτηση της αλήθειας και η συμβολή σε αυτή αποτελεί στοιχειώδη ηθική και πολιτειακή υπέρτατη υποχρέωση κάθε Έλληνα πολίτη ή νομικού προσώπου, πολύ δε περισσότερο όταν έχει εταιρική σχέση με το Ελληνικό Δημόσιο και επιθυμεί να εξακολουθήσει να την έχει.

Σας καλώ συνεπώς, εκ μέρους του Πρωθυπουργού και της Ελληνικής Κυβέρνησης να δώσετε άμεσα όλα τα στοιχεία που έχετε, η εταιρεία και ο όμιλος στον οποίο ανήκετε, καθώς και όσα προέκυψαν από την έρευνα που κάνατε με τη συνδρομή γνωστής διεθνώς δικηγορικής εταιρείας, στον Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Σήφη Βαλυράκη και τα μέλη της, θέτοντας ένα τέλος σε αυτή τη θλιβερή ιστορία που δηλητηριάζει την πολιτική ζωή του τόπου αποκαλύπτοντας την αλήθεια.

Την αλήθεια αυτή η εταιρεία σας την οφείλει. Και όλοι μας οφείλουμε την αλήθεια στον Ελληνικό λαό. Ηθικά, πολιτειακά, νομικά. Για να μπει μία οριστική τελεία, να αποδοθούν και να αναληφθούν συγκριμένες ευθύνες και να γίνει μία νέα αρχή".



Μετά τιμής

Χαράλαμπος Παμπούκης

Υπουργός Επικρατείας





Από την μεριά του, στην απαντητική του επιστολή προς τον κ. Παμπούκη, ο διεθύνων σύμβουλος της Siemens, Παναγιώτης Ξυνής, αναφέρει πως "θα επικοινωνήσουμε άμεσα με την Siemens AG προκειμένου να εξετάσουμε πρόσθετους τρόπους και δυνατότητες με τις οποίες θα μπορούσαμε να συνδράμουμε το έργο που επιτελεί η Εξεταστική Επιτροπή, επιπλέον των ενεργειών στις οποίες έχουμε ήδη προβεί", ενώ σε άλλο σημείο της επιστολής του αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως πιστεύει ότι "το μέλλον της Siemens στην Ελλάδα εξαρτάται άμεσα απο την πλήρη, ολοσχερή και με απόλυτη διαφάνεια συνεργασία μας".



Ολόκληρη η απαντητική επιστολή του κ. Ξυνή έχει ως εξής:

"Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

Δια της παρούσας θα ήθελα να επιβεβαιώσω την παραλαβή της σημερινής επιστολής σας, την οποία έχουμε ήδη διαβιβάσει και στην Διοίκηση της Siemens AG.

Κατ' αρχήν θα ήθελα να επισημάνω την προσωπική μου δέσμευση για την πλήρη επίλυση των σημαντικών θεμάτων που αντιμετωπίζει η Εξεταστική Επιτροπή του Ελληνικού Κοινοβουλίου και οι δικαστικές αρχές και την διαρκή δέσμευσή μου για πλήρη συνεργασία και διαφάνεια.

Την ανωτέρω δέσμευσή μου υπαγορεύει η μετά βεβαιότητας πίστη μου ότι το οφείλουμε στον Ελληνικό λαό, στα μέλη του Κοινοβουλίου και στους υπαλλήλους μας εδώ στην Ελλάδα. Και αυτό επειδή είναι το σωστό, αλλά και γιατί πιστεύω ότι το μέλλον της Siemens στην Ελλάδα εξαρτάται άμεσα απο την πλήρη, ολοσχερή και με απόλυτη διαφάνεια συνεργασία μας.

Προσωπικός μου στόχος και στόχος και των λοιπών Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Siemens AE είνα να διαδραματίσει η νέα Siemens Ελλάδος έναν ιδιαίτερα ενεργό ρόλο, συνδράμοντας στην προσπάθεια της Εξεταστικής Επιτροπής να αποκαλύψει πλήρως την αλήθεια.

Γι' αυτό το σκοπό, θα επικοινωνήσουμε άμεσα με την Siemens AG προκειμένου να εξετάσουμε πρόσθετους τρόπους και δυνατότητες με τις οποίες θα μπορούσαμε να συνδράμουμε το έργο που επιτελεί η Εξεταστική Επιτροπή, επιπλέον των ενεργειών στις οποίες έχουμε ήδη προβεί.

Θα επανέλθω το συντομότερο δυνατόν."



Για την Siemens AE



Πάνος Ξυνής

Διευθύνων Σύμβουλος
Αναρτήθηκε από troktiko

Read more...

Συλλαλητήρια την Τετάρτη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη



Στους δρόμους κατεβαίνουν την Τετάρτη οι εργαζόμενοι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα, η ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ οργανώνει συγκέντρωση στις 19:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος ενώ την ίδια ώρα το Εργατοϋπαλληλικό...



Κέντρο Θεσσαλονίκης και η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων καλεί σε συγκέντρωση στο Άγαλμα του Βενιζέλου.

Σε ανακοίνωσή της, η ΓΣΕΕ - ΑΣΕΔΥ χαρακτηρίζει τα μέτρα της κυβέρνησης, του ΔΝΤ και της ΕΕ "αντιλαϊκά" καθώς καταργούν "τις ιστορικές κατακτήσεις" των εργαζομένων και οδηγούν "στη φτώχεια και την εξαθλίωση".

Κατηγορεί δε τις πολιτικές "που στο όνοµα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των Τραπεζών και των επιχειρήσεων, χορήγησαν νέα προνόµια στους οικονοµικά ισχυρούς και µε τις φοροαπαλλαγές και τη φοροδιαφυγή, µε τις ιδιωτικοποιήσεις και την απουσία κάθε παραγωγικού, µοντέλου µείωσαν τα έσοδα του Κράτους και αύξησαν τα ελλείµµατα και το χρέος και που σήµερα ικανοποιούν τα αιτήµατα των εργοδοτών για αύξηση των απολύσεων, µείωση των αποζημιώσεων, κατάργηση του κατώτερου µισθού της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας".

Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Συνέχεια για τις αποκαλύψεις για την εμπλοκή Ξυνίδη και Πεταλωτή στην υπόθεση Βατοπαιδίου


Συνέχεια των ερωτημάτων:
Οι κ. Πεταλωτής και Ξυνίδης γιατί άραγε κάμφθηκαν και σαν οργανωτική επιτροπή κατέληξαν ότι μπαίνουν σε φάση ανταλλαγής, όπως λένε στις καταθέσεις τους.
Τρίτον: Η επιστολή του μητροπολίτη Ξάνθης είναι τελικά ή όχι προσπάθεια επηρεασμού δικαιοσύνης, αφού με επιστολή στη δικαστή κ. Ψάλτη την προτρέπει στο ποια απόφαση πρέπει να...
λάβει;Τέταρτον: Ποια εισαγγελική αρχή διερεύνησε το ρόλο αλλά και το περιεχόμενο της επιστολής του μητροπολίτη;
Πέμπτον: Ποιοι ήσαν αυτοί που έπαιζαν το παιχνίδι και ήξεραν –όπως ξεκάθαρα φαίνεται από τα έγγραφα που έχει στα χέρια της η Εξεταστική- την εσωτερική διαδικασία εξέλιξης της δίκης;
Έκτον: Πόσο σοβαρά ελήφθη η κατάθεση του εκδότη του «Μαχητή», Π. Παπαδοπούλου, ο οποίος υποστήριξε ότι «αυτοί που γνώριζαν και τους ενημέρωναν ήταν ο κ. Ξυνίδης και όλοι οι φορείς; Αλλά και ποιοι νομικοί κύκλοι της περιοχής ενημέρωναν συγκεκριμένους δημοσιογράφους, όπως οι ίδιοι κατέθεσαν; Νομικοί κύκλοι ήταν μήπως οι κ. Πεταλωτής και Ξυνίδης;
Έβδομον: Για τα θέματα αυτά και τις συμπεριφορές αυτές δεν ενδιαφέρθηκε κανένας απολύτως εισαγγελέας;

Το παιγνίδι της απόφασης…
Τα τρωκτικά μας τρύπωσαν και βρήκαν τα εξής:
Η Μονή είχε συμβιβασθεί με το Δημόσιο περίπου ένα μήνα πριν τις 14-7-2004 που έστειλε ο κ. Ξυνίδης και Πεταλωτής την επιστολή στον κ. Δούκα. Για πρώτη φορά αποκαλύπτονται στην επιστολή αυτή ότι γνώριζαν την εισήγηση του εισηγητή δικαστή με όχι νόμιμο τρόπο τουλάχιστον από τον Φλεβάρη του 2004. Ερωτούμε τους ενόχλησε ο συμβιβασμός; Για αυτό άραγε έγραψαν την επιστολή αυτή προς τον κ. Δούκα; Δεν σκέφθηκαν ότι με αυτόν τον τρόπο θα εξέθεταν στο μέλλον απερίγραπτα τον εαυτό τους; Αισθάνονται τόσο ισχυροί ώστε να μην υπολογίζουν και τη δικαιοσύνη;
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ο κ. Ξυνίδης αναφέρει ότι ήξεραν όλοι οι φορείς (τους οποίους βέβαια αυτός ενημέρωσε) την εισήγηση του εισηγητή δικαστή, αλλά συνεχίζει ότι κάμφθηκε η αντίδραση των τοπικών φορέων και «κατέληξε η Οργανωτική Επιτροπή, ας το πω έτσι, ότι μπαίνουν σε φάση ανταλλαγής». Και το πέτυχαν με πιέσεις που άσκησαν θορυβωδώς με επισκέψεις προς Υπουργούς και προς κάθε κατεύθυνση.
Μετά τις πιέσεις τους πέτυχαν να διώξουν την Μονή από την περιοχή τους (ανταλλαγές) και ετοίμαζαν το σχέδιο μιας καινούριας σφοδρότερης επίθεσης. Άρχισαν να διαρρέουν απίθανες πληροφορίες προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου να πετύχουν πολιτικούς στόχους. Στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ο κ. Τελλίδης, δημοσιογράφος του Έθνους, ξεκαθαρίζει «εγώ έχω τον Πεταλωτή, έχω τον Ξυνίδη…».

Τα διαβούλια και οι συσκέψεις
Μέχρι το 2008 γίνονται συσκέψεις και διαβούλια. Από το 2007 ξαναξεκινάει ο θόρυβος. Στο τέλος του 2008 καινούργιο σχέδιο δράσης τους ενώνει. Αποφασίζουν να διαρρεύσουν προς κάθε κατεύθυνση μέσω δημοσιογράφων ότι γνώριζαν την εισήγηση του Εισηγητή Δικαστή!!! Αυτό το γνώριζαν από τον Ιανουάριο – Φλεβάρη του 2004 πριν τη διάσκεψη. Δεν μπορούσαν όμως να κάνουν καμία κίνηση διότι δεν έπρεπε να το γνωρίζουν. Το επαναφέρουν στο τέλος του 2008!!! Το σχέδιο της εισήγησης που δεν είναι νόμιμη απόφαση Δικαστηρίου περιέργως βαφτίζεται απόφαση. Στράφηκε η προσοχή της ηγεσίας του Αρείου Πάγου σε περίεργες πληροφορίες. Δεν εξετάζεται καθόλου το περιεχόμενο της επιστολής τους 14-7-2004: «Και βέβαια χωρίς να αναφέρουμε ότι θα έπρεπε το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο να ζητήσει να λάβει και την εισήγηση του εισηγητή δικαστή που δικαιούται ως διάδικος που συμφώνησε στην μη έκδοση απόφασης από το Δικαστήριο». Ερωτάται πώς το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο θα μπορούσε νόμιμα να ζητήσει να λάβει την εισήγηση του εισηγητή δικαστή πριν από 20-5-2004 που συζήτησε; Και πού να γνωρίζει ότι υπήρχε εισήγηση; Και πώς να ξέρει ότι η εισήγηση αυτή εξυπηρετεί τους φορείς της Ξάνθης (Ξυνίδης-Πεταλωτής); Ποια νομιμότητα έχουν τέτοιες ενέργειες;

Τα βραβεία και οι καρέκλες
Μετά από αυτά το 2008 γίνεται απερίγραπτος θόρυβος και έκδοση σχεδίου εισήγησης μετά από 4 και πλέον χρόνια που βαφτίζεται απόφαση!!! Και εκείνοι που έκαναν την απίθανη αυτή διαρροή βραβεύτηκαν με θέσεις στην κυβερνητική εξουσία.
Και άλλα πολιτικά πρόσωπα που βραβεύτηκαν επίσης με κυβερνητικούς θώκους αντιλήφθηκαν τα βραβεία που θα έπαιρναν από ένα τέτοιο καταστρεπτικό για τους θεσμούς έργο.
Στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ο κ. Καρχιμάκης κατέθεσε ότι το θέμα στην πραγματικότητα ήταν πολιτική αντιπαράθεση (προφανώς με ανύπαρκτο σκάνδαλο). Είπε συγκεκριμένα ότι «το θέμα ήταν σε μια διαδικασία και σε μία εξέλιξη πολιτικής αντιπαράθεσης, που ουσιαστικά οδήγησε στη σημερινή εξεταστική επιτροπή». Γνωστά σήμερα τα «βραβεία» της πολιτικής αντιπαράθεσης. Αυτά όμως όλα έκαναν τους θεσμούς να καταρρεύσουν και το εισπράττει η κοινωνία έντονα ακόμη και σήμερα.

Το είπαμε… ουδεμία δωροδοκία
Προσβάλλεται η Βουλή, ο ρόλος των βουλευτών, ο ρόλος των υπουργών, προσβάλλεται ο Ελληνισμός παγκοσμίως, προσβάλλεται η Ορθοδοξία, προσβάλλεται το Άγιον Όρος. Τελικά το να είσαι βουλευτής ή υπουργός σήμερα θεωρείται ό,τι πιο απαξιωτικό υπάρχει. Να γιατί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Βενιζέλος που γνωρίζει καλά το Άγιον Όρος έμμεσα καλεί τους πρωταιτίους να σταματήσουν. Ο ίδιος είπε ότι «καμία απόδειξη δωροδοκίας» δεν υπάρχει στην υπόθεση Βατοπαιδίου. Δεν υπάρχουν λοιπόν ούτε ποινικές ευθύνες.

Οι off shore και το πολιτικό χρήμα
Ο κ. Παναγιώτης Μαντούβαλος, μέλος της Επιτροπής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομη Δραστηριότητα και προϊστάμενος της 5ης υποδιευθύνσεως της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής, σε ερώτηση στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το αν από την έρευνα προέκυψε πιθανότητα αδικήματος ενεργητικής δωροδοκίας στην υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου, απάντησε ότι «δεν προκύπτει».
Σχετικά με τις πολυσυζητούμενες υποτιθέμενες off shore εταιρείες στις οποίες συμμετείχε η Μονή ο κ. Μαντούβαλος διευκρίνισε ότι οι εταιρείες που συμμετείχε η Μονή «δεν είναι εξωχώριες, είναι κυπριακές εταιρείες. Δεν είναι off shore». Επίσης να πληροφορήσουμε ότι η Μονή δεν συμμετείχε σε αυτές.
Ακολούθως ο κ. Μαντούβαλος αποφάνθηκε ότι είναι γνωστή και καθαρή η διακίνηση των χρημάτων που διαχειρίστηκε η Μονή: «Εγώ μελετώντας αυτή την έκθεση, διαπιστώνω ότι είναι γνωστή η πηγή προέλευσης αυτών των χρημάτων». Και αν «μετακυλούν σε εταιρείες συμφερόντων ιδιωτών, στις οποίες έμμεσα είναι και η Μονή δια των εταιρειών αυτών, όμως, γι’ αυτό δεν υπάρχει απαγορευτική διάταξη».
Ούτε λοιπόν off shore εταιρείες, ούτε μαύρο χρήμα σε μία Αγιορείτικη Μονή η οποία ελέγχεται σε οποιαδήποτε περίπτωση από όλες τις Μονές του Αγίου Όρους και για την οποία πριν αρχίσει να δημιουργείται ο θόρυβος, παγκοσμίως ήταν γνωστό ότι πρόκειται για μία πολύ σοβαρή Αδελφότητα με εξαιρετικό έργο εξαιτίας του οποίου έγιναν συμμαχίες εναντίον της.

Ένας ακόμη ωφελημένος
Ένας άλλος μεγάλος ωφελημένος που ενίσχυσε το 2007 τις ενέργειες των Πεταλωτή – Ξυνίδη είναι ο βουλευτής Καβάλας κ. Παπουτσής στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής κατέθεσε «ήταν ο προσφότερος τρόπος για να δείξουμε την πολιτική διάσταση του θέματος και να ζητήσουμε αν θέλετε απαντήσεις και ανάληψη ευθυνών» (Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, Παπουτσής σ. 157). Βέβαια δεν υπήρχε καμία παράνομη ενέργεια για αυτό ο Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής τον ρωτάει: «Θα παρακαλέσω πάρα πολύ, πείτε μου γεγονότα παράνομα… θα μου πείτε κατήγγειλα αυτά, τότε, τότε, τότε».
Όπως είπαμε δεν υπήρχαν παράνομα γεγονότα να καταγγείλει, υπήρχαν όμως πολιτικές εντολές για πολιτικές φασαρίες οι οποίες όμως ενισχυόταν μέσα από απίθανες φωνασκίες. Ο τότε Πρόεδρος της Εξεταστικής τελικά κατέληξε: «Ο άνθρωπος ήρθε να πάρει τα Πρακτικά αν μπορεί να γίνει Νομάρχης την άλλη φορά, δεν καταλάβατε; Ο άνθρωπος ήρθε για τα Πρακτικά». (Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, Παπου¬τσής). Τελικώς ο κ. Παπουτσής έγινε βου¬λευ¬τής!!! Αλλά είναι εντυπωσιακή η πληροφόρηση προς τον λαό που μπερδεμένος τελικά αν και πονάει τους ψηφίζει!!!
Προστέθηκε και το παιγνίδι των υπερεκτιμήσεων και υποεκτιμήσεων. Αυτό δημιουργήθηκε αρχικά από αυτούς που είχαν συμφέροντα σε ακίνητα του Δημοσίου που δόθηκαν με ανταλλαγή στην Μονή. Προστέθηκε η πολιτική εκμετάλλευση και έχουμε τον μύθο του ενός δισεκατομμύριου ευρώ που χάνει το Δημόσιο!!!

Οι ανύπαρκτες υπερεκτιμήσεις-υποεκτιμήσεις
Οι Νομικοί κύκλοι που γνωρίζαν την εισήγηση του Εισηγητή Δικαστή και έδωσαν πληροφορίες για ανύπαρκτες υπερεκτιμήσεις και υποεκτιμήσεις ήταν ο Κουκοβίνος με την Σωτηροπούλου. Ο κ. Κουκοβίνος δικηγόρος στην Θεσσαλονίκη ήδη με απαγόρευση εξόδου από την χώρα και 30.000 €.
Ο κατηγορούμενος μαζί με την Σωτηροπούλου για εκβίαση ο γνωστός από το D.V.D εκβίασης δίνουν πληροφορίες στον Τελλίδη δημοσιογράφο στην Θεσσαλονίκη. Ο καθένας με το δικό του τρόπο, συντονισμός Τελλίδη, επικοινωνία με Πεταλωτή Ξυνίδη (εγώ έχω τον Πεταλωτή, έχω τον Ξυνίδη) στόχος ανάρρηση στην Κυβέρνηση, θέσεις εξουσίας. Ο βουλευτής Χαλκιδικής Δριβελέγκας ο μόνος αδικοχαμένος της ιστορίας στην Βουλή κατέθεσε: «και είναι γεγονός ότι ο κ. Τελλίδης –και θέλω να το καταθέσω αυτό- ήταν ο πρώτος –και το εννοώ- δημοσιογράφος που έγραψε για το θέμα σε εφημερίδα πανελλαδικής εμβέλειας. Γιατί πιο πριν υπήρχαν σε τοπικά μέσα διάφορες αντιδράσεις»
Οι απίθανες αυτές φωνασκίες συντόνισαν και τους υπόλοιπους που είναι σήμερα βραβευμένοι ενώ ο Τελλίδης βάφτιζε τις εκτάσεις της ανταλλαγής «φιλέτα» και ο «Μαχητής της Θράκης» κ. Παπαδόπουλος «businessmen» τους μοναχούς.
Η μεν Σωτηροπούλου μίλησε για υποεκτιμήσεις πρώτη για τα συμφέροντά της. Οι δε υπόλοιποι διεύρυναν για πολιτικούς λόγους την υπόθεση. Ένα οικόπεδο στη Ραιδεστό η Σωτηροπούλου το έπαιρνε για τους πελάτες της 40.000 ευρώ ενώ το ΣΟΕ κατά τη γνώμη της έπρεπε να το εκτιμήσει 1.200.000€!!!
Σε δημοσίευμα της από 28-12-2009 εφημερίδας «Θεσσαλονίκη» με τίτλο «Η παρέα της Θράκης γράφει ιστορία» αναφέρονται τα εξής σημαντικά:

Η παρέα της Θράκης
«Η παρέα της Θράκης (Ξυνίδης, Πεταλωτής) στήριξαν την κα Γκιουλ Καραχασάν και αυτό εκτιμήθηκε από τον κ. Παπανδρέου» (ενώ πρόσβαλαν το Άγιον Όρος).
«Η παρέα συνδέεται εμμέσως και με τον διορισμό της Θεοδώρας Κόκλα στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στην περιοχή σημειώνουν ότι η παρέα της Θράκης απέτρεψε το διορισμό του Αντιπρύτανη του Πολυτεχνείου Ξάνθης, Σάκη Καραμπίνη, στη θέση του Περιφερειάρχη ανοίγοντας το δρόμο στην κα Κόκλα, η οποία έγινε αμέσως αποδεκτή καθώς διαθέτει αρκετές γνωριμίες από τα φοιτητικά χρόνια της στο Πολυτεχνείο Ξάνθης» (Μήπως καταλαβαίνει κανείς γιατί θέλουν δική τους Περιφερειάρχη;).
«Η παρέα της Θράκης άφησε πίσω τον Παναγιώτη Σγουρίδη και τον Απόστολο Φωτιάδη παλαιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και με εφαλτήριο το Βατοπαίδι κατόρθωσαν να ηγεμονεύσουν στην περιοχή και επιχειρούν να διαπρέψουν στην Αθήνα!!!». Να γιατί σέρνουν σε προανακριτικές την υπόθεση.
Μετά την μεταπολίτευση τέτοια κατάντια στους θεσμούς της πολιτείας και της δικαιοσύνης πρώτη φορά είδαμε και συνεχίζουμε να βλέπουμε και να δούμε πού θα σταματήσουν με τις «βραβευμένες» των παραπάνω πρωτεργατών ενέργειες. Υπάρχουν και άλλα πολλά. Εν καιρώ θα τα ξαναπούμε.
Αναρτήθηκε από troktiko

Read more...

Έξι υποψήφιοι στο ΠΑΣΟΚ για την Περιφέρεια της Κρήτης



Ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Σταύρος Αρναουτάκης, ο βουλευτής, Βασίλης Κεγκέρογλου, η νομάρχης Ηρακλείου, Βαγγελιώ Σχοιναράκη- Ηλιάκη, οι πρώην βουλευτές, Γιάννης...



Σκουλάς και Δημήτρης Σαρρής, και ο νομαρχιακός σύμβουλος και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μιχελογιαννάκης κατέθεσαν υποψηφιότητες, ζητώντας το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ, ως υποψήφιοι αιρετοί Περιφερειάρχες Κρήτης.
Η προθεσμία υποβολής των υποψηφιοτήτων έληξε τα μεσάνυχτα.

Σήμερα και αύριο θα γίνει η αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων από τη Νομαρχιακή και Περιφερειακή Επιτροπή.

Για το δήμο Ηρακλείου κατέθεσε υποψηφιότητα για το χρίσμα μόνο ο νυν δήμαρχος, Γιάννης Κουράκης.

ΕΝΕΤ


Read more...

Και έφθασαν τους 9 οι ανεξάρτητοι βουλευτές της βουλής!



Δεν έχει προηγούμενο αυτό που γίνεται στην βουλή. Μέχρι τώρα και μετά την ανεξαρτητοποίηση του Κ.Κιλτίδη, έχουμε συνολικά 9 ανεξάρτητους βουλευτές από όλα τα κόμματα!
Οι 4 του ΣΥΡΙΖΑ , οι 3 του ΠΑΣΟΚ και οι 2 της ΝΔ έχουν αποχωρήσει ή διαγραφεί από...

κόμματα τους και μπορούν να άνετα να συμπληρώσουν κοινοβουλευτική ομάδα. Το ζήτημα πλέον είναι ότι με μεγαλύτερη ευκολία θα γίνονται ανεξάρτητοι οι βουλευτές μιας και έγιναν οι πρώτοι εννιά.
Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...